Keresés

Részletes keresés

Benyó Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4264
:-))))
Előzmény: man6tani (4263)
man6tani Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4263
mionok finom lefékezésére. De ez offtopic.

Bocs.

Előzmény: Benyó (4261)
man6tani Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4262
Itt is van hasonló szabály, szintbeli keresztezéses pályán korlátozzák a vasút sebességét. De mivel most a new yorki mintájára mindenki kedvet kapott a nagyseb vasútra, ezt a szabályt úgy akarják kikerülni, hogy a keresztezôdésben a közútra merôlegesen, felülrôl egy, az út mindkét szélén megfogott acélszerkezet ereszkedik le, ami a meg nem álló járművet is megfogja.

Ebben lehet gyakorlatuk az amiknak, mert pl. a Los Angeles-Bakersfield hegyi autópályán rendszeresen mesterséges emelkedôsávokat építettek ki a megfutamodott ka

Előzmény: Benyó (4260)
Benyó Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4261
"szemei előtt"

Bocs, szemeiM előtt-et akartam írni.

Előzmény: Benyó (4259)
Benyó Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4260
Az szép lehetett!

"Nem ment túl gyorsan (olyan 140-160-nál nem ment gyorsabban)"

Olyan pályán, ahol szintbeli kereszteződés van, Vmax = 160 km/h.

Előzmény: Nogo (4258)
Benyó Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4259
Köszi az infót!

"Gondolom a pft. neha jar TGV palyan is"

Lelki szemei előtt már ott is áll a Dacia által vontatott rozzant, zöld Ypl kocsikból álló szerelvény valahol Párizs és Marseilles között. :-)))))))))))

Előzmény: Berendi Peter (4256)
Nogo Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4258
Nyári élmény, egy pár éve történt. Estefelé, lenyugvó nap alatt főztük konzervünket benzinfőzővel a francia riviérán, a sziklákon az út mentén, alattunk az azúrkék tenger. Csilingelő hang (valami gyalogos-sorompó volt a közelben), majd elsuhant egy TGV a sziklába vájt pályán. Az új modell volt (hozzá képest a már ismert narancsszínű motorvonat szögletes és régi). Nem ment túl gyorsan (olyan 140-160-nál nem ment gyorsabban). Hát nem mindennapi látvány volt! A Nap aranyszínűre színezte a sziklákat, pálmafák, elképesztő jólét, és ezt még megkoronázta a TGV.
Előzmény: Benyó (4255)
man6tani Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4257
Szombaton 2 Bzx-ben utaztam, mindekettőben meleg volt!!!
A MÁV, hogy csökkentse a vonatfűtés költségeit, különleges tulajdonsággal rendelkezô személyeket alkalmaz, akik arcképes igazolvánnyal utaznak a vonatokon. Ha az utasok panaszkodnak a fűtés hiányára, a kalauz csak ennyit mond: "De hát ebben a kocsiban meleg van!"

Előzmény: division by zero (4236)
Berendi Peter Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4256
Egy nagyon dilettáns kérdés: a TGV pályán, ugye a TGV-n kívül semmilyen más vonat nem jár?

Gondolom a pft. neha jar TGV palyan is :-)' Meg mas nagysebessegu vonatok, pl. Thalys, Eurostar.

"Kijön" a TGV mezei vasútvonalra?

Persze, vannak olyan varosok ahova a sin meg nem ert el csak a vonat. Meg a palyaudvarokon is beall a tobbi vonat koze.

Kimerito informaciok, innen megtudhatod hogy a TGV csak az utvonala 25%-an jar dedikalt palyan.

Előzmény: Benyó (4255)
Benyó Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4255
Egy nagyon dilettáns kérdés: a TGV pályán, ugye a TGV-n kívül semmilyen más vonat nem jár? "Kijön" a TGV mezei vasútvonalra?

Bence

Előzmény: Berendi Peter (4254)
Berendi Peter Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4254
Nagyon erdekelne, hogy a TGV rendszeru vonatok mikent tudnak biztonsagosan ilyen nagy sebesseggel kozlekedni - van valami speci trukk a palyaval?

Nezz korul a Mercurio TGV lapjan

Eloszor epitenek egy autoutat, arra rakjak a sineket...

Előzmény: lezoli (4244)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4253
Gabor!

O, jaj, most hogy igy mondod, nem is tudom, mert fejbol irtam le a vonaton, mert igazabol nem ezt nezegettem, hanem NOHABokat, de biztos igazad van, mert a 2139-es Szombathelyi.

Viszont Siofokon tiszta Szili csucstalalkozo volt, az 5os vaganyon allt ket szerelveny, az elso Siofok-Pecs-i volt 1153-val, mogotte egy hasonlo rovid szerelvennyel 1060-as, a 2-en a 1059-est lattam egy szemelyvonattal, es mar kifele huztunk rendesen amikor szembe jott a Maestral Szilivel (Szentgyorgyon a Sirava is Szilivel volt es 15 percet kesett, Szabadbatyi-n 1231-est Erdligeten meg 1179-est lattam szemelyekkel).
Ja Szentgyorgyon allt a 1120-as egy pupos tarsasagaban, egyszer csak rohan a vezer, meghuzatta a Szilit, majd 50 meter utan lekapta az aramszedot egy szep sercenes kisereteben es kigurult a Keszthelyi vonalra es ott megallt.

Udv

B

Előzmény: Lehoczki Gabor (4250)
division by zero Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4252
ok, bakancs van...
Előzmény: lazar (4251)
lazar Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4251
Szerintem Lepsenyben kene talalkozni 8.45-kor a gumivasut
indulasakor. A te vonatod a 852, 8.28- kor er oda. A jegyet
szerintem vedd meg Mezohidvegig. Valszeg csizmaban, vagy bakancsban kene menni, a hohirek alapjan. bar remelem holnapig elolvad jo resze.

Armand

Előzmény: division by zero (4246)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4250
"a csatlakozas 17:08 helyett csak 25re ert be M41 2138-val,"

Burmi! Nem 2139 volt az a csörgő? 2138 tudnillik békéscsabai és a hétvégén még erre felé láttam.

Előzmény: Törölt nick (4247)
CSABI Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4249

Ilyen ugynevezett mozgo gyokos valto van Magyarorszagon is: Ujpest-Kozpont egyik valtoja ilyen. Azert ott van melllette egy hagyomanyos keresztezes, arra az esetre, ha valami baj lenne. AZ biztos, hogy ez az elso mozgo gyokos valto nalunk. Valoszinuleg a van belole par az 1-esen, de errol semmi konkretumot nem tudok.

Csabi

Előzmény: Törölt nick (4248)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4248
Hat az tudom, hogy extra nagy sugaru ivek, kis szogu valtok (tobb 10 meter hosszu egy) ja es a valto sziv is mozog, es folytonos futofeluletet biztosit, (nincs zokkenes, meg kis szognel ez nagy hezagot eredmenyezne). de ez asziszem sem tul szakszeru sem tul kimerito nem volt.

B

Előzmény: lezoli (4244)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4247
Udv!

Gyonyoru dolgokat lattam szerdan es csutortokon!
9714-essel mentem Tapolcara szerdan, Fehervarig V43 1153 vitte, onnan M61 010 (!!!), (gyonyor No. 1.)
M61 006-ost lattam a 9735-ossel Csajagon, (gyonyor No. 2)
Tapolcan M61 001 mogott M62 243, M61 002 es 3 Dacia allt a szin 1 vaganyan. (hat ez mar inkabb szomoru volt)
Kicsit izgultam megvar-e a csatlakozas (9513), de nem kellett aggodnom, mert 5 perccel hamarabb ertunk, viszont a csatlakozas 17:08 helyett csak 25re ert be M41 2138-val, majd 40kor (tiz perc kesessel) indult mar a 2026-os Daciaval es mindosszesen 2 kocsival (de azzal is nyogve).
Csutortokon 1/2 2re vegeztem, es mar nem tudtam visszajutni Tapolcara, hogy fotozzak a 16:10-es 9711-es indalasaig, ezert elmentem Szentgyorgyre egykocsis Bzvel (9755), a palya igen ramatynak tunt, neha az az erzesem tamadt, hogy mar a szantofoldon megyunk. Szentgyorgyrol a 8503-as Nagykanizsai sebessel (V43 1171) jottem haza, ami eleg erdekesre sikeredett, mert a vonat tobbszor megalt (befekezett) nyilt palyan szabad jelzo elott, allomasra bejaras kozben, ugy hogy a bejarati valtokon, kozuti atjaroban megallt, mar Szentgyorgyon is ezt tette, a vonat vege kilogott a valtokon tulra, azt a jegykezelo mondta, hogy mar megint az ebersegi szorakozott nem eloszor. (ez nem tudom pontosan mit jelenthetett, hibas erzekeles?).
A sok megallas miatt a vegen 20 percet osszeszedett. Viszont Fehervaron csendesen huzott kifele M61 020 a 9716-val. ( a futokocsi dieselje hangosabb volt mint a NOHAB).

Ja LabBz-sek, hat eleg szepen van meg ho Lepseny kornyeken, (ellenben a Balaton mellett alig volt, Szentgyorgyon nyoma sem volt a honak), szoval ott a vaganyok kozott is rendesen all a ho, es kisebb hokupacokat emelt a szel, (vszeg azert ma is olvad tova) szoval ne szandalban induljatok (ha meg mentek).

Udv

Burmi

division by zero Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4246
lazar!

akkor hol találkozunk holnap?
remélem jó idő lesz...
a jegyet meddig vegyem meg?

Előzmény: lazar (4052)
Szucs Lajos Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4245
Megsem tudtam megnezni csak felig nert a gyerek felidoben kirohant a szobajabol es az olembe rakra az este elfogyasztott halkonzervet.
2 oran keresztul takaritottam.
Előzmény: division by zero (4240)
lezoli Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4244
Fiuk!

Nagyon erdekelne, hogy a TGV rendszeru vonatok mikent tudnak biztonsagosan ilyen nagy sebesseggel kozlekedni - van valami speci trukk a palyaval?
El tudna nekem magyarazni valaki?
Koszi
Lezoli

Benyó Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4243
"Tiszta dohányzó/nemdohányzó kocsikból álló vonat létezik Franciaországban és az Egyesült királyságban."

És Magyarországon. A csodavonat neve: Studenka Vagónka; Bzmot sorozat. The best.
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: scsabi (4239)
Nogo Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4242
Kösz szépen! A Burmi által ajánlott fantasztikus "steamlocomotive.com" is elirányított egy oldalra, ahol elég szépen bemutatják a 611-est (nagyméretű képek is vannak). Őrültek ezek a jenkik! :-) Annyi link van mozdonyokról, végignézni is képtelenség (de azért megpróbálom)!
Előzmény: man6tani (4148)
Nogo Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4241
"amúgy nem 30 Púpos készült hanem 85, és még van belőle harminc valahány..."

Tényleg! Hála Istennek ezt rosszul tudtam. Mindenkitől elnézést kérek a rossz adatközlésért.

Előzmény: division by zero (4088)
division by zero Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4240
pár kép a szombati vonatozásról, majd jön még többi is...
scsabi Creative Commons License 1999.12.02 0 0 4239
Az ívben haladás témájához:
1. az 1:40 síndőlést Németország és Ausztria használja. A nyomszűkítés nálunk alkalmazott mértéke -2 mm. A nyomszűkítés értelme eredetileg az volt hogy egyenes pályán a jármű periodikus oldalirányú mozgását (kígyózás) csökkentse. Az előző hozzászólásomban említett, a kúpos profilt felváltó íves kerékprofilnak az a szerepe, hogy az egyenes haladásba visszatérítő erő annál nagyobb legyen, minél inkább kitér a kerékpár oldalirányba (valamiféle korlátozott erőzárást kell ezen érteni, t. i. minél "nehezebben" érje el a nyomkarima a sínt) Ennek az erőzárásnak a megvalósításában van szerepe a síndőlés csökkentésének.
2. A túlemelés, amint Bagojj írja az ívben fellépő oldalgyorsulást hivatott csökkenteni. A túldöntés elkerülése érdekében meghatározzák a megengedhető kompenzálatlan oldalgyorsulás legnagyobb értékét (ac*max=0,1 m/s^2), illetve a legnagyobb túlemelés értékét (150 mm). Az engedélyezett legnagyobb pályasebesség ismeretében így meghatározható a legkisebb ívsugár értékr, ill. a legkisebb ívsugár ismeretében a max. pályaseb.
Az ívben billenő járműszekrény, mint találmány azt célozza, hogy a megdőlő járműszekrényben a gravitációs gyorsulás vízszintes komponense ellene dolgozzon az oldalgyorsulásnak, így azonos ívsugár, és túlemelés mellett nagyobb menetsebességnél érik el az ac* eng. max. értékét. Manapság minden jelentős járműgyár megalkotta már a maga ívben billenő járművét. Ennek a megoldásnak egyébként nemcsak a nagysebességű járműveknél van jelentősége, hanem a kanyargós mellékvonalakat kiszolgáló járművek sebességének növelésének is eszköze (vö. mellékvonalak megszüntetése) A szekrénybillentés ek. pofonegyszerű alapelven nyugszik, a forgóváz és a szekrény relatív elfordulásának függvényében egy csuklós mechanizmus folyamatosan billenti a forgóváz himbagerendáját.
3. Többtengelyű, merevkeretes járművek ívbenhaladása. Merevkeretes járműveknél a közbülső tengelyeken valóban nincs értelme a nyomkarimának uis azok nem vezető kerekek. Főként a gőzöskorszkban számtalan megoldás született a közbülső tengelyek oldaljátékának biztosítására, úm. vékonyított nyomkarima, oldalra mozduló tengely, nyomkarima nélküli közbülső kerekek stb.

Dohányzó szakasz vitához:
1. a dohányzó és nemdohányzó utasterek elkülönítéséhez -légfűtés esetén- nem szükséges szilárd térhatárolás, csak jól méretezett légelosztórendszer. A meglévő IC kocsikon is megoldható lenne a probléma, csak elég sokat kell molyolni a befúvófuratok dugózásával, füstpróbával stb. (illetve rendszeresen kell tisztítani a légcsatornákat és cserélni a légszűrőket)
2. Tiszta dohányzó/nemdohányzó kocsikból álló vonat létezik Franciaországban és az Egyesült királyságban. Nálunk ez a sokat emlegetett nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel ütközik. Tisztán nemdohányzó vonat utazási tartamkorlátozással közlekedhet.
3. Nemzetközi forgalomban viszont csak dohányzó/nemdohányzó utastérrel is ellátott kocsik közlekedhetnek (áltb. 1:2 arányú felosztással (4:11; 3:10; 3:9; 2:8 stb) Itt viszont _csak_a_dohányzó_utastérben_szabad_dohányozni! (folyosón, előtérben nem)

Üdv:
sCsabi

division by zero Creative Commons License 1999.12.02 0 0 4238
"Csak egy kis odafigyelés kellene."
ez sok dologra igaz ebben az országban...
Előzmény: Benyó (4237)
Benyó Creative Commons License 1999.12.02 0 0 4237
"Szombaton 2 Bzx-ben utaztam, mindekettőben meleg volt!!! "

Mázlista... :-)))
Én ma majd' átfagytam egy egyébként gyönyörűen felújított Bzx-ben.
Egy vezér azt mondta, hogy nem magával a fűtéssel van a mellékkocsikban alapvetően baj, hanem az azt kezelő kallerokkal. Nincsenek kiképezve rendezen a Bzx kezelésére, és nem is nagyon tartják karban a kályhákat a fűtőházban. Csak egy kis odafigyelés kellene.

Előzmény: division by zero (4236)
division by zero Creative Commons License 1999.12.02 0 0 4236
Szombaton 2 Bzx-ben utaztam, mindekettőben meleg volt!!!

nem a Nyugati mellett, bent a csarnokban van a bolt.

Előzmény: Benyó (4235)
Benyó Creative Commons License 1999.12.02 0 0 4235
"ígérheti, melegek lesznek télen a szerelvények."

Bzx-ben? Soha...

"Mivel Benyó nem felel, talán a Nosztalgia Boltra gondolt. Belgrád rkp 26, az Erzsébet híd pesti hídfôjéhez közel, a parton délre."

Így van, szórul szóra. Csengetni kell a néninek, és ő beenged.

A Nyugati melletti boltról nem is tudtam, pedig aránylag gyakran járok arra.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!