Itt is van hasonló szabály, szintbeli keresztezéses pályán korlátozzák a vasút sebességét. De mivel most a new yorki mintájára mindenki kedvet kapott a nagyseb vasútra, ezt a szabályt úgy akarják kikerülni, hogy a keresztezôdésben a közútra merôlegesen, felülrôl egy, az út mindkét szélén megfogott acélszerkezet ereszkedik le, ami a meg nem álló járművet is megfogja.
Ebben lehet gyakorlatuk az amiknak, mert pl. a Los Angeles-Bakersfield hegyi autópályán rendszeresen mesterséges emelkedôsávokat építettek ki a megfutamodott ka
Lelki szemei előtt már ott is áll a Dacia által vontatott rozzant, zöld Ypl kocsikból álló szerelvény valahol Párizs és Marseilles között. :-)))))))))))
Nyári élmény, egy pár éve történt. Estefelé, lenyugvó nap alatt főztük konzervünket benzinfőzővel a francia riviérán, a sziklákon az út mentén, alattunk az azúrkék tenger. Csilingelő hang (valami gyalogos-sorompó volt a közelben), majd elsuhant egy TGV a sziklába vájt pályán. Az új modell volt (hozzá képest a már ismert narancsszínű motorvonat szögletes és régi). Nem ment túl gyorsan (olyan 140-160-nál nem ment gyorsabban). Hát nem mindennapi látvány volt! A Nap aranyszínűre színezte a sziklákat, pálmafák, elképesztő jólét, és ezt még megkoronázta a TGV.
Szombaton 2 Bzx-ben utaztam, mindekettőben meleg volt!!! A MÁV, hogy csökkentse a vonatfűtés költségeit, különleges tulajdonsággal rendelkezô személyeket alkalmaz, akik arcképes igazolvánnyal utaznak a vonatokon. Ha az utasok panaszkodnak a fűtés hiányára, a kalauz csak ennyit mond: "De hát ebben a kocsiban meleg van!"
O, jaj, most hogy igy mondod, nem is tudom, mert fejbol irtam le a vonaton, mert igazabol nem ezt nezegettem, hanem NOHABokat, de biztos igazad van, mert a 2139-es Szombathelyi.
Viszont Siofokon tiszta Szili csucstalalkozo volt, az 5os vaganyon allt ket szerelveny, az elso Siofok-Pecs-i volt 1153-val, mogotte egy hasonlo rovid szerelvennyel 1060-as, a 2-en a 1059-est lattam egy szemelyvonattal, es mar kifele huztunk rendesen amikor szembe jott a Maestral Szilivel (Szentgyorgyon a Sirava is Szilivel volt es 15 percet kesett, Szabadbatyi-n 1231-est Erdligeten meg 1179-est lattam szemelyekkel).
Ja Szentgyorgyon allt a 1120-as egy pupos tarsasagaban, egyszer csak rohan a vezer, meghuzatta a Szilit, majd 50 meter utan lekapta az aramszedot egy szep sercenes kisereteben es kigurult a Keszthelyi vonalra es ott megallt.
Szerintem Lepsenyben kene talalkozni 8.45-kor a gumivasut
indulasakor. A te vonatod a 852, 8.28- kor er oda. A jegyet
szerintem vedd meg Mezohidvegig. Valszeg csizmaban, vagy bakancsban kene menni, a hohirek alapjan. bar remelem holnapig elolvad jo resze.
Ilyen ugynevezett mozgo gyokos valto van Magyarorszagon is: Ujpest-Kozpont egyik valtoja ilyen. Azert ott van melllette egy hagyomanyos keresztezes, arra az esetre, ha valami baj lenne. AZ biztos, hogy ez az elso mozgo gyokos valto nalunk. Valoszinuleg a van belole par az 1-esen, de errol semmi konkretumot nem tudok.
Hat az tudom, hogy extra nagy sugaru ivek, kis szogu valtok (tobb 10 meter hosszu egy) ja es a valto sziv is mozog, es folytonos futofeluletet biztosit, (nincs zokkenes, meg kis szognel ez nagy hezagot eredmenyezne). de ez asziszem sem tul szakszeru sem tul kimerito nem volt.
Gyonyoru dolgokat lattam szerdan es csutortokon!
9714-essel mentem Tapolcara szerdan, Fehervarig V43 1153 vitte, onnan M61 010 (!!!), (gyonyor No. 1.)
M61 006-ost lattam a 9735-ossel Csajagon, (gyonyor No. 2)
Tapolcan M61 001 mogott M62 243, M61 002 es 3 Dacia allt a szin 1 vaganyan. (hat ez mar inkabb szomoru volt)
Kicsit izgultam megvar-e a csatlakozas (9513), de nem kellett aggodnom, mert 5 perccel hamarabb ertunk, viszont a csatlakozas 17:08 helyett csak 25re ert be M41 2138-val, majd 40kor (tiz perc kesessel) indult mar a 2026-os Daciaval es mindosszesen 2 kocsival (de azzal is nyogve).
Csutortokon 1/2 2re vegeztem, es mar nem tudtam visszajutni Tapolcara, hogy fotozzak a 16:10-es 9711-es indalasaig, ezert elmentem Szentgyorgyre egykocsis Bzvel (9755), a palya igen ramatynak tunt, neha az az erzesem tamadt, hogy mar a szantofoldon megyunk. Szentgyorgyrol a 8503-as Nagykanizsai sebessel (V43 1171) jottem haza, ami eleg erdekesre sikeredett, mert a vonat tobbszor megalt (befekezett) nyilt palyan szabad jelzo elott, allomasra bejaras kozben, ugy hogy a bejarati valtokon, kozuti atjaroban megallt, mar Szentgyorgyon is ezt tette, a vonat vege kilogott a valtokon tulra, azt a jegykezelo mondta, hogy mar megint az ebersegi szorakozott nem eloszor. (ez nem tudom pontosan mit jelenthetett, hibas erzekeles?).
A sok megallas miatt a vegen 20 percet osszeszedett. Viszont Fehervaron csendesen huzott kifele M61 020 a 9716-val. ( a futokocsi dieselje hangosabb volt mint a NOHAB).
Ja LabBz-sek, hat eleg szepen van meg ho Lepseny kornyeken, (ellenben a Balaton mellett alig volt, Szentgyorgyon nyoma sem volt a honak), szoval ott a vaganyok kozott is rendesen all a ho, es kisebb hokupacokat emelt a szel, (vszeg azert ma is olvad tova) szoval ne szandalban induljatok (ha meg mentek).
Megsem tudtam megnezni csak felig nert a gyerek felidoben kirohant a szobajabol es az olembe rakra az este elfogyasztott halkonzervet.
2 oran keresztul takaritottam.
Nagyon erdekelne, hogy a TGV rendszeru vonatok mikent tudnak biztonsagosan ilyen nagy sebesseggel kozlekedni - van valami speci trukk a palyaval?
El tudna nekem magyarazni valaki?
Koszi
Lezoli
Kösz szépen! A Burmi által ajánlott fantasztikus "steamlocomotive.com" is elirányított egy oldalra, ahol elég szépen bemutatják a 611-est (nagyméretű képek is vannak). Őrültek ezek a jenkik! :-) Annyi link van mozdonyokról, végignézni is képtelenség (de azért megpróbálom)!
Az ívben haladás témájához:
1. az 1:40 síndőlést Németország és Ausztria használja. A nyomszűkítés nálunk alkalmazott mértéke -2 mm. A nyomszűkítés értelme eredetileg az volt hogy egyenes pályán a jármű periodikus oldalirányú mozgását (kígyózás) csökkentse. Az előző hozzászólásomban említett, a kúpos profilt felváltó íves kerékprofilnak az a szerepe, hogy az egyenes haladásba visszatérítő erő annál nagyobb legyen, minél inkább kitér a kerékpár oldalirányba (valamiféle korlátozott erőzárást kell ezen érteni, t. i. minél "nehezebben" érje el a nyomkarima a sínt) Ennek az erőzárásnak a megvalósításában van szerepe a síndőlés csökkentésének.
2. A túlemelés, amint Bagojj írja az ívben fellépő oldalgyorsulást hivatott csökkenteni. A túldöntés elkerülése érdekében meghatározzák a megengedhető kompenzálatlan oldalgyorsulás legnagyobb értékét (ac*max=0,1 m/s^2), illetve a legnagyobb túlemelés értékét (150 mm). Az engedélyezett legnagyobb pályasebesség ismeretében így meghatározható a legkisebb ívsugár értékr, ill. a legkisebb ívsugár ismeretében a max. pályaseb.
Az ívben billenő járműszekrény, mint találmány azt célozza, hogy a megdőlő járműszekrényben a gravitációs gyorsulás vízszintes komponense ellene dolgozzon az oldalgyorsulásnak, így azonos ívsugár, és túlemelés mellett nagyobb menetsebességnél érik el az ac* eng. max. értékét. Manapság minden jelentős járműgyár megalkotta már a maga ívben billenő járművét. Ennek a megoldásnak egyébként nemcsak a nagysebességű járműveknél van jelentősége, hanem a kanyargós mellékvonalakat kiszolgáló járművek sebességének növelésének is eszköze (vö. mellékvonalak megszüntetése) A szekrénybillentés ek. pofonegyszerű alapelven nyugszik, a forgóváz és a szekrény relatív elfordulásának függvényében egy csuklós mechanizmus folyamatosan billenti a forgóváz himbagerendáját.
3. Többtengelyű, merevkeretes járművek ívbenhaladása. Merevkeretes járműveknél a közbülső tengelyeken valóban nincs értelme a nyomkarimának uis azok nem vezető kerekek. Főként a gőzöskorszkban számtalan megoldás született a közbülső tengelyek oldaljátékának biztosítására, úm. vékonyított nyomkarima, oldalra mozduló tengely, nyomkarima nélküli közbülső kerekek stb.
Dohányzó szakasz vitához:
1. a dohányzó és nemdohányzó utasterek elkülönítéséhez -légfűtés esetén- nem szükséges szilárd térhatárolás, csak jól méretezett légelosztórendszer. A meglévő IC kocsikon is megoldható lenne a probléma, csak elég sokat kell molyolni a befúvófuratok dugózásával, füstpróbával stb. (illetve rendszeresen kell tisztítani a légcsatornákat és cserélni a légszűrőket)
2. Tiszta dohányzó/nemdohányzó kocsikból álló vonat létezik Franciaországban és az Egyesült királyságban. Nálunk ez a sokat emlegetett nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel ütközik. Tisztán nemdohányzó vonat utazási tartamkorlátozással közlekedhet.
3. Nemzetközi forgalomban viszont csak dohányzó/nemdohányzó utastérrel is ellátott kocsik közlekedhetnek (áltb. 1:2 arányú felosztással (4:11; 3:10; 3:9; 2:8 stb) Itt viszont _csak_a_dohányzó_utastérben_szabad_dohányozni! (folyosón, előtérben nem)
"Szombaton 2 Bzx-ben utaztam, mindekettőben meleg volt!!! "
Mázlista... :-)))
Én ma majd' átfagytam egy egyébként gyönyörűen felújított Bzx-ben.
Egy vezér azt mondta, hogy nem magával a fűtéssel van a mellékkocsikban alapvetően baj, hanem az azt kezelő kallerokkal. Nincsenek kiképezve rendezen a Bzx kezelésére, és nem is nagyon tartják karban a kályhákat a fűtőházban. Csak egy kis odafigyelés kellene.