Azért agyalok ezen a megoldáson, mert egyszerűbb, és olcsóbb számomra. Egyébként igazatok van, elszaladt velem a ló. Működik, használom. Nem ragozom tovább.
"Ha így haladunk, eljutunk oda, hogy az emelkedő tetején kereket cserélünk, és mással gurulunk le mint amivel feljöttünk." Energetikai szempontból nem rossz ötlet. :-)
Igazából úgy tűnik, megint nincs úja a nap alatt. Azaz megint elővettek egy régi dolgot.
Hogy a varázsszámoknak mekkora alapja van, nem tudom, de én alapvetően amikor azt mondják, hogy ez 10szer annyit tárol, hússzor nagyobb kapacitás, stb. akkor megint valahogy gyanakodás fog el.
Nem azt mondom, hogy nem lehet a mai aksikat fejleszteni, de azért ilyen nagyokat mindig könnyen lehet mondani az biztos. Általában sok kis lépésből szokták megtenni ezeket a nagyobb dolgokat, és akkor szokott eredményes is lenni, nem akkor, amikor nagyokat mondunk.
Bár sokan örülnénk, ha így lenne, de pár cikken kívül nem sokminden utal erre, hogy így is van.
2006-ig voltam fent a listán, aztán bosszantani kezdett ami ott ment. Páran a régi mag a Leto féle listáról fent vagyunk az elektromosgyalogos levlistán, de nem onnan szedtem a hírt, hanem a Rádiótechnikában hozták most le.
Szerintem zseniális Robi találmánya, csak még ő sem tudja, pontosan mit is szeretne ebből kihozni. Majd én leírom. Nos a találmány lényege, hogy az agymotoron kívül a gép még tartalmaz egy generátort. Ennél a gépnél a hagyományos láckerék/hátsó kerék hajtás helyett egy lánckerék/generátor hajtás van eszközölve. Ez egy + energiaforrást jelent, mely menet közben tölti az akku..pakkot. Ez a megoldás azért zseniális a veszteségei ellenére, mert bármikor töltheted az akkumulátorodat, akkor is tekerheted a generátort, amikor a jármű nem halad sehova. Pl. piros lámpánál állva sprintelhetsz, a függőleges stabilitást a hátsókeréknél felszerelt pótkerekek biztosítják. Ennek a rendszernek a továbbfejlesztett változata, amikor lejtő menetben a hátsó kerékről egy egyszerű lánchajtás rásegít a generátor meghajtására, akár ki is váltva a fáradtságos izommunkát. Ugye milyen zseniális megoldás? A rásegítőt megsegítő rásegítő ez a neve az eljárásnak. Robi, pontosan nem erre gondoltál....? A szélkerékről ne is beszéljünk, ami szembeszél esetén rásegít a rásegítőnek..hu... így tökéletes. Nem értitek a lényeget, pedig piszok egyszerű és nagyszerű...ugye, Robi?
Beteszel mégegy kereket agymotorral,motorfék üzemben sorbakötöd az indukálódott egyenirányított feszültséget:D Aztán mehet tölteni az akksit.Nem kell semmi áttételezés. Avval ne foglalkozz hogy a ráfordított pénz soha az életben nem fog visszatérülni!
Robi, alapvetően az a baj, hogy ezeket a mondatokat százszor elírtad már, és ismétled magad annak ellenére, hogy százszor leírtuk, már, hogy a visszatöltés NEM ÍGY MŰKÖDIK! Abszolute nem a motor kapocsfeszültségének értékével függ össze a visszatöltés. Persze te továbbra is erőlteted a nézeteidet, de inkább ajánlanám azt, hogy eme időt inkább abba fektesd be, hogy megnézed, hogyan működik a VALÓSÁGBAN egy visszatöltés - ha alapos vagy legalább 1-2-3 év el függ menni vele, mire az elméleti ismeretek is meglesznek - , mert nem kell megint feltalálni spanyolviaszt.
Ez nem szélgenerátor, azt az elvet használva soha a büdös életben nem fogsz soha visszatölteni értelmes módon.....
Ha így haladunk, eljutunk oda, hogy az emelkedő tetején kereket cserélünk, és mással gurulunk le mint amivel feljöttünk.
Nem lehetne arról szó, hogy amíg megtalálod a tökéletes megoldást - ezen az úton járva ez kétséges - addig azt titkolod magadban? Már nagyon le van rágva ez a csont....
Ez ebben a formában nem igaz. 17-20Ah akku töltőárama 2A(de lehet, hogy magasabb értéket adott meg a gyártó), kisütőárama 5A(0,3C). Emekedőn az áramszükséglet jóval túllépheti az akkumulátor Ah-számát.
Emelkedőn halad a jármű. Ebben az esetben le kell győznie a benne fellépő súrlódásokat, a légellenállást, gördülési ellenállást, valamin helyzeti energiája növekedését kompenzálnia. Emellett ugye van egy hatásfoka, amely nagy terhelés, kis fordulatszám mellett erősen lecsökkenhet. Tehát gazdaságosabb lehet áttételezni, vagy kisebb kerékbe fűzni. Tehát felfelé: belső súrlódás+ légellenállás+ gördülési ellenállás+ helyzetienergia-növekedés. Lejtőn haladva szintén fellépnek ezek a veszteségek, a helyzeti energia viszont megfordul. Lefelé: belső súrlódás+ légellenállás+ gördülési ellenállás+ helyzetienergia-csökkenés. Össz mérleg: befektetve 2belső súrlódás+ 2légellenállás+ 2gördülési ellenállás, helyzetienergianövekedés, nyerve a helyzetienergiacsökkenés akkumulátorba visszafolyó része. Mi következik ebből? Ha csökkentjük a belső súrlódást, légellenállást, gördülési ellenállást (kisebb sebességgel haladunk), jobb lesz a visszatöltés hatásfoka elméletben. Gyakorlatilag ez a motor paramétereitől, fordulatszámától, stb függ. A motornak közel az akkuk feszültégéhez tartozó fordulatszámértékkel kell pörögnie, így csökken a veszteség, nő a terhelhetőség. Visszatöltéskor áramot jól tűrő akkukkal nem lehet túlzás akár 2kW-os motor beépítése sem egy kerékpárba, ha nem tud kipörögni.
Még azért az is el-el van felejtve, hogy egy akkumulátor töltőárama kb.az 1/8-1/10-e szokott vagy illik lenni, a terhelőáramának; tehát ilyetképp ~10-szer több lejtőre lenne szükség, mint emelkedőre..... :-)
Már bocs, hogy erre tévedtem, fa@a, hogy van ilyen topik.
Visszatöltéskor ideális esetben egy fokozatmentes áttétel növelné a motor fordulatszámát kis sebességnél is a megkívánt feszültségre, és a hozzá tartozó fordulatszámra.
Ígértem anno a feszültségértékeket, most megtaláltam a papirost. Mérés: felemelt kerékkel 3 fázis kivezetve, egyenirányítva, feszültség mérése multiméterrel.
Lejtőn lefeleé a sebesség biztonságos értéken tartása, akku élettartamának kitolása, akkuamortizáció csökkentése miatt fékezünk. A jármű sebességét mi választjuk meg a kívánt feszültség, és áramerősségértékhez igazodva, vagy építünk jó hatásfokú szerkezete, ami állítható feszültséghatáron lekapcsol, és állítható áramerősséget enged át. Pl. 48V-os rendszernél 54-55V és C/10-C/4A igény szerint.
Ahol nem jó a kiszolgálás, drága az ár, ott nem kell vásárolni.
Én is rászaladtam ma. Sikerült elkapnom a kórságot. Kaptam 3 féle gyógyszert. A recept alapján 2500Ft körüli összköltséggel. Eleve rossz közérzetem jelentősen romlott, mikor a gyógyszerek négyezernégyszáztíz forintba kerültek, és még blokkot sem kaptam. Eddig mindig a csomagolásba tették. Többet nem vásárolok ott.
Ez a prototípus és magán hordozza a jeleit:D Az volt a gond,h az aludoboz csavarozási megoldását nem tartottam szem előtt így utólag kellett módosítani. Ma este nekiugrok a folyamatábrának, meg lehet a kódnak is.
A hosszú lejtők "csak" a feszültsészabályozás gondját vetik fel, de az oda vezető nagy emelkedők a feljutáshoz szükséges energia igényét is! Az elektromos fékezésnek melléktermékeként keletkezik visszatölthető villamos energia, megtakarításként könyvelhetjük el, de nem azért fékezünk, hogy ezáltal tölthessük a rendszert! Olyan lenne, mint egy jutalékos rendszerben a jutalékért vásárolni!
Szia Márió! Tartsad távol a kisegeret attól az alaplaptól, nehogy olyan részt is kiharapjon belőle, melyet egy-egy darabka madzaggal már nem lehet pótolni! Gratulálok hozzá, szép munka, biztosan jól is fog működni! Hát a vezérlés hogy áll? Tudnád részletezni a 60 és a 120 fokos motorok közötti különbséget? Átkötéssel és Hall elem áthelyezéssel lehet közös nevezőre hozni őket, vagy a tekercselésük is merőben más? Kellemes hétvégét! Üdv.: Béla
szerintetek lehet rossz, bontott tápból, transzformátorból motortekercselésre alkalmas rézdrótot kinyerni?
lomexben láttam transzformátorokat 200 ft/db, ennél olcsóbban tuti nem lehetne rezet szerezni, amikor szaküzletben erre rákérdeztem 1) az eladó kissé paraszt volt és nem a kérdéseimre válaszolt
2) a cucc amit lehetett volna nála venni 24-25 ezer forintért egy bazi nagy tekercs amit nem fogok sose elhasználni
Ma elkészült nagyjából a 16 cellás bms-em nyákja ami majd a szakdogában lesz. Be is ültettem majdnem mindent. Tápokat leteszteltem, majd a litium cellák feszültség leosztását is megmértem és szinte megegyezik az elméleti kalkulációval. Ezután beültettem a procit is. A proci körül az a barna izé az gyanta. Szerencsére elég jól sikerült berakni a procit és a letöltője rögtön kommunikált vele. Az akkufeszek 16 csatornán keresztül lesznek beolvasva ad konverterrel, majd a proci kiszámítja az összes cella feszültségét és amelyiknél kell ott beavatkozik a töltéskiegyenlítéssel....
A hétvégén lehet megírom a kódot is hozzá és akkor a bms-em már üzemel is:D
Rossz megoldás esetén biztosan. Azért ennyire nem sötét a helyzet. A jármű mozgási/helyzeti energiáját alakítjuk át elektromos-vegyi-elektromos, majd ismét mozgási/helyzeti energiává. Persze nem arra kell gondolni, hogy 30ról ABS-sel(abszolút brutális stop) lefékezünk visszatöltéssel, és utána egykeréken gyorsulunk ugyanilyen sebességre, de 25km/h-ra méretezett rendszerrel biztosan lehet hatásosan visszatölteni hosszú lejtőkön. Az akkuk, és hatásfok szerint is hubbal a kis sebesség- kis menetellenállás- kis kerékátmérő párosítás lenne előnyös visszatöltéskor.
Használhatsz villanymotort generátornak, de amikor visszatöltésre kerül sor, belép az oly divatosan használt kifejezés az egy nagyságrend! Kb. annyi a befektetett és visszanyert energia közötti különbség akkor, amikor a jármű menet közben visszatáplál az energia-rendszerébe!
Most is rásegít, de én szabályzom a mértékét, és az áramerősséget a műszert lesve. :-) Néha visszatöltök tekerve a párhuzamos pakkra, 14,4 fölé nem tekerve, vagy elmegyek tekerni, és ha hazafelé megunom, elektromosan gurulok. Univerzális megoldás kellene. Kerékpár, szobakerékpárgenerátor, szélgenerátor, vízerőmű, napelemmel tölthetőség. Ha a hátsó kerékben lenne a motor, erős középállvánnyal a szobagenerátor már megvalósulna, szél/víz hajtaná a keréken keresztül, gyakorlatilag fordított fékpad elrendezés(belép a hatásfokcsökkenés, gumikopás a képbe). A napelemek méretszükséglete miatt kis terhelésnél is jó hatásfokú motorra van szükség. Ha megmérem a menetellenállást sík úton szélmentesen , és 10km/h-nál 20W adódik, akkor kellemetlen az 1A áram. De ha 40W, akkor elégedett vagyok. :-)
Én is kb. így gondoltam. A motor pörögve generátorként viselkedik. Ha az akkufesz magasabb, az akkuból áramlik a motorba, ha a motoré, a motorból az akkuba a motor által termelt feszültség és akkufeszültség különbségének, belső ellenállásnak megfelelően. Ha kisebb kerékbe fűzném, kisebb sebességnél tudna visszatölteni mókolás nélkül is.
A mostani széllel lehetne tölteni a kerékpárt. :-) Az áram egy része az akkuk plusz tömege miatt megy a levesbe. Kipróbálom az áramfelvételt +20kg-mal, kíváncsi vagyok a növekedés mértékére.
Szia Robi! Miért nem próbálsz inkább a pedálrásegítéses megoldás irányába elmozdulni? Neked az lenne az igazi megoldás az akkumulátorok kímélése érdekében! Üdv.: dube
Annyira nem fogok belemenni. Remélem a képek jól látszanak. A képek a Farkas András - Gemeter Jenő - dr. Nagy Lóránt Villamos Gépek könyvéről készültek. A lényeg,h a motor üzemnél a motoráram függ az Ui-től ami a fordulattal van összefüggésben és függ még az U-tól ami jelen esetben az akku. Függ még mástól is de azok ott vannak a képletben. A lényeg,h ha 38-al megy a gép akkor az nem elég az áram kiszámolásához. Kell még hozzá az akkupak fesze is. Tegyük föl mész a géppel. Megy 38-al felvesz 10 ampert. Mész még a bringával 20 km-et. Akkufesz lejebb megy, de téged nem érdekel. Megint méred 38 és felvesz 8 ampert. Ez azért lenne mert akku kisebb feszű már de 38-hoz elég most a 8 amperből számolható nyomaték, mert közben jött pici hátszél amit nem éreztél.
Eddigi tudásom/tapasztalataim szerint az áramerősség a kerékpáromon a menetellenállástól, és a gyorsítás mértékétől függ. A menetellenállást a légellenállás csökkentésével, a gyorsítást a gázkar óvatos kezelésével, pedálozva rásegítéssel tudom csökkenteni.
Felemelt kerékkel óvatosan teljes fordulatszámra gyorsítva 1,2A-t mutatott a multiméter. Üzem közben 10km/h 1A(sokallom), 17-20km/h 2,5A, 25km/h 5A, 30km/h 8-10A(Freex is hasonló értéket írt anno). Az akkumulátorok kímélése érdekében utazósebességre tekerem a kerékpárt, utána adom finoman az áramot, és menet közben is rátekerek időnként, ha növekszik az áramfelvétel. Furcsa, mert pl. X árammal haladok Y sebességgel, és bizonyos áramerősségig nem észrevehető a hatása, ugyanolyan erősséggel tekerem a pedált, mint rásegítés nélkül-> kidobott áram. A legjobb megoldás tempós haladáshoz, ha annyira tekerem, amennyire jólesik, és a kívánt sebességhez segítek rá az elektromotorral, szem előtt tartva az áramerősség alacsony értéken tartását.
Megint elmaradt a kerék fázisan mért egyenirányított feszültség értéke és a kerék sebessége táblázat. Megmértem, felírtam, be fogom írni a fórumba. Meglepődtem az értékeken.