Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License 2023.12.28 0 0 271459

A sziklakert elég tág fogalom, az alföldön átlagos kertek sziklakupaca az futott ezen  a néven, sokszor a talajt is nélkülözve, elég elrettentő példa, ha meg van benne talaj, akkor is egy négyzetmétert foglaló sziklakupac semmiképpen nem nevezhető kertnek. Ezek már rég beidegződések, amelyek apáról fiúra, de legfőképpen anyáról lányra szálnak, igen sokszor sokan azt a példát viszik, amit gyerekként megszoktak és megéltek. ezek is  a kerti tavakhoz hasonlóan(mert azok csak kerti tócsák) csak az igazi sziklakertek torzói.

Az is kérdés, hogy milyen növényektől lesz sziklakert sziklakert?! Mert sokszor a 'sima' kerti növények sziklákkal megtűzdelt kertbe ültetett növényei is bekerülnek a sziklakertbe. Ha meg csak pozsgások kerülnek bele, általában Sedumok és Sempervivumok, további kúszó növényekkel meghintve.

Sokszor katyvasz lehet, gyűjteményes kert.

Nehéz lenne egy biotóp kert építése, nekem is eszembe jutott már, de az a néhány faj miatt, ami bele kerülhetne a beszerezhetőségi korlátok miatt letettem róla. Nekem van egy pozsgás kőkertem(ideig óráig, mert válás előtt állok), ami nem sziklakert, de nem is a klasszikus japán stílusú kőkert, inkább a szárazkerti irányzat, itt egy kritérium van  csak a szárazságtűrés mellett az észak-amerikai elterjedés lehetőleg az USA területére szorítkozva(ez csak a kőkertre vonatkozik szigorúan) Virágzó lágyszárúak, virágzó cserjék és fák, pozsgások vannak itt, kaktuszok, agávék, jukkák, nyugati aloék(hesperaloe), stb

Tudom sok embernél ez kiüti a biztosítékot, de ez  a saját kerti igényem beteljesülése volt, egy délies hangulatú kert kialakítása a maga hibáival. A délies hangulatot a ház körüli mediterrán-szubtrópusi kertrész füzi össze, mert mindkettő déli hangulatot áraszt. A kertem is gyűjteményi kert, csak megpróbálom az igény szerinti ültetést is szem előtt tartani! A szubtrópusi(pálmák, néhány kisebb fa) igénylik  a nyári öntözést, de ez a korlátozott számuk miatt megoldható. Amúgy a legtöbb növényem saját magról nevelt egyed, tehát alkalmazkodott a helyi klímához, itt nőttek nagyra.

Előzmény: sza_attila (271457)
unartis: Creative Commons License 2023.12.28 0 1 271458

Üdv Mindenkinek!

 

 

Látom elég jól felpezsdült a fórum ezen szeglete, sok jó érv is elhangzott minden részről. :) Kicsit átfogóan írok a témához.

Azon kisebbséghez tartozom, aki számára a kert az nem a magyar viszonyoknak megfelelő kert, mert az általában maga az elrettentő példa!

Mert itthon sok kert tulajdonos számára a gyep+tuja keverék volt az elmúlt 20-30 év legjellemzőbb kert típusa, sőt sok pénzes tulajdonos sem tudott ezen túllépni, csak megtűzdelte egy medencével, kerti sütögetővel/esetleg pihenővel, stb. az idők változnak és még sincs komoly átütéses változás a témában. Az utóbbi 10 évben a tuját felváltotta a leylandi őrület, az ok érthető, de ugyanolyan egysíkú és stílustalan az egész.

Most az utóbbi években néhány jobb módú kerttulajdonos érdeklődése az úgynevezett mediterrán életérzés felé fordult, bejöttek  a pálmák a kertbe náluk.

Igaz ebben érdekelt cégek is erre tolják, a korábbi tuják, leylandik helyett a pálmáké a főszerep..., a külföldről behozott, kényes/túltápozott növények megtartása azért egy hozzáértő számára is kihívás lehet, nemhogy egy olyan embernek, mint akinek pénze volt rá, majd azt sem tudja 'mi fán' terem, milyen igényei lennének, őszintén nem is érdekli, csak a státuszszimbólum/divat hozta be a kertébe ezeket a növényeket.

A mediterrán növényként beállított szubtrópusi pálmák legtöbbje kenderpálma mégpedig  a kínai, de sokan hazádíróznak igazi fagyérzékenyekkel, mint  pl. a washingtonia-k amelyek áttelelése téli védelem nélkül esélytelen.

Az angol és nyugat-európai kertek példája nagyon jók, csak meg kell találni a hazai klimatikus viszonyokhoz beilleszteni, mert valljuk be, az itthoni szeszélyes időjárás minden évben más arcát mutatja. Utóbb inkább enyhébb volt, mint az átlag, de azért számolni kell a nyári aszállyal, amit a nyugat-európai kerti növények nem nagyon viselnek el, ezért falls azon cégek felhozatala amelyek ontják a nyugati igény növényeit, amelyek fenntartása öntözés nélkül lehetetlen vagy kudarcra van ítélve. Talán Debreczy Zsolt fogalmazta meg ezt a legkorábban, hogy hazai viszonyokhoz hasonló alkalmazkodó kerti növényeket kellene ültetni, ezt a vonulatot képviselte a néhai Hódi Tóth József, Arizonica Arborétum és Kertészete, de nagyon kevés követőre talált.

A hazai kertben megvalósíthatjuk ötleteinket, elképzeléseinket, csak a megfelelő növényekhez hozzá tudjuk jutni, ami valljuk be eléggé nehezítve van.

 

 

sza_attila Creative Commons License 2023.12.28 0 0 271457

Miklós sziklakertje nem sziklakert, hanem "beültetett rézsű". 

Zolié meg gyűjteményes sziklakert, sok ilyet látni arborétumokban. Igen, művi, de minden gyűjteményes kert az, sőt, szinte minden ember alkotta díszkert az. Zoli sziklakertjének lényege, hogy egyben lehet látni sok sziklakerti növényt, akár még különlegességeket is. Az természetes, hogy olyan faj összeállításban nem fordul elő sehol a természetben. Ha olyan lenne, akkor biotóp kert lenne a neve, és egy bizonyos területi fajta összetételt másolna. 

Előzmény: Didergő Király (271455)
sza_attila Creative Commons License 2023.12.28 0 0 271456

A kövirózsa pozsgás növény, vagyis a levelében tartalékolja a vizet. Nagyon kevés víz kell neki, a sok meg kifejezetten árt. Ahogyan te tartod őket úgy biztosan ki fognak rohadni. Bírják a hideget is, semmilyen teleltetés nem kell nekik. 

Sziklakertbe valók, legjobb valamilyen déli, dkeleti tájolással. Sóderos, jó vizelvezetésű talaj kell nekik. Nagy szárazságok idején locsolhatod, de nem szabad vízben állniuk, az a biztos vesztük. A sziklakertben a közelükbe nem szabadna semmi nagyobbra növőt, agresszíven terülőt ültetni. Ők aprók maradnak, lassan szaporodnak, szinte minden megelőzi és elnyomja őket. 

Előzmény: Kertkedvelő999 (271453)
Didergő Király Creative Commons License 2023.12.28 0 0 271455

a sziklakert elég nehéz műfaj szerintem. akárhova tényleg nem lehet, és a hogyan sem mindegy. muteromnak is volt, nagyon hülyén nézett ki az előkertben a kupacba összehordott kő, ráfuttatva minden szarral. kellett neki 10 év, mire belátta.

a szomoru miklós most építi a sajátját, na az jó lesz szerintem. :) a zoli haverjájét mutogatta a múltkor, az nagyon művinek tűnt.

Előzmény: vizus (271452)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2023.12.27 0 0 271454

És a felpuhult alsó levelek idővel elszáradnak, néhányon már ez is látszik.

Előzmény: Kertkedvelő999 (271453)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2023.12.27 0 0 271453

Segítségetekre lenne szükségem.

Idén nagyon sok darab (és sok fajtájú, méretű) kövirózsát gyűjtöttem be.

Többsége cserépben van, némegyik műanyag tálcán.

Egész nyáron nagyon jól elvoltak, még sokasodtak is.

Most viszont az apró kis kövirózsa bokrok elkezdtek kiritkulni.

A nagyobb rózsák alsó levelei elkezdtek puhák lenni, mintha megfagytak volna.

Még pár hét vagy hónap és lehet elpusztul mind.

Mi lehet a baj?

 

Úgy tudom kövirózsát lehet szabadban virágcserepekben teletetni.

Lehet hogy a sok eső?

Egész nyáron locsoltam hetente kétszer őket, hogy ne száradjon ki a talaj.

De az elmúlt másfél-két hónapban itt annyi eső esett, hogy volt amelyiknek  a 

kaspója színültig volt vízzel.

 

De amelyik alatt nem volt tálca, az is ritkult.

Kár hogy nem fényképeztem le őket, legközelebb meg csak január 3-4 környékén megyek a telekre.

A vizet leöntöttem mindegyikről.

Ez elég? Vagy tegyem fedett/fűtött helyre esetleg fólia borítás alá őket?

vizus Creative Commons License 2023.12.27 0 0 271452

Belenéztem mindenféle kertépítő videókba, oldalakba. Alföldi kertészfaluban nőttem fel. Hátul veteményes, gyümölcsös, a fák közt termő bokrokkal, gyógynövényekkel, középen a csirkeudvar a nagy diófa alatt, kopárra kapirgálva, elöl tízegynéhány négyzetméternyi díszkert. Kő, szikla sehol. A járdák kőlapokból, téglából, a kertben meg a fű nőtte be. A kastély kertje meg egy buxus sövényekkel, dísznövényekkel tarkított ligeterdő volt. Ott sem voltak kövek. Nekem rettenetesen idegen a síkvidékre, enyhe lankákra cipelt kő. A kövön nem terem meg semmi! Ha muszáj teraszokat képezni, az persze más, ott funkciója van a kőnek.

sza_attila Creative Commons License 2023.12.27 0 0 271451

Éppen a realitás szüli a pánikot. Mindig szerettem volna válogatni a munkák között. Minden nap úgy menni dolgozni, hogy olyat alkothatok, ami nekem is tetszik. Volt olyan év, hogy egy olyan kertet sem építettünk, csak pénzért f.szságokat. Aztán azt mondtam, nem baj, fő, hogy a megrendelőnek tetszik. De láttam, hogy azok az ügyfelek, akik annak révén lettek ügyfelek, hogy látták a munkámat, hasonló f.szságot akartak. Néhányan hagytak dolgozni, mert nem érdekelte őket, milyen lesz a kertjük, ott kiéltem magamat. 

Egyre inkább látom, hogy aki a közösségi oldalakon keresztül aktív, és még tud szólítani tömegeket, az tud izlést formálni. De ezt 10 éve kellett volna elkezdeni.

Egyébként meg mostanában nem is az a baj, hogy kevesebb a munka, hiszen nem is lenne ember, akivel elvégeztetném. Az a néhány, aki még jön és dolgozik, érzi, hogy pótolhatatlan, aztán lassan annyit kérnek, amennyit nem lehet megfizetni. A magán megrendelő meg sokszor nem tud bármennyit fizetni, mert lássuk be, ez egy olyan szakma, amelyik nem nélkülözhetetlen. Ez nem villanyszerelés, itt egy hibába senki sem hal bele. 

Előzmény: Didergő Király (271450)
Didergő Király Creative Commons License 2023.12.26 0 0 271450

a pánik beszél belőled, és nem tudod reálisan látni a dolgot. ismerős, én is be vagyok szarva, ami a munkát illeti, de mikor volt biztos bármi is. szerintem két párhuzamos folyamat zajlik a kertépítésben, amennyire én meg tudom ítélni. az egyikből szerintem profitálsz annyit, amennyit a másik oldalon elbuksz. a jó hír, hogy ezeknek a népszerű youtube-ereknek hála sok emberben kezd kialakulni az igény, hogy szebbé tegye a kertjét. és valljuk be, van mit szebbé tenni, igazából ha 1-től 10-ig lehetne értékelni a magyarországi utcafrontokat, magán díszkereteket, akkor az összképre én nagy jóindulattal olyan kettes alát adnék. tehát abban megegyezhetünk, hogy munka borzasztó sok lenne. (nem tudom, hogy nálatok mi a helyzet, 10 éve voltam arrafelé utoljára, akkor az volt a benyomásom, hogy nincs két annyira hasonló ország, mint magyarország és szlovákia, talán egy árnyalatnyival igényesebbek voltak odaát a kirakatok, rendezettebbek az utcák, de mint tudjuk, van európában egy déli-északi "protestáns" és egy kelet-nyugati "liberális" tengely, szóval én azt a 100 km-rel északabbra levést fel bírtam fedezni.) a másik oldal, hogy ezektől az "okosító" videóktól mennyire tudják/akarják az emberek a saját kezükbe venni a dolgokat. nem hiszem, hogy mindenkinek van rá ideje, energiája, hogy saját maga megoldja. főleg a fizetőképesebb rétegnek nincs, szóval itt máris találkozhat a kereslet és a kínálat. 

a tervezéssel kapcsolatban sokkal több kérdőjel van bennem, az valószínűleg le fog értékelődni. de ha nagy lesz az igény az ai-val 10 perc alatt megterveztetett kertek kivitelezésére, akkor az megintcsak jó, mert talicskázó robotok nem mostanában lesznek. és hiába fizikai munka, szerintem lesz értéke, ha kevés ember lesz rá. és ha több kertet akarnak építtetni, akkor több növényt lehet eladni, szóval a kereskedés is felfuthat.

ami szerintem egy picit gáz, vagy nem is tudom, hogy mi lenne a jó jelző rá, az az, hogy az internet annyira kiélezi a versenyt, hogy a végén egy visz mindent. minek nézzem a mekmenemi márkot, ha a szomoru sokkal jobb, az időm meg véges? már a megyerit is kevésbé követem. nem lehet azt mondani, hogy ez nem egy igazságos dolog, mert pont hogy az, a legjobbat akarja mindenki, ő meg megkapja a megérdemelt jutalmát, csak hát elég kegyetlen azokkal szemben, akik hasonlóan jól tudnak kertet építeni, csak nem tudják olyan jól eladni magukat.

Előzmény: sza_attila (271449)
sza_attila Creative Commons License 2023.12.26 0 3 271449

Nem most, de 5-10 év múlva reális. 

A mulcsozás csak egy dolog. Nézd meg a tavaszi gyepápolásról szóló videót. Nem tudom, mennyire értesz ahhoz a témához, én kis híján eldobtam az agyamat azon, amit abban láttam :) 

 

Na jó, nem ekézem többet :) A kertje a stiluson belül a legjobbak közé tartozik, dolgos, szorgalmas ember, hasznos tagja a társadalomnak :) Ha többen lennének ilyenek, jobb lenne itt élni. (A kertészeknek meg nem lenne munkájuk). 

Előzmény: Didergő Király (271448)
Didergő Király Creative Commons License 2023.12.26 0 0 271448

nemár, most komolyan. tényleg nem értelek. mindig tök realistának tűnsz, most meg ilyen hülyeségen pörögsz. tök irreális szerintem, hogy majd a mulcsozás miatt lesz kevesebb munkád.

Előzmény: sza_attila (271447)
sza_attila Creative Commons License 2023.12.26 0 0 271447

Én értem és el is fogadom az üzenetet. Viszont féltem a kenyérkeresetet. 

Képzeld el, ha mindenki elhatározás, hogy ilyen módon tartja majd fenn a kertjét. Gyakorlatilag nem lenne szükség kertészre. Elég lenne, ha minden második ügyfél tenne így, már az is nagy veszteség lenne. 

Ugyanezt éltem meg kb. 10 éve, amikor a helyi Husqvarna kereskedő jutalékot ígért minden ügyfél után, ahol rábeszélem a kuncsaftot a robot fűnyíró vételére. Csak annyit mondtam neki, hogy nem sz.rok a saját fészkembe...

Volt ügyfelem, aki úgy szerette volna, hogy ne kezeljem gyomirtóval a full tarackos területet a ház körül, ahol később kertet építettünk. Mondtam, vagy permetezek, vagy marad a tarack. Permeteztem.

Ma találtam egy hazugságot is a válaszai között, amelyet egy kommentben feltett kérdésre adott. (A komposzthagyó mulcsozás témájú videónál volt). Azt kérdezte az illető, hogy nem szaporodnak-e meztelen csigák a mulcsréteg alatt. Azt írta, hogy nem. Hát, ez egyszerűen nem igaz.

Én látom a párhuzamot, hogy miért nem épít és tart fenn kertet pénzért ügyfeleknek, amit régebben csinált. Ellentmondásba kerülne a tanítása azzal, amit az ügyfélnél tenne, azt pedig épeszű vállalkozó nem engedheti meg magának. 

Előzmény: Didergő Király (271446)
Didergő Király Creative Commons License 2023.12.26 0 0 271446

szerintem nagyon túldimenzionálod a videóinak ezt a részét. talajtakarás, komposztálás hobbikertben elengedhetetlen, szerintem ennyi az üzenet. én nem érzek ebben semmi szektásodást. ha ezt a gondolatot sikerül elültetni az emberek fejében, meg lehet spórolni egy csomó vizet, műtrágyát, kevesebb költséggel, környezetkímélő módon lesznek szebbek a növények és igen, a talaj is kevésbé fog pusztulni. de egyébként nekem tényleg nem tűnt fel, hogy ez lenne a központi eleme a videóinak. oké, hogy elmondja szinte minden videójában, de ezt nem lehet elégszer elmondani. nemhogy kiskertben, de nagyüzemben is kezdik már a hasonló megoldások keresését, olyan ütemben pusztulnak a termőtalajok.

Előzmény: sza_attila (271445)
sza_attila Creative Commons License 2023.12.26 0 0 271445

Ajánlom, nézd meg a gyomirtós videót. Abban azt mondta, hogy ha gyomirtózol vegyszerrel, azzal tönkreteszed a talajt. Nem fejtette ki bővebben, hogyan, miként, de tönkreteszed. Én ezt, mint kertépitő, természetesen magamra vettem, hogy minden munkámat azzal kezdem, hogy tönkretettem a talajt.

Részletezhetném, hogy miért nem hiszek a takarásos módszer hatékonyságában, de nem akarok annyi litániát írni. Lényeg, hogy 17 év alatt láttam és megéltem, tapasztaltam sok mindent. 

Előzmény: Didergő Király (271444)
Didergő Király Creative Commons License 2023.12.26 0 1 271444

dehát ezek az ajánlások nem is a profi kertépítőknek szólnak, hanem a hobbikertészeknek, akiknek nem okoz problémát a kartonnal bíbelődni. amúgy ezt a kartonos gyomirtós videóját nem láttam, csak a gyulai ivánnál találkoztam ezzel a módszerrel.

ahol nincs fű, ott én is simán rajta hagyom már a nyesedéket, nekem nem bántja a szememet, sőt. meg ha sűrűn be van ültetve, nem is látszik.

Előzmény: sza_attila (271443)
sza_attila Creative Commons License 2023.12.26 0 3 271443

Bárminek a propagálása, hogy csak az az egyetlen út. Én is komposztálok természetesen, használom is a komposztot, vásárolok is komposztot tömegével a kertépitésekbe, de közben meg használok vegyszert is. Azt viszont tilos!

Nézd meg figyelmesen azt a kertlátogatásos videót, amelyet a figyelmembe ajánlottál Felvidékről. Ha figyelmesen hallgatod a szöveget, Miklós ott úgy nyilatkozik, hogy a kert be sem került volna a programba, ha a hölgy nem követné Miklós világnézetét. Ebben a pontban vált számomra nyilvánvalóvá, hogy itt nem a szép kertekről van szó, hanem egy világnézet követéséről. Ez már szekta, nem? :)

Aztán a komposztálás mikéntje. Viszik a konyhai hulladékot és kib.sszák egy az egyben az ágyásokra. Vagy levágja az elvirágzottakat és bedobja a növények közé. Az kupleráj, nem diszkert! Ez meg az én világnézetem. Az nekem is világos, hogy ne vasaljuk élére az angolkertet, de azért ne dobáljunk bele "szemetet". Miután lekomposztálódott egy helyen utána belemehet. Jah, hogy az több munka?

Videó a gyomirtózásról. Ahogy "elbánik" a tarackkal, az mindennek a teteje... Annyira nem életszerűek ezek a megoldások, illetve egy kis területen, piciny 7végi kertben, ahol ha nem is tökéletes a végeredmény, hát nem akkora baj. De csinálja meg a kartonokkal fedést 1500 négyzetméteren pl., majd hordjon rá 40cm vastagon mulcsot meg szalmát, meg mittudomén mit, ami 600 köbméter!!! Jah és várjon egy évet. Egy mai ügyféllel. 12 hónapot. Ismeri ez egyáltalán az embereket? Látszik, hogy már nem épit. Ő csak a saját szektájában él, azok között, akik imádják őt. Elérte azt a szintet, mindegy, mit hirdet, neki már mindent elhisznek.

 

Értem én a jó szándékot. Végülis aki saját maga próbálja alakitani a kertjét és van rá egy évtizede vagy kettő, csinálhatja. 

Elhiszem, hogy ő nem permetez, meg hogy ilyen módszerekkel kertészkedik otthon. Végülis 10 éves a kertje, az lenne a gáz, ha nem igy nézne ki. De pénzért, reális ügyfelekkel megáldva, esetleg határidőre ezt nem csinálhatod, talán, ha már kialakitottad a saját szektádat :)

 

Még egyszer leirom, hogy nagyon hasznosak, érdekesek a tanitásai, munkássága, de nem tehetem a magamévá mindent, nem válhatok szektataggá :)

Előzmény: Didergő Király (271442)
Didergő Király Creative Commons License 2023.12.26 0 0 271442

annak a propagálására célzol, hogy minden a komposztálás? az nem kérdés, hogy nagyon hasznos dolog, de szerinted nem kellene elhinnem, hogy minden siker kulcsa ez? amúgy van öntözőrendszere, nem titkolja. de miért mondaná azt, hogy ettől szép nála minden, ha nem így lenne? jobban járna, ha mindenféle műtrágyákról áradozna jó pénzért, ahogy garden answer laura teszi. azon sokat nem lehet keresni, hogy azt mondja, hogy hagyd rajta a nyesedéket, és ennyi. de ha már csak annyi haszna lenne a videóinak, hogy minden hobbikertész elkezd komposztálni, már megérte. tényleg nagyon bután bánik a talajjal a legtöbb kiskert tulajdonos, látom. amúgy brutál kemény agyagon van a kertje, elmondása szerint úgy kezdte, hogy hozatott 80 m3 komposztot, ami a helyben keletkező, komposztálódó zöldhulladékkal együtt 3-4 év alatt hozta meg az eredményt.

én a kezdetektől követem, amennyire én meg tudom ítélni, úgy kezdődött a sztorija, hogy felkapták, mert szép a kertje, aztán a hírességek kézről kézre adták. hiába dörgölőzne, ha nem lenne jó abban, amit csinál. persze rajta kívül van még egy csomó jó kertépítő, de megint csak oda tudok visszakanyarodni, amit már többször említettem: 90%-ban a kommunikáción dől el a dolog. kedves srác, tud mosolyogni, látszik, hogy imádja, amit csinál, jó hallgatni, nézni. laza, nem izzadságszagúak a videói, mint mondjuk a megyerié néha. persze látszik, hogy sokszor izgul meg bénázik, de ettől természetes. nincs túlgondolva a dolog. múltkor a zoli nevű kertész haverjával még a saját szexuális irányultságukkal is képesek voltak viccelni, bár gondolom, hogy inkább csak azok értették, akik jobban ismerik őket. de szerintem mostanra azért sokan sejtik, hogy mi a szitu, ebből sem csinál nagy ügyet.

Előzmény: sza_attila (271441)
sza_attila Creative Commons License 2023.12.24 0 2 271441

Hali!

A múltkor, amikor emlitetted a Szomoru Miklós féle kertlátogatásokat, elkezdtem böngészni a weboldalát és a youtube csatornáját. Sok videóját megnéztem. Aztán rájöttem, hogy nem akarok ennek a mókuskeréknek a részese lenni. Megértettem, hogy szigorúan követnem kellene a vonalat, amelyet képvisel, én meg nem tudok mindennel azonosulni. Hazudni meg nem szeretnék mondjuk a kamerába, pár száz euróért :)

Nem feltétlenül vagyok hive ennek a nagyon szigorúan sötétzöld vonalnak, amit ő prédikál. 

Ettől függetlenül és elvonatkoztatva szépek, izlésesek azok a kertek, az ővé is, látom, hogy sok munka van benne. Viszont vannak olyan nézetei, amelyekkel nem tudok azonosulni. Főleg, tudom, sziszifuszi munka lenne ezt ráerőltetni a kertfenntartás terén az ügyfelekre. Néhány százalék esetleg sok év alatt a magáévá tenné. Neki könnyű, ő már nem épit, nem tart fenn, csak a sajátját. Csak terveznek. Arra meg eleve olyanok jeletkeznek, akik vele akarják megterveztetni. Továbbá oktat a videókon és workshopokon, előadásokon keresztül. Oda meg olyanok jönnek el, akik eltökéltek ebben az irányban. Neki nem kell a konkurrenciával versengenie, az előadásain valszeg senki nem fütyüli ki őt, mert más nézeteket vall. Jó irányba ment, és ahogy a videóiból követem a fejlődését, jól megél belőle. Sikeres ember, médiaszemélyiség, ismert emberekhez, média személyiségekhez dörgölőzik, kertet épit nekik. Jól csinálja, szépen él a korszak lehetőségeivel. 

Mi meg túrjuk a földet, hálát adunk Istennek minden ügyfélért, a megélhetésért prostituáltként "pénzért mindent" jelszóval épitünk. Sokszor kell olyat csinálni, ami nekem nem tetszik, vagy nem értek vele egyet. Aztán mondják, hogy szép ez a szakma :D

 

Kellemes karácsonyt!

Előzmény: Didergő Király (271440)
Didergő Király Creative Commons License 2023.12.23 0 0 271440

aztán rá egy évre jött ez. az ország legcsapadékosabb részéből a legszárazabb lettünk:

Előzmény: Didergő Király (271439)
Didergő Király Creative Commons License 2023.12.23 0 0 271439

én tavaly, amikor rózsát dugványoztam, kicsit elmerültem a szaporítási lehetőségekben. minden fajtát érdemes lenne dugványozni, de nem mindegyik ered jól. az oltásnak és a dugványozásnak is megvan az előnye és a hátránya, mostanában amit lehet, azt dugványozzák. ha rákeresel, bővebben kifejtik több helyen.

 

más: most nézem, hogy nálam már 960 mm csapadék esett idén. pontos számokat nem tudok, de ennél több csak 2010-ben lehetett, 1200-1400 mm-ek estek akkor a Bakonyban.

Előzmény: koffeinmentes sör (271433)
Levestészta Creative Commons License 2023.12.21 0 0 271438

Kicsit el volt vonatkoztatva, itt a vadrózsára gondoltam.

Az viszont szerintem igen.

Ha nem is 2-3 méterrel odébb, de gyökértőnél biztosan 

1-2 éven belül 10 új vadrózsa hajtásod lesz.

Nálunk legalábbis így van.

 

Előzmény: koffeinmentes sör (271437)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2023.12.21 0 0 271437

Valaki van rózsában jártas itt? Nekem a rózsa nem nagyon tűnik sarjképzőnek.

Előzmény: Kertkedvelő999 (271436)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2023.12.21 0 0 271436

No nézd el nekem: én csak hobbista vagyok, nem hivatalos kertész.

Mondhatni műkedvelő, mecénáns. 

De nem művész.

 

Pár dolog nagyon jól megy nekem, pld veteményeskert, egyes gyümölcsök termesztése

(de ez mind haszonkertészet)

a dísznövény kertészetről keveset tudok,

a dugványozást pedig többször próbáltam, több növényen is, igen változó eredményekkel.

De én annak is örültem, ha 20 "palántából" 3 megmaradt.

Mert az az enyém, az én alkotásom.

 

Egy kertészetben viszont ezeket az arányokat biztosan kudarcként értékelnének.

Szóval a dugványozás témában nem fogok tanácsot adni senkinek, mert nem a "szakterületem". 

 

Viszont jó kedvvel csinálom.

Hát ennyi.

 

Ha a veteményes kerttel kapcsolatban kérdeznél, biztosan hasznosabb tanácsokat tudnék adni...

 

A rózsára visszatérve pedig:

nekem vannak főleg futó rózsáim, és néhány tearózsám is,  amik nagyon szépek, és gyökereztetve - tehát csak nemes rész - is köszönik szépen jól vannak, még ilyen zord körülmények között is.,

Persze én tudatosan törekedtem mindig az ellenálló fajták begyűjtésére.

 

De aki ennél nemesebb, szebb, nagyobb, mit tudom én milyen fajtát akar,

annak is szüksége lehet dugványozásra, hiszen az alanyokat valamire oltani kell!

 

Gondolom nem vadrózsára - csipkére oltják az agyonnemesített rózsát sem.

 

Illetve lehet akár arra is, de....(sárgabarack alany tanulságait levonva, lehet párhuzam):

Érdemes -e egy nagy sarjképződésű, ám vitathatatlanul életképes alanyra oltani?

Ha minden évben le tudod vágni a friss sarjakat, lehet hogy igen, mert a fa sokkal életképesebb lesz.

 

De: mi van ha 2-3 évig nem tud senki a kert felé nézni (baleset, betegség...)

Akkor a le nem vágott sarjak túlnövik a nemest, a nemes meg elhal.

NEM BETEGSÉGBEN, nem egyébben, hanem az alany nem szállít neki több tápanyagot.

Szóval: ha olyan növényt akarsz, ami akár 50-60 évig is elél magától is, 

bele kell kalkulálnod egy ilyen 1-2-3 éves időszakot, amikor nem kap metszést, ápolást stb.

Az erős sarjképző alanyra oltott növények egy ilyen periódust egyszerűen nem élnek túl.

 

Az alany megmarad, a nemes elhal.

Persze tudom, legtöbben úgy gondolják, hogy mindig ott lesznek amikor kell,

és legtöbben nem is 50-60 évre, hanem csak 6-8- max 10 évre terveznek.

 

Viszont ha az alany egyáltalán nem hoz sarjakat, és a nemes rész ellenálló, a növény akár "örökké" is élhet.

 

De én egy ideje másképpen gondolkodom.

A fekete ribizlinél dettó ugyan ez volt, de azt majd később (egyszer majd)  leírom.

Előzmény: koffeinmentes sör (271433)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2023.12.21 0 0 271435

Köszönöm  a részletes összefoglalót.

Láttam már nagyon szép leander sorokat, hatalams szép növényekkel.

Szívesen ültetnék hasonlót.

Most télen ugyan nem vágok bele, de ha tavasszal esetleg igen,

akkor tudni fogom hogy a Hardy Red tipúsú leandert keressem.

 

Szerintem az a növény ami a -12 fokot birja, az valószínűleg már most is, de az elkövetkező években biztosan

télállónak nevezhető Magyarországon.

 

Tehát: leander ültetésre fel! -aki szereti ezt a növényt.

Előzmény: unartis: (271426)
unartis: Creative Commons License 2023.12.21 0 0 271434

A kert két részből áll, a ház körüli mediterrán kertrész mediterrán és szubtrópusi növények gyűjteménye, az udvar közepén félsivatagi növények gyűjteménye található, cserjék virágok, pozsgások, már 11 éve.

A leanderek valóban nagyon szeretik a helyüket, a fűszerbabér is 4 méter magas már.

Murvafürtöm nincs, nem is sok helyem van már...

Előzmény: sza_attila (271432)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2023.12.21 0 0 271433

Na de a nemes rózsát érdemes dugványozni? Azt nem oltani kell?

Előzmény: Kertkedvelő999 (271424)
sza_attila Creative Commons License 2023.12.21 0 0 271432

Különleges látvány látni az evilági hagyományos kerti növényeket vegyesen a "nem odavalókkal". Remélem, nem élem meg azt az időt, amikor felénk is ilyen kertek lesznek majd zömmel, mondjuk azért, mert nem lesz elég viz a kutakban... A kaktuszok mint érdekesség csodásak a cserépben, de hogy kinn közöttük járjak, na azt nem. Meg azok az életveszélyes agavé formájú növények az árvalányhajak között... Sok-sok éve kirtottam a yukkákat is a rendkivül hegyes levélvégeik miatt.

A leanderek nagyon szépek, össze sem hasonlithatóak a cserépben raboskodó társaikkal. 

Murvafürttel nem próbálkoztál?

Előzmény: unartis: (271430)
unartis: Creative Commons License 2023.12.21 0 0 271431

nem írtam, hogy ezek idei zömével nyári fotók... :)

Előzmény: unartis: (271430)
unartis: Creative Commons License 2023.12.21 0 0 271430

Hoztam néhány fotót a kerti növényeimről, a leanderekről is, amiket kint  a kertben nevelek már évek óta:

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!