A Cracovia csak Pécs és Budapest között közlekedik 1142-essel. Ezeket a mozdonyokat a MÁV a HZ-től bérli, általában Pécs, valamint Dombóvár, Gyékényes fele járnak.
"A szombathelyi meg abban is kulonleges, hogy az IC-k bevezeteseig volt vasarnap 1740-kor egy Szombathely-Papa-Gyorszentivan-Budapest gyorsvonat, es ez ment vissza ejjel postakocsikkal a vegen. Ez a vonat mar nincs meg, pedig poen volt, hogy nem ment be Gyorbe."
És végig dízellel jött, sokszor M63-mal az 1-es vonalon. És visszaútban nemcsak azért volt sok kocsi, mert ezeknek vissza kellett valahogy jutni Szombathelyre, hanem azért is, mert a hétvégi eltávra utazó katonák mind ezzel mentek vissza a laktanyákba(Székesfehérvár, Várpalota, Devecser, Zalaegerszeg, Lenti, Szombathely). Ez a vonat Bobáig szinte mindig tömve volt. Bobán a kaller mindig végigment a vonaton és kiabált, hogy BOBA BOBA ÁTSZÁLLÁS Z.EG. FELÉ, azaz ő ébresztette a katonákat. Aki Szombathelyig utazott, azok persze ennek nem nagyon örültek...
Mindenesetre volt egy hangulata annak a vonatnak. Amikor a Déliben tolták be, mindenki menet közben ugrált fel. Amikor megállt a vonat, már minden katona fennvolt rajta. Többször előfordult (főleg télen, amikor a kabátot magam alá tudtam teríteni), hogy a fülkés kocsiban fenn aludtam a csomagtartó rácson. A kalauz észre sem vett, még a jegyet sem kérte.
Sziasztok. Amióta átköltöztem a városi közlekedésre, a vasútmániás fórumot nem követem annyira, úgyhogy nem tudom, volt-e szó az alábbiakról.
Ma délután kint voltam a pécsi állomáson, gyönyörködtem az elmenő mohácsi MDmotban - gyermekkori élmények kapcsolódnak hozz, Szegedre utaztam vele sokszor, amíg még járt innét vonat arrafelé, és még volt pálya... Az MDmot elején egy szép, régi stílusú szárnyaskerék volt felfestve.
Nem is erről akarok mesélni, hanem a mellette induló Krakoviáról. Nekem eddig volt egy határozott elképzelésem arról, hogy Krakkó melyik országban van. Ezt a vonatot azonban egy horvát mozdony húzta (zágrábi, 1-142-004). Csodálkozva indultam volna hazafelé, erre befut a pesti személy, hát azt is egy horvát mozdony húzta (1-142-006). Ki tudja, vajon miért?
Az gusztustalansag akobon, ami penteken a Keletiben van. Szerintem a jegyvizsgalok direkt orulnek neki, kell az a kis (megemelt) jutalek.
Fuzetjegyet azert kell belyegeztetni, hogy ha nem jon kaller, akkor se tudd megegyszer maskor felhasznalni.
Postavonat: az orszag foldrajzi helyzete szabta keretek kozott eleg jol meg van szervezve, mar a sebessegek csokkenesevel huzossa valik a postavonatok ki- es bepakolasa is.
A posta nem hiszem, hogy csak fenyegetne a kozuton szallitassal: regebben (meg a BZ korszak elott) a pl. Zalaegerszegrol akkoriban 17.58-kor indulo vonattal vittek a postai kuldemenyeket Celldomolkre, es a szombathelyi postavonattal mentek Pestre. A MAV kitalalta, hogy e helyett a vonat helyett is BZ lesz, amin hulyen nezett volna ki a postakocsi...
Egyszoval azota a Posta Zalaegerszegrol kozuton szallit, Balatonszentgyorgyre.
A hetfo reggeli postavonatok hosszusaga nem mervado: altalaban a vasarnapi tobbletkocsikat ezzel kuldik vissza az ejjel videkre, hogy hetfo reggel megint johessenek Pestre.
A szombathelyi meg abban is kulonleges, hogy az IC-k bevezeteseig volt vasarnap 1740-kor egy Szombathely-Papa-Gyorszentivan-Budapest gyorsvonat, es ez ment vissza ejjel postakocsikkal a vegen. Ez a vonat mar nincs meg, pedig poen volt, hogy nem ment be Gyorbe.
Nem tudom, hogy miért lenne az baj, ha a vasutasok megkapnák az inflációval egyenértékű béremelést?
Nem lehet azért összehasonlítani egy kocsirendező és egy banki alkalmazott munkáját, és ki keres többet, és kinek van szabad hétvégéje, éjszakája ?
Vagy a mellékvonalakon a váltók tisztítását kiadják a forgalmi szolgálattevőknek, a váltótisztító munkakörön megtakarított bért pedig jutalomként szétosztják. Egy munkanélkülivel több, és hasznos megtakarítás nincs, mert nem a szolgáltatási színvonal emelésére költik a pénzt.
---"Hanem a kocsik tisztítását, tisztítva és fűtve közlekedtetését, az utaskiszolgálás javítását." "nem milliárdokba, csak egy kis odafigyelésbe kerülnek"
Egyetértek. Tudod, ehhez valamit dolgozni is kéne... azt meg elfelejtettünk valahogy... ---
Hát nem tudom, hogy elfelejtettünk-e, vagy a kedvünket vették el ?
Én azért hétvégeken amikor egyedül vagyok szolgálatban, összesöpröm a szemetet, és ha sár van felmosom a váróhelyiséget az állomáson, legalább este, amikor hosszabb vonatmentes idő van...
Sajnos itt van a kedv elvételére is egy példa: 19.-étől nem közlekedik a 35745/35744. sz vonat.
Mivel a vonatszemélyzet vezénylését nem lehet megoldani, így 6 órával több munkabért kell kifizetni, ebből a pénzből pedig a vonat is közlekedhetne...
Egyébként nem volt kihasználatlan ez a vonat, hétköznap a tanulók jártak haza Jászapátiról, hétvégén is sokan mentek vele, főleg vasárnap, akik messzebb utaznak nem kellett pl Jászladányból 9.37-kor elindulni, elég volt 12.30-kor. Ha pedig egy kicsit spórolni akartak volna akkor közlekedhetett volna a Bz szólóban is. A zsúfoltság sem jó, de jobb, mint 2,5 órát várakozni az állomáson iskola után...
És akkor ne veszítse el a kedvét az egésztől a dolgozó akivel a vezetői ezt csinálják, sőt fogadja el hogy ő a hülye, mert megszüntették a vonatot, vagy elb...ták a csatlakozást.
--- "Pl rendszeresen hosszú sorok vannak a Keletiben, mivel csak 3 pénztár üzemel. "
Tudom ez rossz, de ha már így alakul: a jegy elővételben is megvehető. Miért nem élünk vele? Hiszen az említett dugók többsége jellegzetesen a péntek délutáni őrülethez kapcsolódik. Tehát már úgy is tudjuk akár egy nappal előtte, hogy utazás lesz a dologból. Ha már a MÁV így áll hozzá, ahogy írod, segítsünk magunkon egy picit. Jómagam, PSzlőrinci lévén mindig elővételben, a Kőbánya-Kispesten veszek jegyet. Sosem állok két percnél többet sorba.---
Szerintem a MÁV hozzáállásán kellene változtatni, mert én is tapasztalom, hogy a Budapestre utazók azért váltanak menettérti jegyet, mert el akarják kerülni a budapesti sorbanállást. Van aki nem tudja pontosan mikor utazik vissza, így visszaútra 120 km-es jegyet kér 100 km-es helyett, így 1 hónapon belül bármelyik napon felhasználhatja. Szerintemazt kellene biztosítani, hogy 5 percnél többet a csúcs idején se kelljen sorban állni. Lenne erre is sokféle módszer...
--- "állomásokon a munkáltató (állomásfőnök) határozná meg a dolgozók bérét" Ha f***fejkedik az állomásfőnök, nem lehetne szidni a felmenőjét, de még tanácsot se lehetne adni neki, mert akkor felkopika dolgozó álla... szép kis demokrácia, mondhatom. Szóval, hogy is váltottunk itt mi rendszert?--
Erre van egyébként most is példa, mivel a segélyek szétosztása az állomások hatáskörébe tarozik. Gondolhatod általában kik kapják :-)
--- "Ez a személyforgalom szüneteltetését jelentheti, mivel, az áruforgalom megmaradása esetén a pályafelszámolásra nem kell költeni... "
Ez is szép kis neszesemmifogdmegjól: hol van mondjuk a Putnok-Szilvásvárad vonalon áruforgalom...??? A pályafelszámolásra költeni nemigen kell, felszedi a síneket a jónép!!!---
Vagy a rossznép.:-)
Egyébként ez a vonal ki van zárva az átmeneti áruforgalom alól, tehát átmenetben nem lehet rajta áruforgalom abban a térségben pedig csak talán a fakitermelés jelentős, meg a cementgyártás, bár régen voltam már arra és ha jól tudom a cementgyárat is megszüntették, vagy megszüntetik(?)
Ilyen vonal a Karcag-Tiszafüred közötti is. Így ha valaki felad egy kocsit Karcagról Tiszafüredre akkor 131 km távolság alapján fizet fuvardíjat. Ha valaki személyvonattal utazik erre, 50 km-es jegyet kell váltania, mert a közvetlen távolság 45 km. Csoda ha közúton visznek mindent...
Sziasztok, mániások. Amióta átköltöztem a városi közlekedésre, ezt a fórumot nem nagyon olvasom, mert túl bő a termés. Azért megosztom veletek mai - számomra megdöbbentő - élményemet.
A pécsi főpályaudvaron a 17 órás mohácsi vonathoz kísértem ki családtagokat, kicsit elgyönyörködtem az MDmot-ban, melyhez sok gyermekkori élményem kapcsolódik, ilyennel jártam sokat Szegedre, amikor még járt arra vonat és volt használható pálya. Egy szép régi stílusú szárnyaskerék volt a mozdony elejére festve.
Nem is ez volt amin elcsodálkoztam, hanem a szomszéd vágányon, ahonnét egyidejűleg a Krakovia indult. Horvát mozdony húzta. 1-142-004. No, gondolom, ez jól eltévedt. Indulnék hazafelé, közben beérkezik a pesti személy. Azon is horvát mozdony. 1-142-006. Mindkettő zágrábi. Mit csinálnak ezek errefelé? Nincs elég mozdonyunk? Ez vajon valami eredmény, aminek örülni kell, vagy idáig süllyedtünk? Csak itthon jutott eszembe, hogy valami sztrájkféléről is esett szó mostanában; de az MDmot meg egy BZmot a másik irányba rendes magyar mozdonynak tűnt. Szóval, mi folyik itt?
Termeszetesen engem sem a $ erdekel, VICCNEK szantam, vegere azert tettem :)))-t, nem jott be, elnezesedet kerem. En is elkuldtem mar rogvest.
Nemet minosegben igazad van, nehany kerdes kishazankban nehezen valaszolhato meg.
En mar megtettem.
Milyen esely? Engem nem a $100 erdekelt.
Csak segiteni szerettem volna a fickonak.
Megkert, megtettem.(no comment)
Egyebbkent latszik a kerdesekben a nemet minoseg.
A MAV inkabb azt kerdezne: hol szuntesse meg a vasparipat.
Lajos,
A link masik tasztaltarsasagnal is kozzeteheto?
Ott min 1 fo ingazik, min 1 fo pszihologus.
Egymagam nem akarok kontarkodni. [Meg romlik a fodijelnyeres eselye:))) ]
Tisztelt tarsasag!
A kovetkezo linkre szeretnem felhivni a figyelmeteket.Kerlek benneteket sziveskedjetek attnezni es belatasotok szerint valaszolnia feltett kerdesekre.
Jochen Dotterman neveben elore is koszonom.
Diploma munka
Legyen kedves a sok kepcsinalo urak kozzul valaki lekapni a mikulasvonatot. Mert errol valahogy csend van csak a METRO ujsag irt rolla.
En sajnos iden mar nem tudok vele foglalkozni.
Elegge "elhavaztam".Sok a munka a HEV-nel(hall istennek!!).
Olyat én is sokszor tapasztaltam, hogy a postavonat azért késik, mert a ki-berakodással nem végeznek időben. Persze látni kellene azt az intenzitást, ahogy csinálják.
"A 8-10 IFA helyett elég 1-2 kamiont leküldeni. Az ötlet (sajnos) megvalósítható."
Ahhoz kell venni 8-10 IFA-t vagy 1-2 kamiont ahogy tetszik és csak Nyíregyházára. Vagy inkább buszt...amelyek belsejében a levelek, küldemények osztályozhatók.
A Postának van jópár új és igen nagy értékű postakocsija (legalább).
Szóval szerintem is inkább fenyegetés, mert a megvalósításához komoly beruházások kellenek.
Anno Szombathelyre rendszeresen utaztam postavonattal. A hétfő hajnali vonaton 10-12 személykocsi volt (M63-assal általában), míg a többi napon (akkor még Kelenföldről indult) két "virslis"ablakú. A szegedi postavonat általában 2 személykocsival jár, sőt a szegedin van teherkocsi is.
Tudom, hogy nem reprezentatív mintavétel, de életemben egyszer mentem postavonatta, rögtön a Keletiben 20 percetkésett. Nem rakták meg a kocsikat idejében. Ezután Nyíregyházáig 10 percet dolgoztunk le, mert volt egy 100-as személykocsi a vonatban, és a 120-as szakaszon nem tudtunk 120-szal menni. Amúgy Gigi vitte, és volt rajta vagy 10-12 kocsi.
Ajánlott irodalom: Moldova: Akit a mozdony füstje megcsapott... Kis magyar lélekábrázolás: ha nyáron felszedjük, télen nem lehet visszasírni, hogy a hóban is tud menni... Nem akarom a Volánt bántani, mert nem az Ő hibája, de a buszok asszem 0,5-3,5 órát, a vonatok 0,5-1,5 órát késtek (hivatalosan). Ezek után volt, aki azt mondta, hogy nem erre a pár napra kell méretezni. Ha véletlenül valaki ott nem látná: jelenleg afelé tartunk, hogy visszajönnek a régi telek (szovjet csapatok nélkül:)))). Volt kb. 20 melegebb év, most vissza a régi slágerekhez.
Ráadásul, jut eszembe, ez esetben azt sem értem, hogy mi az, hogy "megbízhatatlan". Menetrendben írva vagyon, hogy 00.21 perckor indul a postavonat, és kész, a vonat indul, leszámítva a sztrájkot. Mi ebben a megízhatatlan? Akkor ne szállítsanak kamionnal sem, mert annak meg kipukkadhat a kereke, az is megbízhatatlan.
Azért azt ne felejtsétek el, hogy a postavonaton a kocsikban dolgoznak, nemcsak levelet kísérnek, ez egy kamionban nehezebben megvalósítható (szerencsére).
"A Magyar Posta fontolgatja, hogy teljes forgalmat kozutra tereli, a vasuti szallitasok megbizhatatlansaga miatt"
Ezt én 1994-ben hallottam először, a nagy vasutassztrájk alatt. Akkor azt mondták, hogy még egy ilyen, és nem lesz többet postavonat. És csudák csudája, mégis van azóta is, dacára az akárhány azóta lezajlott sztrájknak. Egyszóval: ez csak egy (jogos) fenyegetés a MÁV felé, amelynek szerintem nem sok alapja van. Kíváncsi lennék, hogy pl. Nyíregyháza felé hogyan festene egy 8-10 IFÁ-ból álló karaván a postavonat helyett... Halvaszületett dolog.
Ha a Posta tényleg teherautózni akarna, már rég megtette volna.
Ettől függetlenül a MÁV egy lusta, trehány banda. Nem is csodálkoznék azon, ha minden utas és fuvaroztató beintene neki.