Egy érdekes infóra akadtam a www.onelist.com/messages/HunRail oldalon, méghozzá Joó Ferenc "billentyűzetéből":
Az M47 1201 psz. mozdony január 18-án bemutatásra került. (Ez az első MTU-motoros Dacia pályaszáma.) Az első nyolc mozdony (M47 1201-1208) mind győri állomásítású (lesz).
>>> az elmúlt félév vasútbaráti levelezése. Kb.80 oldal. Felhatalmaztam, hogy bármelyikteknek aki kéri adja tovább, mert Onnan könnyebb mint innen.
Valóban megérkezett, csak nem voltam azóta gépközelben, illetve amikor voltam nem engedett be az Index ;-(((
Tehát, akit érdekel Word for Windows 2.0, vagy 6.0-ás Wordben vannak meg a takilaki-féle levelek, zippelve (kb. 178 kB).
Aki kér belole küldjön egy mail-t, csak a word-verziót adjátok meg, hogy miben kéritek.
Én nagyjából már átrágtam magam rajta, szerintem sokatok álláspontját fogja megváltoztatni, vagy legalábbis átgondolásra késztetni az anyag.
Felreertes ne essek ezek regi dolgok amiket irok, ne nezem oket teljesen hulyenek, nyilvan csak abba mennek bele
ami kapcsolatban all a vonalhalozatukkal es amiben fantaziat latnak. Amugy felvetodott az 16-17 villanyitasa a jovoben a GYSEV altal.
NA szoval ha szetvalik a vallakozo es a palyavasut,akkor a
ki fogja kifizetni a villamositas koltsegeit, ki veszi fel a hitelt?
A GYSEV, vagy a palyavasut? Nem igazan ertem, a GYSEV kifizeti a villamositas koltsegeit, de a palya nem az ove, o csak hasznalja, de novelte az erteket, gyakorlatilag masnak epitett valamit.
Ez valami olyasmi, mint a kanizsai alallomas, a MAV megepittetne, aztan ingyen atadna az aramszolgaltatonak, erre torvenyi kotelezettsege van, + meg kifizetheti az AFA-t is. Ezert nem epult mar meg egy jo ideje.
Ha nem jol ertem akkor homalyositsatok fel gyarlo elmemet errol.
M41 2129 kivülről valóban viszonylag jól néz ki, de belülről... Nincs motorja, a géptérben táncolni lehetett volna vagy állófogadást tartani. Szerintem csak egy másik gép (olyan, ami nem EUROFIMÁ-s, rosszabb külsővel, de jobb motorral rendelkezik) kárára maradhat meg.
Wernernek:
M41 2108 REV C Sl 97.07.30 EUROFIMA nemokos
M41 2129 REV C Sl 96.05.31 EUROFIMA nemokos
M41 2136 REV nem látszik adat nem EUF. nemokos
M41 2151 REV C Sl 96.06.27 EUROFIMA nemokos
M41 2167 REV C Sl 98.11.30 EUROFIMA nemokos
M41 2206 REV C Sl 95.04.28 nem EUF. nemokos
M41 2211 REV nem látszik adat nem EUF. nemokos
Már megint érződik, hogy sztrájk lesz. Most talán még több tehervonatot látni, mint az előző sztrájk előtt. Egymást érik a szerelvények a 40a-n. És furcsamód megint a Gigantok vannak többségben, rengeteget látni. Az "öregek" közűl a 006-ost, meg a 007-est is láttam dolgozni.
En eggyel tudom kiegesziteni nagy hirtelen, bar nem pontosan emlekszem, talan Apafa, valahol Nyiregyhaza es Debrecen kozott is agazik ki egy hasznalaton kivuli delta.
Akkor az eddig emlitett deltak: (*=lehet, hogy hasznaljak, lehet, hogy nem...)
Banrevet 6-7 eve talan meg elkerultek a Bp-Ozd gyorsok, de lehet, hogy van az tobb is. A helyi onkormanyzat mar tobbszor dilizett, hogy milyen idetlen, hogy megall az IP, de nem nyit ajtokat...
Vegulis, ha mar deltaknal vagyunk, osszeszedhetjuk a hasznaltakat is. Mondjuk Bp-en kivul:
Cegled, Nyiregyhaza, Szolnok (2), Hatvan, Hatvani delta deltaja, Gyor, Dombovar, Szajol, stb. Aki tud megbizhato infok alapjan "anti-csillagozni", az is irjon!
Leho reszletes leirasahoz annyit tennek hozza - Armandnak is valaszolva - hogy a madzag Ajkaig teljesen kesznek latszik, Ajkatol Bobaig eleg jol allnak, az oszlopallitasbol es a kereszttartokbol mar nem sok hianyzik, az allomasi hosszlancokat szerelik Devecseren. Bobatol Cellig csak oszlopok allnak, Cell utan pedig alig all oszlop, meg a helyuket meregetik. Sarvartol pedig szuz a terep.
Ja es egy/ket erdekes (foto)loves: iparvasuti Mazsola, Szfv-i 2199 es Csoresz, 2193-as Okoska Veszpremben.
Előre elnézést azoktól, akik hosszúnak fogják találni ezt az irományt, de 3 nap történését, a látottakat próbálom leírni. Csütörtökön, azaz 27-én a 900-as szombathelyi gyorssal indultam Fehérvárról (egyes szám első személyben írok, de az első nap nagy részét Lantos Petivel együtt töltöttem). Várpalotáig V43 1231 vitte a vonatot, onnan M41 2211. Várpalotán tehervonattal várt indulásra Veszprém felé M62 213. Hajmáskéren a kereszt (909) M62 211 volt. Veszprémben a tartalék M62 187 volt, a szombathelyi személlyel M41 2167 várakozott. Csörgőnk igencsak nyögvenyelősen próbálkozott nekilendülni a Bakonynak, kb. 60 km/h sebességre sikerült felgyorsítania. Szentgál előtt piros volt a jelző, a vezér dudált is rendesen, hátha mégis megállás nélkül sikerül feljutnunk Szentgálra, de nem jött össze. Kb 3 perc várakozás után leszállt a vezér a gépről a kb 30 cm-es hóba, majd odament a bejárati jelzőnél lévő telefonhoz, informálódni. Ekkor lehetett látni, hogy a szentgáli fővágányra bedöcög M62 146 egy „emberes” tehervonattal. Utána nagy nehezen beengedtek bennünket, természetesen kitérőbe. (Érdekes: a gyorsot „elverik” egy teher miatt.) A tehervonatot hátulról M40 201 segítette fel Szentgálig. Ajkától Tüskevárig buszozni kellett. Ajkán M62 215 állt a Muntenia szerelvényével. A villamosítók Devecser állomáson dolgoztak.
Tüskevártól M41 2214 vitte bennünket tovább Szombathelyig, a személy gépe M41 2126 volt. Bobán leakasztották az 1 (azaz egy) darab zeg-i kocsit, amelyet egy másik, Celldömölkről érkezett kocsi társaságában M41 2184 vitt. Celldömölkön M41 2207 állt az első vágányon, személyvonattal. Emellett „Szergej-hegyeket” lehetett látni, pl. M62 064 és 072. Ha jól emlékszem, ez utóbbit legutóbb június elején Miskolcon láttam. Celldömölkön volt még többek között M40 203 és V42 514 (!). Szombathelyre 10 óra után néhány perccel értünk. Szétnéztünk az állomáson (IC érkezett M41 2210 sz. géppel), majd felkerestük a fűtőházban Sebestyén Ferit. Ezúton is köszönet ifjabb és idősebb Sebestyén Ferencnek ezért a napért. Olyan dolgokat láthattunk és olyan infókat kaphattunk, amihez mezei földönfutó nemigen juthat hozzá. Dióhéjban: a csarnokban javításon M40 226, M41 2108, 2212, M62 246, 260, valamint a gőzös. A javítandó Szergejeket M62 270 tologatta be. A csarnok előtti kép: M40 117 (lassú halál…), M41 2129 (nem sok van már hátra az életéből, persze lehet, hogy nem ezen a számon fogja végezni…), M62 162, M62 201 (kéttengelyes forgóvázon…), M63 003 (kissé fakul, sajnos), M41 2206 (üzemképtelen), M40 209 (ex 114). Indulás után láttuk, hogy az északabbra lévő csarnok mögött áll egy Gigant is, mintha 04x valami lenne a száma, de nem 100%! A 9013-assal mentünk tovább. Ez a szerelvény 13 óra után néhány perccel érkezik be Szentgotthárdról, majd tovább megy 9013-ként Veszprémbe. Érdekes módon Szentgotthárdról a vonat hozott egy 1.o. IC kocsit, amit Szombathelyen lekapcsoltak, de utána a vonat kapott még 3-4 2.o. kocsit. Így összesen 7 kocsival (+Vfk) indultunk Veszprém felé, M62 188 Szergejjel. Én Porpácig mentem, itt egy órát fotóztam (gyönyörű napsütés volt, ami azt jelenti, hogy a Szombathely felé közlekedő gépek fotói jók lettek, de az ellenirány mind ellenfényes…) A Csorna felől érkező IC M41 2190 volt, a néhány perc múlva Szombathely felől érkező másik IC pedig M41 2210. A 903 gyorsot M41 2139 vitte, eléggé ütött-kopott állapotban van. A keszthelyi személlyel mentem tovább Celldömölkig, de még indulás előtt le tudtam fotózni M41 2207-et a Pápáról Szombathelyre közlekedő személlyel. Elég siralmas volt az út Celldömölkig, össze is jött 10-12 perc késés. Ostffyasszonyfán igazi csúcstalálkozó volt: a csonkavágányon egy villamosító munkavonat 2 Púpossal (valszeg 208 és 233). Az első vágányra a mi szerelvényünk érkezett. Celldömölk felől jött teherrel M62 213 (2. vágány), majd a 904-es (M41 2211, 3. vágány). Kb. 15 perc dekkolás után indultunk tovább, majd Tokorcson újabb 10 perc állás, szemből jött M41 2191 egy személlyel. Celldömölkön állt M62 113, M41 2205, valamint M62 211 egy személykocsikból álló szerelvényvonattal. Celldömölktől Győrig az Ovidiussal mentem (M41 2214). Kereszt Vináron (M41 2204 személlyel) és Pápán (M62 104 teherrel). Győrbe kb. 5 perc késéssel érkeztünk.
Pénteken kocsival utaztam, de azért volt lehetőségem egy kis fotózásra is: Ács állomás közelében V43 326 699 szerelvényével, V63 037 IC 915, valamint M44 202 tehervonattal. Almásfüzítőről épp érkezésünkkor indult egy tehervonat a 4-esen, M40 234 vitte. Nyomába eredtünk, és Dunaalmásnál csináltam is néhány képet a Púposról. Kora délután Tatabányán láttam még egy érdekes gépmenetet: egy GYSEV Szili robogott egy GYSEV Bobóval Győr felé. Ma, szombaton reggel Almásfüzitőről személlyel mentem Komáromig, innen Bz-vel Fehérvárig. Bábolnán láttam két ipari mozdonyt: A21 042 (Mazsola, zöld) és A23 072 (Zetor, piros). Bodajkon duplabobós tehervonatot láttam (M44 501+071), Moha-Rakodón pedig M62 158 várt indulásra teherrel Komárom felé. Fehérvárra történő érkezés után láttam még, hogy M62 140 is teherrel megy Komárom felé (fotózva). Ezek után kocsival elmentem az akarattyai alagúthoz: S9705 M61 006 volt, 9734 pedig M41 2114. 974-et Csajágon kaptam el: M41 2160.
M40 - csak közvetett vezérlés, lásd gőzösök. A vezérlőkocsiból csak a féket vészfékváltót és a dízelmotor-leállítót lehet vezérelni.
M41 - közvetlen vezérlés az ismert 100-as vezérlőkocsikkal, a mozdonyon nem tartózkodik senki.
V41,V42 - 200-as vezérlőkocsik, közvetlen vezérlés, itt a mozdonyon tartózkodik ugyan kezelő, de csak megfigyel, és a fűtést ki-be kapcsolgatja
V43 - közvetlen vezérlés, nem kell a mozdonyon tartózkodni. 300-as vezérlőkocsik.
MD - természetesen...
Bz - ha lenne hozzá vezérlőkocsi, majd az IP-n...
Ezeknél alkalmazzák/-ták. Elvileg a többihez is ki lehetett volna alakítani.
Egyébként olyat is lehet, hogy két összekapcsolt mozdonyból az elő nem fejt ki vonóerőt, csak a vonómozdonyt vezérli
Mert athalad az allomason, es mozgo vonatra felszallni, vagy arrol leszallni balasetveszelyes! :-)
Ha igy van, akkor hulyeseg megtiltani a fel es leszallast, biztos lennenek akik utaznanak vele, viszont szebben mutat, hogy csak ket helyen all meg Miskolc es Ozd kozott.
Miert?
Hat csak! Nem jol nezne ki (a menetrendben), igy olcsobb, nem kell Banreven IP potjegyet tartani.
Ime egy ujabb nem hasznalt delta, egyebkent hogy itt sem hasznaljak, ezen leesett az allam :)-[[[[
Kedves Morfondir!
A Gigant Club lapján van egy tuti kép, idelinkelni sajnos nem tudom, de leírom az elérését:
http://www2.chem.elte.hu/gigant_club/pic/hu/diesel/m40/m40.jpg
Megérkezett összesen 11 oldal (ebből 1 fedőlap, 1 csak félig lejött oldal, amely azonban az azt követő oldalként egészben lejött)
Hálásan köszönöm segítségedet!
And now comes something completely different.
Tudja-e valaki, hogy az ozdi IP-k Banrevenel a deltaban mennek, vagy bemennek az allomasra iranyt valtani? A menetrendbol en az utobbira gyanakszom, de ez a 4 perc plusz lehet a delta esetleges rossz palyajatol is.
Tudja valaki, mikor hasznaltak azt a deltat utoljara menetrendszerinti vonatok?
Van valakinek listaja a kis hazankban levo deltavaganyokrol, plusz a ketvaganyu vonalszakaszokrol. Es meg egy kerdes:
mikor szedtek fel Sarbogard es Retszilas kozott a masodik vaganyt, az most is elkene neha, jonehany keresztet, meg menetidot lehetne vele megsporolni.
Beszeltem, uff
Armand
Hi! Érdeklődöm, valaha nem volt-e a Púposnak zöld festése? Mintha kölyök koromban láttam volna ilyet, sárga mintával. Ha volt és valaki tud róla képet kérem jellezzen itt. Üdv:Zsolt
Azt hiszem, sokan drukkolunk a GySEV-nek Talan mielott az az ujabb 'reformnak nevezett' MAV-talpraallito/letepero -mindenki valaszthat izlese szerint - kiserletbe belefognanak, a torvenyi hatteret kellene letisztazni. Igy esetleg a tokekepes befektetok is elkezdhetnenek gondolkodni, nem az utolagosan gyorsan es sok hibaval elkeszulo torvenyben bukdacsolnanak.////