Keresés

Részletes keresés

kkalmi Creative Commons License 2000.01.01 0 0 5109
Lehoczki Gabor 1999-12-30 21:33:44 :
"Mezőtúrról 5 perc késéssel indultunk, ami meg is maradt Orosházáig annak ellenére, hogy 3 megállóhelyen ? annak ellenére, hogy a menetrend szerint meg kellett volna állni ? nem álltunk meg, nem is lassítottunk!!! "

Ha a 37314.sz vonattal mentél Mezőtúrról-Orosházára, akkor azon a 3 megállóhelyen menetrendszerint nem áll meg! (Nem a mozdonyvezető tévedett...)

István Gyuri 1999-12-31 07:15:44:

"Csatlakozó vagy elágazó állomáson általában 100 perc a várakozási idő olyan személyszáll1tó vonatra, amelyet más vonattal kell egyesíteni vagy amelytől személyszállító kocsit kell más vonathoz átsorozni. Ha előrelátható, hogy a vonat 100 percen belül nem érkezik meg: a vasútigazgatóságtól redelkezést kell kérni. A vasútigazgatóság elrendelheti a 100 percen felüli várakozást vagy a vonatok várakozás nélküli indítását és az érkező kocsknak mentesítő vonattal történő továbbítását is.? "

Változás:
vasútigazgatóság helyett Forgalmi Szakigazgatóság.
Szervezeti változások után a vasútigazgatóságokból üzletigazgatóságok és üzletvezetőségek lettek ´93 körül. Ezután az üzletvezetőségeket is átminősítették üzletigazgatóságra. Eredeti terv szerint az ü.vez. kisebb lett volna, de a vezetői létszámot nem csökkentik soha, így lettek ezek is Üig.-ek. Majd később ezeket Területi Igazgatósággá keresztelték át, és egyes osztályok önálló igazgatósági képviseletté duzzadtak fel. Ugyanilyen létszámnövelő akció volt, amikor a Vezérigazgatóságból kiváltak a szakigazgatóságok. Pl: Forgalmi Szakigazgatóság. Ezeknek vannak a területi ig.-ekből kivált területi képviseleteik is. Mindez a végrehajtó szolgálat létszámleépítése idején... :-))

Kozma Kálmán
http://w3.swi.hu

division by zero Creative Commons License 2000.01.01 0 0 5108
a számítógépes jegykiadás mikor lett 2000 kompatibilis?
egy novemberi jegyen még így van a dátum: 99.11.14.
30-án már ilyen volt: 1999.12.30.
ZöPö Creative Commons License 2000.01.01 0 0 5107
"Nem a hozzáértés, hanem a vasút szeretete számít!"

Köszönöm! :-))

Előzmény: Lehoczki Gabor (5105)
Benyó Creative Commons License 2000.01.01 0 0 5106
Üdv mindenkinek!

Újra itt, ezúttal a MÁV 2000-ben...
Zolcsi67, bocs, az utolsó pillanatban beütött a crach a bányavasúti kirándulás előtt; előző este ugyanis kiderült, hogy le kell utaznom Rittyesfehérvárra 28.-án; a telefonszámodat meg Esztergomban felejtettem... aki hülye, az is marad...
Az egyik belföldi gyorsvonattal mentem le Fehérvárra, a vezér beengedett maga mellé. Jaj, de jó vót. Igaz, a vonat csak 100/100-as volt, holott csupa 120-as kocsi volt rajta, sőt két db. 140-es is. A Szili is bírta volna még jobban. Mindenesetre, mivel hózápor volt, és a bal ablak törlője bemondta az unalmast, Kelenföldnél már semmit nem láttam, átülem közvetlen a vezér mellé.
Mindenkinek üdv, boldog kétezres éveket kívánok valamennyi vasútmániásnak.

Bence

Lehoczki Gabor Creative Commons License 2000.01.01 0 0 5105
Whitey!

Légy üdvözölve közöttünk! Kijózanodás után szeretettel várunk vissza! Nem a hozzáértés, hanem a vasút szeretete számít!

Előzmény: Whitey (5102)
Pitecus Creative Commons License 2000.01.01 0 0 5104
BUÉK, BUÉK 2000 mindenkinek!!!
Innen Szemeretelep mellöl!
Bp.Nyugati-FerihegyII. rulez!
CSABI Creative Commons License 2000.01.01 0 0 5103
BUEK 2000!!!!!
Whitey Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5102
Szevasztok!
Én is vonat buzulls vagyok, de igazából nem értek hozzá. Itt a szilveszteri buliban be is nyomtam egy kicsit, de azért happy millenium mindenkinek, meg minden...
vonat rulez!
Megyek inni! Ti vagytok az egyik legjobb topic, komolyan!!!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5101
"hogy a -ös vonal IP-i nem "

Már megint elfelejtettem időben megnyomni a Num lock billentyűt... természetesen a 135-ös vonalról van szó.

BUÉK mindenkinek!

Előzmény: Lehoczki Gabor (5099)
ZöPö Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5100
Békés, boldog új évet kívánok mindenkinek! :-)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5099
CSABI! Örülök a hírnek (IP vezérlőkocsi), csak annyit tennék kiegészítésként, hogy a -ös vonal IP-i nem Szentesre, hanem Békéscsabára vannak állomásítva.

DIVI! Először is ezer köszönet, láttam, amErcurion fenn vannak a képek. Egy kicsi bibi azért történt: nem gondoltam, hogy felrakod a magyar szöveget is, a kettő ugyanis nem egyezik meg, az angol a pontos az adatok tekintetében. Nem lehetne töröltetni a magyar szövegrészt? A 3 IP-s lépet légyszi küld el! Vagy fenn van a tar.hu-n?

ISTVAN GYURI! Csatlakozó vonat vár/nem vár kérdés Cegléden is fel szokott merülni. A november végi havazásnál is előfordult, hogy a miskolci rész önállóan jött Ceglédtől Szegedig, de az egyik napon az is megesett, hogy Cegléden a 712-eshez kapcsolták, és a szerelvény du. 2 óra előtt néhány perccel ért Szegedre...

MAI NAP (remélem, nem untatlak benneteket): Kiskunhalas-Bátaszék-Kiskunhalas utat tettem meg a gyerekekkel. Kiskunhalason Bobókat láttam (M44 506 kocsikat rendezett, 508 és 057 állt, ez utóbbi igen reménytelen állapotban). A fűtőházban állt M31 2047 is. Az állomás hátsó részén áll egy 411-es gőzös is, nem tudjátok, mit keres ez itt?
Kiskunhalasról a 9.35-kor induló 7817-es vonattal mentünk, illetve indultunk. Meglepetésre MD szerelvény volt, de M41 2197 vitte. (Jánoshalmán akereszt MDmot 3006 volt). Az utunk elég sima volt, a menetrend nagyon laza. Több helyről (köztük állomásról is) hamarabb elindultunk, ezek közül a legdurvább Almás volt, innen 3 perccel korábban indultunk el. Bácsbokodra 4 perccel korábban értünk, de az állomásról nem engedték el hamarabb a vonatot, nem úgy, mint Mátéházapusztáról. Ha jól tudom, itt a vonatok menetrendje 80/80, de meg vagyok győzödve, hogy a legtöbb helyen 90-nel mentünk. Amikor beértünk Bajára, kiderült a sietség oka: elvették a Csörgőnket, ez vitte később az S8305 sebest, helyette kaptunk egy Dáciát (M47 2023). (Baján állt még teherrel M62 057) Küzdött is szegény Dácia rendesen a kb. 120-130 tonnával, de szerintem ezzel a géppel sem 70-nel mentünk, én 80-ra saccoltam. Mindenesetre a gépcsere ellenére Bátaszékre pontosan érkeztünk. (Pörbölyön a kereszt M41 2140 volt). Elvileg ennek a szerelvénynek kellett volna visszafordulni, ehelyett azonban MDmot 3016 jött egy ótvar MD szerelvénnyel (80-ra visszaminősített Btx 005 és szintén 80-as kocsik). A bátaszéki fűtőháznál állt még Bzmot 409-411, valamint MDmot 3001, kocsik nélkül. Visszafelé is minden rendben volt, pontosak voltunk, sőt ekkor is előfordult, hogy korábban indultunk (pl. Mátéházapuszta). Pörbölyön volt a kereszt a sebessel (M41 2197), valamint a pörbölyi állomáson állt a korábban Bajára menő szerelvénnyel M41 2140 is. Miért ment ez vissza Bátaszék felé gépmenetben? (Vezérlőkocsi-imádóknak rossz hír: nemcsak Szegedre került kiszuperált vezrélőkocsi (Bdt 112,113,127), hanem Pécsre is (Bdt 147), ez volt az M41 2140-es szerelvényének utolsó kocsija). Bácsbokodon a kereszt MDmot 3006 volt, valamint itt állt a 057-es Szergej a teherrel, de közben Baja óta még felszedett néhány kocsit. Halasra 3 perccel korábban értünk, a 14.10-kor visszainduló személy MDmot 3018 volt.

Előzmény: CSABI (5095)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5098
Buék mindenkinek, és sikeres dátumváltást!
division by zero Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5097
Boldog új évet minden vasútmániásnak!
division by zero Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5096
"azt állította, hogy nem lehet 3 kocsit összekapcsolni, ez igaz?"
nem igaz, én pl a gemenci kisvasút napján utaztam 3 kocsis IP-vel, fotó is van róla...
Előzmény: Lehoczki Gabor (5081)
CSABI Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5095
Van egy régi-régi mondás: A menetrend csak arra való, hogy meg lehessen állapítni, mennyit késik a vonat. Helyettesítsd be a megfelelőjét a SZVÖR-re.
Egyébként én is láttam fehérváron az IC848-at, néztem is, hogy ezt hogy hozták össze a fiuk a Keletiben...
És most egy friss hír:
Megvettem a vasútgépészet 4. számát abban találtam a következőt:
IP vezérlőkocsik készülnek, várhatóan Februárra kész lesznek. 4 darab épül ebből 3 átépített Bzx-ből, egy pedig új építésű. Remélem kerül belőlük Szentesre is, így biztosan lehet csinálni 3 kocsis IP-t. mondjuk ide megtenné szimpla pótkocsi is. (Két mellékkel IP-t járatni szerintem nem lehet, gondoljatok a pótkocsi légkondijára.)
Egyébként mintha az új IP-k tudnának hármasban közlekedni, de ebben nem vagyok biztos.

Csabi

Előzmény: lazar (5091)
CSABI Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5094
Csatlakozom én is Armandhoz:

Boldog új évet (és aki így definiálja: évezredet) minden asztaltársnak!

Csabi

lazar Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5093
Boldog Uj evet a topic minden lakojanak!

Armand

lazar Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5092
Na meg valami, ma reggel a 205-tel jottem fel Kanizsarol. Gondolvan tomeg lesz, elos osztalyra vettem jegyet, de ekkorat regen szivtam, ugyanis az a tetu 35-percet kesett Kanizsan, ES NEM VOLT RAJT ELSOOSZTALY! igy egesz Balatonszentgyorgyig alltam, es hulye horvatok fustoltek e pofamba a folyoson (Kanizsan a 2. osztalyra folszallt meg egy vagonnyi ember aztan, igy alltak vegig a folyoson a 3 db masodosztalyu kocsiban. Szentgyorgyon persz elorementem, es megneztem az 6 kocsi hosszu keszthelyi reszt a mi joforman ures volt. UGYES!!!!. Viszont legalabb annyi oromem volt a dologban, hogy Fehervaron pontosak voltunk. A kesest meg szerintem pont az elsoosztalyu kocsi okozta.

Armand

lazar Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5091
Sziasztok!

Utastajekoztatasrol, meg vonattablazasrol tortenet:
A Gocseji Timesban (Zalai Hirlap dec 30. szam) megjelent egy utas panaszlevele: A Keletiben nem tablaztak at a Kanizsa IC
kocsijait, o beszallt a helyjegyenek megfelelo 63-as kocsiba, es szepen elment vele Keszthelyre, es persze a kaller se szolt neki semmit. Ugyanis a reggeli 849 kocsijai este pont forditva mennek vissza, es hat ugye lustasag fel egeszseg!

Jomagam 29-en este utaztam a Kanizsaval haza, tablazas eszbonto: a reggelivel jott be a vonat, feloravala indulasa elott 18.15-kor, bezzeg a szombathelyit mar betoltak 1800-kor 1,5 oraval indulas elott. Na a kovetkezokeppen nezett ki a vonat:
ARp+Bpm+Bp+ARp+WRo+V43 1xxx
Azt hittem rosszul latok, mivel ebbol elsore ugy nezett ki, hogy
Kanizsara nem megy masodosztaly. Aztan szoltam a kallernek, o elment az utihez (ugyeletes tiszt) aztan elkezdte rendesen betablazni a vonatot, persze voltak akik szepen beultek a jegyuk szerint, aztan mehettek at utana a rendes helyukre, ok majdnem elmentek Kanizsa helyett Keszthelyre. Vegul igy ment a vonat
52+53+63+63+etkezo.
Feltennem azert a kerdest: a SZVOR az disznek van? Egyebkent pedig kinek a feladata a vonatok tablazasa?
A MAV igen buszke az IC-ire, de hovatovabb azok is kezdenek egy kalap sz@rral egyenloek lenni.

Armand

rm40 Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5090
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Mindenkinek Boldog Újévet kívánok!
István Gyuri Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5089
Minden közlekbarátnak BUÉK! A dolgokzóknak (rendszergazda, stb.), a szolgálatban levőknek jó melót!
Jövőre folyt. köv.
CSABI Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5088
Bocs 1ö perc helyett 10 percet akartam írni...
Előzmény: CSABI (5087)
CSABI Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5087

Még régebben, amikor elindult a Venezia (1994-95), továbbított belföldi kocsikat Bp.-Gyékényes és Bp.-Keszthely között. Ez volt az a menetrendi év, amikor egy csomó gyorsvonatot kiszedtek a 30-as vonalon, a Venezia volt az esti gyors helyett is Budapestről, nem volt meg 857/867 (ami mostanában csak nyáron jár), a 851 helyett az Avas volt csak...
A Venezia rendszeresen órakat kesett, es úgy egy honap múlva, július elejen döntöttek úgy, hogy a 241 késése esetén a vonat belföldi részét el kell küldeni Gyékényesről illetve Keszthelyröl. Gyakorlatilag mindig így ment volt többször is olyan eset, hogy bár csak 1ö pecet késett a 241 külön jött a két vonat, utolérték egymást Balatonszentgyörgyön és Kelenföldön.
Érdekes volt a belföldi rész kocsiösszeállítása is. 94 nyarán Kanizsai 19-57 és 20-57 es fülkés kocsikból állt és futott vele egy keletis fülkés büfékocsi. Olyan kocsit akkor láttam utoljára. Aztán Decembertől kocsihiány miatt Békéscsabai Bhv-k és Ap-k voltak rajta, ekkor láttam először 120-as Bhv-t. Aztán 95 februárjában hirtelen megjelentek a belfőldi (!!!) részen az akkor vadonatúj 20-70-es Bpm-ek, első osztályú kocsiként pedig spanyol Amz vagy Apmz. Nem volt semmi a Bhv után...
Ez tartott úgy két hónapig, aztán ismét fülkés kocsik jöttek.
A 95-ös menerendváltástól pedig van a Venezia mellett párhuzamos belf. gyors, így ez a külön mizéria megszünt, bár én egyszer láttam eljönni a belföldi részt, ami 3 AB kocsiból állt.

Csabi

Előzmény: István Gyuri (5086)
István Gyuri Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5086
>> mennyit késik a ...Drava.. egyszer megemlítette, hogy emléxik, hogy talán előfordult olyan, hogy pontos volt....:)
Én a Venezia-Exp.-re voltam kiváncsi (241) és nem a Drávára (243), de mindegy.

>> Sőt, olyan is volt, hogy a nemzetközi részt (ami késett) másik mozdony húzta, a belföldi meg időben elindult.... ez mennyire bevett dolog?????
Hát, se a Venezia, se a páratlan Dráva nem hoz belföldi kocsikat (a páros is csak nyárig viszi a Balaton IC-t Bsztgyörgyig), egyébként persze előfordul ilyen.
Az F2 a kövekezőképpen rendelkezik erről: (Nekem egy elég régi verzió van, nem tudom ezt módosították-e?)
„Csatlakozó vagy elágazó állomáson általában 100 perc a várakozási idő olyan személyszáll1tó vonatra, amelyet más vonattal kell egyesíteni vagy amelytől személyszállító kocsit kell más vonathoz átsorozni. Ha előrelátható, hogy a vonat 100 percen belül nem érkezik meg: a vasútigazgatóságtól redelkezést kell kérni. A vasútigazgatóság elrendelheti a 100 percen felüli várakozást vagy a vonatok várakozás nélküli indítását és az érkező kocsknak mentesítő vonattal történő továbbítását is.”

Előzmény: névtelen (5061)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5085
"ahol a kocsi (Bx, Bo, By) le volt zárva "

Helyesen: "ahol a kocsi (Bx, Bo, By) EGYIK AJTAJA le volt zárva "

Előzmény: Lehoczki Gabor (5084)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5084
Köszi rm40 a részletes infót!Leírásodból az lett világos számomra, hogy logikát ne nagyon keressek a dologban.

Más: mostanában több olyan vonaton is utaztam, ahol a kocsi (Bx, Bo, By) le volt zárva műszaki hiba miatt, azaz a 4 ajtóból egyet nem lehetett használni. Meddig lehet egy kocsinak lezárt ajtóval futni? Nincs valami balesetvédelmi (vagy tűzvédelmi) előírás, amely szabályozná a kérdést? Mi van, ha tűz üt ki a vonaton vagy balesetet szenved a vonat, és az egyetlen menekülési útvonal sem használható?

Előzmény: rm40 (5082)
István Gyuri Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5083
Kkalmi, köszi a részletes ismertetőt.
Előzmény: kkalmi (5075)
rm40 Creative Commons License 1999.12.31 0 0 5082
A GySEV V43-asainak festése egy külön történet, változásait volt módom nyomon követni 1988-89-től, ugyanis akkori lakásunkból rá lehetett látni a soproni GySEV-pályaudvarra.
A gépek a MÁV-tól használtan kerültek a GySEV-hez, ahol úgy helyezték üzembe, hogy egyszerűen lefestették elől és oldalt a pályaszám első számjegyét (pl.: V43 1320-ból így lett V43 320) valamint a vörös csillag négyzetébe fehér alapon piros "GySEV" feliratot helyeztek el - a felirat kör alakot formázott). Amikortól figyelni volt szerencsém őket, néhány mozdony már megkapta a kék-sárga-csíkos GySEV-festést, a tetejük és középszürke volt ezek a 321, 322, 324, 325, 326 és 331 pályaszámúak voltak. Ezek között is volt azonban eltérés:
A 321 középső "paralelogrammája" sokkal kevésbé dőlt a jelenleg megszokotthoz képest (ez a mai festésén is megfigyelhető).
Ezzel szemben a 322 és 331 sokkal jobban (kb 45 fokkal dőlt paralelogrammával bírt, ezen kívül a 331-esen a homlokjárdákon 2-2 db 45 fokban kifelé dőlő zászlótartó is található volt.
A 324,325,326 a ma szokásos dőlésszögű volt.
Fontos megjegyezni, hogy a pg.-k minden oldalon jobbra dőltek.
A 321,325,326 erősen kifakult, inkább acélkékes és vajszínű sárgás színű volt sőt a 325-ös rozsdásodott is a homlokjárdánál. A 331-es ehhez hasonló, de valamivel sötétebb kék(-esszürke) színű volt. A 322 élénkebb színekkel bírt, de hamar kezdett a fehér alapozó kikandikálni. A 324-es ekkor még viszonylag új festéssel bírt, de ez is a 322-eshez hasonlóan kezdett kopni.
Ezek után történt a többi mozdony átfestése- illetve csak részleges átfestése! Ez a következőképpen zajlott: az eredeti (már kormos, de még nem kopott kékre festették föl a vodonatúj élénk citromsárga csíkokat és sávokat. A tető eredeti kék maradt, míg a szoknya világosszürke az alváz sötétszürke színnel került újrafestésre. A pg-k dőlésszöge közepes, iránya viszont egyik oldalon jobbos, a másik oldalon balos volt! (így igen könnyen követhető volt, hogy az egyenletes abroncskopás érdekében -és a soproni delta miatt- mikor fordultak a mozdonyok. Ugyanezzel a jobbos-balos dőléssel készült egyébként a Ba 701 és 702 is.) A gépek átfestésének sorrendje: 323,320,327,328,329,330. Ezek után történt még a 321-nél (sötét sárga és sötétkék) és a 322-nél (citromsárga és a 321-nél élénkebb kék festés) de ezek csak az előzőre ráhúzott újabb réteget jelentettek. Egy hasonló átfestés még a Henelit-korszakban is történt a 327-essel, itt a sötétszürke szoknya volt feltűnő.
A "Henelit-korszakkal" a ma is szabványos fényes festékeket illetem - ez ugyanis a festék márkája, ha jól tudom. Szép és tartós,de kihozza a kasztni hullámosságát. Az első ilyen "glancos" festést a 324-s kapta meg, utána pedig a 322-es és a 326-os végül a 321-es. Ez a négy a kék-Henelites. Az első három közepes a 321-es továbbra is kis szögben jobbos-jobbos dőlésű. Ezek jól lealapozottak, és nagyobb javítás után kapott festések, bár furcsa és gyanús a 321-esnél megtartott dőlésszög. Eközben a 331-est baleset miatt selejtezni kellett (szegény a legstabilabb ebenfurti teherfordás gép volt..)
Ezután kezdődött a zöld korszak. Itt az "első fecske" a 320-as volt közepes jobbos-jobbos mintával. Innentől az oldalsó feliratok fekete helyett kék színűek, a homlokokon a fekete alapon fehér psz. helyett egyszerűen kékkel kerül felírásra.. (Megjegyzem, ekkorra már elköltötünk, úgy hogy innentől a sorrendet nem tudom, bár azt hiszem növekvő pályaszámsorrenben). Közben volt szerencsém a 325-öst teljesen szétszedve, ragyogó fémtisztán látni. Viszont ismét bejön a jobbos-balos dőlés: 327,328,329,330 (a 323-ast kapásból nem tudom, de talán az is ilyen) a gépek egy része nem Sopronban, hanem az Északiban kapta a javítást és a festést.
Eközben vette a GySEV a 332-est, amely megint csak részben kapott új festést- itt a MÁV-os festés még elég jó volt - tehát ez is kék-sárga, ráadásul abban is keverék, hogy a homlokán a régi fekete alapon fehér psz-ot kapott, oldalt viszont kékkel festették azt fel A pg dőlésszöge közepes, iránya jobbos-jobbos.
A két legújab gép, a 334-es és a 335-ös zöld-sárga, de (az utóbbi biztosan, de lehet,hogy az előbbi is) jobbos-balos.
Bocs a kissé hosszú válaszért, régi emlékekeket idézett föl.
Előzmény: Lehoczki Gabor (5081)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.12.30 0 0 5081
Üdv mindenkinek!

Egy kis beszámolót írnék a tegnapi és a mai napról (dec 29-30).
Szerdán a Dunántúlra terveztem egy kis vonatozást+fotózást. Reggel 4-kor indultam Szegedről kocsival, Fehérváron akartam elérni a Bp-ről 6-kor induló szombathelyi gyorsot, hogy azzal elmenjek Celldömölkig, onnan pedig s személlyel Porpácig, itt akartam fotózni. Hát ez nem jött be. Alig hagytam el Szegedet, amikor Zsombón közölték, hogy nem mehetek tovább, mert a belvíz miatt több helyen is átvágták a falun átvezető utat. Így Kiskunhalas felé kellett kerülnöm. A megyehatártól már csak 60-70-nel lehetett jönni, csúszott a hó, persze, itt még alig volt valami. Halason a vasúti átjárónál pirosat kaptam: a Baja felől Halasra 5.09-kor érkező személy jött meg, mégpedig Csörgős (M41 2197) előfogattal az MD. Nem tudom, hogy mindennap így van-e, de valszeg a Csörgő a reggeli Félegyháza-Dombóvár sebes gépe, mivel ottmaradt Halason, vissza az MD már magában, a Csörgő nélkül indult.
Amikor átértem a dunaföldvári hídon, már láttam, hogy nem fogom elérni Fehérváron a vonatot, gondoltam, továbbmegyek Veszprémig, ott biztos elérem, úgyis gépcsere van Várpalotán, hó miatt is lehet késés stb, de legalább a 8-kor Szhelyre induló személyt biztos elkapom. Fehérvárra 7.05-kor értem, azonban a 8-as út állapota minden képzeletemet alulmúlt: voltak teljesen tiszta szakaszok, de volt olyan, ahol csak lépésben lehetett 1 nyomon haladni, Hajmáskér magasságában. Ennek ellenére ¾ 8-ig úgy látszott, hogy elkapom a vonatot, az állomástól 2 kilométerre azonban beütött a krach: én voltam a hibás, nem tartottam be a követési távolságot, kb. 30 méterre előttem egy Lada fékezett, én is, blokkolt a kerekem az ABS ellenére, választhattam a Lada és az árok között, ez utóbbit céloztam meg, s kb. 60 km/h sebességgel belevágódtam az útszéli hófalba. Hál’istennek, a Lada, a kocsi és én is megúsztuk, de kb. fél órába telt, amíg 2 srác (a veszprémi RING Autó Kft – WV márkakereskedés – alkalmazottai, ezúton is köszönet nekik) és egy Fordos segítségével kiástuk a kocsit a hóból.
Még reménykedtem, hogy a hó miatt talán késnek a vonatok, de nem így történt. Mire odaértem a veszprémi állomásra, a szombathelyi vonatoknak csak hűlt helye volt (különben egész nap szinte nem is láttam késést).
A veszprémi állomáson az alábbi gépeket láttam: M47 2151, M41 2143, M62 140. A Pécs-Hegyeshalom sebes M41 2168-cal hajszál pontosan érkezett, ezzel mentem Győrig (M41 2168 + Bo, Bo, Ab, Bdh). Csodálatos volt a táj, nem lehet szavakkal leírni. Napsütés, hatalmas hó mindenütt. Eplényben álltunk kb. 5 percet, a kalauznak valami papírmunkája volt az épületben. Addig két fiatal megkérte valamire a mozdonyvezetőt, aki bent a faluban a 82-es út kereszteződésében meg is állt, így leszálhattak a vonatról. Miért nem lehet egy normális megállót építeni a faluban? Zirctől Porva-Csesznekig szinte végig 10 km/h-val mentünk, valszeg a hó miatt. Ez egy kis késést jelentett a vonatnak, de a végén csak 8 perc késéssel érkeztünk, ami ilyen időjárásban nem rossz. Porva-Csesznek egyszerűen gyönyörű, pláne ekkora hóban! Funkcionál még állomásként? Működött az előjelző és a jelző, de állomási személyzetet nem láttam, a kalauz menesztett. Vinyén német turisták fotózták a vonatot. Bakonyszentlászlón M41 2137 állt a később Győrbe induló személlyel, Tarjánpusztán keresztünk volt, M62 216 állt teherrel, és beérkezésünk után indult Veszprémvarsány felé. (Érdekes dolog, hogy Tarjánpusztánál a közút az állomáson keresztezi a vasutat, namost a szergejes teher olyan hosszú volt, hogy amíg mi be nem értünk, és a szergej el nem tudott indulni, végig le volt zárva a karos sorompó…) Győrszabadhegyen M47 2070 várt arra, hogy gépmenetben mehessen beérkezésünk után Veszprém felé. Győrben volt kb. egy órám bámészkodásra, fotózásra. A Répce IC-t V63 045 vitte, az Avalát V63 151. Az Orient 2 órát késett, így nem is láthattam. 11.20-kor M41 2205 vitte Veszprémbe a személyt. Láttam több GYSEV szilit is, de amit nem értek: némelyik kék-sárga, némelyik zöld-sárga. Most mi valójában a GYSEV standard? A gyorsot Celldömölk felől M41 2142 hozta, és ugyanez a Csörgő vitte vissza a 12.10-kor Szombathelyre induló gyorsot (én is ezzel mentem). Győrben elég sok Csörgőt láttam, pl. 2182 nagyon szép állapotban (friss EUROFIMA?) valamint 2193, ez pl. Szilit tologatott a fűtőházba (Ezek celli Csörgők? Minek Győrbe ennyi Csörgő?)
Győrszabadhegyen kereszt volt, M62 104 volt ott teherrel. Hogy tudjak fotózni, az utolsó, büfékocsiba mentem, mivel csak ez volt termes. Vettem egy Balatonszeletet 95 Ft-ért (nyugtát persze nem kaptam…), majd leültem. Ekkor jött a döbbenet. A büfés mindenkit kipaterolt a büfékocsiból (aki nem rendelt, azt kéri, hogy menjen másik kocsiba…ezek persze tömve voltak). Én maradhattam a Balatonszelet miatt… Szerintem erre nincs joga.
Celldömölkön leszálltam, ide kb. 3 perc késéssel ért be a vonat (Győrből még pontosan indult). S8801-gyel mentem Bobáig (M41 2209), az indulásig még volt egy jó órám. M62 163 indult teherrel Szombathely felé, majd M41 2191 jött meg Pápáról személlyel. Utána M41 2183 érkezett gépmenetben Szombathely felől, majd a Szombathely-Veszprém személy érkezett meg M41 2188-cal. A zalaegerszegi sebessel M41 2203 várakozott indulásra (1 kocsival…). Indulás előtt felmentem a gyalogos felüljáróra szétnézni, jól lehet innen fotózni. M28 1003 tologatott néhány kocsi, igencsak nyögvenyelősen, majd M62 113 állt le pihenni. A fűtőház körül volt még jónéhány Csörgő (M41 2204 pl.) és Szergej (M62 14?), Sebestyén Feri biztos pontosabb helyzetjelentést tudna adni. Ami még feltűnt: ha jól láttam, V42 514 és 2 érdekes gőzös. Hogy kerültek ezek ide???
S8801 mindössze 3 kocsi volt, By, Ap és egy – talán – Bdbh? Ez utóbbi hátsó, 12 üléses részébe próbáltam felszállni, a többi rész tömve volt. A poggyásztér kezelője nem akart beengedni, mondván szolgálati szakasz. Mondtam neki, hogy az ő 1 helyét senki nem akarja elvenni, de a többi 11-et átadhatná másnak…. Sikerrel jártam! (Ui: miért kell ezt a vonatot poggyászosként közlekedtetni? Miért nem elég mezei kerékpárszállító kocsival? Szerintem ennek a fickónak a bére pénzkidobás!)
S8801-gyel alig értem be Bobára, Veszprém felől Szombathely irányába döngetett át M62 146 egy rezsóval. Pontosan érkezett a 904-es gyors (M41 2190 hozta) és a Zalaegerszegről érkező sebes is (M41 2184). Én 903-mal mentem tovább Veszprémig (M62 215), végig pontos volt, sőt Veszprémbe 2 perccel korábban értünk. Ennek az is oka lehetett, hogy Szentgáltól lefelé iggggencsak döngettünk…. Veszprémben M41 2205 várt indulásra Győr felé. Innen kocsival indultam haza, és egyben haza is értem. (Még Ajkán valamelyik gyárban láttam A26-os kékszínű tolatómozdonyt. Sto éto takoje?)

Mai nap (csütörtök): Ma reggel fél 8 körül induló teher M62 109 volt, valszeg Makóra ment, a tartálykocsikkal M62 096 készült Algyőre. Mi IP 772-vel mentünk (a 3 gyerek+én) Békéscsabáig. A két kocsi (Bzmot 407+412) tömve. Szerencse, hogy 9 óra előtt megvettem a helyjegyet, akkor még volt. A vonaton szinte lincshangulat volt, mindenki a MÁV-ot szidta. A kalauz a békéscsabai panaszkönyvet javasolta, képtelen volt megértetni az emberekkel, hogy nem ő a hibás (azt állította, hogy nem lehet 3 kocsit összekapcsolni, ez igaz?). A szegedi pénztárosok persze megint mindenkinek azt javasolták, hogy szálljanak fel pótjegy nélkül, és majd a vonaton kifizetik a 200+90 (tényleg, Káli Laci, neked hogy került olyan sokba az IC pótjegy vonaton történő rendezése?), így alig lehetett levegőt kapni, annyian voltak. 1 kalauz volt, így aki csak Hódmezővásárhelyig utazott pótjegy nélkül az első kocsiban (a kalauz a másodikban kezdett), az még jól is járt… A kalauz Orosházán végzett az első kocsival, de addig annyi pénzt bezsebelt, hogy már nem volt „ereje” mégegyszer végigmenni. Így aki Orosházán szállt fel helyjegy nélkül, szintén jól járt. Békéscsabára 3 perc késéssel érkeztünk, ennek oka az volt, hogy Kútvölgyön 5 percet álltunk az MD kereszt késése miatt. (Orosházán M43 1131 és M62 089 volt).
Békéscsabától Mezőtúrig a Munteniával mentünk, ami igencsak tömve volt. Békéscsabától pontosan indultunk, Gyomára 2 perccel korábban érkeztünk annak ellenére, hogy Békéscsaba és Murony között rossz volt a biztosító berendezés, és minden térközjelzőnél és minden fénysorompóval biztosított átjárónál lelassítottunk 10 km/h-ra, összesen kb. 12 alkalommal… A Munténiát V43 1135 vitte, a kereszt Mezőtúron (Pannónia) V43 1111 volt. Mezőtúrról Bzmot 355-tel mentünk Orosházára, útközben Szarvason (M44 160 teherrel) és Kisszénáson (Bzmot-ok Szarvas és Kondoros felé) volt kereszt. A Mezőtúr-Orosháza szakasz meglepően jó állapotban van, sokszor 60-70-nel döngettünk. Mezőtúrról 5 perc késéssel indultunk, ami meg is maradt Orosházáig annak ellenére, hogy 3 megállóhelyen – annak ellenére, hogy a menetrend szerint meg kellett volna állni – nem álltunk meg, nem is lassítottunk!!! Orosházán sok érdekesség nem volt (Kiss Lacinak: Bzmot 062 volt a Szentes-Orosháza-Szentes), Mdmot 3035-tel mentünk Szegedre. Hódmezővásárhelyen keresztek: M41 2128 Szeged-Békéscsaba, M41 2198 Hódmezővásárhely-Szentes, M62 096 teherrel. Algyőn A25 102 toltatgatta a tartálykocsikat, a rókusi tartalék M44 207 volt, Szeged Rendezőn Mdmot 3007 (Szeged-Békéscsaba) és M62 109 (tartálykocsis teher) voltak.

Hát, „dióhéjban” ennyi.

L.G.

Ui: a legfontosabbat majd’ elfelejtettem: a szegedi nagyállomáson ma sikeresen beszereztem az 1999-2000 évi hivatalos menetrendet módosító 2. Sz. pótlék MÓDOSÍTÁSÁT!!!!

rm40 Creative Commons License 1999.12.30 0 0 5080
Emlékeztek még az 1146-os mozdonyokra? Ők voltak az első kétfrekvenciás mozdonyok Magyarországon, velük indult meg az EC-forgalom. Nemrég olvastam, hogy már jó ideje nem futnak. Az egyik gépet fűtőgéppé alakították...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!