Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9887
Gondolom tudod, hogy mi a különbség a stratégia és a rendszer között? Ha gondot okoz a két szó értelmének a kibogozása :) akkor javaslom egy értelmező szótár fellapozását :)

Mondtam, hogy félreértetted/magyaráztad amit írtam

z
Előzmény: Bogie (9882)
Calver_ Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9886
jahogy egyidoben. csak nem ertettem ezt a 'nem multi' dolgot, hisz mar a cegalapitaskor is 50% kulfoldi tulajdon volt...
Előzmény: Jack Lucas (9885)
Jack Lucas Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9885
Nagyjából egyidőben történt. No lám, megint valamiről kiderült, hogy elcs...tem... :((
Előzmény: Calver_ (9884)
Calver_ Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9884
jahm. bar nemtom anno hogyan mentek ezek a dolgok, ~2.5 eve meg oke volt
Előzmény: Jack Lucas (9883)
Jack Lucas Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9883

Neked sikerült? Persze, lehet, hogy csak be voltam tojva, aztán nem nagyon mertem ugrálni. Akkor úgy éreztem, ez annyira bebetonozott szöveg, hogy lehetetlen egy betűjét is megmásítani. Még egy szintén nemrég kezdett jogászt is rámengedtek, hogy meggyőzzön, nekem így lesz a legjobb.

Előzmény: Calver_ (9876)
Bogie Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9882

B: "előadtad, hogy a kompenzációs rendszer kialakításához a HR-nek aztán semmi köze,"

BZ:" ilyet sosem állítottam...ezt írtam:

"a kompenzációs stratégia megalkotása pénzügyi és üzletstratégiai szakemberek dolga. Az HR max kivitelezi, végrehajtja azt amit az okosok kitalálnak." "

Az utolsó mondatodban írod ember, "Az HR max kivitelezi, végrehajtja azt amit az okosok kitalálnak."

Ebből az következik, hogy a kialakításához semmi közük. Ezt írod!!! Mert szerinted a "a kompenzációs stratégia megalkotása pénzügyi és üzletstratégiai szakemberek dolga. "

A soraidon nincs mit félreérteni.

Jó éjszakát!

Előzmény: BZoltan (9881)
BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9881
"előadtad, hogy a kompenzációs rendszer kialakításához a HR-nek aztán semmi köze,"

ilyet sosem állítottam...ezt írtam:

"a kompenzációs stratégia megalkotása pénzügyi és üzletstratégiai szakemberek dolga. Az HR max kivitelezi, végrehajtja azt amit az okosok kitalálnak."

Tehát van köze az HR-nak.. ők implementálnak egy rendszert amit a gazdasági realitások alapján gazdasági szakemberek kitalálnak... a munkaügyisek ugyanis bármilyen fantasztikusan nagyszerű emberek, nem feltétlenül értenek a pénzügyekhez.

ezt írtam és ehez tartom magam... persze félreérteni, értelmzni és szemantikai dolgokon veszekedni lehet, csak minek :)

z
Előzmény: Bogie (9880)
Bogie Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9880

Ha ezt és így írtad volna, akkor senki sem kötött volna beléd. Már lusta vagyok ikszedjére bemásolnia szavaidat, amivel kezdődött ez az egész ballada.

Alapból ott kezdődtek a gondok, hogy előadtad, hogy a kompenzációs rendszer kialakításához a HR-nek aztán semmi köze, meg majd a pénzügyesek kiszámolják, hogy melyik munkakörre mekkora a bérkeret és hasonlók. Ezek nem tetszettek, mert ez nem így van.

Amit most írtál így éjjel fél tizenegykor az nagyjából rendben van. Jó éjt!

Előzmény: BZoltan (9879)
BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9879
"Szerinted mindent a pénzügy határoz meg a HR-en, ők meg csak végrehajtják. "

Látod.... mégsem olvastad el alaposan amit írtam... ugyanis nem állítom, hogy mindent a pénzügy határoz meg, de gazdaságossági és pénzügyi szempontok alapvetően befolyásolják a munkavállalóknak nyujtott kompenzációs csomagot.
Az HR az csak bizonyos keretek belül és irányelvek alapján varázsol...én ezt mondom és szerintem te tőldimenzionálod az HR amúgy nyilván fontos szerepét ebben a játékban.

z
Előzmény: Bogie (9878)
Bogie Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9878
Na, jó. Szerinted mindent a pénzügy határoz meg a HR-en, ők meg csak végrehajtják. Szerintem pedig ez nem így van. Ezt már körbetáncoltuk egy párszor, végülis nem győztelek meg arról, hogy nem úgy vannak a dolgok, ahogy te képzeled. Szerintem ez ma már nem is fog változni, úgyhogy találjunk ki valami más témát! De az is lehet, hogy megyek aludni:)
Előzmény: BZoltan (9875)
Bogie Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9877

Ja, majd igyekszünk a megfelelő növényeket kiválogatni:)

Előzmény: BZoltan (9874)
Calver_ Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9876
pedig lehetett mit tenni azokkal a feltetelekkel, tudom :-)
Előzmény: Jack Lucas (9858)
BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9875
" Egy biztos, hogy előtte egy tól-ig határban a megfelelő szintű HR vezetővel egyeztett a felettesed."

minden bizonnyal... az illetékes HR-os arc pedig elővette az ekszcel táblázatát és megnézte, hogy mit is irányoztak elő azok akik értenek a gazdasági kérdésekhez és ismerik a cég gazdasági helyzetét.

"akkor te is jobban képben lennél"

köszönöm :) képben vagyok... sőt ellentétben veled én azt is tudom, hogy az HR mi alapján hegeszti a kompenzációs csomagot.

z
Előzmény: Bogie (9873)
BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9874
"Értékesítés és marketing a szakterületem"

És még soha nem vetted észre, hogy egy cég bevételei erősen befolyásolják a cég alklmazottainak nyújtott juttatásait?
Vagy a te cégednél pénzt virágzanak az irodai növények?

z
Előzmény: Bogie (9872)
Bogie Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9873

A HR a HR költségtervezetét csinálja természetesen, csúnya lenne, ha pl. az IT költségeivel foglalkozna tervezési szinten.

Valószínűleg azért nem láttál HR-est, mert a saját területed (ami nyilvánvalóvá vált nem a HR:) költségvetésének elkészítésében vettél részt. A HR-es költségvetéssel, a többi terület költségvetés terve mellett, az igazgatótanács tagjai találkoznak.

A saját fizetésedet nem vitatom, hogy kivel alkudtad ki, nyilván azt mondod, ahogy történt. Egy biztos, hogy előtte egy tól-ig határban a megfelelő szintű HR vezetővel egyeztett a felettesed.

"Gondolom szerinted az HR-osok alapvetően természetfölötti hatalommal és képességekkel megáldott csodalények és mindenki más piti pondró :)"

Ezt egyáltalán nem gondolom, sőt szeretném, ha több nagyon jól képzett HR menedzser lenne, mert akkor te is jobban képben lennél és a dolgok is jobban működnének. 

Előzmény: BZoltan (9871)
Bogie Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9872

Nem vagyok "munkaügyis". Értékesítés és marketing a szakterületem, de az általános menedzsment ami az utóbbi két évben kitölti az időmet.

Előzmény: BZoltan (9870)
BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9871
"Kettőnk közül meg én biztosan részt vettem már költségtervezésben..."

Én is... és legutóbb amikor ilyenben vettem részt akkor nem láttam személyzetist :) egy darabot sem. Sőt a sajét fizetésemet sem személyzetissel alkudtam ki...

"A HR nem implementálja a rendszert, hanem megalkotja, majd implementálja. "

ó hogyne :) mi sem világosabb :) az HR csinálja az éves költségtervezetét is miden cégnél ugye? Gondolom szerinted az HR-osok alapvetően természetfölötti hatalommal és képességekkel megáldott csodalények és mindenki más piti pondró :)

z
Előzmény: Bogie (9869)
BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9870
Van itt olyan szaki aki _NEM_ munkaügyis beosztásban dolgozik és meg van győződve, hogy az HR mondja meg a frankót és dönti el, hogy milyen fizetések vannak a cégnél?
Mert azt látom, hogy a munkaügyisek azok szentül meg vanak győződve önnön fontosságukról :)

z
Bogie Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9869

Te nem csak az én soraimat nem olvasod, de még a sajátjaidat sem. Kettőnk közül meg én biztosan részt vettem már költségtervezésben, te pedig itt mindenki számára egyértelműen elmondod róla az elképzeléseidet.

"pontosan... nem mondok én sem mást... a rendszert az HR implementálja de nem ők határozzák meg. Olvasod is amit írok, vagy csak kapásból veszekszel??? "

Nem veszekszem és nem ütöttem meg hozzád hasonló hangnemet sem.

A HR nem implementálja a rendszert, hanem megalkotja, majd implementálja.

Előzmény: BZoltan (9867)
BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9868
Látom számodra az HR a világ közepe... tulajdonképpen én sem értem, hogy mi a szarnak vannak a termelő szakemberek amikor azok a szép és okos HR-osok csinálják a prosperitást :) Hozsána nékik oh magaságos munkaügyisek... :)

Szinte látom a lelki szemeim elött ahogy egy 25 éves szőke munkaügyis gizike akinek alapvetően a körömreszelés és a szerződések előkészítése meg a karácsonyi céges parti megszervezése a dolga keményen bemegy a CEO-hoz és kiosztja neki a napi észt :) és keményen megmondja, hogy mától minden mérnök fizetése kétszeresére nő és ha a CFO-nak ez nem tetszik akkor mehet a franca, ki van rúgva :)

Ó hogyne :) hét persze.. mi sem világosabb :)

z
Előzmény: csudi (9865)
BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9867
te mostan direkt kötőcc bakker, vagy komolyan csinálod :) kezdem azt hinni, hogy ugratsz :)

"nem számolgatja a pénzügy az egyes beók fizetését"

Ki a fészkes jófene mondja, hogy a pénzügy az _egyes_ dolgozók bérezését számolgatja?

Én azt mondom... hogy minden, de tényleg minden működő cégnél a kiadásokat a bevételek szerint tervezik gazdasági szakemberek... a kompenzációs csomag pedig ha hiszed, ha nem az bezony a kiadás rovatban szerepel hacsak nem meleg kézfogással kompenzálják az ember erőfeszítéseit. Fogod?

Tehát az HR az csinálhat amit akar, pöröghet a hátán meg hastáncolhat napi 8 órában... a munkaerőre szént keretösszeget _NEM_ ők határozzák meg. Kiváncsi vagyok, hogy ezt mikor érted meg.

"özetettebb cégeknél központi (értsd globális) HR rendszert lekövetve dől el,"

pontosan... nem mondok én sem mást... a rendszert az HR implementálja de nem ők határozzák meg. Olvasod is amit írok, vagy csak kapásból veszekszel???

"általad méltán oly fontosnak tartott pénzügyi igazgató."

tartja nagyra rosseb a pénzügyi igazgatót... nem róla beszéltem..., de hagyjuk, ha nem akarod megérteni akkor nem is fogod megérteni.

Tőlem azt hiszel amit akarsz, attól még nem változik meg valóság...de most már elkezd érdekelni, hogy melyik cégnél eltöltött milyen tapasztalat alapján gondolod, hogy a Dunát is az HR hugyozza :)
z
Előzmény: Bogie (9864)
Bogie Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9866

Ha ezzel most meggyőzted, akkor leborulok előtted internetileg:)))

Előzmény: csudi (9865)
csudi Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9865

Jobb helyeken a HR strategiai pozicio, kozvetlenul a CEO-nak jelent, es nincs felette a penzugyi igazgato. Sot. Inkabb forditva. Kirugja a CFO-t ha az illeto nem fogja fel, hogy a human a legertekesebb resource, hehe. ;-)

Bogie Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9864

"A pénzügyesek kiszámolják, hogy ilyen megilyen munkakörben dolgozó emberre van X tízezer euró évente és snitt... utánna ezt a keretet az HR úgy csűri-csavarja meg bonyolítja ahogy akarja...de a kompenzációs csomag alapját ezek a keretszámok adják.

Még azt sem az HR dönti el, hogy ennek a keretnek mekkora részét fordítják juttatásra és mekkorát továbbképzésre vagy másra... az ilyen irányelveket is teljsen horizontálisan szokták eldönteni mindenféle ágazati hagyományok és céges poliszik alapján. "

Te ezeket hoztad fel ténynek meg mit tudom én még mindek nevezted. Ezek annyira tények, mintha azt állítanád, hogy Alaszka Afrikában van. Szerintem.

Olyan szinten nem számolgatja a pénzügy az egyes beók fizetését, hogy összetettebb cégeknél központi (értsd globális) HR rendszert lekövetve dől el, hogy az adott pozíció milyen grade-be kerül. Vagyis egy másik kontinensen mondják meg, hogy a rendszergazda meg mondjuk a trade marketinges milyen grade-be kerül. 

Ha meg a költségtervezésről beszélünk, ott a HR, a többi terület mellett benyújtja saját költségtervét, amelyet nagy valószínűséggel túlméretezettnek minősítenek az első ránézésre. Mire ők átdolgozzák és ismét előhozakodnak vele. A költségvetést, benne a HR költségvetést az igazgatótanács fogadja el, melynek csak egyik tagja az általad méltán oly fontosnak tartott pénzügyi igazgató.

Ennél konkrétabban nagy hirtelen nem tudom megfogalmazni.

Előzmény: BZoltan (9860)
Jack Lucas Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9863

Hát, szerintem van.

Lehet, hogy elkényeztetett az előző munkahelyem ezen a téren...

De engem aggaszt, ha úgy vesznek fel, hogy 12 havi bér mellett van 1 havi bónusz is, bár csak szóban. Van teljesítményértékelés, bár ennek szempontja nem voltak megismerhetők akkor, és annak követelményrendszerét nem szerződés, hanem egyoldalúan kiadott utasítások szabályozzák. Eddig kaptam, de ma, 27-én sem tudom, a második felét megkapom-e a dec. elején esedékes munkabéremmel együtt. És olyan a környezet, hogy nem is ildomos megkérdezni. Ennek ellenére hétfőn megteszem...

Ugyenez vonatkozik a grade besorolásokra, bekerültem beosztott mérnökként, 3 diplomával (na jó, akkor még csak 2 volt :), esélyem sincs az adott területen előrelépni. Mert én vagyok, aki megcsinálja azt is, amihez a többieknek nincs kedvük...

Na jó, nem panaszkodom, ilyenkor eszembe jut nyman idézete. :))

Előzmény: BZoltan (9861)
Jack Lucas Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9862

Igen az és kitöltöttem én is.

Persze, lehet, hogy csak én vagyok ennyire nekikeseredve...

Előzmény: Bogie (9859)
BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9861
"Vagy elszegődöm, úgy, ahogy ők akarják, vagy viszontlátásra."

Dehát ha a szerződésben minden korrekt akkor nincs ezzel semmi baj. Vagy van?
z
Előzmény: Jack Lucas (9858)
BZoltan Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9860
"A kompenzációs rendszer kidolgozásáról volt szó eredetileg."

pontosan és erre írtam én azt, hogy az HR az max a gazdasági osztály által megadott keretek között implementál egy remdszert...

Hogy lassan aktuálissá váló :) példát hozzak... mint amikor apu elhatározza, hogy 1000 forint értékben kell mikuláscsomagotcsinálni a gyerekeknek és irányelvként megmondja, hogy konyakmeggy és gumióvszer nem lehet benne... anyu meg elmegy a boltba, megveszi a hozzávalókat, becsomagolja, piros masnit köt rá megmutatja apunak és ha apu bólint akkor belerakja a gyerekek kiscsizmáiba amikor kell... :)

Nos ebben az esetben ki is az aki valójában meghatérozza a dolgokat és ki az aki egy keretösszegből irányelvek szerint megvalósít valamit majd azt jóváhagyatja alkalmazás előtt?

"Neked talán annak tűntek..."

bizony annak tűnnek, ahogy azok is... legalábbis nem látom a te sziklaszilárd ellenérveidet :) az meg hogy kussószbuzinicsisigazad :) nekem valahogy kevés...

z
Előzmény: Bogie (9853)
Bogie Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9859
Töltöttél te is ki kérdőívet? Elméletileg akkor rajtad kívül a többiek meglehetősen jól érzik magukat. Mármint, ha a Hewitt pályázat alatt, a munkavállalói megelégedettségi felmérést érted, ahol a végén kihirdetik az év munkahelyét.
Előzmény: Jack Lucas (9857)
Jack Lucas Creative Commons License 2004.11.27 0 0 9858
Elsősorban nem a cég hozzáállása, hanem az adott helyzetben a saját tehetetlenségem bosszantott. Vagy elszegődöm, úgy, ahogy ők akarják, vagy viszontlátásra.
Előzmény: BZoltan (9855)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!