Keresés

Részletes keresés

Filburt Creative Commons License 2000.12.14 0 0 66
Hali,

Van viszont egy jó kis lehetőség ebben a HP sorozatban... Mivel elég érdekes a világ és a szereplők, szerintem idővel több író is rá fog állni a különböző mellékszálak kifejtéséhez (persze JKR engedélyével). Pl. a tanárok élete (Lupis, Mordon, stb.), az iskola története, apróbb novellák... És ezek között szerintem még jók is lesznek... Én spec. örülnék neki....

Filburt

EbiHall Creative Commons License 2000.12.14 0 0 65
Valami amcsi csaj perli, mert ő is írt 10 éve egy varázslósulis sztorit és asszem még a mugli szó is szerepelt nála meg ilyenek.
Csak a kutya se hallott róla soha.
Ennél többre nem emlékszem, de szvsz az indexen is megjelent ilyesmi.
Rokakoma Creative Commons License 2000.12.14 0 0 64
Azt hallottam , hogy JKR-t meggyanúsították, hogy ellopta valahonnan történetet. ti mit tudtok erről?
Rokakoma Creative Commons License 2000.12.14 0 0 63
Hátha már megvannak a kéziratok egy lepecsételt borítékban Roxfortban a harmadik emeleti folyosón. :))
Előzmény: Törölt nick (60)
Közellenség Creative Commons License 2000.12.14 0 0 62
Jesszum Pepi, ti még léteztek?
Maminti Creative Commons License 2000.12.14 0 0 61
Kedves Smór,

Azért indult el Harry a versenyen, mert elindították. Ha emlékszel rá, akinek a neve belekerül a kehelybe és az kiválasztja, annak indulnia _kell_ a versenyen. A kelyhet pedig összezagyválták, ezért tudták Harryt egy negyedik iskola színeiben benevezni. Harry egyébként csak álmodozott arról, hogy megnyeri (mint minden gyerek), de nem gondolta komolyan.

Más:

Láttam a Libri Könyvpalotában HP-s könyvjelzőt: az egyik oldalán az I-III. rész varázsszavai, a másikon a főzetekhez szükséges hozzávalók vannak... :)

Lalo Creative Commons License 2000.12.14 0 0 59
Kedves Smór!

Azt írod, hogy:

"Az egyik kiadó oldalán olvastam, hogy megjelenik tavasszal angolul a "History of quidditch" és a "Dangerous beasts and where to find them" című könyvek, amiket szintén JKR ír. Magyarul : "A kviddics története" és "Veszélyes szörnyek és élőhelyeik". Tankönyvek Roxfortban, ha valaki nem tudná (már hogyne tudná)."

Van egy olyan halvány gyanúm, hogy ezt vagy te írtad csak úgy emlékezetből, vagy a forrásod volt link, ugyanis az eredeti hír - ahogy egyszer már beidéztem az anyatopic 254. hozzászólásában - a következőképpen néz ki:

"Reuters reports that J.K. Rowling agreed Monday to write two short books to raise money for Comic Relief, a charity for Third World causes. "Fantastic Beasts and Where To Find Them'' and "Quidditch Through The Ages'' are scheduled to be published in March 2001."

De a címek még magyarul se stimmelnek, mert "A kviddics évszázadai" ill. a "Legendás állatok és megfigyelésük" szerepelnek a magyar fordításban.

Vagyis itt ferdítés és a magyarról való visszaferdítés esete forog fenn, amit e fennkölt téma szelleme nem tűrhet meg!

Arról nem is beszélve - s ez már a te nagy vétked! - hogy a kviddicsről szóló mű nem is tankönyv. (Könyvtári könyv, s Piton/Snape elkobozza...)

Mit várjunk akkor a sanda kritikusoktól, ha maguk a HP hívek is képesek ilyen slendriánságokra?!

Lalo

Előzmény: Smór (50)
Feanor Creative Commons License 2000.12.13 0 0 58
OFF
Örök hálám! :-))
Előzmény: Scyllum stellare (57)
Scyllum stellare Creative Commons License 2000.12.13 0 0 57
OFF

In My Humble Opinion, magyarul SZVSZ, azaz Szereny Velemenyem Szerint.

Előzmény: Feanor (56)
Feanor Creative Commons License 2000.12.13 0 0 56
OFF
Szégyellem, de nem tudom: mit jelent az az IMHO? Már másutt is láttam...
ON
Előzmény: Scyllum stellare (53)
Scyllum stellare Creative Commons License 2000.12.13 0 0 55
Meg valami.

En is ugy gondoltam eloszor, hogy Karkarov a gyava es Piton az arulo. Csakhogy forditva is mukodik, ui. elhangzott, hogy Karkarov abbeli felelmeben nem jelent meg talalkozon, mert tul sok halalfalot arult el. Ha Piton sikerrel tartotta titokban kettos szerepet, akkor konnyen lehet, hogy Voldemort szemeben Piton a gyava es Karkarov az arulo.

scy

ZedIzDead Creative Commons License 2000.12.13 0 0 54
Hmmm...és a Snape nem emlékeztet cseppet a snake-re? :-)

Az időutazásnál meg elmondták, hgy milyen szigorú feltételekhez van kötve a használata. Talán ez az oka, hogy nem használják nyakra-főre.
Igaz, kicsit ellentmond plul annak, hogy a halottakat nem lehet visszahozni, mivelhogy Csikócsőrt is ezzel mentik meg.

[ZedIzDead]

Scyllum stellare Creative Commons License 2000.12.13 0 0 53
Igen-igen, de szamomra a Snape angolul es a Piton magyarul ua. asszociaciot inditja el, ezzel en mar nem tudok mit tenni. Egyebkent a Piton nevet is a forditas truvajai koze sorolom. Perselus Piton. Szep, alliteral, sziszeg es hozza a Snape-Snake asszociaciot...

Szerintem Finrod valasza kielegito arra, hogy miert is indult Potter a versenyen. Oz o besorolasaban az 1. pont a szubjektiv, a 2. pont az objektiv valasz, en pedig lehet hogy megforditanam, de lehet hogy inkabb megsem. (Doktor Ur, olyan bizonytalan vagyok ma. :)) Errol jut eszembe: ugyan nem kaptunk ra valaszt, de nem lehet hogy Harry alma a Tusa megnyereserol is resze volt vmi magianak? IMHO konnyen lehet, hogy ezzel az iroi szandekkal kerult be konyvbe, de aztan elfelejtodott... Harry sok mindent el meg almaban...

Scy

scy

Finrod Creative Commons License 2000.12.13 0 0 52
Azert nem fogadta el, mert

1. Latta magat almaban amint megnyeri a versenyt.

2. Ha valaki neve bekerult a serlegbe, az mar nem lephet vissza... Ez a serleg magiajanak tulajdonsaga, valami ilyesmi derult ki a konyvbol, legalabbis ilyesmi benyomasom volt...

3. Valahol versenyezni is akart... :)

Finrod

Mary Lennox Creative Commons License 2000.12.13 0 0 51
MEGKAPTAM! MEGKAPTAM! MAGKAPTAM!

Még csak a tizedik fejezetnél tartok, de nem bírom letenni, szerintem ma nem alszom.
Egyébként már imádom Charlie-t, Bill-t (különösen), és Viktor Krum-ot.
Már megfigyeltem, hogy minden sztoriban az lesz a goni, vagy azzzal lesz valami gáz, akit én szeretek. Így lesz most is?

Smór Creative Commons License 2000.12.13 0 0 50
Az egyik kiadó oldalán olvastam, hogy megjelenik tavasszal angolul a "History of quidditch" és a "Dangerous beasts and where to find them" című könyvek, amiket szintén JKR ír. Magyarul : "A kviddics története" és "Veszélyes szörnyek és élőhelyeik". Tankönyvek Roxfortban, ha valaki nem tudná (már hogyne tudná).

Piton nekem egyáltalán nem gyanús, teljesen elhagyta Tudodkit, mert ő volt az "áruló" a végén. A gyáva Karkarov volt. Nem párszaszájú, angolul nem Piton, hanem Snape a neve. Szerintem a végén utoléri Tudodki bosszúja, és még megmenti Harryt, majd meghal.

Van egy-két dolog, amit nem értek, a következők:
Nem értem miért fogadta el a tűz serlegének döntését Harry, ha tudták, hogy ez valami rossz szándékú varázslat eredménye. Én visszautasítottam volna, és így nem történik meg, ami megtörtént.
Azt sem értem, hogy a harmadik kötetben használt nyakbaakaszthatós időutazót miért nem lehetett itt is használniuk? Ezzel az összes részben az összes konfliktus megoldható, szóval szerintem ez nem volt egy jó ötlet.

A 7 kötetre az a magyarázat, hogy JKR már előre nagyjából, vázlatosan tudja a történetet, ezért ez így alkot egy teljes egészet.

hoppaaa Creative Commons License 2000.12.13 0 0 49
Igen, és tulajdonképpen a 4. rész végére vártam a segítséget ennek alapján.
Lehet törleszteni a továbbiakban, de érzésem szerint csak az utolsó részben kerül csak sorra.
Valami nagy összefogásra gondolok Syrius Black, Wormtail esetleg Snape között Dumbledore és Harry és az iskola megsegítésére, és Voldemort legyőzésére. Ez lenne ám a happy end :))
Előzmény: Feanor (41)
Rokakoma Creative Commons License 2000.12.13 0 0 48
Ez benne volt már a második kötet fülszövegébe. Akkor tudni lehetett hogy hét részes. Egyébként hogy lehet egy történetet előre meghatározott formai keretekbe beleerőszakolni?
Herbert tudhatta mikor elkezdte a Dűne ciklusát, - egyáltalán tudta,hogy ciklusz lesz belőle - hogy be sem tudja fejezni, mert a halála közbeszólt. Vagy említhetném Asimovot is.
Szerintem nem lehet a Potter sorozatnál sem megmondani, hogy meddig fog folytatótni.
Előzmény: Maminti (45)
muke Creative Commons License 2000.12.13 0 0 47
Szetintem sincs semmi értelme a 0. kötetnek. Főleg nem az 5. előtt. Már csak az hiányozna, hogy még később jelenjen meg!

Harry engyébként szerintem fontos szerepet fog játszani a varázslótársadalom életében, de addig még sokat kell tanulnia. Szerintem soha nem fog a minisztériumban dolgozni, ahhot túl kevés hatalomvágy van benne, inkább valami komoly, "karitatív" tevékenységet fog végezni, és visszatér Roxfortba tanítani.

ZedIzDead Creative Commons License 2000.12.13 0 0 46
Na jóóóó, akkor mellényúltam. De akkor mi lesz belőle? Az, hogy csak simán lediplomázik, kicsikét laposnak tűnik. Azt meg azért mindnyájan tudjuk, hogy a végére kicsinálja Voldemortot.

[ZedIzDead]

Maminti Creative Commons License 2000.12.13 0 0 45
Valamelyik angol Harry Potter site-on olvastam, 7 kötetesre lesz tervezve a sorozat, és Harry a 7. kötet végén fejezi be az iskolát.
Előzmény: ZedIzDead (43)
Feanor Creative Commons License 2000.12.13 0 0 44
Sehol, de fogadjunk! :-)))
Előzmény: ZedIzDead (43)
ZedIzDead Creative Commons License 2000.12.13 0 0 43
Miért. hol van az megírva, hogy egy könyv = egy év a történetben?

[ZedIzDead]

Filburt Creative Commons License 2000.12.13 0 0 42
Látom, nem értitek. B-) Nincs szükség nulladik könyvre! Éppen ez az egyik indok, amiért sorozatot lehet írni a történetből: szépen lassan derülnek ki a dolgok, gondolkozni kell és kombinálni. Enélkül elég unalmas lenne egy idő után.

Ha megírná Piton meg a többiek előéletét, mi maradna a többi könyvre? Így különbenis Harry szemszögéből látjuk a dolgokat, vele egyszerre kapjuk meg az információt.

Filburt

Feanor Creative Commons License 2000.12.13 0 0 41
A hatodik-hetedik részben ő még csak hatod-hetedéves lesz. :-)

Mit szólnátok Dumbledore-hoz mint sötét varázslatok kivédése tanárhoz? Elvégre a nemzetközi helyzet fokozódik - nyugodtan átvehetné ő maga, pl. amíg Piton Voldemortnál sziszeg. :-)

Tegnap éjszaka átlapoztam a 3. kötet fontosabb részeit, és szöget ütött a fejembe, amit Dumbledore mondott Harry-nek a végén: egyszer még örülni fog, hogy megmentette Féregfark életét, mert ha egy varázsló így tesz egy másikkal, akkor különös szövetség alakul ki köztük. Mi fog ebből kisülni vajon?? És harry hány emberrel is áll ilyen "szövetségben"? Mert ugye kezdve Pitonnal (1. kötet, kviddics)...

Az a 0. kötet tényleg jó ötlet volna. Egyre inkább fúrja az oldalamat. Meg kéne környékezni Rowling nénit ez ügyben, sok-sok-sok aláírással!

Előzmény: ZedIzDead (40)
ZedIzDead Creative Commons License 2000.12.12 0 0 40
Az is megfordult a fejemben, hogy ebből a Harry gyerekből mágiaügyi miniszter lesz a hatodik-hetedik rész tájékán, akárki meglássa...

[ZedIzDead]

Scyllum stellare Creative Commons License 2000.12.12 0 0 39
igen, ez elhangzott. mi van ha piton voldemort elott is sikeresen titkolta? mint ahogy az is lehet, hogy a nem o nem a voldemort altal emlegetett "arulo", hanem csak a "gyava". esetleg piton is feltunik a bejegyzetlen animagusok soraban, aki - termeszetesen - kigyova kepes valni. az a perselus is olyan szepen sziszego nev :)) illik egy kelgyohoz :)))) a vegen meg lehet, hogy o gyozi le voldemortot - kigyokent :)))))

sirius szerintem biztos, hogy nem lesz sotet varazslatok kivedese tanar, mert egyreszt korozes alatt all (es amig cornelius caramel a magiaugyi miniszter es azkaban felugyeloje, addig ez ugy is lesz), masreszt bejegyzetlen animagus. ez utobbi nem kizaro ok onmagaban, mint lattuk, 1xruen csak volt mar ilyen. szerintem piton sem, mert ez egy jo dramaturgiai feszultseg forras, hogy piton helyett vki mas aki egy ev utan igy v ugy de bukik, illetve piton piszok manfred kapitany modjara ketesen kavarja az ugyeket...

cedric megolese. hmmm... tkp szemrebbenes nelkul vettem, engem egyaltalan nem dobbentem meg. nekem az a meglepetes, hogy ti dobbentetek meg rajta. szamomra valahogy a halal ennek az iskolanak a termesztes velejaroja, hozzatartozik a kephez. jo par halottrol tudunk konkretan a konyvbol, (mint kiderult a trimagus tusa is gyakran jart halalesettel) raadasul hermionenak kulonbozo okokbol, de folyton baja van az iskola hivatalos tortenelmevel.

sc

Előzmény: Finrod (37)
Filburt Creative Commons License 2000.12.12 0 0 38
Hali,

Engem inkább a könyv aprólékos kidolgozottsága nyűgözött le.... Az apró kis összefüggések.
Nagyon fel voltam háborodva, amikor Rémszem kinyírta a pókokat. Hiába csak pókok, akkor sem kell megölni őket. És mégis logikus: a pókok a kígyó (a Mardekár (Voldemort) jelkép) ellenségei, tehát pusztulhatnak. Ez olyan szintű utalás volt, mint amikor Piton a vérfarkast tanultatta meg az osztállyal.

A másik ilyen dolog Malfoy görénnyé változtatása. Nem értettem, hogy ha Rémszemről végül kiderült hogy kicsoda, miért tette ezt Malfoyjal. Aztán rájöttem: M. apja is gyáva volt (Rémszem véleménye szerint különösen), mert nem kezdte el keresni Voldemortot azonnal, hanem csak várt és Rémszem így "rúgott" egyet a famílián.

Ami viszont illogikus:
1) ahogy Rémszem bejutott a labirintusba a végén. Nem tűnt fel a többi tanárnak/zsűritagnak, hogy őt nem látják járőrözni?

2) kezd túl sok lenni az illegális animágus... Most már ez a riporter nő is... B-)))) Mindjárt én is megpróbálom, hátha sikerül valami. B-)))))))

Meg aztán gondolom van még millió apróság, inkább ezekre menjünk rá szerintem, mint a szerelmi szálak bonyolítására. ]-)))

Egyébként engem is megdöbbentett Cedric megölése, Longbotton szüleinek a múltja és az egész könyv végének a durvasága. Nem akármi volt.... Viszont Piton határozottan az egyik legjobb arc. B-))))))))

Filburt

Finrod Creative Commons License 2000.12.12 0 0 37
Ja igen, és Snape nem hiszem hogy párszaszájú lenne, úgy rémlik valahol mintha Voldemort emlegette volna hogy o az egyetlen ebben az évszázadban aki párszaszájú, és Harry is tole szerezte.

Finrod

Finrod Creative Commons License 2000.12.12 0 0 36
Nos, ami engem illet, a korábban felvetett kérdésekre én a következokre tippelnék:

- Harry Cho-val fog összejönni a késobbiekben. Ha megnézitek már az elso részben is voltak utalások arra, hogy valami lesz a dologból (az elso kviddics meccs). Esetleg Fleur-el, de azt nem hiszem.

- Ron és Hermione szintén valószínu hogy összekerülnek...

- Snape hátterében én el bírok képzelni még egy kis zsarolást is Malfoy papától...

- Caramel. Nos o valószínuleg nem Death Eater, mivel amikor Voldemort felsorolta a híveit akik nincsenek ott, nem szerepelt annyi meg nem nevezett ember hogy neki is jusson hely. Ami meg a hülye viselkedését illeti: kétségbeesetten ragaszkodik ahhoz hogy Voldemorttal már nem kell számolni, és inkább álomvilágba menekül.
A dementort pedig ha megnézitek, senki nem utasította hogy az ál-Moody-t megcsókolja. Az inkább csak önálló kezdeményezés... Meg írói fogás hogy Sirius Blacknek továbbra is bújkálnia kelljen...

Ami engem érdekelne... Dumbledore célzott arra, hogy váratlan segítséget remélhet esetleg Harry Pettygrew-tól. Ezt valahogy nehezen tudom elképzelni...

Na most hirtelen ennyi... :)

Finrod

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!