Addig OK. ,hogy barki, tehat vasutasok es vasuton beluli emberek is elolvashassak a topicot. De NE ugy jusson informacio belole, hogy valaki kimazsolazza a neki
tetszo, es velemenyet alatamaszto dolgokat, mert akkor pontosan ugyanazt csinalja, mint amit felhanytorgattok a
MAV sajtoosztalynak (Domokosek).
"Én csak helyeslem, hogy a vasúton belülre is jutnak információk a net ezen részéről"
Kkalmi, ne érts félre, ezt én is helyeslem. Sőt, én lennék a legboldogabb, ha azt elmúlt 7000 hozzászólás némelyikére érkezett volna hivatalos válasz a MÁV-tól. Egy valamire való cég PR-e figyel az ilyesmire, és nem struccpolitikát folytat.
De: azt sem fogadom el, ha az itt leírtakat bizonyos körök a saját érdekeikben használják fel, axiómaként kezelve azokat, mindenféle visszajelzés nelkül!
Én csak helyeslem, hogy a vasúton belülre is jutnak információk a net ezen részéről! Amit írtam, az után a felelősséget természetesen vállalom, és az AKI TEHETI NE UTAZZON VONATTAL c. írásban foglaltakról még annyit:
1999.01.07.-én közlekedett IC 604.sz vonat a NYugatiban olyan írásbeli rendelkezést kapott, amiben az volt, hogy a Városliget-Elágazáson a bejárati jelző megállj!- jelzése mellett elhalad, a váltókon 5 km/ó-val halad, majd a kijárati jelző megállj!-jelzése mellett is elhalad. Ez az F2. sz. Forgalmi utasítással ellentétes, és a forgalom, valamint a vonaton utazók biztonságát veszélyeztette. Amikor Szolnokon a vonatvezetőt megkérdeztem, hogy miért vette át ezt a rendelkezést, finoman szólva: elküldött, hogy törődjek mással...
A mostani sztrájkhoz:
Sok szolgálati helyen a jogszerű sztrájkban résztvevőket a közvetlen felettese felsőbb utasításra leváltja, illetve nem osztja be szolgálatra. Konkrét eset: engem 2000.02.10.-én 13.15-kor váltott le a szolgálati főnök, felsőbb utasításra, valamint közölte, hogy a sztrájk befejezéséig nem osztanak be szolgálatra. Ez nem egyedi eset, és mögötte a statisztikai adatok, valamint a közvélemény manipulálási szándék húzódik meg.
A MÁV a bírósághoz fordul:
Könnyen belátható, hogy, ha a MÁV vezetői kompromisszumos megoldásra törekedtek volna, akkor régen megállapodhattak volna a szakszervezetekkel. Azonban egyre tisztábban látható, hogy a szakszervezetek tartalékainak kifogyasztása, a sztrájk kifullasztása a MÁV vezetőinek az igazi célja. Hazugságokkal vezetik félre a sajtót, és ezen keresztül a közvéleményt. A MÁV újabb időhúzási taktikája ez.
Egy-két gondolat a MÁV sajtóiroda által kiadott közleményekkel kapcsolatban:
Budapest, 2000. február 8., 21.15 óra :
"A megállapodás ára: 150 millió forint a szakszervezeti kasszába "
Ha ez igaz, akkor a MÁV vezetőit milliárdos károk okozásáért kell felelősségre vonni, mert ennek a pénznek a többszöröse az a kár, ami az azóta eltelt időben keletkezett! Ha pedig igazolható Domokos Lajos állítása:
"A magatartásuk mögött zsarolási szándék húzódik meg. "
akkor az eset büntetendő, és a bíróságra kellett volna bízni a megoldást. Így azonban milliárdos károk keletkeznek, de jól látható, hogy nem is akarnak megállapodni!
Megjegyzem, hogy az Interneten nem jelent meg az a röpírat, amit a MÁV kommunikációs iroda az állomásokra juttatott, amiben a munkavállalókat a munkahelyük elvesztésével félemlítik meg, amennyiben részt vesznek a mostani sztrájkban.
Egy ilyen az Interneten is publikált régebbi lap:
Budapest, 1999. 12.18 :
"A munkahely, a fizetés a tét!
Mi figyelmeztettük! Döntenie Önnek kell!"
Ugyanebben a röpiratban van az a mondat, is ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a szakszervezetek, a munkavállalói érdekvédelem tönkretétele a cél:
"- Az igazság az, hogy a közlekedési miniszter azt jelentette ki: álló vasútra az állam nem ad pénzt, s nem hagyja, hogy a szakszervezetek vasúti vezetőket buktassanak. "
A probléma, hogy nem a szakszervezeteknek, hanem a miniszternek kell a vezetőket leváltani, mert, mint tulajdonos a vállalat érdekeit kell szem előtt tartania. Azonban ezzel a kijelentésével megerősítette a vezetőket pozícióikban, akiknek most semmi sem drága alapon az a céljuk, hogy a szakszervezeteket tönkre tegyék.
Sajnálom, hogy nem ennek a topicnak a közvetlen témájával untattam az olvasókat, de ezt hozzá akartam tenni az eddigi hozzászólásaimhoz.
Sracok a figyelesre visszaterve, lehet, hogy el kene vonulni
innen valami kevesbe meg figyelhetobb helyre. Mar itt sem vagyunk biztonsagban. :-))))))
Nekem szemely szerint semmi kedvem hozza, hogy a MOSZ
vagy barmelyik mas szakszervezet eszkozul hasznalja a velemenyemet. Jo, az index nem vallal felelosseget a hozzaszolasokert. De ehhez, mar kell egy kis pofabor, hogy
az itteniek megkerdezese nelkul felhasznalnak barmit is.
Csatlakozom egyebkent Leo-hoz.
Armand
Ákos, hogy érted, hogy 002 már nem közlekedik a MÁV kötelékében?
Szóval egyelőre nem selejtezik... végre valami jó!
Ki kockázta be 006-ot? :)
Werner: mi lett a 110-es Szergejjel? Csak nem selejtezték?! A nyáron, amikor voltam Tapolcán, fölmásztam a vezérállásba.....mármint abba ami megmaradt belőle, mert nagyon ramatyul nézett ki, még wc papír is volt ott (tovább nem kutakodtam...)
Tudja valaki, hogy mennyit fogyaszt egy rezsó? Mondjuk egy NOHAB-hoz képest!
OFF:
En is offolok egyet, ezek a franciak, Trianon utan meg azt is megtiltottak, hogy "cognac"-o gyartsunk, mi csak "brandy"-t
csinalhattunk, bezzeg ok aztan pofatlanul hasznaljak a "Tokayi" stb markanevet olyanra, ami mosogatole az igazihoz kepest. A nacionalizmus talan naluk a legundoritobb. Bar a
poroszok sem voltak jobbak szerintem 1871-ben.
Mas en mar itt dekkolok egy honapja, es az azerzesem, hogy
olyan jo magyar modra ok sem szeretnek nyelveket tanulni, csak szerencsejuk, hogy a francia vilagnyelv. Ha angolul kell beszelnuik, pl velem, mert en nem beszelek igazan franciaul, ugy csinalnak mintha a fogukat huznak.
Werner, tökéletesen igazad van! A franciák az egyik leg..... nép! Elnézést mindenkitől, akinek ez fáj, nekem semmi bajom a mai francia emberekkel, de mint nép nem sokkal jobb, mint a német (velük sincs bajom) csak annyi a különbség, hogy ők patkány módjára elfogadták a német megszállást (tisztelet a partizánoknak, de nézzétek meg mennyi kollaboráns volt), aztán amikor a húsos fazék közelébe kerültek, akkor magasról szartak ránk! És ez részben igaz az első és a második vh-ra is!
Mégegyszer mondom, nem vagyok sem antiszemita, sem szélsőjobbos, de sok igazság van abban, amit Werner írt! Ha azt veszem, részben a franciák műve hogy Európa ilyen lett, mint amilyen. Mert az angolok csak annyit akartak, hogy Németország ne legyen olyan nagyon erős, az amerikaiak magasról leszarták az egészet, egyedül a franciák voltak azok akik sipítoztak, pedig De Gaulle sehova sem jutott volna az angolok nélkül!
Ákos: jogos, hogy ne legyen neve! Remélem sosem jön el az az idő, amikor azt mondhatjuk a 017-re, hogy: AZ EGYETLEN....
"Nem kell szidni a nyugatot meg a nyugati bankokat. Nem kell hitelt kérni s akkor olyan pörgekalapos, árvalányhajas, bögatyás, pirosfehérzöld pertlis vasutat tarthatunk amilyet a Magyar pénztárca elbir. "
Nem kell hitelt kérni? Óóóóhhh... Kedves Nyugat csupán azt felejti el úton-útfélen, hogy asszisztálta, végignézte ahogy Sztálin apánk jött a seregével és egy fejlődésnek indult, sokra képes országot szanaszéjjel züllesztett!!! És most odafentről pofázik hogy így hitel meg úgy hitel...Nekik is lehet köszönni, hogy így lehet beszélni a pörgekalapról meg az árvalányhajról! Mondok neked valamit: az első VH után azért negyedelték el Magyarországot mert pl. a franciák rettenetesen be voltak fosva hogy a árvalányhaj meg a pörgekalap szépen lekörözi őket!
Nem tudom, hogy levelemmel jó helyre fordulok-e, de az internetes vasutas fórumon (http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9005494&tp=01100) tegnap megjelent 7031 számú hozzászólása reagálásra késztet. A hozzászólásból az vehető ki, hogy a MOSZ Komáromi szervezetétől az ország minden pontjára el lett juttatva egy 6-8 oldalas fax, amely hozzászólásainkból (köztük az enyémből) is szemezget. Szeretném felhívni a figyelmet arra (ezt már többször jeleztem a fórumban), hogy véleményeimet, megfigyeléseimet, tapasztalataimat nem szakmabeliként, hanem LAIKUS vasútbarátként írom le, ezért (de nem csak ezért, hanem mert az illem megkívánja) ezen vélemények nyilvánosságra hozása előtt célszerű megkérdezni a másik felet is, és a két, esetleg eltérő véleményt együtt publikálni!
Kérlek, hogy ezen levelemet minden olyan helyre továbbítsátok, ahová az eredeti, engem idézett fax is ki lett küldve!
Mit ne mondjak, egy kicsit megdöbbentem. Lehet, hogy nem hangsúlyoztam elégszer, de ismét megteszem: véleményeimet, megfigyeléseimet, tapasztalataimat LAIKUS-ként és nem szakmabeliként teszem. Amit leírtam, az úgy volt, de az hiba, ha rossz következtetéseket vonnak le belőle. Kovács Sanyi nem MOSZ-os véletlenül? Mindjárt küldök neki egy emilt!
Részben a témához kapcsolódik: a ma reggeli 6.50-es Szeged-Bp gyors ismét elindult, Csörgővel, aki tud, menjen ki a Nyugatiba fotózni!!! (Én megpróbálom visszaútban elkapni)
Takilaci!
Varjunk csak, akkor te most orulsz neki, vagy nem. Annak, hogy igy allnak hozza? Mert nem egeszen egyertelmu a hozzaszolasaidbol? Mert en azt vettem, ki belole, hogy
majd mi eldontjuk, nem kell hozza KOZLEKEDESI szakember.
Merthogy vasutas, meg vasutbarat az valamennyire OK. De
ez nem csak tisztan politika, vagy igen?
Hova tunt a 7033. hozzaszolas? mert Confuse-a-Cat-e
lejott ketszer, es meg jelzett utana az o neven megegyet
a 7033-at, de nekem a sajatomat irta ki 7033-nak.
Na mar minket is figyelnek a szakszervezetek ! :-) De
szerintem aki ide ir az mind meri vallalni amit leir, vagy nem?
Csak attol felek, hogy egyesek felre fognak magyarazni nemely itt elhangzott velemenyt, vagy felhasznalni sajat
celjaikra.
A 0 csak francia belfoldi hivaskor kell, ha kulfoldrol hivod akkor nem kell a 0, azert van zarojelben.
A kovetkezo valaszokat ( :-) ) nyugodtan kuldheted a fax cimre.
Puszta hir, kommentar nelkul: a 02-51-95-ös vasuti szamrol, a MOSZ TAGCSOPORT KOMAROM szervezettol az orszag szamos pontjaba (vontatasi fonoksegek) jutott el egy kb. 6-8 oldalas fax, amely ennek a forumnak a hozzaszolasaibol szemezget, "internettes forum" cimmel. Szerepel benne többek között az "AKI TEHETI, NE SZALLJON VONATRA..." sort tartalamzó hozzászólás, Lehoczki Gabor írása a szegedi helyzetről, amikor a vezernek szemmel lathatoan idegen volt a Csorgo, takilaci nehany irasa, man6tani biogazas Bz-vel kezdodo megjegyzese...
Kommentalni nektek kellene, mert jobban ertetek hozza, mint en. Ugy tunt, hogy a MAVot szido irasok voltak jelen inkabb, bar a forumon keves dicsero irast lehet talalni. A lenyeg az, hogy a forum talan messzebb is eljut, mint gondolnatok; mindenki ketszer is gondolja meg, amikor valami talan nem 100%-osan publikus dolgot irva kattint az "OK" gombra.
Puszta hir, kommentar nelkul: a 02-51-95-ös vasuti szamrol, a MOSZ TAGCSOPORT KOMAROM szervezettol az orszag szamos pontjaba (vontatasi fonoksegek) jutott el egy kb. 6-8 oldalas fax, amely ennek a forumnak a hozzaszolasaibol szemezget, "internettes forum" cimmel. Szerepel benne többek között az "AKI TEHETI, NE SZALLJON VONATRA..." sort tartalamzó hozzászólás, Lehoczki Gabor írása a szegedi helyzetről, amikor a vezernek szemmel lathatoan idegen volt a Csorgo, takilaci nehany irasa, man6tani biogazas Bz-vel kezdodo megjegyzese...
Kommentalni nektek kellene, mert jobban ertetek hozza, mint en. Ugy tunt, hogy a MAVot szido irasok voltak jelen inkabb, bar a forumon keves dicsero irast lehet talalni. A lenyeg az, hogy a forum talan messzebb is eljut, mint gondolnatok; mindenki ketszer is gondolja meg, amikor valami talan nem 100%-osan publikus dolgot irva kattint az "OK" gombra.
Igazad van, takilaci, amit írsz az az igazán elgondolkoztató.
Azért valamire kíváncsi lennék.
A hétköznapi forgalom nem vátozott, hiszen munkába kell járni. De vajon a hét végi hazautazások száma vajon csökkent-e?
Arra gondolok, hogy azért egy vasutassztrják mégis egy ideiglenes valami, szóval az emberek egy része gondolhatta azt, hogy jó, most nem utazom, egyszer úgyis vége lesz. Erről van valami adat?
>>> A ma reggel 8-kor Szegedről Kiskunfélgyházára indult személy egy Ao és egy By kocsiból állt.
Ez pontosan a -- te jó ég! -- két hete meghirdetett sztrájkmenetrend szerint van így.
Tegnap du. Érdre utaztam 16:20-kor ment az elso vonat arra (nagykanizsai), (csak) 12 kocsiból állt és az utas még azt megválaszthatta, hogy fülkés avagy termes kocsiban utazzon, vagy menetiránnyal szemben vagy a másik irányban üljön le. Én Érdig egy termes kocsi négyes blokkjában egyedül utaztam...
Tudom, hogy szombat du-n általában nem jelentos a Bp-rol kiinduló forgalom (meg sokan elhalasztják utazásaikat, meg volán, meg egyéni közl.), de ez azért mégis durva. Lassacskán igaz lesz az a takilaci által említett beszélgetés, hogy minek itt naponta 1500 vonatnál többet finanszírozni, ezzel is eldöcög az ország. Pénteken-vasárnap egy-egy diák/katonavonat. Hétközben az elovárosi forgalmat egy kicsit megsegíteni és kész. Remélem, csak rémálom van a szemeim elott...
A ma reggel 8-kor Szegedről Kiskunfélgyházára indult személy egy Ao és egy By kocsiból állt.
A tegnapi Népszabi Hétvége mellékletének hátsó oldalán egy egész oldalas riport van, köztük sztrájktörő mozdonyvezetőkről (miskolci ig.). A legfrissebb HVG-ben is érdekes cikk van a sztrájkról!
Egy kicsit konfuz vagyok egy temaban. Hogyan nez ki egy
Csillery-fele dilatacios keszulek? Valaki azt irta, hogy Egy sin hosszaban elvagva es osszeillesztve.
Amugy szerintem a hezagmentes palyaban nincsen dilatacios
keszulek, csak a hosszusinesben. Ha valaki tudja pontosabban az irja meg, mert szeretnem tisztaba tenni
(nem magamat :-) ) a kerdest.
E-mail megjott koszonom a valaszt. Adok egy fax szamot, de szerintem, ezt mar irtam egyszer:
+33 -(0) 3.83.91.25.30
Ez a Nancy II egyetemen a "Laboratoire Chimie Theorique" faxszama, ez szamomra marcius 31-ig ervenyes,
utana megyek vissza Pestre.
ON:
Voltam kint ma nyilt vonalon fotozni, keszitettem nehany
kepet, persze akkor fogyott el a filmem,
amikor jott az EC 66. En meg csak neztem es fuztem be
a ujat.... Nem baj ,majd jovo heten
A 6596-os hozzászólásom sajnos teljesen téves, ezért most helyesbítenék.
A téma az M61 2001 volt.
A valóság az, hogy a gyártómű, a Krauss-Maffei a típust három motor- és két hajtóműtípussal is hajlandó lett volna szállítani. A motorok 1100, a hajtóművek 1000 LE-sek lettek volna. (Nyilvánvaló, hogy 2x1100 LE sokkal közelebb áll a NoHAB teljesítménykategóriájához, mint a 2x1350 LE).
A motorok:
a) Mercedes-Benz MB 820 Bb
1500 1/min fordulat, 12 V 60°, 59,2 l lökettérfogat, 175/205 mm furat/löket, 15,7 sűrítési viszony, 1 db turbó, levegővisszahűtés nincs, öntöttvas forgattyúsház, 3200 kg tömeg, 11,15 kp/cm2 effektív középnyomás. (E típus licemce alapján készült a sokat szidott Dacia-motor. Azonban az eredeti német gyártmány bizonyára sokkal jobb minőségben készülhetett) Jelenlegi típusjelzése: MTU MB 12V 493 TZ
b) Maybach MD 650, típusteljesítménye 1200 LE, a mozdonyban 1100 LE-re korlátozva. 1500 1/min, 12 V 60°, 64,5 l lökettérfogat, 185/200 mm, 16,2 sűrítési viszony, 1 turbó (függőleges tengelyű!), levegővisszahűtés nélkül, hegesztett alagútforgattyúház, GÖRDÜLŐCSAPÁGYAZÁS, hengerenként 3 szívó, 3 kipufogószelep, előkamrás, hengersoronként 2 vezérműtengely, tömege 4800 kg, effektív középnyomása 10,03 kg/cm2. Szállították a TALGO-hoz, de az angoloknak is, ahol több probléma is volt velük. Jelenlegi típusjelzése MTU MD 12V 538 TA.
c) MAN L 12 V 18/21 mA. 1350 LE-ről 1100-ra korlátozva, 1500 1/min, 12 V 60°, 64 l lökettérfogat, 180/210 mm, 17,2 sűrítési viszony, 5100 kg, effektív középnyomás:10,11 kg/cm2.
Az angol tapsztalatokról a két utóbbi motortípusról angolul href="http://www.greatwestern.org.uk/d_h/dieseltxt.htm">itt.
A hajtóműtípusok:
a) Maybach-Mekydro K104M. Elrendezése ugyanolyan, mint az említett K184, csak e hajtómű bemenő teljesítménye 1000 LE.
b) Voith L306r. 3db hidrodinamikus nyomatékmódosító, amelyekbő kettő azonos méretű, ez a kettő különböző módosítású fogaskerékáttételen kersztül hajt. A hajtómű a töltés-ürítés elvén működik. Ezt a hajtóműelrendezést (részben ezt a hajtóművet) az NDK-ban használták a legelterjedtebben.
E típusokból a legkülönbözőbb kombinációkkal a DB a 211-es és a 220-as sorozataiban (V100 és V200.0), és számos más országban pl: Anglia: Warship és Western-osztályú mozdonyok (lásd itt), később pl. bolgár keskenynyomközű Henschel-mozdonyok.
Érdekesség, hogy pl. a 220-asok gyakran közlekedtek úgy, hogy az egyik főgépcsoport teljesen más elemekből állt mint a másik.
A véleményemet viszont továbbra is fenntartom: rengeteg gond, probléma jelentkezett volna az angol vasúthoz hasonlóan, az ipari háttér miatt.
Képtlen vagyok követni a topic tempóját, nem is tudok mindenre reagálni. Kkalmit egészíteném kicsit ki.
„Bár én, helyesen, személyFUVAROZÁSI költségnek nevezném”
A személyeket szállítani, a tehert fuvarozni szokták, tudtommal. Nem tudom igazából, hogy miért, de elég széleskörűen elterjedt ez így, és szerintem jól is van.
„Bokros-rezsim a 75% -os kedvezményt 67,5%-osra csökkentette”
Az Orbán rezsim meg 50-ről 67,5-re emelte az átlagdiák kedvezményét. Azért ez hellyel-közzel közösségi közlekedést támogató intézkedés volt. Bár több ilyen lenne.
„Az üzletpolitikai kedvezmények lényege, hogy azt nem az állam biztosítja, hanem az adott közlekedési vállalat. Ez tehát arra irányul, hogy a konkurens vállalattól minnél több utast tudjon átcsábítani. Azonban ezelet úgy kell adnia, hogy a forgalom legalább olyan mértékben nőljön, ami fedezi azt a bevételt, amihez akkor is hozzájutott volna, ha nem adja ezt a kedvezményt.”
Na ez az, amit soha, senki ki nem tud számolni.
Amúgy takilaci elképzeléseit támogatom a 21. század vasútjával kapcsolatban.
Azt hiszem nem időszerű még az autópályarendszer kissé kusza mivoltát felhánytorgatni, ugyanis az utóbbi években ugyanaz igaz rá, mint a Népszabi saját néven belépésére: under constuction… :-)
És még valami. Üdv részemről is jucinak, bár én félreértésben éltem, mert valami miatt Albertusról azt hittem, hogy leányzó… :-)
Már vagy 3 napja Szeged-Algyő-Szeged között és a 140-es vonalon MOL-os tartálykocsis szerelvénnyel M41 2177 közlekedik, néha 30-40 kocsis vonattal. Épp az imént jött meg Algyőről, kb. 25 kocsival. Nem tudom, hogy a 140-esen meddig mennek, talán végig, aztán Százhalombatta?
Na jól +szopta a szagszervezet!Kiváncsi vagyok
ki fogja befizetni önszántából a díjat.Ja meg
ki fog legközelebb sztrájkolni mivel levonnak mindenki fizójábol.Ez az első kormány ami nem
fosta össze magát a vasutasok előtt.grettinx