bartalus! a tied mennyi idős szerkezet,amikor vetted jó volt az akkuja még? az enyém könyvébe 2007.xx.xx dátum van,nemtudom igaz-e. Te melyik akksira mondtad,hogy belefér az eredeti helyére?
Én meg csak a munkahelyemről tudok írni, de holnap az lesz az első; amikor hozzáférek a géphez: megnézem, hogy mire jutottatok! Bartalussal tartsd a kapcsolatot, az ő gépe ugyanolyan, mint a tied! A robogós üzemmódhoz valószínű, hogy csak be kell kötni a gázkart, a lehetőség az elektronikán biztosan adott!
ebben csak PAS uzemmod van,mindig kell tekerni. xpc26 neven fut,de sematikus,meg aramfelveteli adatokat nem talalok. mindjart hazaerek bovebbet tudok irni a tesztrol.
Arra gondolok, hogy a motor és a kihajtás között is lehet veszteség! De lehet hibás érintkezés is! Szerintem jók a HUB-ok; csak PAS nélkül ellustuláshoz vezetnek!
A GPS-es méréshez megjegyzés: az sem teljesen pontos, csak nagyságrendileg.
Rendszeresen mérünk fel turistautakat a hegyekben GPS-sel is meg hitelesített mérőkerékkel és egyebekkel, utólagos korrekciókkal szoftveresen, stb.
És létezik egy un. tapasztalati szorzó ezen a téren. Ez 1.02-1.05 körül van tereptől, lefedettségtől, GPS vevőtől függően. Alapból a távot kb. ilyen hibával méri, ennyi egy pontatlansága a legprofibb GPS-eknek is, és a sebességet ugyebár a távból számolja.
Természetesen ez egy eléggé kicsi hiba - 2-4% - de létezik, nyilván nem a dupla nagyságrend, ami itt gondot okozott. Lehet ez ilyen szinten lényegtelen is - turistautak felmérésénél már nem az.
Nekem is 30A-s volt benne és most 10A-s van! A különbség csupán annyi, hogy akkor nem ment, most pedig tökéletesen működik! Nekem be volt rozsdálva a motorom, de a 30A-s biztosítékot már nem verte ki, inkább elszállt az elektronika! Természetesen a tiednél nem ilyen hibára gondolok, de soknak találom a felvett áramot! Próbáld meg finom gázadással is! És PAS üzemben mennyi a felvett áram, mert gondolom, hogy robogós üzemmódban mérted?
ez a jargany egy nagyon keveset hasznalhatott gepezet(pedalok,fogantyuk,a gyari schwalbe gumik vannak rajta,meg ugy az egeszbol gondolom). Fekek nem fognak,a racsni meg a hajtomuben van,az agyvaltonal direktbe hajt elore.Ha hatrafele tolom hajtja a motort,de konnyen:szerintem nem "szorul" sehol,de azert kivancsisagbol is szet fogom szedni. Ha kevesebbnek kellene lenni az aramfelvetelnek miert 30 A-es bizti van benne az akkuban? Viszont a muszer hitelesseget pillanatok alatt ki lehet probalni:teszek bele 20,15,10 A-es biztit,es kiderul melyik birja meg. Akkor veszek meg egy 9 Ah akksit es proba. Valaki irta,hogy a hub motorral nincs megelegedve.Miert?
Nem 10-15%-os eltérésekre utaltam a pontatlansággal, hanem lényegesen nagyobbakra! Általában (felitatott savas) szünetmentes táp akkuit használjuk, semmi extra! Ebből következik, hogy ha jó az akkud, egynek az is megfelel! A nyomaték-érzékelőtől ne várj sokat, egy nagyon egyszerű megoldást fogsz rá találni! Inkább a mechanikus részét ellenőrizd a rendszernek (kenéshiány, súrlódás, esetleg fog a fék), hogy megtudjuk a magas áramfelvétel okát!
Nem. Mit akartál ezzel tudomásomra hozni? Hogy 250W-tal 25km/h-t lehet elérni? Kisebb kerékben kisebb nyomaték szükséges azonos gyorsuláshoz, kisebb áram folyik a motor tekercseiben.
Koszonom mindenkinek a gyors,segitokesz valaszokat. Elnezest az ekezetek miatt,de pda-rol irok,igy meg gyorsabb. Lehet a muszer pontatlan,de ugy tudom 235 W-os motor van benne. En a motornak a csatlakozojaba kotottem a muszert,ott mertem. 20 A-t tud a muszer,es neha ki is akadt(vegtelent mutatott). az akkuban 30 A-es bizti van. Amit irtatok 9 Ah zseles akku valami spec.kivitel? a risztokba valo mennyire lenne jo?(csak mert olcso). az eredeti allapoton mit ertetek? kivancsi lennek hogy mukodik a nyomatek,sebesseg erzekelo.(majd szetszedem)
Köszönöm a kiegészítést! A 48V-os; 1kW-os felnibeépített HUB-motorom áttétele adott, csak nagyobb gumi felszerelésével változtatható! Bartalus-ék 24V-os; 250W-os rásegítője szintén egy gyári áttétellel behatárolt, de más rendszer ! Nálam az elérhető sebeség 50km/ó; náluk ez kb. 25km/ó-ra van méretezve. Most hagyjuk a nyomatékot és a hatásfokot! Nem tünt fel, hogy negyed akkora teljesítménnyel fele akkora sebességet elérnek?
Köszönöm a segítségeteket, szereztem egy GPS-t,mert ez volt a leghatásosabb.Ja és a bicaj márkája LOFTY. Mégegyszer köszi a segítséget.Látom szorulhatok rátok ha baj van.
Egy dolog az akku ára! Számold a tartozékokat is! BMS nélkül nem szabad használni, a Lítiumoshoz egy harmadik fajta töltő szükséges! A 3500mAh kapacítással is csak a Bartalus hatótávja várható, hiába Lítiumus; csak a pillanatnyi terhelhetősége nagyobb! A meghajtó-motorotok kb. 10,5A névleges áramfelvételű, csakúgy mint az én biciklimé! Ólmossal is jónak kell lennie, de dönteni Neked kell!
Szia Robi! Olyan ritkán jelentkezel, hogy kérdéseidet pontosabban is feltehetnéd! Egykor svéd, vagy orosz gyártmányú akkukra vadásztunk, azok bírták legjobban a hideget! Egy nagyvárosban télen rengeteg autót lehet látni az utcán állni, s azoknak csak töredékéből veszi ki gazdája az akkut. Ilyen mostoha bánásmód mellett is dieselben általában évente, benzinesben háromévente cserélik az akkuka! Tehát nem a hideg a legnagyobb ellenségük, a töltöttségre és az idejében történő feltöltésre kell inkább odafigyelni! Én minden használat után feltöltöm az akkukat, egész évben; időjárástól függetlenül közlekedek az elektromossal! Az akkumulátor töltése lehetőleg plussz 10 és 30 fok közötti hőmérsékleten jól szellőző helyen, tárolása fagymentes helyen történjen! Üdv.: Béla
Amatőr ismerősök között keress olyat akinek van profi töltője. 20 cellás NiCd-t tud, azzal kisütve-feltöltve kiirja, hogy mennyi maradt benne, hány Aó-át nyomott bele. Ki kellene próbálni az általad emlitett LiPo aksit, szerintem vinné, a kijelzőnél és az elektronika feszültség figyelő részénél lehet probléma. A NiCd akkunál beállitott fesz értéknél villog, majd tilt le. Savas akkunál is az első led nagyon hamar elalszik. Hosszabb utra még savast 2X 12V 9Aó nem próbáltam, de viszi!! Micsoda véletlen, a mult hónapban vettem egy debreceni modellezőtől egy 30 cellás töltőt (Robbe Infinity 1). Nagyon jó. Legközelebb az Infinity 3 kell, az már mindent tud, ami egy biciklisnek is kell. 12cell Li akku is. Megmérem én is az áramfelvételt, csak egy kicsit körülményes. Az akkun lévő 3-as csatlakozó az akadály. Hol lehet olyat szerezni?
A jármű gyorsításához erőre van szükség. Nagyobb tömeghez, nagyobb gyorsuláshoz nagyobb erőre. Az áramerősség arányos a forgatónyomatékkal, kisebb kerékhez kevesebb A lehet szükséges. Mint ahogy az Elbikét is 20-as felnibe fűzve fórumtársunk által csökkent az áramfelvétel, értelemszerűen nőtt a gyorsulás(és csökkent a végsebesség). Abban sem lehetünk biztosak, hogy minden üzemállapotban optimális a rendszer hatásfoka. Az 1000W-os motorodnak eleve jobb lehet a hatásfoka, kis kerékátmérője miatt gyorsuláskor sem kívánja annyira az A-ket, mint egy nagyobb kerékátmérőjű motor.
Meg kellett volna adnod a járműved típusát is! Van; amelyikbe gyárilag be van építve a km.-spirál meghajtója is! Mary bx jó ötletet adott; a potméter segítségével egy tempóhoz be tudod hitelesíteni azt a látványelemet; így megközelítően pontos is lehet, de garancia nincs rá! Legegyszerűbb egy kerékpáros sebességmérő felrakása! Azok általában pontosak, mutatják a napi és az összesen megtett km.-t, a többi lehetséges szolgáltatásukról nem is beszélve!
Ezért jó a NET! Jó a 9Aó-s ólom, ne hagyd ki a biztosítékot, akkor nem lesz baj! L Á S Z L Ó ! Légy szíves mérd le a tied áramfelvételét, hogy biztosak lehessünk benne; kell-e mechanikus hibát keresni! Kösz.: Béla
Szia! Légy üdvözölve az elektromosok táborában! Ha sikerül eredeti állapotába visszaállítanod azt a gépet, akkor sok örömöt fog jelenteni vele a közlekedés! Tényleg vedd fel Bartalussal a kapcsolatot! 20 A induláskor; az nagyon sok, ha ugyan jól mértél! Szerintem akkora gyakori terhelésnek még a 10Aó-s Lítium-akku sem örülne túlzottan!(Esetleg cserélj elemet a műszerben!) Meg kell tudni és el kell hárítani a nagy áramfelvétel okát! Viszonyításnak: 48V, 1kW-os agymotorom 20A-s olvadóbiztosítékkal és 10Aó-s ólomakkukkal is működött! Mivel modelleztél; így tudod, hogy a Ni-Cd "emlékezik"! Biztos, hogy az előírt mértékre merítés után teljesen feltölti a töltő? Minimum 2 db.: 12V 7Ah-s ólomakkumulátorral hellyettesítsd az eredetit; de legfeljebb 15A-es olvadóbiztosítékkal csatlakoztatva a renszerre! Legegyszerűbb az autós villás biztosíték berakása két hozzáillő csúszósaru segítségével! Természetesen a töltőt is cserélni kell, mert a Ni-Cd akku töltője az ólomakkut túltölti! Üdv.: dube
Nekem is ugyanez van.A tied se deluxe verzió ugye?(mondjuk abba Ni-mh akku van) A modell.hu-n néztem li-po akksit 24000-ért.Ez 22.2 V névleges feszûltségű(feltöltve 6x4.2:25.2 V) 3500 mAh-s,de mivel 20C-s elvileg 60 A körül tud károsodás nélkül.Ráadásul a mi helyzetünkben nem folyamatos áramfelvétel van hanem ingadozik(mérve induláskor kb.20 A utána 5-12 között váltakozik. Tehát szerintem többet bírna km-ben,mint az 5 Ah gyárival,mert ha megnézünk egy fényképezőgépet ami Li akksis,kisebb kapacitás mellett több képet tud vakuval,mert hamarabb is feltölti,jobban bírja az akku a nagy áramfelvételt mint a ceruzaakkuk. Nekem 2 Ni-Cd akkupakk van hozzá,csak hamar lemerülnek akár maguktól is.Mit lehet ezzel kezdeni,vagy helyrepofozni? Délután lehet kipróbálom úgy,hogy valami 80 W körüli halogén izzóval leterhelem és megmérem melyik cella feszültsége esik legjobban,azt kicserélem. Mindkét pakkban volt 1-1 zárlatos akku,kicseréltem,de csak hamar merül. Amit írtál zselés akkut,azok mekkora áramot tudnak leadni károsodás nélkül? Mert van nekem is a szünetmentesemben a 7 Ah méretű,de 9 Ah-s és az van ráírva hogy current discha...2.5 A,max. discha...72 A(5 sec). A mi esetünkben szerintem bírná és mivel 1 db 3500 Ft,olcsón megúsznánk.
Szia! Nekem is ilyen bringám van. Kynast, Yamaha hajtás. Csodálatosan jó, öröm vele bringázni. Az eredetileg 5Aó akku nálam 3,2Aó-ás, mert már öreg. A megtehető táv vele kb. a belepumpált Aó szám duplája km-ben, 6-7 km. Bp-i vagyok. Te hol tanyázol? A kinaiak már árulják a kerékpárhoz való Li akkukat, aranyáron. Komplett elektonikával, töltöttség kijelzés, mélykisütés elleni védelem, töltéskiegyenlitő a dobozában. 36V 10 Aó 60.-e ft. Németeknél a tartalék akku 200.-Eu körül van. Valami megoldást nekem is kell találni a hatótáv növelésére, valószinű a savas akku lessz. 2db 12V 9Aó pont elfér az akkudoboz helyén. A csatlakozást kell megoldani. Itt a fórumon is kerestem üres akkudobozt, eredmény nélkül. Fogjunk össze és oldjuk meg ezt a problémát! Üdv. bartalus
Szia Bazarghai! Ne haragudj, hogy érdeklődöm, a szép biciklid felkeltette figyelmemet. Üzem tapasztalatokat megosztanád velünk? Hogy szuperál, milyen a motor inditónyomatéka (induláskor kell rásegités, vagy ugrik)? Hány kg a motor, hány mm a villa táv a felfogáshoz. (ezekről a forgalmazók mélyen hallgatnak, pedig nagyon lényeges műszaki adatok)? Azért érdeklődöm, mert a hasonló áttételes, kefenélküli HUB motorokkal elégedetlen vagyok. Egyedüli előnyük a 3-4kg súly. Üdv. bartalus
Sziasztok! Eddig "benzines" kerékpárral foglalkoztam,de mindig érdekeltek az új technikák... Most szereztem egy Yamaha xpc26 P.A.S. rendszerű használt kerékpárt. Az akkujában 20 db góliát Ni-Cd akku van,csak hamar lemerülnek. Tud valaki jó áron valamilyen akkut amivel lehetne "helyettesíteni"? 24 V-ra van szükség.Tegnap mértem induláskor kb.20 A-t vesz fel,utána 10 körül van,attól függ mennyivel megyek és mennyire taposom a pedált,mert 15 km/h-ig ugyanannyit segít amennyit én hajtok,onnan csõkkenti a rásegítést. A zselés akkuk(5,7,9 Ah)mennyire bírják az ekkora áramfelvételt? Régebben modelleztem,a Li-Po akkuk jók lennének csak ott meg az túlmerülést kellene elkerülni valahogy,mert akkor kuka az akksi. Van ötlete valakinek?
"Te mekkora összeget lennél hajlandó erre Költeni? " Mennyiből lehet kihozni, mekkora a hatásfoka?
"A cél: 20Km/h -val 20Km hatótáv." 48V-tal 2-2,5A sík úton.
"Ha pedig van elég (pl. 500VAh) energiánk akkor már nem lényeges a visszatáplálás." Tévedés. Energetikailag és akkuamortizáció szempontjából is előnyös.
Az állandó mágnessel készült DC motort fékező üzemben egy visszatápláló diódán keresztül simán tölti az akkut, akár a motor max. áramával is.( a vissz diódát a hajtásokba a védelem miatt eleve be kell építeni, egyébbként a fetek tönkre mennének.)
A probléma az hogy ez csak a néleges max sebesség felett ( pl. lejtőn ) működik.
A gerjesztő tekercses motoroknál a fékezési visszatáplálást a gerjesztő tekercs áramának növelésével szabályozhatjuk. (de az a baj hogy a 200-500W motoroknál a plusz veszteség(min.10%) amit az állandó mágnes helyett alkalmazott állórész tekercs okoz -az nagyobb mint amit a visszatáplálással nyerhetünk, ezért ez értelmetlen.)
Lehetséges elektronikus feszülség növelő áramkörrel a motor kisebb feszültségét megnövelve azt visszatáplálni az akku-ba, de a helyes működéshez az egyik fékkarba ( esetleg egy kontra szerű megoldással lánc vissza hajtásával) kell egy jeladó-hasonlóan a gázkarhoz- amivel az elektonikus fékezést szabályozhatjuk.
Te mekkora összeget lennél hajlandó erre Költeni?
A mechanikus nyomatékváltó visszakapcsolgatást elvetem mert túl sok + súlyt jelentene.
A fő probléma így is a + 15Kg az olcsóbb e-bringáknál. Én levehető akkupakkal szeretném megoldani egy MTB átalakítását kevesebb mint +10Kg-ból. A cél: 20Km/h -val 20Km hatótáv.
Ehhez 250W-os 2.6kg-os motor, 0,6Kg hajtás elektronika, +1Kg mechanika megoldható olcsón is. Csak még az akkumulátor a drága vagy nehéz....
Ezért is várom már nagyon hogy a hibrid elektromos járgányokhoz gyátsanak már nagy szériában - és ezért olcsóbb- hajtáshoz optimális Li akkut, amit bringájoz is alkalmazhatnánk.
Ha pedig van elég (pl. 500VAh) energiánk akkor már nem lényeges a visszatáplálás.