Keresés

Részletes keresés

nj Creative Commons License 2008.02.23 0 0 2894

OFF

 

"De meglep, amit írsz, úgy emlékszem, hogy a fiúknak tetszettek :)"

 

Hát, de nem hinném, hogy azért, mert olyan kis helyesek voltak, mint pl. Paul McCartney.

De azért lehet benne valami, mert a kedvenc filmedben, amikor a virággyerekeket letartóztatták és a szőke, hosszú hajú sráctól megkérdezték, hogy homoszexuális-e, azt mondta, hogy "nem, de azért Mick Jaggert nem rúgnám ki az ágyamból". :-)

 

Nekem elsősorban a zenéjük tetszett, másodsorban éppen az, hogy nem voltak olyan jófésültek és konszolidáltak.

 

ON

Előzmény: annie99 (2891)
annie99 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 2893
Jaj, az első díjadról majdnem elfeledkeztem. Előléptetés a kiváló nyomozásért :)
Előzmény: annie99 (2892)
annie99 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 2892

Bevallom, hogy én skidi-pauni néven hallottam róluk. Még régebben elmentettem egy csillag-térképet, és elhatároztam, hogy utánanézek pontosabban a vallásuknak (különös tekintettel arra, hogy az emberáldozat miatt olyan hírhedtté váltak, mintha egyedül lettek volna vele a világtörténelemben... . De még nem jutottam hozzá.

 

Skidi Pawnee star chart (The Field Museum CSA 1623/c)
Előzmény: Galgadio (2887)
annie99 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 2891

OFF"Hát, pedig annyira szépek sohasem voltak, hogy érdemes legyen csak nézegetni őket! :-)"

Nem is nézegettem, rajongásom kimerült abban, hogy nem őrültem meg tőlük... De meglep, amit írsz, úgy emlékszem, hogy a fiúknak tetszettek :) ON

 

A filmet, amit kérdeztél, nem vettük fel, de talán vigasztalhat egy kicsit ez a kép, amit ritkának gondolok. (bár tévedhetek is.) Igaz, hogy őt se a szépségéért nézegetem.  Akkor már inkább az unokaöccsét:)

 

 

One Bull 1882

 

 

Előzmény: nj (2889)
annie99 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 2890

Szia Rinhillion!

 

Erre gondolsz? (Én nem láttam még.) 
Előzmény: Rinhillion (2886)
nj Creative Commons License 2008.02.22 0 0 2889

OFF

"Én is Stones-os voltam inkább, csak hallgatni nem szerettem.:)"

 

Hát, pedig annyira szépek sohasem voltak, hogy érdemes legyen csak nézegetni őket! :-)

 

ON

Előzmény: annie99 (2885)
Galgadio Creative Commons License 2008.02.22 0 0 2888

Nekem rémlik, mintha láttam volna...

De sajnos nincsen meg és az angló címét sem tudom.

Előzmény: Rinhillion (2886)
Galgadio Creative Commons License 2008.02.22 0 0 2887

A Skidi szó hasonlít a pauni Skadira, amely farkast jelent.

A paunik legnagyobb és legerősebb törzsét is íhy hívták.

Előzmény: annie99 (2867)
Rinhillion Creative Commons License 2008.02.22 0 0 2886
Hali!
Tudnátok segíteni?Kersek egy filmet,aminek talán az a címe,h Álomvadászok.Ez egy észak-amerikai-indiános film,amiben egy öreg indián bácsi az unokájával megy egy indián találkozóra,és közben mesél neki a régi indián legendáikból (több sztori mejelenítve),majd az öreg meghal,és srác végül eljut a találkozóra.Vkinek rémlik?és estleg tudja a pontos címét (angol,magyar mind2 jó).!!!
előre is köszi :)
annie99 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 2885

OFF:

Én is Stones-os voltam inkább, csak hallgatni nem szerettem.:) Mondjuk kénytelen voltam, mert a legjobb barátunk csak azt hallgatta, persze legtöbbször nálunk... Hogy milyen toleráns az ember, míg fiatal :)

Hát én se voltam mindig ilyen szentfazék, ez volt a kedvencem:

http://www.youtube.com/watch?v=-1LRD3DtFAo

Csak aztán elolvastam valami Jézus nevű régi fickó beszédeit, és tudott újat mondani. Nagyon is.

Előzmény: nj (2884)
nj Creative Commons License 2008.02.21 0 0 2884

"Az egyik téma volt, hogy milyen hatással van egy ilyen játék azokra, akik játszanak vele. Neked adott igazat, hogy nem oszt, nem szoroz a mostani helyzetben, a gyerekek jó esetben kivetítik rá az érzelmeiket, aztán elhagyják.

 

Hát, én ezt ilyen szép szabatosan biztosan nem tudtam volna megfogalmazni. Igazából én csak magamból indultam ki, hogy nekem annak idején inkább imponáltak ezek a zabolátlan, vad harcosok a festett arcukkal, hosszú hajukkal (mondjuk, a taréj speciel nem tetszett, de ez ízlés dolga), tollaikkal, rojtos bőrruhájukkal, mintsem, hogy elrettentettek volna. De hát én fiú vagyok, ráadásul később ugye meg is lett az eredménye, hiszen "edzett rocker" lett belőlem. :-)

(Lehet, hogy nem véletlen, hogy a Beatles vagy Rolling Stones "vitában" is az utóbbi mellé tettem le a voksomat és persze még ők is a szolídabbak közé tartoztak mondjuk a Metallicához képest. . :-) Viszont a "barbár" indiánok iránti vonzalom és a "szélsőséges" zenei ízlés ellenére valójában nagyon is békés, konszolidált kölyök voltam. És antiszociális felnőtt sem lett belőlem.)

 

Mondjuk, az már más kérdés lett volna, ha pl. egy olyan ábrázolásról lett volna szó, hogy mondjuk éppen skalpolja meg az ellenfelét és dől a vér, vagy ilyesmi. Az, hogy ki van festve az arca, az csak egy dolog.

 

"(Stefi baba férjhez mehet :)"

 

Izé, most lehet, hogy én vesztettem el a fonalat, de milyen Stefi baba és miért menne férjhez?

 

"Szintén neked adott igazat abban, hogy Magyarországon és a világ azon tájain, ahol a pawnee népcsoport nem fordul elő, nincs különösebb jelentősége annak, ha így ábrázolják őket."

 

Igen, ezt sejtettem, a relevancia fontos lehet.

 

"Más kérdés viszont az a környezet, ahol pawnee indiánok élnek, ott szerinte is eléggé problémás ez a tendencia. Az egyéni érzékenység mindkét oldalon erősen befolyásolhatja a hatást, de akkor is."

 

Nyilván, de ez a sztereotíp hozzáállás már 150-200 éve működik, hol a pawnee-k javára, hol a kárára.

 

Volt egy riportfilm, egy nálunk dolgozó nigériai orvostól is többen megkérdezték, hogy igaz-e, hogy ők otthon Afrikában még mindig esznek embert. Mire ő elmondta, hogy az ő törzsük soha nem is evett. Na most, ha ilyen értelmes és tájékozott az amerikai befogadó közeg is - és elég sok jel mutat arra, hogy lehet, hogy még ezt a nem túl magas szintet sem éri el! -, akkor nincs az a politikailag korrekt baba, ami ezen változtatna. Mert olvasnak hülye könyveket, néznek idióta filmeket a "vademberekről" és ha az érdekesebb, akkor azt fogják megjegyezni. Márpedig, az extrém dolog mindig érdekesebb, mint a szokványos.

Ami a pawnee-kat illeti, azt sem tartom kizártnak, hogy ők még büszkék is erre az ábrázolásra. Végül is elég komolyan respektálták őket a szomszéd törzsek, amit ennek a harcias attitűdnek is köszönhettek. Mondhatjuk, hogy ez egy dicsőséges korszaka volt a történelmüknek, tartottak tőlük, nem biztos, hogy ez nekik olyan nagy identitásválságot okozna.

 

Ha pl. most Európában hirtelen elterjednének a vad külsejű ősmagyar babák (pl. nyereg alatt puhított hússal! :-)), akkor nem hinném, hogy ez olyan sok magyar embernek traumát okozna. (Bár, ez sem olyan biztos, a csikós-gulyás-fokos sztereotípiák azért sokakat fel szoktak zaklatni.) És ha fel is zaklat, ettől mi sem vagyunk mentesek: meg kell nézni a Honfoglalás c. film "kegyetlen" besenyőit, akik folyton szado-mazo bőrszerkóban vágtattak ide-oda és közben gyilkolták a frissen mosott, szép fehér vászonruhába öltözött magyar állattenyésztőket. :-)

Előzmény: annie99 (2881)
annie99 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 2883

Szia!

 

Nem volt kikötve, hogy a megyéket írni nem ér :)

Előzmény: RobUr (2880)
annie99 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 2882

Hát ami azt illeti, Geronimoból eléggé bespájzoltam :) De a kevésbé ismertek általában gyengébb minőségben vannak meg. Ebből a Fort Bowie-sorozatból az első ismert, a többi kevésbé.

 

Ez különösen kedves nekem, mert alátámasztja azt, amit szinte mindenki megemlít, hogy Naiche mennyire kerülte a reflektorfényt. Tudod, úgy vagyok, hogy hiszem, ha látom. :) Hát elég meggyőzően lapít az oszlop mögött.

 

De nem kerülhette el a sorsát. Geronimo is feszélyezettnek látszik egy kicsit. Olybá tűnik, mintha menten lelőnék azt, aki elengedi a combját :)

 

A sziú dialektusokban nem vagyok járatos, Galgadio majd talán tud valamit mondani hozzá.

Előzmény: mastinkala (2875)
annie99 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 2881

Szia nj!

 

Nyugodtan bejelölhetted volna, egy virtuális második díjat ért volna. Íme:

 

 

Első is van, csak előbb meg kell bizonyosodnom róla, hogy Galgadio még szóba áll velem, addig nem merem :)

 

Jó hírem van pawnee-baba ügyben. Tegnap beszéltem az ismerős pszichológusnővel, elég hosszúra sikerült, a lényeget megpróbálom leírni.

Az egyik téma volt, hogy milyen hatással van egy ilyen játék azokra, akik játszanak vele. Neked adott igazat, hogy nem oszt, nem szoroz a mostani helyzetben, a gyerekek jó esetben kivetítik rá az érzelmeiket, aztán elhagyják. (Stefi baba férjhez mehet :)

Szintén neked adott igazat abban, hogy Magyarországon és a világ azon tájain, ahol a pawnee népcsoport nem fordul elő, nincs különösebb jelentősége annak, ha így ábrázolják őket.

Más kérdés viszont az a környezet, ahol pawnee indiánok élnek, ott szerinte is eléggé problémás ez a tendencia. Az egyéni érzékenység mindkét oldalon erősen befolyásolhatja a hatást, de akkor is.

Szóval ezt mondta nagyjából.

A tutit majd harminc év múlva elolvassuk pawnee származású gyakorló pszichológusok visszaemlékezéseiben ...

Előzmény: nj (2878)
RobUr Creative Commons License 2008.02.20 0 0 2880
Na jo, ha't ezek a megye'k.
Előzmény: RobUr (2876)
nj Creative Commons License 2008.02.20 0 0 2879

Azt szeretném kérdezni, hogy nem vette-e fel valaki a Viasat History-n futó Törzsfőnökök ("Chiefs") sorozat első 2 darabját. Sajnos, későn vettem észre és így csak a 3. résztől van meg (és az sem túl jó minőségben).

 

Persze, amilyen szerencsétlen vagyok éppen az 1.-2. részben volt Sitting Bull... :-(((

nj Creative Commons License 2008.02.20 0 0 2878

Hát, én ebből csak a wigwamban voltam biztos és gyanítottam, hogy a 4. a dél-amerikai. De megjelölni nem mertem volna, csak játékon kívül, ha levesszük a zenét... :-)

 

Galgadió viszont a lakhelyekben profi, várható volt, hogy ha valaki megfejti, akkor az ő lesz.

 

(Mondjuk, még ha bölcsők lettek volna, az más, abban egy kicsit kiművelődtem az utóbbi időben! :-))

Előzmény: annie99 (2873)
RobUr Creative Commons License 2008.02.20 0 0 2877

"Napa County: Napa is named for the extinct Napá Native American tribe. All members of the tribe were killed by a smallpox epidemic in 1838. The word napa has been variously translated as grizzly bear, house, motherland or fish. Of the many explanations of the name's origin, the most plausible seems to be that it is derived from the Patwin word napo, meaning house."

 

Ha esetleg nem lehet latni az elozo linken.

Előzmény: RobUr (2876)
RobUr Creative Commons License 2008.02.20 0 0 2876

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:California_counties_map.gif

 

Napa-Sonoma-Mendocino, volgyek jelentos szollo es borvidek. 

Előzmény: Galgadio (2872)
mastinkala Creative Commons License 2008.02.20 0 0 2875

Kedves annie99!

Valóban kedves vagy, és köszönöm, hogy összehoztad ezt a linket így ahogy van, nekem shogy sem sikerült. A meghalás=azza, hogy nem voltam itt már rég ;) de látom nem tétlenkedtetek. (Nagyon tetszett a Geronimo-s kép, még sosem láttam.)

 

"napa" vagy "kapa" jelentése fej, tehát Bölényfej (mint a Hosszú Lándzsában), ha jól tudom ezek sziú nyelven vannak, és gondolom valami másfajta dialektusban, mint a köszönöm szó: Bilámájé! vagy Pillá Miá! (utóbbit Black Elk-nél olvastam)

annie99 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 2874

Szia Mastinkala!

 

Köszönjük Tatanka Napa testvérednek a listát, és Neked is. Én tényleg sajnálom, hogy abbahagytad itt a könyvismertetők írását, jó volt olvasni őket.

Nem tudom, mit jelent pontosan a meghalásod, de örülök, hogy mégsem.

Betettem ide élő linkkel, hogy a lusták is meg tudják nézni :)

Kérlek, ne vedd ezt helyreigazításnak, inkább annak, hogy szerintem megérdemli ez a munka azt, hogy megkönnyítsem az elérhetőségét innen.

 

http://www.sztistvan-egom.hu/~laczko/lakota/konyvlista.html

Előzmény: mastinkala (2868)
annie99 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 2873

Szerintem az 1. és a 3. síksági tipi, a 2. pedig Ojibway vagy valamely más algankin néphez tartozó wigwam, az 5. pedig egy keleti sosóni (egész pontosan Sheepeater) wickiup.A 4.-et érzem kakukktojásnak, szerintem ez dél-amerikai, talán patagóniai tehuelche vagy araukán.

 

Kedves Galgadio!

 

Őszintén le a kalappal, az általam beleszőtt huncutságtól eltekintve hibátlanul azonosítottad be a képeket, én a sosónit (5.) biztos, hogy nem tudtam volna. A tehuelche (4.) is telitalálat. A 3. jicarilla apacs tipi, talált. A 2. winnebago, az ebből a szempontból majdnem ojibway, úgyhogy talált süllyedt.

A kakukktojás az 1.

A tehuelche is off, az igaz, úgyhogy elnézést, hogy nem fogalmaztam pontosan, de az első az annyira OFF, hogy a Néprajzi Múzeum anyagából való, és Satrál Andor készítette 1905-ben Keszthelyen. A Nemzeti Galériában láttam először ezt a fotót néhány héttel ezelőtt, roma festőművészek kiállításán, és hát az volt az üzenete számomra, hogy azzal is szabad törődnöm, ami közel van, nem csak azzal, ami messze.

Ezt a játékot nem teljesen öncélúan találtam ki. Kaptam egy DVD-t, amin ez a kép is rajta van. A roma kultúra virtuális háza a címe, és a készítők felhatalmaztak, hogy bárkinek másolhatok belőle. Gyönyörű anyag, fotók, festmények, irodalom, zene, előadások, riportok, minden. Profin megcsinálva. Bárkinek szívesen küldök belőle, ha valaki kér, publikussá teszem a mélem. Remélem, megbocsátod nekem, ha most néhány kép és vers erejéig megpróbálok kedvet csinálni hozzá. Úgy válogattam, hogy az indiánok is rábólinthassanak. Bár az utolsón sokan csak a sasra, tudom, tudom ... :)

 

Balázs János: Hát végzem

 

Hát végzem

mit rám szabtak

mit tennem kell

Van erőm

átok is rajtam

emberi és isteni

de érzek látok és szenvedek

Mindent elviselek

a sarat mit arcomba dobtak

festékeimbe belekeverem.

 

Choli Daróczi József: Kérdés

(részlet)

 

Éltél-e már közönykenyéren,

mint az, kinek homlokán ég a megvetés,

mert rátapad a múlt?

Tudod, hogy nekem is fáj,

ha arcomba lépsz.

Tudod, hogy ismerlek,

Míg te rólam semmit, rólad én mindent tudok.

Tudod, hogy ami neked bennem mesés világ,

nekem ostorhegy-valóság.

 

 

 

Nincs érthetőbb írás az emberi szemnél!

(Beás közmondás)

 

Előzmény: Galgadio (2870)
Galgadio Creative Commons License 2008.02.19 0 0 2872

"Ez nem engem dícsér, hanem Tatanka Napa testvéremet"

 

A Napa szó mit jelent?

A Tatankát azt tudom:-)

Előzmény: mastinkala (2868)
Galgadio Creative Commons License 2008.02.19 0 0 2871

Bizonyos értelemben a 3.-as is kakukktojás, mert ipari vászonból van, tehát euro-amerikai anyagból készült.

 

Bár nem tudom, hogy konkrétan mire gondoltál, amikor kakukktojásról írsz...

Előzmény: annie99 (2866)
Galgadio Creative Commons License 2008.02.19 0 0 2870

Szia!

 

Szerintem az 1. és a 3. síksági tipi, a 2. pedig Ojibway vagy valamely más algankin néphez tartozó wigwam, az 5. pedig egy keleti sosóni (egész pontosan Sheepeater) wickiup.

 

A 4.-et érzem kakukktojásnak, szerintem ez dél-amerikai, talán patagóniai tehuelche vagy araukán.

Előzmény: annie99 (2866)
mastinkala Creative Commons License 2008.02.19 0 0 2869
Javítva:
mastinkala Creative Commons License 2008.02.19 0 0 2868
Meghaltam, aztán mégsem. Jó látni, hogy mások sokkal kitartóbbak nálam.
Hoztam Nektek valamit. Ez nem engem dícsér, hanem Tatanka Napa testvéremet, csak Ő túl szerény ahhoz, hogy ide merészkedjen. Olvassatok! Mitakuyepi!
http://www.sztistvan-egom.hu/~laczko/lakota/konyvlista.html
annie99 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 2867
Utánanéztem, ő Skidi, apacs kisfőnök volt, ez a kép 1901-ben készült. Gater pedig más források szerint Mr. Gates, de többet nem tudok. Szerettem volna rehabilitálni, ha már itt mulattam a kárára. Hát nem tudom, mennyire sikerült ...  
Előzmény: annie99 (2865)
annie99 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 2866

Sziasztok!

 

Ez egy játék lenne, ha volnának bátor olvtársak :)  Nem műveltségi vetélkedő, mert nehezen kivehető képeket válogattam össze, amikből kevés konkrétum szűrhető le, én sem tudnám a választ, úgyhogy kockázat nélkül tippelhet bárki bármire.

 

Az öt kép közül három észak-amerikai, egy dél-amerikai, és a kakukktojás valami egészen más. A kérdés az, hogy melyik kép off itt, és hová helyezhető.

 

 

 

annie99 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2865
Én sem tudom, hogy kik, de még a nevük is képregénybe való. Nekem mondjuk  Hosszú Davy és a barátja jutott eszembe, de más megközelítésben a te hasonlatod pontosabb :)
Előzmény: Galgadio (2863)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!