Keresés

Részletes keresés

HG4I Creative Commons License 2008.10.06 0 0 15525
Ezt az RH logpert 3 éve lebontották Szfváron.
Átvitték Tárnokra, a mérőállomásra, de azóta sem állították fel.

üdv.
Előzmény: szonyegery (15524)
szonyegery Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15524
Sziasztok!
Van valakinek infója, képe erről a szép székesfehérvári antennáról?
http://www.kozgep.hu/kepek/5oldszekesf.gif
Köszi! Üdv!
73! 0SZA/Gery
LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15523
Mivel eddig csak URH-n forgalmaztam, ahol nem túl sok egyéb ország hívójelét hallhattam, ezért nem biztos, hogy a prefixek mennének, legalábbis nem minden európai.
A rövidítéseken azt hiszem, eligazodnék, a Q kódokból szerintem két kezemen meg tudom számolni, hányra emlékszem. a jogi ismeretekkel meg sehol sem vagyok...
De mindegy, nekem már nem kell vizsgáznom, legföljebb, ha nagyon nekidurálom magamat, akkor morzéból. De ahhoz is előbb újra kell kezdenem, az viszont már csak RH-n lesz. (Mostmár lehet RH-zni morze nélkül)

Előzmény: Princ of Carpatia (15522)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15522

Hi!

:-D   Azért próbáld meg! Mondjuk a puskás féle kérdés-válasz alapján. Menne az!

Gondolom a műszaki leginkább! Forgalmi ismeretek, rövidítések? Hát persze! Hisz ez a gyakorlat során beléd súlykolódik! A biztonságtechnikai kérdések sem idegenek.... Talán a jogi... No, azt én is inkább kiváltanám,  műszakival...

Nekem a forgalmi gyakorlat hiánya miatt a rövidítések, és az országok prefixei amiket be kell magoljak!  Még a betüzés az csak-csak meneget. Az országok prefixei itt EU.-ban majdnem, bár a sok unió feloszlás (SzU, Jugó,... a Német, és a Csehszlovák még csak hagyján....) Ja! Mert 'annó mentek, és ismertek voltak. :-)

Igaz a régi vizsgámhoz képest a műszaki ismeretek köre is igencsak bővült...

Akkor még tán a tranzisztorokról sem faggattak, de a csövek működésével nagyon....

Hát ugye, a hatvanas évek eleje. Ami addig ismert volt...:-) És könnyebb is, mert a középiskolai tanúlmányok....

Öreg Csóka

Előzmény: LUCzI FERencz (15519)
C20NE Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15521
Mégis ~2 éves jogsival csinálják a legtöbb balesetet :-P
Előzmény: gyula 68 (15520)
gyula 68 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15520
Akinek 20 éves gk. jogositványa van az is megbukna mint a szél !!!!!Üdv. Gyula b.
Előzmény: LUCzI FERencz (15519)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15519
Húszéves adóengedéllyel úgy megbuknék, mint a szél...
Előzmény: Princ of Carpatia (15512)
HA5PLQ Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15518

Üdv mindenkinek!

Eladó 2db GM 300 as mind a kettő VHF (2m) 16 csatornával CTCS, SEL5, DTMF, mindent amit egy motinak kell tudja 25W os kimenő teljesítménnyel. Van egy YAESU FTH 2010 is, (VHF) Ha mind a három rádió kell valakinek, akkor 32 ért az övé.
És az ár (15eFt egy darabra vonatkozik) A yaesu külön 4000 Ft. A yaesuhoz van töltő, és az akkuja is eléggé tűrhető!

Törölt nick Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15517

Zümi31!

A 277 ügyében hívj fel!

Törölt nick Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15516
Brrrrrr :-( Ilyen lexikális dolgokat megtanulásához nekem kétszer annyi ráfordítás kell, mint az összes többihez együttvéve - végül is olyan mint megtanulni az ellenállások szabványsorát. Ha kirakom a listát a rádió mellé onnan is ki lehet olvasni - aztán idővel megragadnak a leggyakoriabbak.
sugardelta Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15515
Mindenesetre ideje levizsgázni, mielőtt az a vád ér minket, hogy a leendő amatőrök megszállták a fórumot ... :-)
sugardelta Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15514
Szia Gyuri!

Ha az eredeti kérdéseket megnézed a DARC honlapján, ott HB0 szerepel. A tankonyv.ham.hu oldalon valószínűleg csak az eredetitől eltérő kódolás miatt jelenik meg 0 helyett kalapos R.

Igazad van, hogy jobb, ha az ember többet tud, mint amit követelnek. Viszont, ha a minimumot tudod, az elég a kezdő fokozathoz, utána meg ráérsz a cept fokozathoz kellő anyaggal molyolni.

Nekem is ez a tervem. Most, amilyen hamar csak tudom, lenyomom a kezdő szintet. Akkor már megjelenhetek a rövidhullámon is az eddigi 11 méter mellett - tulajdonképen ezért csinálom az egészet. Utána lesz időm gyakorlatot szerezni, és lesz tetszés és szükség szerint időm a cept fokozatra is fekészülni.

Mindenesetre nekem azért nagy könnyebség, hogy villamosságtannal több-kevesebb kihagyással már gimis korom óta foglalkozom, ennélfogva amit jobban át kell nézzek, azok a forgalmi és jogi kérdések. A cept fokozathoz viszont a már műszaki témákat is meg kell tanuljam, mert ott már tényleg követelnek ...

Üdv:
sugardelta
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15513

Hello Öreg Csóka!

Valóban talán egyszerűbb lett volna  a) OL, HB9, OE, PA, HBŘ "egymillás" kérdésre a vállasz, ha a kérdéseket összeállító nem pluszban még nem arra is kíváncsi, hogy "Okosabb vagy mint egy ötödikes?" 

Ami a Liechtenstein prefixiét illeti az HB0 vagy is "Há Bé Nulla" és nem " Há Bé Oh" Leveledben Te is elírtad!

Egyszerűbb felismerés, ha a  HBŘ helyett a HB0 szerepel. Az is igaz, hogy HAM digitális programokban találkozol -vagy már találkoztál- Ř =0 vagy 0=Ř kódolással. Így szerintem is egy kezdő vizsgafokozat vizsgán nem volt valami szerencsés ez a kódolás!

73! Laci HA3TBL

Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15512

Üdv!

No, azért az sosem baj, ha jól felkészűlsz! :-)

Én azért említettem a Puskás anyagot, mert talán ott több azoknak a kérdéseknek a konkrét feltevése, ami a vizsgán is eléd kerűl. Nem találkoztam még a vizsga kérdések megismerése során, ahol pölö a földrajz tudásodra is kíváncsiak lennének. :-) (Valahol az "egymillás" kérdések sorában szokot szerepelni azoknak az országoknak a nevei amik a "DL"-el határosak.) 

BJ502 Melyik országok határosak Németországgal?

• a) EA, GM, OE, ON
  • b) F, HB, OZ, SP
  • c) SM, LA, LZ, HB
  • d) CT, I, LX, OK

BJ503 Melyik csoport nem tartalmaz Németországgal határos országot?

• a) EI, LA, LZ, SM
  • b) F, ON, OZ, SP
  • c) GM, LX, OE, ON
  • d) EA, HB, OK, PA

De gondolkodtató az is, hogy nem hibás itt valami a kérdés feltevésnél?

BJ500 Melyik csoport tartalmazza a Cseh Köztársaság, Svájc, Ausztria, Hollandia és Liechtenstein hívójeleit (ebben a sorrendben)?

• a) OL, HB9, OE, PA, HBŘ.
  • b) OE, HBŘ, OL, PA, HB9.
  • c) OK, HB9, OT, ON, LX.
  • d) OY, HBŘ, OZ, ON, SP.

Hol is van itt a lehetséges válaszok között Liechtenstein HBO prefixe? (Lehet, hogy az az ékezetes HBR lenne? :-))  Mert akkor az "a" választ lehet jónak tippelni.)

Nos ezért említem, hogy minél több anyaggal találkozol, anál felkészűltebb leszel.

Talán ezért is szánok én rá több időt. :-)

Öreg Csóka

Előzmény: sugardelta (15510)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15511

Zümi!

Már hallottam jeleket a 277-en! A vevő éledezik. A TX még nagyon gáz, szinte újat kell építeni. De tanulj keményen a vizsgára, hogy mikorra kész a hardver, legyen mögé ember is,

sugardelta Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15510
Gondolom, elsőre Te is csak a cept-novice szintet célod meg. Akkor pedig ez is elég, ne tört magad a puskáson található anyaggal.
Előzmény: Princ of Carpatia (15507)
sugardelta Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15509
Csak most látom, hogy ezt írod:
[...] a vizsga után kérnék pontos, részletes infót [...]

Mi az, hogy a vizsga után??? Még van egy bő hónap, vágd be az anyagot és gyere velünk a novemberi vizsgára!
sugardelta Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15508
A neten a megfelelő helyeken töménytelen mennyiségű vizsgatesztet lehet találni, ezek között is a legtöbbet talán a hotelalfa-lapon.

Én csak mások infóira tudok támaszszkodni, mert nekem ez az első és remélem, egyben az utolsó kisérletem lesz. Azt azonban valószínűnek tartom, hogy régebbi infókból nem feltétlenül lehet kiindulni, hisz mostanság annyi minden változik, hogy az ember csak kapkodja a fejét; semmi nincs úgy, mint rég.

5BRG Tamásra - tapasztalataim (nem rádiós témában) szerint - nem lehet igazán számítani.
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15507

Szia Zümi!

Mivel én is újból fogok vizsgázni, mert 'annó nekem is bukta volt, így minden a témához jövő infó kell nekem.

Nos, másfél éve a vizsgámon pölö műszakiból volt 25 kérdés, aminek max pontszáma 40 volt, és a minimum 30. A kérdések sorában volt 3, ami ötpontos volt.

Van egy másik vizsgakérdés sorom is (azt Valaki feltette a netre), ahol a négy témakőr szintén hasonló pontszámokat ér.

Az tényleg úgy van, hogy a négy témakőrből (Műszaki -30-,  forgalmi -27-,  jogi -9-, biztonságtechnika -9-) minima a 75 pontot kell teljesítsed, de egyetlen tízpontos kérdés sem volt!

Persze ez amit leírtam másfél éve volt, és az "Alap" fokozat vizsgája volt.

Azután  -talán idén tavasszal- tette fel valaki a vizsgakérdéseit beszkennelve a netre, ami dettó az a szisztéma volt, amit fenntebb leírtam.

Egyszer tán '5BRG Tamás is igérte, hogy közkinccsé teszi az Ő vizsgakérdéseit is. Asszem a szkenneléssel nem jutott dűlőre, pediglen az már a harmadik verziója lett volna a vizsgakérdések összeállításának. Állítólag négy kérdéscsoport van összeállítva.

Egyébbként a vizsgakérdések ebből a tematikából

http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/r_tananyag.html

kerűlnek ki. És, itt kérdésekként vannak összeállítva:

http://tankonyv.ham.hu/vizsgakerdesek-HG3IPD/vizsgakerdesek_20060329.pdf

Remélem amit írtam, kicsit pontosít, de ha tévednék feltétlen javítsatok, ill. a vizsga után kérnék pontos, részletes infót!

Öreg Csóka

Előzmény: Zümi 31 (15503)
sugardelta Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15506
Köszönöm az infót!

Szerintem mi - legalábbis rádión keresztül - ismerjük már egymást: a 11 méteren már beszéltünk, nem is egyszer :-)
Előzmény: Zümi 31 (15505)
Zümi 31 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15505
A vizsga 9-kor kezdődik. Az előcsarnokban lehet várakozni a földszinten.
Ha korábban érkezel ott tudunk majd beszélni a vizsga előtt.
Előzmény: Zümi 31 (15503)
Zümi 31 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15504
Én télen egy kreatív ember vagyok. Ha épp nem vagyok az, akkor fázom. Fűtök
Előzmény: Törölt nick (15502)
Zümi 31 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 15503
Szia!
A bukovári műszakiból történt. Nem elégséges felkészülés az oka:-(
Az írásbeli felelet választós kérdésekből áll. 3 lehetséges válasz közül kell a megfelelőt beírni a vizsgalapra. Műszaki kérdések között van 3 db 10 pontos kérdés ami írásos.
Egyszerű számítás, rádió blokk vázlat, vagy kapcsolás. Ezeket jól kell megválaszolni mert 75-100 pont között kell lenni a megfelelthez.
Javítani a vizsgalapon már nem lehet.
Ha az írásbeli sikerült, vagy 1 tárgyból volt bukta lehet szóbelizni.
Szóbeli: Egy szabályos QSO-t kell lefolytatni kézi rádióval a vizsga bizottság előtt.
A Qso-t loggolni kell. Hívó jel, helyi UTC, kapott riport, adott riport. Itt nem halottam még buktáról:-)

Parkoló hely van a környéken mindig, és nem fizetős.
Dióhéjban.
Előzmény: sugardelta (15494)
DjTom 207 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15501

Köszönöm szépen, megkaptam a dolgokat, most átnyálazgatom őket. :)

Tamás

Előzmény: Törölt nick (15500)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15500
Annyi történt, hogy a levelező szervered visszadobta az exe kiterjesztésű csatolmányt. Bezippeltem és úgy küldöm.
Előzmény: DjTom 207 (15499)
DjTom 207 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15498
Szia, ezidáig semmi nem érkezett emailben, de lehet, hogy perceken belül megjön. Köszönöm segítségedet remélem sikerül összehozni a dolgot. :)
Előzmény: Törölt nick (15497)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15497
.. pontosabban úgy tűnik azt is megtaláltam :-)
Előzmény: Törölt nick (15496)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15496
Szia! A megadott emailodra elküldtem egy programozó szoftvert. De azt nem tudom milyen hardver kell még hozzá.
Előzmény: DjTom 207 (15495)
DjTom 207 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15495

Sziasztok, még új vagyok itt.

Ismerősöm hozzájutott egy pár Alinco DJ-180T típusú rádióhoz. Arra lennénk kíváncsiak, hogy milyen módon lehet ezeket a készülékeket programozni.

Bármiféle leírásért, vagy egyéb segítségért hálás lennék, Köszönöm.

Tamás

sugardelta Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15494
A novemberi vizsgára én is beneveztem.

Látom, Te pótvizsgára mész. Ha nem vagyok indiszkrét, miből húztak el? Egyáltalán milyen tapasztalataid vannak? Írj kérlek egy pár szót!
Előzmény: Zümi 31 (15492)
Zümi 31 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15493
Segítséget szeretnék kérni.
Megvásárolnám a linken látható üres rádió dobozokat.

http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=92402841

Nincs meg az "előlapjuk" sajnos, egynek sem.
Valaki gyárt ilyet, vagy börzén van esélyem a beszerzésre? Mi az ára kb?
Zümi 31 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15492
Szia Gyuri!
Vizsga most novemberben lesz, ahogy összejön a 15-20 fő.
Én is jelentkeztem pótvizsgára. Gyere te is!
Hátha karácsonyra meglesz a BHG :-)
Előzmény: Princ of Carpatia (15465)
tangua Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15491
>>>Főleg, hogy sikeredett az FT 501-es megszerzése. Örülök neki mint az első fémépítőmnek, amit 'annó kaptam karácsonyra!

Szia Öreg Csóka! Gratulálok az "új" készülékedhez. Tényleg gyönyörű berendezés, nekem is volt ilyen, én annak idején kifejezetten a szépségéért vettem meg. Ha a Tiéd a 3-as körzetből került hozzád, jó eséllyel az én egykori készülékemről van szó. Ha így van, roppantul örülök, hogy jó kezekbe került, és a gazdája örül neki.
73! Gyuri (HA3PF)
Előzmény: Princ of Carpatia (15488)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.10.04 0 0 15490
 Eljutunk!  :-)
Előzmény: hegymenet (15489)
hegymenet Creative Commons License 2008.10.03 0 0 15489

Szia Gyuri!

Sok jó QSO-t kívánok mindkét készülékkel, és remélem a sávokban is talákszunk, ha egyszer én is eljutok odáig.

Üdv,Laci.

Előzmény: Princ of Carpatia (15488)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.10.03 0 0 15488

Szia Laci!

De igen! Jól látod. Van egy verzióm a varikapos változatokra is. Ja! Egyébbként a DUNA-40-ről van szó, amit Basso Andor Bá' alkotot még a nyolcvanas évek közepén.

Ennek máshol utol nem érhető előnye, hogy a cw, ssb, és FM (!) üzemmódot is tudja. (Az sstv és géptáviró meg ezekből adódik, és az "őskövület" jó a modern üzemmódok alapmasinájának is!  A kis  kütyű  80m-re készűl, ha megnézed a RT '85-'86 számait.) Azután, ha ezt megfejeled egy QQE-s vagy GU-s teljesítmény-végfokkal, Tied miden szeglete a Világnak! :-D (Persze egy jó antenna is köll....)

A varikapra még azért nem vetemedtem, mert a "retró"....  Szóval, a forgókondi inkább mégis.... Tuggyafene! :-D  A PA-ban úgy s az 1200V-os anódfesz okán sk.forgók lesznek az ildomosak.

Végűl is a "finis" az már csak a tekercsek befejezése, és hangolása, az egységek élesztése, egy "rádió-skála" megépítése, azután az egésznek egy dobozba való betétele lenne. Ja! A tápot is meg kell még építen!

Most már kezdek a "régi" lenni, és most inkább a vizsga az ami "irritál"! :-)

Főleg, hogy sikeredett az FT 501-es megszerzése. Örülök neki mint az  első    fémépítőmnek,  amit 'annó kaptam karácsonyra!

Öreg Csóka

Előzmény: hegymenet (15487)
hegymenet Creative Commons License 2008.10.03 0 0 15487

Szia Gyuri!

És a kisjelű fokozatokban a kapacitásdióda szóba sem jöhet?

Már biztosan megírtad itt a fórumban, de melyik RT lapokből vett QRP-t építed meg?

Üdv,Laci.

Előzmény: Princ of Carpatia (15481)
schlumberger Creative Commons License 2008.10.03 0 0 15486
sugardelta Creative Commons License 2008.10.02 0 0 15485
Ja persze! Köszi a linket, nekem is jól jön. Egyszer már tudniillik rátaláltam, de nem mentettem el ... :-(

Ha a germánnal valaki nem boldogulna, szívesen segítek.
Előzmény: Princ of Carpatia (15483)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.10.02 0 0 15484

Bocs, nem fejeztem be:

Szóval előszőr a "Drehkondensator", aztán a "Download".

A letöltés után a pontos, méretezett....

Szóval én innen ismerem.

Előzmény: Princ of Carpatia (15483)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.10.02 0 0 15483

Köszönöm ajánlatodat! Én ismerem az eredeti forrást is. :-)

http://www.oe5.oevsv.at/basteln_js/projekte.htm?http://www.oe5.oevsv.at/basteln_js/technik/projekte/drehko/drehko.htm

Öreg Csóka

Előzmény: doboztam (15480)
monitor36 Creative Commons License 2008.10.02 0 0 15482

Köszönöm a linket, öreg Csóka. Szenzációs gyüjtemény.

Üdv

m36

Előzmény: Princ of Carpatia (15481)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.10.02 0 0 15481

Hi!

Ahogy mondod! Régebben, még 'annó a "lepkeforgó"-t mindenki maga csinálta az URH-s szupregjének rezgőkörébe, hogy "rókázni" tudjon. :-))

Van egy gyűjteményem jegyezve, ahol sok megoldása van a forgóknak. Imhol:

http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren-Geschichtliches/Drehko/Drehko.htm

Aztán már valahol CD-n van az egész méretezése, és elkészítésének leírása is.

Persze iljesmire csak restaurálás alkalmával "keseredik" neki az ember fia.

Inkább megvásárolnám.

Üdv: Öreg Csóka

Előzmény: hegymenet (15479)
doboztam Creative Commons License 2008.10.02 0 0 15480
Forgókondenzátor-ügyben ajánlhatom HA2SB Gábort a figyelmedbe.
Előzmény: hegymenet (15479)
hegymenet Creative Commons License 2008.10.02 0 0 15479

Szia Gyuri!

Nen számonkérésként érdeklődtem, csak kíváncsieágból. Egyébként úgy gondolom, hogy ezeket a forgókondikat ha negyon megszorulnál te le is tudnád gyártani.

Annak idején pl. az EMG 1173-as AM-FM-VIDEO szignálba is ott helyben gyártották a forgókat. Egyszerűen egy alu tömbbe tárcsamaróval belemarták a forgórész és az állórész hornyait, és aztán szembefotditották őket. A forgórész felhúzták egy kalit tengelyre, felcsapágyaszták, és tökéletesen működött még 250 MHz-en is.

Azért, hogy leszedő ne kelljen differenciál forgóként csinálták meg ezeket, úgy mint a régen URH technikába használt "lepke" forgókat, csak itt egymás mellett volt a két állórész, nem egymással szemben.

A mai árak mellett persze nem érdemes ilyeneket csinálni, ha egyébként baráti áron beszerezhetőek ezek az alkatrészek.

Very 73 es mni fb QSO az új rig- edhez!

Üdv,Laci.

ha8lsu Creative Commons License 2008.10.02 0 0 15478
Silent key HA8CN.
LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.10.01 0 0 15477
Részvétem a családjának. Ismertem Győzőt személyesen. Ma délben, amikor egyik közös barátunk felhívott, először nem akartam elhinni.
Előzmény: HG4I (15472)
oldrad Creative Commons License 2008.10.01 0 0 15476
R.I.P. old key !
schlumberger Creative Commons License 2008.10.01 0 0 15475
Isten nyugosztalja Győzit!
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.10.01 0 0 15474

Hi!

Igen, elkezdtem, de most kicsit pihen. :-)

Fő áramkörei megvannak. Már elkezdtem áttekercselni a KF-eket is. Ehhez be kellet szereznem 'SOKOL" rádiókat, hogy kellő darabszámú KF szerelvényem legyen. Sajna a jelenleg kapható pl "NEOSID" tekercsek annyira kicsik, hogy.... Szoval muszály a "túlméretezett" ex szovjet technika...

Aztán kellet némi baráti segedelem pölö a QRP végfok megfelelő minőségű, és méretű toroidjainak elkészítéséhez. (Maga a vas.)  Sajna a kínálat kishazánkban eléggé, na hogyanmondjam....

Aztán be kellene még szerezzek pár forgókondenzátort. Létezik az is, itt:

http://www.rfmicrowave.it/pdf/condensatori.pdf

Mint látható, magyar kereskedők kínálatában iljesmi nem látható! :-((  Konkrétan a VA-10, és a VA-24-es forgókra volna szülségem. 3, ill 2db ráadásul. Aztán ezekből alakúlgat a kettősforgó.....Ezzel meg ott tartok, hogy a rendelésen kellene eligazodjak...

Szumma: Van még némi tennivaló. Már vigasztaltak OM-ek, hogy semmi gond! Volt, hogy náluk is évekig tartott a "home made" projekt! :-))

Hát ez van....  :-D

Öreg Csóka

Előzmény: hegymenet (15473)
hegymenet Creative Commons License 2008.10.01 0 0 15473

Szia Gyuri!

Köszönöm a részletes tájékoztatást.

Régebben te elkezdtél egy QRP adóvevőt is megépíteni. Azzal most hogy állsz?

Üdv,Laci.

Előzmény: Princ of Carpatia (15471)
HG4I Creative Commons License 2008.10.01 0 0 15472
Mindazok számára, akik ismerték, tisztelték:

Macsuga Győző, HA0MM billentyűje örökre elnémult....

Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.30 0 0 15471

Szia Kedves Laci!

Nos, ez a készülék kicsit visszaidézi az első, rádióklubokba bekerűlt FT 101-es készülékek napjait. Azért is írom, hogy hozzámvaló! :-)

Ez már kicsit későbbi kiadása a YAESU cégnek. Fantázianeve FT 501. Zömében az áramkörei félvezetősek, de pölö a meghajtó és végfoka csöves, ill. a frekvencia-skála nixi-csöves. Még annyi pluszt hordoz magában, hogy cv-re keskenysávú szűrő van benne. SSB-re a klasszikus XF9 es szűrő, az oldalsáv-váltás meg külön vivőkristállyal. VFO-s, ill. kristályvezérelt oscis. 

A tápegysége külön dobozból van mellete, amiben hangszóró is van. A "füle" nagyon jónak mondott. Hamarosan felteszek valami "L-W"-t, aztán "fülelek" :-)

80-10 m-en megy cw/ssb üzemmódban. A kimenő teljesítménye azzal, hogy kicsit vissza van fogva cca 30W körüli. (80 méteren pl kevesebb.)

Vadi új 6KD6 vég-csövekkel kaptam meg, és mondhatom, baráti áron. (HAM Csere-Bere hírdetés volt.)

Sok doku sajna nem található róla, de néhány kép azért akad.

Hát, ennyi röviden.

Üdv!

Előzmény: hegymenet (15470)
hegymenet Creative Commons License 2008.09.30 0 0 15470

Szia Gyuri!

Így képről nem ismertem meg, de ha leírnád, hogy mi a tipusa a rádiódnak az jó lenne.

Üdv,hegymenet.

Előzmény: Princ of Carpatia (15462)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.30 0 0 15469

Hi!

Akkor nálam még hat a magyarázat, hogy csak a három betüt jegyezzem meg! :-))

(Mert, hogy mit jelent....? ) :-D

Öreg Csóka

Előzmény: monitor36 (15468)
monitor36 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 15468

Lám a "kijelölés, másolás, beillesztés" kényelme mit produkál. Én nem a Beloiannisz helyetti elirás miatt írtam, hanem a Gépgyár miatt. Bár csak elírás lenne ezen és a PannonDX oldalon és nem számos helyesírási durvaság.

Üdv

m36

Előzmény: Princ of Carpatia (15467)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.29 0 0 15467

....Beloiannisz Híradástechnikai Gyár...

NAGYON köszönöm, hogy javítottál!

Mennyire feledékeny is az ember fia! Éreztem ugyan, hogy..... No, de annyira "magyarosodott" a név, hogy szinte teljesen feledtem a név helyes leírását! Elnézést!

Öreg Csóka

Előzmény: monitor36 (15466)
monitor36 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 15466

Kedves Öreg Csóka!

Csak Te ne és itt ne szerepeljen az, hogy Beolanisz Hiradástechnikai Gépgyár, amit hívtak a főokos újságírók Budapesti Híradástechnikai Gépgyárnak is. Az igazság a következő, mivel dolgoztam az illető cégnél. Először volt: Beloiannisz Híradástechnikai Gyár, röviden BHG. A hetvenes évek végén, különösen a görög export szempontjából módosítottak és lőn: BHG Híradástechnikai Vállalat, aminek tatabányán is volt gyára, mint írtad is. Az az eligazítás hangzott el, hogy ha valaki kérdezi, hogy mit jelent a BHG, azt kell mondani, hogy három betü.

Üdvözlettel

monitor36

Előzmény: Princ of Carpatia (15465)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.29 0 0 15465

Kedves Barátom!

Hát, tudod, a műtétem kissé visszavetett a (pót)vizsga teljesítésében, (meg hát egyebek is), de azt már említettem 5BRG hívójele kapcsán itt a topikon, hogy én meg a BHG-t fogom kérni, megörökitendőn a néhai Beolanisz Hiradástechnikai Gépgyár nevét. (Azt csak halkan mondom, hogy a Tatabányai Gyáregységben majdnem annyit forogtam, mint szemben az erőműben. A BHG-s lányok nagyon szerettek a Bánhidai erőmű Kaszinójába járni!) Remélem a majdani (közeli) sikeres vizsga után hamar megkapom a hívójelet is. :-)  -Tamáshoz hasonlóan-

Öreg Csóka

Előzmény: schlumberger (15464)
schlumberger Creative Commons License 2008.09.29 0 0 15464
Remélem tavasszal megszólal mint HA2BHG. :-D

És ezt csak így, lazán, mellesleg adod elő?!?!?! Hogy még csak gratulálni se lehessen?
Na megállj!
Előzmény: Princ of Carpatia (15462)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.29 0 0 15463

No, ez talán jobban mutat. Az előző képek eléggé ramatyok lettek! :-)

Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.29 0 0 15462

Üdv Topiktársak!

A mai napon boldog tulaja lettem egy a képen látható készüléknek:

Remélem tavasszal megszólal mint HA2BHG.  :-D

Öreg Csóka

LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 15461
Kösz, közben került.
Előzmény: hqp (15460)
hqp Creative Commons License 2008.09.24 0 0 15460
Csak most olvastam, elnézést. Persze, hogy van!
Előzmény: LUCzI FERencz (15407)
Skodri84 Creative Commons License 2008.09.20 0 0 15459

Mai debreceni talin volt valaki?

Hallottam pár mobil állomást az átjátszón, odahaladni, még korán reggel, 8-9 körül.

laposee Creative Commons License 2008.09.20 0 0 15458
Sziasztok!
Előre is köszönjük mindkettőtök fáradozását!
Előzmény: Princ of Carpatia (15457)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.20 0 0 15457

Kedves Druszám!

Amint látod "kincsestárad" (egyik eleme) kapós lett! :-)  És természetesen, ahogy megtanúltam 'annó, hogy "az uttörő, ahol tud segít!", a gépkönyv kézhezvétele után azt "elektronizálom", és minden topiktársnak aki azt igényli, egy megadott címre elkűldöm. Már csak azért is, hogy a Tőled kapott segedelmet én is tovább tudjam adni.

És köszönjük Neked.

Előzmény: ha6pc (15456)
ha6pc Creative Commons License 2008.09.20 0 0 15456

Annyit tudok tenni,hogy a papír adathordozót elküldöm egy postacímre.

Ha megtennéd,hogy számítógép által emészthetővé teszed,akkor légyszi küldd már tovább a többieknek.

A ha6pc@starjan.hu az döglött; a " muszeresz@salgglas.hu " viszont élő.

Előzmény: rf1213 (15455)
rf1213 Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15455

Szervusz !

Nekem nagy szükségem lenne DFM-127 (TR-5282)Frekimérő gépkönyvére. Nagyon hálás lennék, ha el tudnád küldeni a kapcsolattarto@mailbox.hu címre.

Előre is köszönöm !

RózsaF.

Előzmény: ha6pc (15306)
laposee Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15454
Szia!
Ok, köszönöm, akkor várok rá!
Előzmény: ha6pc (15453)
ha6pc Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15453

Egy bizonyos "Prince of Kárpátia"-nevű egyénnek előbb-utóbb lesz ilyenje.

Ahhoz az kell,hogy elküldjem neki;ahhoz viszont az kell,hogy eljussak a postára.

Előzmény: laposee (15440)
TamiBT Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15452
- koszi a kepeket (a tobbit..) :)
- latom engem is elcsiptel Robinal :D
Előzmény: HA3TBL-Laci (15414)
oldrad Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15451
Örömmel, ha tudok. Elkelne még sok ilyen megbízható és kedves ember !!
Előzmény: Rockmenyét (15450)
Rockmenyét Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15450
morsetutor, oldrad: kicsit megkésve, de nagyon köszönöm a segítséget!
Előzmény: morsetutor (15417)
Qqberci Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15449
Lassú voltam :-)))
Előzmény: HG4I (15445)
TamiBT Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15448
- kozben volt egy telefonnom... :)
Előzmény: TamiBT (15447)
TamiBT Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15447
- szerintem 4.
Előzmény: HG4I (15442)
Qqberci Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15446
Négyütemû, itt az adatlapja.
HG4I Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15445

Köszönöm szépen, megoldódott.

http://62.49.17.234/technical/Portable_Power/HONDA_Generator_EX500_info.pdf

Jól el volt dugva.....

4 ütemű.

73!

Előzmény: oldrad (15444)
oldrad Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15444
oldrad Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15443

Szevasz kedves HG4I !

Itt nézted ? Lehet hogy Te többet tudsz belőle kihámozni, de szerintem kétütemű.

Ha nem, akkor tévedtem. (majd írok Neked emilt, vagy benézek Hozzád, vagy felhívlak)

Üdv :oldrad :-))

http://world.honda.com/generator/

HG4I Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15442
Segítséget kérek!

A HONDA EX-500 agregátor erőforrása kettő, vagy 4 ütemű-e???

"A gúgli most nem volt a barátom" jeligére ide kéretik a válasz,
kellően mély hálámat utólag kifejezem... :)

Viccet félre téve: aki tud, világosítson fel.

Köszi.
laposee Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15441
Sziasztok!
Bocsi az előző hozzászólásból lemaradt a köszönés!
Előzmény: laposee (15440)
laposee Creative Commons License 2008.09.19 0 0 15440
Egy kis segítséget szeretnék kérni! Van egy TR-5282 típusú frekvenciamérőm, ehhez keresek szervizkönyvet. Ha csak lemásolásra lenne, az is megfelelne.
Előre is köszönöm!
Zümi 31 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 15439
Fényképező gépeket nem otthon hagyni! :-D
Előzmény: LUCzI FERencz (15432)
ha8lsu Creative Commons License 2008.09.18 0 0 15438

Ismeri-e, használja-e valaki a "WXtiImg" szoftvert? Szeretnék segítséget kérni tőle a programmal kapcsolatban.

Köszi előre is!

73!

Ádám

oldrad Creative Commons License 2008.09.18 0 0 15437
Érdekes ajánlat egy  "ELADÓ ALKALMI VÉTEL", de célszerűbb lenne az ilyen jellegű hirdetést a direkt erre célra nyitott  Rádiós adok/veszek rovatba betenni !
Előzmény: 109sd018 (15435)
JGergo Creative Commons License 2008.09.18 0 0 15436
Minden rádióamatőr figyelmébe, akinek van ismerőse aki vizsgázni szeretne!

Tisztelt leendő rádióamatőr társak!
--------------------------------------------

A Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub alapfokú rádióamatőr vizsgára felkészítő tanfolyamot szervez.

A tanfolyami képzés alatt a résztvevők megtanulhatják az analóg és a digitális technika alapjait, rádióforgalmazási tapasztalatokat szerezhetnek és olyan berendezéseken gyakorolhatnak, amelyeken a rádióforgalmazást élesben is átélhetik.

A tanfolyam tananyagát a 2006-ban életbelépett rádióamatőr rendelet alapján átdolgozott TÖBB éves múltal rendelkező oktatási tapasztalatok és tanfolyami visszajelzések alapján összeállított tanfolyami jegyzet képezi.

Tanfolyam kezdete: 2008. szeptember 30. (17:00)

Helye: Puskás Ferenc Általános Iskola, 1191 Budapest, Berzsenyi u. 8.

Tanfolyam hossza: 50 óra (25 alkalom), kedden és csütörtökön 17:00-19:00-ig vannak az órák.

Bővebben: http://www.ha5kdr.hu/oktatas.php

LEGYÉL TE IS RÁDIÓAMATŐR!

----------------------------------------

Üdvözlettel,

Jónap Gergő
HG5OJG
109sd018 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 15435
ELADÓ ALKALMI VÉTEL!! CSAK Péntek szeptember 19 délig-ig érvényes hirdetés!! Ár alatt eladó egy kifogástalan állapotba levő 2006 09 13-án vett (Aniko KFT **69.840 FT**) FT 7800E minden tartozékával és eredeti dobozával. Adok hozzá USB-s programozó kábelt (7e Ft) és N Amhenol átalakítók (1500 ft) Az ára tokkal-vonóval együtt 50e Ft + postaköltség (vagy elviszed.) Telefonon hívj! Nem alkuképes ajánlat. 06 30 9663993
gg630504 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 15434

Nem értem, honnan veszi a bátorságot az az engedélyes, hogy belerondítson mások szórakozásába.

Egyszerűen úgy kell meghirdetni a rádióamatőrök találkozóját, hogy ott bárki készíthet felvételt és azt közreadhatja. Akinek nem tetszik, ne menjen.

Előzmény: HA3TBL-Laci (15423)
Hobbi-Fotós Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15433

Nem azzal van a gond, hogy a találkozó Sopronban volt, hanem azzal, hogy vannak hülye emberek. Lehet, hogy nem is rádióamatőr volt az illető. Sőt, gyanítom, hogy feketén akart rádiót venni, később használni.

Előzmény: morsetutor (15427)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15432
De Tomaso!

Hét végén Debrecenben összefutunk?
oldrad Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15431

A kép meg lemaradt :

Előzmény: oldrad (15430)
oldrad Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15430

Én ezt nézegetem (FRG-7) :

Előzmény: Törölt nick (15425)
rev251 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15429
Szia!
Mail ment (nem a nicknévhez jelenleg tartozó fiókról).
Előzmény: Törölt nick (15399)
mtr. Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15428
Ha megszerzed, küldök rajzot és kézikönyvet hozzá! :-)
Előzmény: Törölt nick (15419)
morsetutor Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15427
Sziasztok!
Igy igaz,ahogy Tomasso irja!
Nyilvános hely a börze,esetleg annak problémás akinél valami büzlik.
Bár természetesen lehet kérni,hogy ne rakják ki a képet,de ilyesmi
ritkán fordul elő.
Én nem voltam még soha a sopronin,de ezután meggondolandó,ha itt
ilyesmiért már összetörnek ezt-azt!
A szolnoki,csepeli,szarvasi találkozókról azonnal megjelennek képek,és ezeket
évek mulva is láthatjuk.Nem hiszem,hogy valakit zavart hogy lefotózták.
Az hogy hivójeles valaki,egyálltalán nem garancia a jómodorra,csak bele kell hallgatni
a 2-m-en,valamint a 80-m-en zajló társalgásba.Tisztelet a kivételnek!!
Utána esetleg fel lehet üdülni a CB-29-en.
Más!
Nándi például egyálltalán nem haragszik,hogy megadom az elérhetőségét,
már kérdeztem tőle,régebben.Ezért is irtam ki tegnap,hátha valakinek
szüksége lesz rá.Nem saját feleslegét árulja,igazi kereskedő,vállakozó.
Ez a dolga.Néha hagyatékot is felvásárol,válltozó a készlete.
Örülök hogy segithettem,talán máskor is,ha tudok.

Előzmény: Törölt nick (15426)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15426

Hú de kemény, hú de kemény!

Mi a gondjuk? Sztárok? Nem. Szexik? Nagyon nem. Hívójelesek? Lehet hogy nem?

Kupecok? Bizonyosan...

Összetörni más gépét... Csak a csontja után. Micsoda emberek vannak, ez eddig csak futballhuligánokra volt jellemző.

Nyílvános helyen azt fotózol, amit akarsz, és egy börze az. Ha pl az Eiffel tornyot fotózod, akkor mindenkinek ki lehet takarodni a képből, aki nem akar benne lenni.

Ennyi!

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15425

És az a skálavilágítás... Én a szép skálavilágítások szerelmese vagyok.

TamiBT Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15424
- LOL szvsz.. en nem vettem volna le... ;)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15423

Szia  TamiBT!

Ha a soproni HRT2008-ra gondolsz nincsen más publikus fotóim. Az oka az, hogy tavaly egy hívójeles amatőr telefonált, hogy vegyem le a képeket ahol Ő látható. Az idén egy másik hívójeles amatőr elég nyomatékosan szolt még a találkozó reggelén egy baráti 3 fős társasággal mikor beszélgettem, hogy "...meg ne lássam, hogy engem fényképezel.....mert összetöröm a gépedet..."  A találkozón mind a kettő amatőr ott volt, ezek után oda kellett figyelnem nagyon, így már kevesebb kép készülhetett. Ezt követően még egy csomó képet törölnöm és válogatnom kellett.  

73! Laci HA3TBL

Qqberci Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15422
Igen. Valahol elfekhetett használatlanul, becsomagolva...
Előzmény: Törölt nick (15421)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15421
Na meg a műszaki állapot/évszám arány ...
Előzmény: Qqberci (15420)
Qqberci Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15420
Nagyon szép darab. Áttekinthetõ, kevés kezelõszerv...
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15419
oldrad Creative Commons License 2008.09.15 0 0 15418
Kiegészítés : a Puskásban tartott rádióamatőr börzék rendszeres kiállítója. Tényleg messziről felismerhető a füstszűrős sapkájáról :-))
Előzmény: morsetutor (15417)
morsetutor Creative Commons License 2008.09.15 0 0 15417
Óhajod parancs!
Dercsár Nándor.....HA8ZW
Tel:76/493-059....délután
76/502-280....munkaidőben
30/534-5662.....................
Egyébként elég lett volna a sapkából egy darabkát beküldeni! HI!
De az hogy őszhajú,100%-os találat a házi keresőben. :-)
Jó vásárlást!
Előzmény: Rockmenyét (15415)
TamiBT Creative Commons License 2008.09.15 0 0 15416
- elegge valogatott kepek.. ;) , a tobbi helyszinrol nincs semmi fotod?
Előzmény: HA3TBL-Laci (15414)
Rockmenyét Creative Commons License 2008.09.15 0 0 15415
Üdv!

Egy furcsa kérdésem lenne!
A soproni HRT2008-on a szombati börzén a központi csarnok közepén volt egy ősz hajú szemüveges(?) amatőr aki kondenzátorokat, elektroncsöveket, tranzisztorokat és más alkatrészeket árult. Az Ő elérhetőségére lenne szükségem vagy egy olyan amatőrtárséra aki ismeri. Sajnos a hívójelét sem jegyeztem meg.
Azért lenne rá szükségem mert néhány alkatrészből még szívesen vennék, ráadásul otthon derült ki hogy még volt más is amiből érdemes lett volna vásárolni.

Ha esetleg tudna valaki segíteni, küldhetne nekem egy e-mailt.

Azt hiszem az alábbi képen háttal áll.
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2008.09.15 0 0 15414

Majd az is lesz "HRT2008 gomb"a napokban.

Képek a találkozóról a  http://ha3tbl.freeweb.hu honlapomon ->klikk az "Albumok"-ra. Jelenleg ez az elérési út!

73! Laci HA3TBL

Előzmény: schlumberger (15412)
schlumberger Creative Commons License 2008.09.14 0 0 15413
Egész nap... Olyan furcsa.. Kényelmetlen érzésem volt. Mintha elfelejtettem volna valamit.

hát ez az... Olyankor nem tiszta, száraz...
Előzmény: Törölt nick (15405)
schlumberger Creative Commons License 2008.09.14 0 0 15412
Aki nem volt tegnap a Soproni HRT2008-on és azoknak is akik voltak.....
Képek a találkozóról a http://ha3tbl.freeweb.hu honlapomon ->klikk az "Albumok"-ra.
73! Laci HA3TBL

háááát, én voltam, Laci, de nem találom az oldaladon a HRT2008 gombot!?!?!?!?

Az én gömbészőm a hibás?
Előzmény: HA3TBL-Laci (15408)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.09.14 0 0 15411
Sziasztok!

2db MC145151-et vagy 145152-t keresnék. Ajánlatokat az itteni mail címemre várok.
schlumberger Creative Commons License 2008.09.14 0 0 15410
Alighanem helyesen döntöttél. Ma telefonon beszéltem HA1SZ-vel, aki tegnap délután érkezett oda, és azt tapasztalta, hogy már az árusok is pakolnak...
Persze ma már minden héten van valahol rádióamatőr találkozó...
Más kérdés, hogy van olyan, ahol tizenketten találkoznak, a hírverés ellenére...
Vajon a jövő hétvégén Debrecenben hányan lesznek? Mert mint tudjuk, most hétvégén elég kevesen voltak... :-)))

Jövő héten szerda-csütörtökön leszek Nyíregyházán, egy konferencián, de csütörtökön haza is kell jönnöm, nem maradhatok sajnos, a közelgő leltár miatt temérdek dolgom van.
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.14 0 0 15409

Üdv Körtársak!

Köszi a figyelmeztetéseket, és hát egyébb okok miatt is úgy döntöttem..... Szóval nem mentem Sopron irányába.

Öreg Csóka

HA3TBL-Laci Creative Commons License 2008.09.14 0 0 15408

Sziasztok!

Aki nem volt tegnap a Soproni HRT2008-on és azoknak is akik voltak.....

Képek a találkozóról a  http://ha3tbl.freeweb.hu honlapomon ->klikk az "Albumok"-ra.

73! Laci HA3TBL

LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.09.14 0 0 15407
Szia!

Nekem jutna még 2 db 145152?
Előzmény: hqp (15288)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15406
Ebben az egyben reménykedtem:-) Meg is öltél volna ha eszedbe jut és végül ketten börzézünk.
Előzmény: Törölt nick (15405)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15405
Egész nap... Olyan furcsa.. Kényelmetlen érzésem volt. Mintha elfelejtettem volna valamit. Hát basszus, beugrott. :-//////
Előzmény: Törölt nick (15392)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15404
Szia !

Köszi a gratulát.
Hidd el nem nehéz a procit felforrasztani.
Jó páka, folyasztószer meg jó szem kell hozzá :-)

A melóhelyen TQFP 144 tokkal is megküzdöttem.
Ott már azért kellett a mikroszkóp.

Üdv! Luki
Előzmény: Törölt nick (15390)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15403
Szia !

Szomorúan tapasztaltam, hogy egyre kevesebb embert érdekel a rádiózás,és az
elektronika.
Nem sok olyan elvetemült van már mint mi.A forrasztópákát meg mégkevesebben
fogják meg.
Sajna ez van, ilyen lett a világ.Az alkotás örömét pedig kevesen ismerik, értékelik.
Szóval gondold meg a vasárnapot, most 2008-ban már nem érdemes menni......

Üdv! Luki

Előzmény: schlumberger (15401)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15402
Szia !

Nem gond, majd legközelebb.Én pedig a rádiót hagytam otthon, a cuccok pakolása miatt kiment a búrámból.Közben applikáltam rá egy ventit a DDS-nek.

Jóhir: Sopronban az 5BFN Lacinál vettem T4-1T RF trafót.Beszélgettem vele, amennyiben igény van rá segit ilyen alkatrészt rendelni a Minicircuits-től.
Ha lesz időm bedobom a saját készitésű trafó helyett, kiváncsi vagyok a gyári
trafó viselkedésére.

A zárban hagyott kulcssal szerencséd volt, te még rendes emberek lakta
környéken élhetsz. :-)

Üdv! Luki
Előzmény: schlumberger (15400)
schlumberger Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15401
Öreg Csóka, holnap már nem is érdemes odamenned szerintem... Ma is alig voltak, néhány éve még tolongott a jónép, ma meg csak ritkásan lézengtek. Kantin se volt, nem volt ebéd, büfé. Sok szerencsét!
schlumberger Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15400
Elvihetem, ha lesz a helyszinen PC , meg antenna,ki is lehet próbálni.

Üdv! Luki

No - már jócskán elhegytuk Győrt, amikor rájöttem, hogy otthon maradt a notebook.
Meg a pénztárcám... Dehát én csak vendég voltam abban az autóban.
Így aztán nem is jelentkeztem Nálad.

Mindennek a macskák az oka. Indulás előtt még megetettem őket. Ehhez viszont letettem a kezemből mindent. Ott is maradt. A lakásajtóban meg bennehagytam a kulcsot. Ott lógott, mikor hazaértem. Szerencsére nem vittek be semmit. :-)

sch.
Előzmény: HG1DLV (15385)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15399
Most éppen nem sok benzinem maradt, de van pesti kapcsolatom, hétfőn jön hozzám, és elviheti, csak érte kell menni valahová - legrosszabb esetben Angyalföldre, vagy valamelyik budapesti kórház laborjába.
Azt gondolom, hogy a legegyszerűbb lenne postán .. persze ahogy gondolod. A emailom a nicknév kukac frímél pont hu
Előzmény: rev251 (15397)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15398
Aha! :-)
És most beszámoló következik, az Alternatív Rádiósok Nemzetközi Eegyesületének első debreceni találkozójáról.

Nem túl korán keltem, kb 6:30-kor, és a szokásos teendők után néhány szendviccsel és néhány rádióval felszerelkezve elindultam Debrecenbe. Kicsit esőre állt az idő, de aztán kiderült, és csak jókora szél maradt belőle. Az autópálya száraz volt, és kellemesen gyér forgalmú. Debrecenben - mivel siettem - nem ugrottam be a vasútállomásra, hogy néhány vonattal érkezőt magammal vigyek, és immár rutinosan megtaláltam a hosszúpályi leágazást, aztán a Dorcast kempinget ... ponht ott van ahol tavaly, és vidáman prosperál. A bejáratnál bőven volt parkoláshoz hely. A recepcióstól megkérdeztem, hogy amatőrtalálkozhatok-e. Nem volt semmi akadálya, nagyon jól éreztem magamat, megettem a szendvicseimet is. Mindazok találkozhattak volna velem és a kis sárga autómmal, akiknek ez fontos, és ez igazán megérte nekem is 120km-re eljönni.

A recepciós megemlítette, hogy jól megy az üzlet és a következő hétvégén IS rendeznek ott találkozót (valami MRASZ ... vagy ilyesmi). Úgyhogy aki ezt a mai szép napot elszalasztotta, vagy éppenhogy nagyon kellemesnek találta, azok számára a következő szombaton ez megismételhető illetve pótolható - állítólag többszázan lesznek. (bár megjegyzem, azon lesz belépődíj, valamint rengeteg pénzébe kerülhet a látogatóknak!)

A visszaút több mint gyönyörű és napsütéses volt, miközben egy román középhullámú rádióállomás tánczenéit és híreit hallgattam.
A következő hétvégén valószinűleg Sopronban rendezek alternatív találkozót.
Előzmény: Hobbi-Fotós (15394)
rev251 Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15397
Megköszönném!
A típust még megpróbálom megnézni (nem tudtam, hogy többféle van, bár sejthettem volna) - ha nem találok, lefotózom.
Egyébként orosz akkutöltő alkatrészei.

Jársz valamikor Pest felé?
(Másik lehetőség: halvány esély van, hogy a jövő hét közepe táján megyek Kisvárda felé.)
Előzmény: Törölt nick (15395)
Doky586 Creative Commons License 2008.09.13 0 0 15396
Szép hosszú tájfutóverseny lessz.. :-)
Előzmény: Hobbi-Fotós (15394)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15395
Van egy vödörnyi aljzatom, mindenféle. Oroszból rengeteg olyan, ami a nálunk szokásosnál egy fokkal kisebb betéteket igényel, amik porcelánból vannak. Ezeknek az aljzatoknak a felerősítése a dobozhoz sem csavaros, hanem egy kis fémgyűrű füleinek elhajlításával rörténik.
Van egy másik fajta aminek a felerősítése menetes, a szokásos méretű betét való bele, és a behelyezése szintén bajonettzáras. De a feszültségváltási technikára nem utal semmi. Típusa: DVP4-2V (persze latinosítva)
Küldjem-e mint elvtársi ajándékot? (meg még modj valamit, mert ennyikét el sem visz a postás)
Előzmény: rev251 (15393)
Hobbi-Fotós Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15394

>Szőr! Holnap találkozó Debrecenben!

És Sopronban. P-Sz-V  (szept.12, 13, 14)

Előzmény: Törölt nick (15392)
rev251 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15393
Sziasztok!

Biztosítékházra lenne szükségem a "szokásos" üvegbiztosítékokhoz.
Különleges tulajdonsága: OROSZ (egyfajta bajonettzáras, egy fémhorog akad be a talpban levő fémlemezkébe. ill arra is jó, hogy kétféle fesz között vált 6-12V)
- tehát itthon a boltokban nem ismerik (csak a csavarosat)

Tud valaki beszerzési forrást?
(Ki is cserélhetném szabványosra, de előbb próbálkozom.)

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15392
Szőr! Holnap találkozó Debrecenben!
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15391

Üdv!

Egy jótanács a "profik" táborából:

http://radioepites.ham.hu/SMD_forrasztas/

Öreg Csóka

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15390

SDR1000? Gratulálok!

Fel nem foghatom, házilag hogyan lehet egy ilyen százlábút felforrasztani...

Előzmény: HG1DLV (15384)
schlumberger Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15389
Ok, köszönöm a cipelést! Én vonattal megyek, kb. negyed tízre ér a vinat oda (de biztos késik, mert át kell szállni vonatpótló buszra Kapuváron).
11-re bizonyosan ott leszek.
sch.
Előzmény: Törölt nick (15388)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15388
Sch!

Viszek neked egy nagy könyvet oda, Pécsről küldik. Kb. reggel 9 óra körül érkezünk. Majd kereslek mobilon.
schlumberger Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15387
OK, elcepelem a notebookomat. Soft mi kell hozzá? Hozol, vagy töltsek le valamit?
Előzmény: HG1DLV (15385)
schlumberger Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15386
Olvasom YU1LM honlapján, hogy a DR3X vevőjéhez 74HC4053 IC-t használ, jó eredménnyel. A lomexnek van hagyományos DIP-16 és SO-16 tokban is, negyven forint körüli áron.
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.12 0 0 15385
Szia !

Elvihetem, ha lesz a helyszinen PC , meg antenna,ki is lehet próbálni.

Üdv! Luki
Előzmény: schlumberger (15366)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15384
Itt meg a "lelke" a kis édesnek.
Eredeti,kézzel reszelt prociborda darabbal. :-)

Előzmény: HG1DLV (15383)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15383
Készitettem fotókat.
Itt van egy a prototipusról. :-)

HG1DLV Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15382
Szia !

Köszönöm a kedvességed hogy segiteni akarsz, de nálam elég egyszer
ellőni az ázsiót.
Vásárolok, megrendelem máshol a cuccot,nem problémázok ilyeneken.
Azért köszi.

Üdv! Luki
Előzmény: vacilacko (15379)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15381
Nekem is felemás tapasztalataim vannak velük. Telefonon készséges és segítőkész volt egy úr. Közösen kiválasztottuk a szükséges vasat. Ez volt szerdán. Megbeszéltük, hogy legkésőbb hétfőn feladja. Ehhez képest vagy 4 hét múlva jött meg az anyag, fazékvasmag. Közben megrendeltem az USA-ból. Ideért, megtekertem, beépítettem, elvitte a megrendelő a rádiót. Már el is felejtettem a rendelést, mikor hozta a postás. Azóta is a fiókban porosodik.
vacilacko Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15380
Helyesbitek:
HG1DLV--------elnézést az elirásért!
Előzmény: vacilacko (15379)
vacilacko Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15379
HD1DLV-nek,és akit még érdekel:

Tali Bt.
Esetleg próbáld meg telefonon,lehetőleg 15-16 óra körül.
27/501-220, 27/501-221
Gondolom,E-mailban érdeklődtél.
Valószinüleg az olvassa a leveleket,aki "alfőnök".
Nekem sem válaszolt,pedig én nem venni akartam,segiteni,más ügyben.
Másban sem igen segitőkész.

Később ettől függetlenül bementem személyesen,vadidegenül,toroidok felől
érdeklődtem.Nem diplomatatáskával,nem Audival
Biciklivel voltam,melósruhában.
A "főfönök",leültetett,egy órán keresztül beszélgettünk a rádióamatőrségről,
mert az kimaradt az életéből.Nyomtatott egy csomó szines terméklistát,stb.
Pedig az elején mondtam neki,hogy nem venni jöttem:érdeklődni.
Alfőnök délelőttös volt,igy azt sem tudom,ki lehet.
De létezik,mert ketten csinálják a "bótot",meg még kb. öt-hat női betanitott melós.

Azért irtam ezt a sztori,mert régebben én ajánlottam,ugyanitt.
Beszéltem néhány amatőrrel,aki szintén járt személyesen,és nem jött el üres kézzel.
Biztosan nincs minden ami kellene,de van olyan,ami máshol nincs.
Egyébként mennyi ember nem válszol,akinek irunk.
Lehet az rokon,amatőr,barátnak hitt amatőr,stb

Előzmény: HG1DLV (15372)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15378
Szia !

Én annyira megszoktam az SMD-technikát,hogy a régi "hagyományos"cuccok javitásánál "húzom a számat". :-)

Az alkatrészbeszerzés-találóan fogalmaztál-inkább macerás, és sok levélváltással, telefonnal jár.
De mint elébb irtam, amiben tudok segitek, szerény tudásom szerint.

Üdv! Luki
Előzmény: Princ of Carpatia (15377)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15377

Hi!

Hát ez a menetel még csupán erős akarat! :-) Az az ábra, hogy nemrégen (aug 20) környékében voltunk Sopronban a "SIESTA" -ban egy hetet. Nejem ott született Hermes-en, és hát béjártunk mindent amerre menni szeretett. Ha a hétvégére....na, szóval még képlékeny....

A HASIX-en végigolvastam a hsz.-eket. Nézegettem az ott ajánlott linkeket is. Annyi gondom volt elsőre, hogy az SMD technológiát ismerve, de annak feltételeivel nem rendelkezve, "fostam" a "home-made" megvalósítástól.  Bár a szívem azt diktálja, hogy vágjak bátran bele. (Tudod: Gyáva népnek nincs hazája! :-)   )! 

A gond az alaktrész beszerzéssel -ahogy olvaslak, ha kissé macerás-, akkor sem lehetetlen. Én a többek összefogását azért favorizálom, mert több darab esetében a kereskedelem is "jófiú". És csak a speci, és nem "kommersz" alkatrészek beszerzésére gondolok, mert a többi, előbb-utóbb összejön.

(Márcsak azért, mert egy projekt nálam azért nem jött össze, -és azóta már máshol dolgoznak az alkatrészei-, mert nem tudtam egy régebben is ritkaságba menő IC-t beszerezni. Pedig van ma is. Igaz 100 db alatt nem kapol, és egy döbö 11 dolcsi. És Európában meg nincsen.) No, spongyát rá.....

Szóval az első nekifutás miként, és kiket érdekel?

Oldrad, meg én, az kettő....    :-)

Öreg csóka

Előzmény: HG1DLV (15376)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15376
Szia !

Kár hogy nem szombaton jössz, akkor összefuthattunk volna.

Más:
A projekt nem az én fejlesztésem, csak egy vagyok azok közül akik megépitették.
Tehát senki fejlesztését, ötletét nem szándékozom kisajátitani.
A konstruktőrők: DL2JTE Laci,HA9KLA Laci, stb....

Alkatrészbeszerzésben tudok segiteni, sőt néhány smd alkatrészt(kondik egy része,
74HC14, ULN2003 stb.) ingyen tudok felajánlani a forrasztani hajlandó amatőrtársaknak.
Igény esetén a QTH-mon a panel profi forrasztástechnikával (METCAL)
beültethető.(Sok amatőrnek problémás a DDS ic felrakása.)
A lényeg:
A dolog nonprofit, a rádióépitést,és a konstruktőri munkát népszerűsitendő jött létre a fent emlitett amatőrök jóvoltából.

Az alkatrészbeszerzésben tudok segiteni, viszont azt tudni kell hogy az alkatrészgyártók pár száz darabos rendelés alatt szóba sem állnak az emberrel.
Maradnak a disztributorok, ők viszont a két szép szemünkért nem adnak beszerzési áron semmit.
De természetesen mindent meg lehet oldani,leleményesség kérdése az egész.

Üdv! Luki
Előzmény: Princ of Carpatia (15374)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15375

Luki!

Csak hallkan kérdem: Te már végigjártad az utat. Ne vállalnád bé megen? 

Öreg Csóka

Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15374

Hi Luk!

Akkor valszeg menek!

No, az alkatrészek beszerzéséhez:

Jómagam is ismerek oljan OM-et, akinek egyébbirányú, de elektronikával kapcsolatos az üzleti tevékenysége, és az nemzetközi. (Megjegyzem: Nemzetközileg ismert! Több féle szempontból. :-D ) Gondolom, ha páran (legalább egy tucatnyian) összeállunk, és egységes alkatrészlistával keressük meg -megkérve Őt,- valószínünek tartom, hogy segedelmünkre lenne. Sőt!!..... És gondolatomkor nem a kereskedőre gondolok, hanem az Amatörtársra! Persze körűl kellene járni a dolgot.

Nagyon eredményre vezetőnek vélem a következőt:

Luki közkincsé teszi az elkészített projektjét. Minél szélesebb kőrben. Aztán persze ajánlja mindenki minden felé. Legalább tizenkettőnkben megérik az elhatározás, hogy megépítjük. Betervezzük, de az anyagbeszerzését összeírva egy anyagigénynek, vagy akárminek nevezett listára. Mindenki hozzáteszi az infóját a projekttel kapcsolatban. Lehet a HASIX ideillő topikjában. Aztán, ha mindenkinél istenbizony van megérve, és ne adj isten az érdeklődők száma több, mint egy tucat, jöhet az anyagbeszerzés, esetlegesen az általam ajánlott módon.

No, "törpöljünk"!  :-)

Öreg Csóka

Előzmény: HG1DLV (15372)
Villágosító Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15373
SWL híradó:

Tegnap ment egy levél ha5kz-nak, aki elviekben a budapesti SWL számokat adja ki. Annyi tudható/gyanítható a dologról, hogy az SWL-kedéshez nem szükséges klubbtagnak lenni, és nem kell Mrasz tagságot sem fizetni. Egyenlőre úgy tünik, hogy vizsga sem kell hozzá, de egy fél mondattal utalás történt a nem publikus csatornákon elhangzó információkról, és azok törvényi hátteréről...

Amíg nem jön meg a válasz emilke, addig ennyit tudok a dologról mondani, abból már okosabb leszek!!!!
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15372
Szia !

Ezt a két ic-t egész Európában senki sem tartja készleten, tehát nem beszerezhető.
Az NI és a FAI disztributora a Farnell sem tudja meghozatni.
(gondolom pár darabon nincs meg a lóvéjuk)
De ezek beszerzésében tudok segiteni.

A cucchoz megpróbáltam beszerezni az eredetiben lévő RF trafókat, ami szintén nem sikerült.
A Minicircuits min.100 db/ tipus ill. 100 USD alatti rendelést nem fogad,és problémáztak az európai szállitással is.(Nekik mi még a "balkán" vagyunk. :-( )

Szóval a 3 db RF trafót kézzel tekertem,de ezekkel is megy szépen.
Pici toroidokat régi RF cuccokból bontottam.

Sokan ajánlották a TALI BT-t, de egyszer már megkerestem őket
toroid ügyben, gyakorlatilag válaszra sem méltattak.
(Lehet hogy tényleg a balkán vagyunk...:-) )

Üdv! Luki
Előzmény: airband (15369)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15371
Szia !

Mindenképp érdemes.Délig-kettőig még körül lehet nézni a börzén.
Mondjuk a főnap szombat, én is csak akkor megyek.

Üdv! Luki
Előzmény: Princ of Carpatia (15370)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15370

Egy laikus kérdés:

Ha a vasárnapomat "szabadnap"-pá teszem, érdemes elmennem Sopronba, ha sacperkábé 8-9 óra között érkezem meg? Meddig szokott pölö börze, meg egyebek lenni az utolsó napon?

Öreg Csóka

airband Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15369
Köszi a részletes leírást!

A TME-t ismerem, ma is érkezik tőlük egy pakk (Sch kütyüjéhez rendelni kellett egy 4 soros lcd-t, az is benne lesz).

DS90LV028, FST 3253. Ezeket nem leltem sehol. :-(((
Ha ezek is beszerezhetőek lesznek, akkor valószínűleg nekifogok az építésnek.
Előzmény: HG1DLV (15367)
schlumberger Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15368
No, először hibajelzést adott, beírtam újra, majd megjelent mindkettő. Index...
Előzmény: schlumberger (15366)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15367
Szia !

Igy van, a cucc nem kommersz elemekre épit.
Az összes IC beszerzése kb:2-3 hónapba telt.
A DDS IC az Analog Devicestől rendelhető.
A 74-es sorozatú ic-k bárhol beszerezhetők.
A DRV 135 és az INA 163 Magyarországon nem beszerezhető,én a TME-től rendeltem online 4-4 db-ot, igy az ára is barátságosabb volt, és akciós csomagküldés lévén nem volt postai dija.
A DRV 135 ára:3 db és felette 1413 Ft/db, az INA163: 3 db és felette:1129 Ft/db
Az Magyarországi ingyenes szállitási akciójuk szept.30-ig meghosszabbitva!

(www.tme.hu)

A DS90LV028 és az FST 3253 az nem volt semmi....
Egy ismerősöm az USA-ban dolgozik,az ő révén sikerült kintről behozatni.

Az OPA2677 a TEXAS-tól mintaalkatrészként rendelhető.

(www.ti.com)

A többi cucc nem volt gond, smd alkatrészeket,reléket, csatlakozókat a
LOMEX-től lehet rendelni,náluk gyakorlatilag minden van a mi kell a cucchoz.

Oszcillátormodult 100.000 Mhz-est használok, bontott,itthon max 40Mhz-ig beszerezhetők, de az is megfelel.Lehetőleg minél pontosabb,márkás tipus legyen.

Tápegység:Szabadon választható.A "deszkamodell" nálam a következő:
trafó:50W-os toroid, 9V, és 2x15v-os tekercscsel.
A 2 külön 3,3V LT1086V33, az 5V sima 7805, ezek a 9V-os tekercsről,graetz-és 2200uF puffer után vannak meghajtva.
A 12V szintén "sima"7812, a +/-15V 7815/7915-ös stab. ic, ezek a 2x15V-os tekercsről a már leirt graetz+pufferek után vannak hajtva.

Röviden ennyi,a cucc helyes szerelés után elsőre indul.

Üdv! Luki
Előzmény: airband (15362)
schlumberger Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15366
Elhozod Sopronba?
Előzmény: HG1DLV (15361)
schlumberger Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15365
elhozod Sopronba?
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15364

Ja! Képek a frekimérőről:

Ez egy 1 GHz-s frekimérő, amit GDO-ba szánt a konstruktőr. (999.9 MHz-s, és két lépésben viszi át a mérendő frekit tartományt.)

A kijelző melletti ellenállások eredetileg a nyák oldalon lennének SMD kivitelben. A nyák oldalon is hagyományos alkatrészek vannak felforrasztva az SMD alkatrészek helyett. (Kondenzátorok, ellenállások mind.)

Kitünő szem és uj-gyakorlat! :-D

Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15363

Szia Luki!

De jó Neked! Sopronba én is készűltem, de sajna "dolgozok" a hét végén.  :-((  (Kukorica Fesztivál, meg marathóni verseny....)

Nos, mint írtam, a projekt nálam is jegyezve vagyon. Csak kicsinyt készűlnöm kell rá, mármint technikailag. Mán fényeztem itt magam, hogy mit alakítottam SMD forrasztásilag a Samsung szlovákiai gyárában, de.... Szóval idehaza bé kell rendezkedjek SMD forrasztás ügyileg. Segédeszközöket kell vásároljak, és csinálnom is. Pölö egy forrasztó konzolt, ami stabilan befog....satöbö.

Mán csak az okán, hogy az SMD 60 év felett nem kimondottan ajánlott. :-D

(A kezem még jó, no de a szemem!.... :-(

De, ha tud valaki nem SMD technológiás SDR-t akkó tegye már közkinccsé! Nékem a Gugli haverom nem adott csak SMD kivitelű megoldásra találatot. (Bár törpölök rajta, hogy "honosítok", mert egy SMD-s frekimérőt HAGYOMÁNYOS alkatrészekkel ültettem be a "gyári" SMD-s panelbe. Ronda lett ugyan kissé, de jól müxik. (Aztán meg nem kiállításra lesz, meg nem plexidobozba építem be! :-)

Öreg Csóka

airband Creative Commons License 2008.09.11 0 0 15362
Az alkatrészek beszerzési lehetőségeiről (konkrétumokra gondolok) írhatnál azért, mert nem hétköznapi IC-k vannak a kütyüben. Nem a DDS-re gondolok, hanem a többi IC-re.
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.10 0 0 15361
Szia!

Mindenkinek köszi a dicsérő szavakat,de ne feledkezzünk meg a tervezőről,AC5OG-ről,
és a Magyar verzió paneljének tervezőjéről sem.Az igazi elismerés az Övék.

Az a jó a dologban, hogy csak be kell ültetni a paneleket, betápolni, csatlakoztatni a PC-re,és már működik is.Semmilyen hardveres beállitás nem kell, ebből adódóan
nem kell drága műszerpark,stb.

Per pillanat Sopronra készülök,ha lesz időm dobok fel fotókat.

Üdv mindenkinek!

Luki
Előzmény: Princ of Carpatia (15360)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.10 0 0 15360

üdv Luki!

Csatlakozom az előttem szólóhoz! Gratula részemről is, és remélem én is, hogy honlapodon a "munkáim" alban láthatunk képeket. De itt is jöhet egy sorozat.

Öreg Csóka

oldrad Creative Commons License 2008.09.10 0 0 15359

Szia Luki !

Tengermély gratula, ez egy igazi project ! Leld is benne sok örömöd ! Ezek után meg kell vele csinálni a DXCC-t.

Néha tudósíts a fejleményekről, netalán egy-két kép a berendezésről felkerülhetne ide, várjuk !

Üdv : oldrad

Előzmény: HG1DLV (15358)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.10 0 0 15358
Sziasztok!

Örömmel jelentem, működik szépen az SDR-1000.
A számitógép:PIII/512 ram/Win XP, tehát nem kell "csúcs PC".A SW :Power SDR 1.12.1
A hangkártya alaplapi Realtek.
Valszeg ezzel a kártyával nem tudja "gyári" paramétereket, de igy is hihetetlen jól szól!
Ajánlom minden kostruktőr amatőrtársnak.
A DDS IC-ből a hűtőlemezes "industrial " verziót használtam, de még igy is kell hűtőborda a tetejére.10-15 perc után már meleg a proci.(Clock freq:200Mhz)
Valszeg kap még egy 40x40-es keretventillátort is.
Egyszóval le vagyok nyűgözve.A befektetett munkát és alkatrészek árát
elfeledteti a végeredmény.
Gondoltam megosztom Veletek a jó hirt.

Üdv! Luki
oldrad Creative Commons License 2008.09.10 0 0 15357
Következtetés : sok híres ember kedvenc hobbija a rádióamatőrködés.
Előzmény: oldrad (15356)
oldrad Creative Commons License 2008.09.10 0 0 15356
Szép lapom van a néhai Radzsiv Ghanditól.
Előzmény: oldrad (15355)
oldrad Creative Commons License 2008.09.10 0 0 15355
Nekem is volt vele QSO-m, lap is jött rendesen.
Előzmény: Qqberci (15354)
Qqberci Creative Commons License 2008.09.10 0 0 15354
Mi annak idején az 5YAR-rõl "megcsináltuk" Husszeint királyt...
Előzmény: Törölt nick (15352)
morsetutor Creative Commons License 2008.09.10 0 0 15353
A 2004-es év nagyon aktiv volt náluk,vagy én voltam aktivabb! :-)
Januártól-novemberig öt QSO-született.
CO2GL,-CO2QT,-CO3LF,-CO3JN,Havanából,
CO8LY, Santiagó-ból.
Szép, fényképes adatlapjuk van az adatbázisokban.
Lapot ugyan még nem kaptam,de esély van: CO2LF "via bureau"-t is emlitett.
A többinek Spanyolországi menedzseren keresztül,"only direct"!
Ehhez én szegény vagyok. :-)
Valahogy az idén nem halmozom a DX-eket.
Lehet nem vagyok elég aktiv,vagy döglődik a "cájg",vagy én,vagy az antenna?
Bár az este ért meglepetés:
---8P6BX--(Barbados),ráadásul QRP! Nálam 579-el jött 20-M-en.
Nekem nem jött vissza, később kiderült, eltért az adófrekim kissé.
Egy HA7...,szintén QRP viszont megcsinálta,mik vannak igy éjnek évadján!
Bezzeg,ha esni fog a hó,csak megnézem az antennát.Oszt'akkor hajrá!
Öszzehozom azt a maradék kubai QSO-t,csak nincsennek olyan sokan. :-)
Előzmény: Törölt nick (15352)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 15352

Nem is az, hogy Castro, de bárki. Kommunista országokból nem olyan egyszerű kifelé rádiózni, a 2008-as évkönyv szerint a legkeresettebb DXCC körzet Észak Korea.

Méghogy rádiót üzemeltetni! Még a QLS lapot is elsüllyesztik a szervek.

Gondoltam ha valóban Kuba, küldök egy SWL lapot, ha már megcsinálni nem tudom, az is egy barátság kezdete. (antennám nincs most, meg a morse-hoz is hülye volnék, "szerencsére" géptávíró - lett volna. MixW-ből meg nem morzézünk, stílustalan lenne).

Na, majd! :-)

Előzmény: Qqberci (15343)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 15351
Köszönöm előre is.
Előzmény: Zümi 31 (15350)
Zümi 31 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 15350
Holnap a Váci úton dolgozom, majd átdobom ha addig nem oldódik meg más segítségével.
Előzmény: Zümi 31 (15349)
Zümi 31 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 15349
Xanti! Nékem is van KT922B-m.
Előzmény: Törölt nick (15339)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 15348
"Ki tudna segíteni egy db KT922B jelű tranyóval?"

Nekem van három is, használatlanok. :-) Hova küldjem vagy vigyem?

Amúgy én meg b-t hajkurásztam, amíg el nem untam, mert csak A van itthon, de az nem hajtja ki...
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 15347
Közben rémlik már valami, azt hiszem, hogy ennek a 922 családnak a BLY 91-92-93 a megfelelője, mert azok 28 V-os típusok. Azokból viszont van a háromból kettő, csak azt nem tudom melyik kettő van, holnap megnézem ezt is. Na jóéjt!
Előzmény: Törölt nick (15344)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.08 0 0 15346
"Hát biza nemtom. A meghajtója egy b jelű, az orosz kis fordított b."

Ilyen orosz fordított b-s van két darab használt, de jó. Amit először kértél, az nincs sajnos, pedig átnéztem mindent. (sok régen keresett dolgot megtaláltam).
KT925 van még, de az meg nem 28 voltos, ha jól rémlik.
Holnap megnézem még a garázsban a lomok között, aztán majd este jelentkezem.
Előzmény: Törölt nick (15341)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.08 0 0 15345
Yes :-)
Előzmény: Doky586 (15342)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.08 0 0 15344
Megnéztem egy PDF lapon, és eléggé meglepett, mert az A,B,C jelzések nem szoktak alapvető eltéréseket jelölni, de ha jól látom, akkor itt majdnem nagyságrendnyi eltérést jelöl kollektor áramban és powerben. A B (V) jelzés szokatlanul izmos tranyót jelöl (majdnem 45W max), talán egy BLY89 elmenne helyette ..
Előzmény: Törölt nick (15341)
Qqberci Creative Commons License 2008.09.08 0 0 15343
Örültél, mi, hogy Castro elvtárs személyesen böngöli a rezet?...
Előzmény: Törölt nick (15336)
Doky586 Creative Commons License 2008.09.08 0 0 15342

Az A-t könnyű beszerezni, de az adatlapja szerint teljesen más..

(45W helyett csak 7W-ot tud..)

Előzmény: Törölt nick (15340)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.08 0 0 15341

Hát biza nemtom. A meghajtója egy b jelű, az orosz kis fordított b.

Valszeg a B (v) a legnagyobb a sorban. Akkor az A a legkisebb.

Ez 12 V-ról 10 W vivőt csinál, de tápfesz moduláció van, így csúcsban 24 V-ot is ki kell bírnia. A rádió 24 V-os, a végfok féltápról jár, az van megmodulálva. AM.

Előzmény: Törölt nick (15340)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.08 0 0 15340
És nagy baj, ha "A" van a végén? Abból kettő is lenne.
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.08 0 0 15339

Urak!

Ki tudna segíteni egy db KT922B jelű tranyóval? (Ez az orosz írás, tehát magyarul kt922v)

Egy igen koros reprádió végfoka ez. Annyit nem ér, hogy átépítsem valami 2SC-re, MRF-re, de adnék neki még egy esélyt a továbbélésre.

masi1 Creative Commons License 2008.09.08 0 0 15338
Köszönöm a linket,(ha oroszbol huztak meg mindig is, de a müszaki-nyelv még olvashato számomra).
Előzmény: schlumberger (15324)
tercier Creative Commons License 2008.09.07 0 0 15337
Sziasztok. Keresek ALAN54-E típusú CB rádióhoz kapcsolási rajzot. Ha van valakinek küldje már el a tercier@freemail.hu-ra. Nagyon köszönöm. Üdv: István
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.06 0 0 15336

Megállt az ütő... De a gép /sajnos/ helyesbített...

Afeketebarany Creative Commons License 2008.09.06 0 0 15335
Itt vagyok a Balatonon.Gizivel nem találkoztam.
Előzmény: SZEGECS (15331)
ha6pc Creative Commons License 2008.09.05 0 0 15334
Jójó...köszi!
Előzmény: Qqberci (15332)
Qqberci Creative Commons License 2008.09.04 0 0 15333
Előzmény: hegymenet (15328)
Qqberci Creative Commons License 2008.09.04 0 0 15332
Úgy gondoltam, hátha lehet tõle kapni rajzot. Vanni biztosan van neki.
Előzmény: ha6pc (15330)
SZEGECS Creative Commons License 2008.09.04 0 0 15331
Az olyan,mintha fizetnék valakinek,hogy vigye már el a Gizit pár napra a Balcsira.

Ahhoz azért ismerni kellene Gizit is :) Adott esetben lehet, hogy tényleg te fizetnél azért a néhány nap nyugiért :)

Előzmény: ha6pc (15330)
ha6pc Creative Commons License 2008.09.04 0 0 15330

Köszönet mindenkinek szkópügyben !

Fizetni ilyesmiért bárkinek?! Azért,hogy élvezkedjen? Egy frászt!

(Az olyan,mintha fizetnék valakinek,hogy vigye már el a Gizit pár napra a Balcsira..)

:D

No,esetleg az antikváriusnak.

ha6pc Creative Commons License 2008.09.04 0 0 15329
Köszönet!!
Előzmény: schlumberger (15324)
hegymenet Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15328

Szia ha6pc!

Az antikvárium.hu is úgy hirdeti magát, hogy:

Nálunk megtalálja, de ha nem mi beszerezzük!

Van is egy műszerismertetője amiben benne van az EMG-1556-os.

Üdv.

Előzmény: ha6pc (15319)
Qqberci Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15327
A 1553, 55 és az 56 is jórészt "az Õ lelkén szárad"...
Előzmény: Qqberci (15326)
Qqberci Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15326
Nem dolgozik rosszul a Mester

Végülis fejlesztõ volt...
Előzmény: HG1DLV (15325)
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15325
Szia !

Nem dolgozik rosszul a Mester, de kicsit borsos az óradij.
Saját tapasztalat.
A saját javitás gazdaságosabb.

Üdv! Luki
Előzmény: Qqberci (15323)
schlumberger Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15324

Радио1946-2007

azoknak, akik ismerik még/már a cirill betűket...

Öreg Csóka, figyelem!!!
Qqberci Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15323
Az EMG 1566 az maga egy szkóp. A fiókjai EMG 15565 (TR-4728) kétsugaras és EMG 15566 (TR-4729) kettõs idõalap. Trubiánszky mestert hívd fel, most is hirdet a Technikában (Oszcilloszkóp-Video Bt)
Előzmény: ha6pc (15319)
hegymenet Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15322
Vagy amatőr börzéken, például Puskás..stb.
Előzmény: Whitebird (15317)
hegymenet Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15321

Szétnézhetsz a Vaterán is az el. alkatrészek szekcióban!

Whitebird Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15320
Köszönöm.
Előzmény: schlumberger (15318)
ha6pc Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15319

Sziasztok!

TR-4658 szkópról hol lehet hozzáférni információkhoz,

de legalább kapcsolási rajzaihoz?

Ilyen fiókok:  EMG 1565 (TR-4728)

EMG 1566 (TR-4729)   ?

schlumberger Creative Commons License 2008.09.03 0 0 15318
ham-bazár, mgb például
Whitebird Creative Commons License 2008.09.02 0 0 15317
Sziasztok.
Kérdezném, hogy manapság nagyfrekis rezgőkörök készítéséhez tekercstestet és egyéb szerelvényeket, hol tudtok vásárolni?
Ugyanis amikor a normál boltokban kérdeztem "Néztek rám mint borjú az új kapura" mintha valami csoda dolgot kértem volna.
Most tényleg annyira nincs igény ilyesmire, hogy nem érdemes pár marékkal rendelniük?
Nekem raszter lábkiosztású, 2x3 lábú csévetest kellene, árnyékoló serleggel, 2.4 mm –es réz hangoló maggal.
Megköszönve válaszotokat,
Whitebird

Hasonló mint az alábbi képen, csak nem, vasmagos hangolásúban.

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15316
Köszönöm - elkezdem a témával való ismerkedést.
Előzmény: HG1DLV (15314)
Hobbi-Fotós Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15315
HG1DLV Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15314
Szia !

Megadom a linkeket ahonnan az infókat szereztem:

http://www.flex-radio.com/
letöltések:
http://support.flex-radio.com/Downloads.aspx?fr=1

Magyar válltozat:
http://radioepites.ham.hu/

DL2JTE Laci oldalán is van sok hasznos dolog:
NEWS-ban SDRNEWS

http://www.dl2jte.110mb.com/

A paneleket a következő helyről lehet megrendelni:

I+K Elektronikai Bt: pcb@pcb.hu

Nagyon korrektek, hamar küldik a paneleket, és nagyon baráti áron.

Szóval, nem a hardweres dolgokkal van problémám,láttam már forrasztópákát, hanem azzal hogy
az üzembehelyezésnél egy csomó mindenről nincs infó.
Ne felejtsük el: a dolog hardweresen nem teljesen egyezik a gyári konstrukcióval,
de nem is ez a probléma.
Pl: Gépigény, nem támogatott hangkártya esetén mi a teendő, kalibráció stb.
Valszeg menni fog egyedül is, de szeretnék időt megtakaritani, mert ebből kevés van.
A hasix stb fórumokon érdemleges infót nem tudtam összeszedni, a linkek jobbak, de minden nem található meg ezeken sem.
A plug&play amatőrök észosztására sem nagyon vagyok kiváncsi, én gyakolati ember vagyok,legfeljebb kicsit tovább tart a dolog.
Azért köszi mindenkinek.Ha sikerült megoldani a dolgot, megosztom veletek
a tapasztalataim.

Üdv! Luki
Előzmény: Törölt nick (15309)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15313

SDR....

Délutáni csendespihenőm böngészésekor akadtam rá....

http://oz7z.dk/index.php?page=sdr-radio

Talán van benne hasznos....

Előzmény: Princ of Carpatia (15311)
TamiBT Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15312
- felreertettel de mindegy, latom megy a csipobol tuzeles rendesen :o
Előzmény: kaiserradio (15310)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15311

Szia Luk!

Bocs, hogy bevauzok Ernővel való csevelyetekbe, de valhol a távoli jövőben nekem is jegyezve vagyon ez a téma. Azt a pár dolgot ami ismert, és publikus elsősorban a HASIX fórumának idevágó beírásai jelentik. Ott több hivatkozás is van, klf linkek megadásával.

http://forum.hasix.org/smf/index.php?topic=1670.msg14294#new

De szerintem biztos ismert a dolog.... :-)

Üdv! Gyuri

Előzmény: Törölt nick (15309)
kaiserradio Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15310

Nekem nem kell felhívnom senkit, mert van rádióamatőr hívójelem 1982 óta és megfigyelőszámom (SWL-number) 1987 óta: Fizetem a MRASZ tagségi díjat.

Jobban figyeld a fórumon írtakat.

Előzmény: TamiBT (15305)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15309
Szia Luk!
Talán elkerülte a figyelmemet, hogy a kapcsolás és szoftver letölthető valahonnan? Őszintén szólva magam is elbabrálnék vele ha publikus a knowhow.
Előzmény: HG1DLV (15302)
ha6pc Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15308

Ok Gyuri.

Nem ígérem,hogy "exprex",de el fog jutni hozzád.

Műszer ugyanis nincsen hozzá,tehát írott malaszt.

Előzmény: Princ of Carpatia (15307)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15307

Kedves Druszám!

Én voltam az! :-))

Tudott dolog rólam, hogy szívesen segedelmére vagyok amatőrtársaimnak mechanikai problémák megoldásainak kivitelezésében. Tudsz Te is antennaforgatók felújításának, "gépesítésének" átalakításáról általam történő kivitelezéséről, és, hát ennek baráti ellentételezése volt egy "profi" frekimérőnek a nekemajándékozása.

Olvasható piciny bészámolóm a HASIX fórumon, a "Buda-Duga" fantázianevű teleszkópos "antenna-tower" kézi üzeműről, motorikus forgatóvá való átalakítása. Meg egyébb házilag, vagy kicsiny ipari szolgáltató jellegű munkával megvalósított antenna-"tower" megoldások kivitelezése, aminek gyakorlati tapasztalatait, akár tanúlság gyanánt teszem közzé. De van arra is példám, hogy személyes kontakt megteremtése után baráti segedelem nyújtás okán már volt szerencsém a kivitelezés konkrét megvalósításában is.

No, ezt csak azért írtam le ide is, ha valamelyik amatőrtárs valami hasonló dologra "vetemedik" :-) , akkor szívesen állok rendelkezésre baráti segítség alapon. Mán csak azért is, mert néhány amatőrtárs ezen a topikon is emlegetett valami hasonlatos dolgot. (És nem feltétlenűl valami várt ellenszolgáltatás alapján!)

A frekimérőt tényleg önzetlen viszonzatként kaptam ajándékba.

És, hát tudod: Jó, ha van műszerkönyve, mert a kéznél lévő segítség a legjobb segítség! :-)

Üdv: Gyuri

Előzmény: ha6pc (15306)
ha6pc Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15306

Szervusztok!

Nem oly régen keresett itt valaki TR-5282 (DFM-127) gépkönyvet.

Ha még kell, nálam van.

TamiBT Creative Commons License 2008.09.01 0 0 15305
- ha felhivod az illetekest?
Előzmény: kaiserradio (15303)
Villágosító Creative Commons License 2008.08.31 0 0 15304
Kedves Kaiserrádió!

A tagsági díjról még nem tudok semmit, ez az első kör is kb 2 hétig tartott. Úgy látszik Isten malmai itt is lassan örölnek.

Előzmény: kaiserradio (15303)
kaiserradio Creative Commons License 2008.08.31 0 0 15303

Kedves Világosító!

Akkor beköszöntött a demokrácia.

Öt évvel ezelőtt foggal-körömmel kellett visszaharcolni az SWL számomat, amit még MHSZ-korban kaptam.

Majd következett a megújítás. Csak HA-...-500-as sorszámtól voltak hajlandók kiadni.

De még mindig marad a kérdés: MRASZ-tagsági díjat is kell fizetni?

Vagy már azt sem?

Örülnék, ha valaki felvilágosítana.

HG1DLV Creative Commons License 2008.08.31 0 0 15302
Sziasztok!

Segitséget szeretnék kérni a következővel kapcsolatban:
Megépitettem a neten található dolgok ismeretében az SDR-1000
Magyar verzióját.
Mielőtt üzembe helyezném, kiváncsi lennék pár dologra:
-Gépigény:mi a minimum HW/SW igénye (SW:Power SDR V.1.8.0)
-Hangkártya igény,ill. alaplapi hangkártyával milyen szinten működik.
-Illetve bármilyen gyakorlati segitség, tanács.
Előre is köszi mindenkinek.

73! Luki
schlumberger Creative Commons License 2008.08.30 0 0 15301
No, azóta sikerült bszélnem ideiglenesen ott állomásozó barátaimmal, akik elmondták, hogy valakik az utcán bótoltak...
Na majd kialusszák jövő ilyenkorig.
Előzmény: schlumberger (15300)
schlumberger Creative Commons License 2008.08.30 0 0 15300
Vajh milyen helyzet alakult ki?
Talán bujkáló, ittragadt szovjet katonák a GU43 mellé árukapcsolásként géppityut is adtak?
Vagy mi a fene olyan durvaság, ami miatt egy hobby-csere-bere betiltandó?
Vagy valaki odatartotta a zsebét, de nem esett bele semmi?
Előzmény: HA3TBL-Laci (15298)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.30 0 0 15299
Megoldás - szerintem: Amennyiben a terület tulandonosát zavarja, hogy ott csereberélnek, akkor másvalaki területén is lehet rendezni. Nem örömteli döntése ez a tulajnak, de végül is eldöntheti mit enged meg saját kerítésén belül. Én például megengedném, hogy a barátaim a kertemben csereberéljenek, csakhát nem Szarvason lakom.

Megjegyzem tök homályos ez a híradás - kinek nem tetszett a dolog, és milyen jogi alapja van a döntésének?
Előzmény: HA3TBL-Laci (15298)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2008.08.30 0 0 15298

Olvasom  a  http://www.elektronline.hu/pannondxc/  , hogy...

„A mai szarvasi börzén az alábbi írásbeli értesítést osztották szét:

Tájékoztató.

Tekintettel a 2008. augusztus 30-án kialakult helyzetre tájékoztatom a T. Rádió-amatőröket, hogy 2009. évtől az Ifjúsági Tábor területén és a tábor előtti közterületen az árusítás nem lesz engedélyezve. (Ez évben is engedély nélkül, spontán folyik az árusítás).

A Szarvasi Gyermekélelmezési Kht által üzemeltetett Erzsébet-ligeti Ifjúsági tábor hatásköre csak a szállás és étkezés biztosításáre tarjed ki. Erről az elkövetkezendő évben a rádiósok által ismert sajtókban és az interneten folyamatosan fogjuk tájékoztatni az érdeklődőket. Az árusítás a következő évtől a Szarvasi KOMÉP Városgazdálkodási Kft szervezésében, a jogszabályban előírt térítési díj ellenében az Erzsébet ligetben lesz megszervezve, ill. engedélyezve.”

Most csak akkor ott és jövőre életbe lép a "Nulla tolerancia"! Aki valamit "börzézni" akar azért, aki "börzézett" azért. Vagyis egyszerűen mondva: van kalapja, nincs kalapja!? 

Kinek milyen információi vannak? 

73! Laci HA3TBL

HG4I Creative Commons License 2008.08.29 0 0 15297
Örülök.
Hajrá!
Előzmény: Villágosító (15296)
Villágosító Creative Commons License 2008.08.28 0 0 15296
Na jelentem megjött aMRASZ-tól a válasz emil. Csak kérni kell SWL azonosítót.
ha6pc Creative Commons License 2008.08.28 0 0 15295

Sajnos ez a 6-os körzetre is igaz,de amatőrködésből errefelé nem lehet megélni.

Ebből következik,hogy más megélhetési forrás után kell nézni,ami sok időráfordítás.

De hogy itt megszólják az embert?! Furcsa bagázs-nak titulálják.

Brühühűűűű....Hüpp,szipp!  8-))

Előzmény: Törölt nick (15294)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.28 0 0 15294

Legalább arrafelé van "valami" tevékenység, nem úgy mint Borsodban.

9-ben olyanok az amatőrök mint a motorban a fáradtolaj...50.000Km után. :) :)

Előzmény: Törölt nick (15293)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15293
A hasix nálam felejtős, nem használom, megszóltak, fura egy bagázs...
A szőlő meg valóban savanyú....
Előzmény: HA3TBL-Laci (15292)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15292

Szia Gábor!

Kijelentem, hogy minden önös érdek nélkül és nem "fizetett" reklám motivált!

Most már kezd, (de ezt ne vedd komolyan) lelkiismeret furdalásom lenni, hogy a HASix Rádióamatőr Fórumon  is olvasható, amihez közöm van. 

A  http://forum.hasix.org/smf/index.php/topic,1704.msg14498/topicseen.html#new  is fent a QTC a HG3RUB-rol!

Az, hogy valakinek, valakiknek savanyú a szőlő...arról van véleményem, de az ingerküszöbömet még nem lépte át!  

73! Laci HA3TBL

Előzmény: Törölt nick (15285)
HA5COI Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15291
Megköszönném. Tulképpen 2 db kéne de már 1 db is segít, ez ugye árfüggő :) és a 152-es, mivel dual-modulussal rendelkezik, jobb is. Mivel mélcímed nem publikus, kérlek szépen, írj te az enyémre, hogyan bonyolítsuk le. Cserealaktrészeim is vannak szép számban, tehát írj vmi kívánságot, hátha van nekem.
Előzmény: hqp (15288)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15290
Köszi a nevében is! :-) - megadtam neki a topik linkjét, lehet, hogy olvassa, de megírom neki emailban is.
Előzmény: Törölt nick (15289)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15289

Nekem van doksim. Hívjon fel a szervízben és megbeszélem vele.

www.radiolab.hu

Így a leggyorsabb.

Előzmény: Törölt nick (15286)
hqp Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15288
145152-őt tudok adni néhány darabot.
Előzmény: HA5COI (15283)
oldrad Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15287
Kösz a módosítást, az elv ugyanaz, csak időben térnek el egymástól ezek szerint.
Előzmény: tangua (15282)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15286
Kedves Olvtársak! (különösen XANTI)

Egy - szintén kedves - amatőrtársunk, a nagykátai HG7AC keresi egy rádiónak a dokumentációját, vagy bármilyen információt róla (csaktalozó bekötések, netán teljes kapcsolási rajz ..stb)

A rádió típusa RS-6102 és profi repülős rádió, lengyel gyártmányú, LED-es frekikijelzésű.

Előre is köszönettel ...

(emailban elérhető: hívójele kukac citromail.hu )

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15285
Aztán mire fel ez a nagy hírverés Laci?
Hallottad-e, hogy pár nap elteltével meg is lettünk szólva, hogy itt túl sok az átjátszó már 70 cm-en is.

Hát igen, valóban irigylésre méltó, öt átjátszó használható kézből fél wattal, abból kettőn van EchoLink.
Előzmény: HA3TBL-Laci (15284)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15284

Sziasztok!

Új UHF átjátszó Dombóváron.
Főbb adatok: Dow. 434,725 MHz CTCSS 88,5 Hz

Up.   433,125 MHz CTCSS 88,5 Hz
Hívójel: HG3RUB, QTH: JN96BJ
Bővebb adatok, fotók és leírás a http://ha3kgc.uw.hu/ honlapon a HG3RUB

átjátszó leírásban található.

73! Laci HA3TBL

HA5COI Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15283
Szasztok

Azt szeretném kérdezni, tudtok-e boltot, ahol kapható ez az IC:

MC145152 vagy MC145151

A triviális boltokat Budapesten már megkérdeztem v akinek webes katalógusa van, megnéztem. Nem találtam, elég régi szintézer IC, de nekem pont az lenne jó. Esetleg ha vkinek kéz alatt lenne, szívesen megvenném.
tangua Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15282
>>> Az FRG-ben egy korai FLL-szintézer van, ugyanez megtalálható a Barlow Wadley XCR-30-as profi táskarádióban is, közös fejlesztés volt annak idején.<<<

Bocs, kicsit vitatkoznék. Az FRG-7 és CXR-30 nem FLL- szintézerrel, hanem az ún. Wadley-hurokkal működik. A szellemes megoldásról Gugli-apó rengeteg találatot ad. A Wadley-loop Dr. Trevor Wadley dél-afrikai mérnök ötlete, már 1940-ben használta hullámmérőben. A kommunikációs vevők közül az 1954-ben gyártott RA-19 ben alkalmazták először. Az XCR-30-at 1969-től gyártották, az FRG-7 1977-es konstrukció, tehát közös fejlesztésről szó sincs.

Az XCR-30-asra vigyázz nagyon, nem túl gyakori jószág kis hazánkban! (Bár nekem is van egy példányom…)
Előzmény: oldrad (15243)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15281
Próbálj meg szerzni egy FM-40-160 doksit.
Ez egy BRG gyári rádió, a TITÁN (FM-10-164) elődjének, a csöves/tranzisztoros FM-10-160-nak a nagyteljesítményű változata.
Nagyon kis eséllyel, de mintha rémlene, hogy van vagy volt ilyen doksim.

Előzmény: Princ of Carpatia (15279)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15280
Rádióamatőrök Kézikönyve 1978, 190. oldal, szerző HA5BK
Előzmény: Princ of Carpatia (15279)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.08.27 0 0 15279

Üdv Barátim!

Kapcsolási rajzot, ill. teljes leírást keresnék 144 MHz-re, PA kategóriában. A végfokba terveim szerint QQE 03/12 (meghajtó) és QQE 06/40-es (vég) cső, ill. csövek lennének.

Találtam én a Gugli barátom segedelmével pölö Heathkit kapcsolást, (HW 101) de az kissé "kusza", mert ahogy nézem, az egy többsávos trv. vége.

A "Heathkit" tipusgyűjteménye szerint létezik CSAK 2 méteres végfoka az említett csövekkel, de arra sajna nem akadok rá.

Kérlek benneteket, ha van valami anyagotok, doksitok, estébé, akkor vezessetek nyomra, ill. segítsetek.

Kösz: Öreg Csóka

Zümi 31 Creative Commons License 2008.08.26 0 0 15278
A piros nyíl nem Z31 jelölésű :-) Fotótartozék.
Előzmény: Zümi 31 (15277)
Zümi 31 Creative Commons License 2008.08.26 0 0 15277
Igen köszönöm! Valóban több infot találtam.
Feltúrtam a netet és a felső hiányzó kristályok nem alaptartozékok tényleg.
Amit nem néztem meg és nem mondtam hogy a tápban állítólag két kisebb teljesítményű tranyó van a gyáritól.
Előzmény: Törölt nick (15276)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.26 0 0 15276

Az FT277-et leánynevén FT101-nek hítták anno. Úgy több infót találsz róla.

Gyere, hozzad.

Előzmény: Zümi 31 (15272)
Zümi 31 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15275
Én az asszonynál csekkoltam le:-)
User manual a kézbe és megyek ismerkedni. Ma hosszú de jó estém lesz.
Előzmény: Törölt nick (15274)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15274
Te spermahajder! Lesés közben csekkoltam ám! ;-))
Előzmény: Zümi 31 (15272)
monitor36 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15273

Az se semmi, amikor a kollágák az összesodort műszerzsinort kissé módosítják úgy, hogy az egyik zsinór a műszert zárja rövidre, a másik zsinórral pedig akkora zárlatokat viszünk be a mérendó helyre, hogy csak úgy durran. Én egyszer pedig úgy is jártam, hogy egy jó vastag műszerzsinór ere a pvc köppeny alatt szakadt el és sokáig kerestem, hogy mi a fene van?  

Vannak tehát felejthetetlen meglepetések.

Műszerzsinór
Előzmény: Törölt nick (15269)
Zümi 31 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15272
Üdv!
Bár diódát nem kötök be fordítva, de meglátogatnálak a laborba.
Még rímelt is:-D
Megvan az inspirációm a gyors és sikeres pótvizsgához.

FT-277
Hátha összegyün az a vizsga végre, amíg antennám is lesz.

Legalább tudok beszélni azzal az emberrel aki az amatőr vizsgán csak a jó válaszokat leste le rólam:-DDD
gyula 68 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15271
Arról nem is beszélve hogy a RT ben közölt kapcsolás nem akar életre kelni! Már amikor feladja az ember a következő hónapiban közölték hogy elnézést de hibás a rajz! de volt hogy 3-4 hónap után helyesbítettek! De mégis építettünk újra nem tellett meg nem is volt könnyen elérhető!!!
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15270

Üdvözlet József!

Az SWL számot leszámítva magam is hasonló adatokkal rendelkezem, ha meg nem haragszol, nem osztom meg a fórum nyílvánosságával.

Páran innen pontosan tudják, de velük már személyes barátságban vagyok.

Az, hogy vizsga ellenében adják ki, nekem új, (nagyon új), ha tévedtem volna elnézést.

Tapasztalat, tapasztalat.

Új qth-m elkészültekor találkozunk az éterben!

Üdv!

Előzmény: kaiserradio (15264)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15269

Annak meg pláne tud örülni az építgető kezdő, amikor a megépített cuccban 2 nap keresés után rájön, mit baltázott el. Aztán mikor már majdnem feladja, megtalálja a fordítva bekötött diódát.

Az se kis öröm.

Előzmény: gyula 68 (15266)
gyula 68 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15268
Én nemsokáig 64-68ig voltam mint villanyszerelő!Gy,b.
Előzmény: oldrad (15267)
oldrad Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15267
Szia ! Nem mondod, hogy Te is EMG-s voltál, hát jó lenne ha összejönne egy tali, lenne mit mesélni!
Előzmény: gyula 68 (15266)
gyula 68 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15266
Szia! Én Bp.ten a XVI. kerben lakom a munka helyem is itt volt( EMG stb) A rádiós érdeklödéseink még az iskola 7.-8 .osztálynál kezdődött és igy alakult ki egy kis csapat ami még a munkahelyen is bövült!Sajnos van aki már nincs köztünk de a többiek is valamiért elmaradtak a mindennapi rohanás miatt ki ezért ki azért most meg nem is nagyon érdekli öket a rádiózás! Kivétel ketten az eggyik most is nagy amatőr itt lakik 100 méterre és még a stalkereon is hallom ha morzézik azt mondja az az igazi! Ö nem épít csak versenyez éjjel nappal! Igy állunk most 68 évesen csak a nosztalgia! A másik rádiós barátom is arról panaszkodik hogy mit csináljon az évek alatt össze gyüjtött alkatrészekkel mert még a családon belül sem érdekel senkit sem ! Én is már pár dolgot eladtam fillérekért söt még olyat sem találtam a fiatal kezdők között akinek ingyen adnák rengeteg tranyót stb alkatrészt! Azt mondják mit tököljönek ad a fater rá pénzt és megveszi készen ! Nem tudják érezni annak az örömét amikor a saját épitésű szerkezet megszólal vagy működik( vagy nem mert az is volt bőven!!!) Üdv. Gyula b.
Előzmény: oldrad (15265)
oldrad Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15265

Szívesen segítettem volna, de ha találnátok új helyet, szívesen részt vennék én is ürgebőbe varrva egy igazi oldrad csevelyen, tekintettel arra, hogy a topiklakók többségét személyesen is ismerem (a névszerinti felsorolástól tekints el, RH-topik )

Üdv : oldrad

Előzmény: gyula 68 (15258)
kaiserradio Creative Commons License 2008.08.25 0 0 15264

Kedves de Tomaso!

A hívójelem HA5WF.

Nevem: Ugrai József

A megfigyelószámom HA5-0316.

Ezt kínkeservesen tudtam megszerezin a MARSZ-tól miuán megszüntették az MHSZ-tól megszerezett megfigyelói számomat.

Sok utánjárás után kaptam vissza, 2006-ban, pedig érvényes volt/van.

Elérhetőségem:

HA5WF

HA5-0316

tel.: 06-30-350 2646

Előzmény: Törölt nick (15248)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15263
Pedig már épp ajánlgatni akartam neked egy Orion 830-ba való hármas forgót tekercskészlettel együtt...
Előzmény: gyula 68 (15258)
gg630504 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15262

Itt minden tilos.

Ami mégsem, az kötelező.

1001001 de Gábor.

Előzmény: Törölt nick (15260)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15261
Ja! Azok nem engedélyt adnak, hanem fizetési meghagyást. Meg felszólítást. Oszt még csak kérni sem kell.
Előzmény: Törölt nick (15260)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15260
Bárcsak úgy lenne, hogy az adózáshoz külön engedély kéne - mert én nem kérnék az tuti!
Előzmény: gg630504 (15259)
gg630504 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15259

(( Több előzményre ))

Jelentősen módosítottam a wiki.ham.hu SWL szócikkét és megkezdtem a vitalapját.

Adóengedélyt ( http://www.freeweb.hu/hg9ieg/adoeng.htm ) az APEH ad;

az NHH rádióengedélyt ad.

1001001 de Gábor

Előzmény: Törölt nick (15248)
gyula 68 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15258
Kedves Olrád! Köszönöm a szivességet de már elmúlt az épitő szándékom !! Még a 80-as években saját építéső cb mellé saját épitésü freki mérő 50 Mhz ig kiegészitve 11c90 osztóval 600megáig TIL 306 kijelzőkkel ( ezek nekem nagyon drágák voltak) hamar megcsináltuk volt egy lelkes csapat egymással versenyeztünk kié a jobb és szebb kivitelű! Az idő elment a csapat is ki-ki erre -arra !Nem volt már építő lelkesedés ! Átszámitva mai árakra egy tenyérnyi sokat tudó freki mérő sokkal olcsób mint akkor alkatrészenként megvenni! A saját cb-ből csak egy pár kristály emlékeztet a szép időkre mert még az sem kell senkinek mindent megvesznek készen " ócsón"! A 3-as forgó hiánya miatt nem készült el egy rádió! Most már nincs hozzá kedvem egyedül a rádiós cimborák szanaszét mentek!Pedig pont most lenne jó össze jönni jókat dumcsizni a régi amatör világról ami sokkal szebb volt mint a mostani készen vett jobb- rosszabb készülékkel dolgozó amatőr világban!Most már csat nosztalgiázom ha olyat látok ami a régi időkre emlékeztet!Mégegyszer köszönöm a szivességed! Üdv. Gyula bácsi!
Előzmény: oldrad (15254)
hegymenet Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15257

Szia HG4I!

Köszönöm a billentyűmechanikákról küldött listát. Többször is végigböngésztem, de amelyik tetszett az túl drága nekem, az olcsóbbak meg nem tetszenek.

Így későbbre halasztom a vásárlást.

Üdv,hegymenet.

Előzmény: HG4I (15210)
oldrad Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15256
Igen, nem véletlen : Akrotiri, Air Control Tower.
Előzmény: Törölt nick (15255)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15255
A hívójele utolsó 3 karaktere akkor nem véletlen.
Előzmény: oldrad (15252)
oldrad Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15254
Szervusz Gyula bátyó, nem ígérem, de ha eljutok a Ho-Shi-Min ösvényen a forgós szekciómig, megnézem, hogy mi a találmány. Ha találok valamit, feltétlen értesítelek. OK ?
Előzmény: gyula 68 (15253)
gyula 68 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15253
Szia! Micsoda kincs a képen látható 4-es forgó régen nem tudtam szerezni még3 sat sem , lehet hogy rossz helyen kerestem igaz akkor még nem volt internet! Üdv. Gyula b.
Előzmény: oldrad (15246)
oldrad Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15252

Az adóengedélyem mellett nekem is van megfigyelőszámom, ha hallok valami ritkaságot, csak direktben küldöm a lapomat, még így is megéri SWL-kedni.

Talán a legutolsó érdekesség, bár egyszer 14 MHz-en már beszéltem vele, a ZC4RAF volt Ciprusról, olyan Harrier-es lapot küldött, hogy fent van a Tacepaon a gyűjtiben.

Előzmény: Törölt nick (15251)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15251

Nekem is megvan még a megfigyelőszámom. Loggal, meg vagy 150 QSL lap. Igaz, hogy 1969-ben kaptam. Az elévül?

A legnagyobb sikerem az egy Polni Den URH verseny 2. helyezése SWL kategóriában vele. HA5-191.

Előzmény: Törölt nick (15250)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15250
Egy másik egyszerű lehetőség, hogy egyenesen hozzám fordul a kérelemmel, és minden cicó és feltétel nélkül adok ki megfigyelő engedélyt tetszőlegesen választott megfigyelő számmal. Ha ragaszkodik hozzá, akkor vizsgát is rendezünk ünnepi ebéddel - költségtérítés ellenében. Beírom a nevét egy füzetbe, és ezzel nyilvántartásba is van véve. Ha aztán bárkinek problémája van azzal, hogy rádióamatőr forgalmazást hallgat (például a korábban feltüntetett internetes rádión), akkor hivatkozhat a pecsétes engedélyére.
Előzmény: kaiserradio (15247)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15249

Amúgy pl. az adóengedélynek sincs semmi köze a MRASZ-hoz. Az NHH adja ki, a nála letett vizsga után.

Régen valóban minden út rajta keresztül vezetett. Lehet, hogy a megfigyelőszám még maradt az ő hatáskörük?

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15248

No lassabban kicsit.

A Wiki-t ne tekintsd hiteles forrásnak, mert zsákutcába szaladhatsz.

Jelenleg olyan vevőberendezést tarthatsz engedély nélkül üzemben, ami neked szóló sugárzások vételére (is) készült. Papíron!

Ha nincs engedélyed (lám, nem csak adóengedély létezik) Pl. egy amatőr állomás vevőrészét sem kapcsolhatod be.

Ha olyan a készülék, amivel neked szóló adások vehetők (pl. van benne közép, vagy URH sáv) azt azért üzemeltetheted. Pont azért, mert van benne broadcast és ugye te azt hallgatod. Az adatvédelmi dolgok még ezen felül vannak. Volt úgy is ahogy te mondod, de pár éve változott.

A törvény valahogy úgy fogalmaz, hogy általában minden rádióberendezés (egy vevő is az) ÜZEMELTETÉSÉHEZ engedély kell. Mindjárt azt is kimondja, hogy mentesül ez alól a műsorszóró adások vételére szóló. Meg vannak ún. általános engedéllyel rendelkező berendezések. Pl. mobiltelefon, PMR446, CB.

Ha valaki igénybe akarja venni a QSL szolgáltatást, az tagságival és pénzzel jár természetesen. De küldheti direkt postán is, csak az kissé drága volna.

kaiserradio Creative Commons License 2008.08.24 0 0 15247

Wikipédia arról ír hogy megfigyelhetsz mindent. Akármilyen készülékkel, és akármilyen sávon.

Nem terjesztheted harmadik fél részére a hallott információkat.

Te megfigyelő számról kérdeztél.

A megfigyelőszámot a MRASZ adja ki, rádióamatór vizsga birtokában (ha hajlandó).

Ugyanis ahhoz, hogy QSL-lapokat a QSL-irodán keresztül kaphasd, MRASZ-tagnak kell lenned, ami évi 8600 Ft tagsági díj befizetésével jár.

Engedély birtokában megszerezheted a például HA5-001 megfigyelőszámot.

Ha ez az információ nem elég, ne a Wikipédiát, a MRASZ honlapot nyisd meg.

És nagyon meglepődsz, hogy a fontosabb információkaz csak az érvényes MRASZ-tagsággal rendelkezők tudják megnyitni, miután begépelték a MRASZ tagsági igazolványuk számát.

Egyébként, ez RÁDIÓAMATÓR Fórum, a rádióamatórök ezt KELL hogy tudják, ne vezessenek téged félre.

Szívélyes üdvözletem, kedves Világosító.

N.B.: fenti szöveget az alább olvasható üzenetedre írtam:

"A megfigyelő amatőrködésnek nem előfeltétele a rádióamatőr vizsga. Ugyan korábban Magyarországon kötelező volt, ma már csak ajánlott, hogy a rádióamatőr vizsgára készülő személy először hosszabb időn keresztül megfigyelőként hallgassa a rádióamatőr sávok forgalmát, ilyen módon ismerje meg a forgalmazási technikákat és szokásokat." Idézet a Wiki.ham-ból.

Szerintem ezt a problémakört Dallos Úr megoldja, ha végre válaszol...

oldrad Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15246

Szeva reflektor bácsi ! Már előszedtem Neked néhány látnivalót , most egy öreg BC-348-as kerreg itt mellettem, majd jól meglátod, hogy hol kezdődtek a rádiók.

(a neten kerestem gyorsan egy képet róla, mert lehervadtak az akksik a fényképezőben)

Előzmény: Villágosító (15245)
Villágosító Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15245
"Látom a fotózás érdekel, ez ahhoz "hasonló". Játékgéppel - játék eredmény."

Fotózás? Igen. A legjobban egy FED2-vel szeretek fényképezni, de megvan a polcon a Canon 20D-je is. És még sok egyébb régi masina. Ha nagyon kellene, akkor a Canont adnám el elsőnek, és legutoljára a FED-et. Leírtam, hogy én sem játékgépet szeretnék. Az én igényeimet szerintem egyenlőre bőven kielégítené egy egyszerű asztali vevő. Úri huncutságok nélkül. Még a digit freki kijelzés sem kell, van papír, ceruza, írni meg tudok.
Előzmény: Törölt nick (15227)
oldrad Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15244
Szia Sch , Te már nem is válaszolsz nekem az RH-topikon?
Előzmény: schlumberger (15242)
oldrad Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15243

Nincs is szándékomban megválni tőle. Az FRG-ben egy korai FLL-szintézer van, ugyanez megtalálható a Barlow Wadley XCR-30-as profi táskarádióban is, közös fejlesztés volt annak idején. Egygomb-hangolású, 0-30 MHz-ig fogja át a teljes sávot, a sávváltó kapcsolóknak látszó tárgyak csak a preszelektort váltják.  Külföldön külön klubjuk van az FRG-seknek, de láttam náluk néhány brutális  képet, ahol a kedves klubtagok egymást bíztatják, hogy hová fúrjanak különböző lyukakat a kis kapcsolóknak és csatiknak, ahová a külső digitális displayt, és az egyéb himbilimbiket be lehet dugni. Még jó hogy nem egy EM-4-es varázsszemet fúrnak bele elrettentésképpen. A Lowe ma is dobogós helyen áll a vevőtesztekben, úgy érzékenység, mint szelektivitás tekintetében, nem beszélve a nagyjelű bemeneti dinamikájáról, persze a belsejét a Plessey gyártotta, azért húzós az ára. Az AX-700 pedig egy tündibündi panorámavevő, 50-905 MHz-ig, AM-WFM-NBFM üzemmódban, folyamatos vagy memória szkenneléssel fogja át a sávot, és minden látszik az LCD-n. A néhány wattos hangfrekis kimenőteljesítménye komoly hangfalakat is keményen megdönget, Hi-Fi hangminőségben !! Persze a mai fejlesztésű rádióknak szinte kötelező szolgáltatása a panoráma üzemmód, akár asztali, akár kézi kivitelben, de akkoriban ez még nyálcsorgató kuriózum volt . Még beszúrom a Barlow képét, amire néhány haverom azt mondta : milyen furcsa VEF rádió, de már van rajta SSB !! Ez kétgomb-hangolású, a bal a MHz-eket, a jobb a 100 KHz-eket lépteti, a kis függőleges műszeren 0-0 gombállásoknál kell a szintézert füttymélypontra lenullázni, és onnantól kezdve frekvenciahelyes a két skála (0-32 MHz-ig).

Előzmény: Törölt nick (15237)
schlumberger Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15242
Költözésemig röhelyes 1.6-os dagger

Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!! Röhej az pontos j, Te!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: Törölt nick (15239)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15241

Köszi! Hiszi vagy sem bárki.. Nem adnám egy VR500 kézi scanner-ért.

Olyan egyszerű, hogy már én is értem. Warc pakolható bele, sávonként kvarc(és környék) csere, továbbá a végfok utáni aluláteresztő szűrő cseréje. Hiszen az is az előlapi sávváltóval kapcsolódik.

Preselector a "bazi nagy kondi lelkével" nagyjából bárhol "preszelektál" ahhoz, ami utána rezeg.

Csak a hely nem lesz benne több.

Előzmény: oldrad (15240)
oldrad Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15240
Dicsekedhetsz is a "hattyúddal", nagyon jó kis masinka, én is szemeztem vele annak idején, csak a WARC-sávokat hiányoltam belőle. Ma már sokan idegenkednek az analóg (tekerős) VFO-tól, pedig annak is van varázsa, és nincs a PLL-ekre jellemző raszterfésű vétel közben. Persze idővel ezt a készülékek nagy részénél kigyomlálták az egyre tisztább jelű lokáloszcillátorokkal, de a tapasztalataim szerint a gyengébb zsebrádió-szerű, vagy " mindentvevő" kézi scannereknél bizony hallani lehet csendesebb sávrészeken a lépészajt hangolás közben.
Előzmény: Törölt nick (15239)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15239

Költözésemig röhelyes 1.6-os dagger, hogy swl lehessek legalább, no meg a "korántsem vicc" swan 100 mx! Dicsekszem újfent ;-)))

A dagger 40m-en az kábé 1/istentudja-egyáltalánnemrezonáns hullámhosszú.

Előzmény: Törölt nick (15238)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15238

...a riportot elismételtette párszor, QRM. "good bye sir, chao chao, tank you".

A vége szerint örültek egymásnak! :-)

A VU2TTP-t nem hallottam, mindjárt lefotózom, milyen "viccel" hallgatózok.

Köszi!

Előzmény: Törölt nick (15234)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15237

Szólj bele, mert az én tapasztalataim még csak pár évesek!

Hát, a linkeltek közül bármelyiknek lennék boldog tulaja. Az első már ritka, akinek van biztos nem adja el. Lowe nem is tudom van e az oszágban, ugyanolyan ritka (és drága) lehet mint egy AOR.

A harmadikat meg még sose láttam! :-)

Előzmény: oldrad (15229)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15236

Szia Laci!

Ha engedélyes az illető, már nem is javasolnék mást! :-)

Előzmény: HA3TBL-Laci (15228)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15235
(bocs, VU2TTP-vel)
Előzmény: Törölt nick (15234)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15234
Nagyon jó - ugyanezt kérnénk adásirányba is:-)
Éppen IK0GDG nyomja 7071 LSB-n .. éppen VJ2TTP-vel.
Előzmény: ha5di (15231)
scratch Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15233

Tegnap este PMR rádión (6-os csatorna) beszélgettem Somával (Óbuda), és Jánossal (Angyalföld), őket ismeri így valaki a fórumról?

Ha esetleg ők is itt vannak, Péter vagyok az M3-asról. :)

oldrad Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15232
És amikor teljesül a DXCC-lista (all mode )-ban......
Előzmény: Törölt nick (15219)
ha5di Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15231
oldrad Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15230

Az Index összekuszálta a feliratokat:

1./ Yaesu FRG-7

2./ Lowe HF-150

3./ Standard AX-700

Előzmény: oldrad (15229)
oldrad Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15229

Bocs, hogy beleszólok, oldtimerben is ezek a kedvenceim:

Yaesu FRG-7:

LOWE HF-150:

Stadard AX-700 :

Előzmény: Törölt nick (15226)
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15228

Hello DeTomaso!

Például Yaesu FT-817, FT-857, FT-897, FT-847....és így tovább, és így tovább...

73! Laci HA3TBL

Előzmény: Törölt nick (15226)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15227

Látom a fotózás érdekel, ez ahhoz "hasonló". Játékgéppel - játék eredmény.

Egy kis áttekintés:

http://support.radioshack.com/support_electronics/doc66/66356.htm

http://www.ac6v.com/swl.htm

Kis rádióknál jobb a nagyobb, nekem volt szerencsém hozzá:

http://www.rigpix.com/kenwood/r1000.htm

40-50e között lehet, és a kicsik sem sokkal olcsóbbak rövidhullámban.

Vannak még...:

http://www.dxing.com/rx/rxindex.htm

Lakáshitel szinte mindenkinek van, azzal nincs is gond. A gond ott van, ha 30 évig tart, mert 30 év mulva már nem  leszel ugyanaz az ember.. Én pl nem szeretném végig fizetni. Bocsánat, szeretném jóval hamarabb kifizetni, így helyes.

Apropó, van egy két online vevő, az ideg megöl mire elindítod, de két évvel ezelőtt én imádtam:

http://www.qsl.net/oe3mzc/receivers.html

Előzmény: Villágosító (15223)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15226
Jó. De akkor javasolj olyat, ami olcsó, veszi a teljes RH sávot, AM, SSB mod módokban. Veszek én is! :-)
Előzmény: Terjedés (15224)
Villágosító Creative Commons License 2008.08.23 0 0 15225
Hehe. Lakáshitel mellet sokat költeni??? :-DDD
Bocs...
Előzmény: Terjedés (15224)
Terjedés Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15224
Szia! Bocs, hogy beleszólok, de ha tényleg csak fülelni akarsz, akkor ne költs túl sokat erre azt ajánlom, mert a végén tépni fogod a hajad! :DDD
Csak tanács, de majd meglátod!
Előzmény: Villágosító (15223)
Villágosító Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15223
Amatőr sávot, légi irányítást, meg még ami jön. Egyszerűen kíváncsi vagyok a Ti világotokra. Egy kicsit beleszaglászni, tekeegni a sávok között, nem tudom...

Mielőtt azt mondod, hogy akkor kezdjek el visszaolvasni a topikban közlöm: Már teszem. Eddig több mint 50 oldalon túlvagyok.
Előzmény: Törölt nick (15222)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15222

Megkérdezem:

MIT akarsz fogni?

Előzmény: Villágosító (15221)
Villágosító Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15221
Budapest, egy szép nagy 10 emeletes ház hatodik emeletéről.

1: Érdekli a fenét a Cb. Beszélgetek annyit itthon a Zasszonnyal amennyit kel, ha meg nem akkor van mobil telefon.

2 Nem érdekel a képátvitel. De azért köszi!

3-4: A baj az az, hogy én is így gondolom, ahogy te. Kézi rádió tényleg felejtős, Kommunikációs vevő: talán van valami régi, de még használható motyó. ami megy, és nem csinál mást mint amit kell (ne lehessen rajta pirítóst sütni, mert arra van pirítós sütűnk). Ha jól tudom szept. 9-én lesz a Puskásban börze. Aztán meglássuk mi esik le, és honnan. Maximum az államat fogom összeszedegetni, mert az esik le...

"A gond akkor lesz, amikor ilyenre gyűjtesz, és vér komolyan is gondolod, és meg is csinálod! :-DD""

Igen. Az már tényleg gond lesz...
Előzmény: Törölt nick (15220)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15220

Hali! Na, már most külön kellene választani a dolgokat.

Nem tudom, melyik tájegységről írsz. Ha beszélgetni akarsz, mostanában még CB-n is unatkozni lehet. Pmr-en meg megőrülni.

1. családon belüli CEPT normás cb-s csevegés pár tízezerből megoldható, 5-10km-en belül jó móka.

2. Persze tudok segíteni abban, hogy az alábbi képváltásba legyél a franciákkal, de az már közepesen zsebbenyúlós, és eléggé kitartós játék. Mondjuk 60-100e Huf. (lehet kezdeni ettől olcsóbb szarral, de az csalódás...)

3. (első kettő az amatőr számára tévút, elárulom mindjárt miért)

Veszel egy kommunikációs vevőt. KEnwood R1000, Yaesu Vr5000, stb. Drótantenna, kisebb tuner, zsebbenyúlós, viszont 100kHz-től 30MHz-ig fantasztikus a világ, ha tudod mit hol keress,és mi az amit hallasz. Kézi scanner FELEJTŐS.

4. Ha van felétek egy rádióamatőr klub, akkor nyomás be. Pár feltétel van, hogy ha igazán amatőr szeretnél lenni, akkor ne figyelj a hazai átjátszókon folyó modortalanságra, és arra sem, mikor belföldön használják a rövidhullámot. Az említett "kiskanalas" téma sem feszítő.

A gond akkor lesz, amikor ilyenre gyűjtesz, és vér komolyan is gondolod, és meg is csinálod! :-DD

Előzmény: Villágosító (15218)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15219

:-)) Majdnem!

Pár év CB, "11m", fónia, összes digimód, volt azért élmény bőven.

Mellette hallgattam a többi RH sávot, akkor éreztem a "szex" hiányát, mikor 11m-en semmi, 20m-en meg "ment a műsor". 40m-en meg este. 80/160m-en meg éjszaka. Szóval valahol, mindig volt műsor. Ekkor kezdtem el tanulni, de előtte megfigyelni jó volt - RH-n.

Sajnos annyi rossz galyai "qso"-t hallgattam meg 2m-en, hogy majdnem kivágtak miatta vizsgán... :-/

Legjobban "11m"-en az sstv-t élveztem, azonnali, látványos, és qrm/fading esetén kell játszani a dolgokkal bőven, hogy ne veszítsünk jelet.

A sors pikantériája, hogy piszkált engem amatőr, minek megyek rh sávra cw vizsga nélkül. Tette ezt úgy, hogy a büdös életben nem hozta még össze a rádiót a szgéppel. Terjedés előrejelző beacon-ról nem is hallott. "Süsütévé? Az meg mi?" Szóval...

Volt "szex" bőven, döntően "qrp", 5W, a kis 817-el. Érdekes volt megélni, hogy terjedés esetén tök mindegy volt, hogy 5W, vagy 50W...

Na, mindegy, csak eszembe jutott. Jó dolog a házasság, de kell előtte egy kis "k.rválkodás" :-)

Előzmény: hqp (15215)
Villágosító Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15218
Nem veszem annak. Egyenlőre még baromi bizonytalan az érdeklődés. Izgat a dolog, de nem tudom eldönteni, hogy mennyire fog lefoglalni. Az amatőr vizsgán, én mint erjedés- és üdítő ipari technikus jelen pillanatban kb annyi eséllyel indulnék, mint törött lábú hintaló a pardubiczei versenypályán... Tehát marad a fülelés!
Előzmény: hqp (15215)
Villágosító Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15217
"A megfigyelő amatőrködésnek nem előfeltétele a rádióamatőr vizsga. Ugyan korábban Magyarországon kötelező volt, ma már csak ajánlott, hogy a rádióamatőr vizsgára készülő személy először hosszabb időn keresztül megfigyelőként hallgassa a rádióamatőr sávok forgalmát, ilyen módon ismerje meg a forgalmazási technikákat és szokásokat." Idézet a Wiki.ham-ból.

Szerintem ezt a problémakört Dallos Úr megoldja, ha végre válaszol...
Előzmény: kaiserradio (15214)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15216

Neeeeeeeeeee!...... :-/

http://wiki.ham.hu/index.php/SWL

Előzmény: kaiserradio (15214)
hqp Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15215

Pedig az olyan, mint a szex nő nélkül ...... :) :)

(nehogy személyeskedésnek vedd ! ! ! )

Előzmény: Villágosító (15209)
kaiserradio Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15214

T. Világosító!

SWL engedélyhez is kell rádióamatőr vizsga.

MRASZ adja ki.

masi1 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 15213
Egy kis segedelemre lenne szükségem.Régebben hirdette magát az RT-ben egy uriember aki sorkimenö utángyártásával foglalkozott .Neki vagy az utodjának az elérhetösége érdekelne.(öreg malomkerekes VT-hez kellene legyártani ne egy mai müanyag szeméthez.
Villágosító Creative Commons License 2008.08.21 0 0 15212
Köszönöm szépen!!!
Előzmény: HG4I (15211)
HG4I Creative Commons License 2008.08.21 0 0 15211
Igen, amelyet úgy hívnak, hogy : megfigyelőszám.

Írj egy mailt a MRASZ titkárságnak, Dallos Laci elmondja az útját-módját...
mrasz kukac mrasz pont axelero pont net

(Úgy tudom, a koordinátor egy 1-es körzetbeli amatőrtársunk)

üdv, sok jó megfigyelést!
HG4I Creative Commons License 2008.08.21 0 0 15210
mail ment!
Előzmény: hegymenet (15201)
Villágosító Creative Commons License 2008.08.21 0 0 15209
Tiszteletem az Uraknak!

Érdklődnék, hogy most is lehet SWL azonosítót szerezni?
Ha igen, akkor mi az útja-módja? Egyenlőre jobban érdekel a fülelés, mint az adás...
HA3TBL-Laci Creative Commons License 2008.08.20 0 0 15208

Szia János!

Idézve HA5KJ leveléből

" A  koax kábel hossza csak az illesztetlen antenna esetén játékos. Az antenna talpponti ellenállása viszont csökken, ha a két szárát közelítik egymáshoz, vagyis a V alak szögének megváltoztatásával elérhető az 50 Ohm. Ez persze a frekiket is elhúzza, ami viszont a hosszak korrigálásával helyrehozható. A háromnegyed lambdás antenna talpponti ellenállása nagyobb mint a negyedhullámúé, tehát ami szög 7 megán ideális, az 21 megán nem jó. A 7 megás dipólt kb 90 fokos szárakkal kell felfüggeszteni, hogy jó legyen 21-en. Akkor viszont 7 megán kevesebb lesz a talpponti ellenállása 50 Ohmnál.
Az eszme a többi sávon is érvényesül. Ráadásul ez csak a környezeti hatások nélkül igaz.
Az antennád indukciós tere néhány lambdányi. Ilyen rádiuszon belül elhelyezkedő vezetékekben az antenna jelentős áramokat indukálhat, és azok a hosszuktól irányuktól függően szintén sugározni fognak. Ez szintén befolyásolja az antenna működését, mint ahogy egy reflektor vagy direktor teszi. Megváltoztatja az antennád rezonanciafrekvenciáit, és talpponti ellenállását. Az adott környezetben kell megtalálnod az optimumot.
Szokás félhullámnyi ( vagy többszöröse) elektromos hosszal rendelkező kábelt használni, mert ez lehozza az antenna talpponti ellenállását a koax alsó végére, ahol antennaillesztővel korrigálhatod az illesztetlenséget. Sajnos ami kábel félhullámhossznyi mondjuk 3600-on, az nem egy lambdás 7100-on, csak 7200-on, és 14400-on lesz négy lambdás. Ekkora sávszélessége viszont nincs a DZZ-nek. Ebből látszik, hogy a sávokon belül hova  érdemes optimalizálni. Például 3520, 7040, 14080, 21120, 28160 adódik, ha 3520-ra számolod ki a félhullámhosszú tápvonalat. 
Ha a kábel elektromos hossza eltér a félhullámtól és antennaillesztőt használsz, akkor a tápkábeled is sugározni fog, ami növeli a környezettel jelentkező kölcsönhatást.
Érdemes 1:1 szimmetrizálót használni, de csak akkor, ha a trafóra rákötsz 50 Ohmot az antenna helyett, és meggyőződtél arról, hogy a koax harisnya és az az ellenállás végei között ugyanakkora feszültség van. Ezzel a méréssel egyből kiderül, hogy mi a szimmetrizáló kapcsolás és mi nem. és elég hozzá egy diódás mérőfej. Érdemes a trafó SWR-jét is mérni, mikor 50 Ohmmal van lezárva a szimmetrikus kimenete. Ha nem jó az SWR, akkor a 3 tekercs meneteinek sodrásával lehet változtatni a trafó SWR-jét. A három egymás mellé tekert huzal tuti, hogy nem jó, 1 mm-es huzalból legalább 2 tekerés kell 1 cm-en, hogy a trafó hullámellenállása is lecsökkenjen 50 ohmra. 3-4 kísérlet után meg lehet találni az optimális sűrüségű sodrást a toroidon, ne sajnáld rá az időt, nem olyan sok menet. És csak SWR-t kell mérni."

73! Laci HA3TBL

Előzmény: HG3FPM (15203)
ha6pc Creative Commons License 2008.08.19 0 0 15207

Ok! Így is egyértelmű-minthogy a másik nemlétező.

Volt már szerencsém elírással rendelni-ilyenkor persze pontosan azt a típust szállítják. 8-)

Előzmény: Qqberci (15206)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.19 0 0 15206
De, igazad van, MAA245. Három tranyó van benne, végszükség esetén ki lehet váltani, de nem szeretném összebarmolni a NYÁK-ot. Esetleg MAA125 is jó lehet.
Előzmény: ha6pc (15205)
ha6pc Creative Commons License 2008.08.19 0 0 15205
Bocs,lehet,hogy butaság: ..nem 245-ös?
Előzmény: Qqberci (15204)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.19 0 0 15204
Halihó!

Uraim, ha esetleg valakinek volna elfekvõben "csehszlovák" TESLA MAA254-ös IC-je, legalább 1, de ha lehet, 2 db...
HG3FPM Creative Commons License 2008.08.19 0 0 15203

Sziasztok a HG3FPM János vagyok Siófokról és érdekelne a W3DZZ antenna jó SWR beállítási tapasztalatai V inverted alakban, mint például 50 ohmos levezetö koax kábel hossza és egyéb befolyásoló tényezök. Ha valakinek ezzel kapcsolatban van tapasztalata kérem írja meg!

Elöre is köszönöm

HG3FPM János

HG1DLV Creative Commons License 2008.08.18 0 0 15202
Hali!

Pedig küldtem.Lehet hogy megint románkodik a freemail.
Postán a cuccod.Szivesen.

Üdv! Luki
Előzmény: URH-KARHEL (15197)
hegymenet Creative Commons License 2008.08.18 0 0 15201

Szia HG4I!

Kaphatnék egy fénykép+ár listát az e-mail címemre? Sajnos személyesen nem tudok  elmenni kiválasztani egyet.

Köszönöm.

Előzmény: HG4I (15199)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 15200

Segítek :-))     http://hu.wiktionary.org/wiki/grátisz

HG4I Creative Commons License 2008.08.18 0 0 15199
Például nálunk, több fajtát is.

(1) 329-4089
Előzmény: hegymenet (15169)
TamiBT Creative Commons License 2008.08.18 0 0 15198
- gondolom a turelmetlensegtol olvasni is elfelejtettel ;) write-only mod rulz :D
URH-KARHEL Creative Commons License 2008.08.18 0 0 15197
Üdv !

Nem kaptam semmilyen emailt.
Ezek a címeim:
hanzo-hatasy@index.hu
qpREZqp@vipmail.hu
Egyikre se kaptam levelet azért várom :)
Habár árat még nem mondtál ;)
Köszi

Üdv
Előzmény: HG1DLV (15193)
gg630504 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 15196
(( Távírósebességről magyarul: http://hg9ieg.fw.hu/cw_seb.htm ))
Előzmény: Törölt nick (15194)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.17 0 0 15195
(bocs, neked kutattam fel, csak technikai okból lemaradt a címzett) Gondolom egy ilyen fazon már úgy érti a távírót mint más a beszédet.
Előzmény: Törölt nick (15191)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.17 0 0 15194

A 150 valóban az amatőrök sebessége. A profiké itt van ni:

http://www.telegraph-office.com/pages/mcelroy.html

A WPM értékek 5-el szorzandók (plusz egy szóköz)  ha CPM-be akarjuk megadni.

http://en.wikipedia.org/wiki/Words_per_minute

HG1DLV Creative Commons License 2008.08.17 0 0 15193
Szia !

Irtam az e-mail cimedre.
Szóval ne izgulj, lesz encoder.
Grátisz küldöm postán, remélem ki birod várni.

Üdv! Luki
Előzmény: URH-KARHEL (15192)
URH-KARHEL Creative Commons License 2008.08.17 0 0 15192
Üdv !

Mi a helyzet HG1DLV ? Nem lessz kapcsoló ?? :(
Miért nem írsz vissza ? :(
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.17 0 0 15191

Igen, a "ps"-nél már pse-t vár az ember, a "dea" után meg dear om-ot.

Én majd 5-10 év múlva fogok ott tartani, hogy a szavak hangképét ismerjem.

Akit az MHSZ magyarul tanított, annak gondolom nem egyszerűek az angol hangképek, pláne, ha nem megy az inglis. Az megy betű szerint.

150? Akkor inkább fónia! :-D

Előzmény: Törölt nick (15190)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.17 0 0 15190
"CW-n van pár panel, az oké, de trécselni nem lehet, nem arra való."

Kivéve, mikor két angol beszélget legalább 150-nel egy órán keresztül. :-) Nemrég hallottam.

Nyílt szöveget egyébként egészen kényelmesen lehet venni fejben, ha az embernek meghozza a gyakorlat, hogy tudja a szavakat, legalább a rövidebbeket fejből, és felismeri őket anélkül, hogy az egyes betűkkel foglalkozna.
Előzmény: Törölt nick (15188)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.17 0 0 15189
Elvileg a magyar forgalmazónak kellene valamit...
Előzmény: ha8lsu (15186)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.17 0 0 15188

Szia!

Nekem az most a piszkosul érdekes - előrebocsájtom nem Ádámnál vettem észre, ő kibogarássza, hanem a Hasix körül - hogy anno 2006-ban, sokan fikázták a dolgokat, minek mennek emberek, amatőrök, ifik RH sávokra, CW nélkül?

Majd ugyanez a fickó rá két évre RH antennát keres, venne balunt(!) (csinálni esetleg egy dipólt?)

Aztán kajtatja a 897D magyar leírását, mert az IF shift már magas, meg bonyolult a menü.

Kérdem én. Ha nem vágja még a nagyon nagyon alap "bézik inglish"-t sem, mit akar az RH sávokon?

CW-n van pár panel, az oké, de trécselni nem lehet, nem arra való. De ha fóniában nincs egy alap angol, ami a standard QSO-n kívül pár kedves mondatot takar, akkor mi van?

Megmondom. Belföldön 100W-al brekegni, 80m-en, szomszéd palibácsinak.

Had hallja a világ. Végére néhány hívójelfoszlány, odaharapva, ne mondja senki hogy ez CB-zés.

Egyébként a kör QSO-t szépen adják, csinálják. Kár, hogy a világnak hallania kell,és a 2m-es átjátszó pont erre van/lenne. Mondjuk azt meg időnként megszállják káromkodásra..

Szóval ha kérdezni fogják tőlem, hol a CW, veszem magamnak a bátorságot, visszakérdezek, hogy hol az angol? Fónia qso-nak feltétele ugye... :-)

Persze lehet RH-n MixW-zni is, ott be lehet makrózni a paneleket, digimód. Szuper.

De ne abból morzézzon bárki is, mert beég! ;-))

Előzmény: Törölt nick (15187)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15187
A hosszútávon leggazdaságosabb megoldás: angolul megtanulni.
Előzmény: ha8lsu (15186)
ha8lsu Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15186

Igen, keresgélem, keresgélem, de úgy tűnik nincs esélyem. Úgy jártam ezzel is, mint az IC-706MKIIG-vel. Ahhoz sincsen ungarische... Majd elbigyózgatom valahogy azt is, ezt is, csak így persze sokkal több idő, mire legalább nagyjából rájövök a program, illetve a rádió furfangjaira.

73!

Előzmény: Törölt nick (15185)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15185

Szia Ádám! Kitartóan keresed, de úgy látom, hogy a HamDeluxe-nak nincs magyar fordítása.

Sem a szoftver oldalán, sem HB9DRV oldalán nem találtam ilyet.

Az előbbin egy német help van. Németül?

Előzmény: ha8lsu (15184)
ha8lsu Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15184

Kedves Amatőrtársak!

Keresek HamRadioDeluxe-hoz bármilyen fellelhető dokumentumot, illetve kezelési útmutatót, leírásokat magyar nyelven. Angolt találtam. Továbbá ugyancsak magyarul bármilyen leírást IC-706MKIIG-hez.

73!

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15183

Szia!

Jó lesz az úgy is, a saját VOX-ával, csak galvanikus elválasztás kell, kis HF trafóval, és illesztéssel.

Itt egy link/rajz, ezen a SPKR OUT / GND,  - MIC IN / GND cuccot kell elkészíteni kétszer, és értelemszerűen "szemberfordítani egymással".

A VR2-vel tudod állítani mindkét rádió érzékenységét.

http://au.geocities.com/vk3hjq/vk3hjq/ptt-interface.jpg

Ez egy egyszerű sstv illesztő, aminek a fenti része használható.

"Ezér lenne jó egy olyan vezérlés ami azonnal indítsa a másik rádiót ha nyit rajt a zajzár."

Ehhez mindenképpen bele kell nyúlni a rádióba, és a squelch áramkörről kihozni a "triggert" vagy mi a lóf...t. Kínai prociról nem vennék ilyen jelet/ nem tudnám hol keressem"

"Szétszedni nem szeretném a fejhalgató csatlakozáson megjelenő jelre kellene indítani a másik rádió adását."

Magyarul még a beszéd előtt, a vevő éledésére (halk sistergésre). Értem én. Csak azt nem biztos, hogy áthozza a HF trafó. Az nem "jel". És kevés is, az csak a vevő saját zaja. 

Ezért szoktak olyat, hogy adás előtt nyomnak egy tone jelet, (mondjuk 1750Hz), és erre indul a motyó. Van, aki tud ilyet fütyülni is.

Amatőrök többnyire igen.

Amatőrsávot, és szolgálatokat NEM eltrafálni/zavarni!

Előzmény: imre1964 (15182)
imre1964 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15182

Szia

Van kettő wouxun kézirádió amit közbe átjátszóként szeretnénk használni .

A VOX áramkörrel már próbáltuk valamilyen szintem működött is ,de nagyon érzéketlen meg csak akkor kapcsolja a másikat adásra ha már elkezdenek beszélni.

Ezér lenne jó egy olyan vezérlés ami azonnal indítsa a másik rádiót ha nyit rajt a zajzár. Szétszedni nem szeretném a fejhalgató csatlakozáson megjelenő jelre kellene indítani a másik rádió adását.

Naggyjábol igy tudnám elmondani hogy mit szeretnék

üdv

Imre

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15181
Milyen frekit, mire relézel át? Mi a két rádió? Kicsit több infó...
Előzmény: imre1964 (15180)
imre1964 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15180
Sziasztok
Szeretném a sagítségeteket kérni egy áramkör megépítésében.
Röviden arrol lenne szó hogy kettő kézirádiót szeretnék összekapcsolni átjátszó üzemmódba úgy hogy a rádióba ne keljen belepiszkálni. A hangszóró kimenetre kellene egy olyan áramkör hogy ha jelet vesz a rádió akkor "nyit a zajzár" ami indítaná a másik rádión az adást.
Relés megoldással lenn szerintem a legjobb de ha van más ötlet szivessen venném legfőképpen ha tudnátok egy rajzot küldeni.
Ha valaki ez ügyben tudna segíteni kérem hogy írjon vagy ha eltudja késtíteni az is jó természetesen nem ingyen gondoltam.
Várom az ötleteket
további szép napot mindenkinek
üdv
Imre
hegymenet Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15179

Szia pajaci!

Egyrészt lehet, hogy valaki így is megveszi, (csökkentett áron) ha elárulod neki, hogy mia probléma vele, másrészt a RT-ben olvastam, hogy Pesten Henk Károlly(280-2441) vállal szkópjavítást is. Ha nincs más, eserleg próbáld meg őt felhívni, de lehet hogy itt a fórumban még jobb ötleteket is kapsz.

Üdv.

Előzmény: pajaci (15178)
pajaci Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15178
Ki tudja ezt megcsinálni és vajon mennyiért?
Szeretném eladni ,de nem akarok kitolni senkivel ,hogy nálam kipróbálja addig jó utána pedig.......
Előzmény: hegymenet (15177)
hegymenet Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15177

Szia!

A hiba valszeg a szkóp bemelegedésével függ össze. Nem valószínű, hogy a szkópcső hibája, (bár ez sem kizárható) hanem inkább a csövet tápláló valamelyik feszültséh hal meg lassan. Ez lehet nagyfesz,fűtőfesz katódfesz, (ez,ha pozitív irányba változik meg a vez.rácshoz képest akkor lezája a csövet)vagy segrács feszültség. Mérés nélkül (nagy bem. ellenállású voltmérő!!) nem lehet kiszűrni.

Üdv.

Előzmény: pajaci (15173)
hegymenet Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15176

Szia De Tomaso!

Köszi a választ, ez egy nagyon hasznos link, de én most konkrétan csak a mechanikára gondoltam. Annak idején kb. 2 éve a Puskás börzén is árult valaki ilyet, de nekem jobb lenne, ha  on-line módon tudnék vásárolni egyet.

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (15171)
gg630504 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15175

Kezdőnek:

www.freeweb.hu/hg9ieg/kezdo.htm

55 de Gábor

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15174

10mW-al addig beszélsz, amíg ellátsz ebben a sávban. Könnyen lehet két hegycsúcs között 50km, és összejön, amíg látod a másikat. De városban, zsebben lehet hogy csak 200m. Vagy 20.

Úgy tudtál beszélni, hogy bár háttal voltál a cimbinek, de az erkélyeddel szemben volt egy másik panel, amiről visszaverődtek a jelek. Ha nem lett volna, nagy valószínűséggel csönd.

Az amatőrvizsgához kitartás, és ennél azért több indíttatás kell.

Ha tetszik ez a "vókitóki", kísérletezz kicsit, javaslom a PMR fórumot, ott már 500mW-os a legális rádió, kis ügyességgel, megfelelő típusokkal szép dolgokat lehet csinálni.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9068948

A cept CB a maga engedélyezett 4W teljesítményével már 5-10km-t is garantál, akár házak között, dzsungelben. És ez még mindig engedélymentes!

Ha ezekben elég tapasztalatot szerzel, és még mindig tetszik (és érzed, hogy mennyibe is fájnak a használható rádiók :-)), akkor érdemes nekiugrani a vizsgának, és az amatőrizmusnak (ami profizmus - kellene hogy legyen :-))

Előzmény: Proctor (15167)
pajaci Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15173
Sziasztok !

A szkópomnak (iwatsu ds-5016) egy óra üzem után elhalványodik aztán eltűnik a sugara . Nagy baja lehet ?

Előre is kössz a segítséget.
gg630504 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15172

> Egyre jobban töröm azon a fejem,hogy engedélyt szerezzek. Hogy lehet ezt megvalósítani?

NHH > Címlap > Frekvenciagazdálkodás > Eljárások, tájékoztatók > Gyakori kérdések

http://www.nhh.hu/?id=kerdes&cid=52&lang=hu&mid=925 

Rádióengedély kiadásához milyen papírokat, illetve igazolásokat kell beküldeni?

55 de Gábor

Előzmény: Proctor (15167)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15171

Szia! Elméleti kókler vagyok a témában, de ha beacon kell, én egy egyszerű PIC-es cuccot találtam a neten:

http://www.trainelectronics.com/MorseCode/index.htm

Üdv!

Előzmény: hegymenet (15169)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15170

Petyám, Te kötekedni akarsz velem. ;-))

Amúgy azért, mert a 2m sokkal inkább amatőrsáv, mint a 70 cm. Persze a jogszabály nem tesz különbséget.

Ha én is kötekedni akarok, akkor azt mondom, hogy Neked semmiben nem másabb. :-)

Eléggé el nem ítélhető, és irigyelhető módon bármelyik sávra gyártasz magadnak rádiót. :-PP)

Előzmény: Törölt nick (15168)
hegymenet Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15169

Kellemes napot mindenkinek!

Kérdés ,hol lehet kapni manapság -szép magyar hazánkban- automata billentyűt (elkey)? Régebben a dsp árúházban lehetett, de most nem találom a neten.

Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15168

..viszont a 2m-ért már én is szólnék!

Mert az miben másabb?

Előzmény: Törölt nick (15166)
Proctor Creative Commons License 2008.08.16 0 0 15167

Meggyőztél nem adom el:D Amúgy nem azért nem használom őket,mert 5éve beleszóltak, (mondjuk akkoriban valóban azért tettem el őket, mert megijedtem) de annyira eltettem,hogy csak most találtam meg véletlenül:)) Egyre jobban töröm azon a fejem,hogy engedélyt szerezzek. Hogy lehet ezt megvalósítani?

Lenne még egy kérdésem:Még nagyon régen egyszer sikerült beszélni az 1,5km-re a 6. emeleten lakó rokonommal ezekkel a rádiókkal úgy,hogy ő is kint állt az erkélyen és én is(bár én csak a 4.en),de az az érdekes,hogy a mi házunk pont háttal van az ő házuknak tehát ahogy én az erkélyen álltam pont hátat fordítottam a másik rádiót kezelő személynek és a mi házunk egy lakótelep kellős közepén van ahol nagy házak vesznek körbe és még így is zavar mentesen tisztán tudtunk beszélgetni. Na most én nagyon nem vágom a témát, de 10mW-al,hogy lehetséges mindez?

Előzmény: Törölt nick (15166)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 15166
..viszont a 2m-ért már én is szólnék!
Előzmény: Törölt nick (15165)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 15165

Azért ha még akarsz a rádiókkal brekegni, ne kótyavetyéld el őket, csak azért, mert valaki beszólt.

Való igaz, az LPD-k sávja nálunk nem free, de nem hinném, hogy 10mW-al szétdöngetnéd a környezetedet.

Valószínű olyan szólt rád, aki direkt ezt hallgatta, kire szólhatna rá. Majd ezek után átment PMR sávra, 40W-al, hogy ott is rendet csinál... :-//

Az ilyen csőszöket bírom azért, borzasztó sokat tesznek a rádiózásért.

Szóval ettől még ne cseszd el, hülyülni ezzel a rádióval úgy általában nem, de kicsit  brekegni azért még szabad. Ha eltalálnátok egy-két uhf átjátszó felmenő/lejövő frekit, azért menjetek mindenképpen arrébb.

Üdv!

Előzmény: Proctor (15164)
Proctor Creative Commons License 2008.08.15 0 0 15164

Sziasztok!

Van kéd darab Stabo LPD 500-as adóvevőm az eggyik anntenna gumija a végén szakadt és az elemtartója nem pattan föl rá, a másik tökéletes esztétikai állapotban van, mindkettő kifogástalanul működik, még általános iskolás koromban vettem őket hűlyülni a haverokkal, de egyszer beleszóltak a 434.67MHz-es frekvencián,hogy engedély kell rá. Azóta nem használom. Akit érdekel írjon erre a mail címre:garryfun@vipmail.hu vagy telefonálhat is:0670-636-73-82.

Elnézést kérek,hogy egy kicsit átláthatatlanná tettem a fórumot ezzel a hozzászólásommal,de lehet,hogy még valakinek hasznos lehet ez a két rádió.

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 15163
Egy megmenthető rádióért azért mindannyian szoktunk izgulni. :-)
Előzmény: URH-KARHEL (15162)
URH-KARHEL Creative Commons License 2008.08.15 0 0 15162
Szól mindenkinek:

Elnézést kérek mindenkitől akinek megsértettem a lelki világát ! Nem vagyok én ilyen paraszt gyerek csak hát .... meleg van .... :)

Bocs tényleg mindenkitől és köszönöm a segítséget !

URH-KARHEL Creative Commons License 2008.08.15 0 0 15161
Üdv !
Köszönöm a segítséget !
Küldheted is !
Adsz egy email címet és küldöm a címet meg ami kell !
Az én címem: hanzo-hatasy@index.hu
ÜDV ÉS NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM !
Előzmény: HG1DLV (15158)
schlumberger Creative Commons License 2008.08.15 0 0 15160
TCVR 2m-re

Már megint elszúrtam...
Ez egy nagyszerű ketyere
Előzmény: schlumberger (15159)
schlumberger Creative Commons License 2008.08.15 0 0 15159

http://www.proaxis.com/~boblark/dsp10.htm

HG1DLV Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15158
Szia !

Alps gyártmány 4mm-es tengellyel van.
Telefonnal fotóztam, nem röhögni.....

Ezzel tudok szolgálni, ha már Laci bácsi nem javitotta meg. :-)

Üdv! Luki
Előzmény: URH-KARHEL (15143)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15157

Ejj Ejj.. 18 évesen sikerült összeveszned kis hazánk legnagyobb rádióforgalmazójának egyik tulajdonosával - nagyjából az egyetlen emberrel, aki "Cs" bácsi után még segíteni tudna neked. Csupán azért, mert megmondta a helyes kifejezést.

Nézz szét itt:

http://www.switchchannel.com/switches/encoder%20switches/rotary%20encoder%20switches.htm

Van pár encoder, de amit te fotóztál azon nem látszik pontosan mizujs. (Makrófotónál ugye nem az abrosz az éles, hanem rajta a tárgy)

Úgy látom, a szívás ott van, hogy kijött a drága tengelye.

Pont olyat, odaillőt nem fogsz találni, ezek az ilyen-olyan rádiók amúgy is zsákbamacskák, a rotary pedig mindenki rémálma. Mint a szakadt hengerfejes autó...

Mindenképpen szétnéznék itt is, http://www.hqnedis.hu/ és ha hasonlót találsz, ami már belemegy a fészekbe, rádió házába, össze lehet huzalozni.

Amúgy sem egy nagy szám a rotary. Kattog, és azonos irányban, azonos belső kis mikrokapcsolót szaggatja, vagy pöcögtetéssel zárja.

Tulajdonképpen két nyomógombbal, mikrokapcsolóval kiváltható - csak hülyén néz ki.

Aki megvenné, bizonyosan így használná. Fémházba vele, - asztali készülék.

Előzmény: URH-KARHEL (15148)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15156
Egyszeri malac szerencse... :-)
Előzmény: airband (15145)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15155
Óóó, én belearknám mind a négyet, elhiheted. Van az a kapcsoló... ;-)
Előzmény: Törölt nick (15142)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15154
Azt is szokás csinálni döglődő, de szívünknek kedves szerkezettel, hogy szerzünk hozzá egy vagy több "belezős" példányt alkatrésznek .. lehetőleg olcsón olyat amit egyéb hiba miatt a gazdája már nem tud használni. Nem csak a kisember van így ezzel, vadászrepülőket is javítanak e módon.
Előzmény: URH-KARHEL (15152)
Motorola. Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15153
http://www.alinco.com/dealers.shtml

Itt nézd meg a legközelebbi dealert, magyar nincs, mint írták, gondolom a német van legközelebb, ott próbálkozz.
Előzmény: URH-KARHEL (15152)
URH-KARHEL Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15152
1. Akkor jó.
2. Ok.
3. Ok.
4. Ok.
5. Mert nagyon keresek.
6. Köszönöm.

Hol van a legnagyobb esélyem arra hogy találjak ?

Üdv
Előzmény: HG4I (15151)
HG4I Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15151
1. Nem bunkóztam.
2. Nem néztelek le és nem köcsögöltem.
3. Az Alinco eredetileg azért kerül annyiba, amennyibe, mert a gyár semmit sem biztosít hozzá.
4. Nincs hazai főforgalmazó.
5. Néhány hete már kérdezted ugyanezt, végig flúúúdoltad az összes topikot.
6. Sok sikert!
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15150

Alkatrészként átveszem

Egyes, veszélyes - elektronikus hulladékok, megsemmisítését vállalom. ..:)

Pművek
Motorola. Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15149
Korábban pedig azt írtad, hogy a Cs. Laci bácsi ért hozzá és megcsinálja.

Komolyra fordítva a szót: ezer éves rádió, nem fogsz hozzá könnyen szerezni, ha sikerülne is, akkor a rádió nem ér már annyit.
URH-KARHEL Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15148
Jó persze értem csak.. na.. a lényeg hogy nem kell bunkózni.. Azért mert valaki nem ért hozzá az nem azt jelenti hogy le kell nézni és köcsögölni vele..

Hol találok ilyen szart mert fél éve ezt keresem ? Segítsen már valaki...

Üdv_Gábor
ha6pc Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15147
Lehet,hogy úgy egyszerűbben és több találatot ad a kereső....
Előzmény: URH-KARHEL (15146)
URH-KARHEL Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15146
Tök mindegy minek hívják... nem vagyok se szerelő se semmi hogy tudjam minek hívják... felesleges kötekedni.... szasz
Előzmény: HG4I (15144)
airband Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15145
Húúúú, de kiegyeznék egy ilyennel! Irigy vagyok ám, vedd tudomásul! :-)
Előzmény: Törölt nick (15139)
HG4I Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15144
....amelyet természetesen "rotary encoder switch-nek", vagy "channel selector switch-nek" neveznek minden rendes helyen.

Alinco-hoz nem nagyon fogsz találni, csak bontottban...

üdv.
Előzmény: URH-KARHEL (15143)
URH-KARHEL Creative Commons License 2008.08.14 0 0 15143
Helló sziasztok !

Keresek Alinco DJ-160 -hoz kódkapcsolót !

Ha esetleg valakinek van vagy tudja honnan lehet be szerezni írjon egy emailt !
hanzo-hatasy@index.hu

KÉPEK A KÓDKAPCSOLÓRÓL:

http://djkarhel.extra.hu/kk1.jpg

http://djkarhel.extra.hu/kk2.jpg

http://djkarhel.extra.hu/kk3.jpg

http://djkarhel.extra.hu/kk4.jpg

http://djkarhel.extra.hu/kk5.jpg
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.13 0 0 15142
Mosmá tudom minek a kvarc amit keresel :-)))
Előzmény: Törölt nick (15141)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.13 0 0 15141

Köszönöm! Le is töltöttem már hozzá minden doksit, az egész kapcsirajz, beültetési ábrákkal sem több 30 oldalnál. Mondom, ha még én is értem a működését, az már előny :-)

http://6mt.com/swan.htm

Mit nem adnék egy ST-3A tunerért...

Most sajnálom piszkosul, hogy nem értek az ebay-hez, mert itt VAN:

http://cgi.ebay.com/SWAN-ST-3-ANTENNA-TUNER-1-7-Mhz-30-0-Mhz_W0QQitemZ250281333737QQcmdZViewItem?hash=item250281333737&_trkparms=72%3A1073%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A12%7C240%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14&timeout=1218469534078

50 dollárnál tart, kb 100-nál fog megállni. Én meg megadnék érte 200-250 dollárt is, a porcelán kivezetéseivel -már bocs- de többe nézem egy MFJ-nél...

Ehh, messze van.

Előzmény: Törölt nick (15140)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.13 0 0 15140

Bjúúúúúútifulll!   http://www.qsl.net/k9gdt/radio/cubic/100mx.htm

Előzmény: Törölt nick (15139)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.13 0 0 15139

Sziasztok!

Fertőzésem borzasztó. Kicsit had dicsekedjek, nézzétek minek vagyok boldog tulajdonosa?

Egy Swan 100MX! Usa, Kalifornia, Oceanside. Sajnos a cég már nem létezik, megölte a globalizáció.

Sok profi digi rádió mellett/után/előtt, azok színes kijelzőit nézve szépek...

De ezekben a régi rádiók skálavilágításában még mindig van valami..amit nem sokan értenek.

Bár kb csak 20 éves, de számomra igazi "vintage".

Belül olyan egyszerű, és nagyszerű, hogy még én is értem, továbbá a huzalozás, szerelés példás... SMD sehol.

Megfelelő antenna híjján adásban csak 10m-en voltunk, és 30W-ig mentünk el az erkélyantennával. Na, majd az új QTH-n.

Üdv! :-)

kukacmolnar Creative Commons License 2008.08.13 0 0 15138
magyar nyelvű gépkönyvet
Előzmény: kukacmolnar (15137)
kukacmolnar Creative Commons License 2008.08.13 0 0 15137
üdv mindenkinek! én pedig VR-120D-hez keresnék
HG1DLV Creative Commons License 2008.08.13 0 0 15136
Szia !

Köszönöm az infót, igy már tudok tervezni.
Természetesen a többieknek is köszönet.

Üdv! Luki HG1DLV
Előzmény: schlumberger (15130)
littlescent Creative Commons License 2008.08.13 0 0 15135
  -Üdv! Magyar nyelvű gépkönyvet keresek Yaesu VX-3R hez. Lehet letölthető is.
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.08.12 0 0 15134

Szia!

Köszönöm a figyelmedet!

Gyulát ismerősömnek mondhatom, már "bótoltam" Vele, amikor még Agárdon lakott. Most már még közelebb lakik hozzám, Moha-n.

Az a franya csöve viszont Neki sincsen.

Öreg Csóka

Előzmény: oldrad (15133)
oldrad Creative Commons License 2008.08.12 0 0 15133

Itt is találtam csöveket :

http://www.ha4023.fw.hu/

Előzmény: Princ of Carpatia (15117)
schlumberger Creative Commons License 2008.08.11 0 0 15132
Tami, a honlapodon az "Átjátszok"-ot javítsd ki "Átjátszók"-ra.
Nem hiszem, hogy Te játszol át :-)))))
Előzmény: TamiBT (15131)
TamiBT Creative Commons License 2008.08.11 0 0 15131
Előzmény: HG1DLV (15129)
schlumberger Creative Commons License 2008.08.11 0 0 15130
szept. 13-14. Ha jól emlékszem.
Előzmény: HG1DLV (15129)
HG1DLV Creative Commons License 2008.08.11 0 0 15129
Sziasztok!

Érdeklődnék,hogy idén mikor kerül megrendezésre a Soproni HRT.

Üdv! Luki HG1DLV
Hobbi-Fotós Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15128
Nem akartam csavarhúzóval nekimenni.

Tudom a DTMF 2 hangjának külön-külön az erőssége, a 2 közti freki távolsága, a löket, mind számít.
De ezt vajon lehet állítani?
Szerintem van egy DTMF mudul, amit egyes rádióknál utólag lehet megvenni, aztán jól van.
Előzmény: enigma2100 (15116)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15127
... illetve még egy kalap orosz nuvisztort leltem 6E12N jelzésűt - állítólag többszáz megáig megy .. sajnos (?) tetróda, kerestem régebben triódát is, de nyema.
itten a lapja: http://www.russiantubes.com/prop.php?t=12&p=373
Előzmény: Törölt nick (15118)
oldrad Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15126

Közben megkerült a kis kedvencem, 955-ös acorn (makk) triódával, igazi VHF-tecnika volt !

Előzmény: ha6pc (15125)
ha6pc Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15125

Ebből nekem is van a padláson,aztán ennek az utódja-valamelyik-,ami már CMOS multiplexelővel van,és a rezgéskeltője egy SOT-9 tokban levő valami.

Volt a kezemben az "impirilista"-gyártású is,amit valamelyik RT-Évkönyvben a Pálinkás szedett szét.

Sőt! Albertirsa mellől még egy fog érkezni,de azt nem tudom ,milyen fajta.

Előzmény: oldrad (15123)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15124
Nekem valahol még van egy ilyen szondám, tényleg 3V4 volt benne.
Előzmény: Princ of Carpatia (15120)
oldrad Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15123

Még ne szedj Cavintont, jól emlékeztél, volt szubcsöves is, ez már VHF, és Lecher-rezgőkörrel ment, ezután már üregrezonátoros volt, szubminiatűr tárcsás triódával kb. 1600 Mc-n.

ha6pc Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15122
Előzmény: ha6pc (15121)
ha6pc Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15121

Szia,Gyuri!

Muszáj azt a triódát erőltetni? (FET-GDO!!!)  :-)

Tudom,hogy sok amatőrnél található olyan kerámia trióda,hogy "6Sz17KV"-ez eredetileg "cirill"-ül van írva. (Talán nekem is van még.)

Az R-405 PT relérádiókban voltak alkalmazva.

Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15120

Szia!

Az 1966/6-os számban írtak erről a dologról. Érdekes, ahogy most rákerestem

http://www.ezermester.hu/archive_temp.html

a leírás un. "telepes" csövet említ!? Pedig szentűl a szilva cső volt emlkezetemben. (Lehet, hogy voltak oljanok is?)

No, a lényeg: A frekvencia okán kellene nekem az a kettő döbö csövecske.

Ja! És ez szimpla trióda, és nem kell elektródáknak a "kihagyásos, mást anódnak bekötni" variációkkal probírezni, mint ahogy olvasom az EM leírását. :-)

Köszönöm a lehetőséget!

Öreg Csóka

Előzmény: oldrad (15119)
oldrad Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15119

Véletlenül nem tudod-e, hogy melyik lapszámban volt, hátha tudok segíteni.

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15118
Végszükség esetére 6ZS10B -t tudok felajánlani ebben a kategóriában - sajnos több a fűtőárama (150 helyett 250mA), és persze egyebekben is vannak eltérések, de méretre kb olyan, és pentóda :-))
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.08.10 0 0 15117

Üdv Barátim!

Annó '60-as években még az ezermester is megírta a meteorológiai balonok kis jeladóját. Ha minden igaz, azok a Sylvania 5718-as "drótlábú"-jával mentek. Nos iljen piciny csövecskét keresek. (2 döbö, ha netán Valaki fiókja sarkában.....)

Öreg Csóka

enigma2100 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 15116
Előbb meg kell mérni a frekvenciát és a jelszintet, mert nem biztos, hogy a rádió a hibás. Műszer nélkül csak elbaszás a vége.
Előzmény: Hobbi-Fotós (15113)
mtr. Creative Commons License 2008.08.08 0 0 15115

Nagyon szívesen.

DX,73

Előzmény: hegymenet (15114)
hegymenet Creative Commons License 2008.08.08 0 0 15114

Szia mtr!

Köszönöm a dokut, már le is töltöttem.

73 es very fb DX!

Előzmény: mtr. (15111)
Hobbi-Fotós Creative Commons License 2008.08.08 0 0 15113

Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy a Yaesu VX-7R 3 sávos kézirádió DTMF-jét hogyan lehet "etalon" szintre beállítani?

Sajnos 6 jegyet nem ismer fel több EchoLinkes átjátszó, holott a többi rádióimat igen.

(Tudom, hogy 2 rádión áll a vásár.)

'73 DX

airband Creative Commons License 2008.08.08 0 0 15112
Amikor megvettem az FT-60-at, és kellett hozzá valamilyen tápegység, akkor nem volt megfelelő trafó, így egy (nem PC-s) kapcsolóüzemű tápot használtam fel hozzá, amiből nem spórolták ki a zavarszűrő elemeket. Azóta azt használom, ugyanis tökéletesen ellátja a feladatát, és az adás sem "szemeteli" össze. Kellemes meglepetés volt.

Most a 2m-es végfokhoz kell valamilyen tápot összehozni, ami 28V-ot szolgáltat. Ehhez van trafó, de az áteresztőtranzisztoros megoldást elvetettem, mert nem fűtőtestet akartam építeni. A pufferkondi kapcsain 43V mérhető. Ezt egy LM338-ra ráküldeni nem célszerű, mert ez már sok lenne neki. Kiindulva a kapcsolóüzemből, szétnéztem, mit lehetne összehozni. Kipróbáltam az LM2576HVT-t, ami egy öt kivezetéses TO-220-as DC-DC konverter. Pár külső alkatrész kell hozzá, és minimális disszipációval (azaz kis méretű hűtőbordával) vígan képes 3A áramot elviselni. Az előállított feszültség nagyon stabil, nem "fütyül" a konverter, és szintén nem szolgáltat zavarjelet. Ha valakinek ilyen problémája támad, és óvakodik a kapcsolóüzemtől, ezt az IC-t bátran használhatja, ha elég a 3A. A Titán végfokhoz elég.
Szabványos értékű - tehát megvásárolható - tekercs kell hozzá, nem kell vacakolni az induktivitások elkészítésével sem.

Bátran ajánlom ezt a megoldást, nekem bevállt!
mtr. Creative Commons License 2008.08.08 0 0 15111

Szia,

az előzőt töröltem, most feltettem egy másik linkre:

http://www.sendspace.com/file/k3tggz

Előzmény: hegymenet (15108)
hqp Creative Commons License 2008.08.07 0 0 15110

Szia !

Azért nem csuk be a zajzár, mert kevés a zaj. Ennek az oka pedig a kevés II.kf erősítés. Vagy szét van hangolódva (20 év alatt öregszenek ám az alkatrészek), vagy valamelyik germánium tranzisztor beadta a kulcsot. Gyakori hiba volt...

Előzmény: Tomca1234 (15098)
hegymenet Creative Commons License 2008.08.07 0 0 15109

"A készülék hálózatról működik, tehát a tápfesz sem okozhat gondot"

No...No!

Attól még, hogy belemegy a 230 V, lehetnek DC tápfesz problémák is!

Előzmény: Tomca1234 (15106)
hegymenet Creative Commons License 2008.08.07 0 0 15108

Szia mtr!

Érdeklődöm, hogy nem tudnád-e visszatenni a padlás antenna rajzát, mert már nem lehet letölteni?

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.07 0 0 15107

XANTI!

Rákérdeztem, hát az illető nem mutatott nagy hajlandóságot a dologra, végülis hosszas megebszélés után belement. Amikor kértem egy árkalkulációt, azt hittem hanyattesek, hogy egy két tenyérnyi kis vacakért mennyi postát kér. Inkább lemondtam róla.

Előzmény: Törölt nick (15104)
Tomca1234 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 15106
Helló,

a Veszprém zajzárral az a bajom, hogy nem zár. Ugyanúgy sistereg a kimenet, ha zajzárra kapcsolok, mintha csak simán BE állásban lenne.

A készülék hálózatról működik, tehát a tápfesz sem okozhat gondot.

Próbáltam keresni benne valamit, amit állítani lehetne, de elsőre csak állítható vasmagokat láttam, azok is viasszal vannak kiöntve. Ezekhez éppen ezért nem nyúltam.

Tamás
Előzmény: ha6pc (15099)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.06 0 0 15105
"TÉlleg.....ki gyártotta a Veszprém rádiót? BHG? VT? Orion? Terta? Egyéb?"

FMV gyártotta.
Előzmény: Törölt nick (15101)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.06 0 0 15104

Ne vedd ezt komolyan. A néhány nagyon hülyét leszámítva, elküldik bárhova.

Kérdezz rá feltétlenül!

Előzmény: Törölt nick (15100)
schlumberger Creative Commons License 2008.08.05 0 0 15103
Ha végképp nem boldogulsz, HA5MA és HA5AHX nagy mágusai az adott típusnak.
schlumberger Creative Commons License 2008.08.05 0 0 15102
Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál!

Éppen akartam írni. Itt a 950 kézikönyv is nálam.
Várom a hívásod, de pénteken szabin leszek, unoka-szülinap okán, én leszek a grillmester :-)
Előzmény: Törölt nick (15100)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 15101

Nekem is voltak ilyen bajaim, de egy FM502-vel. Ezt én csak hordozható 301-esnek nevezem, mivel ugyanaz a készülékház, de egy kis kezelőt rögtönöztek a tetejére (2 gomb :)), és csak 4 csatornás. A kimenője 4-5 W között van. Van neki egy vállszíja és az alján van egy orbitálisan nagy akkupack, mely Varta (!). Alacsony tápfesznél a zajzár nekem is szarakodott. Némi állítgatást kívánt, sokáig állt.

Persze a Veszprém egy ősibb és teljesen más konstrukció. Azt sajna nem ismerem csak egy tipp volt. TÉlleg.....ki gyártotta a Veszprém rádiót? BHG? VT? Orion? Terta? Egyéb?

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 15100

Schlumberger kollégának!

Amint a nyaralás utáni őrült munka roham lefut, hívlak a kézirádió programozás ügyében :) Ez feltehetőleg holnap vagyis szerdán lesz :) Remélem tudok majd egy kis időt szakítani erre :)

XANTI!

Köszönöm az Ebay tippeket, ki is néztem valamit az USA-ból, de kiderült, hogy csak az államokon belül szállít :"((((( Szóval erről lemaradok. Pedig ritka szép rádió.

ha6pc Creative Commons License 2008.08.05 0 0 15099

Szervusz Tamás!

Nekem-azt hiszem- van kapcsolási rajzom.

Megkeresem és itt jelentkezem.

(Egy időben több "munkásőr" cájgot hangoltam át amatőrfrekire,akkor még volt hozzá doksi,azóta is meg kell legyen,mert a firka vázlataimat sem szoktam kidobni.)

Mit jelent itt az,hogy nem működik a zajzár? Nem nyit,vagy nem zár? Tehát vételkészen ,üres csatornán nem kapcsol ki a hangszóró?

Gyuri

Tomca1234 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 15098
Helló Mindenkinek,

Bakó Tamás vagyok és van egy régi Veszprém típusú rádió adóvevőm (XE-312). Kb. 20 éve kaptam szülinapomra és most újra leporoltam és üzembe akarom helyezni.

Sajnos azt vettem észre, hogy a vevő részében a zajzár nem működik. Először kontakthibára gyanakodtam, de végigmértem a Jaxley kapcsolókat és teljesen jól szuperálnak. Talán egy kondenzátor száradhatott el?

Van valakinek ötlete, hogy hol lehet a hiba? Esetleg tud valaki nekem kapcsolási rajzot küldeni róla?

Előre is köszönöm a segítséget,

Tamás
airband Creative Commons License 2008.08.05 0 0 15097
Még aktuális, ment az e-mail!

Schlumberger!

Megérkeztek a procik, amint lesz egy kis időm, intézem a sorsukat!
Előzmény: monitor36 (15096)
monitor36 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 15096
Ha még aktuális a BLY94 adatlap, akkor lsz. küldj egy mailt a publikus címemre és beszkennelen az adatlapot és a válaszhoz csatolva küldöm.
Előzmény: airband (15078)
oldrad Creative Commons License 2008.08.04 0 0 15095
Nem inkább a Rádiós adok, veszek topikban kéne elhelyezni ilyen hirdetést ?
Előzmény: bakker11 (15094)
bakker11 Creative Commons License 2008.08.04 0 0 15094

Üdvözlet! Eladó 2db STABO SC390 kézirádió, 140-175Mhz-ig megy, töltővel, programozó kábellel, programmal. Fotókat weblapomon találsz, az eladó dolgaim-ban. http://ha7juq.atw.hu Köszönöm a lehetőséget! DX & 73 ! ha7juq Laci Kérdésre telefonon szivesen válaszolok.
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.04 0 0 15093
Köszi, várom.
Előzmény: Törölt nick (15091)
hegymenet Creative Commons License 2008.08.04 0 0 15092

Szia!

Milyen paraméterre vannak válogatva(párba?), és hol használnak ilyen KF-et?

Kösz.

Előzmény: Törölt nick (15064)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.04 0 0 15091

Üdv mindenkinek!

Visszatértem a jól megérdemelt nyári pihenésemből, látom ti azért irogattatok bőven :)

XANTI!

Egy munkatársam az elektrówörldben vásárolt pár PMR rádiót de valahogy nincsen vele megelégedve. Mielőtt visszaviszi és a vevőszolgálattal bajlódna, lenne hozzád pár kérdése. A vevőforgalom és a vevőkör bővítése céljából megadtam neki az elérhetőséged :) Keresni fog a napokban :)

TFD Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15090
http://incomp.hu - 21S152A (21.4MHz/25kHz). Van 21S082A (21.4MHz/12.5kHz) is.
Előzmény: Törölt nick (15089)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15089
ok, még annyit, hol vetted/rendelted öket?
Előzmény: TFD (15086)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15088

Keresek valami nagyon korrekt vox áramkört/leírást. Olyat, ami jól szabályozható, mert nagyon zajos környezetben kellene megbízhatóan működni. Mikrofon jelét kellene feldolgoznia, de úgy, hogy a zajtól jól megtisztítottan csak a beszédre reagáljon.

Létezik ilyen?

airband Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15087
Ez éppen nem olyan, de nekem valami ilyesmi kellene, mint az alábbi linken található (grafikonnal, ábrákkal, részletes adatokkal):
http://www.pulsarfm.nl/data/bly89.pdf
Előzmény: Qqberci (15085)
TFD Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15086
Nem állt szándékomban összekeverni, ha már egyszer valakik gondosan szétválogatták (bár egyelőre egyesével kívánom felhasználni őket). A boltban semmi nem utalt arra, hogy "egyet fizet kettőt kap". Beszéltem velük telefonon, megnyugtattak, hogy ezek így járnak kettesével. Siward gyártmányként árulják, de a saját nevük van a tokra írva, innentől meg hiába nézek bármiféle adatlapot.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Előzmény: Törölt nick (15064)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15085
Szerintem ez nem az...

Előzmény: airband (15084)
airband Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15084
Ezt néztem már, de itt csak keresztreferencia adatlapok tölthetők le. :-(
Előzmény: Qqberci (15081)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15083

HI!

Van benne valami! :-))

Előzmény: C20NE (15080)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15082
Na, ez még nincs kipróbálva...
Előzmény: C20NE (15080)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15081
Előzmény: airband (15078)
C20NE Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15080
A nagyszülők kétszer örülnek az unokának:

- Először, mikor hozzák
- Másodszor, mikor viszik

:-)))
Előzmény: Qqberci (15077)
C20NE Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15079
Én akkor születtem, amikor Te abbahagytad az első kört :-)))) A fertőzöttség a középiskolai rádióklubból (HA5KFB) meg Osztás bácsitól Újpesten. Aztán a szakmaválasztást is a rádiózás határozta meg, a mai munkát meg az élet vargabetűi. :-)
Előzmény: Qqberci (15076)
airband Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15078
Van valakinek egy kallódó adatlapja a BLY94-ről, acrobat vagy djvu formátumban? A Google most nem segített. :-(
Qqberci Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15077
Nálunk a családalapítás elsõ menete már lecsengett, úgyhogy az unoka elõtti idõt kell kihasználni :-)))
Előzmény: Qqberci (15076)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15076
Én is most váltottam ki újra az engedélyt. 1969-tõl 74-ig a HA5YAR-t vezettem, most sikerült megkapnom ugyazt a hívójelet.

Eddig a legjobb rádióm a Molibdén volt (R-154-2) a seregben, elõtte meg egy R-1250. Egy 1251-em most is van. Ha kicsit hûvösebb lesz, akkor nekiállok antennát építeni, aztán jöhetnek a szép hosszú téli esték :-)))
Előzmény: C20NE (15075)
C20NE Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15075
Nekem az első és eddig az utolsó rádióm egy Veszprém volt Tripleg-gel :-))) Ha lement a családalapítós jön a fogam, fáj a hasam, elestem, oltást kaptam....projekt 2X, tervezem újra. Az engedélyem 15 év után megújítottam és csodák csodájára az önkényuralmi jelképekkel megrakott címeres bizonyítványomat elfogadták :-P
Előzmény: Qqberci (15074)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15074
Én már nagyon régen nem vettem se rádiót, se televiziót. Rádiót utoljára talán Monitor36-tól, egy Kenwoodot...
Előzmény: C20NE (15073)
C20NE Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15073
:-))))

komolytalan népség! Pedig már kerestem a rádió és televízió vételtechnika című irományt....
Előzmény: Qqberci (15072)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15072
Kéretik teljes komolysággal hülyülni :-DDD
Előzmény: C20NE (15071)
C20NE Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15071
De igen a a pillanatnyi löket...Bocs!
Előzmény: Qqberci (15070)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15070
A spektruma vonalas

Akkor ez egy pártállami csökevény.

FM-nél a frekvencia a moduláló jel pillanatnyi amplitúdójával arányos.

És akkor mi van, amikor nincs moduláló jel? Véletlenül nem a pillanatnyi löket arányos a moduláló jel pillanatnyi amplitudójával? Vagy ez WBFM, DC-tõl a csillagokig?...

:-DDD
Előzmény: C20NE (15068)
C20NE Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15069
Pici pontosítás: A 38KHz-s segédvivő AM modulációja miatt a segédvivő mellett valóban van 2 oldalsáv. de ugyanazzal az infóval a bal-jobb van benne.
Előzmény: C20NE (15068)
C20NE Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15068
Nem így van. Amit írsz az inkább a DSB-AM , már ami a két oldalsávot illeti, de az meg nem stereo, mert a két oldalsávban ugyanaz az infó van.

- FM-nél a frekvencia a moduláló jel pillanatnyi amplitúdójával arányos. A spektruma vonalas, ha jól rémlik, de úgy emlékszem nem szimmetrikus a vivőre.
- A stereo FM-hez a Jobb+Bal csatornát és a Jobb-Bal csatornát viszik át, mert így a mono vevők a J+B csatornával teljes értékű mono adást vehetnek amiben minden benne van. A stereo vevők meg a két csatorna összeadásával és kivonásával megkapják a kétszeres amplitúdójú jobb ill. bal csatornát. Az egyik multiplexált csatorna , ha jól rémlik egy 38KHz-s elnyomott vivőre van ültetve ,amihez egy 19KHz-s pilot jelet is átvisznek, ami segít előállítani a 38KHz-s vivőt korrekt fázisban.
Előzmény: Qqberci (15067)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15067
Én úgy gondoltam, hogy amikor a löket a névleges vivõfrekvenciától lefelé tér el, az a bal csatorna (a spektrumanalizátoron is látszik, hogy balra van), amikor pedig felfelé, az a jobb...
Előzmény: Doky586 (15062)
hegymenet Creative Commons License 2008.08.03 0 0 15066

Szia mtr.!

Sajnos az általad feltett antenna már nem tölthető le. Érdeklődöm, hogy nem tudnád-e ujból feltenni, mert szükség lenne rá.

Köszönettel, hegymenet.

Előzmény: mtr. (14453)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.02 0 0 15065
Próbálom gyakorlatiasan megközelíteni a kérdést. Amelyiket fölöslegesnek gondolod, azt juttatsd el hozzám:-)
Előzmény: TFD (15060)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.02 0 0 15064

Ejnye-ejnye hogy senki sem tudja a választ! :(

Azárt van párba, mert valószínű össze vannak válogatva! Egymás után szokott lenni kettő és így "vágási" karakterisztikájuk nagyjából egyforma...NE keverd össze őket! :)

Petyaművek
monitor36 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 15063

QQberci tudja, hogy a sztereoadás frekvenciamodulált, de lehet, hogy mégis tévedett, mert az egyik csatorna jobb, de a másik, lehet, hogy nem bal, hanem még jobb.

Egyébként nem 24 MHz-es szőrőkről szólt a kérdés, hanem 21,4 MHz-es, minden bizonnyal KF szűrőkről. Talán éppen a szokásos 10.7 MHz kétszerese tette lehetővé, hogy az RDS-t is befoglaló sávszélességű legyen.

Előzmény: Doky586 (15062)
Doky586 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 15062

A stereo rádió az FM modulációval megy és nem SSB vagy DSB-vel.. nem tudtad? :)

ezért ezen szűrők nem erre valók.

Az első FM demodulátor után pedig max. 60kHz (RDS) fordul elő így nem sokra mennének egy 24MHz-es szűrővel..

A forgalmazónál/gyártónál kellene utánanézni..

Lehet hogy teljesen egyformák, de azis hogy valami DSB dekóderbe valók..

Előzmény: Qqberci (15061)
Qqberci Creative Commons License 2008.08.01 0 0 15061
Sztereo rádióhoz valók, az egyik a jobb csatorna, a másik meg a bal, csak össze ne keverd... :-)))
TFD Creative Commons License 2008.08.01 0 0 15060
Sziasztok!

Hozzá nem értésből adódóan egy kérdés: Vásároltam online boltban 21.4MHz-es KF szűrőket. Kibontva a csomagot meglepődtem, hogy dupla annyit kaptam mint kértem, szépen kettesével külön-külön zacsiba csomagolva. Párba lennének válogatva? De minek?

Üdv.:
TFD
monitor36 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 15059
A fémanyagok beszerzésével kapcsolatban nagyon jók a tapasztalataim a Metalloglobus XIII. Mór utcai üzletével. Az 1. villamos Reitter Ferenc utcai megállójától néhány saroknyira van. Darabolnak is. A választék a következő címen megnézhető: http://www.metalloglobus.hu/
Előzmény: Törölt nick (15058)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15058

Ma már nagyon fájin kis anyagokat lehet kapni. Minden létező minőség elérhető, a lágytól a repülőgép minőségig. Pl. a sárkányrepülők nagy mágusai az alu anyagoknak. A baj csak néha az, nem mindíg adnak pár métert egy méretből. Míg megvolt a Metaloglobus boltja a Radnóti-Pozsonyi sarkán, ott le lehetett akár méretre vágatni, nem csak egész szálat adtak.

Ilyen antennának az AlMgSi4 vált be. Anno. Ez elég acélos, de nem rideg, nem hajlamos -20 fokban sem törni. De azóta biztos vannak még jobbak. Ha a méretlépcső megfelelően van kiszámolva, ún. egyenszilárdságra, akkor mint a jó pecabot szabályozottan hajlik, de nem törik. A viharos szelet nem merevséggel, hanem rugalmassággal védi ki.

Sőt! Egy jól méretezett és ismert anyagú antennában jobban megbíznék, mint egy kínaiban. Mert ugye azt senki nem gondolja, hogy az olasz és egyéb márkanevű cuccok nem ott készülnek. Bármilyen cimkét is ragaszt rá a dzsunkás.

Előzmény: Törölt nick (15056)
TamiBT Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15057
- nem vagyok kepben a ccb antrennak arait tekintve de en max. 10k-t adnek ertuk, 20 az marirrealisan sok ertuk...
Előzmény: Törölt nick (15056)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15056

Antibácsi, ezt hívják majd "kísérleti (akna)mező"-nek.

Arra gondoltam, hogy sokkal előbb veszek majd egy analizátort (és nem a rádióval kisérletezek), mint egy kompromisszumos vertikált.

Annyi leírás van vertikálokról, inkább megcsinálom. De kiindulási alapnak a jó ötvözetről nem mondanék le, egy olcsó (10-20e) cb antenna személyében.

Előzmény: Törölt nick (15039)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15055
Köszönöm!
Előzmény: TamiBT (15036)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15054
Köszönöm szépen. Holló-kartács átadta!
Előzmény: Qqberci (15053)
Qqberci Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15053
Elküldtem a rajzot a Gémélára...
Előzmény: Princ of Carpatia (15046)
Qqberci Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15052
[i ]>>meganódpótloztahálózatra<<!

Gyárilag is volt benne hálózati adapter!
Qqberci Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15051
Tungsram csövekkel is készült, 90 V anód és 2x4,5 V fûtés kellett neki.
Előzmény: Qqberci (15050)
Qqberci Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15050
A készülék egy Zehetner Frohsinn UB61, 1951-ben gyártották. Meglesz a rajza is.
Előzmény: Qqberci (15049)
Qqberci Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15049
A Zehetner az 1951-es és '52-es bécsi kiállításon mutatott be ilyen készülékeket. Keresek tovább...
Előzmény: Qqberci (15048)
Qqberci Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15048
Öreg Csóka!

Meg tudnád adnia készülék tipusát?
URH-KARHEL Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15047
Üdv
Ha van valakinek Puxing 777 (használt)
akkor azt meg venném (használt) áron.
hanzo-hatasy@index.hu
Bye
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15046

Üdv Gyula!

Sajna nem, de az mit sem számít, ha egy idős Barátról van szó..... A képen nem az "igazi" látható,de ezt is, -ha jól megnézed az alsó képet- egy "előd" >>meganódpótloztahálózatra<<! :-) Oszt itt a baj! Sajna pölö az anódellenállásokra néhol csak következtetni lehet. (Csak a kerámia test van, a szénréteg az leégett róla.) A Barátom a csöveket már beszerezte valahonnan a sógoroktól.

Természetes ha megjavítom, ezt soha nem dugják a hálózatba. Tranzverteres anódpótlót tervezek az elemek helyére.

Öreg Csóka

Előzmény: gyula 68 (15044)
Qqberci Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15045
Ha hazamegyünk a nyaralásból, megnézem, nem kizárt...
Előzmény: Princ of Carpatia (15043)
gyula 68 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15044
Hű de szép saját???
Előzmény: Princ of Carpatia (15043)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15043

Üdv Barátim!

Őrzi-e Valamelikőtök azt a kincsesbányát, amit úgy hínak, hogy:

RADIOSCHAU

Keresem nem is akármelik számait, mégpediglen úgy az 1961-es évek környékét.

(A '61/8, 9, 10-et NAGYON!) De, ha valakinek archívban, monnyuk pdf, vagy dezsavú...    hú, de hálás vónék! :-)

És, hogy minek? Ez okán:

Öreg Csóka

gyula 68 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 15042
Még az első VEF-et hangoltam a cb sávra és sokáig csak halgattam mire vettem az első cb- midlend 100-at ez 82ben volt! 83ban vettem stalker ÍX ami azóta is üzemel bár mostanában egyre rittkábban sajna!Üdv. Gy.b.
Előzmény: Princ of Carpatia (15040)
TamiBT Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15041
- ha megnezed jobban a kepet, lathatod, hogy a rovidzar also resze nincs lecsavarozva.. ;)
Előzmény: Törölt nick (15039)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15040

Üdv Olvtársak!

Csak halkan említeném meg, hogy az a VEF átalakítás a RT 1975/1 szám 13, 14, és 15. oldalán tanálható!

Öreg Csóka

Törölt nick Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15039
A fél és 5/8-os 27 megás antennák illesztőtekercse földpontra megy, nem csak soros hosszabító. Azt a testpontot mindenképp meg kellene szüntetni. Különben sose hangolod ki. Legfeljebb az odavezető koaxból lenne antenna. Ezek autotrafós illesztésűek. Mint sok mobil 27 megás is. Pl. Dagger.
Előzmény: TamiBT (15038)
TamiBT Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15038
- apropo az illeszto tekercset meg veletlenul sem vennem ki, foleg ha RH savokban gondolkozik az ember, igy is elegge kicsi/rovid az antenna, vetelben kevesbe volt zajos mint a dipol-om, adasra jellemzoen DX-re alkalmasabb a lapos iranykarakterisztika miatt, mindenkep ATU hasznalata ajanlott.
Előzmény: TamiBT (15036)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15037

Szia!

...Csinált valaki olyat, hogy.....                     ..........dolog?...

Én nem csináltam....

Nem témaidegen!  Talán azok akik CB-ztek vala....   

Mi "öregek" nem nagyon "brékoltunk"!  :-) 

10 méterre meg megvoltak az antenna konstrukciók. (És ott általában már inkább irányított antennák voltak többnyire.)

Üdv: Öreg Csóka

Előzmény: Törölt nick (15018)
TamiBT Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15036
- nekem itt van az ablakom elott egy, es csinaltam regebb, mostansag nemigazan.
- ha nagyon erdekel es raszanom magam kiprobalhatom..
Előzmény: Törölt nick (15018)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15035
users.atw.hu/petyaművek

Letölthető az antennakönyv. 112.o.-tól rövidhullámú antenák, ha ez segít.
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15034
Ennyire témaidegen az antennás kérdésem?!
masi1 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15033
Ha litván akkor itt egy link:link
Előzmény: Törölt nick (15032)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15032
Asszem rákeresek valami litván oldalra, hátha összejön valami. Ha igen, megírom.
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15031
Gyula/ Hát, nem tudom. Egy biztos: 30-40 éves készülékek még ma is működnek. Nem vagyok benne biztos, hogy az agyon digitalizált cuccok is bírni fognak ennyit. Ahogy nem bírják az esőt, az ellenpolaritást stb. Ezeket mind kipróbáltam a ruszki cuccokkal, persze akaratlanul.
gyula 68 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15030
Vajon most milyen rádiókat gyártanak Ivánék vagy náluk is mennek kinai cuccok nem hallottam semmit valaki tud róluk valamit???
gyula 68 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15029
Már többször ki akartam dobni a vefet de mindég eltettem néha elöveszem van benne hálozati adapter meg tisztitom mert a dobváltó egy idő után recseg ropog !!!Játszok vele aztán vissza a polcra nincs szivem kidobni!
Előzmény: Qqberci (15026)
gyula 68 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15028
Ezek szerint már érthető volt a nagy stabilitású készülék tervezése az "út mutatás meg hallgatása" volt a szempont!!
Előzmény: Qqberci (15026)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15027
Sajnos, ha fejlesztették volna is ezeket a jól bevált ruszki cuccokat, azon a viszonylag olcsó áron akkor sem lehetne ma hozzájutni. De ha valaki tud ilyen csodáról, írja meg!
Qqberci Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15026
A VEF-et - meg az összes szovjet rádiót - úgy kellett megcsinálni, hogy Szergej a tajgában a hóviharban is biztonsággal meg tudja hallgatni az aznapra rendelt szent evangéliumot elvi iránymutatást...
Előzmény: gyula 68 (15025)
gyula 68 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15025
Amikor megjelent az első wef még sárga előlapos nagy ujdonság volt 2 lapos vagy 6 góliát elemmel ment! Délután kint hallgattam a kertben a szabad európát letettem a fűbe majd bejöttem és ott lett felejtve! Másnap reggel kerestem eszembe jutott hol hagytam szaladok ki és a reggeli harmatos füben tisztám pontosan az állomáson szolt semmi elhangolódás!Meg voltam döbbenve az orosz technikától!Ez még a 60-as években volt!Üdv,Gy.b,
Előzmény: Qqberci (15024)
Qqberci Creative Commons License 2008.07.30 0 0 15024
Pár éve én is vettem egyet a Vaterán egy ezresért. Kapott egy BFO-t meg némi petróleumos mosást a potméter és minden rendben...
Előzmény: Princ of Carpatia (15019)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!