Még mielőtt előállsz a kíméletlen őszinteségeddel, szerintem nem árt, ha tájékozódsz, az még senkinek sem fájt. Mert ugyan van, aki preferál kíméletlenül őszinte lenni, csak nem feltétlenül kedveli, ha vele szemben is kíméletlenül őszinték az emberek. Ez pedig méginkább függ az egyéntől, mint a nációtól.
Lehet, hogy a kompromisszumkészségedről elterelte a figyelmemet a vehemenciád:))
Hányingerről meg nincs szó, csak időnként nem árt meg az senkinek, ha másokra IS figyel.
Egyébként hol vagy? Már csak azért érdeklődöm, mert például az angoloknál ezzel a stílussal vigyáznod kell. Ők ugyan sosem mondanák vagy csak nagyon diplomatikusan, amit te nem biztos, hogy úgy értékelsz, ahogy ők azt valóban értik.
májer vagy :) őszintén gratulálok. Ha pedig így folytatod még elő is fognak léptetni.
Somk sikert továbbra is... és feltétlenül jelezd, amikor állandósítnak.
Orulok, hogy epsegben, egezsegben vagy na meg munkaval teli. A szivatos infosoknal nem annyira szokas, de hat minden videk mas. Gondolom elobb utobb leszallnak rolad. Kollegak mit mondanak? Egesz evben ekkor a hajtas (ergo lehat szamitani tulora lovera) vagy csak evvegen?
Kulturalt korulmenyek kozott vagytok ugy egyebkent vagy meg a konyhat sem volt idod megnezni? Fonokok, csop vezetok normalisak?
Egyebkent a szadra vigyazz...nekem jonehany melohely kellett ahhoz h rajojjek, hogy pofa sulyban duma senkivel. Csak es csak akkor ha mar ismerem/megbizom benne.
ui: a közvetlen környezetemben vagy félszáz informatikus dolgozik...tulnyomó részük vászonnadrág és vasalting stílusban, a legtöbb boldog családapa. Nem minden informatikus dolgozik a Lajosmizsei tanácsházán mint rencergizda :)
Hali
Én is informatikus voltam több mint 25 évig, most meg ..... tudjátok:)
Egyébként ma felhívott nyman topiktárs azzal, hogy hiányoltok :) Az utóbbi két hétben színte éjjel nappal melóztam, eszméletlen sok túlóra, hajnali 1/2 4-kor kelek, este 9-10 felé érek haza, sokszor még élyszakára is be kell menni.... szóval zajlik az élet az új munkahelyen. Azért mert nem szóltam hozzá a témához a tpicban, ezért még árgus szemekkel olvaslak titeket, ha nem ragad le a szemem :))))
Már másfél hónapot húztam le itt és érdekes tapasztalatokat szedtem össze.
Az egyik ilyen tapasztalatom az, hogy szivatóra fogtak. Mint ujjoncot bevetettek a mély vízbe anélkül, hogy elmondták volna a fogásokat, trükköket, aztán nézték, hogy mit bénázok össze, fetrengek a székek között, nyakig összekoszolom magam stb... Azóta jött más uj dolgozó is, és vele is ezt tették. Úgy látszik ez a szivatóra fogás itt hagyomány :) A második héten össze is ugrottam szóban az egyik kollegával amiatt, hogy nem szólt előre, hogy a szabad ég alatt fogunk élyszaka kb 5 fokos hőmérsékletű gépben dolgozni, és hogy öltözzek fel jobban. Amig dolgoztunk, addig nem is volt gond, mert folyt rólam a veriték de utána "elfelejtett" értünk jönni kocsival, így 1 órán keresztül vacogtam miután leizzadtam. Természetesen a kollaga másnap be is panaszolt a főnöknél, hogy kérdőre vontam, csak azt felejtette el hozzátenni, hogy mi okból. A főnökkel azért hamar tiztáztuk. Igazából nem is vontam kérdőre, csak kifakadt belőlem valami a szivas miatt.:(
Néha jobban kéne vigyáznom, hogy kinek mit mondok, úgy látszik minden munkahelyen van rosszindulatú kollega.
A munka nagyon érdekes, nagyon válltozatos és szerencsére jó sok meló is van, így pillanatok alatt eltelik a 12 órás müszak. Fizikailag nagyon kemény volt az első 2 hét, minden porcikám fájt a müszak végére, most már nagyjából belejöttem. Egy csomó mindent már egyedül csinálok, már csak nagyritkán osztanak be egy "oktató" kollega mellé. Pedig a felvételinél azt mondták, hogy egy évig "tanonc" leszek. No azért ez nem azt jelenti, hogy most már mindent tudok, de látták már, hogy meg tudom oldani a problémákat, feltalálom magam, és nem a sarokban várom meg, hogy megtaláljanak, hanem magam keresem az új munkát. Egy csomó nagy precizitást igénylő munkafolyamatot úgy osztanak már rám a reggeli eligazításnál, hogy a végén már le sem ellenörzik, csak megkérdezik a végén, hogy minden rendben van-e. Olyan melót is kapok, amit a régi, tizen valahány éve ott dolgozó egy két kollega nem tud megcsinálni:)
Nekem nagyon tetszik a meló, habár a szivatóval még nem álltak le, de most már annyira nem is igen lényeges, miután egy kis "helyismeretet" és "háziszokást" már megszereztem. Az első fél hónapban (hónap közepén kezdtem) színte azonnal túlóráznom kellett, így az első tört hónapi fizum már picivel több volt mint a teljes havi alap nettó bérem. Ebben a hónapban pedig már kb 120 órát túlóráztam, úgyhogy karácsonyra lesz karácsonyfára való is :)))
A legszarabb az volt az első két hétben, hogy még egy szikét, vagy csavarhúzót sem kaptunk, mindig úgy kellett kéregetni valamelyik kollegától. Még most sem kaptunk szerszámokat, de én a saját pénzemből felszerszámoztam magam a legfontosabb szerszámokkal, így már gyorsabban is megy a meló, nem kell félórákat rohangálni szerszámok után. Már megigényelték a szerszámokat az új dolgozóknak, csak hát elég lassan fut át a beszerzése, mert nem kis összegről van szó egy egy dolgozó esetében. Egy egy alap szerszám is százezres tétel, mivel "örök életű, örök garanciás" szerszámokkal dolgozunk, a lehető legjobb minőségűek és minden az amerikai szabványnak megfelelő. (metrikus szerszámokat nem is használunk csak inches léptéküeket)
Ebben a szakmában teljesen más angol szakkifejezéseket és szakzsargont használnak, mint a számítástechnikában amit én megszoktam és tudtam, így most rengeteget kell angolul is tanulnom, mert a munkalapokat is angolul kapjuk, és angolul kell a végén kitöltenünk. Ráadásul néha a külföldi megrendelőkkel is kell pár szót válltani, természetesen angolul. A jópofi az egészben, hogy az egyik spanyol megrendelő is csak töri az angolt és ő felügyeli a munkánkat :)))
LOL :) hát ezt hívjék mifelénk kompromisszumkészségnek :) De ha igényled akkor a véleményem formálódásának során alkalmanként virtuálisn körbeszoppanthatom a becses olvtársakat :)
"Na, ebből gondoltam én, hogy soha ilyenben az elejétől kezdve nem vettél részt végig "
Hát az igaz, hogy megagiga multicégnél nem...de saját vállalkozásaimban azért csináltam már költségtervet és az embereknek adható fizetést bizony az üzleti terv alapján csináltuk.. atán ha nem stimmelt,akkor vagy az üzleti tervet változtattuk vagy az emberek :) vagy mindkettőt, vagy hagytuk a francba az üzletet.
De a nincsből nem lehet adni :) Akkor sem ha megfeszülök.
"Ezt teszi egybe a pénzügy és szól, ha sehogyse tud mit kezdeni vele és akkor az érintett terület ismét neki feszül."
Ha megfigyeled ugyanarról beszélünk... az adott terület leírhatja a vágyálmait, de ha az nem illeszkedik a cég pénzügyi lehetőségeihez és/vagy a cégpolitikához, akkor reszeltek a szép elképzeléseknek.
"Egyébként a stílusodat többen pedzegetik. "
Ez ilyen bringa :) le lehet esni róla. Egyelőre sajnos nem nagyon hoz lázba, hogy kinek jön be és ki kap hányingert a stílusomtól.
Velem is egészen jól elévődtél, pedig, ha megnézed, hogy ténylegesen mit írtál az elején, meg utána hát...
Azt vettem ki az elképzeléseidből, amit az elején írtál, hogy a költségvetés tervezése úgy kezdődik, hogy a HR kap egy számot a pénzügytől, hogy mivel gazdálkodhat ( ezt a logikát követve kap egy számot az IT is, meg az értékesítés és a többiek és így tovább...)
Na, ebből gondoltam én, hogy soha ilyenben az elejétől kezdve nem vettél részt végig (legfeljebb, csak a te területedet érintő költségeket kérte a főnököd, hogy írd össze az elképzeléseiddel együtt), mert különben tudnád, hogy a pénzügy kapja a számokat. Miután mindenki megszülte a céges stratégiához igazodó saját területi stratégiáját, ahhoz kalkulál költséget. Ezt teszi egybe a pénzügy és szól, ha sehogyse tud mit kezdeni vele és akkor az érintett terület ismét neki feszül.
Egyébként a stílusodat többen pedzegetik. Nem mondom, hogy muszáj mindenkire hallgatni, de ha egy picit időnként visszafogod magad az még nem árthat meg. Szerintem:)
"Tehat mindenki leirhatja - feltetelezem - a tapasztalatait, meglatasait."
A legteljesebb mértékik egyetértek... ugyanakkor ha követted a topikot akkor te is látod, hogy olykor nagy hangon észt osztókról derül ki, hogy baromira zérus tapasztalatra verik magukat, és a tévhiteket meg a kapitális marhaságokat nagyon nehéz szimpaitikus módon pellengérre állítani.
Jo, de a topic cime nem az, hogy "BZoltan eszmefuttatasai, es lexikalis tudasa az allaskeresesrol", hanem "Allaskereso tapasztalatok". Tehat mindenki leirhatja - feltetelezem - a tapasztalatait, meglatasait. Ha vita alakul ki, akkor legalabb a masik erveit toleralni kellene, es normalis stilusban probalni a sajatjainkat ervenyesiteni.
Amin elkezdtel haborogni, azok egyaltalan nem olyan abszolut modon leirhato dolgok, mint te gondolod, tehat vitanak van helye, ebbol kovetkezik, hogy kulturanak is.
"UI: BZoltan lehet hogy igazad van, de nem vagy bolcs, vitapartnernek meg 0 vagy. "
:) ez olyan mint a székely ember áthidaló megoldása amikor a szomszéd kölcsönkéri az ekéjét?
Amúgy van egy kiábrándító hírem :) ebben a topikban, nekem nem az a célom, hogy a bölcsességemet fényezzem, sem pedig az, hogy a sziporkázó stílusommal elkápráztassam a vitapartnereimet... hanem teljesen profán módon az, hogy az általam szerzett tapasztalatokat és a témával kapcsolatos információimat megosszam azokkal akiket esetleg érdekel...akiket meg nem érdekel annak javaslom a "Page Up/Down" gombokat.
ui: a közvetlen környezetemben vagy félszáz informatikus dolgozik...tulnyomó részük vászonnadrág és vasalting stílusban, a legtöbb boldog családapa. Nem minden informatikus dolgozik a Lajosmizsei tanácsházán mint rencergizda :)
Ne húzd fel magad! Nem ér annyit az egész, hogy elrontsa a napodat!
Valami technikai malőr lehet a dolog miatt. Hívd fel őket, ha tényleg érdekelnek vagy küldj egy levelet, aminek a tárgyában valami nem spam-es jellegű téma legyen (valami olyan, amit meg is néznek)!
Ok. Akkor szervezzunk egyet. Mikor, hol, ki? Mongyuk valszeg nem sikerul most sem olyan idopontot talalni, ami mindegykinek jo. Javaslatok?
Bzoltan: a 4684-el asszem en is mar oregnek szamitok ;o) Egyebkent nemtom ki hogy van vele, valszeg sokan nem eszt mondanak (:o) ), de vmilyen szinten hozzad kone alkalmazkodni, ha erdekel a dolog. Anno nekem jo esett, hogy 99 decembereben egy talit (az elso ilyet) reszben hozzam igazitottak, mivel nalam be volt hatarolva a Mo-n toltott ido.
Horasz: Igyexem magamra vallalni a szervezest, mar amit tudok. Re-t most proszaltam hivni, de nem tudtam vele beszelni. Kuldtem egy sms-t, hogy szamoljon be a dogokrol.
Bogie: a kerdeses hirdetesre a megjelenes napjan azaz 25-n irtam (csutortok). A visszajelzest ma reggel (hetfon) kaptam. Nem tudom ez mennyire szamit kesonek. Az viszont, hogy valaki nem nezi meg a hirdetesre beerkezo jelentkezeseket sem aznap, sem penteken, sem egesz hetvegen (a hetveget megertem), de hogy hetfon olvasas helyett egyszeruen torli?
Lassan 9 eve, hogy napi rendszeresseggel hasznalok e mailt a kommunikaciora. Ezen idoszak alatt egyetlen egyszer fordult elo az, hogy valaki olvasas nelkul torolte volna az uzit, de mit kesobb tisztazodott azt is veletlenul tette. Persze erre a mostani esetre is lehet okokat, indokokat fabrikalni a szajiz akkor is keseru es tenyleg egyre inkabb az az erzesem, hogy ezek a hirdetesek csak alibibol kerulnek fel a rendszerbe es semmi masra nem jok minthogy jol felhuzza magat a tisztelt delikvens.
Nem biztos, hogy nem olvasták el. Ez volt az egyetlen visszejelzés erről a levélről? Nem lehet, hogy kaptál korábban egy olvasottat is? Előfordulhat - M$ levelezés esetén biztosan -, hogy valami szabályt használva automatikusan készült egy másolat a leveledről az adott gépen/postafiókban. Ekkor az eredetinis, meg a másolaton is ott csücsül a visszajelzés kérelem. Lehet, hogy elolvasták az egyiket (esetleg letiltva a visszaigazolást) és törölték a másikat. Vagy, és ez szívatott meg engem is nemrég, egyszerűen archiváltak, és a másolat még olvasatlanul figyelt egy temp folderben, amire az archiválási szabály törlést ír elő, ekkor is ilyen csúf jelzést kapsz, ráadásul leveled címzettje ezt észre sem veszi.
Lehet, hogy ez nem az, aminek látszik.:) Perszel, az is, hogy AZ. :(
Ez csak tippelgetés, de a mai midnenféle szuperfejlett ottlukikban úgy is be lehet állíani, hogy ha csak a betekintő ablakban olvasta az emiledet (és kattintott az apacsmancsra esetleg), akkor az még nem számít olvasásnak.
Lehet hogy pl. szűrnek valamilyen csoportra, amit ugye nem lehet a hirdetésbe beleirni, és 2 blikk alatt látta, hogy te nem esel bele, ezért repültél a kukába.
Attól még nem elegáns, csak azt mondom, hogy simán lehet, hogy belenéztek, csak nem változott a levél olvasottá ezen belenézés alatt.
Ez nem valami kedves. Legalább a látszatra adtak volna vmit. Nem lehet, hogy későn pályáztá? (Gondolom, nem , de hátha mégis). Jut eszembe, nem kaptam meg a leveled pénteken.
Ize ha valaki megszervezi szivesen mek, de nalunkeppen evvegi orultek haza van....az oruletet lehet szo szerint venni. Projektzarasok, utso pillanatos beesos ugyfelek evvegere maradt budhet elkoltesi szandekaval...gyk. megszakdas van de egy esti sorozesbe a decemberi fizu (dec.10) utan szivesen benne lennek. Raadasul marha kivancsi vok RE kollegara. Tenyleg tud rola valaki valamit?
Ezt ma reggel kaptam. Azt hiszem onmagaert beszel!. Ekes peldaja annak, hogy kishazankban a netetikett a beka segge alatt van.
"Your message
To: Jobline
Cc:
Subject: Területi Képviselő - 6738099088
Sent: Thu, 25 Nov 2004 13:18:07 +0100
was deleted without being read on Mon, 29 Nov 2004 08:40:40 +0100"
Ahhoz azert mar pofa kell, hogy valaki egy meghirdetett allasra beerkezo jelentkezeseket olvasas nelkul kitorolje. Azt viszont vegkepp nem ertem, hogy akkor mi a feszkes fenenek hirdet az ilyen?
igazad van, hogy ez nem egy egzakt "tudomány"... nagy igazságok alatt én olyan dolgokat értek amik _jellemzően_ működnek avagy nem működnek.
Interjún kiosztani az észt kétmarokkal, hogy "láttam milyen nagy szar a cég, de majd én gatyába rázom" esetleg néha működik de jellemzően nem.
Meg van ami bejáratott csatalovaknak megy, viszont a pályakezdőknek nem... van amit jellemzően tolerálnak infós körökben (zsíros poló, borotválatlan arc, befordult tekintet) de marketinges állás esetében nagyon nem :)
Mindenesetre amikor olyat hallok, hogy "multihoz nem érdemes menni, mert ott nem szeretik a kreativitást" akkor legszívesebben kaparnám az arcomat.
Talán érthető ha ezek után következetesen próbálok kontrapontot képezni azokkal szemben akik tapasztalat és konkrét tudás nélkül a megérzéseiket, sejtéseiket meg a fröccsözés közben hallot okosságokat adják elő mint ősfrankó nagyigazságot.
Nincsenek nagy igazságok. Vélemények vannak pro és kontra, az sem 100, amiket te írsz, mert veled így történt meg. Másnál meg lehet, hogy máshogy. Példának okáért nekem is van olyan sztorim, ami alapjában tök jól hangzik, de másnak mégsem ajánlom, hogy így keressen állást (Felhívtak telefonon, hogy hallották, hogy ehhez meg ehhez nagyon jól értek. A telefonban lazán csak annyit mondtam, hogy bocs, de egyrészt baromi sokba kerülök, másrészt meg egyáltalán nincs kedvem dolgozni. Ez annyira megtetszett az ürgének, hogy addig kötötte az ebet a karóhoz, hogy aztán több, mint 3 évet náluk húztam le.)
Ezek vannak. Én csak arra kérek mindenkit, hogy a normálisan vitatkozzon a másikkal.
Én mint egy 1000éves indexbanya soksok emberrel találkoztam már, aki fórumon keresztül elviselhetetlen tudálékos kö*cs*ög volt, IRL meg tök normális, kár lett volna nem-megismerni.:)
"én általában annak a stílusát szoktam átveni, akivel éppen kommunikálok. "
Van egy jó tanácsom :) köcsög, idegesítő stílst csak akkor engedj meg magadnak, ha van mögöte tapastalat és tárgyi tudás is. :)
"Egyébként mivel van munkád, gondolom, nem töltötted azzal az elmúlt pár hónapot, hogy átnézzél pár ezer hirdetést, cégekkel beszéljél, pályázzál."
Van munkám.. pontosan azért mert ezekkel töltöttem az elmúlt pár évet :)
"Te egy multi külföldi irodaházában ülve látsz/tapasztalsz a 2004-es magyar munkaerőpiacről, pláne a pályakezdők helyzetéről. "
Éveken keresztül írtam pályakezdők CV-jét és pályázatait hivatalból... továbbá üzemletettem Magyarországon fejvadász vállalkozást és többtucat pályakezdőnek találtunk jó munkát.
Tudom, hogy szarul hangzik... de tényleg tudom, hogy miről beszélek.
A távolságot meg mint "kussószbuziteehöznemértesz" érvként felhozni pont 2004-ben tök vicces :) hamarabb érek 2000kmről Pestre mint egyetemista koromban 200km-ről... és gyakrabban, több nyomtatott sajtót olvasok manapság Magyarárszágtól távol mint amikor a piroshetessel jártam melóba :)
Középiskolás koromban a helyi teléefonhívás Kecskeméten relatíve drágább volt mint manapság a nemzetközi.
"a protekciót (vagy szebb kifejezéssel élve: kapcsolati tőkét) pótolhatja az ütős CV. "
:) kérdés, hogy milyen protekciót milyen CV tud pótolni... a vezérigazgató keresztapai csókját elég nehéz űberelni...de mivel nekem sosem volt ilyen protkóm én inkább a CVre gyúrtam és jelentem, működik :)
Meg tucatszám láttam a környezetemben példát arra, hogy működik.
Pont a szakmai tapasztalattal és a social network kiépülésével csökken a CV szerepe és növekszik annak a szerepe, hogy kit, hol ismersz.
De azt sosem mondtam, hogy a protekció az nem működik.. azt mondtam, hogy arra annak van szüksége akinek szart sem ér a CV-je.
"olyan előítéletes megjegyzés volt, mint amit Te tettél a pályakezdőkre,"
He??? Kinek a lovát beszéled??? Én bármilyen negaítv megjegyzét tettem volna pályakezdőkre??? Hol mikor???