Keresés

Részletes keresés

Jesu Creative Commons License 2009.11.18 0 0 11907
Csak igy tovabb! Rengeteget tanulunk ebbol! :)
Előzmény: erbe (11906)
erbe Creative Commons License 2009.11.18 0 0 11906
Ez már függőség. :-(
Tárcsagenerátor vékony tekerccsel, kb. harmada vastagságú, de azonos erősségű neo mágnessel. A tekercsben az erővonalsűrűség a legtöbb helyen 0,9 T fölött van. A hordozó vas vastagságát nem lehet elhagyni, mert az nem a mágnes vastagságától, hanem a szélességétől függ.
Előzmény: erbe (11905)
erbe Creative Commons License 2009.11.18 0 0 11905
Na akkor nézzük a tárcsagenerátorokat:
Nagyméretű vastag és erős, 1,4T neo... mágnesek. Viszonylag vékony, mondjuk 6 mm vaslemez hordozó. A mágnesek belsejében a legnagyobb erővonalsűrűség 0,9 T körül, a tekercsben a legsűrűbb ~0,6. Két mágnes között az erővonalak nagy része a levegőben megy, mert a vaslemez telítődik.
Ugyanez az elrendezés a mágnesek szélességének felével megegyező hordozólemez vastagsággal. Ez 40 mm széles mágnesnél 20 mm vastag lemeztárcsát jelent.!!! Mindkét oldalon. Ugyanez fokozottabban igaz vékonyabb, 4-5 mm vastag Neo mágnesre. Azzal is jó erővonalsűrűséget lehet elérni jó méretezéssel.
A mágnesben már néhol átlépi az erővonalsűrűség az 1 T-t, a tekercsben megközelíti több helyen a 0,7-et és gyakorlatilag nem lép ki a vasból.
Ha átlapoltan és gyakorlatilag 1 huzalvastagságú tekercselést készítünk, ezt ebben a vastagságban rögzíteni tudjuk, egész más lesz az eredmény.
A mágnes keresztmetszetében az erővonalsűrűség majdnem mindenhol meghaladja az 1,2 T-t, a tekercs belsejében az 1,17 T-t. Ami majdnem kétszerese az első példának, természetesen ennek megfelelően kétszeres indukált feszültséggel. A vékony légrés miatt pedig terhelésnél nem az lesz az első dolga a mágneses térnek, hogy kiugrik a tekercsekből.

Ha már egyszer ilyen jó játékszerre bukkantam, hát egyszerűen nem tudom abbahagyni. :-)
Előzmény: erbe (11904)
erbe Creative Commons License 2009.11.18 0 0 11904
Nézzük az átalakított Zaporozsec generátor forgórészt:
Az második képen az eredeti állapotban visszasajtolt fogas kosárral kialakuló mágneses erővonalak láthatóak. Mint már írtam, nem igazán tudom még úgy méretezni a rendszert, hogy tökéletes eredményt adjon, így a tengely, bár csupán 6500-at adtam permeabilitásnak és 1,1 T telítésnek, nem telítődik, mert kétoldalra csupán hasábmágneseket tudok tenni, nem tömör vastag gyűrűt. A mágnes erősségét viszont nem engedi 1T alá, miközben a hangszórómágnes ~0,3-0,4 T. A lényeg így is felismerhető.
Az alsó képen kivágtam a kosár közepét és egy sárgaréz tömbbel fogattam vissza. Az eredmény jól látható.
Folytatása következik...
Előzmény: erbe (11903)
erbe Creative Commons License 2009.11.18 0 0 11903
Ha már egyszer ilyen ügyes ábrázoló eszközhöz jutottunk, nézzük mit mutat azokról a hibás példákról, amit kifogásoltam. Először a megbuherált aszinkron forgórész:
Ha csupán 2 pólusra lenne osztva, a megmaradt vasszegély jóformán semmi problémát nem okozna. Vinne el az erővonalakból, de a programban csak síkban tudok ábrázolni, a dimenziókon meg nem nagyon lehet változtatni ezért az eredmény nem tökéletes. Értelmében viszont igen, tehát ami erővonalak megjelennek, az a valóságban is nagyon hasonló lesz.
Sokkal rosszabb a helyzet 4 pólus esetén. A fényképen is látszik, hogy a készítője ívelt felületű, állítása szerint neodímium mágnesekhez jutott, abból illesztett be négyet a kiesztergált fészekbe. A modell szerint az erővonalak nagy része helyben megfordul, ami bejut az állórészbe, az sem metszi a meneteket, nem kelt feszültséget, hanem visszafordul, mielőtt elvégezné dolgát. Jelentéktelen rész, az az egy-egy vonalka megy át a tekercseken.
Előzmény: erbe (11900)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.18 0 0 11902

Ó értem. Akkor ez egy tipikus fórumos "kinek van igaza" típusú flame harc. :-)

Szemmel láthatóan tévedsz...:}}

Mint írtam, azon veszkődünk, értem-e a mágnességtant...:}}}

Szó nincsen harcról, a dolgok megismerésének nyűgös folyamatáról van szó...:}}}

Előzmény: nagylzs2 (11899)
erbe Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11901
"Akkor ez egy tipikus fórumos "kinek van igaza" típusú flame harc."
Egyáltalán nem. Néhány elhibázott kísérlet bemutatásával próbálom megóvni az új versenyzőket a hasonló hibák elkövetésétől. Miközben nem árt, ha megtanulják, hogy a mágnes se teljesen úgy működik, hogy ráragasztok egy darab vasat, aztán már termeli is az áramot.
Lásd 11810 és 11811.
Előzmény: nagylzs2 (11899)
erbe Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11900
Nem hagyott nyugodni a dolog, ha már egyszer annyiféle modellező szoftver létezik, kerestem mágneses mező modellezőt. Vizimag Letölthető a 30 napos Trial verzió. Vizimag 3.18. Érdekes dolgokat lehet vele művelni. Sok példát is tartalmaz.
Kísérletképpen felvittem rá a gyűrű alakú mágnes metszeti képének megfelelő formákat, majd beleraktam nagypermeabilitású hasábot. Az eredmények:

Meg vagyok nyugodva. Az eredmény rendkívül hasonlít a firkálmányaimhoz.
Előzmény: tuutuu (11897)
nagylzs2 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11899
Ó értem. Akkor ez egy tipikus fórumos "kinek van igaza" típusú flame harc. :-) Nem kell hogy meggyőzzétek egymást bármiről. Az igazság úgysem attól függ hogy ti mit gondoltok. Ha meg valaki téved akkor joga van hozzá hogy ne akarja belátni.

Egy post-ot sem olvastam itt az elmúlt egy hétben, azon kívül hogy láttam egy hangszórómágneses ábrát. Szóval most tök pártatlan voltam mert azt sem tudom miről van szó. De akkor meg minek szólok bele nemigaz? :-D
tuutuu Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11898

Itt a fene se vesződik hangszórómágnessel, most épp azzal veszkődünk, hogy értem-e a mágnességtant.

Nem túl fontos, de azért nem volna baj, ha érteném...:}}}

tuutuu

most Mágneses

Előzmény: nagylzs2 (11896)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11897

Halovány gőzöm nincs, miért rajzoltál a " mágnesgyűrű vasmag nélkül" c. ábrába azt, amiit.

Az én, 11875-beli rajzom a valós mágneses történet.

...:}}}

( Szerintem, persze...:}}})

Előzmény: erbe (11893)
nagylzs2 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11896
Ne nagyon vesződjetek hangszórómágnessel. Nem erre lett kitalálva. Kicsi a mágneses térerőssége. Nem megfelelő az alakja.

Lehet venni ritkaföldfém mágnest, nem is nagyon drága:

http://www.kjmagnetics.com/products.asp?cat=10

Sokkal nagyobb mágneses térerő, és a megfelelő alak is sokat számít. Pl. tárcsás generátorhoz a korong alakú, viszonylag vékony mágnes ideális. Fele olyan vastag korong, nagyobb keresztmetszet -> nagyobb fluxusváltozás, nagyobb teljesítmény, közben az ára kb. azonos marad. Inkább sok kicsit mint kevés nagyot - ebből lehet sokpólusú generátort készíteni, ami szélerőműhöz ideális. Nem kell hozzá nagy keresztmetszetű vasmag és nagy, drága tekercs. Alacsony fordulaton működhet, tovább tart, megbízhatóbb. Amit ráköltessz a mágnes árára azt duplán visszanyered az áttételezés hiányán, és amikor elkezdet használni akkor még többet nyersz rajta, mert az energia nem veszik el az áttételezésen.

Hangszórókmágnesekkel soha nem tudod megközelíteni ezt a hatékonyságot.
erbe Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11895
Kellemetlen, mert az általam elküldött képek 149 és 76 KB méretűek, de tökéletesen olvashatóak. Amit onnan visszamentettem, 24 KB és majdnem olvashatatlan. :-(
Előzmény: erbe (11894)
erbe Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11894

Előzmény: erbe (11891)
erbe Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11893
A képek sorrendben:
Tekercs vasmag nélkül.
Tekercs vasmaggal.
Mágnesgyűrű vasmag nélkül.
Mágnesgyűrű vasmaggal.

Előzmény: erbe (11892)
erbe Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11892
Sajnos, pillanatnyilag nincs komolyabb rajzolóprogramom kéznél, mint az mspaint, szkennerem sincs, de majd valamit kitalálok. Rossz irányba indulsz el a mágneses erővonalak kiindulásánál és lekövetésénél.
A sorbakapcsolásnál nem tekercsről, hanem hangszórómágnesek egymásra helyezéséről volt szó. Annak meg a lapos generátor esetén semmi értelme.
Előzmény: tuutuu (11887)
erbe Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11891
"Transzformátornál van egy egyszerű képlet a teljesítmény és a vaskeresztmetszet kapcsolatára. Van ilyen generátorra vagy villanymotorra?"
Nincs!

A transzformátorokra vonatkozó képlet is csak nagyon szűk határok között érvényes. Van egyszerűsített, ami csak 50 Hz esetén érvényes, van bonyolultabb, ahol már a frekit lehet módosítani és az alapképletben már bármit lehet módosítani a légmagtól a legszuperebb anyagokig, de egyre bonyolultabb dolgozni vele.
Vannak számítási alapképletek és táblázatok motorokra is, de ott már a legegyszerűbbe is neked kell meghatároznod 5-10 adatot, amikkel számolnod kell. Van néhány könyv, pl. Villamos forgógépek tekercselése, amikből sokmindent meg lehet tanulni. Valahol korábban idéztem belőle néhány oldalt, de a másik gépemen vannak, most nem tudom beszúrni.
Címszó: "Ismeretlen adatú üzemképtelen gép újratekercselése"
1 táblázat, 3 oldal, 8 képlet. :-(
Előzmény: Microcar (11861)
Barret02 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11890
Szerintem a mágnes ugyanolyan mint egy rúdmágnes. Csak megkeverik a fémtárcsával .
Észak -és dél oldal között kell mozgatni a lengőtekercset a hangszóróban!
Ki lehet próbálni egy kicsi elemmel.Oda-vissza két állása van,ezek között működik.
Ez ugye 2 pólus közötti megtett út.
Előzmény: tuutuu (11887)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11889

Na jó.

1 menetes tekercs belsejében I áram folyatásakor lesz x A/m térerősség.

(De nem kopácsolok, iderakom a Szalay-fizika vonatkozó részét...)

Az a baj, hogy az ugyanekkora másik mágnesem a hegyen van, mert kideríthető lenne, hogy a sorbakapcsolt 2 mágnes, vasmaggal, hogyan viselkedik az 1 darabhoz képest.

Mert én olyan vagyok, mint az in flagranti kapott asszonyka férje:

- Jenő, te a szemednek hiszel, nem nekem??

Előzmény: tuutuu (11888)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11888

"A sorbakapcsolásos eszmefuttatást nem értem...:{{{"
Én se, mert nincs értelme.

Namost, ha készítesz egy D/d átmérőjű, l hosszúságú tekercset ( fenét, kettőt), akkor egymás mellé téve őket, nem változnak a mágneses tulajdonságok?

Hurrá, akkor elég 1 menetes tekercs !

Előzmény: erbe (11885)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.17 0 0 11887

El vagy tévelyedve. :-(

Lehet, de akkor magyarázd meg a vaspor viselkedését...:}}}

Szemmel láthatóan a mágnes síkjára merőlegesen haladnak az erővonalak, pont úgy, ahogyan a szolenoidban.

A gondom az, hogy nincs valami hasonló átmérőjű vasrudam, hogy azzal is vasporozhassak.

Nna, majd elmegyek az esztergyályos cimborához...

Előzmény: erbe (11884)
Microcar Creative Commons License 2009.11.16 0 0 11886
Szia Erbe!
Köszönöm a precíz válasz a mágnesekről feltett kérdésemre! A 11861-es kérdésemre is jó lenne, ha tudnál válaszolni, engem nagyon kisegítene. Előre is köszönöm.
Előzmény: erbe (11870)
erbe Creative Commons License 2009.11.16 0 0 11885
"A sorbakapcsolásos eszmefuttatást nem értem...:{{{"
Én se, mert nincs értelme.
Előzmény: tuutuu (11882)
erbe Creative Commons License 2009.11.16 0 0 11884
El vagy tévelyedve. :-(
Előzmény: tuutuu (11875)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.16 0 0 11883

Ooppsz, az emelkedés ugyan legyen állandó, de a gyorsjárási tényező=lambdához nem sok köze van.

Sorry...:{{{

Előzmény: tuutuu (11881)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.16 0 0 11882

A hangszórómágnesek - legalábbis amit én itt elővezettem...:}}}- többnyire BaFe  alapúak.

Az AlNiCo mágnesek , na azok nyűgösek, azok az általad vázolt kehékkel vannak felszerelve...:}}}

A BaFe állandómágnesnek tekinthető, merthogy ütheted-vághatod, a remanenciája marad.

A sorbakapcsolásos eszmefuttatást nem értem...:{{{

Előzmény: erbe (11870)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.16 0 0 11881

Az igazi gépeken is hazsnálják a légcsavar állásszögének változtatását a sebesség függvényében

Így van, de egy rossz kompromisszum keletkezik ilyen módon.

Egy jó hatásfokú szélkerék gyorsjárási tényezője = emelkedés= lambda: állandó.

Előzmény: legirepa (11868)
Atis57 Creative Commons License 2009.11.16 0 0 11880
Szia4
a harmadik megoldás az általam kedvelt: 1db csavarbehajtó (de legalább 20-24V.s ) + a régi MTZ -ZETOR stb generátora 90-150W -s kicsit kiegészitve , hogy minden üzemmódban adjon energiát -- már csak sok lapát kell hozzá ( min 5-8-9db )
ezen a rajzon látható még az inverter megtáplálása is .+ a tápvezeték hossz/keresztmetszet aránya is ........
Előzmény: Binya70 (11872)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.16 0 0 11879

Kösz, de látod, megvagyok a vasporommal...:}}}

( Mondjuk a zasszony erősen lóbálja a szívlapátot, mert ugye, ha valahová félremegy, vagy nem sikerül a kezemről lemosni, és valamit össztapogatok...:{{)

Előzmény: Barret02 (11852)
Atis57 Creative Commons License 2009.11.16 0 0 11878
Szia!
az egyik megoldás a jelfogó-k . a KR 16, 3 váltóérintkezős -ebből 3db már viszi is . a fogyasztás kb 1w/db ,,,
a másik megoldás a Feszültségcsökkentő konverter.erre vannak cél IC-k pl.TL497 (szám. gép tápban )LT 1070 sorozat a 34063 Telefon töltőben.. stb, régebben 3-5 tranyóval épitettük meg(ez ma már drága , de ha van a fiókban? )
A rahzon láthatsz két ilyen csökkentőt --+ a felső ki van egészitve fesznövelővel is !
ennek az lenne az előnye ha csak 8-10V jönne be akkor is lenne valami cseptöltés /De ehhez a Zénerjét ki kell cserélni 13,5--13,8V ra /Ez a kinai kacatboltban készreszerelve is megvehető 170-500 Ft között !! ez anyagár alatt van!De + FET tel ki kell egésziteni mert igy csak 0,5A ig jó......
Előzmény: Binya70 (11872)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!