Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17170

A szőlő és bor ágazatot szisztematikusan kivereztetik évek óta, nincs ára a gyümölcsnek.

Előzmény: diospyros (17167)
isai Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17169

Több különböző fajta kajszi (gönci, hargrand, goldrich, kuresia) és szilva (topendplusz, toptaste) kegyetlenül mézgásodni kezdett a két éves ágakon. Annyi, hogy ezeket kitisztítani nem lehet, legfeljebb levágni, de mivel 3-5 éves fák, ezt a megoldást kihagynám. A kérdésem az lenne, hogy ez a fagytól jött ki, vagy valamilyen fertőzés?

diospyros Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17168

a talaj az egyik kulcs, sztem is.

---

kajszi kivágás:

így jött el a szomorú (halott) vasárnap (nekem is eljön hamarosan),

ahogy MátéPeti is danolta.

vagy feketepéntek (holnap), lehet ez lesz az igazi blackfriday... :(

itt az látszik, hogy lesznek "meleg" helyek. sajnos, ahol most zöld (=0 fok),

ott holnap a min/max térképen biztos h mínusz pár fok lesz, ami persze nem rossz, de már kevés virág/gyümölcskezdemény van versenyben, szerintem.

a Balaton megiont döbbenetes (+ 2 / 3 fok? lesz az -1 / 2 is!), a Mecsekkel egyetemben,

de sajnos már hiába, valszeg:

(azt a Tatabánya közeli zöldet amúgy nem értem. lehet a Gerecse lejtői? hiába, az év 365 napjából 363-ban nem jó... a Bakonyalja -É-i rész- zöldje meg főleg rejtély. Mátra +2 érthető lehet.

jön az inverzió és a víztemperálás péntek hajnalban?)

 

szóval a kivágás réme / realitása elközelgett...

(nem túl jó ezt olvasni annak akinek "kicsinyei" vannak... bár azt könnyebb kivágni...)

lehet még várni, több fámmal fogok is, de egész ültetvényt azért rossz fajtával én sem tartanék helyfoglalónak... megoldásként csábít, hogy "leveszem a kezem" a nemtermő fajtáról, de az akkor meg ott fertőzné a többit metszés (= pl. monília), permetezés nélkül...

---

ki mit tervez? vannak biztos, akik a lehetőséget látják ebben a pusztulásban,

mivel nagy ára lesz a kajszinak,

de persze kell a tuti bestpractice, algoritmus, hogyan védjük meg a termést GAZDASÁGOSAN.

...és akkor még az olcsóbban előállított (fagyvédelmi költséggel nem terhelt) olasz/spanyol kajszi keresztülhúzhatja a számításokat...

lesz megmentve biztos pár, rövid távon "haszontalan" kajszim. jó években majd "hasíthatok" velük :)

---

pedig milyen vidáman "lovaltuk" bele egymást a kajsziba! :)

(nem rád gondolok most konkrétan, hanem úgy általában a fórumon

jó volt a közhangulat, főleg aki 2019 nyarán csatlakozott be, az azt hitte,

megtalálta a tuTTi bizniszt... :) :(

 

Előzmény: dr szittyo (17144)
diospyros Creative Commons License 2021.04.08 0 1 17167

igen, legfontosabb az egyéni bírálat,

pont ezért próbálunk kis sok mindent, mert mások

(sokszor marketinges) leírásai nem teljesen állják meg a helyüket.

hogy a Kioto ott miért nem jött nem tudni, találgatni lehet, de mindegy,

már kivágtad. :) 

én is így vagyok vele, ami nem működik (íz, betegség, elfagyós fajta, alternancia...),

annak nincs jövője nálam (minek is tartanám??)

ok az alternancia még beleférhet, ha nagyon szívemhez közel álló és legalább 2 évente terem...

pár ilyen jóízű gyümölcsöt termő fának azért lehet hely...

oké, szükséges volt a kísérletezés, de egy (sok :( idő után már dönteni, lépni kell valami 

működőképes irányba...

az alma neked bejöhet! tényleg sok sikert hozzá, van benne szerintem is lehetőség, az alma megtépázott hírneve (túl olcsó, sok a meló vele...) ellenére is. (persze modern fajta kell hozzá...)

engem nem vonz, ahogy a csemegeszőlő sem annyira (pedig a szőlő is valahogy terem minden évben, anyósnál még soha nem maradt el emiatt szüret az elmúlt 20 évben... igaz az borszőlő...

tehát ebből a szempontból az ÚJ rezisztens csemiszőlő is jó lehet, DE azért van ott is sok más megoldandó kérdés...)

nem szőlős vidékről származom. persze sokszor eltöprengek azon, hogy nem azt kellene termelni, amit én szeretek, hanem amit a vevők... de legtöbbünk azért foglalkozik gyümölccsel vagy adott fajával, mert valahogy ahhoz "vonzódik" (gyerekkor meghatározottságai...)

és ez rendjén is van, nehogy már azt csináljuk, amit nem is "szeretünk" (a "szeretet" valahonnan ered, de ez mind1), mert szeretettel is nehéz sokszor csinálni a gyümölcsészetet, nem hogy anélkül.

mert akkor ilyen alapon inkább legyünk pénzügyi (átverős) tanácsadók...

én is voltam lakástakarék ügynök (amíg meg nem szűnt), szerettem is meg nem is inkább, de ez volt az egyetlen vállalható (ajánlható) termék a részemről, a hitelközvetítéssel / biztosítással meg hagyjanak békén... pedig az még most is jó biznisz... 

de az élet meg telik-múlik rendületlenül, túl rövid ahhoz hogy nemszeretem munkával tengetnénk napjainkat...

Előzmény: atifoci69 (17143)
diospyros Creative Commons License 2021.04.08 0 1 17166

Kioto: igen, a ritkítás durva (és kell, mert semmitérő lesz).

nem elé, h aggódni kell, meg vegyszerezni, stb. metszeni (akár 2x),

szedni, a riktítás olyan mintha 2x kellene valamit szedni...

na ez azért nem túl gazdaságos... persze van nagyüzemi módszer, de...

---

íze: tényleg nagyon változó. 2019-ben a vevők imádták, megvesztek érte.

de legtöbb a nagyáruházi vacakon szocializálódott...

ezért nehéz ízről írni. évjárat / terület / gondoskodásfüggő is (kálium és egyéb komplex lombtrágyák?)

mindenesetre érdekes volt a tapasztalat, egy nagy hazai áfonyásban, ahol napi szinten csöpög a növénynek a kálium meg sok más számítógép által vezérelve, h milyen finom édes és zamatos volt a bogyósgyümölcs...

szóval a napérlelte (persze kell), szívből szeretett gyümölcs legendáján túl ott van a számítógép

nevelte termés valósága,

ami sokszor "igazibb" valóság... szép új kor!

nem beszélve a zamatosabb ízesítős eperszörpről,

ami epret nem látott, de a gyerekek ezt keresik, szeretik, a természetest meg lesz#rják.

Előzmény: Bubi504 (17142)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17165

Piacon is jó esetben ehető barackot tudtam venni, finomat soha. :(

Előzmény: CBNora (17164)
CBNora Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17164

Én se veszek hipermarketben barackot. Piacon keresem néha, csak az utóbbi időben ott se kapok finomat.

És igen, ha elfogy a tárolt almánk, a boltban én is banánt veszek, ha nem húzzuk ki a saját földieperig. Vacak, kemény, pulton tartható gyümölcsöt nem eszünk.

Előzmény: öreg_néne_b (17162)
diospyros Creative Commons License 2021.04.08 0 1 17163

nem volt annyira rossz ízű nálam a Kioto, jó éretten.

(persze csak 2 fa van, de az már "statisztika" :)

persze ha a BigRed 10 pont, akkor ez csak 6-7.

én megelégednék ezzel a gyengébb ízzel, csak legyen! ;)

de valszeg nem lesz ez se, de inkább érjen kellemes meglepetés...

a két fa szép és nem túl (kezelhető) nagy koronát nevelt, persze alany is meghatározó.

nem volt betegségérzékeny. moniliát is legyűrte, volt h elhalt egy kis ág, a tövéből vidáman új hajtott,

virágzott, termett. a Bergerouge több ága ellenben virágtalan maradt a monilia miatt, azokat az ágakat le is kellett vágni... most már jó szellős a korona :) eddig is kb. az volt, de nem eléggé...

és a szellősség nem mindig megoldás, voltak ágak amik az égben, 0 árnyék nélkül is elszáradtak (nem kaptak elég permetet a magasban.)

amúgy meg nem vok hajlandó 3-4x permetezésnél többet adni.

1 lemosó, 1-2 Chorus, 1 Teldor gyümölcséréskor.

Hernyók nem nagyon vannak szerencsére, leeszik a madarak? Levéltetű: mivel inszekticid 0, ezért

brutál sok hétpetteyes és harlekin katica van. ha mégsem bírnak a tetűkkel, akkor ragadós szalag a fatörzsre, és a hangyák távoltartása miatt megoldódik a gond.

a "prérin" vagyok, egyelőre kevés a hangya... van egy trágya ami ricinusmagokat tartalmaz,

azzal meg kell nyomatni, és már volt-nincs hangyaboly.

a rózsabogarak gond, de szerencsére nem olyanok mint a feketerigó (az nincs, kertes övezetben sok van. seregély nem eszi -egyelőre. meg nincs is mit :),

tehát a rózsik 1 barackot 8-10-en esznek, nem annyira kezdenek bele mindig másikba.

kevés fánál vízbe rázhatók, majd a tyúkok köszönik szépen.

plusz láttam egy jó tippet: királykék dobozba (gomba van pl. ilyenben) virágillatú öblítő + víz,

és jó sokat befog. majd a faeper alá teszem (kajszit nem remélek, de a remény...),

bár tavaly nem voltak rajta, megijedtek a mészárszéktől? (kézi leszedés, pár hulla felhelyezése a fára... lehet tanulnak...) inkább átmentek a fekete málnára :) :( azt is védeni kell majd raschel-lel az UV meg a rózsabogarak ellen. amúgy bio termeszthető, kicsit hat rá a felmelegedés (UV), de durván terem. mielőtt rohannátok telepíteni, brutál tüskés. egy nagytermelőnél jártam "tanulmányi kiránduláson" és az egyik finom (legfinomabb) szedrét kivágták. csodálkoztam.

- nem szedik jól le a munkások a tüske miatt... plusz nem is szép, mert sok a szőr rajta (nem is érezni evés közben...) de tény, nem szép.

Előzmény: atifoci69 (17139)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17162

Nekik olyan gyümölcs kell amit megvesznek, nem lesz belőle lekvár mire hazaérnek, otthon beteszik a hűtőbe, eszik pár napig, aztán megint vesznek.

Nem vesznek. A maradékot kidobják és vesznek banánt, nyáron is. Én azért ültettem fát, hogy tudjak finom barackot enni. Gönci magyar, Ceglédi óriás, Pannónia, Bergeron. Egyik sem korszerű, viszont mindegyik íze nagyszerű. ;)

Előzmény: Bubi504 (17137)
diospyros Creative Commons License 2021.04.08 0 1 17161

...és az urbanizáció korántsem zárult le, sőt

a városokban fog egyre több ember élni.

van persze kiáramlás is, de nagyobb a beáramlás.

persze van kertváros is, de ott sem gyümölcsfa van általában a kertben.

én a városi utcánkban trendet indítottam el a sok kerti és utcára ültetett gyümölcsfámmal,

de itt is csak a fele követett, részlegesen.

---

nem akarnak levárt főzni: vannak azért a városban is ilyenek, de sajnos nyugdíjasok főleg, 

egy idő után, ha kihalnak, lehet nem lesz akkora igény.

én 2019-ben hasítottam a lekvárnak való barack (városi) eladással (20 / 30 kilók, 400 ft/kg),

de persze ez kb. 300 kiló volt (fiatalabbak voltak a fák),

ha rám szakadt volna idén az 1-1,5 tonna, ami már elvárható lenne,

az már nehezebb kérdés, de nem lesz ilyen gondom :) :(

---

piros barack: ha személyes kontaktusban vagy a vevővel (piac, házhozszállítás), akkor

simán meg lehet vetetni vele a fakóbbat is, ha jó az íze.

lásd pl. Hargrand. igen ramaty színű, sárga-fakó. de már a kóstoláskor is fantasztikus,

és jó lekvár van belőle. persze ez is elfagy, úhh mindegy.

de a lényeg: ha meg tudod kóstoltatni, akkor az értelmes vevő nem a kinézet alapján vásárol tőled.

persze a szupermartketben ez nem kivitelezhető, bár ott is vannak kóstoltatások, de nem barack kategóriában :)

Előzmény: Bubi504 (17137)
diospyros Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17160

Kioto:

az igaz. h valamivel jobban bírja a fagyokat, de ez főleg a téli fagyra igaz,

virágzásban ugyanúgy elfagy... talán az a jó, hogy kicsit később virágzik, de nem számottevően,

nekem a fele Kioto fá(i)m már virágban volt most is... meglátjuk.

(vki kérdezte, h mivel a Farclo szeptemberben érik, akkor biztos jó későn virágzik... ez a "tuti megoldás"! na ilyen a laikus okoskodás. annyit csak erről, h a Farclo már el is virágzott... hogy mi marad, majd meglátjuk, vagy inkább sajnos nem látunk semmit...)

Szombathelyen 2 mérő mért: -2 és -4 fok...

nagy különbségek vannak, attól függően, hol a mérő. (hősziget, stb.)

 

Balaton: Badacsonyban +1 fok. eddig is tudtuk, h ritka jó adottságú

(D-i fekvés, a nagy hegy véd az É-i hideg szelektől, a bazalt felmelegszik, majd éjjel némi hőt visszaad, és persze a legfontosabb a Balaton temperáló hatása.

A plusz 1 fok a strandon lett mérve... Szerintem a hegyoldalban csak 0 v. akár -1 is volt pl. a DNY-i oldalon... persze az is jó... még.

Kékkút (="medencealja") már megint kevés (de nem -4, hanem "csak" -3,5),

Szepezd -1 fok sem rossz (de ennyivel jobb Badacsony, vagy közelebb van csak a mérő a vízhez?)

Szóval aki kajszit akar termeszteni, irány Badacsony! ;) De itt vki olajfával is próbálkozott,

de az azt hiszem eddig bukó... de majd jelentkezik a tévében, online újságban, ha akar... :)

(Lelle -0,4 fok, az a -0 fok. szóval a Balaton nem "hazudik"...)

Messzebb tőle már -2 / -3 körül.

Én -2 fokot tippelek a gyümölcsösömbe. Majd jövőre mérek, ha lesz pénz komolyabb mérőre,

egyelőre valszeg helyre kell jönni anyagilag, ilyen csapások (és sok felesleges kajszi beruházás) után :) ;) :(

Itt a térkép:

Előzmény: Magoncka (17119)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17159

Nálunk esik a hó, de legalább nincs fagy.

Előzmény: Veszpremi (17158)
Veszpremi Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17158

Ma is buktak a modellek, pár tizeddel hidegebb volt a tegnapinál, agyrém! Hólepellel együtt -2 volt. Holnap horror :(

james69 Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17157

Jelen pillanatban -6 fok  .

Előzmény: james69 (17155)
gáborke Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17156

Nálam is -5, egy picit volt csak enyhébb mint tegnap. Éjfélig elég jó szél volt, így 0 felett maradt addig. Holnap kemény lesz, az visz mindent.

james69 Creative Commons License 2021.04.08 0 0 17155

Ebben a pillanatban -5 fok van nálunk erre már nem tudok mit mondani ez ......valahol szerintem még több lesz fagyzugos helyeken  .Az időjárás  se velünk van citerázik az ember idegrendszerén  ennyit meg védekezni se lehet ellene minden nap ,kitalálják az időjósok hogy majd a jövőhéten  is  lesznek minuszok v két hét mulva igaza volt a munkatársamnak nem a húsvéti nyuszit a karácsonyfát kell elövenni. 

diospyros Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17154

jó is lenne ház mellé, de azt már egy datolyaszilva elfoglalta, és nincs akkora ház déli oldala, hogy több fa is odaférne... sajnos.

Előzmény: s51es (17152)
diospyros Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17153

na felpörgött a fórum, majd holnap átnézem, jó sok új hozzászólás :)

cuproxat: csak löttyintek bele egy kicsit, az "íze kedvéért" :) érzésből,

csak inkább mint "fűszer", a Chorus a lényeg. ennyi réz nem fog perzselni.

(lehet, még lehetne többet is, Cuproxat még sose perzselt,

igaz ez most virágzás - volt... :(

Előzmény: naivkezdo (17150)
s51es Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17152

 Minden régi könyv mantrája a kitettség. Ilyenkor világosodik meg, öregapám miért oda ültete a barackfáit ahová. Minden évben termettek, mint ahogy a ház mellé ültetett gönci is 23 éven keresztül, míg a vírus ki nem végezte. Annyira bejött, hogy inkább földet cseréltem és ugyanazt telepítettem. Ez is terem 10 éve mindíg, becsülettel.  Ahogy nézem, eddig nincs baj.

 

Bubi504 Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17151

Pont ezt mondtam 5 éve, amikor az első hektárt telepítettem : globális felmelegedés van. Ahol eddig nem volt érdemes kajszival foglalkozni (síkságon vagyok) majd jó lesz. Ha az éghajlati övek egyre északabbra tolódnak (ami tény) és az olaszoknak jó volt eddig, akkor majd jó lesz az nekünk is, nem vagyunk sokkal feljebb. A csapadékhiány nálam probléma (öntözni tudok) és a túl sok csapadék sem okoz belvizet, jó a talaj... 

Hiába mondták nálam okosabbak, hogy ezzel együtt a szélsőségek is nőni fognak - a szélsőség csak szélsőség, nem az a jellemző (gondoltam én) - és bár a megrögzült véleményemből továbbra sem engedek (mert fellépne a kognitív disszonancia) - de azt be kell látnom, hogy megélhetési célra a kajszi még nem alkalmas (akik meg az ideális, hagyományos területeken régóta termelnek, na szerintük már nem...). 

A fák nem nőnek az égig, a lefelé vezető út is elindul egyszer felfelé... csak az a kérdés, hogy mikor.

Előzmény: naivkezdo (17149)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17150

Amikor adsz kis adag cuproxatot ilyenkor, az mit jelent adagolásban?

 

Köszi 

Előzmény: diospyros (17114)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17149

Ennyi, én is így voltam vele:) ki tudja, változhat még a klíma 5 év múlva.

Előzmény: atifoci69 (17147)
Bubi504 Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17148

:-) én meg nem soha életemben nem szerettem a kajszit, úgyhogy kénytelen vagyok mások véleményére hagyatkozni. Van egy olyan mondás (grafiti) hogy : 'A tehénszar finom. Tízmilliárd légy nem tévedhet !' 

 

Előzmény: atifoci69 (17143)
atifoci69 Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17147

Tévedsz . én is ősszel ültettem egyet + egy Göncit , ha véletlenül vmikor lesz rajtuk legalább finom legyen :)

Előzmény: naivkezdo (17145)
atifoci69 Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17146

Látom te is felületesen olvasod a véleményemet ....olyant bizonygatsz , ami nekem nem is volt vitaalap...biztos úgy van ahogy írtad, DE én a saját területemből tudok kiindulni, a saját ízlésemmel felszerelkezve...szóval hogy érthető legyen még egyszer: nálam, az én területemen, az én ízlésemnek a Kioto minden körülmények között egy pocsék ízű fajta. Ennyi.

Előzmény: dr szittyo (17144)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17145

Úgy érzem rendkívül jó érzékkel ültettem idén nemrég Ceglédi bíbort:) mire megnő ez lesz az utolsó példány az országban:D

Előzmény: dr szittyo (17144)
dr szittyo Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17144

Szerintem ennek az íz kérdésnek van köze az adott föld-höz is! Ugyan nem kajszi , de itt a forumon is hallottam már pl a lepotica-ra is hogy a ,,semmi " szilva.

Nálunk kötötteb , nehezebben megművelhető, de erős, tápanyagdús fekete föld van , amiben nekem a kedvenc gyümölcsöm az említett cacanska lepotica szilva , jól beérlelve nagyon édes, jó cukortartalmú isteni finom szilva.  Viszont 5km-el arébb ahol már teljesen másfajta homoktalaj található  , tényleg egy száraz lédúsmentes  nulla ízű valami ez a fajta... Szerintem ilyesmi simán előfordulhat kajszinál is, főleg a kioto-nál! 

Más : jövőhéten kiszedjük a ceglédi bíborokat , 7 év alatt 1x volt rajta termés így értelmetlenné vált a megtartásuk , ugyan még most gyönyörűen kivirágoztak , de ha hozzáérek vagy nagyobb szélben esik le a viráguk 100%-ban...

Teljes virágzásban vannak az őszik és a szilvák is ,de sajnos ebben az időben már ott tartunk hogy ezeknek is kétséges a termésük... 

Egy biztos új kajszikat már nemfogunk ültetni többet , Redhaven barackon még gondolkodok, de lehet innenstől kezdve többet érne csak a szilvával foglalkozni!

Előzmény: atifoci69 (17143)
atifoci69 Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17143

Ha figyelted az írás/ai/omat , akkor mindig hangsúlyozom, hogy a saját véleményem a saját ízlésemet tükrözi :) Attól , hogy én pocsék ízűnek tartom a Kiotot /és annak tartom... /attól még a többi pár milliárd embernek bejöhet...DE...én nem mások véleményére alapozva tartok meg fajtákat, hanem kizárólag a saját véleményemre alapozva...mivel én elsősorban a magam örömére / na mondjuk az ellmúlt években ebből nem sok volt.../  foglalkozok a gyümölcsfákkal . Amúgy az egyik fán tavaly is nagyon kevés volt , nem fagyás , hanem agyonmetszés miatt / már korábban is terveztem a kivágásukat / , szép, darabos méretű volt, az íze viszont gyakorlatilag ugyanolyan semmi, mint a másikon...

Az elmúlt  évben kb - fajta fordult meg a kezeim között , ízben az alsó /10-ben van...ha eladásra  /piacra inkább, nem áruházaknak / termelnék nem lenne benne abban a 8-10 fajtában, amiből csinálnék egy kisebb ültetvényt...de mindegy, mert a körülmények megoldják ezt a "gondomat"...Oltottam kb 100 almát , meg maradt tavalyról is 15-20, kevés körtét....erre állok át...ja és nem megkövült fajtaszortimenttel...ha minden fajtából sikerülne min. 1 oltás, akkor kb 120-130 fajta almánál tartanék...annyiból már lehet jókat választani :D

Előzmény: Bubi504 (17142)
Bubi504 Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17142

A Kioto ízével kapcsolatban nem szabad általánosítani. Tavaly olyan cégnek is szállítottam akik maguk is termelők de értékesítéssel is foglalkoznak amikor nem tudják kiszolgálni a vevőiket a saját (főleg magyar) fajtáikból. Nem akartak reszkírozni, mondták vigyek előbb pár ládát. Az áruátvevőjük látott és kóstolt már ezt-azt életében (ez a munkája!) , ő adja el azt is amit maguk termelnek. Nem hitte el, hogy Kioto amit vittem (az előítéletei miatt), mert miután megkóstolta, el volt tőle ájulva, annyira ízlett neki (is, meg a vevőknek is, akik nem a nagyáruházas kategória) ! Ha tízszer annyit tudtam volna vinni, azt is megvették volna. 

Ugyanakkor: tud lenni kevésbé jó is (és akkor finoman fogalmaztam), de még nem jöttem rá min múlik. Egy biztos : akkor is kell ritkítani ha fagykár éri, mert ami megmarad, az is fürtökben marad meg : kicsi lesz és ízetlen. 

A ritkítás pedig borzalmasan macerás. Jobb helyeken (ahol nincs fagyveszély) lesöprik a virágokat, aztán csak kiígazítani kell - de nálunk ezt nem lehet megreszkírozni mert nem lehet tudni mennyi fagy el. Meg kell várni amíg kis gyümölcs lesz és egyesével leszedegetni, sokszor többet kell kell leszedni mint amennyi rajta maradhat, és még azelőtt, hogy a csonthéjképződés elindulna. 

Előzmény: atifoci69 (17139)
gabben85 Creative Commons License 2021.04.07 0 0 17141

Ha a szegfűkörte virágzásához viszonyítok, mi szerintem legalább 5 nappal visszább vagyunk a tavalyi évhez képest, mert most még fehérbimbó elején van, tavaly pedig ilyenkor már virágzásban volt. Így óvatos közelítéssel talán a kajszira is érvényes lehet ez, ezért mertem remélni, hogy a tegnap este mért -6 fokot bírni fogja a kajszi.

Sajnos nem így történt. A Springblush , Pinkcot (ő már korábban), Pannónia, Gönci kiestek a versenyből (a tetejüket még nem volt kedvem megnézni, de a Pinkcoton kívül bármelyiken lehet még valamennyi). Bergeval, Bergeron még egész jól bírják, de a tegnapi esti fagy őket is megritkította elég rendesen.

Úgy gondolom, hogy 1-2 április virágzáskörüli faggyal még nem is lenne gond, de a jelen helyzet sajnos napról napra rontja az esélyeinket, főleg, hogy a késeiek is sziromhullásban vannak már.

Holnap reggelre megint -2 fokot ír, ami simán lehet -5, pntekre pedig -4-et...

Tavaly is úgy volt, hogy miután lefagyott a maradék kajszi (ápr. 15.), jött a jóidő. 

 

Előzmény: diospyros (17114)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!