nem kihagyni akarom hanem megtudni hogy a bogyólé melyiknél legsötétebb még pluszba!
egyébként a héjon erjesztés csersavasító hatása már a rozéknál is érezhető a fehér borokkal szemben? egy shillernél már biztos érezhető a csersav de nyilván nem olyan keményen mint egy teljes vörösbornál...
ja értem akkor rothadás elleni kéntartalmú szerekre gondoltál....
már hogy az otellót is festőnek használtad a cuvee-khez és annak a funkcióját akartad hogy átvegye a muscat bleu?
a muscat bleu laza fürtű tehát elvileg nem kéne úgy rohadnia
meg elég rezisztensnek is mondják de ez nem készpénz ..írnak mindent..nekem 2 éve az otelló is olyan lisztharmatba szenved hogy arról kódul!
mikor kóstoltad a borát ha most írtad hogy egy tőke van azt is leette valami???
amúgy én azt kérdeztem hogy héj nélkül a legfestőbb melyik?
mert gondolom te a bort úgy színezed hogy a héjon erjeszted...
a felsorolt fajtákból minddel elvégezted azt a felmérést hogy megnyúzol egy szemet és kinyomod a levét héj nélkül és egy fehér tányéron összehasonlítod a színmélységet?
mert ha nem mi alapján mondod hogy a muscat bleu a legerősebb festőlevű?
Miért keresitek a festőlevű szőlőt? Ki akarjátok hagyni a normál kékszőlő héjon erjesztését? (Bár én azt tartom, hogy a vörösbor az nem a színe miatt az, hanem a héjon erjesztés technológiájából fakadó íz/aroma miatt, de tudom, hogy nem mindenki így gondolja.) Egyébként Turán igen korai fajta, így szerintem évek többségében nem rothad, de érdemes pár mátrai/egri termelőt erről megkérdezni.
A linkben mind tömött fürtű, az=rothadás, de írja is mndegyiknél, az othellót pl thiovittal nem lehet permetezni és sajnos összevissza vannak a szőlőben és ezért egy ilyen jó szert mint a thiovit nem tudom használni. Ezért a muscat bleu-val szerettem volna kiváltani, de az meg túl finom(csemege-bor is) lezabálják, ő a legfestőbb. Az othello a legbeváltabb, mert nem kényes, minden évben megbízhatóan terem.
A következő probléma kapcsán kérném a segítségeteket, hátha járt már valaki hasonló cipőben:
19,5MM-al szüretelt zenit mikrotételem sajnos maradékcukros lett. Másfél hete fejtettem le, mert a kotyogó "megállt" (zéró szénsav), és nem volt hozzá felöntő borom, illetve kóstolásra sem éreztem benne jelentős maradékcukrot. 50mg/ ként kapott, szépen tisztul és kiváló illata van csak sajnos minimum félszáraz.
Mit lehet ilyenkor tenni? Kénessavtűrő fajélesztő? Mit javasoltok?
A muscat bleu hozott egy fürtöt de valami egyből lezabálta. Ugylátszik tulságosan finom. Pedig ezzel akartam othelót kiváltani(kénérzékenység miatt) de eddig úgynézki ő a legbevátabb
van itt 3 festőlevű szőlő : turán, kurucvér ,muscat bleu melyiknek lehet a legmagasabb festőértéke héján áztatás nélkül? más szavakkal: a leve frissen préselve melyiknek a legpirosabb?
Szerintem itt senkinek (de legalábbis nekem nem) se volt problémája a terméked minőségével, kizárólag azzal, hogy minek nevezed. Hasonló ahhoz, mint a konyak, ami igazából csak Cognac-ban termett borból készülhet, de attól még bármelyik másik borpárlat lehet finom, sőt finomabb. Remélem, érthetően fogalmaztam.
Vagyunk még egy páran öreg szőlészek, régen a Mókus déli oldalán végig csak szőlő volt. Jó fekvés, enyhén köves kötött talaj, napsütés reggeltől estig, aki hülye volt hozzá az se tudott ott rossz szőlőt termelni.
A "színezésre használni" azt jelenti, hogy más vöröseket festhetsz meg vele legálisan.
Ránéztem műholdon a hegyetekre, nem csodálom, ha egyre kevesebb ilyen bor készül ott, ott is elég sok helyen erdő nő a szőlősorok helyett, pedig jó fekvésűnek tűnik :(
Készítsd továbbra is úgy borodat ahogy jónak látod és "szűk" körben úgy nevezed ahogy neked/nektek tetszik viszont "hivatalosan" az van amit a hozzáértők elmondtak. ;-)
Isten tartsa jó egészségben a Mókushegyi bort fogyasztókat (is)!
Bármit lehet biztosan, de a fehér bort nem lehet összeönteni a vörössel ez tuti, hidd el. Elképzelhető hogy vannak olyan indián törzsek, a bolygó túloldalán ahol élnek speciális előírások, de nálunk ez egy alap tézis!
Itt a Mókushegyen ennek nagy hagyományai voltak, az othello 10-20% vagy több ott volt szinte mindenhol, azt a fehérrel összedarálták(azt se szabad?) és így lettek ezek a szép narancsvörös(figyeled hogy szándékosan kerülöm az schiller kifejezést)bor, amit mókushegyi bornak hívtak. Nekem itt van szőlőm és ezt céloztam meg és a ”kutyulmányom”csak annyira sikerült hogy akinek ajándékba vittem bort és ott csókolgatta az üveget(pedig ő is öreg borász) hogy de rég ivott ilyen igazi Mókushegyi bort.
Egyébként most jut eszembe, valahol olvastam,de megkeresem, a direktek közül az othellót lehet 10%-ig szinezésre használni.
(Amivel ha egy uvagballonnyi mennyiségről van szó, nincs semmi baj, ha pl valaki egybe szedi az összes szőlőt ami a telkén van. Ha már ontozgeti a feherbe a vorost az már pancsolás. Fontos hogy tudja az aki csinálja hogy ez pancsolás és így kezelje ő is!)
Hidd el sokan akik meg vannak őrülve a rozékért, fogalmuk sincs hogy készül. Vannak akiknek pedig meg vannak győződve hogy a fehéret szinezik a kívánt árnyalatúra!
A bortörvény szerint sajnos nem. A házasítás: fehérbor+fehérbor vagy vörösbor+vörösbor, ill. készíthetsz fehér pezsgőt vörös szőlőből, de ahhoz (pezsgő előállításához) meg speciális engedéllyel kell rendelkezned. Kutyulás, viribülés: pont lefedi azt, amit csinálni szándékszol és ezt még véletlenül sem bátásként vagy veled szembeni személyes támadásként mondom, úgyhogy te se vedd sértésnek, ill. ez nem jelenti azt, hogy nem sülhet ki belőle valami jó/finom is, viszont az így elkészült művedet se vörösbornak, se schillernek nem hívhatod.
Kizárólag a portugáloknál megengedett és ott is csak a történelmi hagyományok miatt a vörös és fehérborok keverése rozébor előállítására. Magyarországon a bortörvény tiltja, és a schiller definíciója is kizárja, hogy fehérbor legyen benne. Te magadnak kutyulhatsz ilyen bort, de nem nevezheted schillernek.
Oké a mélyvörös szín, de az még nem jelenti a festőszőlőt, max. jól beérett kékszőlő, megfelelő áztatási idővel dolgoztak...
"fehéret belőtte schilleresre" fehér schillernek? azt hogy lehet? Én a pinot noirból szoktak próbálkozni fehérrel, egyszer sikerült eddig, de leginkább hagymahéj színű rosé szokott lenni. De fehér mitől lenne színes?