Nagyjából belelátok a fejlesztésekbe. Brutálisan megtervezett rendszerek ezek. Lehet, hogy jobban terheli a rendszert, de jóval komolyabbra is lett fejlesztve!!
A cikk szerint nagyon károsodik a kettőstömegű lendkerék, ezért sokkal többet veszít az autós a start/stop rendszer használatával a lendkerék tönkrementelén, mint amennyit spórol az üzemanyaggal.
A stop/start rendszereknek egyetlen haszna van, a "norma" szerinti fogyasztást a laborban le lehet vele nyomni a béke se**e alá. Ezért fogyaszt manapság minden új autó 3-4 litert 100 km-en.
A valóságtól teljesen elrugaszkodott dolog, semmi értelme nincs, de legalább spéci akksi kell az autóba.
A cikk szerint nagyon károsodik a kettőstömegű lendkerék, ezért sokkal többet veszít az autós a start/stop rendszer használatával a lendkerék tönkrementelén, mint amennyit spórol az üzemanyaggal.
Valahogy lassúnak érzem (legalábbis az általam eleddig használt más tipusú autók start-stopjához képest), melyet összképet tovább rontja a szintén lomha DSG váltó.
Ezen kívül szerintem a start-stop technikailag is feleslegesen megterhelő, mert amerre járok, ott sok, de viszonylag rövid idejű megállások a jellemzőek.
Eleinte engem is zavart, mostanra viszont már megszoktam és egyre jobban zavar, hogy a felesegem autójaban feleslegesen jár a motor amikor a lámpánál állok vele. Mi zavar a start-stopban? Vagy csak a technikát félted?
A benzinszűrőn szokott lenni gyártási idő? Amiért felmerült bennem, nem tudom, hogy volt már cserélve-e egyáltalán. Vagy a legjobb módszer: kicserélni? A lengéscsillapító gumi ha már elmállott az tud nyöszörögni? (Felületes voltam, a baloldali gumit láttam, hogy le van szakadva, azt kicseréltettem, viszont a jobboldali meg igencsak porózusan néz már ki.)
Van egy 2015-ös 1.4 TSI-s Octaviám és már az első perctől nem vagyok a start-stop rendszer barátja.
Sajnos a start-stop rendszert tartósan kikapcsolni nem lehet (nincsen rá menüpont), minden egyes beindítás után extra nyomkodnom kell a kikapcs. gombot a váltókar mellett.
Ismer valaki megoldást erre? Van valaki, aki át tudja állítani a default állapotot kikapcs.-ra?
Ez inkább kinyomó csapágy lesz... és nem is biztos, hogy csapágyhang, hanem lehet hogy csak a kopások miatt zörög a kinyomó a nyelestengely hüvelyen és a kinyomóvillán.
A nyelestengely csapágy addig nem "dolgozik" amíg nincs fordulatszám különbség a főtengely és a nyelestengely között! (a nyelestengely másik oldala meg a váltóban van csapágyazva, általában egy elég combos csapággyal ami egy jócskán olajozott környezet, vagy ha a szimeringen kívül van akkor meg zárt csapágy feltöltve kenőanyaggal és a hüvely által lezárt helyen van) szóval azt sem gondolnám, hogy tönkrement volna...) Mint ahogy a kinyomó sem "dolgozik" addig amíg a szerkezetnek nem feszül, de az állítás szerint akkor szűnik meg a zaj...
Próbálja meg az ismerősöd csak egy picit megnyomni a kuplungpedált, hogy még ne emeljen ki, de már a kinyomó nekifeszüljön a kuplungszerkezetnek, ha olyankor elhallgat a hang, akkor a kinyomó zörög, rezonál akkor amikor nincs terhelés alatt, de ez egy ennyit futott autóban, teljesen normális jelenség.
gateway modult cserélni kell. arra gondolt hogy azt jelzi hogy fej láb stb hova fúj. egyebként én is ilyen projektben vagyok. 7végén le tudom checkolni.
A digitklíma dolgait is meg tudja jeleníteni majd?
Tudtommal a Swing csak a FL után került be az O2-be, ezért a 2006-os autó canbus rendszere nem kompatibilis vele, azaz nem küld klíma-infókat a fejegységre (miért is tenné, hiszen saját hőfok-kijelzője van). A többi funkció (rádió-zene) elvileg működhet, meg a külső hőfokot is kiírhatja, de az sem biztos. Továbbá kódot is fog kérni, mivel másik autóba kerül a fejegység.
2006-os octaviában a Stream (nem mp3-as) lejátszót ki lehet cserélni a későbbi Octaviákba szerelt Swing Mp3 fejegységre? Kell valami nagyobb szakértelem a vezetékekhez? A digitklíma dolgait is meg tudja jeleníteni majd?
Az enyémnél eltört az a kis rudazat, ami a gyújtáskapcsoló műanyag betétbe csatlakozik. Kis ügyességgel cserélhető, de felesleges lenne egy komplett gyújtáskapcsolót megvenni. Ha valaki tud segíteni, annak előre is köszönöm.
Ha EU-országból (vagy a vámközösségből) van az eladó, és itthon is érvényes világgaranciát ad, akkor bátran. Az uccsó fgépeimet már itthon vettem, de nagyon sok évvel ezelőtt az egyik első Nikon szappantartómat az ebayen vettem németeknél, és amikor a garanciális időn belül javításra került sor, a hazai Nikon szó nélkül elfogadta az általuk kiadott garanciajegyet.
Én már sokszor rendeltem, de mindig az Usában. Tényleg jó áraik vannak. Itthonra nem rendelnék. Viszont van Amazon.de, azt nem ismerem, de valószínűleg drágább.
Én csak a sajátomról tudok nyilatkozni de idáig minden autómnál bevált,van egy másik O2-m de az 1.4 16v,abba 350ezer van és szinte makulátlan! Nálam 100nál csere a lánc,15ezer olajcsere castrol 5w/40,nincs kokszolódás és a turbónak sincs semmi baja pedig taxiként üzemel,gondolhatod ha vigyázok rá akkor is mit kap!?
Miért akarsz az amazonról venni bármit is amikor itthon is megvehetsz bármit. Ráadásul garancia is hazai? Igaz ha valami speckót rendelsz akkor várni kell rá kicsit. Nem igazán éri meg a netről rendelni ilyen cuccokat, csak ha a magyar piacon nem fellelhető.
Szóval akkor nemcsak szerencse kérdése, hogy elmegy-e sokat? Ha jól olvasom, minden 100k kilométernél lánccsere és minden ok. S mi a helyzet a kokszolódással és a turbóval? Gondolom, ha induláskor és leálláskor vigyáz az az ember és jó olajjal, rendszeresen eteti, aggódni nem kell?
Köszönöm!
Ami még megfontolandó: garancia. Ahogy elhagyta Amerikát, vagy bármelyik helyet, itthon nem érvényes a garancia. Legutóbb tévével jártam így, pedig a szlovákoknál gyártották, mégsem igényelhetö az extra gari. Plusz a visszaküldés sem olcsó.
Az alját azért nem kell külön csavarozni mert ahogy a képen is látszik,a lefúrt szegecsek mellett ott vannak a gyári lukak,abba megy bele a T20 és a projektor házat és a foncsort is egybefogva csavarodik bele a nagy műanyag házba!
Rakd bele a kosárba, írd be a címedet, stb. Ha nem szállítanak Magyarországra, akkor kiírja, ha meg igen, akkor ők kiszámítják és hozzáadják az árhoz, amiket kell fizess (vám, áfa, stb.). Így kijön egy olyasmi ár, mintha itthonról vennéd meg :) (persze lehet próbálkozni trükközésekkel - megveszed egy csomagtovábbküldő címére egy olyan államban, ahol kicsi az áfa, és ők majd továbbküldik, gondolom kisebb összeget írva a csomagra. De ezzel nincs tapasztalatom)
Kérdés, egyáltalán küldenek-e Magyarországra. Ha igen, mennyiért? Az ingyenes csak amcsira áll. Ha bejön a csomag, vámon elkapják, 27% áfa+pár % vám. Magyar posta ellopja-e?
Persze,az összesnek tejszerű színe van! (tehát nem víztiszta hanem homályos) Egyébként nagyon egyszerűen meg tudod nézni magad is! Vedd ki az izzót és egy olyan hosszú csavarhúzóra ami elér a lencséig,tegyél egy puha rongydarabot,ragasztószalaggal tekerd körbe,hogy nehogy bent maradjon a rongy és az izzó lukán dugd be amivel kb.1-2cm-es részen le tudod takarítani a lencsét,majd rakd vissza az izzót,kapcsold be a világítást és máris látni fogod a különbséget és ez még csak a lencse hátulja! Ha csak a lencsét szeretnéd takarítani,az megoldható szétszedés nélkül is! (az egy külön történet)
sajnos nem, de egy telefonszámot tudok küldeni privátban. a srác civilben márkaszervizes, azon ritka fajtából, aki kb. 20 éve ott van, így tudja is, hogy mit csinál.
Ha belenézel a lámpába hátulról,akkor látsz 3db T20-as csavart meg 2db szegecset a foncsor
tetején (ez tartja össze a foncsort és a projektor házat),na azt kell minifúróval lefúrni és utána összerakásnál sima lemezcsavarral pótolni! Ezek után bármikor szétszedhető és összerakható,takarításhoz,foncsorozáshoz és állítani sem kell utána mert a foncsoron van vezető így pontosan oda megy vissza minden ahol volt! KB.5perc/lámpa!
Én még nem ismerem az Amazont, de ezek az árak elég jónak tűnnek, talán túl jónak is... ezért kérdezném, hogy vásárolt-e már valaki itt az Amazon-ról és ha igen, akkor mire kell figyelni, pl.: EU-s országból legyen az eladó stb...?
Üdv mindenkinek van egy 2-es octaviám 1,6 benzin- gázas ,a gond az volna vele, hogy megmosattam a motort és azota dadog nincs erö az autoban és lö, rádugtam a hibakod olvasót és rengeteg hibám volt map szenzor ,vezermü tengely jeladó hibás áramkör,fójtoszelep hibás áramkör , gázpedál hibás áramkör,vettem bele egy map szenzort a vezermü tengely hiba megszünt ,maradt a fojtoszelepház és gázpedál.termeszetesen a müszerfalorában világiott is az ECU és a kipörgésgátlo.Levettem a fojtoszelep házat az elektromos részén levö fedelet levettem rola és bevolt ázva finoman kitörölgettem kiszáritottam viszaszereltem megszünt az ECU és a kipörgés gátlo hiba is és eddig még ki irta, hogy 1 hengersor tul szegény keverék most hibakod mentes ,de viszont az auto ugyan ugy dadog, lö nincs erö viszont gázüzemben tökeletesen mükodik. valaki tudna segiteni ?
Itt kolega az Osram fórumon lézerrel mérte az izzót és az izzótól 1 cm-re ,jól körüljártuk mire én is beszereltem :) azóta is semi gond velük a comp.sem hisztizik a + Watt miatt sem a kábelek hisz azt gondoltam hogy nem pont csak 35Wattra lettek tervezve :)
Voltak spéci Nokyan Sárga 2500K izzóim H8 egyik kiégett és volt ugyan ilyen H11 ,be a helyére így volt 3 napig aztán mind a két oldalt kicseréltem H11-re és tényleg jóval erősebbek.
Most már látok H8 LED -et is sárgában ,de mindegy már így marad :)
14V? Nem sok az kicsit? Nekem 13V-ra van állítva a vezérlőben és ezzel egészen jól bírja az OSRAM NBU pedig az Octiban nagyon keveset bírtak. Igaz ott állandóan ment, ugyan nem tudni, hogy milyen feszültségen, de a Passatban meg folyamatosan kapcsolgatva van...
Csináltunk mérést egy Izzó fórumon és 27Fok külömbség volt a H8 és a H11 között ha jól emlékszem 117 fok volt 5 perc után már nem nő akkorra már stabilizálódik az izzó.
Fényben viszont majdnem a duplája.Igaz egyszerűbb LED-et venni mint ezzel kinlódni bár 5 perc az átalakítás,csak ha valaki ragaszkodik az izzóhoz annak érdemes.
Mikor először mentem éjjel,kevés köd volt és akkor vettem észre ,hogy a fénycsóvák balra a járdát világítják. Ezt a módszert kipróbálom, ma éjszakás leszek. :) Kösz..
AFS 2 rendszer van az autódban, amely sebességtől/időjárástól/kormány állástól függően változtatja a vetítési képet.
Városban (50 km/h alatt) szétnyitja 2 oldalra a fényt. Ha állóra fékezel egy autó mögött, akkor láthatod, ahogy lassan visszatérnek a lámpák oldalról középre.
Szóval ez nem hiba.
Ha zavar, akkor AUTO állásból kapcsold át tompítottra a kapcsolót, akkor nem variál a lámpák forgatásával.
Nekem most a xenonokkal van bajom. Jól világítanak, de balra világít mindkettő,olyan 10 -11 óra közé. Jeleztem a műhely felé, a héten megyek javíttatni. Szerintetek, mi a baj?
Én a H11 et ami 55w átalakítottam h8 ra csak 2mm kell lecsipni az egyik rögzítő tüskéből és 700 lumen helyett kaptam 1200 at ha valaki nem akar led et, de ahogy elnézem a LED is teljesen jó.
Euro2 bovdenes, euro4 nem bovdenes. nagyjából 2002 első felében volt a váltás, de persze későbbi forgalomba helyezésű autók is lehetnek euro2-esek, ha sokáig álltak valahol.
Az euro2-es előnye, hogy sokkal jobban megy, a hátránya, hogy nem lehet hozzá gyári tempomatot illeszteni.
Elég régóta foglalkozom már a megfejtéssel,hogy,hogy lehetne megtisztítani az O2 lencsés lámpáit,ugyanis sajnos nem szétszedhető! Rájöttem,hogy lehet,igaz kicsit trükkös de a végeredmény magáért beszél mert ki lehet venni belőle a foncsort és a lencsét is amit egy mozdulattal ki lehet takarítani!
Kösz a valaszt mindenkinek. Tobben azt mondtak hogy a visszaporgetes kideritheto szamitogeppel akkor ez hulyeseg volt? Rozsdasodast talaltatok ezeknel valahol? 2003 es 2008kozottit akarok venni mindenkepp. Csak meg nem talaltam jót vagy nagyon draga volt. Fogyasztasra tudna mondani adatot akinek ilyen van. Ja es kombit akarok. Utolag ha gyari tempomatot akarok belerakni akkor eleg csak az indexkart kicserelni vagy kabel is kell? Pedalkapcsolók benne vannak mindegyikben vagy az is kene akkor?
A 74essel voltak bajok? Pl olajfogyasztas vagy barmi tipushiba? Most allok vetel elott es nem akarom elkapkodni.
A 74 kW és a 75 kW ugyanaz a motor, az "erősebb" az újabb. Az már EURO 4-es besorolású, kevésbé szennyezi a környezetet, de az EURO4-et már csak nehezen tudták kipréselni belőle, érezhetően lomhábbnak tűnik és idegesítően viselkedik - például gázelvételkor csak lassan ejti vissza a fordulatszámot.
Ezek egyébként egyszerű motorok, baj nem nagyon van velük. A 99-es évjárat manuális váltói között voltak beteg darabok, de mára már szétesett, ami akart, szóval azzal sem kell nagyon foglalkozni.
Km orat ha pl vissza volt porgetve szamitogepes ellenorzessel ki lehet deriteni?
Nem. Az 1.6-os O1-eknél inkább arra kell keresni jeleket, hogy rendőrautók vagy taxik voltak-e. Amúgy tartós, szinte elnyűhetetlen autók, egy karbantartott, jó állapotú autót sok kilométerrel is meg szabad venni (ha jó az ára).
Igen erre gondoltam hogy ki mit ajanl. A 74essel voltak bajok? Pl olajfogyasztas vagy barmi tipushiba? Most allok vetel elott es nem akarom elkapkodni. Km orat ha pl vissza volt porgetve szamitogepes ellenorzessel ki lehet deriteni?
Nekem volt több xenonos kocsim. De mindenikkel problémák voltak az első 3 év után: lámpamosó eltörött (ónos eső), szintjelzők elromlottak (felvert), Xenon izzó kiégett (15o euró a gyári- de tartott 7 évet). Volt utángyártottam is O2-es sima Skodába, az nem volt jó.
Az O3-ban nem is vettem Xenont. De annak nagyon jó a lámpája, az sima O2-nek nem volt olyan jó.
A O2 Scoutnak meg lencsés.:)
Most az a bajom, hogy az Osram Night Braker 3 hónapot sem tart. Átterek Philips-re.
De vizsgáztam és mivel az utobbi 3 évben nem volt ilyen jellegű kihágásom, csütörtökön visszakapom- azaz lecsökkent 1 hónapra.
Az eset tavaj április elején történt, azóta húztam-gyúztam a bírosággal és az ügy végleges lezárásáíg visszakaptam a hajtásímat.
Február 4.-én az ügyet a bíróság másodfokon lezárta a rendőrség javára, pedig a mérés és a jegyzőkönyv is több sebből vérzett (nekik volt egy fényképük, a radar metrológiai és a mérő rendőr engedélye rendbe voltak, de nem volt parancsuk a megyei rendőrfőnöktől és nem ott áíílitottak meg ahol mértek). Szerintem a bírók nem szeretnek precedenseket teremteni, mert aztán minden ügyvéd hivatkozik rá. Elég komplikált az életem, egy sofőr visz egész nap- nem tud rendesen vezetni.
Mostantól kezdve 3 évig nem szabad elkapjanak semmivel, még a 15 pontos gyüjteménnyel sem, mert nem fogok tudni vizsgázni.
CB rádió van már minden autóban+ K savos és lézeres radarjelző, megba...atják az éde..anyukájukat a szemetek. 1oo-as úton, 1okm tök egyenes részen elbújva egy fa mögé mértek be, de abszolút mindenkit elkaptak, aki arra járt. Hosszú sor volt a parkoló elött, ahol megállítottak (amit ugyebár 1oo-as úton nem szabad). Volt vagy 1o rendőr.
Ez volt az első eset, hogy 1oo-as úton radart láttam Romániában, 24 éve vezetek.
Most már menet közben is mérnek és valahol megállítanak, pedig a Kresbe írja, hogy a mérő az aki megállít.
A fő probléma a LED fényforrással, hogy a fény kibocsátásának helye és iránya nem egyezik azzal, mint amihez a tükröt vagy a projektort tervezték. (izzószál <-> SMD LED-ek) Ezekhez képest a fényerő (kibocsátott fényáram) már egy másodlagos kérdés.
A Xenonhoz képest biztosan más a halogén érzete. Csodálkoznék, ha sikerülne komoly mértékben javítani a halogénen. (A Xenon egészen addig nagyszerű, amíg nem szembe jön egy bukkanó előtt, az úton.)
Többször előkerült már ez a téma. A konklúzió az volt, hogy ilyenből nincs műszakilag jó megoldás (a lámpatest nem LED-re van tervezve) tehát a vetített fény rossz lesz, és legalább még szabálytalan is.
Én is srudolf1 topiktársunkat ajánlottam volna kompresszor ügyben, de ha valóban az első évjáratokból való az autó akkor szinte biztos, hogy klímahűtő is kelleni fog majd. Abból simán jó bele egy utángyártott is! ...olyan 30 körül emlékszem az árakra amennyiért már jókat lehet kapni.
Nem tudom, hogy milyen felnik vannak az autón, de ha tényleg ennyit kapott az az autó és ennyire lelakták a futóművét, akkor én belevágnék egy garnitúra lemezfelnibe! Az megvan olyan 20-25 körül már az újszerűek is! Sőt, szerintem jó állapotú gumival is lehet találni, ha esetleg a gumik is kukások lennének...
Oké köszönöm, a kocsit egy baráttól vettem. Úgy egyeztünk meg mert nem volt sok pénzem, hogy elvisszük átvizsgálásra és a piaci ár aljából elengedi a javítási tételek árát. Így közel háromszázezerrel olcsóbban kaptam meg. Most kezdtem hozzá a rendbehozatalhoz, a klíma kompresszor lesz még egy nagy tétel. Apropó azok milyen áron mennek bontottan, egyáltalán érdemes olyant?
Az autót újkorától ismerem, kétszázezer alatt kapott ez is jócskán , a futómű valóban nagyon gatya volt. Jártak vele teljes terheléssel a Balkánon keresztül jócskán. A karoszszéria a balső és a motor viszont szép állapotú és garantáltan nem volt törött.
Nem akarok ezzel semmit sem mondani, de mivel magam is beletettem +300 ezer km-t egy kettes Octaviaba néhol úttalan utakon, és mint írtam sokszor kellett a felnimet is javíttatnom, de a futóművet nem sikerült elpusztítani, ezért nem tudom, hogy milyen autót vehettél, ha ennyire le volt gatyásodva a futóműve...
A problémádra visszatérve: egy jó gumishoz mennék el legelőbb és nem csak a kiegyensúlyozatlanságot de a felni peremeit is alaposan szemügyre vetetném...
Félre érted a kettő egymástól teljesen függetlenül ment. A futóművet szakszervizben átvizsgáltattam vásárlás előtt és ezeket a tételeket mondták cserésnek. Megvettem az autót és amikor lett pénzem akkor megcsináltattam a szerelőmmel. Az alkatrészek rossz állapotban voltak.
A pattogás ettől függetlenül kb 1 héttel a javítás előtt jött elő, gondoltam ezek közül valamelyik okozhatja hiszen tudtam, rossz állapotban vannak. De mégsem javult meg. Ezek szerint a felni vagy a gumi sérülése lehet? Vagy még mi szerinted?
A Scouton stab. pálcákat cseréltem vagy ötször (elől és hártúl) 31oe km alatt, úgy látszik nem szeretik a rossz utakat.
Diót egyet sem. Amúgy a dió csúnyán dörömböl ha megkopott, a stab. pálcát néha nagyritkán koppan. Lengőket sosem, toronycsapágyat sem. Egyszer segédrugót.
Első villa hátsó perselyén és jobb első csapágyon kivül, szerintem az O2 felfüggesztése örök életű.
Vagy nem értett hozzá a szerelő, aki hozzányúlt a kérdező autójához (vagy meg akarta vágni), vagy rettenesen ökör módon vezette a kocsit valaki földúton, nagyon gyorsan és nagyon sokat.
Osztom Octi19 véleményét, a gumis-felnis meg fogja oldani a kérdező problémáját.
Szerintem a felnit kell megforgatni a gépen gumi nélkül. Ovális lessz.
A stab pálcák nekem 265 ezer km et birtak elől az O2 nek egyszerű de tartós futóműve van, szillenteket kell csak cserélni azon kívül nem sok baja tud lenni.
Nyilván valami forgó tömegre, vagy esetleg "szögletes" felnire gyanakodtam volna mielőtt kibelezem a futóművet... Egyébként milyen állapotban voltak a cserélt alkatrészek? ...csak mert az a futómű, például a gömbfejek kivételesen sokat ki szoktak bírni. Nekem például szinte alig volt olyan szezon ami után nem kellett görgőztetni legalább egy felnimet, de a futómű a két hátsó szilent kivételével még az eredeti volt... és akárhányszor valami miatt szét kellett szedni mindig tökéletesen feszesek voltak a gömbfejek, még a stab-pálcák is!
Na igen, őket néztem utána én is ki, már csak azért is, mert rendeltem már tőlük korábban többször is cuccot, csak valahogy megfeledkeztem róluk.
Lemegy az "ünnepi" forgatag próbálom kicseréltetni helyben, ha nem akarnák, akkor befogom Octit. :)
Kösz mindenkinek!
(Egyébként lehet fújni bármit, de egy tengely esetén 30, két tengely esetén 60 ezer mondjuk fél óra írkálsáért, nézelődésért ahhoz képest, mint amit eléd tesznek ugyanennyi könyörgésért a "jó nevű" szervizek első körben. Aztán mindenki azt hisz, amit akar.)
Nem tudom, mennyi a 7 col, de van egy garnitúra R17 225-ös Romana Route alufelnim felesleges. 225/45-ös gumi volt rajta, O2-n volt. Ha érdekel, csinálok róluk képeket. Zuglóban lehet megnézni, átvenni. Elérhetőség a nick alatt!
Az octavia 1-esem most 10 eves, es a hatso dobfekek esos hideg teli idoben mindig iszonyatosan nyikorog fekezesnel. volt amikor kitisztattam de ugy is csak egy hetig tartott. Megeri lecsetelni a dobfeket egy vadiujra?
Második generációs octaviám van a széria elejéről. A futómű rossz állapotban volt, tegnap újították fel, még a futómű állítás van hátra addig nem járok vele, szerdán egyből viszem. Van egy pici alig érezhető de nagyon idegesítő pattogása az autónak kb 1 hete, kicserélték a két első lengőkart a stabilizátor ingákat a 4 gömbfejet, szilenteket ezen kívül volt még komplett hátsó fék csere a fékcsövekkel együtt. A pattogás viszont megmaradt. Ha meg lesz futómű állítás után is akor mi lehet még, mi okozhat ilyen jelenséget?
Sziasztok, 3-400.000 között keresek octáviát ,vagy fábiát, magyar papirost, gondoltam benézek ide is, hátha ti tudtok ajánlani megbízható darabot ennyi pici pénzből.
én is zimmerman coatz tárcsákra cseréltem elöl/hátul, zimmermann betétekkel. szépen összecsiszolódtak és prímán fognak. igaz nem ettől a sráctól van akit itt emlegettek hanem egy szegedi autósboltból , ha érdekes még a kérdezőnek, 9561 volt az elsőknek és 9153 a hátsóknak darabja (o2 fl kombihoz, a 280mm első és 272mm-es hátsó fékkel). a fékbetét készlet előre 10652, hátra 6157 volt.
A kisértékű autóktól a 10 vagy 20 millás autóig megfordul nála,nagyon érti,én is azért viszem csak hozzá mert már volt nála olyan autó ami nekem van ,ritka és érzékeny gép tele elektronikával.
Emailt írsz neki és részletesen leír mindent ,függ az autótól és az elképzelésedtől is mert egyedi megoldásokkal foglalkozik.
Egyedi indításgátlók több ponton tiltanak ,nem szokványos jeladókat ,minden autótipusnál vagy autónál megbeszélés és kivitelezhetőség szerint,rablásgátló egyedi azonosítóval,kód vagy mozdulatsor különben az autó 30 sec azt leáll villog sipol és nem indul el,tolvaj elfut ,OBD diag csati blokkolása,zárdugó,motortérzár,riasztók,GPS rendszerek stb .
Pénz és elképzelés függő.Ami a legfontosabb egyedi, tulajjal megbeszélt megoldások.
Akit már ajánlottak is (Kovialarm) nagyon otthon van a dologban...
Nyugodtan bízd rá magad és az autód, kérj tőle tanácsot, mondj neki egy összeget, és a legmegfelelőbb cuccot fogja mondani (és beszerelni).
Nagyon tudja, mit csinál, nem "gyenge" autók fordultak meg már nála... Nekem is szerelt már be riasztót, maximálisan tudja, hogy mi hogyan jön szét/le, profin rakja össze, köti be...
Köszi! Remélem azért lesz aki érdemi infót is ad linkajánló helyett/mellett. Egyszerűen nincsen napi több órám arra hogy topicokat böngésszek. Nem akarom magamat szakértővé képezni, csak egyszerűen elvi tanácsot kérek. Azért köszönöm :-)
Köszi! A gugli nekem is a barátom. :-) Én most személyes véleményekre lennék kíváncsi, Hátha az itt található szürke állományból ért valaki hozzá.... és szívesen megosztana infót erről.
Tanácsotokat kérem. Belefutottam most a biztonság, lopásvédelem témakörbe. Mit lehet érdemes beletenni egy octavia2 2013 "facelift" verzióba. Azt már tudom, hogy csak "úgy" nem lehet bármit telepíteni a can bus cucc miatt. 15 éve nem vettem autót, tanácstalan vagyok. Azóta egy évezred telt el, most már tök más technikák vannak.
...meg az is érdekes, hogy nem ad, csak ha ő szereli, nekem eddig ilyen nem volt. Most az ősszel vettem tőle legutóbb cuccokat és az utóbbi 4 évben számtalanszor ajánlottam és eddig ilyen visszajelzés sem volt...
Az elsők nem nagy kunszt, saját kezűleg is megoldhatók, a hátsónál vagy kell speciális visszanyomó szerszám, vagy barkácsol az ember egyet... én egy asztali szorító menetes alsó részét használtam a feszítésre és egy flex kulcsot a dugattyú tekeréséhez! Nem gyári megoldás de működött. :-)
Ezt leszámítva a hátsó sem egy atomreaktor. Sima szerszámok és egy kicsi affinitás kell hozzá csak. Ha fékfolyadékot is cserélsz (2 évente illik!) akkor ahhoz kell egy leszívó amihez meg egy kompresszor. Én leszívót a Lincos-tól vettem pár ezerért.
Ja, most is a Zimmermann és Textar tárcsa 10300, betét 9900. Közbe találtam hasonló áron máshol is, most már csak azt kell megtalálnom, aki beszereli. :P
Nekem ez a srác adott el az Octira Zimmermann tárcsákat és betéteket, a pontos árra már nem emlékezem csak arra, hogy a tengelyenkénti szettek ára pontosan annyi volt mint az adott tengelyre a gyári cikkszámos tárcsákból 1-1 db.
Összesen akkor fizettem neki a 4db tárcsáért, a két garnitúra fékbetétért és 2liter fékolajért 46400Ft-ot, szóval még olcsóbb is volt mint a tárcsa 10e/db és a betétek 10e/garnitúra...
Ez szinte pontosan 4 éve volt és a nyáron azzal a fékkel adtam el az autót és soha nem volt vele semmilyen bajom. Jól fogott, soha nem rázta a kormányt. (évente egyszer szétszedtem és kipucoltam)
195 ezer körül szereltem be és 311 ezernél így nézett ki:
Egyébként, most az ősszel az A2-eshez is tőle vettem alkatrészeket a hátsófékhez és még mindig jók az árai...
Te kérdezted, hogy akkor ugyanaz a 2 cím? Erre írtam, hogy nem tudom, én erre a nick-re itt kerestem, ehhez az általam írt email-cím tartozik. A vaterás nick-hez más email-cím tartozik, innentől vagy 1 emberről beszélünk, vagy sem. Én nem tudom.
Én is ezen meditáltam hogy 1.6-os.?... Az elmúlt 25 évben mindig 2 literes motorral jártam. A végén meg 1.4 tsi lett. Mindenki azt mondja, h qrva jó motor. A szerelőm is. Hittem nekik Erősebb is jelentősen, emellett kevesebbet is fogyaszt. Egyenlőre nem tűnik rossznak, de az 1.6-osról könnyen lebeszéltem magam. Ez a turbó cucc is jónak tűnik, nem szabad kinyírni és akkor tartós lesz. Azért jó ránézni a kijelzőn amikor 5,3l-t mutat 100-nál :-)
Akkor összezavarodtam, Octi által adott címre írtam, ahonnan már válasz is jött. Az alkatrész ár jó lett volna, de azt mondta csak úgy van, ha ő szereli. Ez jelenleg távolság miatt nem igazán jó.
Akkor a Te címed az más lesz? :) Vagy hol találhatnék még az általa mondott körüli áron minőségi tárcsát (~10e/db), ill. betétet(10e/szett) áron?
Részleteket sajnos nem tudok, de a srác ezzel foglalkozik sok éve, remélem tudja, hogy mit csinál! A vastagfalú savállót jól látod, de a hegesztéshez nem értek, csak azt tudom, hogy speciális pálcát használt. Fogalmam sincs, hogy milyen hő éri a leömlőt, jó pár száz fok, de az öntöttvas gyári szutyok nem bírja a hőtágulást.
Ilyen motorú a kocsink vezetett 235.000km körül járunk vele 10.000 km-en 1-1.1 liter olajat kér. Nem egy erőgép, de elég a helyváltoztatásra, ha most váltanék, én is egy utolsó szériás példányt keresnék 2010-2011-ből.
Ez pont az a futásteljesítmény, amikor egy jó gazdától simán megveheted, de egy bizonytalan előéletű már necces lehet. Maga a motor tartós, olajfogyaszás előfordul ilyen korban, de nem feltétlenül.
Az a gyanúm, hogy a többibe is van ennyi, csak nem mutatja az órája
Attól függ, hogy mit akarsz venni. Mivel nem tipikusan azok vették ezt a motort, akik a világból is kimennek autóval, simán lehet évi 10 ezer vagy még kevesebb kilométer futású autó is a piacon. Tekintve, hogy 2010-2011 körül még gyártották ezzel az Octaviát, ha az utolsó évekből találsz egyet, akkor az 50 ezer km sem irreális. Egészen öregekből is előfordulhat bőven 200e km alatti is, ez nem TDI.
Ha már úgyis az AEE motor van a porondon: meguntam a méregdrága és hitvány minőségű gyári leömlőt, amiből most tettem volna fel a negyediket(!) 240 ezer km körül, mert a mostani is ugyanúgy elrepedt a 4-es hengernél mint az előző három és mint az összes, és csináltattam egyet nagyjából annnyiért, amennyiből a gyári kijött volna. Nagyon remélem, hogy többet nem kell hozzányúlnia ehhez ezen az autón sem nekem, sem másnak.
Sziasztok! Gondolkozom Skoda Octavia vételén, azt szeretném kérdezni, hogy az 1.6-os 102LE-s motor mennyire tartós? Meg szabad venni bevallottan 250e km-rel? Olajfogyasztás, egyéb hiba jellemző rá esetleg? Az a gyanúm, hogy a többibe is van ennyi, csak nem mutatja az órája... Köszi a segítséget!
Valaki ha tudna segíteni megköszönném:Octavia 1.6 55kw 75le 99-es AEE motorkód,hibajelenség egyenetlenül jár a motor,de csak alapjáraton fordulatszámmérö minimálisan ingadozik. Trafó,gyujtás hozzá kábel,gyertya,elosztó fedél,üzemanyag szűrő cserélve.
Hi. Beszarás , elektronikus szervizfüzet van 2x szervizeltettem le a Yetit és egy A4 es lap eddig teljesen elkerülte a figyelmemet. Na mi van rajra :-)? A swing radio pin kódja. Agyfaszt kaptam . Tiszta hülye vagyok, de ez teljesen kerülte a figyelmemet. Köszönöm és sorry.
Ha így van (és ez most nem kételkedés a szavadban!), akkor jó nagy orbánviktorság a gyártól. Szvsz ráérős ember meg is támadhatná őket, nem hiszem, hogy védhető lenne, hogy csak plusz pénzért lehet áttenni másik autóba a rádiót.
a yeti ecujában van. vissza kell tenni, szerviz ott 7 vagy 9 ért kiolvassák. vagy valami "mesterhez elviszed" kiforrasztja a csipet, kiolvasssa, dekódolja mert valami hexadecimális mittom én milyen kódfejtő kell hozzá.
és visszaforrasztja...5 pénz dunaharasztiban, multkor csináltattam:-((
A rádió füzetében vagy a szervizfüzetben kellene lennie egy matricának beragasztva és azon kellene lennie a rádiókódnak. Egyéb esetekben ha a fejegységek származása tiszta és igazolható, akkor egy márkaszervizben lekérhető a kód.
Az a címke amit a rádión találtál az szerintem nem a biztonsági kód.
Kizárólag G12, G12+ vagy G12++ jelzésű fagyállót tegyél a használati utasítás szerint hígítva sima csapvízzel. (ioncserélt vizet is használhatsz, de teljesen felesleges!)
A fenti fagyállók minden esetben rózsaszín vagy lilás-rózsaszín folyadékok!
(már van G13-as szabvány is, szerintem az is jó bele)
Hűtő csere előtt állok, és abban szeretnék segítséget kérni, hogy Milyen ,,szinű,, fagyállót töltsek bele. Most valami pirosas, de inkább barnás színű van benne . Természetesen ezt nem töltöm vissza bele. Gondolom ez valami csapvizzel felhigított trutyi lehet. A kiegyenlítő tartályon rajta van, hogy g12, de neten sok helyen azt olvasom, hogy zöld kell bele.
Háááát...... ha valaki ugyanolyan kímélősen vagy épp dinamikusan vezet és úgy (vagy még jobban) eltalálja az optimális váltási pontokat mint az olajos DSG....
Jól emlékszel, de azért alakult így, mert ugyanazt a felszereltséget kalkulálta és egyiknél ebből, másiknál abból a csomagból indulva volt legkedvezőbb az adott konfiguráció ára.
" ... egyre inkább az az érzésem, hogy a hagyományos automatákkal ellentétben a DSG-vel inkább csökken a fogyasztás egy kézi váltóhoz képest mint nő, nem? .... "
Volt a kezem alatt két 2.0 TDI V-ös Golf is 6 gangos DSG váltóval, a fogyasztást sosem tudtam 6 liter fölé vinni, hosszú távon úgy 5 és fél liter körül alakult.
Anno volt pár katalógusadat, amiben először a kézi fogyasztott többet nagyon kicsivel, aztán 1-2 évre rá megváltozott a magyar és a német honlapon is, és megfordult az arány. :)
A hagyományos hidrós automatákhoz képest természetesen kevesebbet eszik.
Ahogy ásom bele magam a témába egyre inkább az az érzésem, hogy a hagyományos automatákkal ellentétben a DSG-vel inkább csökken a fogyasztás egy kézi váltóhoz képest mint nő, nem?
Igen, emlékszem, de az talán mintha Comfortline Golf és Elegance (Style) Octavia lett volna. Nekem nagyjából itt bukik met a dolog, mert új autót csak bézs belsővel veszek, az meg Comfortline-ban nincs, lévén az csak eggyel a belépő feletti szint.
Ha váratlanul kell visszaváltania, az nem gyors. Akkor vált gyorsan, ha az a fokozat következik amire számít, mert az bekészíti. Rántani nem ránt, csak nyomsz egy padlót és eltelik egy másodperc vagy több.
Az, hogy mennyit vált vissza, a pillanatnyi fokozattól és a gázadástól függ, 1-2-3 is lehet.
Ja, tudom már mit akartam kérdezni. Egy országutas előzésnél mennyire szépen vált vissza? Adott esetben lehet, hogy 2 fokozatot is kell, azt érezni, rángat?
Néztem ilyen gyorsulálsos videókat, nem sok különbség lehet a 7-es DSG és a 6-os kézi között. Valahol ugyanott váltja el elsőben 40-50km/h között.
Padlógáznál nincs nagy tudomány, az optimális ponton kell váltani és kész. Az automata elsősorban városban nagyon jó, mert okosan és gyakran vált, ha kicsi gázzal mész, akkor nagyon alacsonyan tartja a fordulatszámot és így a fogyasztást is.
A DSG-nél akkor ki kellene dobnom üresbe a vége előtt, hogy oldjon a kuplung és ne koptassa.
Nem biztos, kicsi a sebességkülönbség a nulla és a "már nem koptatja" között.
De mindenkinek össze kell állítania a saját konfigurációját, mert az extrák és az extracsomagok eltérő összeállítása és árképzése miatt lehet olyan, amikor a Golf az olcsóbb, de szerintem leginkább akkor, ha a második Golf felszereltséget hasonlítunk össze a harmadik Octaviással.
Néztem ilyen gyorsulálsos videókat, nem sok különbség lehet a 7-es DSG és a 6-os kézi között. Valahol ugyanott váltja el elsőben 40-50km/h között.
Nekem az a rossz, hogy elég meredeken állok ki minden reggel a pincegarázsból. Korábban kézi váltós dieselem volt, azzal azt csináltam, hogy viszonylag dinamikusan elindultam, majd valahol a lejtő 2/3-ánál kinyomtam a kuplungot és hagytam hogy felguruljon, mert a végén meg kell állnom. Most hibrid van, ennél meg nem gond ha lassan megyek, mert nincsenek csúszó alkatrészek, a villanymotornak meg mind1, hogy mennyivel forog.
A DSG-nél akkor ki kellene dobnom üresbe a vége előtt, hogy oldjon a kuplung és ne koptassa.
Mondjuk, mikor vezettem hagyományos automata váltós kocsit, azt én mindig kitoltam üresbe, ha lámpánál kellett állni. A mostanit sajna nem lehet, mert akkor nem tudja indítani a motort, ha szükséges (alacsony töltés vagy a fűtés miatt), így állok taposott fékkel a lámpánál. Ez is olyan hogy ha rendesen be van nyomva, akkor nem csinál semmit, de ha engedem fel, akkor elkezdi adni az ampert a motornak = nyomnom kell rendesen a féket különben fogyaszt a kocsi :-)
Én, mint rossz alkudó, a nekem legegyszerűbb, listaár - hivaralos (pl. az őstermelőis) kedvezményt vettem figyelembe. Ha jól rémlik, a Golfra nem kevesebb az Octinál, így nem lehet olcsóbb az utóbbi, ha teljes listaáron előbbi az olcsóbb.
Én leginkább arra céloztam, hogy ha a határokig feszíted a húrt mindkét esetben, akkor a Skoda a legvégén olcsóbb lesz. De ebben simán az is benne van, hogy a saját konkrét esetedben nagyobbat tudsz a VW-n feszíteni, vagy esetleg a VW-s értékesítő könnyebben hajlik a kompromisszumokra. Én azt tudom, hogy az előző munkahelyemen milyen konkrét százalékok voltak a listaárból, és azt is tudom, hogy az Octavia esetében a hattyúra emlékeztet az első számjegy.
Valamit nagyon félreértettél. Nem azt vitattam, hogy a Golf kijöhet olcsóbbra, hanem Nohab olvtárs hsz-át, hogy a valóságban (szalonban) megváltozhatnak az árak.
Persze változnak, lefelé, de a Golfra nem kevesebb a kedvezmény (legalábbis úgy emlékszem), maradnia kell az olcsóbb Golfnak.
ha állsz és "D"-ben vagy akkor már be van kapcsolva az 1-es és a megfelelő kuplung (indulásra várva) csúszik.
Az olajos DSG-ről nem merek nyilatkozni, de a száraz nem így működik. Az 1-es elő van kapcsolva, de egy bizonyos fékpedálerő felett álló helyzetben a kuplung oldva van és csak akkor kezd zárni, amikor engeded fel a fékpedált. Éppen ezért lett 7 sebességes, a felső kb. 3 fokozat ugyanaz az áttétel mint a kézi felső 3 fokozata, de a többi úgy van elosztva, hogy legyen egy nagyon rövid egyes, ami zárt tengelykapcsolóval a kúszás érzetét adja. De ez nem kúszás, ez normál összezárt kuplungos haladás 1000 körüli fordulattal ebben a nagyon rövid 1-es fokozatban.
Kérdés: a DSG váltó mit csinál ha D-ben van es áll az ember? Áll 1-esben ki nyomott kuplunggal vagy próbál kusztatni mint egy hagyományos hidro kuplungos automata?
Én csak a szárazat ismerem behatóan, mert olajosat csak "haddmenjekegykört" szinten vezettem. A száraz úgy működik, hogy ha D-ben vagy és állsz a féken, akkor oldva van a tengelykapcsoló, amikor engeded fel a féket, akkor finoman zár a kuplung és elkezd az autó "kúszni", ami itt nem klasszikus kúszás, hanem pont olyan, mint amikor kéziváltóssal egyesben gurulsz gáz nélkül (vagy olyan kicsi gázzal, amit pedállal nem tudsz adni).
A száraz DSG-nél (7 sebességes) a kuplung a gyenge pont, de ezt relatíve könnyű kímélni, egyszerűen meg kell szokni azt, hogy állás közben vagy taposod a féket, vagy felengeded, köztes állásban csúszik a kuplung és előbb-utóbb megégeted. Sajnos a start-stop leállítási pontja pont azon a határon van, ahol már elkezd kúszni az autó, így aki a fékpedállal akarja kijátszani a motorleállítást (csak annyira nyomja állás közben, hogy ne álljon le a motor), az a kuplung halálos ítéletét írja éppen alá.
" .... a DSG váltó mit csinál ha D-ben van es áll az ember? Áll 1-esben ki nyomott kuplunggal vagy próbál kusztatni .... "
A DSG váltó mindkét kuplungja egyszerre csak a váltás töredék pillanatában van elvileg oldva, ha állsz és "D"-ben vagy akkor már be van kapcsolva az 1-es és a megfelelő kuplung (indulásra várva) csúszik.
Az autó akkor is elindul ha lelépsz a fékről de nem lépsz a gázra.
Az 1.9 O2-es tuningolt motorral nem bírta a megnövelt motorteljesítmény következményeit.
Az O2 Scoutnak nem csak a tárcsája más, de az egész fékkengyel-nyereg-dugattyú más, minnd a síma O2-nél.
Az O3 Scout nagy sebességnél fúrcsán későn fékez, vsz. hogy az energiavisszanyerő rendszer miatt, ha van neki ilyen. Határozottabban meg kell nyomni, hogy megérkezzen a fékhatás. Nekem ez egy kicsit kényelmetlen.
A O3 tempomát csak a fékre hatva kikapcsolható, ami kreténség, mert gurulni szeretnék nem megállni.
A fentebb említett ok miatt, kicsit megtorpan az autó amikor kikapcsolom a tempomátot.
Ja, fogtam. De meglepő, azért kérdeztem, hogy új volt-e. De mondom, az O3-mal sportos használatnál sem éreztem egyszer sem kevésnek a féket, és mivel az RS-en még komolyabb cucc van, nem hinném, hogy annál gond lenne, hacsak nem pályára mész vele.
Persze, meg az is alapelv hogy a feknek akkor is meg kell tudnia állítani a kocsit ha valami miatt felakad a gázpedál.
Kérdés: a DSG váltó mit csinál ha D-ben van es áll az ember? Áll 1-esben ki nyomott kuplunggal vagy próbál kusztatni mint egy hagyományos hidro kuplungos automata?
Az se mindegy hogy ahhoz két lábbal kell taposnod a féket vagy agyon kell szervozni.
Ez nyilván a két véglet, de egyébként majdnem mindegy. Vészhelyzetben berúgod a pedált a padlóba, a kerekek blokkolnának, az ABS meg beosztja.
Meg mondjuk mire nagy sebességről megallsz elég e a fékbetét vagy sem.
Nincs olyan felelősen tervezett autó, aminek egy vmax --> 0 fékezést nem bír ki a fékrendszere melegedés miatti fékerőcsökkenés nélkül. Más dolog, amikor pár tíz km-en belül 1000-1500 méter ereszkedsz és nem figyelsz a technikára, az már komolyabb fékeket is próbára tesz.
Hi. Skoda Yeti ből kivettem a swing rádiot, bolero ment a helyére. Skoda Octaviaba menne a swing. De......kellene a code. :-) A címkén van egy sk........szám . A kereten nincsen beütve az sk......szám. Delphi s. Az infó az lenne hogy ebben az esetben 1687 a kód. Jónak tűnik? Köszi.
Na azért ez nem teljesen így van... Az se mindegy hogy ahhoz két lábbal kell taposnod a féket vagy agyon kell szervozni. Meg mondjuk mire nagy sebességről megallsz elég e a fékbetét vagy sem.
Az tény hogy a fék nagyságát a tömeg es a (vég)sebesség határozza inkább meg nem a felszereltség vagy a márka.
Hatso feknel ha pl kombi akkor biztos nagyobb a fektarcsa mert ugye jobban lesz terhelve ha megvan pakolva.
Eu rendben is van, de mikor anno megvettem az első 1,9-es 90 lovas lépcsőshátút nagyon jó fék volt rajta, pedig hátul dob fék volt. Utána kihoztam a 4X4 es kombit, szintén ilyen motorral, nem tudtam vele megállni,pedig tárcsák voltak rajta! Egyszerűen egy évben nem lehetett említeni a kettőt. A II-es Scout megáll mindenütt ,ahogyan kell. A III-as is,épp olyan jó.
Ki lett cserélve az EGR szelep, amikor a csere után beinditottuk azonnal kialudt mindkét hiba jelző lámpa, nem kellett a hibát kitörölni. De ha jól tudom ilyenkor kell valami alapbeállítas?
Onnan kezdve, hogy a fék az autó kerekét képes állóra blokkolni, semmilyen jelentősége nincs a fék méretének egy vészfékezés tekintetében, azaz a dobfék is pontosan ugyanolyan jó lesz mint egy komolyabb tárcsa, ha minden más ugyanaz. A különbség a sorozatterhelésben van, az pedig belátható, hogy minél erősebb az autó, annál nagyobb az esélye annak, hogy gyakran fogják használni a fékeket.
Egy 140 LE sel gyorsabban éred el azt a sebességet ,gyorsabban érsz ahoz az akadályhoz nagyobb dinamikával ,ami előtt hirtelen meg kéne állnod ,így erősebb fékhatás is kell.
Én ezt a kkor érzem mikor az O2 1.9 p....105 LE kapott egy 140 LE softwer-t ,de ugye a fékek maradtak a gyári 105 LE-höz méretezetre.Megjegyzem elöl hátul új féktárcsák vannak hátul 20 ezret futott elöl 3 ezret és bizony érzem ,hogy mikor hirtelen nagyobb nyomatékkal padlóra felgyorsul és rögtön hirtelen meg is kéne állni akkor ,kéne az erősebb.
Nem vészes simánmég jó ,de érezni.
Csak extrém helyzetnél jön ki nyugi autózásnál nem.
Ezen már sokat gondolkodtam, hogy miért kell a féktárcsák méretét, azonos típusú kocsiknál változtatni?
Ha megyek 90 lovassal pont százzal, nem ott kellene megállnom, mint egy 140 lóerőssel amelyik szintén 100-al megy? Mert ha az erősebb megy előttem, bele is durranhatok a hátuljába, mert pocsékabb a fékem. Olcsóbb kocsi, olcsóbb emberélet.
Én ültem már olyan autóban amiben olyan hangrendszer volt beépítve hogy aztarohadt ,nagyon szép minőségi.
Sokan az autójukban vannak a legtöbbet ,meló vagy nincs annyi szoba otthon ,ezer gyerek stb
Mondjuk nekem elég az amit a gyár beletesz :) max hangszórókat cserélném másra ,de csak akkor ha a gyári elromlana .pl mint az OFF autómba különben eszembe sem jutna hozzányúlni.
Bár nagy csalódás volt mikor kivették a gyári hangszórókat és made in china volt ráírva egy 10 millás autónál :( és a csipogó majdhogynem nehezebb volt mint a középmély :)
O2 ben is cseréltettem egyszer mert elromlott abban is made in china van :) Mondták a srácok hogy ezen nem kell meglepődni :)
Nagyobb féktárcsának jobb a hőelvezetése szerintem ,nagyobb felületen is fog szerintem egy 140 LE 2L motorral kissebb féktárcsa van mint egy ugyan olyan kasztni stb csak éppen 163 LE motorhoz,hátul biztosan ,de szerintem még elöl is.
Pl az O2 nél ami a családnál van 1.9 pdtdi 105 LE gyárilag ,átlett írva a softwer 140 LE körülire és bizony nagy sebességről hirtelen lassításnál érezni hogy ippen hogy elég.
Megnéznék egy gyári 140 LE ,2L-es pdtdi-t hogy mennyivel nagyobb vagy vastagabb féktárcsák és betéteket kapott mint az 1.9 105 LE-ős.
A 170 LE 340NM-es OFF autómon elöl hátul nagy féktárcsák vannak.
Biztos hogy sokat számít a méret ,bár igazán ezt nem a nyugis használatnál lehet érezni :)
A Brembo puhább lehet ha arra cserélnéd igaz hamarabb kopik ,de jobban is fog,nekem volt ATE,zimmerman mindenféle német azt vettem észre ami nehezen kopik az viszont kevésbé is fog mint ami gyorsabban kopik ,valamit valamiért azóta áttértem az aranyközépútra Brembo jól fog vagy jobban ,de hamarabb kopik és olcsóbb mint egy ATE,zimmermannál viszont drágább ,nekem ez vált be.
Nálam mindig szól a rádió, általában az SD kártyáról a zene, de néha CD-ről is "nyomom".
Én nem vagyok vájtfülű, nekem megfelel a tömörített zene és örülök, hogy nem kell lemezt cserélgetnem, de azért Andrea Bocellit szívesebben hallgatom CD-ről.
The regular Octavia 1.8 TSi and 2.0 184 TDi use 312mm front brakes. I think all Octavias share the same 272(ish) solid rear setup.
The non PP GTI and GTD Golfs also use 312mm brakes as do the 180 TSi and 184 TDi Leons and A3's
The vRS got lucky, Skoda were apparently allowed to use the Golf GTI PP front brakes as standard fitment; though they dont inherret the slightly larger vented rear set you also get on a GTI PP
150 LE és az alatt 288-asok vannak elöl mindkét márkánál (valszeg a többinél is) (A neten találtak szerint), a fölött 312-esek, a vRS-en 340-esek.
Szóval úgy tűnik teljesítmény és nem márka függő a méret.
Nekem ez elég sokadlagos. Átalában vannak utasaim - a család vagy barátok - akkor vagy beszélgetünk, vagy alszanak, ehhez egyikhez sem kell zene. Egyébként meg a szél és motorzaj úgyis elnyomja :). Másfél éve ugyanaz az mp3-as CD van bent, de még nem unom. Egy 32Gb-os kártya nekem három autót is kiszolgálna!
" ... Ha a fejegység képes kezelni 64 Gb-ot, akkor kb 100 cd anyagát tudod egy (körömnyi méretű micro) sd kártyán a fejegységben, azonnali eléréssel használni/tárolni! .... "
Ez világos de az én fejegységemen nincs se USB bemenet se SD kártya aljzat.
" .... Éppen ezért nem értem miért kell ragaszkodni az idejét múlt, viszonylag nagy méretű, sérülékeny cd-hez ... "
Hát éppen ezért (mert más módon nem tudok zenét hallgatni) .... :)
" ... s mégis mit ér mindez, amikor pl. lehúzzuk az ablakot és a környezeti zajok szinte elnyomják a kocsi hifijének a hangját? A kocsiban ne akarjunk már MINŐSÉGET hallgatni! ... "
Egy hosszabb úton (nekem) nagyon nem mindegy hogy adott esetben egy szűk frekvenciatartományban hallgatom a zenére emlékeztető zajt vagy közel teljes frekvenciatartományban, normális hangszórókon magát a zenét.
Ha a fejegység képes kezelni 64 Gb-ot, akkor kb 100 cd anyagát tudod egy (körömnyi méretű micro) sd kártyán a fejegységben, azonnali eléréssel használni/tárolni! Éppen ezért nem értem miért kell ragaszkodni az idejét múlt, viszonylag nagy méretű, sérülékeny cd-hez ... :)
Ez új autón, gyári alkatrészekkel? Mert nekem is volt már használtan vett autómban olyan fékbetét, hogy egy szerpentines lejövés közben halálfélelmem volt vele. Az biztos, hogy gyárilag nem olyan volt.
Konkrétan lefotózta a hátsó féktárcsát az O3 és a Golf Sportsvan alatt és hát egy szemmel is egészen jól észrevehető különbség van méretben köztük. Nem az O3 javára.
Ne haragudj, de ez így bullshit. Milyen motor? Milyen felszereltségi szint? Nem mindegy, hogy a 86 vagy a 200 lovas Octaviáról beszélünk és nyilván a Sportsvannál sem mindegy, hogy 85 vagy 150 lovas. Az is nagyon nem mindegy, mivel mozgási energiáról beszélünk, hogy a Sportsvan jó 120-160 kilóval nehezebb az Octaviánál.
Mint mondtam, szerintem is egy leheletnyivel jobb autó a Golf 7 mint az O3 , de én speciel pár tízezer km után azt mondom az O3 fékjeire, hogy egyetlen fillérrel nem lennék hajlandó többet fizetni ennél jobb fékekért sem az autó árában, sem a majdani betét- és tárcsacsere során.
Hm-hm, viszonylag vájtfülű vagyok, és az O3-ban a Canton hifivel meghallom a különbséget a 224 és 320 kbps között is...150-nél, autópályán is...szebben/tisztábban szólnak a magasak, részletgazdagabb az egész.
Tényleg, tömörítetlen anyagot még nem is hallgattam, lehet hogy rippelek majd egy audio CD-t próbának.
"Nyilván a gyártó a fékekkel nem fog viccelni, ezért a maximum értékekre készíti fel a kocsit. A 150 lovas O3, 200 feletti tempóra képes ezért oda méretezik a fékeket"
Rengeteg autóm volt eddig, de eddig messze a leghitványabb (szégyen kategória!!) féke az OII RS-nek volt. Azt max. 80 lovas autóra méretezhették. A spórolás szégyene volt az a fék!!
És mégis mit ér mindez, amikor pl. lehúzzuk az ablakot és a környezeti zajok szinte elnyomják a kocsi hifijének a hangját?
A kocsiban ne akarjunk már MINŐSÉGET hallgatni! Arra ott van "APA" hifi szobája ahonnan a család kizárva, villany leó, apa átadja magát a több milliós sztereó hifinek! Nade autóban minőségi hifizni, ahol is rengeteg az egyéb zaj, a forgalomra, egyéb tényezőkre állandóan figyelni kell, egyeseknek az a legnagyobb probléma, hogy az Mp3 tömörítés miatt elveszett bitek vannak?! Ugyan már ...
Fékeztem már jó nagyokat megpakolt autóval, soha nem éreztem kevésnek a féket. Jó gumival száraz úton is mindig meg tudom szólaltatni az ABS-t, annál több fékerő meg nem kell.
Lehet hogy a CD (egyesek szerint) elavult de hangminőségben még mindig többet tud mint az MP3.
Hát még a bakelit!
Komolyra fordítva, a CD-t nagyrészt már csak adattárolónak használták sokan mp3 fájlokhoz, arra meg egyértelműen jobb a memóriakártya vagy a pendrive. Hidd el, "kiközvéleménykutatták" ezt is, mint minden mást az autógyárak, nem csak a hasukra ütöttek, és nem a magyar az elsődleges piac.
Lőttem pár képet a fékeim aktuális állapotáról, hogy legyen miről témázni. :)
O3 2.0 TDI, DSG, 17-es pacskerek.
2 éves, 116e km van benne.
A fékekhez még nem nyúlt senki.
Ésszel fékezős típus vagyok...
A DSG nagyon ügyesen váltogat vissza pl. lejtőn, kis fékezésre visszadobál 2, akár 3 fokozatot is.
Úgy látom, kb. egyformán kopik az első-hátsó fék, bár a gyári betét vastagságokat nem tudom.
Most kb. 5-6 mm-en vannak elöl és hátul is.
A fékhatással semmi gond a mini hátsó fékek ellenére.
A korábbi 4/5 Golfommal összehasonlítva valóban kevésbé harapós a fék (jobban le kell nyomni a pedált), de ezt nem bánom. A 4-esben pl. durván érzékeny volt a pedál.
Az O3-mal ugyanúgy meg tudok állni, ha vészfékezésről van szó...
Első fékek:
Hátsók:
Ui.: kollégának a 90 ezres szervizen már első tárcsa+betét csere volt, ő állat módjára fékez.
A Pug 308 alatt kisebbek voltak a tárcsák, de soha nem volt velük probléma. 55e Km-rel adtuk el és alig volt rajta kopás. Igaz nem volt extrém módon használva a kocsi. Még egyszer. Ha forszírozottan használnánk a kocsikat akkor lenne jelentősége pár mm-e eltérésnek az átmérőben, de normál használat mellett nincs.
Az O3-nál biztosan többféle féktárcsa átmérő van mert elméletileg az enyém alá sem lehetne feltenni 15"-os kereket. A szalon szerelője szerint sem, de a kereskedőnek kérésemre mégiscsak sikerült felpattintania egy 15"-os lemezfelnit a kocsimra ... Nyilván a gyártó a fékekkel nem fog viccelni, ezért a maximum értékekre készíti fel a kocsit. A 150 lovas O3, 200 feletti tempóra képes ezért oda méretezik a fékeket.
Biztosan emléxel még a Trabi-Warnyú-Zsiguli-Dácsia fékrásegítésekre? A Dácsiánál csak rá kellett lehelni a fékre annyira érzékenyre volt hangolva a rásegítés. Páran hanyatt voltak dőlve, hogy Húúúúúúúúú milyen fék van alatta! Nem volt az különb mint a többi kocsié csak erősebb volt a szervó. Nyilván a szervózottság lehet a különbség a nyúlós és a kevésbé nyúlós érzetű fékek között is és nem az, hogy képes-e állóra fékezni a kereket 200-nál.
Vajon miért van a VW-ben nagyobb fék ha semmi jelentősége? Jótékonykodik a konszern? Günther rádobott még pár cm-t tervezéskor csak hogy biztosra menjen? Az pár euro plusz autónként nem számít...?
Nevezett fórumtárs sok Skoda tulajdonlása után arra panaszkodott hogy a legutolsó autóján a fék nyúlós, nem jól adagolható. A különböző VW csereautóknál amit a javítások idejére kapott mindig meglepődött hogy ugyan az a motor milyen csendes, jobban megy egy VW-ben és a fék is milyen jó. A Skoda már rég nincs meg, VW-re cserélte. Ezután több hónappal vette észre hogy mi is a különbség - ami szemmel is látható.
Nagyobb fék nagyobb fékhatást jelent, maszívabb és tartósabb szerkezetet. Azaz kevesebb műszaki problémát a juzernek.
Van olyan OFF márka, amelyik a haszonjárműveinél hátsó fékre szántszándékkal alulméretezett fékeket szerel gyárilag, hogy a sokat futott autóknál évente cserés legyen.
Valamiért nincsen utángyártott sem, ha nem figyelnek oda rá, a kengyel is cserés lesz.
Az O3-ra is szerintem több féle féket szerelnek, a motor teljesítményének függvényében.
"Amúgy biztos, hogy technikában tök egyforma a golf és az octi? Mintha a futóművet (meg még valami fontosabbat) emlegette volna bighjoni."
Konkrétan lefotózta a hátsó féktárcsát az O3 és a Golf Sportsvan alatt és hát egy szemmel is egészen jól észrevehető különbség van méretben köztük. Nem az O3 javára.
Azért fordul elő, mert pár dolog ami az octavianal extra az a golfnal benne van a csomagban. Es ugyanaz az extra kb 25%-al többe kerül a skodanal mint a VW-nel. Pl tolató radar elől hátul a skodanal 200e a golfnal 160e. A végére össze jöhet persze ha a kedvezményeket nem nézzük.
Szerintem nagyon nem fordulhat meg, ez nem kisbót, hogy jaj, elírtuk az árat, nem is annyi. :)
Esetleg az üzembehelyezés ktg-énél foghat vastagabban a ceruzájuk, de nem lehet olyan nagy az eltérés, cserébe mintha 1-2 %-kal nagyobb lenne a vw kedvezmény.
Amúgy biztos, hogy technikában tök egyforma a golf és az octi? Mintha a futóművet (meg még valami fontosabbat) emlegette volna bighjoni.
Egyet értek az előttem szólókkal! Csak úgy mint a kazettás korszak a cd is a múlté.! Én nem néztem utána, hogy a fej egység hány Gigás kártyát tud kezelni, de az biztos, hogy 2 Gigán is elfér egy rahedli Mp3! Én is a jutubról lementett mixeket hallgatom! Egyébként nem csak kártya olvasó van, hanem usb és 3.5 jack csatlakozó is!
Teszel bele egy SD kártyát és szevasz. Arra tehetsz annyi zene, hogy elvezetsz a világ vele végéig. Csak vocalt houst hallgatok a kocsiba, 1-2 órás mixek- faék négy ütemben:), van egy 32G SD-m és ebből is elég sok fér rá. A CD lejátszó a kesztyütartóba van, csak a CD olvasó az vak. Ez tavaj nyári faceliftszerüségtől van így. A fejegység olyan gyors mind egy jó Samsung teló. Asszem nekem Bolero van. A laptopomban sincs már CD.
Van USB bemenet és AUX is. Megnyomod a MEDIA gombot és kiválasztod a forrást.
Olyan rádió van benne, hogy mindent megfog. Az O2-es Scouton egy MP3 Stream van, az sokszor teljesen süket- azon van egy AS gomb, azt kell nyomogatni.
De ez Bolero magától folyamatosan keresi az adókat és mindig van legalább 1o URH adó, ami működik is. Nagyon profi cucc. Én nem is tudtam, hogy léteznek ilyen rádiók.
Ja meg egyet mondjatok már meg. Akarhogy konfguralom az octaviat a rádióra mindig ott van hogy CD lejátszó nélkül. Akkor hogy van ez, a CD már a múlté?
Szerintem, de csak is szerintem az Okti3 jobban néz ki mint a Golf.
Szerintem is, műszerfal szempontjából meg kimagaslóan jó az O3 (ez is szubjektív).
Ugyanakkor vezettem Golf VII-et is és egy picivel szerintem jobb autó, egyértelműen csendesebbnek tűnt. Ettől függetlenül azonos áron, ugyanolyan felszereltség mellett biztosan az O3-at venném.
Keletebre, a Tiguant készletről vette. Fix konfiguráció volt, év végi kiárúsítás.
A tavaj tavasszal összehasonlítottam a román és a magyar piacon az VW és a Skoda árait, pontosan ugyanazok voltak, csak másképp voltak tálalva (megijedtem, hogy drágán fogok vásárolni, mert a PORO max. 5% adott, a POHU 15-2o%-at, ahogy itt a srácok írták -6ooe forint alap engedmény, stb-, de a vége euróban számolva pont ugyanaz, bármilyen konfigurációra, megnéztem a német piacot is ott drágábbak voltak- nálam csak a 4x4-es jöhetet szóba).
Én 1 M 700 ezerért vettem egy 9 éves Ghia felszereltségű (+ gyári napfénytető, fényérzékelős fényszóró vezérlés, utólag beépített Osram LED menetfény+ködfényszóró+kanyarfényszóró) Ford Fiestát, értékvesztés nagyjából nulla, mindent tud amit nekem kell és nagyon jól érzem magam benne.
Én 179cm vagyok és 86 kg, a fiam 181cm pont olyan magass mind én, de nézve ezt a bemutatót biztos vagyok benne, hogy sokat utazni a hátsó ülésen kényelmetlen lett volna neki.
Vettem egy O3 Scout-ot, ami egy felszereltségi szintet is jelent.
Ami nagyon gagyi-nak tünt egy fapados O3-ba( pl. az üléskárpít és a maga a ülés is, a színek kombinációja a belső térben és a szagja az új autónak -még a barátom 3oe km futott autójában is éreztem egy szúrós műanyag szagot), az a Scoutba nem köszönt vissza. Pedig 2o14-es modelt rendeltem áprilisban (ezzel voltam a teszt vezetésen is) és 2o16-os modelt kaptam augusztusban, rezgett is a gatyám, hogy milyen lesz.
Az autót csak hosszú utakra használom, de teljesen meg vagyok elégedve vele.
Rendkívül kényelmes, nem zörög benne semmi, nagyon jól fekszi az utat és nagy tempónál is csak egy finoman duruzsoló motorhangot hallok (Michelin P3 nyári, Nokian téli).
Az ikertestvérem vett az év végén egy 4x4-es VW Tiguant 5e euróval drágábban, mind az Scoutot (persze pluszba vett hozzá DSG-t, Xenon-t és más apróságokat is). A műszaki tartalma a két autónak teljesen azonos. Vezettem pár száz kilométert és nem kapom a helyemet benne sehogy se. Mintha nem találták el az Skoda ergonomiáját ezzel a kompakt SUV-os formával. Egyszerüen nem látok ki rendesen belőle és nem tudom egyszerre figyelni az utat is meg a műszerfal fontos infomációit. Kompakt belül is.
Ugyan nem korrekt a biztosítóval szemben de 4-5e forintért lehet alap éves assistance-t venni - sok helyen csak max. 10 éves, de van ahol max. 15 éves korú autóra -, elmész pár száz m-t otthonról és kihívod - kb. 30ezer forintig téríti a trélert, ez olyan max. 40-50km.
Tényleg ízlés kérdése, hogy kinek mi jön be, dehamár(ez pont olyan mint a pácsó) említetted a Passatot akkor azt kell, hogy mondjam a mostani FolkszWágenek meglehetősen jellegtelenek lettek. A kereklámpás korszakuk tetszett, méghozzá annyira, hogy majdnem vettünk is egy Passatot a volt gödöllői kereskedésből, csakhogy az lett az irány vonal, hogy egy drágább, presztizsebb helyett, legyen inkább kettő kevésbé drága és presztizs. Ez most is így történt. Ezért lett hosszas gondolkodás után az O3 + egy csajosabb Pug 2008. Mint írtam a lé meghatározza a tudatot ... :)
Golf csomag "tér" ... :)
A Pug 308-hoz képest az O3 pont az a gép, ami elérte azt a szintet ahonnan már nincs hiányérzetem. Lényegesen csendesebb, dinamikusabb hosszabb utas-láb-csomagterű. Nyilván van ennél jobb, de az annyival drágább, hogy annyit én nem vagyok hajlandó már fizetni, hiszen a lé meghatározza a tudatot ... :)
Mongyuk ezek a csávók nem az átlag felhasználó agyával gondolkodnak! :)
Na pont ezért vagyok úgy, hogy hajazok a golf felé. Bízva abban, hogy kicsit minőségibbek az anyagok és csendesebb...
Gondolom ehhez mérten a szerviz költségei is nagyobbak :-P
A szervizköltségek forintra azonosak, mivel a VAG márkák szervizei csereszabatosak, azaz a VW márkakereskedésen is kint a Skoda-szerviz logo, és viszont.
Viszont én nem feltétlenül értek itt egyet néhányakkal abban, hogy a Volkswageneknek "jobb" a minőségük, mint a Skodáknak. (Az Audinak igen, az tényleg más tészta.)
Figyelembe kell venni azt a furcsaságot, hogy a felszereltségi szintek között van nagy minőségérzet-különbség. A klasszikus példa az O1, aminek alapváltozatokban egy darabig teljesen más formájú, kifejezetten csúnya és gyenge minőségű műszerfala volt, a GLX szinttől felfelé meg egy puha tapintású, modern formatervezésű. De ugyanez volt mondjuk az én Ibizámmal is: az enyém egy magas felszereltségű példány volt, kifejezetten igényes műszerfallal, a rokonok ugyanilyen, de fapados felszereltségű autójába meg egy nagy darab plexilapot hajtogattak bele....
Tehát a jobb minőségérzet lehet sima placebó is (a kognitív disszonancia ellen), de következhet a felszereltségi szintek különbségéből vagy az autó besorolásából is (Octavia > Passat).
Egy Golfból Octaviába átülve nincsen semmi rossz szájíze az embernek, mint mondjuk egy Renault-Dacia, vagy (amíg létezett) Opel-Daewoo csere után.
Szóval én a helyedben igenis elmennék, és kipróbálnám (!) mind a két autót.
(11 éve nincs Skodám, (saját) VW-m sohasem volt, viszont sokat foglalkozom autókkal.)
Elmegy az olajnyomás,ne indítsad már be ,hanem szerelő ha kell trailerrel,mert ha teljesen elmegy a nyomás a főtengelynek annyi .
Nekem így repedt el a főtengelyem ugyan ez a motor O1 igaz volt az autóban 377 ezer km.
Elösször ezt csinálta amit leirtál aztán folyamatosan világított pirosan ,töltögettem az olajat ,hátha elérek Göttingenig 10 km-re volt ,de aztán csattogás ,no erő és halál ,trailer motorcsere.
Ugyan így voltam én is amekkora szerelem volt az O1 meg főleg az O2 ár érték arányba főleg addig O3 helyett már teljesen más autót néztem ,ugyan annyi pénzért feljebb egy kis szintel és több extrával erősebb motorral vettem autót sőt még utastérben méretekre is nagyobbat ,csomagtérben az OCTIT nem lehet legyűrni.
Az O2 a mai napig meg van csilli villi kivül belül,még mindig tetszik pedig már 6 éve meg van 8 éves és már látszik, hogy nem a mai dizájn ,de még is tud jól kinézni.
Az O3 is szép meg jó autó,de valami miatt nem fogott meg és ezt nem fogom tudni megmagyarázni miért,izlések és pofonok ,aztán lehet az O4 előtt meg térdre esek ki tudja.
Egy Skoda Octavia I 1.4 16V autóról lenne szó BCA motorkóddal, a jelenség a következő jár a motor semmi hibajelzés, ha a fordulatszámot 1500 fölé emelem akkor bevillan az olajszint/olajnyomás lámpa, ha visszaengedem a gázt akkor kialszik. Olajszint rendben, a motornak szép hangja van semmi háttérzaj vagy zörej. A hiba úgy jött elő, hogy kb 150km-en keresztül semmi hiba, majd jelezte, hogy kevés az olaj, (az ulticéltól 1-2 kilométerre), nívó alapján is kevés volt töltöttem rá, utána viszont már a fentiekben leírt hibát produkálta. fel is vettem a mai nap folyamán videóra. A kérdés a következő találkozott-e már valaki ilyen hibával? Nem igazán merek vele elindulni szerelőhöz, ha mégse lenne olajnyomás akkor nem hinném, hogy jót tenne neki, gondoltam hívok a helyszínre diagnosztikást és nézze meg. https://drive.google.com/file/d/0Bz2DMUGYLlxzZ3h6T1ZIczlQZnM/view?usp=sharing
Hát, kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a lánya...
Nekem alapból nem jön úgy be a hármas Octi mint amennyire a kettes szerelem volt első látásra. Másrészt meg voltak alap extrák amikhez nagyon ragaszkodni akartam. Ezek nagyjából az automata klíma, a Xenon, a fűtött ülések elől, a navi és a BT.
Ami a Golf felé húzott az bigjohni (remélem még) barátom élményei és az a vitathatatlan minőségérzetbeli fölény amivel egy VW mindig is rendelkezett és rendelkezni is fog egy vele azonos kategóriában induló Skodával szemben. (ami talán a legközelebb eddig a Superb első és az Octavia második szériáinál volt az aktuális Passat és a Golf-V-höz képest)
Valamint az is sokat számított, hogy a szögre azonosan konfigurált OIII és Golf VII Variant közül valahogy mindig a VW jött ki olcsóbbra, ha meg a VW-t a 125 lovas motorral néztem, akkor bizony egy szabad szemmel is nagyon jól látható árelőnye volt a Golfnak a Octihoz képest!
A konkrét ajánlatig eljutva pedig még jelentősebb lett a különbség!
...és tudod, bizony van az a pénz amiért korpás a hajam, pláne ha még kedvem is van ahhoz a "samponhoz" és a másikhoz meg nem fűznek olyan birtoklási vágyak, mint az elődjéhez... ;-)
De, látod: a végén mégis csak egy B7 Passat lett és egyáltalán nem bántam meg!
Ne húzd fel magad. Eleve golf kombit hasonlitottunk Octavia kombihoz. Az oktavianak valóban nagyobb 5 literrel. A golfnak ráadásul 5 nem el hosszabb a hátsó ulesig a csomagtér. Tök egyforma a két autó. Innentől kinek melyik tetszik jobban... es mire hajlandó költeni. Az a 8.5 millás kocsi nekem is sok én valahol 7+/- par száz ezernél nem megyek feljebb.
Szerintem, de csak is szerintem az Okti3 jobban néz ki mint a Golf. Számomra maszkulinabb. Ha mellette állok, olyan érzésem van mintha egy A4 mellett állnék. Szóval külső esztétikailag a Golf szóba sem jöhet. Hogy a belseje milyen, már nem is érdekel. A sima Golfnak kicsi a csomagtere a kombinak is kisebb mint a 3-as Oktinak. A motor-váltó (meg a fene tudja még mi) ugyan az bennük!
A konfigurálásnál nagyon bátran és lendületesen ikszeltél! Számomra ennyi minden nem szükséges egy kocsiba. jó lenne, de pl. a kszenon nélkül egész jól elvagyunk ... Nekem kedvezménnyel az O3 6.3 Millás kocsi kijött 5.150 Millára. Nekem nincs már szükség kombira, de azért szerettem volna, ha csomagtere is van a kocsinak! De nem ám olyan mint a Jettának, hogy literileg meg van, de pakolni már nem lehet a kis szájnyílás miatt! Na ebben a víziló szájú O3 "limuzin" magasan veri a sima Golfot! Náluk is az O3 jön be:
Esetleg a Passat jöhetne, de az egyéb okok miatt nem lehetett (az asszonynak a héten vesszük át a Pug 2008-cat, a Passat hosszában nem férne be a garázsba).
...és mint azt írtam nekem azonos felszereltséggel mindig olcsóbbra is jött ki a Golf VII Variant mint a Octavia III sedan...
Érdemes kicsit konfigurálgatni! Most gyorsan konfiguráltam egyet-egyet (1.4TSI 150Le DSG, metálfény, alapkerék, alap kárpit, xenon, kanyarfény, navi, BT, tolatókamera és radarok, fűtött első ülések, a Golfban masszázs ülés félbőr kárpittal!)
És az Octavia Style felszereltségre jött ki legolcsóbbra 8557490Ft-ra, a Golf meg a Comfortline alapra 8490180Ft-ra!
Nagyon remélem, hogy igazad lesz. Én is úgy vagyok vele, ez az EGR most nem a világvége. És tisztában vagyok vele, hogy a használt autó mindig zsákbamacska benne van, hogy költeni kell rá. Engem az zavar inkább hogy múlt hét szerda óta nincs autóm, ez az ami nagyon bosszant..
Nekem most 3-as Priusom van. 1.8 (99LE) benzin + a villanymotorokkal együtt 135 LE. Amiből persze nem érezni semmit, mert a menetzaj és a motor visítása elmos mindent gyorsításkor :-S
Az esetek 80%-ban csak a benzin motorral gyorsít, vagyis nem használok 99LE-nél többet, de egy országutas előzésnél is padlót kell neki nyomni, hogy menjen rendesen. Pont 3 éve van meg, ezalatt 42e km-t tettem bele (ebből is látszik, hogy nálam a dízelek kiesnek). Hiányzik a kontroll a motor felett, főleg télen. Nagyon rossz neki a kipörgés gátlója (konkrétan hamarabb veszem el a gázt hallás után ha megcsúszik a kerék mint ő) és a fékezés is egy élmény ha megcsúszik a kerék... Egyébként városban vezetni nagyon király, megy mint az állat és mivel nem kell váltogatni így qrva jó vele menni. Csak pl egy lámpánál nem tudok úgy megállni, hogy ne dobódjon hátra a kasztni mikor megállok vagy ne nyekeregjen a fék, mert ugyanúgy szimulálja a kúszást, mint egy hidrokuplungos hagyományos automata, így ha nem érek hozzá egyik pedálhoz sem, akkor 8-10 km/h-val szépen megy előre a kocsi. Viszont 3 év alatt azon kívül, hogy itt-ott lekoccoltam az alját (meg meghúzták az oldalát) csak az olajcserére kellett költeni (lekopogom). Az első két évben fucsállottam is, hogy semmi baja a futóműnek több 10 éves francia kocsis múlt után (azoknál minden évben volt egy gömbfej, vagy talpas csere).
"az 1.4 és 1.8-as motor 3000-as fordulatig ugyanazt adja" - ez igaz az adatok szerint. De gondolom, hogy az 1.8-as motornak a turbo nélküli nyomatéka nagyobb mint az 1.4 esé, ezért kevesebbet kell feltölteni. Az is lehet, hogy az 1.4 125 LE és 150 LE között csak elektronika hangolás van, kérdés, hogy mennyire van kiélezve a motor a nagyobb teljesítménynél, mennyire tesz jót neki hosszútávon.
Majd megpróbálom a próbákat a 125 LE-s motorral kezdeni, lehet, hogy az is elég (nem is szoktam sokat száguldozni, ráadásul autópályázni is csak évente pár alkalommal...)
15e km után az O3-ba a kiegyenlítő tartályban a víz minimumon van. Amikor megkaptam maximumon volt. Zárt rendszerbe a víz nincs hova eltünjön 5 év alatt se. Benzines kocsiknál sose töltöttem utánna.
Utálom ezeknek a VW dízeleknek az örökös hengerfej mizériáját.
Minden keresztbe szerelt VW dízelemmel szivárgási problémáim voltak.
Hangoskönyvet szeretnék letölteni a netről, de nem értek hozzá (meg nem is érdekel).
Konkrétan Agatha Christie: Három vak egér c. műve az első feladat, de a google csak reklámoldalakat, fizetős könyváruházakat vagy pdf formátumot ad ki, hangoskönyvet, mp3-at nem.
A Toyotánkban 48 ezernél kellett cserélni, viszont legalább nem került brutálisan sokba. Most kicsit ver a víz, mert az Octiban 30 ezer után minimumra esett a hűtővíz, remélem nem rossznak az előjele.
Egyébként nekem "fapados" 1.8 TSI kombim van és imádom, el nem cserélném 1.4-es Golfra. Viszont pont nem régen beszéltük itt, hogy az 1.4 és 1.8-as motor 3000-as fordulatig ugyanazt adja, úgyhogy ha nem pörgeted rendszeresen, akkor nem jön ki a plusz ereje. Viszont bónuszként jobb hátsó futóműve van, ami a Golfban szerintem alapból benne van.
A mai 150 lovas TSI-k már köszönő viszonyban sincsenek a régebbiekkel! Egyrészt ezek már ismét szíjas motorok és nincs bennük csak turbó! (az újakban már van egy ACT nevű hengerlekapcsoló rendszer amivel baj lehet)
Én a nyáron évődtem az új autó vásárlással (azután egy használt B7 Passat lett a vége...) de ami akkor igaz volt az talán most sem sokkal másabb...
(figyelem! Most csupa szubjektív élmény jön!)
A skoda valahogyan mindenképpen drágábbra jött ki mint a VW ráadásul és a sima O3 sedant hasonlítottam a Golf VII Variant-tal!
Az Octavia belül nagyobbnak hat mint a Golf, de zajosabb is és van egy fura huppogó hangja a kaszninak. (olyan kicsit mint amikor valaki letekeri a hátsó ablakot egy nagy sebességgel haladó autóban, csak sokkal enyhébb!)
A Golf az bizony egy anyaméh és ezt erősíti is, hogy szűkebb a beltere... ;-)
Nagyon jól konfigurálható, sokkal jobban mint az Octavia! például szinte fillérekért lehetett bele sok irányba állítható elektromos gerinctámaszos komfortüléseket rendelni félbőr kárpittal! (ha testesebb vagy akkor ez nem a te kedvenc extrád mert a nagyon jó oldaltartása miatt fokozza a szűk beltér hatását! Nekem pontosan emiatt nem lett új Golfom, hanem egy egyéves Passatom...)
Nem biztos hogy kell neked a 150 lóerő, de ha Golfban gondolkozol akkor értelmes alternatíva lehet a 125 lovas motor is (pláne, hogy ebben tudtommal nincs benne az ACT hengerlekapcsolós vacak) egyrészt olcsóbb, másrészt az is bőven elég és a járulékos költségei is alacsonyabbak! De egy DSG-re mindenképpen rábeszélnélek! Az Nagyon megéri a pénzét!
Ha nem vagy őstermelő akkor váltsd ki az igazolványt, mert megéri! ;-)
(én nagyon jó ajánlatokat kaptam a Porsche Budánál, egy Golf VII Variant 1,4TSI 125Le +DSG, Comfortline + egy halom extra, pl.: digit-klíma, Xenon, Navi, BT-kihangosító stb... kaptam egy 6,5M-ós ajánlatot!)
Nagyon szerettem a Skoda Octavia-t pláne a kettest, de tiszta szívvel csak egy Golf VII-et tudok javasolni ha újban kell gondolkodni!
Az 1.4 TSI biztos elég de akkor valószínű hogy golf lesz. Kar hogy itt csak Skoda szalon van a vw-hez autózni kell egy kicsit. A DSG-tol tartok a száraz lemezes kuplung miatt. Kuszas közben nehogy leegesse.
Hát igen nem egyszerü geotermiába egyszer kéne beruházni és kész bár az ország lehet ,hogy megviselődne mert ,Ausztriába egy ilyen beruházás államilag olyan csiliókat vitt el hogy Magyarország abba bele is rokkanna,de viszont már régóta hozza vissza az árát,hisz sorra építik folyamatosan.
Paks meg egyfolytában vinni fogja a lóvét meg főleg ami szemetet meg hordót amit a környező hegyek elnyelnek ,sem mehet a végtelenig.
Paks-on egy ember egy gumikesztyűt kb 10-et elhasznál egy műszak alatt és az enyhén radioaktív + munkaruha + egyébb szennyeződések az hordó kamion és irány a hegy gyomra szevasz.....borzasztó.
Ezért is vagyok nagyon bizonytalan, mert ez lenne az első autóm ami szalon új. Emiatt legalább 10-15 év távlatában tervezem megtartani bármi is lesz, és így ez egy nagy döntés az elején. (korábban családon belül vettem autót, amiről minden előéletet tudtam, ami meg most van műszakilag nagyon jó és megbízható, finoman szólva qrvára bele voltam szerelmesedve mikor vettem, amit aztán az első hónap után nagy csalódás követett és visszasírtam az előtte lévő kocsimat. - a csalódás a kényelem, csomagtér, sok apró baromságok ami hülyén működik a kocsiban pl ablakemelő kikapcsolásakor a vezető se tudja a hátsó ablakokat felhúzni.)
Amit a szerelőm említett egy 160e km-t futott kocsi volt, meg hogy fórumokon sokat találkozik vele, de arra nem tudott választ adni, hogy ezekben a motorokban volt-e első/másod generáció váltás. Ezek szerint volt, mert akkor már nincs bennük kompresszor csak turbó?
Lehet ő egy korábbi motorra gondolt... (fsi talán?)
Ha ez a hiba akkor legalább tudod hogy új van benne csere után és előfordulhat hogy ez utnán már csak évekig tankolni meg olajcsere lesz amit az autóra kell fordítanod.
Én vettem egy éve egy OFF autót 3 évesen ebből 10 hónapot állt a sok állás miatt berevésedett az elektromos szervószivattyú ugye ezt ki tudta?!Vétel után ,vezérlés csere ,első hátsó fékbetétek tárcsák cseréje,olajcsere ,összes szűrő csere,FAP adalék anyag feltöltése(ugye álltalában az autókat nagyszervíz előtt adják el :) )+ 1 hónap múlva 300 ezer ft kiadás megint, mert a sebességfüggő elektromos szervónak a szivattyúja haldoklott a sok állás miatt.
Vétel után 600 ezer ft-ét költöttem az autóra,legalább tudom hogy most jó esetben 100 ezer km-ig hozzá sem kell nyúlnom most 4 éves az autó ezek a cserék majd egy éve voltak és azóta teszi a dolgát semmi hiszti minden tökéletes.
Ilyen a használt autó,akármilyen nagy dizel vétel után kell fél misi ha esetleg beüt a krakk.
Ez az EGR tudom rohadt idegesítő ,de még mondhatnám belefér,viszont lehet hogy ezután évekig semmi bajod nem lesz már az autóval.
Hát ja... de sajnos ezzel élni is kellene! Itt van például ez a koszos kis ország, itt egyszerűen ideális lenne geotermikus erőművek telepítésére a környezet. Magas a geotermikus gradiens átlagos értéke is és vannak kifejezetten "forró" pontok, nyugodt a geológiai környezet, elég sok felszíni víz áll rendelkezésre, stb...
De a napenergia ellátottsággal is jól állunk, na ugye nem vagyunk egy sivatagi környék, de vannak félsivatagos jellegű területeink és mindenesetre alkalmasabb az időjárás mint mondjuk a németeknél...
...de mit csinálunk e helyett, Paks II.-t az unokáink unokáit is eladósítva azoknak az oroszoknak akik minden csuklás nélkül szállnak meg és csatolnak el egy független országtól területeket, ha úgy hozza kedvük!
Most már megvan rendelve az EGR, majd látjuk. A gond az hogy itt Békéscsaba környékén egyelőre nem találtam jó szakít. 3 szerelő is megnézte, pontosabban kiolvasta mind ugyanazt mondta. Szerdán kiderül.. A legbosszantóbb a dologban, hogy most nem lehet menni az autóval.
Új autóban vagy használtban gondolkozol? (...nem tiszta a kérdés alapján, mert az új motorokban már nincs kompresszor, és azok a hibák sem nagyon érintik amiket írtál, viszont a használtban gondolkozol akkor nem értem a kérdést a szervizdíjakra...)
Tudnátok véleményt, tapasztalatot mondani. Csomagtér növelési szemponttal autó cserét tervezek és az első két helyen az octavia kombi illetve golf combi áll. 1.4 TSI motorral (150LE). Kérdeztem autó szerelő haverom, aki elég rossz véleménnyel van róla. Azt mondja, hogy idő előtt turbó csere illetve vízpumpa csere (ami hajtja a kompresszort) elég gyakran előfordul ezeknél és rögtön pár százas az ajánlat. Tényleg ennyire rizikós már ez a mai technika?
Igazság szerint az 1.4 TSI golf és az 1.8 TSI octavia között vívódom most. Melyik lenne a jobb választás? (még egyikben sem ültem így nem vagyok elfogult egyik irányba sem).
A szervíz díjak mennyire húzósak a vw konszernnél? Mondjuk egy kötelező olajcsere mennyibe van?
Tirolban már úgy 8 évvel ezelőtt, már a hegy gyomrában a vízgyűjtőktől 12 méter átmérőjű csővezeték rendszereket építettünk, hegesztettünk amik már működnek és a rajtuk keresztül lezúduló víz hajtja a turbinákat amik generálják az áramot és városokat látnak el ponton pénzért.
Hó mindig van olvad a víz összegyűlik és már csak gravitáció és rendszer kell hozzá és befektetés után szinte ingyen van az áram.
Vannak jó természeti adottságokkal rendelkező országok.
Amíg viszont van olaj nem lesz nagy váltás, csak felkészülés.
Dolgoztam Dubaj - ban konkrétan a luxus szállodák és úgy minden áramellátását hatalmas agregátorokkal gázolajjal, állítják elő ott ahol nyáron 56 fok van és állandóan süt a nap, hát szomorú látvány. Szóval van bőven nyersanyag és megy a pocsékolás sajnos.
Mindig a kereslet és a kínálat viszonya határozza meg az árak alakulását, a többit meg leírta Stevie barátom! Állítólag a válság akkor fog igazán véget érni ha ismét drága lesz az üzemanyag... egyébként engem aggaszt az alacsony üzemanyag ár! Sajnos nagyon ellene hat az alternatív meghajtások érdemi fejlesztésének és mint ahogyan az utóbbi telek (vagy inkább a hiányuk) mutatja, nagyon kellene már valami alternatívát csinálni a fosszilis üzemanyagokkal szemben...
(a fenti megállapítás az üzemanyagok adótartalmára nem vonatkozik!)
A félelmed jogos. Manapság a szervizekben a "cseréljünk ki mindent ami körülötte is van" elve érvényesül, és közben fingjuk nincs mi lehet a hiba. A SKODA s110L-t többek között azért szerettem mert nem volt benne egy darab kompjuter sem és mégis levitt a térképről, csak itatni kellett . :-D))))))
1) Azóta új lelőhelyeket és kitermelési módszereket találtak ("palaolaj").
2) A világ fosszilis energia szükséglete nem nőtt a tervezett/várt mértékben, egyrészt a gazdaság globális lassulása miatt, másrészt a megújuló energiaforrások előretörése miatt (egy kedvező napon ma már Németország energiaszükségletének 70 százalékát megújuló energiaforrásból állítják elő).
Még az is megfordult a fejükbe a brüszelieknek, hogy vissza kéne állítani a 5 éves ezelötti árát üa-nak, mert kell a pénz a migráns kérdés kezelésére.
Nem, ez nettó marhaság, soha, semmikor nem merült fel komoly körökben az energiakérdés és a menekültválság gazdasági összekapcsolása.
A felháborító az az, hogy 5 éve azt állították, hogy 14o dollár egy hordó (16o liter) a nyersolaj ára, mert nincs már. És eladták nekünk a belőle finomitott anyagot 1.5 euróba literét.
Most 38 dollár ugyanaz a hordó, mert azt állítják, hogy túl sok van, és eladják nekünk 1 euróba literét.
A luxusadó értéke nem változott... pedig szinte mindenre százalékos adózás van.
Még az is megfordult a fejükbe a brüszelieknek, hogy vissza kéne állítani a 5 éves ezelötti árát üa-nak, mert kell a pénz a migráns kérdés kezelésére.
Aki otthon ül és nem csinál semmit az köszöni szépen, aki termel és közlekedik az adózzon- nagy részüknek amúgy muszáj menni, mert ha nem jön haza a munka, utánna kell menni.
Ma voltam a márka szervizben EGR szelep ügyben, a 407 es hibakódot dobta ki a diagnosztika. Azt mondták cserélni kell az EGR szelepet, én nem értek hozzá de biztos hogy az EGR-t kell cserélni?
Ezt találtam a 407-es hibára: Ellenőrzendő, szükség esetén cserélendő az EGR-szelep potenciométere és a hőmérséklet-érzékelő, a légtömegmérő és az összes elektromos csatlakozás, illetve vezeték is.
Van egy félelmem, hogy kicseréljük és mégsem lesz jó..
Hétvégén gyenge forgalomban nekem ezt mutatta az fc (nem szokott csalni):
Ehez az átlaghoz az út 2/3-án 130-ra volt állítva a tempomat. Én azt gondolom, hogy ha kis forgalomban országúton csorog valaki max 100-as utazóval, akkor simán hozható az 5 liter alatti fogyasztás, igaz akkor az átlag nem is lehet több 70 km/h-nál.
Korábban fel lett téve a kérdés: kinek számít a fogyasztás? Pl. nekem nagyon! :)
Irigylem azokat akik valamilyen-bármilyen oknál fogva, magasról tesznek a fogyasztástudatos közlekedésre ...
Én folyamatosan figyelem a fogyasztásom, de nem törekszem rá, hogy minél jobb legyen, úgyhogy ezek szerint irígylésre méltó vagyok :).
Nekem a fogyasztástudatos közlekedés azt jelenti, hogy minden hely, ahova mennem kell a mindennapok során 10 percen belül elérhető biciklivel, így az évnek ebben a szakában egy tank benzin gyakran 1,5-2 hónapig is elég.
100 km/h sebességgel haladva egy gyári állapotú 1.4 TSI Octavia nem fogyaszt 5-5,2 l/100km értéknél többet 2 személlyel terhelve...
De ez 10-15%-kal több, mint az idézett 4,5-es fogyasztás. A 4,5-et én sem hiszem, viszont 6 alatt biztosan kijön az 1.4, mert azt még az 1.8 is megcsinálja szerintem.
Abban viszont igaza van Rudolfnak, hogy a legtöbb bemondott fogyasztás a körülmények ismerete nélkül gyakorlatilag semmitmondó, és más bemondott fogyasztással össze nem hasonlítható érdemben.
" ... kinek számít a fogyasztás? Pl. nekem nagyon!.... "
Szvsz nem állsz vele egyedül. Lehet még ragozni: a minimális fogyasztás legyen a célfüggvény (amikor is alig várjuk hogy felkapcsolhassunk a legfelső fokozatba a váltón) vagy az autó minimális fenntartási költsége (amikor csak nagyobb fordulatnál kapcsolunk fel mert így - többek szerint - kisebb lesz a motor kopása vagyis később lesz esedékes a felújítás).
Amit kiszámoltam az egy idealizált eset. Ez az elméletileg elérhető minimális fogyasztása egy b7 -es méretű autónak, 100km/óra -val egyenletesen haladva. Ez fizika, minden másodlagos hatás, ami értelemszerüen csak növeli a fogyasztást, ki van zárva . Amúgy nem hiszek el semmiféle fogyasztasi mérest, bárki is készítette- mert nem tudnak egyforma feltételeket teremteni az egymás után elvegzett mérési folyamatoknak.
Egy dologban teljesen biztos vagyok. Ezek a fogyasztási értékek, amiket egyesek ide beírnak, sokkal kisebb átlagsebesség mellet lettek regisztrálva, mint ahogy azt a bejegyző képzeli. A 100- as tempó az valójában 75- 80 km/órás átlagolt sebessége jelent.
El kell végezni a következő mérest: a Szeged felé vezető pálya első kutjanál csordultig tölteni az üa tankot, mondjuk éjjel 1 órakor egy szélcsendes nyári napon, és haladni tempomattal 100km /órával gps szerint, egy gázon legalább egy órát a következő kutig. Ott megtankolni újra csodultig. Beszorozva 100-zal az elfogyasztott üzemanyagot és elosztva a megtett úttal, a 6 -os alatti üa fogyasztás külömbséget (bármelyik O3-as tdi vagy tsi esetében -egy személy , csomagok nélkül), mohón mégiszom.
A feleségem lecsorgott az Alpokbòl a Mura völgyén a tegnap hajnalban, majdnem zéró forgalomban, 100km közút aztán 100km az S6-on, kb. 50km/óra átlaggal és a O3-as Scout 4.3- át fogyasztott. A 6. sebességet nem nagyon használta, nem szeret váltani.:)
Hát az egy elég régi eset volt. Sajnos már nem emlékszem, hogy mi lett a megoldás, de semmi nagy dolgot nem csináltam és utána nem jelentkezett a beázás!
...viszont a nedves kárpit mindenesetre nyomravezető lehet a beázást illetően.
Azt is érdemes megnézni, hogy a gumikéderen hol vannak a szellőző lyukak. Emlékeim szerint az enyémen alul pontosan befelé néztek felül meg a külső oldalon voltak. Így amikor eső esetén belefolyt a a kéderbe, akkor amikor lecsuktam befelé pisilt a csomagtartóba.
Ha jól rémlik, akkor én egy átforrósított bicikliküllővel a belső lyukakon keresztül átszúrtam a kédert és így külső oldalon is lettek lyukak ahol kifolyhatott a víz.
Hogy ez volt-e a probléma és persze ez lett-e a megoldás azt nem tudom, de többet nem jelentkezett a jelenség.
Nemrég lettem boldog tulaja egy 1.6-os benzines 2010-es évjáratú Classic-nak. :)
Azt kérdezném a hozzáértőktől, mivel a kijelzőn nincs pillanatnyi/átlag fogyasztás , ezt meg lehet okosítani egyszerűen hogy tudja ezeket, vagy be kell építeni vmit?
Olvastam a problémát amivel találkoztál (pótkeréknél víztiszta víz van). Én is hasonló jelenséget tapasztaltam a mostani nagy esőzések után a pótkeréknél, de nálam a kárpit is át volt nedvesedve.
Nem tudom, hogy megtalátad e a beázás okát, mert én most ezzel küzdök.
Nekem egy 2005.-ös BKC mot.kód. 1.9 tdi ferdehátú skoda octaviam van.
Érdeklődnék hogy az ocavia 3-ason hogyan lehet magyarosítani az érntőképernyős központi kijelzőt mert nekem még amikor vettem 2013-ban nem tudta a szép magyar nyelvet. Köszi András
Azt hiszem, akinek 1 liter fogyasztáskülönbségnek megfelelő ár diferencia gondot okoz, jobb ha nem autóra költ.
Amúgy hogyan méred a fogyasztást, milyen guminyomás, mi van a csomagtartóban, hány kg, hányan ültök a kocsiban, ellenszélben vagy hátszélben....?! Prémiumkategóriás vagy a rettenetes, de olcsó üzemanyagból tankolva? 1p alatt ennyi minden jutott eszembe........... Ne vicceljünk már :-)))))
Jó a számításod (amit linkeltél, az is nagyon tetszetős), csak az egyetemi professzorok azt is mindig hozzáteszik a számításokhoz, hogy egy csipet gyakorlat ezerszer többet ér, mint egy nagy halom elmélet :-)
A gyakorlat pedig tényleg az, hogy (sík egyenes úton, szélcsendben, a jó minőségű aszfaltútnak megfelelő gördülési ellenállás mellett, egyenletes sebességgel haladva, megfelelő guminyomás mellett, amit ugye mindig hozzátesz az általad idézett professzor a számításokhoz) 100 km/h sebességgel haladva egy gyári állapotú 1.4 TSI Octavia nem fogyaszt 5-5,2 l/100km értéknél többet 2 személlyel terhelve...
Rendszeresen járunk ketten az autóval, elég sok mintavétel alátámasztja ezt az értéket.
Olvasd végig ezt a bejegyzést. A lényeg az, hogy egy b7 passat méretű autó 700 N vonoerőt kell kifejtsen az útra, hogy 100km/órás sebességgel haladjon. Az O3-as méretekben kb. b7 -et súrolja, a számolás eredménye kvázi ugyanaz a 700N.
A pillanatnyi teljesítménye a vonòerőnek P= F* ds / dt ahol ds az elmozdulàs és dt az időtartam. Mivel meghatároztam, hogy a jármű sebessége állandó 100km/óra, azaz 28m/s, ez pont a ds/dt értéke. Tehát a pillanatnyi teljesítmény értéke 700*28=19.6 kW. Ez a hasznos teljesítmény, amit be kell szorozni 1.15-tel, hogy motor teljesítményét kiszàmoljuk , hiszen a hajtaslanc hatásfoka 0.85%. Ez 22.5 kW. Ez óránként 22.5 kW óra munkavégzést követel a motortól, folyamatos 100-as haladàsnál.
A 1.4 tsi egy modern turbó motor, legyen a fajlagos fogyasztásának a minimális értéke 200 g üzemanyag / kWóra. Azaz a motornak szüksége van pont 22.5 * 200g benzinre egy óra alatt, ami 4.5 kg benzin, ami 6 liter 100km-en egy óra alatt. Hantàzol, csak nem értem, hogy miért?
most írtam srudolf1nek hogy még a 3asOct miért nem jöhet a szóba pedig tetszik talán majd később az építkezések után meglépem de addig is kéne valami ami használható elférünk benne. Nagyon vonz a passat de azt mondják sok a hiba velük az Oct megbízhatóbbak. A mostanival nem volt semmi baj igaz az csak az 1es volt és sima 1600as benzines.
Most még a 3asOct nem jöhet hírbe se talán majd 6-8év múlva. Egyébként néztem már amikor kihozták őket csak akkor még mások voltak a szempontok. Most nem cserélnék autót ha decemberben nem törték volna totálra a 1esOct.omat. Viszont sokat sem költhetek rá mert tervbe van hogy jövőre építkezünk talán már alapokat idén ősszel így most oda kell a pénz. Ezért most szóba sem jöhet a 3asOct pedig nagyon tetszik. Azért gondolkodtam az 1es vagy 2es Oct.on meg talán a passaton. De látom nehéz lesz jó kocsit találni.
Már azon is gondolkodtam hogy kéne vegyek egy olyat ami műszakilag oké valahogy kinéz de legalább jó áron van ezt használnám amíg vége az építkezésnek mert úgyis sokat kell majd cipekedni hurcolni utánfutózni. Szóval utána cserélnék újra de akkor már olyanra ami megmarad talán így keveset is bukhatnék ha most tudok valami jó árút venni.
O1 után ha belefér O3 kornyékén még szétnézhetnél, az még joval nagyobb és tágasabb autó még az O2-nél is. +11cm tengelytáv, nyomtávra, szélességre is nagyobb. Persze passatot még nem éri el.
Hát O2-ben még nem ültem, de akinek az O3 nem elég tágas, annak elég extrém méretei lehetnek. Nekem (és szerintem az emberek nagy többségének) nincs szükségem ennél nagyobb autóra. Én nem is vennék ennél nagyobb autót. Szerintem a többség inkább a külső látszat miatt vesz nagyobb autót, mint tényleges szükséglet miatt.
Keress egy jól felszerélt O3-ast egy nagyobb motorral, esetleg kombit, az nincs nagyon távol a b7-es passattol. Egyedül az úttartásnàl jobb a passat, a multilinkes hátsó híd miatt. Motorikusan és a helykinalat szempontjából elég közel állnak. Az anyagok jobbak a passatban, de a technika az O3 ban mintha jobban teljesítene.
Nemtom hogy néz ki az ára a két autónak a használt piacon, a 2013-as kocsik már 3 évesek... A németeknél kell szimatolni.
A hasznàlt O2es nehéz dió. Olcsóbb mind az O3 as, csak azt nem lehet tudni, hogy mennyibe kerül autót faragni belőle.
igen tudom hogy passat az superb párja. Csak épp azt írom hogy nekem 1esOct volt tavalyig és most keresek helyette másik autót. Néztem az 2esOctaviat de is de inkább a nagyobb autók felé húz a szívem ezért nézegettem passatot is. Jobban is tetszik hogy csomagtere kb ugyanakkora mint az Oct de az utastér tágasabb minden irányban még a hátul ülőknek is és jobban felszereltek. De persze hogy tágasabb mert nagyobb kategóriájú autó. Na csak ezt akartam írni az előbb is így már talán csak érthető.
Na jó, a passat az octavia és a superb között van (a kategóriák tekintetében).
Nem mintha a kategóriák érdekelnének, számomra az elérhető árkategóriában a jó ár-érték arány a lényeg, a jó kihasználhatóság, a megbízhatóság és az elfogadható javítási költségek. Mint a legtöbb használt autó vásárlónak... Nyilván mindenkinek mások az igényei, mások a fontossági sorrendjei.
én is most keresek új autót az oct1 helyett. jól mondják a többiek, higgyél nekik. Azért néztem már én is a passatokat mert tágasabbak mint az octavia és minőségibbek akárcsak az audik. Octavianak nagy a csomagtere mert erre buknak a vásárlók hogy legolcsóbb legnagyobb csomagtér. de belül már nem olyan tágas mint a passat. hogy is lehetne amikor kisebb autó.
Egyébként A3-ból is van kombi, olyat láttál már? Nem mindig a rövid 3 ajtósra kell gondolni. A3 ez is az is. (ebből tényleg van kombi is, nem A8 :-)) )
Azt próbáltam érzékeltetni hogy a vevő aki családi autót keres nem érdekli a padlólemez és nem A3-at nézeget hanem A4 vagy O2-őt vagy stb
A padlólemezt nem vitatom hülyeség is lenne hisz az O1-is kölcsön kapta és még is a kategóriájában a legtágasabb volt.
Az Octaviák közül amúgy is nekem a legjobban kihasznált autó ár -érték arányában és kategóriájában az O2 új ára is olcsóbb volt mint a vetélytársaké,talán ezért is van "túlárazva" a használtautó piacon ,de ez már egy más téma :)
gondolom végigolvastad. onnan indult a dolog hogy családi kombi kell. erre jött a kollega és megmagyarázta hogy mivel egy a padlólemez ezért az o2 is pont olyan kisautó mint egy a3 csak a belteréből lefaragtak hogy nagyobbnak látsszon ezért vegyen inkább a6-ost. meg hogy az o2-nek a csak műanyag lökhárítója a nagy azért tűnik nagyobbnak. kész átverés :) A Skodánál a nagy hely a lényeg, az Audinál meg a luxus minőség-csend, ezért kisebb a hely ezekben. ...meg mert egy a3 tök más célközönségnek van szánva tök más menettulajdonságokkal és (a tengelytávon/padlólemezen kívül minden más) mérettel mint egy skoda.
@nohab Szóval ha valaha +10 centi tengelytávot tudsz választani úgy, hogy nem kerül semmibe, azért ne hagyd ki. Nem is mondta senki hogy ha az a4 , a6 , pasasat, octavia és superb egy árban lenne nem mindenki a legnagyobbat választaná. de nincsenek egy árban. pont.
@skt15 A Skoda vásárló nagyobb autót akar (és kap is) a pénzéért; cserébe sok egyéb dologról le kell mondania (motorok, hajtáslánc, kényelmi, minőségi, elektronikai stb. stb.).
senki nem vitatta. De attól még az Octavia féltestvére nem a hosszmotoros A4 lesz, hanem a keresztmotoros A3. Lehet centikkel/literekkel vergődni, de attól még nem lesz A4 testvér.
szerintem rajtatok kívül senkit nem érdekel hogy padlólemezileg mi minek a testvére. és azzal érvelni is butaság hogy azért kell a6-ba gondolkodni mert az octavia egy belülről felfújt, de kívülről ugyanakkor autó mint az a3 az meg ugye milyen kicsi. summázva ezt mondta a Csacsiterelős kollega. én ezt próbáltam a tudtára adni de aki nem tud kiszakadni a wikipédiás számokból és beleülni mindkettőbe annak fölösleges.
@Csacsiterelő Nah, részemről ejtem a témát mert már így is jóval több időt fecséreltünk rá mint amennyi benne van. És látom hogy egy még rózsaszín ködben úszó friss O3 tulaj egyenlőre még nem képes reálisan szemlélni és elfogadni a valóságot. Egyébként A3-ból is van kombi, olyat láttál már? Nem mindig a rövid 3 ajtósra kell gondolni. A3 ez is az is. (ebből tényleg van kombi is, nem A8 :-)) ) Hasonlítsd azt az O2 kombihoz. Látod ennyire nem látsz ki a kis világodból. ad1. o2 fl-em van, említettem többször is, de azt hogy o3 lenne és arról beszélnék azt soha. ad 2. a kérdező is O2-t keresett, o3-ról szó sem volt. ad3. a valóság nem biztos hogy mindenkinek az amit te elképzelsz mindenféle számok alapján.
mondhatnám én is hogy na az a6 tulaj védi a prémium ár becsületét, vagy hogy az a3 tulaj próbálja megmagyarázni (magának is, amikor nem fér be a két bőrönd) hogy miért volt jobb választás az audi mint a skoda. de nem mondok ilyeneket, mert nem lövöldözök vaktában.
látom nem tudsz elszakadni az a8-tól, kár volt említeni. de így legalább van min lovagolni :) A3 kombi? a hatchback az maximum nálad jelent kombit. amúgy kb ugyanúgy fotosopban létezik mint az a8 kombi, bár te még képet sem mutattál így nem tudom én is rávágni csuklóból hogy ne álmodozz mert ez fotosop :( ja és még mindig O2 időszakáról beszélünk (2004-13) azt ne felejtsd el.
Hú gyerekek, ennyi hülyeséget még nem láttam itt leírva ilyen rövid időn belül (pedig múltkor én is benéztem a jobb/balkormányos O1-et).
Szóval, hogy mindenki tisztában legyen a VAG-konszern kategória-rendszerével: volt/van egy kompakt platform (nem alváz, padlólemez, mostanában az MQB - keresztmotoros), erre épül a VW Golf. A Golf 4 platformtársai (vagyis ugyanarra a padlólemezre épülnek): Skoda Octavia 1, Seat Leon 1 / Toledo 1, Audi A3.
A Golf 5/6 platformtársai az Octavia 2, Leon 2/Toledo 2/Altea, A3.
A Golf 7 platformtársai az Octavia 3, Leon 3 (a Toledo nem), A3.
Azaz a mindenkori Audi A3 a hasonló korú Octavia platformtestvére.
A Superb az aktuális Passat nyújtott (kínai piacos) padlólemezére épül.
Manapság (értsd a Golf7 óta) minden keresztmotoros VAG termék az MQB platformra épül, mivel ennek már a tengelytávolsága is állítható, csak az első tengely - tűzfal távolsága fix. Ezért is olyan nagy durranás.
Az, hogy egy autónak mekkora a hátsó lábtere, csomagtere, zajszigetelése, magassága, az sok mindentől függ, és bizonyos kereteken belül szabadon variálható (MQB esetén sokkal nagyobb mértékben, mint a korábbi platformoknál).
A Skodánál a nagy hely a lényeg, az Audinál meg a luxus minőség-csend, ezért kisebb a hely ezekben.
Autó vásárlásnál értem, senkit sem érdekel az alváz.
Már bocs, de ez kurvára nem így van. A tengelytáv alapvetően meghatározza az autó futásásjóságát, a felső kategóriás autók többek között azért felső kategóriásak, mert nagy a tengelytávjuk és emiatt viselkednek "nagyautósan" az úton (bocs, nem tudom hirtelen jobban megfogalmazni).
Szóval ha valaha +10 centi tengelytávot tudsz választani úgy, hogy nem kerül semmibe, azért ne hagyd ki.
A tipikus Audi vásárló nem = tipikus Skoda vásárlóval.
A Skoda vásárló nagyobb autót akar (és kap is) a pénzéért; cserébe sok egyéb dologról le kell mondania (motorok, hajtáslánc, kényelmi, minőségi, elektronikai stb. stb.).
De attól még az Octavia féltestvére nem a hosszmotoros A4 lesz, hanem a keresztmotoros A3. Lehet centikkel/literekkel vergődni, de attól még nem lesz A4 testvér.
Nah, részemről ejtem a témát mert már így is jóval több időt fecséreltünk rá mint amennyi benne van. És látom hogy egy még rózsaszín ködben úszó friss O3 tulaj egyenlőre még nem képes reálisan szemlélni és elfogadni a valóságot.
Egyébként A3-ból is van kombi, olyat láttál már? Nem mindig a rövid 3 ajtósra kell gondolni. A3 ez is az is. (ebből tényleg van kombi is, nem A8 :-)) ) Hasonlítsd azt az O2 kombihoz.
idézek egy klasszikust ha már a kolléga ekkora hülyeségre nem írja be olyan serényen: "szezon - fazon"
az előbb gyakorlatilag azt írtad le hogy az a3 és az o2 kívülről tök egyforma méret, csak épp az o2-ben papírvékony ülések meg szigetelés van ezért van jóval nagyobb beltér meg 2x akkora csomagtartó.
nyilván ha sokat mondogatod biztos el is hiszed hogy igazad van. az meg cseppet se zavarjon hogy az a3 egy sportos, mozgékony autónak készült (kb 2 emberre elég csomagtartóval) ahol minimális első hátsó túlnyúlás van, az o2-nél meg elöl kb +10 centi hátul meg kb +20 az a3-hoz képest. szerinted a tengelynél véget ér minden autó és csak az számít mekkora a tengelytáv. óhogyne.
és nem 2m-es méretkülönbségről van szó mint a roppant találó kispolszkis példádban hanem 20-30centikről. sebaj, ha eddig nem tudták volna itt az octavia tulajok most kiderült hogy valójában egy papírvékony a3-asa van mindenkinek :) április elsején még érteném is a viccet, de így...
Nem vita ez, inkább értetlenkedés. A méretek azok konkrét tények, nincs mit vitázni rajtuk. Próbálják nagyobban feltüntetni az ugyanakkorát. Vagy hogy másképp fogalmazzak próbálják nagyobbnak eladni a kisebbet.
A biztonságról annyit, hogy ha elérik a megkívánt minimumot akkor az már épp elég az egyiknél, míg a másiknál többet kívánnak meg, biztonságosabbá építik ehhez kell a több hely több anyag...
Mit akarsz a túlnyúlással? Nem növelhetik a végtelenségig.
Egy 2 méter tengelytávú autó soha bármekkora túlnyúlással sem lesz olyan tágas mint egy 3 méteres tengelytávú. Szándékosan túloztam, hogy könnyen érthető legyen.
Fogadjuk el, hogy igaz a közös alap. Ezt amúgy alátámasztják a hasonló évjáratú A3 és az O2 szélességi és tengelytáv méretei. Ebből feltételezhetjük, hogy az utastér nagyjából azonos méretű, persze itt-ott hozhat pár centit az egyik a másikhoz képest.
A tágasabbnak "tűnést" a nagyobb hosszal és magassággal érik el, nem hinném hogy a biztonság rovására tennék (a törésteszteket nem néztem). Amúgy meg a nagyobb túlnyúlással hosszabb orr- és farrésszel a biztonsági zónák is megnövekednek.
"Mindezt az egyéb helyek kárára. Vékonyabb ajtók, ülések, vékonyabb kárpitok, elhagyott szigetelések, kisebb biztonsági zónák.... Ezzel elérik a tágasabbnak tűnést."
azért a túlnyúlás mint fogalom mond valamit? úgy tűnik nem nagyon.
Létezik, hogy ez csak euro-2-es ? A forgalmivan a V9 mezőben csak 4-es kód van.
Van másik offtopic autóm, 99-es, az meg euro3-as (6-os kód).
+1 kérdés: Hol szoktatok apróságokat venni a kocsihoz? A VW márkaszervizen kívűl... patentek, kapcsolók, takaró elemek,stb
+még1 kérdés: Van valahol online robbantott ábrás gyári katalógus fenn a netet a VW szakosztályra vagy csak skodára, ahol az alkatrészeket lehet böngészni?
Én speciel nem kedvelem a wikit, hiteles helyeken szoktam informálódni, de ez a téma most helyesen van rajta összeszedve.
Ezt az egészet meg megérted, ha elfogadod hogy azonos méretben is lehet különböző belső kialakításokat, belső méreteket is megvalósítani. Az Octaviakat a viszonylag kis alap ellenére próbálják minél nagyobbnak feltüntetni, egyre nagyobbra fújni (belül). Mindezt az egyéb helyek kárára. Vékonyabb ajtók, ülések, vékonyabb kárpitok, elhagyott szigetelések, kisebb biztonsági zónák....
Húha! Nehogy háború robbanjon ki a kérdésem miatt! ;-)
Ha az igaz is, hogy az A3 és az O2 azonos alapokra épültek, akkor az is igaz, amit korábban állítottál:
"Egy alapra épülnek egy kategória, az hogy kívülről nem tűnik úgy az egy dolog, attól még az. Ügyes tervezők ügyesen osztják be a rendelkezésre álló centiket."
Az O2 tervezői összességében sokkal jobban kihasználták az alapot, mint az A3 tervezői. Ránézésre sem kérdéses hogy melyik a nagyobb. Az utastér méretei lehet, hogy megegyeznek, de azon túliak tekintetében az O2 nagyságrendekkel nagyobb az A3-nál.
Az O2 az A4 és az A6 között lavíroz valahol, inkább az A4-hez közel. Külső méretekre szinte megegyezik a 2004-2008 közötti A4 Avant-tal.
Nekem nem a két autó (a javasolt A6 és O2) méreteiből adódó különbségek miatt vannak fenntartásaim, hanem, azért mert az 1.8T-s A6-osok már pöttyet öregecskék, és nagyon tele vannak olyan extrákkal, amik ilyen korban már előbb-utóbb tönkre mennek. A javításuk meg valószínűleg nem túl pénztárcabarát. Az 1.8T motor a gyári adatok alapján (többet fogyaszt, nem gyorsul jobban, nem egyszerűbb) pedig nem tűnik jobbnak, mint a 2.0 FSI.
nem vitatkozom wikipédia professzorokkal úgyhogy legyen igazatok. csak majd akkor családi kombinak o2 (vagy o3) helyett a3-ast vegyetek, mert ugye közös a vag-os platform kódjuk (bár ez nem tudom ki a búbánatot érdekel) és akkor ugye szerintetek minden mérete is azonos. aztán majd sok sikert hozzá amikor be kell pakolni 4 embert meg a cuccaikat egy nyaraláshoz :)
szerintem te nézz utána (bár Draganovic már segített neked megkeresni), de még egyszerűbb ha parkolnak ilyen autók a munkahelyeden mint nálam. van itt pl egy a6 2004-es 2.5tdi kombi, 2010 körüli superb kombiból egy dízel és 1 tsi, egy kb 2005-2008-as a4 kombi, 3 passat (1 régi 2 újabb) meg még kb 100másik autó amik mellé odaparkolok az o2 kombival és össze tudom hasonlítani már ránézésre is.
teljesen mindegy hogy melyik melyiknek az alapjaira (bár az o2 meg az a3 idejében még nem volt közös mqb platform szóval nem tudom milyen alapokra gondolsz pontosan) épül, itt most nem a tengelytávokról volt szó hanem az egész autó méretéről. mellesleg én sose mondtam hogy az octavia és a passat egy méret.
én úgy emlékszem láttam már a8 kombit, de nem vagyok orákulum úgyhogy a tévedés nincs kizárva. lehet hogy ez sem igazi a8 csak valami terv :) mindegy is, ez csak mellékszál itt.
"az a3 meg az o2 kombi mint azonos -kisautó- kategória? :D ugye csak viccelsz. vagy kicsit elnézted az ódik számozását. kombikban ezek egy méret (+/- pár centi): a4/o2, a6/superb/passat. és akkor ott van még az a8 kombi aminek nincs hasonló párja a vag-on belül (sedan-ba talán a phaeton megközelíti méretben)."
Nézz utána! Nincs itt semmi vicc, ez a valóság! Egy alapra épülnek egy kategória, az hogy kívülrőn nem tűnik úgy az egy dolog, attól még az. Ügyes tervezők ügyesen osztják be a rendelkezésre álló centiket.
O1 A3mkI alap, O2 A3mkII alap, O3 A3mkIII alap. Az Octavia soha nem volt A4 és Passat méret!
az a3 meg az o2 kombi mint azonos -kisautó- kategória? :D ugye csak viccelsz. vagy kicsit elnézted az ódik számozását. kombikban ezek egy méret (+/- pár centi): a4/o2, a6/superb/passat. és akkor ott van még az a8 kombi aminek nincs hasonló párja a vag-on belül (sedan-ba talán a phaeton megközelíti méretben).
és lehet hogy a maga korában az 1.8T jó volt, de ma már csak kb 14+ évest kapsz belőle (ha kapsz egyáltalán), azt pedig azért már elég bátor dolog megbízhatónak vagy hibamentesnek nevezni. és mitől macerásabb az fsi mint az 1.8T? előbbiben nincs turbó, utóbbiban meg nincs nagynyomású. kb pont egyformán lehetnek macerásak és költségesek. ha az O1 2.0 szívó motorját mondod akkor azt mondanám jogos.
Persze, de ha már kikerülne, akkor szívem szerint nem nagyon erőltetném a visszakerülést. :)
Szal legalább egy mp3-at tudó fejet szeretnék, bár 1 ilyen Stream már évek óta bedobozolt állapotban várja sorsa autóba fordulását. Visszaolvasva a fórumot, ennek beszereléséről valszeg inkább eltekintenék.
Egy 1.4-es 95 lovas szívó PUG 308-al érkeztem tavaly a gyöngyösi Skoda kereskedésbe, ahol szerencsémre volt 1.2 és 1.4-es is (még a 140 lovas verzió). Az 1.2-es is dinamikusabb volt mint a szívó PUG 308. Ha csak arra kell, hogy A-ból B-be utazz az 1.2-es verzió is elegendő, ha azt szeretnéd, hogy előzésnél ne kelljen 6-ból vissza váltani, akkor az 1.4 jó választás! A henger lekapcsolós 1.4-es (állítólag) 100 Nm nyomaték igény alatt át vált 2 hengeresre így képes az 1.2-es fogyasztása alá menni ...
Ha nagyon élmény autózni akarsz, akkor természetesen benzines és a minél nagyobb köbcenti a nyerő! Ha maradsz a benzinesnél és fontos a fogyasztás is, akkor a most futó 150 lovas, henger lekapcsolós 1.4 a jó választás. Az 1.4 Pug 308 után ez is egy igazi élmény gép, hiszen a kéccá olyan könnyedén megy neki, hogy csak pislogok ... :)
48 óra állást követően egy 1-2 perces beindítás után nem jelentkezett, de most a feleségem szólt hogy egy városi kanyar során megint jár. Szerintem a klíma kompresszor, és szerintem sincs DPF a kocsiban.
"Ezekben, ha jól tudom, még nincs DPF, tehát nem a regenerálás lesz a dolog. Hőfok jeladó (ami indítja a ventit) lehet, de akkor a hőfokmérőnek is magasat kellene jeleznie.
Ilyen van nekem is, de én még alig hallottam a ventit, csak nyáron a klímáét.
Apropó, azt tudod, hogy melyik pörög? A klíma vagy a hűtő?
Maradj az O2 nél egy ennyi idős audi A6 önszopatás fakiroknak, ráadásul a kasztni is elavult, még menőzni sem lehet vele :) főleg kinézetre, én hanyagolnám.
Az O2 egy nagyon jó autó, megbízható, olcsón beszerezhető hozzá minden, mindenhonnan, sok a bontott, talán ezért is lopták egy időben annyira. Lehet az O3 ra is ez vár mert nagyon sok van és majd kell az alkatrész hozzá :(
O2 fl meg az előtte lévő is még szép a szemnek a maga kategóriájában.
Kicsit utána számoltam az 1.4 TSI nyomatekanak, max teljesítményen 210Nm. Sokat nem esik vissza. Én meg nagyon nem szoktam száguldozni ugyhogy bőven elég lesz. Emellett a teljesítmény adója az 1.8 -asnak boven a duplája ami mellbe vágó lenne :-)
Az auditól egy kicsit tartok, főként a fenntartási költségek miatt, ezért nem nézegettem ezt a típust.
Viszont most rákerestem, de a gyári adatok alapján minden tekintetben "gyengébb" a 2.0 FSI-s O2-nél.
A fogyasztása nem jobb (sőt még a gyorsulása sem), talán a karakterisztikája jobb lehet, de ami nagy hátrány, hogy a csomagtartója is 20%-kal kisebb. Az utasterét nem tudom, de nagy eltérés nem lehet, az O2-t e tekintetben nagyon dicsérik. Ráadásul már eléggé benne vannak a korban. Nyilván olcsóbb, de mivel nagyon jól felszereltek, biztos kezdenek előjönni a kisebb-nagyobb elektronikai hibák, melyeknek az orvoslása nem lehet valami olcsó.
Akartam már javasolni neked az 1,8T motort öszkerékkel, de mivel O1 be szerelték így nem tettem.
Viszont,
mivel ez egy jó motor és tágas autót is keresel, szerintem jó választás egy Audi a6 (a c6 1997-2004ig) nagyon kellemesen mozgatja a tágas kasztnit, nem fogyaszt benne sokat.
Egyelőre én is csak jót tudok mondani az 1.8 TSI-ről, de én is épp csak 30 ezer felett vagyok. Nekem a 9 litert karcolja az átlag jól kihasználva a képességeit. Viszont jó érzés tudni, hogy 180 körül csak a max teljesítmény kb felénél vagyok, úgyhogy nem túl nagy megterhelés az autónak. Egyébként a görbék alapján 3000-es fordulatig valóban nincs különbség az 1,4 és 1,8 között, úgyhogy ha valaki nem szereti pörgetni, akkor annak nem érdemes az 1,8, mert nem fogja kiautózni soha a különbséget.
Köszi az infot. A katalógus szerint az 1.4 es 1.8 TSInek is 250Nm a nyomatéka csak az 1.4 nél ezt 3500 ig még 1.8-nal 5000 fordulatig adja le. Ebből a teljesítmény különbség. Ráadásul az 1.6-os 110 Lovas dieselnek is ennyi, tehát nincs különbség. Persze programozasban lehet ami más érzetet ad.
Régebben lehetett kapni tisztító lemezt ami leporolta fejet, ha por került rá. A O3-ban nincs cédé amire használhatnám, de egyáltalán nem hiányzik a lemezezés ...
Én úgy gondolom, hogy nem csak poros az a cd, hanem száraz is! A mikor még dvd lejátszóm volt olajat cseppentetem a csúszó rudakra. Ezzel a beavatkozással ismét könnyen csúszkált az olvasó fej. A pc dvd íróit is olajoztam amíg sűrűn voltak használva ... A szilikon olaj jobbnak tűnik mint a műszer olaj mert nem párolog el olyan hamar.
Az 1,8 Tsi nálam most tart 27000 km-nél, ennek tényleges, mért átlagfogyasztása 7,2/100km. Ebből kb 80% város, 15% pálya, 5% országút.
Az idei téli fogyasztásaim egyike sem haladta meg a 7,5 litert, bár ezekben szintén volt pálya és országút is, mert nálam olyan nincs, hogy egy tank alatt (6-800 km) ne tegyem ki a lábam a városból, de főleg városban járok.
A teljesítménye, menetdinamikája nagyon jó az autónak, a cégnél lévő 1,4 Tsi-k fogyasztásához viszonyítva kb 0,5 liter az átlagos többlet fogyasztásom, de nekem a plusz dinamika ennyit megér. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.
Az 1,8-as és az 1,4 között a tartósság szempontjából az egyik legjelentősebb különbség, hogy az 1,8 kettős befecskendezésű (a szívócsőbe is fecskendez benzint) így várhatóan a szívószelep kokszosodás problémája nem fog jelentkezni.
Viszont az 1,8 láncos vezérlésű, az 1,4 szíjas, illetve az 1,8-ason van kettőstömegű lendkerék, az 1,4-en nincs.
A szervizekben ezen dolgoknak utána érdeklődtem, annyit mondtak, hogy az O3-asba épített 1,8-as motorokon a lánccal nem szokott gond lenni, kettőstömegűt benzinesen még nem cseréltek, mert jól bírják. Nincs akkora nyomaték, mint a dieseleken, és nem is olyan lökésszerűen érkezik, így nincs gond.
Végelgyengülés jeleit mutatja az O2-ben a Melody tipusú zajkeltő eszköz. Konkrétan egyre többet köhög a cd-ken, - ez persze 9 évi szolgálat után nem annyira meglepő - szvsz cserés lesz hamarosan.
Meg kell tisztítani a lézer egységet. Kb 3000 ft ki-be szereléssel együtt, és mindez megvárható. (Ha egy budapesti 17-ik kerületi cím érdekes lehet, akkor szólj.)
Végelgyengülés jeleit mutatja az O2-ben a Melody tipusú zajkeltő eszköz. Konkrétan egyre többet köhög a cd-ken, - ez persze 9 évi szolgálat után nem annyira meglepő - szvsz cserés lesz hamarosan.
Viszont maradnék vmi gyári kinézetű megoldásnál, és ha már így jártam, akkor 2 dines fejet szeretnék.
Amennyiben vki már cserélt ilyet, vagy van vmi jó ötlete, az ne tartsa magában. Előre is köszönöm! :)
Videózás közben 200 km/h fölött átválthattad volna a műszerfal kijelzőjét a pillanatnyi fogyasztásra. A videón két műszer is mutatja a sebességet (az analóg óra és a digitális kijelző), ebből elég az egyik, a digitális kijelzőn jobb lett volna a fogyasztást látni.
Hát hogy mi az élmény autózás??? Most egy 3-ás priust hajtok, minden előzés egy "élmény" :-)
Abbol a 4,5-es fogyasztásból mennyi a város es a többi? Én keveset megyek es azt is viszonylag rövid etapokkal kb 50% város es országút. Néha egy-egy pálya. Korábban dieselem volt de ez a mostaniakbol már szoba sem jöhet.
Tudnátok nekem tapasztalati infót mondani a mostani 1,4 TSI / 1,8 TSI motorokról? Normál használat mellett mennyire bírják a strapát, illetve ami főleg érdekelne valami valós fogyasztási adat. A gyári 5,1 / 5,9 literes fogyasztást inkább valahová 7 / 8 literre tenném.
(a tartósságot illetően tudom, hogy még viszonylag újak ezek a konstrukciók, de hátha van aki sokat megy vele - igaz akkor a diesellel megy :-) )
Delphi az a kisnyomású szivattyú kis forgó lapátja kezdett kopni és a fémdarabkák spén a nagy nyomás által koptatta a rendszert.
Az új 163 le HDI delphi rendszerrel már nincsenek ilyen gondal a szervizekben, ezt egy HDI re szakosodott szerelő mondta.
Pedig 2010 óta már az utakon vannak.
A rendszer maga jó viszont nem az itteni üzemanyag minőségre van tervezve :( hanem a nyugatira, biztos számít, de igazából a kisnyomású szivattyú cseréje megoldaná vagy hosszabbítaná az élettartamot ami 60 ezer Ft ből meg van, csak hát jó sok év kellett hogy ez, kiforjon.
Így azok szívtak sajnos kik 2010 előtt vették és főleg az 1.5, 1.6..
A Siemens tényleg nem számít jónak.
Ha lehetne viszont bosch t kéne tenni minden autóba.
Delphi??? talán a leghírhedtebb rendszereket gyártották. Nem tudom, hogy konkrétan mire gondoltál a Delphivel kapcsolatban, de a Ford TDCI-k és a Renault dci-k közül a delphisek legendásan hamar mennek szét. Amit dícsérnek még az a Denso, de európai autóban tudtommal nincs olyan.
Meglepődnék ha a 2 literes pdtdi - ik után még maradtak volna a Siemens - nél mint beszállító.
A Siemensre azt mondják bár csak ne kezdtek volna bele a befecskendező rendszerekbe a leg rosszabb konstrukció az összes közül, legjobb a bosch, delphi stb lefele.
Nem hiszem hogy siemens van benne mert akkor azok 150-200 között a 2l pdtdi - nél sorra szarták el magukat.
Nagynyomású szivattyú csere az horror, szép lenne azt is cserélni kéne, szerintem vidd másik szervizbe, alvázszám szerint tudniuk kell pontosan milyen rendszer dolgozik benne, nincs olyan hogy szerintük.
Van egy 1.6 crtdi 2010-es octaviam, ami reggelente le kezdett hangosabban járni és bedadogni. Tavaly elvittem ugyan ezzel a gonddal márkaszervízbe, ahol porlasztócsúcsot állítottak rajta és utána jó volt. Most megint előjött a hiba, kérdésem, mit lehetne vele tenni, a hozzá értők azt mondták, hogy a befecskendező rendszer Siemens és azt nem lehet javítani, csak minden cserélni horribilis áron és a porlasztós meg a nagynyomású szívagyút is cserélni kell.
azok is O2-k csak facelift utániak. ízlés kérdése, bár elsőre nekem se tetsztett a fl eleje aztán most már a fl előttiek tűnnek olyan régimódinak. de vannak ott FL előtti 4x4 -ek meg scout-ok, én csak beállítottam saccra valamit az igényeid/anyagiak ismerete nélkül. esetleg keress ott a környékeden valami kereskedésnél ilyen 2.0fsi motoros autót (passat/audi -t szerintem előbb találsz ilyen motorral mint skodát) és próbáld ki hogy megfelel-e ez a motor. aztán sok sikert majd a vásárláshoz.
Ja, amit linkeltél, azok már az újabb Octavia-k, nekem nem tetszenek annyira. Olyan semmilyenre (inkább nőiesre) sikerült az eleje. Az O2 sokkal karakteresebb. Meg úgy 2,5 millánál húznám meg a határt...
A hétköznapi használat alapból a napi 2x8 km + az egyéb kisebb nagyobb utak. Nem gigadugókban, de itt Pécsett is szívás a reggeli és délutáni forgalom. Plusz időnként a vidéki utak. De nyilván nem az utóbbi a problémás.
Tehát gazdaságossági szempontból nyilván nem érdemes dízelben gondolkodni. Sajnos az FSI se nem sportos, se nem gazdaságos, de ez van. Viszont az ekkora vagy nagyobb benzines autók (amik már az egyterűek, vagy SUV-ok) lezabálják az ember gatyáját.
Számomra a méret a lényeg (én bevallom, nem úgy mint a csajok), de mivel nem vagyok a pénztárcám ellensége sem, a többi dolog is fontos. Szeretek dinamikusan vezetni, a megengedett maximumot (+10-15 km/h-t) minél előbb elérni, de azért próbálok ésszel közlekedni. Ki kellene próbálnom egy ilyet, hogy mennyire döglött 3000 alatt. Nem nagyon szoktam fölötte túráztatni a mocit, persze, ha gyorsulni kell, akkor odalépek.
Már vagy 1 éve nézegetem a hirdetéseket, hazait + külföldit is, itthon nem sok volt belőle eddig sem (egy benzin-gázos is volt fent úgy fél éve, elég sokáig). Ez valószínűleg hamar elmegy, mert jónak tűnik...
nekem ez a kombó van, igazából teljesen jó. mint írtam korábban, azt nem tudom hogy hogyan/hova van bekötve az mdi csatlakozó magába a fejegységbe. a hátránya annyi hogy ha be van dugva egy pendrive akkor nem választható az aux bemenet. de amúgy nagyon szépen szól a gyári 6 hangszórós rendszerrel, szerintem hangzásban nem is nagyon lehet különbség a swing/bolero/colombus között. én csak a nagyobb kijelző, esetleg tolatókamera beépítés és a bluetooth telefon kihangosítás/audió átvitel miatt gondolkozom valami komolyabb fejegységen. simán zenére (meg parkradar + digit klíma kijelzésére) teljesen jó ez az egyszerű swing is. kérdés van-e kiépítve mdi csatlakozó a kesztyűtartódban bal oldalon, mert ha igen akkor párezer ft egy mdi-usd kábel ebay-ről. ha nincs kiépítve akkor itt szoktak emlegetni mindenféle szakit (minit mester?) akik talán tudnak rá árat mondani aztán eldöntöd megéri-e.
szia. így van, városba egyik sem az igazi, a 4x4 kívánalom viszont együtt jár a kisebb motorválasztékkkal. a benzines talán valamivel jobban tolerálja a városi használatot mint a dízel (főleg a dpf-es) de a városi használat fogalom is elég relatív. mert ha mondjuk csepelről jársz újpestre dolgozni az egész más mint ha csak 3km-re jársz vele a szomszéd kerületbe. ez az fsi motor engem nem vágott hanyatt, volt egy ismerősömnek ilyen motoros sedan passatja. hááát, 3000es fordulat alatt kb úgy hasított mint teve a homokvihaban. szóval ha szeretsz sportosan vezetni akkor jó, igaz olyankor a gatyádat leeszi, városban pláne. fenntartási szempontból persze előnye hogy nincs benne turbo és ez még szíjas mint az mpi motorok, nem láncos mint az utána jövő turbós tsi/tfsi (2013 előtti motorok). viszont ebben is van már nagynyomású pumpa ami ha megdöglik akkor nem olcsó. azt nem tudom kéttömegű van-e benne, az 1.8/2.0tsi -ben van. motorkód alapján legtöbb autóalkatrész nagykernél meg lehet nézni hogy létezik-e hozzá kéttömegű. de kérdés nálad mi a szempont? fogyasztás? karbantartási költségek? megbízhatóság? dinamizmus?
ha a benzinesnél maradsz akkor én a helyedben azért néha nézelődék mobile -n is mert kicsi az esélye hogy ez ez egy darab hahus meglesz még ősszel is. plusz a németeknél nem volt ilyen "kombiból csak dízelt" agylövés mint kis hazánkban, szóval sokkal több benzines van náluk amiből lehet válogatni.
Ok látom, hogy benne van, de a keret az mintha át lenne alakítva, bár a képen nem látom jól, miképpen.
Ez a Bolero egy Superb2-ből származik, azoknak krómkeretes az előlapja, és szélesebb is:
Persze ez is beleműthető az Octaviába, de van króm nélküli előlapos, ami direkt bele való:
Maga a fejegység ugyanaz (lánykori nevén VW RCD510), csak az előlap más, a kijelző is ugyanaz. Ehhez nem kell keretet cserélned (vagy faragnod), simán belemegy a régi fejegység helyére.
Kiöregedett és a 3. gyerekkel ki is nőttük az F Astra Caravan-t, úgyhogy újítanunk kell.
Amire szükségünk van: tágas utastér, nagy csomagtartó, jó felszereltség, és ami megnehezíti a dolgot a 4x4 hajtás (keskeny és meredek utca, hókotró csak akkor, ha ellapátoljuk neki a havat :-).
Már régóta nézegetem a szóba jöhető típusokat, de valahogy mindig visszatérek az Octaviákhoz, a tágasabb utastér (és a jobb minőség) miatt inkább az O2-khöz.
A motorválaszték sajnos nem valami nagy 1.9 és 2,0 pdtdi és 2.0 fsi. Városi használatra (amire többnyire kellene) igazából egyik sem ideális...
Legkevésbé a nagyobb dízel, leginkább a benzines felé hajlok, de nem olvastam róla túl sok jót. Leszámítva azt a tesztcsapatot, akik "harmadrészt autópályán, kétharmad részben első- és másodrendű utakon, városokon és falvakon át: hét páros öt liter alatti átlagfogyasztást ért el az Octaviákkal, a győztesek 4,2 literrel aratták le a babérokat." (gondolom mindenhol 6.-ban 70-nel)
Szóval mennyire vállalható ez az FSI? Inkább ez, mint a kisebb dízel?
Most épp van egy kívánatos példány a ha.hu-n, mondjuk a vétel inkább csak ősz tájékán lenne aktuális...
Az EGR tisztítás nem járt sikerrel így sajnos venni kell. De nem igazán találok, hol lehet EGR szelepet venni kb milyen árban van és milyen márkát érdemes venni?
Sach van az O2 Ben 2008 bxe 1.9 270 ezer van az autóban 193 nál lett cserélve 80 ezret már ment ugyan olyan érzésre mint mikor beraktàk, lengéscsillapittókat is Sach ra lettek cserélve.
Gyári :) vegyél ki egy gyári hangszórót a skoda fröccsöntés jel mellett made in china felirat kb expókon 1 dollár 1 raklap ilyen hangszóró :)
Ezer féle beszállító csak belenyomjàk a koda emblémàt.
Gyűjtögetem a szervizek, szerelők ajánlatait a kettős tömegű szett, hátsó főtengelyszimering és váltóolaj cserére.
Valaki azt mondja jó a LUK.
Egy másik Sachs-ot rakna bele.
A harmadik azt mondja, hogy a Sachs gagyi kínai és ha sokáig meg akarom tartani az autót akkor csak gyári.
Na most az árak munkadíjjal nagyjából :
Luk szettet berakva 220 ezer.
Sachs szettel 230 ezer
Gyárira még várom az ajánlatot, de 300 alatt nem úszom meg úgy, hogy márkaszervizből szerzi be az ott dolgozó szerelő, de maszekban csinálja.
A két utángyártottra gyakorlatilag azt mondta az egyik szerelő, hogy csak akkor rakná be az autóba, ha eladásra megy mert a kínai gagyi kettős még 100 ezret sem megy el.
Gondolom csak rám akarja melegíteni a drágább gyári cuccot, vagy akár igaza is lehet főleg, hogy min. 100 ezer km. körül még mennék az autóval
Ok látom, hogy benne van, de a keret az mintha át lenne alakítva, bár a képen nem látom jól, miképpen. Ezt átalakítás mentesen tetted bele? írtam mailt
Bocs de csak most jutottam net közelbe, természetesen nem titok az ár én 60 ra gondoltam,a kihangosító külön egység,és O2 fl.be volt beépítve.képet tudok küldeni email:kizs@t-email.hu
Ha jól emlékszem Volvo ban és talán merciben volt foncsoros xenon de ott híd cső más foglalatú a csőben árnyékolás van és csak is a gyárilag ilyenbe gyártott autóba jó, de már csak projis xenon autókat gyártanak, sőt 2014 óta inkább csak led, vagy halogén xenon fényszórónak drága a gyártása, ezért már nem fejlesztik.
na igen, a vas egy fokkal talán komolyabb mint a vcds. mondjuk az ára is kb 3x-os :) de nem hiszem hogy a kettő bármilyen szinten is kompatibilis lenne, szerintem teljesen más dialektusban beszélgetnek a modulokkal. azt a byte-ot meg nem merném baszkurálni semmilyen módon vcds-el, mert ugye ha valami nem oké akkor ott nincs visszaállítási lehetőség csak modul csere (külföldi fórumokon volt pár bátor harcos akiknek sok euróba/fontba fájt a kísérletezés). - @Draganovic köszi a linket, fene se gondolta hogy ilyet is kapni. elmentem a linket aztán majd kiderül szét kell-e szedni azt a búrát. - @rend-
bár véleményem nem mérvadó de én projektor párti vagyok. kollegám s60-asának a gyári foncsoros xenonján kívül ritkán látok olyat ami szépen vetítene és nem vakítana. persze valószínűleg azért mert a szembejövő foncsoros xenonok többsége utólag beépített, a halogénre tervezett foncsorba hebrákolt sz*r. amúgy O1-be létezik gyári foncsoros xenon?
ideig óráig segít a tisztítás, szóval egy próbát esetleg megérhet de ha tényleg az okozza a hibákat akkor előbb utóbb úgyis csere lesz a vége. a baj annyi hogy teljesen kitisztítani csak akkor lehetne ha darabokra van szedve, amit meg roncsolás nélkül tudtommal nemigen lehet. és akkor még nem is biztos hogy csak annyi a baja hogy ko(k)szos.
Nekem iGo-ból csak a szülinapi verzió van meg, abban nincs külön ilyen opció.
Kihangosítóban nem fogod tudni állítani, bár nem tudom, neked melyik van - nézd meg, hogy kapcsolódáskor mind a media, mind a másik (most nem tudom hogy hívják) kapcsolat éljen - természetesen a rádión a BT bemenetet kell választani és állandóan ott tartani, mert ezt streaming médiaként kezeli a készülék, azaz rádióhallgatás közben nem dobja be a navihangot, mint a telefont.
mivel nem aranyárban van szerintem rendelek egyet aztán meglátjuk melyikőtök tippje jön be (gyenge vs erős ledek). ha túl gyenge akkor még mindig adott a lehetőség hogy szétbontsak pár cree-s ba21-et és átforrasszam belőle a led-eket, pláne ha egy kis sütőzéssel tényleg könnyen szétszedhető a búra. azért az eredeti gyári lámpatesteket nem berhelem szét, akármilyen jól is mutatott a videóban a cseh srác megoldása.
igen, miután rájöttem hogy o2 fl-en nincs az a vezérlő amit a vcds kezelni tudna vettem egy vas-pc -t (amúgyis sokkal többmindenre jó mint a vcds) :) meg ugy kellettek hozzá a cartopx srác konfig fájljai, de amugy pikkpakk megvolt elsőre minden. milyen autója van az asszonynak? mert o2 fl-en (nálam) meg superb-en (video) működik az biztos, de pl vw-n nem tudom.
-
Octi19: az o2 gyári drl-jét is be lehet úgy állítani (ha jól emlékszem még vcds-el is, de vas-al biztos) hogy ne lekapcsoljon amikor a tompitott bekapcsol hanem vegye le a fényerőt. sőt az indexelésnél is lehet olyan audisan. halványítani de igazából egyiknek sem látom értelmét olyan autónál ahol nem a fő lámpabúrába van építve a drl. mert ugye aki a xenont nem látja azon a halványan világító drl sem fog segyíteni :)
Köszi! Mindenképpen nyugodtan alszom. Egy véleményt kértek, én adtam, ennyi. Kb pont 30 éve vezetek, volt néhány autóm, ebből táplálkozva írtam amit írtam. De csak egy vélemény.
Elnézést az ismétlésért, de erre tudnátok írni valamit?
Haza felé jövet elkezdett villogni Előizzító berendezés jel. Megálltam, hogy megnézzem a könyvbe, hogy mit jelent. Újraindítás után eltűnt. Ez nagy bajt jelenthet?
Tudom, hogy ki kell olvastatni holnap viszem. De eléggé idegesít a dolog. Valaki tapasztalt már ilyet?
A srác nem bántani akar, csak szerintem benézett valamit és csípőből reagált... akik olyasmit szoktak itt írogatni mint amit te írtál (szerintem vitathatóan, de korrekt módon) azok elég arrogánsan szokták tenni. Szerintem ne is reagálj rá és akkor nem lesz veszekedés.
Ja, tényleg...a menetfény simán elalszik az O2 FL-en, ha megy a tompított. Nem tudom, akkor milyen balfék módon kötötte be az az emberke.
Ha megveszed, előtte konzoltálj az eladóval, hogy milyen értéket írjon maximum a csomagra (vám/áfa miatt). :)
Van VAS-od? Asszony autóján kapcsolnék ki izzó figyelmeztetést (csak néhányat), csak ugye a VCDS maszkolja a mágikus 18-as byte-ot, ezért nem érdemes piszkálni.
Vagy neked még korábbi vezérlőd van, ahol egyesével kikapcsolhatók az izzó figyelmeztetések?
köszi a linkeket, ezeken kicsit több az info. a drl fényszóró felkapcsoláskor egyszerűen nem kap 12v-ot :) szóval nem kell ezekbe vezérlő, a gyári lámpában sincs, csak az izzó. eddig az osram led fényerőben minden kínait lenyomott, pedig van jópár, cree ledes b21-esem is, azok se rosszak (tolatólámpába raktam pl olyat) de az osram annál is erősebb, na meg a kínai cuccokkal ellentétben izzó kinézetű. szóval pont nem azzal van gond hogy nem elég erős, pont ellenkezőleg.
ez a video meg nagyon kemény :) ezek a philips drl-ek sem egy olcsó kategória (cirka 30e ebay-ről). plusz ehez szét kell berhelni a jelenlegi lámpatestet vagy kb 50$-ért venni egy pár utángyártottat és azon bohóckodni. na de ehez azért már tényleg kell egy kis "őrültség".
Úgy gondoltam, hogy a fényereje eléggé alulmarad egy gyári DRL-hez viszonyítva.
Nézd meg a visszajelzéseket a 2. linknél, ott vannak a sötét garázsban készült fotók.
De, ha pont olyat keresel, ami gyengébb, akkor jó lehet.
Az utólag felszerelt erős DRL-ektől én is kivagyok, mármint amikor szabálytalanul vannak bekötve, és sötétben is full fényerőn mennek. Refivel szoktam jutalmazni...
De nappal szerintem legyen csak erős, az a dolga...túl erőset még nem láttam.
úgy érted hogy a led-ek teljesítménye volt gyenge? mondjuk nem tudom mennyire jó az ha a drl led kisüti a szembejövő szemét még nappal is, de pl szürkületben nagyon tudom utálni az ilyen szembejövő fotonágyúkat (pláne ha suv aminél 1-1.5m magasan van). pont azért gondolkodtam el ezen a kínai csodán mikor megláttam mert ez ilyen kevésbé koncentráltnak tűnik mint az osram p21w ledje ami baromi jó de baromi erős. szembeállok autóval 10m-re akkor még állva is eléggé vakít, autóban ülve alacsonyabban meg még inkább zavaró lehet másoknak.
köszi. hmm, párásodásra nem is gondoltam. mondjuk kínai, meglepni nem lepne meg. igen, szerelni könnyű (cseréltem már a H8-ast is osram blue-ra meg a 21W-os drl izzót is osram ledre), szóval ez nem probléma. az nem nagyon látszik a képeken hogy normális fülek vannak-e a két oldalán vagy csak éppen hogy bent marad aztán egyszer csak kiesik egy úthibánál, ez nem nagyon látszik a képeken. vezérlő nincs hozzá de nem is kell, már régebben kikapcsoltam vas-pc -vel minden ledesített izzó figyelését. a led csík jó ötlet, plána ha ezzel a sütős megoldással szétszedhető. na de legalább -eddig- senki se írta hogy "fúú de gusztustalan, haggyadmá" :)
DRL-nek szart sem ér, játéknak meg negyedennyiért lenne szerintem jó.
Én vettem az aliról néhány DRL-t, a kérdés az eredmények alapján leginkább az volt, hogy az ötöde vagy a negyede a teljesítménye a magadottnak. Volt köztük ezen belül is kriminális, vízállóként megadva egy olyan holmi, ami még cseppállónak is röhejes, és olyan is, ami a teljesítménytől eltekintve jól nézett ki, igényesen volt megépítve, szigetelve stb.
Mindnek visszakértem és vissza is kaptam az árát, csak hát ez rendelésenként legalább 3 hét, úgyhogy a végén vettem egy OSRAM-ot a vilagitas.eu-n.
Évekig teszik a dolgukat a LED nem szar benne ,hanem bivaly erősek talán túl vannak hajtva ,azért ,a lámpaminősége viszont kb TYC vagy DEPO szintje utángyártott ,ami ködösben nem nagyon számít,fényszórónál annál inkább ,vetítési kép,foncsor bírja e és meddig az izzó által kibocsájtott folyamatos hőt.
Ködöst ritkán használunk O2 ködös H8 35 W kevés hőt ad le a 55w-OShoz képest nem gond.
A ragasztást kell megnézni ,ha párásodik akkor be a sütőbe 15 perc azt újra összenyomkodni pára megoldva.
DEPO és TYC lámpák 10-ből 1 biztos párásodik ezek is ugyan onnan jönnek ,mint amit linkeltél ,meg számolj rá VÁM-ot is mondjuk 100 dolárra nem sok.
Ha valmi gond van vele könnyen javítható,szétkapható,minden pótólható rajta és benne.Biztos van hozzá egy vezérlő is autó nem jelez majd hibát beépíteni sem nehéz főleg úgy hogy egy O2-őt bontani sem kell ködöst simán ki lehet pattintani .
Utmutatót is küldenek hozzá te is be tudod rakni vagy szakember 8 ezer ft kb no perc alatt berakja.
Mondjuk én a "bogyós" LED eket kicserélném benne LED egybefüggő csíkra ,de szerintem így is olyan hatása van messzebbről.
Az erejében ne kételkedj mert az biztos hogy erős.
"Nekem egyébként elég nagy szívfájdalmam, hogy manapság (úgy 2005-2008-tól) egyszerűen szinte lehetetlen kikerülni a gyári megoldásokat. Nem hagynak szabad választást a gyártók a felhasználónak. Kirobbanthatatlan megoldásokat kínálnak.
"
Mert ha elromlik akkor tőlük veszel és az is profit :)
"Na mondjuk ennél kevés rondább és igénytelenebb dolog van, mint egy szabvány 1 vagy 2 dines fejegységet beletenni az O2-be beépítő kerettel!"
Nálam a gyári helyére O2-nél egy Kenwood 1DIN -es zöld megvilágítással,beépítő kerettel 1 hét után kivettem mert annyira rondán nézett ki a műszerfalban és annyira nem oda illett ,hogy nem bírtam elviselni a látványát.
A beépítő keret még mindig itt van a szekrényben valahol az autó most az asszonyé, ami 8 éves és 6 éve ,amikor vettem cseréltem le a fejegységet,próbálkoztam.
Azóta bontott RNS-510 van benne tört autóból ,csak arra jó amire kitalálták ,de azt stabilan hozza :)
Lehet gyári NAVi-nál is fényévekkel jobb cuccokat kapni csak azok 400-500 ezer ft nál vannak.
Én szeretem a gyári cuccokat csak korlátoltak,de viszont nagyon stabilak.