Én védelmembe venném a hazai country fesztiválokat. Egy példa: kint Amerikában van egy magát magyarnak valló közösség, akiknek az ősei magyarok, magyarul ugyan nem tudnak, de ők ott kinn csinálnak kolbászt, pálinkát és nagyon szeretik.
Most akkor az nem pálinka és nem kolbász?
Szerintem nem szabad a hazai összejöveteleket hasonlítgatni az európai és amerikai fesztiválokhoz. Oda gyakrabban járnak country sztárok, több ilyen esemény is van.
Én Bojtorjánon, meg Fonográfon nőttem fel és nekem igenis country zene, még ha Eastern - is.
Természetesen szívesen elmennék én is Svájcba, talán pár év múlva összehozzuk. De attól még itthon továbbra is szívesen fogok Bojtit hallgatni.
Jaj, de barom vagyok, hát persze hogy voltál. Akkor nem kell bemutatni a lehetőségeket. Csak most mondjuk 10x akkora volt a buli, mint tavaly. Az egy "házibuli" volt, ez meg már 400 körüli "embertömeget" számláló rendezvény. Persze fesztiválnak még nem nevezném.
A külföldi zenekarral kapcsolatosan igazából csak annyi, hogy itthon a magyar nyelvezet és a bele nem születettség miatt sohasem lesz igazán itthon a country zene. Mint ahogyan Amerikában sem találkozol autentikus magyar népdallal. A hasonlat enyhén durva, mert a country már nem csupán amerikai népzene. Kissé kinőtte magát, de valami mégis hiányzik a magyar zenekarokból. Persze próbálkozunk...
Hallom, milyen jó kis DVD-ket szállítottál közös ismerősünknek.
Csak annyit reagálnék, hogy tavaly voltam Vértestolnán, idén nem tudtam elmenni, de ismerem az ottani környezetet, tényleg fantasztikus helyszín egy ilyen eseménynek, mégha kisebb szabású akkor is. Amiket írtál az szerintem is belefér, nekem tényleg attól van herótom, hogy egy-két együttes fellépése miatt már countryfesztiválnak hivnak egy eseményt, ráadásul egy strandon.
Jövőre Tolnán, ha a hangosítás is úgy akarja... (és nem muszáj külföldi előadó csak country legyen!!!)
Én megértelek a countryfesztivállal kapcsolatosan. Ezért sajnálom, hogy nem voltál Vértestolnán. Bár a rendezvény nem "countryfesztiválnak" volt hirdetve, sőt nem is igazán volt publikus, én mégis azt gondolom, hogy az egész légkör valami olyasmit sugallt, amire Te gondolsz. Maga a helyszín - egy farm -, az állatok, a táj, sőt az eső okozta sár mind olyan összetevők, melyek a hangulatot fokozták.
Nem volt "gyerekprogram", volt viszont birka és borjúfogóverseny, rodeoverseny, terepjárósok, quadosok. Szerintem ezek beleférnek.
Egy fesztivál tényleg kimondottan zenei esemény, de egy country fesztivált meg lehet spékelni ilyen dolgokkal. Az arcfestés, lufifújás meg ilyesmi szerintem is inkább majális vagy búcsú.
A mi általunk szervezett rendezvény zenei részéről már több vita is indult. Ebbe nem szeretnék belemenni, talán arról majd személyesen beszéltek Tiborral. A buli elsősorban a zenekar 10 éves jubileumi ünnepe volt, nem countryfesztivál.
Jövőre mindenesetre a sok tanulságot figyelembe véve már több zenekarral, igényesebb hangtechnikával szeretnénk minél több embert odacsalogatni. Persze marha jó lenne valami vadállat külföldi zenekar is...
Nem én neveztem country fesztiválnak, hanem countrygirl:
AUGUSZTUS 21. COUNTRY-FESZTIVÁL A POLGÁRI STRANDFÜRDŐN
-ezt irta.
Egy hazai countryfesztiválon egyáltalán nem kellene semmilyen gyerek program mert egy ilyen fesztivál nem erről szól. Jó hangosítás mellett egy nonstop zenei eseményről lenne szó, ahol hazai (ha van ilyen és megüti a szinvonalat) és környező országbeli country bandák (Ausztria, Szlovákia, Csehország teli van ilyenekkel) lépnének fel, egymásutánban, akár két napon át. Ha nincs rá igény és kereslet, akkor nem kell ilyet csinálni. De nem is kell fesztiválnak csúfolni eseményeket ha már igazit nem lehet összehozni.
Állítom, hogy Franciaországban legalább annyi ember tudja, ki az a Rodney Hayden, mint nálunk (nekem az összes lemeze megvan, igazi texasi country). Mégis elhivták, mert szinvonalat akarnak csinálni. És ez sikerülni is fog nekik.
Én nem tudom hogy a te általad favorizált 3 country együttes mit tett le az asztalra és mit nem; minden próbálkozást értékelek, még akkor is, ha esetleg az én mércémnek nem megfelelő módon interpretálják a dolgokat. De most nem erről a 3 bandáról van szó, hanem a körítésről, a szervezésről. A country és a fesztivál szavak felhasználásáról olyan esetekben, amikor a kettőnek egymáshoz semmi köze.
Nos az erzes kolcsonos. A mondas jut eszembe: "Mindenki, aki tudja hogyan kell kormanyozni egy orszagot hajat vag, vagy taxit vezet".
Nem tudom, hogy egy hazai country fesztivalon milyen gyermek-programmal kene szolgalni. Talan a tehenszar-dobalas ferne bele. De mivel ez iranyba eleg kicsi lenne az igeny gondolom lepniuk kellett mas iranyba.
Viszont ez a Polgari fesztival (akar countrynak hivod, akar nem) 3 olyan zenekart fog felsorakoztatni, akik letsznek ma idehaza valamit az asztalra. Neked nem tetszene ugysem, ne is hallgasd meg, nekem viszont a kedvenceim koze tartoznak.
Látom húzod az agyam...nem az én feladatom hogy ilyen fesztivált szervezzek, én mint már mondtam fogyasztó vagyok, ahol jót kapok, oda megyek. De nem fogadom el és tiltakozni is fogok, akárhányszor country fesztiválnak csúfolnak olyan programokat, amiknek közük nincs az egészhez. Ott franciában, vagy szeptemberben Svájcban, az igen, azok country fesztiválok. Érezzük már a különbséget, könyörgöm!!! Szeretnem nevén nevezni a gyereket...
Nem arról van szó hogy hogyan tudnánk mi oda eljutni, hanem hogy ott valaki megszervezi és megcsinálják és elmennek az emberek és jók a koncertek és ez tényleg egy country fesztivál. Pedig franciában lefogadom, hogy nem túl népszerű a műfaj, legalább annyira nem, mint nálunk...dehát az ott Európa. Ez meg itt a country Balkán-ja.
Én nem megyek többé ilyen "country-fesztiválra"...sárkányt se akarok eregetni és gyerekeknek való zenét sem akarok hallgatni. Eh, senki sem reagált arra, hogy vannak helyek (Franciao), ahol akár 5000 ft-ért háromnapos igazi (!) country fesztiválra lehet belépőjegyet kapni...és milyen fellépőkkel! (Hal Ketchum, Asleep At The Wheel és Rodney Hayden - csak egyikükért kifizetnék ennyi pénzt...)
AUGUSZTUS 21. COUNTRY-FESZTIVÁL A POLGÁRI STRANDFÜRDŐN Program: 9,00-11,00 Horgászverseny 10,00-12,00 Papírsárkány-készítő verseny 10,00-11,00 Íjászbemutató 11,00-12,00 Úszóverseny, ügyességi verseny 13,00 A délelőtti versenyek eredményhirdetése
13,30-14,30 Madárijesztő-készítő verseny 14,00-15,00 Polgár legerősebb embere szkander verseny 15,00 A délutáni versenyek eredményhirdetése
15,30-16,30 Négyszögletű kerekerdő címmel az Új Bojtorján együttes gyermekműsora
17,00-22,00 A COUNTRY-FESZTIVÁLT megnyitja Oláh József polgármester.
A Világ-Virága Alapfokú Művészetoktatási Intézmény társastánc csoportjának country tánca
Fellépnek a fesztivál sztárzenekarai: COUNTRY EXPRESS
NO COMMENT
ÚJ BOJTORJÁN A szünetekben country-tánc tanítás Szabó Norbert tánctanár segítségével, valamint sörivó verseny.
22,30 Kiss József énekes szórakoztató zenés műsora 23,00Tűzijáték a csónakázótó fölött, utána hajnalig tartó bál a Trendi- trió közreműködésével.
A fesztivál egész ideje alatt egész nap: lovaglási lehetőség, sétakocsikázás, bikarodeó, népművészeti kirakodóvásár, mézkóstoló, arcfestés, testfestés.
A megújult strandfürdő egész nap kedvezményes belépőjeggyel látogatható, a programokon és a koncerteken való részvétel díjmentes.
Rossz idő esetén a délelőtti programok elmaradnak, a délutáni koncertek a művelődési központ színháztermében lesznek megtartva. A rendezvénnyel kapcsolatban érdeklődni lehet: Ady Endre Műv. Központ, tel:52/391-854 ill.Molnár Erzsébet mbozse@freemail.hu
Nem tagadják, de egy major kiadónak nem biznisz más kiadók termékeit feltüntetni a saját sztárjaik honlapján....gusztustalan elüzletiesedett világ, de ez van....
Az első két lemezük a Sony-nál jelent meg és hát a trendekhez hűen 2004-ben aratnak a kis, független kiadók: a harmadik albumuk, az ALL IN THE FAMILY a RCR / Cbuj Ent. kiadónál jelent meg és milyen jó lemez lett! Fantasztikus dobro szólók szinte minden dalban és azok a vokál harmóniák...az ember esze megáll....
Nagyon tévedsz kedves Fösvény, ez ugyanaz a Dixie Chicks, csak a vezető énekesnőjük volt más. Amúgy felületesen nézted meg a honlapjukat. Ott is ott vannak ezek a lemezek, kattints csak az 1992-es fülre. A Sony mint kiadó nem nagyon tolerálná, ha a Dixie diszkográfia nem az ő kiadványukkal kezdődne....
Kész country lexikon van a fejemben, felesleges velem vitatkozni. Persze meg lehet próbálni... :)
Kerdes, persze, mennyire tekintheto ugyanannak az egyuttesnek - sokatmondo teny, hogy a hivatalos honlapjukon a Wide Open Spaces az elso lemezuk (idezet ugyanonnet, a biografiabol: "the Chicks' debut CD, Wide Open Spaces, took the country music world by storm in 1998"). Noha tudomasom szerint azert nem tagadjak le teljesen a korai kezdeteket... :)
Meg hat igaz, hogy egyaltalan nem hallgattam '93-ban Dixie Chicks-t, de banja a kanya - azota se hallgattam meg egynel tobbszor az elso harom lemezuket...
A progresszív bluegrass rajóngóknak tudom ajánlani az első 3 Dixie lemezt, semmi köze annak a zenének ahhoz, amit most csinálnak, Natalie Maines nem is volt még annak a formációnak tagja. A Crystal Clear független kiadónál jelent meg ez az első 3 lemez, nekem mindegyik megvan, de nem nagyon birom őket hallgatni a hangvételük miatt. Túl monoton nekem a bluegrass....de aki szereti, annak merem ajánlani ezt a 3 CD-t.
Tehát:
Thank Heavens For Dale Evans (Crystal Clear 9103) 1992
Little Ol' Cowgirl (Crystal Clear 9250) 1994
Shouldn't A Told You That (Crystal Clear 9369) 1993 és újrakiadva 1994-ben