A csempekandalló ,mert ugye ez a neve:) tényleg egy kicsit úgymond pazarlás ,mert ha már megveszed a csempét akkor miért nem kályhát rakatsz ,az igazán tud fűteni és a hőt tárolni ,igaz van már olyan kandallóbetét ami felveszi vele a versenyt. A cserépkályhához is természetesen jó ha külső levegőt vezetünk be ,mert az égéshez levegő kell ugye:).Légfelesleg tényezőnek mondják ,sAJNA a szükséges rossz mert ugye hűti a tüzteret ,de ennélkül nem mükszik a kályha.
A cserépkályhakandaló anyagilag lehet rossz döntés. Vegyek meg egy tűzteret 300000 huf kb+építsek köré egy cserépkályhát 500000 huf. Azért ez nem egy gazdaságos megoldás. Agyalok még ezen...
Nézd, minden tűznek az a jó ha jó kalória értékű levegőt kap. Ez pedig a friss levegő. Ártani biztosan nem ártasz vele, sőt csak segítesz. De kérdés, hogy a külső levegőt, hogyan kötöd be és annak az áramlását miként szabályzod. A kandallóknál egy hermetikusan záródó pillangó szeleppel tudod a levegő áramlását szabályozni gyárilag. Vagy építs cserép kályha kandallót!
Sziasztok. Pont jókor csöppenek ide. Én olyan cserépkályhát akarok rakatni, amely kívülről veszi a levegőt. Ez lehetséges??? 1,5 méterre van a fal, a leendő kályha helyétől, amit áttörve egy csövön keresztül vezetném a kályhába a friss levegőt. Így nem lenne gond az elszívó, és nem a belső levegőt használnám el. Ezt nehéz kivitelezni?
ez csak egy ötlet részemröl mivel a kályhe fűtése a folyosórol történik majd és ott nincs nagy légköbméter, szellőztetni pedig éjszaka nem sokan szoktak gondolom.
ne haragudj, de ezt kérdeztem, hogy milyen átmérő biztosítja a megfelelő levegőt a kályhához. tehát én 110 es pvc csőre gondoltam a menyezetbe beépíteni, mivel a hideg levegő lefelé jön így a kályha onnan kapna plusz levegőt meg a helységben lévőt is használná. Az alsó utánpótlást nem tudom megoldani sajnos.
én úgy tudom, most is együtt van. igen, van pár hónapos képzés is, de van két éves is, ahol komolyan veszik. tudom ajánlani Békéscsabát, ha valakit érdekel, adok telszámot!
Egyébként meg kint minden évben külön kell vizsgázniuk mind kandalló és cserépkályha építésből a kinti szakembereknek. Kint például itongból meg tűzálló gipszkartonból nem is építenek és nem is építhetnek kandallót. Nálunk lehet... Én például szinte csak kalcium szilikát lapot használok ha lehet, profix ragasztóval.
Engem hála istennek nem Magyarországon tanítottak hanem Svájcban utána pedig Ausztriában Linzben. Ott pedig máshogy vannak a dolgok mint édes kis hazánkban. Elég komolyan veszik a környezet védelmet is! Gondolok itt például a kéménybe építhető finompor részecske szűrőre ami Németországban már kötelező mind kandallónál és cserépkályhánál is. Ráadásul kint 500 Euró támogatást is kapsz rá. De ez csak egy kis példa amit szerintem nálunk nem tanítanak a mestereknek.
Már pár éve külön szedték de a kandallósok csak beépítéssel foglalkoznak mással nem nagyon meg nem is tanultak komlex dolgokat na persze vannak kivételek van pl kolega aki csak kandallóval foglalkozik de cserépkályhás - mi még cserépkályha kandalló-kemence építő szakmunkás bizit kaptunk. és azt is tanultuk, ami ha volt szakmád akkor 1-ha nem akkor 2 éves iskola nappali tagozaton .ezek meg ijen pár hónapos képzések .
gondoltam mert gyermek koromban nekünk is volt és mindig nyitva volt a levegőztetője. Egyébként óránként szerintem a cserépkályha is beszippant 50m3-100m3 között!!! De nem biztos, ezt jó lenne tudni!
Ha az én véleményemet kérdeznéd, akkor szerintem nagy baj, hogy ha nem vezetsz külső levegőt a kandallódnak, bár nélküle is üzemelni fog de nem úgy mint ahogy kéne. Az a szellőzés amit meg írtál, végképpen kevés főleg, hogy ha a kandallód a konyhai páraelszívóddal van egy légtérben! A páraelszívók ugyanis óránként 1100 m3 is kipörgethetnek a kandallód nyitott ajtónál pedig óránként 400 m3 kiszippanthat. Ennek meg Te is tudod, hogy mi a következménye!
Szerintetek nagy baj, ha egy kandallóhoz nincs külső levegő bevezetésem? Elég macerás lenne odavezetni. Napi szinten használnám, nagy hidegben akár reggel/este is begyújtanék.
Az ablakok fokozottan légzáróak, de a spejz ablak egész télen nyitva van, az ajtaja alatt jól lehet érezni a hideg levegő húzását.
naja, csak ez nem viszki, hanem denszesz. es benzint is ugyanannyiert adnak 1litert mint 30-at.
es megegyszer mondom, nincs olyan etanol, ami nem bio! etanolt csak erjesztett novenyekbol gyartanak, mert minden masbol sokkal dragabb. a haztartasi boltban kaphato denszesz is "bioetanol"
Bizonyos kandalló típusoknál nem kell szellőztetni! Passzív házba is teheted! Mivel semmi szüksége nincsen a lakásból már egyébként is felfűtött rosszabb minőségű levegőre mert a kültérből szívja a levegőt magának!
sokan állítják így be a dolgot, hogy ez bizony nagyszüleinknek jó volt, de már nem menő... szellőztetni egyébként is kell, nemcsak kályha mellett. és fűthető biofával is.
Szerintem, hagyjuk ezt a trendibb dolgot. A cserépkályha is jó, én is szeretem és az én nagyimnak is volt. De volt rajta külső levegő beszívás vagy csak belső levegővel tudott égni amit a szobából szívott be? Volt rajta kettő pillangó szelep amivel a kimenő meleget tudod szabályozni és a beszívott levegőt? De ettől függetlenől meggyőződésem, hogy jók a cserépkályhák!
Dokeee, ebben igazad van, de hagyjuk a korszerű mai technikát amikor az emberek 90% nem külső levegővel üzemelő feszített acél vázas samott belsős kandalló helyett, öntött vas kandallókat vesz?
Vágom, csak ironizáltam egy kicsit, Szóval a nappali áram duplájáért előállított meleget szépen kiengedem az ablakon, teljesen korszerű és trendi energiagazdálkodás, ráadásul bio :))
Egyébként meg szerintem attól bio, hogy eltér a hagyományos üzemanyagoktól amiket eddig használtunk. És, hogy miért drágább a kúton kapható ömlesztett kiszerelésnél? Azért mert a kis kiszerelés mindig más csomagolási költséget illetve tárolási és szállítási költséget von maga után. Ha veszel 1 liter whiskeyt akkor az a liter drágább lesz mintha 20ezer litert vennél és annak bontanád le literre az árát.
A bioethanol nagy tisztaságú víztelenített finomszesz. A bioethanol előállítható cukor és keményítő tartalmú növényekből. A cukor tartalmú alapanyagok közül Magyarországon a melasz, cukorrépa, cukorcirok, borfelesleg, párlatok, gyümölcsök lehetnek a legelterjedtebb nyersanyagok. A keményítő tartalmú növények közül a kukorica, kalászosok, burgonya, batáta, csicsóka.
Az etanol meg gondolom attol bio, hogy novenybol allitjak elo. Viszont mindet abbol allitjak elo! Es 10 meg 20 eve is abbol csinaltak, es az elott is. Banyaszni nem lehet etanolt, eloallitani meg kemenyitobol vagy cukorbol lehet erjesztessel legegyszerubben.
1. torott kalyhacsempet vilag eletben ragasztottak. mivel hatul tomor agyag tapasztas van rajta, nem sok jelentosege van, hogy kettobol van vagy egybol.
2. nem erted a moderalasi szabalyokat. beszelgetni lehet. a beszelgetes resze, hogy elaruljuk egymasnak amit tudunk. normalis kocsmabol is kirugnak, ha odamesz egy beszelgeto tarsasaghoz, es hirtelen megprobalsz nekik valamit eladni.
azt leírhatod, az nem önreklám. mégis érdemes lenne elolvasni a szabályzatot:) hátulra éppen berakható a gányolt darab, de én nem hiszek a hókuszpókuszokban...
van hőálló csemperagasztó csak azt nem írhatom le, hogy hol tudod megvenni mert megint moderálnak ezek az átkok:-) De van. Egyébként én sem vagyok híve a "taknyolásnak"
Az alkohol eléggé színtelen lánggal ég, ezért kérdeztem, az ára olyan brutális, hogy tulajdonképpen érdektelen, amennyiben fél órára indítod be, rendben van, de egyébként mi történik a vízpárával, és a szén-dioxiddal, kiszellőzteted?
A lángot bioethanol folyadék égetése során kapjuk. A láng színe teljes mértékben megegyezik a fa égésének a színével. Azonban sem füst nem keletkezik sem szag. A bioethanol vízzé és széndioxiddá ég el. 3-4 kw meleget ad le. Egy liter bioethanol folyadék most 462 Ft (bruttó). Innen már tudtok számolgatni, hogy mit ér vagy mit sem. Egy biztos szép a tüze és még meleget is ad.
Lemoderáltak, de azért a véleményemet fenntartom a rossz minőségű dolgokról. Itt mos idézek is, a régi szövegből, hogy mindenki tudja miről volt szó, persze én magamat is moderálom mert itt nem viccelnek:-)
Idézet:
Hát igen KályhaKing. Ráadásul a fő baj az, hogy a mesteremberek pedig belemennek ebbe az árjátékba. Kevésből kell kihozni? Akkor kevésből hozom ki. Az már nem érdekli, hogy ezzel agyon csapja az igazi mesterek munkáját, akik időt pénzt nem kímélve kitanulták ezt a szakmát, és így meg aprópénzre válthatják a tudásukat. Ezt nem szabad. Majd a vevő kör is hozzászokik, hogy a minőségi jó munkának ára van, és nem lehet egy kandallót vagy egy cserépkályhát mindenestől egy kiló kenyér árából összehozni. Akkor sajna spórolni kell, és ha összejött rá a pénz akkor kell megrendelni a normális munkát nem pedig a taknyolást. Azt mondta a egyszer egy ember hogy ő sajnos soha nem volt olyan gazdag, hogy a szart megvegye és azt hazavíve évente cserélgesse. Bár olyan gazdag lenne mindenki mert akkor nem kéne minőséget gyártani...
ez az izé arra alkalmas, hogy olyan helyeken is legyen tűz ahol kéménnyel ez nem megoldható mert nincsen nekik és nem is lehet, viszont nem szeretne lemondani a nyitott tűz látványáról.
Ez igaz sokan kiadják magukat mesternek ,meg hozzáértőnek közben alapvető szakmai dolgokat nem tudnak a szakmáról,ezzel veszélyeztetve mások épségét anyagi dolgait ,mert akárhogy is vessszük ,ez nem játék .A te kandallóid valószínű ,hogy nem "sufnituningból " jöttek és ez elárul valamit :),én is osztom azt ,hogy olcsó húsnak híg a leve ,dehát a magyarok sajna kevés pénzből ,vagy "ingyé" akarnak mindent,nagyon jó minőséget .Szép legyen a kályha ,de csak román csempét tudják megfizetni.Ezzel nem akarok senkit megbántani ,de akinek a pénzügyi lehetőségei szűk határok közt mozognak azoknak meg kell elégedni az alacsonyabb minőséggel.Akinek van pénze az meg vegye meg a drágát.Ez ilyen egyszerű:) Ja a lószart nem becsmérlően szándékoztam csak közmondás:)
Igen ez amolyan úri passzió,presztizs ,sznobizmus vagy hívjuk ahogy akarjuk :),de amíg van "lószar" jönnek rá a verebek :):),ha van aki megfizeti ,akkor mi a gond ?
Tulajdonképpen semmi bajom a bioetenollal. Jó nekem a sima etanol is, a spiritusz a borszesz stb. Ja a den. szesz.
Régen még gyerekkoronban volt egy kávéfőzőnk, az működött spiritusszal. Olyan két üveg gömbféle volt.
Szép látvány volt az is. Aztán később a laborban borszesz égővel kisérleteztünk , csak den.szesszel - később amikor kaptunk igazi etanolt, ha jó emlékszem valami fajsúly meghatározásra - hát többen elloptuk azt - megittuk és az eredményt megsaccoltuk.
Értem - gazdag emberek piromám mániája.
Ki kell elégíteni, ha van fizető kereslet.
Én is piromán vagyok. Példák : . gyerekoromban egy permetezőt benzinnel megtöltöttem, majd lángszórót játszottam, aztán a füstöslőpor stb-
Ja nincs kémény ?
Igen oda a legjobb az etanol, nincs szaga stb.
De nem fűteni, csak látványnak. !!
Egy másik ilyen berendezés a palackos un. sziesztakályha - ha jól mondom.
Az egyik bérlöm abban a tévhitben él, hogy így, egy sziesztával, ólcsóbb lenne a fűtése - szerintem inkább a talpát dobná fel előbb - utóbb, igy marad a villanynál vagy megy !
Ja 11.5 kg PB. gáz jeleleg 4400 ft - duván. Mondjuk 400 ft per kiló. ennek fűtő értéke valamivel nagyobb az olajénál - meg tán az alkoholnál is.
Legyen így korrigálva 400 ft / kg liter, de ez a marha drága fűtőanyag is ólcsóbb a korábban taglalt 600 -660 ft -os árnál.
Mond kihasználja ezt a bioetanolt ? Mennyivel jobb mint a sima etanol !
Egy kis múlt : anno még az olajkályhás idők végén szert tettem keroszinra.
Először óvatos voltam - kevertem a HTO -val, fokozatosan rájöttem, meg a többi szakértő tanácsára semmi keverés - csupán nem a 6 -os fokozaton ment a kályha csak 3 - ason, néha négyesen.
Kérdés hogy jutottam ehhez az anyaghoz ?
Egyszerű : az Ivánék és Szergejék anno még mikor itt lopták a napot, lopták a kerzint is és eladták ezt a röpülésre szánt kerozint - mi megvettük - roma honfitársaink közvetítésével. Az ár általában a fele volt az akkori HTO árnak - 15 – 25 ft kb.
Ez a múlt - Én személy szerint kb . 4 m3 - t tüzeltem el - későn kapcsoltam.
Aztán a kitakarodás után jó 3 - 4 évvel egyszer a Kátaynál tébláboltam ( Bp. volt lénin körút - akkor már nem ) és egyszer látom Kerozint kályha - ni csak begyűrűzött hozzánk a gazdagság ! - Faggatom a fiatal eladót mint egy tök naiv.
Közben nézem a berendezést - hát egy szebb olajkályha - vagy egy nagyobb 'petrofor ' - nem tudom emlékszik é még valaki a petroforokra ? Olyan mint az olajkályha kicsbe vagy egy petróleum lámpa nagyban , csak a párologtatást itt egy kanóc végzi - na most nem a konstrukcióról tovább .
. Érdeklődöm a fiatalembernél " és hogy szerezhetem be a kerozint " - mond valami címet - még ár is akad - akkor úgy az akkori gázolaj árának a - HTO már nincs - kétszerese - mintha most mondjuk 650 Ft lenne egy liter.
Azután hamar eltünt ez a csoda fűtő berendezés a boltból.
Idézet ( az ajánlásból ):
"96%-ban folyékony bio-ethanol, 1% mek. denaturálva, vízgőzzé és széndioxiddá ég. A szabadalmaztatott tűztér miatt nem szükséges tömítőanyag, gél vagy paszta, ezáltal égésmaradványok nélküli tiszta égést tesz lehetővé. Nem keletkezik sem káros égéstermék, sem füst, sem pedig korom. Begyújtás után rögtön élvezheti a lángok játékát, a leadott 2-3 kW teljesítmény pedig egy nagyobb helység melegítésére elég. A fűtőanyagként használt bioethanol égésterméke annyi szén-dioxid és víz, amennyi általában néhány hagyományos gyertya égetésével keletkezik.Mi a Bioethanol?A bioethanol nagy tisztaságú víztelenített finomszesz. A bioethanol előállítható cukor és keményítő tartalmú növényekből. A cukortartalmú alapanyagok közül Magyarországon a melasz, cukorrépa, cukorcirok, borfelesleg, párlatok, gyümölcsök lehetnek a legelterjedtebb nyersanyagok. A keményítő tartalmú növények közül a kukorica, kalászosok, burgonya, batáta, csicsóka. "
Még árak is vannak
"Bioethanol Üzemanyag:Bio-ethanol 3 L kiszerelés 1900.- Ft + Áfa 536 3lBio-ethanol 5 L kiszerelés 2900.- Ft + Áfa 536 5lBio-ethanol 10 L kiszerelés 5500.- Ft + Áfa 536 10l"2,5 liter üzemanyaggal 6 órás égés
Azaz 2,5/ 6 = 0,41 liter alkohol per óra. De mennyi az alkohol fűtőértéke ? nem tudom ! legyen annyi mint a HTO - gázolajé, Így stimmel az a 2,5 kW teljesítmény,. De az olajkályhák anno még voltak 5 – 6 kW-osok voltak. Így szerintem ez . „ a leadott 2-3 kW teljesítmény pedig egy nagyobb helység melegítésére elég.” nem állja meg a helyét. De akkor is milyen áron
Tapasztalat : én anno fűtöttem egy 40 m2 –es lakást, úgy nagyjából egy köbméter olaj ment el szezononként - akkor – Most ez lenne 330 eft/ szezon.
Na nézzük ezt az alkoholt : azt mondja 10 liter 5500ft + ÁFA az annyi mint 6600 Ft , azaz
1 liter 660ft (, most látom majd annyi mint előzőekben a gázolajt saccoltam - nem veszek mostanában.)
Tehát az a 40 m2 –es lakás 660 000 Ft lenne- Csak úgy : a gáz ennél most 670 m3 /év az 90 -92 eft - ez sem kevés. (közben volt egy teljes hőszigetelés) nyilván a szigetelés előtti gázmennyiség lenne durván 1000 m3, azaz olyan 140 etf, de nem 330 és nem az a 660 eft
De lehet rosszul számolok !
Segítséget szeretnék kérni: kb. 90nm-es tégla +vályog ház fütését szeretném kandallóval megoldani.
Nem tudom, hogy a mobil vagy a beépített kandalló között van-e lényeges eltérés a hőleadás tekintetében (árban igen) ill. mobil esetében mire kell figyelni.
Van ijen szabvány tüz biztosszerkezetnek kell lennie és12cm távolsának megkell lenie de te egy hordozható kandallót akarsz berakni aminek már van egy plusz külső fém burkolata ami a konvekciós keringést biztosítja .igy a burkolat már nem olyan nagy mennységü hőt adle mert a levegő tovébbítja el. tehát a falakat sem olyan nagy mértékben melegíti fel hogy ne legyen jó helyen a kályhád, tehát nyugodtan be rekhatjátok a kályhát igy. mert mindenhol van hely a falak meg ha felmelegednek is tárolják a hőt, az csak javít a teljesítményen, mert eloszlik a hőingadozás, és tovább lesz meleg, kevesebb tüzelő kell,stb,egyszóval jó lesz,
a képeken nem 1 értelmű de a füstgáz útja a középső térböl felfelé balra ( bal felső sarok) innen lefelé átfordul a bal alsó sarokba, innen felfelé át a tűztér fölött tesz ismét 1 fől-le utat és a kép jobb felső sarkában látható füstcsövön (mily meglepő szögletes kerámia) távozik a kéménybe.
Nekem azt javasoltak, hogy a majdani kalyha alatt a szerelobeton kicsit vastagabb es pluszban vasalt. a padlofutes hoszigetelese ki van hagyva a leendo kalyha helye alatt, ott a felso beton (amiben a csovek vannak) leer a szerelobetonig. Es benne plusz vasalas. A futescsovek nagyjabol elkerulik a kalyha teruletet, de nem szigoruan. Es utanna telibe van burkolva.
A cserepkalyhat szinte mindig a burkolatra rakjak.
Először is köszönom a gyors reakciót másodszor is a problémám az hogy, az emelvényt muszáj vagyok elkészíteni mielőbb mert padlófűtésem lesz a nappaliban és ezt az emelvényt nem gondolom hogy ráépíthetném egy 8 cm-es úsztatott beton rétegre, már a súlya miatt is.
Nem ragaszkodom a nyitott égésterűhöz már az általad leírtak miatt sem, de mi olyat szeretnénk aminek lehetőleg minél nagyobb az "ablaka". Az ilyenek meg sajnos nagy fűtőteljesítményűek és az áruk is igen borsos. Nekem a legmegfelelőbb egy olyan tűztér volna ami nagy "ablakos" kis teljesítményű és persze :) "olcsó" :)
köszönöm a tanácsokat és valóban csempekályha lessz üveges ajtóval, ez a terv és nem én rakom, van 1 bácsi aki olcsón szokott rakni kemencét és kályhát.
Egy tanácsra lenne szükségem kandalló helyének kialakításával kapcsolatban. A helyzet az hogy építkezés közben vagyok (házilagos), és kandallót is szeretnénk majdan ha az építkezés végére marad rá pénz. A helyét minden esetre szeretném előkészíteni amihez a tanács kellene.
Shiedel 180-as kéményt építettem 45 fokos füstcső csatlakozással. Egy emelvényre kerülne a kandalló amit egyrészt a fa tárolására használnám, másrészt az alsó tisztitónyílást is takarja. Kérdésem az emelvénnyel kapcsolatos. Mekkora alapterületű emelvényt építsek majdani kandallómnak. Félek nehogy kicsit építsek vagy netán batár nagyot. valami akkorát kellene amire biztosan elfér egy akár készen vásárolt üvegajtós tűzteres kandalló , vagy elfér egy nyitott tűzteres is.
Igazából azért gondolkodunk a nyitott tűzteres épített kandallóban mert nem igazán fűtési célból hanem a látvány miatt szeretnénk. Persze nem akkorát mint egy kastélyban hanem egy átlagos nappaliba való méretűt akarunk.
Szóval a fentiek szerint mekkora alapterületű emelvényt készítsek és milyen teherbírásút?
mégis mire vagy kíváncsi? a kályhacsmpe és a téglák közötti járatok. tűzteret meg biztos láttál már. ha nem , hát egyszerűen téglából ki van rakva. samottból. onnan megy a járatokba a füst:)
Sziasztok, már rég olvasom a fórumot és nagyon tetszik én is most akarok rakatni egy csempekályhát ami 2 szobát fűtene, Kérésem volna ,ha valaki tud 1-2 rajzot feltenni vagy emailbe küldeni azt nagyon megköszönném, csak azért mert kíváncsi vagyok a kályha belsejére, hogy nézhet ki.
Természetesen nem teszünk semmi gyúlékonyat a kandalló környékére! A burkolat járólap lesz. Igazából az lenne a kérdés, hogy van-e valami előírás arra, hogy pl. milyen messze legyen minimum a szemközti fal, milyen közel lehet a szobák ajtajához a kandalló. A folyosó, ahol kialakították a kéményt, 150 cm széles. A 9 kW-os kandallók amiket nézegettünk 50 cm mélyek. A faltól gondolom legalább 10-15 centit el kell hagyni, így a kandalló elég közel kerülne a a szemközi folyósó falsíkjához, mintegy 90 cm-re. Kérdés, hogy nem fogja-e így túlzottan felhevíteni a falat, illetve nem vetemednek-e meg a közelben lévő ajtók. A folyosó egyébként egybe van nyitva az étkezővel és a konyhával, szóval a légtér összessgében elég nagynak tűnik.
Tehát: van-e arra valamiféle szabály, hogy a kandalló milyen messze legyen a faltól, a szemközti faltól, ajtóktól?
Milyen adat szükséges még ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy tehetünk-e oda kandallót?
Pedig a kandallók is vetekedhetnek a cserépkályhával. na persze nem minden tipus,de kandalló sokhelyen előnyösebb mint a cserépkályha egyrészt anyagiak másrést az elrendezés- meg pl légfütés kialakítása ami központi fütés is ,igy pl több helység füthető,olyan módon ahogy pl a cserépkályhával nem sok helyen a látvány is fontos, de elsősorban anyagi okok miatt nem mindenki tudja meg venni a cser kályhát mivel az ijen dolgokat ki kalkulálják mi jut mire. mennyi idő amig megtérül, vagy egsszerüen csak ugy gondolják az olcsóbb és az kell, ezek a szempontok, ami alapján választanak emberek, ki ki a maga gondolat menete-és a pénz tárcája alapján és ezek akár több szörösébe is kerühetnek ha nem megfelelően gondolták végig,
persze ha ott a kémény akkor az. meg nincs gyulékony anyag a közelében -beépített szekrény vagy ijesmire gondoltam De ennyiből nemlát senki konkrétumokat és igy nehéz segíteni,
Kösznöm a segítséget a képfeltöltéshez! :-) Szóval ez lenne az alaprajz és a kandalló körülbelüli helye.
Bontott cserép... Háááát...Inkább maradnánk a hordozhatónál. Egyébként már ki is néztük a típust: a makói Vall-Ker által gyártott Ator-t szeretnénk beszerezni.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy vajon alkalmas-e kandalló üzemeltetésére a megjelölt hely. :-)
Az ok igen egyszerű: anyagi. 100 000-150 000 forintért nagyon szép hordozható kandallók vannak, a cserépkályha építtetés viszont kapásból többszázezer. :-)))
Nem tudom, miért nem látszik az alaprajz, amit feltöltöttem... :-((( A szerkesztésnél tökéletesen látszott... :-((
Üdv Mindenkinek!
Kandalló-ügyben szeretnék tanácsot kérni. A leendő házunkba szeretnénk egy 9 kW-os hordozható kandallót tenni a gázfűtés kisegítésre. Van hozzá kiépített kémény, amit egyébként még soha nem használtak. A gond az, hogy a kémény egy 150 cm széles folyosón helyezkedik el. Mellékelem a ház nagyjábóli alaprajzát, pirossal jelöltem a füstkimenet helyét. Szóval a kérdés az, hogy alkalmas-e egyáltalán a hely kandalló elhelyezésére. ( A hordozható kandallók egyébként 50 cm mélyek általában. )
Szerintem nyugodtan falazz mellé. Ne szorosan, hanem maradjon légrés a kandalló és a fal között, hogy tudjon a felmelegedő levegő felfelé áramlani, és valószínűleg a hagyományos falazóhabarcs nem fogja elbírni a hőhatást, hőálló habarcs kell.
Szerinted azért mert a két oldala fel lesz falazva nem adja le rendesen a hőt?Fent és elől is jöhet a hő nem?Nem értek hozzá, azért várom a segítségeteket!!!!!Nehogy valami hülyeséget csináljunk....
Remélem tudtok segíteni.Most vettünk egy szabadonálló Lucifer márkájú fekete 8 kw-os kandallót!Tervünk az hogy kémény téglával a két oldalát kb 90cm felfalazzuk és az egyik oldalára egy kis ülőkét is hozzá építünk.A kémény téglát fekete fugával szinezzük!Mindezt azért találtuk ki mert kisgyerek van a családban, az is igaz hogy tetszene nekünk is.....Mi a véleményetek róla?Valaki épített már be szabadonálló kandallót?Esetleg fényképet tudna felrakni róla?Köszi előre is a segítséget
Nem rossz! :) Egy 28 Kw-os hőcserélő kevés lenne? Hány KW-os az a kandalló? A hidegvíz töltögetése helyett talán kényelmesebb lenne egy automata leürítő.A szünetmentes táp jó ötlet, így sokkal biztonságosabb, ha majd lesz kedvem :) én is valami hasonlatos módon oldanám meg a systemet. a 2 hőcserélős tárolóra én azt gondoltam a HMV miatt kell, de így rögtön van 1 minipuffered ;)
A kandalló nyitott kör és keringető szivattyús. A hőcserélő másik felére már a zárt rendszer van kötve ez a radiátoros és a padlófűtéses rész úgyszintén szivattyú hajt meg. A vezérlést úgy oldottam meg ,hogy ha begyújtok és a rendszer vize elérte a 40 C fokot akkor egy hő érzékelő bekapcsolja a szivattyút az elkezdi zavarni a hőcserélő és a kandalló közt a vizet. Ha a hőcserélő elérte a 45C fokot akkor kapcsol be a másik szivattyú,ami a radiátorok felé küldi a melegvizet. így nem kell a szivattyúknak a víz lehűlése után fölöslegesen üzemelniük amivel azért kis energiát is meg lehet spórolni. A hőcserélő Zilmet lemezes 28 kW. A rendszeren van egy 2,5-báros biztonsági szelep, a rendszert úgy alkottam meg,hogy csak is felügyelet mellett fogjuk használni. Ha gond van, esetleg forrna a víz nem gond mert ami kiforr azt a tágulási tartályból utána tölti, A tágulási tartály egy 4 ezer ft-os wc tartály kicsit átalakítva. Így van megvalósítva olcsón az utána töltés. Ha túlhevülne, ha nagy gond van, és nagyon forr, akkor kinyitok egy erre rendszeresített csapot a rendszerről engedek le forró vizet, a tágulásiból így utánatölti a hidegvizet és máris hűl a rendszer. De nem forr föl úgysem ha nem tüzelek ész nélkül. Ha netán áramszünet van, akkor hidegebb vízzel utána töltögetek és elzárom a huzatot. De már olcsón lehet venni invertert is, most ezt tervezem. Veszek hozzá egy 55 Ah-s autó akkut és a számításaim szerint a szivattyút úgy kb 3 órán keresztül működteti.De egy relé segítségével még autómatizálni is lehet ha elmegy az áram akkor kapcsol az inverter. A tárolót úgy képzeltem,hogy mivel 2 hőcserélős a kettőt össze kötöm és igy 40 kw teljesítményű és 2-m2 felületű gyorsabb a hőleadása és ez a hőcserélő lenne a kandallóval össze kötve a nyitott körre a 200liternyi víz része meg a zárt renszerre még egy tágulásival. Így a nyitott és a zárt rendszer ugye szét van választva és van a zárt rendszeremen 200 liter forró víz ami ugye ha a ház pl elért egy 22-C fokot akkor egy helység termosztát kikapcsolja a keringetőt a zárt rendszeren de ha a helység hül és a kandalló sem fűt a termosztát bekapcsolja a keringetőt és a tartályból a forró vizet a radiátorokba hajtja. Most ezt tervezem még a tél előtt 130ért találtam 200 literes 2 hőcserélős hmv tárolót eddig ez a legolcsóbb. A biztonsági szelep feszmérővel asszem 4 ezer volt a lángőrnél a wc tartály az is 4 ezer a többit nem tom fejből de utána nézek. Igen nekem is elvette a kedvem ez a kiegészítő borzasztó drága
A kandalló tehát nyitott kör, van benne keringető vagy gravitációs? Ill. milyen biztonsági kütyük vannak benne (töltő, ürítő stb. no meg mennyiért lehet ezeket beszerezni?) A 2 hőcserélős tárolót a hőcserélő helyére hogy gondoltad, mekkora teljesítményű a jelenlegi hőcserélő? Az adapterhez gondolom nem volt kedved ;) nézegettem egy másik tipust a neten ahhoz is van mindenféle plussz, pl. a külsőlevegő hozzávezetés 64.400 huf. rögtön elvette az én kedvemet is...
Szia! Sajna túl sok tapasztalatom még nincs a fűtéssel kapcsolatban mert az igazi teszt télen lesz . De a próbafűtések nagyon biztatóak mindig finomítok egy kicsit a rendszeren. Most éppen egy buffert /120 literes villany bojler fillérekért és ingyen is hozzá lehet jutni ja és ráadásul hőszigetelt./építettem be a kandalló nyitott rendszerébe,mert az volt a gond,hogy a kandallóban gyorsan meg lehetett forralni a vizet ami nem túl előnyös de mikor már a fűtési intenzitás csökkent akkor túl gyorsan hűlt le a víz ezért építettem be a tartályt igy nem forralja meg a vizet és a hőingadozás is kevésbé észrevehető. Igen hőcserélővel van a nyitott és a zárt renszer leválasztva bár a hőcserélőt alul méreteztem nagyobb kellett volna de egyenlőre marad így.A legközelebbi beruházás pedig egy 200 literes 2 hőcserélő hmv tároló lessz a jelenlegi hőcserélő helyére. Igen a padlón a lyuk a külső levegő bevezetés lehet kapni hozzá egy adaptert de én nem éltem a lehetőséggel.
Érdekelnének a tapasztalatok (már ami 1 próbafűtés után körvonalazódik) - a fűtéskörök összekötése (ahogy látom hőcserélővel van megoldva) - a padlón lévő lyuk a külső levegő odavezetése? Nincs ehhez a tipushoz v.milyen adapter, vagy v.mi?
ez így igaz. a hasított fa jobb, mint a rönk:) a hengeres fa térfogata ugyaolyan, mintha a rönköt felhasgatnád. nem kell ezt túlragozni, olcsóbb is, azt írtad, és még hasgatni sem kell.
Mielőtt a kazánba, kályhába kerülne, minden fa hasított lesz... A lényeg, hogy minél szárazabb legyen. Nedves fával fűtés = probléma halmaz (pl. kátrányosodás és egyéb dolgok). Nem az számít, elsősorban, hogy meddig ég, hanem a fűtőérték.
HÁÁÁTT ILYEN MARHASÁGot nem gyakran hall az ember ,ha a fa vizes az hatásfok csökkenéshez vezet ,ez tény .Az viszont igaz ,hogy oda kell figyelni a tüzelésre ,mert az un légfelesleg tényező kell a kályha működéséhez ,nevezzük igy hogy huzat.Jó szabályzással kell a kályhát műköüdtetni a legoptimálissabb hatásfokhoz. Mindenesetre ne vegyél vizes fát:)
A legjobb jó kandallóval/cserépkályhával és nem csak akácfával tűzelni..:))
Minél vizesebb anál kevesebb hőt ad le, minél jobban lehet a leadott hőt tárolni szabályozni az égést jobb hatásfokra bírni annál gazdaságosabb a fűtés...
Sziasztok, igaz az, hogy ha száraz akáccal fűtesz, akkor az hamar "ellobban", és jobb a nedvesebb (pl. fél éves) féval tüzelni, mert tovább ég? Segítsetek légyszi, hogy ne vegyenek palira.
Fizikai ismereteim szerint ez marhaság, de elbizonytalanodtam.
Érdekes ,nem tudom talán a kényelem teszi ezt ,mert könnyebb elforditani a gombot ,de majd rájönnek az emberek ,hogy megéri a munkát ,mert jó meleg lesz. A rokonoknál bevezették a gázt 4 éve ,de még egyszer nem volt elindítva :),a jó öreg kályhályukat használják.Most már majd át kell raknom:)
A gázt, mint szükséges rosszt használjuk, leginkább csak arra, hogy tartsa a hőmérsékletet. Van mellette egy frankó vegyes kazán, azzal jó meleget lehet csinálni, viszont ha leégett, akkor lehűl előbb utóbb. A csempe meg a vegyes együtt jól kiegészítené egymást. Itt falun sok házban megvan még a csempe, egyre többen használják is. Persze olyan is van, akinél van két szép kályha, aztán konvektort használnak, mondván, hogy a csempétől minden poros a lakásban... Hááát, hamuzni tudni kell...
Most készítem a kandallómat /IDRO 50-es/ A próba fűtés már megvolt párszor, eddig csak jót mondhatok róla ha teljesen elkészül akkor teszek még föl képet.
Ha a kályha jól van méretezve akkor semmi gond simán kifűti a két szobádat ,és bizony tényleg meleg lesz ,nem olyan mint a gázzal ,mert szerintem nagyon nem hasonlítható össze a két fűtési mód.
És egy felfűtés után jó sokáig tartja a meleget.... Lehet hogy a fa nem olcsó, de ha egy kályhában elfűtök egy nap 20 kg fát, az mondjuk 400 Ft, ha 2000-ért vettem a fa mázsáját.
Ez 4 m3 gáz, lassan annyi se.... Két konvektor gyorsan megeszi, és még túl meleg sem lesz.
Egyre jobban foglalkoztat egy csempekályha, jó lenne bontott is. Kocka családiban lakunk, a két nagyszobát lehetne csempével fűteni, napközben bőven elég lenne az asszonyra, meg a picire, este kicsit megraknám a vegyest, nem is kellene gázkazán...
Ja igen a csempe nagyon drága cucc ,ez igaz ha újat veszel +samott ,meg minden ,de a bontott régi az sokkal olcsóbb Hosszútávon biztos jól jön azért ki az ember ilyen gázár mellett.Igaz a fa sem olcso ,de azért mégis :)
Sajna ennyiből nem lehet kihozni mivel kell a kályhába egy levegőmelegitő rendszert építeni. acső pedig 1600ft/fm 120-as,a szigetelő anyag 1000ft/m2. és azelosztó dobozok 15-35000ft közt vannak és a rácsok azok meg 10-55000ft között vannak de természetesen ha csak ott ahol a kályha van kell füteni akkor az ugy jó, mert pl a kályhába is kell teljesen uj anyag
Lenne egy kérdésem: cserépkályha újrarakásnál, illetve esetlegesen légfűtésessé alakításnál kb milyen összegre kell számítani? Akinek volt ilyen tapasztalata...
Érdekelne,hogy szerintetek egy ilyen,a képen látható cserépkályha lebontva vajon kb. mennyit érhet? 15 - 20 év körüli lehet és jó állapotú! Sürgős lenne!
eladó bontott állapotban egy antik Romhányi cserépkályha, az 1900-as évek elejéről,az éleknél gyönyörű minta,7cserép magas 4cserép széles 3 cserép mély.Néhány darabja sérült,kettévált ami vízüveggel korrigálható összerakásakor! az ár irányár!25.000Ft E-mail:pajti0912@freemail.hu Tel.:06303015675
Kérdezzétel meg cserépkályha ügyben ezt a céget is, nekem ők csinálták, és nagyon szép. Jól terveznek és megbízhtóak. 5 éve semmi baja a cserépkályhánknak, apáméknál meg a kandallónak: Kandalló és cserépkályha építés
40.000 max 50.000 ha jó a csempe anyaga,értem ezalatt,hogy volt-e már átrakva.ugyanis attól függöen ki építette van amelyiknek sza.....á van faragva a hátulja,valamint nem tudni azt sem,hogy mennyire van meggyengülve a csempék anyaga(belül szétrepedve stb.)amugy ilyeneket általában bontás árban is ellehet vinni sok esetben.
Igen egy átrakás alkalmával újat kell minden belső részből ,samott ,tégla cserép ... ,de sajna sokat a régit is visszaépítik mert így olcsóbb ,de persze nem fog annyi időt kibírni .
Ilyenre gondoltam, csak nagyobb lenne a mienk: 3x5x7-es. http://kepfeltoltes.hu/080714/THM_0004515386_www.kepfeltoltes.hu_.jpg És amilyen kezdő vagyok, meg se kérdeztem, hogy a samott téglákból újat rak be. Ezt az infót csak később tudtam meg, hogy jobb az új.
Sajnos képet nem tudok berakni, mert csak egy darab csempét hozott belőle mintának, közép barna színe van és apró homorú mintázatú. De ami ezen az oldalon látszik a képen kályha, ilyen volt. (szerintem ugyanaz a csempe) http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9126996
Ja ja ez naon gyanus egy zsolnay csempéből készült kályha az 1-3 mill körül van szóval ha kályhás ajánlotta akkor valószínű ért hozzá ,de viszont akkor naon átba....:)
Kínáltak nekünk egy bontott Zsolnay cserépkályhát 5x3x7 -es. Beépítéssel együtt az ára 140.000,- Ft. Nem tudom ez az ár reális, ez az első ajánlat még , amit eddig megkérdeztünk. Cserépkályha építőtől vennénk.
A google segítségével találtam meg ezt a fórumot. Tudnátok abban segíteni, hogy Miskolcon (vagy akár B.-A.-Z. megyében) ki foglalkozik cserépkályha építéssel? Van egy kandallónk, de most az egész fűtésrendszert korszerűsítjük majd (ha minden igaz), és úgy gondolom, egy cserépkályha sokkal gazdaságosabb, mint a kandallónk. Keresgéltem a neten, de nem nagyon találtam itt a környéken ilyen szakembert :( Hátha ti tudtok segíteni. Előre is nagyon köszönöm!
Persze ez evidens szerintem ,(legalábbis azt hittem ),hogy itt a fórumon mindenki tudja :) egy vizteres kandallóhoz kell minimum 3 szoros biztonsági rendszer nyitott tágulási ,(van olyan amit zárttal használnak),lefújószelep,szünetmentes táp ez minimum kell ,hogy nelegyen forralás ,esetleg nagy bummmmmmm!:)
Szerintem, ha jó a betét, és rendesen ad le hőt a víztérnek, akkor az bira keringetés nélkül - csak idő kérdése - de forr :) Hacsak nincs olyan védelmed, hogy 90 foknál elengedi a forró vizet, és a hálózatról pótolja hideggel. Azt nem forralja meg a jó betét :)
Ezt miből gondolod? az ahelyzet nagyon jó hatásfoku kályhát lehet készíteni egy pontos összehangolással pl kéményt méretezni-vagy huzatot számolni ameglevő kéményre, aztán ajtót méretezni a kandallóra meg a füstgázhasznosítókatis meg az egyéb ijen csecsebecsét ami benne van de avatatlan nem is tud róla,aztán lég keringetést méretezni meg a burkolat hőtárolását meg tervezni -mármint mijen anyagból mijen formában legyen aztán meg lehet építeni és ez valóban füteni is fog akkor meg hőt is tárol és szabályozható lesz Na igy már más képet fest a dolog nem,?
először is mi az elképzelésed mennyit szánsz rá, mijen minőségben akarod használni mijen funkcióknak feleljen meg, aztán anyaga egyedi-a burkolatra gondolok, ezkből aztán már össze lehet rakni az elképzelésed és utánna hogy az mennyiből megvalósítható nameg olyan szakit választani aki nemcsak össze tudja rakni hanem ért is hozzá, ez fontos tényező, esetleg többszöri egyeztetés-szaktanács stb ,ez igy szokott menni, aztán meg születik egy terv majd a megvalósulás is,
ez azért van mert bedőlnek a reklámkampánynak és vásárolják meg minden előzetes infó nélkül a különböző kandallóbetéteket csak nem veszik figyelembe hogy azt mijen célra készítették mert igazán fütő kandallóbetétet 100ezer ért nem kapni csak kis teljesítményü látvány kandallót amivel mindennap rendszeresen füthet az bizony 180-650 ezr ft körül van, meg a 3mm-es prakis kandallók olasz- vizteres diszkandallók igazából tehát aki ijet akar annak csináltatnia kell nagyon jó pl:a göncöl kandalló.egyedi tipusokat is készit
Nem jó helyen kerestek mert lehet fütő kandallót is kapni vagy csináltatni,igaz a boltiak huzós-800-1.6mill körül vannak de olcsóbban lehet készítetni, amivel akár az egész házat fütheted levegő-vagy viz keringetéssel is , a lényeg azon van hogyan készitik el. de kandallóval is lehet olyan szinten füteni mint cserépkályhával csak olyanra kell építeni a kandallót.bárkinek segitek szivesen ha ir mailt
tudnátok ajánlani Pesten vagy a környékén megbízható, korrekt cserépkályhást? biztos volt már itt pár ajánlat, de a rengeteg hozzászólás közül elég nehéz kihámozni. :)
alapvetően el kell gondolkodni, hogy mire kell. sokan vesznek kandallót, hogy majd fűtenek vele, aztán csalódnak. ha csak dísznek kell, akkor ami tetszik:)
Hosszabb szenlancokra tenyleg valtozik a heyzet, jonnek befele a CO2-k a kimenetbe, de meg akkor is 1db O2-bol 1db CO2 lesz. tehat az egestermek gaz nem lesz tobb...
ha van otleted topicra ahol ez ON, folytathatnank ott.
Egy kicsit már OFF--mi lenne ha egyáltalán nem lenne hőmérséklet változás---csoda történne mert akkor is "működne" a belsőégésű motor.Ugyanis ha megmérnéd a beszívott levegő +a befecskendezett gázolaj térfogatát +30 fokon majd megmérnéd ugyanennek az elégwetése után a kipufogó gáz térfogatát + 30 fokra lehűtve az derülne ki nem egyenlő (persze a kifufogó gáz javára) azaz sima lég motorként is beindulna elméletileg !Persze tudom ez így alapból hülyeség de én ezt az egyszerű hőfokon alapuló hatásfok számítást is kétségbe vonom így---semmi sem egyszerű !
Ez biztos?Mivel azt mondják az "okosok" a fagáz fűtőértéke negyede a biogázénak utóbbiban 60-70% CH4 míg a fagázban csak kevés H2 és CO sok nitrogénnel.Másodsorban nem mindegy a Ft/kg nameg ne használják már az erdeinket vaze.Na és a szárítás is sokszor energiát jelent persze nem mindig.
A hulladekbol biogaz, mad biogaz eltuzel semmivel nem ad tobb energiat, mint a hulladek kiszarit, eltuzel.
Biogazt csinalni belole csak azert erdemes, mert az csovon szallithato, tartalyban tarolhato, csomo fele keszulekben elegetheto. Ezek a szaritott hulladekrol nem mondhatoak el.
Én csak oda akartam kilyukadni a gondolatommal ,hogy az erőműveknek meg kellene tiltani a fával való tüzelést.Helyette tüzelhetnének külömböző hulladékokbólelőállított biogázzal ugyanis az az érzésem hogy nemsokára hiány jelentkezik a piacon , a sok kandallóba nem jut elegendő fa azaz mégis gázzal kell majd fűteni.Azt is tudom ,hogy eddig nem ez volt a jellemző azaz túlkínálat volt a tűzifa piacon.Ebben az évben több kandallót értékesítettek mint hasonló évek ezen időszakában és még csak a felénél tartunk--már csak egy "átlagos" hideg tél kell és minden logika borulhat.
Hogy gazzal, benzinnel vagy mivel megy az ebbol a szempontbol nem szamit.
Igen, a robbanas (eges) okozta tagulasbol lesz az energia. Es mi okozza a tagulast? A meleg.
Ha egy zart terben elegetsz uzemanyagot ott lesz forro nagynyomasu gaz. Ha azt akarod hogy munkat vegezzen, hagynod kell tagulni. Kozben a tagulastol hul. Es tulajdonkeppen a hoenergiabol lesz a mozgas.
A gázmotor ugyebár olyan, mint egy bármilyen más belső égésű motor, csak itt a benzin helyett földgáz (vagy valamilyen más gáz) az üzemanyag. Szerintem nem a forró égéstermékből csinál mozgási energiát, hanem a robbanáskor keletkező tágulás okozta mozgási energia van átalakítva elektromos energiává, a keletkezett hő (súrlódásból, füstgáz-hőcserélőből) pedig egy járulékos energia, amit ugye a például távhőszolgáltatáshoz hasznosítanak.
"elégeti a gázt, keletkezik forró égéstermék" ez egy kazán leírása.
A gazmotor belsoegesu motor. Elegeti a gazt, keletkezik forro egestermek. Ebbol mozgasi energiat csinal, abbol meg aramot.
Bizonyos szempontbol nem kulonbozik a gozgeptol.
Minden ilyen cucc, a gazturbinatol a stirling motorig megeredmenyben hobol csinal mozgast. Hogy a hot belul allitja elo, vagy a hofejleszto jol elkulonitheto, az sajnos a hatasfok szempontjabol nem jelentosen szamit.
Es fizikabol kovetkezik, hogy a hoerogep elmeleti max hatasfoka 1-Tm/Th.
Tehat ha egy gazmotorban az eges 600 fokon megy (873K), a beszivott cucc meg mondjuk 40 fokos (313K), akkor az elemeti max hatasfok 64%. Valosagban meg ugy 40. Latszik, hogy a homerseklet emelese noveli a hatasfokot, viszont egyeb muszaki problemakat okoz.
A gázmotoroknál a hőhasznosítással együtt 80 % körüli a hatásfok a gőzturbináknál ugyanígy nézve(fáradt gőz hasznosítással) --fogalmam sincs--nem néztem utánna.A fagáz tüzelésen minden fával való tüzelést értek mivel a fából éghető gázok keletkeznek majd végül persze a faszén is elég.Úgy kellene összehasonlítani pld. hogy 1 kg tűzifa tök szárazon kb. 17 Mj hőenergiát ad fagáz és faszén formában elégetve --ha ugyanebből az anyagból biogázt fejlesztve mennyi hőt ad le.1 kg szervesanyagból 280-900 l biogáz keletkezik namármost a biogázra 23 Mj/köbméter van megadva --600 l gázátlaggal számolva 13.8 Mj/ kg jön ki.Ha rosszul írtam javítsatok ki.Tehát nagy cégek nyugodtan beruházhatnának a biogáz előállításba míg nekünk megmaradna a tűzifa------álom,álom édes álom.
A füstgáz mérésére szerintem nincs igazán szükség ,mert a kályhásnak a legideálissabban kell (vagy legalábbis kellene ) megépíteni a kályhát ,hogy az a legköltséghatékonyabban működhessen .Annyi járatot és anyagot kell bele rakni ,hogy az megfelelő ,biztonságos ,és hatékony legyen.Ezt persze ki kell számolni a kémény magasság ,keresztmetszet függvényében.Ugyhogy a válasz a kérdésre igen:)
És az a gondolat ,hogy a biogáznak jóval nagyobb a fűtőértéke mint a fagáznak---miért nem azt használják a nagyiparban és így lassan elkopnak az erdők így kevés jut majd a kisfogyasztó kandallójába mert ő nem fűthet biogázzal.A 30%-ra válaszként ott vannak a gázmotorok.
Sajnos itt tőlünk 4 km-re va az AS borsodi erőműve és itt is hegyekben állnak a farönkök.Ők is hozzájárulnak a pazarláshoz ---szerencsére már nem számíthatnak a biomasszás állami támogatásra.Ebben a 30 % azért nem lennék annyira biztos mivel a fluid ágyas kazánok hatásfoka azért jóval nagyobb,képzeld el ha a te kazánod csak 70 %-os lenne akkor is kidobnád ilyen energia árak mellett.Inkább a gőzturbinák hatásfokával van a baj.Én inkább a tüzelésnél inkább a gázok oldaláról közelíteném meg mivel ha elégetek 1 tonna fát azaz abból keletkező fagázt okkor jóval kevesebb fűtőértéket kapok mintha ugyanabból az anyagból biogázt állítanák elő és azt elégetni.
Pontosan az zavart még (már mint a titkolás)---nekem nem kell mert nekem is van jó pár kamionnal, de ha igaz lenne sokaknak segítséget jelentett volna.Száraz fából hiány van ( főleg a faelgázosító kazánok terjedése miatt).Nem tudom érzékeled-e a vita honnan indult-- nálad túl sok szép dolog volt együtt mert természetesen olcsóbb ha pld: kamiontételben veszed,elmész teherautóval az erdészethez,galyfát veszel vagy akác helyett tölgyet stb.---jó a részemről hanyagoljuk a "témát" mert nem jutunk így előrébb.
Ha ez a véleményed, akkor szerintem kifejezetten helyes, ha titkolom a forrást)
Egy a lényeg, én úgy érzem, nagyon jól jártam a fűtésszámlával,
egész szezonra, most hogy betároltam a tűzifát ~120q , már nem nagyon szívhatok
a vágtató gázáremelkedés miatt,( egyébként Viesmann gázk. kp. fűtésem is van)
és továbblépnék, hogyan hasznosíthatom jobban a tűzifa hőértékét:
egy jó CSERÉPKÁLYHÁVAL!
a mostani kis gagyi baumaxos kandalló helyett
pillanatnyi állás szerint a vegyest. kazán integrálása a kp. fűtésrendszerbe lenne olcsóbb (külön nyitott kör-hőcserélő-puffer) (árat már nem írok >> mer feketemunkát kiáltasz)
Ja ja valami olyasmi a lényege a z hogy a füstgáz minél nagyobb felületet fűtsön és tovább maradjon a kandalló belsejében ,ne pedig gyorsan távozzon a kéményen .
A cserépkályhánál a kéménynél kilépő füstgáz hőmérséklet 170 fok körüli nem szabad túlhűteni ,mert ahogy irtad kondenzálodik ,kátrányosodik a kályha is a kémény is .Kandallónál igazából a pillangószeleppel tudsz játszani ,a tűz intenzitását szabályozni ,ill füstgázhasznositokat beépiteni .
Megveszi nagytételben(befektet).darabolja,hasogatja.szárítja(fedett helyen tárolja v. lefóliázza évekig ,h. csonti legyen)felpakolja-házhoz viszi,lepakolja,közben embereket fizet ,külőmböző adókat az emberek v. maga és a tgk. után és utánna baráti áron adja azaz mélyen a piaci ár alatt adja----itt a vége fuss el véle.
Minden válaszodat szinte előre sejtettem (a te talicskád nagyobb ,a címet nem adod meg másnak --).Végre mondjuk ki az igazat -senki nem árul ma M.o-on hivatalosan kistételben csontszárazon 1600 ft-ért mázsáját a tűzifának----KIVÉTEL HA LOPOTT A FA !!!! Szerinted honnan származik?Saját erdejíbűl?Számlát adott?Nem nem ,nem hiszek el bizonyos dolgokat.Nehogy már jól járjon valaki rajtad kívül mi?Amúgy vannak hirdetések még 1300-1400 ft/q-ra is de ha felhívod őket és arra célozgatól ,hogy kiszállításkor megmérnénk a fa súlyát valamely cég hídmérlegén rögtön válaszra sem méltatnak.Sajnos az integrálás már nem megy--30 évvel ezelőtt tanultam és azóta nem kellet használnom úgy hogy elfelejtettem de szerintem neked még jól forog az agyad--számold ki magadnak.
Miután oldalakon keresztül győzködtél arról>>> mennyire át vagyok verve ))
erre képtelennek érzem magamat: nehogy másvalaki is meg legyen károsítva
Egyébként Baranya/Magyarország aranya
csak ne lenne itt ez a kb..tt biomassza erőmű
Ps:: közben összehasogattam (a nagyobb darab akácrönköket) mind, aztán az is száraz volt belül......... hijnye tele lett a fatárolócskám (2x2,50X3 méter) jó sűrűre rakva-tömve kiintegrálnád nekem mennyi az súlyban???
Vigyázat! félig volt még a tavalyi kőrissel, úgyhogy a lépcső alá is jutott bőven :-)))
Füstgáz témában kérnék segítséget. Anno a vegyestüzelésű kazánunkban volt füstgázhőmérő, és ha 160 fok fölött volt, akkor már azt mondta a tűzmester (nagyapám), hogy nem jó az, mert csak veszteség, ami kimegy, és próbálta úgy tartani, hogy még éppen ne kondenzálódjon a kéményben a víz, hanem kiessen, de minél alacsonyabb hőfokon, hogy minél jobb legyen a hatásfok. Ez kandallónál is így van, vagy valamit másként kell csinálni?
A korom az nem éghető anyag? Azt írtad a fenyő kormol.De pontosan idekeverem a brikettet és a pelletet --tehát csak azért nem jó fenyővel tüzelni mert kicsi a sűrűsége ,több helyet foglal így és emiatt is gyorsabban ég ha már brikettálják sűrűbb kb 1.1-es és pelletként jól automatizálható (és ugyanabból az anyagból van !).Természetesen fával olcsóbb a fűtés ha a munkadíjjadat nem számolod.De legolcsóbb és legjobb a faapríték.
én nem azt mondtam, hogy a korom a gyanta miatt van, hanem azt, hogy ha a fenyőnek tényleg annyi a fűtőértéke, akkor az a gyanta miatt lehet, mert egy nem gyantás fenyőnek legjobb tudomásom szerint nem annyi a fűtőértéke.
teljesen jó égés mellett is kormoz a fenyő, nem a levegővel van baj. a fenyő egyszerűen nem tüzelésre való, illetve csak gyújtósnak (ha több levegő van, akkor is kormoz, csak a meleggel együtt kiviszi a huzat gyorsabban). a brikett az más. azt ne keverjük ide. az, hogy fenyőporból van, egy dolog. szerkezetileg, sűrűségileg meg egyáltalán semmi köze egy bontott tetőléchez. az nem fenyő, hanem esetleg fenyőből készült termék.
egyébként ha már brikett: ódákat olvastam róla, és egyszer kipróbáltam, kiszámoltam, nem győzött meg. pedig az tölgy brikett volt, ismert forrásból (családból). tényleg nincs hamu meg ilyenek, csak éppen a heti fogyasztást nézve nem vettem többet. egy olan betétben, ami arra van optimalizálva, lehet hogy jobb lett volna.
Tökéletesen igazad van talán abba mondatba lehet belekötni ,hogy senki ne fütsön fenyővel .Talán ez olyan mint a fával tüzelni szenes kazánban ---nem arra találták ki.
nem olvastál elég figyelmesen. írtam, hogy a fenyő nem való kályhába, ezt csak a sűrűség-főtőérték arány miatt írtam, vagyis hogy aminek nagy a sűrűsége, nem feltétlenül jó fűtőértékű, és fordítva. senki ne fűtsön fenyővel természetesen, ha lehet
sok helyen olvastam már fűtőértékekről, de ilyet még nem. ha a fenyőnek nagy a fűtőértéke, az szerintem a gyanta miatt van, ez viszont nem feltétlenül vonatkozik minden fenyőre.
másrészt a fenyő lehet, hogy fűt, viszont összecseszi korommal a kályhát meg a kéményt, és hamar leég. Régi tetőléccel, aztán keményfával tüzeltem a télen, van összehasonlítási alapom. a fenyőt jobb meghagyni gyújtósnak, annak viszont a legjobb...
A "méterfát" érdemes szerintetek megvenni? Mennyi szívás, mire kandalló képes lesz?
Más
Vízteres kandalló ügyben kérdezem, hogy hogy szokták megoldani azt, hogy a betét tetején hozzá lehessen férni a csőtermosztáthoz, lefúvószelephez, esetleg hőmérőhöz? Mert gondolom nem okos dolog ezeket befalazni. Esetleg képe van valakinek?
eladó bontott állapotban egy antik Romhányi cserépkályha, az 1900-as évek elejéről,az éleknél gyönyörű minta,7cserép magas 4cserép széles 3 cserép mély.Néhány darabja sérült,kettévált ami vízüveggel korrigálható összerakásakor!az ár irányár!25.000Ft E-mail:pajti0912@freemail.hu Tel.:06303015675 (délután 3-után)
Természetesen tök szárazon kb 0.85 kőrűl van a cser fajsúlya dehát töbször kipróbáltuk a vízbedobást.Igen tudom .hogy a fenyőnek a legjobb a fűtőértéke de szárazon kell nézni ezt is --dehát ezért szeretik brikettákni és máris minden rendben van.
cseresznyére gondolsz? vagy csertölgy? azért az is bőven 1 alatt van sűrűségben, egyébként a fűtőérték és a sűrűség nem arányos. nézd pl a fenyőt, legjobb a fűtőértéke, de sűrűsége kicsi
Jobban nem szoktuk megrakni a talicskát mert lepereg---ez pontosan 52 kg és nem csontszáraz---> úgyhogy nem "sok az a 65 talicska 50q-nak és gondolom a számláról is "megfeletkezett" az az illető.Amikor hosszú platós IFA-ra pakolnak géppel 23 -28 q megyen rá akácból.Persze nem tudom milyen autóval vitték ki( talán merci 307?).
Nincs egy asztalos ismerősöd, akinek van fanedvességmérője? Kérd kölcsön fél órára, máris egyszerűbb lenne. Hasítsd félbe és a közepénél mérj, a lényeg, hogy 20% alatt legyen (17 alatt a legideálisabb)!
hiába vágod félbe, az nem látszik szemre, hogy száraz-e. hogy érted, hogy nyers? tavalyi vágás 100%, hogy nem lehet száraz. lehet, hogy jobbat nem kapsz, de az átverés tuti, valószínű látták, hogy nem értesz hozzá. lehettek volna őszinték, hogy nem teljesen száraz, de ez van.
Ezen a környéken kicsit drágábbért (2700/q körül) lehet 30 cm hosszú hasogatott tavalyi vágású akácot kapni a tüzépeken. A nedvessége persze kérdéses. De én még nem találkoztam Pest megyében száraz tüzifával :-( Illetve egy kandallós boltban igen, de azt meg aranyáron adják. Ha valaki tud a környéken jó áron, az ne tartsa vissza az infót. Igaz nem túl nagy mennyiség, de én is vennék 10-15 mázsát!
Tavalyi vágás eleve nem lehet száraz, egy év alatt nem szárad ki, esetleg a gally, 10-20 cm átmérőjű semmiképp. persze lehet száraz, kérdés, milyen szárazságra gondol:) a szárazságnak több foka van
Sziasztok, faügyben kellene kis segítség. A tüzépen van akác, 1m-es darabok, 10-20cm átmérővel, tavalyi vágás, szerintük száraz, 2500Ft/q. Szerintetek ez mennyire jó? Esetelg tud valaki tutit Pécel, Gödöllő környékén? Most szeretnék betárazni télire, de még sosem fűtöttünk fával, és nem nagyon vagyok képben.
Miről beszélsz? Ott van, hogy mi a megoldás az általad felvetett problémákra. Ahol meg hülyeséget írtál (vegyes tüzelésű kazán, agyonbiztosított vizes csk), arra már más is írt, de leírhatom én is: nem kell éjjel-nappal rakni.
Párszor már leírtam a SAJÁT tapasztalataimat ebbe a topicba (pl.809-es hozzászólás).
Hát igen a kéményed huzata van legalább 15-pa. mivel 8m körüli Na az a helyzet a szag abból adódik hogy ijenkor megfordul nyáron az áramlás a kéménybe és kintről jön be a levegő rajta ezért csakis egy elzáró beiktatása- vagy csőregiszter beiktatása ami +füstjárat is ami alkalmazható ha lecsökkented a bekötési méretet ha ez a gyári akkor visszafüstölhet ,olyan pillangót kell késziteni rá ami nem csak zár.nyit hanem teljesen körbe tekerhetü ezáltal tudod szabályozni a huzat intenzitást teljes mértékben 1 lényeges a pillangó mérete 1cm rrel kisebb mint a bekötőcső mert ijebkor ha el zárod is a füst távozni tud még minimális huzat marad igy de biztonságos
Az akác mindig drágább mint a tölgy.Nem értem az irreáli gondolat menetet---mifelénk nagyon sokan foglalkoznak tűzifával (főleg a kisebbség) ,járják az egész országot----a nyírségtől kezdve a Dunántúlig.Sokszor mesélik a trükkjeiket meg a "matekozást"-ahogy ők emlegetik.Ja nekem is van egy pár kamionnal eladó és nem idei nem tavalyi hanem mint már említettem két éves vágású ami meg meglepő lehet számodra nem 2400 vagy 2200 -ért.
immár két kandallót építettem pusztán az itt szerzett tapasztalatok alapján, két éve és tavaly. A tavaly építettel kapcsolatban volna kérdésem, ehhez leírom a nagyjábóli paramétereket:
Egy Ed....in IDRO 70-es vízes tűzteret állítottam be a nappaliba, bontott téglás-gerendás burokba, gipszkarton sapkával. 200-as csővel van kötve egy 200-as kör kéménybe, ami nem túl magas, a bekötéstől talán még olyan 5-6 méter. Ettől függetlenül iszonyú huzata lett, egész télen alig győztem rakni hogy a radiátorok is melegek legyenek.
Lehet esetleg le kellene csökkenteni valahogy a keresztmettszetet... ?
Na szóval a kérdés: most hogy nem tüzelünk, a kandallóból folyton égéstermék szag szivárog vissza a lakótérbe. Nem annyira zavaró, csak épp mindig olyan mintha füstölt kolbászt tartanánk a vitrinben. Fokhagyma nélkül!
Mit lehetne tenni szerintetek? Arra gondoltam hogy a kandallóból kilépő csőbe beiktatok egy saválló pillangószelepet és azzal lezárom a kéményhuzatot. Esetleg ez e téli huzatárdatra is megoldás lehetne, persze ésszel szabályozva.
Örülnék ha írnátok pár ötletet vagy működő megoldást, akár a kéményre vonatkizk akár más megoldásra, ami kiűzi a füstöltkolbászt a lakábsból!
Hát ---mindig elgondolkodom amikor begördulni látok egy kis Mercedes teherautót a tüzép telepre és megrakják fával 2000 -2100 ft/q -ért majd vándor árusként 1600-ért házhoz viszik.
bár van a közelben egy hídmérleg-nem is tudom működik -e még, azért nem vagyok ennyire bizalmatlan. gyorsan kiintegrálom fejben a tele kocsi fát, és úgy látom bőven megrakta a 25 mázsát :::: egyébként meg a 65.-ik talicska fát begördítve a helyére, úgy érzi az ember, sok is az a 2kocsi fa 50 mázsának :-)
első alkalommal 30 mázsát hozattam volna, megmondta , nem fér rá a kocsira
egyébként az akác még a tölgynél is nagyobb fajsúlyú
ellenpélda: másik ember Zsukkal hozott volna 20 mázsát 1cerre, na ezen már mosolyogtam))
egyszer Tüzépről vettem "száraz" tűzifát, de hasítva, belül jó vizes volt (friss vágás) általában a tűzifa árának jó részén vizet veszel csak..........az meg van a kútban bőven/
épp jó kereskedőt fogtam ki talán: )) kicsit kreol arcú ember, már vettem tőla vagy 150 mázsa fát, de mindig csontszárazat hozott (hasítva is csontszáraz)
Én is fűtöttem vk-t fával. Ha nem raktam napi legalább 4 órát, legalább fél óránként, akkor kihült. Mégegyszer nem választanám, ezt. Arra jó, hogy a gáz mellé spórolásként ezzel azzal néha befűteni.
Én ősszel csinálok egyet. 10cm-es hőszigeteléssel, lazán kifűt 100m2-es házat. Persze az elhelyezés számít. kb. 200E anyagköltség + munkadíj. Egy közepes új cserépkályha többe kerül.
"Ilyen pl a vegyes tüzelésű kazán, de abba annyi fát pakolhatsz, hogy nem lesz olcsóbb a gáznál. Ezenkívül rakhatod éjjel-nappal, ha nem akarsz reggel 15 fokban felkelni. "
Te fűtöttél már valaha vegyestüzelésű kazánnal?
"A vizteres csk, vagy kandalló szintén villanyt igényel, mert ha nem forog a víz, akkor elforr a rendszer (esetleg fel is robbanhat) tehát agyon kell biztosítani (nyilt kör - hőcsrélő - zárt kör) "
Vagy van lehetőség víz utánaengedésre a rendszerbe. Meg lehet forralni a vizet, de egy nyílt körös rendszerben "nem számít".
"Ezenkívül ez is áramhoz van kötve. Ergó- nincs villany - nincs fűtés. "
Még szerencse, hogy a te cirkódhoz nem kell villany és ha netán elromlik, akkor nem lesz 15fokod a házban. A szénmonoxidról nem is beszélve. Ja és amíg te függesz a gázszolgáltatótól, az előre megvásárolt fa bármikor hozzáférhető.
Egy évig? Az enyém már 2 éve le van raktározva.Most bontottuk meg de nem csontszáraz csak száraz de a kérge már pereg le --ennyit csak szabad ég alatt tudok tárolni.
Minél jobban szigetelt egy ház annál kisebb a fűtési költsége...a gáz ár emelkedést követi a fa árának emelkedése...a legjobb megoldás a minél jobb hőszigetelés...annál kevesebb fa vagy gáz kell....
"egy kályhával olyan 30 - 35 m2-es a kifűthető tér" ez azért ebben a formában nem igaz... ez attól függ (leginkább), hogy hány csempeegység az a kályha!
Köszönöm a "véleményt", igazad van. Tudom, hogy a gáz-cirkó fűtés kényelmesebb, mint a fatüzelésű, de ahol lakni fogunk egyelőre a gázbevezetés még kérdés és a családom (szülőkkel együtt) nem akar gázfűtést, mert szerintük drága. Ezért kell valami más megoldás, amiben tanácsokat kérek.
(persze több kandallós boltot kérdeztünk és szinte mindegyik mást ajánlott)
Én amatőr vagyok, tehát amit irok az CSAK EGY VÉLEMÉNY! Én egy komplet családi házat nem biznék egy csrépkályhára. Vagy minden helyiségbe külön-külön kályha, vegy valami más megoldás. Ilyen pl a vegyes tüzelésű kazán, de abba annyi fát pakolhatsz, hogy nem lesz olcsóbb a gáznál. Ezenkívül rakhatod éjjel-nappal, ha nem akarsz reggel 15 fokban felkelni. Alternatív megoldások is léteznek mint pl a faelgázosító kazán, vagy a pellett kazán. A faelgázosítónak a legjobb a hatásfoka, és viszonylag sokáig ég, nem kell 4-5 óránként rakni rá. A pellett kazán pedig a gáz kényelmét adja, abszulút szabályozható, és automatikus, csak kell hozzá egy bazi nagy helység, ahol a pellettet tárolod. Ezenkívül ez is áramhoz van kötve. Ergó- nincs villany - nincs fűtés.
Cserépkályhához nem kell villany, de csak lokálisan fűt. A vizteres csk, vagy kandalló szintén villanyt igényel, mert ha nem forog a víz, akkor elforr a rendszer (esetleg fel is robbanhat) tehát agyon kell biztosítani (nyilt kör - hőcsrélő - zárt kör)
mielőtt döntesz jól gondold át!
(Ja nálam gáz cirkó van az egész házban, és a nappaliban egy cserépkálykával spórolunk)
Építkezés előtt állunk. A fűtést mindenképp fatüzeléssel szeretnénk megoldani. Az eddigi hozzászólásokat olvasva számomra az derült ki, a cserépkályha jobban tartja a meleget, mint a kandalló. Csak tanácstalan vagyok, mert egy 70 nm alapterületű , földszint plusz tetőteres háznak a fűtését kellene valahogy megoldani. Talán központi fűtéssel, de nem tudom még melyik megoldással: vízfűtéssel vagy légfűtéssel? Még egy kérdésem lenne: cserépkályhával is lehet egy ilyen háznak a fűtését központilag kivitelezni vagy csakis a kandallóbetétes megoldással? Ha esetleg nevetséges dolgot kérdeztem volna, elnézést, de életben most először találkoztam ilyen fűtési rendszerrel és nagyon kezdő vagyok.
Amit itt írnak elég kevés, főleg a műszaki tartalom, kialakítás, metszetrajz, stb., a gar. idő átlagos, de semmi bekötési rajz, útmutató vagy valami. A leírás szerint ez egy öntvény kandallóra ráépített vízes hőcserélő, kicsit öszvér megoldásnak tűnik, de jó lehet, más is gyárt ilyen hőcserélőt. Mellékesen hasonló árkategőriában van nagyobb teljesítményű (15 Kw) víteres kandalló. Pl.: Edilkamin, Kratki. Bár nekem az Edilkamin (már amit láttam testközelből) eléggé "bililemez"-nek tűnt. nézd meg ezeket is:
Lehet, megfelelő biztonsági berendezésekkel. Nézd meg a http://kratki.pl oldalt Itthon is lehet kapni 1-2 tipusát. pl.: gulyás kandalló (nem reklámnak szánom)
Ha olyan kandallót építetsz aminek a burkolata is meleg akkor már hőtároló is és akkor bizony évente min 50-10 ezer ft -ot is meglehet takarítani szezononként és bizony reggel is meleg a viz -45c°-os lehet még ami nem hátrányos tulajdonság. és acserépkályhához hasonlóan adja ahőt meg tárolja is
Sziasztok. Gondolkodom azon, hogy vízteres kandallóval rásegítsek a fűtésemre. Megéri ez a beruházás szerintetek, vagy a többletköltség nem realizálódik túl hamar? Mármint a sima kandallóhoz képest. Látom többen favorizálják a cserép/tömegkályhát, azt én nem szeretnék, a kandalló tetszik a családnak.
Épitkezünk, és tervek szerint lesz kandallónk. Egyelőre az alapját és a kéményét elkészítjük, a többi az anyagiaktól függ. Terv szerint a kandallót rá szeretnénk kötni a fűtési rendszerünkre. (alapesetben turbós gázfűtés)
A kérdés az lenne, mennyibe kerül egy egyszerű kandalló. Mit ajánlatok? Vagy hol nézzek körül? Mire figyeljek?
én is készitek meg a göncöl bt-is de a göncöl csak akkor ha ő építi be . nekem nem fontos hogy én építsem be, és minden darabot egyedileg a lakáshoz terveztem viztereset is meg sima betétetis .mindig a helyzetnek megfelelő teljesítménnyel
Tiszteletem pontosan mijen müszaki adatok kellenek? pl mijen anyagból készül-a cement gyárbban is alkalmazott tüzálló-kopásálló lemezből 5-6 mm-es. további kérdéseit várom bocs de nem mindig vagyok net közelben ezért a ritka válasz.
Ezeket a kéményeket valamikor még kazánokra készítették a totya 4-eseket jól birták persze függ a magasságtól meg a tetőn való elhelyezkedéstől is , van e fa vagy más ami 60°-os szögben belóghat a kémény sikba, uralkodó szél mijen magasan van a gerinc fölött ezek a mérv adók
Elnézést nemvoltam gépközelben ,a biztonsági felégő a tüztérből követlenül a kéménybevezetésnél kell hogy a járathoz kapcsolódjon ezt leg egyszerübben ugy lehet megoldani hogy a tüztérfedésénél egy kb 5cm es csövet vagy zártszelvényt olyan hosszan építjük be ami az utolsó járat kéménynyilásánál lesz, de ha bontani kell a kályhát akkor az a legegyszerűbb hogy a járatok közt a fordulónál bontol ki kb 10×10-es lyukat mindegyiknél. ekkor a magasabb hőtartamu járatokból is keresztül megy a füstgáz akéménybe igy melegen tartja azt,igy nem tud le kondenzálódni, ja ha már eléggé meleg a füstgáz akkor már rendesen végig kotor a füst a járatokon és nem a kis mellék vonalat használja, Ezt ugy tudod meg valósítani hogy a tetelyét felszeded -belocsolva akkor jön könnyen letisztitod a cserepet stb, lepucolod a kormot meg a lerakodást -ja ha sok van akkor biza szét kell szedni a kályhát mert robbanhat vagy begyulladhat a kátrány és az nagyon nagyon ég ha elzárod akkor pedig sujtólég keletkezik ami a részecskék surlódása következtében robban a bánya robbanások nagy részét is ez okozta, ugyhogy ez a helyzet van ha nem nagyon rakodott le akkor még kilehet égetni de elzárni nem lehet abszolutt kb 6 napos intenziv égetés után, csak
Pontosan egy lényeges adatot nem adtál meg. Mekkora teljesitményűt szeretnél
bekötni ujonnan. Ha ugyanekkorát, akkor azt lehet, mert a keresztmetszet még bővülő.
1802pi/4 < 130*250 (gondolom 13x25 ez lehet). Viszont számolni kell azzal, téglalap keresztmetszetű kémény valójában rosszabb áramlástechnikailag, mint kör.
Mindenképpen számoltasd ki szakemberrel. A környezeti adottság, házatok, többlakásos, stb. továbbá egyéb feltételek, szélnyomás, kémény jelenlegi állapota, egyebek (pl hol van a parabola antennád), szomszéd házak falmagassága, szellőzés stb. is lényeges.
Van egy 13x25-ös belméretű szögletes kéményem, amire most rá van kötve egy 9KW-os mobil kandalló. Ezt le szeretném cserélni egy vízteres nagyobb teljesítményű kandallóra, aminek kivezetése 180mm-es. Erre a kéményre rá lehet ezt kötni? Az eddigi vélemények megoszlanak erről. Az eddigi kandallóm teljesen jól működött.
Pár szóban kifejtenéd, hogy mi ez a biztonsági felégető, és hogyan javítja a huzatot? (csak hogy mi földi halandók is értsük) Mekkora bontással jár egy ilyen művelet?
Szeretnék egy cserépkályhát rakatni a lakásunkba. Felmerült az öszzekötése a meglévő fűtési rendszerünkkel.(egy csőkígyót beleépítve) Milyen megoldások lehetnek a 2 redszer összekapcsolására? A meglévő: -egy Duvall zárt égésterü kazán, - alső szint padlófűtés, 4 kör, hőcserélővel, - felső szint 5 körös radiátorral. Melyik körhöz lehet egyszerübben hozzákapcsolni? Esetleg mindkettőhöz is?(2 csőkígyó) Valaki használ esetleg ilyen rendszert közületek? Ha igen, készitene pár képet a megoldásról? + persze leirná mit s hogyan... Persze az árára is kíváncsi volnék..
Van olyan kandalló is ami hőt tud tárolni, sőt egész lassu tüzet tud produkálni és a burkolata forró, majdnem annyi hőt tud tárolni mint a cserépkályha csak itt van lég keringés is .de ha a levegő keringetést minimálisrs építjük akkor lassu keringés mellett nagy hőenergiát tud tárolni is akár 8-12 óra mulva is meleg a burkolat -na meg akkor a levegőt is folyamatosan keringeti is tehát eloszlik a meleg nem tud fent maradni a mennyezet közelében mert a kályha kényszeríti hogy keringjen egyenletesebb a hőeloszlás igy ,ezért is jobb az öszvér kályha a hagyományosnál,
Biztonsági felégőt kell közbe iktatni tulzottan lehül a füstgáz a kályhában ,a kéménytetején min 240c°-os hőnek kell lennie, hogy jól müködjön a kályha, 100c°-alatt kicsapódik a pára a füstgázból ezért kokátrányosodik is ami nagyon hamar elduitja a kályhát és roppant veszélyes is mert gyulékony is kémény tüzet is okozhat min 2 járaton keresztül kell vinni egy kb 10×10-es felégőt a kémény nyiláshoz, ez jó lesz,
Van egy 5 függőleges járatú cserépkályhám. Egy picit talán gyenge hozzá a kémény, ha kitárom az ajtót akkor kibukik a füst az ajtó tetején, illetve a kéményben kondenzáció jelentkezik. Mi lehet a megoldás? 1. Kémény tuning 2. Az utolsó két járatot öszehozni, igy 3 járatosra szűkiteni a kályhát? Ez megoldható?
Ez így egyértelmű. Sok helyen úgy hirdetik a csempekandallót, hogy 5-6 órán át meleget tart. A cserépkályha képességeivel tisztában vagyok, így viszont tiszta a különbség. Nem kell bedőlni a marketingnek :)
Igazad van az agyag stb. is hőtároló és súly is. Közepes cserépkályhára 700-800 kg-ot mondanék. Kétoldalt padkást építettünk 7 sor magast 1,2 tonna össztömeggel.
A csempekandalló (csempével van burkolva a tűztérbetét) tárolása minimális - csak amennyit a csempe tárol - a cserépkályha más elven épül és müködik. Cserépkályhánál a beépített járatokon keresztül haladva a forró füst átmelegíti a rengeteg samottéglát, falitéglát, tetőcserepet és a tüzelés abbahagyása után ezek az anyagok adják vissza a "betáplált" meleget. A csempekandalló persze, hogy hamarabb ad meleget mert itt nincs járat és hőtároló anyag beépítve - ezáltal nincs ami megtartsa a hőt - ergo tüzelés abbahagyása után kb. 1-2 óra múlva leáll a hőkiadás. Cserépkályha esetében ez az idő 8-10 óra. Nem csempével burkolt tűztérbetétes kandalló esetében kb. 1/2 óra múlva nem ad már meleget.
A kutyának a f...át. Ki mondott ilyen hülyeséget? Egy kandallót összevetni egy cserépkályhával olyan mint egy biciklit egy autóval. Manapság sok mindent hajlamosak összemosni az emberek aminek csak kevés köze van egymáshoz.
Ez tehát azt jelenti, hogy a csempekandalló hőtároló képessége összemérhető a cserépkályáéval? Azzal az előnnyel, hogy a csempekandallót nem kell újrarakatni időnként?
eladó bontott állapotban egy antik Romhányi cserépkályha, az 1900-ás évek elejéről,az éleknél gyönyörű minta,7cserép magas 4cserép széles 3 cserép mély.Néhány darabja sérült,kettévált ami vízüveggel korrigálható összerakásakor!az ár irányár!30.000Ft E-mail:pajti0912@freemail.hu (Budapest) Tel.:06303015675 (délután 3-után)
az előny minden féleképa gyorsan jelentkező meleg , befűtés után néhány perc, majd folyamatosan felmelegíti a falazatot ami tárolja. nagyon ritkán kell átrakni, akályha csere is, ha véletlenül szétégetik, gyorsan megy , nem kormolódnak a csempék, a kémény lehet távolabb ,de hagyományos kályha is köthető, kis odafigyeléssel 2-3méterig jó kéménybe példa az említett honlapon a katt... http://www.e-cserepkalyhas.eoldal.hu/fotoalbum/elado-antik-cserepkalyhak/antik-meisseni-cserepkalyha-az-1920-as-evekbol ide , őt én bontottam a képen látszik az ezüst cső, ami átment a folyosóra és a folyosó másik végén lévő kéménybe volt bekötve. úgy-hogy ne tarts tőle.
Helló mindenkinek!Új vagyok ebben a topikban.Érdeklődnék csempekandallóhoz szeretnék nagy üveges ajtót.Honnan lehetne olcsón beszerezni?Újfehértón rendeltem meg a csempét,az ajtó kb.50-80 ezr huf,és kicsit próbálnék faragni az áron.Az ajtó kb.40x50 cm kelenne.Elöre is köszi:Devi
Üdv! A cseréppel körbeépített kandalló a cserépkályhához hasonlóan tárolja a meleget,vagy csak esztétikai oka van? A tűztértől függ,hogy melyik tárolja jobban a hőt,azaz melyikbe kell ritkábban fát rakni?
Az ígért költségösszesítés. hátha valakinek támpontot ad:
Kályhacsempe: 131 712 Fugázó: 3 300 Ca-Si lapok, 6 db., de 1 megmaradt: 23 098 Profix ragasztó: 8 880 Fél méteres füstcső 180-as: 5 499 3 részes könyök: 9 999 Ytong válaszfalelemek, 20*10*60 centis 23 db., de 1 megmaradt: 8 501 Vasanyag (90 cm.25-ös szögvas, 4*90 centi 40*20-as zártidom): 2 232 50 db. kisméretű tégla, ebből 2 maradt meg: 3 800 25 kg. flexibilis csemperagasztó az Ytonghoz: 2 865 Easybox tűztér fuvardíjjal együtt: 92 900 Anyagköltség összesen:: 292 786
A mester hozott mgával agyagot és tetőcserepet.
Most, hogy láttam hogyan készül másképp oldanám meg. Megspórolnám a kályhacsempét és a munkadíjat, helyette vennék egy komolyabb betétet, és felfalaznám téglából.
Nálam látszanak a képek, remélem másnál is. Néhány kép még az építésről, és ha egyszer lesz egy magányos órám otthon, akkor egy költségrészletezést is összedobok.
A kémény ára 160 ezer forint + ÁFA volt beszerelve. Nem bírtam követni a szakit, hogy hol készült, de biztos, hogy Miskolctól messze, a mondókájából azt silabizáltam ki, hogy vagy Nagykanizsa, vagy Szombathely.
Ha szabad érdeklődnöm kb. mennyibe fájt a kémény? Ugyanis mi is szeretnénk, igaz vízteres kandallót és ahoz kellene 1 új kémény. Az ország melyik részén készül? Esetleg Miskolc környékén tud ajánlani v.ki olyan céget, szakit aki készít rm. béléscsövet "korrekt" áron?
Kályhás szaki készíti. Nem volt terv, csak egy elképzelés, ami alapján kikalkulálta a méreteket vagy a kályhás, vagy a kályhacsempe gyártója, de szerintem az utóbbi. Egy Easybox tűztér kályhacsempe díszburkolattal, a ház leghidegebb sarkába állítva. Ytong talapzat, három sor csempe után egy párkány, majd a búb két sor csempéből. Színe fűzöld. A kémény falon kívüli szerelt szerkezet, 5 méter hosszú és húsz centi átmérőjű. (saválló acél belső, 10 centi bazaltgyapotba öltöztetve és bádog köpennyel borítva)
Nem ezzel a kandallóval akarjuk fűteni a lakást, hanem marad a központi fűtés. Hangulatjavítónak kell, és alternatívának áramszünet, gázszünet, kazán meghibásodás idejére. No meg egy ház nem igazi ház kályha nélkül! (igaz, hogy kandalló, de nekem kályha)
Van eladó 10cm-es Rockwool RTD-2 -es szigetelésem kedvező áron, a nettó listaár alatt. Feles és méteres tekercsekben.
Mivel semmiféle ragasztóanyag nincs benne, csak dróttal van steppelve, ezért ideális kandallóépítéshez. Ez valóban bírja a magas hőfokot és nem párolog ki belőle semmi mérgező büdös ragasztószármazék.
Ha valakit érdekel, kérem írjon levelet, a mail címem publikus. Helyileg Pécs/ Budapest/ Kecskemét/ Debrecen lehet az átvétel helye, de meg lehet beszélni mást is. Ár baráti, részben mennyiségfüggő.
A dán kályhához kevesebb kell mivel az oldala a mag körül csak szimplán van falazva, a finn kályha van duplán, oda több kell. A tömegük is ezért különböző. A dán 2-3t a finn 4-5 tonna. Az igaz hogy még nem nagyon építik itthon, csak lelkes amatőrök mint pl én. De remélhetőleg el fog terjedni hamarosan, főleg hogy nyáron lesz 1 hetes dán kályhaépítő "tanfolyam".
A 150 mm-es csonkra való cca. 10kw teljesítményű tűzterekből létezik olyan amivel központi légfűtéses (ventillátoros+csőhálózat a padlástérben) elvezetéssel tudok nappalit +3 szobát fűteni? Ez lenne a cél.Van konkrét ötleted?
Egyébként a Supra tűztereket kifejezetten úgy hirdeti az egyik kandallós társaság, hogy kisméretű kéményre is köthetők. Ezzel kapcsolatban nekem is vannak fenntartásaim. Amiket én látok az szinte mind 20x20as kéményre van kitalálva.
350db samott tégla,7-800db közönséges tégla,legegyszerűbb a bontott.kb 40Ft/db most.Szép rusztikus felületet ad. A t.kályhánál a téglakat lapjára rakjuk,ezért kell elég sok a külső falaihoz és a padkához.Az ajtókra ne sajnáljuk a pénzt,nem nagyott kell venni,hanem jót.Általánosságban elmondható,hogy a tűztérajtó és a sütőajtó szélessége megegyező,a sütőajtó a tűztérajtó magasságának a fele szokott lenni.
Igazi t.kályhát Magyarországon elvétve építettek, sokan a téglakályhájukat hiszik tömegkályhának.A kettő között óriási a különbség.Különben a tömegkályha is kombinálható vizes rendszerrel.Egy kályha megépítése min.5nap.
De megoldható ilyen kéményelhelyezkedés mellett valamelyik? "Én sk 160E körül kihozom padkával." --->magadnak,vagy ezzel foglalkozol?Ha ezzel,akkor mutathatnál képeket az eddig készített kályhákról!Eddig csak a cserépkályhán gondolkodtunk,de most ez is egy alternatíva.
akkor elég szerencsétlen helyen van a kémény. Amúgy a tömegkályhához kb. 3-400db kéménytégla kell(kb.80ft/db), 250db samot tégla(400-450ft/db), és kb 30E ft az ajtók.(üveges tűztér, sütő, tisztító nyílások). Én sk 160E körül kihozom padkával.
a cserépkályhát meg lehet csinálni cserép nélkül? úgy gondolom, hogy kívülről kemence (nem boglya, téglalap alapú), tehát vakolt, meszelt, belülről meg rendes füstjáratok? és ennek cirka mennyi lenne az anyagi vonzata? ha jól sejtem, a cserép tetemes összeget kitesz.
Sajnos a kémény és a kályha között van egy ajtó,tehát a kémény csak az ajtó felett mehetne -emiatt az ülőpad is kiesik. Egyébként a tömegkályha kb milyen összegben van?Olvastam picit utána,de árakat nem találtam,illetve egy helyen 2milliót...
Nekem van egy 30 m2 nagy nappali szobám. Egy db. cserépkályhával vigan befűtöm. Sőt van még egy kis tartalék. Néha átnyitással a szomszédos kisebb helyiségek is fűthetők. Igaz ilyenkor már van 'hőfok lépcső".
Szegény nagynéném amig élt, pont fordítva csinálta.
Volt egy kb. 12 m2-es szobája egy 'icsányi' cserépkályhával. Erről próbálta fűteni a szomszédos tiszta/úri/ ritkánhasznált szobát.
Természetesen nem ment.
Tetemes hőfoklépcső volt a két szoba között. A fűtöttben néha 23 - 25 fokig feltornászta a szomszédosban meg néha olyan 'kellemes' 16 - 17 fok.
A sors fintora hogy abban a nagyobb szobában is volt egy cs. kályha - megfelelő mérettel. Ebben 1944 -ben volt utóljára fűtve. Akkor állítólag fűstölt - kimondatott az ítélet : rossz a kályha - nem fütünk vele.
Ez a móka ment 2002 -ig - jó hosszú idő - nem. , Szegény nagynéni halála után kipróbáltuk a kályhát - kiderült - jól szupereál.
Ilyen az élet - van aki a saját 'butasága ' rabja, áldozata.
Ha messze van a kémény, akkor dán tömegkályha fűtött ülőpadkával. Kéménytől függően 3-4m-ig lehet a füstöt vízszintesen vezetni. Nekem is volt ilyen 60E-es öntöttvaskályha. Hamar meleget csinált, de ha nem raktam 1 óránként akkor elaludt, és utána hamar hideg lett. NEm ajánlom. Látványnak nem rossz, de gazdaságosan nem lehet vele fűteni. A tömegkályhába fele annyi fa egyenletes meleget csinál és 1 nap csak 1x kell megrakni. Ez már tud gazdaságosan fűteni.
Cserépkályha lehet,hogy nem jön össze,mert több,mint 1 méterre lenne a kéménytől(kb1,5), mi a "legjobb" megoldás helyette? A fűtésteljesítményben van főleg nagy különbség a pl Praktikerben kapható 60ezeres kandalló(kályha) és a 300 ezres kandalló között? A "praktikeres" az kályha vagy kandalló??Egyszer így írják,máskor úgy... Egyik ismerősöm nyaralójában van ilyen olcsó kályha,nagyon hamar meleget csinál,de sajnos éjjel mikor elég a fa nagyon kihül a ház.
azért, mert tudom, hogy egy m3 beton mennyibe kerül, nem vagyok kőmíves. a laikus szó jelentése: nem szakmabeli. erről kár vitatkozni.
az én kérdésem: a nappaliban lévő fűtőeszköznek be kell fűtenie az egész lakást. ebből kb. 40m2 vele egy légtér, a kályha mögötti falon van egy nagyobb meg egy kisebb szoba. ezt légfűtéssel be lehet fűteni. vízteres kandallóval be lehet (a fűtésrendszerre van leállás az eszköz helyén). patkós cserépkályhával be lehet.
Sima cserépkályhával menne vagy nem? ez a kérdés. néhány ismerősömnek az a tapasztalata, hogy nagy légteret a cserépkályha nem tud átfűteni (ezt szakemberek által írt cikkekben is olvastam már, egy cserépkályha - egy szoba; a kályhától távoli sarkokban egy hidegebb télen könnyen penészesedhet, ha pár fokkal kevesebb van). nem véletlenül van (volt) a szobákban egy-egy cserépkályha, a konyhában sparhelt stb. ha egy kicsit tagolt a tér, akkor meg különösen kétségeim vannak.
indulatoktól mentes szakmai vitát szeretnék kezdeményezni. egyébként laikus vagyok (nem ez a szakmám), de tudok olvasni, és szelektálni az információhalmazban. a kinyilatkozatásoktól különösen hidegrázást kapok.
A Temporis az egyik legjobb tűztérbetét, ha komolyan fűteni szeretnél. Sajnos azonban a 15 x 18-as kéményed kicsi lesz neki.
Ma már mindenféle tűztér létezik 150 mm-es csonkkal, azok között nézz körül. Lemez, öntvény, duplafalú, triplafalú, samott béléses, külső levegő csatlakozós, 10 óra égésidejű, 7 év garanciás még feltolható ajtós is. Egészen 10 kW teljesítményig. (Természetesen a fentiek nem mind ugyanarra a tűztérre vonatkoznak.)
Egy tűztér minősége nem attól függ, hogy öntvény vagy samott (vagy kerámia, esetleg vermikulit) a belseje. A legkorszerűbb tűzterek szinte mind lemezházzal készülnek. Ennek a legfőbb oka, hogy egy öntvény tűztéren ha fejleszteni, változtatni akarnak, a kukába kell dobni a fél öntödét, míg egy lemez konstrukciónál csak a gépeket kell átprogramozni.
Samott belső kvázi szigeteli a tűzteret, így lassabb a felfűtés és valamivel kisebb a teljesítmény is. Amiért alkalmazzák:
1. Gyenge minőségű lemeztűztér, e nélkül szétégne.
2. Jó tűztér, a kvázi szigetelt égéstérben magasabb hőmérséklet érhető el, tökéletesebb égés, jobb hatásfok, kisebb károsanyag kibocsátás, tisztáb üveg. Németországban és Ausztriában olyan szigorú emissziós szabványok vannak, hogy szinte csak ezeket alkalmazzák.
3. Jó minőségű tűztér liftes ajtóval. Feltolt ajtónál falazott, nyitott kandalló hatását kelti.
A Supra a 2. kategória.
A hatásfok növelésnek nem a samott az egyetlen módja, ezért nem is igen lehet ilyen módon kategórizálni.
Üdvözlöm! Interneten vannak képei az eladó használt kályháiról?Ha igen,megnézném a honlapot! Az 1 méteres távolságot nem tudtam,sajnos olyan 1,5méterre lett volna a kéménytől.:(
Nagyon köszönöm! Egyenlőre mi magunk is elboldogulunk, van segéd nem is egy. amennyiben szükség lesz rá, úgy értesíteni fogom! Az ország bármely területén dolgozunk, de volt már példa a külföldi megrendelésre is.
Ez igy van jó pap holtig tanul.Merre tevékenykedik ,mert ha esetleg egy jó "segédre" van szüksége akkor ajánlom magam,mert én is kályhás vagyok ,de ahány kályhás annyi szokás ,ezért nálam több gyakorlattal rendelkező kályhásmesterektől szívesen tanulok.:)
Köszönöm a megjegyzését! Én azért íratkoztam be ide, mert szintén ezen a területen dolgozom, és tanulni szeretnék az emberektől (is) ! Talán ezt úgy tehetem meg, ha magam is megosztom másokkal azt, amit eddig én tanultam, tapasztaltam. üdvözlettel
EZ perfekt ,mármint a megfogalmazás .Sokan itt csak okosnak akarnak látszani ,de igazi tartalom nincs a mondanivalóban .De ön azért látom ,hogy nem ma kezdte!
Ön amikor tüzel, mivel gyújt be először? Szénnel vagy fával? Na látja kedves uram, fával! Hamu= fa és szénmaradvány (ellégve). Ha csak fával fűt, az elsősorban pernye, de nevezheti fahamunak is! Amelyik Önnek szimpatikusabb!
Hogy ön jobban érezze magát, " A FAHAMUT" -hivatalosan (szakirodalmilag) és gyakorlatilag 1-2 (!) havonként elég eltávolítani. Ám a faberakásokkal koszolhatunk a szobába, -főleg ha nincs előtét- ezért javasolt a 3-4 nap. Kisebb tűzterű kályhák esetében levegőt is jobban kap az égés! Szép estét Önnek!
Értem, tehát van kémény! Fontos tudni azt, hogy 1m-nél messzebb nem lehet a kémény a kályhától! 1 méterig (maximum) be lehet kötni a füstcsővet, messzebbről már problémás, és veszélynek van kitéve a forró kályhacső! Nem védi semmi!
Egy használt sima kockakocka (így mondjuk) lebontása és felépítése kb. 120e Ft. Magának a kályhának az ára független ettől. Azonban szem előtt kell tartani azt, hogy a lebontandó kályha mérete jó-e oda ahova építeni kell. Megfelele-e a mérete, a leadott hő mennyisége szempontjából. Vannak bontott kályháink (is), többféle méretben, amennyiben érdekli Önt, meg lehet nézni és kilehet választani a megfelelőt, és azt amelyik tetszik. Így tanácsokat is kaphat segítségül!
Igen,van szabad kémény,igaz a kályha nem közvetlen mellette lenne.Hogyan szokták ezt esztétikusan megoldani?(cső a plafonon..?) Egyébként fával lenne fűtve. Azt olvastam az egyik válaszában,hogy egy új kályha építése 150-200eFt, kérdésem,hogy mennyibe kerülne kb egy használt kályha bontása,majd az új helyen való felépítése?
Így igaz. Ismerős is 2 éves új házba rakatott kandallót, de csak addíg van meleg még pakolja fával. Akkor viszont nem lehet megmaradni a közelében, reggelre meg hideg van. Látványnak viszont nem rossz, de hogy fűtésmegtakarításra nem jó az tuti, hacsak nem ingyen fával fűtik. Nálam viszont a tömegkályha a nyerő. A cserépkályhával szemben is van előnye. Egyedüli hátrány a nagy tömeg. Meg talán, hogy nem rég jött be, és nem sok olyan kályhás van, aki tömegkályhát is épít.
Ha valami alkalmas a mindennapi használatra az a cserépkályha.
Tizenévekig cserépkályhával fűtöttünk - új lakás - rábeszéltek, hogy a kandalló a korszerű - ennyit nem szívtam fűtéssel és fa is több fogyott mintha gázzal fűtöttünk volna és reggelre még hideg is volt. Ismerek olyat akinek hiper-szuper kandallóbetét elektronikus vezérlés stb. de reggelre azok is fáznak , ha nem marad fent éjjel háromig.
Szóval cserépkályha, tömegkályha stb. még mindig a nyerő. /Pont azoknak akik nem 8-16-ig dolgoznak és nagymama sincs :-)
A kérdező nem annyira laikus, hiszen megjelölte a "kb. 500e" forintos kategóriát! Kérem ne nézze laikusnak az embereket! Én pontosan a kérdésre válaszoltam! Építés 200e Ft, egy kályha 250-300e Ft. Ergo: a kérdező képben van, és jól tudja!
Ön kályhaépítő? Vagy csak bele olvasgat ide-oda? Ezek a mai, modern kandallóbetétek költségesek, légbefúlyás esetén a ventillátor motor áramot fogyaszt (mindegy hogy mennyit, fogyaszt). Tájékozódjon az árakról! A kályhás minden esetben elmondja, hogy hogyan kell fűteni! Odáig el sem kell jutni hogy a kályha jéghidegre lehűljön, és nem kell három naponta begyújtani. Mindennap lehet tartani a meleget. Reggel munka előtt rakunk a kályhára, és egy füstelzáró csappantyúval el lehet zárni a kályha melegét, ami este, hazaérve a munkából melegen tartja a kályhát! Megnézné a honlapomat? Miért, kályhát szeretne építtetni?
ha utánaolvas a mai korszerű kandallóbetétek irodalmának (és feltételezzük, hogy az abban foglalt hatásfok és egyéb paraméterek igazak), a zárt, akár másodlagos, harmadlagos légbevezetéssel ellátott kandallóbetétek nem látványelemek. én értem, hogy egy cserépkályhaépítő azt preferálja, de egyrészt műszakilag nem állja meg a helyét, amit ír, másrészt sok embernek, akik nem nyolctól négyig dolgoznak, és még nagyszülő sincs otthon, aki fűt, a cserépkályha a diletációs és egyéb "problémák" miatt (a hőtehetetlenségről nem beszélve) nem alkalmas a kényelmes mindennapi használatra. ha valaki két-vagy háromnaponta tud begyújtani egy cserépkályhába, az nem lesz túl hosszúéletű...
honlapja van esetleg, ahol a csempéit (vagy kész kályháit) meg lehet nézni?
Itt a kérdés az volt, hogy mennyiért építenek mostanság egy kályhát? Max: 200e Ft az ÉPÍTÉS, a kályhacsempék az más, azt megveheti az is aki építtet! Olyat vesz amilyet akar, és ott ahol akar. Bár! Minden vásárlás esetén, érdemes a kályhás véleményét is kikérni! Tisztelettel
Ez a család spórolni szeretne a gázszámlával! Nos az ön által említett kandallóbetét, feketén fehéren többe kerül! És az még csak egy betét... Kandallóval nem lehet fűteni, az csak látvány! Nagyobb hő távozik a kéményen mint a cserépkályha esetében!
azért az a hamar nem mindig olyan hamar ám... betétből is van olyan, hogy folyamatos égést biztosító (lehet h nem pontosan így hívják) amit írsz, az régebben így volt, ma már nem iylen feketefehér a kép.
Mi 150- max. 200e Ft-ért építünk, attól függően hogy mennyire bonyolult a kályha, és meddig kell emiatt csinálni. Ez az ár kb. a reális piaci ár, amiben nálunk benne van minden ami az építéshez kell samotégla, agyag, ajtó stb. És van 30 év gyakorlat a pályán, ami nem elhanyagolható, mert nem mindegy hogy füstöl-e a kályha vagy 10 évig tökéletesen használható, vagy még tovább! Tisztelettel.
Szerintem ezt is nézd át. Én hasonló okból építek ilyet ősszel. Először cserépkályhát akartunk, de építkezés alatt nincs 4-600E ft, ezt viszont max.150-200-ból kihozom.
Igen! A cserépkályha a legelőnyösebb, és a legtakarékosabb megoldás! A kandalló ugyanis hamar "ellobban", és csak addig melegít amig ég benne a tűz! Olyan mint egy konvektor, csak nem gáz van benne! (most a kandallóbetétre gondoltam) Ha cseréppel körbe van építve, akkor meg már cserépkályhárol beszélünk, ami viszont akkor lehetne nagyobb, hagyományos cserépkályha! Ennek is lehet szép üveges ajtaja, hogy látni lehessen a tüzet, hangulatos legyen!Ez ha jól van méretezve, és felépítve, napi kétszeri (délelőtt és este) megrakással egész éjjel meleg, még reggel is. Sőt, reggel van még parázs, és be sem kell gyújtani, csak rakni a kályhára! Ezenkívül ha fával van fűtve, nem is kell naponta salakolni, mert a fa nem csinál kemény salakot, csak egy kis pernyét, amit 3-4 naponta ki kell söpörni. Mindenképpen ez kell a cirkó mellé! Van szabad kémény a gázoson kívül?
Sziasztok! 70 nm-es lakásba cirkó mellé szeretnék esztétikai,illetve (gáz) spórolási okokból cserépkályhát,vagy kandallót.Melyik az előnyösebb a fűtés szempontjából? Jól tudom,hogy a kandalló gyorsan befűt,de nem tárolja a meleget-gyakran kell megrakni, míg a cserépkályha lassan melegszik fel,de tárolja a hőt,napi 2-3 megrakással egész nap sugározza a meleget?
Még egy dolog! Sajnos nem minden esetben sikerül a fatüzeléses technika! Ahány kemence, ahány fa, vagy szén amit használnak annyi féle égetési atmoszféra az égéstérben. Egyik fából ilyen gázok jönnek ki a másikból olyanok, és ez mind befolyásolja a máz színét, hiszen beleég. Van aki szénnel éget, arról meg nem szólva! Senki sem tudja már hogy pontosan mivel égettek ki egy bizonyos színt! arról meg nem beszélve, hogy a régen használt fazekas mázak már nem is kaphatók, hála az Olaszoknak, akik megvették a Tófeji gyárunkat. Sajnos.
Bizony ezt a csempét újra kell faragni gipszből. Mert erről nem lehet ugyanolyanméretű csempét gyártani! Hiába samottos a massza, amiben viz van, és szárad, az zsugorodik! Fizika! Egy ilyn jellegű csempe, kb 3-4 mm-el kisebb lesz, főleg amásodik égetés után, és ez már látható, zavaró. Azonban mégis van egy trükk, amivel müködik a dolog, kicsit macerás de jó, és nem kell újra faragni. Ez azonban 2-3 csempe esetében ildomos.
Üdv ha pontosan ebből a csempéből akarsz kályhát akkor el viszed a csempét olyan gyártóhoz aki készít róla negativot abból pozitiv fomát majd legyártja neked a megfelelő mennyiséget hozzá, a szine egyszerű fazekas barna máz csak ez még fatüzeléses kemencében égetett. ezért is lehet szinárnyalat különbség de nem olyan egetverően látható attól függ hollaksz mert van jó pár mühely ahol foglalkoznak ijennel . kicsik és nagyobbak is préseléssel készitik és gyorsabb mint a korongozás. és olcsóbb is ,ha megvan a forma akkor 1 csempe 5 perc alatt meg van ha samottos agyaggal készül akkor 1napos száradás elég kis keemencével égetés 12 óra, lehül majd mázra égetés De hozzá teszem ez sem olcsó mulatság csak akkor vágjál bele ha mindenáron ezt akarod mert lehet hogy 2-3 kályhát is vehetsz az áráért mármint bontottat. vagy tovább vadászol és hátha találsz ijen csempével kályhát kb 1500ft csempeegysége áron csinálnak ijet neked 1 sima csempe 1 a sarok:1,5 a párkány:2 a párkánysarok:3 csempeegységgel van számolva.+a forma készítés is 50 ezer környékén mozog De ez is változó lehet hogy van olcsó kályhás is aki éget csempét borsodban tudok meg baranyában is ,
A tányéros csempe a nevében is hordozza a származását. Először egy tál/vagy tányér formát kell korongozni, majd négy oldalról visszahajtani a szélét mintegy keretet képezve. Ezeknek nagyobb a belső ívük is, és nincs nagyon külön minta a csempe szélén. De fogjuk rá hogy ez is tányéros!
Pótolni akkor érdemes, ha nem kell sokat. Ilyenkor, ha színben elüt az eredetitől, lehet a fal mellé építeni, és az árnyékban nem is feltűnő. Ha sok kell, érdemesebb az egész kályhát újra gyártani. Egy szép kályhamaradéknál megéri, mert szép, új, de gyönyörű kuriózum kályhánk lesz, ami még használható is mert nincs benne repedés sehol, nem füstöl. Vagy például, nagyszülői vagy gyerekkori emlékek, melyek kályhához kötik az embert. Előkerül a hiányos kályha a padlásról, pincéből stb, akkor újra kell gyártani vagy így vagy úgy. (pótlás vagy teljes elkészítés) Néha lehet pont olyan színre égetni a csempét. Ránézve lehet látni, hogy milyen típusú máz van rajta.
Köszi a segítséged. Én úgy hallottam , hogy ez a tányéros fajta. Egy utángyártottat nem tudom mennyire lehet ilyenre csinálni vagy csak hasonlóra.? Meg egy utángyártás biztos nem is olcsó.?
Kép kicsinyitést én a Picture projekt nevű programmal csinálom. Jó kicsire kell levenni. És utánna ott alul Tallóz kiválasztom a gépről a képet majd feltölt és végül beszúr és mehet.
Ez nem kimondottan tányéros fajta. Megpróbálok utána nézni ilyen csempének, én magam is csempéket tervezek, és készítek. Ezek egyediek, és le is gyártom őket. Előfordul hogy régi kályháknak kell csempét pótolni. Talán ebben is tudok segíteni ha nem lesz ilyen csempe. Hány darab kellen? Sima és sarok is?
Segítségedet kérem! Hogy tudok képet küldeni ide a fórumba? Mik a lépések, és hogy tudom a képet kicsinyíteni? Köszönöm, előre is!
Nekem ilyen csempére és fölső részre lenne szükségem. Kályhát akarunk építtetni , de sajna kevés az anyag. Azthiszem tányérosnak hívják. Tud nekem valaki segíteni ? Vagy valami tipp? Hol tudok ilyet venni?
üdv köldj -mailt nekem és teljesanyagot rajzokkal együtt fogok küldeni neked mert van több féle megoldási lehetőség több féle áron de mindegyik jó.és garanciális is , de csak mailban . vannak konkrét terveim többféle kályha méretbe építhető -nyitott-és zárt rendszerre köthető-biler vizet is melegítő stb.
1 normálisan kiépített megfelelően méretezett kandallóval -na persze nem az ugynavezett látvány- ami ugymond-nyitott-zárt tehát az ajtó mérete hatalmas a kályhához,álltalában 70-89%-os hatás fokkal bír, ami ha be gyujtassz, 20 perc mulva 10°c-ról-28°c-ra is tudja fűteni a házat -igen az egészet. mert a lavagő hője ami távozik a kandallóból-400-akár 600°c-os is lehet. először forrasztással készítettünk diszrácsot -ami persze leolvadt-na mijen hőmérsékleten olvad a czinezés -400-on. tehát eleve nem jól van az a kályha össze rakva-méretezve ha pár fokot emel a méretezéssel van a hiba.1 házon vannak különböző pólék tényezők amit elfelejtenek számolni vagy nem is számolják,csak úgy a gyakorlati méretezést alkalmazzák. ami ijenkor már látszik is. én 1 kandallóval kifűtöttem 75m2-es 2 szintes házat úgy hogy a tetőtér nem volt szigetelve sem burkolva, csak a fólia volt rajta, és reggel is megvolt a 23-27°c a leg nagyobb hidegben is. igaz akkor este 11ko raktam ra egy akkora tuskót mint 1, 16literes festékesvödör,igaz ez saját készitésü betét volt ami folyton égéses rendszerrel működik a falazata tárolja a hőt nem leszigetelt, ,sőt volt olyan hogy össze jöttünk és jó sokat tüzeskedtünk is, aztán éjjel ablakot kellett nyitni -18°c-nál mert bent egyszerüen úgyéreztem meg sülök rögtön, ja a falazatot reggel 6kor ne kellett megfoni mert égetett, este öt fele kihamuztam a maradék parázsra rádobtam a gallyakat arra meg a nagyobbakat alevegőt kinyitottam és már égett is ujra a tüz. álltalában mindenhol a 20 fokot tartja 24 órán átt napi 3 órás tüzeléssel ezek a vissza jelzések felém, olyan helyen ahol ez lehetséges hagyom a falat is felmelegedni ez olyan mintha plusz cserépkályha lenne beépítve még olyan sugárzó hőt ad ki a fal és persze eloszlik az egész falon a meleg, pl építettem hatalalmas terembe kályhát kb-240m2-es-nyitotttehát a magassága olyan 4-6m körül van ez egy pincészet-tiffáns-bt.és betudja füteni ezt a hatalmas teret, ha nem müködött volna akkor nem csináltat még plussz 2 kályhát a másik épületbe is .ja igen ezek cserépkályhák 2db-60×80-as ajtóval 1 db pedig 40×50 es ajtóval +sütőkkel légkeveréssel természetes ventillációval mindegyiknek 25-ös kémény-15 méteres, de a18×14es ha van 8 méteres a magassága és mindenképp a gerinc fölött van min 80-cm-re a kéményed akkor már jó kis fütőberendezést lehet rá építeni, Kályha king tökéletesen kitudja számolni ezeket ha akarod nekem dolgozott, vágja az elméletet ez már biztos, kevés ijen van
eladó bontott állapotban egy antik Romhányi cserépkályha, az 1900-ás évek elejéről,az éleknél gyönyörű minta,7cserép magas 4cserép széles 3 cserép mély.Néhány darabja sérült,kettévált ami vízüveggel korrigálható összerakásakor!az ár irányár!30.000Ft E-mail:pajti0912@freemail.hu Tel.:06303015675 (délután 3-után)
Persze, hogy lehet. Tőlünk jóval nyugatabbra elég elterjedt is a légfűtés az összes előnyével, és hátrányával. Ez utóbbi példul a nagy légjárat is, amit ha nem két szomszédos szobáról van szó, akkor burkolni kell, ami olyan, amilyen. Ezért ha van egy meglévő melegvizes rendszer, akkor adja magát a rákötés. Aztán az izések, ötletek, és lehetőségek tárháza határtalan.
Az igaz ,hogy az öntvény tűztereknél előfordulhat olyan ,hogy nem megfelelő építésnél pl nagyon ráépítenek a tűztérre ,nem hagyva konvekciós rést megreped a tűztér stb .A samott belsőnél az a jó hogy könnyen lehet javítani ,karbantartani .Ha választani kell szerintem jobb a samottos belsővel min.5 mm acél köpeny.
Megnyugtattál, így nyugodtan belevágok a történetbe.
Mi igaz abból, hogy a samott belső jobb, mint bármilyen más dupla vagy tripla falú öntvénybelső? Ezek állítólag néhány év után elvetemednek és elválnak az acél,ajtó körüli résztől...? Ezt is hozzáértőtől hallottam. Svájci tűztérre igyekeztek rábeszélni totál acél+samott belsővel , állítólag az örök darab. Az ára nagyon meredek. Letettem róla azonnal.
Suprában is láttam öntvény és samott belsőt is, melyikre szavaztok?
Hát elég érdekes lenne ha 1-2 fokot emelne egy kandalló a szoba levegőjén !az utóbbi jobban tetszik .Zárt égésterü kandallóknál léteznek 70-80 % hatásfokú betétek .Teljesen jól fűtenek ,az igaz hogy a klasszikusnak mondott kandalló ,mint olyan ami nyitott tűzterű az eléggé silány mármint fűtési szempontot nézve ,amugy szép.A 15*18 as kémény szerintem nem kicsi raktunk 14*14 kéményre cserépkályhát is és semmi gond ésszel kell a járatokat kiszámolni:).
Azt hiszem a légfűtés lesz a befutó, már "csupán" a 15x18-as téglakéménnyel kell csodát tenni. Bontani nem szeretnénk, a Temporis viszont bejön. 1., Konkrétan mit kellene tenni ezzel a kéménnyel? Bélés, huzatszabályzó, stb...?
2., Elég eltérő infokat kaptam az üzletekben. Az egyik eladó szerint a Temporis kiépített légbefuvásos rendszeren keresztül max. 1-2 fokot javít a szoba hőmérsékletén... Egy másik üzlet szerint az ő hasonló tudású kandallójuk 70 fokos levegőt fúj be szobánként. Kinek hihetek?
Alégfűtéses rendszereknél is lehet több szobát fűteni ,mert ún.westerform hajlítható flexicsöveken keresztűl ,még szinteket is össze lehet kötni,ventillátorral rá lehet segiteni ,de működik a természetes ventilláció is ,a hideg meleg levegő fajsúlykülömbségén .Ráadásul olcsóbb jóval ,mint a vizes rendszer.
A temporisnak van légkivezető nyilása is ha kiépít egy légcsatorna rendszert a szobákba előáll a légbefúvás, sőt saját légbeömlő nyilása is van...igy a levegőt kintről tudja behozni...
Épp ott tart a kandalló-projekt, hogy lebeszélnek a vízteresről a légfűtéses javára. Agyalok mi legyen. Jövő héten megkeresek egy épületgépészt, totális a káosz.
Hozzávetőleg nálam is ennyi körül van a magasság. A ház gerince 7m, a kémény meg felette egy kicsit. Bár a hozzáértők azt mondják, hogy a huzat sok mindentől függ. Nálam minden esetre müxik a dolog. Egyedül azt kell tudomásul venni, hogy ha egyszerre sok "füstölős" dolgot teszek rá, akkor ne nagyon nyitogassam addig, amíg be nem gyulladt rendesen, mert akkor egy pamacsot bizony kinyom. Mellesleg azért nem olyan vészes ez a dolog. A forróvíz tároló pl csak "bónusz", tehát kihagyható. Mi is csak azért kötöttük bele, mert már ott volt. :-)
Atalakitas elott allo nyaraloba szeretnek cserepkalyhat vagy kandallot, hogy telente 3-5 napos idoszakokra, rendszertelenul, kb 150 legkobmetert fel lehessen futeni.
Uj kemenyt epitunk hozza.
KERDESEIM:
1. Cserepkalyha vagy kandallo praktikusabb?
2. Ha meg nem dontottem, hogy cserepkalyha vagy kandallo, letezik olyan kemenymeret, ami mindkettohoz jo (kb 7 meter magas)?
3. Kisteglabol rakva ki kell onteni, belelni?
4. Kell hagyni szellozoket, szerelonyilasokat a kemenyen?
Köszönöm a választ. Ám ez már meg van, de kissé kevés az információ értéke az írásnak az átlagember számára (egy szakembernek valószínűleg nem), és száraz. Ennyire ritka fűtési megoldás lenne? Vagy ennyire egyedi?
Tűzfészek Kandalló, Bp. II. ker, Bécsi út eleje (Zsigmond térnél) - sajna weblapról nem tudok, de keress rá a neten.
Nekem ők csináltak kandallót (itt a topicban visszakeresheted a képeket, kb. 2006 novemberi), és abszolút elégedett vagyok velük (kis minőségi problémától eltekintve, amit gariban javítottak).
A jó tűztér abszolút fontos viszont, és ha tényleg fűteni akarsz, javaslom inkább a kályhát.
Üdv. Adva van egy szolgálati lakás, aminek a fűtése 2 db nagy (4*2.5*7), 1 db hordozható kis cserépkályhával, 1 db kandallóval van megoldva. Emiatt a ház egy részében páralecsapódás miatt penész, illetve a vizet szerető salétrom jelent meg. '99-ben volt felújítva a ház (az más kérdés, hogy annyi pénzért mennyi valós érték került bele), kapott egy tartályos gázfűtést (fali kazán keringetővel, radiátorok). Ám azt a cég egy idő után rám akarta terhelni, de nem vállaltam, így egy telet volt csak használva a radiátoros fűtés. Most talán lesz lehetőség a fűtésrendszer használatára, de kis összegben kell gondolkodnom. Így felmerült, hogy a két nagy cserépkályhából egy darab vízteres, a fűtésrendszerre kötött cserépkályha lenne. De a döntéshozók (tehát a főnökség), szeretnének valamilyen leírást, dokumentációt, hogy ez mégis, hogy néz ki, működési elv, stb. Ezt azzal indokolják, hogy állami cég lévén, mindenfélét nem csináltathatunk a szolgálati lakás fűtésrendszerével. A lényeg jön. :) Megköszönném, ha valaki tudna szolgálni egy leírással, dokumentációval egy vízteres cserépkályháról, vagy azon alapuló fűtésrendszerről. Linket, vagy emailben bármilyen kiterjesztésű dokumentumot előre is köszönök.
Nnnnna, előkerültem egy nagyon húzós hét után. :-))
Én is arra gondoltam, hogy max. 150-es füstcsővel rendelkező kandalló betétet helyeznék üzembe, az viszont megnyugtató volt számomra, hogy nagyobb teljesítményű is működne rajta. Nekem a főkéményész azt mondta -látva a kéményt- hogy csak olyan 5-6 kW-os tragacsot bír el. Meggyőződésem, hogy hülyeséget beszélt.
Ahogy látom, kémény ügyben nagyon otthon vagy. Szeretnék Neked néhány kérdést feltenni kémény ügyben, meg ennek a huzatfokozónak az ügyében is a kéményes topicban. (mindent a maga helyén, ugye)
Kösz a választ. És ezek mármint a laudel és invicta milyen gyártmányok? Nekem a suprának a fafogyasztása ami nagyon megtetszett. valaki irta egy fórumban hogy a tertio 12kg fát égetett el 9 óra alatt.
nem cserépkályhákhoz készült a beremendi cementgyártól vásároltam raklaposan tiszta uj téglákat még régebben és fillérekért hát innen a dolog,természetesen csak infót adtam vagyis választ egy kérdésre ennyi,nem állítottam hogy ijen kell,de ha van akkor lehet használni,
A Laudel és az Invicta (ami egyébként egy és ugyanaz, csak a táblácska más amit rátesznek...) árban általában kedvezőbbek a Supránál, és méretben is egy picit nagyobbak, érdemes azokat is megnézni.
eladó bontott állapotban egy antik Romhányi cserépkályha, az 1900-ás évek elejéről,az éleknél gyönyörű minta,7cserép magas 4cserép széles 3 cserép mély.Néhány darabja sérült,kettévált ami vízüveggel korrigálható összerakásakor!az ár irányár!30.000Ft E-mail:pajti0912@freemail.hu Tel.:06303015675 (délután 3-után)
Kandallót szeretnénk építtetni az új házunkba. Több "nagy" kandallós cégnél is voltunk, de horror árat mondanak az akcióra. Igazából a "beépítést" tartom nagyon soknak: a kandallóbetét árát súrolja. Szóval ha valaki tud ajánlani egy megbízható szakit aki meg tud csinálni nekünk egy egyszerű modern stílusú kandallót nagyon örülnék. Biztosan végigcsinálta már közületek valaki a kandallóépítés kálváriáját. :)
Egy biztos, hogy nem fogod tudni akkora teljesítményen üzemeltetni a kandallódat, mint a gyári érték. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mi van akkor, ha rá akarsz még rakni fát. Igaz, hogy a kéményednek (14x14cm) 196 négyzetcenti a keresztmetszete, de a hasznos az csak 154, mert a sarkokat nem igazán érdemes számolni, ott csak turbolencia van. Így máris 100 négyzetcenti a különbség a két keresztmetszet között. Meggondolandó!! Én nem vállalnám be, max egy 150-es füstcsövűt (mert minek nagyobb teljesítmény, ha úgysem tudod azon járatni?!?). Azt tudod, hogy amit kinéztél huzatfokozót az csak akkor ér valamit, ha szélmozgás van? Szélcsendben semmit, sőt, ha a kandalló égésterméke nekicsapódik, rögtön lekondenzálódik, és szépen elkezd majd folyni a kátrány a kémény oldalán. Ez is meggondolandó.
-félnehéz- attól lenne , hogy a két db 6kW-os kályhából megmaradt magnezit téglákat beépíteném(egy kis takarékosság ezt már nem kell megvenni). De csak akkor ha alkalmasak a kályha építéséhez. Ezt akarnám kideríteni bugyuta kérdéseimmel.
A dunitról még nem hallottam de most már legalább ezt is tudom és ha a kályhásom majd megemlíti legalább okosan fogok nézni.
A téglányszelvény felülete 14 x14 = 196, a csőnél viszont 256 cm2 tehát elvileg valóban kevés- viszont a gyártók mindig túlméretezik - biztos ami biztos alapon.
Viszont a 14-15kW-os kandallók kéménycsöve 180-as. Ha bekötöm egy 14-es kéménybe, akkor lecsökken a cuccosnak gyárilag képzett (gondolom méretezett) füstelvezető átmérője. Ez nem okoz teljesítmény csökkenést -vagy ami még fontosabb- visszapofázást a füst részéről?
Nálunk gyártanak v. inkább gyártottak krómmagnezit téglát - semmi cifrázás, így krómmagnezit - égetve és vegyi kötéssel. A kohászatban nagyon jó volt. Na de cserépkályhához ? Elég oda a mezei samott is.
Sziasztok! Szeretném a hozzáértők segíségét kérni, kandallót szeretnék építetni és tűzteret keresek hozzá. Ami eddig felmerült az Edilkamin Ecostar, és a Supra Astra és a Tertio 67. Kinek van jó illetve rossz tapasztalata ezekről a készülékekről?
Segítségeteket kérem szépen. Vásárolunk egy házat amiben a gáz mellett jelenleg egy 9 éves cserépkályha van önállóan az egyik 14x14es kéményre kötve. El akartam bontatni - mert nyomaszt bármely cserépkályha látványa - a helyére a radiátorokra kötött vízköpenyes kandallót szerettem volna. Hamar kiderült, hogy ez a kémény miatt storno.
Érdeklődöm, hogy van-e vmi kéményépítés nélküli alternatíva, hogy erről a kéményről kandallóval több szobát fűthessek.
Véleményetek szeretném kérni az alábbi ajánlatról is: Supra Chatillon kőburkolat + Supra Tertio67 tűztér (kollekcióban): 520.000.-Ft.(br.) Építés szállítás és egyéb anyag költsége: 200.000.-Ft.(br.) Igaz ez csak a nappalit fűtené vagy lehet ezt tovább cifrázni?
Köszi a választ előre is, bocs, hogy nagyon nem vagyok hozzáértő.
Nagyon jó ötlet már 2002-ben csináltam ijet szedresen.magnetit -cromit téglákat raktam be ami magába tartja a hőt de lassan adagolja vissza.csak csinján kell bánni vele mert a hőingadozást nem birja, mármint a hirtelen magas hőingadozást nem .célszerü konvekciós teret is hagyni
Nekem is pont ez volt a tervem, és ez a kéményméret a problémám. Aztán olyan jól sikerült, hogy már a második szezont fűtöm a kandallóval (az utóbbit kizárólag azzal, ráadásul a hmv.-t is ) úgyhogy lehet ilyen rendszert készíteni.
Ha érdekel, olvass vissza pl a 3522-es vagy a többi hsz-omból többet is megtudhatsz, viszont szigorúan csak egy laikus, és nem szakember(!) szemével.
Köszönöm a levegö bevezetési ötleteket, de most ugy néz ki hogy egy olyan cseh gyártmányú betét mellett döntöttem(blanzek) aminek nincs külün égési levegő becsatlakozása mint pl: a Temporisnak.
Ennél a típusnál is érdemes a primer égési levegőt közvetlenül a tűztér alá vezetni ???vagy elég az ablakokba épített méretezett szellőztetőkre bízni a friss levegő utánpótlást.
A másodlagos égési levegő öblítés úgy tudom ennél a típusnál úgy is a szoba levegőjét használja.
..Ja és még egy kérdésem lenne: félnehéz csempekandallónál érdemes-e hőtárolós kályha magnezit téglákat beépíteni amivel megnövelhetem a hőtároló kapacitást.
Ha valaki épített már ilyen kandallót akkor érdekelnének a tapasztalatai.Kösz.
Ez igaz De mégi sok helyen van olyan megoldás hogy a padlásról hozzák be az égési levegőt vagy pincéből De pl: a schidel kéményeknél van olyan tipus ami a friss levegő beáramlást biztosítja Na az sem az aljzaton keresztül .De megengedett -Padlas-pince -vagy más használaton kivüli helységből hozni a levegőt csak méretezni kell a kandalló meg magához szivja -fajsulykülönbség által- légritkulás jön létre ami meginditja a természetes cirkulációt minél nagyobb a légkülönbség annaál gyorsabb az áramlás. szinte mint a ventillátor -ha megfelelően van készitve.Ja ha viszont lentről van vagy kintről van ge vezetve a levegő és emelkedik is a cső valamennyit akkor nyáron mikor nem fütesz légkondiként müködhet a kályha franko hüvöset tud csinálni ez a légkeringés ,
A legolcsóbb megoldás az -hogy a régi kályhába készitetsz egy tüzteret mi keringeti a levegőt ezáltal nagyon hamar tud füteni a kályha de meg marad a hőtároló képessége is .De vannak olyan kandallók is amelyek egyszerü kivitelüek de nagyon jó hőtárolóképességgel rendelkeznek, és komplett olyan 350000ft az áruk.Bővebbet esetleg mail-ben. ha gondolod. teljes felvilágosítással esetleg balatoni-fűzfői-vagy füredi kályhást is tudok ajánlani vagy veszprémit . De ezek megint megeggyezés kérdésébe tartoznak mivel nagyon változó a dijazás .és amunka kivitelezésének menete .