Megnyitom X-dik tyúkos témájú topicot, ami annyiban lesz más mint a többi, hogy itt főszerepet a humor, a hétköznapi témák és a baromfik iránti szeretet táplál. Jó szórakozást! Kéretik a kés hátba dobását mellőzni!
....még hogy jöhetsz-e :))) Örülünk neked :)) ...."tapasztalt"..)) de ha úgy nézzük tényleg, mivel én még egy valamire való gépet sem nagyon mustrálhattam meg közelebbről (
Hadd kérdezzek a tojás mosásáról. Némely esetekben muszáj megmosni, sárosan stb. csak nem tesszük el? És mi a helyzet a bolti tojásokkal? Koszos tojást még ott sem láttam, pedig a napjaim nagy részét ott töltöm. Vagy a hideg vizes leöblítés nem távolítja el a védőréteget? Köszönöm.
A tojás alapvető élelmiszere az emberiségnek az idők kezdete óta. Bár napjainkban megoszlanak a vélemények a hasznáról és káráról, továbbra is a tojás a legtökéletesebb fehérje forrás, és a belőle nyert fehérjéhez viszonyítják a többi étel fehérjetartalmát.
Tyúktojás
A tyúktojás a Magyarországon legelterjedtebb tojásfajta. Ez leginkább annak köszönhető, hogy évente 260-280 tojást is tojik egy tyúk. A tojást három osztályba sorolják mérete szerint: a kicsi, a nagy és a nagyon nagy kategóriába. Az átlagos tojás mérete 50-63 gramm, alakját tekintve alul gömbölyű, felül hegyes. A tojás három fő részből áll: héj, sárgája és fehérje. Héja fehér vagy barnás színű, ami ellentétben a közhiedelemmel, nem a tápos és házi tyúk közötti különbséget mutatja. A tojás héjának a színe egyrészt a tyúk fajtájától, másrészt az etetésétől is függ, de a tojás minőségét tekintve teljesen lényegtelen. A tojás sárgájának a színe is változik a takarmányozás függvényében. A zöldtakarmány zöldesre, a szójaliszt pirosra, a lenmagliszt sötétbarnásra, a kukorica pedig mélysárgára színezi.
Felépítése
A fehérjét négy védőburok veszi körül, a külső híg és sűrű, illetve a belső híg és sűrű. Ezek feladata, hogy megvédjék a tojást a különböző kórokozóktól. A fehérjét és a sárgáját az úgynevezett jégzsinór köti össze, ami összecsavarodott fehérjeszálakból áll, ez rögzíti és táplálja a sárgáját. Meg kell említeni még a légkamrát, ami a tojásmag külső hártyája és a héj között található. A légkamra nagysága meghatározó a tojás frissességének megállapításánál. Ha a tojás öreg, akkor a légkamra mérete megnő, és ha a tojást megrázzuk lötyögő hangot ad.
Vitaminok, ásványok, energia
Egy tojás energiatartalma 75 kcal. Ebből 59 kcal található a sárgájában és csak 16 kcal a fehérjében. A tojás zsírban szegény, ugyanakkor, többek között, 40-féle fehérjét, 18-féle aminosavat, vasat, rezet, cinket, jódot, lecitint, B12- és D-vitamint tartalmaz. Emellett természetesen hatással van a koleszterin szintre is, de mértékkel fogyasztva nem okoz problémát.
Fogyasztása
A tojás fogyasztható főzve - főzés előtt vegyük ki a tojást a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedhessen, így nagyobb az esélye, hogy a hőkezelés során nem reped meg -, sütve illetve a sütés-főzés fontos alapanyagaként. Ha magában fogyasztjuk, akkor három az optimális mennyiség, mivel ez még nem terheli meg szervezett, viszont fokozza az epeműködést, így felgyorsítja a méreganyagok kiürülését szervezetünkből. A tojás tápértéke leginkább akkor érvényesül, ha lágyra főzzük, vagy ha rántottát készítünk belőle, viszont nem ajánlott egymást követő két napon tojást enni.
Tárolása
Törvény is kimondja, hogy mosott tojást árusítani nem szabad. Ennek oka abban rejlik, hogy ha megmossuk a tojást, akkor megszűnik a természetes védőrétege, és nem tud ellenállni a kórokozóknak. Tehát csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, különben 2-3 nap alatt megromlik. Mosatlanul, 5°C alatt tárolva 2-3 hétig is eláll.
Élettani hatásai
Mint említettük igen jó hatással van az epe működésére és az emésztésre. Sokszor felmerül a szalmonella fertőzés kérdése. A szalmonella fertőzések az esetek 90%-ban a rossz tárolás következményeként lépnek fel.
Kacsa- és libatojás
A kacsa évente 100-120 darab, a liba 50-60 darab tojást képes tojni, ám egyiket sem lehet Magyarországon forgalomba hozni, mivel a tojások 80%-a biztos, hogy szalmonellával fertőzött. A kacsatojás tömege 80-100 gramm, a libáé még nagyobb. Ha mégis kapható, akkor is legalább 10 percig kell főzni vagy sütni. A kacsatojás fehérjéje hő hatására kékes, míg sárgája vöröses színű lesz. Fehérjéje nem verhető habbá.
Fürjtojás
A fürjtojás igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, alakja megegyezik a normál tojáséval. Egy tojás tömege körülbelül 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Beltartalmát tekintve egy tyúktojás energiatartalmának 5-6 darab fürjtojás felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és alacsonyabb a koleszterin szintje.
Bár kisebbet, de a fürj még a tyúknál is több tojást, évente 280-290 darabot tojik, melyek akár 30 napig is eltárolhatók.
Sok sikert a topic-hoz,biztos vagyok benne,hogy nagy sikere lesz,és reméljük azok között akik nem ellenségeskedés,hanem barátság és egymást segítést hívei:)
Itt a száraz hideg, jeges idő. Másfél óra múlva megyünk a farsangi bálba, jó lesz majd a 3 gyerekkel totyogni, de mivel nem vagyok Csányi Sándor, aki ha kell helikopterrel jár... Megyünk gyalogosan.
...nálunk a "tavaszi szél vizet áraszt" működik most éppen. :)) Rendesen seper mindent a szél, így mikor kis aranyos kályhánkba begyújtottam 1 órát szellőztethettem :D:D:D.....mindig visszafújta a kéménybe a füstöt....
Most inkább a jéggel kell küzdeniük. Negyed óráig toporogtam az udvarban, mire mindenféle finomsággal ki tudtam csalogatni őket az ólból. Széna, kukorica, kenyérdarabkák. De meglett a hatása!
Ez a fodros állományunk. A kakas tavaly eltávozott az örök vadászmezőkre, emiatt még ezen hiányosságot pótolnunk kell. Egyelőre ez a kopasznyakú kakas a helyettesítő.
......Sziasztok, szép napot mindenkinek :)) Örülök hogy tollas kedvenceinkről ebben a topikban is sokan megoszthatjuk tapasztalatainkat, és egy újabb hely, ahol segíthetjük egymást a hobbink révén is :)) Ez a Araucana-s tojás....ezt nem is tudtam :)) Újszülöttnek minden vicc új :))
Semmi meglepő nincs abban ,hogy egy tyúk, zöld színű tojást tojik.Az Araucana pl alapból zöldet ,kéket,vagy rózsaszínűt tojik.Hazájában húsvéti tojást tojó tyúknak nevezik. Elképzelhető, hogy a Horvát úriembernek a tyúkja, ara keverék.
De itt a kínai hamis tojásról szóló cikk: ( ez azért durva)
Nemrégiben tartottak razziát Dél-Kína legjelentősebb kereskedelmi-idegenforgalmi városában, a tízmilliós Guangzhouban (Kanton), melynek során jelentős mennyiségű hamis tojást talált a hatóság.
Nagykereskedelmi áruk 0,15 jüan volt, ami valamivel több, mint 4 forintnak felel meg, vagyis fele annyinak, mint amennyibe Kínában az igazi tojás kerül.
A gátlástalan vállalkozók, akik a hamis tojásokat árulják, 150 dollárért még 3 napos kurzust is tartanak az érdeklődőknek, ahol bemutatják, hogy készül a mesterséges tojás.
Az egyik hongkongi magazin, az East Week újságírója részt vett egy ilyen tanfolyamon, így kiderült, hogy mit tartalmaz, és milyen módszerrel állítják elő a hamis élelmiszert.
A fehérjéhez többek között zselatint, egy ismeretlen eredetű fehér port, benzoesavat (tartósítószernek használják), de még timsót is használnak, amit egyébként ipari célokra szoktak használni.
A sárgájához egy citromsárga színezőanyagot kevernek össze egy folyékony anyaggal, amit aztán egy kerek műanyag formába öntenek, amit aztán egy úgynevezett "varázsvízzel" vegyítenek, ami kálcium-kloridot tartalmaz, ami elősegíti a gyors megszilárdulást.
Persze a tojáshéjról sem feledkeztek meg: azt egy parafinból készült waxból készítik és öntik rá a megszilárdult tojásra, majd hagyják megszáradni.
Az eredmény megtévesztésig hasonlít az igazi tojásra, bár a fehérjében néha előfordulnak levegőbuborékok, de akik kóstolták, azt állítják, hogy ízre sem igazán lehet megkülönböztetni az eredetitől.
Persze szakértők óva intenek mindenkit attól, hogy fogyasszon a készítményből, hiszen a timsó például akár demenciát is okozhat.
A tojássárgáját béta-karotinnal (természetes formájában alias "sárgarépa", esetleg sütőtök :-) mesterségesen pedig nem bio-formában, csak a tápba keverve) színezik előszeretettel, ettől lesz narancssárga a tojat. Édesanyám most hozott igazi biotojást vidékről, annak a sárgája valahogy sosem a sötét-narancs, sem pedig a régebben megszokott "tápos" halvány-fehéres-sárga színű, hanem valahol közötte.
A boltokban kapható tojások sárgája igazi narancssárga színű. Szemben a házi tyúk tojta sárga színű tojássárgájával. Nem lennék meglepve, ha azok a tojások károsak.
Párom most meséli hogy a kínaiak hamisítják a tojást. 6 Ft az előállítási ára. Ez a DEK-en is téma volt nemrégiben.
Nem kell tojásfestéssel fáradoznia egy horvát gazdának: díjnyertes tyúkja eleve színeset tojik, bár nem pirosat, hanem zöldet.
Stipa Gregacevic szemei nagyon elkerekedtek, amikor először szedett össze természetesen zöld tojást Fata - ő a tyúk - tojóhelyéről. Magyarázattal nem tud szolgálni, arra gyanakszik, hogy a tyúk tápjába kevert pirospaprika okozhatja a tojászöldülést.
A vevők boldogan fizetnek kétszeres árat a csodatojásokért. "Biogazdaság vagyunk, és a zöldek meg a tudósok mindig arra ösztökélnek minket, hogy legyünk még zöldebbek, de nem hinném, hogy így gondolták" - idézte a gazdát a brit Ananova hírügynökség.
:) Uri Geller monda vala, a szamitogépednek nincsen baja. 1-2-3 mukodj és s lőn csodák csodája a géped feltámada! Remélem sikerül megjavítani a gépedet!
Úristen de fárasztóak vagytok....!! Ez aztán a szakmaiság teljes kicsúfolása....:-))) Remélem hogy csak jó hangulatú vidám emberek fognak írni ide, és olvasni a háttérből is csak olyanok fogják:-)) Majd jövök, ha a gépem megjavul, most kölcsöngépről nyomom, de nemsoká jön a gazdi haza:-))