Ha van még tipp csapadéktűrő :) cipőre, márka stb, megköszönöm , fő szempont még a csillapítás .í
Mit ajánlotok pulzus tartománynak zsírégetés , állóképesség növelésre,60-70% között ?
Szeretnék fogyni , állóképességet növelni, nem túl rég bukkantam rá a pulzus alapú edzésre , tetszik.
Igazán az ízületeim, miatt nem vár túl nagy jövő rám a futásban , de talán egy félmarcsi össze jön. Most heti 2 alkalommal megyek a szigetre,egyelőre csak 1 kört. Ötvenhez közel leginkább preventív edzek, mozgok.
Másfél éve áll a polcon egy ilyenem. Használhatatlan, max az Alpokban lenne jó. Ha ránézek mindig figyelmeztet, hogy könnyű mellényúlni! :) Kényelmetlen, hólyagok keletkeznek a lábamon, balos véresre dörzsölt 5 km alatt. Mindezt ketttő használatból szűrtem le. 25 km van benne összesen. Kinizsire százasra vettem, de maradt a sima futócipő, tökéletes volt az is. Nekem egy életre felejtős még a márka is.
Ha a nem megfelelő szellőzés miatt befülled a lábad és elázik a zoknid, akkor is fázni fog a lábad ha nem termelsz elég hőt azaz nem futsz. A GTX membránja nem javítja a hőszigetelést. Az izzadtságtól nedves zokni sem lesz jó hőszigetelő. De ha nem nagyon izzadós a lábad és belefér a költségvetésbe is, akkor veszíteni valód nincs azzal ha ilyet veszel.
Én az idei mélyhavas Téli Mátra túrára kitaláltam, hogy felveszem a téli bringás kamáslit ami 2-3 mm vastag neoprén anyagú. Az szuper volt. Ugyan egyáltalán nem szellőzött, de egy percig sem fázott a lábam, akkor sem amikor már alig vánszorogtam Kékesre felfelé a legmeredekebb szakaszon, pedig akkorra már rendesen elázott alatta a cipőm.
Igaz ahhoz, hogy a cipőn maradjon kellett a hólánc is a cipőre.
Adidas - Response Cushion 19 kb ez amiben futok jelenleg, nekem is rosszak a térdeim, lúdtalpam is van, gerincferdülés-lumbágó, szóval ha lehet kímélném a lábam, gerincem is .
Ahogy előttem is írták a membrános cipő nem szellőzik annyira így nagyon egyéni hogy mennyire izzadsz bele és azt hogyan bírod.
Én sem vettem még ilyen cipőt, mert nekem kb mindegy, hogy az izzadságtól vagy az esőtől ázik el a zoknim.
Amit szintén említettek az a talp mintázata. Én még csak terepre való cipőben láttam membrános felsőrészűt.
Úgy gondolom a rekortánra alapvetően nem lenne szükség nagyon jó csillapításra, de nyilván aszfalton is futsz.
Én azt tapasztaltam hogy a 80+ testsúlyomhoz és kopott porcú térdeimhez a nevesebb gyártók majdnem legfelső kategóriás cipőnek csillapítása a megfelelő. Terepre Saucony Xodust kellett vennem, pedig nem azért mentem be a boltba. Aszfaltra pedig több Nike Pegasus után Saucony Triumph lett megfelelő 2 éve, mert az akkori Pegasus már túl kemény volt.
Nekem van Saucony Ride GTX. A belga időjáráshoz és a hajnali futásaimhoz jól passzol: itt szeptembertől-májusig hajnalban jellemző a 10°C vagy az alatti hőmérséklet, és gyakori a szitáló eső. Nagyjából szárazan marad a lábam - de az impregnáló spray még a membránnal együtt is ajánlott.
De van membrán nélküli cipőm is (azt is impregnálom); ha vízbe/harmatos fűbe lépek, hamar szárad. Szóval, nyugodtan vegyél membrán nélkülit.
Ha a Salomon passzol a lábadra és tetszik is, akkor akár azt - de Salomon cipőkről többektől halottam, hogy 500 km-en belül megadja magát. A Saucony (saját tapasztalat szerint is) csillapítása 400-500 km-nél kezd gyengülni, a talp 500 felett kezd komolyabban kopni de legalább 1000 körülig okés, a felsőrész meg 1000 km felett is egyben van.
Próbáld ki a vizes cipőben futást :) Lépj bele egy pocsolyába!
Nincs vele nagy gáz 1-2 óra futás esetén síkfutáskor. A GTX és hasonló cipők jók rövid időre, de hosszabb időt eltölteni bennük nem kellemes, mert nem szellőznek. Én sem javaslom, de ízlés dolga is.
Ha futsz közben szárad is a cipő a lábadon, fűtöd belül. Jártam úgy terepen, hogy bokáig merültem a vízben és egy óra múlva száraz volt a cipőm, délután abban mentem túrázni. (Az nagy buli volt, reggel kitűztem az erdőben qr kódokat feladatokkal legenybúcsúra, délután viszafele letúráztuk az útvonalat és kb úgy estünk be a kibérelt házba a pálinkától. Fejlámpa nélkül futottunk a sötét erdőben, csak a hold világított.)
Én nem vennék vízállót, max kemény terepre, hóba-sárba. Amúgy szerintem ebben a témában nehéz tanácsot adni, próbálgatni kell. Ha nincs probléma a lábaddal, akkor a neutrálison belül én a minél párnázottabb cipőket keresném, én azt kedvelem. Asics, Saucony, Nike - ezekben biztosan van olyan, ami majd tetszik. Meg még millió más márkában is.
Ami az árakat illeti: érdemes külföldről rendelni - Spenót a runningwarehouse-ra esküszik, nekem a sportsshoes-zal van nagyon pozitív tapasztalatom. Ha elnézed a méretet, ingyen kicserélik, postaköltség nélkül.
Úgy sejtem én is, hogy egy külső, hozzáértő edző tudná ezt csak hatékonyan és megfelelően korrigálni. Anélkül meg a sok futás és talán a futóiskola gyakorlása során lassan jó irányba alakul...
MZ75 Hát én sem ajánlanám a maratont most még, de látom, már többen is ezt tanácsolták. Pedig amúgy nagy híve vagyok az unortodox maratonfelkészülésnek. :)
Még a topik hőskorában, jó tizenpár éve sikerült egy új edzéstervet kitalálni és megvalósítani, amikor egész évben nem jött össze igazán a futás, max heti pár Europark oda-vissza (ez 4 km), illetve a kötelező (akkor még) NIKE őszi feles. De aztán annyira pörgött itt a topik az épp aktuális Budapest Maraton kapcsán, hogy nagyon felvillanyozott, és kipróbáltam egy ötletet. A hét elején futottam egy Europark oda-visszát, egy pihi nap után kettőt ebből, újabb pihenő nap, majd 4 Europark, pihenés, és a hétvégén meg 32 km-t, azt már azt hiszem, a szeretett Margitszigeten, talán. Ha ez a 4-8-16-32 km megy, akkor benevezek a maratonra, így terveztem. Ment, beneveztem, lefutottam. :) Volt még egy innováció, amikor hirtelen kellett félmaratont futni... Akkor a 12 km-t kellett valahogy elérni, aztán számcsere, és irány a verseny. :) De akkor is úgy véltem, hogy mindenkinek saját magának kell felelősen gondolkozni, és érezni, mi megy még sérülés nélkül, mi nem.
Kíváncsi voltam sikerül-e a sikeres ifi versenyzői pályafutás feltételezésemet igazolni, de 2015 előttről nem találtam atlétikai eredményeit a hölgynek, de azóta nagyon aktív versenyző 10km alatti versenyeken is.
Kíváncsiságból megnéztem, ki lehetett ez a szuper hölgy.
Ha minden igaz megtaláltam. Mert a Wizz valóban gyenge lett neki az 1:43-as idővel, tehát illik rá, hogy két hónapot kihagyott előtte.
A 3ó33-as maraton előzménye csak annyiban pontatlan, hogy előtte soha nem futott 10km-nél többet. Edzésen lehet nem futott többet, de ha valóban jó hölgy eredményeit azonosítottam, akkor az illető a maraton előtti egy évben csak a BSI versenyei futott 4 félmaratont egyre jobb időkkel.
Idén , mert tavasszal is folytatódott a BSI félmaratonok eredményeinek javuló tendenciája , már 1:34 alatti időt futott félmaratonon.
Üdv kollégák a Fenix 3-ban elérhető opciók érnek valamit,vagy csak paraszt vakítás :
A Garmin Fenix 3 repertoárjában is fellelhető a Futási dinamika névre keresztelt mérési csomag, ami a függőleges oszcilláció, atalajérintési idő és a pedálütem számát adja meg. Maga a függőleges oszcilláció meghatározza, hogy mekkora függőleges kimozdulást tesz a tested centiméterben kifejezve, mozgás közben. Minél alacsonyabb értéket jelenít meg a készülék, annál hatékonyabb az edzésed, ugyanis így kevesebb energiát fordítasz elrugaszkodásra. A talajérintési idő megadja, hogy az egyes lépések talajérintése között mennyi idő telik el. A megjelenített érték milliszekundumot foglal magában (1.000 ms = 1 mp), ez minél alacsonyabb, annál hatékonyabban teljesítünk futás közben. Maga a pedálütem az nem egy új fogalom a Garmin készülékek világában, mindössze nagyobb hangsúlyt fektetett a gyártó a percenkénti lépések kiemelésére. Ezek alapján a készülék grafikus skálán mutatja aktuális teljesítményünket futás közben, így megadva edzésünk hatékonyságát.
Az a most huszonéves lány feltehetően serdülőtől felnőtt korosztályig, amikor még fejlődik a szervezet, 10 évet szervezett keretek között, edzői irányítással, edzett és versenyzett.
Én úgy gondolom az ilyen korban végzett aktív sport olyan keringési rendszert épít ki amire hosszú kihagyás után is lehet alapozni, azaz viszonylag gyorsan lehet 0 edzésmunkából egy tisztes eredményre felkészülni.
Ha 10 évet atlétizált, akkor valószínűleg eredményes is volt, mert különben ott hagyta volna pát év után középiskolás korában, tehát a genetikai adottságai is kedvezőek az atlétikához, futáshoz.
Nem kérdezted hány OB érmet nyert rövidebb távokon aktív korszakában?
Ma beszeltem egy huszonevés lánnyal. 14:43 alatt futotta le most WizzAír felmaratont .Előtte 2 honapig nem futott mert sipcsont gyulladása volt.A maratont úgy futotta le hogy életében nem futott egybe 10 km-nel többet. Heti 50 km körül pár hónapig edzett ra 3:30 alatt.Igaz atlétizalt 10 évig. De hol van az mar? Soha nem követett semmi tervet.Evett ivolt ami jolesett.
Nekem is Ő jutott eszembe, azért nem írtam hogy esélytelen így maratont futni :).
De Amatőr már futott maratont és nem a szintidő teljes kihasználásával.
Egyébkét nyilván vannak született őstehetségek, de lehet nekik is kevés lenne ennyit készülni.
Illetve lehet valakinek más sportágban szerzett olyan állóképessége és izomzata, hogy csak a futást kell megszoknia. Egy ilyen valakinek lehet elég lett volna augusztustól készülni. De sporttársunk nem ilyen sportolónak tűnik.
ha nincs túlsúlyod, akár három edzéssel is fel lehet készülni a maratonra, de én sem az októberit céloznám meg, hanem mondjuk valami márciusi versenyt. Érdemes edzéstervet keresgélni hozzá, és aszerint futni.
De az ideális a négy futás lenne szerintem. És pont nem rövidekkel meg fartlekkel bíbelődni, hanem a hétközi futások távját növelni óvatosan.
Esély az van a célba érésre, mindenkinek. Más kérdés, hogy ilyen felkészüléssel legfeljebb akkor biztatnálak, ha már futottál volna valamikor régen néhány maratont, és akkor sem a szintidő teljes kihasználásával.
Én is azt javaslom az ideit engedd el. Szép táv az a 30km is és rövidebb szenvedés lesz a végén :).
A tavaszi maratonra, pedig lehetőleg egy edzéstervet megnézve, ahhoz igazodva készülj fel.
Vannak 16-24 hetes edzéstervek, de általában az a kiinduló feltétel hozzájuk, hogy heti 3-4 futó edzést végeztél a megelőző 1,5-2 éveben heti 30-50 km-t teljesítve.
Jól értem, hogy heti 2x futsz? Azt nagyonkevésnek tartom egy biztonságos és jóérzésű maratonhoz. A 28nál frissítettél? Ha 28nál elfogytál, mi lesz a maratonon, ami 32nél kezdődik igazán. Szerintem ezt engedd el, csinálj heti 3, de inkább 4 edzést és nézz ki magadnak egy tavaszi maratont.
Előre is elnézést, lehet a kérdésem hülyeség vagy nem megválaszolható ennyi információból, de mégis felteszem, hátha tudtok segíteni:
Jó pár éve futok, kisebb nagyobb megszakításokkal (a nike run applikációban 1700 km-em van). Futottam sok évvel ezelőtt félmaratont. Augusztus elején döntöttem úgy, hogy megcélzom az októberi SPAR maratont, hátha lenne esélyem, bár hozzáteszem nem futottam rendszeresen hónapok óta. Ennek ellenére egy 10 km-t simán futottam elsőre nagyjából 1 óra alatt.
Hétközben egyszer futok egy 10-est, meg egyszer egy gyors vagy fartlek 5-öst és közben fokozatosan toltam fel távban a hétvégi long runokat. Gond nélkül toltam ki 24-ig 4-5 km-es ugrásokkal, de most a legutolsó 28 km hosszú volt, amiben teljesen elfogytam a végére.
Még van egy hónap október 15-ig, nem tudom, hogy mit tegyek, legyen csak a 30 km-es theodora futás? Egyáltalán azt se tudom, hogy érdemes-e minden hétvégén ugranom 4-5 km-et a longrunnal és meddig kell kitolni, mondjuk 35 km-ig?
Emlékszem ra,itt posztoltam év elején miszerint az ide célom, hogy év végére a felmaratont 5 percés tempoval 150-es atlagpulzuson szeretném futni.Nagyon messze nem állok tole.Ma 19,8042 km 5:02 tempoval 159 atlagpulzussal.Van meg az évből 3,5 hónap. Én is szigoruan PK- val futok.Erthetobben :Pompom-Kontroll
Most már figyelek rád jobban.Elaltatsz minket.Posztolod a kamu tervezett idoket a versenyre.És akkor rekkenő hoségben futsz 2 perccel jobbat.Szeded a gyorsító porcerositőket ami a pislogas számát is csökkenti így energiát megtakarítva tudsz jobb idot produkadni.Szoval ne már.
Én is Jutavit hívő voltam, ár-érték arány miatt, aztán ezt találtam a DM-ben, folyamatos akció van rá, most azt hiszem, 2800 Ft. Szerintem pefrekt ajánlat, hatóanyaggal, miegymással. :)
De Pompomnak ez nem való, ettől csak lassulna, nehogy szedjed! :)
Tökre kedvet kaptam résztávozni. A talpam is javult tegnap óta, de a tegnapi kirándulással megerősítettem a pozíciómat a túlterhelt zónában. Ma kocogok alapjáraton egyet és csütörtökön reggel feltépem a díszkövet a Kopaszin. Renélem, kívülről is látszik majd, nemcsak én gondolom úgy, hogy éppen feltépek. :)
" mindig kihívásnak éreztem, hogy miután a kocogós 500 m-em alatt lehagy, a gyors ezrek alatt visszaelőzzem. Mondjuk rohadt idegesítő lehettem, ezt elismerem :)"
Miért lennél idegesítő azzal hogy résztávokat futsz más meg egyenletes iramot és pont így jön ki a ritmus.
Ha az autópályán csinálod ezt kocsival, na az valóban idegesítő :)))
Tehát nagyjából az utolsóra purcantam ki, addig sikerült fokozni.
Mondjuk ezeknél lassabb tempót terveztem, csak volt vki a szigeten, aki elég jó egyenletes tempót futott (kb 5 percest), és mindig kihívásnak éreztem, hogy miután a kocogós 500 m-em alatt lehagy, a gyors ezrek alatt visszaelőzzem. Mondjuk rohadt idegesítő lehettem, ezt elismerem :)
Nem kiegészítőket szedek, csak most kipróbálom ezt a komplex készítményt, mert magasabb a hatóanyag tartalma a napi adagnak (2x1) és valamivel olcsóbb mint amit eddig szedtem:
Előtte évekig ezt szedtem kb évi 2 kúrát, de ebben a 3x1 kapszula csak 800mg hatóanyagot tartalmaz. Jó volt csak szétnéztem, hátha van jobb és esetleg olcsóbb:
A résztávoknál fontos, hogy így ahogy te csinálod, egyenletesek maradjanak, ne legyen az első sokkal jobb, az utolsó meg kipurcanás. Pályán ezt mi úgy csináltuk, hogy a futóórát visszaszámlálóra állítottuk és 100 méterenként csipogott, így nagyon pontosan lehetett tartani a tempót. 20-as százakkal 3:20-as egy km, ezt ma is fejből tudom. :D
Köszönöm. Nem tartom magam annyira tehetségesnek mint az többen gondolják.A fizikai adottságaim sem igazán futóalkat.Én inkább abban látom a viszonylag jó eredményeim,hogy elszánt vagyok.Lehet,hogy a forradalmasított edzéstervem is közrejátszik benne.Annak ellenére,hogy csak minden másnap futok.
Egyetértek veled.Legközelebb a "mozdulj félmaraton" Balaton november 26 versenyre nevezek .Nem hagy nyugodni,hogy Amatőr legjobb félmarcsija jobb az enyémnél.Ez nem maradhat így.
Köszi szépen.Igen,pár nap késéssel felkerültem a listára én is.Szerencsére tetten érhető volt az eredményem.1407 volt a rajtszámom.Nem tudom,hogy a chip kiszakadás előfordult már ezt megelőző versenyeken is.Azt mondták az információs pultnál,hogy erre még nem volt példa.Most igen sokan elvesztették.Úgy jöttem be a célba ,hogy már a rajtszámom is fogni kellett (láthatóság miatt) mert 2 ponton is kiázott. Sajnálatos módon inkább voltam dühös ,mint elégedett a célba érkezésnél az első félmaratonomon.
Milyen kiegészítőket szedsz mellé? Én 3 havonta csinálok három hónapos kúrát. 3 hónap szünet és újra 3 hónap tabletta .Napi 2x1 tabletta. Most a Dona volt soron.Legközelebb a Béres porcerő forte jön.Nincs térdproblémám.
Sajnos már nem vagyunk 20 évesek és valamelyik alkatrészünk előbb utóbb figyelmeztet erre.
Nekem szombaton a futás vége felé az egyik térdem kezdte jelezni, hogy sok lesz már a rendszeres terhelés. Éppen a múlt héten kezdtem szedni a napi 1000mg glükozamint meg a kiegészítőit, mert a heti km adatokból tudtam, hogy közel járok ehhez az állapothoz, de sajnos csodát nem várhatok a tablettáktól. Kezdenem kell s spórolást a "térdeimmel" hogy a maratonra használhatóak maradjanak.
majdnem este nyolc óra volt mire hazaértem a mai hosszúfutásból és fáztam, meg rohadt sötét is volt. viszont tök jó tempót mentem bazi alacsony pulzuson, csak az volt a fura, hogy attól még nehéznek tűnt.
ja és vigyetek már fényes dolgokat az esti futáshoz, látszanunk kell, az autósok elszoktak a sötétben csámborgóktól.
Na, így most már világos, hogy miért gondolod, hogy nem a megfelelő értékeket adom meg a Polar oldalon. Azt mondjuk, kiírhatná a Polar is, hogy milyen módszertan szerint mért értékekre gondol...
A lényegben viszont egyetértünk. Mármint abban, hogy a toló edzéseket magasabb pulzuson kell csináljam. Rohadtul féltem a lábamat ettől. (most is jegelek, mert elkezdtem megint érezni a bőnyémet, pedig már volt, hogy azt hittem, elfelejthetem)
Eddig az Ensport értékeit írtam be a Polar zónáiba, de ahogy mondtam, a felső zónák alján edzettem. Most eleve magasabbra vettem pár ütéssel és a zónák tetején futom a gyors részeket.
Remélem, holnapra visszaáll a talpam a jegeléstől alapállapotra és futok is valami gyorsabbat.
Én is úgy gondolom, könnyebb kimenni futni. Igaz már nem sütött a nap, de nagyon jó volt. Össze is hasonlítottam egy 12 évvel ezelőtti futásommal, mert teljesen azonos útvonalat futottam, csak a mai végén nyomtam egy sprintet, majd volt 1 perc séta, hogy megy le a pulzusom. A zóna színek az idei frissített beállításaim. Most nem tudom örüljek vagy sem az eredménynek, mert 12 éve futottam PB-t október elején a maratonon és akkor ez a futás egy könnyűnek minősített edzés volt a mai meg tempó futás:
Én féltem kicsit, hogy megbánom, de utólag nagyon jó érzés az övnélküliség. Sokkal szabadabb érzés így futni.
A pontossága meg az én szintemen tökéleres. Az a 3-4 másodperc csúszás, ami az övhöz képest van, tökre nem zavaró. Nem bántam meg a váltást, újra megtenném.
Az az egy hülyeség zavar, hogy speckó USB kábel kell hozzá.
Ok, köszi. Szóval akkor csak az új órát kell regisztrálni a profilod alá és akkor már annak az edzéseit látod. De ugye az M400-al rőgzítettek is megmaradnak?
Erősen gondolkozom én is a váltáson, kicsit már ráuntam az övre. Ha lazán húzom meg akkor mindig lecsúszik, ha szorosra, akkor meg hosszú futások alatt (20km+) kidörzsöli a bőrömet. Nehéz eltalálni, hogy pont jó legyen.
Annyira zökkenőmentes az átállás, hogy nem is emlékszem rá. Regisztráltam az új órát, majd amikor eladtam a 400-ast, töröltem. Szerintem egyszerre is megy a kettő.
En nem valtottam, de az edzesek a profilhoz vannak kötve, nem az orahoz. Sot a mellkaspant kulon van hozzarendelve.
Ha veszel uj orat hozzakotod a szamitzogepeden keresztul a flow fiokodhoz es azt is hasznalhatod. A flowban ramesz a fotodra és ott van a products ful, abban latod mi van a fiokodhoz kotve.
Spenót, ha jól rémlik, Te vagy az az ember, akinek m400-a volt és azóta m430-ra váltott. Ha váltok, a netes polar flow-al ilyenkor mi történik? Látom a régi (m400-as) edzéseimet is? Vagy csak az újakat, amit m430-al futok és régieket valahogy ki kell exportálni, majd beimportálni, ha azokat is látni akarom? (Lehet, hogy volt szó róla régebben, de nem olvastam vissza, bocs).
"Blood lactate increase and CO 2 exhalationThe "Anaerobic Threshold" as defined by Wasserman et al.can be determined from gas exchange by the onset of supplemental CO 2 -production ( red arrow/left panel below ).
"Excess"-CO 2 is described to be due to the increased lactate concentration and metabolic acidosis during exercise.Protones are buffered by bicarbonate what is releasing CO 2 to the lungs (middle and right panel).This means that the "Anaerobic Threshold" by the concept of Wasserman et al., known also as "Lactate (Anaerobic) Threshold" or "LT" can be determined much more easily directly from the course of blood lactate than by the gas exchange measurements (Wasserman et al. 1986; Beaver et al. 1985, Roecker et al. 2000, Péronnet, F. et. al 2006). "
Ez egy google fordítás, mert angolul nem tudok a cikk egy "széjegyzetéből:
"egyéni anaerob küszöbértékek" (IAT) meghatározására több koncepciót is kidolgoztak, mindegyikük specifikus előnyökkel és hátrányokkal (Tokmakidis et al., 1998). A legmegfelelőbb koncepció a különböző sportágakban az állóképesség megjóslására a laktát nettó növekedésének a bázisvonal feletti módszere (Coyle és mtsai., 1983). Számos tudományos tanulmány foglalkozik ezzel a módszerrel. A legfontosabb tény tehát, hogy ez a mérés a sportosságra jellemző teljesítmény legjobb előjelzője (Roecker és munkatársai, 1998). Mindenesetre a "küszöb" kifejezés a közelmúltban kedvezőtlennek bizonyult, elsősorban azért, mert a fiziológiásán indokolt (Wasserman-) küszöb túl messze túl van a gyakorlati kitartás gyakorlati intenzitásaitól, másrészt azért, mert sok különböző fogalom ugyanazt a kifejezést használja. "
(Most már tudom miért a sok Wasserman elnevezés a mérési eredményeim grafikonján :-) )
Te tudsz futni, viszonylag tartósan, a jelenlegi IAT küszöböd felett is. És kicsivel alatta a világból is kifutnál.
Én elérni is alig tudom az Anaerob Threshold küszöböt. Nálam ez az érzés a Aerob küszöbnek nevezett értéknél van. Ahogy néztem a Te legutóbbi méréseden meghatározott 124-es LT küszöböddel azonos pulzuson én is kb az általad futott tempót futnám feltehetően. Bár nem lehet az utcai futások pulzusát a futópaddal összehasonítani.
Nálam így néznek ki a tavaly javasolt edzés zónák, melyek szerintem ma is megfelelnek, mert a fiziológiai adatok szerinti küszöbök szerintem nem mozognak jelentősen az edzések hatására:
Max HR 177
Aerob T HR 141
Anaerob T HR 163
A javasolt zónák
Nálam az alacsony intenzitású edzések eredménye hogy szombaton 119 átlag pulzussal mentem végig a tó körül 4 óra alatt a tiszta futó idő alapján 7:00 közeli tempó jön ki.
Most megnéztem a tavaly novemberi teljesítmény diagnosztikát. Ott 113-as pulzusnál és 7:30 tempónál kezdtem a futópadon a kocogást és 30 másodperc után 7:00 tempónál 125 volt a pulzusom. Szóval sikeresen fejlődtem az idén, mert 120-as pulzus alatt is tudok tartósan kocogni.
Mindig az történt ( 10 évvel ezelőtt is ), hogy séta 90-100 körül és 10 méter bármilyen lassú kocogás esetén + 20-30 ütésről kezdtem a futást.
Mivel én úgy tapasztaltam, hogy a Polar edzésterv viszonylag rövid idő alatt is szépen javított az eredményeimen, ezért gondolom azt, hogy az Enport által megadott küszöbök túl alacsonyak a Polar edzéstervezési metódusához. Szerintem az ő metódusuk inkább a fiziológiás küszöb értékeken alapul.
A végén azért éreztem a szombati futást, de állati szép és jó volt. Kicsit lucskosabb volt, mint számítottam, de nem volt gáz. Találkoztam egy süket őzzel is. Rá kellett kiabálnom, hogy elfusson, nehogy a kutya kergesse meg, bár visszajön, ha rászólok, de jobb a békesség.
Nagyon türelmes ember vagyok. 6-8 percig is tudnék horgászni, de csak, ha van kapás. :)
Egyébként majdnem megöltem ankutyát. Nem tudta, hogy mély a víz és ilyenben még nem úszott. Majdnem be kellett ugorjak utána, de gyorsan megtanult úszni.
Átsiklottál a válaszomon. A pulzuszónák beállításánál leírja a Polar, hogy hova kell beírni a kimért értékeket. Szerintem így simán együttműködik a kettő.
Egyébként a Polar nem tud sokat rólam. A laboreredmény ebből a szempontból szerintem fontosabb.
Az Ensportban most először mondták, hogy kezdhetem a gyorsító edzéseket, mert szerintük eddig felesleges volt.
A Polar ilyet nem mondott. Most viszont kb. egyezik a Polar terv az ensportos edzői tanácsokkal.
Azt tartom problémának, ahogy írtam is egyszer, hogy az Ensport és a Polar nem azonos pulzust ért az aerob és anaerob küszöb értékeken. Ezért aztán a Polar tervét túl alacsony pulzus zónákban végzi.
Ha most a magasabb intenzitású edzéseit a zónahatár teteje közelében futja majd, akkor talán gyorsabban javulnak az eredményei.
olvastam nemrég vmit Lőrincz O-tól, és ott mintha azt mondta volna, hogy két út van, az egyik, aki amint egy távot elért, még többet akar futni, és elsősorban a megtett km érdekli, míg a másiknál fontos az is, hogy legyen egy adott távon egy "komolyabb" időeredménye, és max. utána lép tovább, de akkor sem feltétlenül ultratávokig.
Nem tört lándzsát egyik módszer mellett sem, csak azt írta, próbálja objektíven látni magát az ember.
Ez utóbbi persze nem mindig könnyű, főleg manapság, amikor a közösségi médiában milliószámra látjuk a nálunk százszor jobban/többet futó, teljesítő embereket. Erről Amatőrrel váltottunk is pár szót.
Az én véleményem szerint van értelme a tempóra futásnak, az óra alapján.
Ha az ember nagyon pontos adatokra törekszik akkor footpoddal, de csak nagyon jól kontrollálható körülmények között, ahol állandó lehet a lépésszám, és lépéshossz a teljes távon, Tehát egy atlétikai futó pályán.
Kell hozzá gyakorlat. Én hosszú évek után a múlt héten próbálkoztam ezzel, de mert a megcélzott tempó a távhoz eleve irreális volt, így nem sikerült a célzónát tartani még a résztáv egy részén sem :-).
Az biztos, hogy a GPS lassabban reagál a sebesség változásra, mint a footpod.
Nekem második generációs Polar footpod van az ezüst színű S3. Azt tapasztaltam a táv így a sebesség mérés pontossága jelentősen függ a futó stílustól azaz a sarok és térdemelés módjától ami viszont a lépéshosszra és a sebességre is hatással van.
De ha valakinek jól letisztult egyenletes mozgása van amit a résztávokon tud tartani folyamatosan - nem úgy mint én jelenleg - annak a footpod mérése a pillanatnyi sebességre is pontosabb lesz, főleg ha kalibrálja arra pályára és mozgásra.
Más kérdés, az ilyen gyakorlott futó footpod nélkül is tudja atlétikai pályán 5 másodperces szórással tartani a résztávok idejét. Régen az én amatőr szintemen is ment amikor hónapokon keresztül heti 1-2 edzésem 400m-es salakon végeztem, igaz a 400-2000 m közötti résztávok pillanatnyi sebességét az akkori órám nem tudta megmutatni, de a 10 másodperces szórású 800m vagy 1000 m-ek sorozatban mentek úgy hogy csak kb 200 méterenként néztem részidőt és érzésre egyenletesen futottam a felgyorsulás után.
Az új Stryde szenzor pontosságát nem ismerem, amit olvastam tesztet az alapján, terepfutással tesztelve, pontosabb mint a régebbi kevesebb giroszkópos footpod technológiák és GPS-ek.
Bizonyos óráknál csak footpod-dal van értelme a pillanatnyi sebesség nézegetésének. Footpod nélkül használva vagy a GPS pontatlan vagy az átlagoló algoritmus, vagy mindkettő.
A tempóra futásnak lehet értelme, mert azt már láttuk, hogy a hőmérséklettel simán elmásznak (vagy elmászni látszanak) a belőtt pulzustartományok.
A teljesítmény arányos a tempóval. Ha abból indulunk ki, hogy kerékpározásnál a watt alapú edzés mára már kilőtte a pulzus alapút, akkor futásnál is inkább a teljesítményt kellene tartományozni. Mivel ezt a Stryd jellegű footpodok megjelenése előtt nem lehetett praktikusan mérni, még nem nagyon van kultúrája, de lehet hogy ez a jövő.
Az előbbi kérdés elméleti - persze attól még nagyon is kíváncsi vagyok a válaszra - ugyanis mint mondom, gyalogoltam, ami maximális pulzuskontrollt biztosít. :-)
A kérdés a következő:
Az órán VAN olyan funkció, hogy beállítom a tartani kívánt tempót. De ha ekkora szórás van a mért sebességben, akkor egyenletes tempó helyett kis túlzással intervall edzésre fog így az óra.
(Megoldásként valami olyat tudok elképzelni, hogy ha pillanatnyi sebességet/tempót MÉREM (csak mérem, de nem tempóra futok), akkor mondjuk az utolsó 5 másodperc adatait átlagolja, ha tempót állítok be, akkor meg mondjuk az utolsó 10-15 másodpercből számol.)
Nem a távokkal van problémám és főleg nem a futással egyhuzamban eltöltött idővel, hanem a tempóval, de idővel talán ezzel is elégedett leszek.
Más:
Most én vagyok a lányaim anyja is, mert a párom elutazott. Nekem ehhez szabadságot kell kivenni, hogy rendesen tudjam helyettesíteni. Kb. 10 perccel ez előttig úgy volt, hogy ma házitündér leszek.... most viszont kisütött a nap és bevillant a Domonyvölgy...
Ha ismered a képességeidet, van sokéves tapasztalatod (márpedig Ermak ebbe a körbe tartozik), akkor a tempó futások alkalmával el tudom képzelni, hogy ez nagyon is működhet sík pályán.
Mondjuk én nem vagyok teljesen tisztában azzal, hogy most Spenót a Polar tervet tartja be kőkeményen, vagy az Ensportos javaslatokhoz ragaszkodik megszállott ultrásként?? :) Azért 9:3 2x-es tókerülő bajtársunk 129-es átlagpulzusa figyelemre méltő, főleg azzal együtt, hogy az összes emelkedőt könnyed léptekkel megnyomta (faképnél hagyott bennünket)!
Ja, hogyne, idén futottál maratont (meg még fogsz is) és lenyomtál egy hatórás versenyt, de neked nincs értelmes futóteljesítményed, ellentéten velem, akinek ez a 32,6 volt élete leghosszabb futása.
Az a bajod, hogy a Polar személyében egy kápó az edződ. Én a magam edzője vagyok, így rendkívül elnéző és toleráns :)
Futottatok már úgy, hogy az órán adott tempótartományt állítottatok be?
Én még sosem, viszont ma reggel nordicoztam, és az utolsó három kilométeren néztem, milyen pillanatnyi sebeséget mutat az óra. A tempóm lényegében állandó volt - ezt gyors gyaloglásnál, kevés szint esetén könnyű elérni. A terep GPS-vételhez ideális dombhát, mérsékelt mennyiségű fával.
Az órán ehhez képest 6,2-8,4 km/h között sokmindent láttam, az átlag utólag kiszámolva 7,9 km/h volt.
Majd, ha nekem is lesz valami értelmes futóteljesítményem, én is ilyeneket fogok mondani és töröltetem az eddigi hozzászólásaimat, hogy ne lehessen bizonyítani, hogy korábban mit küzdöttem össze a különböző elméletekkel. :)
Gáncs helyett keress inkább kisebb, családiasabb versenyeket, az sokkal jobb futás szempontjából. A meleg meg tényleg ki tud ütni, volt nekem is hasonló félmaratonos élményem, még 2002-ben. Ugyancsak Nike (wizzair) - remekül ment az első fele, aztán a rakparti katlan kiütött, és csak kóvályogtam.
Gratulálok, ez a 3. hely a fiatalabbak között nagyon szép eredmény!
Az biztos, hogy a rövidebb távok erőbeosztását is gyakorolni kell egy jó eredményhez.
Korosztályos versenyt nem tudom milyen sűrűn hirdetnek 5 vagy 10 éves lépcsőkkel, de ha meghirdetik is, gyakran az is része a kiírásnak, hogy 1-1 korosztályban milyen minimális létszám esetén történik értékelés. De Te lenyomod a fiatalokat is.
Hízelgő, hogy azt gondolod nagyon gyors vagyok, de az nem olyan biztos. Nyilván különböző utcai futóversenyeket nem érdemes összehasonlítani, de az idén tavasszal futott 1:46:11-es félmaratonom szerintem nem nevezhető gusztustalanul gyorsabbnak a Tiednél, főleg, hogy azt nem 30 fokban futottam és azóta nem gyorsultam, mert nem az volt a cél.
Köszönöm.Az éremgyűjtést már megkezdtem .Ma "Csepel Futás" 3,3 km 40 év feletti kategóriában 3. hely. Itt jegyezném meg ,hogy a rendezők szégyelljék magukat, hogy nem volt legalább 60 feletti kategória .Becsülhetnék ennyire az idős hajlott korú embereket is. Akkor első lettem volna . Kb. 3 ezer forintból kijött volna a 3 medál a műanyagkulaccsal együtt. Mert oklevél sem volt.Az időm 14:11 ez 4:18-as tempó.Átlagpulzus 170.Maradt bennem.Elszoktam ,milyen távot kell futni rövid távon.. Még én is tudok hibázni..Utoljára erőből a (Sziget-futás) áprilisban futottam. Azóta sem nyomtam csutkára.Bár úgy gondolom havonta 1x kellene.Ezt halkan írom mert itt a falnak is füle van.És nem szeretném,ha "egy" topikos ellopná az edzéstervem..
Te gusztustalanul gyors vagy,ezért nem vagy ellenfél/ellenség.Sok sikert neked is,bár ha nem fejlődsz tovább ( netán megsajnálsz 1 vénembert) akkor ki tudja mi lesz még itt.
A biokémiát nem ismerem. Így fogalmam sincs a szervezet energia felhasználását hogyan számolják.
Én ebből a már többször betett grafikonból dolgozom:
Ezt az a gép rajzolta ki azonnal az élő adatokból, amire rá volt kötve a futópad, a 12 elvezetéses EKG és a légzést mérő és légzési gázokat elemző maszk.
Az biztos, hogy egy adott pulzushoz tartozó, a grafikonról leolvasható, összesített kcal értéknek megfelelő adatokat mér az órám olyan 5% szórással.
Mondjuk most szeptemberben 138-as átlag pulzuson mérte a tavaly novemberben 141-es pulzushoz pontosan meghatározott 857kcal/óra értéket.
De a fenti mellett a mérés további 8 grafikont is eredményezett:
Gondolkodtam egy kicsit az elkövetkező maratonommal kapcsolatban és most pechetek van, mert le is írom. :)
Szóval az van, hogy alacsony pulzuson már úgy érzem magam, ahogy mondjuk 5perces iramban szeretném érezni magam 1-2 év múlva. Most viszont ez még csak elég nudli tempóra jó csak és a végére felmenő pulzusom még ezt az érzést is elcseszi.
Éppen tervezgetem, hogy még a lassú futásokba is teszek most gyors szakaszokat, hogy felnyomjam valami értelmesebb tartományba az anaerob küszöbömet a következő 3-4 hétben.
Na, ez azért lenne jó, mert akkor nem 4:47-es, hanem esetleg 4:28-as maratont futnék, amitől a Világ sokkal szebb lenne másnaptól és ráadásul 300 szűz várna fanfárokkal a célban.
Szóval, most arra hajlok, hogy inkább rendesen megcsinálom a hátralévő Polar tervet, de nem extrémkedek sérülést kockáztatva.
Az új kimért alacsony pulzusommal csinálok egy tök rendes alapozást normális gyorsítással és tavasszal futok valamit, ami már legalább magamhoz képest értelmes lehet. (szőlőszezon után meg lefogyok úgyis :) )
Szóval, életem első maratonja lett volna a budapesti 2003-ban, de a verseny előtt egy nappal belázasodtam. Azóta se futottam le és most sokkal jobban esne egy tök semmilyen idővel lekocogni, mint a felétől szenvedni, mint egy kutya.
Köszönöm.Első félmaratonom volt.Mindent jól csináltam.A tempó megválasztása tökéletes volt.Holnap is úgy futnék.A meleg fogott meg.Hazudnék,ha azt mondanám,hogy szereztem tapasztalatot ,hacsak nem azt,hogy nem leszek olyan előzékeny a furakodókkal szemben.És például aki keresztbe fut azt lehet, hogy elgáncsolom. Gratulálok én is a félmaratonod és a tókerüléshez .Látom nagyon jössz fel 10 km-en is. Addig nincs baj amíg nálam lassabb futsz :-)
Az is bekavar a dologba, hogy igazából eléggé mérhetetlen ez a kcal dolog. Kajáknál egy gömbben égetik el a cuccot, ha jól tudom és ott méregetik a termelt hőmennyiséget. Na, itt jön be, hogy mindenki máshogy emészt. Az égetés eredménye egy statisztikai valami, ami ugyanúgy (nem) működik, mint a pulzusra vonatkozó képletek. Csodálkoznék, ha a bennünk tárolt energia felhasználásában ez máshogy lenne.
Úgy vagyok ezzel, mint a pulzussal. Tendenciákat érdemes figyelni és azt is egyénenként. Összehasonlítani nem sok értelme van... bár 9:3 kartárs legújab edzéseinek pulzusadata rohadtul érdekelne. :)
Próbáltam leírni amit gondolok és nem sikerült, mert nagyon túlbonyolítottam és belekeveredtem én is.
Futásnál, azonos tempónál a nagyobb passzív tömeg cipelése is növeli a pulzust így egy adott táv kalória felhasználást is. Ezért a túlsúlyod emeli a kalória felhasználást amikor egy adott távolság megtételéhez szükséges kalória értékről beszélünk.
Azzal a mondattal adott pulzuson időegység alatt felhasznált kalória mennyiségére gondoltam, ami sebességtől független paraméter, ahogy az edzés adataimat nézegettem. A passzív tömeg (zsírtömeg ) változás csak arra van hatással, hogy mennyi a sebesség. Ha csökken a passzív teher, akkor gyorsabb vagy azonos pulzuson ezért azonos percenkénti kalória felhasználás esetén is kevesebb kalóriából teszel meg egy adott távolságot.
Az adataimat nézegetve azt látom, hogy például egy kb 1 órás 138-as átlagpulzusú edzés energia igénye magasabb lett egy év alatt az 5 kg fogyás ellenére percenként olyan 1,64 kcal értékkel az órám szerint. Már csak ezért is jó lenne elmennem ismét egy vizsgálatra, hogy megtudjam ez igaz-e? Ha igaz is, ez csak akkor baj, ha nem a zsír arány növekedése fedezi a többletet.
2016 februári MTB , és 2016 novemberi és egy idén szeptemberi futó edzést hasonlítottam össze, mindhárom 138 átlag pulzusú volt, tehát az átlagot tekintve aerob tartományú.
Ami a két futó edzés között teljesítmény különbség az 35mp/km átlag tempó javulás. (nem azonos domborzatú futás volt az idei volt szintesebb) de ezt szerintem az óra nem veszi figyelembe.
Az óra beállításaiban csak az emlékeimre hagyatkozom, de tavaly még február kb 90 november kb 88kg testsúly most 83 kg.
Ami még változott az óra beállításain azóta: VO2 max 45-ről 53-ra emelve. A max pulzus 170-ről 177-re emelve és az aktivitási szint közepesről top-ra emelve.
A két 2016-os edzés alapján 138-as pulzuson kb 12,66 kcal/ perc volt az energia felhasználás
Az idein 14,3 kcal/perc.
Néztem alacsonyabb átlag pulzuson is, ott is azt látni, hogy idén a fogyás ellenére magasabb 1 perc edzés kcal felhasználása azonos pulzuson. Van szórás az adatokban de egyértelmű a különbség.
Amennyire emlékszem valamikor februárban írtam át az órában az aktivitási szintet és utána emelkedett az egységnyi idő kalória felhasználása.
Megnéztem, a júliusi tókörnél 1925kcal volt a fűtőanyag felhasználásom. "A kalória(cal) az energiamértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg." írja wiki. Na most akkor számoljunk! 69000 g vagyok ...... :D
Na, most már kicsit személesebben is gratulálok Csempának a maratonhoz! Nagoyn szépen építed fel magad, a futásaidat, semmi kapkodás! És milyen remek időt futottál! Nagy gratula mégegyszer!
Illetve Longnak a remek 10 kilométerhez is gratulálok! Remek! A kvöetkező a 2 órán belüli fm :-) Ebből is látszik hogy a következetes edésmunka meghozza a gyümölcsét.
A tókerülőknek meg annyit, ha midnen rendben lesz, a követekőre már án is megyek (és eddig úgy tűnik hogy minden rendben, de nem akarom elkiabálni).
Nagyon régen volt már, amikor ilyen jól sikerült nekem futás. Remélem, neked az edző ebben is segít, de nem lennék meglepve, ha évek múlva is ez a versenyed lenne az etalon erőbeosztás ügyben. Ez nagyon jól sikerült szerintem. Gratula megint!
"A testsúly változása csak akkor van hatással szerintem a kalória felhasználásra, ha nem csak a zsírszövet mennyisége változik."
Ezzel vitatkoznék. Ha minden beállítást változatlanul hagyunk az óránkban és egy 10kg-os hátizsákkal futunk, akkor a pulzus magasabb lesz, így a számolt kalória érték is megemelkedik. Mivel a pocaknak nincs pozitív hatása a teljesítményre, nekem így tűnik logikusnak.
Tévedek?
Én nagy jojós vagyok. Doki javaslatára fogytam/fogyok fehérjeturmix segítségével, mivel így elérhető, hogy minimális legyen az izomból fogyás és kb. álladó maradjon az energiafelhasználásom a fogyás után is.
Nagyon figyelek erre és a baromi okos mérlegem is azt mutatja, hogy ha zsírból fogyok, akkor nem változik a napi alap energiaszükségletem. Emiatt gondolom, hogy a zsír csak ballaszt és alap energiafogyasztás ügyben és mozgás esetén csak több energia befektetéssel jár a háj mozgatása.
Nekem ma volt a Vár a Hármas. 40km, 1700m szint, 5:38/km átlag, 3:37. Jól èreztem magam és az időjárás is megkegyelmezett, alig esett. Még egy második hely is összejött, bár nem voltunk ma sokan. Bővebben később.
Na most kuldtem el a tegnapi adataimat, igy ide is bemasolom oket, mivel meg tart a booodogsag. :)
1 km 5:58p/km 149 átlag
2 km 5:57p/km 158 átlag 3 km 5:50p/km 158 átlag 4 km 5:45p/km 161 átlag 5 km 5:40p/km 164 átlag
6 km 5:47p/km 166 átlag
7 km 5:39p/km 169 átlag
8 km 5:29p/km 171 átlag
9 km 5:31p/km 170 átlag
10 km 5:26p/km 176 átlag
10.1 km 4:54p/km 180 átlag
Nem meglepo modon 5km-nel volt fordito es frissito, ott ittam ket kortyot, ez latszik is a tempomon.
7 km korul ert veget a komfortzonam, utana mar nem volt annyira jo es az utolso km volt igazan kellemetlen.
De ez biztossa tett abban, hogy erdemes lenne komolyabban venni az edzest (es majd a versenyeket is), mert akkor jonnek az eredmenyek. Jovore az 50 perc acel :D
Nem önmagában a súly az eltérő kalória felhasználás oka persze az is hatással van rá.
Az óra a pulzus és a beállított testméretek alapján számol véleményem szerint. Lehet a max és min pulzus adatokat és VO2 max paramétert is tartalmazó óráknál ezeket is figyelembe veszi.
Az energia felhasználás oxigén felhasználás és az arányos a pulzus számmal.
Nekem a tegnapi közel 4 órás futás 2530 kcal volt 119 átlag pulzuson 84 kg órán beállított test súly 178 cm magasság és 53-as VO2max mellett. Nem hiszem, hogy könnyebb lennék mint Spenót.
Visszakerestem egy januári 4 órás edzésemet, ott 131 átlagpulzuson, kb 88 kg testsúly és úgy emlékszem 44-es VO2max-nál 2818 kcal volt az óra mérése.
Ezek az adatok nagyjából megfelelnek a terheléses vizsgálaton meghatározott adataimnak. Akkor a 141-es pulzushoz 857 kcal/óra energia felhasználást határoztak meg, a 89 kg tesztidőponti testsúly mellett.
Az egyéb pulzus adatokhoz tartozó energia felhasználás egy grafikonról nagyjából leolvasható.
Azt látom, hogy jelenleg, az órám szerint, kicsit magasabb fogyasztás tartozik egy adott pulzushoz, viszont nagyobb a futó sebesség így magasabb leadott teljesítmény, mint tavaly novemberben a teszt idején. A sebességre a testsúly is hatással van futásnál, így nem egyszerű az összefüggéseket kimutatni házilag a teszt ismétlése nélkül, de mert a kerékpáron bizonyos körülmények között testsúly függetlenül összehasonlítható az erőnlét, így egyértelműen és jelentősen erősödtek a lábaim tavasz óta, azaz nagyobb teljesítményre képes az izomzatom alacsonyabb pulzuson.
A testsúly változása csak akkor van hatással szerintem a kalória felhasználásra, ha nem csak a zsírszövet mennyisége változik. A zsírszövetek energia raktárak, szerintem az oxigén felhasználás nem függ a raktározott zsír mennyiségétől, mert úgy olvastam a zsírsejtek mennyisége közel állandó.(kivéve ha zsírleszívással fogy az ember) Régen olvastam, de itt egy friss hivatkozás:
Vajon mit mutatna nekem egy ismételt teszt? Főleg az érdekelne hogyan változott az energia felhasználásom adott pulzus értékeken az elmúlt egy évben. De azt hiszem visszafogom magamat, mert most nincs olyan cél a jövő évben, ami miatt érdemes rászánni az vizsgálatra az időt és az anyagi erőforrásokat....
Köszönöm! Én tényleg lassan melegszem be, annak ellenére, hogy most a verseny előtt két kört is mentem a stadion körül létesített futópályán, ami lejtőt-emelkedőt egyaránt tartalmaz (3-4 km). Én elégedett vagyok a mai teljesítményemmel, az első két versenyző túl messze volt ahhoz, hogy utolérjem őket. A tavaszi versenyen inkább szerencsém volt, hogy 90 emberből nem igazán akadt valódi ellenfél, és első tudtam lenni.
Ekkora különbség a kalóriában a súlyaink miatt? Nem hinném, mert nekem nincs relatív túlsúlyom (no jó, a tizenévekkel ezelőtti, kezdő futóbolondos korszakhoz képest vannak plusz kilók), szóval 183 cm/78 kg vagyok most, és a TomTom 2908 kalóriát számolt ki tegnapra.
Köszönöm! Tényleg nem voltak ott, hiszen mindössze ketten voltunk Magyarországról, Muhari Gábor (8. lett) és én. A mai eredményhirdetésen azért jólesett, hogy a szpíker megemlítette ezt a múlt heti százast, így kaptam némi plusz tapsot is...:)
Oktoberben a hosszu hetvegen a Matraban leszek elorelathatolag. Lenne valakinek kedve keresztulfutni a Matrat? Olyasmire gondoltam, hogy Paradsasvari kanyar-Matrahaza-Kekes-Matrahaza-Matrafured. Bar nekem Matrafured helyett vissza le a kanyarba jobb lenne. :) A tav kb 24 km es egy baratsagos 700-as szint aszfalton.
Köszönöm az elismerést! Az tény, hogy 14 éve kezdtem futni, de sosem használtam pulzusmérőt. Ez is csak tavaly december óta van, akkor kaptam az órához. Tulajdonképpen nem is figyeltem közben, hiszen korábban is érzésre futottam mindig. Nekem az életkor átlagához képest is alacsonyabb a pulzusom, úgy gondolom.
Túl nagy előnyhöz tényleg nem lehet jutni a Tortúrán, de könnyebbé tenni igen, pl. van ahol futhat az ember az úttesten az erdei út helyett, ami nagy hó esetén azért kényelmesebb. De hát ki tenne ilyet?:)
A logisztika az egyetlen nehézsége ennek a túrának, de valahogy mindig megoldjuk. Pl. egy ember a feléig fut, ott valaki átadja neki a kocsit, és futja a második felét. Így jut el a kocsi a rajtól a célba...:)
A pulzusgörbéd nagyon érdekes számomra. Valószínűleg a sok-sok éves tapasztalatod és a rutinod miatt látom ezt a félelmetesen jól felépített futást ennyire profinak.
Hogy ne mindig csak ájulásig dicsért Polar legyen. kérdezem én Spenót futótárs ennyire kövér , vagy én vagyok ennyire sovány, vagy mi a franc okoz ekkora különbséget???? (kalória)
Megvolt a Nagyerdei Terep Maraton őszi fordulója Debrecenben. Én csak egy félmaratont vállaltam, ahogy azt már korábban is írtam. A maratonon 30-an, a félmaratonon 90-en, a negyedmaratonon 140-en indultak. A múlt heti lengyel százassal ellentétben itt gyors tempóra volt szükség, amit nem tudtam, hogy fogok bírni. Már az elején ellépett 6-7 ember, én pedig tisztes távolságból szemléltem az élmezőnyt. Abban biztos voltam, hogy a tavaszi fordulóban elért 1. helyet nem tudom elérni, de még a dobogó is kérdéses volt. Bár felhős idő volt, az erdőben elég fülledt volt a levegő, és a homokos részek -amikből volt bőven - sem kaptak elég esőt ahhoz, hogy ne süppedjenek. Plusz a szervező - aki egyébként jó barátom - kicsit változtatott is az útvonalon, beletett egy homokdombot is, aminek sokan nem örültek. Én 2,5 deci isot vittem magammal egy kis üvegben, hátha pont a frissítőknél töltött időn fog múlni a dolog...:) Már jóval 12 km körül jártunk, mikor sikerült megelőzni a 3. helyen futó embert. Az első két versenyző olyan távolságra volt tőlem, hogy nem is gondolkodtam abban, hogy a közelükbe kerüljek. Végül sikerült megtartani a 3. helyemet, és így a dobogóra kerülni. A táv óra szerint 20,7 km volt, de terepen nem is elvárható, hogy pont 21,095 legyen:). Sokkal keményebb volt ez most nekem, mint a tavaszi forduló, ahol meglepetésemre már 6 km-től egyedül futottam a célig. Itt bizony embereimre találtam...:)
Tegnap ota odegesit, hogy miert lett kozel 40 mp kulonbseg az en meresem es a chip idom kozt. Most kideritettem. A 30-60km csapatot elobb elinditottak 40mp-vel es mi is ugyanazt a rajtidot kaptuk...
Kedves Polar flow-t használó, ismerő futótársaim! segítsetek! Mi lehet az oka, annak, hogy van egy olyan hónapom, amit nem jelenít meg a felület Recovery status fülön????? A többi hónap rendben van.....
Itt az ideje a torzsizmok erositesenek. Olyan izomlaz van a derekamban, hogy majd besz@rtam reggel mikozben felultem az agyamban. Lehet ketto langost kellett volna enni tegnap, hogy gyorsuljon a regeneracio.
Mondjuk azon az útvonal miatt kispistázni sem lehetne úgy mint egy olyan túrán ahol ugyan ott a cél mint a rajt.
Aki esetleg nem ismerné, a Tortúra túrát, Miskolcon van a rajt és Egerben a cél és közben Bánkút érintésével a bükkfennsíkot is meg lehet csodálni. Kb 2200m szint van a 65 km-en. Szint és útvonal rajzom még nincs róla, csak 2 pulzus görbém, lehet idén rögzítem a hiányzó adatokat is.
Ilyen kilátó hely is van az útvonalban a Tar Kőről.
Barnarizs, bulgur, gersli, gyömbér, fokhagyma, cukkini, sárgarépa, káposzta, és egy picike füstölt húsos szalonna. A tányérban (ami egy két literes űrtartalmú tál) nyakonöntve kettő lágyrasütött tükörtojással. Nem kérdezted, de ez a titkom! :D a kérdésdre csak a moderátor engedélyével merek majd válaszolni, mert volt benne melegebb éghajlatra invitálás is! de a 8 főt a kerékpáros javasolta sportszerűen nekünk.
Gratulálok mindenkinek a hétvégi futásaihoz, különösen Csempának az első maratonhoz, ráadásul terepen! Nem túl szokványos, hogy valaki szintes pályán futja az elsőt. Néhány ismerősöm pl. a Nagyerdei Terep Maratonon debütált itt Debrecenben, s bár az terep, természetesen a szintkülönbség elhanyagolható benne. Ahogy elnézem a pecsétek számát, elég sok ellenőrzőpont volt az útvonalon. Mondjuk, én csak két TT-hez tudok viszonyítani, a Téli Mátra XL-hez és a Tortúra 65-höz, mert ez az a kettő, amire évről évre elmegyek. Utóbbin a 65 km alatt nincs ennyi pont...
A Nagyerdei Terep Maraton őszi fordulója egyébként éppen ma lesz, én egy héttel a 100 km-es lengyel verseny után csak egy félmaratont vállaltam. Egy kollégám itt futja ma az első maratonját, nagyon kíváncsi vagyok, hogy sikerül majd neki.
Vigyázunk, hogy a hóhatárig ne menjünk föl, de pákozdon van egy utca, ami brutál meredek és legalább 48m hosszan emelkedik. Szerencse, hogy futás előtt vagy 15 percig tökörésztünk az alaptáborban. :)
Nekem bejött, bár időnként soknak találtam benne az aszfaltot. Gyakran tért le keskenyebb, kis szögben elágazó ösvényekre, ami a track alapján nehezen volt beazonosítható azonnal. Viszont ha az ember már legalább 10-szer végigtolta, akkor már nem lehet gond. Szerintem voltak ott egy páran ennél még nagyobb helyismerettel is :)
Kevés emelkedőn kellett (volna) gyalogolnom, jól futható az útvonal. Én is inkább csak a maratoni táv tisztelete és a kevés alvásom miatt gyalogoltam legtöbbször.
Igazad van. Elöl kellett volna maradnom és tohonya testemmel eltorlaszolni az utat. :) Majd legközelebb.
Egyébként a mai futásra 54 piculát kaptam, míg a júliusira csak 51-et, ami gyorsabb lett, de magasabb pulzussal.
Próbáltam valami pozitívumot kipréselni a két kör közötti adatokból.
Az látszik, hogy most sokkal tovább volt lent a pulzusom, mint akkor. Ha ügyesen elfelejtem, hogy múltkor melegebb volt és hamar kijött a nap a felhők közül, akkor látszik a fejlődés. Egyébként semmi.
Baromi gyenge a teljesítményem 145 fölött. Remélem, hogy 3 hét alatt sikerül ezen valamit csiszolni, különben igen szenvedős maraton vár rám...
Egyébként akkor lettem mindig lassabb, amikor lemaradtam valami miatt és próbáltam felzárkózni. A maratonon ilyet nem fogok csinálni.
Tókerülőknek: a Szúnyog szigetre enni kell menni, utoljára harcsapaprikást ettem ott. Nektek is biztos jól esett volna, a harcsa gyors, erős, ideális sporttáplálék :)
Ahogy néztem 1200 m feletti szint van az útvonalban a kiírás szerint.
Ezt papírt meg kell őrizni. Én is egy TT-n futottam az első hegyi maratonomat, bár akkor nem így gondoltam rá, egy szimpla edzésnek szánt teljesítmény túra volt, amit sikerült olyan tempóban végig futni, mint később már soha. Meg is van az igazolólap róla.
De annyira fura nekem ez az irány. :-) Kb. 5-6 Velencei-tó köröm van futva, és sok száz bringával. De nekem mindig az óra járásával egyező az irányom. Ez most nekem olyan, mintha visszafelé menne a verseny a Hungaroringen. :-)
Kedves 9:3! Tudom, érzem, hogy kicsit zavar a dolog, hogy Neked még nincs running indexed! Jogosnak tartom, és a mai futásoddal, az emelkedők kimagasló megfutásával, a véghajráddal kiérdemelted a virtuális running index értéket, mely Nálad is 70 közeli! Gratulálok! :)
Hazaértem kényelmesen a tókerülésről. Most üzemeltem be az emlegetett pároló készüléket. érdekesség, hogy oda sót nem teszek ! :) Ismét remekül éreztem magamat, a jeges lábfürdő kifejezetten jól esett. Mivel egy kedves kerékpárostól kaptunk egy remek ötletet, a következő alkalommal 8 főre szeretnénk bővíteni a létszámot! lehet tervezgetni! Köszönöm a társaságot, sok új gondolat került az agysejtjeim kommunikációjába.
Nana! Akkor még nem tudtam, hogy létezik a Szúnyog sziget. Most meg már ismerős volt. :) Egyébként tényleg direkt mentünk oda, csak nem túl egyenesen. :)
Igen, láttam, de azért így is előbb indultál, mint mi :)
Velence:
ismét klassz volt, örvendetesen bővülő létszámmal, remek társaságban, jóleső tempóban. Megint csak elmondhatom, hogy ennyit egyszerre (távban és időben is) még nem futottam.
A zónázós, running indexes témáknál lefoglaltam magam a táj szemrevételezésével, a vízimadarak figyelésével, illetve azzal, hogy magam elé képzeltem a futás utáni sajtos-tejfölös lángosomat. Hiába, a sufnimódszerekkel való felkészülésnek is megvannak a maga örömei :)
Ráadásul új helyekre is eljutottam, ahol még nem jártram, ezért külön köszönet túravezetőnknek, Spenótnak.
Hú, de remek program lett ez a mai tókerülés! :) Az év leghosszabb futása, jó közérzet, tetsző átlagpulzus, príma társaság, jóféle időjárás (szeretem az esőt) :), minden klappolt! Azért az nem volt túlpropagálva, hogy hegyeket is meg kell mászni... :)
Az majd novemberben lesz. Csak rrroka akart rábeszélni ezen a versenyen, de ha rá hallgatnék, akkor kevesebb PB-m lenne idén, mert kimaradna a terep maraton a sorból :)
Bajtársak, ez a mai futás nagyon jó volt! Tök jó társaság vagytok!
Longnak gratula a sietéséhez!
Én a kör végére megint elfogytam. Remélem, a 3 hét gyorsítás elég lesz valamire. Addig semmi baj nincs, amíg el nem érek egy bizonyos pulzust. Onnan már nem annyira jó. Jövőre már jobb lesz. Elszánt vagyok. :)
Na ma reggel a varakozasokat felulmulva sikerult teljesitenem a 8. Velence Szupermaraton 10k tavja.
A forumlakok egy reszenek szemelyesen elmondtam ma, de hatha mast is erdekel, hogy en is bekerultem a sub60min csoportba 10k tavon a pompas 57:40-es idommel. Varakozasokat felulmulva sikerult. Szep egyenletes tempoban, az utolsot megtolva es meglepodve meg sinaltam. A pulzusomat azt hiszem rosszul mondtam Spenoteknak es nem 168-as atlag lett, csak 165. Illetve a max a befuton 181.
Utana kaptam egy jo labmasszast es koccogtam a tokerulo forumcsapat ele. Ott meg osszejeott meg 5.8km. Szoval osszessegeben egy franko futonapot zartunk a sracokkal, volt eszem-iszom, citromos gosser, sos-kakaos palacsinta, kola, sajtos-tejfolos langos.
Nyirmogos rész: betegség volt a családban az éjszaka, ezért keveset aludtam. 02:30 körül azon gondolkodtam, hogy talán mégsem indulok el ezen a futáson ilyen kialvatlanul. Az ébresztőt viszont elfelejtettem kikapcsolni, így 05:20-kor keltett. Kinéztem az ablakon: sötét volt, hideg, esett, kicsit fújt a szél. Rögtön éreztem, hogy a leginkább ma reggel egy hideg, esős terepmaratonra vágyom. 7:15-kor rajtoltam :)
Azért mertem nekivágni, mert a szerdai utolsó futásomon éreztem, hogy jó formát sikerült összehozni mostanra. A Börzsöny 36k1600 rendesen elfárasztott, de azt éreztem, hogy most sokkal jobb erőben vagyok már.
Az a rendezvény az 1000Ft-os nevezési díjával nagyon olcsó. Igazán rajt sincs, és még a lapokon sem tüntetik fel a rajtidőt. Csomag megőrzés van. A pálya kijelölése messze állt az optimálistól helyenként. A rajtnál kaptam egy kis füzetet, abban térkép és itiner, de esett az eső, be kellett zacskóznom, abban meg nem lehetett lapozgatni egyikről a másikra. Ha nem lett volna track-em az órán, akkor többször is alaposan eltévedtem volna. Így viszont soha nem mentem 25m-nél többet rossz irányba...
Az első óra nehezen ment, folyton felszökött a pulzusom (a futás többi részén egyszer sem volt ilyen magas). Ennek lehetett az oka a kevés alvás, vagy az, hogy a rajt előtt másfél órával fejeztem csak be a kiadós reggelimet. Vagy bármi.
Az ez után következő 4 óra viszont kifejezetten kellemes volt. A kevés alvás miatt inkább csak végig kocogtam a távot, semmit nem erőltettem, nagyon jól eső futás sikeredett így belőle.
Végig jól működött a folyadék pótlásom, és a kalória pótlásom is, ahogy az ISO-k és gélek is remekül működtek (az 1 db sportszelet is:)
Az idő is kedvezett, ritkán és csak percekig esett, és akkor se nagyon. Nem volt meleg, épp kellemes, 13 fok körül lehetett az első órákban, ezért rövidnadrág és póló éppen elég volt a mellény alatt.
Jövöre is megyek, de akkor már 50km-re.
Mérések:
táv: 41.53km
szint: 1212m
menetidő: 5:12:52 (nagyon elégedett vagyok ezzel a kocogó tempóval)
Vicces, de egyetlen egy ismerosom volt elegedett a felmaratonjaval, mindenki masnak volt valami baja. Hasmenes futas kozben, szetgorcsolt lab, pedig az irammal nem volt baj, megutotte a masaikat a meleg, stb. Aki az elsot futotta tok elegedett volt mindennel :)
Közkívánatra írok nektek,hosszú szünet után.Hiányomnak csak Te és Amatőr adott hangot.A többi futótárs biztos félénkségből nem tette ezt szóvá,de érzem ,hogy annyira szeretnek,hogy könnybe lábad a szemem .Milyen szerencse ,hogy nem papírra kell írom,így nem lesz rajta paca.Az edzéstervemről röviden. Március óta futok 20 km -t minden 4.-ik nap.Előtte mint tudjátok csak futkároztam. Kizárólag csak minden másnap futok. 10,5 km-t váltja a 20 km-t. A 10,5 km intervall. 7 perc közepes intenzitás,majd ezt követi 7 perc tempós.Általában 160-as átlagpulzussal.A legjobb időm 10,654 km 50:58 ez 4:47 tempó.A hosszú futásaim ( 20 km) már 5 perc/km körüli .150-155 pulzus között .Futottam már 4:58 tempót is 19,8042 km 1:38:30 .Igaz,hogy akkor 163 volt a pulzusom. A 20 km-t 5:10 km/perc alatt futom már mindig.A zsírégető zóna nálam nem szerepel az edzéstervemben.Leghosszabb futásom 26,4056 km (2x futottam ezt a távot életemben) 2:19:02 ez t 5:16 tempó 155 pulzus.Úgy gondolom,hogy a töretlen fejlődésem annak köszönhetem,hogy minden futásom legalább közepesen intenzív tempó.Szinte hétről hétre fejlődöm.Sérülésem több mint 2,5 éve nem volt.
És most a WIZZAIR. Azt terveztem,hogy Amatőr legjobb idejét 1:44:41 megdöntöm.Ez nem jött össze.1:47:18 volt az időm.Taktikám egyszerű volt.Végig egyenletes tempó. Rátapadtam az 5 perces iramfutóra.Ezt ment is kb. 11-12 km-ig. Utána elengedtem. Győzött a meleg.Nem tudom mennyi volt a pulzusom,mert otthon hagytam a pulzusmérőt és az órát is.Igaz nem befolyásolt volna,mint ahogy soha.Nálam a pulzusmérő olyan mint az óra. Fejlődésmérő eszköz. A dolog pikantériája ,hogy 19 km-nél elhagytam a chipem. Se óra,se pulzusmérő,se chip. Akkor vettem észre amikor már a rajtszámom egyik sarka is leázott. Ezért kissé dühösen értem célba,hogy fordulhat ez elő? Még vagy egy tucat futó járt így.Benne van a lábamban az 5 perces tempó,ideális körülmények között. November 26.-ig fog csak vigyorogni Amatőr. A Sziget-csúcsa már a múlté A siófoki félmarcsin a félmaraton csúcsa is az enyészeté válik. Kérdés,hogy mennyire fogja Őt zavarni.Képes lesz-e élete eddig legjobb félmaratonját ,50 felett túlszárnyalni.Érez-e magában annyi motivációt , hogy tegyen ellene ,vagy beletörődik ,hogy egy nyugdíjas,rövidlábú,lúdtalpas ,kezdő futó mögött kullogjon .Jövőre maraton 3:45 ami azt jelenti,hogy a még meglévő, párnája alatt féltve őrzött legjobb maraton ideje a feledés homályába merüljön .2019-ben 3:30-as maraton.Félmaraton 1:40 jövőre.
Édes kérdés, vagy S.O.S. ! Kérdeztem már, vagy most kérdezzem meg, vagy újra kérdezzem?? A hátitáskámat be tudom tenni az autódba, futás idejére? Jelige: utána szeretnék száraz ruhában lenni!
25km/h átlag sebesség egy viszonylag sík több km hosszú emelkedőket nem tartalmazó útvonalon túra tempó ahol lehet nézelődni tájat csodálni. A 30km/h átlag közelében már intenzív teljesítmény túra és a verseny tempó kezdődik :-)
Nem a 30km a sok bringával, hanem az az idő amíg nyeregeben kell lenni ahhoz, hogy egy kocogó ezt a távot megtegye. Az alatt egy bringás aszfalton nem akár 100 km-t is mehetne túra tempóban.
Átlátszó, de én igazából csak többet vártam tőled.
Nekem pl. tetszett a jól előkészített "egyik lányom vírust kapott, én pedig el szoktam kapni" dolog is. Annyira megtetszett, hogy én tényleg elkaptam valamit a nagyobbiktól. Köhögök.
Nem vészes, de ha azabb lesz, akkor is megyek, csak akkor bringával kísérem a kocogókat. Így mehetnek az 5percesek is. :)
183535, 183732 hsz., és már csak Pompom lázlapja hiányzik a három testőréből. :) Ja, de az övé nem lesz meg, mert nem volt órája. Valamelyikőtök érdeklődött Pompom után, neki hogy sikerült a WizzAir feles.
Vártam-várok, hogy idetalál, mert szép ideje lett, habár nem tanulságok nélküli, legalábbis ami a szép, napos időt illeti. :)
150-es pulzust próbáltam tartani. Elején ment nagyjából a megcélzott 5:40-es tempó, de elkezdtem lassulni meg szenvedni. Visszavettem annyira, hogy ne szenvedjek túlságosan.
Ha nem jön velem Amatőrön kívül senki, akkor inkább egyenesen a tóhoz mennék. Ha átülnél hozzánk, akkor szívesen arra kanyarodunk. Gugliba írd be, hogy Velence, Béke utca 1, majd kapcsold ki az autópályát. Ott kell menni, ahol így mutatja.
Most megnéztem 4:15 fele 170-et lépek, már amennyire pontos az óra mérése. Ez 1.40-es lépéshosszt jelent, ezt nem érzem hosszúnak. Sőt, az egyik résztáv elején tegnap nagyon szép ívesen szedtem a lábam és ott csak 160 volt az óra szerinti lépészámom, plusz a tempóm 3:50 körüli volt akkor, ez 1,60m körüli lépéshosszt jelent. Na akkor volt szép (szerintem) a futásom, legalábbis éreztem a lábam körzését.
Igaz, ha Mr Long (ez egy beszédes név?) nagyon magas akkor jogos
Egy gyors szieszta gugli, nomeg a britt tudósok szerint a 180as mindig jó varázs ütem baromság, a legjobb ha a sebességgel a lépéshossz és az ütem is nő, bár a lépéshossz jobban.
Azonos magasságú ill. lábhosszú profik azonos tempó mellett azonos lépésszámmal futnak,
ha nem azonos a lábuk, akkor a lábhossz négyzetgyökével arányosan nagyobbat de kevesebbet lépnek a magasabbak.
Szerintem futóiskola kérdése. A rövid sprinteknél figyeltem meg, hogy van a normál futásom, amikor gyorsaságot próbálok kihozni a hagyományos futóstílusomból, és van amikor jobban dominál a lábujjhegyes elrugaszkodós technika. Nagyon rövid sprintnél egyértelmű az utóbbi.
És hogy jön ez a lépésszámhoz? Valamelyik gyorsabb. De szerencsére nincs olyan kütyüm ami megmondaná.
Én írtam valamikor az uh gélt. Mondjuk pont nem használom, pedig kellene, pl. tegnap is az első másfél kilométeren mintha az életemért futottam volna. Pedig vizeztem előtte. Télen még inkább így lesz, mert még izzadni se fogok. Szinte mindig rossz az eleje, még szerencse, hogy akkor még nem kell nézni, működik érzésre.
Nem te írtad az ekg gélt? Tavaly uh gélt vettem, a gyógyszerész szerint kb megegyeznek és az én célomra okés. okés is volt, igaz közben beszart a pántom. Szerintem nem attól, csak megsérült a gumitappancs ahol vastagságváltozás történik rajta, elnyíródott.
Télen többször hógolyóval kellett nedvesítenem. Nálam télen csak akkor működött rendesen, ha lucsogott. Nagyon nem zavart, de nem gond, ha kihagyhatom. :)
Én még soha egyszer se vizeztem a polár pántot, nem is értem ezt szokást (tudom, hogy az útmutató is írja). tökéletesen működik anélkül is, már az elején is, később meg úgyis beleizzadsz.
(nekem hordani se gond, de mondjuk én a kompressziós cuccokat is szeretem szóval nem mérvadó a véleményem :-)
főleg a 600as szakaszon 156lépés/perc 4:43as tempóhoz
de a 400-on 164 lépés/perc (4:15ös átlag tempóval) is nagyon elmarad a nagykönyv szerint ajánlott 180 lépéstől. Itt a maxod is épp csak a 170et érte el.
Kíváncsi lennék a rutinosabb szakik véleményére lépésszám ügyben (nekem ez itt mindenképpen fejlesztendőnek tűnik)
Ezt remélem csak viccnek szántad. Ennél értelmetlenebb szerkezetet még nem láttam a fitness cuccok között. Olyanoknak szánják akik optikai mérést akarnak mert az most a menő. Ha már nem az óra mér inkább a pontosabb öv legyen mint ez a vacak a karodon.
Azért megyek, hogy végig egy csapatban menjünk. Ha nagy gond lenne a tervezett tempó, akkor nem is mennék. Csak az első 1- 1.5 óra lesz szokatlan. Utána már rövidülni szokott a lépéshosszam és komfortos a 7 perces tempó is.
A negatív split az a nagyon jó érzéssel és remek idővel teljesített maraton szent grálja, de szerintem is jobb időeredményt lehet elérni azzal, ha gyorsabb az első fele és minimálisan lassabb a második, abból adódóan, hogy már csak annyi megy. :) ha percekkel gyorsabb amásodik, akkor az szerintem el lett óvatoskodva.
Oh, negatív split, a maratonfutás szent grálja! :) Egyszer voltam a közelében, 2008-ban, ma is PB, 1:55:46-os felesre végül 1:56:18-as második fél jött. Lassan 10 éve, na, ez nem lesz már sohasem. :)
Futás végén, nyűjtás előtt vettem le, abban futottam. A Polar V800 alá én mindig teszek valamit, hogy ne csúszkáljon, ne zavarjon, így igen macerás lett volna már levenni közvetlenül futás előtt. Meg ha elbaltáztam, hát megoldjuk a dolgokat, "szenvedj marha, ha nem figyelsz" mottóval! :)
Soha nem tudhatja az ember hogy mire bukkan a küszöb alatt. Lehet még egy küszöb pulzusra is :-)
Én 2005-ben úgy terveztem a maratonra a pulzusom, hogy az előtte futott szeptemberi Nike feles pulzus adatait hozzam a maraton második felén.
Mondjuk én nem olyan szépen fokozó tempóval futottam a felest mint Te most. A tervhez képest egy kicsit elfutottam az elejét a felesnek és a maratonnak is, így emelkedő pulzus mellett lassultam mindkettőn.
Ati_66, írod: "Ha valaki a határait feszegetve fut 1-2 óra időtartományban az biztos megtalálja a saját küszöb pulzusát."
Akkor elkezdem keresni a küszöb pulzusomat, a küszöb alatt megtalálom? :) De tényleg, ha nagyjából hihetőek a TomTom adatai a WizzAir felesről, abból mit nézzek vajon? Vagy inkább futni kell, az a biztos. :)
Ahogy Spenót is írta és Te is írod ez a 80% körüli küszöb jól tapasztalható határ. Ha valaki a határait feszegetve fut 1-2 óra időtartományban az biztos megtalálja a saját küszöb pulzusát. Ami a magasabb anaerob küszöböt illeti, azt nem hiszem, hogy tapasztalati úton hasonló pontossággal meg lehetne határozni. Úgy emlékszem ez a 80% az átlagos érték, de nem is csoda elég átlagos egyéb fizikai paraméterekkel rendelkezem, a max pulzusom is elég közel van fapados 220-életkor képlet eredményéhez.
Ami a Deseda ultrát illeti, írtad, hogy jól elfutottad. Ezért aztán nem is csodálkoztam, amikor láttam, hogy az első 4 kört a sárga zóna határán nyomtad mintha csak egy maratont futnál.
Fuuu, meg este is eleg meleg volt, rendesen leizzadtam.
Megy a hergeles szombatra, fincsi 3000m+(1000m+600m+400m+400m)/1perc volt a mai adag. Hat a vegere rendesen beszaras szelen altam, majdnem kijott a max pulzus. 3 perc mert setaval a vegen, hogy mennyire nyugszom meg. Ahhoz kepest, hogy masfel hete keveset alszom egesz barati a pulzusom, rosszabbra szamitottam. bemelegitesnel van egy hosszabb emelkedo a palyan, azt ketszer is erintettem, kicsit feltolja a pulzusom mindig, a gyorsz szakaszokon azt kikerulom.
De levetted a karmelegitot? Az nekem kb 5 fok kornzeken jon be, folotte csak beleizzadok, igaz hasznos, mert a kezem pl mindig szetmegy telen, mert belul hiaba meleg, a bor legkulsobb resze siman szetfagy.
Nem szoktam itt az edzéseimről beszámolni, de kis malőr miatt leírom a mai történetet. Futásra készülődve, időkép megtekint, mindenhol kb 10 fok van. Az ugye futónyelven 20 fok. Akkor póló + karmelegítő, még talán így nem fogok megfagyni. Pulzusmérőpánt fel, karperec fel, frissítő kulacs kézbe, futócipő már a lábon. Azért még mielőtt bezártam az időképes fület, rápillantottam: hát nem 10 fok van, hanem 20! Hiába hiányzik a szemüveg így 50 évesen...... Ma kicsit melegem volt futás közben. :)
Én ezt a versenyt úgy terveztem, hogy bekalkuláltam a két hét csökkentett módot miatta. Igazából tervezett haszna nem lett volna, de eddig nagyon szerettem ezt a versenyt.
Utólag viszont baromi hasznosnak bizonyult. Sokat tanultam belőle. Ennyit megért. Legközelebb viszont asszem, kihagyom. Már nekem is túl nagy volt a tömeg.
Ez nagyon jól jött számomra kontrollnak. Van ugye egyszer a terheléses EKG-n "kimért" pulzustartományom, és vannak a Polar által kalkulált pulzuszónáim. nézzük csak a számokat, a Te leírásod alapján: max p.= 174 >> 80 és 84 % >> 139 illetve 146. az én meglátásom szerint =mérés alapján) a 136-151 közötti pulzustartomány az úgy nevezett "tempó" zóna, amivel jó messzire el lehet, illetve el tudok futni. eddig stimmel. Aztán van a Polar által mutatott sárga (4-es) zónám: 139-156 közötti pulzusértékekkel. Ez is stimmel. Akkor nézzük meg, hogy az általad említett 92 % mit is mutat: 174 >> 92 % >> 160. A "mérés" alapján nálam ez a laktátküszöb??? (szerintem igen, én ezt nevezem annak). A Polar által Piros (5-ös) zónám: 157- . Az érdekesség, hogy majdnem minden hónapban szoktam egy közösségi felmérő futáson részt venni, ahol K felmérő van hendikep indításos rendszerrel. Ott mért pulzusom, ha jól emlékszem 161 körül mozog, picit kell visszaengednem olyan 160-159-158 -ig. Szinte 100 % pontossággal adja vissza a zónák adatait! (P.S.: Megnéztem a rögzített adatokat: kicsit tévedtem, mert 159 és 165 között mozgott az 5K augusztusi értéke. Kifutottam magam, tehát ezt vehetem a tényleges maxnak! :) ) Elnézést, hogy néha az érzésre és az emlékekre támaszkodom, de ez így jó nekem! :D Jó példa erre, hogy az augusztusi hosszú futásomat (168 km) most visszanéztem, s azt látom, hogy a Polar flowban tempó tréning plusszosra lett értékelve. Nem csoda, ha teljesen kipurcantam, két zónával felette futottam a tervezettnél. Eszetlen voltam, s ehhez kell a rögzített adat! :D
A maraton után kiveszem jól megérdemelt éves pihenőmet a következő alapozási időszak előtt.
Novemberben pedig elkezdem ismét a Polar 14 hetes heti 4 edzéses maraton edzéstervét a január végi Téli Mátrára mint cél versenyre. Hátha sikeresebb leszek mint idén voltam.
Egy versenyre elmenni felkészülési időszakban és versenyként megfutni (ahogy Spenót is tette), mikozben ez nem illeszkedik az aktuális edzéstervedhez. Ez majd' 2 hétre állít meg engem.
Valószínű valahol olvastam, hogy egy felkészülési időszakban a cél versenytől rövidebb távú versenyek azért csak felkészülési versenyek, mert nem cél ezeken a versenyeken a legjobb eredmény elérése. Így aztán rápihenés (Tapering időszak ) nélkül kell teljesíteni. Gyakorlatilag a verseny intenzitás edzése a cél. Nyilván a következő edzéseknél figyelembe kell venni a terhelést, de azt egy szimpla hétvégi hosszú után is figyelni kell. Egy hétvégi 30-as után sem megy az ember másnap résztávot futni. Elég azt harmad nap.
Ha nem atlagos edzeskent futod, akkor egy celversenyrol beszelunk. Ami viszont nem leves, hanem arra keszultel elotte x hetig. Ha meg felmeroverseny akkor lehet egy kicsike igazsag benne, de a felmeres is az edzes resze, szoval a kicsi igazsag is ervenytelen.
Szerintem messze nem kidobott két hét egy verseny. Beépül. Az előtte lévő rápihenés is valószínűleg a fejlődés szerves része, hacsak a rápihenés nem teljes futás szünetet jelent.
A vasárnapi versenypótló félmaraton után csak hétfőn pihentem. Akkor is csak azért, mert a futást hazabringázás utánra halasztottam, viszont otthon meg belustultam és az idő is elromlott.
Tegnap, kedden már kimentem egy órára a jó hűvösbe. Se izomláz, se fáradtság nem volt. Helyette meglepetés: a 15 foknak köszönhetően a szokásos utazótempóm 10-15 mp-el gyorsabb volt, mint szokott. De az is lehet, hogy nem csak a 15 fok miatt lettem ilyen gyors, hanem az elmúlt heti összterhelés - beleértve a hétvégi félmaratont - kedvező hatása miatt is.
"Igazából egy verseny két heti munkát tesz tönkre. Az adott héten rápihenünk, az utána következőn kipihenjük."
Ezt nem egyformán látjuk.
A BSI oldaláról lementett maraton edzéstervekben kb ennyi idővel (4-5 hét) a maraton előtt ott van egy félmaraton vagy 10km edzőversenyként. (kell a nép a NemNike futásra is), de a Polar edzéstervében is ott van egy félmaraton verseny ennyi idővel a maraton előtt. A juli 28-ra készült Polar maraton edzéstervemben ez volt juli 03-ra :
Nem olvastam sehol, hogy nem kéne az aktuális maximumra törekedve megfutni az edző versenyeket. Ott az utasítás 70-90% intenzitás között kell futni azaz normális verseny tempóban.
Ezek az igénybevételek az edzésprogram szerves részei szoktak lenni. Sem rápihenni sem kipihenni nem kell különösebben egy maratonra készülőnek a félmaratont ha edző verseny.
Nálam nem kicsi feladás volt benne. Amikor éreztem, hogy nem fog menni, amit kitűztem, akkor átváltottam funrun módba, bár az se fun, se run nem volt már igazán. Ahhoz kellett volna 1-2km séta, hogy reseteljem a laktátszintemet valamennyire.
Igazából egy verseny két heti munkát tesz tönkre. Az adott héten rápihenünk, az utána következőn kipihenjük. Ha nincs célverseny, ez nem gáz, de én elvileg a Sparra készülök.
Mondjuk, leszereplésem fényében kicsit visszaveszek az arcomból célidő tekintetében...
Az az érdekes, hogy a végén sem szenvedtem, csak nem ment a gyorsabb tempó tartása. A pulzusom maximumában csak 5 ütés csökkenés volt a 10. 800 végén. A 4:10 közeli tempó viszonylag stabil volt. Olyat futottam már 3x 2000m-en is pár hete. Egyszerűen ha 4 perces iramnál gyorsabban próbálok futni még hamar darabos lesz a mozgásom lejtőn lefelé is. Nagyon görcsös a mozgásom és merev vagyok. Pedig tegnap az utóbbi 10 év legalaposabb bemelegítését végeztem előtte.
Nyilván az ilyen intenzitású edzések is hiányoznak a jó eredményhez, de a mozgásom sem az igazi. Ha az lenne, legalább egy összejött volna 3:30-as iramra.
Szerintem a pulzusom is azt mutatja, hogy nagyon nem viselt meg, hiszen az utolsó 159-en befejezett után sétálva 1 perc alatt 119-re zuhant a pulzusom.l
Restitúcióból nekidurálva hosszabb résztávon 150-200m-ig gyorsul az emberfia, aztán dolgozik a laktát, ez elég jól érzékelhető, ha figyelünk rá, s vagy tudjuk a tempót tartani, vagy elengedjük kicsit.
Én az órámon beállítottam egy 165-ös csipogást, ezt megkongatva kicsit lazítottam, s tudtam tartani egy 170 körüli pulzust, a tempo meg ehhez adódott.
Félreérthető volt a megfelelő alapok kifejezésem :-)
Edzőbá' munkájába nem szeretnék belekotnyeleskedni.
Csak idén megtapasztaltam, hogy a kényelmes utazó pulzus/tempó páros alatt is van élet és sebesség :-)
Általában én is a kényelmes utazó tempóhoz tartozó pulzuson edzettem elég sokat és hiába futottam lassabban a pulzusom nem maradt sokáig alacsonyan.
Az egyik útvonalam első 5km-én 2016 márciusban 5:46 átlag tempóhoz 80%-os átlag pulzus érték jött össze és akkoriban ezt tekintettem utazó intenzitásnak.
Hétfőn ezen az első 5 km-en 5:28 átlag tempóhoz 12 ütéssel alacsonyabb átlag pulzusom volt.
Szóval ha majd kezdesz egy alapozó időszakot a télen, lehet hasznos lesz 140 alatti pulzuson kicsit több hosszú edzést végezni, amíg nem leszel ott is gyorsabb vagy ha nem is gyorsabb, de egyenletes tempónál tovább egyenletesen alacsonyan marad a pulzusod.
Börzyöny trailen volt az, hgy kipurcantam teljesen az aszfaltos szakaszra. Ott ki is álltam sétálni, egészen addig amíg el nem futott mellettem egy pár. 183-as pulzussal száguldottam be a célsátorba :)
Na az volt az egyetlen vereny eddig, amin széttoltam magam.
Még tavaly történt, hogy robogtam a cél felé TELJES SEBESSÉGGEL, amikor hátulról utolért valaki, és egyre csak közeledett. Na, akkor csodálkoztam rá, hogy amit eddig teljes sebességnek gondoltam magamnál, az csupán könnyed kocogás ahhoz képest, amit akkor tudok produkálni, ha lohol valaki a nyomomban :)
"Akik túl gyorsan kezdenek, azok a táv végére teljesen elfogynak."
De a végén:
"Személyes tapasztalataim alapján azok voltak a legsikeresebb versenyeim, amelyeket gyorsabban kezdtem egy kicsivel, mint kellett volna. Talán a legemlékezetesebb az a podersdorfi féltáv, ahol az abszolút 4. helyen értem célba. Az úszásból elsőként jöttem ki, kerékpáron leszegtem a fejem, és úgy voltam, megy ameddig megy. 50 km-ig csak a felvezető autót láttam magam előtt. Ekkor utolértek, de úgy voltam vele, hogy a szabályokat betartva, de életem árán is maradok. Végül negyediknek szálltam le. 15,5 km-nél még 3. voltam, amikor megelőztek. Az utolsó 5 km életem egyik legnehezebb 5 km-e volt. Teljes KO. Tartani akartam a pozíciót (mert jobban fizetett, mint az 5. hely) és ez éppen sikerült. Ezt egy nem kiélezett szituációban nem tudtam volna végrehajtani."
Tehát igen, a fizikai korlátok persze mindenképpen ott vannak, de fejben van egy ici-pici tartalék.
Persze nem mondom, hogy Spenót végig tudta volna így tolni, de azért csak volt benne egy pici feladás saját bevallás szerint is ha jól emlékxem.
Nekem is volt egy pici mélypont, amikor szembesültem vele, hogy az 1:50-es végeredmény esélye már elúszott.
:-))) Talán a következőre már benevezek. Október végére szerintem már menni fog. Elhatároztam amúgy, hogy idén nem nevezek versenyre, egyedül az Intersportra, de arra is csak akkor, ha addig párszor tudok terepre menni, és úgy érzem hogy nem lesz szenvedés. Maximum egy-két TT-re (Budai sarazó, ilyenek). Ha nem lett volna a sérülés, tuti mentem volna a Meteorra Csempával, talán majd jövőre.
Az utolsó hetemet csesztem el, de nagyon. a törökbálinti verseny előtti héten futottam vagy 60 kilométert, amiben volt egy PB Balboa és egy 16 kilométeres CoffeeRun (két nappal a verseny előtt, tényleg hülye vagyok). Aztán a versenyen telejsen el is fogytam, ahogy kell, és a végén már éreztem hogy valami nem stimmel a lábammal. De persze két nap pihenő után folytattam mintha mi sem történt volna. Azt hittem hogy már mindent bírok. Hát nem.
Az utazó pulzusom 140-150 közt van, közelebb a 140-hez. Szóval az inkább a bemelegedés jele.
Múltkor kaptam sok dícséretet edzőbá'tól, hogy milyen jó fejlődést produkáltam az elmúlt három hónapban, azt hiszem pont azután amikor összefoglaltam neki azt a hetem, amikor ezt futottam.
Az élbollyal indultam, és le is maradtam tőlük lassacskán, ahogy kell, és annyian előztek meg, hogy már az volt az érzésem, hogy lassan én leszek az utolsó, és toltam, hogy nem maradjak teljes szégyenben. Így 65. lettem 176-ból :)
Most már csak azt kéne egységesíteni ki mit ért anaerob küszöb pulzus alatt. :-) Ebben a szakirodalom sem egységes, nem az Ensport hibája.
Azt a határt, amit tapasztaltál, én is tapasztaltam és jól egyezett a teszt eredményemmel csak én aerob küszöb értéknek ismerem, használom régóta és ebben megerősített a Cardio Control vizsgálat is, mert Ők is annak nevezik.
Ez az a pont, ami felett a növekvő tempóhoz növekvő laktát szint tartozik, de egyenletesen tartva a tempót a laktát szintje nem emelkedik tovább. Az edzettségen és egyéni adottságokon múlik, hogy egy adott tempó laktát szintjét mennyi ideig viseli el a sportoló ebben a tartományban. Nálam ez a határ 80 vagy 84% attól függően, hogy az elméleti vagy a teszten elért max pulzushoz viszonyítom.
A tartomány teteje az anaerob küszöb azt a pulzust jelenti, ami felett már egyenletes tempó mellett is folyamatosan növekszik a laktát mennyisége. Edzettségtől függő de másodpercekben max 1-2 percben mérhető ideig lehet ebben a tartományban teljesítmény és pulzus csökkenése nélkül dolgozni az élsportolóknak is.Nálam ez a pont 92% az elméleti max pulzusból számolva. A teszten elért max pulzusom 97%-ánál van.
A számomra javasolt edzés intenzitások szerint az aerob küszöb feletti tartományban kell az erő állóképességi edzéseket végezni. Az alsó felében az extenzív a felső felében az anaerob küszöb közelében az intenzív edzéseket.
A Flow felület terminológiája is abban az értelemben használja ezeket a fogalmakat, ahogyan én, ezt a zóna meghatározás magyarázatából szűrtem le, mert egyezik a Cardio Controlos zóna felosztásommal. Tehát ha te a Flow felületen anaerob threshold pulzusnak a 147-et adod meg, akkor túl alacsony intenzitású edzésprogramot kapsz ami nem biztosít látványos fejlődést, Főleg nem a rövidebb távok magas intenzitásához, mert a polar szerint azt aerob küszöbnek kéne megadnod.
Na, nagyon úgy néz ki hogy a sérülésem most már tényleg a múltté. Két hete kezdtem újra futni, azóta 8 futásom volt és már egyéltalán nincs semmi problémám (már azon kívül, hogy az állóképességem elmúlt, úgyhogy jön a totyogós időszak, legalábbis egy darabig mindenképp).
igazából elég lenne 1:47:48. A legjobb időm ugyanis 1:47:49 :)
Óbudával kapcsolatban az jutott eszembe, hogy gyakran mondják, hogy versenyen vigyázni kell, nehogy elfussuk az elejét a tömeg lendülete miatt. Na, nekem ott pont jót tett a tömeg, mert gyorsabb tempóra sarkallt, mint amiről úgy véltem előzőleg, hogy még tartani tudom. Ebben bízom most is.
Utólag könnyű okosnak lenni, de a WizzAir fényében megnéztem a Suhanj6-on produkált pulzusomat.
Szépen, fokozatosan mászott fölfelé és elérte egyszer a 148-at, amikor még lassítással sikerült visszavennem. Később, amikor megint elértem ezt a szintet, már nem lassítottam, mert akkor tudtam, hogy kicsúszok emiatt az 50km-es célomból. Végem is lett.
Az Ensport szerint 147 az anaerob küszöböm most. Ez brutálisan egybeesik a tapasztalati értékkel ebben az esetben. A félmaratonon 150-et próbáltam tartani, de úgy 45 perc után már esélytelen volt. Nem is kellett volna, csak 145-tel mannem max.
Panaszkodtam eleget az Ensportra a mérés miatt, de a leírtak fényében azt kell mondjam, hogy ez a mérés nem volt fals. Én gondoltam többet/mást a teljesítményemről.
gondoltam, mivel a héten már csak szombaton futok, regenerálás helyett ma próbálok két gyors szigetkört. Az elsőnél még figyeltem a pulzusra, ez 5:10/km átlagú lett (27:25), a másodiknál viszont már nem, ez 4:50/km-rel sikerült (25:40).
Minden klassz, de ezt kb. még 3-4 km-ig tudnám fenntartani.
Nem kerültem risszabb formába, csak hamarabb savasodom és bele is futottam. Ha lekocogom 145-ös pulzuson, akkor jobbat futok, mint tavasszal, csak túltoltam.
Nekem magától beállt az 5 perces tempó termpófutásoknál és átlagban hozom is szépen. bár 4x5 percnél az már 4x1000 és ott elégé elfogyok a végére. Viszont az elején ez a tempó 4-5x2 percnél is kicsinált, szóval lehet okosan felépítve beleszokik az ember.
Múltkor csináltam 3k bemelegedés után fokozatosan gyorsulót. Nem mondom, hogy a 10. km jól esett, de még akkor is le bírtam menni majdnem 5 percre.
1 km 7:22p/km 131 átlag
2 km 7:14p/km 134 átlag 3 km 7:27p/km 139 átlag 4 km 6:23p/km 147 átlag 5 km 6:18p/km 153 átlag
Szerintem azért lett rosszabb formája, mert azóta is csak alacsony intenzitásúakat futott többnyire. Én is észrevettem, hogy az a körülmény , hogy az IM kerékpáros felkészülés és a broda törés miatt májustól - szinte július végéig csak a 70-80% közötti intenzitással és azon belül is csökkenő tendenciát mutató átlag pulzussal edzettem, (10% körül volt csak a magasabb intenzitású rész), hazavágta a 80% és fölötte lévő tartományban az állóképességemet. Bringán és futva is.
Április végén az elejétől a végéig 80% intenzitás felett nyomtam le a félmaratont. Most augusztus végén ezzel az intenzitással elfogytam 15km után és csak küzdöttem. De február elejétől a tavaszi félmaratonig 22% volt a 80% fölötti intenzitású edzés idő.
Amióta a résztávozásokkal és tempó futásokkal ismét 20% fölé ment az aerob küszöb feletti tartomány (80% fölött) edzésideje, javul itt is az állóképességem.
Amikor láttam, hogy átlag 4 perces iram környéke megy csak és az is lassul, elgondolkodtam, hogy hogyan is tudtam 4:10 körüli tempó átlaggal 10-12 km-t futni 11 évvel ezelőtt. Rájöttem, akkor rövid 200-400m-es szériákból kezdtem a gyorsítást és fokozatosan növeltem 1000-2000-5000 m-re a 4 perces iramú tempó futásokat. Most meg nem így épült fel a gyorsító edzésem. Na majd jövőre....
Ja mintha pomm-pomm módsze is ilyen lenne. Hiába ezt teszi, ha mindenféle elméletektől mentesen próbál az ember edzéstervet összeállítani - de az elméleti alapok hiánya ellenére nálam működött. Tényleg nála is meghozta a várt eredményt?
Köszi! Majdnem hagytam a fenébe az 5. után, mert ilyen 10 db-os szériát 2006 tavaszán futottam utoljára. Igaz akkor volt 10x 1000m-is. Azóta cak 6x 1000m volt a legtöbb.
Ami az Achillest illeti, le is kopogtam, de nem tudom mi az az Achilles-érzés, szerencsére csak olvasni szoktam, hogy másoknak gondjaik vannak ezzel az alkatrészükkel. A lábszáramon csak a vádliban szoktam izomlázat érezni, ha olyan típusú hirtelen nagyobb terhelés kap, amit nem szokott. Jellemzően akkor, amikor azt az izmot is dolgoztatom keményebben a spiccről elrugaszkodással.
Egyébként azt hallottam ez egy keményebb típusú rekortán. Mondjuk érdekes volt, de nem zavaró. Talán tényleg kicsit keményebb mint amire a szigetről emlékszem, de ott 2 éve futottam először és eddig utoljára is.
Meglepő módon még nem érzek izomlázat, lehet a a sok köztes pihenő miatt :-) Vagy azért, mert a múlt hét pénteki hegyi feles felkészített, mert az azután enyhén még a hétfő esti futásnál is éreztem.
Ilyen volt az edzés fő része, amit most külön mértem.
Nem tudom lejt-e a pálya vagy az enyhe szél volt az oka, de mindig a körök első és 5. 100m-es szakasza volt a gyorsabb egy két kivételtől eltekintve. A rajt helyem a 100m.-es futó sáv elejével volt kb egyvonalban, tehát 100m-es sprinttel kezdtem.
Ha van köztetek olyan aki használja a STRAVA-t, és GPS-es órával fut akkor tőlük kérdezném:
Ha mondjuk pl. 16:00-tól futtok 16:30-ig és ezt az órából feltöltitek a STRAVA-ra, akkor nektek milyen időpontot ír ki a STRAVA a futáshoz(Activity Feed-ben)? Gondolok itt arra, hogy a start vagy a stop idő jelenik meg?
Ati_66 Azta, de jó, nagy vagy! :) Ennyi 800-at egyszerre, tempósan megfutni, hűha. Semmilyen Achilles-érzés nincs utána a tempó, ill. a rekortán miatt? Szombaton jó kis buli lesz, figyelem majd az edzéselméleti szemináriumot, csak aztán hozzatok fordítógépet is a rengeteg spéci pulzuszóna, polarindex és társainak értelmezéséhez! :)
9:3 Ugyan már, dehogyis szürreális álom meg vicc az 1:44:XY idejű feles. Teljesen reális célkitűzés, bár én csak a közös óbudainkból tudok kiindulni, meg az azóta eltelt időből, amit futásra, edzésre használtál, használsz fel. :)
Szombaton olyan sok érdekes dologról akartok beszélgetni. Úgy döntöttem, ha a mai résztávozás után pénteken már tudok majd járni, és szombaton hajnalban felkelni, akkor csatakozom én is a tókerülő csapathoz.
Már elég régen voltam beszélgetős társasági futáson és valahogy mostanában nincs motivációm 20-22km feletti futásokhoz, pedig kellene.
Ma meglátogattam Egerben a nyáron készült rekortánt és megejtettem az edzéstervemben előírt 10x800m-es résztávos edzést. 3:30-as iram volt a tervben 3 perces pihenőkkel.
Alapvetően a 3:30-as iramra nem vagyok felkészült, de úgy gondoltam futok amit bírok.
Sajna az edzés elején még csak az 5-ös pályán és kintebb futhattak az amatőrök így választhattam, hogy a 800m mindig máshol ér véget, ami nem túl jó ha nem az órát nézve akarja az ember a sprintet befejezni, vagy futom a két köröket, és 60 méterrel hosszabbakat futok. Az utóbbit választottam, de kihagytam a számításból, hogy az órámon programozva volt az intervall edzés, amit csak gépen lehetett volna átírni, így a hosszabb körök miatt a pihenő idő lett rövidebb. A megcélzott tempó 3:01 résztávokkal lett volna elérhető. Az első 5 résztáv közötti pihenő 1 kör kocogás volt, utána már a rajt hely közelében sétáltam, nyújtottam kicsit ez a pulzuson is látható.
ilyen időket sikerült futni :
Lap Duration Distance (km)HR Avg (bpm)
1. 00:03:30 0.93 147
2. 00:02:45 0.44 132
3. 00:03:19 0.92 158
4. 00:02:52 0.45 136
5. 00:03:28 0.92 157
6. 00:02:57 0.45 136
7. 00:03:30 0.90 157
8. 00:02:59 0.45 135
9. 00:03:35 0.90 155
10. 00:02:08 0.14 134
11. 00:03:54 0.89 147
12. 00:02:32 0.10 119
13. 00:03:35 0.94 154
14. 00:02:36 0.10 122
15. 00:03:38 0.90 151
16. 00:02:36 0.14 117
17. 00:03:45 0.92 151
18. 00:02:31 0.07 122
19. 00:03:45 0.89 150
20. 00:02:54 0.11 119
Az edzésen teszteltem a foopod és a GPS táv mérést is.
Amint a távolság adaton is látható a footpod távolság mérése igen jelentősen függ a futó stílustól is. A gyors 2 kör eleje és vége azonos ponton volt mindig, ennek ellenére 40m-es szórással mérte a két kör hosszát az RS800CX S3 footpoddal. Nyilván a kalibráció nem volt pontos, de intervall edzés módban nem lehet menet közben kalibrálni.
Rajtam volt az RCX5 órám is, azon a GPS mérte a távot és sebességet. Az valamivel pontosabban mért de a 2 kör hossza annál is 40m szórást mutatott. Ami érdekes az első 3 résztávnál azon nem nyomtam részidőt és a 8 kör hosszára csak 30m-rel mért többet, míg a 2 körökre a pontos 860m mellett mért 870m-t 890-et és két alkalommal 900m-t is, de a 430m helyett volt 490m-es mérés is.
Azt csesztem el, hogy az edzéstervnek nem ugyanabban a szakaszában mentem el. Így csak arra jó, hogy meg tudom vele magyarázni a vasárnapi fonnyadt teljesítményenet.
Alapvetően az látszik, hogy alacsony pulzuson gyorsultam. (azt nem tudhatom, hogy ennek a mértéke mennyire jó, de ez van)
Célom az lenne, hogy az LT fölfelé menjen és ott gyorsuljak. Asszem, ez pipa.
A baj az IAT esetében van. Ez érdekesen számolódik, mert fixen az LT+1.5mmol/l laktáthoz teszik. Ez azt jelenti, hogy a savasodás mértéke határozza meg az IAT értékét és nem mérés.
A legutóbbi mérés a maraton előtt 3 héttel történt és ugyanazt az edzéstervet csinálom most, mint akkor. A mostani mérés a maraton előtt kb. 7 héttel volt, tehát arányosan 4 hét gyorsító edzésekkel jól megtűzdelt időszak az, ami most hiányzott.
Azt hiszem, ezt csesztem el a mérésnél. Később kellett volna menni.
Ha ez igaz, akkor viszont az is, hogy a mostani maratont tudom majd meghalás nélkül azon a pulzuson futni, amit tavasszal tudtam, csak gyorsabb lesz. Az persze kérdéses, hogy mennyivel.
A hétvégi félmaratonon azt toltam el, hogy azzal a pulzussal próbáltam futni, amit tavasszal bírtam. Ez azért volt baromi nagy hiba, mert az a vrseny a maraton után volt 2 héttel, amikor elvileg a legjobb formában voltam. Az a pulzus most sok nekem, mert ott jelenleg már elsavasodtam.
hozzáteszem: ha kimondom vagy leírom, hogy én novemberben kb. 5 perces km-ekkel akarok félmaratont futni, az egészen szürreális álomnak vagy inkább valami viccnek tűnik.
Igazából ezt nem értem. Ha nézem a pulzust, és az alapján futok, akkor mire is jó az aktuális és az átlagtempót nézegetni....? Csak stresszeled magad vele. :)
No, itt eltérés van a kettőnk nézete között! :) Regenerációs zóna (szürke); LSD zóna (zöld). Nagyon sarkítva nálam: 110 alatti, illetve 130 alatti pulzus. De beszélhetünk erről is szombaton.
Nem fogsz beledögleni. Tökre jól gyorsulsz. Egyenletes tempóval menni fog. Én az órámon pont egy olyan képernyőt szoktam leginkább nézni, amin a pulzus alatt az aktuális és az átlagtempó van. Ez kell neked is.
Még két edzés szombat előtt, az egyik péntek reggel kis repülőzés, meg egy a végére kifutós résztáv holnap. Meglesz az a k. 61 perc, ha majdnem beledöglök is!
remélem, a kora reggeli esőt ma letudtuk erre a hétre. Bár 7:40-kor már jó idő volt.
Ma résztávoztam először úgy igazán: 11 km-ben volt 6x1000, illetve az egyik 1000 helyett csak 800 a Margitsziget adottságai miatt.
Érdekes volt, az első 1000 4:39 lett úgy, hogy nem is értem el a kitűzött max. pulzust (164), az utolsó viszont már csak 4:55, mert ott túlléptem, ezért lassítani kellett. Mindez persze teljesen logikus.
Nem volt igazán megterhelő, úgyhogy most azt tervezem, hogy november végéig heti egy résztáv, egy közepes tempójú futás, egy regeneráló, és egy hosszú, lehetőleg terepen. Aztán meglátjuk, lesz-e valami hozadéka.
Bámulatosan tud az agyam alkalmazkodni a céljaimhoz. :)
Ma regenerációs kocogás volt. Úgy gondoltam, tökön fogom szúrni magam, hogy már megint 125 alatt kell mennem.
Ennek ellenére állati jól esett. A lábamnak is. A 7:09-es átlag pedig egészen elviselhető. Most megint nem a 6, hanem a 7perc alá csúszás a cél, de megoldom.
nekem végül kimarad a meteor, bejött egy szülinapi buli helyette. Ez egy TT szóval nincs semmi előnevezés meg ilyenek, odamegy az ember amikor neki tetszik, kitölti a cetlit azt végigrobog. :) TT-n arra kell nagyon figyelni, hogy el ne szúrja az ember az utata, mert a futva leelőzött túrázók nagyon kajánok tudnak lenni, amikor újra futsz el mellettük... :D
egyik lányom lebetegedett - ez általában azzal jár, hogy én elkapom, úgyhogy most érzek némi bizonytalanságot a szombattal kapcsolatban, de igyekszem kerülni a lakásban keringő vírusokat
7:05-ig a vonaton ülök. Ha rajtam múlik 7:10 az indulási idő! :) Szeretném a táskámat betenni az autódba! Futás után nem rohanok haza. :) Látom előre, hogy mókás futás lesz, okoskodunk kicsit. :)
Úgy tudom, 7-kor indulunk és van, aki rátesz egy lapáttal. Elvileg Velencén az Ifi szállónál parkolunk. 9 és 10 között leszünk ott kb. Úgy emlékeztem, hogy tudom a számodat, de nem. Elküldöd mailben? Hívlak, ha végeztünk.
Minden felelősséget vállalok, hiszen az én edzéstervem szerint készültél már hónapok óta! :D Nem bujdostam el, csak számítástechnikai gondom akadt, a fórumra sem tudtam bejelentkezni. Nagyon kocogósra vetted, lehet a meleg miatt volt. A pulzus nem szállt el, azt látom, hogy szigorúan ragaszkodsz dolgokhoz. :) Nem tudom milyen edzéstervet generált neked a Polar, én igen elégedett vagyok az egész rendszerrel. Lesz miről csevegni szombaton.
A végén azért lecsúszott 1-2 korty víz, de verseny előtt hidratáltam folyamatosan. Ha túl sokat iszok, lötyög minden, azt is utálom. Az edzések során ezzel elég sokat kísérleteztem, a 29km étlen-szomjantól (nem követendő) 35km-ig rendesen zselével, isoval.
Őszi félmarcira kell elmenni, az nagyobb sikerélmény. Azért sem mentem wizz-re, mert a következő lépcsőfokom a 4:00 átlagon belüli teljesítés lenne, azt meg ilyentájt már az időjárás miatt sem valószínű hogy sikerül. De mivel későn kezdtem neki idén, ideális időben sem ment volna. Amúgy járhatnál gyakrabban versenyekre, havi egy felpezsdítene. Nekem most indul a szezon:
Büféztem a frissítőpontokon és még pisilni is elmentem egyszer. :)
Ettől függetlenül izomlázam van, mert lassaban szoktam hosszút futni.
Volt egy kis para, mert a külső talpélemen beállt valami izomrost, amitől utána nem tudtam talpra állni. Érdekes, mert amúgy nem purcantam ki. Szerintem a még meg nem szokott Vomero okozta.
Igazából csak annyi történt, hogy a melegre kiérve láttam, hogy el fog szállni a pulzusom. Nem láttam értelmét, hogy széthajtsam magam egy 1:59-es félmaratonért, így tök kedvetlenül lekocogtam. Így is magas volt a pulzusom.
Na ez a Sport profilok rész nekem nem megy a Flow felületen, mert nincs kompatibilis órám. Ezért nem csak ezzel a szöveggel nem találkoztam, de azt sem látom, az adataim alapján mit talált ki zónahatároknak a Polar, illetve beállítani sem tudok zóna határokat.
A felületen az órámon beállított zóna határoknak megfelelően jelenik meg az edzések alatt a zónákban töltött idő.
Amit ez a leírás ajánl nagyjából az alapján edzettem egyébként, mert a diagnosztikán is ennek megfelelő zónákat ajánlottak, csak én az aerob és anaerob küszöb közötti tartományt egy zónának állítottam be az órán, ezért lett 3-as zóna a aerob küszöb alatti alapozó tartomány a leírásban javasolt 2-es zóna helyett.
Tegnap egyébként még ihattam volna többet menet közben, a végén a 190es pulzus már harangkongatás volt rendesen. Amíg hazasétáltunk/villamosoztunk simán lecsúszott 1,5 liter víz.
Végül is mi történt a félmarcin? Leesett a tempó menet közben, vagy a tempót tartottad, s a pulzus egyre kúszott felfelé? Esetleg gyorsabban kezdtél, s megborultál? Ez még nem jött át nekem, hol/mi csúszott el.
Előző futóéletemben nem nagyon váltogattam a tempót. Max. résztávoztam néha kicsit. Fiatal voltam, így versenyeken belefért, hogy kicsit jobban elpusztuljak, mint edzésen. Fejlődtem is valamelyes, majd mindig lesérültem.
Sajnos ettől a módszertől nehéz elvonatkoztatni és tudatosabban bevállalni a sokkal gyorsabb és sokkal lassabb edzéseket, majd egy félmaratonon csapatni a kettő között.
Nagy tragédia nincs, csak jobban szét kell választanom. A lábamnak is jobb lesz és tavaszra igazi buddhista leszek a sok nagyonlassú futástól. :)
Az egyes sportoknál külön lehet a zónákat beállítani vagy hagyni, hogy a Polar találja ki a zónát.
We recommend that you set your anaerobic threshold as the minimum heart rate of zone 5. If you also use aerobic threshold, set that as the minimum of zone 3. The minimum of zone 4 is halfway between zones 3 and 5.
Az adataimat én is kitöltöttem. Max pulzus, nyugalmi. Aerob küszöb Anaerob küszöb, de sehol nem találtam meg, hogy ennek a tervnek a zónái, milyen pulzus értékeket takarnak:
Ezért gondolom, hogy simán csak a max pulzus % alapján kell nézni és 10%-os lépcsőkkel megy fel 100%-ig.
Lehet azért van így, mert nincs Flow kompatibilis órám.
A Polar webes felületén le van írva, hogy mérés esetén melyik értéket hova kell beírni, így a generált terv zónái majdnem teljesen megegyeznek az Ensport által kialakított zónákkal. Sőt, úgy is be lehet állítani, hogy pont lefedje.
A gond inkább azzal volt, hogy igyekeztem ensportosítani a Polar tervet. Mivel eddig az Ensportban az alapállóképességem hiánya miatt kizárólag az alacsony pulzusos edzéseket ajánlották, néha rövid belefutással, igyekeztem úgy csinálbi a Polar tervet, hogy a gyorsítást csináltam ugyan, de a zónák alján. A lassúkat a zóna tetején toltam, sokszor átcsúszva a határon.
Ebből az lett, hogy az alapállóképességem sem fejlődött rendesen, de főleg a gyorsaságom lett gyatra.
Alacsony pulzuson ezért ment a 48km, de amikor emelkedne a pulzus, akkor végem.
Most már különféle gyorsító edzéseket is írtak az ajánlásba, mert lett hozzá némi alapom.
Télig most csinálom a gyorsító edzéseket, de utána visszaállok az alapozásra alacsony pulzuson.
Tavaszi maraton előtt 6 héttel pedig ráállok a gyorsításra.
Tehát ott a gond a Flow edzéstervével, hogy nem az órádon beállított pulzus zónákra készíti, hanem a Polar szerinti 10%-os lépcsőkkel a max pulzusból számított zónákra adja meg a színkódokkal az időket. Ha nem ezt állítod be az órán, akkor nem biztos, hogy abban a zónában edzel, amiben a Polar terve szerint kellene, hiába kerül szépen fedésbe a színkódokkal a terv és a végrehajtás, az eredmény a fejlődés elmaradhat.
"Utána elgondolkodom, hogy az Ensport edzőjének tanácsaival menjek tovább vagy a Polarral."
Ezen én is elgondolkodtam.
Szerintem, ha az ENSPORT mérés pulzus zónáira alapozva akarsz edzeni, akkor az Ő tanácsaik, edzéstervük alapján készülj. A Polar által generált edzésterv az szerintem az általános, átlagos szempontok szerint meghatározott zónák felhasználásával készül. A legnagyobb baja, ahogy láttam, hogy nem figyeli a zónahatárnak beállított tényleges pulzus értéket.
Ha én úgy állítom be, hogy a kettes (kék) zónám a max pulzus 85-90% közötti, akkor is a 2-es zónában fogja javasolni a hosszú futásokat....
Ez azért biztos, mert én kettes zónának a bemelegítési tartományt állítottam be 104-110 közötti értékkel és a összes hosszú edzésemet ebben kellett volna futni... Megnézhettem volna magamat, ha ezt próbálom követni.
Itt úszott el a felkészülésed a véleményem szerint.
A Polar edzéstervhez az Ő metódusuk szerinti zónákat kell beállítani, ami a max pulzuson alapul és durván 10%-os lépcsőkkel számol a zónák között.
Ez a Polar másik webes felületének edzéstervéből egyértelműen lejön, mert ott voltak szöveges utasítások is és a hosszú futásokra a max pulzus 50-70 % közötti tartományt írta elő. Az nálam 88-124-ig tart, de ha Karvonen formulával számolok és csak a tényleg elért, ezért alacsonyabb, max pulzusból, akkor 108- 131-ig tartana.
Mivel a 124 nekem már a zöld zóna, így a Flow azt már túl magas intenzitásúnak tekinti, mert a tervet a színekre készíti nem a színekhez tartozó pulzusértékeidre.
nekem "pihenő" hetem volt, 19 km összesen, egy résztávos dombos 10x200, egy futóiskola, meg vasárnap egy duplamásnapos tizes. szerencse, hogy pont a regeneráló makrociklusban voltam...!
Igen, az októberi maraton a cél benne, csak meglepődtem, hogy magasabb pulzuson ennyire foscsi vagyok még. Meg a maraton ennél alacsonyabb pulzussal futandó. Azon a pulzuson jobban működöm.
Túl optimistán mértem föl a fejlődésemet és sajnos a tegnapi sajnálatos események ezt világosan megmutatták.
Átállítottam a zónáimat. Visszavettem az E1-et 126-ra. (124 kéne, de ahhoz, hogy 124-en fussak kell egy kis kilengési lehetőség)
Pont sikerült megint abban a zónában futnom sokat, ami a legkevesebb eredményt hozza. A lassúakat túl gyorsan, a gyorsakat túl lassan futottam.
Maratonig csinálom a Polar edzéstervet, mert most amúgy is gyorsító rész van. Utána elgondolkodom, hogy az Ensport edzőjének tanácsaival menjek tovább vagy a Polarral.
Egyébként a Polar tervet most is jónak tartom, csak ehhez a versenyhez túl későn jött a gyorsító rész.
Most írtam össze a múlt hetemet, elég gyalázatos lett, három edzéssel 32km, egy gyorsítót és egy felrázót kihagytam fáradtság és időhiány miatt. Az utóbbi elég gyenge kifogás :S
Viszont a lényeg, hogy milyen szép pulzusemelkedést hoztam össze az egyik edzésen egy laza hazakocogásból. Sőt, a tempó is egyenletes (magamhoz viszonyítva), de még alakulgatok rendesen. A nyolcas km egy kb 800m hosszú alattomos emelkedőt is magába foglal, kb mint egy hídra felfutni, azt kicsit elóvatoskodtam.
1 km 7:12p/km 124 átlag
2 km 7:13p/km 134 átlag 3 km 7:12p/km 137 átlag 4 km 7:04p/km 140 átlag 5 km 7:17p/km 140 átlag
6 km 7:21p/km 142 átlag
7 km 7:14p/km 143 átlag
8 km 7:49p/km 144 átlag
9 km 7:15p/km 145 átlag
UI: Nekem van pulzusom, nem zombiként 110-en futom ezt a tempót! :P
Gratulálok a futásokhoz! Meleg volt ma, aki ezt nem szokta könnyen fejreállhatott. De végre jön az ősz és a hűvösebb. És a lábM is egyre jobb! Igencsak bizakodó vagyok!
Minden elismerésem mindenkinek, aki ma elégedett volt magával. Ez a meleg nem tett jót a tempónak az biztos.
Egy rossz pillanatomban valamikor bepipáltam egy kihívást a stravan hogy pont ma futni kell egy félmaratont, sajna észrevettem ès muszáj volt lemenni. Margitsziget 4 kör.
27 fok. Az az érdekes hogy az első pár km még szinte hőmérséklet független, aztán jön a lassulás. Belekezdtem, de már egy konzervatívabb 165-ös fm pulzust célozva amiből semmi se lett mert 160-162 között vergődtem. Az 5-15 kilométereknél visszaesett 157 körülire, ez most épp a revideált maraton pulzusom. Az utolsó kört elhatároztam hogy mègis meggyorsítom, ami csodák csodája, sikerült, az utolsó 5k során szépen toltam fel a tempót, még egy 3:59-es záró km is összejött. Pár másodperccel 1:30 alatt sikerült végül.
Most épp azt állapítottam meg hogy hőség esetén borul minden, tolódnak a zónák. Ne akarjunk egyéni csúcsot ilyenkor. Ne csodálkozzunk hogy egy hete ehhez a tempóhoz 5-7-tel kisebb pulzus tartozott.
A zsákban vitt kb. 1 liter víz kevés volt, 18-nál elfogyott. Előtte 1 Mars, közben egy powergel fogyott.
Vicces, de egy km táblát sem vettem észre, elég sokat néztem az aszfaltot. A Dózsán már fejszámoltam a célidőt, de az órához mértem, s így elcsúszott. Na mindegy amit benyögtem, azt majdnem hoztam :). Kivi leszek, holnap lesz-e izomlázam. Mínimum egy hetet most kihagyok, lábam rendbe kell tennem, nem tetszett ez a zsibbadás. Most is jelentkezett az alagút előtt, de valahogy lelazítottam menet közben.
Az utcai futóversenyek távjának kimérési és hitelesítési szabályait nem ismerem, csak a geomertiát.
Egy ilyen kanyargós útvonalú verseny névleges tája csak azon a vonalon haladva teljesíthető, ahol kimérik. Aki nem azon a vonalon fut az többet vagy kevesebb fog futni.
A saját GPS vagy footpod mérés már ezért sem lehet mérvadó, ráadásul a kitérésektől függetlenü ott a két eszköz mérési pontossága. Nekem Polar S3 footpod és G5 külső GPS is van. A GPS névleges pontossága +/- 2%
Az S3 szenzoré +/- 3% vagy jobb megfelelő kalibrálás és állandó körülmények esetén. Tapasztalataim szerint az állandó körülményekbe nem csak a szint a lépésszám, de a lépéshossz is beletartozik.....
Nekem már az alagút előtt is előrébb volt a GPS, mint a táblák. Mondjuk, nekem aztán tökmindegy, hogy pár száz méterrel többet kellett futni vagy nem. Csalinkáztam eleget a futók között. Nekem ez már sok volt kissé. Eddig soha nem éreztem, hogy túl sokan lennénk, max. néhány percig, de most benne voltam a sűrűjében...
Viszont az Ensport által mért hülyeségről kiderült, hogy nem hülyeség. A lassú futások pulzusát lejjebb veszem, a gyorsabbakat pedig igyekszem nem a pulzustartomány alján csinálni, hanem a tetején.
Jobban el kell különüljenek a különböző futásaim. Így a gyorsító gyorsító lesz, a regeneráló pedig az, aminek lennie kell. Ez a mai nap legfontosabb tapasztalata.
Meg az, hogy a dinnyeszezon végével tavaszra hurkapálcika vékonyságúra kell fogynom magam, hogy a lábam is bírja majd és a keringésemnek is könnyebb dolga legyen.
Gratulálok mindenkinek, aki valahol valamilyen távot leküzdött a hétvégén.
Ugyan az én edzéstervemben is ma lett volna egy félmaraton felkészülési versenyként, de családi programok miatt már a múlt héten egyedül lefutottam.
Aki októberi maratonra készül, annak úgy kell az eredményhez viszonyulnia, hogy ez egy teszt volt és az itt szerzett tapasztalatok alapján kell kihozni a lehet legjobbat majd októberben.
Amatőr!
Óriásit mentél. A tesztemen én is fokozóra akartam futni a félmaratont, de tőled kicsit gyorsabban kezdtem (merjünk nagyot álmodni alapon ) és 15km után végem lett, nem úgy mint most neked.
Én biztos vagyok benne a tapasztalatoddal menni fog a maratonra megfelelő tempó megtalálása is.
Spenót!
A jó eredményhez szükséges km mennyiség a lábadban van. Szerintem októberig kicsit bátrabban végezd a gyorsító edzéseket és az egyenletes és könnyű futásoknál is a maraton átlagpulzusát célozd meg minimum értéknek.
9:3 Ez egy régi történet. Spenót, Kivi és többek igazolják, hogy tényleg keveset futok :), tényleg lassabb vagyok edzéseken, de a versenyeket keményen veszem, egyben az ismert adatok, tények alapján tervezem az időt. Most sikerült valamivel gyorsabbnak lenni, mint a terv 1:52, öröm és boldogság! :)
A maratontól meg igenis tartok, mert oda nem elég a 171-es pulzussal végigtolt feles stílus. :) Oda kell a km-gyűjtés, na de sebaj, megyek veletek tókörplusztávra! :)
hogyhogy mennyi volt a táv? hivatalos méréssel dolgoznak úgy tudom (többször, különböző módokon mérve a nemzetközi atlétikai szabályok alapján), szóval nem igazán valid a kérdés, ez nem egy vidéki 500 fős zsíroskenyér verseny. Talán még OB is volt. Aki a saját GPS mérését tartja pontosnak az rossz úton jár.
A többségnek 21,3-21,4-et láttam, legalább 100 méter ebből az alagút előtti utáni rossz jel, meg máshol is volt csalinka. Valami footpodost kellene látni.
Amúgy maga a futásod jellege tetszett.
(Majd még részletesebben megnézem, egy órája vettem észre hogy a Stravan bepipàltam valami félmaraton day kihívást, ami kizárólag ma teljesíthető, úgyhogy megyek ki szolidaritani a szigetre, csak most már tényleg meleg lett, töltöm az ivózsákot)
Ugyan mostanság volt hátráltató tényező a félkészülésemben (talpi bőnye), és kicsit melegebb volt a kelleténél, valamint kifejezetten rosszul aludtam az este, de ezek csak ócska kifogások. Csalódott vagyok. 1.55-ös időt akartam, ezt 10 km-nél elengedtem. Na mondom, akkor majd 2 órán belül... Hát az sem jött össze. 2:02:15.
Valahogy nem volt erőm. Semmi megingás, semmi olyasféle érzés nem volt, hogy "Úristen, nem bírom, sétálnom kell". Egyben letoltam az egészet, de valami nem klappolt.
Gratula mindenkinek, bármilyen verseny is legyen, tanulságok mindig vannak, s lesznek. A legfontosabb a helyes következtetések levonása :)
Wizz air
Sokan itt nem ismernek, aki meg igen, az követ a Straván.
Előzmények:
A sok saját kútfőből vett alternatív edzés, Amatőr féle "fejbenfutás" és felsorolhatatlanul sok sérülés után, tavaly ősz végén belevágtam Pfitzinger egyik lightosabb edzéstervébe. Talán idejét múlt klasszikus fajta, de nekem szimpi volt. Alapjaiban véve április körüli maratont céloztam meg. Januárra már jól mozogtam, de februárra beütött egy furcsa ínhüvelygyulladás nyavalya (szétfutott cipő miatt), s ment 3 hónapnyi edzés a levesbe, meg az összes tavaszi terv.
Sebaj, kitartó vagyok ám, nyár elejére kipofoztam magam, lement a súlyfelesleg, s júliusra csak alapozással is szépen visszagyorsultam a magam amatőr módján. Augusztusra jöttek a gyorsító edzések. Az elején nyögtem rendesen, nehezen találtam el egy-egy résztávnál a helyes tempóválasztást, na meg 170 fölött se kínoztam addig magam. Volt egy 21km-es edzőversenyem (1:36 lett), ami már jól rámutatott gyengeségemre. Ha korán ellövöm a kimért puskaport, nagy nyögés lesz a vége. Csak az számít, amit aznap ki tudok préselni magamból, nem az mi volt korábban, 20 fokkal hidegebben, x kilóval vékonyabban. Szép dolog nosztalgiázni, de ha realitás mást mutat, butaság erőlködni.
A kajára nem figyeltem majd egy hónapig, s galád módon újra rám rakódott 3 kiló jégkrém/fagyi/torta/keksz. Az sok. A résztávokon még nem is tűnt fel a lassulás, csak a magtempómon, tudjátok az, amit ha kirugdosnak az ágyból, bármikorakkorismegfutod. Az addig könnyű 4:50 már nem volt könnyű, a 4:40 tartása meg már kifejezetten kellemetlené vált 2x km fölött.
Race:
Wizz airre gondoltam rápihenek, lehet nem kellett volna. Az az igazság, hogy a 80-90km-es heteken érzem elemembe magam, érzem, hogy élek, ezek az 50es hetek ellustítanak. Na mindegy, majd ezen még agyalok. Persze bejött még egy rejtélyes zsibbadás is a bal talpam felől 2 hete, amivel még most is küzdök.
Az előzményekből látszik versenyre már nem voltak szépreményű elvárásaim, csak arra készültem ne szúrjam el. Képtelen vagyok egyenletesen egy tempóban futni 21km keresztül azonos pulzussal, nekem jobban fekszik a moderált kezdés, majd feszítés, s a végén maxra gyorsítás. Néhány résztávos edzés, meg az edzőverseny alapján azt az egyszerű tényt szűrtem le, az lesz nekem a legjobb, ha 165 körül maradok 14km-ig, aztán elereszthetem a lábam.
Ezt könnyű leírni, de amikor beszippant a felhergelt tömeg, nagyon komolyan vissza kellett fognom magam, hogy ne rántson magával. Persze jó meleg lett, amit nem szeretek, de végig küzdöttem ellene, magamra borítottam mindenhol 1 pohár vizet. Vittem magammal 1 gatoradet, azt szürcsölgetem.
Valahol a Közgáz előtt kezdtem jobban nyújtani a léptem. Sosem látott pulzustartományokban kezdtem mozogni, s bírtam, jól esett magam is meglepődtem. Sajnos ehhez nem találtam hasonlóan gyorsuló partnert, így hullámzó ezrek jöttek, folyton másra kellett felfutnom, talán itt lehetett volna kicsit precízebbnek lenni. Mentségemre szóljon, hogy ez volt életem első utcai félmaratonja.
A Dózsára fordulva éreztem azt, hogy kb itt a vég, kipréseltem magamból mindent. Órámon átváltottam pace módra, láttam az aktuális meg az átlagtempóm, elégedett és k. fáradt voltam. Már nem előztem, új max pulzus, hol van már a cél, mér van 300m arrébb, mingyá összeesek. Csak a szokásos Sancis féle zsörtölődés következett :)
Cél előtt a pálya szélén család szurkolt, lányom szóvá tette miért nem mosolyogtam :D
Jó volt, ennyit tudok, kb a maxot kihoztam. Lassú vagyok, okok megvannak, megyünk tovább ezerrel.
Köszi! A rinya az a fejbenfutás szerves része. Anélkül nincs jó eredmény. :) Az évek alatt az bebizonyosodott, hogy ha túl sokat futok, nem bírom, Achilles, Haglund-sarok, ilyenek. Ezért is ez a fejbenfutós, majd nekilendülős dolog. De most örülök, hogy az áprilisi 2:09 és 2:07-es félmaratonok óta, ahol szintén nem lazsáltam, sikerült gyorsulni nyárra, őszre. Most már csak a maratont kell felépíteni, a táv szigorúan 42,195 lesz ott. :)
Ez a lázlap. A kiemelkedő 200-as félénél talán kétszer köthető volt valamihez: a Lánchídra menet az Alagútban nagy ricsaj, üvöltözés, tán meg is ijedtem :) , illetve egyszer majdnem összeütköztem egy gyalogossal, aki lazán átsétált közöttünk, kézzel kellett arrébb tolnom, különben ledöntöm. Meg hát az örök ellenség, az emelkedők, a hídfeljárók, illetve a budai oldalon pár hegymenet... :) A zöld iramgörbe, amikor leesik, azok a frissítések.
Gondolj bele mit ertel volna el, ha kipihenten mentel volna versenyre es nem gyotorted volna magad az elmult ket honapban. De ezek utan tenyleg komolytalan a rinya :)
...én is 1-gyel szerettem volna, ha kezdődik az időm ma. :) A verseny az verseny, a Budapest Félmaraton szent dolog. Így álltam oda, és azzal a tervvel, hogy az elejétől kezdve érzésre futok, bár nézem a pulzust, de az utóbbi 2 hónap rendszeres futása meggyőzött arról, hogy nem kell megijednem a néha kilengő, magasabb értékektől, megy akkor is a láb meg a szív. :) Az elején gyorsan fel is ugrott 160-ra, majd 170-re, de nem éreztem semmi gondot. Az első 5 km így ment, tempófogással, 5:22-es irammal. A frissítőket már vártam, tudatosan belesétáltam és ettem-ittam-jót mulattam mindegyiknél, talán az uccsót hagytam ki 19-nél? A második 5 km-es szakasz már 5:14-ben ment, a harmadik meg 5:15-ben, frissítéssel itt is. 16 km után már keményedett a dolog, meleg volt, 19-ig azért ismét gyorsultam, 5:08-as átlaggal ment. Az uccsó 2,3 km már nem esett jól, robot üzemmód, aszfaltra a tekintet, 4:45-ös átlagtempóval beértem a célba. :)
A pulzus max értéke a mérés szerint 212, haha, átlag 171.
1:50:27, elégedett vagyok, mit tesz 2 hónap odafigyelés. :)
Pompommal előtte és utána egyeztettünk (na nem az óráinkat, mert az... de erről majd ő...) :)
Mindenkinek gratula a mai WizzAirért, versenyekért, a tegnapi-mai "maszek" futásokért!
Hát, muszály lenne az ilyenek miatt, de a családom tényleg tök toleráns a hülyeségeimmel, így nem akarom már ezzel is feszíteni a húrt. Majd, ha a nagyobbik lányom is bírja a melegbenfutást, megyünk együtt.
Más:
Mai teljesítményem jellemzésére a legjobb az, ha elmondom, hogy egyszerre értem be egy pasival, aki úgy futott, hogy egész végig egy ananászt egyensúlyozott a fején. Komoly. :)
Hatalmas gratuláció minden WizzAir célba érkezőnek! Én nagyon gyengét ''futottam'', de kellenek a rossz időeredmények is, nehogy elbízzam magam! No igen, legalább négy dolog kell egy jó futáshoz: alapos felkészülés, fejben legyen miden oké, tökéletes (de legalábbis megfelelő) egészségi állapot, és ideális futóidő. Most csak az utolsó volt meg (bár azért nagyon befűtöttek nekünk, de nem akarom erre fogni), most nem volt bennem a félmaraton, okulok a tapasztalatokból.
A terv örömfutás volt, nagyjából ez sikerült is, bár volt pár kellemetlen pillanat! Az első 10 km-ig jól mentem, nem futottam el, lendületesen, okosan kezdtem, aztán valami történt, mert 12 km-hez brutál rossz időben értem oda. Biztosan eltévedtem :)) A Nyugati felüljáróhoz már sétálva értem oda, aztán 19 km előtt elhagytak a 2 órás iramfutók (és nem tudtam velük lépést tartani), ez sem volt túl lélekemelő pillanat. Na mindegy, ez most ilyen lett, legközelebb odafigyelek a felkészülésre (és igen, ennyit kivesz, ha nincs minden rendben egészségileg, nem is baj, hogy nem is erőltettem).
Köszönet a szervezőknek! Mindenkinek jó regenerálódást kívánok!
Hasonlóképp vagyok ezzel én is. Ha elmegyek egy versenyre, akkor legalább teljesítsem, amit kitaláltam. Ez arra is vonatkozik, ha funrun a cél. Most nem az volt. Ezért vagyok kissé csalódott.
Viszont tanultam belőle. Mivel a maratonra pörgeti föl a pulzusomat a terv, most még ez nem gáz, bár többet vártam magamtól.
Azon gondolkodom, hogy jövőre ezt a versenyt kihagyom.
A családot nembfogom hanyagolni azért, hogy melegben is fussak.
nálam alacsonyabb versenyszellemű embert (futás tekintetében) nehéz elképzelni, de ha már elindulok egy versenyen, és az nem úgy sikerül, ahogy eltervezem, akkor egy ideig biztosan én is bosszankodom. Ez még nem görcsölés - az akkor lesz, ha még holnap is ezen rágódik.
Egyet mondj: a futóedzések maga szerint megkérdőjelezhetetlen Salazarja mit futott? gondolom 19.5-nél kiállt neki annyi a félmaraton...amúgy tegnap egy csoport tag - aki feltehetően jó pár félmaratont eredményesen teljesített - adta neki a jó tanácsokat FB-n, mintha lóval imádkozna.
ez a Rakparti Átok nevű szindróma. Az ember fut egy normál tempót, aztán féltávnál megüti a fejét a tűző nap és a hőt sugárzó beton, és onnan csak szédeleg.
Ne törődj vele, gyere Siófokra, ott jó idő lesz, meg addig készülni is tudsz. Már ha akarsz még idén félmaratonozni.
Igazából annyi történt, hogy az Ensport mérésnek van igaza.
Melegben pedig nagyon ritkán futottam, mert a család miatt a hosszúkat korán futottam. Kellenek a hosszabb, húzós futások is, mert a felsőbb tartományban (150 fölött) nudli vagyok.
Köszönöm! Nem nagy hegyekről beszélünk, az első két nagy még elmegy, aztán 66-tól azok a kisebbek már nagyon tudnak fájni...Ennek ellenére azt mondom, hogy a mai volt az eddigi legsimább teljesítésem, időeredményben pedig a 2. legjobb.
Köszönöm! Írok majd róla feltétlen. 300 km-re van tőlünk, és egy olyan 3 napos futófesztivál, ahol mindenki talál magának versenyszámot. Csak egy adat: ezen a 100 km-es terepultrán 542 fő beérkező volt...
Mindenkinek sikeres versenyzést kívánok holnapra! Én ma egy kicsit hosszabbat vállaltam, Lengyelországban voltam a 7 völgy ultrán. Múlt vasárnap reggeli közben jutott eszembe, hogy indulni kellene, és az elhatározást tett követte. 3x voltam már korábban, de attól még nem lett könnyebb...:)
Amúgy ma azért lecsekkoltam a listából 3 főt, biztos, ami biztos. tapirka, SK és Legkisebbleander becsülettel dolgozott, sőt, utóbbi még a visszaigazoló e-mailt is kérte tőlem, jó, hogy a személyimet nem követelte. :)
A szabály az szabály, na igen, de most már itthon a vacsinál nem ilyen szigorú a kisebbik lányom. :)
Amúgy ma futottam egy regeneráló 6:54-es tempójú 3,5 km-t, 119-es átlagpulzussal. Ilyet nemigen szoktam a verseny előtti nap, de pompom is kiment egy lazára, és követtem a példáját. Holnap is követni fogom, tisztes távolságból. :)
Hozzajarulskent a holnapi eroprobatokhoz 16 km lett a mai etap ket eros kmmel a vegen. Utana meg lett egy jo kis hazaseta 5.4km, mivel egy huszas vilt tervben mara es ennek megfeleloen rogtonoztem utvonalat, amiben nem volt benne az ido elotti elfogyas. Viszont a seta is 11 perces tempo kornyeken ment.
mindenkinek minden jót holnapra. Én a magam húszasát ma letudtam a hegyen. Kevesebb jobban esett volna, de a lépcsőkön kívül sikerült minden meredeket megfutnom. Nem ment könnyen, kevés volt az üzemanyag.
Sziasztok! Mindenkinek jó futást kívánok holnapra, csodás kora-őszi futóidő lesz, hurrá! Valamit benyeltem, vagy nem tudom, mi van velem, de már sokkal jobban vagyok, mint tegnap, holnapra remélem rendben leszek, már nagyon várom a futást veletek! Olyan hangulata van ezeknek a városi tömegfutásoknak :))) Nincs időtervem, örömfutásra készülök, nektek is ezt kívánom!
Gurtnis tanácsára elmentem kocogni egyet. Emlékeim szerint soha nem futottam verseny előtti két napban. Ha nem sikerül a 2 óra, kizárólag Gurtnis miatt lesz. :)
Tudom, hogy az alap sprint sebesség genetikán is múlik. Nekem ráadásul eléggé megrövidültek a comb izmaim, és ez sem segíti a gyors futást. Tudom nyújtani kéne, de arra nem szánok elég időt.
Húú itt mindenki ilyen öreg róka futásban? Nem semmik vagytok. Én még csak ma reggel léptem át a 700. km-emet, február 4.ei kezdés óta. (Ebből 54 km verseny volt) Érdekes de nekem is jól megy a rövid, ahhoz képest, hogy nyilván nem bírnám fm fölötti távokon...
Az elmúlt 3 héten csak 3-3 futásom volt, heti 32km, bár most még hátra van a hétvége. De az intenzitás megugrott, és most kedden a második pálya edzésben csúcsosodott ki, azóta tudatos lábtulajdonos vagyok, érzem folyamatosan, hogy vannak a lábaim :-) Azt hiszem erre mondják, hogy túltoltam, de hát ezt is meg kell tapasztalni. szóval 20 perc bemelegítő futás után 15x200+200 és még 10x100m volt a program, úgy hogy ne lassulj be, inkább az elején legyen lassabb a tempó. Az utolsó 2 100-ast kihagytam, annál már nem bírtam volna tartani ezt, meg így is bőven sok volt. Cserébe hazakocogtam utána még 5 km-t bónuszként. Nekem tetszett ez a tüdőkiköpős edzés, azt nem tudom a hosszú távokhoz mit tesz hozzá, de nem is lesz heti program azt látom, tényleg nagyon megcsapós, főleg így kezdőként. Azóta csak bő 6 perces kilikkel regenerálót mentem, hogy ne álljon be a lábam. A 200-akat egyébként 46-50 másodperc alatt futottam (ez csak 3:50 -4:10 tempó), köztük 6:30 körüli tempóval a laza 200asaok. A fáradás azon látszik utólag, hogy a pihenő félkörök egyre lassabbak lettek a végére. A 100asok 17-18 másodpercesek voltak, repülő szerűen csak középen maxra pörgetve, ora szerint 2:21 volt a csúcstempó. magamtól ilyet biztos nem futok szóval néha jó így elmenni :-)
Mr Long, mondasz valamit... :) Merthogy július 1. óta rendszeresen futok (ez a 10. hét, össz 395 km-rel), és már mindenhol fáj meg sajog. Azt hiszem, kicsit lazítani kéne, de a maraton miatt talán még nem kell elkezdeni a rápihenést. :)
Ati_66 Ez nem forma kérdése, max adottság, gondolom. Nem futok jobb felest nálad, de önmagamhoz képest sem, csak mert 100 méteren picit gyorsabb lennék.
A pillanatnyi sprintre nemigen edz senki az amatőrök között, a hosszú távú versenyekre való rendszeres felkészülés sem gyorsítaná érdemben szerintem a hobbifutót sprint távon. Bár, a rendszeres edzés, szisztematikus terhelés nyilván minden távon jobb időket eredményez 400 métertől a maratonig, független a célverseny műfajától. Az érdekes kísérlet lenne, hogy egy hobbifutó, aki fél, esetleg egész maratonokat fut, leállna ezekkel a céljaival, és rámenne egy teljes szezonban mondjuk a 800 méterre. :)
Spenót, remélem, megtalálod a helyes pulzusszámokat a versenyre!
Én ezzel már tervezni sem merek, a tegnapi 150-es 6:47-es tempó után. :)