Keresés

Részletes keresés

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138787

Az jó sok sztem. Szőlők szoktak csak ennél többet tudni. 

Nem is tudom egyébként mekkora érték felett már éppen a cukrosság akadályozza a spontán erjedést.

Talán 22 fok felett szokás speciális élesztőt használni... borászok... ?

Előzmény: mili70 (138783)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138786

Azé' erre ne vegyél mérget... Szörpjeim 2.8 körül, lekvárjaim 3.3 körül szoktak lenni és citromsav van benne, nem más.

Előzmény: kopasz szuzukis (138777)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138785

Nekem beleszaladt a sav,és 2,2 lett.leállt,és csak ph visszaemeléssel,dupla élesztővel,és tápsóval indult újra. :(

Előzmény: öreg_néne_b (138784)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.17 0 1 138784

Tavaly volt, aki véletlenül 2,2-re savazott. Az is kierjedt...

Előzmény: mili70 (138783)
mili70 Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138783

Persze, ezzel nem is vitatkozok, viszont  azzal nem vagyok tisztában, hogy mi van akkor, ha a pH 2.8 alá megy. Akkor leállhat? 

Ja, és még valami, 3 napja mértem a faepret, és cukker nélkül 17-et mutatott a BRIX mérő. Az jónak számít?

Előzmény: Green Corner (138781)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138782

Alátámasztom. Az én faeper cefréim eddig minden évben rendre három nap alatt készen lettek, mint a matekházi. Negyedik napon főztem.

Előzmény: Green Corner (138781)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138781

Továbbra is azt mondom, hogy a beindult forrásban levő cefre nem áll le ebben a melegben! Majd akkor, mikor elfogyott a cukor! Az eper meg nem a magas cukor tartalmáról híres.:(

Előzmény: mili70 (138778)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138780

Miben nyilvánult meg a "szépen megindult szinte magától"? 

Nincsenek rajta romlás jelek még? 

Ennyi idő alatt, ilyen időben a faeper szinte tuti megromlik,ha nem erjed. 

 

Előzmény: csalántea (138753)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138779

Egyben vette a cefrét.tehát nem tudni mennyit állt ahonnan hozta,és valószínűleg a tetejére lett friss rakva.

 Illetve ez is egy verzió.

Előzmény: mili70 (138778)
mili70 Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138778

Öreg! :)

Úgy látom nem csak én vagyok figyelmetlen, hanem Te is! :

"Három napja a barátom becefrézett....., majd másnapra teljesen leállt ... Két napja nem történik semmi ..."

 Ez ugye egy nap. :) 

Én arra gondoltam, hogy az is lehet, hogy nem mutat pontos értéket a mérő, és ezért túlsavazták, de ez a jelek szerint csak citromsavval nem lehetséges.....

Előzmény: Green Corner (138768)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138777

Citromsav: citromsavval a pH-t max 4,4-4,5-ig lehet levinni!!! Kémiai törvényszerűség. A citromsav disszociációjából adódik.

Lehet vele pH-t állítani, de csak 4,4-4,5-ig. Ehhez már 190grammot kellene adagolni literenként.

A citromsav egyébként nem káros a cefrében. Sok gyümölcs természetes citromsavat tartalmaz, pl. cseresznye, málna, kiwi, szőlő.

 

foxrudi Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138776

Amikor leáll az erjedés túl alacsony ph(2,8-nál kisebb)miatt,akkor szódabikarbónával tudod emelni,3,2re és úgy tudod újra beindítani,természetesen a megfelelő adalékokkal.

Előzmény: csalántea (138773)
csalántea Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138775

OK, rendben ...

Előzmény: Green Corner (138774)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138774

Mert te láttad azt a gyöngyösi epret? Az eper az egyik leggyorsabban romló, ecetesedő cefre! Addig amíg adjuk itt egymásnak a tanácsot, már hozzáfogott az ecetesedéshez! Nem kevés epret főztem már, tudom milyen, és valóban segíteni szerettem volna!

Előzmény: csalántea (138771)
csalántea Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138773

"bikarbónázd vissza" : kicsit részletesebben ?

Előzmény: foxrudi (138772)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.17 0 1 138772

 

 Cefrefokolóval nézd meg.Ha nulla,akkor kierjedt főzhető.ha nem akkor újra kell indítani.tuti ph mérés,és ha esetleg 2,8 alá ment akkor bikarbónázd vissza.

Az is lehet nem jó a ph mérő.

 Citromsavat felejtsétek el,A faeper is olyan ha nincsen savazva,akkor mire kiforr,be is poshad.Mindenképpen savazni kell,ha jó pálinkát akarsz.ahogy a sárgadinnyét,és sütőtököt is.

 Haver bodzavirágot főzött.kiforrt neki,azonnal főzte,az ecetfészket.Meleg van.savazni,és cefrét hűteni,ha máshogy nem megy,pet palackos fagyasztott vizet a cefrébe!

 

Előzmény: csalántea (138761)
csalántea Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138771

Köszönöm kedves hozzáértésedet és jóindulatodat, igazán jól esik ...

 

Az eper rendben volt.

Előzmény: Green Corner (138770)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.17 0 1 138770

vett faeper

Ok! No Comment!:(((

Szerinted mennyit várt a balekra?:)

 

Előzmény: csalántea (138769)
csalántea Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138769

Négy nagy hordó, egyszerre lett indítva, vett faeper, nincs naponta hozzáöntés stb.

Szét lett veretve, kicsi cukor ment hozzá ...

Gyöngyös mellett szabad levegőn van, olyan a hőmérséklete ...

A citromsav lehet a probléma, addig rendben ment a forrás is, a savazás állította le, miközben nem is vitte le a PH-t ...

 

Előzmény: Green Corner (138768)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138768

Nem is egy napról volt szó! Az említett 3 napról, meg  a véleményem az, hogy a 4 hordó ( nem tudom mekkora hordó!) eper gyűjtése nem olyan pillanatok alatt történik! Szerintem az utolsó adagot tették rá 3 (?) napja a már forrásban levő cefrére, (átvágásos erjesztéshez hasonló) és így simán elég a 3 nap a kiforráshoz.Ez az én elképzelésem, lehet, hogy rosszul gondolom! De, hogy ki van forrva az biztos!

Miért volna valami túlsavazva, aminek 4.6 pH-ja?

Előzmény: mili70 (138766)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138767

Mit jelent, hogy leállt?  Nincs fölötte széndioxid?

Hol van a hordó, milyen hőmérsékleten?

 

Próbáld ki az anyagot. Kiveszel 1-1.5 decit egy kisebb kávékiöntőbe és felteszed főni erős lángra, hogy gyorsan forrjon fel.

Amikor elkezd bugyogva forrni, akkor megpróbálod begyújtani a gőzét. Ha meggyullad és hosszabb ideig égve marad miközben forr az anyag, akkor van benne szesz, valószínűleg kiforrt. -> lefőzöd a cuccot. 

 

Ha sem széndioxidot nem termel, sem a gőze nem gyullad meg (vagy rögtön ki is alszik) akkor két dolog lehetséges:

vagy kevés volt benne a cukortartalom (és rásegítés nélkül nem lesz belőle semmi), vagy valamilyen más körülmény (hőmérséklet, ph) miatt nem tud dolgozni az élesztő.

Ez alapján lehet tovább gondolkodni.  

Előzmény: csalántea (138753)
mili70 Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138766

Jól van, na! :) Figyelmetlen voltam, de egy nap alatt akkor sem forr ki, és azt is írták, hogy még édes.....

Egyébként a túlsavazás lefoghatja a fajélesztőket?

Előzmény: Green Corner (138765)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138765

B...thatod te az élesztőt, ha nincs már benne  cukor!:) Írva vagyon, hogy megkínálták az élesztővel, meg a táppal is!

Előzmény: mili70 (138764)
mili70 Creative Commons License 2017.06.17 0 1 138764

Ha jól értelmezem, akkor csak egy napig forrt úgy, hogy nem lett beindítva, hanem spontán erjedéssel indult.  Az egy nap forrás az mindenféleképpen kevés, ennyi idő alatt biztos nem lett kész a cefre. Az viszont érdekes, hogy a savazás után is 4.6 körüli értéket mértetek. Nálam pl. 4.6-ról indult, és 6dl kénsav vittel le 3.3-ra. Az nem lehet, hogy a mérőtök rossz, és túlsavaztátok? Talán ettől állhatott le? Nem ártana egy ellenőrző mérést végezni egy másik készülékkel, és megmérni a szárazanyagtartalmat egy BRIX mérővel. Ha ez megvan pontosan, akkor a következő lépés már adódik....

( bár az édesség már jelent valamit, én így látatlanban megküldeném egy zacskó élesztővel. )

Előzmény: csalántea (138753)
kivimánia Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138763

Mérjetek cukortartalmat, vagy alkohol fokot,ha tényleg nem forrt ki akkor esetleg VitaDrive F3.mal oltsátok be,vagy egy próba főzés.

Előzmény: csalántea (138761)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138762

MOST mit lehetne csinálni?

Kifőzni! De, ha gondolod hétfőn Szegeden vagyok és ott is elmondhatom!:)

Előzmény: csalántea (138761)
csalántea Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138761

Kedves Barátaim! Nem azt várom tőletek, hogy sorozatban elmondjátok, hogy mit kellett volna másként csinálni, ez rendben, mostmár a barátom is tudni fogja legközelebb ...

Azt kérem, hogy MOST mit lehetne csinálni?

 

Előzmény: kivimánia (138760)
kivimánia Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138760

A forrás 96 óra alatt végbe megy 20 c fokon,a mostani melegben ez előbb megtörtént, a hétfőn cefrézett cseresznyémet ma főzöm. A citromsav nem alkalmas sav csökkentésre,foszforsav vagy kénessav otthoni  körülményekre borkősav ajánlott,de szerintem nem kell savazni,ha forrás után azonnal tudjuk főzni.

Előzmény: csalántea (138753)
obsitos3 Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138759

Egyébként ha azonnal főzi,nem kell savazni,tápsó meg semmiképp.

Előzmény: obsitos3 (138758)
obsitos3 Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138758

Miből mennyi?pl. faeper, víz,cukor,élesztő,tápsó,citromsav,el lett pépesítve?Mondjuk hordónként.

Előzmény: csalántea (138756)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!