Továbbra is azt mondom, hogy a beindult forrásban levő cefre nem áll le ebben a melegben! Majd akkor, mikor elfogyott a cukor! Az eper meg nem a magas cukor tartalmáról híres.:(
Úgy látom nem csak én vagyok figyelmetlen, hanem Te is! :
"Három napja a barátom becefrézett....., majd másnapra teljesen leállt ... Két napja nem történik semmi ..."
Ez ugye egy nap. :)
Én arra gondoltam, hogy az is lehet, hogy nem mutat pontos értéket a mérő, és ezért túlsavazták, de ez a jelek szerint csak citromsavval nem lehetséges.....
Amikor leáll az erjedés túl alacsony ph(2,8-nál kisebb)miatt,akkor szódabikarbónával tudod emelni,3,2re és úgy tudod újra beindítani,természetesen a megfelelő adalékokkal.
Mert te láttad azt a gyöngyösi epret? Az eper az egyik leggyorsabban romló, ecetesedő cefre! Addig amíg adjuk itt egymásnak a tanácsot, már hozzáfogott az ecetesedéshez! Nem kevés epret főztem már, tudom milyen, és valóban segíteni szerettem volna!
Cefrefokolóval nézd meg.Ha nulla,akkor kierjedt főzhető.ha nem akkor újra kell indítani.tuti ph mérés,és ha esetleg 2,8 alá ment akkor bikarbónázd vissza.
Az is lehet nem jó a ph mérő.
Citromsavat felejtsétek el,A faeper is olyan ha nincsen savazva,akkor mire kiforr,be is poshad.Mindenképpen savazni kell,ha jó pálinkát akarsz.ahogy a sárgadinnyét,és sütőtököt is.
Haver bodzavirágot főzött.kiforrt neki,azonnal főzte,az ecetfészket.Meleg van.savazni,és cefrét hűteni,ha máshogy nem megy,pet palackos fagyasztott vizet a cefrébe!
Nem is egy napról volt szó! Az említett 3 napról, meg a véleményem az, hogy a 4 hordó ( nem tudom mekkora hordó!) eper gyűjtése nem olyan pillanatok alatt történik! Szerintem az utolsó adagot tették rá 3 (?) napja a már forrásban levő cefrére, (átvágásos erjesztéshez hasonló) és így simán elég a 3 nap a kiforráshoz.Ez az én elképzelésem, lehet, hogy rosszul gondolom! De, hogy ki van forrva az biztos!
Mit jelent, hogy leállt? Nincs fölötte széndioxid?
Hol van a hordó, milyen hőmérsékleten?
Próbáld ki az anyagot. Kiveszel 1-1.5 decit egy kisebb kávékiöntőbe és felteszed főni erős lángra, hogy gyorsan forrjon fel.
Amikor elkezd bugyogva forrni, akkor megpróbálod begyújtani a gőzét. Ha meggyullad és hosszabb ideig égve marad miközben forr az anyag, akkor van benne szesz, valószínűleg kiforrt. -> lefőzöd a cuccot.
Ha sem széndioxidot nem termel, sem a gőze nem gyullad meg (vagy rögtön ki is alszik) akkor két dolog lehetséges:
vagy kevés volt benne a cukortartalom (és rásegítés nélkül nem lesz belőle semmi), vagy valamilyen más körülmény (hőmérséklet, ph) miatt nem tud dolgozni az élesztő.
Ha jól értelmezem, akkor csak egy napig forrt úgy, hogy nem lett beindítva, hanem spontán erjedéssel indult. Az egy nap forrás az mindenféleképpen kevés, ennyi idő alatt biztos nem lett kész a cefre. Az viszont érdekes, hogy a savazás után is 4.6 körüli értéket mértetek. Nálam pl. 4.6-ról indult, és 6dl kénsav vittel le 3.3-ra. Az nem lehet, hogy a mérőtök rossz, és túlsavaztátok? Talán ettől állhatott le? Nem ártana egy ellenőrző mérést végezni egy másik készülékkel, és megmérni a szárazanyagtartalmat egy BRIX mérővel. Ha ez megvan pontosan, akkor a következő lépés már adódik....
( bár az édesség már jelent valamit, én így látatlanban megküldeném egy zacskó élesztővel. )
Kedves Barátaim! Nem azt várom tőletek, hogy sorozatban elmondjátok, hogy mit kellett volna másként csinálni, ez rendben, mostmár a barátom is tudni fogja legközelebb ...
A forrás 96 óra alatt végbe megy 20 c fokon,a mostani melegben ez előbb megtörtént, a hétfőn cefrézett cseresznyémet ma főzöm. A citromsav nem alkalmas sav csökkentésre,foszforsav vagy kénessav otthoni körülményekre borkősav ajánlott,de szerintem nem kell savazni,ha forrás után azonnal tudjuk főzni.