Most még nem találtuk ki, hogy mi legyen ezzel a 600 Ft-tal, mert tegnap a közgyűlésen sajnos nem ezt szavaztuk meg egy matematikai malőr miatt, hanem 270 Ft/tulajdoni hányad/hó (de ez kevés, kevesebb mint a fele)! A fizetés november, december, január, és február hóra vonatkozik és tárgyhó 15-ig kell befizetni. Aztán valamikor március környékén lesz a következő közgyűlés, ahol újra fogjuk szavazni a fűtéselőleg összegét, ami valószínűleg a fele lesz a mostaninak.
Szerintem a mai nap meglesz a megoldása a problémának...
Ez a 600 Ft lenne a reális! A következő elszámolásig (közgyűlésig) lesz csak így, mivel a fűtésszezon nem most kezdődött! És a fűtésszámlát ki kell fizetni. Azért tűnik soknak mert nem fizettünk fűtés előleget azóta, amióta beköltöztünk a lakásba! A számlák pedig folyamatosan fognak érkezni, amit ki kell fizetnie a társasháznak, hogy ne kapcsolják le a fűtést az egész társasházban. Amint beáll a ház, illetve a következő elszámolásnál már ennek kb. csak a felét kell fizetni.
Sajnos nem tudtunk részt venni a közgyűlésen, ezért azt szeretném kérdezni, hogy ha minden hó 15-ig elutaljuk a fűtéselőleget, mikor lesz elszámolás? Következő hónapban? Vagy negyedévente? Nekünk 30/10000-ed a tulajdoni hányadunk, és egy kicsit soknak találom a 18000Ft-ot, mert alig kell fűteni, a lakás teljesen jól megtartja a meleget. Köszönöm a segítséget előre is.
Este jutott eszembe hogy a közgyűlésen történt egy kis matematikai malőr! :(
Ha nm-nként 400 Ft-ot veszünk fűtéselőlegnek, akkor az egy 50 nm-es lakásnál 20.000 Ft / hó. (Ez lenne reális!) De, mi tulajdoni hányadra vetítettük, ami kb. 1,5x-es osztót jelent a négyzetméternél, tehát kb. 35 tulajdoni hányad = 50 nm-el, ebből 1,5x-es szorzót kellett volna alkalmazni a 400 Ft-ra és nem osztót (270 Ft), mert így kb. a felét fogjuk fizetni, mint amit valójában akartunk! Tehát helyesen 600 Ft tulajdoni hányadonként!
Tehát amit elfogadtunk 35*270= 9.450 Ft és amit el kellett volna fogadni 35*600 = 21.000 Ft
Erre ki kellene találni valami megoldást hogy mindenki tájékozódjon róla.
Leglényegesebb: 270 HUF/lakástulajdoni hányad a "fűtés előleg" minden tárgyhónap 15-ig fizetendő a társasház számlájára. A lakástulajdoni hányadba megnyugtatásul a tetőkert nem számít bele :)) Az új KK-nak 1 hét türelmi ideje van, bizzunk benne! Mindenki regisztráltassa magát a balazshazak9@gmail.com email címen, ami a lépcsőházakban az ajtókon is olvasható. Igy megkaphatjuk a "hirlevelet" is!
Aki mondta, hogy bemegy a vízművekhez, az egyik SzVB tag volt, aki egyben jelentkezett is közös képviselőnek. El is ment és nála vannak a papírok, mert mint kiderült, nem volt leadva a vízművekhez, hanem PG-nél volt... Fel alá sem volt írva NTR által, valamint hiányosan kerültek kitöltésre a papírok.
Az aláíratás már elintézte, viszont a hiányos papírok kitöltését már az új közös képviselőre bízza. Úgyhogy egyelőre tovább áll az ügy, de mivel jövő héten kedden már lesz közgyűlés, így reméljük, hogy az új közös képviselő hét végéig kitölti és le is adja vízműveknél a papírokat.
Viszont, bennem felmerül egy kérés: A vízművek nem csak a hitelesítéskori óra állástól számítva hajlandó számlázni? Mert ha igen, akkor bizony házon belül el kell még intézni egy elszámolást a vízre, hogy ki tudjuk fizetni! De ezt majd megmondja, aki ért hozzá vagy a vízművek! :)
Sajnos, a jövő heti közgyűlés kiértesítését nagyon-nagyon trehány módon intézte az NTR, de már nem is minősítem. (Majd a megfelelő fórumokon, hogy más is meneküljön tőlük! - És ezt javaslom mindenkinek!) Szóval, nem csodálkozom, hogy a nem a házban lakóknak fogalmuk sincs róla...
Miután nem folyamatos jelenben használod (még most is) a fűtési panaszodat, arra következtetek, hogy az említett probléma mára megoldódott. Jól gondolom?
Tanácsom mindenkinek: Időnként légteleníteni kell a radiátorokat. Ha van bennük valamennyi levegő, le kell fúvatni addig, amíg a légtelenítő szelepen a levegő után már megjelenik a víz. Persze, ha nem levegős a radiátor, rögtön víz jön belőle.
A légtelenítő "szelep" a radiátor másik oldalán (nem a termosztátos oldalon) keresendő fölül. A levegő ismerve a fizikát fölfelé törekszik és a legmagasabb ponton gyűlik össze a radiátorban. A szelep vagy megnyitható-lezárható kézzel, vagy valamilyen célszerszám kell hozzá.
Rossz hírem, hogy ez nem a közös képviselet feladata.
Tegnap este 10kor (11.17, kedd) D lépcsőházban szerettem volna fűteni (akkor értem haza). Hiába kapcsoltam be a termosztátot, a fűtőtestek hidegek maradtak. Előtte jól kiszellőztettem, így este hűvös maradt...
Hallottam olyasmit, hogy esetleg szándékosan van a kazán ilyenkor takarékra állítva, ill. fűtés lekapcsolva!? Tud erről valaki konkrétat?
Pontosan ezek miatt az okok miatt gondolnám, hogy érdemes lenne csoportosan, a HÁZ nevében eljárni és kezdeményezni a Vízműnél az órák átírását.
Együtt talán jobban össze tudná Vízmű is hangolni, nem kellene bevárni mire mindenki befárad közülünk. Valószínűleg, ha azzal megyünk oda külön-külön, hogy egy új társasházból jöttünk, akkor ők sem kezdenek el ugrálni! Számítanak ugyanis arra, hogy még érkezik kismillió igénylés, és nem fognak egyesével kiszállni.
Lakógyűlésen nem az volt a mondás, hogy valaki beviszi egyben a csomagot? Intézi most ezt valaki?
Sziasztok! Én is elkezdtem saját magam intézni a Vízműves dolgot. Október végén voltam bent leadni a mellékvízmérős szerződésemet, amit is elvettek és mondták, hogy két hét múlva hívhatom a Hexaédert, amit fel is hívtam kereken két hét múlva, de nem hallottak sem a társasházról sem a szerződésemről. Azt tanácsolták, hogy érdeklődjek a vízműveknél, de ők sem tudtak érdemben segíteni. Múlt hét óta várom, hogy visszahívjanak a vízművektől, de eddig semmi. Kérdésem az lenne, aki már intézte saját magának a dolgokat, mégis hogy sikerült elintéznie? Én is szeretném saját magam intézni, mert így talán jobban járok, és hamarabb is fizethetek, mert minél később kell, annál jobban fog fájni az összeg. :) Megjegyzésképpen a kedves vízműves hölgyike a telefonban azt mondta, hogy ne izguljak van olyan akinek egy év alatt sikerül ez a folyamat. Hát mit ne mondjak, nagyon megnyugtatott! :( Szánalmas ez az egész ügyintézés.
Eddig csak ímmel-ámmal olvastam a fórumot, most viszont van néhány kérdésem. Azt írta az SZVB egyik tagja (elnézést, de nem emlékszem a nevére), hogy nála vannak a Vízművek felé le nem adott szerződések. Mivel én utánakérdeztem a Vízműveknél és az enyémnek se híre se hamva, gondolom közte van ez is. A kérdésem az lenne, hogy ezt milyen formában tudnám megkapni? Leadnám mihamarabb én magam, gondolom nem vagyok ezzel egyedül (a fene akar fizetni, de ha fogyasztok, ez a minimum és nem szeretnék egy éves fogyasztást egyben csengetni...).
A másik kérdés... Van valami hír arról, hogy mikor lesz a lakógyűlés, amit össze kell hívnia az NTR Office-nak? Gondolom mindenkit a postaládába bedobott és a lépcsőházba kiakasztott meghívóval fognak tájékoztatni. Viszont a kérdésem csak azért érdekes, mert én nem lakom ott, így erről nem tudok értesülni sajnos... Bár megadtam nekik már ötször a levelezési címemet, de soha nem sikerült eddig ide küldeni semmit. Az első lakógyűlésre mentem volna, de nem tudtam róla. Megteszitek, hogy itt is közzéteszitek a dátumot, ha nem külditek ki a balazs9gmail címre? Mindenképp szeretnék ott lenni, hogy határozatképesek legyünk!
Kinntlevőségek, be nem fizetett közös költségek... Nyilván nem lehet olyat csinálni, hoyg kirakjuk a lépcsőházba nagy betűkkel azok nevét akik nem fizetnek (személyiségi jogok védelme, bár én ennek ellenére kitenném - hadd égjen a képe...) - nem kellene legalább írásos formában értesíteni, hogy ha nem fizetsz eddig és eddig, akkor annak ez és ez lesz a következménye. Csak mert ahogy a november eleji gyűlésen arról volt szó, vannak erre eszközök. Miértz nem élünk/él vele az illetékes, akinek ez a feladata? Mondjuk gondolom ez is NTR lenne, így egyértelmű sajnos... Mit ne mondjak, lesz feladata a következőnek! Amúgy én fizettem eddigis mint a katonatiszt, ezentúl is fogok. :-)
Az új közös képviselők ajánlatainak közzétételére végül lett valami más megoldás, mint lépcsőház ragasztás?
Azt javaslom, hogy a számítottnak megfelelően utald át a teljes hónapokat, s ha (+-)eltérésed lesz, az később korrigálható, ugyanis időnként az NTR office szokott küldeni egyenleget, abban az eltérést is jelzi.
A töredékhónappal kapcsolatban arra emlékszem, hogy a hónap (február) végi birtokbavételtől függetlenül, teljes hónapot kellett fizetnünk.
A Te eseted is jól mutatja, hogy nincsenek rendben a dolgok, mert amint birtokba vetted a lakást, a közös költség számítási módjáról és a konkrét összeg nagyságáról is kellett volna tájékoztatást kapnod.
Nem "harapom le a fejed", mert Te legalább eljutottál addig a felismerésig, hogy valamit kellene tenni.
Köszönöm szépen a felvilágosítást, sikerült kiszámolni az összeget. Már csak egy kérdés maradt: ha hónap végén volt a birtokba adás, a teljes hónapra eső díjat meg kell fizetni?
Július óta lakom a házban, úgyhogy én is egy gonosz lakótárs vagyok ;). Most viszont jó útra térek :). Eddig azt hittem, az 50 ezer forint kitart egy darabig és ráérek még ezzel foglalkozni. Aztán meg - amikor kiderült, h az nem arra való - nem találtam sehol, h mennyit kéne fizetni. De most megvan és utalok.
Amúgy sztem "feketelista" helyett a számlaszámot és a számítási módszert kéne kiírni - hátha vannak még olyan eltévelyedettek, mint én...(mármint akik fizetnének, ha tudnák, h mennyit kell és hova, csak nem tudják/merik megkérdezni).
Bocs, Pintér Gábor nem a közös képviselő, ő a gondnok, így pl. a közös költség nem is hozzá tartozik. A közös képviselő az NTR Office-nál valaki (talán Kunovits Jenő ügyv. ig.?).
Először is a lakás+tároló+ garázs után meghatározták a tulajdoni hányadodat (továbbiakban: th)
pl. Az összes tulajdoni hányadod: 38/10000 (szerintem az adásvételin pontosan rajta lesz mennyi)
A közös költség havi összege a következő tételekből áll össze:
üzemeltetési költség: 225 Ft * tulajdoni hányad (38*225=8550 Ft)
felújítási alap: 10 Ft * th (38*10=380 Ft)
Mélygarázs: 350 Ft/db (1 db= 350 Ft)
Összesen: 8550+380+350=9280 Ft/hó
A saját esetedben konkrétan kiszámított összeget kell minden hónap 10.-ig befizetni a társasház számlájára.
A közös költség tudomásom szerint a birtokbavétel (amikor megkaptad a kulcsokat, aláírtad a birtokbavételi jegyzőkönyvet) hónapjától fizetendő kivéve, ha az adásvételi szerződés másként rendelkezik.
Ha biztos akarsz lenni a fizetendő összegben, hívd fel a közös képviselőt: Pintér J. Gábor (a tel. számát sajnos nem tudom)
Ha szabad kérdeznem, mióta üdvözölhetünk a BB-házban?
Szia, a közös költség mértékét elméletileg az alakuló közgyűlésnek kellett megállapítania. Írásos anyaggal én sem találkoztam, talán a régebben a házban lakók igen. Én megkérdeztem az NTR-t (ajánlom Szeili Évát), hogy mennyit kell fizetni, és a Mandarino meddig rendezte a lakásra eső díjat. Mint utólag kiderült, egyik kérdésre sem tudtak korrekt választ adni.
A mi szerződésünkben is az van, hogy aláírástól mi fizetjük a közös költséget, ezt az NTR valamiért egész egyszerűen nem képes felfogni, hanem csak szajkózzák, hogy birtokba adásig a Mandarino fizet...
A havi befizetéseket ugyanarra a számlára kell teljesíteni, mint ahová az 50.000.- Ft-ot befizetted.
És még valami, pontosan mettől kell fizetni (adásvételi szerződés aláírásától/birtokba adástól? Hol tudom megtalálni az erre vonatkozó rendelkezéseket? Köszi :)