Van egy kedvenc "indián arc"-om, Crow's Heart. Mandán "hagyományőrző" főnök volt, 97 évesen, 1953-ban halt meg. A kép 1908 körül készült.
Valószínű, hogy az ő irányítása alatt járták el az utolsó igazi bölénytáncot egy nagy aszály idején, de már nem tudom, hogy mikor és ki szerint:)
A mandánokról azt olvastam egyébként, hogy europid jellegű nép voltak. Hát nem tudom, lehet.
Egy himlőjárvány csaknem teljesen végzett velük, még mielőtt a telepesekkel összeütközésbe kerülhettek volna. Bár azt is olvastam, hogy szándékosan hívták fel őket egy fertőzött hajóra, de ez nem biztos, hogy igaz.
Ő nem maradhat ki ebből a topikból:) A bizsut is érdemes megnézni a nyakában.
Namost, nem véletlenül linkeltem be ennyi képet. nézzétek meg jól alaposan ezeket az arcokat.
Szerintem ezek az arcok nem mongolidok...
A képek alapján is én inkább azokhoz húzok, akik azt állítják, hogy Amerika őslakói nem a mongolid nagyrasszba tartoznak, hanem egy ősi, különálló csoportot alkotnak.
Ezt ugyan nem láttam, de ennél szerintem jobb film volt vasárnap este az RTL-en Hidalgo - a Tűz óceánja címmel.
Indián vonatkozása is van, mivel több jelenetben is van hivatkozás a főhős részben indián származására - pl. az amikor az arab sivatagban a végkimerülés határán lakota nyelven fohászkodik a Nagy Titokhoz, a Wakan Tankához.
Olvastam egy rövidke újságcikkben, hogy a film egy Frank T. Hopkins nevű, valóban létezett cowboynak állít emléket, aki az 1890-es években egy sor lóversenyt nyert.
Ez a Frank T. Hopkins részben valóban indián származású volt, de azt a cikk nem említette, hogy milyen törzsbéli.
Mindenesetre elég látványos film, egyszer mindenképp érdemes megnézni.