Én is "megcsinálnálak", ( ;-) ) de belföldön köztünk nem egyszerű. Mondjuk 80m-en vagy mittudomén.
Képzeld, lett antenna, egy cushcraft r7! Volt egy dobozos elfekvő példány, kibontottam, aztán rájöttem, hogy óvatosan gyártanék ilyesmit úgy maszekban...
Baromi jó! Addig is, amíg fel tudom állítani, máris cserélem a csavarokat "stainless steel"-re, még itt a szobában, és impregnálom a talpszigetelőt, ne egye a nap.
Elvagyok, az antenna felől haladgatok a mike felé... :-/
Ezek meg itt "b...ák a rezet" sstvn, 3730 környékén, ehh:
Ismerjük a problémát. Majdnem minden rádióamatőrnek van több ilyen is otthon. Mindjárt körülnézek, van egy leírás biztosan, akár még a jingle bells-t is lejátsza.
De akitől vetted, ott is biztosan van még, ami jó sorrendben indul :-)
Van 4 db Ledes fényfüzérem (100ledes) és 8 fajta programot játszik. Egy fára van tekerve mindegyik de a 4-ből 1 máshogy indul el. Egy hosszabbítóba van dugva mindegyik és egy kapcsolóval índítom, mégis az egyik másghogy indul mint a többi.
Valahogy megoldható hogy az is egyszerre induljon a többivel és ugyan azokat a programokat játsza?
Szia Tom! Köszönöm! Igen, elpuskáztad a 3 dB-t a sáváteresztő szűrő átviteli görbéjéről. De most ott volt, kétszer is odaírtam :-D Csak közel vagyok Pösthöz úgyhogy 7-es a körzet, és lehet a ZUM. De valójában olyan hívójelet szeretnék ami első hallásra megjegyezhető könnyedén. Amíg nem az enyém nem publikálnám, nehogy lenyúlódjon:-)
Szia Zümi! Óriási nagy gratula, üdv a csapatban! Rendesen vadászni fogok rád, hogy bekerülj a logomba! XD Sok örömteli összeköttetést kívánok a leendő hívójeleddel! 73DX: HA3TL
Köszi. A 100 pontos mondat direkt íródott mintha nem sikerült volna a vizsga, poén akart lenni. Nem vagyok annyira maximalista. De TE valamelyiken BIZTOS legyél ott!
Köszi a jókívánságot! Távolmaradásodért pedig nagy fekete pont. Sajnálom hogy nem jöttél mégsem. Jó hangulatban telt a vizsga (míg írtunk ez nem volt jellemző:-)) ) pontosabban a szünet és a várakozás. Két hölgy résztvevő is volt a vizsgázók között, sikeresen távoztak. 12-14 fő volt jelen. Én szomorúan vettem tudomásul hogy, készültem, tanultam, jegyzeteltem, 3x elolvastam a vizsga kérdést, de valahogy mégsem sikerült a maximum 100 pont. :-D Kevesebbel de -sikerült- a vizsgám,azaz a pótvizsgám.
Nagyon szívesen. Rengetegen elfelejtik, még szakmán belül is, hogy a mindennapokat átszövő elektronikai ipar ezekből a múmia őskövületekből indult el. (Hadd ne soroljam: PC,GSM, GPS, PMR, CB, VLF-HF-VHF-UHF rádiók,SAT,CATV,CD,DVD.....külön lista kell a rövidítésekhez :-)))
Egy régi laboratóriumi (!) oszcilloszkóp vagy szignálgenerátor ma már derültséget okoz..........
Köszönöm a képeket. Igen nagy élmény volt ezeket nézegetni. és megtudni, hogy már a 20-as években is hol tartott a rádiótechnika. Az RT évkönyvben még utána nézek a tobbinek.
PS. Még egy kép, aztán eldugulok, mert kikapunk a nosztalgiázásért :-)) A kis "piaci"csőmérőm is egy laposelemmel mér, igaz csak emissziót, de így legalább nem sóznak rám a börzén szakadt, süket vagy kuka rádiócsövet.
Nincsenek felcserélve. A második rács, ami "rendesen" segédrács, itt tkp. a vezérlőrács, erre kapcsolódik a rácskomplexum és a rezgőkör. Az első rács itt az árnyékolórács, az meg "vezérlőrács" szokott lenni :-)) A Rádiótechnika Évkönyvekben évek óta található nosztalgiarádiók restaurálásáról sorozat, az elején részletes ismertetés volt az "árnyékoltrácsú" csövekről. Ennél az elrendezésnél szokatlanul kis anódfeszültség szükséges a működéshez. A foglalaton az oldalcsavar ennek a rácsnak a kivezetése. Előkerestem egy régi jó kis könyvet, kutyafuttában kifotóztam néhány rajzot :
Amikor az MV-3 élő típus volt, bizony az átlagpógár több havi fizetése volt. Egy MFJ tuner azért nem olyan drága most. De a jó amatőr talál Pacsirta forgót meg vastag derótot, oszt 200 W-ig jól elvan vele.
Amikor a jó kis FT250 megjelent, bizony egy közép autó ára volt. Most egy 817, vagy akár 897 áráért elég rogyoga verdát kapnál.
Aki veszi annak drága(kiv. akik milliós készülékkel hencegnek)..aki csinálja annak olcsó(nem mindenféleképpen), de mindenképpen hasznos és pont megfelelő.