Keresés

Részletes keresés

F.Alonso Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11634

köszönöm Lvt

Előzmény: LvT (11616)
LvT Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11633

> Karintiaban is elöfordul Podobnig … "pod dobom" tehat aki a tölgy alatt lakott.

 

Ez így csak szlovén nyelvi környezet esetén működik, mivel a ’tölgy’ csak ott van /o/ hanggal: dob, a többi szláv nyelvben /u/ van helyette: dub. (A másík kivétel természetesen a lengyel, ahol orrhangú a magánhangzó: dąb.)

 

De a szlovén esetén is alkalmasabbnak tartom az én etimológiámat, mivel ott a podobnik éppen szótári tétel is: ’hasonmás’ jelentéssel.

Előzmény: fulco (11625)
LvT Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11632

> A Kangur név alapja a kun * Kongur  'barna' jelentésű szó.

 

Annyira ritka ez a név, hogy nekem nem sikerült rábukkannom, csak Mándoky Kongur neve (amelyik egyébként o-val van, nem a-val!) bukkan utólag is elő, valamint az Országos Levéltár adatbázisában egy 1926. évi minisztertanácsi jegyzőkönyvben Kangur Sándor.

 

Mándoky Kongur tanúságával belenyugszom abba, hogy ez kunsági név. Azonban a fenti idézted alak előtt a csillag (*) azt jelenti, hogy ez kikövetkeztetett szó, tehát nem ténylegesen nincs adat arra, hogy a kunok ezt a ’pej’ lószínre használták volna. Ez csak etimológusi rekonstrukció eredménye, annak alapján, hogy úgy vélik, a kunok előszeretettel alkalmazták a lószínneveket a személynévkincsükben. Ezért ez biztos lószínnév. A gond csak az, hogy ahol olvastam, ott csak ez az egy adat volt erre a szokásra. Ez tehát némileg körkörös érvelés (vagy lényeges információ elkerülte a figyelmemet).

 

A kazah szótárban persze én is látom utólag a қоңыр [qoŋɨr] ’világosbarna, gesztenyebarna | light brown, chestnut brown | коричневый, каштановый’ szót, de a tatárban pedig a kïñgïr ’ferde, görbe | schief, krumm’ szót. Ez tehát legalábbis többesélyes, még török etimológiai esetén is.

 

*

 

A Gere névnek lehet, hogy van török etimológiája (bár  még nem találkoztam vele), de van hibátlan magyar is: Ger[gely] + -e kicsinyítő képző, amely ráadásul (a törökkel ellentétben) ad analogiam megmagyarázza a Gerő nevet is, mint Ger[gely] + kicsinyítő képző. A Kangur-ra készülve olvasgattam Benkő Lóránd néhány írását: sokszor vitázik a kollégáival ott, ahol azok török etimológiát sejtenek, Benkő pedig magyar képzést lát. Ez a névlistád több tételére is helytálló lehet.

Előzmény: 2xkiss (11626)
cecilke Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11631

A Stromp név eredetéről érdeklődök. Abaúj-Torna, katolikusok.

2xkiss Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11630

Mándoky Kangur István nevéről mint " utolsó tanítvány" Dr. Baski Imre ír részletesebben.

Az édesapja még Mándokinak írta a nevét, és a Kangur nem volt anyakönyvezve a családnál, annak az a Kunságban általánosan használt, helyileg ismert megkülönböztető

neve volt. A Kangur család a török időket Mándokon vészelte át, majd került vissza a Kunságba. Ilyen neve volt MKI édesanyjának, Karászi Kocskor Erzsébetnek is a Kocskor.

Kocskor-'kos'. MKI halála előtt pár évvel hivatalosan utónevet is változtatott : Atlan- 'Lóra! Talpra' jelentéssel. A Kangur név vsz. anyakönyvekben NEM fellelhető!

 

Előzmény: 2xkiss (11626)
2xkiss Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11629

Ez már kicsit dúrva: valyon,  vajon! Többet kellett volna talán aludnom? :)

 

 

 

Előzmény: 2xkiss (11626)
2xkiss Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11628

Bocsi! Mándoky Kongúr Mándoky Kangur

Előzmény: 2xkiss (11626)
LvT Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11627

Kangur: Magyar környezetben nem találtam ilyen vezetéknévre. Észt találatra akadtam: Kristjan Kangur. Ez az észt kangur ’takács’ közszóval egyező foglalkozásnév.

 

Névtanilag nem értékelhető, mert fiatal szó, de éppen a tévedések elkerülése érdekében fontos tudni, hogy a kangur a lengyelben ’kenguru, Macropus spp.’ jelentésű állatnév.

 

Ami a török vonalat illeti, hangzásban hasonló etimonú a kangar (qangar) törzsnév, amely a besenyő törzsszövetség egyik tagját alkották. De nem tudok arról, hogy az ő nevük túlélt volna. A hasonló török nevek inkább egy másik etimonhoz köthetők, amely a tatárban mint kïñgïr [kɯŋgɯr] ’ferde, görbe; schief, krumm’ maradt fent. Azonban – tudtommal – ennek nincs folytatása a magyarban.

 

Ilyesmi kezdetű nevek a magyarban a RadixIndex alapján:

 

Kangó: Ez a magyar kankó ’elöl végig nyitott és felölthető ujjú, szűrposztóból készített kabátféle gyapjúruha | Art ungarisches Bauernkleid, ungarischer Bauermantel’ vagy a magyar kankó ~ gángó ’hajlott, görbe; kampó, kampós bot; mankó; szecskavágó | gebückt, krumm; Haken, Krückstab; Krücke; krummes, hakenförmiges Werkzeug zum Häckseln’ szavak egyikéből lett viseletre, külalakra, vagy adott eszközt használó foglalkozásra utaló ragadványnév.

 

Kangyal, Kangyár, Kangyera, Kangyerka: Szlovák eredetű nevek (Kanďal, Kanďar stb.) amelyekben a szlovák kúdeľ(a) ’kóc’, kučera ’hajfürt, hajfodor’ szavak keveredtek a lengyel kądziel, kędzior megfelelőikkel, valamint a német Günther név szlávos Kander (Konder ~ Kunder) folytatóival.

 

Kangyalics, Kangyalits: Nagykanizsai előfordulása délszláv névre mutatna, ugyanakkor nehéz elválasztani a fenti szlovák Kangyal-tól.

 

Kangrga, Kangerga: Összetett névnek tűnik, a Grga a Gergely név délszláv formája. A Kan előtag talán a megfelelő török méltóságnévből lett személynévvel azonos.

 

Kánger, Kanger, Kangiszer, Kangl, Kangli, Kangroth: Német nevekből.

 

Kanga: Vagy a fenti Kangó vagy a Kanger változata lehet.

 

*

 

Az irodalom kun eredetű településnévként tartja számon a magyarban pl.: Balmaz[újváros], Csengele, Csólyos[pálos], [Harka]kötöny, Karcag, Katymár, Kevermes, Kolbász, Orgovány, Törtel.

 

Családnévként megőrződött kun személynevek pl.: Agbúra ~ Agbura, Alacs, Butak, Csőreg, Kada, Karacs, Karakas, Karaszon, Köszömös, Orog, Szokor, Talmasz, Tekes. A Kolbász vezetéknévben egy kun személynév és a szláv ételnév esik egybe.

 

Ma is anyakönyvezhető utónevek pl.: Édua (női), Böngér, Kötöny, Oszlár, Törtel.

 

Korábbi (honfoglaláskori) rokon réteget alkotnak a besenyő etimonok. Településnevek: Besenyő, Besnyő, Karcsa, Talmács, Tolmács stb. Személynevek: Dormán, Tonuzoba.

 

Magyarországon az iráni nyelvet beszélő jászok a kunokkal szoros közösségben éltek. Ők tudtommal nem hagytak névtani nyomot. sőt a róluk elnevezett Oszlár, Eszlár (’jászok’) településnevek is voltaképpen kun nyelvűek.

Előzmény: fulco (11600)
2xkiss Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11626

Szia fulco!

 

Engem is érdekelnek a kun neveink, így írtam neked egy szakirodalomra alapozott választ, de valamit elbénáztam, és elszállt az éterbe. Ez a második változat, összecsapottabb.

 

Igen vannak olyan magyar családneveink, melyről a turkológusaink bizonyították, hogy kun személynév, vagy közszó az alapja. Csak példának néhány: Balta, Beke, Boda, Chakan, Kaytor -'hazatérő', Karakas - 'fekete szemöldökű', Kara, Gere. Toda, stb.

 

Sokkal több olyan van,  amely neveknél a  szakemberek  - pl. Baski Imre, a kun-kipcsak nyelvek kutatója szerint - "azok kun eredete gyanítható,...de azok alapos etimológiai elemzése még szükséges." Erre is néhány példa: Csacsok, Csagircsa, Csikán, Kodorgár,

Uzon, Zongor, Csimaz, Csomáz, stb.

(Valyon az utolsó kettőnek lehet-e köze, az itt a fórumon is korábban említett Csömöz-Csemez névpárhoz?)

A török defterek -a két Kunságra vonatkozó részének,-  és a Pentz-féle jegyzék névanyagának turkológusok általi feldolgozása sok újat hozhatna még a témában.  

 

A Kangur név etimológiájával foglalkozott Rásonyi, Mándoky-Kangur, Baski, Bartha, Torma.

 

A Kangur név alapja a kun * Kongur  'barna' jelentésű szó.

A "kun o- magyar a hangváltozás szabályos fejlődés eredménye", illetve " a Kangur névalak

létrejöttét a népetimológia segíthette."

"A Kongurból jött még létre két másik névalak is, a Kongor, és a Kongor Tege."

 

A kipcsak rokon népeknél, (kazak, kirgíz, baskír) a szó jelentése még: 'sötétbarna', 'napbarnított', 'kedves'. Illetve még : 'fekete' (haj), 'rozsdabarna,' 'kellemes'.

 

Bartha Júlia a lószínek kunok közötti fontosságát kiemelve : 'pej'.

 

Mándoky Kongúr a nevéről: " nem is fekete, nem is vörös, ....mint a sötét pej ló"

 

Kipcsak nyelvekben jelen van még : 'nyugodt,' 'csendes' , 'békés' értelemben is, mint a szó másodjelentése.

 

A jász nevekről sajnos semmit sem tudok. 

 

Előzmény: fulco (11600)
fulco Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11625

Sziasztok

 

Karintiaban is elöfordul Podobnig formaban. Ez viszont egy lakohelyre utal "pod dobom" tehat aki a tölgy alatt lakott.

 

Udv Fulco

Előzmény: LvT (11610)
fulco Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11624

Szissztok ,

 

a Zgut nevhez annyit hogy lengyel forrasok szerint összefügg a zgoda = beleegyezes,egyetertes,harmonia szoval. Rokon nevek:Zgodowski,Zgodzinski,Zgódka,Zgud,ZgutkaZgutko,Sgoda,Zgodda,Zgodiz,Zgodzisz

 

Üdv . Fulco

Előzmény: LvT (11613)
vadász2 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11623

Köszönöm szépen. Akkor ez lényegében egy "bunyevác név".

Mindenkinek kellemes ünnepeket!

Előzmény: LvT (11614)
voszi Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11622

Kellemes Ünnepeket Kívánok én és kiccccsaládom is Mindnyájatoknak!

 

LvT, Neked külön köszönjük, hogy önzetlenül segítettél, valamint a türelmedért, amit a sok idióta, értelmetlen, tudatlan kérdéseink ellenére kaptunk Tőled!

 

Sajnos karácsonyi ajándékkal nem tudtam Neked készülni, csak az alábbi melóval (de ne üss agyon, plíííz! :D):

 

 

Ha jól látom, Supina Anna a hölgyike. De mit jelenthet ez a név?

 

 

2xkiss Creative Commons License 2013.12.25 0 0 11621

Szeretetben gazdag, boldog Karácsonyt kívánok a fórum olvasóinak!

Hálás vagyok mindenki segítségéért. LvT - tisztelettel köszönöm neked!

 

 

Eitler Creative Commons License 2013.12.24 0 0 11620

Mindenkinek kegyelmekben teljes, boldog karácsonyt kívánok! LvT-nek és a többieknek én is köszönöm az elmúlt 1 év  alatt nyújtott sok segítséget! Eitrich/Eitelfriedrich :)

vörösvári Creative Commons License 2013.12.24 0 0 11619

Boldog Karácsonyt kivánok mindenkinek !

Szintén szeretném megköszönni LvT-nek az elmúlt két évben nyújtott segítségét.

fulco Creative Commons License 2013.12.24 0 0 11618

Mindenkinek boldog karacsonyi ünnepeket es sikeres uj evet kivanok !

 

Üdv. Fulco / Bajororszag

 

PS. Neked LvT nek pedig ezuttal nagyon megköszönom a mindenkori segitsegedet !

Botchla Creative Commons License 2013.12.24 0 0 11617

Van egy ősöm, akinek a nevét összevissza írják az anyakönyvek. Mi lehetett az eredeti verzió és milyen eredetű a név (német vagy cseh)?

 

BrandstätterBrandstädter, Brandstädtter, Brandstatter, Brandstetter, Brandstéter

 

ez ugyanaz a személy (család) az anyakönyvekben! Csehországban született MaŘie-ben, habár ilyen települést ma nem találtam, fogalmam sincs mi lehet ez. 

Amikor az anyakönvyi másolatot megtaláltam nagyapám hagyatékában, ez volt odaírva:

Cseh és Morva védnökség, Ország: Morvaország-Szilézia, Közig kerület Prebau, Bírósági kerület: Kajetin

Főegyházmegye: Olmütz, Esperesség: Swabenie, R.k. plébánia: Nezamplie

LvT Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11616

> a pobort láttam lengyel környezetben is.Nem lehet hogy a lenygel pobór szóból jön?

 

Továbbra sincs olyan forrásom, amely a Pobor nevet lengyel környezetben adatolná. Ugyanakkor az etimológialag ide tartozó lengyel közszó alakja pobór és nem pobor (mint pl. az oroszban és a szlovákban). Így egy Pobor alakú nevet még lengyel környezetben is nehéz lenne lengyel alapról magyarázni.

 

A lengyel pobór szó egyébként a 10995-ös hozzászólás Pobor 1. pontjában megadott orosz és szlovák szó rokona, a jelentése is az ott előtártaknak megfelelő ’(pénz-, díj-) beszedés; sorozás; merítés valamilyen forrásból’.

Előzmény: F.Alonso (11597)
LvT Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11615

A jiddis, mint városi nyelv, területek feletti köznyelv volt, és több kicsinyítő képzőt abszorbeált a környezetéből. A német -l kicsinyítő képzők három változatát használta: a bajor -l-t változatlanul, a köznyelvi -el és az alemann-sváb -le formák -ele alakú kontaminációját, és a német -lich melléknévképző sajátos -lekh átértelmezését.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Diminutive#Yiddish

Előzmény: 3x_ (11609)
LvT Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11614

Vesztergom(b): Az idevonható nevek a RadixIndexről: Vesztergom, Vesztergombhy, Vesztergombi, Vesztergomby, Vesztergomi, Vesztergovszki, Vesztergovszky. Kiemelhető, hogy Mohácson együtt van jelen a szlávos Vesztergovszky és a magyaros Vesztergomi, Lánycsókon pedig ugyanígy a Vesztergovszki és a Vesztergombi. A mai horvát névkincsben a Vestergomb mellett az Estergomb is. Nem tudok biztosat. Mindenesetre úgy tűnik, mintha a szláv-magyar együttélés körébe tartozna. Az elterjedési minta alapján talán a horvátok vélelmezhetők. Lehet, hogy ők értelmezték át a magyar Esztergom helynevet, mert náluk nem példa nélküli a v- előtéthang megjelenése, vö. magyar Erdőhát ~ horvát Verdat, magyar Üllő ~ horvát Vulov stb. A nevek magyarosodásakor pedig megmaradt a horvátos alak.

 

Gondolhatnánk másra is, pl. a német Westerkam, Westerkamp (No., Au.), vagy hasonló név átértelmezésére. Itt azonban abba ütközünk, hogy ebben az esetben nehezen indokolható a magyar -i (-y) lakos- vagy apanévképző megjelenése.

Előzmény: vadász2 (11596)
LvT Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11613

Bojsza: Vö. szlovák Bojsa név (cseh és lengyel adatai alkalmiak). Többféleképpen magyarázható. Egyrészt lehet a Boj kezdetű összetett szláv nevek (< *bojь ’küzdelem, harc’) rövidülése keletszlovák -śa kicsinyítő képzővel. Ennek némileg ellentmond a név elterjedése. A másik lehetőség szavajárási név a szlovák bojsa ’alighanem, talán’ szóból.

 

 

Zgut: Vö. szlovák Zgút, Zgut, Zgúth, lengyel Zgut, morva-sziléziai Zgut. Az etimológiájára nem találtam rá. Talán a csehes zg- > sk- zöngétlenülés ellenhatását figyelembe véve összefügghet a cseh-lengyel skutek, szlovák skutok ’tett, cselekedet; valóság, tény’ szó tövével.

Előzmény: vadász2 (11595)
LvT Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11612

Az irodalmi фон Штирлиц (von Stierlitz) név tényleges előfordulására nem találtam rá. Vélhetően a gyakori Stieglitz (l. #11608) és Stier (< német Stier ’bika’; ilyet tartó paraszt elnevezése, ill. ostoba vagy durva személy ragadványneve) családnevek kontamonációjaként alkotta Szemjonov.

 

Ha lenne ilyen német vezetéknév, akkor az egy ugyanilyen alakú, szláv eredetű településnévről vett lakosnév lenne. Ilyen kontextusban az -itz végű német lakos- és településnevek az -ice ~ -ica, ill. -ec képzős szláv helynevek folytatói. Pl. Chemnitz ~ felsőszorb Kamjenica ~ cseh (Saská) Kamenice ’köves [hely]’, Görlitz ~ szorb Zhorjelc, lengyel Zgorzelec ’égetéses [irtásföld]’, Dönitz < ősszláv *Dъnica ’[völgy] fenekén [lévő hely]’ stb.

Előzmény: Mezőbándi (11591)
vörösvári Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11611

Köszönöm a választ.

Előzmény: LvT (11610)
LvT Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11610

Podovnik, Podobnik: Vö. szlovák Podobník név, amely a szlovák podobný ’hasonló’ melléknév -ík személynévképzős származéka. Vélhetően máshol (pl. ismertebb testvérhez) hasonló külalakú személy ragadványneve.

 

Más szláv nyelvekben nem találtam meg, de Csehországban előfordul a kicsinyített Podobníček származéka, így régebben ott is előfordulhatott.

Előzmény: vörösvári (11590)
3x_ Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11609

Érdekes ez a -le kicsinyítő képző, azt gondoltam volna, hogy jiddis.

Előzmény: LvT (11608)
LvT Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11608

Trischberger: Vö. német (bajor) Trischberger családnév. Ez a mai felsőbajor (München környéki) Dietramszell részét képező Trischberg (’Parlag-hegy’, esetleg ’Zápor-hegy’ vagy ’Menyhal-hegy’) nevű helyről való elszármazásra, oda való kapcsolatokra, esetleg ottani birtokra utaló, -er képzős lakosnév.  

 

 

Friedmann: Vö. a dny. centrumú német Friedmann (No., Au., Svc.) név. Ez német Friedrich személynév Fried rövidülésének -mann utótagú apanévi származéka, azaz egy Fried nevű személy leszármazottai kapták meg ragadványnévként. A Friedrich kéttagú germán személynév, amely a *friþuz ’béke, békesség; (fegyverektől való) védelem’ és a *rīkijaz ’hatalommal bíró, (valamit) uraló; gazdag’ tagokból áll, vö. mai német Friede(n) ’béke(sség), nyugalom’, ill. reich ’gazdag, tehetős, bőséges’.

 

 

Trieber: Vö. ritka német Trieber név. Ennek több etimológiája lehet:

 

1. Egy Trieb nevű német településről [Trieb (Lichtenfels), Felső-Frankország; Trieb (Falkenstein/Vogtl), Trieb (Pöhl) Alsó-Szászország] való elszármazásra, oda való kapcsolatokra, esetleg ottani birtokra utaló, -er képzős lakosnév.

 

2. A német Trüber név alakváltozata, amely a német trüb(e) ’sötét, komor; szomorú. lehangolt, borús’ melléknévből származó, jellemre utaló ragadványnév.

 

3. Az általam tanulmányozott irodalom nem említette, de szerintem lehet a német Treiber név alakváltozata is. Ennek etimológiáját már említette Eitler a 11575-esben: ’(marha)hajcsár, hajtó’ értelmű foglalkozásnév.

 

 

Stieglitz, Stiglicz: Vö. német Stieglitz (No., Au., Svc.), esetleg Stiglitz (No.) név. Ez megegyezik a német Stiglitztengelic, Carduelis carduelis’ madárnévvel. Utalhat madarászra, vidám jellemre, vagy tarka ruhát kedvelő személyre. Ugyanakkor lehet képzőtlen lakosnév is a mai lengyelországi Trzcianka község részét képező, korábbi német Stieglitz településnévről. 

 

 

Steiner: Vö. gyakori német Steiner (No., Au., Svc., Mo.) név. Több etimológiája van:

 

1. Szikla, kiemelkedő kö (vö. német Stein ’kő’) melletti lakóhelyre utaló -er képzős ragadványnév.

 

2. A gyakori Stein nevű német települések egyikéről való elszármazásra, oda való kapcsolatokra, esetleg ottani birtokra utaló, -er képzős lakosnév.

 

3. (a) A Stein (< ógermán *stainaz ’kő’) előtagú német személynevek (pl. Steinhardt) rövidüléséből lett -er képzős apanév. (b) Esetleg lehet idevonható képzőtlen alakulat is: a Steinher (< ógermán *stainaz ’kő’ + *harjaz ’had, sereg’) összetett német személynév egyszerűsödött alakváltozata.

 

4.A német steinen ’kővel kirak; kőbe foglal; drágakővel díszít; határkövet lerak, határt kijelöl’ ige foglalkozásnévi származéka, amely aranyművest, útburkolót vagy földmérőt jelölhetett.

 

 

Schek: Bízvást a délnémet centrumú német Scheck (No., Au., Svc.) vagy Schäck (No., Svc.) névvel azonos. Ez a német Scheckepourpoint, testhezálló, csíkozott vagy steppelt férfikabát, zakó’ szóval azonos képzőtlen családnév, amely az ilyen ruhadarab készítőjét vagy viselőjét jelölte.

 

 

Klingele: Vö. dny. centrumú német Klingele (No., Svc.) név. Ez a német Klinge névből képződött a (német nyelvjárási) alemann -le kicsinyítő képzővel. A Klinge név ebben a kontextusban lehet:

 

1. A lakóhely jellegzetességére utaló ragadványnév a középfelnémet klinge ’hegyi patak, szurdokvölgy’ szóból.

 

2. A készítőt megnevező foglalkozásnév a német Klinge ’(kard-, kés-) penge’ szóból.

 

Ui. A -le képzővel együtt nem játszik, de egyébként a Klinge név a fentieken kívül a német Kling, Klinga, Klinge, Klingen településnevekre utaló lakosnév is lehet.

Előzmény: Botchla (11573)
2xkiss Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11607

Úgy gondolom, ez nagyjából egyszerre zajlott.

Mégis a másik felvetett gondolat lehet a meghatározóbb itt, amit kifejtettetek.

Sokkal kevesebb női név maradt ránk, ki tudja mit vesztettünk el ?

Előzmény: Mezőbándi (11606)
Mezőbándi Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11606

egy idő után csak a "pap adhatott nevet."

 

Persze, a kikopás okát en bloc értem én... Csak a nemek közti különbséget nem. A férfi személynevek közül kikopott egy hatalmas mennyiségű név, míg a női nevek küzül alig kopott ki valami, mert eleve alig volt köztük olyan, amelyik ma ne lenne jelen változatlan formában.

 

Vajon a nők sokkal korábban kezdték keresztény szentek neveit kapni, mint a férfiak, és a nőknél ez a kikopás már a XII.-XIII. századra megtörtént?

 

 

 

Előzmény: 2xkiss (11604)
2xkiss Creative Commons License 2013.12.23 0 0 11605

Én még meglehetősen új vagyok ezen a fórumon, és "késésemet" pótlandó, böngészem is a topikot visszafelé, mert számomra nagyon sok benne az összegyűjtött és felhalmozódott tudásanyag. Így bukkantam rá tegnap erre a bő két éves hozzászólásodra.

Eddig is feltünt, hogy olyan földrajzi régióban kutatsz, (kutattál?), ami engem is érdekel, csak te komolyabban, sokkal régebben, és erősebb tudásbázison mint én.

Az általad felhozott téma engem is érdekel, talán azért izgalmas, mert némileg más szelete a tortának a cigányság névanyaga, mint a többi név.

Ha nincs ellenedre, akkor néhány nap múlva visszatérnék ide ebben a témában.

 

Én egyenlőre csak a FS. anyakönyveiből szedegetem össze a családfánk ágainak itt elérhető adatait, a majdani levéltári vizsgálódás megkönnyítése miatt,  és így találkoztam a Csobád-Kér-Bakta-Devecser-Fügöd-Méra-Szalaszend térség református anyagával, és benne a Csiklya, Nani, Bóni, Lukáts, Gaburi, stb. családnevekkel.

Remélem, hogy sikerül majd több részletet megismernem ebben a témában, és a cigányok által viselt családnevek etimológiájáról is megtudhatunk majd újabb adatokat LvT., esetleg mások segítségével.

 

Tudom, hogy ez nem egy "csevegő" fórum, de konkrét nevek mellett talán az is belefér,

hogy beszéljünk arról is majd, hogy milyen sajátságok által jöttek létre azok a konkrét nevek.

 

   

 

 

 

Előzmény: Mezőbándi (8361)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!