Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62206

Jó ez a cikk tényleg, de a közzétételének dátumát elnézted, mert még 2017 január elsején rakták fel.

 

2 gyulai híradás a közelmúltból:

 

Egy viszonylag friss hír Gyuláról, de nem a várat érinti:

 

https://www.youtube.com/watch?v=uumu7fwlwZQ

 

Ez pedig a kastély pincéjében előkerült 3 csontvázról szól:

 

https://www.youtube.com/watch?v=e6Yd6UpPMEg

Előzmény: puntooo (62204)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62205

A lévai várban a Barsi Múzeum kapott helyet az egykori Dobó István földesúr, várbirtokos {az egri hős!} által építtetett palotában:

 

http://slovakia.travel/hu/barsi-muzeum-levan

 

Hogy most milyen a kiállítás, azt nem tudom.

Előzmény: Shingen (62203)
puntooo Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62204

Ez az! Ez sok kérdésre választ ad! Régóta guglizok gyulai újdonságért, de Neked sikerült rátalálnod a mai cikkre! Nem semmi a 12 méter szélességű "gát", és ez a széles vizes védővonal! (Tanulságos: Lám-lám milyen jelentős vár-részek is el tudják kerülni a figyelmet-és ez szerintem sok várnál ugyanígy lehet.) És reményt keltő a első és utolsó mondat: "A vár környékének régészeti feltárásai a gyulai vár teljes védelmi rendszerének rekonstrukcióját készítik elő."

-De még így is közel voltak azok az ostromágyúk...És azt sem értem, hogy ha a várat (és a Szigetvárt is) körülvevő mocsarat is sikerült annyira kiszárítani, hogy még a kútban is kiapadt a víz, akkor ez a rész hogy maradt meg akadályt képező vizesároknak? -Más: Milyen magas a rondella? A mostani felső lőrés-sor is alacsonynak tűnik arra, hogy a cikkben is említett 5-6 méter magas palánkon átlőjön, pedig az ott jó lőállás az elválasztó várárok védelmére. (Nyilván ezért is tartotta volna meg a hadmérnök.) Viszont érdekes, hogy hozzá közvetlenül sokkal vastagabb falak romja csatlakozik. Lehet, hogy az ostromra megvastagították a most látható vékony körfalat?

 

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (62202)
Shingen Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62203

Várbarátunknak igaza van a Lévai felsővár nem látogatható !!! de ennek ellenére én is minden alkalommal felmászok oda :) úgyhogy csak óvatosan és szerencsés kalandozást :)

 

Felmászással, meg a kalandozással nem lesz gond mivel fanatikus vagyok, szóval kis mászás nem tart vissza.

Inkább az érdekelne, hogy van-e vki az udvaron, vagy a múzeumból ha észre veszik mászom a falat rám szólak-e.

Vagy remélem a zsarukat nem hívják rám, hogy rongálom a műemléket a mászással?

 

Illetve tudnál vmi infot adni a múzeumba mi található?

Mert ha várhoz kapcsolódó makett, páncél, kard, stb. akkor szívesen megtekinteném.

De ha olyan kiállítás van mint Kékkő várában abba játék kiállítás van, alig van Balassiból vmi.

Akkor viszont nem mennék be a múzeumba....

Előzmény: casiopeanet (62197)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62202

Liska András régész ebben a cikkben elég jól összefoglalja a gyulai külsővár és belsővár között meglévő várárokról szerzett kutatási eredményét:

 

https://www.gyulaihirlap.hu/111503-a-gyulai-var-1566-evi-ostromanak-regeszeti-emlekei

 

Kiemelve tőlem a legfontosabbak:

 

"A huszárvárat a belső vártól egy széles vizesárok választotta el, amelynek a vár felőli oldalán, egy párhuzamos palánkfal mögött már a belső vár téglaépülete állt. Az oszmán ostromlók a várvédők hősies, közel két hétig tartó ellenállását megtörve, az 1566. július 23-a körüli időpontban nyomultak be a huszárvár területére. Ezt követően az ágyúikat már a huszárvár mezején felállítva, közvetlen közelről lőtték a belső várat körülvevő palánkot, ám a küzdelem még hosszú hetekig eltartott.

 

A várostrom történetének egyik megoldatlan rejtélye, hogy a huszárvárnál jóval kisebb kiterjedésű részre visszavonult várnép hogyan tudta még további négy hétig, augusztus végéig tartani az erősséget. Ebben minden bizonnyal kiemelkedő szerepe lehetett annak a vár két részét elválasztó belső védelmi vonalnak, a mesterséges vizesároknak, amelynek ma már semmiféle nyoma nem látható felszínen, a rendezvénytér területén.

 

Az ásatási szelvény alján, nagyjából 250 cm-es mélységben teljesen megváltoztak a talajviszonyok. Az ásatási földmunkát végző kollégáim arról panaszkodtak, hogy a lapátról csak nagyon nehezen csúszik le az iszapos, mocsárszagú betöltés, és kezd feltörni a talajvíz. Ekkor már sejtettem, hogy jó helyen járunk. Ezt a réteget követve tártuk fel a külső és belső várat elválasztó vizesárkot, amelynek a kiterjedése bizony nagy meglepetést okozott. A mesterséges meder a történeti időszakban legalább 30 méter szélességű és kb. 5 méter mélységű lehetett. Az ostrom idején vízzel feltöltött, ám lefolyástalan árok a későbbi évszázadok alatt lassan eliszaposodott és feltöltődött, ám 1566 nyarán az ostromlók számára még szinte áthatolhatatlan akadályt képezett. Az ároknak a téglavár felőli partján egy kb. 12 méter szélességű és legalább 6-8 méter magas palánkfal húzódott, amelyet szorosan egymás mellé állított tölgyfa cölöpökből álló cölöpsorokból, és a sorok közé döngölt agyagrétegekből építettek fel. A 2016. évi feltárásunk egyik nagy eredménye, hogy sikerült épségben kiemelni két olyan tölgyfa cölöpöt, amelyeket a talajvíz kiválóan konzervált. A rétegtani megfigyelések alapján a két cölöpöt még az 1566-os ostromot megelőzően állítottak fel, és építették be a belső várat körülvevő palánkfalba."

Előzmény: puntooo (62200)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62201

Mivel 1929-ben a Román Királysághoz tartozott Hotin vára, hát annak felmérési rajzait és archív fotográfiáit is megtalálni a román műemlékes oldalon:

 

https://relevee.uauim.ro/m507/

 

Beleolvasva a históriájába, megállapíthattam, hogy ennek az erősségnek aztán igazán küzdelmes évszázadokat adott a hadtörténelem. Folyamatosan harcot vívtak érte a moldvai fejedelemség, a lengyel király katonasága és a török szultán fegyveresei. Ez utóbbiak 1621-ben a hotini csatában szenvedtek súlyos vereséget a lengyelektől. Maga Hotin vára egy kisebb méretű, de nagyon látványos belsővárból és a később kialakított, hatalmas területen sok harcost befogadni képes külsővárból állt a szélesen hömpölygő Dnyeszter folyó mentén. Napjainkban már Ukrajna területéhez tartozik Hotin vára. A belsővárat szépen helyreállították a romjaiból.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (62179)
puntooo Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62200

de ennek ellenntmond 

Mirandola elképzelései  nyilván tükrözték a kor hadmérnöki tudományát; mind a szükséges védőművekről; mind arról, hogy csak a rondella volt elég erős az ágyútűz ellen-a vékony védőfalak viszont a védőkre inkább veszélyt, mintsem oltalmat jelentenek. -A nagy védőművek megvalósításának nyilván anyagi akadályai voltak-a terepviszonyok mellett-viszont rombolni semmibe sem kerül. Én laikusként azt tudom elképzelni, hogy olyan alacsonyra bontották őket, hogy a földfalak oltalmazták őket a direkt ágyúzástól-így mindenkinek igaza lenne. Itt már ki lett tárgyalva, hogy az egyébként érdekes leírás állításával szemben csak kellően széles elválasztó árok mellett érthető valamennyire, hogy hogyan tartottak ki olyan sokáig a gyulai vitézek a külső vár elvesztése után. (Úgy emlékszem ezt a régészeti feltárás kapcsán is igazolták.) De akkor sem értem, hogy a simán lőtávolságon belüli ütegekkel hogy nem lőtték szét a törökök a védők egyetlen fedezékét, a magas téglaépületet.... 

Előzmény: Nagyon Várbarát (62196)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62199

Ejha, te aztán igazán bátor várostromló vagy! Gratulálok! Dacolsz mindenféle tiltással és haragvó jegyszedő nénikével, hogy meghódítsd a lévai vár leginkább középkori hangulatot árasztó részét. Nem is értem, miért nem renoválják, hiszen onnan a legmagasabb pontjáról kiváló rálátás lehetne az egész erősségre. Kösz szépen a fenti fotókat, gondosan elmentettem az archívumomba. :-)

Előzmény: casiopeanet (62197)
casiopeanet Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62198

Mit jelent az hogy a várból csak egy rom maradt? 

A vár udvar teljesen ingyen látogadható ez nem elég??? ha a múzeumba akarsz betérni ott már fizetni kell

 

Előzmény: Shingen (62187)
casiopeanet Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62197

Várbarátunknak igaza van a Lévai felsővár nem látogatható !!! de ennek ellenére én is minden alkalommal felmászok oda :) úgyhogy csak óvatosan és szerencsés kalandozást :)

a vár másik oldalán van egy T...bevásárlóközpont ott letudsz parkolni és onnan gyalog már nincs messze, de ha szerencséd van akkor a vár melett is talalsz parkolót.


 

 

Előzmény: Shingen (62187)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62196

A külső téglafal ....  az ostromra készülve nem bontották-e le maguk a védők...

 

Bár a már többször idézet Csorba Csaba-féle könyvben azt írja a szerző, hogy a külsővárból {Huszárvárból} a túlerőben támadó törökök elől a belsővárba menekülő gyulai védők 3-as védőrendszer mögé bújhattak {vagyis palánkfal + külső téglafal + maga a téglavár}, de enek ellentmond a még 1566 előtt felvázolt Mirandola hadmérnök korszerűsítési tervezete. Azon ugyan is a belsővárban már nem vette fel a téglavárat kerítő XV. századi külső téglafalakat, egyedül a kör alaprajzú rondellát. Talán mert akkorra már lebontották azt a téglafalat? Hiszen elkészült a belsővár nagyobb területet oltalmazó, igaz csak "magyar módra" fa-föld szerkezetű palánkfala.

 

Előzmény: puntooo (62189)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62195

Érdemes végignézni a gyulai várat hogyan ábrázolták egykoron?

 

Előzmény: Felek Ferenc (62192)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62194

Drága jó szeretve tisztelt tanár bácsi mondogatta annak idején az iskolába. n"Fiaim ha már veszitek a fáradságot és valahonnan kinézitek a megoldást, azt már értékelni tudom! -- vagyis lefordítva modern világunkra: ha valahonnét a NET információ áradatából ki tudjuk nézni a helyes megoldást, akkor az jó!

 

Tehát várom a bélyeges rejtvényre a válaszodat, bárhonnét is szedted őket.

 

Elől nevezd meg hányadik vár? A vár neve? Végezetül mennyibe is került?

Előzmény: Töck Jenő (62193)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62193

Tudok válaszolni, de csaltam.

Előzmény: Nagyon Várbarát (62164)
Felek Ferenc Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62192

Gyulai vár állapota 90 évvel ezelőtt:

 

https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=8928

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62191

Egyetértek veled!

 

A Szigeterőd-projekt fő célkitűzése, hogy a teljesen elpusztult külsővárat {Huszárvárat} kivegye a feledés homályából. Hiszen ezért kutatta meg régész az egykori magas palánkfalaknak a talajban rejtőző üszkös csonkjait, hogy képet nyerhessünk az 1566-os török ostromkor meglévő erődítményeknek. Mert minden tiszteletem Zrínyi és szigetvári katonáinak, de mégis csak Kerecsényi László és vitézei tartották magukat a legtovább az oszmán harcosok rohamában.

 

Tehát megérdemlik, hogy emlékezzünk rájuk is, mint magyar hősökre! Ugyanígy emlékezzünk, hogy milyen volt a váruk? {külsőváruk}

Előzmény: puntooo (62189)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62190

Már régen jártam Léva {szl: Levice} várában, de azért leírom, amit tudok róla.

 

Ahogyan a város felől odaérsz, egy parkon keresztül vezet az utad a keresztben álló egykori Dobó-palota boltíves kapualján át az alsóvár udvarára. Itt ebben a nagy épületben Múzeum található. Ezt belépőjegy ellenében lehet megnézni. Míg a lévai vár legkorábbi magját, a kis sziklán emelkedő középkori várrészt -- TUDTOMMAL -- nem lehet megtekinteni, a látogatók elől elzárt terület.

 

Felkérném a Topiklakókat, ha valakinek újabb információja van erről a felsővárról, írja meg!

 

            

Előzmény: Shingen (62187)
puntooo Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62189

Gyulán én is csak a rondállához kapcsolódó külső tégla falakat,tornyokat építeném vissza.

 

Bocsi, de én ezzel vitatkoznék. Úgy végképp egy lovagvár kinézete lenne, és leírtam az érveimet, hogy valamilyen szinten minél jobban rekonstruálni kéne egy "magyar" falú várat. Fonyód csak egy palánk, Nyírbátor tisztelendő, de nem közismert próbálkozás.) -Emlékszem gyermekkoromban csak bámultam a kicsiny Gyulai "dupla" téglavárat (anyagában és alaprajzában is), és a vékony külső falacska alapját, és el nem tudtam képzelni, hogy ez hogyan bírta 2 hónapig az ostromot. (Azt most sem értem, hogy hogyan maradt ennyire épségben:-)) Az alább látott mindkét terv tökéletes lenne. -A külső téglafal (a földbástyákkal együtt) nyilván dekoratívabbá tenné a várat-bár azon mindig is elgondolkoztam, hogy az ostrom készülve nem bontották-e le maguk a védők, legalább részben, hogy a fejükre ne dőljön az ágyútűzben. -Ha a folyók gátját karban lehet tartani több száz km hosszan, a török tenger elleni gát is tán' csak karbantartható lenne. Korhűnek meg csak annak kéne lenni, ami látható...    

Előzmény: jazd (62177)
Shingen Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62188

egyedül a "túl nagy kalapok" ellen emelnék vétót

 

Somoskőnél is szerintem nagyobb a kalap, de nyílván nem ennyire...

Előzmény: Nagyon Várbarát (62184)
Shingen Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62187

Másik vár amit fel szeretnék keresni ebben a túrában LÉVA vára.

 

Várból csak rom maradt meg várat iskola meg ilyesmi épületek veszik körül.

Googlebe olvastam egy leírást vki amikor ott járt azt írta csak körbe lehet sétálni a várat bele vagy felmenni nem lehet.

Vagy az illető nem volt elég vakmerő, hogy vmelyik falszakaszon felkapaszkodjon....

 

 

Vár tövébe látok ajtókat sárgával jelöltem, nem tudom azok merre vezetnek.

Pirossal jelölt részen meg találtam a neten képet hogy onnan vki fotozott szóval vhogy biztos fel lehet jutni.

 

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (62183)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62186

Jó ez a belső felvételt, mert ahogyan körbeforog a kamerával, látni az egykori épületeket is. Pontosabban egy részének az alsó részét visszaépítve, míg a többinek csak az alacsony romjait. Viszont körben fent a várfalban szép sorban látszanak az egykori mestergerendák fészkei, amelyek tartották a lakó és gazdasági épületek járószintjeinek padlózatát. Ha ezeket az épületeket is visszafalazzák, nyerhettek volna sok kiállítótermet a Vármúzeumnak.

Előzmény: Shingen (62182)
Shingen Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62185

Köszönöm szépen az infokat és a megerősítést!

Előzmény: Nagyon Várbarát (62183)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62184

A restaurálással én is megelégedett vagyok, egyedül a "túl nagy kalapok" ellen emelnék vétót. Arra viszont kíváncsi volnék, hogy a kis méretű vár legkülső védelmi vonalát vajon a közeli folyóból vezetett vízzel teli vizesárokkal oldották-e meg? Mert ha igen, azt is jó lett volna bemutatni, hiszen egy csillogó vízfelülettel körbevett középkori vár még jobban mutatna.

 

Ezért is örülök, hogy a gyulai "Szigeterőd-projekt" tervei szerint ismét vizesárkok fogják körbevenni a védőműveket, úgy mint régen. Gondoljunk bele, ha Szigetvárt vagy Sárvárt ismét tavak kerítenék, milyen szépek lennének... és valósághűek!

Előzmény: Shingen (62181)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62183

Teljesen jól gondolod és írod a saskői várhoz a feljutást. Tehát ott az információs táblánál parkolj le, majd gyalogosan felfelé a gyanúm szerint eredeti középkori kétnyomú szekérúton. Úgy félútban elérsz egy tisztásra, ahol kis házikó {esőbeálló} fogad. Ha felnézel, már a sziklagerincen Saskő vára integet feléd. De még a sűrű erdőben kell ballagnod, hogy az egyre meredekebbé váló úton elérd Saskő alsóvárát. Amiből egyedül a mély ciszterna maradt meg.

 

 

Autóval nem ajánlom, hogy a szilárd útról le gyere, kivéve, ha valami menő terepjáróval vártúrázol. Ha megnézted Saskőt és még akad rá időd, mássz fel a Várhegy nyergével szemközti csúcsra, mert ott is rejtőzik egy történetében nem ismert várrom.

Előzmény: Shingen (62180)
Shingen Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62182

Itt egy másik video a vár belsejéről:

 

https://www.youtube.com/watch?v=e8afmXpJSwU

 

Szépen megcsinálták, de sok lakrészt nem látok benne.

Előzmény: Nagyon Várbarát (62179)
Shingen Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62181

Szépen felújították, szerintem jól néz ki és maga a vár formája rajzolata is tetszetős.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (62179)
Shingen Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62180

Jövő évi terv következő helyszíne ahová a segítségeteket/útba igazításotokat kérném SASAKŐ vára.

 

Azt olvastam ez kis zsákfalu.

Megközelítés: gépkocsival a várszikla alá, onnan gyalog.

 

Néztem a google térképet azt láttam a 2. kiállásnál van az út a várig:

 

Kérdésem, hogy onnan csak gyalog lehet már felmenni vagy egy darabig még kocsival?

 

Így nézne ki ez az út:

 

Sárgával bekarikáztam elvileg ott van egy tábla gondolom rajta van arra van a vár.

Elég meredeknek tűnik az út szerintem innen már csak gyalog lehet menni, de javítsatok ki ha tévedek.

 

Ha pedig itt lehet gyalog felmenni a kocsit hol lehetne letenni?

Google szerint elég szűk kis út, másik oldalán patak, oda nem lehet állni....

 

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62179

A román műemlékes oldalon a sorban következő vár: Soroca.

 

Mivel a felmérése 1938-ban készült, úgy gondolom, hogy ez a terület akkoriban Románia fennhatósága alá tartozott. Napjainkban azonban Moldova köztársaság keleti határán, az Ukrajnával szomszédos folyó partján magasodik. A felmérések idején még romos várat napjainkra szépen restaurálták. Az újjáépítések a kör alaprajzú várfalat és a tornyokat érintették, míg a falhoz támaszkodó épületeket nem, azok maradtak alapfalaikban. A számomra furcsán hatnak a jócskán kinyúló védőtetők, mint hatalmas kalapok fedik le a tornyokat.

 

 

Itt pedig egy drónos felvétett a sorocai várról:

 

https://www.youtube.com/watch?v=YiUa1mjU1T8

 

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (62121)
jazd Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62178

Gyila= Gyula :-)

Előzmény: jazd (62177)
jazd Creative Commons License 2018.12.28 0 0 62177

Köszönet érte! Hátha valami kézzelfogható kiderül. Gyilán én is csak a rondállához kapcsolódó külső tégla falakat,tornyokat építeném vissza. Esetleg egy földbástyát.

Az lesz a gond a megépített külső várral,hogy valószínűleg egy gyatra utánzata lenne a régi eredetinek..

Ha tényleg földből,fából épülne meg, az sűrű gondozást igényelne. Azt meg mindenütt hamar elfelejtik.

Előzmény: Felek Ferenc (62176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!