Ezeknél az osztrák emeletes kocsiknál külön tetszett az "alacsonypadlós" ajtómegoldás. Amíg az öreg NDK/cseh/román emeletes kocsiknál az "alagsorból" fel kell jönni lépcsőkön az előtérbe, hogy aztán ugyanolyan kapaszkodós módon szálljon le az ember, mint egy normális vasúti kocsiról, itt a kijárat közvetlenül az alagsorból van. Ennek megfelelően az emelet hosszabb is (hiszen az ajtók fölé is benyúlik), több rajta a férőhely.
Amit nem értek a németeknél: míg az NDK-s gyártmányú emeletes kocsik közös forgóvázzal készültek, négy kocsi alkotott egy összeépített szerelvényt, a mostani építésű német kocsik már mind önállóak - jó nagy helypocsékolással a két végén.
A sógorok egyébként gyártják folyamatosan ezeket az emeletes kocsikat. Ha valaki Wien Südbahnhofra megy be, a rendezőn is láthat néha félkész kocsikat, de egy kicsit beljebb, a járműjavító előtt mindig van néhány fura, félkész kocsi - messziről úgy néz ki, mintha csak egy lécváza lenne, és nylonfóliával van bevonva, hiszen még az ablakok sincsenek benne.
"Leho!
Ma az alábbi verziókat hallottam Székesfehérváron:
1. Bp.Déli pu-ról Szombathelyig közlekedö gyorsvonat érkezik
a 3.vágányra. "
Jól kezdődik a hétvége! :-)))
Más: ahogy elnézem, ma is lesznek extra dolgok a 135-ön. A 6.10 körül Orosházáról érkező személy MD szerelvény helyett a következő volt: M41 2127, Btx 038, Bx, Ax, Bx, By, By. Előtte, 5.55 körül M62 057 indult el gépmenetben Békéscsaba felé, nem elnnék meglepve, ha délután felé egy MD szerelvényel látnánk újra. Nem teherezni ment, mert arra M62 096 jött ki a fűtőházból. (Különben igen szép látvány volt a napfelkeltében a legszebb és a legöregbb-legkopottabb szegedi Szergej egymás mellett...)
Marslakó, lehet, hogy inkább a 135-re kellene ma lenézned...
Ez úgy lehet, hogy négyfeszültségüek a kocsik. Az 1014 is 1000 V/1500 V 50 Hz-zel füt Ebenfurth-Sopron között, a V43-ról a Sissy-n keresztül ment az 1500 V 50 Hz.
Egyébként az Eisenbahn Österreich című újságban volt néhány nem túl hízelgő cikk róluk. A rendkívül gyakori szolgálatképtelenséget említették meg, és hibaokok között a legnagyobb számban "Unbekannt" azaz "ismeretlen" szerepelt. Én is láttam párszor GySEV V43-mal előfogatolt Sissys ingát (amire nem tudtam rájönni: hogyan tudta a Szili árammal ellátni az osztrák szerelvényt (ui. rádugták a V43 lengőkábelét))
Egy '97-es kiadványban említették a 002-est:"Derzeit befinden sich die 1114.017 und 018 im Bestand der ÖBB, vorübergehend war auch die 1014.002 als 1114.002 ohne Ballast unterwegs." Egyébként valószínűleg nem olyan nehéz ki-berakni a ballasztot . A könnyű változat, ha minden igaz, egy el nem készült billenőszekrényes szerelvényhez készült.
Egyébként nekem is csak a 011-esről van RailCargoAustria-s képem
Szerintem a 002 mindig 1014 volt. A 017 és 018 volt 1114, de most felballasztozták ezeket is, egységes lett a sorozat. Az 1014 is pörög, mint a barom, milyen lehetett az 1114-gyel vontatni?
Tudtommal csak az 1014 011 a RailCargoAustria festésü.
>Ha mar Sziszi, a 1114-eseket mar egy jo ideje visszaszamoztak 1014-esekke. Ez a tema erdekel itt valakit?
Hát hogy a csudába ne érdekelne? :-)
Pedig mintha nemrég egyet láttam volna 1114-esként..., de lehet, hogy akkor tévedtem. A különbség, ha jól tudom, csak annyi, hogy a 1014-es ballasztos 72 tonnás, a 1114-es ballaszt nélküli 64 tonnás változat. Egy kiadványban a 017 és a 018 szerepel "könnyűként" és egy ideig a 002 is ilyen (volt?).
Azt tudod, hogy melyek a RailCargo Austria-festésűek?
Deutschkreutzba 1-jen mentem, akkor meg nem volt emeletes szerelveny. 4 sima kocsival ment a Sziszi. De utas se nagyon, a kb 10-12 utas kozul legalabb 8 Sopronban szallt fel. Ez politika, szerintem reggel lehet egy-ket vonat csak, ami rendesebben ki van hasznalva. Ha mar Sziszi, a 1114-eseket mar egy jo ideje visszaszamoztak 1014-esekke. Ez a tema erdekel itt valakit?
Szombathely: allitolag penteken IC913 (miert nem IC 911???) es hetfon IC 917 (meg ezek parjai ) tovabbra is Szergejekkel mennek. Meg sejtesem szerint a sebesek is, amik 980/981-bel lettek. Ellenben sajna a 259-bol lett sebes mar nem HZ gep. Viszont a reggeli Somogy HZ, es ma a 006-os jott vele. Orran olyan kromacelbol keszult szarnyaskerek minta, amilyet horvat gepen meg nem lattam, 006-oson sem. Biztos valami unnepely volt a horvatoknal nemreg...?
Na, akkor el is megyek ma (penteken) egy kicsit a horvatokhoz, de inkabb a Kennedyk miatt, aztan meg a 23-a utan megszuno ujabb kb. 750 km-nyi lengyel mellekvonal egy reszet bejarni. Sziasztok, kellemes jelvenyezest, stb!
"Interregio (IR) - Expresszvonat(Helyjegy nem kötelező, fülkénként 5 ülés van 2. osztályon is!
A termes részen 3 ill. 2! + lehajtható pótülések.
Van hely a babakocsinak, a csomagnak és van gyerekülés is!)
Egységes arculata országos szinten azt hiszem, hogy csak az IR-nak és az ICE-nek van.
Családi utazásokhoz legjobb az IR! "
Ne intézd el az IR-t ilyen egyszerüen. A termes részen - a kocsi közepén - van három Grossraum, vagyis 'nagytér', amiben 10 ülés van, csoportoknak ideális, a 10 ülésböl 6 egy asztal körül, vagyis 3-3 ember ül egymással szemben egy asztal két oldalán, mögöttük pedig még négyen ülhetnek. A három Grossraum üvegajtóval elválasztva. A fülkés részen pedig rendes fülkék vannak 5 illetve 6 ülöhellyel. Elsö osztály hasonlóan, csak nagyobb távolságokkal. Szerintem szenzációs kocsik. Tárcsafékes forgóváz, 200 km/h, baromi jó fütés, egyelöre légkondi nincs, de tervezik a beszerelését.
Egységes arculata van minden vonatnemnek, csak ugye az újabb festések belekavarnak...
Eredetileg mintzöld/fehér lett volna a Nahverkehr, sárga/fehér az S-Bahn, kék/fehér az IR és vörös/fehér az IC/EC/ICE.
Most éppen úgy lenne, hogy vörös/fehér minden, de most találnak ki egy mégújabb festést.
Egy sima 5 kocsis RB-ben láttam, hogy mind az 5 kocsi különbözö festésü (zöld/bézs ex-DR, mintzöld/fehér, vörös/fehér, kék/bézs ex-DB, eredeti Silberling). Egységes arculat a DB-nél....
SÜNÖCSKe: "Értesítelek, hogy a Bhv program már elkezdődött..."
Köszönöm az értesítést, ezt azt hiszem, már észrevettem. Csakhogy az eredeti tervek szerint idén májusig NEM CSAK a Budapest-Hatvan vonalon kellene 3x5 db kocsinak meg 3 db vezérlőnek lenni, hanem az ÖSSZES vonalon (1, 30a, 40a, 100a, 120a, 70, 150a) ilyennek kellene(ett volna) járnia.
Ha jól tudom, ezt a pár "prototípust" a MÁV a DVJ-ben meg a Szolnoki JJ-ban saját erőből újította fel (javítsatok ki, ha nem), ezt követte volna a 240 db-os széria, hitelből, 2000-re. A kérdés arra vonatkozott, hogy ez mikor kezdődik, vagy egyáltalán elkezdődik-e.
A hatvani első pár szerelvény is emlékeim szerint fél évet késeett a beígérthez képest.
Leho!
Ma az alábbi verziókat hallottam Székesfehérváron:
1. Bp.Déli pu-ról Szombathelyig közlekedö gyorsvonat érkezik
a 3.vágányra.
2. Gyorsvonat indul Veszprém-Boba-Celldömölk-Sárváron át
Szombathelyig a 3.vágányról.
Marslakó: Az nem Lamilátka, hanem Laminát(ka), ZSR 240 sorozat. Egyébiránt sokszor jött EC-vel is, mert minden magyar mv-nek, akinek van vizsgája Gorillára, van erre is. Ha a ZSR-nél vagy feljebb fekve maradt a Gorilla, és Laminátkát tettek a vonatra, akkor az végighozta a vonatot Budapestig. Volt, hogy CD (cseh) Laminátka jött be a Keletibe. A Polonia EC-vel pedig rendszeresen az járt, mert kevés a Gorilla és nem esik nekik igazán útba ez a vonat. A Gorillák fö útvonalai a Prága-Pozsony-Párkány-Bp és a Pozsony-Kassa vonalak.
Sünöcske:
"A kocsikban bársony ülések, sötétített ablakok, és légkondi van."
Légkondi nincs, csak légbefúvás (hidegben fütéssel)
Igen, az Almamelléki állomást két (másfél) éve újították fel, akkor éppen ott jártam (Korpád falu hűlt helyét kerestem). Elég vigasztalanul nézett ki, már azt hittem, végleg lebontják.
"...beton hídfők, és vas tartó gerendák -olyasmik mint a MILFAV oszlopai."
Szegecselt vasoszlopokkal? Na, ezt megkeresem egyszer... :)))
Értesítelek, hogy a Bhv program már elkezdődött, saját szemeddel megnézheted őket a Bp-Hatvan vonalon, elővárosi személyvonatokban. Arculatos Szilikkel (2000-es sorozat)! Én már utaztam ilyennel, a Szili vezérállása cool, van benne számítógép, és TELOC 2200. Az ajtók központilag zárhatók, megállás előtt pedig a vezér akár le is tilthatja az ajtónyitást (ez akkor lényeges, ha a bejáraton megfogják a vonatot, és a birka utasok meg leszállnak pl. Tura határában. A kocsikban bársony ülések, sötétített ablakok, és légkondi van.
újra itt...
29-én Kaposváron sikerült lefotózni a 020-as Nohabot, az utána következő napokban csak Sziliket, két Szergejt, és egy Csörgőt "lőttem".
Szigetváron a 8912 és 8947 keresztjét fotóztam: MD 3011 és Bz (Mdbz kedvéért :-))) )
ma hazafelé Dombováron V63 012, és M40 225
a túrák során bejártuk az egykori Kaposvár-Szigetvár (54-es vonal) nyomvonalat Szigetvártól-Szentbalázsig:
Szigetvártól-Szentlászlóig dzsungel csak melette a 67-ese úton lehet gyalogolni, itt-ott benéztem a dzsungelbe, 3 szelvénykövet sikerült találni.
- Csertő mh. épülete lakott, valamikor át lett festve fehérre
- Mozsgó-Szulimán mh. szintén lakott, melette áll a 3 számú őrház ami viszont elég romos
- Szulimán mh. lakott, elég mérges kutyák vannak a környéken, az épület fehérre van festve
- Szentlászló állomás lakott, bordóra van festve, a raktárban szeszfőzde van. Innentől Almamellék határáig járható a pálya(helye), útközben jó pár híd található, a vonal nagy részén a hídakat 1961-ben építették át "modern" vasbeton szerkezetűre.
- Almamellék alsó mh. csak a faluból közelithető meg, mindkét irányban dzsungel. Az épület lakott, meglehetősen putri jellegű
- Almamellék állomás a legismertebb a környéken, itt legalább még vasút is van, mégha kicsi is. Az épületett nemrég újították fel. Innentől Gálosfáig járható (kissebb akadályokkal) a nyomvonal, pár száz méter után lehet néhány talpfát találni. Terecsenyig lehet 3 szelvénykövet találni. Több helyen még a zúzottkővek is megvannak.
- Terecsenypuszta mh. : a nagyobb épület a Pécsi Zalka Máté Vadásztársaság tulajdona, a kisebbet már elbontották, a dzsungelben még felfedezhető a rakodórámpa maradványai. A 24-es km-nél hatalmas szamócamező várja zamatos gyümülcseivel a megfáradt vasútbarátokat :-)))
kicsit arréb egy "füttykaró" is felfedezhető.
- Antalszálás felé közelitve egy (szintén lakott) őrház melett haladunk el, a falon még felfedezhető egy fekete alapon fehér T betű (ez a jelzés mit jelent?), innentől hatalmas bevágásban haladna át a 67-es út alatt, azonban a "lukat" már betömték, átmászva a túloldalra egy ép távírópóznát fedezhetünk fel amolyan "Erdősmecske stílusban". Itt egy félredobott talpfából kimentettem egy 38-es szeget :-)))
Az épületekből már csak pár szétszórt tégla látható, a rakodórámpa még megvan. Van egy szelvénykő is, Bőszénfáig még 4-5 db fedezhető fel.
- Bőszénfa állomásépülete lakott, jó állapotú
- Gálosfa felé haladva egy darabig a zöld turista jelzés a töltésen halad majd egy hatalmas kanyart tesz oldalra hogy kikerüljön egy patakot. Ha nem hiszünk a térképnek és tovább megyünk a töltésen, akkor átkelhetünk egy olyan hídon ami a térkép szerint már nincs. sima fahídnak látszik, de ha oldalról megnézzük akkor elárulja magát: beton hídfők, és vas tartó gerendák -olyasmik mint a MILFAV oszlopai. inentől olyan mintha a Tömörkényen sétálnánk: jobbra is halastó balra is halastó, pár száz méter után vége a vasút töltésnek, csak a tóparton szétterült kavicságy árulkodik, de egy meröleges töltésen ki lehet sétálni a partra, pár száz méter után meg vissza, innetől már csak pár lépés Gálosfa állomás. Van egy őrház elégé átalakítva, az állomás lakott (elég hangos kutyák vannak...) de a festés még az eredeti, még a tábla helye is látszik, csak néhány földszinti ablak lett átépítve.
- Kaposgyarmat felé tovább haladva még átkelhetünk egy betonhídon, aztán már csak töltés mellett a szántóföldön lehet haladni, célszerű az országútra kimenni, és a kereszteződésben visszatérni az útra. Itt a kereszteződésnél egy őrház található, lakott, jó állapotú. Az ezután következő szakaszon rengeteg szelvénykövet lehet találni. A pálya egy szakasz el van "aknásítva" :-) mivel főként tehenek használják.
És Kaposgyarmat elötti útkereszteződésben jön a legnagyobb meglepetés: a SÍN benne van még az útátjáróban!!!!
Az őrház lakott, jó állapotú, az állomás (Kaposgyarmat-Hajmás) elölről be van kerítve, csak hátulról a nyomvonalon lehet megközelíteni, azonban ott méteres csalánon kell átvágni. A dzsungelben felfedezhető a rakodórámpa is. Az épületnek van gazdája, de nem lakik ott senki: a festés új, de néhány ablak ki van már törve. Innentől pár száz méter megint csak az országúton lehet haladni, aztán jól járható a nyomvonal
- Cserénfa mh. az amiből a legkevesebb maradt: csak egy korlát tartó betoszlop, a helyi öregek elmondása szerint csak egy fabódé volt a megálló, és azt a sínekkel együtt elbontották.
- Szentbalázs felé szintén jól járható a nyomvonal, itt az őrház szintén lakott, jó állapotú, dicséretre méltó, hogy tatarozásnál is megtartották a homlokzaton a vakolatban lévő számot (14), az állomás is lakott, de nem olyan jó állapotú.
a bejárásból még Sántos van hátra...
szuvenirként még egy 61-es síncsavart gyűjtöttem be.
Ha jók a számok és az egyszintes árát a kétszintesével egyenlőnek veszem
6.500.000.000/900=7.222.222,22ATS*18,86=
136.211.111 Ft/kocsi ez nyilván a kétszintes esetében ennél többet jelentett.
Egy IC személykocsi korszerűsítő főjavítása 1999 júniusában (1.o. és 2.o. átlagosan):82.000.000 Ft+ÁFA
szerintem a legrövidebb gyorsvonat (ami még a szolgálati menetrendkönyvben is "Gy" jelzéssel közl.): Hűvösvölgy - Széchenyi-hegy nosztalgia gyorsmotorvonat, megtett út: 11,2 km.
takilaci: "Ebből kellene a MÁV-nak 200 db, nem Bhv program.....,hogy néha én is álmodozzam."
Nagyon szép álom: volt szerencsém Wien Nord- Wien Floridsdorf között utazni egy ilyen szerelvénnyel. Na jó, a táv nem nagy, de a vonat nagyon cool volt. Jobb, mint egy magyar IC, és elég dizájnos is belülről. Aki azonban a szembeforditott üléseket szereti, az nem szeretné, mert itt is javarészt buszülések voltak.
A legrövidebb gyorvonat (szerintem, és bocsi, ha nem lenne igazam, vagy nem gyorvonati nembe sorolható): Hűvösvölgy - Széchenyi-hegy Nosztalgia gyorsmotorvonat (11.2 km). Azért gondoltam erre, mert a szolgálati mentrendkönyvben "Gy" jelölést kapott.
Nem tudom, hogy mire fogják használni de pl. a vasárnap esti 901-es a hétvégén még ugyan úgy Szergej+Csörgő volt mint régen, persze csak Bobáig.
Más téma. A 20-ason megalkotta a MÁV az állva gyorsuló vonatot:-))
A 900-as reggel 7:13-kor indul Várpalotáról, 7:17-kor van Pétfürdőn és 7:26-kor érkezik Hajmáskérre. Ez a távolság 14 Km, menetidő 13 perc. az S8902 8:21-kor indul Várpalotáról, nem áll meg Pétfürdőn és 8:35-kor van Hajmáskéren. A távolság ugyan annyi a menetidő 14 perc és még meg sem áll Pétfürdőn.Tudom, hogy csak egy perc a diferencia de ezekből lesznek a negyed órák a végállomáson. Ennyit tenne a villanya? Ha igen akkor a menetrend többi részén miért nincs menet idő csökkenés?
MÁV 2000:-))
>mennyibe került az ÖBB -nek 1 db ilyen elővárosi emeletes személykocsi ?
Na talán részben mégis. idézet az ÖBB honlapjáról:
"Im Rahmen der bisher größten Investitionsoffensive in Rollendes Material investieren die ÖBB 6,5 Mrd. ATS in 240 Doppelstockwagen sowie in 660 neugestaltete einstöckige CityShuttle–Waggons. Der Einsatz dieser neuen Waggons stellt eine wesentliche Steigerung des Fahrkomforts, der Sitzplatzkapazität und somit der Attraktivität des gesamten Personennahverkehrs dar.
Seit Mai 1998 werden die Doppelstockwagen auf der Südbahn zwischen Wien und Payerbach–Reichenau, seit Oktober 1998 auch auf der Ostbahn zwischen Wien–Süd und Nickelsdorf eingesetzt. Die neugestalteten einstöckigen CityShuttle– Waggons hingegen attraktivieren den Zubringerverkehr zu den Ballungszentren in Kärnten, der Steiermark, Oberösterreich, Tirol und Salzburg.
>mennyibe került az ÖBB -nek 1 db ilyen elővárosi emeletes személykocsi ?
Passz, ennek valahol utána kéne néznem.
Egyébként úgy látszik megéri nekik Deutsckreutzig kijáratni egy teljes ingaszerelvényt. Eddig ezt egy 5047-essel végezték.
A kedvencem persze a régi Sopron-Ebenfurt személyvonat: V43+Bh vagy V43+BDh (!), ritkán V43+Bh+BDh
>Tényleg, az átépítésnél megoldották, hogy Harka állomáson külön kijárat legyen Kópháza és Deutschkreutz felé? Változtattak máshol a vágánygeometrián?
Azt hiszem, maradt a közös kijárat. A korábbi 1. vágányt felszedték, most az átmenő fővágány az 1., ezenkívül van még két vágány, de csak az 1. és a 2. felett van vezeték. Átadás napján még nem működött az új biztber.
19.10-kor M62 089 + V43 1220 ment Békéscsaba felé, majd 19.25-kor M41 2136 MD szerelvénnyel szintén Békéscsabára. Ma több MD döglést nem láttam.
Teherrel M62 057 járt ma a 135-ösön. Először reggel 5.20-i indulással fordult egyet Algyőre, majd fél 8 körül indult tolatós teherrel Orosháza felé. Öt órakor ért vissza, majd este 6 után néhány perccel indult újabb körre Algyőre.
Más: ha Cell-Szhely között főként celli Csörgők járnak, mire fogják használni a szombathelyi Csörgőket és Szergejeket?
Még szerencse, hogy piros a CityShuttle. Legalább harmonizál a Bz-vel a harkai állomáson ;-))) Tényleg, az átépítésnél megoldották, hogy Harka állomáson külön kijárat legyen Kópháza és Deutschkreutz felé? Változtattak máshol a vágánygeometrián?