Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2017.06.29 -1 1 139158

                                                                        vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (139136)
Alpári Gnác Creative Commons License 2017.06.29 0 1 139157

Érdekes ez, mert eddig én mindig szűrtem az alszeszt vattakorongon, de most csináltam egy földieper pálinkát, azt ami felrobbantotta a hordómat és azt nem szűrtem, mégis tökéletesen tiszta lett a pálinka a végén.

Én mindent 45 fokosra higítok.

 

Egyébként az epret elengedem, nem is elsősorban a primer kár miatt, hanem mert egyrészt hihetetlenül macerás értelmezhető mennyiségű epret lecsumázni, másrészt drága is, úgyhogy hiába imádom az aromáját, epret nem főzök többet.

 

A cseresznyével kapcsolatos kérdésemre érkezett válaszokat ezúton szeretném megköszönni!

 

Sajnos szedés közben jött egy vihar, ezért csak kb. 20 kilót tudtunk leszedni, az meg nem feszítette szét a hordót:)

(Bocsánat, városi ember vagyok, bár gyerekkoromban még vidéken éltem, de nem emlékeztem, hogy milyen sokáig tart egy nyavalyás vödröt teleszedni cseresznyével:)

Nem is számítok 2-2,5 liternél többre, de elég ez, meg legalább ingyen volt.

 

Ez volt az első cseresznyém és meghökkentem a 23-as BRIX-en.

A szőlő volt hasonló.

Előzmény: Törölt nick (139155)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139156

Nekem úgy tűnik, hogy a motorok 3 fázisúak és 220V-os. Nem 3 fázisú 400V-os.   

Előzmény: rézműves1 (139153)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.29 0 0 139155

A finomításnál az alszeszt hígítsd vissza 20 fokosra (csapvízzel). Az előpárlat elválasztáskor a kifolyó párlat 82-84 fokos legyen, max. 1 dl.  A középpálat gyűjtése 50 fokos kifolyóig legyen. Viszont, utána az utópárlatot decinként gyűjtsed. Nem tudom használtál - e az alszesz főzéskor kozmaolaj leválasztót, ha nem akkor finomítás előtt feltétlen fölözd le az alszesz papírtörlővel, vagy valahogy.

Mivel az utópárlatot decinként gyűjtöd, ezzel meg tudod tanulni, hogy a főződ hogyan tisztít utópárlatot. Az 1 decinkét szedett utópárlat mintákat kiszellőztetve 3 - 4 nap után kóstold, csak ezután öntsd a közepéhez, ha még mindig jónak találod. A pálinkának az idő múlásával leginkább az utópárlati komponensei erősödnek, főképp kisüstin.  

Előzmény: Peet.. (139150)
endrepp Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139154

Kiváló. Kíváncsi vagyok hogy alakul a két brix, a spontán erjesztett meddig tud elmenni a fajélesztőshöz képest.

Előzmény: Jolida (139145)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.28 0 1 139153

A motorok meg lemaradtak...DD...

 

Előzmény: rézműves1 (139152)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139152

Aki pedig csak a pincében (műhelyben) "napozik", az csak ilyen "élményekről" tud beszámolni...

Néha el lehet kapni egy egy jó kis ipari motort is, ami nem olyan "brutál-nagy" és nekünk egy kisebb üstnél pont megfelel...

Az a két Koreai hajtóműves most lesz tesztelve...

Figyelget Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139151

Ennyicske cukor egyáltalán nem okoz gondot. 

Legfeljebb egy korty pálinkával több lesz, az meg nem olyan nagy baj. :))

Érdemes várni a friss itallal, de tesztelni azért kell kicsit. 

És akkor legalább érezni fogod a különbséget a "nyers"  és a kisimult között 

 

Előzmény: Peet.. (139150)
Peet.. Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139150

Köszi, megfogadom a tanácsodat, úgy csinálom ahogy mondtad.

 

körtés 01: remélem igazad lesz, holnap kiderül. Legalább névnapom alkalmából megkóstolhatom életem legelső pálinkáját :).

 

Figyelget: nem raktam bele cukrot. Bár a párom csinált még befőttet is, és abból maradt vissza valamennyi szirup amit beleöntöttem még a cefre erjedés kezdetekor. Szerintem nem volt több pár dkg cukornál abba a fél liter szirupban. Ez nem gond? A 3 liter jól hangzik, de azért már lehet tesztelni frissen is vagy várni kell 3 hónapot míg pihen a pálinka?

Előzmény: pacsepa (139147)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.28 0 1 139149

Nincs azzal az alszesz mennyiséggel semmi probléma. Meglesz belőle három liter feletti pálinka, az pedig úgyszintén rendben van. Cukrot tettél hozzá? 

 

 

Előzmény: Peet.. (139146)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139148

A cseresznye cefréd, cirka 6,5%- os volt. A szilva cefre 10% körüli.  És neked 3,5l 50  fokos  cserkó pálinkád biztos lesz. 

Előzmény: Peet.. (139146)
pacsepa Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139147

Az eloparlatot szagold ki. Nem lehet latatlanban kijelenteni mennyi lesz. Lehet 0,5 es lehet 5% is ha rosszabbul sikerult a cefre.

Amikor elkezd csepegni az eleje, kis muanyag kavespoharakba gyujtok nehany centilitert egymas utan akar 5-6 poharkaba. Az elso kettot csak szagold, utana mar izlelheted is ovatosan, ha szagra jo.

Nem kell magyarazni, erezni fogod a kulonbseget. Az eleje mehet az asszonynak, de ne igya, hanem hasznalja (koromlakk lemosonak).

 

Az utoparlat 50 fok alatt varhato, de friss es jo cefrenel kozelebb a 30-hoz. Megintcsak izlelj es szagolj!

En szoktam egy kis poharkaval a biztosan kozepparlatbol etalont kesziteni. Ehhez hasonlitok.

Előzmény: Peet.. (139146)
Peet.. Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139146

Sziasztok!

Köszi mindenkinek a választ és a segítséget. Ma végre lefőztem az összes cefrét. Volt összesen 37kg cseresznye cefrém ebből lett 8.5l 26%-os alszesz. Ez jó vagy kevés? Holnap lefőzőm belőle a pálinkát, kíváncsi leszek mennyi lesz. Ha csak a 30%-al számolok akkor kb. 2.5l-nek lennie kell ami szerintem még mindig kevés a 37kg gyümölcsöt nézve. Ha elindítom a 2. lepárlást, mennyi előpárlatot dobjak el, és kb. hány %-nál jön az utópárlat?

Előzmény: Figyelget (139135)
Jolida Creative Commons License 2017.06.28 0 1 139145

Ötödik napja aszalom az érdi meggyet.

Két adag élesztőzött, egy vad erjesztésű.

Idén elmaradt a látványos forrás (kapott rendesen Foamsolt, mert nem igen komálom a garázs felmosását), forrogat-forrogat, de a kotyogók meg se szólaltak.

A "vad" úgy két nappal van lemaradva a másik mögött (Brix mérés).

Tegnap este az élesztőzött adagokon még 18-20 centis, a vadban 30 centis bunda volt.

Reggelente kapnak egy-egy lefagyasztott 1.5l-es vizet, ezzel másnap reggelre úgy 22-23 fokon tudom tartani a cefre hőmérsékletét.

Hét végére jó lesz.... remélem jó lesz. :-)

pacsepa Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139144

A cseresznye 30%-os alszeszt produkalt. A meggybol az elso korben 34-35 % jott le, iment inditottam a masodik adagot.  Tudom, olvstam hogy a meggy becsapos es magasabb lehet a cukorfoka mint a legedesebb germersdorfinak, de igy tapasztalni eleg erdekes. Ugy nezem meggy alszeszbol is meglesz a 10 literem! :-)

Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.28 -2 1 139143

Mester,

 

Ha a kutatási anyag is rendelkezésre áll azt is tedd már kérlek közzé ha megteheted, a részletek ,a módszerek, az alkalmazott berendezések elrendezések és konkrét mérési eredményekből talán előre mutatóbbak lehetnek, mint a triviálisnak tűnő 'lényeges információk'.

köszönettel,

K

Előzmény: snapszmester (139063)
kri87 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139142

Az első elgondolásom nekem is egy 180W-os volt. Sikerült is hozzájutni jó áron, hozzáteszem egy percet sem ment, viszont a mérete hatalmas. Aztán derült égből jött az alább említett 250W-os, mérete szinte fele a másiknak. Könnyedén elfér, nem rántja el az üstöt sem, pont jó méret és erős. :)

 

A hajtóművel kapcsolatban köszönöm a tanácsokat!

Még a gázégőm hiányzik, aztán a hely rendbe téltele (festés, csempézés...stb), aztán én is kezdem a hagyományőrzést. :))

Előzmény: rézműves1 (139140)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.28 0 1 139141

Ja és majd ne felejtsd el a időnként a hajtóműházban, az olajat ellenőrizni...esetleg után tölteni...

Előzmény: kri87 (139134)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139140

Ez még egy 500-literes, nagy üstöt is könnyedén kavarna, olyan erős...persze tudom, hogy kisebbet nem könnyű szerezni (pláne jó áron)...

Amit az előző nagy üstbe raktam, az csak 180W-os volt, de nekünk elég lett volna egy max 80W-os is...

 

.........volt vagy 8-kilós, 14mm-es kimenettel...

 

...viszont egy nagy szimpla üstben, jó propellerrel vihart kavar és tuti nem ég le...

Előzmény: kri87 (139134)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139139

Nagy átmérőknél nagyon vastag karima kell, hogy a szilikonlapot jól össze tudd szorítani, meg sok csavar, hogy nem legyen hullám...

A szilikoncsőnél elég mindössze 4-db M8-as csavar és alig kell meghúzni...és mivel nem kell erősen meghúzni (mivel így is jól tömít), nem is kell vastag karima sem...DD...

Előzmény: endrepp (139123)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139138

Sajnos ez már többször is bebizonyosodott, hogy ezek a, viszonylag kemény, nem túl rugalmas szilikonlapok, nem a legjobbak az általunk készített üstkarimákhoz...a gyári üstöknél, azok a vastag esztergált karimák, profin felhegesztve és sok csavarral lefogatva, tuti síkban vannak...ott biztosan jól tömítenek...de ezeket nem is szedik szét állandóan, mert szivattyúval töltik és ürítik őket...

A mégoly gondosan készített karimák is, felhegesztésnél sajnos elvetemedhetnek és ha már 1mm hézag van,

azt a sík szilikonlap már nem mindig képes tolerálni, nem elég rugalmas és sok csavar kell...nekünk így nem jó...

Ennél sokkal praktikusabb a végtelenített, puha szilikoncső a peremre ragasztva, amit alig kell meghúzni és akár nagyobb egyenetlenséget is simán tömít...arról nem is beszélve, hogy sokkal olcsóbb, mint a lap és otthon is el lehet készíteni, nem kell tervrajzzal felszerelkezve vágatni, lyuggatni drága pénzért...

Előzmény: 1zsakkrumpli (139116)
Marquetym Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139137

Szia!

A magam részéről én örülök, hogy megosztottad, nem éreztem tolakodó reklámnak és szerintem hasznos a cikk.

Üdv,

M.

Előzmény: moderngazda (139095)
sogi01 Creative Commons License 2017.06.28 -1 1 139136

                                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (139104)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139135

Normál körülmények között a 8 liter cseresznyecefréből kb 6dl pálinkával lehet kalkulálni. 

Az 1/6 -os cefre/alszesz nem a túl jó arány. 

Természetesen függ a cefre alkoholtartalmától, de azért inkább a kb 1/4-es kihozatal reálisabb lenne. 

 

Előzmény: Peet.. (139124)
kri87 Creative Commons License 2017.06.28 0 1 139134

Az ust maga ugyan az, mint amit Rezmuves is felrakott, egy dupla falu szazas. A motort tenyleg veletlen sikerult. 250w-os. A fordulatszamot frekvenciavaltoval lehet szabalyozni. Csapagy nincs benne, alul az ust felol egy rezbol esztergalt gyuruvel van megvezetve a 14mm-es tengely, felul teflongyuru szigeteli. A lapat annyira nem sikerult jol, de a celnak megfelel. Kesobb teszek fel kepet.

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.28 0 0 139133

Tornyosan főzöl ? Nem rágódik be a szimering, ill. a csapágy? 

Előzmény: kri87 (139120)
endrepp Creative Commons License 2017.06.27 0 0 139132

Klassz. Hab a tortán lenne, ha a szöghajtáson rajta lenne egy variátor is. Mennyi a kimenő fordulata? Tehetnél fel képet a keverőről is. :)

Előzmény: kri87 (139120)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 139131

amennyiben 10L lett és 30% os akkor meg kell, hogy legyen az 5L főleg ha csak 40-45 közé hígítod be..

 

Előzmény: pacsepa (139126)
rézműves1 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 139130

Jó "kis" motort sikerült szerezned...frankó a rögzítés is...gratula...

Előzmény: kri87 (139120)
körte51 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 139129

Nagyon jó ! 

Előzmény: Kaqkk10.1 (139071)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!