Ilyet nem tudsz építeni nagy gyakorlat és műszerek nélkül. Nem a kapcsoláson múlik, ha megnézed a rendelkezésedre álló tranzisztor gyári adatlapját, abból minden kiderül. Vagy abszolút tizedmilliméteres pontossággal (!!!) másolj le egy gyárit, vagy vegyél egyet. Nagyon sok Alinco, Daiwa, Alan van rádióamatőrök közt. Bízva, hogy te is tisztességes engedélyes vagy, látogass el valamelyik börzére a Puskásba,
Én meg vagyok fele elégedve.Félméteres antennával is szinte az egész országot hallom 80m-en.A 16cm-es már rövid. Hej, ha egy ilyen vevőt csináltak volna kisebb méretben 30MHz-ig, alacsonyabb fogyasztással, 6 vagy 12V tápfesszel...és eztanno a katonák a hátukon vitték. :-)
Hi, nem fogod megbánni (nagyszerű ár/érték arány) A "Puskás- börzéken" szinte állandó darab, táppal, Kulikov antennával, gépkönyvvel együtt 10-15e között. Gyenge pontja a túlvezérlődés, rövid antennát v. előosztót kell használni. Jobb lenne persze egy félvezetős és digit.kijelzésű R326M, 30MHz-ig. De az olyan ritka, mint a fehér holló...
Az r4-az adó is? R326 10W-ot eszik, lámpával 13W.2,5 V. Kár, hogy a CB-t nem tudja, bár olvastam 30-ig tudó R326-osokról is valahol a neten. Nagyon gondolkozom egy Sangean ATS505-ön.30-ig tud, és SSB-s.
Egy R4-esem volt sokáig, de az elég süketecske volt....lehetett vele éppen figyelgetni, de nem volt a legtutibb. Volt egy nagy batár ML400-asom is, az már egy fokkal jobb volt, de az meg kb. 5 mega felett tűnt úgy, mintha alig venne, csak a 80m-re volt jó.
Szóval elkellne egy zsír R326-os ide a szobába, a téli estékre.
Ez sem megoldás..mi értelme lenne? Valakinek biztos(lóvé a zsebbe), de tegyük fel Te sem rádiózgatnál ha több tízezerbe kerülne (került volna) csak az engedély a rádióra, nem beszélve a többiről?
Azt kellene belátnod, hogy ez nem így működik, hobbira nem szokás sokat költeni. Persze akinek munkaeszköz a rádió azokat kellene lehúzni különböző dolgokkal.
Manapság nem divat a kötöttség, PMR-en, meg "sávon kívül" még többen lesznek, pont emiatt.
Sajnos bárki megveheti. Amikor valamelyik topicon, talán a CB-sen azt írtam, hogy rádióadót olyan szigorú nyilvántartással lehessen venni, mint fegyvert, akkor meg sokan lehurrogtak.
Ilyen piros telefonokhoz hívták a régi feilmekben az amerikai elnököt, mikor a gonosz terroristák atomot robbantottak, repülőgépet térítettek el, rakétát lőttek ki, mérgesgázt engedtek az emberekre, vagy baktériumokat küldtek levélben a pártirodába.Csák Norisz pedig megmentette a világot :-)
"De aki már összerak egy olyan állomást, ami sok már mellett alkalmas 80m-re is, az miért nem rádiózik inkább? Döbbenet."
- Túlzásokba ne essünk nem olyan bonyolult az: Megveszi, bekapcsolja, bedug egy kerítésdrótot a rádió hátuljába és mehet. Ennyi. Vagy "vételez" egy antannatunert és ráköti a kerítésre, oszt jónapot. Ez sem bonyolultabb.
Én most kapcsoltam ki az R326-ot, míg netezek.Délelőtt 3620 körül beszélgettek(Kakas?). A hordozható számítógépem tápja irtózatos zajt generál.12V-os kapcsolóüzeművel gyengébb, de még mindig.Rátekertem a kábelt, másnál ez segített.még mindig rossz. Próbaképp rákötöttem 12V 7Ah akkut, és erre sorosan párhuzamosan kapcsolt két 6V 4Ah akkut, és így közvetlen a gépbe.Elméletileg 18-20V.Gyakorlatilag működik, zaj egy szál sem.Csak így töltögetni kell az akkukat. Megpróbálok koaxon külső antennát kapcsolni rá, de lehet, hogy úgy is zajos lesz. Most egy fél méteres drótot használok antennaként a rádióba dugva,néha ez is túlvezérli. Terjedéskor a 27MHz-en szeretnék annyi PSK-t hallani, mint a 80m-en. :-)
A 80m az olyan, hogy a "sötétség irányából terjed". Nem tudom másképp mondani, nagyjából az a helyzet, hogy ahogy megy le a nap nyugaton, úgy hangolják az antennáikat a "ruszkik". Visszafelé már nem ez a helyzet, csak dörgedelmes irányított yagikkal lehetne "széllel szemben" visszadumálni, 80m-re meg nem sok ilyen van.
Egyébként hallom én is, nem csak hangolójel az. Vannak parasztok, valóban.
De aki már összerak egy olyan állomást, ami sok már mellett alkalmas 80m-re is, az miért nem rádiózik inkább? Döbbenet.
Van egy kérdés, amire magamtól nem találok választ, ezért a segítségeteket kérem. Mi a jó abban, hogy a 3,768MHz-n beszélgető emberekre ráhangolok,ráCW-zek,szándékosan zavarom a beszélgetésüket? Én nem tudok rájönni, de úgy tűnik egyesek számára ez hatalmas örömet okoz.
Valami közelebbit légyszíves... Az nem a professzionális széria, úgy is írják, hogy "kommersz" rádió.(commercial series radio) Ezért nincs benne egy-két dolog, amelyek a professzionális szériában jelen vannak. Nagyon jó minden rádiós paramétere, nagyon szép a hangja. A házával sem lehet gondod, mert bírja a gyűrődést. Az antennája csavaros, nem lesz kh-s a dugó. Egy hibája van, az elején az embléma lekopik, ha sűrűn dörgöli valaki. Akinek több szolgáltatás kell, annak pl. ott a GP380, a tudásával nem tud senki vetekedni.
Igen amúgy abban igazatok van (hozzászólva az egyik korábbi irományhoz), hogy a régi motorolákban volt anyag. De elnézve a CM/CP040-es szériát...hááát.