Szia!Nekem a 82-esen szerelő cserélte ki a személyes samuzásommal.A megemelt elejű gépet alátámasztottuk az olajteknőnél,aztán zsiráffal emelt a hídon is(tehermentesítette),majd a hátsó emelőszerkezetből származó,rossz,törött kereszttengelyt,amely azonos átmérőjű,a csapra illesztve mondta,hogy :üssed! Én féltem,hogy szét megy,de megindult és kijött.Az új beütése előtt azért megmelegítette a házat.
Ennek nincs menet a közepén?Próbálj meg ráhegeszteni egy 20as csavart,húz rá egy vastagabb csövet mint a csap tegyél rá nagy alátétet,és próbáld kihúzatni .
Sziasztok! Segítsetek! 50-es királycsapot, hogyan tudnám kiszedni, milyen módszerrel pontosan. Nem mozdul semerre, ez még az eredeti, ami a gyárból jött ki szóval jól be lehet rohadva. Sürgős lenne a segítség! Köszi
Ha akarsz magadnak egy lassan múló idegbajt, akkor vegyél egyet.......
Nekem nem volt, és nem is lesz soha, csak javítani szoktam párat. Egy van a környéken ami úgy- ahogy bevált, az dolgozik, szinte mindent csinál a talajmunkától a takarmányozásig, de ............. Viszont van egy másik, ami egy évben egy teljes napot nem megy végig hiba nélkül......
"Mik a gyenge pontjai? "
-az egész traktor
"Megérnek ezek 20 évesen 8-900e Ft-ot?"
-szerintem még újkorukban sem ( de biztosan jön majd valaki, aki dícséri, és elmondja, hogy mennyire jó gépek..)
LTZ 55 típusú traktorrol érdeklődnék, hogy mik a vélemények róla mert neten nem túl sokat találni ezekról a gépekről. Mik a gyenge pontjai? Megérnek ezek 20 évesen 8-900e Ft-ot?
8 bigbag zsákról van szó, olyan 1.2 tonna van egy bigbagban. (9 tonna van a talajvédelmi tervben javasolva). A lapát valóban gyors, de nekem nem az a lényeg h gyorsan letermeljem, hanem hogy egyenletesen legyen kijuttatva is! Lapát esetén ilyen "tócsák" lesznek csak. Amúgy se olcsó ez a mennyiség (szállítás + a dolomit), továbbá a saját érdekem, hogy megfelelően legyen kijuttatva, úgyhogy maradok a kézi szórásnál (erő, akarat, és akaraterő az van). Neten utánanéztem, találtam egy vázlatot a por kijuttatásáról. A szóró szerkezet csigás működésű. 2 csiga lenne, jobb és bal oldalra hordva az anyagot. A csigák egy csőben futnának, amelyek alul ki vannak lyukasztva és súberrel lenne szabályozható az egyes lyukak ömlési mennyisége. (A csigás csőbe is be kell juttatni az anyagot, de ezek részlet kérdések). Ez persze csak egy alap gondolat, annyira nem is lenne űrtechnika kivitelezni, de mivel nekem lehet összesen 1 alkalommal kellene így nem fektetek bele időt és pénzt. De ha valaki gyakran juttat ki port, annak megkönnyítheti a dolgát egy ilyen szórógép.
Ha összesen 1-2 big-bagről van szó esetleg megpróbálhatod úgy szárazon, valami nagy nyílású műtrágyaszóróval, alacsony fordulaton kiszórni, hogy minél kevésbé porozzon. Úgysem repül 2-3 méternél messzebb, addig meg alapjáraton is ellöki. Esetleg valaki böködheti felülről egy lapátnyéllel, hátha ...
A kézi kiszórás (platóról, lapáttal) működik, és viszonylag gyors is (azt is próbáltuk), de nagyon egyenetlen. Ha rendes borítottságot akarsz, nagyon sokat kell kiszórni, az meg a legtöbb talajon nem éri meg.
Ha küldesz 2 olyat aki nem ész nélkül kezdi lelapátolni hogy felét a szél a szomszéd földre viszi, akkor megoldható :) Viccet félretéve big-bag zsákban fog érkezni az anyag, ez szállíthatóság miatt is előnyös, de így az álljunk neki lapáttal módszer nem biztos hogy túl gyors lesz mint egy ömlesztettnél. A szórást kipróbálom, de reményt nem fűzök hozzá, de szerintem maradok a sima kézi szórásnál.
Köszönöm a választ! Végül is beigazolódtak a félelmeim. A trágyával való keverésre nekem sincs kapacitásom, ilyen kis területnél meg erre specializálódott gépeket beállítani sztem nem költséghatékony. Azért a kertben teszünk pár kg-val kísérletet hogyan viselkedik, de sztem marad a kézi erővel való szórás. Igaz lassú, de amint jön a szél megállhatok és ha párás nyirkos időben szórom akkor mégkevesebb eséllyel repíti messze a szél.
Függesztett röpítőtárcsás műtrágyaszóróval nem lehet se mésziszapot, se mészkőlisztet szórni. Legalábbis nekem még nem sikerült, pedig próbáltam. Hiába a boltozódásgátló, nem fog úgy ömleni, mint egy granulált műtrágya. Esetleg, ha csőröge száraz, talán ki lehet kínlódni, de tisztességes munka nem lesz belőle, ha meg benyirkosodik, akkor végképp nem. Régen is kaparóláncos, vagy szalagos szóróval juttatták ki, mi is azzal csináltuk egyszer, de így is gondunk volt a boltozódással.
A másik gond a porzás. Nedvesen is viszi a szél, de szárazon szerintem a fele nem oda megy, ahova szánod. A legenyhébb szél is viszi, és (mivel az apró szemcsék hamar elvesztik a lendületüket) a szórástávolság is töredéke egy műtrágyáénak.
Jó megoldás lenne a granulált mészkőliszt (pl. Physiomax), csak eszméletlenül drága (10-szeresébe kerül, mint a mészkőliszt, és a hatása is gyengébb), szóval nem tudom jó szívvel ajánlani.
Mi szervestrágyával együtt szoktuk szórni. Amikor megrakom a T-088-ast még rakok 2-4 kanál (8-10 mázsa/kanál) mészkőlisztet egyenletesen szétterítve a tetejére. Így sem tökéletes, de az összes általam kipróbált megoldás közül ez a legjobb. Ha tudom, lehozatom a meszet 1-2 hónappal korábban, akkor benyirkosodik és nem porol annyira. A legjobb lenne a trágyával összekeverve szórni, de arra nekem még nem volt kapacitásom.
A legérdekesebb az hogy az itteni tárcsákat ha belehúzod a legkisebb sárba is rögtön beragad és bányászhatod belőle a sarat ! Ez meg nem ragad be és kaparója sincs !!
Nekünk van benne keverőtárcsa, így talán nem állna össze annyira, hogy ne lehessen kijuttatni. Ha netán kisebb csomók képződnek is nem vészes. Ami még aggaszt, a szél. Házikertbe szórtam már zoolitot, ha jött egy-egy széllökés akkor meg kellett állni. Nem ment túl gyorsan, de legalább nem volt pazarlás. Ezzel kapcsolatban milyen tapasztalataid vannak? nem hordta nagyon a szél elfele mielőtt még földet ért az anyag?