Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
Előzményként hozzátenném, hogy a hívójelzés a következő főjelzőig van érvényben - akkor is, ha a mozdonyvezetők nem e szerint a szabály szerint közlekednek. Egy kijárati jelzőn adott hívójelzés ez alapján térközös pálya esetén a következő térközjelzőig van érvényben.
Viszont a hiba, ami miatt a hívót ki kell adni kétféle lehet: - állomási hiba - térköz hibája
Na mármost ha az állomáson van hiba, akkor minek kelljen a vonatnak 15-tel mennie egy térközön át? Nem kell. Ekkor lehet kivezérelni a hívásfeloldót, mely azt hivatott jelezni, hogy a térközberendezés működik, a térköz szabad, a mozdonyvezető gyorsíthat.
Ha viszont nincs hívásfeloldó jelzés, akkor feltételezhető, hogy a térközben van a hiba, akár foglalt is lehet a térköz, így jogos a sebességcsökkentés.
Fentiekből következik, hogy nem térözös vonal esetén nincs értelme a hívásfeloldónak.
Így van, jogos, bocsánat. Ez csak a hívójelzés feloldása, hiszen a hívójelzés egy villogó fehér fény, de nem a hátoldalon.
Ezzel kapcsolatban, mert ezt sehol nem találtam meg: a hívójelzés feloldása azt jelenti, lehet menni a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel? Csak mert én erre tippelnék. Ugyanakkor szó szerinti értelmezésben azt is jelenthetné, hogy feloldja a hívót, tehát az többé nem érvényes, úgyhogy stop. :-P
Amúgy tök jók a képeid. :-) Egy jó tanács/kérés: ha legközelebb fotózol, menj távolabb a jelzőtől és zoomolj rá. Így kb. ugyanakkorának fog látszani a képen, viszont sokkal jobban látható lesz a fénye, mert úgy vannak kitalálva az optikák, hogy egy viszonylag szűk sávban hagyja el a lencsét a sugárnyaláb. Ez magyarázza, hogy ha alulról fotózol, ebből alig látszik valami. Az ideális pozíció a vezetőállás lenne, csak ugye... :-)
Néhány fotó Bük állomás Sm felőli bejárati jelzőjéről: 1. Sárga jelzés van a jelzőn 2. Zöldre váltott. 3. mire való az állomás fele néző rész? 4. Bük Sp felőli vége, még a fényjelzők beüzemelése előtti időkben. 5. És végül egy kép a Kőszegen levő bejárati jelzőről.
Szerintem egy vezér, akit éjszakaira vezényelnek adott vonalra, rendelkezik akkora vonalismerettel, hogy ismeri a speciális jelzőket. Úgy tudom, hogy vonalismeret feltétel is. Adott szín mindig ugyanazt jelenti, nem? Legalábbis, ahogy most fejben végigpörgetem az F.1-et, nem találok olyat, hol egy szín két jelentéssel társul.
Világos, köszi. Erre már gondoltam én is, hiszen sötétben a mv sokkal inkább a jelző színét látja, semmit az optikák számát, így elvárható a jelzési rendszertől, hogy egy adott szín ugyanazt mindig jelentse, függetlenül attól, hány sötét optika van mellette.
Nem volt rajta tolatásjelző és az árbócán is összefüggőbbek voltak a piros csíkok - de egyébként igen. Tudok mutatni egy képet, csak elég rossz minőségű:
Az F1-ben képpel, szöveges leírással összegyűjtött jelzési képek tájékoztató jellegűek. A fény elő- és főjelzők (függetlenül szerepüktől) ugyanazokat a sebességjelzéseket adhatják, ezek egy fél oldalt kitöltő pontban szerepelnek. Ráadásul az F1-ben a külön előjelzők vannak csak különszedve a főjelzőktől, olyan pont, hogy "Kijárat jelzők jelzései", vagy épp "Bejárati jelzők jelzései", nincs is. A régi F1-ben minden ilyen jelzés négyoptikás jelzőn volt bemutatva, de az igényeknek megfelelően bármennyi optika lehet a jelzőn, az optikák száma a jelző jelzéseit vagy szerepét nem befolyásolja, egyszerűe csak azért nem négyfényű, három külön jelzőlapos minden jelző, mert felesleges.