Keresés

Részletes keresés

Kisveréb:) Creative Commons License 2006.09.12 0 0 6

 

 

 

 

 

Előzmény: Kisveréb:) (5)
Kisveréb:) Creative Commons License 2006.09.12 0 0 5
A pluméria vagy más néven frangipáni a csendes óceáni térség, a karibi szigetvilág, Mexikó és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik. A természetes élőhelyén hatalmas bokrok, helyenként terjedelmes fák formájában látható. A mediterrán vidékeken, ahol a téli hőmérséklet nem süllyed a fagypont alá még kiültethető, de hidegebb klímákon a frangipáni csak dézsás növényként nevelhető. A teleltetése egy fűtött garázsban vagy pincében megoldható, lehetőleg világos helyen. Itt azonban a lombozat lehullásával kell számolnunk. Tavasszal  a hőmérséklet tartós emelkedésével már kivihetjük, ekkor a növény gyors fejlődésnek indul és kibontja leveleit. Az éjszakai lehűlésekkel, különösen a fagyokkal vigyázzunk! A plumériának jó vízáteresztő földre van szüksége, mint pl. a kaktusz földkeverék, de készíthetünk magunk is keveréket általános virágföldből, homokból és perlitből. Ez azért fontos , mert a pangó vizet nem szereti. Jó ha a két locsolás között kicsit hagyjuk kiszáradni a földjét. Októberben, amikor már hidegebbek a nappalok a locsolást fokozatosan csökkenteni kell. Miután leestek a levelei nem kell locsolni, a növény nyugalmi állapotba kerül. A tavasszal újra megkezdett locsolásnál nagyon fontos magas nitrogén tartalmú tápoldat adagolása a levelek kifejlődéséhez. Májustól pedig magas foszfor tartalmú tápoldattal öntözzük egészen  augusztus végéig. Ez a virágzást segíti elő. Virága a jázmin a narancs és egzotikus fűszerek illatának a keveréke és szebbnél szebb különböző pasztel színárnyalatok léteznek. Ha valami egzotikus helyen járva van lehetőségünk hajtást szedni, akkor arra kell ügyelnünk, hogy mint a katuszok esetében itt is hagyni kell kiszáradni a szár végét és csak aztán ledugni a földbe.

 

Hát nekem ezt sikerült a netről összeszednem. Sajnos ezek az ápolási tanácsok nem mindig egyértelműek.  A teletetési hőmérsékletnél találtam ellentmondásokat, mert az egyik oldalon azt íják, hogy elég ha fagypont felett van a másik oldalon pedig azt, hogy 20°C alá ne csökkenjen. A téli locsolás kapcsán is találtam olyan tanácsot is, hogy minimálisan, de télen is öntözni kell.

 

Jó lenne, ha valaki akinek már van tapasztalata erre járna és megosztaná velünk!

Előzmény: Reni83 (4)
Reni83 Creative Commons License 2006.09.11 0 0 4
Szia!

Köszönöm válaszodat! Az nagyon jó lenne, ha fel tudnád rakni a gondozását.
Előzmény: Kisveréb:) (3)
Kisveréb:) Creative Commons License 2006.09.09 0 0 3
Bocs a betűméretért!
Előzmény: Kisveréb:) (2)
Kisveréb:) Creative Commons License 2006.09.09 0 0 2

Szia Reni!

 

pluméria=frangipani

Ez lehet, hogy segít, mert sok helyen így találod meg.

Én a Rappai kertészettől vettem ezen a nyáron, még nem virágzott és fogalmam sincs hány évig fogom nevelgetni mire fog. Azt hiszem 4-5 fajta van nekik. Megtalálod a www. husevonoveny.hu oldalon.

 

Én kinyomtattam egy német nyelvű anyagot a gondozásról, ha lesz egy kis időm lefordítom és felrakom ide. Igyekszem minél előbb.

Előzmény: Reni83 (-)
cserella Creative Commons License 2006.09.09 0 0 1
nekem ez nagyon tetszik !!!!!!!
napalm. Creative Commons License 2006.09.05 0 0 0
nulla tippem van;)
Előzmény: Reni83 (-)
Reni83 Creative Commons License 2006.09.04 0 0 topiknyitó
Segítséget szeretnék kérni a plumériák gondozásáhz. Honnan lehet rendelni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!