A 616. számú IC-hez annyi megjegyzést szeretnék fűzni, hogy mint oly sokszor most is beigazolódott, hogy a problémák zömét a MÁV saját magának okozza. Előre látható volt, hogy ez a vonat tömve lesz. Akkor miért Samut terveztek rá, és miért nem mondjuk 11 IC kocsit? Vagy miért kell borzolni az utasok idegeit balkáni viszonyokkal a balatoni forgalomban?
Ismétlem: ha a problémák végeredménye előre boritékolható, akkor miért nem lehet már hamvában holt kezdeményezésnek minősíteni és be sem vezetni?
A mellékvonalakkal kapcsolatban van egy felvetésem és erre kérem a reagálásotokat: szóba került-e már, hogy a mellékvonalakon, illetve a törzshálózaton kívül eső vonalakon az emberi munkaerő kiváltása. Rugós váltókkal, MERÁFI-val felszerelni egy-egy vonalat, példának okáért a 130-ast, ahol majd minden állomáson két váltókezelő van. Tudjátok mit: ne is legyenek rugós váltók, csináljanak öszvért az öszvérebbnél, tegyenek villamos állítóművet a váltókra, melyeket a forgalmi irodából lehet állítani. Csekély ráfordítással rengeteg ember munkáját meg lehetne spórolni. Ez ráadásul azért is fontos lenne, mert a költségek javarészét a vasútnál az állandó költségek teszik ki, ebbe pedig bele tartozik az is, hogy a bakternak akkor is a helyén kell lennie, ha egy vonat, vagy 100 vonat közlekedik. Erre ösztönöznek szeintem a bankok is. Nem véletlenül adnak szívesebben pénzt regionális jellegű vonalak fejlesztésére. Ha elindulna egy ilyen mellékvonali "ember-spóroló" beruházás sorozat, akkor a MÁV létszáma nem csak tovább csökkenne, hanem a szociális költségeket is le lehetne faragni (pl. MÁV-kórház fenntartása stb.).
Eszembe jutott Takilaci belgiumi beszámolójáról még egy: amikor arról volt szó, hogy Belgiumban sok az irányvonat és kevés a rendezőpályaudvari elegyrendezés. Az utóbbi években a MÁV hálózatán a hálózati rendezőpályaudvarok száma drasztikusan csökkent (bezárták pl. a szolnoki gurítót), a MÁV is inkább vonatban hurcolja a kocsikat, mint rendezőpályaudvaron gyüjtögeti. Itt is van ló másik oldala, Mendéről Mglódra feladott áru Szolnokon át kerül továbbításra. Lehet, hogy célszerűbbnek látszik a hosszú tolatósok megtartása. Egy főiskolai tanárom azt mondotta volt, hogy legcélszerűbb lenne egy kocsis tehrvonatokat továbbítani. Azóta sem változott a véleményem: ez már régen megvalósult, úgy hívják- teherautó.
Mikor lattad ezt a szerelvenyt? Csak nem a 8508-on? Lehet, hogy ez a 1843 szerelvenyenek egyik fele, igy hozzak vissza a kocsikat Kanizsara, mivel a 848 koran indul, nem tudna.
30/30a vonal: az IC-k menetideje Balatonszentgyorgy-Budapest Deli kozott 27 perccel novekedett a 1997/98-as menetrendhez kepest!!
"Más kérdés, hogy a mostani beruházás gigantomán és az igényeket - hosszabb távon is - jelentősen meghaladja. Pénzkidobás"
Maximálisan igazad van. Junius elsején jártam arra, a völgyhíd előtti szakaszon milliókat költenek a talajvízszint csökkentésére. A kivitelező büszkén mutatta a nyugatról átvett tecnológiával készített elszívó rendszert. A dolog szépséghibája, hogy az új töltés nincs 20 méterre az eredeti nyomvonaltól, amit elődeink "buta" módon a domb oldalába építettek. Több kilométer egyenes szakaszról van szó, tehet a vasút mehetne az eredeti helyén. A dolog úgy néz ki, mindegy mibe kerül csak drága legyen!
Lejebb szerveződött egy kirándulás, ehhez információként: ottjártamkor két vagy három "tolás" hiányzott a hídból mindkét oldalról. Ez a munka leglátványosabb része, aki teheti nézze meg. Úgy tudom mindig hétfőn "tolják" a hidat.
Szombaton akarok leugrani a gyerekekkel a Balcsira, Mélykútig kocsival, onnan Fonyódig vonattal. Ha jól számoltam, ez 220 km-es jegy. Mélykúton vajon van ilyen? Fonyódon gondolom számítógépes jegy van.
Én megértem az V-ös korridor fontosságát is... De: folyamatosan arról papolunk, hogy hosszabb-rövidebb távon az európai országok szinte mindegyike csatlakozni kíván a Közösséghez, ami a határok megszűnésével illetve funkciójának átalakulásával jár. A mostani vasút építésnek a legfőbb (ind)oka az volt, hogy egy határral kevesebbett kelljen átlépni, így gyorsabban kijut az áru a kikötőbe. Ez most biztos igaz. DE: 10-15 évre érdemes ekkora pénzt befekteteni egy vasútba, annak a napi 5-6 pár Bz-nek és x pár tehervonatnak, hogy km-ben ugyan hosszabb úton, de időben néhány órát spórolva hamarabb lent legyen a tengerparton? Szerintem nem. A fejlesztési koncepcióknak azzal kellene számolniuk, hogy a határok funkciója megváltozik, azok átjárhatók lesznek, és ennek figyelembe vételével, nem 5-10 évre előregondolva kellene az optimális megoldást keresni.
Bzmot 003:
Rég láttam már. Vasárnap beszéltem az egyik szentesi vezérrel, ő sem tudott róla semmit.
Bzmot 050: vasárnap 37446-37441-gyel járt felént, majd Pünkösd hétfőjén 37442 elején ment 2 régi mellékkel Orosházára, onnan S-menet Békéskacsáig, majd 7733 - S-memet Vásárhelyre - 7241. Onnan meg talán Szolnokra.
220 km-es jegy:
Zűrös két hetem lesz, csak helyeket tudok ajánlani, ahol van: Hódmezővásárhelyi Népkert, Makó (itt nincs B betű), talán Orosházán is van.
Hát hogy mit ne mondjak, ez elég snot...
Amennyire én tudom, a magyar helybiztosítási rendszer nincs benne az EPA-ban... a belföldi IC-knél dead sure nem... de úgy láccik a nemzetközi vonatok belföldi reszortjánál sem. Én régóta ismerem azokat, akik ezt az EPA-dolgot csinálják a MÁV-nál... ők azt mondták, mikor az EC-k belföldre igénybevehetők lettek, hogy az lesz, hogy "rendes pótjegy, és oda ül ahova akar" - ehhez képest...
A megoldás az lenne az IC-ken, hogy fakultatív helybiztosítás... - ennek viszont előfeltétele a több kocsi!!!
Javaslom, hogy a Délvilágnak vagy a Délmagyarországnak küldd el az írásod.
Küldd el a szegedi személyszállításnak is!
Kiegészítés:
A Szeged - Cegléd vonal kiépítési sebessége 110 km/óra, de 1964-es megépítése óta a vonatok csak 100-zal mehettek/mehetnek rajta.
Az Őrségi Vasút kapcsán: az 1968-as közlekedéspolitikai koncepció kapcsán legtöbbat emlegetett vonal. A megszűntetése itt okozta a legnagyobb társadalmi-gazdasági depressziót.
Más kérdés, hogy a mostani beruházás gigantomán és az igényeket - hosszabb távon is - jelentősen meghaladja. Pénzkidobás. Viszont 5-ös korridor...
135-ös vonal:
A 7720 (korábban 7710) számú vonat 15 perccel korábbi indulását forgalmi-technológiai okokkal magyarázták - vasutas berkekben. Aztán persze a szefu a saját impotenciáját az utasok kivánságaként állítja be.
A délutáni IP-pár miatt nem csak egy vonatot kell
megfektetni:
773 miatt: 7734, 7716
776 miatt: 7726/17726, 7711, 17701, 7721, plusz
az ezekhez csatlakozó mellékvonali vonatok.
"Hogy is van ez?"
Csak tippelni tudok: A 135-ösön járó MD-ket így cserélik. Nagyon valószínűnek tűnik a dolog, ugyanis felénk a menetrendváltás óta nem járt MD. Eléggé faramuci módját választották a csereberének. Úgy látszik, ezt a - némiképpen költségesebb - megoldást alkalmazzák (felsőbb utasításra?), hogy ne kelljen igénybe venni a 147-est.
Helyesbítés:
Az aradi már nem sebesvonat, csak személy...
Gyerekek, én azt mondom, hogy valaki (aki a "tapasztaltak" között van) vállalja fel, hogy összegyűjti ezeket a hétvégi anomáliákat a jegyekkel kapcsolatban és megírja a MÁV-nak. Szerintetek a kalauz elmondja a főnökeinek, hogy milyen problémák voltak? Lehet, de az tuti, hogy a főnök már nem adja tovább... Egy-két (3-4) hierarchikus szintet ki kell kerülni az ilyen problémákkal, mert szerintem az is elképzelhető, hogy a kompetens személyek ezekről nem is tudnak. Szóval szerintem mindenképpen megér egy levelet!
Marslakó!
A helyjegyfoglaló rendszerrrel nekem is volt tapasztalatom hétfő esete a Hámor IC-nél.
Egy barátom nemdohányzóba kért jegyet és kapott is. a jegyre rá volt írva, hogy nemdohányzó, viszont az ülésszám a 101 volt, ami már dohányzó szakaszba esik.
Csak ennyit a jó helyjegy rendszerrről.
Üdv. Tamás
Tegnap láttam egy érdekes szerelvényt Kelenföldnél:
Nagykanizsai vonat volt 3 vagy 4 By + 2 Bp + Komfort. Ez hogy van? Valameddig gyorsként közlekedik, aztán az IC-része IC-ként a többi gyorsként?
Sziasztok!
Ma a Drávával érkeztem a Keletibe, és M62 144 ott állt a csarnokban 4 IC-kocsival, indulásra készen - Dunakeszire.
Armand!
Én Fonyódon szálltam fel 852-re, de az első kocsiba, persze állnom kellett. Utána Drávával mentem kifelé, de egy ismerősöm 852-n volt, ezért mentem el vele Szentgyörgyig. Végig álltunk az átjáróban.
KÉT ÓRIÁSI MÁV BAKI, az egyik nagyobb, mint a másik. Megszavazhatjátok, hogy melyik nagyobb a másiknál :)
1) Szombat reggel 8642/8649 szintén Nohab volt, 006-os. Elmentem Tapolcáig, majd vissza Fonyódra 8807-tel. Első kocsi első fele utastér, második fele kerékpárszállító. Mária után jön a kaller, hogy Fenyvesen felszáll egy 40 fős csoport, hagyjuk el az első kocsit. Fasza, a szuper NOHAB hallgatós helyemről hátraüldöztek. Mivel a második kocsiban a nemdohányzó volt elől és már eléggé tele volt, a szinte üres dohányzóba mentem. Fenyvesen felszáll a csoport, nem 40, hanem 70 gyerekkel (3-6 évesek). Óvónéni kiabál, hogy ő lefoglalta, neki nem elég fél kocsi, 70 helyet akar. Kaller jön és hátrazavarja a második kocsi nemdohányzó utasait. Óvónéni újabb frontot nyit: ő egybe akarja utaztatni a csoportot, neki nem jó, hogy köztük van a kerékpárszállító. Kallerkám erre kizavarja a dohányzókat is. Volt olyan német házaspár, akiket emiatt 3-szor zavartak el, a végén megálltak a kocsik közötti átjáróban, mert máshol már nem volt hely. Valyon nekik milyen véleményük akadt a MÁV-ról ?!?
Intermezzo: két napot GM-ezek Horvátországban. A Drávát Csáktornyáról kettő darab 664.1-es vitte tovább. Van valakinek infoja, hogy ez minden szombaton így van-e? A Split környéki vonalon a 2062-esek igen brutál hangúak. Egyébként ezekből 30-at felújítanak/remotorizálnak, a GM és az Adtranz is pályázik a munkára. TC-ik kompatibilisak a NOHAB-éval. Meg a 2044/2061-eseké is.
2) Ma jövök vissza a Drávával. Magyar szakaszra szlovéneknél helyjegyet nem tudnak, és nemis akarnak kiadni. Igazuk is van, náluk ilyesmivel nem foglalkoznak, hiába IC. Murán hozzácsatolnak 4 db IC kocsit. Kanizsán elkezd a vonat feltöltődni, Szentgyörgyön szinte megtelt. Kalauz elmondása szerint nem volt elég hely, ezért a nemzetközi kocsikban lévőeket is eladták. Fonyódon már követelték a helyemet és utitársamét is, persze mondtuk, menjenek a kalauzhoz. Máshol ugyanez a helyzet. Még Siófokon is jöttek volna a helyjegyeikkel, hogy ők itt meg ott ülnek. A végén kallerkánk a nemzetközi első osztályba tessékelte őket. Kérdések:
-Mi alapján adja el a MÁV a nemzetközi utasok helyét belfödlieknek?
-Számítógép adta ezeket ki?
-Hol utazzon akkor a nemzetközi utas?
-Miért fizettem az egy irányba szóló félárú jegyért többet, mint más a teljes menettérti jegyéért, ha mégis őneki garantált a helye?
-Miért küldik őket az első osztályba?
Ha a helyemet eladja valaki, akkor azért én szeretném a pénzt megkapni, ne a MÁV zsebelje be!
Ha valakit első osztályba ültetnek, akkor a többet fizető nemzetközi utasok legyenek azok!
Ilyen esetben ki a felelős? Jár-e kártérítés a nemzetközi utasoknak? Mellesleg pont jó bemutatkozás a MÁV és az ország részéről a hozzánk érkező külfödliek számára...
A MÁV-ra ráférne egy jó alapos reform! De nem olyan Katonás, hanem valami komolyabb. Még a horvátok vonatai is jobban működnek, a szlovénekről nem is beszélve.
Egyébként a Dráva visszafelé +40-nel indult Muráról. Amit útközben behozott volna, azt Lepsény körül álldogálással elveszítette. Ennek ellenére Fehérvár és Keleti között 10 percet behozott, de úgy, hogy a Keleti előtt még álldogált néhány percet, és Kelenföldön is sokáig vártuk az utas"cserét". Szerintem a MÁV a 30/30a-n további sebességkorlátozásokra számítva plusz menetidőt épített be, hogy majd később se késsenek olyan sokat a vonatok. Meg a nyári forgalom miatti menetidő növekedéseket is lehet így kompenzálni, ügyes húzás! Csak éppen lassan kerékpárral gyorsabb lesz menni.
Na jó, kimorgolódtam magam, inkább elmegyek most Lengyelországba pár napra az ottani vasút privatizációt tanulmányozni (legalábbis a terveit).
Köszönöm a választ, akkor úgy tűnik, tisztázódott minden.
"Mi nem írtuk, hogy meg kell szüntetni. Akik írták azokról most nem szólok egy szót se mert chrta-tól megint kapok a fejemre hideget, meleget." Azt hiszem én sem azt mondtam, hogy Ti írtátok, hanem sokak számára a hitel kérdése és a MÁV megújulása a vonalmegszüntetésekkel olvadt össze. Az én aggályaimat is lefedi GEORGIE 12037-es hozzászólása:
GEORGIE: Ha véletlenül hazánkban megvalósulna az EU-s regionalizmus, akkor azt le merem fogadni, hogy a közlekedési fejlesztéseknél nem biztos, hogy kizárólag a vasutat finanszíroznák, hanem azt a közlekedési módot, amellyel egy régió közlekedési feszültségeit leghatékonyabban lehet kezelni (esetenként ez vasutat is jelenthetne). LEHET, hogy pont ez lesz az oka a vasútmegszüntetésnek. Ekkor azonban nem szervezetten hal el, hanem "kihull" az id[k rostáján, ahogy a kevésbé életképes állat is elpusztul.
"Fiatal vagy neked inkább lecke volt mint való. Tehát tudd : kommonizmus (még) nem volt a világ egy országában sem." Jogos a felvetés, csak ezt rövidítve mondtam. Akkor helyesbítek. Az akkori felső vezetőség által kommunizmusnak nevezett moszkovita hazug rendszer, ahol nem a tudás érvényesült, hanem a hülyeség. DE EZ ITT OFF.
Isteni ez a Pünkösd. Tudom, hogy ezt már Armand is leírta, de aszerint nem bántam meg, hogy nem a 852-t választottam.
Nem baj, volt helyette 8502. 10 By + Ap + D. A 10 By-ból 6 lefoglalva... Szerintem a metrón nincsenek annyian, mint akkor, azon. Érd felsőn már nem fértek fel a vonatra, ahogy hallottam nem az elsőre. Aztán nagy nehezen mégis. Annak a kocsinak az a fele 180-190 %-on volt. Az nem semmi. Szerencsére Siófoktól már ürült, a foglalt kocsis csoportok leszálltak. Azért én azt tartom bunkóságnak, hogy ugyebár a kiragasztott foglaltságjelző papír szerint 25-30 főknek lefoglalnak fél kocsit, erre akik meg beülnek, sokszor önhatalmúlag lezárják az ajtót. MÉg ha szabad ülőhely nincs is, mert pl. 40-en vannak, akkor is kénylemesebb állni 10 kocsiban 10*20-an, mint a 4 nem foglaltban 4*50-en....
Egyébként dícséretes dolog, hogy a Szili jól bírt a 12 kocsival, bár a vezér a kifuttatást nem nagyon alkalmazta. Nyomta fel 100-110-ig (115 volt a max.), aztán fék, de az is igen durván. Na, nem baj, Balatonfenyvesig +13 volt, ez elég dícséretes, pedig vagy 6-7 helyen nagyobb csoport szállt le.
S8802/S8801-et M41-2195, S8807/S8806-ot szombaton M61-020 vasárnap M61-006, hétfőn M61-020 hozta. Vasárnap a 8649/8642 is NoHAB volt.
Gigantok is szorgoskodtak arrafelé, főleg a 010, 017 (télleg elég szépen ki lett vixelve), 018.
Hétfőn kellemes meglepetés ért, S8801 12 kocsi volt a 7 helyett. Elvileg a Ce+Siófok-Pécs csak VI.18-tól megy külön szerelvényként, egyébként együtt. Ennek ellenére most külön ment. S8801 M41-2195, S18801 Szergej, talán M62-253.
Pedig szombaton történt az, hogy a S8801 5 By+Ap+BDh-ból 4 By le volt foglalva, magyarul 1,5 másodosztály állt rendelkezésre. Gratulálok. Az az érzésem, hogy mivel a Ce+Sió szerelvény együtt megy, max. 12 kocsi lehet rajta Fonyód-Kv között. Pedig régen volt 14 is, emléxem.
863: V63-017+14 kocsi, de mindenféle: BDbhv, Bo, Szlovák kocsi, Bko, Ao.
Mindenesetre még ez sem volt elég, kb. 130-150%-os volt Sió-Sv között.
Egy maszek észrevétel. Volt ugyan különvonat oda-vissza, lefelé 8:25-kor (én azzal is mentem volna, csak Fonyódig ment, én meg tovább).
Az a gond velük, hogy KÉSŐBB mennek, mint a normál vonat. Így mindenki felszáll az elsőre ami jön, aztán a mentesítőn kíváncsi vagyok, ki van. Inkább ELŐBB kellene menni, mert pl. aki nem tud róla, az így meglátja, pl. Balatonlellén, hogy jé, itt egy vonat, és felszáll rá, vágülis minek álljon ott tovább. Aki meg nem fér fel, vagy pont időre jök ki az állomásra, az meg a rendes vonattal megy. Na, mindegy.
Ugyanezt csinalta anno meg a Deli Vasut illetve akkor mar Duna-Szava-Adria vasut is a ket haboru kozott. Kicsi motorkocsikkal gyujtottek ossze az utasokat a Balaton partjan. Ezekrol a motorkocsikrol fejbol nem sokat tudok, valamikor a huszas evek kozepen szereztek be oket, talan otthon van roluk fenykepem.
Nekem van egy olyan emlekem talan a 86/87-es nyari menetrendbol, hogy a Kanizasarol 14.xx-kor indulo szemelyvonat Fonyodtol csak par helyen allt meg (Kevesebb helyen, mint a 14:05-os gyors), es villamgyorsan felert a fovarosba.
A 80-as évek elején voét egy kisérlet a Balaton déli partján, a gyorsvonatok és a Kanizsa express előtt Bz-k szedték össze az utasokat Fonyód és Siófok között, így a nagy vonatoknak nem kellett mindenhol megállni. A kisérlet sikerült, tehát nem vezették be.
Ha jol emlekszem a Bhv felujitasnal ketszazvalahany kocsi es 25 vezerlokocsi volt tervbe veve, szerintem ebbol szurtek le annyit a TV-sek, hogy lesz tobbszaz uj kocsi.
Armi:
Az 1843-al mar en is jottem ugy, hogy a vonat dugig volt tomve, az utolso pillanatban meg hozzacsaptak egy kocsit 66-os szammal. Nekem pont pechem volt, kicsit koran ertem ki, akkor mar csak 1.o dohanyzoba volt hely, majd ot perccel kesobb elkezdtek arulni a 66-os kocsiba a jegyeket. Mivel ott volt legkondi, es nemdohanyzo hely, 1.o jegy ide vagy oda atultem.
Egyebkent bator ember vagy, hogy szombat reggel a 852-vel utaztal. Az a vonat olyankor egy Balkan. Lattam en mar 14 kocsival is, teljesen tomve. Azt hiszem, Te mutattal nekem egy olyan menetrendet, valamikor a 80-as evekbol, hogy reggel ket gyors volt benne Budapestrol, az egyik Bp-Fonyod kozott sehol sem allt meg! Folnyodtol pedig szinte mindenhol megallt.