Én is a hosszabb érlelés mellett teszem le a voksomat. Bár tavaly egy kicsit keserű lett a diólikőr. ( de az lehet, hogy azért volt mert kicsit több diót raktam bele, mint amennyit szoktam. )
Kísérletezni meg most sajnos nem tudok, mert a tavalyi dióból nincs egy cent se, így nem tudom összehasonlítani.
Viszont most jutott eszembe, hogy a tavaly, amikor a meggylikőr már erősen fogyóban volt, úgy december táján rákevertem még a meggyre. Nem gondoltam, hogy nagyon jó lesz, de azon agyaltam, hogyha csak egy kis színt és ízt még ki tud venni a pálesz a gyümölcsből, akkor az idei annyival markánsabb ízű, és színű lesz lesz. Aztán március elején megnéztem, és azóta elfogyott. :)
Az biztos, hogy az első rákeverésnél, ahogy fogyott a likőr osztogattam a meggyet kalácsba, kártyapartira stb. Nagyon kellemes ízű volt, viszont márciusra olyan lett, mintha mosogatórongyot rágcsáltam volna, így ment a komposztba. :)
A Te kezedben most van egy óriási lehetőség. Tudsz egy kísérletet csinálni .A hamarabbi, vagy a hosszabb ideig tartó érlelés az eredményesebb? Szerintem a hosszabb. De Te ezt most meg tudod cáfolni!:)
Akkor én is egy kérdéssel fordulok a nagyérdeműhöz: a napokban kezdtem el készíteni a diópálinkát(likőrt). Tanulva az előző évekből idén nem késsel negyedeltem a diókat, hanem egy harmincas hordóba dobva, egy pengés fúrószárral összevágtam, aprítottam. A tapasztalatom az lett, hogy már néhány óra múlva már teljesen, szinte feketére beszínezte az almapálinkát ( nem kellett neki másfél, két hét). Eddig minden évben 40 napig áztattam a diókat. Szóval az a kérdésem, hogy szerintetek mennyi ideig tart az extrakció? Szükséges több hétig várni, vagy néhány nap alatt végbemegy a kioldás? Ugyanez a kérdés vonatkozik a hozzárakott gyógynövényekre is.....
PH 3 körülre szoktunk savazni és érezhető mellette a cukor, ha van benne. De igazad van, ne hallgass ránk, biztosan van még valami hókuszpókusz, amit még nem próbáltatok. Majd ráértek kifőzni jövőre...
Valaki kérdezte a napokban, hogy Auróra kajsziból érdemes-e pálinkát főzni. Ma reggel vettem teljesen érett ,gyönyörű Aurórát.
Enni finom,de messze van a Göncitől pl. Határozottan savas utóíz van. Ami kicsit roppanósabb,az pedig egyenesen citrusos ízt hagy maga után. Nem feltétlen ez való kajszipálinkának szerintem.
Javaslom a barátodnak a mielőbbi főzést. Nagy valószínűséggel kész lett az a cefre szép csendben.Azért nem indulhatott újra,mert nincs minek beindulni már.
Alapozom ezt arra, hogy nem romlott meg, de nem is dolgozik már. Gondolom a fólia alatti maradék co réteg védi. Biztos leállíthatja a citromsav is, de szerintem azért ahhoz nagyon sokat kellett volna beletenni.
Lehet kevesebbet fog adni, mint amire előzetesen számított a barátod, de meg fog romlani, amíg hezitál.
A "nem édes" oka lehet a cukor hiánya (azaz minden kierjedt, főzhető) és a citromsav ízmódosító ill. eltérítő hatása (cukor van benne, nem főzhető) ...
Jó pár éve jártam így ,egy körtével! Igen képes a citromsav leállítani a forrást! Nem is bírt begerjedni, egy vontatott, elhúzódó erjedés lett és kevesebbet is adott a szokásosnál! Soha ne használjunk citromsavat, csak kénsav és foszforsav!
Köszönöm kérdésed, nincs ellentmondás, legfeljebb nem minden órában számolok be és így ellentmondásosnak tűnhet a szakaszos infók miatt ...
Magától indult az erjedés, annak ellenére a szokásos módon kapott fúrószárat, fajélesztőt, tápot, nehogy a vadélsztők félrevigyék, sőt később ezt mégegyszer megkapta ...
Amikor írtam, akkor édeskés volt, most meg nem ...
A barátom spec. munkarendben dolgozik, nem tud mindig mellette ülni ...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A savazással kapcsolatban nem tudok mit mondani, nagyon ritkán savazok.A Brix-ről még annyit sem, mert nem hiszem, hogy volt már a kezemben mérő. Tudod, hogy mustfokolóval mérek (ha mérek), azt meg,hogy mikor van kész, kóstolással.
A hordók le vannak fóliázva, az anyag nem forr, illata kellemes, íze nem édes és nem ecetes, nem penészes ...
Az újraindításnál ismét megkapta az élesztőt és a tápsót, de nem történt semmi, az ottani mérő szerint 4.6 PH, cefrefokolója nincs, forralásos alkoholvizsgálat még nem történt ...
Továbbra is azt mondom, hogy a beindult forrásban levő cefre nem áll le ebben a melegben! Majd akkor, mikor elfogyott a cukor! Az eper meg nem a magas cukor tartalmáról híres.:(