Keresés

Részletes keresés

ksanyi52 Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138809

Sziasztok! A diólikőrhöz a dió zöld részét leszeditek?

Előzmény: mili70 (138808)
mili70 Creative Commons License 2017.06.18 0 1 138808

Basszus, erre nem gondoltam. Innen is látszik, hogy az alkohol öli az agysejteket. :)

Amúgy sajnos felénk már a múlt hét elején is eléggé be volt "csontosodva" a dió, + már nincs " semleges "ízű almapálinkám sem.  :(

Előzmény: liptiki (138807)
liptiki Creative Commons License 2017.06.18 0 2 138807

Az ideivel kísérletezzél!
Két adagot készíts, és két különböző érlelési idő után szedd le a dióról és a fűszerekről a levet.

Előzmény: mili70 (138805)
liptiki Creative Commons License 2017.06.18 0 1 138806

A hozzáadott gyógynövényeknek jót tesz a 3 hónapos áztatás, jobban kijönnek az aromák.

Előzmény: mili70 (138800)
mili70 Creative Commons License 2017.06.18 0 1 138805

Én is a hosszabb érlelés mellett teszem le a voksomat. Bár tavaly egy kicsit keserű lett a diólikőr. ( de az lehet, hogy azért volt mert kicsit több diót raktam bele, mint amennyit szoktam. )

Kísérletezni meg most sajnos nem tudok, mert a tavalyi dióból nincs egy cent se, így nem tudom összehasonlítani.

Viszont most jutott eszembe, hogy a tavaly, amikor a meggylikőr már erősen fogyóban volt,  úgy december táján rákevertem még a meggyre. Nem gondoltam, hogy nagyon jó lesz, de azon agyaltam, hogyha csak egy kis színt és ízt még ki tud venni a pálesz a gyümölcsből, akkor az idei annyival markánsabb ízű, és színű lesz lesz. Aztán március elején megnéztem, és azóta elfogyott. :)

Az biztos, hogy az első rákeverésnél, ahogy fogyott a likőr osztogattam a meggyet kalácsba, kártyapartira stb. Nagyon kellemes ízű volt, viszont márciusra olyan lett, mintha mosogatórongyot rágcsáltam volna, így ment a komposztba. :)

Előzmény: kupeci (138803)
Jolida Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138804

Próbaképpen én is csináltam délben egy uborkás üveggel.

 

kupeci Creative Commons License 2017.06.18 0 1 138803

A Te kezedben most van egy óriási lehetőség. Tudsz egy kísérletet csinálni .A hamarabbi, vagy a hosszabb ideig tartó érlelés az eredményesebb? Szerintem a hosszabb. De Te ezt most meg tudod cáfolni!:)

Előzmény: mili70 (138800)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138802

Cseresznye nyelven mondta, hogy főzzél ki?:)

Előzmény: sogi01 (138801)
sogi01 Creative Commons License 2017.06.18 0 3 138801

Sziasztok!  Ma reggel megszólított az egyik hordó cefrém.... azt mondta rövid leszek!   :-))))   Az lesz!

mili70 Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138800

Akkor én is egy kérdéssel fordulok a nagyérdeműhöz: a napokban kezdtem el készíteni a diópálinkát(likőrt). Tanulva az előző évekből idén nem késsel negyedeltem a diókat, hanem egy harmincas hordóba dobva, egy pengés fúrószárral összevágtam, aprítottam. A tapasztalatom az lett, hogy már néhány óra múlva már teljesen, szinte feketére beszínezte az almapálinkát ( nem kellett neki másfél, két hét). Eddig minden évben 40 napig áztattam a diókat. Szóval az a kérdésem, hogy szerintetek mennyi ideig tart az extrakció?  Szükséges több hétig várni, vagy néhány nap alatt végbemegy a kioldás? Ugyanez a kérdés vonatkozik a hozzárakott gyógynövényekre is.....

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.18 0 2 138799

PH 3 körülre szoktunk savazni és érezhető mellette a cukor, ha van benne.
De igazad van, ne hallgass ránk, biztosan van még valami hókuszpókusz, amit még nem próbáltatok. Majd ráértek kifőzni jövőre...

Előzmény: csalántea (138796)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.18 0 2 138798

Valaki kérdezte a napokban, hogy Auróra kajsziból érdemes-e pálinkát főzni. Ma reggel vettem teljesen érett ,gyönyörű Aurórát.

Enni finom,de messze van a Göncitől pl. Határozottan savas utóíz van. Ami kicsit roppanósabb,az pedig egyenesen citrusos ízt hagy maga után. Nem feltétlen ez való kajszipálinkának szerintem.

Figyelget Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138797

Javaslom a barátodnak a mielőbbi főzést. Nagy valószínűséggel kész lett az a cefre szép csendben.Azért nem indulhatott újra,mert nincs minek beindulni már.

Alapozom ezt arra, hogy nem romlott meg, de nem is dolgozik már. Gondolom a fólia alatti maradék co réteg védi. Biztos leállíthatja a citromsav is, de szerintem azért ahhoz nagyon sokat kellett volna beletenni.

Lehet kevesebbet fog adni, mint amire előzetesen számított a barátod, de meg fog romlani, amíg hezitál.

Előzmény: csalántea (138788)
csalántea Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138796

A "nem édes" oka lehet a cukor hiánya (azaz minden kierjedt, főzhető) és a citromsav ízmódosító ill. eltérítő hatása (cukor van benne, nem főzhető) ...

Előzmény: öreg_néne_b (138790)
körte51 Creative Commons License 2017.06.18 0 1 138795

Jó pár éve jártam így ,egy körtével! Igen képes a citromsav leállítani a forrást! Nem is bírt begerjedni, egy vontatott, elhúzódó erjedés lett és kevesebbet is adott a szokásosnál! Soha ne használjunk citromsavat, csak kénsav és foszforsav!

Előzmény: csalántea (138753)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138794

Magától indult az erjedés, annak ellenére a szokásos módon kapott fúrószárat, fajélesztőt, tápot, nehogy a vadélsztők félrevigyék

Ha beindult a zajos erjedés, már mindegy, hogy mivel oltod be, tobzódnak benne a vadak. Tápsó sem kell bele.

Előzmény: csalántea (138793)
csalántea Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138793

Köszönöm kérdésed, nincs ellentmondás, legfeljebb nem minden órában számolok be és így ellentmondásosnak tűnhet a szakaszos infók miatt ...

 

Magától indult az erjedés, annak ellenére a szokásos módon kapott fúrószárat, fajélesztőt, tápot, nehogy a vadélsztők félrevigyék, sőt később ezt mégegyszer megkapta ...

 

Amikor írtam, akkor édeskés volt, most meg nem ...

 

A barátom spec. munkarendben dolgozik, nem tud mindig mellette ülni ...

 

 

Előzmény: obsitos3 (138792)
obsitos3 Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138792

A 138573,..576,..788sz. hsz-ek  között nem érzel valami minnimális ellentmondást?

Előzmény: csalántea (138788)
sogi01 Creative Commons License 2017.06.18 0 1 138791

                                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (138750)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138790

íze nem édes

Akkor főzni kell, nem varázsolni!

Előzmény: csalántea (138788)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138789

A savazással kapcsolatban nem tudok mit mondani, nagyon ritkán savazok.A Brix-ről még annyit sem, mert nem hiszem, hogy volt már a kezemben mérő. Tudod, hogy mustfokolóval mérek (ha mérek), azt meg,hogy mikor van kész, kóstolással.

Előzmény: mili70 (138783)
csalántea Creative Commons License 2017.06.18 0 0 138788

A hordók le vannak fóliázva, az anyag nem forr, illata kellemes, íze nem édes és nem ecetes, nem penészes ...

Az újraindításnál ismét megkapta az élesztőt és a tápsót, de nem történt semmi, az ottani mérő szerint 4.6 PH, cefrefokolója nincs, forralásos alkoholvizsgálat még nem történt ...

Előzmény: Figyelget (138780)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138787

Az jó sok sztem. Szőlők szoktak csak ennél többet tudni. 

Nem is tudom egyébként mekkora érték felett már éppen a cukrosság akadályozza a spontán erjedést.

Talán 22 fok felett szokás speciális élesztőt használni... borászok... ?

Előzmény: mili70 (138783)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138786

Azé' erre ne vegyél mérget... Szörpjeim 2.8 körül, lekvárjaim 3.3 körül szoktak lenni és citromsav van benne, nem más.

Előzmény: kopasz szuzukis (138777)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138785

Nekem beleszaladt a sav,és 2,2 lett.leállt,és csak ph visszaemeléssel,dupla élesztővel,és tápsóval indult újra. :(

Előzmény: öreg_néne_b (138784)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.17 0 1 138784

Tavaly volt, aki véletlenül 2,2-re savazott. Az is kierjedt...

Előzmény: mili70 (138783)
mili70 Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138783

Persze, ezzel nem is vitatkozok, viszont  azzal nem vagyok tisztában, hogy mi van akkor, ha a pH 2.8 alá megy. Akkor leállhat? 

Ja, és még valami, 3 napja mértem a faepret, és cukker nélkül 17-et mutatott a BRIX mérő. Az jónak számít?

Előzmény: Green Corner (138781)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138782

Alátámasztom. Az én faeper cefréim eddig minden évben rendre három nap alatt készen lettek, mint a matekházi. Negyedik napon főztem.

Előzmény: Green Corner (138781)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138781

Továbbra is azt mondom, hogy a beindult forrásban levő cefre nem áll le ebben a melegben! Majd akkor, mikor elfogyott a cukor! Az eper meg nem a magas cukor tartalmáról híres.:(

Előzmény: mili70 (138778)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.17 0 0 138780

Miben nyilvánult meg a "szépen megindult szinte magától"? 

Nincsenek rajta romlás jelek még? 

Ennyi idő alatt, ilyen időben a faeper szinte tuti megromlik,ha nem erjed. 

 

Előzmény: csalántea (138753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!