Keresés

Részletes keresés

petyat Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6798
H vagy B

A kavarodas eredete a kozepkorra vezetheto vissza. A gregorian enekekben, vagy legalabbis akkortajt foleg olaszorszagban a frig hangnem volt inkabb hasznalatban, kesobb lett a moll es annak parhuzamosa a dur az alap hangsorok.

Az A frig hagsor igy nez ki a mai napig:
A B C D E F G A

Hogy miert nem jottek ra, hogy az A frig modusza a D moll es az F dur, minden varialas nelkul?Inkabb felemeltek a B hangot (elneveztek H-nak), hogy a C vezetohangja legyen, es ez lett a jol ismert C dur, melynek a moduszai A moll es E frig.

A kulombseg annyi, hogy az alaphangsor ma a C rol kezdodik, es az utolso hangja a H, ha nem kavartak volna, akkor ma az F dur lenne az alaphangsor, es egyel kevesebb keresztet (egyel tobb bet) hasznalnank az elojegyzesekben. Ennyi.

A klasszikus zeneben a mai napig hasznalnak egy akkordot, amit napolyi szeksztnek hivnak, ennek az az erdekesege, hogy a moll hangnemben megirt mube frig hangnemre harmonizalo szekszforditas kerul. Pontosabban nem tudom leirni, utana kellene nezni. Asszem IV foku szubdominans... de ez lehet, hogy hulyeseg.

Irodalom: Frank Oszkar Hangzo zeneelmelet - A tonalis-funkcios zene

Egy szubjektiv megyjegyzes: Reszemrol nem szeretem ezt az amerikai bB B parositast, valoszinuleg megszokas miatt. Az sem igaz, hogy a zeneszek 98%-a ezt hasznalja, tudtommal csak a jenkik. Itt europaban, ha valaki a Cesz enharmonikusat keresi, akkor H fog mondani, persze csak akkor, ha egyenletesen temperalt hangszeren jatszik. :)

Udv: Peter

Csodaszarvas Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6797
Mi ez a sok hülyeség? :)

"A kacsó" számít vagy nem? :)

Előzmény: Stms (6792)
Mirrmurr Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6796
6800
Pyramyd Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6795
"...Valami furcsa okból kifolyólag az alapskála a C-dúr..."

Erről a görögök tehetnek! Lásd Ógörög-hangsorok, ill. modális skálák...
Ők úgymondták a zene: a számok kifejezése az időben...

"Gyakorlati megfontolásból azonban egyszerűbb (legalábbis nekem - mivel így tanultam) a H - Bé párosítás használata - nem kell bebé-t mondani, egyébként a zenei nomenklatúra szerint ezt a magyarban Hesz-nek kéne mondani :)"

Én is erre a dologra jutottam! Talán eccerűsítés...
De hogy a fránya germók mért pont H nak híjják?
Talán mert ennyit megakartak tartani a rendszerből, hogy a G után a következő betű H...
Tudja a fene!

De aki húrtcserél, és ragazkodik ahhoz, hogy az a hang nem lehet B, hanem csak nagy büdös H, az kizárólag orig H feliratos tasakból rakhat fel húrt! :o)))
Legalább újra éled a KOZMOSZ húrgyártó manufaktúra!

Termékek:
MELÓDIA akusztikusgitárhúrkészlet (.10)
BOY elekromosgitárhúrkészlet (.10)

MÁS NINCS! EZT KAPOD! HUSH!!!

:o))))))))))))))))

Előzmény: Stms (6792)
Pyramyd Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6794
Ne tákolj! van gyári baráti áron!
Dobj mélt!
Előzmény: Patkó (6788)
Pyramyd Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6793
Attól azé kitsit több volt párral az az "eccer"!
Még tárgyaltunk is arról, hogy rendes havi fizetést fogok kapni, meg minden! Bezony... (de LEÓKÁÉK! brühühü!)
A korean made PS szériás időkről nem szívesen beszélek... :o(
A másik meg hogy a Péter yól tudod, hogy a San Dimasokba bukott bele, tehát volt belőle egypár! :o)

A jackók közül akkoris a Nagyfi gitárja jött be a legjobban, még az AmbrusZozóé se, pedig azis customshop, és szkrímin'dimon van benne!

A MusicExpo -s dologból legalább profitáltál...(nem valami sokat, de...).
Tényleg akkor Te csak 1 napot voltál kint a 3-ból? Má' nem emléxem, wazz!

Előzmény: Blindmouse (6783)
Stms Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6792
H, és az ő eredetje:
Az alapkiindulás az ABC-s hangok. ABCDEFG. Valami furcsa okból kifolyólag az alapskála a C-dúr (okot nem tudom, tökmindegy). Az olaszok és a franciák egyébként a szolmizációs hangokat használják (Arezzoi Guido nyomán - tehát C=do). Ha ebből a logikai szemszögből nézzük, akkor az angolszász 'B'-t használni a 3. vonalon levő módosítatlan hangnak, teljesen helyes (lefele módosított neve Bb - B flat).
Gyakorlati megfontolásból azonban egyszerűbb (legalábbis nekem - mivel így tanultam) a H - Bé párosítás használata - nem kell bebé-t mondani, egyébként a zenei nomenklatúra szerint ezt a magyarban Hesz-nek kéne mondani :)
Szóval mindkettő töknormális (legalábbis el lehet fogadni), nem árt egyeztetni a többiekkel, ki mit ért B-n. Egyébként az sem gond, ha nem, mivel annyi fülnek kell lennie egy zenésznek, hogy kihallja a kapufát; vagy annyi esze, hogy egy E-dúros blueskörbe ne húzzon be egy 'magyar' B7-et ötödik foknak ;)

A#: Mivel temperált hangrendszert használunk, így a B (Bb) megegyezik az A#-val. Az, hogy mikor melyiket használjuk, az a használt hangnemtől függ: pl. ezen hang H-dúrban A#, F-dúrban B (Bb) függetlenül attól, hogy ugyanaz a hangmagasság. Ahol nem ennyire egyértelmű az ügy (Charles Rosen - A klasszikus stílus c. könyvében említ egy jó példát Beethoventől), ott az aktuális moduláció irányát jelzi.

Remélem, kielégítő, ha valami kérdés van, bátran ;)

Szőke Tamás

Előzmény: Cipó (6791)
Cipó Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6791
Ez a H hang engem nagyon érdekel. Nem tudná valaki összefoglani mi is van ezzel. Most úgye a B meg a H ugyanaz. Mert a barátnőm folyton azzal jön, hogy a B az az A#.

Valaki elejtett valami olyasmit, hogy ez a H egy germán baromság. Tud valaki valamit az eredetéről? Mi magyarok mért használunk H-t B helyett?

pele_ Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6790
ma tortent velem:

Ugyfel bejon a boltba latszik, hogy zavarban van:
-Miben segithetek?
-Oooo....Szeretnek olyan madzagot a gitar es az erosito koze.
- Aaaaa, Gitarkabelt?!
- Igen, azt, azt!
- Itt vannak!
Ugyfel kezebe vesz egyet meregeti a minoseget, majd megkerdezni:
- Es mi van, ha a kabel csunya zajt ad, ha majd bedugom az erositobe!
- Nos...! Akkor megkene tanulni gitarozni! :)

Szerencsere vette a lapot. :)))
Egyebkent a garanciara ertette....

Mirrmurr Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6789
A február 21. az március 23. lesz. PeCsa.
Előzmény: Sveriges fana (6784)
Patkó Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6788
blinmóz!
Akkor hajrá: dórémifászólábédó!

2x12-es hangfalról (ha fekszem ez is magasabb) tudna nekem küldeni valaki egy rajzot ami alapján meg lehet tákolni? Vagy legalább azt a címet ahonnan ez letölthető egy ilyen ábra.

Blindmouse Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6787
Zsákfos a bolondos mint napóleon? ;))))))))))
Előzmény: Sveriges fana (6786)
Sveriges fana Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6786
nem kell a sorok közt olvasnod, nem annak szántam.
Amugy meg hajnal 0:13-kor ne éhes legyél, hanem fáradt... Én is itt küzdök egy Paganini kotta felett...
Tixtára ki vagyok akadva, h Christian Clavier Napoleonként lexólta Paganinit...
Naüdv:
GG
Előzmény: Blindmouse (6785)
Blindmouse Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6785
az egyik legnagyobb jelenet ;))
a sorok közt olvasáshoz most túl éhes vagyok ;))))
Előzmény: Sveriges fana (6784)
Sveriges fana Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6784
Hátakkor február 21. azisjó (mégjobb) lényeg, h lesz budapesten malmsteenkoncert, és axixem ez a mondat így bekerülhet a történelemkönyvekbe.

Amit te monc blind, lehet h igaz, de azért kérdezem tőled:
Hát mit adtak nekünk a rómaiak?????
Mit?
Én azt mondom : Romani Ite Dorum!!!!
Rómaiak haza!!!

És axem ezt mindnyájunk nevében mondhatom...
Naüdv:
GG

Előzmény: Blindmouse (6779)
Blindmouse Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6783
Ez a Jacksonhoz dolog úgy történt hogy eccer te vigyáztál a kiállításona Jackson standra, aztán híttá hogy mennyek, aztán szétgitároztuk egésznap az agyunkat ;)))
a tömeg nem engedte oda Mr Xekeres T.A.M.A.S-t :))))
Előzmény: Pyramyd (6782)
Pyramyd Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6782
...valaha, jópár évvel ezelőtt a HAMER demonstrátoraként dolgoztam... (engem váltott az Alapi Pityesz, én meg mentem a Jacksonhoz, bár jackóm sose volt, álltalában a Nagyfi customshopját nyúztam, néha meg a Szekeres CHARVEL San Dimas-át, csakhát a Proline-tól átvette a LEÓKA MŰVEK, oszt...) :o(

A Hamerek már rég nincsenek meg, bár szerettem őket, de az egyikből lett a Vai modell, a másikból egy Marshall fej/láda kompozíció... (hát ezek sincsenek már meg jó ideje. Wazz! Azt a gitárt qrvára sajnálom!) :o(((

Ps:
Egyébként nem!
Ők a hülyék, csak Mi vagyunk helikopter! :o)))

Előzmény: Incho (6781)
Incho Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6781
Nekem is van egy 27es Californian-om...volt idoszak amikor nekem is ketto volt, es az egyik h-ra (vagy b-ra) volt hangolva.
Neked meg az eredeti hangszedok vannak benne?
Nekem qrvara bejott..mondjuk szivesen vagnek bele egy dogosebb hangszedot.
Neked mi a tapasztalatod vele?

Incho

Ui: Nem vagyunk mi hulyek???...semmi "kispolgari" gitar, csak 7huros, 27bundos:-))))

Előzmény: Pyramyd (6772)
Pyramyd Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6780
:o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: Blindmouse (6779)
Blindmouse Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6779
Hogy itt a naaagy nemzetiségiek küzdenek a "h" hang létezésének jogaiért.. :))
tudod, neki nem jó az ami a bolygó 98%-án elfogadott, és bevált.. neki a nágy mágyárnak kötelessíge mégmutátni áz világnak hogy mi különbek vágyun tezsvírem Gázsi, mint a többi pórníp...

erről a Brian Élete jut eszembe, amikor a faszi azt akarja, hogy ismerjék el a férfiak szülési jogát :)))

Előzmény: Pyramyd (6773)
Angelcry Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6778
én segítek! Biztos jó lesz,de én meg biztos nem megyek el :)

Bunkó szemét rohadék! De Mr. bunkó szemét rohadék messze lakik,amúgy meg ha pesti lenne minden koncerten ott enné a rossebb,csak hogy lásson végre vintage er?sít?ket,nem csak a fene Mesa meg a Marshall DSL :)

Előzmény: adambass (6774)
Angelcry Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6777
Amúgy én használok G#-t :)

Most mit mondjak róla? Mély :)))

Alapba C#-en van az egész zenekar,és g?teborgi 2 szólamos északmetált játszunk,és elég morcos hangja van Recto-n a gitárjaimnak...

Úgyhogy Messugah-nak nemtudom minek 8 húr,ha 11-es készletet használnék,simán hangolnék én is F#-re...

Másik jó dolog az lesz hogy ugye b?g?s 4 húros,másik gitáros 6... úgyhogy majd fogják kvartban a 7. húromat :)

Előzmény: Incho (6771)
Angelcry Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6776
Nincs is karja!!! :)))

Nekem van :PPPP

Előzmény: Incho (6770)
Angelcry Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6775
Én így szoktam meg :) Több mint 1 éve játszom így és szerintem nagyon jó a 10-es húr c#-re hangolva,bár sokan mondják hogy marha vékony húrom van,de én ezt szoktam meg! Ja meg nem utolsó hogy azér szól is vhogy,ugyebár Seymour D. van minden hídban meg egyikben Gibson pikáp,és persze a Mesa/Boogie Dual Rectifier is megszólal vele valahogy. Meg amúgysem szeretem ha feszes a húr,nekem így fasza!
Előzmény: Ry (6769)
adambass Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6774
Sziasztok! Segítsetek egy kicsit!

Április egyik szombatjára egy bluesgitár minifesztivált szervezünk az Est Café pincében.

Három kiváló gitárossal:

Benkő Zsolt (ex-Sonja és a Sápadtarcúak, ex-Herfli, ex-Staff, jelenleg Benkő Zsolt és a Bluesrivers)

Halper László (ex-Bill, ex-Blues Rádió Budapest, jelenleg saját zanekarral)

Fekete Jenő (Muddy Shoes, Frank Zappa emlékzenekar, Palermo stb.)

Jó lenne tudni, milyen érdeklődésre tarthatunk számot, hányan jönnétek el. A belépő 600-800 Ft lenne. 9kor kezdenénk, max 3 órás program lenne egy szünettel.

Légyszi jelezzétek érdeklődéseteket vagy itt, vagy mélben. Előre is köszönöm mindenkinek.

(A rendezvényről infókat nemsokára a
bluesrivers.fw.hu címen találhattok, ez Benkő Zsolt zenekarának a honlapja amúgy.)

Sziasztok, pénteken Lopmpos Farkas Söröző, Benkő Zsolt és az Indián Joe Blues Band.

Köszönöm
Bornemissza Ádám

Pyramyd Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6773
Egyébként mi derült ki?
Pyramyd Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6772
A menzúra nem a bundok számát jelenti, Wazz!
Nézz meg gitárokat pl lespaul, strat, jacko, Ibz, stb...
majd mindegyiknek más hosszúságú a nyaka...

Ha van lehetőséged rá, hasonlítsd össze hová esnek az adott érintők...

A menzúra a nyak arányos felosztását jelenti, mégpedig lehet neked akár 2 méteres a gitárod nyaka, ha a 12. bund a szemöldök és a híd felezőjén van, akkor a hangolásnak megfelelő "tiszta" oktávot kapod...

Volt már olyan gitárom ahol simán tudtam játszani a 24. bundnál is (befért a kisujjam), meg olyan is, ahol göcsölni kellett hogy játszani lehessen valamit (el is adtam)

Egyébként volt már27 nem elírás!, huszonhét bundos gitárom is 2 db, egy pácolt pijos, megegy kőjis szinű (HAMER Californian)...

Incho Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6771
Most az a G# az komoly??
En azt hittem valami vicc....es mire hasznalod? Balnaknak komponalsz zenet????
:-))
Incho Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6770
Neked most akkor gitarod van, vagy expandered?
:-)))
Egyebkent addig nyujtozkodjal, amig a takarolapod er..vagy mi:-))))

Es milyen az, amikor meg karral is rasegitesz?
Akkor szoktak a deneverek osszezavarva a falnak repulni:-)))

Előzmény: Pyramyd (6754)
Ry Creative Commons License 2003.01.15 0 0 6769
arra gondoltam, hogy G#-en az 56-os húrnak tök lazának kellene lennie, ha H-n sem olyan feszes(2 oktávoson). te annak érzed vagy nem?

Blind:felesleges ezt tovább ragozni,írtam hogy én értem mindkettőt, neked van gondod ezzel, ahogy ki is derült. ha nem tudsz valamit, legalább nem kéne kötözködni.

Előzmény: Angelcry (6760)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!