"Köbánya felsön, szerintem azért itt tárolják, mert jól ellenörizhetö az állomás területe. Kisebb
a vandalizmus veszélye. Lásd a Hargita-kocsit, mi történt vele Érden. "
lehet hogy félre értetted amit írtam? Érden csak egy kis grafitit kapott, ettől eltekintve ép volt amikor Kőfelsőre került (kb ekkor készült az a kép), azóta verték szét, úgy hogy a Kőfelső forgalmi iroda elött áll kb 20 méterre...
A védett kocsik új pályaszámot kapnak, ez a 80 55 117 9xxx tartomány, azon belül a teherkocsik a 9500 felettiek, vagyis ha ilyen pályaszámot látsz ráfestve, általában jó nagy számokkal, az ilyen kocsi. Azt is mellé szokták írni, hogy Közl.Múz tulajdona, vagy Védett Müszaki Emlék, vagy valami ilyesmi. De azért már vágtak szét ilyet is.....
A Hargita mellékkocsija és a másik személykocsi is felújításra váró védett kocsi Köbánya felsön, szerintem azért itt tárolják, mert jól ellenörizhetö az állomás területe. Kisebb a vandalizmus veszélye. Lásd a Hargita-kocsit, mi történt vele Érden.
Az 1992-es Vasúthistória Évkönyvben volt egy négyoldalas lista a védetté nyilvánított kocsikról. Tehát egy csomó le van védve, sőt az "átminősítve" felirat utáni pályaszám lhet, hogy védett kocsi minősítést takar (holnap otthon meg tudom nézni a könyvben, csak írjátok le a felfestett 12-jegyű pályaszámot). Igaz vioszont, hogy volt már olyan kocsi (az utolsó 2.o. győri ún. nehéz hegesztett acélvázas kocsi), melyet jegyzőkönyvi kijelölés ellenére szétvágtak. De a legnagyobb akadály a piszkos anyagiak (folyt. köv.)
a tegnap feltett két kép is onnan van...
van még több is csak szkennelni kéne...
szerintem onnan bőven lenne mit skanzenba vinni...
jó lenne már valami infó, hogy mi célból gyűjtögetik ott őket egy rakásra, mert aggasztóan közel van az ócskavastelep...
"A szergej meg bírta, ha meggondoljuk, sik területen nem nehéz, főleg ha nem áll meg sehol. "
Azért tegyük hozzá: a pálya tele volt lassújelekkel, a vonatok pedig egymásba értek, úgyhogy lehetett így is fékezgetni-gyorsítgatni, bár a Szergejek még fiatalabbak voltak és jobban bírták a strapát.
Divi:
Keleti és Kőfelső között lehet csemegéket látni (itt régi személykocsikra gondolok), ott hevernek, nagy részük Pályafenntartás színűre mázolva, és többé-kevésbé szétverve :-(( Ezekre a kocsikra nek gondoltak a Skanzenesek? A Pft. szemmel láthatóan nem használja őket.
takilaci: "Megoldás az elektronikus jegyeladási, és vonaton végzett elektronikus jegyellenőrzési rendszer, helyi, régiós hatáskörben"
Hallani lehetett arrol, hogy ez meg is valosul, legalabbis valaha tervbe volt veve a jegykiadasi rendszer reformja, a cel eppen ey volt, hogy latsszon, ki hova utazik, ezzel egyreszt a kihasznalatlan vonatokat akartak megszuntetni, masreszt a tomeget mersekelni.
Arra nem emlexem, mennyibe kerult volna mindez? Gyanitom, hogy legalabb annyiba, mint a mellekvonalak vesztesege 15 evig. Ez olyan, mint amikor 10 eve kulonbozo bizottsagok vegeznek vizsgalatokat a mellekvonalakrol, es lehet, hogy tobbet fizetnek ki nekik, mint a veszteseg.
Szerintem meg igy is lehet latni az utazasi igenyeket, csak akarni kell.
takilaci: "A kocsikban símán megvolt a 80 ülő + 80 álló utas." Akkor most még nem is panaszkodhatunk, hogy egy gyorsvonaton csak 80 ülő + 20-30 álló van kocsinként. :-) Ebben fejlődtünk.
A szergej meg bírta, ha meggondoljuk, sik területen nem nehéz, főleg ha nem áll meg sehol.
Előbbmenesztés:
Tudomásom szerint minden nagyobb állomáson van óra.(Az a nagyméretű, a peronon felfüggesztve, vagy az előcsarnokban, esetleg a váróteremben.) Ezek, azt hiszem, hogy központi vezérlésűek. Ezeket kell kellene mindenhol pontosan beállítani, és etalonnak tekinteni, a vonatok indításakor.
Az alaprendelet valóban 68-as, de többször lett módosítva, legutóbb idén tavasszal, de engedelmetekkel most eltekintenék attól, hogy felsoroljam a módosításokat. Az ötezer ft egyébént tényleg elírás, most ha minden igaz éppen 30.000, de majd pulettkét megkérdezem ha végre hazajutok. Én csak az elméletet tanítom, az hogy mi mennyi az különösebben nem érdekel. (lásd Kelly hősei: "Én a tankot csak vezetem, de hogy mitől megy nem tudom.")
Azt hiszem ez nem a jogi esetek c. topic, de azért kicsit pontosítani kell a dolgot. Szabálysértési eljárás akkor indítható, ha az elkövetési magatartás nem ütközik az 1978. évi IV. tv. (Btk.) valamely különös részi tv-i tényállásába. Tehát lehet, hogy a cselekmény közlekedés biztonsága elleni bcs. Ha nem valósul meg súlyosabb cselekmény akkor lehet szabálysértés. Akit részletesebben érdekel a téma, szívesen segítek mail-ben, de gyanítom Kofy asztaltárs is szívesen ad infot ezzel kapcsolatban.
ha jól értettem, akkor ez egy 1968-as rendelet, akkor lehet, hogy többrt ért 5000 Ft...
egyébként ez ilyen büntetési tételeket miért nem valami infláció független módon adják meg?
" h) a pályatestre vagy a sínekre bármilyen tárgyat helyez,
ötezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható."
Ez egy kicsit túl laza. En mondjuk minimum félmillióra ill. 10 évig terjedő szabadságvesztésre javasolnám. A következmények között van veszélyeztetés, esetleg különösen nagy kárt okozó gondatlanság, legrosszabb esetben gondatlanságból elkövetett (tömeges) súlyos testi sértés és emberölés. Tehát ez a pont nem a szabálysértés, hanem a bűncselekmény kategóriába kell hogy essen szerintem.
"e) Igy hirtelen a WC, a kapcsolószekrény fülkéje (By) -bár ez elvileg zárva van, és a kocsik közti rész jut eszembe"
És a teteje! Gondolj csak Fantomasra!
"c) ablak? kocsi elején/végén levő ajtó?"
Most meg fogsz lepődni, de a nem peron felé eső ajtó is lehet akár!
A köbánya-kispesti állomáson lévő P+R őrzött, és csak 90Ft-ot kell fizetni érte. Szerintem mintapéldája lehetne az ilyen jellegű parkolóknak.
Beálláskor fénykép készül a kocsiról(rendszám) és a benne ülőkről, kilépéskor amint beteszik a mágneskártyát a monitoron megjelenik ez a kép.
A felújított Szilik pályaszámáról senki sem tud informálni? Egyéb anyagot a felújításról egyébként (lejjebb kérdezték) Kovács Sándor honlapján láttam.
Igazad van, en csak a Fustinel azt nem ertem, hogy mitol virtualis?(Bocs, de a szorolapokon meg a menetrendben is igy reklamozzak!) Ha jol tudom, amit mi itt muvelunk, ez a virtualis. Lehet, hogy a nosztalicskasok ugy gondoltak, hogy majd a neten keresztul jo draga penzes password-del lehet bemenni es megnezett jarmuvekent szepen perkalni? Jut eszemben mult heten Raday musoraban volt nehany kep, de amit ott lattam, abbol kotve hiszem, hogy a vasutasnapra lesz is valami. Aki nem latta: az egesz futohaz ugy nezett ki, mint a Baross ter cca. a 2-es metro epitese idejen...Magyaran irto nagy kupi volt, nehol volt vagany lepakolva nehol nem, egy 424-es viszont mar a helyen volt. A pszamat sajna nem lattam, mert csak egy pillanatra kapcsoltam be a TV-t (OFF: EB-Hajra Balkaniak!)...
Mas. Mindenki figyelmebe ajanlom a Mercurio lengyel es cseh oldalait: a lengyelek megkaptak az elso "Brenner-lokot"
http://mercurio.iet.unipi.it/pix/picmonth/picmonth.html (Sajnos meg nem tudom, hogyan kell egy ilyen linket elove tenni. Segitsetek!)
(junius honap fotoja), a csehek meg nagyon brutalis EC-kocsikat vettek!Naluk TENYLEG kell a vasut Europaba!
A töltés oldala nem, bár ha jól tudom az minden esetben a vasút területe. A szabálysértést az valósítja meg ez esetben aki a töltés koronájára lép engedély nélkül. Még annyit, hogy a HÉV-re is kiterjed a tv-i tényállás hatálya.
Régóta olvasgatom a topicot,de eddig még nem tudtam hozzászólni a dolgokhoz.Most viszont olvastam,hogy különvonatozást terveztek Dombóvár környékén, érintve esetleg a kaposvár-siófoki vasutat is.Engem is érdekelne ez a vonatozás,mert a kedvenc vasútvonalamról lenne szó,ebből írtam a diplomamunkámat is.
Lehoczki Gábor kérdésére:
Vonatkeresztre a kaposvár-siófokin a következő helyek lennének alkalmasak (szerintem): Mernye,Tab,Ádánd. Ezenkívűl szóba jöhet még Felsőmocsolád és Karád is. Ez előbbinél lehet, hogy már nincs szolgálat,nagyon bizonytalan. Karádban sem vagyok biztos,de ott nagyobb az esélye. A fent említett állomások mindegyike rendelkezik kitérővágánnyal.
Én még csütörtökön és pénteken olvasgatom majd a topicot, utánna viszont lehet, hogy hoszú időre távol kerülök az internettől, mert a diplomás munkanélküliek számát gyarapítom egy ideig.Ha bármi érdekel benneteket a kaposvár-siófoki vasútvonallal kapcsolatban,írjatok.
FOMA: mi a pályatest definíciója? A töltés oldala már pályatest? Vagy csak ahol ágyazat van? Pl. Balatonalmádiban a strand előtti nagy kanyarban mi a helyzet?
Bocs, de én csak tanítok, nem értek hozzá!:))
A kérdésekre valszeg egy jegyvizsgáló vbagy egy vonatvezető tudna válaszolni. Ígérem, hogy utánanézek fővizsgálói vonalon, hogy milyen esetekben tesz feljelentést a vasút.
Igen, ez valószínűleg a Hargita 4. kocsija lesz... hacsak nem MÉG EGY megmaradt Hargita-kocsiról van szó, mert ugye a 3 kocsi (2M+P) állt az Északiban, a 4. meg előbb a Ketyóban, majd Istvántelken, csak az relative másképp nézett ki/volt fényezve!
Látjátok vasútbaráraim, ezért kéne inkább összefogni, nem a Nohabokért... mert ami a Füstiben lesz, arról inkább nem mondok semmit, mert nagyon bicsaknyitogató dolgok jönnek elő...