Hűű emberek én ebből a sok hablatyból egy kukkot sem értettem, de tök jól hangzott.
Nem mond, hogy bébé, mert nem értem. Ne mond, hogy H-Bé mert akkor most nem tudom: Mire is célzol? A H=B-re? Vagy a H=bB-re? vagy csak simán Hb-re, esetleg 2B, vagy HB+ ? :o))
Én nem vagyok olyan mindenben jártas mint az itteniek.
Van egy gitárom a sarokban amiről mindjárt leszedem a pókot, meg tudok kottát olvasni óránként egy hangjegy sebességgel. Szóval ilyen szinten magyarázd el nekem.
De egyszerübben fogalmazom a kérdést alulról a második húr most B vagy H??
Ha lefogom a G húrt a 3. bundnál akkor mondhatom-e azt, hogy Béééé?
És ha ezekután ránézek az újacskámra és látok az újbegyemen egy barázdát amit a húr okozott akkor mondhatom azt hogy jaj?
Ha lefogok egy Hm-t akkor azt így teszem:
2-2-4-4-3-2 (az most egy dolog, hogy ebből mit játszok ki.)
Nekem tetszett még az a Multi Colored Dragon fényezésü Usa Dinky, ami valamerre el van veszve az országban.. asszem azt te sosem láttad, én is csak kétszer :)
En is +nezem pontosan, ne dobalozzunk feligazsagokkal.
Ma lesz gitaroram, majd a tanarom is megpobalom felcsigazni a temakorben. Vegzos a zeneakademia Jazz tanszakan, csak tud valamit bofogni a temaban.... :)))
"De aki húrtcserél, és ragazkodik ahhoz, hogy az a hang nem lehet B, hanem csak nagy büdös H, az kizárólag orig H feliratos tasakból rakhat fel húrt! :o))) "
A smile-ből gondolom, ezt te sem gondoltad komolyan... :))
Aki így csinálja, meg is érdemli :)))))
Hallottam egy srácról, megnézte az IronMaiden posztert a szobája falán, oszt beállította a kulcsokat a'la Steve harris :)))
petyat: nápolyi.
Bár utána kéne olvasnom, fejből nem megy, de az biztos, hogy a klasszikus összhangzattan (amely Haydn, Mozart, és Beethoven művein alapszik) nem a modális sorokból indul ki. Ahogy az említett Rosen könyvből emlékszem (amelyet ajánlok mindenkinek, bár ultrabrutál olvasmány), ő valami leszállított II. fokot emlegetett, és a kvintkörből vezette le annak érzelmi töltését. Ezzel a nápolyival az a baj, hogy egyszerű formájában annyi, hogy pl. felljebb pakolod a nótád utolsó refrénjét egy fél hanggal. Amint azt bármelyik nyálas fiúcsapat lemezén hallhatod. Ezzel a trükkel szépen el lehet tátogni a nóta refrénjét legalább 3x. ;)
Persze ha ki akarjuk használni, ennél kicsit többet kell tudni róla. De hétvégén utánaolvasok, és akkor meg tudom mondani a "tutit".
Valószínüleg egyébként ugyanarra a végeredményre jutunk, csak te skálából közelíted meg, én meg hármashangzatokból.
A kavarodas eredete a kozepkorra vezetheto vissza. A gregorian enekekben, vagy legalabbis akkortajt foleg olaszorszagban a frig hangnem volt inkabb hasznalatban, kesobb lett a moll es annak parhuzamosa a dur az alap hangsorok.
Az A frig hagsor igy nez ki a mai napig:
A B C D E F G A
Hogy miert nem jottek ra, hogy az A frig modusza a D moll es az F dur, minden varialas nelkul?Inkabb felemeltek a B hangot (elneveztek H-nak), hogy a C vezetohangja legyen, es ez lett a jol ismert C dur, melynek a moduszai A moll es E frig.
A kulombseg annyi, hogy az alaphangsor ma a C rol kezdodik, es az utolso hangja a H, ha nem kavartak volna, akkor ma az F dur lenne az alaphangsor, es egyel kevesebb keresztet (egyel tobb bet) hasznalnank az elojegyzesekben. Ennyi.
A klasszikus zeneben a mai napig hasznalnak egy akkordot, amit napolyi szeksztnek hivnak, ennek az az erdekesege, hogy a moll hangnemben megirt mube frig hangnemre harmonizalo szekszforditas kerul. Pontosabban nem tudom leirni, utana kellene nezni. Asszem IV foku szubdominans... de ez lehet, hogy hulyeseg.
Irodalom: Frank Oszkar Hangzo zeneelmelet - A tonalis-funkcios zene
Egy szubjektiv megyjegyzes: Reszemrol nem szeretem ezt az amerikai bB B parositast, valoszinuleg megszokas miatt. Az sem igaz, hogy a zeneszek 98%-a ezt hasznalja, tudtommal csak a jenkik. Itt europaban, ha valaki a Cesz enharmonikusat keresi, akkor H fog mondani, persze csak akkor, ha egyenletesen temperalt hangszeren jatszik. :)
"...Valami furcsa okból kifolyólag az alapskála a C-dúr..."
Erről a görögök tehetnek! Lásd Ógörög-hangsorok, ill. modális skálák...
Ők úgymondták a zene: a számok kifejezése az időben...
"Gyakorlati megfontolásból azonban egyszerűbb (legalábbis nekem - mivel így tanultam) a H - Bé párosítás használata - nem kell bebé-t mondani, egyébként a zenei nomenklatúra szerint ezt a magyarban Hesz-nek kéne mondani :)"
Én is erre a dologra jutottam! Talán eccerűsítés...
De hogy a fránya germók mért pont H nak híjják?
Talán mert ennyit megakartak tartani a rendszerből, hogy a G után a következő betű H...
Tudja a fene!
De aki húrtcserél, és ragazkodik ahhoz, hogy az a hang nem lehet B, hanem csak nagy büdös H, az kizárólag orig H feliratos tasakból rakhat fel húrt! :o)))
Legalább újra éled a KOZMOSZ húrgyártó manufaktúra!
Termékek:
MELÓDIA akusztikusgitárhúrkészlet (.10)
BOY elekromosgitárhúrkészlet (.10)
Attól azé kitsit több volt párral az az "eccer"!
Még tárgyaltunk is arról, hogy rendes havi fizetést fogok kapni, meg minden! Bezony... (de LEÓKÁÉK! brühühü!)
A korean made PS szériás időkről nem szívesen beszélek... :o(
A másik meg hogy a Péter yól tudod, hogy a San Dimasokba bukott bele, tehát volt belőle egypár! :o)
A jackók közül akkoris a Nagyfi gitárja jött be a legjobban, még az AmbrusZozóé se, pedig azis customshop, és szkrímin'dimon van benne!
A MusicExpo -s dologból legalább profitáltál...(nem valami sokat, de...).
Tényleg akkor Te csak 1 napot voltál kint a 3-ból? Má' nem emléxem, wazz!
H, és az ő eredetje:
Az alapkiindulás az ABC-s hangok. ABCDEFG. Valami furcsa okból kifolyólag az alapskála a C-dúr (okot nem tudom, tökmindegy). Az olaszok és a franciák egyébként a szolmizációs hangokat használják (Arezzoi Guido nyomán - tehát C=do). Ha ebből a logikai szemszögből nézzük, akkor az angolszász 'B'-t használni a 3. vonalon levő módosítatlan hangnak, teljesen helyes (lefele módosított neve Bb - B flat).
Gyakorlati megfontolásból azonban egyszerűbb (legalábbis nekem - mivel így tanultam) a H - Bé párosítás használata - nem kell bebé-t mondani, egyébként a zenei nomenklatúra szerint ezt a magyarban Hesz-nek kéne mondani :)
Szóval mindkettő töknormális (legalábbis el lehet fogadni), nem árt egyeztetni a többiekkel, ki mit ért B-n. Egyébként az sem gond, ha nem, mivel annyi fülnek kell lennie egy zenésznek, hogy kihallja a kapufát; vagy annyi esze, hogy egy E-dúros blueskörbe ne húzzon be egy 'magyar' B7-et ötödik foknak ;)
A#: Mivel temperált hangrendszert használunk, így a B (Bb) megegyezik az A#-val. Az, hogy mikor melyiket használjuk, az a használt hangnemtől függ: pl. ezen hang H-dúrban A#, F-dúrban B (Bb) függetlenül attól, hogy ugyanaz a hangmagasság. Ahol nem ennyire egyértelmű az ügy (Charles Rosen - A klasszikus stílus c. könyvében említ egy jó példát Beethoventől), ott az aktuális moduláció irányát jelzi.
Remélem, kielégítő, ha valami kérdés van, bátran ;)
Ez a H hang engem nagyon érdekel. Nem tudná valaki összefoglani mi is van ezzel. Most úgye a B meg a H ugyanaz. Mert a barátnőm folyton azzal jön, hogy a B az az A#.
Valaki elejtett valami olyasmit, hogy ez a H egy germán baromság. Tud valaki valamit az eredetéről? Mi magyarok mért használunk H-t B helyett?
Ugyfel bejon a boltba latszik, hogy zavarban van:
-Miben segithetek?
-Oooo....Szeretnek olyan madzagot a gitar es az erosito koze.
- Aaaaa, Gitarkabelt?!
- Igen, azt, azt!
- Itt vannak!
Ugyfel kezebe vesz egyet meregeti a minoseget, majd megkerdezni:
- Es mi van, ha a kabel csunya zajt ad, ha majd bedugom az erositobe!
- Nos...! Akkor megkene tanulni gitarozni! :)
Szerencsere vette a lapot. :)))
Egyebkent a garanciara ertette....
2x12-es hangfalról (ha fekszem ez is magasabb) tudna nekem küldeni valaki egy rajzot ami alapján meg lehet tákolni? Vagy legalább azt a címet ahonnan ez letölthető egy ilyen ábra.
nem kell a sorok közt olvasnod, nem annak szántam.
Amugy meg hajnal 0:13-kor ne éhes legyél, hanem fáradt... Én is itt küzdök egy Paganini kotta felett...
Tixtára ki vagyok akadva, h Christian Clavier Napoleonként lexólta Paganinit...
Naüdv:
GG
Hátakkor február 21. azisjó (mégjobb) lényeg, h lesz budapesten malmsteenkoncert, és axixem ez a mondat így bekerülhet a történelemkönyvekbe.
Amit te monc blind, lehet h igaz, de azért kérdezem tőled:
Hát mit adtak nekünk a rómaiak?????
Mit?
Én azt mondom : Romani Ite Dorum!!!!
Rómaiak haza!!!
És axem ezt mindnyájunk nevében mondhatom...
Naüdv:
GG
Ez a Jacksonhoz dolog úgy történt hogy eccer te vigyáztál a kiállításona Jackson standra, aztán híttá hogy mennyek, aztán szétgitároztuk egésznap az agyunkat ;)))
a tömeg nem engedte oda Mr Xekeres T.A.M.A.S-t :))))
...valaha, jópár évvel ezelőtt a HAMER demonstrátoraként dolgoztam... (engem váltott az Alapi Pityesz, én meg mentem a Jacksonhoz, bár jackóm sose volt, álltalában a Nagyfi customshopját nyúztam, néha meg a Szekeres CHARVEL San Dimas-át, csakhát a Proline-tól átvette a LEÓKA MŰVEK, oszt...) :o(
A Hamerek már rég nincsenek meg, bár szerettem őket, de az egyikből lett a Vai modell, a másikból egy Marshall fej/láda kompozíció... (hát ezek sincsenek már meg jó ideje. Wazz! Azt a gitárt qrvára sajnálom!) :o(((
Ps:
Egyébként nem!
Ők a hülyék, csak Mi vagyunk helikopter! :o)))
Nekem is van egy 27es Californian-om...volt idoszak amikor nekem is ketto volt, es az egyik h-ra (vagy b-ra) volt hangolva.
Neked meg az eredeti hangszedok vannak benne?
Nekem qrvara bejott..mondjuk szivesen vagnek bele egy dogosebb hangszedot.
Neked mi a tapasztalatod vele?
Incho
Ui: Nem vagyunk mi hulyek???...semmi "kispolgari" gitar, csak 7huros, 27bundos:-))))
Hogy itt a naaagy nemzetiségiek küzdenek a "h" hang létezésének jogaiért.. :))
tudod, neki nem jó az ami a bolygó 98%-án elfogadott, és bevált.. neki a nágy mágyárnak kötelessíge mégmutátni áz világnak hogy mi különbek vágyun tezsvírem Gázsi, mint a többi pórníp...
erről a Brian Élete jut eszembe, amikor a faszi azt akarja, hogy ismerjék el a férfiak szülési jogát :)))
én segítek! Biztos jó lesz,de én meg biztos nem megyek el :)
Bunkó szemét rohadék! De Mr. bunkó szemét rohadék messze lakik,amúgy meg ha pesti lenne minden koncerten ott enné a rossebb,csak hogy lásson végre vintage er?sít?ket,nem csak a fene Mesa meg a Marshall DSL :)