Szia Kovszi! Coldastopot en is használtam, de csak 2 hétig, utaut kellett Dymistára váltanom. Őszintén szólva semmi különbséget nem érzek, mert teljesen jól voltam már a Dymista előtt is. Nem dugul, nem folyik, jól kapok levegőt. Én nem vagyok allergiás, egy elhúzódó arcüreggyulladás miatt alakulhattak ki a polipok. De ezr nem tudta pontosan megmondani az orvosom, ezért megelőzés miatt kell fújni a Dymistát. Nekem nem kell már visszamenni, csak ha panaszom lesz.
Nekem coldastop orrcseppet javasolt használatra, de én kiegészítettem a dolgot még egy orrmosóval is. Fél év múlva megyek CT-re kíváncsiságból, hogy mi történik az arcüregemben. Lassan 2 hónapja hogy műtöttek, nem olyan az orrom már mint pár éve volt. Most már eldugul mindenféle portól.
Szia! Nagyon érdekelne, hogy neked milyen utókezelést javasolt az orvosod? Nekem Dymista orrsprayt írt, ami inkább allergiára való szteroidos spray, de elvileg jó a polipok kiújulása ellen. Engem kicsit elkeserít, hogy most életem végéig ezt kell fújkálnom, de még ennek ellenére is kialakulhatnak a polipok..... Nagyon szeretném tudni, hogy itt a fórumon esetleg másoknak mi volt az utókezelés? Tényleg mindig kell ezt használni????
Átestem az első (és remélem egyben az utolsó) orrpolip és orrsövény műtéten, pont egy hete műtöttek, pár napja már itthon lábadozok. Fogalmam sincs mennyi idő szükséges a véres-nyálkás váladék kitisztulásához, de már nagyon várom azt a napot, hogy rendesen kapjak levegőt és érezzek az orrommal :D Jelenleg nagyon nehezen akar tisztulni a cucc az orromból. A doki csak annyit mondott, hogy só oldatos orrsprayt használjak és legyek türelemmel, mert egy hét tuti kell, hogy kitisztuljon. Pár tanácsot szivesen vennék, hogy mivel tudnám segiteni a tisztulást illetve megelőzni a kiújulást :)
"altatással pedig az egész megyében nincs olyan aki orrpolipot műtene,,
Ez elég megdöbbentő.
Ilyen esetekben neked és az orvosnak is jobb ha ezt altatásban végzik, pláne amikor nagy kiterjedésű a polip és mind a két oldalt műteni kell. Az én esetemben ez kb 1 óra 10 perces műtét volt, ilyet kész horror bódításban vállalni! Én azért mentem bele a műtétbe, mert az orrspray, infrázás, sós vizes inhalálás meg anyámkínja ellenére is állandóan dugult az orrom, ez már a visszafordíthatatlan kategória volt. Most 3 héttel a műtét után már nagyon jó érzés hogy kapok levegőt (jobb oldalt teljesen jó, bal oldalt még alakul.), nem tüsszögök, alig van taknyom számomra ezek meglepő dolgok... Remélem sokáig így is marad. Kitartást, majd írj ha történt valami fejlemény :).
Köszönöm a válaszod. A Hetényi osztályvezető fül-orr-gégész főorvosa fog műteni ha minden igaz, azt mondják róla, hogy jó orvos. Magánrendelést is folytat. Felhívtam telefonon és azt mondta, hogy Ő amúgy sem műt magánrendelőben, altatással pedig az egész megyében nincs olyan aki orrpolipot műtene (már pedig az én esetemben csak altatással lehet a doki szerint). Megfogadtam a tanácsod, annyira nem sietek inkább ezzel. Olvastam arról, hogy a futás, vagy egyéb sportolás segít a tünetek enyhítésében. Az első háztömb körüli túra után már jobban éreztem magam :D, sőt azóta is egyre jobb, de magát a problémát természetesen nem oldja meg.
A leírásod alapján a te eseted is az idült gyulladásos kategória lehet. Ne akarj kapkodni vele, általában 3-4 hétnél korábbi időpontokat Budapesten sem kapsz, (én vizsgálat után kaptam 3 héttel későbbre), legfeljebb ha maszeknál csináltatod (Jellemzően 200-500k közötti áron dolgoznak). A tippem az szánj időt a betegségedre, én sokat informálódtam és megkerestem egy-két orvost mielőtt elmentem kórházba.
Ezt a hatóanyagot (mometazon furoát) tartalmazza a Nasonex es a Mometason Sandoz is. Az orvosom szerint azért növekedett a használatuk ellenére is a polip, mert már túl nagy és szétterjedt volt ahhoz, hogy visszafogja. Mindenesetre most Avamyst használok. (flutikazon).
Sziasztok! Nálam 3 hete derült ki, hogy kiterjedt orrpolipom van az arcüregekben és a homloküregben is, levegőt még éppen kapok az orromon. Orrsövényferdülésem és házipor allergiám is van, sőt amíg ki nem derült ez az egész dohányoztam is. Már megvan a műtét időpontja még pedig szeptember elején a szolnoki Hetényi kórházban, de szeretnék minél hamarabb túl lenni ezen az egészen, szóval ha van valakinek ötlete, hogy hova érdemes menni ha hamarabb túl akarok lenni rajta és rendesen meg is műtenek, azt megköszönném! Törökszentmiklósi vagyok Bp--től 120km-re. :)
Már otthon lábadozom. A műtétet nálam altatásban végezték, nem voltak erős fájdalmaim az ébredés után, csak feszítő, kellemetlen érzése a kitamponált orrom miatt. Reggel műtöttek, másnap már kivették a tamponokat és mehettem haza. Úgy tapasztaltam, hogy ebbe a kórházba a "sövényesek,, kettő, míg a sima Fess műtétes betegek egy napot maradnak bent. Az éjszaka nagyon keveset aludtam, mert a lecsorgó véres váladék miatt kicsit fulladtam, egyszer majdnem hányás lett a vége ami ilyenkor nem szerencsés. De ezzel nem akarlak megijeszteni mert nem olyan vészes mint amilyennek hangzik. A tamponszedés majd a vákumos tisztítás na az nem kellemes. De pár perc az egész és utána már sokkal jobban érzed magad. A műtét eredményességéről egyenlőre nem tudok beszámolni, még dugul az orrom. Jelenleg coldastop orrcseppet, és orrmosót használok.
Jó látni, hogy lassan három éve nincsenek orrpolipos betegek kis hazánkban:) Tréfát félretéve gondoltam megpróbálom beindítani a topikot. Nálam februárban krónikus pansinusitist állapítottak meg egy enyhe S alakú orrsövény ferdüléssel. Pár nap múlva műtenek a SOTE Szigony utcai klinikáján. Már évek óta orrlégzési nehézségekkel küzdök (korábban kellett volna dokihoz menni). Gyakran volt szezonális allergiám és téli megfázás de polipok korábban még nem voltak "észrevehetők,, így ez lesz az első FESS műtétem. Nagyon tele van minden, arcüregek, rostasejtek, homloküreg... És az orromba akkora polipok lifegnek, hogy szabad szemmel is kiválóan láthatóak. Februárban még csak a bal orrfélben volt nagy, a jobb oldalt alig látszott, de azóta az is tele van a napi 2*2 puff Nasonex ellenére is. A legnagyobb félelmem, hogy kiújul ezért szeretném komolyan venni az utókezelést. Kinek milyen tapasztalatai vannak ilyen téren? Szerintetek milyen orrspray jöhetne szóba a Nasonex helyett? Nézegettem a Rhinocort és Flixonase orrsprayt azoknak más hatóanyaga van, de szintén szteroidosak. Már rendeltem egy sós tasakos orrmosó szettet is (Neilmed Sinurinse)
Épp ugyanezzel a problémával küzdöm, küzdöttem -remélem, már múlt időben beszélhetek erről, legalábbis ami a FESS-műtéteket illeti. Összefoglaltam egy blogbejegyzésben, nekem mi jelentette a megoldást. orrpolip.blog.hu
Remélem, másoknak is segítek ezzel. most lett volna a 4. FESS-műtétem, de lemondtam, mert a Proetz-kezelés + Rhinocort Aqua orrspay + napi kétszeri orrmosás + inhalálás segített. Részletek képekkel, leletekkel a bejegyzésben. Örültem volna, ha erre a rendelőre, gyógymódra hamarabb rábukkanok, sok-sok kellemetlenségtől kíméltem volna meg magam. Remélem, másnak ezzel segítek kicsit.
Orr polip problémával küzdök én is már vagy 7éve, de szerintem van már az több is! a történetem 2004 tavaszán kezdődőtt, minden reggel enyhe orrfojás, előszőr azt hittem meg vagyok fázva...de mikor ez már 3hete így ment elmentem a fül-orr gégészetre ahol a doki annyit tett hogy elküldött Prick tesztre vagy 15 félét néztek allergiára, de semmi, belenézett az orromba de ott sem volt semmi!!! Nem is írt fel semmit! Egy évig szenvedtem vele orr cseppekkel , aztán kaptam egy nagyon nagy arcüreg gyulladást..hiába szedették velem az Augmentint abból is a lóadagot majd a kicsit, ahogy letettem a gyógyszert a probléma jó erős lett! Az SZTK-s doki megint nem tudott velem mit csinálni..így gyerek fül-orr gégészetre kellett mennem ott tudta egy kedves doktornő megoldani a problémámat, méghozzá még erősebb antibiotikummal, Summamed-el , és közölte velem nem jól kezeltek és maradt vissza egy arcidegszál gyulladás, az érzés leírhatatlan volt! Itt az orvoslást le is zártam úgy 2011-ig nyaráig,és maradt a minden reggeles orrfojás meg tüsszögés, párosult hozzá az Asthma is! majd nyáron betopogtam Miskolcon a Megyei kórház fül-orr gégészetére, ugyanis már nem kaptam levegőt az orrom miatt ahol, közölte flegmán a szakrendelőbe a doktornő hogy maga tele van polippal! Átküldött az osztályra, rögtön elő is jegyeztek műtétre, plusz elküldött allergiológiára ahol vérből néztek több fajta allergént, már az asthma miatt is...megint csalódott lettem, mert ez is negatív!!!! A FESS- műtétet érzéstelenítéssel csinálták, 3db lidokaint adott a nózimba és szinte mindent érzetem , ahogy tépte a polipokat kifelé a fülem úgy fájt mellé a fogaim is!! össz műtét 35-40perc volt, egy fiatal kis doktornő műtött, próbáltak műtét közben felvidítani, matek feladványokat adtak nekem :D sőt még poénból megkérdezte tőlem hogy mit szólnék hozzá ha a jézuska hozna nekem egy orrsövény műtétet? :D Rendesek voltak velem, de ez a műtét bizony fájdalmas, én jól bírom a fájdalamat de ez semmihez sem hasonlítható...mikor befejezték a műtétet és be tamponáltak, a meg könnyebüléstől hogy vége van eleredt a könnyem! :D Ez után írtak fel Nasonex orrsprayt meg Claritint ...a Nasonex egy antibiotikumos orrspray..huzamosabb ideig nem tudtam használni mert kiszárította a garatomat ahogy lefojt, fájt a torkom...6hónapig tudtam alkalmazni...a Claritin meg szart sem használt! Pedig bent azt mondták hogy Szteroidot és szedni és szedni..tudják mit??? Én úgy ahogy volt kidobtam a kukába...! a gond okozóját nem találták meg, azt sem tudják mire kezelnek..és így 4 évvel e műtét után, érik megint a következő műtét, amit már altatásban akarok...vélemények vannak róla? Vagy valaki tud egy jó dokit aki talán megfejti a több éves problémámat? Miskolcon keresném :)
2012. decemberében volt orrpolip műtétem. Már nem kaptam levegőt, neméreztem szagokat és ízeket sem.
Kb. ebben az időtájban hallottam a Buteyko légzéstechnikáról, mint hatásos módszerről az allergia, asztma és az orrpolip kezelésére.
Már több mint egy éve végzem naponta a megtanult gyakorlatot. Megfelelő ismertető alapján egyszerű elsajátítani. Fontos a kitartás és a rendszeresség.
Az eredmény nekem az, hogy 1 évvel a műtét után olyan tiszta az orrom belseje mint a műtét után volt. Újra érzek szagokat, ízeket és temészetsen kapok levegőt az orromon. A parlagfű alergiám sem jelentkezett 2013-ban.
Ha valakit komolyan érdekel a dolog szívesen adok további információt a domapaks@gmail.com E-mail címre írt személyes levélre.
Az interneten sok infót lehet találni a módszerről.
Kedves Sorstársak! Mindenkit el kell hogy szomorítsak, aki(velem együtt) átesett Fess műtéten, ami egy barbarizmus, teljesen szétbarmolják az orr nyálkahártyát, de hát másképp nem lehet az elburjánzott polipokat eltávolítani(bár nem tudom mennyi marad benn). Mind ezt teljesen feleslegesen, mert a polip csak egy tünet, hiába szedik ki, újra ki fog fejlődni, mivel az immunrendszer így védkezik. Majdnem minden betegség erre vezethető vissza, képtelen vagyok felfogni, hogy a hivatalos orvostudomány miért nem vesz róla tudomást, inkább műti, kezeli szteroiddal, ami megint csak a gyulladást próbálja legyűrni rendellenes módon, mert a gyulladás okát nem keresi és kezeli. Mikor 2.-szor is előjött a polipom, és már elhatalmasodott, elhatároztam, még egyszer műtét: NEM! Meg fogok gyógyulni, ki lököm ezt az idegen testet a szervezetemből. Sok mindennel próbálkoztam: lúgosítás(ez használt is, csak nem voltam kitartó), inhalálás sós vízzel, táplálék kiegészítők(aloé vera, protexin,csírák...stb.) szedése, de egyik sem hozott áttörést. Szerencsére rábukkantam a Vargha-gyógymódra( google) és ott fél évig kezeltek(egy biorezonancia vizsgálat után)heti 3-szor, majd 2-szer. A vizsgálat egyszerre kimutatta a laktóz(tej), búza(glutén) terheltséget, meg sok minden mást. Persze a "hivatalos" allergia teszten mindenem negatív lett! Ez sajnos rengeteg embert érint, még aki nem tud róla azt is. Meg hát a mozgás, mozgás bármennyire is nehéz sokszor. Hiába a kezelés is, ha a mérgek nem tudnak távozni a verítékkel( a szauna is nagyon hasznos). Én már pihenőn vagyok egyik orrlyukam teljesen jó, a másikon is rendesen kapok levegőt, de ott még néha érzem a polipot visszahúzódva, főleg ha sokat vétkezem az étkezésben:-). Ha keményebben betartottam volna a diétát, már teljesen gyógyult lennék. Hogy közben mik jöttek ki az orromból, azt inkább nem részletezném...amit a műtétkor kitépnek, csak részletekben, de hogy tudtam nekik örülni, ezeknek az eleven kis 8.utasoknak, amik gazdatestként telepedtek az orr üregeimben. Már néha érzem az illatokat is, szép lassan vissza fog jönni, 1 évembe telt, de végül is nem sok, ha belegondolunk, hogy a betegség hosszú évek alatt alakult ki bennünk. u.i.: a kezelés nem olcsó, de mi a drága? Az egészségünk.
Nekem mostanában volt orrpolip műtétem a Budai Irgalmasrendi Kórházban. Sokan félnek a FESS műtéttől: szerintem nagyjágól olyan, mint egy komolyabb fogorvosi kezelés, csak épp az orrodban turkálnak, nem a szádban. Reggel kaptam valami kábító lövedéket, aztán műtét alatt helyi érzéstelenítés. Utána nekem nem fájt, de volt a kórtemünkben olyan, aki látványosan meg akart halni a fájdalomtól.
A doktornő azt emelte ki, hogy a gátolt légzésen túl nagyon szép baktériumtelepek tenyésztek rajta, amik megterhelték az immunrendszert. Szedtem antibiutikumot, folyamatosan megy az orrspray, és reménykedek, hogy nem újul ki. Sajnos én is allergiás vagyok, és Bp. belvárosában élek...
Köszönöm valaszodat, már túl vagyok rajta. Egyúttal kivestek Az orrsovenyt is. Az tuti nem nő vissza. (hogy halmozzam, most vagyok a 2. terdkereszt-szalag műtéten egy éven belül. Mintha korhazfuggo lennék :(
Engem anno azzal "biztattak", hogy az orrpolip rosszabb pillanatában képes felmenni egészen az agyba és ott aztán már rendes nagy károkat bír véghezvinni:-(((
És igen, a polip-rák fejlődést is felvázolták, úgyhogy ezek elég meggyőzőek voltak amellett, hogy nonstop folyt az orrom és nem kaptam levegőt.
A második o.p. műtétem egy éve volt és most egész jól megvagyok.
Olvasom itt a dolgokat, hát nem vagyok elragadtatva. Elsősorban a kiújulás miatt. Most jöttem az orrfülgégészetről. Állapotváltozást nem érzékeltem az utóbbi 30 évben (azóta vagyok allergiás). Az orrpolipot most "fedezték fel".
(((A vastagbélpolipokból -idővel- fejlődhet rákbetegség, vagyis állatkánk elveszti irántunk táplált jóindulatát és ollót növeszthet. Ezért attól megszabadultam, bár 15 évig megvoltunk együtt.)))
Az orrpolip alakulhat át rákos szövetté??
A másik: mi jár több veszéllyel? Az esetleges sok műtét, vagy az esetleg otthagyott polip? Vagyis, mit csináljak? Hagyjam, vagy váljunk el én és az (orr)polipom?
Szia, én úgy tudom, hogy igen. Legalábbis nekem azt mondták, hogy először az orrsövényen igazítanak, hogy utána hozzáférhessenek az orrpoliphoz. Gondolom nálad is ez a helyzet... Egy kalap alatt megcsinálják mindkettőt (de én nem vagyok orvos, csak egy áldozat).
Engem műtöttek már mindenféleképpen. Altatva, helyi érzéstelenítve (fekve, ülve) is részem volt már ebbe a gyönyörben.
Szerintem nem olyan borzasztó a helyi érzéstelenítéses módszer, bár kétségtelen, h mindent hallasz amit odabent csinálnak (húznak-vonnak, szakítanak). De ha túl vagy rajta az mindennel fölér. Nekem kb 1 órás műtéteim voltak eddig. De mondom, alkat kérdése az egész, ha bírod a szadizást akkor túlélhető, ha viszont írtózol mindenfajta fizikai behatástól akkór eléggé borzasztó lesz mint az előttem szóló írta!