Akik szeretik a By,Bhv,Bo,Bx.....
Mielőtt feltennéd a személykocsikkal kapcsolatos kérdésed, kérjük, nézz szét az alábbi oldalakon, mert lehet, hogy megtalálod rá a választ!
Kocsik adataival foglalkozó oldalak:
http://vasutikocsi.atw.hu/
Személykocsi fővizsgák: (KISABLAK)
Cseh összefoglaló a MÁV-Start járműveiről:
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_dd.php
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_rd.php
Régi Hungária Biztosítós logóra lenne szükségem. Ekkor eszembe jutott az egykori reklámkocsi... Kérem, hogy amennyiben valakinek lenne egy használható képe, küldje el nekem emilben. (cím nyilvános)
"Ha valakinek van ötlete, hogy hogyan lehet óccsóé' jobb járműveket nagy tömegben forgalomba állítani, az szóljon."
Nem kell elnyomni a pénzt nagyzolásból a kocsi oldalára szerelt olyan kijelzőkre, amit senki nem fog működtetni, emiatt senki nem fog figyelni, mert nem lesz megbízható, és az első köcsög szétrúgja.
Az egyszerűbb néha több. A MÁV jelenleg nincs felkészülve ilyen kijezők működtetésére. Még a hangosbemondást sem tudják IC-ken működtetni. (Tisztelet a kivételnek.)
Szép és jó ez a 3 gen. IC ezen én szívesen utaznék mert visszakapom a jegy árát főleg azt a 520 Ft helyjegyet. Remélem mind a 185 elkészül.
De kérdem én az olyan kocsik, mint ami Sm-en vannak, mikor lesznek átalakítva? Mert így ahogy kinéznek egy pénzrablás, amit kérnek értük jegy árban. Szerintem, ha mindegyik 3 gen. IC szolgálatba áll. Akkor nagy pofátlanság lesz elkérni az 520 FT helyjegyet ahol ilyen kocsik, közlekednek. Nem lehetne az ilyen Bpm vagy mik vannak itt olcsód helyjegyet bevezetni pl. 225 Ft-set?
Értse meg mindenki! Tényleg felesleges 140-nél magasabbra vizsgáztatni belföldi forgalomra (bár pont e sebességtartománynak nincs értelme, mert vagy 120-as, vagy 160-as pályák vannak(oké, ott a Tata-Biatorbágy)/lesznek(ha egyáltalán lassújelmentesek lesznek)).
De fölmerülhet a költségek számításánál a kérdés: nem-é egyszerűbb és gazdaságosabb egy egységes IC/EC járműparkot kialakítani a távoljövőre mind kocsiforduló, mind alkatrészbeszerzés, mind karbantartás szempontjából? Lehet, olcsóbban jött volna ki a megrendelő (és az anyagiak invesztálója), ha 200-as kocsiparkot alakít ki, de egységes, csereszerelvényekkel, amik között nincs különbség. Lehet...
Nem értem egyesek hol élének mi, az hogy 160-asra kellet, volna megépíteni minimum.
Ez a 140 tempó a következő 10 évre elegendő lesz nálunk, sőt az lesz csoda, ha tartósan kis tudjuk használni ezt.
Hol is tudna belföldön menni tartósan 160-nal...netán 200-al? Semmi értelme, elég a 140. Ráadásul utólagos beszerelés már eleve is többe kerülne, mint egy eredetileg olyan kialakításos forgóváz. Sajnos elég nekünk a 140:(
Jójó, lehet, kicsit túloztam. De 200-ra még sínfékkel sem lenne sajnos alkalmas. Nem értem ezt a kispórolási logikát. Miért nem kell az a sínfék? Mennyivel kerülne többe a forgóváz?
Nem szükséges ám elolvasni azt, amit évek alatt ideírtak mások. A 3gic-nél a forgóvázból csupán a keret maradt. Minden más alaposan megváltozott. És ahogy gasparzola is írta, 160-ra is alkalmas, sínfék felszerelésével (amire egyébként alkalmas).
Sajnos a forgóváz biztos. Pedig pont azt kellett volna komplett kicserélni. Azért is csak 140-es lesz. Lefestették, többet nem nagyon ügyködtek rajta...
Nem jó ez az egész IC-koncepció: külön szarakodni a belföldi IC, és külön a nemzetközi EC kocsikkal. Úgy kellene csinálni, mint az ÖBB: egyéges IC járműpark, 200-as kocsikkal, oszt annyi megy ide, vagy oda, amennyi kell.
Két kérdés volt abban a hozzászólásban. Mindketten másra válaszoltunk.
Egyébként a félreértésre okot adó kocsik egymás után volt sorozva a szerelvénybe. Az 50 55 21-26 554-4 Bk majdnem fekete színű, sok betört ablakkal. A 80 55 117 9042-2 ex Ca 5821 világoszöld színű, a közepén, a pályaszám környékén eltérő zöld, továbbá az ablakok alatt a korai Cak kocsik jellegzetese hosszmerevítése látszik.
"Dehogynem...vonattal a diákok, az ingázók egy része és a kispénzűek járnak+pár kivétel. Akinek van egy kis pénze az autóval jár. Én így látom, de ezt sztem ne itt folytassuk."
Ahaa, persze. Amikor gyors eljutást kapok tiszta vonaton, akkor vonattal megyek, mert nem kell vezetnem x órát, és tudok olvasni, meg kávézni a vonaton. Ha ugyanazt az utat kevesebb mint fele idő alatt megteszem kocsival, akkor kocsival megyek. Az emberek alapvető igénye, hogy a 40 éves kocsin is legyen tiszta a WC, és ha leszakad valami azt szereljék vissza. Ne csak 20 évente egyszer takarítsák ki a vonatokat. (a koszos rongy segítségével történő végigtörlést nem nevezem takarításnak)
Ne durranjon, annyit nem ér az egész :-) . Örülök én annak, ami van, amíg van régi Bhv meg Bko, mert az újabb megfejtéseken megkövesedik a fenekem és meggörbül a hátam :-D .
Keletiből Szegedre melyik vonat megy ennyi km-rel, közvetlenül? Megyek is kipróbálni!
Ez a vasút az olcsó?
Nem favágó módon kell vonatozni! :-)))
Ferihegy-Szeged 180km (lehet ám ügyesen használni a BKSZ-bérletet övezeten kívülre is!), Start-klub kártyával, 1270Ft. A buszra nem jár nekem a kedvezmény.
Az egységes jegyár akkor nem lenne hülyeség,ha egy cégben lenne a Volán és a Start,úgy hogy a vonatokra optimalizálnák a közlekedést,legalább is a versenyképes vonalakon.
"Mondjuk gondolkozz el azon, hogy ezt mi értelme volt leírnod :-) ."
A 3G IC kocsi körül kialakult kelletlenkedés váltotta ki belőlem. Hirtelen felindulásból:P
"Nincs igazad, nem a csóró ember utazási eszköze a vonat,"
Dehogynem...vonattal a diákok, az ingázók egy része és a kispénzűek járnak+pár kivétel. Akinek van egy kis pénze az autóval jár. Én így látom, de ezt sztem ne itt folytassuk.
"fizetéséhez mérten arányos formában ugyanazt az alapvető jogot magáénak érzi, hogy utazását kényelmesen, tiszta körülmények között tudja véghez vinni,"
Ebben igazad van, de úgyláccik ennyi pénzért ennyi jár. Elég olcsó a vasút Magyarországon, a színvonalát is ehhez kell mérni.
"a kényelem is része volt a kocsik tervezésének"
Ma nem az? Az újabb kocsik nagyrészt elővárosi járművek, nemtudom azoknak milyen überkomfortot kéne nyújtani.
"egy mai viszonyok között Magyarországon is elvárható minimum"
Ebben az országban kb azaz elvárható minimum, hogy a dolog a funkcióját ellássa. Nem Németországról beszélünk. Lesz még rosszabb is hidd el, nem is olyan sokára.
"nem hiszem, hogy az lenne általános, hogy kesergünk ezen"
Pedig de. Majd szólok. Persze tisztelet a kivételnek.
Nah nem offolok tovább de most eldurrant az agyam.
Mondjuk gondolkozz el azon, hogy ezt mi értelme volt leírnod :-) .
Nincs igazad, nem a csóró ember utazási eszköze a vonat, hanem minden magyaré és sok helyen az abszolút egyetlen értelmes utazási forma. Arról meg nem a magyar ember tehet, hogy fizetéséhez mérten arányos formában ugyanazt az alapvető jogot magáénak érzi, hogy utazását kényelmesen, tiszta körülmények között tudja véghez vinni, ezek ugyanis sehol sem feláras szolgáltatások és nem is rettentő nehéz dolgok. Arról meg megint nem mi tehetünk, hogy a régebben a kényelem is része volt a kocsik tervezésének, a karbantartás pedig "magasabb" szinten folyt és nem nyomta el ezt is az anyagi vonzat meg az utazói morál valahova. Ez nem választás kérdése, hanem egy mai viszonyok között Magyarországon is elvárható minimum. Sajnálom, hogy erről kell írjunk, de ha körülnézel a témában, nem hiszem, hogy az lenne általános, hogy kesergünk ezen.
A 3G IC-kocsik körüli majszolgatás meg ezt váltja ki belőlünk. Ezeket a kocsikat kb. 15 évre tervezzük, ennyi időn belül hidd el, lesz hova menniük 160-nal, de majd úgyis meglátjuk.
Mongyuk milenne ha nem folyton azon járna az eszetek hogy minél jobban lefikázzunk valamit? Mit tuggyon az a szerencsétlen 3G kocsi, hogy megfeleljen? Most komolyan az a legnagyobb probléma hogy fúú csak 140re van vizsgáztatva? Szerintetek hol a büdös fenében lehet 140felett Magyarországon közlekedni? Vagy másképp teszem fel a kérdést, hol közlekednek/(közeljövőben fognak) valójában 140el ill. afölött a vonatok?
Kezdem unni, hogy mást se hallok, mint hogy ez így szar, az meg úgy, azaz ülés kényelmetlen, ez a kocsi hangos, annak büdös a vécéje, ebben nincs légkondi, amannak nehezen nyílik az ajtaja, az ott meg teljesen szar mert rezeg az ajtó menetközben. Mint a hatodik osztályos kiscsajok komolyan mondom.
Tudomásul kéne venni, hogy a vasút Magyarországon egyenlőre a csóró ember közlekedési ezköze, ennek megfelelően is van pénzelve. Szarból meg nemlehet várat építeni. Vagy lehet választani, marad a mostani tarifa és a "kényelmetlen ülés" meg a büdösvécé, vagy kerül 50x ennyibe és akkor lesz Railjet Szegedre.
Hát tervezni éppen terveznek vezérlőt is, de először is mit távvezéreljenek belőle? Meg aztán most 10 kocsira volt zseton. Majd ha valamilyen deus ex machina eredményeként lesz már vagy 50 kocsink, azokhoz már van értelme a vezérlőnek, ami amúgy is többe fog kerülni vagy 30-50 %-kal, mint a sima kocsik. Egyébként jó lenne, már csak azért is, mert a vezérlőkbe van tervezve egy rakás speciális funkció: kerekesszék-emelő és roki-WC, kerékpárszállító kapacitás, kalauzfülke.
kristoofnak: A "nagy tömeget" természetesen nem a megvalósulóban lévő 10 kocsira, hanem a szükséges mennyiségre értettem.
A magyar ic kocsi is szép a maga nemében! Nemkell fikázni erre tellett örüljünk enek is! Mi nem tervezünk hozzájuk vezérlő kocsikat?? Szerintem fontosabb lenne bármiféle étkező kocsiknál a gyorsabb fordulás és a jobb kihasználtság érdekében!
A railjet kivülről és belülrős i nagyon faszán néz ki!! alig várom ,hogy begördüljön az első a keletibe!!
Na igen, AZ a vonat, és nem a railjet... persze tudom, hogy már nem 1964-et írunk, de az esztétikai igény akkor sem veszett ki az emberekből, a műszaki fejlődés ellenére sem.
Amire én kíváncsi lennék: ezek a fejtámlás ülések mennyivel drágábbak a nálunk elterjedt borzalmas nyakfájdítós vackoknál? Sokkal több anyag nincs benne...
Ez evidens és nem is emiatt köpködök. Nem a szakácsok tehetnek róla, hogy annyi volt a keretük a "kaja" elkészítéséhez amennyi. Nyilván a szóban forgó vagon(ok) javarészt anyagi okok miatt lettek olyanok, amilyenek. A magam részéről amiatt háborgok, hogy a szakács már eleve szegény és ennek az utas, meg a színvonal issza a levét. Ami a mi esetünkben csak víz...
A 3G IC futástechnikailag 160 km/h sebességre alkalmas, féktechnikailag 140 km/h-ra. Tehát 140-re lesz engedélyezve, sínfék felszerelésével 160-ra alkalmassá tehető.
Sajnos az xx-80 sor. kocsik óta változott a hazai engedélyezési gyakorlat, 160 km/h sebességű járművet csak mágneses sínfékkel engedélyeznek.
A köpködőknek azt tudom mondani, hogy szegény ember vízzel főz. Erre volt pénz, a RailJet - gondolom - nagyságrenddel nagyobb összegből lett kivitelezve. Ha valakinek van ötlete, hogy hogyan lehet óccsóé' jobb járműveket nagy tömegben forgalomba állítani, az szóljon.
Egyszerűen megkérdeztem az illetékes urat az illetékes vasútnál. Ezt gyorsabbnak találtam, mint a turkálást kacatjaim között. Most viszont turkálni, ill. a pálya mentén lesben állni fogok ...
Most nézegetem az új intercity kocsikról a képeket.
Ez eléggé szánalmas! Manapság már egy átlagos motorvonat is gyorsabban megy mint ez a "3G". Az Indóházon ami kép volt, azon egész jónak tűnt, de közelebbről látszik, hogy csak egy újabb sikertelen próbálkozás a MÁV részéről. SZÁNALMAS!!!
Köszönöm, ne fáradj vele! Csak a rend kedvéért érdeklődtem a számok iránt. 10-27-esekről vannak szép képeim, a két német eredetű kocsit meg nem tartom különösebben jelentősnek, mivel magyar közforgalomban sohasem voltak.
A döntő többséghez már volt szerencsém közel férkőzni. Kivétel a 21053 alsó képén levő 50 55 10-27 xxx-x Ap(v), továbbá a 21055 alsó és a 21057 felső képén levő két kocsi.
Ha netán valaki tudatná eme járművek számát, tartós hálámmal való üldöztetésben részesülne.
Pár éve, pont a Gőzmozdony Grand Prix idején, amikor a biztonsági őrök is a gőzösök bámulásával voltak elfoglalva, beosontam ide-oda :-))) Nem mertem teljeen, meg végig, de láttam pár dolgot, amit a közönség nem ;-)
Álmodozom. Egyszer az MVP rendezhetne egy kocsis napot. Ekkor nyugodtan megnézhetnék az érdeklődők a parkban levő személy- és teherkocsikat. Na nem bánom, rendezhetnek mellé zsákbanfutást és lepényevést is.
OFF: Miskolcon (illetve nemcsak ott) az oktatási központban van, és az jó.
FéligOFF:
Az Utasellátót a '90-es években feldarabolták Utasellátó Kft-re és Resti Kft-re. Az előbbi csinálta a fedélzeti, az utóbbi pedig a "földi" ellátást - büféket és valódi éttermeket egyaránt. Mindkét cégre azonban jellemző volt a gebines rendszer, tehát hogy kiadták a szolgáltatást külső vállalkozóknak... csak éppen itt nem sikerült olyan szintre felfuttetni a franchise-rendszert (különösen "földön"), mint a sárga M betű esetében.
A szolgáltatási színvonal tehát igen vegyes... nekem az örök kedvencem Miskolc, ahol az Utas-Club Kft (megérdemli, hogy nevén nevezzük) egy olcsó és kultúrált étterem mellett több olcsó és kultúrált büfét is fenntart, amelyekhez saját hidegkonyhája és cukrászata is van, tehát az összes szendvics és édesség (egyebek közt csokiroló, téli fagyi...) is "saját házból" kerül ki. Asszem, mindent elmond, hogy mindig ott eszek, ha Miskolcon járok, és másokat is oda viszek enni. Sokan vannak, akik Pécset is dícsérik, nekem "látatlanban" Fehérvár és Sárvár is bizalomgerjesztő volt... de a Keletis Baross étteremről sincsenek rossz tapasztalataim.
A "Resti Kft." azonban ma már csak a Keletiben működik (meg talán KöKi-n korábban), és elveszítette a vidéki haszonbéresek feletti irányítást... a klasszikus Utasellátót pedig pont a gebines dolgok miatti kavarások miatt számolták fel, és integrálták vissza a MÁV-ba. Ami azonban nem változott, hogy az étkezőkocsik ma is gebinesek, legtöbbjük a pécsi Diacell kezében van, akik a nemzetközi vonatokat is viszik. (Vagy itt vagy a nemzetközis topicban már volt szó róluk.) Nyíregyházába viszont pont hogy nem ők szolgáltatnak, így lehet az árak és a kínálat között eltérés vonalanként, és vonatonként is.
a GySEV BDh kocsijai mind 50 43 ... pályaszámú, azaz nemzetközi forgalomra nem alkalmas.
Pedig az infó tőled származik... :-))) Annak idején küldtem neked egy állományt átnézésre és kiegészítésre, amiben a BDh-k még hiányosan vannak benne, és te írtad hozzá ezt az 50 -> 51 dolgot ennél a kettőnél. (Ebben a pillanatban néztem meg a fájlokat.) Most akkor hogy is van?
Idézet 1 - ezt küldtem én a meglévő adataim alapján:
Ez a Vendégszobás dolog jó. Én mikor Putnokon voltam csak megkérdeztük a szolgálattevőtől hol van a kollégium és már mondta, hogy ott az állomási vendégszobákban van hely és biztos olcsóbb. Én asszem 700-1000Ft-t fizettem pedig (még) nincs is arcképesem. :)
Ha már úgyis a "darabolós" korszakát éli a MÁV, csináljon egy MÁV-Utasellátó Kft-t, és minden állomáson létesítsen kocsmát, büfét, nagyobb forgalmi csomóponton vendéglőt, éttermet. Meg a vendégszobákat is jobban hirdetni kéne. Van lehetőség (és ötlet, mint látják/látjátok) a bevételek növelésére, csak hát ehhez egy kis ráfordítás kellene kezdetnek, arra pedig nem nagyon bólintanak rá ma (sem) a (vasúti) vezetők...
A battait már mondták nekem is, hogy jó és olcsó. Csak azt kellene szerintem a MÁVnak csinálnia (már ha lenne pénze és akarat), hogy megveszi az állomási büféket, kocsmákat... és az étkezőkocsikkal együtt egy egységes normális és elfogadható árat hozna létre. Így nem csak a bérleti díjat szedi (már ha van) hanem 100% a bevétel. Csak hát Magyarország....
...is 160-as pálya lesz, legalábbis 10 éven belül reméljük.
Viszont addig miért kéne 160-ra vizsgáztatni, hiszen akkor sűrűbben kell vizsgáztatni. Gondolom most így olcsóbb, aztán ha szükséges, megemelik a sebességet...
Már megint 140-es kocsi. Megint összetákoltak valamit a minimum a 160 lenne, jó lenne már a jövőre gondolni hiszen nemcsak Tata-hegyeshalom, hanem Cegléd-Szolnok-Debrencen, meg Szajol-Békéscsaba is 160-as pálya lesz, legalábbis 10 éven belül reméljük.
((Az állomási kocsmáknak ebben az országban olyan hangulatuk van hogy...:D Nameg ez az egyetlen menekvés a fos gyorséttermek elől, ha battán nemlenne állomási büfé, én már éhenhaltam volna:D))
Meg sajna alig (vagy nincsenek?) vannak Utasellátó büfék, éttermek.
Én itt az állomási büfékre gondoltam (nem a magánra hanem ami a MÁVé vagy vasúté) Pl: lehetne hova menni a várón kívül ha: késik a vonat, vagy korán érkezünk az állomásra, nincs csatlakozás.....
Először is örülök, hogy továbbra is megmaradt a hagyományos MÁV színterv. Nem úgy mint ahogy a félig OFF Desiro, Talent, FLIRT stb. járműveken. Tetszik az is, hogy az ablakok egy futurisztikus fekete csíkban sorakoznak.
Nekem is tetszik.
Ami szerintem eléggé negatív az az, hogy az ablakok picire sikerültek.Amire nagyon kíváncsi volnék az az üllések kényelme. Az az érzésem, hogy manapság szándékosan gyártanak kemény és kényelmetlen ülő alkalmatosságokat (alkalmatlanságokat)
Na látod ez, ami engem nem izgat, erre fele nem lesznek .- Én nem tudom majd át érezni fájdalmaitok ezekben, a 3gen vackokban.
Üdv! Én is támogatom az étkezőkocsikat. Meg sajna alig (vagy nincsenek?) vannak Utasellátó büfék, éttermek. Szerintem a balatoni gyorsvonatokba kéne rakni étkezőkocsikat csak hát halbi mellé?! Jobban nézne ki egy Ao-kból és Bo-kból álló szerelvényben. Szerintem.
Kör IC-vel eddig kétszer utaztam, nyilván sokkal kevesebbszer, mint te, de akkor épp voltak bőven az étkezőben. Persze ez még nem minta.
Viszont a Békéscsaba felé járó vonatokon szinte mindig én is üresen találtam. Meg is szűnt, sajnos. (Nekem mindképp hiányzik, 2-3x utazom arra évente, csak miattam nyilván nem éri meg közlekedtetni.)
Amúgy pont azt a furcsaságot vettem észre, hogy Pécs felé pont a diáksággal telt meg az étkező, lehet, hogy arrafelé módosabb az egyetemi hallgatóság?
A mai helyzetnél (menetrend szerint van étkező, valóságban meg 50-50 az esélye) sokkal jobb lenne az is, ha csak a frekventáltabb vonatokra hirdetnék meg a menetrendben, és ügyelnének arra, hogy azokban mindig legyen. Aztán ha jut más vonatba is, hát jut, de ne legyen meghirdetve, ha sosincsen benne. Engem legalábbis sokkal jobban zavar a meghirdetett étkező hiánya, mint az eleve anélkül járó IC-k léte.
Én a Budapest - nyíregyháza viszonylatot járom meg, változatos időpontokban, kéthetente oda - vissza. Azokban az étkezőkocsikban szinte soha senki nincs ( Pécs felé én is ültem étkezőben, ott tényleg voltak rendesen ). Ugyanott vettem 500 Ft körül "no name" Ice teát. Az a kis kocsi, amit végigtolnak egy út során egyszer oda-vissza, szerintem semmi. A kör IC-ken pedig sok a diák, ezért jóval alkalmasabbnak találom oda az olcsó bisztro kocsit, egyszerű, "gyors" kajákkal. Sokkal sikeresebb lenne. Illetve a jelenlegi helyzetnél az is siker, ha egyáltalán valaki használja.
Amiről te vizionálsz, azt én max. bisztrókocsinak nevezném. A semminél mindenképpen jobb lenne, ez tény. Lenne hová menni folyadékért, amikor 3 órát vesztegel a vonat baleset, vagy drótszakadás miatt.
Ha már nem költünk étkezőkocsira (ami szerintem szerves része a vasúti utazás hangulatának), legalább valami tisztességes mozgóárus rendszert csinálhatna a MÁV, hasonló választékkal, mint az étkező nélküli OIC vonatokon sógoréknál.
Amúgy nem tudom, hol találkozhattál a noname üdítővel, de én eddig mindig kaptam coca-colát, vagy pepsit, ha kólát kértem. Chipsből is normálisat árulnak, a kávé is finom általában. Sörből is ismert márkákat tartanak.
Nem tagadhatom, hogy láttam üresen futó étkezőkocsit mostanság, de nem egyszer volt, hogy minden asztalnál ültek! Múltkor Pécs felé úgy tömve volt az étkező a reggeli IC-n, hogy 10 percet vártam egy kávéra. Ugye ha sokan vannak a vonaton, könnyebben megtelik az étkező is, több a potenciális vendég.
Én is jobban örülnék amúgy egy JLV-s árszínvonalnak, de csilagászatinak semmiképpen sem nevezném a mostanit. 1500 forint körül vannak a főételek, nem kifőzdei árfekvés, de a csillagászatitól messze van.
Ugye már nincsen szükség étkezőre, aztán már nem lesz szükség 1.o vagonra sem, mert kevés benne az utas, aztán a végén lesznek gyönyörű 3G-s "IC" vonataink, csak 2.o kocsikkal. Szép jövő elé nézünk.
Erre az egész "takarítás minősége kontra utasok hozzáállása" dologra csak azt tudom nagyon csöndben megjegyezni, hogy a londoni metró vagy paddingtoni HST kocsik minden este hót dzsuvásan érnek haza több tonnányi szeméttel, reggel mégis olyan az utastér, mint a patyolat.
Szerintem nem (csak) azokkal van gond akik a vonatokat takaríCCSák, hanem azokkal is akik megrendelik a takarító cégtől a szolgáltatást. Ugyanis a vonatok tisztasága hosszú-hosszú évek óta kritikán aluli és a megrendelő nem reklamálja meg, azaz meg van elégedve az elvégzett munkával
Egyébként ne kövezzetek meg de nekem tetszik az új 3. generációs Inter City kocsi. Először is örülök, hogy továbbra is megmaradt a hagyományos MÁV színterv. Nem úgy mint ahogy a félig OFF Desiro, Talent, FLIRT stb. járműveken. Tetszik az is, hogy az ablakok egy futurisztikus fekete csíkban sorakoznak. Ami szerintem eléggé negatív az az, hogy az ablakok picire sikerültek.
Ha jobban belemélyednék akkor a MÁV START logó is full gáz de az már nem a kocsi bűne
Nem mondom, hogy gyönyörű de én legalábbis sokkal sz@rabbra számítottam. Amire nagyon kíváncsi volnék az az üllések kényelme. Az az érzésem, hogy manapság szándékosan gyártanak kemény és kényelmetlen ülő alkalmatosságokat (alkalmatlanságokat)
"Mondjuk étkező tudomásom szerint nem készül hozzá, innentől kezdve normális IC-re nem lehet tenni őket, kivéve, ha a designra nagy ívből tojva közéraknak egy régi étkezőt."
Speciel szerintem a mai formában nincs is semmi szükség az étkezőkocsira a magyar IC-ken. Borzalmasan drága, sok esetben teljesen "no name" üdítők, semmi megszokott márka. De az ára az csillagászati. Úgy gondolom, hogy ha mégis szeretnénk ilyen jellegű szolgáltatást, akkor elegendő lenne egy félig büfé, félig 2. osztályú utastérrel rendelkező kocsi. A büférészben pedig normális áron ( láttam ám ilyet is közlekedési társaságnál, tehát nem lehetetlen! ) közismert és közkedvelt üdítőket, valamint egyszerű ételeket, pl.: hideg és meleg szendvicseket, hot-dogot, hamburgert, stb.. lehetne vásárolni. Ha normális ára lenne ezeknek, akkor sor állna érte, és sokkal egyszerűbb körülményeket igényel, mint egy normál étkezde. Nem utolsó sorban a személyzet is dolgozna a bevételek mellett, így nem lenne hiába fizetve.
"A MÁV Zrt a Bombardier MÁV Kft.-vel szerződést kötött 46 darab Bhv típusú elővárosi vasúti kocsi felújítására. A szerződés értéke mintegy 4,5 milliárd forint. A járművek szállítására a szerződés szerint 2008. december és 2009. december között kerül sor. A járművek felújítását a Bombardier többségi tulajdonában levő üzemben, Dunakeszin végzik. A korábbi Bh korszerűsítési program folytatásaként az átépítés magában foglalja az oldalfalak, a homlokfalak, a tető és az elhasználódott alkatrészek cseréjét, a forgóvázak és a műszaki berendezések korszerűsítését, valamint a teljes belső tér megújítását. A felújított járművek magyarországi belföldi forgalomra alkalmas új elektromos berendezésekkel, távvezérlésű elektro-mechanikus lengőajtókkal, textilhuzatos ülésekkel, új ablakokkal és üvegszál erősítésű műanyag belső burkolattal készülnek."
Nem azt mondtam, hogy az IC utasok angyalok... :) Bár amint hallom, az idióta kölykök is szórakoznak az IC-vel... Nyugatiban felszállnak, aztán Ferihegyig lemennek vele, mert ők a kemények ettől. Bár ha egy kicsit gondolkoznának, akkor inkább egyből a saját vonatukra szállnának, akkor helyük is lenne... ahhoz náluk ész kell... :(
Mondjuk étkező tudomásom szerint nem készül hozzá, innentől kezdve normális IC-re nem lehet tenni őket, kivéve, ha a designra nagy ívből tojva közéraknak egy régi étkezőt.
Azt tudja valaki, hogy a 185-ből mikor lett egyébként 10+50?
"az ajtót is fehérre kennék' le..." Mint ahogy az a szabványban van, vagyis, hogy az utasok által használható ajtókat világosszürkére kell festeni. Igaz erre már vagy egy évtizede nagy ívben tesznek...
A jármű magában sem egy designdíjas... Kék alapon fekete csík az ablak vonalában, és még plusz a két fehér csík.... Valamelyik - a fekete vagy a fehér - már felesleges a kocsira, de inkább a fekete.
A másik, ami randa, az az ajtó. Az ablak "csak úgy" van rajta, nem illik semmihez, semmivel nincs egy vonalban, egyik sáv széléhez sem passzol. Valahogy az az érzésem, hogy ez az ajtó vót' ennyiér', és be lett rakva.
A viszonylatjelző-tábla (jól írom, ez a neve?) helyének fekete keret pedig egyáltalán nem illik a fehér csíkba, mert ott van felette a nagy fekete sáv, felesleges a plusz kontraszt.
Tessék kékre festeni az egészet, két fehér csíkkal, oszt' jónapot :)
Dehát majd megszokjuk, ahogy az ÖBB világosszürke-piros festését is (bár az egy fokkal még mindig jobb).
"Talán csak nem olyan földhözragadt gondolkodás alapján írod ezt, hogy a kocsik emelkedő számsorrendben készülnek? :)"
Pont ezt akartam írni!Dolgoztam autóbuszgyárban.Sokszor megelőzték egymást az azonos sorozatból való buszok.Sőt olyan is volt,hogy egy két VIN szám kimaradt!
"29-57 006-6 a száma, a honállomás és a honos kth még nincs rajta."
Tehát akkor már van 11db? Ugyanis az egyik képen a 003-as 1. o. van. Ha ezen kocsik is 000-val kezdődnek, akkor már 11db biztos van, ha 001-gyel, akkor minimum 9.
Csak ne nevessünk. A lassan sajnos kihulló IK2xx-es sorozat és a MÁV jelenlegi helyzete a Gags állománnyal lehet, hogy majd jól egymásra talál és már meg is lesz oldva a bézék pótlása.
Típusvizsgálatokon a MÁV új generációs Intercity kocsi
Szeptember 1-jétől folynak a Bombardier MÁV Kft. által a MÁV 10+50 darab új generációs Intercity kocsijának kialakítására szóló szerződés keretében átépített járművek típusvizsgálatai. Az átépítés magában foglalja a teljes körű légkondicionáltságon túl az új, korszerű ergonómiai szempontok figyelembevételével tervezett kocsibelsőt, az új műszaki berendezéseket, az oldalfalak és a tető komplett cseréjét, valamint a forgóvázak korszerűsítését. Az átépített járművek első- és másodosztályú termes kivitelben, GPS alapú utastájékoztató rendszerrel, számítógép-csatlakozási lehetőséggel, környezetbarát, zárt rendszerű WC-vel, távvezérlésű elektromechanikus lengőajtókkal, textilhuzatos ülésekkel, új ablakokkal és üvegszál erősítésű műanyag belső burkolattal készülnek. A képen a 61 55 19-57 003-5 pályaszámú kocsi látható a járműdinamikai mérőkocsival Vácrátót állomáson 2008. szeptember 8-án."
OFF Hát a Mechwart-ba nem lenne rossz menni, de lehet, hogy itt Szoboszlón, ha Hőgyesbe megyek az se olyan nagy baj, onnan is lehet tovább menni egyetemre, szerintem. (BME)
Javaslom kipróbálni, hogy milyen is gyönge világítás esetén gyorsan megtalálni ezek között az első osztályú kocsit! Ha sikerül száraz időben, akkor jöhet a haladóknak való próba esőben.
További javaslatom: A kocsiosztály jelölésére római számokat alkalmazni. Azt még nehezebb lenne megkülönböztetni, főleg srégről nézve. Természetesen az én cégemmel kell menedzseltetni a számok átmatricázását.
Debrecenből a Bx 105, 106, 107 azok amik (hiányoznak) Selejtezve lettek, sajnos többet nem tudok. (Meg a 017-es Bx is selejtezve lett, de az más szerintem.)
Ezek szerint most már hagyománnyá érett az a rossz ötlet, amit a halbikkal kezdtek? Nevezetesen az, hogy a 2. osztályú kocsikon is festünk föntre egy világos csíkot, hogy sokkal nehezebb legyen megkülönböztetni az 1. osztálytól...
Egy kérdésem lenne: A Ganz Hunsletes postakocsikat (00-40 Postm) pontosan melyik évben/években gyártották? Azért kérdezem, mert különböző forrásokban eltérő adatokat találtam. Előre is köszönöm.
Részleteket nem tudok, de nyilván a sógorékhoz átjárás miatt kellett... Majd jön wrn30601 kollega, ő megmondja a tutit, feltéve hogy olvassa még a topikot...
Uraim, egy kis segítséget szeretnék kérni. Az 1991. február 20-án történt macsi ütközéses balesetben jó néhány kocsi is megsérült:
Azt szeretném kérdezni, hogy valakinek van-e pontos infója arról, hogy az idézetben említett kocsiknak - a Btx 035--ön kívül - mi volt a pályaszáma, és valóban selejtezték-e őket. (Az előbb már kaptam egy olyan infót, hogy az MD 2. kocsija a Bx 105 volt, de ebben az adatszolgállttató sem volt biztos.)
Szerintem a 2. Mintha lett volna egy szavazás a kocsik leendő belsejéről még régebben. Ott a kék ülésű lett a másod, bordó meg talán az 1. Javítsatok ki, ha tévedek!
Tud valaki segíteni menta halbi ügyben? A közeljövőben lesz egy Tillig H0-ás halbim és magyar pályaszámmal szeretném feliratozni, de sajna képet nem csináltam egyetlen ilyen félegyházi kocsiról se... Egyáltalán járnak még ilyenek valahol? Ha valaki tud képekkel szolgálni, kérem legyen oly kedves dobjon meg egy e-mailel.
1. Ezek felújított kocsik, tehát nem az volt a cél, hogy új főalkatrészekkel ruházzák fel őket. 15-20 év múlva szvsz ezek is mennek kiskanálnak. 2. DVJ csinált már nem is kevés 200-as kocsit, szóval nem a szaktudás hiányzik. Tudnának ők 200-as forgóvázat is a kocsi alá rakni, ha a megrendelő (MÁV) úgy kéri. 3. De nem úgy kérte, mert ezek belföldi IC kocsik lesznek, és belföldi viszonylatban 15-20 éven belül bőven elég lesz a 140-160.
Azt nem tudom mi lesz 20 év múlva, ha a sok "remot" személykocsi elmegy kiskanálnak. Mert mostmár szinte minden ilyen kategóriás. (300-as Bz, xx-67, Posta Bhv, Halbik, most a 3GIC.) Ami meg nem "remot" az meg azért megy el... Marad pár tucat Bmx, meg a 200-as kocsik...
Ich weiss nicht. Lehet, hogy X ideje nem engedélyeznek új üzembehelyezést sinfék nélkül 140 felett. Valahol olvastam, hogy ahhoz, hogy 160-as legyen, sínféket is kellett volna szerelni reá.
Én úgy látom a futóműből mennek fel kábelek (valamit mérnek biztos) és a lefóliázott részen mennek be az utastérbe, mert ott valószínűleg nyitható ablak van. A leragasztás miértjének több oka is lehet, én nem találgatnék.
Tudom, volt róla kép a MÁV-START honlapján még mikor szavazás volt, de most csak ennyivel tudok szolgálni.
A harmadik generációs InterCity kocsik belsõ színtervérõl már lezárult a szavazás: 1. osztályon az elegáns, bordó színû ülések, 2. osztályon pedig a barátságos hangulatú zöld színvilág került ki gyõztesen.
Nem tudja véletlenül valaki, hogy a Halbi vezérlők végülis használhatóak távvezérlésre? Hallottam régebben pár darabról amiket átalakítottak, hogy együttműködjön valamelyik Szili sorozattal, de még soha az életben nemláttam hogy "használnák" őket.
Nem tudom, én se értem miért jöttek ide, ráadásul szerintem Debrecen elég jól áll személykocsikkal. Ez a vonat ütemen kívüli vonat (6326), csak munkanap közlekedik, 15:58-kor indul Debrecenből, előtte megy el 43 perccel 15:15-kor a 6316.
Még mindig kisegít Debrecenben (most már csak) 2db miskolci By kocsi a mellékvonalakra. Tegnap Debrecenben a 6326-os Debrecen - Mátészalka személyvonat összeállítás így nézett ki: M41 + 2By(Ms) + 2Bo(Db)
No... Láttam ma a Keletiben 13:20-kor a nyolcasra betolni egy szerelvényt, amiben az ominózus "Sittes DWA" volt :) Fel nem tudtam szálni, hogy megnézzem, de így első ránézésre tudunk adni pár jókis By és Bhv kocsit ilyenért :DDDD
A rombusz alakú MÁV logo először a győri gyártású Y kocsik (akkori jelőlése szerint Amo 19-51. Bmo 20-51) expresszvonati átfestésekor jelent meg, 1968/69-ben, ezek voltak a kék színű, de még keskeny csíkos kocsik. Én úgy tudom, hogy a Tokaj-expressz, mint első belföldi helyjegyes expresszvonathoz először alkalmazott színezés volt. (Élőben 1969 nyarán láttam először ezt a szerelvényt). 1969-től gyártották az un. magas Rába kocsikat (az Am/ABm/Bm 19/39/20-41, majd a Bm 20-47.0 számcsoportba tartozókat, valamint a nemzetközi Dm 95-41 sorozatúakat) még szintén ezzel a színezéssel, s a keskeny csik a kocsi közepén az említett rombusz logóval volt megszakítva.
Ugyanilyen logo került az MDa motorvonatokra is és az 1972-től gyártott, zöld színű By kocsikra, valamint az 1971-ben készült belföldi forgalomba szánt Dm 92-47 sorozatú, és már gyárilag (a By színénél kicsit sötétebb árnyalattal) zöldre festett poggyászkocsikra. A By és a belföldi Dm kocsik nem voltak csíkosak. (lásd az 1975-ös Vasútikocsi jellegrajzalbum fényképén).
A kérdésedre válaszolva, a 2 tengelyes kocsikat az 1970-es évek elejétől lehetett sötét lombzöld színben látni (az én emlékeim szerint!), tehát a 2 tengelyesek átfestése későbbi, mint a rombusz logo megjelenése.
A rombusz logo sem volt hosszú életű, az említett járművek maival egyező színtervének megfelelőre való átfestésekor (maximum az 1980-as évek elejére) azok eltüntek.
Ugye a program arról szól, hogy ha elkészül a 100a, 120 meg a 30a, akkor jól jönne, ha lenne több 160-ra alkalmas kocsink. Tehát Románia felé kell a 200-as kocsi, mert a magyar szakaszon gyakran 160-nal mehet majd addigra, de a románok már sokkal jobban állnak, így náluk hamarosan igen sok kilométer 200-as pálya fog megjelenni. Igaz, gépük még nincs hozzá, de emiatt nem zavartatnám magamat, náluk ez gyorsan megoldható.
Az esetleg a tervezésnél, kivitelezésnél figyelembe lett-e véve, hogy bár jelenleg ezek a kocsik 140-re vizsgáznak, később, túlzottan nagy költségvonzat nélkül upgrade-elhetőek legyenek 160-ra?
Így van mindannyiótoknak igaza van. Ahhoz hogy mind a két fél megférjen itt mindkét irányból toleracia szükséges elsősorban. Hátha a jövőben majd így alakul. :)
Végülis most még mind1, mert az új 160as szakaszok úgy is csak 201x környékén lesznek kész. Addig pedig még történhet valami csoda. Mint tudjuk a remény hal meg utoljára:)
Semmilyen szállításról nincs szó! Jövőre a V63-asok és 1047-esek munka nélkül lesznek, mivel a bécsi és azon túli vonatok Railjetek lesznek, az EURegiók meg Talentek. Viszont kihagytam a fölsorolásból a győri gyorsokat, amikre szintén kell a nagysebességű gép.
Hát legyen igazad a mozdonyok ügyében! De még mindig semmi hír a projectről. Így számomra elég kétséges a 2009 végi szállítás. A felsorolásból kihagytad a bécsi EC-ket.
Khm, a MÁV-nak 20 db. totál ráérő 160-as mozdonya lesz 2009 végére. Esetleg 15, ha a Ro-Lá-t csak MÁV gépekkel viszik Welsig. Ezzel legalább 14 160 km/h-s IC szerelvényt lehet kiállítani a Samukkal együtt, tehát a debreceni és a fehérvári vonatok is (ha lesz pálya) kihasználhatják majd a kiépítési sebességüket. Kocsikkal visont rosszul állunk, hiszen 160-as kocsikat kell adni a kétóránkénti román IC-kbe, 200-asokat a 70-esen menő EC-kbe. Ezeken túl valószínűleg a szombathelyi IC-be jut még 160-as kocsi, de a GySEV kocsik kiváltására, Debrecen, Fehérvár felé már nem.
Az hogy miért 160as pálya, már ki lett vesézve párszor. Azért mert az EU erre ad pénzt.:) Annyi mentsége van a mávnak, hogy nincs ami vontassa 160-nal:)
Hoppá! Mégiscsak fejétől bűzlik a hal. (?) Akkor minek 160-as pálya? A személyvonatoknak késésbehozatalra?-vagy lesz posta Bhv ami csak 120-as? Teljesen egyetértek hogy ez oltári nagy az ami. Vagy ezek csak 120-as pályán fognak járni?-vagy lesz egyáltalán olyan ami (minimum) 160-as?
A tűz közelében levő nickeket elüldözte a légkondi és a s*ggtörő ülés témájának napokon-heteken át tartó, egyesek által megunhatatlan, mások által az első pillanatban megunt csámcsogása.
Ehhez jött most még az "utálom a falut, sitteshúgyszagút oda" témakör.
Ez a lehető legnagyobb baromság, hogy csak 140esre csinálják. Mikor a folyó, és a közeljövőben elinduló pályafelújítások során 160as pályákat csinálnak.
A megállapítás és a vélemény két külön dolog, de ezen ne lovagoljunk. Igazad van, ahogy írtam, mindkét oldal bűnös ebben, de az elismert szakértő tollából egy-egy pongyola hozzászólás mégiscsak többet árt a jóhírnek, mint egy sehonnanjött emberé. Utóbbit ki lehet közsíteni, az előbbi nélkül viszont vesztünk is valamit.
Továbbgörgetés alatt nem egy garantáltan hermetikus területet gondoltam, hanem a generált fórumoldalon belüli görgetést... Ez az írást még nem zárja ki. Tudom, sok pelyva került a szemek közé.
Többiben egyet értünk. Örülök, hogy olvastalak ennyi idő után.
"Emlékeim - amik korántsem csalhatatlanok! - szerint amíg az 5 számjegyű pályaszámrendszer létezett, addig inkább "feketék" voltak az acélvázasított kocsik és a nemzetközi pályaszámrendszer átvezetése után (az 1970-es években) jellemzően, tömegében már zöldek voltak e kéttengelyes kocsik."
Ez a színváltozás egy időbe esik a rombusz alakú MÁV logo megjelenésével?
Én ugyan inkább olvasgatom ezt a fórumot, mint írok, de most úgy érzem hozzá kell szólnom.
Igen, mindkét oldalról. Egyik-másik méltán elismert és megbecsült szakértőnk egyenesen kötelességnek vette, hogy válaszoljon a számára már unalmas kérdésekre, még akkoris, ha arra csak arrogáns, helyenként alpári módon sikerült,
Szépen becsomagoltad az egyoldalú vélemyéned, holott mindkét oldalt említed. Szerintem a nem "szakértői" oldal sem kevésbé volt arrogáns és alpári, de mindenki nézzen magába....
holott a fórum egyik szépsége éppen az, hogy ha valami nem tetszik, hát továbbgörgetem az egeret.
Nem értem akkor mit kifogásolsz. A "szakértők" pontosan ezt tették: amikor nem tetszett nekik, amit láttak, tovább görgették és nem írtak ide...az eredmény ismert.
Bár e topik sosem lesz már olyan, mint tegnap, vagy tegnap előtt (ez a fórumok velejárója), de bízom benne, hogy az indulatok lecsillapodnak, és újra visszatérnek azok, akik korrekt infókat tudnak nyújtani, és nem sajnálják az időt a mi (laikusok) szakmai képzésére.
Ehhez kívánok sok türelmet, minden kedves írónak és olvasónak.
Néha olyan érzésem volt, hogy néhányaknak a téma magas színvonala, mély belső berkes légköre többet jelentett a fórum, mint nyilvános médium adta értékeknél, ami nem gond, csak attól ez még egy tök nyilvános fórum maradt. Nem is értem valójában, van, aki learchiválja ezeket az oldalakat és öreg napjaiban olvasgatja, mint egy aranykötéses enciklopédiát? Ebben az esetben valóban lényeges szempont ez, de valljuk meg őszintén, ami ide bekerül, annak 95%-a süllyesztő lesz pár nap-hét múltán, a maradék 5% talán bukkan elő keresés formájában, vagy mint újra belinkelt tartalom. Ezen felül még mindig lényeges dolog a téma színvonala és valamelyest joggal elvárható a fórum adta lehetőségek a csak kérdező mód helyetti jobb kihasználása, de azért ami itt kialakult, az nem enyhe túlzás volt. Igen, mindkét oldalról. Egyik-másik méltán elismert és megbecsült szakértőnk egyenesen kötelességnek vette, hogy válaszoljon a számára már unalmas kérdésekre, még akkoris, ha arra csak arrogáns, helyenként alpári módon sikerült, holott a fórum egyik szépsége éppen az, hogy ha valami nem tetszik, hát továbbgörgetem az egeret.. A színvonalhoz visszakanyarodva meg a "miért van fehér négyzet a kocsik oldalán" szintű kérdés valóban egy idegesítő dolog, de itt nagyon sok kérdezőnek arról sincs fogalma, hogy mire keressen, hiszen nem ért a vasúthoz, illetve eleve nem adatott meg neki, hogy a gép előtt órákat ücsörögjön, vagy egyszerűen nem is ért hozzá annyira, hogy hatékonyan képes legyen keresni. Kötve hiszem, hogy az ilyen laikus, de értelmesen és illedelmesen feltett kérdés a színvonalat tiporja. A végefelé ez nagyon kitornyosult sajnos, aztán ide jutottunk. Él mindenki boldogan tovább és ez a lényeg :-)
Szerinted érdemes ide úgy jönni, hogy olyasmikről folyjon a disputa, mint ennek a topicnak boldogabb éveiben?
Nem, ebben igazad van így tényleg nincs értelme. De a magántopik létrejöttéhez sok sok olyan vita vezetett amely a szakértők részéről indult nem szakértők irányába, olyan esetekben amikor az utóbbiak nem voltak tisztában valami olyasmivel ami az előbbieknek egyértelmű. De ezt szerintem nem lehet elvárni és nincs is igazán értelme. Én is sajnálom hogy nem írtok már ide, mert ahogy Nandesz2 is mondta sajnos igencsak megérezni a szakértők hiányát.
A kéttengelyes személykocsik utolsó példányait az 1980-as évek elején vonták ki forgalomból: az 1979.05.27-től hatályos 'Állomásítási jegyzék' még tartalmazza a 2 tengelyes, acélvázasított kocsikat (7,0 m, 8,0 m és 9,3 m tengelytávolságúakat), illetve a "vasvázasított" motormellék-kocsikat is.
A fa-szekrényvázas személykocsik gőzfűtéssel, a motor-mellékkocsik kályha fűtéssel rendelkeztek, ez volt a főszabály a vasvázasítás után is.
A két világháború között a Vác--Veresegyháza-Gödöllői Villamos HÉV 2 tengelyes motor-mellékkocsijai azonban villamos fűtéssel bírtak, már 1911-től. Érdekesség, hogy az 1928/29-ben Győrben gyártott 8,5 méter tengelytávolságú 2 tengelyes (favázas) kocsik egy részét (B 31312-31320 pályaszámúakat) villamos villamos fűtéssel is felszerelték, mert a villamosítandó hegyeshalmi vonalon kívánták bevetni.
A II. világháború utáni időre vonatkozóan most nem találok utalást arra, hogy mely tipusok rendelkezhettek villanyfűtéssel is a 2 téngelyes kocsik közül. Logikailag azonban nem lehetett kizárni, létezniük kellett, hiszen a hegyesi vonalon a háború után helyreállították a villamos vontatást és különösen személyvonati szerelvényeket 2 tengelyes kocsikból állították össze, tehát a 2 tengelyes kocsiknak azt a részét, amik a győri vonalon közlekedtek, villamos fűtéssel is fel kellett szerelni.
Remélem a topictársak tudják majd pontosítani ezt az információmat.
Mondjuk nem tudom ennek az "aki nem személykocsi-szakértő az nem ember" felfogasnak mégis mi a kő értelme van dehát ők tudják.
Félreértés vagyon...olvasd vissza az elmúlt napok terméseit. Szerinted érdemes ide úgy jönni, hogy olyasmikről folyjon a disputa, mint ennek a topicnak boldogabb éveiben?
Az 55. életévemmel bár már öreg vagyok, de én "csak" szeretem a vasúti kocsikat (még jogászként is), szakértőnek nem érzem magam. A feltett kérdésedre a válaszom az emlékezetemre hagyatkozik:
Az alsó képen látható Cn 55000 tipusú, fa-szekrényvázas személykocsik az 1970-es években már nem voltak láthatók a forgalomban. Már e topicban is leírták, hogy az átszámozás előbb csak a nemzetközi forgalomban résztvevő kocsiknál történt meg, a belföldiek átszámozása jócskánáthúzódott az 1970-es évek elejére. Tehát a Cn favázas kocsi végig "fekete" maradt, én más színben nem láttam.
Az 'Az 10000' pályaszámcsoportba tartozó acélvázasított kocsik (és pályatársaik) az 1958-as számrendszerben - emlékeim szerint - szintén "feketék" voltak, a szolgálatuk utolsó időszakában, 1972. után - mert én ekkortól figyeltem őket - sötétzöldek voltak.
Azonban óvatosan kell bánnunk a "MÁV zöld" azaz sötét olívzöld, "fekete" jelzővel, mert nem voltak azonosan a Nosztalgia Kft jelenlegi járműszíneivel: ezek jóval világosabb árnyalatúak, mint a '60-as évek-beli társaik (az akkori színt a kormos, szürkés-feketés árnyalat jellemezte, csak a járműjavítóból érkező jármű színén lehetett valamivel olajzöldesebb árnyalatot kivenni a szinte feketébe hajtó tónusból).
A kérdésedre a válaszom az, hogy bizonytalan vagyok abban, hogy a számrendszer változásával egyidőben történt volna a "világosabb" (már nem "MÁV zöld") sötézöld színre mázolás. Emlékeim - amik korántsem csalhatatlanok! - szerint amíg az 5 számjegyű pályaszámrendszer létezett, addig inkább "feketék" voltak az acélvázasított kocsik és a nemzetközi pályaszámrendszer átvezetése után (az 1970-es években) jellemzően, tömegében már zöldek voltak e kéttengelyes kocsik.
Pontosan. Mondjuk nem tudom ennek az "aki nem személykocsi-szakértő az nem ember" felfogasnak mégis mi a kő értelme van dehát ők tudják. Gondolom azért valamikor majd fogunk róla látni képet, remélhetőleg a kocsi nem csak a tudoroknak készült. :D
Szerintem ez járatfüggő, de szinte(legalábbis amikor én utazok:D) mindig az van, h Battán majnem üres, menetközben megy a cserélődés, de a Déliben is kb uannyian vannak rajta mint Battán voltak.
Sajnos a helyzet felénk katasztrofális, ezt nem túlzásként írtom, SEMMI irigyelni való nincs benne. Én nagyon szívesen utaznák classic Bhv-ben is, abszolút nem ezen múlik a dolog. (ez kb az egész 15%-a)
Korábban Szentmártonkátán laktam, így volt részem a sülysápi hugyszagúban.
Most jelenleg nem tudom hogyan van, de akkoriban igencsak voltak kihasználatlan vonatok. A szolnoki szaladós mindig tömve volt, miközben a sülyi/mendei/nagykátai inga meg félkapacitással üzemelt hála a gondos menetrendnek és a sok rohanó embernek. A Józsefvárosból (istennyugosztalja) induló nagykátai ingák kihasználtságáról meg még szót ejteni sem érdemes.
A kimaradáson nem a vonat konkrét kiamaradását értem, hanem azt hogy ha 20 szerelvény helyett csak 18 (vagy a 20-ból 6 vonat 2-2 kocsival kevesebbel) ingázna a 120-on egyenletes menetrendi struktúrában, az majdhogynem mindegy volna, miközben az a két szerelvényre való kocsi máshol "csodákra" lenne képes.
Bocs, hogy írom, pedig biztos volt már szó róla :( A keresővel nincs sok sikerem :( Szóval valaki tudna készíteni egy listát, hogy a személykocsik betűjelzései mit jelentenek? (pl. Bhv, Bpmz...) Nagyon köszönöm!
3 hónappal ezelőtt szó volt a dombóvári 979 0046-os kocsiról, hogy fotóztad meg ilyesmik. Ezeket a képeket elkérhetném a publikus postaládámba? (Fotók a kocsiról és a gyári tábláról.) Előre is köszi!
Én is erre gondoltam. Régen aránylag jó infóforrás volt ez a topik, de amióta a tűz közelében lévő nickek visszavonultak saját kis homokozójukba, sajnos nem sokra megyünk, ha itt olvasgatunk.
Cső. Örülök neki, hogy szó esett ezekről a régi 2tg.-es kocsikról, mert engem is érdekelne velük kapcsolatban néhány dolog.
-Mikor vonták ki, az ilyen, és ezekhez hasonló járműveket végleg a forgalomból?
-Milyen volt a fűtési rendszerük?
-Volt e ezek közül olyan amit átszereltek villamos fűtésre?
Az idősebb és a szakértő topiktársaktól kérdezném, hogy az alábbi képen szereplő kocsik léteztek-e régi ötjegyű pályaszámukkal zöld kivitelben, avagy csupán feketében tündököltek az új rendszer szerinti átszámozásukig?
"Itt, Pusztaszabolcs fele napközben dupla Flirtek rohangálnak negyedes kihasználtsággal."
Ez egész egyszerűen nem igaz! A sárbogárdi vonatok majd mindegyike, amelyik Flirtös, szólóval megy. Amelyik nem annak a vége meg leakad Pusztaszabolcson, és megy karbantartásra. Ugyanez áll a dunaújvárosiakra is. Pusztaszabolcstól Bp. felé a vonatok meg szépen megtelnek mire a Délibe érnek, bár tényleg nincs tömegnyomor.
"az utasok nagyobb hányada részesüljön hamarabb a fejlesztésből."
Szerintem az említett délalföldi háromszögben több potenciális utas van mint a 2-es vonal mentén, még ha utóbbi mellett sűrűbben is laknak.
"megtelik hajnalban óránként két 6+1-es inga posta Bhv?"
Nem fogtad, mit írtam. A két 6+1-es posta ingából Szeged kiállítja a 155-ös és a 140-e vonalak TELJES NAPI szerelvényszükségletét. Te meg Sülysápon észre sem veszed, ha kimarad...
Persze, mert Szentes vigyáz a járműjeire. Az MD korszakban is olyan tiszták voltak a kocsik, hogy enni lehetett volna a padlóról. Írhattam volna Fehérvár-Kanizsa-Szombathely háromszöget is.
De! Még "ennél is van lejjebb": tegnap az 1-esen futópróbázott egy 3G IC-kocsi. No, nem ezért van "lejjebb", hanem azért, mert SENKI nem szólt róla, és nem írta be! :((((
1-2 kanyarról szó sincsen: a Délibe nyolcra befutott FLIRT-nek délben már újra ott kell lennie az iskolások hazavitelére. Addig hová mehetne? Csak Budában gondolkodj, hiszen ha a Déliből egyáltalán ki tud jutni (ugyebár 12 vonat/óra/irány a limit), a vasúti hídon akkor sem engednék át egyhamar! Székesfehérváron és Komáromban pedig nem keletkezik fölösleges FLIRT, hiszen a reggeli csúcs Budapest felé volt. A "vidéki" végen kiálló szerelvények takarítanak, meg aztán Komáromból emgint hová mehetne futni?
Nem a jelenlegi utasszám a döntő, sokkal inkább a megnyerhető és a megtartható. Budapest térségében az életszínvonal meredeken emelkedik, eközben viszont nem robbantanak le háztömböket, hogy a helyükre új sugárutak kerüljenek. Egyre több embernek lesz autója, egyre több embernek lesz két autója - a FLIRT, Talent, Desiro, posta-Bhv dolga az, hogy az ország közepének közlekedését megóvja az összeomlástól. Tudom, hogy Nyíregyházán is előfordul dugó, de a közlekedés az összeomlástól távol áll. Továbbá ott a miskolci példa, miszerint a tömegközlekedés fejlesztésének elmulasztása miatt, illetve egy visszafejlesztés után hirtelen ott is megjelent a dugó... Elképzelni is szörnyű, mi lenne, ha a 2-es vonalra újra húgyszagú Bhv-k kerülnének... Bár az is izgi lesz, hogyha pár év múlva nem cserélik le a Desirókat valami jobbra, a Start már így is pengeélen táncol az utazóközönségével szemben.
Nyilván juthatna oda is a jóból, ha lenne elég. De amíg Bp. elővárosában van szutyok inga, addig egyetlen posta Bhv-t sem lenne szabad máshová tenni.
A csúcson kívül félházzal, vagy negyedházzal rohangáló csatolt FLIRT-ös felvetésedet nem igazán értem, hiszen még egyik sem tud időutazni... Csúcson kívül mehet esetleg máshol, de a csúcs végén oda még el kell menni, és vissza is kell jönni. Az esetek többségében lenne belőle 100 km szerelvénymenet, egy-két kanyar miatt.
Van igazság abban amit mondasz, de szerintem oda is kellene valaminek jutnia. Itt, Pusztaszabolcs fele napközben dupla Flirtek rohangálnak negyedes kihasználtsággal. Reggel persze van hogy megtelnek, de meg kéne ezt oldani sztem úgy, h máshova is jusson. A postaBhv-s példád érthető, viszont azt is vegyük figyelembe, hogy pl Debrecennek valszeg jóval kevesebb kellene ezekből a kocsikból, oda is igazán juthatott volna pár.
"Szintén az azt használó lakosság számával van a bajom."
Lakosság? Na az mocsok mód nem számít. Szerintem a logikus az, hogy az új járművet oda teszem, ahol többen utaznak, hogy az utasok nagyobb hányada részesüljön hamarabb a fejlesztésből.
A MÁV-nak nem lakosai vannak, hanem utasai. Vagy talán Debrecen, Miskolc vagy Pécs elővárosában megtelik hajnalban óránként két 6+1-es inga posta Bhv?
Ha a frissen beszerzett új járművek csúcsban is félig üresen járkálnának valahol vidéken, csúcson kívül meg alig járnának, miközben Bp. elővárosában továbbra is szutyok ingák járnának fullosan, az aztán nagyon logikus lenne, mondhatom.
Sőt! Van aránytalanság a vonalak tekintetében is. Ott van pl a hatvani vonal. Koszosak a kocsik, lelakottak. A sülyiek sokkal szebb állapotban vannak. Mégis melyik vonal kapott Talentet? A hatvani. A budai oldal már szépen fejlődik, ott közlekednek a Flirtök és a Desirók. Hatvan felé Talentek. Lefogadom, hogy a következő fejlődés nem a sülyi vonalon lesz.
Ember, te aztán felfogtad mit írtam. Szerepel a hozzászólásomban a "fővárosiak" szó?
Én arra céloztam, hogy lehet ferihegyet fotózni lenyalt posta bhv-val, meg nyugatit desiroval ésatöbbi, lehet mutogatni a külföldieknek, lehet mutogatni kampány idején, stb. Ha ezeket a járműveket Debrecenből Fehérgyarmatra, meg Nyíregyházáról Miskolcra járatnák, nem látná szar se, nem lehetne mutogatni őket, a Nyírbogáti cigánytelep mellett meg nemlenne túl szép fotótéma egyikse. Nem a lerágott csont vidék vs főváros vitát akartam ezzel folytatni, aki férreértette az vagy férre akarta érteni, vagy nem tud magyarul.
"- Azzal a mennyiségű Desiroval, amit az esztergomi vonal kapott Szentes el tudná látni a Szeged-Szolnok-Békéscsaba által határolt terület tucatnyi vonalának teljes személyvonati forgalmát. Hányan élnek az esztergomi vonal vonzáskörzetében és hányan az előbb említett vonalakéban? Itt érzem az igazságtalanságot." Az általad említett háromszög azért nem panaszkodhat. ;-) A 40 Usgyi nagy része ebben a háromszögben közlekedik, és szerintem növelték az utazási komfortot, főleg ott, ahol eredetileg Bz-k közlekedtek/közlekednek. De hamár Bz: szintén az említett háromszögben álltak forgalomban az első "C" jelű vizsgán átesett Bz motorkocsik, amelyek a(z újabb) ráncfelvarrás után szintné növelték az utazási komfortot. Igaz, hogy nem alacsonypadlósok, de azért ezek is valamik. ;-)
"Éppen ezért furcsállom, amikor hápognak, hogy megint Budapestre veszik a motorvoatokat."
Érdekes módon a legutóbb beszerzett új járművek mind a budapesti elővárosi közlekedésben kaptak helyet. (Kivétel a hegyesi vonal, bár eleinte arra is igaz volt.) A sűlysápi hugyszagú meg lekerült (pl.) Kiskunhalas-Kiskunmajsa közötti járatba, ahol szerintem ugyanúgy megérdemelnék az emberek a kultúrált utazási formát. Vagy szvsz pl.: - Azzal a mennyiségű Desiroval, amit az esztergomi vonal kapott Szentes el tudná látni a Szeged-Szolnok-Békéscsaba által határolt terület tucatnyi vonalának teljes személyvonati forgalmát. Hányan élnek az esztergomi vonal vonzáskörzetében és hányan az előbb említett vonalakéban? Itt érzem az igazságtalanságot. - A budapesti előváros forgalomban megjelent postaBhv-k mennyisége elég lenne hazánk fővonalainak teljes személyvonati szerelvényeinek összeállításához. Szintén az azt használó lakosság számával van a bajom. Az adót mindenki fizeti, "pesti" és "vidéki" egyaránt. Ehhez képest valaki ebből semmit nem "kap vissza".
A 4. képen látható kocsi-nak mi volt a pályaszáma?-friss fővizsgás volt?-belülről eléggé rendezetnek tűnik. A miskolci Ao-król kialakult véleményem az hogy nagyon retkesek azok a kocsik.
Egyetértek. Nyáron a klíma hiánya is borzalom, ha le lehet húzni az ablakokat (nincs bezárva) és nem kell rá pótjegy, akkor esetleg utaznék vele. De az hogy a máv 2008-ban olyanért húzza le az utasokat 390 (komfortdíj haha) ami nincs is meg...(130 ft a helybiztosítás) szánalom a sokadikon.
Szoktak csodálkozni, amikor erre nem ismerős egyének kérdezik tőlem, hogy melyik peronról mennek Bp felé a vonatok, mert mindig azt mondom, ez itt már Budapest. Elképednek.
Én Rákoskerten lakom, és már sokan arra is azt mondják neekm, hoyg vidék. Tehát egyértelműen azt kell mondanom vidék. Sülysáp is, Maglód is, stb. mind mind vidék.
Az első felével egyetértek, én is azt mondtam, de azért kérdés az is, hogy mit akarunk. A "ráhordás" azaz a távolsági forgalomhoz csatlakozás, és a nagyvárosok vonzáskörzetében lakók bejuttatása a nagyvárosba - mert ott helyben van ilyen-olyan dolguk - kétféle feladat.
csakúgy, mint a vidékivel kb. beazonosítani a prosztót
Pont azt mondom, hogy én nem bántom a vidékit, azért, mert nem Pesten lakik - pont a vidéki nagyvárosok léte miatt.
Utóbbi szó jelentésére tisztelettel felhívom figyelmed.
Tanultam én is oroszul, de azt is tudom, hogy a magyar megfelelőjét is használják hasonló értelemben. ;-)
A lakóhelyet mindig az ember alakítja ki és nem a városi rang.
Ezért tíz pont - és ezért is tiltakozok a túl sok várossá nyilvánítás ellen.
Igen, irónia. Inkább ülök bele egy Bpm-be, mint egy halberbe. Az ajtók, ablakok hibái vélhetően nem a kocsi eredeti konstrukciójának gyengeségei, hanem az emberi részé. A klíma hiánya mondjuk nekem nem baj egyáltalán, de ez az én szempontom :-) .
Tökmindegy, hogy s-bahn a neve, vagy csak egyszerűen élhető, értelmes vonatozás, a vidéknek, s itt jelöljük abban az értelemben, ahol Budapest előváros forgalma véget ér, ott se korszerű kocsipark nem áll rendelkezésre (személy szerint nem bánom), se tisztességes menetrend, ami legalább a gócpontokra hatékony ráhordást, normális körülményekkel leírható utazást jelent. Falut utálni meg egyéni dolog, csak arra figyelj, hogy ez elég sértő megnyilvánulás volt, csakúgy, mint a vidékivel kb. beazonosítani a prosztót. Utóbbi szó jelentésére tisztelettel felhívom figyelmed. A város sem éppen olyan város szerintem, mint amilyen a Kabar utca Békáson, vagy egyéb felkapott helyek. A falu az falu, jellegzetességeivel együtt. Lehet kategorizálni, kérdés, hogy érdemes-e: A lakóhelyet mindig az ember alakítja ki és nem a városi rang.
BahnScorper, Zsivany: OFF két évig a Fejér megyei Enyingen dolgoztam. 6.500 lakosú város. (Mert valami bunda folytán még 1992-ben megkapta ezt a jogot.) Ott a "vidéki" szó jelentése: dégi, mezőkomáromi, lajoskomáromi, simontornyai, siófoki, fehérvári. Stb. Nagykőrösön meg azt jelenti, hogy ceglédi, kecskeméti, karai, szolnoki stb. Budapesten ugyanezt jelenti ugyanez a szó. Azaz: "nem-budapesti". Nem kell emiatt felkapni a vizet.
Amúgy meg nézzétek meg pl. Százhalombattát: szvsz az "úgy néz ki", mint egy város(ka). ON
Igen, az már vidék. Falvak, kisvárosok Pest megyében.
Nem az számít, hogy Szolnok után hány kilométer Magyarország van még, hanem az, hogy hol van a Budapest vége tábla.
Éppen ezért furcsállom, amikor hápognak, hogy megint Budapestre veszik a motorvoatokat. Azon max. az utasok 5%-a budapesti, tehát a vidékiek használják őket.
Most ironizálni akartál? Én még valóban nem utaztam tisztességes Bpm-en. Felhúzhatatlan ablakok (nem akad be fent), nyithatatlan peronajtók (ha működik, akkor is bivalyerő kell hozzá), igénytelen ülések; egyszerűen undorító. Szemben pl. a Bp-kkel, amik álomjók, nagyon szeretem őket.
AcBc kocsiról szeretnék információt gyűjteni, ha valaki esetleg tudna segíteni... Külső és belső képek, darabszám, stb. érdekelnének. Legfőképp a szolgálati szakasz részére lennék kíváncsi. Ha esetleg erről van valakinek bővebb információja, vagy ha csak nagyvonalakban tudná vázolni, hogy hogyan néz ki, azt megköszönném.
Amíg tárnoki barátnőm volt, én is mindig arra hivatkoztam, hogy "nem falusi, hanem agglomerációs"... :-))) mert rólam is tudja minden haver, hogy utálom a falvakat...
A nézőponttal vannak itt problémák... hisz sokan ezt a "Budapest-vidék" ellentétet hozzák fel, de én pontosan azért nem "vidéki"-zek, mert arrafelé is vannak igen jó városok (Debrecen, Szeged, Győr, Pécs, Fehérvár, Veszprém... talán még Kaposvár, Eger és Szombathely is) ahonnét haverjaim, kollégáim is származnak, és rokonaim is élnek.
De az átlagnak minden, ami a Budapest táblán kívül esik, és nem jó rá a helyi bérlet (nem véletlenül nem a sárgabuszt mondtam) az "vidék", még Vecsés, Budaőrs, Érd és Dunakeszi is, ugyanúgy, mint az előbb említett nagyvárosok. Az előbbi "elővárosok" viszont inkább "vidék" illetve "falu" hangulatúak, mert sajnos nagyon sok prosztó lakik bennük (akit nem illet, ne vegye magára!!!) - attól meg még nem lesz valami város, hogy ezt a címet kapja meg, és van benne panelház meg Tacskó, ehhez nálam ki is kell néznie úgy.
Abban azonban teljesen igazad van, hogy a vidéki nagyvárosok is megérdemelnének egy rendes "elővárosi" forgalmat, de erre egy olyan jellegű országban, mint amilyen Magyarország (nem gazdaságilag, hanem településföldrajzilag) csak most kezdenek rájönni máshol is. Svájcban, Ausztriában és Csehországban is csak nemrég jelentek meg Zürichen illetve a fővároson kívül máshol is az "S-Bahn" jellegű hálózatok. Ehhez azonban nem(csak) jármű kell elsősorban, hanem menetrend és díjszabás.
Az meg, amit a Pest környékiek a nyakukba kaptak fejlesztés címszó alatt, azt nem nevezném feltétlen áldásnak, gondolok itt különösen a postabhv-ra... ha a "vidéki S-Bahn"-okon lenne elég "beziró" :-))) akkor már az is utcahosszal jobb megoldás lenne...
Pár kép nem régről: 1. kép: debreceni 19-35-ös A kocsi függönnyel(!) 2. kép: miskolci Ao 3. kép: debreceni 19-30-as A kocsi szombaton az 524-es számú Budapest-Keleti pu. - Sátoraljaújhely gyorsvonatban! 4. kép: hagyományos Bhv szombaton a 6253-as számú "inga" vonatban posta Bhv-k helyett... 5. kép: szombaton a 6336-os Debrecen - Fehérgyarmat személy végén volt 3db miskolci By a debreceni kocsik után!
A sittes DWA a csodálatos, légkondi nélküli (ipari hulladék) Bpm, 2. helyezett pedig a Bpmz. Közös jellemzőjük az ortopédiaellenes halbi származék ülés, valamint a kényelmetlenség tetőfoka.a Bvmz-kkel nincs bajom, azokban másmilyen ülés van. Igaz, a GOSA jobb:)
Melyik a sittes DWA? A Bmp, vagy az összes DWA kocsi?:D
Én nem szoktam szarozni, ha megtetszik egy hely (és nincs dugig az IC), egyszerűen elfoglalom:P Nemnagyon morognak rajta+velem szemben is el szokták jáccani.
A segítségeteket szeretném kérni. A 14:20-kor induló Vércse Intercity-n mindig van GOSA? Illetve, hogy ennek a vonatnak a kocsijai azonosak-e a Keleti pályaudvarról 7:35-kor induló Dália Intercity-ével? A válaszokat köszönöm.
Az utolsó gondolattal egyetértek... Persze, először a fővárost kell fejleszteni, hogy lehessen mutogatni mindenkinek hogy fúú micsoda faszagyerekek vagyunk, de emellett pár helyen már mindent besoroznak ami még naggyából gurul. Miskolcra főleg ráférne már egy kis utánpótlás, elég szemét állapotban vannak a járműveik. Nem is beszélve az érdekes összeállításokról:D (bhv+BDbh+lengyelBo, BDt nemegyszer a vonat közepén, stb)
Nem az fogja jelentősen lecsökkenteni a menetidőt, hogy a Ferihegytől Ceglédig 120 helyett 160-nal mehet, hanem hogy Ceglédtől Debrecenig 120 helyett 160-nal mehet. Előbbi max 5-10 perc, utóbbi több mint fél óra nyereség saccra.
Azért az 5-10 percért többet kellett volna költeni a vonalkorrekcióra, mint az egész vonal felújítására Debrecenig.
Na-na! Nem azt mondtam, hogy kihasználatlan volt! Voltak rajta rendesen.
"hogyan lehetne gazdaságosabban üzemeltetni "
Pl. úgy, hogy a V43+1 kocsi helyett könnyű motorkocsit járatnak.
Szerintem 2 órás ütemnél ritkább közlekedtetést nem szabadna alkalmazni sem vonat, sem busz esetében. Az már nem közlekedés. Akkor az ember inkább biciklivel, vagy gyalog megy, vagy sehogysem. A 2 órás ütembe nem hal bele a cég, és így legalább az utasokat is vonzza. Az IC-re is, mert felhordó szerepe van!
A 140-es személyek buszos pótlása: Őrültség. Néhány megállóhelyhez a busz nem tudna bemenni, és a menetidő is a duplájára nőne, mivel cikk-cakkban kellene végigjárnia a vonalat. Senki nem szállna fel rá.
A vidék meg le van szarva... 3 millió ember kiváltsága a másik 7 millóval szemben... Épp elég színes így is Pest elővárosa, mit akarsz még? Az elmúlt húsz évben hány új szerelvényt kapott Pest könyéke, és mennyit Miskolcé, Szegedé, Debrecené, vagy Pécsé?
A honállomás, a küönböző vonatokba sorolás, mindenféle átalakítások (szövet üléshuzat műbőr helyett, egyik WC kiszerelése a Bhv-knál) nálam beletartoznak az életútba.
Hogy kinek mennyire töri a s*ggét, az teljesen szubjektív, viszont ha nincs más téma, jól el tudnak csámcsogni rajta a Topictársak.
>Személykocsik kellenek, mert abból nincs valami sok.
Nem. Darab-darab cserének semmi értelme. Nem eszközt kell cserélni, hanem meg kell vizsgálni, hogy az adott célhoz mi a legmegfelelőbb eszköz. Vagyis az utasforgalomnak megfelelő ülőhelykapacitású egységek kellenek. Kisebb kapacitás esetén ez célszerűen motorvonat, nagyobb kapacitás esetén mozdonyvontatású szerelvény.
Sajnos ebben nem tudok segiteni, mert amit kérdezel azok már nem az érdeklödési köröm
Én a kocsik életútját gyüjtöm megépitésüktől, elbontásukig.
De az már egyáltalán nem érdekel, hogy miért járnak arra, vagy erre, és milyen vonatokba vannak besorozva, ugyanigy nem érdekel az sem, hogy milyen szövetű üléshúzat van bennük, esetleg dupla fedelű WC ülöke, és különösen az sem érdekel, hogy kinek mennyire töri a seggét az ülés.
Igen, ez is igaz, bár talán egyes vonatokból leheten csípni halbikat, és így néhány Sátoraljaújhely-Budapest gyorsban is lehetnének. Télen a Maestral belföldi kocsijainak milyen a kihasználtságuk? Nemlenne elég mondjuk a horvát-magyar kocsikat használni belföldön is?-hamár forognak Egerbe is...
Személykocsik kellenek, mert abból nincs valami sok
A Halbik megvásárlása, és üzembe álltása elött a MAV-nak kb. 2450 kocsija volt üzemben (utána tudnék konkrétan számolni, de ebben a melegben semmi kedvem), ha ehhez hozzáadjuk a 300 halbit, meg az újabb beszerzésű Flirt, Talent, Desiró-k darabszámát, és kivonjuk azt a minimális selejtezési darabszámot amelyek a beszerzések elteltétől selejtezésra kerültek (ezután is utána tudnék számolni), akkor durván 2650-2690 kocsija van üzemben. Természetesen a napijavitó kocsik is belevannak számolva. Ha ezt veszem alapul akkor a MÁV kocsiparkja a 3-évvel ezelötti adatokhoz viszonyitva durván 10%-os növekedés ért el.
Törném az agyam hogy hogyan lehetne gazdaságosabban üzemeltetni a céget, mert amit most személyszállításra költenek az borzalmas sok(k).
Minek megy az 1 kocsis vonat? Eleve ha még a kihasználtsága is gyenge, semmi értelme kétóránként járatni. Máx. forduljon egyszer reggel, meg esetleg délután, de az ilyen vonatot ki kellene váltani buszokkal. A kör IC meg mehetne óránként, de a buszokkal ezekre ráhordást kellene csinálni.
Személykocsik kellenek, mert abból nincs valami sok.
Új motorvonat elősször Bp. elővárost színesítség már, erre jó a flirt, ahova kicsi emeletes vonat kellene, több kalauzzal. Mert ha csak 1 van, akkor a bliccelők kijátszák.
Végre értelmes BESZÉLGETÉS folyik, és nem anyázás!!!! Azért szerintem van egy pár ferdítés:
Az, hogy mibe kerül egy km autópálya itthon, azt max a sajtóból (akarom mondani a szennylapokból) lehet megtudni. De, hogy mibe kerül szlovéniában, vagy horvátországban, na azt végleg nem lehet itthon tudni. Lásd még kisiklott tehervonat esete a nyugatiban.... Tényeket erre építve kijelenteni nem igazán fedi a valóságot....
A 100-as Ceglédtől és a 120 is Szolnoktól tudtommal 160-as lesz. Az ETCS kiépíthetősége is követelmény volt a tenderben.
De ha elintézed fél Vecsés átköltöztetését, akkor ott is lehet 160 a kanyarok kiegyenesítésével.
Szerinted hány percet lehetne nyerni vele, ha Ferihegytől Ceglédig 120 helyett 140 vagy 160 lenne a sebesség?
OFF vége.
Én a MÁV helyében személykocsik helyett kis befogadóképességű villamos motorvonatok beszerzésén is törném a fejem. Nevetséges, hogy a 140-es vonal alsó szakaszán a Szili 1 azaz EGY kocsival személyvonatozik (ami időnként egy AB kocsi). Ráadásul mostanában olyan vonalat is villamosíta(ná)nak, amelyeken jelenleg Bz futkos 1-2 mellékkel. El tudnám képzelni pl.: 16, 20, 140, 155, 150, stb.
Én csak annyit tudok, hogy a talajviszonyok erősen befolyásolják a költségeket. Egyes esetekben sziklára akár olcsóbb is lehet építeni, mint egy viszonylag sík vizes területre. Mondjuk nálunk a minőséggel is bajok vannak, egyes vélemények szerint azért (is) mert túl olcsón építettek! :-)
Nos erről azt hallottam ( szakmával foglalkozóktól származó info ) hogy ez nem teljesen fedi a valóságot. Csak bizonyos költségeket nem arra könyveltek el.
Nos legyen igazad. Azaz legyen ugyan annyi egy km náluk, mint nálunk. Nem tartod egy kicsit ireálisnak a nagy alföldi hegyeinken, keresztül vezetet 1 km-es szakasz költségét az övéikhez viszonyitva?
"Zágrábtól a tengerpartig jóval olcsobban épiteték meg az autópályát, mint nálunk,"
Nos erről azt hallottam ( szakmával foglalkozóktól származó info ) hogy ez nem teljesen fedi a valóságot. Csak bizonyos költségeket nem arra könyveltek el.
Ebben igazad van, de azért az EU sokkal több pénzt szokott adni mint pl. autópályára. Azt pedig vitatnám, hogy nincs pénz, mert olyan gigantikus összegeket ad állam bácsi, hogy csak na. Szóval EU-s pénzekre kellene/kellett volna pályázni. Szlovákiában mit csinálnak másképp, hogy a vasutat olyan szinten fejlődik, hogy az ember csak ámul?
Erre igazából nem tudok válaszolni neked, hogy hová tünik el az a rengeteg pénz, de egy példával azért tudok szolgálni,
Zágrábtól a tengerpartig jóval olcsobban épiteték meg az autópályát, mint nálunk, ami még nincs kész, Nem tudom, hogy hány alagutat, viaduktót épitettek ezen az autópályán a hegyeken keresztül, nálunk ilyenről ugye szó sem lehet, és mégis egy km. autópálya épitése duplájába került mint a horvátoknál. (ezen azért ellehet gondolkozni, esetleg ugy, hogy ő náluk hány alválalkozó, és nálunk hány alválalkozó feji az államot)
Azt, hogy mennyíre pályáztak, nem pályáztak. nem tudom megmondani, de feltételezem azt, hogy egy-egy pályázat elnyerésért valamiféle kritériumnak is meg kell felelni
Hogy, hogy csinálják a szlovákok? meg mások? talán nincs annyi éhenkorász, potyázó, meg mit tudom micsodák az aparátusban mint nálunk
Ebben igazad van, de azért az EU sokkal több pénzt szokott adni mint pl. autópályára. Azt pedig vitatnám, hogy nincs pénz, mert olyan gigantikus összegeket ad állam bácsi, hogy csak na. Szóval EU-s pénzekre kellene/kellett volna pályázni. Szlovákiában mit csinálnak másképp, hogy a vasutat olyan szinten fejlődik, hogy az ember csak ámul?
Könyörgöm, a 100/100a fővonalat 120km/h-ról 140km/h-ra modernizáljuk?? Csak nekem furcsa, hogy nagyon nagy összegért "csak" 20km/h-val növeljük meg? NEVETSÉGES
Már eleve úgy kellene felújítani, hogy legalább 160, de inkább 200km/h-ra legyen alkalmas, és meg kellene csinálni úgy, hogy az ETCS, stb. rendszerekkel bővíteni lehessen.
Hosszútávon meg a Bz-k is komoly gondok sajnos, azokat pláne nem tudják mire cserélni jelenleg.
Nem is igen fogják azokat lecserélni, előbb bezárják azokat a vonalakat, amelyeken ezek most közlekednek, minthogy lecseréljék őket. Miért gondolod azt, hogy a vonalbezárások megszüntek??
Probléma: Nem erre gondoltam, nem ezzel hoztam összefüggésbe az utazási hajlandóságot, de ha már megemlítettük, a kéttengelyes kocsik szerintem hátrányban vannak a Bx-ekkel szemben pont azokon a vonalakon, ahol használják őket. Hosszútávon meg a Bz-k is komoly gondok sajnos, azokat pláne nem tudják mire cserélni jelenleg.
De eddig 25+25 opcióról szóltak a hírek... Bár 5x750 000 000 Ft nem kevés pénz... Viszont már nagyon ráférne a cégre a járműpark modernizáció.
ON
Valaki írta itt, hogy erősen támogatja az emeletes kocsik vásárlását...
Ez jó is lenne, csak akkor arra kellene használni, amire kitalálták. Bár ha ugyanaz az ülés lenne bennük, mint az osztrákokban, akkor nem lenne rossz. Szerintem azok elég kényelmesek... bár ahány ember, annyi vélemény :) Nameg ugye normális utazóközönség is kellene...
Sziasztok!
Bocs, hogy bele vau-zok ebbe a ténylegesen is OFF-témába, de
De, ha valamelyikötök vissza emlékszik a hatalom megosztás időszakára, akkor abban az időben az egyik felelősség teljeségű politikusaink egyike kijelentette, hogy egy-két éven belül nagy sebességű vonatok fognak járni Bp.-Bécs között. Hmmm.. a tények mai állása pedig ismertek. (főleg az, hogy azóta lassan eltelt 20 év)
Megvettük a 1047, Desirókat, Flirteket, Talentokat, Halbi kocsikat, és ezeknek a szériáknak még ki sincsenek fizetve az áraik, pontosabban csak fizetgetjük őket.
Ma 2008-ban azt lehet mondani, hála az adótörvényeinknek, a különböző vállakozások menekülnek Magyarországról, és úgy Romániába, Szlovákiába telepitik át a cégeiket, meg messzebb, ami magyarán szólva nem a magyar gazdaság fellendülését szolgálják. Az, hogy idetelepül a Merci az elkövetkezendő években, az csak egy dolog mert nem fogja potólni (hiszen eleven 5-év adókedvezmény), azokat, akik 2003-tól folyamatosan elhagyták kishazánkat
Ma per pillanat kormányválság van az országban, amely szintén nem kedvez a gazdasági növekedésnek pillanatnyilag, hiszen az ellenzék jelentős adócsökkentést óhajt (az újabb beruházások fejében) de ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az állami bevételek tovább fognak csökkeni. De az állam támogatásából nem csak a MÁV kér, hanem a BKV, egészségügy, tanügy.. meg még sok minden más
Szóval per pillanat a tovább lépéshez, azaz vasúti járművek vásárlásához, pályafelújitásokhoz a kiindulási alap ez lesz.
Hogy mely járműbeszerzés lesz, és mikor aktuális az a jövő zenéje, addig pedig ne tessék álmodozni, (max az 5 találatoson),, értelmetlen:-)))
Tévedsz. Több száz tehervonat járt a Nyugatiban, amikor a törmelékkiszállítás folyt, és ezek egy kis része a csarnokba érkezett vagy onnan indult. V43 + sok-sok Ks kocsi.
Szerintem igen erőteljesen tehervonati szolgálatban lesznek, ha lesznek egyáltalán.
Én azt hallottam hogy kifejezetten személyszállításban lesznek résztvevők, majd ha lesz egyszer készlesznek a 100, és a 120-as vonalak, meg a többi. Én a mozdonytendernél inkább Teknőket vennék.
De eddig 25+25 opcióról szóltak a hírek... Bár 5x750 000 000 Ft nem kevés pénz... Viszont már nagyon ráférne a cégre a járműpark modernizáció.
ON
Valaki írta itt, hogy erősen támogatja az emeletes kocsik vásárlását...
Ez jó is lenne, csak akkor arra kellene használni, amire kitalálták. Bár ha ugyanaz az ülés lenne bennük, mint az osztrákokban, akkor nem lenne rossz. Szerintem azok elég kényelmesek... bár ahány ember, annyi vélemény :) Nameg ugye normális utazóközönség is kellene...
Én csak 20 darabról halottam. Szerintem igen erőteljesen tehervonati szolgálatban lesznek, ha lesznek egyáltalán. Szvsz én inkább az ÖBB 1216-nak megfelelő mozdonyokat vennék, mert az közlekedhet minden körülöttünk lévő országban is.
Én eddig 25 db Traxx-ról hallottam... Mikor adták alább? Egyébként úgyis az 1-es vonal fogja megkapni azokat is, ha meglesznek... Meg talán RoLa elé kötik őket... Bár én is nagyon örülnék, ha mondjuk kör-IC-n, vagy szegedi vegyesen, vagy balatoni fürdősökön (csak példák, amik eszembe jutottak) lehetnének láthatóak ezek a gépek.
A halálon és az adón kívül semmi sem biztos, szóval ez sem az :) De nagyon azt csiripelték verebek, hogy ez már fixnek tűnik. De aztán lehet, hogy nem lesz belőle semmi, nem tudom.
Nagy különbség van aközött, hogy egy újság tényeket ír le, vagy tényszerűen közöl valamit. Már megbocsáss, de én sajnos egyik ilyen újságnak sem nagyon hiszek, amely ennyire közel áll a politikához. Nem véletlen, hogy 2 naponta van 1-1 vesztes pere pl ennek az újságnak, amikor ugyan tényszerűen közölt dolgokat, de hamis tényeken alapult az egész. Erről ennyit. A vitát én ezek után lezártnak tekintem, nem kívánom itt folytatni. Maradjunk annyiban, az, hogy a MÁV fizetett érte, semmi más, mint hogy az állam az egyik zsebéből a másikba tette át a pénzt. Magyarul könyvelés, papírmunka. (Az állam pénzbeli támogatás helyett motorkocsit adott a MÁVnak. Természetben fizetett. Ennyi.)
Azt írja valaki, hogy villamosítani akarják a 2-es vonalat. Tényleg???? Nem a vágányokat kellene inkább közlekedésre alkalmassá tenni? Akár 100-120 km/csaszra?
Sőt, ha jól emlékszem 1972? vagy a 1976?-os szolgálati menetrendkönyv 100a kötetében irány tehervonat is érkezett illetve indult a Nyugati-ból, Arra igy fejből nem emlékszem , hogy honnan és hová, és hogy milyen rendszerességgel közlekedett.
De járt tehervonat, de nem a csarnokba, (inkább ugy mondanám), hogy a raktárakhoz toltak be teherkocsikat is, hiszen a darabárú fuvarozás az müködött, korábban, még a 70-es 80-as években, a hatalom megosztás után akármikor szüntették meg a raktárakat, és helyére épitették a bevásárló központot, illetve az ottani külső vágányokat átépitették.
Ez azért sikeredett igy, mert ma egésznao a kelet német gyárakhoz került fütőkazánokat, meg a fütőgépeket gépelem be mint éppen most is ilyenekkel szórakozok, hogy
>1968: eladva fütőkazánnak: VEB Wohnunksbaukombinat, Gera< .-)))
Kisiklott egy vonat a nyugatiban Kisiklott egy mozdony a nyugatiban Kisiklott egy tehervonat a nyugatiban (!!!) Vonatok siklottak ki budapesten
És ezeket egytől egyig olvastam/hallottam!!!
Ezekhez ad hozzá azt, hogy van négy topiklakó, amelyek külön-külön csak az egyik információról hallottak, és itt a forumon pedig össze vesznek, a maguk igazát védve, s közben egyiknek sincs igaza, mert egy ötödik változat az igaz:-)))
Külön kedvencem amikor az ifju titánok, (meg rutinosabbak is) különböző VEB lapokra hivatkoznak (természetesen mindenemű kontroll nélkül), na meg háttér info nélkül. Aztán nem győz az ember levegőt kapni, a rengeteg hülyeségtől, ami azokban szerepel. Külön kedvencem mikor jármű adatilag akarnak meggyőzni, akár RhB-t, vagy éppenséggel engemet is. (nem csak ezen a forumon).
A gondom csak annyi, hogy ebből még semmit sem látni, mármint az alagút végén a fényt. Ami egyenlőre biztos, az az újabb 30 darab Flirt, és a 20 darab TRAXX. Én személy szerint nagyon támogatom az emeletes kocsik beszerzését, mert egységnyi hosszra több ülés jut. :)
Már nem azért, de a Bz-vel, mint járművel, alapvetően nincs probléma! Persze kényelmesebb üléseket, mint az IP, vagy a szlovák átépítéseknél el tudnék képzelni. Nem hiszem hogy találsz ennél olcsóbban üzemeltethető mellékvonali járművet.
Nem akarom folytatni, és részemről ebben a témában utolsó bejegyzésként a következőket tudom neked megemliteni:
Ma a különböző újságokban megjelent irásokban egyetlen egy az igaz. Az pedig az újság ára!!!
Tudok olyan eseményről amely 10 újságban jelent meg, természetesen mind 10 féleképpen. Na most aki ezt olvassa ezt hiszi el, aki pedig azt,...
Ilyenkor eszembe jut az a kis történet, amikor a tizéves gyerek dicsekszik, hogy ezt vettem, meg azt vettem, csak egy lényeges dolgot hagyott ki, mégpedig azt, hogy a faterja adta rá a pénzt.
Szia BoGar! Tőlem lehetett volna akármelyik lapban.Elég tényszerűen írta,nem cinikusan.Lehet,hogy annak idelyén nem is itt olvastam,csak ezt találtam róla hirtelen,csak emlékeztem rá,hogy volt valami csavar az üzletben. Egyébként a BKV-nál is volt valami hasonló,ha jól emlékszem.A Combinók kötbére fejében vásárolt a Siemens Volvó buszokat a fővárosnak,az meg feltüntette vásárlásként...De ez nem az a fórum,messzire vezet.
Hamarosan viszont mindenképpen el kell gondolkodni, nagyobb mennyiségű új személykocsik beszerzésén.
MÁV-START tervez, a Minisztérium végez.
Bár ezek nem személykocsik, de tervek vannak, amiből eddig semmi, vagy csak farigcsálással lesz valami.
'
A kanadai-német Bombardier például egy 22,5 milliárd forint összértékű megrendelést akár már a zsebében is érezhetne. A MÁV Start ugyanis a Bécs-Budapest vasútvonalon harminc "teljes egészében egységes típusú" szerelvényből álló villamos motorvonatflottát alakítana ki. Ehhez a Bombardier-től 2006-ban rendkívüli sürgősséggel, közbeszerzés nélkül megvásárolt tíz Talent motorvonat mellé húsz újabb szerelvényt szereznének be. Ezúttal hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárással, ami látszólag esélyt hagy más gyártók számára is.
Csakhogy a látszat feltehetően csal: ha kiírnák, ezt a tendert csak az nyerhetné meg, aki Talent típusú motorvonatok szállítására tenne ajánlatot. Másképp legalábbis az egységes járműflotta kialakítása nehezen képzelhető el. Igaz, a közbeszerzés ajánlattételi felhívásában feltehetően csak annyi szerepelne, hogy a MÁV Start a regionális és elővárosi forgalom kiszolgálására a meglévő Talent motorvonatokkal szinkronban üzemelni képes szerelvényeket vásárolna.
Az üzleti érdekekre hivatkozva bizalmasan kezelnék viszont azt a legkevésbé sem elhanyagolható információt, hogy a beszerzést a vasút már előre, fillérre beárazta. A Talentok egyenként 4,5 millió euróba, mintegy 1,3 milliárd forintba kerülnének. Igaz, ezt az árat nem fizetnék ki egy összegben, új szerelvényeket bérelnének.
Elsősorban a német Siemens járműveire alapozna a MÁV Start dízelmotorkocsi-parkjának szintén bérletes konstrukciójú bővítésénél. A vasúttársaság a Budapest-Esztergom vasútvonalon közlekedő - 2003-ban, illetve 2005-ben vásárolt - 23 Desiro motorvonatból álló flottáját tíz új iker motorkocsival erősítené meg. A már elkészült árkalkulációk szerint egyenként 2,8 millió euróba (700 millió forint) kerülő vonatokra természetesen közbeszerzési eljárást írnának ki.
A gyártók versenyét ezzel együtt behatárolná, hogy - a járműfejlesztési stratégia előterjesztése szerint - az új szerelvényeknek "képesnek kell lenniük szinkronüzemben közlekedni a Desiro motorvonatokkal". Ami ahhoz kell, hogy a MÁV Start új és már meglévő vagonjaiból a forgalmi igényeknek megfelelően, tetszés szerint állíthasson össze vonatokat. Az akár három egységből álló szerelvények az elképzelések szerint a főváros és Esztergom között vagy a nyári idegenforgalmi szezonban a Balaton-parton közlekednének.
Hasonló konstrukcióban juthatna megrendeléshez a MÁV Startnál a Metrowagonmas. Az orosz cég azonban nem teljes szerelvények, hanem a nálunk már szolgáló negyven iker dízelmotorkocsi befogadóképességét növelő húsz motor nélküli betétkocsi szállításáért szállhatna harcba. Feltéve persze, hogy lenne kivel. Valószínű ugyanis, hogy a MÁV Start terveiben szereplő közbeszerzési eljáráson a Metrowagonmas egyedül venne részt: a 140 utas szállítására alkalmas motorkocsik átalakítására, illetve az ezekhez illeszkedő 70 férőhelyes betétkocsik legyártására más cég feltehetően nincs felkészülve.
A Metrowagonmas ellenben anynyira rajta van a vonalon, hogy éppen egy éve - tavaly május 7-én - ajánlatot is adott az új járművek szállítására és a meglévők módosítására. Az akkor ajánlott, 2,6 millió eurós (mintegy 650 millió forint) egységárat a MÁV "túlzottan" magasnak tartotta. A tárgyalásos közbeszerzés ezzel együtt az árakra még jótékony hatással lehet. A MÁV Start előterjesztése alapján legalábbis a vasútnál ebben bízhatnak: a teljes projekt költségét 5,5 milliárd forintra becsülték. Azaz az indokoltnak tartott átalakításokkal együtt egy-egy új betétkocsi legfeljebb 1,1 millió euróba (275 millió forint) kerülhetne.
Megkezdődtek az előkészületek a nagy forgalmú elővárosi vasútvonalakra szánt új vonatok beszerzésére is. A MÁV Start tervei szerint az utazási igények kielégítésére az egyik lehetőség hetven darab, az eddigieknél nagyobb, 300-350 ülőhelyes, emeletes vagy egyszintű villamos motorvonat megvásárlása lenne. Az előzetes becslések szerint a 75 milliárdos beruházásért több vasúti járműgyártó is versenybe szállhatna.
Itt juthatna újabb feladathoz például az első harminc, már forgalomba helyezett, illetve már készülő második harminc Flirt fantázianevű motorvonatával jelenleg a magyar piac legnagyobb vasúti járműszállítójának számító Stadler AG. A svájci céget ráadásul a még csak tervezett legnagyobb motorvonattenderen előnyhöz juttathatná, hogy az ígéretek szerint 2009-ben megkezdi a termelést szolnoki vonatgyára.
Elképzelhető azonban az is, hogy a MÁV az elővárosokban szakít a motorvonatokkal. Járműfejlesztési tervében ugyanis olyan megoldás is szerepel, amely szerint az utazási igényeket legkevesebb 530 ülőhelyes, emeletes kocsikból álló, mozdonyvontatású vonatokkal elégítenék ki. A számítások szerint ehhez legkevesebb 55 komplett szerelvényt kellene megvásárolniuk. A Bombardier-nek, illetve a francia Alstomnak is kedvező megoldás előnye, hogy önmagában kevesebbe kerül, mint a motorvonat-vásárlás. Hátránya, hogy a saját motorral nem rendelkező szerelvények közlekedtetéséhez új - egyenként 700-900 millió forintba kerülő - mozdonyok is kellenének.
A MÁV Start járműfejlesztési terveiről a végső szót a még csak alakuló Közlekedési, Hírközlési és Energetikai Minisztériumban mondják majd ki. Bárhogy is döntsenek, a vasút személyszállító cége még messze van a végállomástól. Stratégiája előterjesztéséből kiderül: a következő tíz évben legkevesebb 150 elővárosi és 60 regionális motorvonatra lenne szüksége. Vagyis százzal többre annál, mint aminek beszerzését egyáltalán tervbe merte venni.
+
A MÁV a többi pénzt a MÁV Start járműveinek felújítására, korszerűsítésére, átépítésére költi: 50 darab elővárosi (Bhv) személykocsi átépítése 4,7 milliárd forintba kerül (94 millió/darab), két BVh motorkocsi korszerűsítése 900 millió forintba, 5 darab nemzetközi (ún. Gosa) kocsi felújítása 1 milliárd forintot visz el. Elkezdik a harmadik generációsnak nevezett IC kocsik beszerzését is, ezekben már lesz konnektor minden ülésnél, de aligha találkozhatunk velük sűrűn, hiszen 1,8 milliárd forintért mindössze 7-10 példány készül belőlük régi kocsik átalakításával. Étkezőkocsik felújítására 170 millió forintot költenek.
Felújítás előtti nemzetközi kocsi, átépítés előtti Bhv kocsi
A járműveken túlmenően peronzáró kerítéseket építenek 122 millióért, Pécsen, Szombathelyen és Szolnokon kocsimosó létesítésére és felújítására szánnak 250 millió forintot, és ismeretlen célból 18 darab mobil vákuum WC-t is beszereznek.'
Kifejezetten mellékvonalakra tervezték, de többségük úgy pattog, hogy kín benne az utazás. Ahoz képest kellemesebbek a Bx, Btx-ek. Legalábbis múltkor a 36729-sel mentem és borzalmasan pattogott, meg az is lehet nem vagyok nagyon hozzászokva a Bz-hez, mert mifelénk ezen kívül MD-k járnak.
Nem akarok nagyon beleszólni, meg OFF-olni, de biztos, más forrásod nincs ezen az "újságon" kívül? Mert én erre az újságra nem nagyon alapoznék semmit. Ha máshol is van szó erről, biztos inkább azt linkelném be.
Ezt gondolom úgy érted, hogy gyorsan gyorsvonattal mennek leveses kanálnak, hiszen az elsők Posta eresztés már 10-éves korúak, 5-év múlva pedig....(hmm lassan 50 évesek lesznek alvázukat tekintve)
Lesznek még gyorsvonatok? A lengyel Bko-k, Bo-k átalakulnak 3G-s kocsikká, aztán ami By meg Bhv tömegselejtezés után marad, az épp elég lesz a motorvonatok mellé ingázni.
Nem kevés, de azok felett is eljárt az idő. Azért nem csak 2-es vonalból áll a vasút, ahová mehetnének Desiro-k. Mondjuk az érdekes volt, amikor többször mentek IC-ben hármasával. A motorvonatok rendben, de abban sem vagyunk következetesek, ahogy mozdonybeszerzésben sem. A motorvonatokból mindenképpen érdemes lenne elgondolkodni hogy ne csak a magyar, és esetleg az osztrák pályákon üzemelőket vegyünk, ahogy mozdonyból egyértelműen a négy áramnemeseket kellene favorizálni.
Mindenféleképpen érdemes lenne haladni a korral és Nyugat-Európával, haxsak a végcél nem a MÁV totális eltörlése a földgolyóról.