Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy a személyeskedést, gyűlölködést és topikrombolást nem tűrjük meg itt.
Ez a topik kiemelt figyelmet kap a moderatúra részéről.
Az alapelvek egyszerűek:
- Érvelj, vitatkozz, beszélgess. Ne személyeskedj és ne dehumanizálj.
- A politikus is ember. Az olvtársad is. És te is az vagy.
- Ne írj le olyat, amit visítva jelentenél, ha az ellenoldal írná. Negatív véleményt is meg lehet fogalmazni mocskolódás és személyeskedés nélkül.
- Ha csak balhézni, provokálni vagy gyűlölködni tudsz, mehetsz más fórumra.
- Amíg ki vagy tiltva, ne gyere vissza folytatni másik nicken sem. Nem éri meg.
- Olvass törlési értesítőket, és szívleld meg az ott leírtakat.
- A törlést fogadd el, ne jogászkodj és ne próbálgasd a határokat.
biztos élvezted, én nem. az egész katonásdinak mára a párbeszéd asztalánál kellene eldőljön, hiszen a mai fegyverek ellen a katona ember is védtelen, nemhogy egy fegyvertelen civil. nyilván a fejlett páncélzat látszata elrejtheti a rövidlátó szeme elől egy mai háború valódi veszélyeit, de sajnos ettől egy páncélzat sem védi meg.
Az én időszakomban azt mondták a tisztek , hogy bent lévő kb százezer katonának három napot kell kihúznia , amíg feláll a behívott tartalékos állomány . MVCS-s is voltam . A jelenlegi hadseregünk csak arra jó , hogy sok sok pénzt el tudjanak égetni rájuk hivatkozva , harcértéke nulla .
Nearly 670 missile launches by Russia into Ukraine to date since war began (70 from Belarus, 6 or so coming from Black Sea, most fired from Russia or inside Ukraine
és ezek ballisztikus rakéták, robotrepülők stb. nem a gradok rakettái...
Két- és négyezer közé teszi az elesett orosz katonák számát a CIA igazgatója, írja a Sky News. William Burns ezután arra figyelmeztetett, hogy „igazán csúnya” hetek következnek a tizenharmadik napja tartó invázióban.
Oroszország csak 498 halálos áldozatot ismert el, ami messze elmarad az amerikai hírszerzés becslésétől. Eközben az ukrán fegyveres erők szerint ez a szám közelebb van a 12 ezerhez.
"ah, időszakonként 1-1 nap. az talán arra volt jó, hogy..."
.
Hát nem tudom, én azért emlékszem, hogy a korábban leírtakon kívül példul eltöltöttem egy jó másfél hónapot a Bakonyban sátorozva, harckocsik (jó nagy sárban) társaságában, november-december környékén.
Az időbe még ez is belefért.
És ez még csak nem is egy nagy hadgyakorlat volt, csak a sima kiképzés egy első lépcsős laktanyából.
Azt nem tudom, például a Pajzs'79 nagy hadgyakorlat milyen lehetett, vagy az ahhoz hasonlók, behívott tartalékosokkal, nemzetközi részvétellel, gondolom, az komolyabb, vagy a fene tudja...
Ilyesmiben szerencsére nem volt szerencsém résztvenni.
Aztán a tartalékos rendszer is szép csendesen kiműlt... Mostanában próbálják valamennyire újra éleszteni, de már kötelező sorkatonai szolgálat nélkül, mellékesen/profikkal.. Ami önmagában egy ellentmondás, egy marhaság.
Jelenleg a magyar honvédelem arra lehet jó, hogy egy határ menti kisebb betörési kísérletet visszaverjen, például ha pár szerb kóbor apáca eltéved a határ mentén, és félreértve egy-két férfipillantást, előkapja a kalasnyikovot...
Igen , ezt Putyin kurvára benézte , azt hitte , hogy rájuk ijeszt , aztán széthullik az ország , ehhez képest , pont az agresszió teremtette , meg az egységes ukrán nemzettudatot .
Miközben az orosz hadsereg lassan körbezárja Kijevet, a város lakó felkészülnek az ostromra. Bár a többi ukrán városban folyó harcok alapján gyilkos, a civileket sem kímélő háborúra készülnek, a lakók nem félnek. Egy toborzóirodánál beszélgettünk a fegyveres és civil szolgálatra jelentkezőkkel, egyetemistákkal, bolti eladókkal.
putyin megadta az ukránoknak a nagy honvédő háborújuk a gonosz fasiszta agresszorral szemben, gyakorlatilag vassal és vérrel kovácsolta egybe ukrajnát...
Összeugrott egy magyar és egy ukrán autós Tatán az autóra ragasztott Z betű miatt
„Az egyik tatai Shell-kúton vasárnap délután összeverekedett két autós, a rendőrök helyszíneltek is az eset miatt” – írta olvasónk. Hozzátette: annyit látott, hogy „az egyik autó magyar rendszámú volt, és egy nagy Z betű volt rajta, a másik pedig ukrán rendszámú, és a Z betű miatt verekedtek össze”.
2022. március 6-án reggel egy 57 és egy 47 éves férfi konfliktusba keveredett egymással.A két személy egymás járművét megrongálta a náluk lévő eszközökkel. Felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indult ellenük büntetőeljárás a Tatai Rendőrkapitányságon.
A konfliktust az robbantotta ki, hogy az egyik járműre „Z” betű volt felragasztva. (Bár a rendőrség erre nem tért ki, de jó eséllyel nem az ukrán járműre ragasztották ki Ukrajna orosz megszállóinak jelképét, hanem a magyarra.)
Az eset során személyi sérülés nem történt, anyagi kár keletkezett mindkét járműben. A rendőrség mindkét gyanúsítottat őrizetbe vette. Az 57 éves gyanúsított magyar, a 47 éves pedig ukrán állampolgár. A rendőrség jelenleg is vizsgálja az eset körülményeit – tudtuk meg.
ez a helyes. me azé ami mozdítható és érték volt, főként ugye üza. ruházat, bakancs ... az mozdult is. a jövedelmek sem voltak jövedelmezőek ugye. a katona, mármint a hivatásos, nem mehetett fusiba, mint egy átlag melós, aki a gyárból vitte a fusihoz az anyagot. semmi nem olyan volt, mint amilyennek látszott.
Én a másfél év / egy év fordulóján voltam bennt és sima lövészkiképzést kaptam , mielőtt fegyverzitis lettem . A kiképzés nevetséges volt és később csak romlott . Hetente két három lövészeten voltam kint lőszeresként , a rigók is szánalmasak voltak . Persze a "kommandós" állomány profi volt , a gepárd NATO tisztek előtti bemutatása eszméletlen élmény volt , leesett az álluk tőle .
ja, értem, szóval egy nyugatiprogresszív tank közel engedi őket, rágógumival kínálják a bennülőket, majd elcsevegnek velük, hány tankot lőttek ki a kocsikjukból aznap
kissé nyűgösen viselitek, amikor tükröt tartanak elétek
Nem kell mert az amerikai atomerőművek mindösszesen 20%-nyi orosz uránt használnak, és az meg könnyedén pótolható máshonnan.
Az a "könnyedén" másképp hangzik az amcsi atomerőművektől...
Álom álom nedves álom...
Most of the large economies in the west are suffering from the energy crisis. High demands and low supplies have resulted in fuel inflation in the EU and even in the US, gas prices are shooting up. As if this was not enough of a predicament, now sanctions loom over the Russian uranium sending American nuclear plants in a tizzy.
Reuters reported that, amid escalating tensions between the US and Russia, US power corporations are pressing the Biden administration not to prohibit Russian uranium shipments, arguing that it is critical to keeping local electricity cheap.
Ismered a vicced, amikor a vásárló bemegy a pékhez, és kérdezi, mennyi a kenyér?
A pék mondja neki, hogy 600 forint.
Micsoda? Ilyen drága? a szomszéd péknél csak 300 ! mondja a vevő.
Hát akkor vegye ott, mondja a pék.
Neki most épp elfogyott, mondja a vevő
Ja ! ha nem is elfogy akkor nálam is csak 300 ! nvat a pék...
Hát valahogy így van könnyedén beszerezhető urán, és ezért lobbiznak az erőművek, hogy azt ne sújtsa a szankció...
"Mezei sorállományt írtam . Kilenc lőszer oszt annyi . Kézigránát dobás kb . a felének , egy darab nyeles kézgránát oszt annyi , egy darab "utásztöltet" robbantása egy perces gyújtózsinorral oszt annyi ... "
.
Szerintem itt időbeli eltérés van, nem a mezei, nem mezei különbség.
Nálunk még a másfél év alatt (főiskolával, egyetemmel), vagy a 24 hónap alatt (a többieknek) volt idő mindenre, esetenként még valami normálisnak mondható kiképzésre is.
Azt mondhatom, hogy nálunk például a 24 hónapra behívott harckocsivezetők rendesen megtanulták a szakmát, a gépnek működni kellett, amikor riadó volt, ki kellett állni vele, ott már nem lehetett sumákolni.
És a csornapuszati harckocsi lőtéren mi sem azért lőttük szét mellékesen a céltárgyak (sínen vontatott tehergépkocsi és harckocsi alakú célok) helyett a síneket, a berendezést védő földsáncot is, mert bénák voltunk, hanem azért, mert menetben, a terep egyenetlenségei miatti függőleges kilengéseket a berendezés nem tudta teljesen kiegyenlíteni, így a harckocsiágyu csöve kissé le-föl lengett (elvileg nem lett volna szabad, irányra kellett volna tartania), így minden azon múlott, a megfelelő időpillanatban engedi el az ember a lövést.
Hogy később, a hathónapos kiképzések időszakában mi, mire volt elég, meg hol mennyire vették komolyan... Nem tudom.
Ahol gép van (bármilyen, tank, rakéta, mobil lokátorkocsi, és különösen a vadászgép), ott azt azért valamennyire komolyan kellett venni.
Ahol csak simán egy kézifegyver, és kis lövöldözés, meg sok konyhai munka... nem tudom, az már egy más kérdés.
Azt tudom, a mi időnkben aki technikát kezelt, azt azért valamennyire komolyan kellett csinálnia, a 24 hónap erre elég volt...
Aki meg végül arra is kapott kiképzést (főiskolával, egyetemmel), és tartalékos tiszt lett a leszerelés után, annak a képzése se volt komolytalan... többnyire.
Nem mintha a kiképző tisztek időnként nem lettek volna totál részegek, meg ilyesmi, de a tizennyolc hónap azért elég volt mindenre, ennek ellenére , vagy ezzel együtt is.
A harckocsik még eléggé hadrafogható állapotban voltak, alkatrészeklet inkább M-zárolt gépkocsikból vittek haza az "élelmesebbek".
De háború - akkoriban - szerencsére nem következett be... De a kitűzött cél a magyar honvédségnek akkoriban is az volt, hogy pár napig legyen képes feltartóztatni, késleltetni az ellenséges erőket, amíg megjön a segítség... Akkor mág a Szovjetunióból. :)