Nekem is gyanús, de pl. attól is függ, hogy a dízel iker-motorkocsi mit jelent... IP+vezérlő vagy a DB-től ismertek valamelyike (netán Bzmot 601...)???
Sőt: a 80 mrd-ban benne van a korszerűsítések folytatása is (V43, M44, M47, M62 +még?)
Nem láttam (csak a TV-ben).
Viszont már láttam sok olyan mozdonyt, amiröl azt gondoltam, hogy selejt lesz, de ma is dolgozik.
A selejtezés egy adminisztratív döntés, sok szempont vizsgálatával. Egy vasútbarát 5 perces nézelödés után ne jelentse ki, hogy ez selejt. Már csak azért se, mert valaki esetleg félreérti, és azt gondolja, hogy az MDmot 3029 hivatalosan le lett selejtezve. Pedig nem. Majd a vizsgálatok után, ha az illetékesek úgy döntenek, akkor az általuk meghatározott idöpontban, napon lesz leselejtezve az a mozdony (vagy bármi más).
A kasztni csak egy dolog, a lényeg a fökeret. A lecsupaszított, ép fökeretre azért még fel tudunk építeni egy mozdonyt. A forgóvázak is nagy valószínüséggel rendbehozhatók, de ha nem, lehet hogy van tartalék. Ugyhogy én nem írnám még le.
Az M61 004 selejtezésébe pedig ne menjünk bele....Túl sok a szubjektív elem körülötte.
Adja a Jóisten, hogy ne kelljen leselejtezni! Nekem nincs bajom az MD-vel, sőt a Csörgők után ezek a legjobbak a 135-ösön!
De ahogy az a gép tegnap kinézett a töltés tövében a kiskert közepén...
"Totálkáros a vezérfülke, leszakadtak a forgóvázak, és a főkeret is nagyon gyanús!
Ha ezek után megcsinálják, akkor a 004-es NOHABot is nyugodtan helyrehozhatták volna, nem volt rosszabb állapotban, mint a 3029-es."
A forgóvázakat két-két láncszem tartja, tehát a leszakadás nem igazán probléma, a vezetőfülke sem. A főkeret a lényeg. Sajnos valószínüleg az is sérült, annyit tudok hogy a hajtómű kiszakadt a keretből. A 004 főkerete sérült, nem voltmit kezdeni vele.
Többen álmodták, szép terv, összesen két baj van csak vele:
1. ha megvalósul gyakorlatilag csak a szintentartáshoz (na jó, ici-pici minőségjavuláshoz) elég
2. senki nem tudja honnan lesz rá pénz!
Láttad Te a 3029-est tegnap?
Totálkáros a vezérfülke, leszakadtak a forgóvázak, és a főkeret is nagyon gyanús!
Ha ezek után megcsinálják, akkor a 004-es NOHABot is nyugodtan helyrehozhatták volna, nem volt rosszabb állapotban, mint a 3029-es.
Ahány ilyen tervet láttam már....egyikböl sem lett semmi....szerintem valaki megint álmodozott egyet...
Ma az IC874: V43 1351 + Bmxtz + Amxz + 3 Bmxz. A Szili és a Bmxtz szükség-vonókészülékkel kapcsolva - de így csak 80-nal lehetne menni az F2 szerint - vagy az ide most nem érvényes? Teljesen feleslegesnek tartom a vezérlökocsit hurcolászni így, amikor még van 2 db Amxz (át lehetne papírozni 2.osztálynak), de akár Z1-est is lehet hozzá tenni. Csak nem az Utasellátó miatt megy ez a cirkusz?
De ez is érdekes:
" Új járművekkel kell kiváltani a jelenlegi 57-es kocsikat, amelyek 1963-ban épültek.
A terv szerint:
- megkezdődik az 1979-ben és 1980-ban Lengyelországból beszerzett ülőhelyes kocsik átépítése, ezekből lesznek a mainál több vonatkozásban is korszerűbb IC-kocsik,
- folytatódik az elővárosi kocsik átépítése,
- ismét megkezdődik, folytatódik a távolsági forgalmú By sorozatú kocsik átépítése, modernizálása,
- a meglévő 88-81 közép számcsoportú kocsikat korszerűsítik illetve belőlük hálókocsikat építenek."
Ki olvasta már?
Vasutas Hírlap 2000./12.: MÁV járműfejlesztés 2005-ig
vontatójárművek: ~80 mrd Ft
személykocsik: ~151 mrd Ft
teherkocsik: ~32 mrd Ft
Új mozdonybeszerzések: 30 db 5600-6400 kW 200 km/h villamosmozdony (ebből 10 kétáramnemű),
32 db négyrészes elővárosi villamos motorvonat,
60 db dízel iker-motorkocsi...
EJHA!!! VAGY EZ NEM IS OLYAN SOK 5 ÉVRE??
Kössz az écsi infót, nem volt időm végigolvasni az utóbbi 500 hozzászólást. Semmit nem lehetett belőlük megmenteni?
Volt aki fényképezgetett ott, remélem fent lesz a neten! Én sajna nem csináltam.
Azt nem tudom, hogy a mozdonyt kiemelték e már, mert eléggé messze volt a sínektől, Szeged daruja nem is igazán tudott mit kezdeni velük, megvárták a szolnokiakat, de azt hiszem legnagyobb bánatomra nem a 017-es NOHAB hozta a szerelvényt.
Sziasztok! Hála Istennek vége a vizsgáknak, szóval újra a vasúté az életem! :)
A tegnapi szegedi balesethez egy érdekesség: "Csupán baleset miatt kellett egy motorkocsit (MD 3029) selejtezni."
Ezt Werner írta 1998-ban a Gigant Club oldalán. Tudtommal tegnap is a 3029-es tört össze! Hogy lehet ez? Átszámozás?
Minden esetre nagyon csúnya volt szegény MD :( Gondolom ezzel megoldódnak Szentes VF MD selejtezési gondjai... Pedig 3029 elég jó állapotban volt, ha már mindenképpen meg kellett halnia valamelyiknek, legalább egy lestrapált gép lett volna! Így nézett ki fénykorában...
I.M. MDmot 3029
Belegondoltatok már, mi lett volna, ha Bz -vel történik a dolog?
Tud valaki feltenni képet a 001-es Gigantról? Tényleg szép lett?
És mit tudtok a 001-es NOHABról? Minden ok vele? Festése? Térhatású vörös csillag?
A negyvenhetes Gigantot nem hozzák renbe a 003-asból? 047 mindkét vége megsérült? Nem kellene a 20-as vonalra?
Lehó: 06.23-án, vagy 24-én este 18 óra körül nem állt egy Gigant a rendezőnél? A hattyasi átjáróból nézve úgy tűnt!
Mi lett a sorsa az écsi Szergejekkel? Mindkettő selejt lett? Vagy már szét is vágták őket?
A tegnap esti 20:40-kor indulo Bp. Keleti-Mezotur "szemelyvonat" : V43+2db. fulkes kocsi. Az ablakon is szalltak ki Gyomron emberek, mindket mosdofulkeben alltak, es persze a kocsik kozott is. Gratula.
A kamion sofőrje valószínű török volt és határ felé menekült.
A vonat a Szegedről 16:15 kor induló 7716-os számú személyvonat. A baleser a 135-ös vonal - 55 -ös út kereszteződésében történt, a kamion piros jelzés ellenére hajtott be a kersztezősébe.
Vonatszám: MDmot 3029. "MD, 2 kocsi selejtes. info: leó"
A mozdony a töltés melletti , jobb oldali árokban van, egy lakóház kertjében landolt, miután többször pörgött. A forgalom valószínű holnap reggellre áll helyre.
A kocsik: Bx, Ax, Bx, Btx.
A Bx keresztben a síneken, az Ax 4 tengelye siklott.
A vezér életveszélyben. :(
két utas könnyebben sérült.
Ez a 4: 005, 006, 007 és 015.
Viszont jónéhány másik is átjárt a hegyeshalmi építkezések idején Mosonmagyaróvárig (003, 004, 008, 009, 012, 014, 016, 018 - lehet, hogy más is volt, de ezeket láttam).
Nem tudom, lehet, hogy Ti tudtatok, de en csak szerdan lattam, hogy a Deli osszekoto hid hidorhazaban geppisztolyos urge felugyelt! Ez mindig igy van? En most lattam eloszor.
Feco
"utastermek ajtajainak körablakai hiányoztak és egy asztal"
Ha tudod a kocsi számát, írd meg, így gyorsabban intézhetem a pótlást.
Egy hír a MTI-től. Kár hogy Leó a hétvégén nincs közöttünk, most biztos többet tudnánk!
Szeged, 2000. július 1. (MTI) - Eltűnt a helyszínről annak a rakomány nélküli kamionnak a vezetője, amely szombaton, kevéssel fél öt előtt vonatnak ütközött Szegednél - közölte a szegedi rendőrkapitány az MTI-vel. Balogh Zoltán alezredes elmondta: a rendőrség körözést adott ki a kamion vezetője ellen.
A sofőr a szemtanúk szerint a fejét fogva hagyta el a helyszínt, elképzelhető tehát, hogy megsérült.
A baleset, amelyben a mozdonyvezető és két utas megsérült, kevéssel délután fél öt előtt történt a szegedi személypályaudvar és a Szeged-Rókus vasútállomás között, a bajai út vasúti átjárójában.
A Mávinform közlése szerint a balesetet okozó kamion a jól működő fénysorompó ellenére hajtott a sínekre. Az ütközés nyomán a mozdony és két kocsi kisiklott, a teherautó felborult.A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot.
A munkálatok várhatóan éjfélig tartanak majd az érintett szakaszon, ezért a MÁV azt javasolja a Szegedről Hódmezővásárhelyre, Orosházára és Békéscsabára utazóknak, hogy Szeged-Rókus állomáson szálljanak vonatra. +++
Szeged, 2000. július 1. (MTI) - Eltűnt a helyszínről annak a rakomány nélküli kamionnak a vezetője, amely szombaton, kevéssel fél öt előtt vonatnak ütközött Szegednél - közölte a szegedi rendőrkapitány az MTI-vel. Balogh Zoltán alezredes elmondta: a rendőrség körözést adott ki a kamion vezetője ellen.
"utastermek ajtajainak körablakai hiányoztak és egy asztal"
Ha tudod a kocsi számát, írd meg, így gyorsabban intézhetem a pótlást.
Egy hír a MTI-től. Kár hogy Leó a hétvégén nincs közöttünk, most biztos többet tudnánk!
A sofőr a szemtanúk szerint a fejét fogva hagyta el a helyszínt, elképzelhető tehát, hogy megsérült.
A baleset, amelyben a mozdonyvezető és két utas megsérült, kevéssel délután fél öt előtt történt a szegedi személypályaudvar és a Szeged-Rókus vasútállomás között, a bajai út vasúti átjárójában.
A Mávinform közlése szerint a balesetet okozó kamion a jól működő fénysorompó ellenére hajtott a sínekre. Az ütközés nyomán a mozdony és két kocsi kisiklott, a teherautó felborult.A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot.
A munkálatok várhatóan éjfélig tartanak majd az érintett szakaszon, ezért a MÁV azt javasolja a Szegedről Hódmezővásárhelyre, Orosházára és Békéscsabára utazóknak, hogy Szeged-Rókus állomáson szálljanak vonatra. +++
Éjféltől változások lesznek a menetrendben. Hatályba lépnek az 1.sz. Menetrendi értesítőben kiadott változások. Ehhez kiadtak még egy távírati módosítást is, ami néhány plusz változást is tartalmaz az 1. pótlék nyomdahibáinak módosításán kívül, ezzel a 2000-2001.-es menetrendi időszakra kiadott menetrend módosításainak száma: 4 .
Ha kell valakinek a módosítás tartalma, küldjön egy e-mailt.
A honlapomon megvan a 2.sz módosítás, és hétfőn 22 óra körül, (remélem lesz időm :-) a többi módosítást is elérhetővé teszem.
Más
Mától nem lehet a 20%-os kedvezményt biztosító füzetjegyet megvásárolni, mivel a MÁV-nál úgy ítélték meg, hogy a kedvezményt igénybe vevők munkábajárásra használták ezt a kedvezményt, és ezért nem tudták elérni a tervezett bevételeket. (info-NÉPSZABADSÁG (is)
Véletlenül sem gondoltak arra, hogy a lehetetlen csatlakozási (nem) lehetőségek, a szolgáltatási színvonal romlása, a szolgáltatási minőséggel nem összhangban álló IC pótdíj készteti arra az embereket, hogy más közlekedési eszközzel utazzanak?
Üdv, mindenkinek! A vizsgaidőszak után most volt időm végigolvasni az utóbbi néhány hét során folytatott beszélgetéseket. Néhány régebbi témára is most tudok válaszolni.
manhattani ! (11591)
"Elolvastam figyelmesen, amit írtál. Javaslataid egyik csoportja: -a MÁV vezetése újuljon meg, a főnökök dolgozzanak sokkal jobban és eredményesebben (még építsék is le maguk egy részét), és újítsák meg a MÁV-ot is. Te is úgy látod, hogy a MÁV megújulásképtelen. Én is. Belülről várni a megújulást hiú ábránd. Tehát dolgozza ki az új rendszert a minisztérium, és erőltesse rá a rúgkapáló, ellenkező MÁV-ra."
Szerintem az lenne a legjobb, ha valamilyen erőnek (külső-belső mindegy) sikerülne megindítani egy olyan átalakulási folyamatot, ami során egy tényleges reform menne végbe. Ennek velejárói a vezetőcserék. Főleg, ha figyelembe veszzük, hogy a vezetői létszámot 1 %-al csökkentették, miközben a végrehajtó szolgálat létszámát 25%-al.
"Javaslataid másik csoportja: -nagy műszaki fejlesztés (a Bézéemóténál jobb motorvonat, légkondicionált gyorsok, az ingavonatokat talán kifelejtetted, számítógépes rendszerek, stb.). Új motorvonat darabonként sok száz millió forint. Légkondicionáltra cserélni több száz gyorsvonati kocsit sem kis pénz. Úgy becsülöm, ez belekerülne száz vagy több milliárd forintba. Ezt reális tervnek látod? "
Ezt látom, a piacon maradás, a versenyképesség elérésének egyetlen lehetőségének. Befektetés nélkül nem lehet, vagy nagyon nehéz lenne versenyben maradni. És, ha európai vasúttársaságokkal kell versenyezni, akkor ezek nélkül a fejlesztések nélkül elég nehezen menne.
"Akkor, amikor egyetlen milliárd forinttal érezhetően javítani lehet a botrányosan alulfizetett kórházi nővérek bérét?"
Ez egy teljesen más terület. Az egészségügy problémáinak megoldását nem a közlekedés problémáinak növelésével kell megoldani...
"Melyik tervet látod megvalósíthatónak? Szerintem egyik sem járható út. Ezért csak egy kiutat látok: a darabolást. Ez sok esetben jól működött: a hatalmas és veszeteséges nagy vas- és acélkombinátok helyén sok nyereséges kft működik."
Ez rendben van. Csakhogy itt nem arról a darabolásról van szó, hogy vonalanként szétválasztjuk a MÁV-ot, hanem arról, hogy az alaptevékenységeket választjuk szét. Az általad írt példa ezért nem jó, mert ott az öntöde, a feldolgozás stb. került szétválasztásra. Azaz különböző területileg is elkülönülő egységek. Az igazi darabolása a MÁVnak az lenne, ha pl. a 80-90 vonalak lenne egy cég, egy másik az 1-20 as vonalak, stb. Akkor azok versenyezhetnének, de azt, hogy pályavasút versenyezzen (kivel???) nem látom reális dolognak. A kereskedő vasutat pedig vagy ugyanúgy, vagy jobban támogatja az állam, mint most a MÁV-ot, ha versenyben akarják tartani a külföldi társaságokkal .
Ha végiggondoljuk, nem kellene pályavasút + több darabra osztott ker. vasút.
Ami kellene: egy logisztikai irányítás ami felelne a pálya, gépek, kocsik, stb.-ért, azaz az üzemeltető eszközökért és kellene egy marketingszemléletű irányítás, ami a szolgáltatásokat irányítaná, azaz a vevők igényeit legjobban kielégítve, használná az eszközöket. Ezek után meg kellene kezdeni egy minőségbiztosítási rendszer ISO 9001 (esetleg először a 9002) bevezetését.
Az egészet irányítaná egy kislétszámú menedzsment, ami közlekedési és gazdasági szakemberekből állna. És akkor nem kellene 5 vez.ig helyettes, 4 szakigazgatóság, 7 területi igazgatóság, stb.
"Emellett rengeteg kisebb ellenérvem van arról, amit nekem feleltél, de nem szívesen tölteném ezt a topicot ezzel. Ha akarsz, írj privátban, és én is úgy felelek. (Így próbálom kiprovokálni a topicot olvasó tömegekből, hogy Nem privátba! Itt akarjuk olvasni az ellenérveidet!!) De ha nem akarsz, semmi gond. "
Ha gondolod, magánban válaszolsz, de szerintem van akit érdekelhetnek az érvek-ellenérvek itt a topic olvasók között...
Bz forever ! (11631)
"Talán csak a Bz-k fűtésével kapcsolatban nyilatkoztam volna annyit,hogy nem tudom az ország más részein milyen állapotban van a Bz-k fűtése de itt Sm-en nem szokott sem büdös lenni sem hideg.(néhány mellékkel szokott gond lenni de a villanyszerelők meg azért vannak)."
Nálunk viszont télen hideg van ( szentesi Bz-k.) és főleg a régi mellékkocsikban olyan büdös és füst van, hogy a kocsi belső fala fekete szokott lenni a koromtól...
kod ! (12126)
"A mellékvonalakkal kapcsolatban van egy felvetésem és erre kérem a reagálásotokat: szóba került-e már, hogy a mellékvonalakon, illetve a törzshálózaton kívül eső vonalakon az emberi munkaerő kiváltása. Rugós váltókkal, MERÁFI-val felszerelni egy-egy vonalat, példának okáért a 130-ast, ahol majd minden állomáson két váltókezelő van. Tudjátok mit: ne is legyenek rugós váltók, csináljanak öszvért az öszvérebbnél, tegyenek villamos állítóművet a váltókra, melyeket a forgalmi irodából lehet állítani. Csekély ráfordítással rengeteg ember munkáját meg lehetne spórolni. Ez ráadásul azért is fontos lenne, mert a költségek javarészét a vasútnál az állandó költségek teszik ki, ebbe pedig bele tartozik az is, hogy a bakternak akkor is a helyén kell lennie, ha egy vonat, vagy 100 vonat közlekedik. Erre ösztönöznek szeintem a bankok is. Nem véletlenül adnak szívesebben pénzt regionális jellegű vonalak fejlesztésére. Ha elindulna egy ilyen mellékvonali "ember-spóroló" beruházás sorozat, akkor a MÁV létszáma nem csak tovább csökkenne, hanem a szociális költségeket is le lehetne faragni (pl. MÁV-kórház fenntartása stb.). "
Az emberi munkaerő kiváltása egy bizonyos határig elfogadható, illetve szükséges. A MÁV viszont átesett ebben ( is ) a ló másik oldalára. Sajnos a vezetők egyes rétege azt hiszi, hogy a MERÁFI, stb jók. Nekik igen, mert vonattal ezeken a vonalakon soha sem utaznak, és a bérmegtakarításból a milliós prémiumokat zsebre tehetik. Szerintem nem kellene a vasutat a busztársaságok által nyújtott színvonalra süllyeszteni az állomási utaskiszolgálás tekintetében. Ez még ma a vasút előnye: fűtött, világított, (jobb helyeken) tisztán tartott várótermek, folyamatos utastájékoztatás.
A forgalom biztonsága is sokkal jobb egy D55 berendezés esetén, mint a MERÁFI rendszerben.
ifj. Kiss_László ! (12220)
"MEFI: A 121-esen MEFI van. Ha jól tudom, 70 embert váltottak ki vele. Kiszomboron, Kiszombor megállón és Nagylaki Kendergyár mh-n megszűnt a szolgálat. Szőreg, Apátfalva, Magyarbánhegyes, Medgyesegyháza és Mezőkovácsháza rugós váltókkal felszerelt MEFI-állomás. Nagylak, Csanádpalota és Kiszombor mrh. Kérdés: 600 millióért ne-e inkább a pályát kellett volna helyrepofozni? "
Attól függ kinek. Annak akinek igencsak sokat hozott ez a hülyeség annak nem, az utasoknak pedig igen. Egyébként érdekes, hogy mi került 600 millióba, amikor 8 váltót cseréltek db.-onként ~2 millióért, plusz egy kevés bizt. ber...
kod ! (12284)
"A 130-as hivatalosan nem mellékvonal, hanem B1 kategóriás országos fővonal. A vonatszámok is ezt mutatják. Más kérdés, hogy a forgalma (főleg Matrfű - Hódmezővh. - Makó között) gyenge." Úgy fogalmaztam, hogy a törzshálózaton kívüli vonalakon. Lehet, hogy a 130-as a törzshálózat része, de ahogy mondod, a forgalmán nem látszik. Ha rajtam múlna ott is kiépítenék egy KÖFI-t, pl. mint amilyen a 80c-n (100c-n van).
A KÖFI lényege, hogy a nagy forgalom központból legyen irányítható, azaz egy vonalirányító felügyeletében legyen a vonal irányítása, aki jól átlátja a forgalmi helyzetet. Jelentősége szerintem a számítógépes forgalomirányítással csökkenni fog, mivel ott a forgalmi szolgálattevő is láthatja a vonal forgalmi helyzetét, és annak megfelelően tudja szabályozni a vonal forgalmát. Tehát ilyen kisforgalmú vonalon nagy hülyeség lenne a KÖFI bevezetése.
Helyette az állomásokra egyszerűsített D55 biztbert lehetne telepíteni, ezzel az állomási létszám 1+1 főre csökkenthető.
Carpy ! (12364)
"Kkalmi!
"Ha megszüntetik, a probléma nem oldódik meg, csak átkerül a veszteség a VOLÁN-hoz."
Ezt nem ertem. En ugy tapasztaltam, hogy a Volanok nem ugy tekintenek az utasokra, mint a veszteseg okozoira...
Ahol nem el meg a vasut, ott az autobuszkozlekedes meg nagyon gazdasagos lehet. "
Valami félreértés lehet. Én soha nem mondtam, hogy az utasok okozzák a veszteséget! Amit mondtam, hogy az utasoknak fizetett állami árkiegészítést, többen veszteségnek számoltak el. Ez pedig hiba, mert ez nem veszteség, hanem a vasút (vagy bármelyik társaság, ami állami megrendeléseket teljesít) által jogosan kért összeg. Ezt az összeget viszont végeredményben nem a vasút kapja meg, hanem a szolgáltatást igénybevevő utasok.
GEORGIE ! (12600)
"A nemdohanyzokrol szolo torvenyt szerintem a MAV csak akkor fogja komolyan venni, ha valamilyen civil szervezet, vagy az allampolgari jogok biztosa vizsgalatot indit ez ugyben, illetve ha jo sajtokampannyal fuszrezve beperlik a MAV-ot, mondjuk 200 milkara.Ez szerintem nem megoldas, de amit az IC-n is lehet tapasztalni, szerintem itt csak akkor lesz valami fejlodes, ha nem a kutya farkaval, hanem a fejevel foglalkoznak. "
A dohányzás problémáját NEM A MÁVNAK kell megoldani. Amit most kitaláltak szerintem hülyeség: Egyes vonalakon bevezetik a nemdohányzó kocsikkal közlekedő vonatokat, és a nemdohányzó IC-ket.
Ha van lehetőség (dohányzó kocsi a vonatban) akkor szerintem illene biztosítani a dohányzás lehetőségét. Főleg azért, mert sokan azért is választják a vonatot, mert lehet dohányozni. A dohányzás elleni kampányt nem a MÁV-nak hanem az erre szakosodott szervezeteknek, illetve az Eü. minisztériumnak kell folytatni. Tv reklám, tájékoztató kiadványok, iskolai tanórákon, stb formában.
A MÁV mint szolgáltató cég csak az igényeket kell, hogy kielégítse, azaz, ha az emberek dohányozni akarnak, akkor biztosítani kell a lehetőséget. Ha nincs igény, tehát sikerült az embereket MEGGYŐZNI, és nem kényszeríteni, akkor kell ezt a nemdohányzóknak közlekedő IC-ket és egyes vonalakon közlekedő nemdohányzó vonatok rendszert bevezetni.
Egyébként aki dohányzik az a mai rendszerben is dohányzik, csak, ha megbüntetik, legfeljebb többé nem utazik vonattal, hanem megy autóval... (vagy jobban vigyáz, ne lássák meg...)
DJ. Bakter ! (12693)
" Szerintem meg igy is lehet latni az utazasi igenyeket, csak akarni kell. "
Természetesen lehet látni, csak sokkal bonyolultabb a hagyományos módszerek alkalmazása. Sokkal olcsóbb a számítógépes jegyeladás bevezetése, mint egy nagyobb, a teljes hálózatra kiterjedő utasszámlálást elvégezni. És az ilyen rendszerből nyert adatokat sokminden másra is fel lehet használni...
Ma 12:42-kor láttam a felsőlajosi sorompónál, hogy a 2111 Csörgő húzta MD3042-t a szerelvényével. 3-4 perc késésük volt. Jól nézett ki. Ez állandó összeállítás, vagy csak alkalmi, vagy éppen segélyezés volt?
Üdvözlök mindnenkit. Sajnos eddig nem tudtam ennek az oldalnak a létezéséről, de most már szinte "állandóan" itt leszek amikor az időm csak engedi. Vasútőrült vagyok én is mint nagyon sokan mások is. Debreceni vagyok de Bp.-n dolgozok. Már elkezdtem saját web oldalam elkészítését amin NEM más web oldalakról másol fotók és műszaki leírások is leszek. Amint kész van mindenkit értesítek itt.
Sziasztok.
V43 !
06.30.-án 13 éves vasút mániás fiammal csavarogtunk Fradiban, és a nyitott műhely kapun át láttuk 001-t eredeti festéssel (vil.kék-sötét kék + vörös csillag kontur). Gyönyörű ! Nem ártana mindet visszafesteni !
Tegnap ismét volt alkalmam megállapítani, hogy milyen ritka jól vannak eltalálva a Bx-ek ülései. Ugyan nincsenek fejtámlák, de az üléspozíció miattnem is hiányzik. Tömése is épp jó, se túl puha se túl kemény. És - szemben az IC-k buszüléseivel - a hátat pont jó helyen támasztják meg és nem éreztetik velem, hogy én magasabb vagyok mint amit az UIC átlagosnak tart. Panasz a hölgyek részéről a műbőrborítás. Engem csak a néhány hiányzó dolog (az utastermek ajtajainak körablakai hiányoztak és egy asztal) zavart. Hazafelé 200-as Bz-t "vettem igénybe". Ennek üléseit a Bx-hez képest túl merőlegesnek találtam és nehezebb kényelmes pozíciót találni (itt elkél a fejtámla). Tudom, itt a szűk páholyosztás behatárol, de én a Bx-et kényelmesebbnek találtam. A rugózásnál azért látszik a második rugólépcső, a több tengely és a nagyobb tengelytáv. Azért a Bz sem kényelmetlen, de a Bx számomra kellemesebb. (nem tudom, hogy kisebb magasságúak hogy vélekednek erről)
Hát én biztosan nem fogom közvetíteni a papírháborút. :-)))
Akkor miért Z? Mo-n van MV és AV, egyik sem azonos a Z-vel. Ahol a Z müködik, ott van értelme követni, vannak hozzá dátumok, vannak hozzá információk (lásd: ZAV-listák). Itt nincs hozzá se dátum, se semmi, de még a GF fönöke sem tudja, melyik mozdonnyal mi lesz.
czzf50:
Felejtsük már el ezt a villogást! A Z betű egy jelölés. Ha egy mozdonyt felállítanak, lehet e.mailezni és javítani a listát.
takilaci:
Az általad említett mozdony a Rapid 2 becenévre hallgat, ez rá is van írva az elejére. Ugyanazt csinálták vele, mint a 017-es NOHAB-bal: méregdrégén felújították, és most egy Pft kocsit huzigálnak vele. Egyik áramszedője félpantográf, és még kamerát is szereltek a tetejére a felsővezeték viselkedésének rögzítésére.
A franciák nem voltak hajlandók megvenni a szardíniai mozdonyokat, de egyre több gépre van szükségük, talán még az 50 db lezsírozott mozdonyukat is újra forgalomba állítják???
Távírópóznák:
A 15-ösön Soprontól Kópházáig kivágátk őket, csak a csonkjuk van meg. Kópházától Nagycenkig állnak az oszlopok, de a sok vezetéket és a tartókat leszedték és most kampóval egy fekete burkolatú kábel húzódik rajta végig. Nagycenktől Lövőig (?; de idáig biztosan) még megvan eredetiben, igaz néhol egy-egy vezeték le van szakadva. Lövőtől(?) Szombathelyig az eredeti oszlopokon szinén egy fekete burkolatú kábel húzódik.
Hát, Cell felé, az ívben állnak már a zöld rácsos oszlopok, valamint ameddig elláttam, az északi vágányon (most meg nem mondom, hogy ez a bal vagy a jobb...) a betonoszlopok is , és az állomás ugyanezen végén áll néhány oszlop, ezenkívül néhány le van a vágány mellé fekvtetve, és a helye kiásva. De a peronok magasságában még nincs semmi. Igaz ezt kevésbé figyeltem, majd a többiek pontosítják...
A forrás a hétkötetes Magyar Vasúttörténet c. könyv. Ebben sajnos csak a GySEV kocsik vannak pályaszámra lebontva. A MÁV-osokról csak típusmegjelölések vannak:
WRRo 88-67 000 ex 19-41 (készült:1990.)
WRRo 88-67 001 ex 85-51 003 (k.: 1991.)
WRRo 88-67 002...007 ex 92-47 (k.: 1992.)
Ap 10-67 000...001 ex 20-47 (k.: 1994.)
Bp 20-67 000...017 ex 19-47 és 20-47 (k.:1994.)
Ap 10-67 001...014 ex 19-47 ((nem én gépeltem el!!)) (k.: 1995.)
Bp 20-67 018...058 ex 19-27 és 19-47 és 20-47 (k.:1995.)
WRR 88-67 008 ex 19-47 (k.:1996.)
Ap 10-67 015...018 ex 19-47 (k.: 1996.)
Bp 20-67 059...078 ex 20-47 (k.:1996.)
Ap 10-67 019...023 ex 19-47 (k.:1997.)
Bp 20-67 079...087 ex 20-47 (k.:1997.)
WRR 88-67 009...014 ex 19-47 és 92-47 (k.: 1998.)
>GySEV-nel a "regi" ajtos IC kocsik kozepszama rendre 20-33 es 10-33 es a palyaszamok 300-tol kezdodnek, azt nem tudom hogy ott a 20-67 es 10-67 nel ujra kezdodok-e a szamozas, 300-tol, vagy folytatodik...
Pontosítanék:
A GySEV régi ajtós IC-kocsijai:
10-33 000...002 (ex MÁV 51 55 19-47 018-8; ex 51 55 92-47 032 és 031)
20-33 000...005 (ex MÁV 51 55 19-47 015 és 016 és 025; ex 51 55 92-47 048 és 040; ex 51 55 95-41 013)
20-33 100...103 (ex 50 55 20-47 145 és 147 és 148. ezen kocsik kétfeszültségűek: 1500 V 50 Hz, 1000 V 16 2/3 Hz)
A GySEV "új ajtós" IC-kocsijai:
10-67 300 (ex 51 55 92-47 006-3)
20-67 300...302 (ex 51 55 92-47 026 és 028 és 030)
"Állított olyat is, hogy csak 3 mozdony van, ami át tud jönni Magyarországra. Kicsit
furcsálltam - 1014-ből van 16 darab, a 3 db 1012-est nem is említve. Lehet, hogy a magyar
rendszerű jelfeladás - vonatbefolyásolás - rádió nincs mindegyikbe beépítve ? "
Szóval:
1014-böl 18 db van (a 2 db 1114 is átalakult már 1014-nek), amiböl 4 db van felszerelve MAV EÉVB-vel és rádióval. A többi az 1-es vonalon nem járhat be, csak Sopronon át Deutschkreuz-ba. Amikor V63 megy helyettük, nos akkor általában már csak 1 vagy 0 üzemképes a 4-böl. Néha az ÖBB nem adja be, mert kell neki más célra (személyvonatra).
V63 001 kívülröl régi festésüre van újrafényezve, vörös csillag, zománctábla, oldalán öntött tábla, alatta futóképes forgóváz, így üzemképtelenül kerül a skanzenbe. Lehet, hogy már ott van, ha nincs, akkor Ferencváros GF-en van. V63 002, 003 szétvágva, 003 két fülkéje eltéve baleset esetére.
99.12.08. A fradiban volt. Ott van most is, és ha a képet nem keverem össze, 04.03-án a fordítón készült képen már látszanak festés nyomai. Hétfőn bemutatom a képet, ha a készítője megerősíti amit látni vélek.
A Regio-Swinger-ről 5 képet felraktam a tárra, ebből egy itt látható.
Nem dadogok, csak az előbb kihagytam két /-t. Bocs.
mdbz
99.12.08. A fradiban volt. Ott van most is, és ha a képet nem keverem össze, 04.03-án a fordítón készült képen már látszanak festés nyomai. Hétfőn bemutatom a képet, ha a készítője megerősíti amit látni vélek.
A Regio-Swinger-ről 5 képet felraktam a tárra, ebből egy itt látható.
Sziasztok sracok!
MOst irok ide eloszor de a varosiba rendszeresen.Latom szepszammal vannak ismeros nevek de aki nem ismer azoknak leirom.22eves vagyok 5-eve dolgozok a Miskolc GF-en,dizelmozdony szerelokent.Most megis egy luke kerdes jon:Az m41 esek alvazan(fogovaz felett)talalhato egy erdekes csuklos szerkentyu szaknyelven Z-alaku bekotes,muhelynyelven ivbeallo,kanyarbeallo(v46-oson is van).Valaki tud rola hogy mi celt szolgal?Nem lett volna eleg egy egyszeru gombtanyer/csesze mint a dacian?
Mas azt tudtatok hogy az M41 2175 hagyomanyos motorral jott vissza a fomuhelybol(sammi szamitogepes csiricsare)?Ugy tudom 10db fotengely torese utan rajottek hogy az ujitas nem valt be.
Na hali.
Mdbz jól mondta,tegnap járt Sm-en a Adtranz Daymler Chrysler Rail System (remélem jól írtam) billenőszekrényes motorvonata.Szép is meg jó is és ami a lényeg drága is.Én éppen ezért még a Bz-k mellett maradok.
Sziasztok!
Lehóczki Gabi üzeni, hogy Balatonföldváron most fotózta a Keszthely felé tartó Szent István IC-t a következő vonatösszeállításban:
V43 1379+IC motorvonat vezérlőkocsi+4-5 IC motorvonat közbenső kocsi.
Azaz, egységes szerelvényt húzott, amiben nem volt motorkocsi, de a 4-résznél hosszabb volt.
werner írta tegnap délután Juditkának az északi parton Nohabbal közlekedő vonatokat, meg hogy a többi vonat az csörgő. Múlt heti tapasztalataim alapján jelentem hogy Szergej is többször előfordult. A Balatonból nemigen láttam a pályaszámokat, de a 158-ast többször is láttuk. Nagyon okádta a füstöt szegény! Ez különösen akkor volt kellemetlen, amikor szombaton reggel hazafelé a nagyobb élvezet kedvéért közvetlenül mögé ültünk be az első kocsiba a 977 sz. Celldömölk-Gyula gyorsvonaton. Néha eléggé megtelt a folyosó füsttel. Amúgy elég jól mentünk.
Lehet valahol részletesebben olvasni a Skanzen megnyitásáról? Mi kerül oda? Mi lesz a program? Már 14-től közlekedni fognak a Nyugatiból a skanzenvonatok? Van-e valahol, és kerül-e oda müködőképes Leó (V41, 42)?
Szegeny Samus IC-k kalvariaja nem ujdonsag.
Amig Szegedet bolgoditottak itt is volt olyan megfejtes, hogy az IC-t
a motorvonat mellekkocsiaibol Bp-s IC-kocsikkal,
vagy pedig Z1 kocsikbol osszeallitott Ic-vel potoltak.
Ez utobbi esetben meg a 007-es Gigant is lerandult Szegedre, es volt ugy, hogy a pot IC a Gigant meghibasodasa miatt kesett 2 orat!
Ismerve a gyartas koruli kaoszt egyebkent nem csoda, hogy gond van ezekkel a szerencsetlenekkel!
Elso ranezesre minden nagyon szep, nagyon jo, csak hasznalni ne kelljen!
Az egesz szerelvenybol talan csak a mellekkocsik ernek valamit, igaz az uleseket se europai meretre terveztek!
Végre be tudtam nézni egy rövid időre. Tegnap Szegeden az amcsi villamosozó csoport üldözése közben Rókuson végre sikerült lencsevégre kapnom Btzx801-t Vásárhely felől.
A menentrend buzerálgatása számomra kizárólag hobby. Ha nyerek egy ötöst a lottón, csakis akkor mennék a MÁV-hoz dolgozni, akkoris hobbyszinten jelképes összegért és nagy önállóság/szabadságfok mellett.
Mellesleg érdekelne néhány - bizonyára szupertitkos - infó, a személykocsik, mozdonyok, Bz-k számáról, pályasebességekről, eldugott kitérők pontos helyéről (pl. Tokorcs). Lehet ilyesmit kapni, vagy tényleg belső infó?
Hannoverben, a repülőtér alagútjában (már az állomáson ?) tegnap összeütközött 2 S-Bahn szerelvény, az egyik kisiklott. Csak 1-2 könnyebb sérült. A vonókészülékek összecsattantak, de a járműszekrények nem értek össze, nem látszott rajtuk sérülés.
Tegnap egy elég fura nap volt hazafelé a Liszt Ferenccel.
Bécsben mozdonycsere, Hegyeshalmon mozdonycsere - pedig korábban mindig Sissy hozta végig. Múlt héten, amikor kifelé mentem a Lehárral, akkor mondta az osztrák kalauz, hogy a Passau előtt kisiklott a Liszt, ezért nem jött át a Sissy - ezért volt kifelé is mozdonycsere. Állított olyat is, hogy csak 3 mozdony van, ami át tud jönni Magyarországra. Kicsit furcsálltam - 1014-ből van 16 darab, a 3 db 1012-est nem is említve. Lehet, hogy a magyar rendszerű jelfeladás - vonatbefolyásolás - rádió nincs mindegyikbe beépítve ?
A tegnapi Hegyeshalom - Budapest meg a dízelek jegyében telt. Hegyeshalmon M62 197 ácsorgott egy tehervonat előtt. Mosonmagyaróváron M62 200 (az M62 felirat alig látható, teljesen lekopott, a 200 frissen felfóliázva virított).
Kimle - az áramátalakító előtt árválkodik hónapok óta egy A109 ... feliratú jószág, Bcmot-ra hasonlít leginkább, a tetejére valami fel van szerelve - mintha valaha felsővezeték-építő munkagép lett volna. Elég romos, de a mellette levő kocsit már fel sem ismertem, annyira hiányos volt.
Kimlén átmentünk helytelen vágányra, Lébénynél vissza - mit csinálnak most arrafelé ? Nem előztünk semmit.
Győr - már szépen csillog az 520.034, a héten feltették a számokat is rá. Hamarosan vihetik a skanzenbe (lassan ideje is). M47 1201, M47 1202 csillogva-villogva egy kopottas Szöcske mögött bezárva ácsorogtak egy rakodó vágányon.
Komáromban az M47 1203 dolgozott, szintén nagyon vadonatúj pofája van még.
Utána meg egy Púpos ment Komárom felé gépmenetben - túl gyorsan téptünk el mellette, a számát nem láttam.
Bár Győrben már volt majdnem negyed óra késésünk, az Ovidius megvárt minket, mögöttünk eresztették el. Ilyenkor miért nem megy előre Komáromig vagy Tatabányáig, és előzi meg a Liszt Ferenc ott ? Felesleges az Ovidis-t is elverni a Liszt késése miatt (átszállni meg a Keletiben is lehet).
Tavaly ősz óta második alkalom, hogy megállt Kelenföldön a Liszt (az első alkalommal is volt vagy 10-15 perc késése). Úgy láttam, én voltam az egyetlen leszálló - más nem használta ki a váratlan alkalmat. Egy szem vasutas szállt fel (ugyanazon az ajtón, ahol én le :-), még figyelmeztetett is, hogy ez csak Kelenföld.
> akkor most mi van a jelvényekkel?
Úgy látszik, a sok huzavona miatt a tisztelt társaság megúnta. Abban maradtunk plebejussal, mi nem erőltetjük.
A jelvénytervek - a négy család - megtekinthetőek . Ha kellően sokan mondanak véleményt, és van egy határozott többség, akkor a következő menetben lehet a nyertes család képeiből válogatni, illetve új képeket megrendelni. Célszerű lenne azért a sokféleséget is valahogy korlátozni - tehát pl. a Nohabot választók egymás közt megegyeznek, hogy melyik nohabos képet kérik, hasonlóan MD vagy Bz (lesz ilyen ? :-) témájúból is csak egy-egy legyen.
A vonat sebessége több helyen is elérte a 120 km/h sebességet, csak nem a tervezett Pácsony-Vasvár szakaszon. Igazad van, a MÁV-nak még jó sokáig nincs szüksége szekrénydöntögetésre.
Persze a beépített teljesítmény is messze felülmúlja jelenlegi igényeinket. A 2x559 kW lehetővé teszi hogy a 116 tonnás szerelvény 160-nal közlekedjen. Horvátországban 28 ezreléken 85-öt tudott.
Juditka!
Reggelenként a 8649/8642 Tapolca-Fonyód között is eleg rendszeresen NOHAB. Ez szokott később 9705-nek fordulni.
Menetrendőrültnek nem jelentkezem, mert már az vagyok. Megbeszélés érdekes lenne, ha sikerül olyan időpontra tenni, amikor ráérek. Jövő héten valamikor? Pl. 7fő vagy kedd.
Sok minden érdekesről kéne még írnom, de nem bírom idegekkel, álmos vagyok! Üdv mindenkinek, akkor most mi van a jelvényekkel?
Csak a 88-67 000 és 001 a WRRo (ezek BRo-ból készültek), a többi WRR lenne, de ha jól emlékszem, Dunakeszi valamelyiket tévedésböl WRRo-nak feliratozta, talán már leszedték a felesleges betüt. 88-67 000-022-ig vannak, 23 darab. 008-tól kezdve tárcsafékesek.
Megnéztem néhány képet a 2130-ról, és úgy tűnik, hogy már 1978-ban is ilyen volt. Legalábbis ezt sikerült kibogarásznom :-) Ami az átszámozást illeti, az ki van csukva. Ez a gép 2130-as számmal gördült ki a gyárkapun.
Mennyivel akartatok, illetve mennyivel mentetek a DB 612-vel? Valami 120 km/h-ról hallottam, gondolom ez is maradt az álmok szintjén. Szerintem nekünk egyelöre nincs szükségünk szekrénydöntögetös motorvonatokra, mivel a nem villamosított kanyargós vonalakon a pályaállapot miatt nem lehet gyorsabban menni.
Hello, jó estét, Vasútbarátaim! :-)
Egy kis segítséget kérnék Tőletek: hol tudnék a neten CFR menetrendet elérni? A www.cfr.ro link a mercurio-ról süket, mint az ágyú.... :-(((
Köszi előre is!
Z67
Ma, egy Horvátországból hazafelé tartó német motorvonat (BR 612) érintette kis hazánkat Gyékényes-Nagykanizsa-Zalaszentiván-Szombathely-Sopron utvonalon. Zalaszentiván-Szombathely között bemutatót tartottak a MÁV szakemberei részére. A bemutató a szombathelyi gépészeti főnökségen folytatódott, ahol bemutatták a billenőszekrény működését. A vonat a "rózsaszín álom" kategóriába tartozik, legalábbis számunkra. A horvátok állítólag vesznek 7 db-ot. (Zágráb-Bécs). Menet köben a szekrénydőlés bemutatója kicsit félre sikerült, mert ahol a sebesség és az ív miatt működött volna, ott egy utátjáró miatt le kellett lasítani. Holnap remélem lesznek képeim is.
Ugy ket hete irta valaki, hogy operative leszedtek a nyiregyhazi vonalrol a Selyemhernyokat, mert rajottek, hogy picik :))))
Normal szerelveny alatt nem tudom mit ertesz, szoval most jojjon egy kis IC kocsi katalogus:
Normal IC kocsik:
2.o:
20-67 Bp Palyaszamok: 000-09x
1.o:
10-67 Ap Palyaszamok: 000-02x
Etkezo betujele, kozepszama se megy fejbol, nem akarok hulyesegeket irni, mert ott van is egy kis kavaras, de ehhez papir kell...
Selyemhernyo 2. o. mellekkocsi: (kozepszamok nem mennek fejbol)
Bmxz 000-tol 002-ig
1.o mellekkocsi:
Amxz 000-tol 002-ig
Vezerlokocsi:
Bmxtz 001-003-ig (Ugy ezeket is elvileg 000-val kellett volna kezdeni, na de sebaj)
GySEV-nel a "regi" ajtos IC kocsik kozepszama rendre 20-33 es 10-33 es a palyaszamok 300-tol kezdodnek, azt nem tudom hogy ott a 20-67 es 10-67 nel ujra kezdodok-e a szamozas, 300-tol, vagy folytatodik...
Csabi
Es meg ugye jarnak IC-ben Z1-es es Z2-es kocsik is...
"Biztos, hogy a Szent Istvanon a motorkocsit lattad?"
Valószínűleg neked van igazad, vezérlőkocsi volt, nem motor. Egy pillanat húzott el mellettem az IC, csak annyit tudtam elolvasni az oldalan, hogy "Varga László". Aztán amikor láttam, hogy "nincs meg a vége", még gyorsan megszámoltam, hogy hány kocsis volt, de ezután már messze járt a vonat. Azt hiszem, valamelyik este részletesen megvizsgálom majd a Délin.
"Vegulis a 3 hernyobol dobtak ossze egy vonatot"
Ezek szereint Nyíregyházára most nem jár selyemhernyó?
És lenne még egy kérdésem: A normál szerelvény kocsijainak mi a betűjelzése és a pályaszáma?
Ha lenne gépem, akkor se biztos, hogy merném használni.
Mostanában elég sok kellemetlen esetet hallottam ilyenekről.
Na jó egyszer egy kölcsöngéppel lekaptam Miskolcon a kormányvonatot.
U.I.: Azt a berakott képet én nem látom rendesen. Mintha hőtérkép lenne...:-))))
Ezek szerint ti már sejtettétek ezt, vagy valaki bennfentes?
Voni! Biztos, hogy a Szent Istvanon a motorkocsit lattad? En ugyanezt a vezerlokocsival lattam elodani. Vegulis a 3 hernyobol dobtak ossze egy vonatot, mert mind a 3 Bmxz benne van.
P.S: Asszem vasarnap ki is probalom...
Igencsak bennevolnék, van még 5letem bőven (tulajdonképpen a fejemben hordok egy komplett IC és gyorsvonati alapmenetrend javaslatot). Kik a menetrendőrültek rajtunk kívül?
Köszönöm szépen az értékes információkat. Amúgy nem vagyok én türelmetlen, csak már kíváncsi voltam nagyon, mert május 22. óta nem vitt arrafelé a jósorom. De remélhetoleg 2 hét múlva kelloképpen kiélhetem magam :)).
A magam részérol imádok Nohabozni és nagyon büszke bizonyítéknak érzem magam, arra vonatkozóan, hogy ez nem is kizárólag "férfimunka"!
Lényegében elfogadom amit írsz, de azt hiszem most jutottunk el odáig, hogy ezek már olyan javítások, amihez a jelenlegi fordabeosztáshoz hozzá kellene nyúlni.
OFF
Egyszer leülhetnénk személyesen is megbeszélni ezeket (esetleg pár menetrendes még társulhatna)
Ma nem akármit láttam! Nagytétény-Diósdnál voltam, s jött a Szt. István IC (Keszthely felé): Szili + a 001-es selyemhernyó motorkocsija + 4 db selyemhernyós mellékkocsi (és a végén nem volt vezérlőkocsi). Ezek szerint már a selyemhernyókat is keverik!!! Kettőből összedobtak egy működőt...
Szerintem a Csörgők amikor kijöttek a gyárból egységesebbek lehettek,csakhát Szolnok most már belekeverhetett.És akkor ezek szerint már nincs is min csodálkozni.
Még járnak. Nekem sikerült is utazni a 010-zel, de láttam működés közben a 006-ost (a 29-esen és a 30b-n) és a 020-ast is (Őt csak a 30b-n).
002 és 019 Tapolcán áll :-(
A féksúlytáblák a 2105-ön például középen vannak, pedig öregebb, mint a 2130, úgyhogy szerintem később kerültek oda. Láttam egy képet a 2103-ról 1973-ból, a táblák ott is középen voltak. A hézagok pedig elég furcsák, mert sok alacsonyabb pályaszámú gépről hiányoznak, de a 2115-ön az egyik oldalon megvannak, a másikon nincsenek.
A legjobban a Pécsi IC-k menetrendje van elcseszve.
Pécs-Bp: 6.10, 7.55, (10.55,) 13,20, 15.45, 18.05
Bp-Pécs: 6.40, 9.45, (12.10,) 14.35, 17.00, 19.30
Ez már abszolút nem ütemes menetrend.
Maradna a Zágráb-Nyíregy ahogy most, de együtt a Cracoviaval visszafelé is (Bp-ről 20.05-kor).
21.05-kor Bp-Mis sebes lenne, ennek a fordája: Mis 3.50-Bp. 6.37, Bp 8.05-Saújhely-Szlovákia, vissza Szlovákia-Saújhely15.59-Bp.19.47, Bp 21.05-Mis.
Igazad van, 2 vonat nem kell, de hova lett a Sirava? Miskolcról megszűnt a 9.35-ös gyors, ami továbbment Keszthelyre (mellesleg anyámék rendre a Sirava-val jártak Pestre, és soha nem panaszkodtak arra, hogy túlságosan üres volt a vonat - nyugdíjasként pedig nem fizetnek 340-et a 9.00-es IC-re, jönnek inkább a 7.25-sel).
Az egyeztetés azért nem lehet túl nehéz. Megszűnt a Sirava, így Kassára nincs is délután/este normális vonat. A Cracovia éjfél körülre érne oda, nem éjjel 1 óra után, szlovákoknak biztos jobb lenne.
Én nem támogatom a csereberét több okból sem:
a Bp-Miskolc-Nyíregy vonat így 21:05-kor indulna, Miskolcról 23:28-kor indulna Nyíregyre és 00:44-re érkezne. Ezelőtt csak a 63-2 van a 100c vonalon, ennek sajna fél 11 körül kell indulnia miskolcról.
Nem nagyon lépne el az 569-tól az 5609 (ex-Avas), ez nem túl erős indok a szememben.
A nemzetközi egyeztetés pedig (szerintem) nem ilyen egyszerű.
Ja, és jó!!! pr-munkával bele lehetne verni az emberekbe, hogy 6:00/6:30-kor és 7:30-kor van IC.
Szerintem az IC utasai max. 1 hónapon belül újra utaznak, tehát akár szórólappal, akár a hangosban lehetne mondani a várható változásokat és akkor nem lenne nagy gond.
A miskolc-keszthelyi vonatokkal egyébként is van bajom. Nyáron nagyon szép, hogy az ágcsernyői vonat lemegy Keszthelyre, de télen mi indokolja, hogy az 5209-2 és az 5609-2 külön menjen 20-40 percre egymás mögött délelőtt a 30-ason?????
Aki tudja, mondja!
Tegnap láttam egy Szergejt, de nem ám akárhol. A Kőbányai úton.
Húzták be a GANZ-ba, totál le volt csupaszítva, át lehetett látni rajta, semmi fényezés, semmi ablakok, tisztára mint egy csontváz.
Ez az a balesetes lehetett, vagy mindíg ilyen állapotban viszik a mozdonyokat nagyjavításra?
Gyuri!
EC41, EC63-2, IC506 (amíg 16.00 volt), IC508, EC40, IC501 is a kedvenceim!))))))). Ne báncsuk őket!
Van egy építő kérdésem: Cracovia miért ne mehetne Keszthelyre?
Miskolc 7.05, Keleti 9.37/10.05 stb, vissza Keleti 19.43/20.05 Miskolc 22.25 - szlovákokkal és lengyelekkel meg kellene egyezni, hogy egy órával korábban megy a vonat visszafelé. Lengyelek csak szívesebben utaznak Balcsira mint Pécsre.
A Nyíregy-Zágráb kocsikat pedig Miskolcon hozzácsapnák/leszednék Cracoviához/ról. Ha a 7-s IC megszűnik, a 7.05-ös utasszáma megnőne, ősrégi megszokás Miskolcon, hogy 7 órakor van vonat főfaluba. És a nyíregyi vonat is távolabb kerülne IC569-től.
7.35-kor pedig indulna az Ózd-Bp gyors, miskolci kocsikkal erősítve.
az IC569 miatt a reggeli miskolci gyorsoknak előrébb kellene jönni CRACOVIA 7:05 helyett 7:00, Eddig is utaltam az ICket, plane, ha amiatt meg a Cracovia elobb jonne. A Cracovia csak maradjon ott ahol van. Nyomos onzo indokaim vannak ra:)))
Nyeken az atszallasi ido alatt veszem meg a reggelimet, ha Pestre megyek. Tudod Te milyen sokan vannak reggel a kozertben? A palkonyai meg a sok lassu jel miatt mindig kesik.
>>>Az IC500 7.00-kor kiváló volt, ne nyúljunk hozzá, igen soxor utaztam vele.
ÉRTETTEM! Nem nyúlok hozzá! ;-) Esetleg juttas még el egy listát, hogy melyik vonattal szoktál menni még, hogy ahhoz se nyúlhassak!!! ;-)))))
Na, komolyan:
Azért "hoztam" előrébb az 500-ast, hogy ne kelljen a 412-essel elmenni hajnal 6-kor, hogy időben Miskolcon legyen az ember. A Rákóczi úgyis elég zsufi, mióta elvették róla újhelyi kocsikat.
IC 564: Két ok miatt nem 14:00
1. Legyen elég idő a keletiben rendbe rakni 3 nap után a szerelvényt (9:22-re érkezik!)
2. Ha 2-kor menne és utána rögtön a szombathelyről jövő gyors, akkor utána két órán át semmi nincs.
Amit írtál, hogy ha nincs helyjegye, akkor legalább elmehet a gyorssal, azért sántít, mert a 14:30-s IC-cel akar menni (pláne pénteken) az 14körül már kinn van az állomáson, tehát ha nincs már helyjegy akkor elmehet a gyorssal így is. Ha meg előre "tudja", hogy nem lesz helyjegye és sokan vannak a 14:05-sön, akkor van egy mentesítő gyors 13:05-kor.
A páratlanok közül:
Ha az 509-es csak 6:30-ra kerülne előre, akkor a S5209-es 6:35-re, pedig így is csak 23 perce van a keletiben a gépcserére (ami tudjuk, hogy a MÁV-nál nagyon rövid idő :-(((( ). Ezen kívül jelenleg a 7:00-si IC után ott van rögtön 2 gyors 7:05, 7:25, míg 5:30 és 6:30 között semmi.
Ha valaki reggel 8-9 között akarna felérni az ex-Slovan (519)-nal kell jönie, ami meg erősen hajnalban indul, egy 6-os indulás szerintem még OK. Nyíregy/Debrecen felől is bevált ez a hajnali indítású IC.
Ráhordó IP: ez is zavart idáig, legalábbis az ózdi. Jelenleg egymás után biztosít a MÁV két eljutási lehetőség Bp-re Ózd/Kbarcika felől.
IP/IC Ózd i. 5:52 Bp. é. 8:52
Közvetlen gyors: i.5:59 é. 9:47
Szerintem ezek nagyon közel vannak egymáshoz.
Bár látszólag most nagyon a 6:00-si indulás mellett korteskedem, leginkább a 7:00-i indulással van bajom, tehát a 6:30-at is el tudnám fogadni.
Egy IC-jegyvizsgáló szerint pénteki napon az 63-2 ugyanúgy megvan erősítve,mint eddig.
Ja, még 1:
az IC569 miatt a reggeli miskolci gyorsoknak előrébb kellene jönni CRACOVIA 7:05 helyett 7:00, S5609 7:25 helyett 7:20 és Fabonyban kellene félre rakni az 569 miatt, Bp-re változatlan időben érne.
A nem menetrendőrült topiclakóktól elnézést a hosszabb értekezésért!!!!!!!!!
"A Göcsej útvonalával pedig kiszolgálható a többi általad említett település, kivéve Celldömölköt. "
Mondjuk egy közvetlen kocsi a szilivel Boba-Cell között.
"Nem vagyok túl gyakran járatos azon a vonalon, úgyhogy nem tudom szükséges lenne-e Sm-ről Ce-re IC-t indítani."
Szerintem felesleges. A gyors is ölég hamar odaér.
"Esetleges menetidő csökkentésre szerintem ki lehetne iktatni a fehérvári megállást"
Nem biztos, hiszen gondold meg, Fehérvár, Veszprém, Zeg mind megyeszékhelyek, az ezek közötti forgalomnak szüksége van a megállásra.
"Szóval szerintem maradni fog a Porpác-Csorna útirány mind a négy esetben."
Az marad, mivel az utasok megszokták. Ez fontos tényező. Azon is elég sokat füstölögtem, hogy a szabályos időközönként indulásokat (7:30 + nszer 4 óra) valami általam nem értett okból (tudja valaki?) elcseszték, nehogy földi halandó megjegyezhesse...
Gyuri!
Az IC500 7.00-kor kiváló volt, ne nyúljunk hozzá, igen soxor utaztam vele.
IC564-et 14.00-kor kellene indítani, hadd maradjon meg a gyorsok 2 órás üteme. Főleg a helyjegyhiányos pénteken jó az, hogy aki lemarad az IC-ről, az 5 perccel később egy lassúbb, szutykos és zsúfolt gyorssal ugyan de indulhasson Miskolc felé.
Vissza IC509 6.30-kor ideálisabb lenne, ősrégen is ekkor indult az expressz, és a gyorsok közé is jobban beférne. Az ráhordó IP (Ózd, Tiszaújváros) se indulna túl korán.
Egyébként az ötleted igen jó!
Most, hogy IC566 és EC63 között 2.35 van - ezt jól elszúrta a MÁV szerintem, a legzsúfoltabb időszakba tette a legnagyobb rést, és ezt max péntek kivételével ellensúlyozza, hogy EC 63 hosszú -, mi a helyzet a valóságban pénteki erősítésekkel? Tavaly se volt már hely péntek reggel az EC63-ra, ha nem erősítik, akkor most még kaotikusabb a helyzet.
A legújabb infó szerint a menetrendben a t = s / v képlet alapján számított menetidőhöz hozzá kell adni 1 percet gyorsításra, 1 percet fékezésre (60 km/h feletti alapsebesség esetén), és 0,5 - 0,5 percet 60 km/h-t meg nem haladó alapsebesség esetén.
A Keletiben nézegettem a síneket, amíg vártam a vonatra, és valamit nagyon nem értek. A 8., 9. váganyon hevederekkel van összefogva a sín (a 7. meg hegesztett). No, a heveder előtt-után luk, benne csavar, köztük kábel - ez idáig világos, nem árt megbízhatóan átvinni a delejt, elvégre az vezeti vissza a mozdony áramát is, meg a bizbernek is kell az áramkör. De. A sín fején is van egy alig néhány centis összekötő kábel, odahegesztve a két sínfejhez. Meg van egy harmadik is, az meg a sínek talpát köti ösze egymással. A néhány centis különségek csak MHz fölötti frekvenciákon számítanak - az meg a sínben tudtommal nincsen. Akkor meg mindek ez a háromszoros összekötés ?
Eléggé sokat járok a 20-ason, így van némi információm arról, hogy mennyire telítettek a vonatok nem csak Szombathely Bp hanem Szombathely Veszprém viszonylatban is így szerintem megéri ezt a vonalvezetést is szemügyre venni.
A hétvégi csúcsforgalomban (péntek , szombat vasárnap) ismerőseimmel csak úgy szoktuk mondani, hogy ha nincs helyed Celleben akkor lesz majd Veszprémben de csak akkor ha gyors vagy.Ezzel arra akartam utalni, hogy Veszprémbe viszonylag sokan szállnak le és fel egyaránt, ezt tapasztaltam a Göcsej IC-n is igaz csak Budapestről lefelé menet volt szerencsém utazni vele.A hétköznapi forgalomban is elfogadható a kihasználtsága a gyorsoknak ezekben a viszonylatokban, erre szintén lehet alapozni.
Az utazó közönség jelentős része diák mivel Veszprém eléggé nagy egyetem város, azon kívül sok a sorkatona is akik szintén Veszprémben szállnak le ha Szentkirályra akarnak eljutni.
A menetrendi időtartalékra csak annyit szeretnék mondani, hogy menetrend szerint a Göcsej 18:35-kor van Fehérváron, 18:25-kor lennt voltunk...és Veszprémbe is minusz két perccel érkeztünk, úgy, hogy Pétfürdő előtt megfogtak bennünket.
Végezetül még csak annyit, hogy én nem is mondtam, hogy a huszason alá lehetne menni a jelenlegi menetidőnek. Szerintem a Szombathely veszprémi viszonylat miatt mindenféle képpen megfontolásra érdemes ez a dolog.
Mindezen dolgok megvalósításához már csak a kocsik hiányoznak:-))
>Ehhez a 15 perc mínuszhoz hozzászámíthatjuk még a gyorsítási és lassítási időket ami szerintem megint csak legalább negyed óra. A menetrendben általam érzékelt plusz idők kivételével nyerhetünk még kb 10 percet.
Hááát, a gyorsítás-lassításra 15 perc? nem tudom... A plusz 10 perc pedig megint csak gyanús... Nem szabad elfelejteni, hogy a pótdíj miatt azért menetidőtartalékot is kell bennehagyni, tehát nem húzzák túl feszesre. Meg aztán nézegettem a menetrendet. Ha kiveszük a Bobai 10 percet, akkor is csak kb. 5 perccel lett rövidebb a gyorsvonatok menetideje a tavalyihoz képest.
Szóval szerintem maradni fog a Porpác-Csorna útirány mind a négy esetben. A Göcsej útvonalával pedig kiszolgálható a többi általad említett település, kivéve Celldömölköt.
Nem vagyok túl gyakran járatos azon a vonalon, úgyhogy nem tudom szükséges lenne-e Sm-ről Ce-re IC-t indítani. Szintén nem ismerem az Sv-Sm és Veszprém-Sm forgalom nagyságát. Bp felől pedig legfeljebb a Zeg-i IC-ről Bobáról egy kocsit Cellig továbbvinni (ha ez indokolható)...
Összefoglalva: a 20-ason szerintem nem lehetne a 2 h 58 perces menetidőt produkálni, ezenkívül a Sm-i IC-k jelenlegi útvonalukon is jól kihasználtak (csúcsidőszakról nem beszéve). Továbbá várható a 16-os villamosítása is, ami nem hosszabítani fogja menetidőt
De ezeket a vonalon otthonosabbak úgyis majd korrigálják...
Ha a mostani menetrendet vesszük alapul akkor Szombathely Bp 3:40 gyorsvonattal.
Ebből lejön csak a kimaradó állásidők miatt 15 perc.
Ehhez a 15 perc mínuszhoz hozzászámíthatjuk még a gyorsítási és lassítási időket ami szerintem megint csak legalább negyed óra. A menetrendben általam érzékelt plusz idők kivételével nyerhetünk még kb 10 percet. Ha hülyeségeket számolok akkor szóljatok rám de ne kövezzetek meg:-)
A mostani szombathely- bp IC menetidő 2:53 és 2:58
Ha az általam számolt időkbe még bizonyos fajta hibaszázalékot terszünk akkor is max 10 percel lesz rosszabb a 20-ason az IC.
A számításom arra az esetre vonatkozik, ha nincs Bobán egerszegi rész, a megállók a következők lehetnének:
Cell
Ajka
Veszprém
Fehérvár
Bp. Déli
Esetleges menetidő csökkentésre szerintem ki lehetne iktatni a fehérvári megállást, de ez is csak az én agyszüleményem:-)
Én alapvetően jobbnak látnám a szombathelyi irányt, hiszen észak felé ez a rövidebb, Szombathely nagyobb város is. Egyértelműen Zalaegerszeg mellett szól viszont az, hogy most egy kalap alatt meg lehet valósítani egy olyan vasútfejlesztést, amit már igen rég óta - joggal - szorgalmaz Zalaegerszeg a fővárosi kapcsolata javításának érdekében.
V63 004 már előfordult Cellben is.
A hétvégén szintén Cellben láttam V46 040-et.
Tud róla valaki valamit? Oda kerül hozzánk?
Az egerszegi IC témában annyit tudnék hozzászólni, hogy a menetrendben szerintem is leaglább 10-15 percv felesleges idő van.
Czzf50-el hosszasan beszélgettünk a témáról és arra a megállapításra jutottunk, hogy olyan megoldás a valószínű amelyben marad Csorna felé két pár IC a gyors Szombathely Bp kapcsolat végett valamint két pár Szombathely Cell Veszprém Fehérvár útirányon át.
Ezekhez valószínű az egerszegi rész csatlakoztatása, vagy, de ez már szerintem álom kategória, hogy maradnának külön az egerszegi Ic-k esetleg celli résszel és függetlenek lennének az egerszegiektől azok a szombathelyi Ic-k
amelyek a 20-ason mennének.
Más téma. Vissza térve arra a korábban felvetett kérdésre, hogy miért az Egerszeg Boba útirányt preferálják a szlovén vasútnál, van egy elképzelésem. Mivel a Sopron- Szombathely- Kanizsa vonal fejlesztése eléggé előtérbe került, nem hiszem, hogy a MÁv párhuzamos kapacitást akarna kiépíteni azzal, hogy a Zalalövő Körmend vonalat is feljavítsa.
"A MÁV-nak nem konkurencia sem az egyéni közúti közlekedés, sem az űrhajózás. Ha van kocsid, akkor úgyis kocsival mész. Ha nincsen, akkor esetleg a Volán lehet alternatíva."
Erről a szemléletmódról már elégszer volt szó ebben a topicban, de sajnos a tévessége még mindig nem egyértelmű néhányak számára.
Szétszedés-összerakás Fehérváron
Jómagam általában nem vagyok híve az ilyen vonatoknak, de nem árt kiemelni, hogy péntek délutánról volt szó. Ilyenkor a gépek nagy része Budapesttől szerelvénnyel megy, és gépmenetben fordul vissza. Jogosnak tartom Zoltika javaslatát péntekekre, feltéve, ha az esetlegesen megerősített vonatok nem lesznek túl hosszúak.
Zeg-i IC fordulása Bobán
1988 nyarán, amikor egy időre visszatették a Göcsej expresszt a Bakonyba 5 perc volt rá adva menetrend szerint. Szergej le, Csöri rá a másik végére. Akkor a menetidő 3 óra 30 perc volt Budapest, és 3 óra 38 perc Zalaegerszeg felé.
A Zeg-Bp távolság nem 238 km?
Szili takarékosság
Valaki írta, hogy egy esetleg megspórolt Szili a fűtőházban ácsorogna. Ennyire sok van belőlük? Ahogy a villamosítás folyik, egyre több villamosmozdony kell. Örülünk, ha felszabadul egy-egy Csöri, vagy Szerjó, de kell helyébe Szili vagy Gigant.
Én a következő jellemzők szerint nézem. Az. alsó pályaszámúakra jellemző:
1. a homlokon a sárga mező alsó részén lévő két kivágás közötti lemezcsík vastagabb
2. középső távvez csatlásfej magsabban van és beleér a psz.mezőbe.
viszont a Gigant Club képei szerint:
szegény 2101-es rendben, viszont 2102...2104 a magaspsz jellemzőit mutatja (ez azért is feltűnő, mert a régi festésű 2103-as mg egészen másképp néz ki),a 2105 normál, a 2107, 2108-ra csak a 2. teljesül (de kevésbé "ér" bele), a 2109, 2110 megint rendben, 2111 megint csak a 2. de csak részben,, 2112-nél 2., 2113 2. de csak kicsit, 2114 magspsz ..... lehet folytatni.
A főjavításkor ilyen szelektíven módosítottak volna ?
2130 és 2136 is 1. Az ex szekunderrugós 2145-ös is "elkeskenyedett", 47, 48, 49, 50 megint széles
A zeg-i IC-cel kapcsolatban nem tudom konkrétan milyen javaslatot vársz tőlem.
Egy javaslatom viszont van arra: hogy honnan lehetne szerelvényt szerezni egy újabb zeg-i (vagy bármilyen más) IC-hez?
Hát, pl. meg kellene szüntetni a miskolci pazarlást! Nem kellene sem a Csárdás sem más keletis Z-s kocsikból összeállítani naponta IC-t (az erősítés az más kérdés). A Csárdás mehetne békéscsabára, iletve tovább Gyulára.
Na, itt az én hevenyészett IC-tervem Miskolc felé, szerintem az indulási időpontok is (talán) jobbak, mint a jelenlegi:
Su-Ms Ms-Su
IC 500 6:30 IC 509 6:00
EC41 9:30 IC 569 7:30
IC 504 12:00 EC 62 10:30
IC 564 14:30 IC 505 13:00
IC 506(556) 16:00 IC 503 15:00
EC 63 17:30 EC40 16:30
IC 508 19:00 IC 501 19:00
A fordák:
Keletis forda (mármint a büfések szempontjából):
500--Nt505--506(556)--501 Az 556 az 557 (egri IC) kocsijai, fabonyban akadnak.
Miskolci büfések fordája:
509--Nt504--503--508
A Lehár fordája "egyértelmű":
41--(1502--1503)--40
A Bartók--Tokaj háromnapos fordája:
a "keletis takarítás" után:
564--EC62--EC63--569
A kocsiigény a tavalyival megegyező, akkor is két IC-szerelvény volt a nemzetköziek mellett, tehát P és V kivételével:
IC- szerelvények 2*(A+WR+3B)
Lehár A+WR+4B (a B-k ÖBB-kocsik)
Bartók-Tokaj: 3*(2A+WR+7B)
Összesen MÁV-os kocsik: 9A+6WR+27B + az ÖBB-s 4 B
Pénteken, vasárnap erősítések:
IC 504--503--508-ra 3B Pénteken, ezek vasárnap IC 503--508-- hétfő reggel 509-cel vissza keletibe.
IC 506-ra (esetleg már az 500--503-ra is) pénteken 3B (+1B 556-ra, ami szombat reggel 557-tel visszajön, esetleg 2B és az vas. este jönne mentesítő IC-ként Egerből, 501-hez csatolva)
EC 63-ra pénteken 4B, vissza vas. du. EC40-nel Szerencstől.
IC 506-ra vasárnap 3B, vissza 501-gyel vas. este
Ezek nagyrésze ma is hasonlóképpen van, illetve volt. Ez összesen 12 vagy 13 B-s kocsi
(attól függ, hogy az egri kocsi visszajön-e szombaton, vagy csinálunk egy vas.esti egri diákIC-t.)
Tehát péntek du. miskolc felé a 14:30-tól kezdve 6-7 B-s kocsi lenne az IC-ken, vissza vas du. 14:30-tól kezdve úgyszintén, és a hétfő reggelin is 6 B-s lenne. Ami szerintem elegendő.
Plusz a Bp-Ms-Db kapcsolat is javulna szerintem,
hisz elkerülne "egymás mellől" az 566 és a 63-2, nem indulna a keletiből és a nyugatiból egyszerre Nyíregyháza felé 15:00-kor IC (hiszen a nyíregyieknek mindegy merre mennek, azonos km, azonos idő, tehát nekik ez egy alternatíva lehetne), valamint jelenleg az 569 borzasztóan hajnalban indul Db-ből, ezt megcserélve az 509-cel, már lehetne utasokat szerezni akik Debrecenből reggelre akarnak Miskolcra menni 8-ra egy tárgyalásra, vagy pl. az Egyetemre.
Kivancsian varom a "halmozottan hatranyos helyzetu" zeg-i IC-re a javaslatodat! Azon tobbszor is meglepodtem, hogy mi tart 15 percig Boban egy olyan gepcsereben, amikor a szerelveny masik vegere jar ra az uj gep? Sokszor volt, hogy 5 perc alatt megcsinaltak aztan meg lehetett varni.
Masik az, hogy miert all 3 percet a menetrend szerint(de a valosagban kb. 5 percet, mert hamarabb megerkezik) Veszpremben, Ajkan?
Szerintem ami most a Zeg-Bp viszonylatban van egy nagyon nagy torkosborz-szindroma. Hogy lehet az, hogy 215 km-re IC-cel 3,5 ora, gyorssal meg 4,2-4,3 ora a menetido! Az egy dolog, hogy a 20-as meg a 25-os kanyargos, hegyvideki stb. de akkor eloszor talan ezen kellett volna segiteni es nem a hodosi csatlakozast megepiteni! A 25-on -keves kiveteltol eltekintve- a gyorsok szemelykent kozlekednek, ami a tovabbutazok szamara bosszanto a bokronkenti megallas! Mert ha a jovoben ez igy megmarad a gyorsoknal, akkor talan novelni kellene az IC-k szamat egy reggeli IC-cel Bp-rol Zeg-re, ami kora delutan fordulna vissza Zeg-rol Bp-re, min. penteken, a Bp-i csatlakozasok figyelembe vetelevel! Az is jo kerdes hogy ezt a plusz szerelvenyt honnet szednek ossze?
A 20-asnal maradva: mi lesz, ha vegig meg lesz a madzag? Lesz valami KOFE?(Varpalota-karos jelzo!!)
A szhely-i IC meg merre menne: visszaterne a regi rendszer, hogy a 20-ason menne es Boban meg rakapcsolnak az egerszegi reszt? A hegyeshalmi vonalat akkor meg hogy szolgaljak ki?
M63 003 jelenleg kapott egy világosszürke festést a főkeretre.A forgóvázak maradtak sötétszürkén,a tetőn a leemelhető elemeket lefestették szürkére(ez már a harmadik árnyalat!!!).A gép pedig most valami élénkpiros festésben pompázik,bár szerintem még nem a végleges lehet,mert eléggé kezdetleges még.És ha minden igaz zománctáblás lesz.
Ezeket a jeleket Nekem is csak úgí mondták,mert Én a Csörgőkhöz nem értek olyan sokat.
Ami a lényeg,hogy a féksúlytáblák nem középen voltak hanem kétoldalt a vezetőállások alatt,és a kéziféksúly hiányzott róluk,és az oldalán lent ahol a szoknyalemez csatlakozik az alvázhoz volt hézag ami állítólag csak 2125-ig volt így.
Ma és tegnap a Keszthelyről(10:23) Bp-re(13:08) tartó IC: V43+Selyemhernyó(Nemes Samu) mellékei (3 db 2.o+1db 1. o. + 1db vez. kocsi)
Király fotótéma, aki tudja, kapja le!!!
"Egyébként ilyen vonatokra pont a nyári viszonylatban volna szükség, lehetne csinálni jó kis keletikerülő gyorsokat a Balaton (akár Sm, Zeg) és Szeged, Debrecen, Miskolc stb. között."
A nyári Balaton-Kelet-Magyaro. viszonylatokban jobb volt a Keleti-kerülés (pl. régi 1586/1587 a 80-as években), hisz az utasok többsége nem Pestre/ről utazott. Télen már más a helyzet, Sfv-Mis között soxor jártam Sirava-val és Avassal télen is, Keletiben 90% leszállt és helyére még több ember felszállt. Sm és Zeg felé is jobb a Keleti, mivel kényelmes, hogy nem kell átszállni, és a Pesten fel/leszállók max Kelenföldre mehetnének - ami ronda is és a tömegközlekedéssel távol is van a belvárostól.
Nyíregy-Mis-Keleti-Zagrab/Khely gyorsot téli menetrendben járatnám csak, nyáron Nyíregy-Mis-Kelenföld-Keszthely és Keleti-Zagreb/Keszthely vonatot külön közlekedtetnék, pénteken és vasárnap Keleti-Mis között, szombaton és hétfőn Mis-Keleti között egy mentesítővel.
A 100, 140 és Balaton kapcsolata egész jó, Szeged-30 között még kellene valamilyen megoldás.
Mikó! Nekem azt mondta egy nyírségi (idáig szavahihető) vasutas, hogy azért megy kettő, mert a nagy igény miatt mindkettő sok (8-10?) kocsival közlekedik és együtt az már nem mehetne, mert nem férnének be az állomásokra.
De szerintem továbbra is megoldható lenne a dolog (nem mindenesetben), ha akarnák. A zeg-i IC-vel biztosan.
Persze ez a megoldás a kényelmesebb az íróasztal mellől, és ez döntő tényező lehet.
Bocs, hogy nem méltó módon szólok hozzá, nem tudom a vonal számát: Zalaegerszeg - Zalalövő között 2 éve még volt távírópózna, valahol van róla fényképem is.
Gyuri!
Elméletileg szép az ötlet, nem vitatom. Csak egy példa ellene: a nyári nyíregy-balatoni vonatot tavaly szétvágták Sfv-n, idén már végig külön megy a tapolcai és a keszthelyi. Ezexerint ott sem vált be. Nyáron a 30 a rengeteg kereszttel és mentesítővel egyvágányon igen sok kisebb-nagyobb késést produkál, 29 pedig a gépelhalás miatt teszi ugyanezt. Ráadásul a MÁV nem elég rugalmas a témában (pl. Karpaty késése miatt késik a miskolc-szegedi gyors, emiatt a Bp-Cegléd-Szeged sebes is, és a miskolc-szegedit mondjuk 45 perc késés esetén nem indítják egyedül, sőt a Bp-Szegedet se biztos, hogy egymagában menesztenék Ceglédről), és az utasokat azért bosszantaná mondjuk egy 40 perces várakozás Sfv-n a kapcsolódó vonatrészre.
"két érkező vonatot Sfv-n összekapcsolni ... jelentene még 5 perc pluszt a kibehúzogatás"
Optimista ember vagy, barátom.
Egyébként meg lehetne csinálni ezeket a villavonatokat, csak szükség lenne Svn egy-két mozdonytároló csonkavágányra, azonfelül teljes állomási rekonstrukcióra (mondjuk minimum 1 db 80 vagy 100 km/h átmenő vágány), legalább Siófokig egy 2. vágányra a 30-on, egy értelmes menetrendre, vagyis egy kis józan észen meg érdekek elsimításán kívül csak annyi kell hozzá, mint egy kis háborúhoz.
Szilit ugyan lehetne vele spórolni egy párat (attól függ hány vonat összevonása lehetséges), de azok valszeg ezután valamelyik vontatási telepen rozsdásodnának.
Egyébként ilyen vonatokra pont a nyári viszonylatban volna szükség, lehetne csinálni jó kis keletikerülő gyorsokat a Balaton (akár Sm, Zeg) és Szeged, Debrecen, Miskolc stb. között.
Ja, és nem muszáj Sfv-on ezt megtenni, lehetne ezt Szabadbattyán állomáson is, ha van rá elég vágány.
Majd egy szakember megmondja, hogy van-e erre ott szabad és megfelelő vágány.
Mikó!
Szerintem rossz oldalról közelíted meg a dolgot.
Tényként kezeled, hogy a 29-esen 30-ason rendszeresek a késések és EBBŐL következőleg nem kell összekapcsolni a vonatokat, hogy a kevesebbet késő ne késsen még többet.
Szerintem olyan menetrendet kell(ene) összeállítani, hogy azt maximum egy nk. vonat verhessen el. Ha egy belföldi IC, gyors bele tud rondítani egy fél napig az egész vonalba, ott a kiinduló menetrend a rossz és azon kell változtatni.
Egyébként egy tapolcai személy/sebes menetidejéhez az 5 perc ki-betologatás elenyéző többletidő.
Visszafelé a 30-ról és 29-ről érkező vonatot Sfv-n összekapcsolni nem kellene. Káoszt okozna a javából! A 30-as sebesei és gyorsai már így is kapnak 5-10 perceket a keresztek meg a kismillió IC miatt, és a 29-nél is jelentene még 5 perc pluszt a kibehúzogatás. Ezenkívül mindkét vonal hirhedett a késéseiről, főleg nyáron.
Bp-ről egyébként lenne némi előnye, és a zsúfolt 30a és 40a egy kicsit lélegzethez is jutna. Igazából a téli menetrendben a rövidebb vonatoknál lehetne kihasználni az ötleted.
A dolgot természetesen úgy értettem, hogy annak a Szilinek már Fehérvárról felesleges felloholnia Budapestre, hiszen ezt a vonat-párosítást felfelé is meg lehet ejteni. Visszafelé nyilván ez kicsivel bonyolultabb, hiszen a két vonatfélnek kell időben egymáshoz közel Fehérvárra érkeznie. Ez csak akkor működhet jól, ha a saját menetrendet mindkét oldalon tartani tudják. Sok gyerekcsoport mozgása esetén ez esetleg tényleg problémát jelenthet, ilyenkor a vonat nyilván késik. Egyébként meg ne késsen!
Most pénteken csak egy gyerekcsoport szállt fel Füreden, ők Zánkáig utaztak. A 9714 menetrendjébe jó sok csoport belefért volna.
Az tényleg könnyen előfordulhat, hogy az utas a MÁV-ot szídja, mert rossz kocsiba szállt. Ehhez megfelelő tájékoztatás kell. A táblák kiakasztgatása nyilván pénzbe, cserélgetésük meg időbe kerülne, de némi figyelmességgel lehet segíteni. Amíg Kelenföldön a vonatra vártam, láttam, hogy a 8204 (Bp.-Dombóvár -> Gyékényes - Pécs) kalauzai hogyan terelgetik az utasokat a megfelelő kocsikba. A hangosbemondónak talán nem ártana az ilyesmikre felhívnia az utas figyelmét.
Én úgy gondolom, hogy a MÁV nincsen eleve vert helyzetben az autóval való versenyben. Egyedül, vagy haza a két gyerekkel eszembe se jutott autóval menni, és nem csak a vasútmánia miatt. (Más kérdés, hogy akkor én most hoztam pénzt a MÁV-nak a különféle kedvezményekkel, vagy inkább vittem belőle? A vonat nélkülünk is elment volna, tehát most hoztunk. Ha a személyszállítás veszteséget okoz, akarjon-e a MÁV az utasokért versenyezni? ) Rengeteg olyan helyzetet látok azonban, ahol a menetrend olyan, hogy az az utasokat egyenesen elriasztja. Pl.: ha Budapestre jövet az IC-k megállnak Kelenföldön vagy Kőbánya-Kispesten, miért nem teszik ezt meg Budapestről menet? Kelenföldön az állomás mellett van egy helyi buszpályaudvar. Egy érdi utas megérkezik Kelenföldre a helyi busszal, keresztülutazik a városon a Keletibe, aztán visszavonatozik, és a mozgó vonatból megszemléli a kelenföldi buszpályaudvart, ahol éppen egy órája járt. Ezek után az IC-vel gyenge (Kelenföldről számítva) 1 és 1/4 óra alatt megérkezne Győrbe. Vajon ezt az utat fogja választani?
(A budapesti elővárosi vasúttal kapcsolatos füstölgéseimet későbbre halasztom.)
Attol tartok, hogy az eddig kapott olasz visszajelzesek alapjan az E491 is a nemet villamosmozdony kategoriaba fog tartozni.
Reszleteket estere igertek, de viccesen celoztak arra, hogy amiota leallitottak a gepeket havonta legalabb egyszer lehetett olyan pletyit hallani, hogy a MAV megveszi oket!
"Csakhogy, ha jól látom át ezt a bonyolult szituációt, akkor olyan a menetrend, hogy a Déliben van két mozdony. A másodikat ígyis-úgyis el kell vinni Székesfehérvárra."
A szitu az, hogy Déliből(?) egymás nyomában lohol le két Szili 2×6 kocsival, aztán az egyik megy tovább a déli parton, a másikért meg jön egy dízel gép (az adott esetben M61) Tapolcáról. A másik Szili meg ott marad árván Fehérváron...
Persze még az is lehet, hogy nem volt baj, hogy odament, de elsőre feleslegesnek tűnik.
Hát nem is mondtam, hogy feltétlenül igazam van. Csak azt mondom, hogy lehet, hogy ez a helyzet. Hátha valakinek felnyílik a szeme, és azt mondja majd magában: "Lehet, hogy most valami piszok okosat találtam ki. De biztos, hogy igazam van? Nem lehet, hogy mégse tiszta hülye ez a MÁV, és oka van annak, amit csinálnak?" (Mintha ezzel az eshetőséggel itt kevesen számolnának.)
Szerintem nem feltétlenül van igazad! Páratlan vonatok közül is van sok olyan, amit lehetne csatolni Szfváron, akár (Ó, szentségtörés!) a reggeli IC-ket is, nézz rá a 30a-s menetrendre rengeteg ilyen "ikervonat" közelekedik egymás után. Ezenkívül akadnak gépmenetek is, amiket ki lehetne ezzel váltani.
Szerintem nem ELEVE elvetendő ez a megoldás, sőt ha valaha is sor kerül a csomópont teljes átépítésére szerintem mindennaposak lesznek az ilyen vonatok.
OFF
2 hónap után üdv mindenkinek, szerintem lesz vagy két hét mire a végére jutok az elmúlt 3000 hozzászólásnak...
"Nem volt nálam menetrend, és ezért az indulást nem tudtam mindenhol ellenőrizni, de a menetrendet elég könnyen tartottuk. Ahol volt forgalmi szolgálat, ott mindenütt hosszú időket vártunk (Balatonkenesén, Akali-Dörgicsén kereszt nélkül is kb. 5-5 percet); ahonnan tehát a kallerek menesztettek, onnan valőszínűleg előbb mentünk el. Mindezekkel a menetidő Révfülöpig 3 óra 49 perc"
Az elmúlt téli menetrenddel kapcsolatban gondok voltak a menetidőkkel, a vonatok rendszeresen (hibán kívül) 15-20 perceket késtek. A kiírt menetrend nem volt tartható. Pl. volt olyan 3.8 km-es állomásköz, melyre a szolgálati menetrendben 2.5 km szerepel, és 80 km/h max mellett 2 perc menetidő volt biztosítva. Ebből egypár az már meg is magyarázza a dolgot. Erre most nyáron repülés aló túlsó oldalára. Nem a 9714 az egyetlen, mely igen döcögős lett mostanában (Udvari-Örvényes között 1 km, 3 perc). Ilyen esetben kétféle vezetés van. Az egyik, hogy 20-szal megyünk, a másik hogy megyünk rendes sebességgel, de akkor meg X perc várakozás van. Az előbbi fogyasztáskímélő eljárás, viszont az utas még csotrogányabbnak érzi a vonatját, mint amilyen.
Az előző menetrend hibái mellett belekalkulálták (mint írtam, kissé túlzottan) az utascsere idejét is. A 6-os villamoson is megfigyelhető jelenség, hogy ugyan villamosonként 8 ajtó nyitva van, ám az utasok ebből csak egyet használnak, a figyelmeztetés ellenére is. Az eredmény ácsorgás, türelmetlenség.
Vonaton ugyanez. Meg aztán pl. utas a vonat végétől fut (rosszabb esetben kényelmesen sétál) a vonat elejeén levő 1. o. kocsiig. Meg az is tuti, ha a kaller a sapkáját emelni készül, fut be a megállóba a 30-as, 40-es gyerekcsoport. A gyerekekkel ugyan van tanár is, akinek dolga lenne, hogy kb 10-15 perccel a vonat előtt minden rendben legyen, de nem...
Mindezek persze nem indokolják, hogy ennyit nyúljon a menetrend. Mondom, túllövés történt a célon.
Annyit tehet az ember időspóroláshoz, hogy megy a gyorssal, legfeljebb átszáll Füreden a személyre.
Szeretek az ördög ügyvédje lenni. Azaz a dolgokat megnézni a másik oldalról is.
Jó, szerinted elég lett volna egy V43 Bp. Délitől Székesfehérvárig, és ott vonatra járatni a másikat.
Csakhogy, ha jól látom át ezt a bonyolult szituációt, akkor olyan a menetrend, hogy a Déliben van két mozdony. A másodikat ígyis-úgyis el kell vinni Székesfehérvárra. Igaz, hogy olcsóbb, ha az csak hidegen fut, de nem olyan sokkal.
Az utasok pedig Székesfehérváron meglincselik a vonatszemélyzetet, hogy miért nem az ő kocsijuk megy arra, amerre ők akarnak menni, és menjen a vonat másik fele, amerre ők nem.
A tartózkodásokat azért építik be a menetrendbe, hogy az utascserére hagyjanak elég időt. Most lehet, hogy nem szükséges minden megállóhelyen 1-2 perc tartózkodás, de amikor kisüt a Nap, ki lesz használva. Szerinted külön menetrendet kellene írni a "napsütéses" és "borult" időjárású napokra?
Ne hasonlítgassuk a vonat menetidejét az autó menetidejéhez! Ezzel csak magunkat csapjuk be. A MÁV-nak nem konkurencia sem az egyéni közúti közlekedés, sem az űrhajózás. Ha van kocsid, akkor úgyis kocsival mész. Ha nincsen, akkor esetleg a Volán lehet alternatíva.
Régi olvasótok vagyok, most szólok hozzá először. Tegnap este téma volt a MÁV égető mozdonyhiánya. Ehhez képest pénteken, amikor Révfülöpre utaztam (9714, Déliból indul 13.25) , 5 perccel ment előttünk a déli partra a 8504: mind a két vonat1-1 Szili, 6-6 kocsival. A miénken aztán Fehérváron csere (M61 010). Érzésem szerint egy Szilinek aligha okozott volna nagy megerőltetést a 12 kocsit lehúzni Fehérvárra. Az az illető, aki aztán a mozdonyainkat le- meg felakasztotta, ugyanúgy kettévághatta volna a 12 kocsis szerelvényt is. Máris megtakarítottunk egy mozdonyt a Budapest-Szfhvár útvonalon. Mindez nem lenne érdekes, ha csupán ez az egyetlen lehetőség lenne ennek a vonalnak a menetrendjében.
Máshol persze működik a dolog, pl. Bp-Csorna ->Szombathely-Sopron; tapasztalatom szerint hosszú (a menetrend szerint 12 perc) mozdonycserével a szombathelyi viszonylatban. (Zürich Hbf-on láttam 9 perccel a fejpályaudvarra való érkezés után továbbinduló vonatot, és ott a 9 perc nem a technikai műveletekhez, hanem a fel- és leszálláshoz kellett. Visszafelé Fehérváron elég szervezetlen és hosszadalmas volt a mozdonycsere, de az is belefért a menetrend által szabott 10 percbe.)
A vonatok együtt-utaztatása persze némi változtatást igényelne mind a két vonat menetrendjében, amit a mi vonatunk esetében más is indokolhatna. Fehérváron is bőven volt tartalék a menetrendünkben, aztán tizenegynéhány perc futás után Polgárdi Ipartelepeknél több mint 10 percet vártunk az ellenvonatra. Nem volt nálam menetrend, és ezért az indulást nem tudtam mindenhol ellenőrizni, de a menetrendet elég könnyen tartottuk. Ahol volt forgalmi szolgálat, ott mindenütt hosszú időket vártunk (Balatonkenesén, Akali-Dörgicsén kereszt nélkül is kb. 5-5 percet); ahonnan tehát a kallerek menesztettek, onnan valőszínűleg előbb mentünk el. Mindezekkel a menetidő Révfülöpig 3 óra 49 perc, amit így simán be is tartottunk, pedig elég rendes fel- és leszálló forgalom volt. Nem éppen versenyképes idő, autóval az utóbbi időben 1 óra 45perc és 2 óra 30 perc között abszolváltuk a távolságot, a napszaktól és a forgalomtól függően.
Révfülöpön szemből az 19703-mal M61 020 jött, mint az elég gyakori volt a napokban. (Ha majd tényleg elkészül a révfülöpi állomás modellje, a NOHAB-fényképészek közé kéretik engem és fiaimat is odaszoborni...)
Velemenyeddel egyet ertek, csak a mai viszonyok kozott nem lepodnek meg, ha a valasz igen lenne, mert ez valaki(k)nek k. nagy uzlet.
Egyebkent a DB mar a nemet egyesites ota puhitotta a MAV-ot mozdony ugyben.
Pletyka szinten 232-es dizelekrol, meg 111-es villamosmozdonyokrol volt szo.
Hogy ennek mekkora a valosagtartalma, azt sajnos nem tudom!
Anno feltunoen tagadtak, ma meg nem tudnak rola, vagy megsem?
Az E491-es ugyeben annyi az uj fejlemeny, hogy az olasz srac vissza irt, hogy utananez a dolgoknak!
Ez a korabbi olasz tapasztalataim alapjan oriasi eredmeny!!(Reagalasi ido legjobb esetben fel ev volt.)Kedves Topiclakok! TURELEM E491-est terem, csak nehogy tul keson jojjon meg az info.
Megjegyzes a villamosmozdonyokhoz:
Hozhatnak ide akarmilyen csodamozdonyt, de ha nem a celnak megfeleloen hasznaljak, akkor meg minek? Lasd pl. a 20-on tobbszor is lattam harom-negy kocsis tehervonatokat, amelyet Gigant tovabbitott.
Vagy a horvatoktol kolcsonkapott 1142-est sem a hegyeshalmi vonalon hasznaltak, ahol a gep igazan megmutathatta volna a teljesitmeny folenyet.
Blue Tiger:
Pg54: Az a neveadasrolszolo cikk erdekelne, el tudod kuldeni? Koszi.
Nekem ugy tunik, hogy ez a kekseg egy mozdonycsalad prototipusa lenne, amelybol a vevo igenyeinek megfeleloen allitjak ossze a gepet (nyomtav, tomeg, teljesitmeny etc.)Az ADTranz oldalon pl. a pakisztani, gorog, egyiptomi dizeleket is ez alapjan epitettek.
M41 2130 ugyben ha kiderul a psz csere, az engem is feletebb erdekelne!
Terkeprol annyit, hogy a nagymeretu terkepet terkepboltokban meg lehet venni. Az Erzsbet terrol (Bp. V. ker.) nyilkik egy utca a bazilika fele, sajnos a nevet nem tudom, ott van egy terkep bolt kozel a busz pu-hoz. De szukseg eseten a Kalvin tertol nem sokkal kifele az Ulloi uton is meg lehet venni. Asszem 1000 koruli ara van, de nem komplett, mert Csomodernek csak a kistolmacsi vonala van rajt', Lenti nincs, Debrecen sem, stb.
Ma reggel (na jo, kedden) lattam Debrecenbol Nyir fele tehervonatot M47 1114 altal kitolni (mint tologep), ilyet utoljara a 80-as evek kozepen tapasztaltam (persze lehet, hogy nem jartam eleget arra, hiszen csak ott szulettem, de mar nem ott lakok), jo volt ismet ilyen nehez vonatra utalo jelet latni.
Mas: ismet vaganyzar van Hidasnemeti fele. Juli 9-ig Saujhely frele kerul a Cracovia es a Karpaty, utana aug 16-ig Szerencs-Hidasnemeti fele. Elvileg Csorgo, de ma volt kinn Szerencsen egy Szergej is, ki tudja ki vitte???
Van ott vonyóvezeték is. Szerinted az alakjelzőket mivel állítják? Bátaszék csupa alakjelző.
De itt láthatsz is vonóvezetéket (Na, hol készült (50-esen belül)):
Kár, hogy a jelzőállítás vonóvezetékei már hiányoznak... Tényleg merre lelhető fel nagy számban még ilyen? Pl. Pestimrén még van - úgy tudom, meg Cinkotán, a HÉV-nél.
"Öreg, gyakran lerohadó mozdonyok (110-es és társai),
kimaradó vonatok, zsúfolt, késő elővárosi vonatok.
Ha kapnak új mozdonyokat, lesz hova tenniük."
Pont ide nem vesznek új mozdonyokat. A 101-esek EC, IC + gyorsvonatos gépek, a 145 és a 152 tehervonatos gépek marokágyas TC-kkel, a 185-ösök pedig kétrendszerü tehervonatos gépek. A 110-eseket talán majd valamikor a 145-ösök 160 km/h verziója, a 146-os fogja kiváltani, de ezen még most gondolkodnak.
Más:
Kedves Topiclakók!
Olyan hazai vasútvonalakat kell(ene) összeírnom, ahol még megvannak a távirópóznák is és rajtuk a vezetékek is. Ez utóbbi fontos. A 45-ös vonal ilyen (legalább is részben biztos) és a 108-asra is így emlékszem, bár azóta eltelt egy év. Aki tud ilyen vonalakat, légyszi írja ide a topicra!
"Azért ne feleddjük, hogy a németeknél 16 egész 2/3 Hz-es feszültség van, szóval a német
mozdonyokat még át kéne alakítani a hazai feszültségre, ami nem hiszem, ismerve a
valószínűleg felszabaduló mozdonyok életkorát, hogy megérné."
Pontosítanék: a német rendszer kb. 2 éve 16.7 Hz, ami kicsivel több, mint a 16 2/3 Hz
Egy német rendszerü mozdony hazai adaptálásához ki kell cserélni a fötranszformátort, a föáramköri fojtótekercseket, a TC-motorokat, egyes mozdonyokon az összes (!) segédüzemi motort, az akkutöltöt, az éberségi berendezést, új vonatbefolyásoló rendszer is kell. Ezek után lenne egy erösen használt, bár megkímélt mozdonyunk, hazai fenntartás mellett kb. 10 évre, amely belekerülne egy új mozdony árának felébe. Megérné??
Tényleg, van egy képeslapom a z MDa 3002-ről még erederi kivitelében. Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim:
1. A proto-gépek homlokára mikor festették fel a pályaszámot?
2. A pályakotró mikor került át ezeken (tehát a prototípusokon) a forgóvázról az alvázra?
3. Mikor alakították át őket háromablakosról kétablakosra?
Az öreg gépek pedig még a trafó megcsapolásait átkapcsolgató, 15 kV 16 2/3 Hz-es gépek, nem stimmelnek a vonatbefolyosoló berendezések, a fűtőfeszültség, semmi. Az egész dolgot el kell felejteni.
Néhány hete láttam a német TV-ben egy riportot a Dortmund - Aachen közti vonalakról. Mintha a MÁV-ról beszéltek volna. Öreg, gyakran lerohadó mozdonyok (110-es és társai), kimaradó vonatok, zsúfolt, késő elővárosi vonatok.
"Mi lesz, ha a nemeteknel uzembe allnak az uj mozdonyok es
nekikezdenek eladni a regieket?"
Azért ne feleddjük, hogy a németeknél 16 egész 2/3 Hz-es feszültség van, szóval a német mozdonyokat még át kéne alakítani a hazai feszültségre, ami nem hiszem, ismerve a valószínűleg felszabaduló mozdonyok életkorát, hogy megérné. Szerintem várjuk meg, amíg információink lesznek a mozdonyok technikai paramétereiről és műszaki állapotáról, míg véleményt mondunk. Persze igazi véleményt valószínűleg csak az ár ismeretében lehet mondani.
Magát az öteletet, hogy az égető hazai mozdonyhiányt így pótoljuk, nem tartom rossznak. Mindenesetre most sokkal jobban jönnének, mint esetleg pár Taurus...
"Blue Tiger"
2430 kW, 22 m, 108 t
1999.04.01. óta a BASF-nél van, káli-vonatokat visz hetente 2-3-szor Ludwigshafen és Heimbolds között.
A névadásról részletes cikk van az Eisenbahn Magazin 1997/4. számában (Das Gesichte des Tigers)
Megjegyzeseim:
1. A fotot keszito olasz sracnak irtam, hogy jo lenne egy kis manna (teljesitmeny, jellegrajzok, citera).
2. Fobb elemeiben az E632-es csaladra hasonlit. Hangsulyozom: HASONLIT!!!
3. Ha a MAV megveszi, akkor ez lesz csak az igazi tuzoltas! Mert szerintem az nem a jovore tervezes, hogy ahol van kiarusitas, akkor oda megyunk gyorsan mozdonyt venni. Mi lesz, ha a nemeteknel uzembe allnak az uj mozdonyok es nekikezdenek eladni a regieket? Valoszinuleg Paraguay-jal meg a kicsi magantarsasgokkal fogunk versenyezni a koncert. A MAV-nak meg lesz kb. 40 fajta kis darabszamu mozdonya! Egysegesites...
Lehet, hogy a Barbie-reklamos Eurosprinterbol 100 db jobb lenne?
Ha mar nosztalgiazunk, jo buli volt a hajnali Tapolca-Bsztgyorgy-Bp expressz is, 3 db fulkes kocsibol allt a szerelveny es Szentgyorgyon volt a kapcsolgatas.
Hideg teli reggeleken Balatonszentgyorgyig gozossel...
De szerintem M40 113 az nem Szombathelyre kerül.
Ma egyébként M40 209 volt az állomási tartalék.(hátborzongatóan gyönyörű hangok és indulások)
M40 203 a parajosban,M62 215 már újra megy,M63 003 festés alatt áll,és egészen jó lesz ha elkészül.328-ast kihozták mert elkészült és már csak a táblák hiányoznak.
M41 2130 szerintem most Debreceni.
Szombathelyen már a teher rendezőben állítgatják az oszlopokat,szóval jön a villany.
Az egyik baratomat es persze engem nemkulonben nagyon erdekelne az M61-es es M62-es nyomatek es teljesitmenygorbeje. Ha van valakinek a birtokaban elektronikusan ilyen abra, nagyon szepen erem, hogy kuldje el nekem emilen?
Elore is koszonom
Lezoli
off
GEORGIE,
Szivesen, termeszetesen nem tartozol semmivel.
Majd segitol, ha te tudsz vmiben. Meg, ha talaxunk megiszunk egy sert, v. akarmit.
Ha jobban erdekel a linkeles, egyebek: HTML on
A szardíniai gépek becsületes neve E 491 és E 492. Mindkét gép BoBo tengelyelrendezésű és csak az áttételekben különböznek. Az első max. sebessége 140, a másodiké 160 km/h.
rm40, kösz az anyagokat! Nagyon hasznosak. Különösen örültem a rajzoknak meg a M44 gyártási ütemezésnek.
"Na, már hozzánk is"
Hozzátok az hol?
"Állítólag M40 907-ből lesz 901 és ez lesz a skanzengép.
Egy 900-as fogja az egész típust képviselni...?"
"készül két porcelán tábla, a felirata M40 113!"
Elképzelhető, hogy a záhonyiak beadják a skanzenbe. Van nekik egy csomó nem használt gépük. A 907-es egyébként nem sokkal a fűtőházi javítás után került a parajosba, és jó 8-10 éve ott áll. A 901-es viszont már két éve is le volt rongyolódva, lehet, hogy üzemképtelen is.
A 113 viszont használatban van, de ha jól tudom ő lesz visszafestve zöldre. Remélem mindkettő, megmarad üzemképesen.
Egyébként nem tudom, minek ez a számbűvészkedés, aki valóban követi a mozdonyokat, az úgyis tudja, hogy a 901 az nem is 901 aki meg nem, annak úgyis mindegy, mi van ráírva.
LG: "M41 2130 az állomásítási listák szerint Szentesé, de még soha nem láttam. Merre jár?"
Sokáig járt Lajosmizse-Bp. (+Veres, Esztergom), de aztán ha jól hallottam kölcsönadták Debrecennek.
Georgie: kösz a linkeket. Részemről maradjunk inkább a DB250 elnevezésnél. Az úgy jobban illik egy mozdonyhoz.
Hát, a külsővel itt is barátkozni kell (amint a mozdony oldalára pingált rajzok meg a név alapján nekem úgy tűnik, sajnos a PReket ismét túl közel engedték a géphez); de a lényeg: mit tud a ketyere? Valami technikai infó forog róla közkézen?
Ha valaki vasarolni akar, elobb-utobb ugyis kozolnie kell az eladoval a szandekat, kulonben ugy jar, mint a kormany a MOL gazuzletagaval. Titkolni azt kell szvsz, hogy hany es mely egyeb potencialis eladoknal akar vasarolni, nehogy osszebeszeljenek egymassal. De elado vasuti jarmu viszonylag keves helyen van, a szakma/piac relative szuk, ugyis mindeki tud mindenkirol. A nagy titkok hamar kicsikke valnak.
A titok nyilvan nem az, hogy ilyen gépek vannak, hanem esetleg az, hogy a MÁV érdeklődik irántuk, ne adj isten vásárolni akar belőlük. És az ilyen (és főleg ennél mélyebb) információk nyilvánosságra kerülése esetleg a gépek árát, a tárgyalópartner magatartását befolyásolja, tehát joggal lehet titok.
Bocs, de a BT uazon a neven megy, mint a fooldal.
Tahat az ADtranz bekoszono oldalan bal oldalon a Rolling Stockra kell klikkelni, majd megjelennek a jarmuvek, utana meg a Tigris kepere kell klikkelni.
Egyebkent search-ban lehetoseg van tobb info, A4-es meretu fotok stb. letoltesere is!
OFF: Ezen a nyaron egy nemet kereskedo keresere a MEHANO limltalt HO jarmukent kihozta, k.dragan. Valamelyik Modell Eisenbahn K.-ban van a hirdetese, aki megteheti megveheti!OFF
Macibb 12875: Vonyarc
1979-ig negyvaganyu volt az allomas, majd nyaron hozzakezdtek az allomas atepitesere 2 vaganyu, szigetperonosra.
A kobanyai csatlakozasokrol nem tudtam, lehet, hogy zsenge korom miatt tunt nagyon tavolinak a 2 kobanya es nem figyeltem fel az arra vezeto iparvaganyra. Arra viszont emlekszem, hogy ket nagy gozos (411 vagy 424) kozlekedett a palyaepitok vonataval, es Vonyarcon jatszottak meg, hogy az egyik gozos a szerelveny vegere jart es tolva segitett a vontatasban. Hogy mi volt az ertelme, azt nem tudom!
Ha mar nosztalgiazunk, jo buli volt a hajnali Tapolca-Bsztgyorgy-Bp expressz is, 3 db fulkes kocsibol allt a szerelveny es Szentgyorgyon volt a kapcsolgatas. A kocsiszamtablak igazan erdekesek voltak: haromszogben (!) 51, 52, 53, amikor negyzet alaku tablakon 1-gyel kezdodo szamozassal robogtak az expreszek...
Mas: A Deliben milyen Fad 600-as kettengelyes, zold szinu gyorspostakocsi all? Megmentik, vagy leselejtezik?
Egerszegen a futohazban meg egy 1882-3 koruli 369 v. 382 sor szertartalyos gozost reparalnak. Szep zold szine van, allitolag a Fustibe viszik...
1. M40 113 tábla miért Szombathelynek kell? Tudtommal a gép Csabán van.
2. M41 2130 az állomásítási listák szerint Szentesé, de még soha nem láttam. Merre jár?
Más: a hétvégén töbször előfordult, hogy a Békéscsaba-Szeged személy annyit késett, hogy a Bp. felé csatlakozó IC vagy gyors nem várta meg. Ha ez így megy tovább, a vásárhelyiek a vonat helyett a magáncég által üzemeltetett autóbusz gyorsjáratot fogják választani a vonat helyett Hmvhely-Szeged között, mert az pontosan érkezik, és mindig vonathoz Bp. felé közlekedő vonathoz csatlakozik. Szóval ha így megy tovább, csatlakozó utasait el fogja veszíteni a MÁV. Vagy lehet, hogy ez a cél?
Megint más: mégegyszer kérem, hogy az esetleges különvonattal kapcsolatos jelentkezést mindenki a különvonat topicban tegye meg. Délután elvégzem az összesítést a jelentkezőkről.
Megint más: az itt megszólaló MÁV-os kollégáktól is kapunk néha bennfentes infót. Tapasztalva a BKV hozzáállását (lásd városi közlekedés topic, Szferi esete), kezdem őket félteni. Remélem, alaptalanul.
A vonalátszámozások oka többnyire az, hogy gazdaságosabban megjeleníthetpek legyenek a menetrendben, illetve, hogy azonos számú vonalak közel legyenek egymáshoz. Egyébként van benne rendszer, csakúgy, mint a közutak számozásában. Budapestről akármelyik elsőrendű főúton indulsz is el, jobbra nyílnak a főút számával azonos számmal kezdődő kétszámjegyű főútvonalak, balra meg az eggyel az alattiak. Alig van néhány kivétel.
A vasúton is tapasztalható ehhez nagyon hasonló rendszer, ez indkolhatta a 31-es 29-re változtatását.
Mi alapján számozzák a vonalakat? Tegnap ráakdatam othon egy 1980-as vasúti térképre, és ott pl. a 29-es 31-esként szerepel. Miért számozták át (több másikkal együtt) hisz 31-es vonal nincs is -legalábbis a '94-es térképen.
Mint szk. már nincs állományban, de elmentésről még lehet szó. A képeken látszik, hogy még az újabb tipusú földelőkábel is meg van rajta, tehát foglakoztak vele nem régen.
Viszont Kedves Divi!
Küldd el mailban a kocsi jelenlegi tárolási helyét.
Atyauristen!
Nem jutott volna valami nagyfejunek eszebe a MAV-nal, hogy bizottsagi, vagy kulon, esetleg nosztalgiakocsinak eltegyek?
Gfeca!
Az egyik foton lathato a kocsi palyaszama, allomanyban van ez meg egyaltalan?
Nem tudnád a képek konkrét címeit megadni? A képek ugyanis lejönnének, de a lap, ahol a kis képek és a hivatkozások találhatók, sajnos nem.. (Az IE-m nem szereti a TAR-t)
>Állítólag M40 907-ből lesz 901 és ez lesz a skanzengép.
Egy 900-as fogja az egész típust képviselni...? Egy kazános változat jellemzőbb lenne...
(Bár már nagyon szeretnék egy eredeti színtervű gépet látni/fotózni.)
(13) Egyéb bevételek olyan, az értékesítés nettó árbevételének részét nem képező bevételek, amelyek a rendszeres tevékenység (üzletmenet) során merülnek fel, és mértékük a szokásos mértéket nem haladja meg.
(14) Az egyéb bevételek között kell kimutatni a várható veszteségek, illetve a várható kötelezettségek fedezetére képzett előző évi céltartalékok felhasználáskori értékét, továbbá a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódóan a költségvetésből, központi alapokból igényelt és kiutalt támogatások összegeit is.
4 lába van a lónak, mégis megbotla.
Főleg az a ló, aki a diplomáját csak koloncként horja a nyakában (copyright chrta).
Magyarán felejtsétek el, amit az "egyéb bevételek" összetevőiről írtam.
Tévedésemet tudjátok be a mai rendkívül zaklatott lelkiállapotomnak, és kora reggeli keltezésnek. Bocsánat.
takilaci,
kuldtem neked egyet, hogy igazi-e, majd megmondod, bar tudom, hogy NEM ezt keresed, de nekem a hetkoznapi menetrendben levon kivul csak ez van, az altalad kivant nekem is jo lenne...:)
"A hely elvileg meglenne rá, csak a családot kell meggyőzni arról, hogy milyen szép is egy ilyen asztal :-)"
hány m2 a hely? és milyen alakú?
"Egyébként a jelenkort szeretném ábrázolni."
akkor a felüljáróra tegyél néhány emberfigurát fényképezőgéppel és indexes kitűzővel, amint éppen Nohabot fényképeznek ;-)
Ha a kedves társaságnak elege lenne belőlünk (belőlem ;-), átvonulhatunk a modellvasutasokhoz vagy mailbe.
Werner,
"esélyes egyébként Révfülöp).
Van hozzá görbe szobád? :-)"
Ezen akkorát röhögtem :-)))))))))))))))
crash__override,
"Nem tudja valaki, honnan lehet szerezni mo. vasuti terkepet ? Tudjatok, ami a vasuti varokban is van..."
hát a vasúti várókból! :-)
Atyám szerzett két könyvet valami bolhapiacon:
A nyugat-dunántúli vasúti járműjavítás 125 éve, a MÁV (korábban Magyar Nyugoti Vasút) szombathelyi műhelyének 125 éves története, 1872-1997
Vasúti motoros járművek, írta Hámori István, 1951., ez utóbbiban szó esik többek között a következőkről:
mechanikus erőátvitelű két- és háromtengelyű Ganz-motoros kocsi
Ganz-féle négytengelyű különcélú motoros kocsi
az Uttörő-vasút és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút négytengelyű motoroskocsija
a Bodrogközi Gazdasági Vasút háromtengelyű Diesel-motoros mozdonya
és még sokan mások.
Hétvégén jártunk Záhonyban és Eperjeskén.Ki látott már 2M62-őt???(dupla Szergej)Állítólag M40 907-ből lesz 901 és ez lesz a skanzengép.Tud valaki valamit a 2130-as Csörgőről???Mert az 100% hogy annak a gépnek nem az az eredeti száma.(alacsonyabb pályaszámra utaló jelek)
"Lattam egyszer a 70-es vonal menetrendabrajat, es tenyleg minden allomasnak es megallohelynek volt hivojele. Nekem csak az a furcsa, hogy ha 2 vagy 1 betus a hivojel, akkor 650 fele hivojel lehet, ennel joval tobb szolgalati hely van, nem? Es meg raadasul pl. az XY vagy az XQ vagy a QA hivojel biztos nem is letezik."
Megállóhelyeknek nincs hívójele. Amúgy több egyforma hívójel is van (pl. C a hívójele Bcsabának, Csajágnak, Csornának egyaránt). Gondolom igazgatóságonként, vagy vmilyen más térbeli elkülönítés alapján használtak egyforma jeleket (pl. egy távirda központhoz tartozó szolgálati helyeknek nem lehetett egyforma jelük).
rm40:
"nem akarják megdrágítani és megsúlyosbítani fűtőberendezéssel."
Való igaz, a vasutaknak a vonatfűtés rengeteg technikai gondot okoz, különösen az idényjellege miatt.
"mondjuk BDh kocsik poggyászterébe egy D2156HM6 + SHY315 gépcsoportot építenek be (Btx módra)."
Nem! Pont az a lényeg, hogy egy ilyen kis gépcsoport elfér a két forgóváz között az utas-poggyásztér ALATT. A poggyásztérben a poggyásznak van a helye. A Btx-nél szerintem szükségmegoldás volt a motor "utastérben" való elhelyezése.
gyurmosz: "új 12PA-4 -es motor...bírják a 120 km/h-s sebességet is, tehát megfelelő teljesítménytartalék mellett akár a sebességet is meg lehetne emelni. Az így kapott "bivaly-csörgők" pedig vígan elcibálnák legcombosabb vonatokat is."
Hááát... én ebben nem vagyok oly biztos. Több Csörgőt tudomásom szerint nem is motorgondokkal, hanem nyomatéktámproblémákkal állítottak meg. A forgóvázat jól át kellene a 120-hoz dolgozni, ill. belerakni a már kipróbált GH250-et, 1040 mm-es kerekekkel. A 12PA4-185 motor teljesítménye hidraulikusan még mindig kevés szerintem a "combosabb" vonatokhoz.
Bivaly csörgő az én olvasatomban egy 1770 kW-os (16PA4-185), lehetőleg aszinkronhajtású, 70-74 tonnás, GH250-forgóvázakkal rendelkező gép lenne. Vagy még inkább az M63.
"Nem kéne sok, egy 10 db. szerintem elég is lenne, sőt talán még kevesebb is."
Ez itt a baj. A MÁV állandóan arról papol, hogy járműtipizálás van, igen, amíg a kedvenceink el nem tűnnek az üzemből. De a 786 féle módon átalakított csodák - ahány példány annyi féle - hogyan férnek be ebbe a képbe?
"Az az igazság, hogy le akarok modellezni egy állomást a környékről... esélyes egyébként Révfülöp)."
Van hozzá görbe szobád? :-)
"EL=Északi, hol van itt L-betü?"
Igen, a lista angol eredetű, ők talán bele tudnak magyarázni valamit ebbe a rövidítésbe.
kod: "A SZVÖR-ben találtok "jelmagyarázatot" a vonatindító állomásokról. Ne döbbenjetek meg meg, lesz eltérés pl. Szeged rövidítésénél ált. a fűtőház és az Igazgatóság rövidítése Sg., az állomásé Fs. A menetrendábrákon az összes hívójel megtalálható."
Lattam egyszer a 70-es vonal menetrendabrajat, es tenyleg minden allomasnak es megallohelynek volt hivojele. Nekem csak az a furcsa, hogy ha 2 vagy 1 betus a hivojel, akkor 650 fele hivojel lehet, ennel joval tobb szolgalati hely van, nem? Es meg raadasul pl. az XY vagy az XQ vagy a QA hivojel biztos nem is letezik.
kod:"Szerintem: mi Magyarországon vagyunk, úgyhogy nem angol, hanem magyar könyveket kellene bogarásznod. Azokból is rendkívül sokat lehet tanulni "
Ebben igazad van, csakhogy az emlitett listát Marslako valakitol kaphatta (aki lehet hogy angol vasutbarat), es feltette a honlapra, mielott atirta volna az allomas kodneveket helyesre. En speciel orultem neki, mert jobb, mintha nem rakta volna fel, raadasul ott volt alul a jelmagyarazat. [Akinek van kedve atirhatja :-)]
Nem mondom en is furcsalltam, a VD(UD)-t meg az NA(KN)-t, de ha valaki nagyon akarja, akkor tudja, hogy mi hova valo...
Laci,
pontosabban melyikre gondoltal, mert meg ma is csak 13460-nal tartanak...
ja es bocs, ha mar elojott a pontositas, de 3,5 nap "termeset" nagyon lassan tudom atnezni:(
Térképügyben kilincselhetsz az állomásokon, az igazgatóságokon, vagy a Vezérigazgatóságon is. Kellő kitartással lehet szerezni mindent, egy kis kitartás kell, pofátlannak is kell néha lenni. Vedd fel a kapcsolatot azokkal akik e topic olvasói közül bejáratosak a Vezig.-re!
"Tényleg, megvan valakinek a (legalább a nagyobb) állomások rövidítéseinek (hívójeleinek?) a listája? Néhányat tudok (Ud, Sn, Sv, Sm, Ms), de jó lenne ha meglenne a többi is.."
A SZVÖR-ben találtok "jelmagyarázatot" a vonatindító állomásokról. Ne döbbenjetek meg meg, lesz eltérés pl. Szeged rövidítésénél ált. a fűtőház és az Igazgatóság rövidítése Sg., az állomásé Fs. A menetrendábrákon az összes hívójel megtalálható.
Futohaznevek roviditese egy angol konyv szerint megy, sorry az itthoniaktol! Zetorok persze szegediek, ez akkor rosszul lett leirva abban amit kaptam?
Nem voltál itthon, ezért elmondom: volt egy kis vita (?), hogy a fellengzősséget száműzni kellene a topicból. Nem kérkedni kellene, ki mit tud és honnan stb., kicsit szerényebben kellene tálalni a mondandónkat (akkor Takilaci jött bele a csőbe). Szerintem: mi Magyarországon vagyunk, úgyhogy nem angol, hanem magyar könyveket kellene bogarásznod. Azokból is rendkívül sokat lehet tanulni
"Su- Keleti GF
Öregszem. Ez hogy jön össze!"
"Su- hogy miként jön össze jó kérdés!(de így van történelmileg így alakult ki)
-5 piros pontért és egy sörért/üdítőért várom a tippeket."
A sört megbeszélhetjük: a Su rövidítés a "sátoraljaújhelyi vonal" kezdőpontjára utal. A Pv a "pozsonyi vonalat", a Déli pu. "B" betűje Budát jelenti. A hívójelek még a vasút hőskorából maradtak ránk, úgy hogy nem csoda, hogy némelyik ma már érthetetlen ( Kőbánya-Kispest= Vasgyár -> VA).
Takilaci!
Néhány héttel (hónappal) ezelőtt szó volt a lezsírozott szardíniai mozdonyokról. A MÁV bejelentette mind a 25 darabra a vételi szándékát az olasz vasút felé, amely visszaigazolta ezt és árajánlatot kért. Született egy előterjesztés vezetői értekezletre. Néhány szóban ismételd meg, légy szíves: érdemes-e megvenni, mennyit lehet (szabad) érte fizetni, mi a véleményed róla! Ha közelebbi közöd is van a dologhoz, részleteket is írj! Feltéve, ha nem ütközik szolgálati titokba. Lehet, hogy ezt a néhány sort nekem sem lett volna szabad leírni!?
A masik: ha a MAV-nak nincs bevetele a szemelyszallitason, es az afu is biztosan csokkeno tendenciat mutat, akkor TakiLaci GySEV penzugyi helyzetet bemutato hozzaszolasa alapjan akkor az egyeb bevetelt a jarmufeluletek ertekesitese jelentheti. Vagy esetleg van valamilyen mas otleted az egyeb bevetelekre?
Az egyeb bevetelek kozgazdasagi, illetve szamviteli fogalom. Osszetevoi:
-Sajat eloallitasu eszkozok aktivalt erteke
-Sajat termelesu keszletek allomanvvaltozasa
Hogy szolgaltato cegnel ezeket mikeppen lehet ertelmezni, az csak konyvelo kerdese. Az biztos, hogy uzemi tevekenyseggel osszefuggo bevetelekrol van szo, tehat nem penzugyi es nem rendkivuli bevetelekrol.
Zolcsi67 (12803)
Mivel dohányárut csak szigorú feltételekkel lehet reklámozni, az állomási bemondó valahogy így mondaná: "Szofi Ultra IC a dohányzás súlyosan károsítja az Ön és környezete egészségét indul Pécsre a harmadik vágányról" :-)))))))))))))
Majd hozzatenne: A vonaton utasaink jo kozerzetenek biztositasa celabol tilos a dohanyzas :))
GEORGIE (12814)
1. A kozuti anyagszallitas a vasutepiteshez vo. vasuti anyagszallitas autopalyaepiteshez. Innet jott az otlet, de aztan felhomalyositottak, hogy nemcsak a MAV az oka annak, hogy a vasutepiteshez nem vasuton megy az anyag!
Itt lehet nagyon jol peldazni a rovidtavu es hosszutavu gondokodas kozotti kulonbseget. Olvashattuk tobbszor is (pl Vasutas Hirlap) hogy mennyire orul a MAV az autopalyaepitesnek, hiszen ezzel fuvarfeladatot kap. Arrol mar nem szol a fama, hogy az autopalya megepulte utan mekkora veszteseggel jar majd a forgalom kozutra terelodese
De ugyanez megvan Volan-teren is. Orulnek a vonatpotlo buszozasnak a Volanok, hogy van jol fizeto fuvarjuk egy idore, igaz, hogy ha elkeszul a vasut, akkor versenykepesebb is lesz. Bar mondjuk e felol nem vagyok annyira biztos, mint az autopalya eseteben.
Mindenkinek!
Orulok, hogy a miniszoknya versus Szergej problema kihozta beloletek a jo humort :))) Mar reg kacagtam ilyen jokat!
Nem egészen olyan, de van egy olyan, hogy "MAGYARORSZÁG VASÚTI ÁRUFUVAROZÁSI TÉRKÉPE", azt az Erzsébet híd lába mellett a MÁV Nosztalgia Kft. Boltban (pesti rakpart) lehetett kapni 300HUF-ert, de ez akkor volt, amikor megjelent. Elég szép.
H0-ban építeném meg. A hely elvileg meglenne rá, csak a családot kell meggyőzni arról, hogy milyen szép is egy ilyen asztal :-) Valszeg úgy csinálom meg, hogy a központban lesz az állomás, amelyhez építek egy olyan vágányt, ami az egyészet egy körré egészíti ki , estleg úgy, hogy az állomás lecsatolható, tehát a félkör csak az összekötővágány szertepét fogja betölteni. Erre azért van szükség, mert viszonylag keskenyre akarom építeni. Egyébként a jelenkort szeretném ábrázolni.
Egyébként Badacsonytomaj egyre jobban tetszik :-)
Az új vonal ahhoz kell, hogy a lenti erdök fáját közvetlenül a csömödéri fürészüzembe tudják szállítani. A 46 ezrelékes szakasz szerintem nagyon rövid, akár lendületböl is bevehetö, de egy magas töltés építése nagyon megdrágította volna a beruházást. Az Mk48-asnak testhezálló feladat lesz, jó hogy tudnak párhuzamosan gondolkodni és a megfelelö mozdonyról is idöben gondoskodnak. Emiatt is elismerésem a csömödérieknek.
Van valakinek tapasztalata az Mk48 1000-esek üzeméröl, menettulajdonságaikról? Lillafüreden nem sok jót mondtak róluk...
Ennyi jut pillanatnyilag eszembe, bár találkoztam már ettől eltérő elnevezésekkel is. Holnap majd keresek egy listát.
Csömödér:
Számomra igen érdekes volt, most jártam arra először. Örülök hogy találkoztam "marslakó"-val, sajnálom viszont hogy czzf50-nel nem azonosítottuk egymást, így csak tipjeim vannak. Az új vonallal kapcsolatban (bár mint vasutbarát örülök minden méter új vasútnak) nem igazán értem hogy mire kell. Az erdészek biztos tudják, az Ő dolguk. A tájékoztatóban hallottam hogy 46 ezrelékes szakasz is van a pályán. Ezt kicsit soknak tartom, különösen ha ez az új szakaszon található. A régi vonalon viszont tetszet hogy megvannak (bár nem végig) a lejtésjelzők, és karban is vannak tartva.
A Zalaegerszegi Bz-sek viszon felidegesítettek kicsit. Három 200-as Bz-n utaztam, mindhárom kolléga minden induláskor "kipörgette" a kereket. Holnap gratulálok reszortos kollégámnak a jól felkészült (felkészített)embereihez.
Hazafelé MD 3002-Btx017 a három kocsis szerelvény rendesen tele, pedig a szombat este a leggyengéb nap.
Nem-szakértő hozzászólás:
talán épp ennek a vonalnak (29) lenne igazán praktikus a villamosítása. Elsősorban a lejt- és ívviszonyok miatt. Természetesen valami jófajta - könnyen variálható hosszúságú - motorvonattal (jó gyorsulás, jó kanyarvétel). Akkor a személyszállítás mehetne lényegesen nagyobb sebességgel, a tehervonatokhoz pedig könnyebb lenne előteremteni a szükséges lóerőket (bocs, ma már illik kW-ot mondani).
Szóval minden stimmelne, csak persze a forgalom - éves szinten - nem tenné kifizetődővé a beruházást... sajnos!
Allomasitasi listaval kapcsolatban igazatok van: Z tarolt gep, de nem komplett a lista. Futohaznevek roviditese egy angol konyv szerint megy, sorry az itthoniaktol! Zetorok persze szegediek, ez akkor rosszul lett leirva abban amit kaptam?
183-as Szergej a 9513-on diara keszult, ha elo lett hivatva es be lett szkennelve, akkor felteszem a netre.
Csomoderi kisvasuti napon C50 ment vegig, mert az Mk48-ast nem tudtak odaszallitani idoben. Elmentunk az osszekoto vonalon, de csak a deltaig, es csak egyik agat jartuk be. Jo volt mdbz-vel, czzf50-nel, illetve csutortokon Bz_forever-rel talalkozni. Valakit meg kihagytam, bocs erte, de mar keso van. Sziasztok,
Turán vonat kocsijai, Lél, Előd motorkocsik, kormányzati Hargita; 99-40-054, 99-40 002(korm. poggyászkocsi), 99-40-51(korm. hálókocsi),- 054 és - 056. Ez utóbbi kocsik mint "különcélú" kocsik vannak nyilvántartva, ezeket más céokra is használhatták...
"lehet, hogy kormányzati...?"
milyen kormányzati kocsik voltak a Kádár motorvonaton kivűl?
valamikor 1984 körül volt egy gyermeknapi különvonat a Hámános dolgozók gyerekeinek (akkor ott dolgozott az Apám), és volt abban a vonatban egy kormányzati kocsi is: kivülről "normál" kocsinak nézett ki, belül pedig szintén fülkés-termes, faborítás,stb... ...nem biztos, hogy ez az a kocsi, de hasonló...
egyébként a vonatot egy Nohab vitte, és Magyarkútra ment...
>a fülkék nem teljesen egyformák, némelyikben különböző polc/szekrényszerű dolgok is be vannak építve
a jobbszélső fülke jobb oldali fala (a kép nézöpontjából) kb 1.5 m magaságig kárpíttal van borítva, olyan borostyánsárga mintás... és ezelött a fal elött van a padlóra szerelve valami, ami engem egy ülés vagy fekhely vagy valami ilyesmi alsó részére emlékeztetett...
Ez arra enged sejtetni, hogy különcélú kocsi volt, ha kárpitozott is... lehet, hogy kormányzati...? Sajnos jelenleg mintegy 240km-re nyugatra vagyok a színhelytől...
>én úgy tudom, a 2143 az SGP terméke, a hozzá hasonló, de kisebb darabszámban létező 2043 Jenbacher-gép. Tudod esetleg, mi a különbség a kettő között? Úgy hallottam, ugyanarra a kiírásra készült a két gép adott peremfeltételekkel, ezért hasonlók a külméreteik, a teljesítményük stb.
Valóban, a két típus azonos teljesítményű, részben szinte teljesen megegyező külméretű (a 2143-as 40 mm-rel rövidebb) azért részben, mert az első négy 2043-as 1 méterrel rövidebb a sorozatgépekhez képest). Mindkét mozdonytípus főmotorja kb.1500 LE-s, sebességváltójuk is azonos típusú (2043.01-14 és 2143.01-12: Voith Heidenheim L830rU2. (Ez egy háromnyomatékmódosítós típus, amely jóval nagyobb teljesítményekre is alkalmas (ennek egyperemes kihajtású változata szerepelt a németek amerikába exportált 2x2000 Le-s mozdonyaiban is.) A két típus többi mozdonyába a nálunk is jól ismert Voith St. Pölten L720 rU2 került (M41 alsó pályaszámú gépei)) Mindkét típus azonos fűtőgenerátort kapott, a 2043-ban 200 kW körüli, a 2143-ban 240 kW teljesítményt ad le. Eddig akár azonosnak is gondolhatnánk őket, azonban motorikus a két gyár teljesen más történetet futott be és ez a motorokon is meglátszik.
A Jenbacher a 2043-ba főmotorként az LM1500 típusát építette be. Ez egy 135,6 l-es, szelepek nélküli kétütemű, viszonylag lassújárású (1000/perc) szívó erőgép (1104 kW;12 V90° 240/250mm furat/löket, tömege 11,8 t). A fűtőmotor egy szintén szelepnélküli kétütemű típus (JW 400; 24 l, 150/170mm 1500/perc 8 V90°, szívó)
Az SGP-nek viszont mindig gyorsjárású négyütemű típusai voltak. Így főmotorként a T12c típus (1114 kW;74,84 l, előkamrás, feltöltött, töltőlevegő-visszahűtés; 12 V60° 190/220 mm, 1515/perc; 6,9 t) fűtőmotorként pedig az első gépeknél S8Vn a többinél S108a típust használt (280 kW, 8V60°, 160/190 mm, 1030/perc, feltöltött, 30,6 l); Ráadásul az SGP még kezdetben külön dízel légsűrítőaggregátot is használt. az első 22 SGP mozdonynál a főmotort kicserélték korszerű Jenbacher JW608DS (eredetileg SGP T108c) típusúra ( 1115 kW, 1515 /perc, 8V60°, közvetlen bef., 2 turbó+intercooler, 190/220mm, 49,9 l)
További különbség, hogy a Jenbacher Voith gyártmányú, az SGP saját fejlesztésű tengelyhajtóműveket használt.
A Jenbacher a 2043-ból 1965-1977 ill. az SGP a 2143-ból 1964-1977 között 77-77 db-ot gyártott.
Egyébként ez a fejlődébeli különbség jól látható ezen típusok előképei, a Jenbacher 2043.501 és az SGP 2041.001 mozdonyok képében. De ez egy másik érdekes történet.
>"A németek először a külön motoros változattal kíérleteztek, de ők a fűtőmotor (ill. gázturbinát) teljesítményét nyáron illetve télen gyorsításhoz bevitték a sebességváltóba egy plusz nyomatékváltóval (217 és 219 sor)."
Ez a gyakorlatban egy második, kisebb teljesítményű hidraulikus erőátvitelt jelent? Nem túl drága ez az elérhető teljesítménytöbblethez képest?
Nem egészen. Nem tudom, láttál-e már hidrodinamikus sebességváltó-metszetet . Igen leegyszerűsítve ez esetben a normál hajtómű ki van egészítve egy olyan nyomatékváltóval, melynek szivattyúkerekét (primer tengely) a fűtőmotor (vagy booster-gázturbina) követlenül (vagy egy egyszerű fogaskerék-áttételen keresztül) hajtja, a turbinakereke pedig KÖZÖS tengelyen ("szekunder-tengely") van a főmotor által hajtott nyomatékváltók turbinakerekeivel. A közös szekundertengely pedig úgy, mint egy normális hd.sebességváltó esetén a mech. irány- (és esetleg fokozat-) váltón keresztül hajt ki a kardánokon át a tengelyhajtóművekre. A fűtőgenerátor hajtására többféle mód létezett:
1. a fűtőmotorral közös tengelyen közvetlenül
2. a fűtőmotorról fogaskerékáttételen keresztül
3. a 219 és a 210. sor esetén, ahol booster-célú gázturbina volt, itt a sebességváltóból a primer oldalról kapta a kihajtást. Itt érdekes módon a főmotor fűtött, a gázturbina csak vontatásra dolgozott
IGEN, ez rendkívül bonyolult megoldás volt, ma már ezeket átépítették egymotorosra. Annak oka, hogy mégis alkalmazták a segéddízeles 217 és az első gázturbinás típus (219) esetében az volt, akkor még nem volt megfelelő teljesítményű főmotor,amely mindkét célra elég teljesítményt tudott volna adni, a későbbi 210-nél pedig (itt már volt erős főmotor) az, hogy így egy mindössze 333 kg-os gázturbinával plusz 950 Le-t tudtak nyerni, ugyananakkor könnyen le lehetett állítani és elkerülni a gázturbina kedvezőtlen üzemállapotait. Egy 79 tonnás mozdonyban 2500+950 LE!!!
Az ex Hámánban (épülő skanzen...) egy 424-es tologatt egy csomó nosztalgia kocsit, sajnos sok fa belóg a képbe, de azért fotózgattam egy kicsit az ajtóm elé kiállva :-)))
pici gyerekkoromat idézik ezek a hangok :-)))
> én úgy tudom, a 2143 az SGP terméke, a hozzá hasonló,
> de kisebb darabszámban létező 2043 Jenbacher-gép.
Mindkettőből 77 db készült. Mivel eleve kb. 150 darabot akartak megrendelni, mindkét cég megkapta párhuzamosan a feladatot.
2043: kétütemű dízel
2143: négyütemű dízel, nagyobb motorfordulatszám
ha megnézed a a hétfői képetakkor látszik is az ablakokon keresztül: jobbról balra nézve, az ajtó után a wc, aztán a következő 5 az fülke, látszik a barna faborítás, aztán egy ami fehér belül és polcszerű dolgok vannak benne, ez lenne a konyha? és aztán a következő 3 a terem...
a fülkék nem teljesen egyformák, némelyikben különböző polc/szekrényszerű dolgok is be vannak építve
a jobbszélső fülke jobb oldali fala (a kép nézöpontjából) kb 1.5 m magaságig kárpíttal van borítva, olyan borostyánsárga mintás... és ezelött a fal elött van a padlóra szerelve valami, ami engem egy ülés vagy fekhely vagy valami ilyesmi alsó részére emlékeztetett...
nem vagy Pest közelben? kimehetnél megszakérteni...
"Jenbacher mozdonyoknál (2143)"
én úgy tudom, a 2143 az SGP terméke, a hozzá hasonló, de kisebb darabszámban létező 2043 Jenbacher-gép. Tudod esetleg, mi a különbség a kettő között? Úgy hallottam, ugyanarra a kiírásra készült a két gép adott peremfeltételekkel, ezért hasonlók a külméreteik, a teljesítményük stb.
"A németek először a külön motoros változattal kíérleteztek, de ők a fűtőmotor (ill. gázturbinát) teljesítményét nyáron illetve télen gyorsításhoz bevitték a sebességváltóba egy plusz nyomatékváltóval (217 és 219 sor)."
Ez a gyakorlatban egy második, kisebb teljesítményű hidraulikus erőátvitelt jelent? Nem túl drága ez az elérhető teljesítménytöbblethez képest?
Általában a Csörgő tuningolásához: ha elkezdjük fokozni a gépészeti berendezések teljesíményét, nem lesz kevés neki a 66 tonna tapadási tömeg? vagy benne van a pakliban, hogy a feljavított Csörgő már nem járhat kis tengelyterhelésű vonalon?
Akkor az bizony Hargita!
A belső elrendezésről tudnál egy kicsit bővebben írni? (hány fülke; egyformák-e; az ülések nyomai fülkékben vagy termekben esetleg minkettőben; esetleg konyhára utaló nyom... - bocs a telhetetlenségért :-) )
ma közelebről is megnéztem...
az egyik lépcsőnél találtam egy Ganz 1944-es táblát...
a belsejét is megkukoltam: gyönyőrű faborítású mindenütt, az elrendezés fülkés+egy nagyobb terem, fűtésnek radiátorok vannak beépítve (már amit a vandálok még ki nem építettek...), még néhány falikép is meg van, ülések már csak nyomokban, minden csupa üvegszilánk, szemét kupacok, széttört berendezési tárgyak :-(((
és ez mind az utobbi 2 hónap amortizációja, szerintem már több milliós lehet a kár...
sikerült felfedezni az egyetlen biztonsági intézkedést: a kapaszkodók hátsó fele jó vastagon be van kenve használt gépzsírral... ...kellett is utána egy kis Ultraderm...
leó üzeni:
a rádióban hallotta:
sárbogárd és rétaszilas között a vasúti pálya mellett ég valami. ezért leállították a közlekedést, pécs felé hatalmas késéssel kell számolni.
K.
leó most hívott, üzenete a következő:
a 11:20as ic-t v43 1249 vitte. a 11:16os békéscsabai személy negyed órát késik, az ic pedig nem várta meg.
hamaosan azt is tudjuk, hányan koppantak.
czzf50:Ja, és a dátum-mezöben szereplö 5-jegyü számok vajon milyen algoritmus alapján születtek?
Ha beolvasod excel-be, es annak az oszlopnak a Cellatulajdonságát átállítod dátum számformára, akkor megjelenik egy dátum, az lehet a felújítás dátuma (M44.4, V43.2, M47.12)
Csak a táblázat készítője elfelejtette átállítani, az EXCEL meg így tárolja a dátumot, hogy az 1900.01.01-től eltelt napok száma, egész számjegyekben (a törtek pedig a napon belüli időpont; pl. 0.5=12:00am), és csak akkor konvertálja normál dátumra, ha a cella számformája dátum.
>Kit érdekelne augusztus utolsó szombatjára egy MD+Btx különvonat a következő útirányon: Dombóvár-Kesző-Tamási-Kesző-Sárbogárd-Börgönd-Szabadbattyán-Lepsény-Enying-Lepsény-Siófok-Tab-Kaposvár-Dombóvár
> nem találna ki újabb VF, GF-rövidítéseket (EL=Északi, hol van itt L-betü?, ST=Szentes??, VD=Dombóvár, ha ezt mdbz meglátja...., NA=Nagykanizsa???, szerintem ezek valami angol csapat agyszüleményei lehetnek).
Tényleg, megvan valakinek a (legalább a nagyobb) állomások rövidítéseinek (hívójeleinek?) a listája? Néhányat tudok (Ud, Sn, Sv, Sm, Ms), de jó lenne ha meglenne a többi is..
>akkor a "lehet, hogy a Hargita 4. kocsija" folytatása:
így nézett ki 2000.04.30-án
és így 2000.06.19-én :-((( (legalább a forgóváz látható ezen a képen...)
Igen, a forgóváz bizony Ganz-Rónai rendszerű! Az azonosítást megkönnyíti, hogy ezekből igen kevésfajta kocsi alá szállítottak. Ilyen volt a Bak3201 és a Cak család. Ezek egyből kiesnek, mivel hosszuk a Bhv-kével megegyező (a proto 2.o. még hosszabb is) volt. Ezen kocsik azonban a Bhv-khez hasonlóan az oldalfalak a homlokfalakon hosszan túlnyúltak és a forgóváz is "beljebb" volt valamivel a kocsivégekhez képest. Ezenkívül tudomásom szerint csak a magyar, keletnémet és csehszlovák motorvonatok pótkocsijait és egy csehszlovák személykocsisorozat tagjai készültek e forgóvázzal, de ez utóbbiak a Cak sorozattal gyakorlatilag megegyeztek. Magyarországon 3 "magyar" és egy "cseh" típusú szerelvény közlekedett. Azonban a '89-es Évkönyv szerint csak egy "magyar", méghozzá a kormányzati és a "cseh" azaz a Helikon szerelvény maradt meg. (bár kicsit pontatlanul fogalmaztak és lehet hogy a pótkocsik nem kerültek elbontásra (?), de valszeg mégis). Ezen szerelvények mindegyike egy végig fülkés (9 jó tágas fülke és a két végén 1-1 WC) és egy fülkés+étkező (WC+4db tágas 1.o. fülke+konyha (ablakügyileg: távol a szomszédoktól egymás mellett szorosan 2 keskeny (mint a WC-é)ablak) +4 db étkezős szakasz (azaz oldalanként 4 ablak)
A képen látható elrendezés inkább az utóbbinak felel meg (csak a konyhaablakok nem stimmelnek), a végig fülkéshez egyáltalán nem passzol. Szintén az évkönyv szerint, amikor a Helikonból kiszerelték a gépi berendezést és a vonat járműveit szolgálati kocsikká alakították, valamennyi jármű alá KALÁKA-forgóvázat szereltek. Marad a kormányzati szerelvény, amelynek étkezőkocsiból átalakított pótkocsija az 58-as számot kapta.. Szintén '89.:"Az üzemen kívüli szerelvény két motorkocsija és 58-as számú pótkocsija jelenleg Herceghalomban található, míg a másik pótkocsi a Budapst Keleti Vontatási Főnökségen található". Szóval biztosra nem tudom mondani, csak valószínű...
Ahogy gyorsan átnéztem Joó Feri állomásítási listáját, elég naprakésznek tünik. Az M31-esek természetesen szegediek, nem szentesiek. Jo(ó) lenne, ha a lista készítöje nem találna ki újabb VF, GF-rövidítéseket (EL=Északi, hol van itt L-betü?, ST=Szentes??, VD=Dombóvár, ha ezt mdbz meglátja...., NA=Nagykanizsa???, szerintem ezek valami angol csapat agyszüleményei lehetnek).
A "Z"-betüs mozdonyoknál arra gondolt a készítö, hogy ez a jármü le van állítva. Import a német nyelvterületröl - Z-gestellt (Zurückgestellt) von Ausbesserung = felújításból visszatartva. Mivel a MAV-nál nincs ilyen státusz, ezt valaki ránézéssel dönthette el. Föleg, hogy a felénél ott van egy kérdöjel. De akkor én sajnos még össze tudok írni vagy 100 Z-betüs jármüvet ezeken felül.
Ja, és a dátum-mezöben szereplö 5-jegyü számok vajon milyen algoritmus alapján születtek?
Ha ilyen aljas szándékaid vannak a Balaton-felvidék vasútállomásaival, melegen ajánlom, hogy vond be az álmodozásba a régió elvakult rajongóját ;-)
Vonyarcvashegy: milyen korszakot dolgoznál fel? Tudomásom szerint a hetvenes években történt átépítésig itt 6 (hat) vágány volt, iparvágány-kiágazás a kőbánya felé meg még amit akarsz.
Badacsonytomaj: ezt nem kérdezted, de azért jártatom a szám. Négy vágány + a IV-ből kiágazik egy rakodó csonka a víz felőli oldalon. Nemrég egy hétvégét az állomás és a víz közötti Riviéra kempingben töltöttem és ezzel volt határos a Club Tomaj telke. A kettő között van egy móló a következő "extrákkal": a móló teljes hosszában kettős vasbeton oszlopok állnak, közöttük középen járhatnak az emberek. A vízszintes összekötők konzolosan kinyúló végein pedig sínpálya futhatott. Egy csille még látható, fent 4 kereke van, amelyek a sínpályán futottak, ezen függ a billenthető, teknő alakú hasznos tér. A móló egyik oldalán 6-8, nagyobbfajta (halász)csónak kikötésére szolgáló hely. Gyanítható, hogy ez az egész régen halgazdálkodási célokat szolgált és a kifogott halat így vitték a csónakoktól a vasúti kocsikig, a telepítendő halakat pedig visszafelé. Az állomáson már semmi sem látszik belőle. Ha sikerül egy ilyen berendezést fényképek, szemtanúk, öreg halászok segítségével rekonstruálni, a terepasztalod fénypontja lehet :-)
Balatonfűzfő: Ez már messzebb van a tárgyalt környéktől, csak azért izgalmas modellügyi szempontból, mert az állomás Füred felőli végén 180 fokos ív következik (közepében a Balaton nyúlványa), amely sok modellpályának kényszerű tartozéka, így viszont teljesen élethű kellék lesz. Iparvágány-kiágazás természetesen Fűzfőn is van Fűzfőgyártelep felé, sőt ezen át még a Győrből érkező közvetlen vonatod is járhat ;-)
mit tudtok Badacsonytördemic-Szigliget állomásról (hány vágány van, milyen az épület, biztber, stb.)
Ha jol emlekszem, akkor 3 vaganyos, a kozepso az atmeno. Az aruforgalmi terkep szerint aruforgalomra nincs megnyitva. A biztber, mint az egesz vonalon, D55.
Vonyarcvashegyen ugye csak két vágány van?
Igen, mindketto ivben, kozbenso szigetperonnal, az is D55.
Nekem is feltűnt, hogy van most ott egy Mazsola, igaz, csak a fényképeken vettem észre.
MÁS:
A 29-es vonal szakértőitől kérdem: mit tudtok Badacsonytördemic-Szigliget állomásról (hány vágány van, milyen az épület, biztber, stb.). Az az igazság, hogy le akarok modellezni egy állomást a környékről, de erről csak a sok ott tárolt pőrekocsi jut az eszembe. (A másik esélyes egyébként Révfülöp). És még egy kérdés, ezúttal a 30b-ről: Vonyarcvashegyen ugye csak két vágány van?
MEGINT MÁS:
A Csörgőkkjel kapcsolatban én is gondolkodtam egy kis átalakításon; mi lenne, ha a rendkívül rossz állapotú motorral rendelkező, főjavításra váró dög gépek egy új hajtóművet ( Ganz H182 nagyobb teljesítményű változata, ezt már valaki említette), új, nagyobb teljesítményű hűtőket, valamint common rail rendszerű új 12PA-4 -es motort kapnának. A forgóvázakból a függőleges rugóval építettek bírják a 120 km/h-s sebességet is, tehát megfelelő teljesítménytartalék mellett akár a sebességet is meg lehetne emelni. Az így kapott "bivaly-csörgők" pedig vígan elcibálnák a legcombosabb vonatokat is. Nem kéne sok, egy 10 db. szerintem elég is lenne, sőt talán még kevesebb is.
Fűtő(-hűtő) motorról, kis kitekintés a világba: az amerikai Long Island Rail Roadon (New York környékén) a nem villamos vonalakon a személyvonatokat tehervonati dízelgépek (EMD GP38-2) húzták-vonták 1999 közepéig. A cég korábban vett szétvágásra váró F7A EMD és FA Alco mozdonyokat, az F7A motorját Detroit teherautómotorra cserélte, az Alcoénak a teljesítményét lecsökkentette, és ezek adják a hűtő-fűtő villanyt a szerelvénynek, valamint vezérlőkocsiként is működnek. 99-ben, az új emeletes kocsik és a hozzá való mozdonyok megérkezésekor megszűnt ez az üzem, a régi gépeket szétvágták.
Elég megalázó lehet olyan mozdonyoknak, amelyek régen távolsági expresszeket meg gyorstehereket vonattak, helyi személyeket fűteni. Szerencsére a Nohab-okat nem fenyegeti ilyen megaláztatás.
Megkaptam. Mit tudok tenni az ügy érdekében? Nekem nem tud ártani a cég. Dühöngéshez fáradt vagyok, ami a csodálkozást illeti, 26 éves vén fejjel már semmin se csodálkozom. Ahogy mondani szoktam, az Egyesült Államok a korlátlan lehetőségek hazája, ez a pár km2 pedig a korlátlan lehetetlenségeké.
>Jenbacher mozdonyoknál (2143) ez jól meg lett oldva külön segédüzemi-fűtő gépcsoport alkalmazásával.
Az osztrákoknál és a németeknél még nagyobb probléma a fűtés, mivel nálukigen szigorú frekvenciahatárokat kell betartani. Ott a frekvencia a 16,7-től csak +-1..2 Hz-cel térhet el, mivel még vannak (?) náluk olyan biztberek amely ezen freki környékén dolgoznak és zavarhatná őket. Nálunk rendkívül szellemesen be lehetett vezetni az ún. csúszófrekvenciás rendszert, ahol 1000...1500 V és 33...51 Hz tartományok a megengedettek ezt nagyon jól le lehet fedni egy 1000..1500 fordulat között dolgozó dízelmotorról közvetlenül meghajtott egyfázisú szinkrongenerátorral amelyet közvetlen ki lehet fűtésre adni. A 16,7 Hz-es rendzernél pedig még át kell vezetni egy drága és nehéz átalakítón, hogy a frekvitűrés betartható legyen (igaz ez esetben akár használható egy kisebb nagyfrekvenciás többfázisú generátor is). ezért (és a hidraulika miatt még fellépő szabályozási gondok miatt) az osztrákok úgy döntöttek, hogy nekik jó lesz egy külön dízelről állandó kb. 1000 fordulattal hajtott generátor is. Annak ellenére, hogy ez megnöveli a mozdony tömegét, nyáron holtsúlyt jelent és az álló motor rázkódása a csapágyaknak sem tesz jót. A németek először a külön motoros változattal kíérleteztek, de ők a fűtőmotor (ill. gázturbinát) teljesítményét nyáron illetve télen gyorsításhoz bevitték a sebességváltóba egy plusz nyomatékváltóval (217 és 219 sor).aztán inkáb maradtak az egy motornál és frekvenciaátalakítót tettek bele.
> Asszondom erre: nem lehetne személykocsit úgy átalakítani, hogy alárakni egy motor-generátor gépcsoportot, ami mondjuk 5 kocsi fűtésére képes...? Egy tízkocsis szerelvénybe két ilyet besorozni aztán kész is. Ezzel nem csak fűtés, hanem a légkondi is tápálható lenne. Madzag alatt meg kívülről is, természetesen. Hatásfoka biztosan jobb lenne mint amikor a Csöri áll és fűt.
Lásd Btx? Na igen, bár ott tengelyterhelés-okok játszottak közre. Hát igen, itt állandó 30,5 % hatásfokot tudnak produkálni. A villamos vonatfűtőkocsi 29 %, az M41 vonóerőkifejtés közben (6-10 menetfokozat) 35..38 %, vonóerőkifejtés nélkül 20..25 %, előfűtéskor 18..26 %, az M47-nél: 23..28,5%/23..26 %/15...21 %. Viszont figyelembe kell venni a többlettömeget (főleg külön fűtőkocsi esetén kérdőjelezi meg a gazdaságosságot) és a plusz beszerzési és karbantartási költségek. Ezt már vizsgálták is annak idején: (M41:)"A villamos vonatfűtés energetikai kérdésieit összegezve megállapítható, hogy a voóerőkifejtés közben és a motor vonattovábbítás céljából is szükséges üresjárti üzemállapotában kedvező a fűtési energia szolgáltatásának hatásfoka. Az M41 sorozatú mozdony esetében számszerűen is igazolva látszik a vontatás és fűtés céljára beépített egyetlen nagy teljesítményű dízelmotor energetikai előnye a külön gépcsoportos megoldással szemben. A kedvező hatásfok azonban csak vonattovábbítás közben jelentkezik, a szerelvények az M41 sorozatú mozdonnyal való előfűtéseenergetikai szempontból nem szerencsés megoldás, és csak akkor indokolt, ha a mozdony előfűtés ideje alatt más vontatási feladatra nem használható fel." de: "...az M47 sorozatú mozdony fűtési üzemében nem muttkozik meg kellőképpen a vontatás és a fűtés céljára beépített egyetlen dízelmotor energetikai előnye..." Ez azonban nem tartalmaz egyéb költségtényezőket.
Én egyébként gondolkoztam azon, hogy mi lett volna, ha annak idején mondjuk BDh kocsik poggyászterébe egy D2156HM6 + SHY315 gépcsoportot építenek be (Btx módra). (alá szerintem az egyfázisú generátor nehezen férne be) A tömegnövekedés minimális lenne, mindössze az utastér csökkenne le 80-ról 56-ra... Egyébként ilyen aggregátegységeket az MTU is gyárt (lsd. honlap)
Ezt a módszert egyébként azok a vasutak szeretik,ahol túlnyomórészt teherszállítás van és a főleg teherszállításban használt mozdonyokat nem akarják megdrágítani és megsúlyosbítani fűtőberendezéssel.
Kisebb max 2..3 kocsi esetében pedig egyéni Webasto-berendezések a célszerűek szerintem, ha lemondunk a légkondiról, illetve egyedi légkondícionáló egységek (ez talán azért lehetne olcsó, mert más célra is jó és nagy számban gyártható berendezésekről van szó)
"MAV mondjuk venne kb. 20 db Blue Tiger-t"
Ammeg mi? Kérem, ne használjunk titkosírást...
rm40: amit a Csöriről írsz, teljesen helytálló. Valóban igaz, hogy hidraulikusnál nehéz a fűtés-vontatás kérdését megoldani. A Jenbacher mozdonyoknál (2143) ez jól meg lett oldva külön segédüzemi-fűtő gépcsoport alkalmazásával. Asszondom erre: nem lehetne személykocsit úgy átalakítani, hogy alárakni egy motor-generátor gépcsoportot, ami mondjuk 5 kocsi fűtésére képes...? Egy tízkocsis szerelvénybe két ilyet besorozni aztán kész is. Ezzel nem csak fűtés, hanem a légkondi is tápálható lenne. Madzag alatt meg kívülről is, természetesen. Hatásfoka biztosan jobb lenne mint amikor a Csöri áll és fűt.
"Vagy esetleg van valamilyen mas otleted az egyeb bevetelekre?"
Ha fizetsz elmondom...:-)
"Te a jarmuveket egyenszinben szereted latni,"
Lehet, hogy ez az egyik ok a sok közül, hogy vasútmániás vagyok. Azaz hogy a vasút (még) nem olyan tarkabarka, mint a közúti járműhad.
"nezd el nekem, hogy en a sokszinuseg hive vagyok!"
El van nézve, pajtás. Ettől még nem öltenek barbimezt a vonatok. :-)
"egy Scorps-mozdonyt szívesen látnék..."
Vagy egy Jethro Tull-ost!
"a 183-as Szergejről készülő képbe beleállt egy miniszoknyás nő Szombathelyen... :-))"
A Hét vicce!!! Szergej és a macája!!!!! :-)))))
(ha nem egy punnyadt csirke hanem történetesen egy jó bőr állt be a Szerjó elé, dobjon meg vki egy jpgvel...)
"Én úgy tudtam hogy a Nohabok Tapolcán laknak..."
Jól tudtad. Viszont Tapolca VF 1998. január 1-től már nem létezik (az összes többi dunántúli VF igen, pedig csak hármat akartak hagyni).
NOHABok jelenleg:
001 - nosztaliga
002, 006, 010, 019, 020 Sv GF
017 - pályafenntartás (A61,017)
B-betű ügyében fordulj bizalommal... jaj, kihez is, elfelejtettem, ez a meleg, meg a kemia... Ja, megvan! Hozzám!
mdbz:
Tényleg, mi a baj a Szabadbattyán-Börgönd útvonallal?
Ha az hiányzik nekik, a szentesi pályamesterrel beolajozzuk a hevedercsavarokat. Bár, a fene tudja, a pécsieknek (izgatóság) nem kellene segíteni. Nem érdemlik meg.
Részletes levél ment, először sajnos a megszűnt címedre, s csak most vettem észre.
A fenti utvonal Börgönd-Szabadbattyán-Lepsény része nem műxik, be kell menni Szfehérvárra, és vissza Lepsény! Valamint kicsit éles az IC 201
Az MD ( csak el ne kiabáljam!) nálunk még bírják a meleget. Persze ez csak azt jelenti, hogy nincs velük több probléma mint máskor. Segélygép a leggyorsabban mozgósítható, bármilyen gép.
Kérek minden érdeklődöt, hogy a különvonattal kapcsolatos szándékait a különvonatok topicban jelezze, hogy később majd ne több ezer hozzászólást kelljen végigböngészni. köszi!
1. Látod, milyen jó, hogy a 7726-osnak van 30 perc tartaléka Vásárhelyen? Szegedről 80 perc késéssel indul, Orosháza már csak 50 perc...
2. 147-es teher: szerintem mi itt a fórumon max 60 perc alatt összehoztuk volna a menetrendet Kecskemétig, csak annyi kellett volna, hogy a Gokartba egy icsit több üzemanyagot töltsenek, hogy kitartson Kecskemétig...
3. Kéregjegy: köszi Tanyaszitit. Valszeg jövő héten megrohamozom Tiszajenő-Vezsenyt és Tiszaalpárt, ha van, hozok neked is.
4. Hol tudnám a máshol bett jegyeimet "B" pecséttel lebélyegeztetni? Tudnillik nem minden állomáson van "B" pecsét, pl. Tószegen sem találták...
Aznap hajnalban szakadt le a bevágás fala. A buszok csak Pusztaszentmihályfáig jártak (egykori megállóhely), s vonatokra itt kellett átszállni. Minden vonat írásbelit kapott, hogy csak Pusztaszentmihályfáig mehet el. Másnap reggeltől vezették be az Enyingig buszozást, majd június 26-án... a többit már tudjátok.
Jól írtad, csak annyit még hozzá "és amennyiben az MD lerohad, akkor sem MD jár".
Azaz lassan bármely vonaton lehet Csörgővel vagy Szerjózsával találkozni a 135-ön.
Bzmot 196 Mezőhegyes környékén kóricálhat, de lehet, hogy Békésre is ez jár ki néha.
EKORNÉL:
Levél megy postai úton.
Karádon nem lehet keresztezni, csak Mernyén, Felsőmocsoládon (igaz, szolgálat csak néha van, de akkor meg viszik a kulcsokat a vonattal), Tabon és Ádándon. (Leó: Tabon van kéregjegy, apropó jegy, tettem el Neked egy-két jegyet TanyaCity állomásról.)
"Módosító javaslat: Lepsény - Enying - Kabókapuszta - földkupac és vissza, ahogy 1999. június 18-án csinálták... Megoldható, ha az MD végén vezérlő van. "
támogatom az ötletet!!!
1999 június 18-án mi volt?
Tegnap a 7726 50 perces késéssel esett be Orosházára (mire jó a fél órás álldogálás Hódmezőn...)
Minden vonatot elvert Orosházán (Utolsó vonatok Mezőhegyes, Mezőtúr és Hentes felé).
Különvonat:
Módosító javaslat: Lepsény - Enying - Kabókapuszta - földkupac és vissza, ahogy 1999. június 18-án csinálták... Megoldható, ha az MD végén vezérlő van.
Más:
A 147-esen a MÁV elb@szott egy fuvarlehetőséget: a fábiáni tsz adott volna fel csemegekukoricát s megkeérdezte, megoldható-e, hogy 80 kilométeres távolságra az árut 6 óra alatt eljuttassák.
A MÁV válasza: NEM!!!
Ha jól tudom, Kecskemét lett volna az uticél. A Magyar Állambusz Vonalak Rt. (C: Sipos Tamás) munkatársainak már sérvet okozna egy irányvonat mexervezése.
Dombóváron tudunk csatlakozni. Bocs, de a menetrendet még nem volt időm részletesen átnézni, mert el vagyok havazva. A jövő héttől viszont VAKÁCIÓÓÓÓ! Mert ugye három dolgot szeretek a szakmámban...:))
A részletes menetrend még kontroll alatt van, de indulás kb. 7-kor, visszérkezés este 7-kor (Bp-ről a postavonattal kellene lejönni, visszafelé Kaposváron átszállás az utolsó IC-re Bp. felé aki még aznap haza akar érni).
Nem hiszem, hogy a MÁV elk**vulásáról lenne szó. Az osztrák menetrendet böngészve, néhány IC ill. mezítlábas gyors, sebes elnevezés a teljesség igénye nélkül: Radio Steiermark, Radio Oberösterreich, Kabarett Simpl, Hotel IBIS, Hitradio Ö3, Salzburg TV, Antenne Salzburg.
Tehát: sehol nincs abból probléma, hogy egyes cégek nevet adnak az IC-nek és ezért fizetnek is. A Soproni Ászok esetében az a valós helyzet, hogy a Sörgyár a GYSEV-nek fizet és nem a MÁV-nak. Akkor miért kellene a MÁV-nak raklámoznia? Szerintem az elnevezéseknél egy szempontot kell figyelembe venni: a külföldiek is ki tudják mondani.
Köszi! El kell mennem Miskolcra Bh-zni egy kicsit. Ahogy olvastam, hogy a két nemzetközi gyors Abaújszántó felé fog menni, valószínűnek tartom, hogy valamikor úgy is elnézek Miskolc felé.
Szóval akkor egy újabb közvélemény kutatás:
Kit érdekelne augusztus utolsó szombatjára egy MD+Btx különvonat a következő útirányon:
hmmm... Manowar-mozdony... azt választanák az öngyilkosok is... :-)))))
A Kunstlok meg az, amit így kipingálnak, nem annyira reklámcélokra, inkább amolyan "happening"-ként...
OFF: A Scorpis mellet en Dream Theater-es meg Manowaros mozdonyra is kivancsi lennek!(Ismerve a fiuk no- es vilagpusztito imaget lehet hogy 18 aluliaknak nem ajanlott megtekinteni a mozdonyt???)OFF
1. A kozuti anyagszallitas a vasutepiteshez vo. vasuti anyagszallitas autopalyaepiteshez. Innet jott az otlet, de aztan felhomalyositottak, hogy nemcsak a MAV az oka annak, hogy a vasutepiteshez nem vasuton megy az anyag!
2. Statisztika:
Nem szeretnek veled szamhaborut vivni (ugyis elvesztenem), de szerintem az osztrak iranyu ki-belepo forgalmat nemcsak az dobja fel, hogy x v. z naponta tobbszor fordul a ket orszag kozott, hanem az is, hogy az osztrak hatar egyben az Eu hatara is. Egyebkent a statisztika veszelyes dolog, lattam en egy olyan tranzit utirany felmerest, ahol kimutattak, hogy Rajka-Redics utiranyon 5000 kamion ment Rijeka fele, visszafele ezek a jarmuvek meg nem jelentek meg! Kotve hinnem, hogy visszafele lopakodokent jottek, lehet hogy nem a kiindulasi orszagukba kaptak ujabb fuvart es igy meg se jelenhettek a hazai statisztikaban!
Anno amikor kombifuv-bol irtam a szosszeneteimet az dobbentett le, hogy a VPOP-nak olyan volt a nyilvantartasa, hogy igazan nem lehetett kiszurni az altalad emlitett ingazokat, valamint belepo jarmu eseten nem lehetett megmondani, hogy hol lepett ki. Ez alol kivetel volt, ha Ro-La-zott az illeto..
3. 150: Belatom, hogy a masik ket utirany kozul ez a legrovidebb, de akkor arra lennek kivancsi, hogy a 120-sal meg a 140-essel mi lesz?
Mar korabban is irtam, hogy a romanok jelentos zsetont kaptak a Bucuresti-Brasso vonal korszerusitesere (atepitesere) es a fiuk Arad-Lokoshaza vonalon gondolkodnak. Meg ha jol tudom Phare-bol hidat epitenek a Dunan a bolgarokkal kozosen.
Ezexerint penzpacsalas a romanok probalkozasa? Vagy a nyugatiak nem tudjak beloni Milo tavozasat?
Es vegul egy tortenelmi felvetes: akkor napjainkra is megmaradt a MAV es az OMAV epitette vonalak versenye, amelybol a 150-es jon ki gyoztesen?
A 140-esen Kiskundorozsman ott a Ro-La terminal (cc.300 milkat koltottek ra), es kinek lenne az jo, hogy mondjuk a Ro-La Szabadkarol vagy Aradrol staroljon? Masik meg az, hogy a 140-esen jelentos a teher es szemelyforgalom is. Ha a 150-es megepitese nemzetkozi erdek, a 140-ese meg nemzeti, es ha az EU a 150-est preferalja, akkor mibol lesz penz a 140-es felujitasara? A szegedi polg.fuhrer meg szegedi vasuti hidat akar, meg a Szeged-Temesvar vonal reikarnaciojat...
Bocs, hogy egy kicsit beragtam, de az bosszant, hogy nem a zalalovoi vonal lesz az egyetlen csak politikai celu beruhazas.
Jo, azt mondhatod, hogy fiatal vagyok, de pl. a magyar vasuttortenelemben ketszer biztosan volt olyan poiltikai celu vasutfejlesztes, amelyet meg a jelentos forgalom is indokolt: az egyik a Hegyesi vonal ketvaganyusitasa es drotozasa a ket vh. kozott, a masik meg a Zahonyi irany upgradelese a szoci idoszakban.
Mozdonnyal no problemo az ilyesmi, vagonnal már ronda!
Amúgy Germánföldön is voltak érdekes mozfonyok, az egyik kedvencem az, amelyiken a TV-egér (a tévémacit pótló német figura) van... de pölö most egy Scorps-mozdonyt szívesen látnék... :-)))) (ott nemcsak reklámmozdonyok, hanem "Kunstlok"-ok is vannak)
<<"A mozdonyok feluletet miert nem adjak el hirdetesi feluletkent?"<<
Nézz körül Svájcban, Németországban, hány mozdony szégyenkezik a gúnyája miatt!
(Elég randa az a pannonpraktikumos Bo kocsi is...)<
Megjegyzesem: Esztetikarol ne vitatkozzunk, mert nincs sok ertelme. OK, en elfogadom, hogy Te a jarmuveket egyenszinben szereted latni, csak akkor nezd el nekem, hogy en a sokszinuseg hive vagyok!OFF: A Roco pl. a 460-asnak legalabb 18 fajta reklammal diszitett valtozatat adta ki svajci kulonkiadaskent. Vagy a holland kulonkiadasban az 1600-as villanygep megjelent holland postabankos vilagoskek festesben is! Neekem tetszik! (ha lenne annyi zsetonom, mint amennyi sajna nincs, mindegyik a sajat gyujtemenyemet gazdagitana-bili)OFF
A masik: ha a MAV-nak nincs bevetele a szemelyszallitason, es az afu is biztosan csokkeno tendenciat mutat, akkor TakiLaci GySEV penzugyi helyzetet bemutato hozzaszolasa alapjan akkor az egyeb bevetelt a jarmufeluletek ertekesitese jelentheti. Vagy esetleg van valamilyen mas otleted az egyeb bevetelekre?
Kedves Miko!
Mivel dohányárut csak szigorú feltételekkel lehet reklámozni, az állomási bemondó valahogy így mondaná: "Szofi Ultra IC a dohányzás súlyosan károsítja az Ön és környezete egészségét indul Pécsre a harmadik vágányról" :-))))))))))))) A Soproni Ászokon meg az egész ország röhög... "Egy Jópofa vonat" :-))))))))
Joó Feri honlapján fenn van az új állomásítási lista. Ehhez van három észrevételem:
1. Ha jól tudom, a Zetorok Szegedre vannak állomásítva, nem Szentesre
2. Mit jelent a megjegyzések között a "Z"? Mert ez megtalálható M40 113,, M41 2121, M42 001 gépeknél is. Dögöt jelent? Mert M40 113 egy hónapja még ment.
3. Ha jól tudom, V43 1218 sem az eredeti, hanem 1207 lett átszámozva (de lehet, hogy 1217-1208)
ma reggel Rákospalota-Újpesten az M44 133 volt tolatós teherrel, Rákosrendezőn M44 208,401,404,405 M62 265 (ha jól emlékszem a pályaszámokra, fényképről majd kiderül...), M44 404 lelkesen cibált ide-oda egy kb 25-30 kocsis szerelvényt, az autósok nagy örömére...
Késöbb a Városligeti elágnál még lefotóztam az M44 401+négytengelyes teherkocsi összeállítást...
A Dunantuli Bo-k magyar gyartmanyuak (RABA), ezek szerintem a legigenytelenebb Bo-k (nem azert mert magyarok), középszámuk 20-57.
En a lengyeleket (20-37) arrol ismerem fel, hogy az ablakkeretük sarka nincs lekerekitve.
Azota azonban a dunantulon mar jar sok masfele kocsi is, amik az uj Z1, Z2 kocsik nemzetközi forgalomba való beállításával és az addig ott közlekedők belföldi forgalomba való állításával keletkeztek. Ilyenek (pl. 20-80) Békéscsabára is járnak.
Nem beszélve a régi, fülkés, szürke ablakkeretes átalakított lengyel IC kocsikról (20-37) amik szintén főleg a Dunántúlon járnak (20, 25, 30, 29 vonalak).
Koszi a valaszt!
Azzal en is tisztaban vagyok, hogy az M41-est nem arra hasznaljak, amire terveztek, de ugye ha a cel modosul, akkor talan a gepet is hozza kellene igazitani a feladathoz! Valoszinunek tartom, hogy egy nagyobb lepteku atepites a Csorgen meg mindig olcsobb lenne, mintha a MAV mondjuk venne kb. 20 db Blue Tiger-t. Ha jol tudom,anno az ADTranzosok azt mondtak, hogy kb. 2-3 MD Ft korul lenne egy ilyen ketyere.
Es ugye most a MAV-nak el kellene dontenie, hogy milyen vontatojarmure van szuksege az elkovetkezendo 15 evre, penzpacsalasok nelkul! (Bili!)
Köszi, megnéztem a képeket. Ez a kocsi fővizsgás volt, vagy csak egyszerűen új festést kapott?
Másik kérdés: ha jól láttam, egy Bo kocsiról van szó. Ezek a dunántúli Bo kocsik mások, mint amelyek itt Szeged környékén közlekednek. Ha jól tudom, a szegediek lengyel kocsik, én úgy szoktam megkülönböztetni a dunántúlitól, hogy 3 lépcsőn kell felszállni, míg a dunántúli kocsikon csak kettőn. Ezek a dunántúli Bo-k milyen eredetű kocsik?
"Forró-Encs és Hidasnémeti között július 2-án 7.00 órától augusztus 16-án 17.00 óráig valamennyi vonat helyett autóbuszok szállítják az utasokat. Ekkor - a folyamatos felújítás ideje alatt - a Cracovia és a Karpaty nemzetközi gyorsvonat mindkét járata kerülő útvonalon: Hidasnémeti-Szerencs-Miskolc érintésével közlekedik. "
Írtatok a pannonos kocsiról. Én még nem láttam. Ha valakinek van szkennelt képe, küldje el a lehoczkig@demasz.hu címre. Köszi!
Maczko! Örülök, hogy érdekelne az aug-i különvonat, de még semmi sem biztos. Egy esetleges gépcsere nagy mértékben megnövelné költségeinket, úgyhogy szerintem erről modnsjunk le. De szerintem már az is szuper lenne, ha be tudnánk járni a Kesző.h.Gy.-Tamási. Börgönd-Szabadbattyán, Lepsény-Enying vonalakat! Különben minden pénz kérdése, de szerintem egy esetleges gépcsere annyi pénzbe kerülne, hogy arra nem lenne a részünkről fizetőképes kereslet.
Tegnap szó volt a 135-ös vonal Csörgős vonatairól. Nos, tegnap döglöttek szépen az MD-k, gondolom, a meleget nem bírták. (Mdbz! Nálatok is döglenek a melegben az MD-k? Ha igen, arra mi szokott segélyezni?) Így a normál Csörgős fordán felül a következő Csörgők mentek:
7723/7726 M41 2128 MD szerelvénnyel. 7726 18.45-kor indult Békéscsabára, azaz 80 perc késéssel!!!
7711/7718 M41 2127 MD szerelvénnyel. 7711 40 perc késéssel érkezett, 7718 30 perc késéssel indult.
A tegnap délutáni IP Bzmot 410 + Bztx 801 volt. Tegnap és ma is M62 109 teherezik a 135-ön.
Írtatok a pannonos kocsiról. Én még nem láttam. Ha valakinek van szkennelt képe, küldje el a lehoczkig@demasz.hu címre. Köszi!
Maczko! Örülök, hogy érdekelne az aug-i különvonat, de még semmi sem biztos. Egy esetleges gépcsere nagy mértékben megnövelné költségeinket, úgyhogy szerintem erről modnsjunk le. De szerintem már az is szuper lenne, ha be tudnánk járni a Kesző.h.Gy.-Tamási. Börgönd-Szabadbattyán, Lepsény-Enying vonalakat! Különben minden pénz kérdése, de szerintem egy esetleges gépcsere annyi pénzbe kerülne, hogy arra nem lenne a részünkről fizetőképes kereslet.
Tegnap szó volt a 135-ös vonal Csörgős vonatairól. Nos, tegnap döglöttek szépen az MD-k, gondolom, a meleget nem bírták. (Mdbz! Nálatok is döglenek a melegben az MD-k? Ha igen, arra mi szokott segélyezni?) Így a normál Csörgős fordán felül a következő Csörgők mentek:
7723/7726 M41 2128 MD szerelvénnyel. 7726 18.45-kor indult Békéscsabára, azaz 80 perc késéssel!!!
7711/7718 M41 2127 MD szerelvénnyel. 7711 40 perc késéssel érkezett, 7718 30 perc késéssel indult.
A tegnap délutáni IP Bzmot 410 + Bztx 801 volt. Tegnap és ma is M62 109 teherezik a 135-ön.
sajna nem jöve meg a listád, Küldd el mégegyszer léci, mert bár a megadott mail cím jó - A többiek levelei mindig ide találnak -, de a hálózat néha pocsék.
Ma valoban lattam a 10-esen egy olyan bauxitos vonatot, amit korabban csak a 20-11 vonalakon, de ez lehet, hogy meg a helyszini helyreallita smiatt van.
Tapolcara Grazbol jott egy kulonvonat, M41 hozta, kerekparoznak.
Komaromban OBB kek motorvonat (Blaer Blitz?) volt.
11 korul nem sokkal M62 140 ment komarombol Fehervarra Bz potokon.
Sm-Ce kozott M62 175 isz jart.
Oroszlány-Tatabánya között szerda (06.21) reggel 5 óra után láttam személyvonatot, BDbt + Bhv + V43.1284 összeállításban. Tényleg, ennél a vezérlőnél és pl. az ABbmot motorkocsinál mit jelent a kis b?
a maradék "teliablakos" Bh kocsikat is még most kéne elrakni, amíg van belőlük egy vonatra való...
mennyi ilyen van még?
pár éve láttam még ilyet vezérlőkocsiban is ill már le volt fokozva kerékpár szállítónak, ennek mi a jele? és mennyi van belőle?
>és ez a kocsi micsoda? ez is szép múzeumi példánynak tünik...
ez kb áprilisben tartozkodott Kőfölsőn, aztán nem tudom hova lett...
Most már a '92-es Évkönyvből. Ha jól olvastam le a képről a psz-ot, akkor 30 55 117 9104 van rá felmázolva. Ez valóban védett kocsi. Eredetileg Vs' jellegű ABah ("h" a felső indexben) 100524 psz. favázas, MÁV-beszerzésű, eredetileg laternás kocsi. Gyártotta: Ganz, 1901. Akkor tervezett sorsa: "Eredeti rajzok szerint eredeti szekrényűre visszaépítendő. Ószolnokra kijelölve."
JOBB. Ez mindig egy érdekes kérdés. Mikor jó egy konstrukció, ha:
A tervezők teljesítették a megrendelésben kért paramétereket, egy aránylag korszerű és a célnak megfelelő használat esetén megbízhtó konstrukciót hoztak létre, azonban mára a követelmények megváltoztak és ennek nem mindenben tud megfelelni. Az M41-esek tervezésekor a következő három dolog volt legfőbb követelmény: 1.kiválthassa a 424-est 2. tengelyterhelése 165 kN-nál semmi esetre se lehessen több 3. villamos fűtés, (+ ingavonatra való alkalmasság).
Ezek közül a 2. a legsúlyosabb szempont. Ilyen, relatíve könnyű mozdony négytengelyesként csak hidraulikus hajtással építhető meg. Ha ez a követelmény nincs, simán továbbfejleszthető lett volna az M40-esből (a Ganz elkészítette egy valódi 1800 LE-s változat koncepcióját: motor 12 PA4, fődinamó ED1800, vontatómotor TC300, gerjesztőgép EG180L4, vonóerő: 177 kN/20 km/h, 38,8/100 km/h, fogaskerékáttétel 79/14, elektromos fűtés, 185 kN tengelyterhelés). A hidraulikus hajtásnál igen bonyolult megoldani, hogy fűtésnélküli időszakban a teljes teljesítmény vontatási célokra legyen átvihető. (lehetne a hajtóművet a névl. motorteljesítményre (mínusz segédüzem) méretezni, de akkor pedig fűtéses időszakban kell részteljesítménnyel üzemeltetni, ahol viszont a hidraulika jellegénél fogva rossz hatásfokú. Ezért inkább a motorteljesítményt veszik nagyobbra. A MÁV akkori követelményeinek teljesítéséhez valóban jogos, egyszerű és szellemes a választott megoldás. Az más kérdés, hogy jelenleg milyen feladatra kell felhasználni. Megint más kérdés, hogy miért nincs pédául M63 sorozat, amelynek vontatási lehetőségeit ott jól ki lehetne használni... De most már áttérnék más vizekre...
Ha már szóbakerült Bar: még 1995-ben mesélte egy vajdasági ismerősöm, milyen szép is az a vonal - arról győzködött, hogy 1000x felülmúlja bármelyik svájci hegyivasutat. Járt arra már valaki? Extra kérésként fényképekkel :-))) Amint normális lesz a délszláv vezér, én szívesen mennék megnézni ...
Vasvár-Zalaszentiván:
mekkora a max. emelkedő ezen a vonalszakaszon és mennyi Rajka-Nagykanizsa között máshol?
>Érdekes, hogy a NOHAB a csöriénél elvileg kisebb (1210 kW ) alkalmazott motorteljesítménnyel is jobb vontatási jellemzőket produkál (nagy terhelés mellett, emelkedőn).
A Csörgőben kizárólag a fűtés miatt van ilyen teljesítmény. A hajtóműbe menő (vontatási célú) teljesítmény 1044 kW.Tehát a mozdonyra nem mint 1800 lóerősre, hanem legfeljebb mint 1650-esre szabad gondolni a fűtési teljesítménytöbblet nem használható fel vontatási célra. A hűtő alulméretezésére pedig akkor megvolt a nagyon tetszetős indok: télen, az alacsonyabb hőmérséklet miatt a fizikai törvények szerint nagyobb a motor teljesítménye. Nyáron pedig nem kell fűteni. Ezért a motor teljesítménye +15 °C-nál nagyobb hőmérséklet esetén (hűtési okokból) mintegy 150 kW-tal kisebb! Ráadásul a vontatási+segédüzemi+fűtési teljesítmények max. értékeinek összege 8. fokozatig nagyobb mint a motor max. terhelhetősége téli üzemben, ilyenkor a fűtési teljesítményt korlátozni kell (és nyáron?). a tervezés időszakában (illetve követelményként a gyár felé) a nyárii villamosenergia-ellátás még nem létezett.
A Csörgő kN-ban kifejezett vonóereje 14-es menetfokozatban (km/h sebesség mellett): 197 (indító), 123 (20), 98 (30), 77 (40), 61 (50), 51 (60), 44 (70), 39 (80), 33 (90), 30 (100); leolvasási pontatlanságom +-1 kN.
A NoHAB ezen adatai 8. menetfokozatban: 292 (indító), 200 (20), 138 (30), 102 (40), 81 (50), 68 (60), 60 (70), 52 (80), 48 (90), 41 (100), itt a pontatlanság 3-4 kN.
Hello Mindenki!
Folyamatosan olvasom a topicot, de egyszerűen nem tudok hozzászólni, viszont minden szavatokon csüngök.
Georgie!
Úgy értelmezem írásaidat, hogy modellezel is. Ha egyszer Budapesten jársz, és időd is van, + érdekel, Szívesen megmutatnám Neked is H0-s magyar vasúti gyűjteményem. (ápr. 9-én többen látták a tagok közül.
Werner!
Hol tartasz a videomásolással? Átadtad-e a két kazettát Leónak? És a fényképek mikorra várhatók?
Leó!
Részt vennék az augusztusi különvonaton. Bár jó lenne valahol mozdonycsere, mint tavaly Komáromban. (M40-re gondoltam) (Ja nem MD segélyként :-) )
TakiLaci!
Bár ez itt OFF, DE nekem azt mondták, Te tudod a VT Transmann IK 263-asainak előéletét. Érdekelne.
MDBz!!
Közeleg aug. eleje, amikor készíteném a Mit lát a mozdonyvezető 3. SopronGyékényes videót. Tehát miben tudnál segíteni?
Zsivány!
Vannak-e új járművek a Traffic képernyőkímélőhöz? Szívesen venném őket. A közös ini fájlunk jól működik, bár már nem nagyon ismernél rá.
Mindenkinek: Aki nem itt kíván válaszolni: babolnai@matavnet.hu
Kocsitéma: Láttam 96-ban a parádén csíkban MÁV feliratos 19-41-es és 20-41-es kocsit. Azóta karbantartottak, vagy már rozsdállanak vhol? Jól mutatnának pl. Nohab vontatta különvonatban, bár csak 2 kocsi.
Üdv Mindenkinek maczko.
Bocs az OFFért és a hosszért. ;-)
Szep kis korridor lehetne a Rajka-Gyekenyes vonal, ehhez az 1b-16-17-60 tartozik. Ha ugyesen lobbyznank, lehetne a Rijekai kikotobe arut szallitani a Lengyelektol, csehektol, szlovakoktol. Bili OFF.
Ennek a folyosonak korabban nagy jelentosege volt, pont mert a szocialista blokk legnyugatibb utvonala volt. Nem hiaba lett 100-as meg terkozbiztositott (Rajka-Zszentivan), meg hezagnelkuli (nem a 6 par Bz-ert Hegyes-Porpac kozott :-))
Akkor eppen az volt a problema, hogy az egyebkent sikvideki jellegu vonal Vasvar-EgervarVasbodogasszony kozott atkel egy magaslaton, nagy az emelkedo, meg kellett osztani a tehervonatokat, kicsi volt a szallitasi sebesseg. Ide az 1960-70es evek beli atepiteskor alagutat terveztek ennek kikuszobolesere, de aztan ez sajnos nem epult meg.
"a komolytalan megjeloles mit jelent a zsargonodban"
Egészen pontosan azt, amit írtam. Szép lenne, jó lenne, de semmi értelme nincs. Ez a kérdés 1972-ben (vagy 1967-ben, ha jobban tetszik) dőlt el.
"Anno mar a csehek is combosabb dizeleket gyartottak mint a Ganz!?"
Ez tényleg politika. A GANZot nem hagyták... a csehek meg szélvizen lavíroztak, saját konstrukcióval. A románok licenceket nyomattak, azzal szórták tele DK, K-Európát meg az NDKt is. A láncos kutya meg az EMD mellett tette le voksát (ééés milyen igaza volt)... Csak mi huppantunk padlóra a letromfolt fejlesztésekkel meg a Szerjókkal.
Kísértetiesen hasonlít ez a focira, nem...?
"A mozdonyok feluletet miert nem adjak el hirdetesi feluletkent?"
Talán ezt mésgse kééééneeee!
Nézz körül Svájcban, Németországban, hány mozdony szégyenkezik a gúnyája miatt!
(Elég randa az a pannonpraktikumos Bo kocsi is...)
"Czifra Zoli szerint a Bakonyban nem nagyon fogják erőltetni a tehereket így azok a 10-esen mennének Győr felé és onnan Fradiba."
1-es nem lesz nagyon túlterhelve?
Akko'meg mé' nem a 10-est madzagolták?
Kissé "bili"-kategória:
Szombatjelyen a végén nem is lesz dízeles vonat.
Mert: A 20-as decemberben kész lesz. Az osztrákok a 15-ön akarják, meg a 21-et. Tervezgetik a 16-ot is. Akkor már megcsinálják a 18-at is. Marad a 17. Akkor már azt is villamosítsuk! :)
A szlovén vasútnál szerintem a kilóméter nem érv.Ha a mostani terv marad akkor Hodos Cell 113km ugyan úgy mint ha Körmend felé menne. Mivel a teher forgalom Cell rendezőben "rendeződik" szerintem ezért favorizálják azt az irányt egy géppel végig aztán jóvan. Körmend felé szerintem úgysem vinnének el nemzetközi vonatokat(azt a rengeteget:-)) Czifra Zoli szerint a Bakonyban nem nagyon fogják erőltetni a tehereket így azok a 10-esen mennének Győr felé és onnan Fradiba.
Mindenki megfeledkezik arról, hogy a 10-esen is vannak gyorsvonatok dízel vontatással amik néha 5-6 kocsisok is lehetnek.
Szerintem a 10-eset ugyan annyira érdemes lenne villanyítani mint a 16-osat.
Más téma, tegnap a 906-ost Boba Szombathely között M62 213 vitte, jókora kormot vágot az arcomba amikor Cellből húzott kifelé.Érdekesség még, hogy a fűtőház mellett, ahol a villanygépek parkolnak láttam a V63 006-ot, ezekszerint ő hozta a gyorstehert aznap.
Koszonom az ujabb javaslatokat! Az otleted nekem teccik, de a komolytalan megjeloles mit jelent a zsargonodban?
75x: Anno mar a csehek is combosabb dizeleket gyartottak mint a Ganz!?Akkor nem csodalom, hogy hova jutnak majd 5 ev mulva, mi meg majd a banyaszbeka segge alol figyeljuk oket. Ezek tenyleg veszneg 9 db Pendolinot!!!
Koszi! A mozdonyok feluletet miert nem adjak el hirdetesi feluletkent?
OFF:
Egy kerdesem van, a privatba irtam neked egy kurva nagy kivansaglistat kocsivonalon. Megkaptad? Ha nem, akkor ird meg hogy hova kuldjem. Ha igen, akkor azt aruld el, hogy remenykedhetem? Ebben a melegben egy kis jeghideg sornel nincs is jobb!!
"a Csorgo totalis atepiteset javaslom, amire csak Werner valaszolt komolyabban"
komolytalan:
Tudod, mi lenne jó a Csörgőnek? Bele egy jó kis 3 fázisú ~ generatort, invertereket, meg négy aszinkron TCt. A pielstick maradhat.
/komolytalan
Igazából csak itsztességes karbantartás kellene őneki, gyilkolás helyett. Mot még minden "szép" a 29esen, még bírják. De aztán...
"75x sorozat atepitett mozdonya fogott meg igazan"
Na, ez az. A 75X meg a Csöri nem egy kategória. A csöri egy könnyű mozdony, bár elhúzza a nehéz vonatokat is, de azokkal nagyon nyög. Jó, hogy a motorteljesítmények ugyanazok (rm40, a nyomatékok is?) de a 75X az 74 tonna körül van és villamos hajtású, mely jóval nagyobb indítóvonóerőt ad neki. A Csöri hidraulikus erőátvitele kisebb kerékkerületi hatásfokkal is dolgozik.
Érdekes, hogy a NOHAB a csöriénél elvileg kisebb (1210 kW ) alkalmazott motorteljesítménnyel is jobb vontatási jellemzőket produkál (nagy terhelés mellett, emelkedőn).
(A Csöri viszont fürgébb, négy-öt kocsival jobban megugrik, mint a lomha szabályozású NOHAB.)
"Uzsarol TEHERAUTOVAL hozzak a koveket! (Nincs itt vasut?!)"
1. Uzsán a teherautó bemegy a bányakapun, odamegy a fejtőgéphez, megrakják, 1,5 (max 2) óra alatt Nagyrákoson van.
2. Uzsán beindítják a kőszállító rendszert a rakodóig (kituggyameddigtart), akkor a szerelvény két napot vár, papírokra, mozdonyra stb. akkor vmelyik éjjel a tapolcás mozdony beviszi Ukkra, ott vár két napot a celli mozdonyra, az elviszi Zegre, zegi mozdony Zalalövőre, ott meg megáll. Mert onnantól Nagyrákosig (még) nincs vasút.
Az emberek egy része szerencsére már nem "azok" az emberek,vannak értelmesek is.
A sör reklám-IC pedig csak a GYSEV területén érvényes a MÁV nem járult hozzá, hogy "végig" jöjjön.
A kocsireklámokhoz sajnos még vannak akik ellenzik és olyan pozicíóban vannak, hogy meg tudták akadályozni, hogy a pannonos reklámon kívül BÁRMELY sör reklámja a személykocsikon elhelyezésre kerülhessen.
Koszi a valaszt.
A MAV-ot ismerve nem a 29-es atepitese es drotozasa lenne a legkevesbe rentabilis beruhazas!
Es tenyleg: a 30-assal meg mi lesz? Az V. korridor resze, csak nem latszik meg rajta...
Szerintem ossze lehtne gyujteni ezeket a penzpacsalasokat, ugy mint pl. a zalalovoi vonal epitese; a nem Z1-es es 2-es, csak belfoldi forgalomra alakalmas IC-jarmupark; CAF-kocsik; meggondolatlan vontatojarmu felujitasi program, etc...
Zeg-re en inkabb a FLEXTRONICS IC-t jaretnek, mert most ok itt a legnagyobb ceg. De az 1-esen mehetne Audi, Esztergomba Suzuki vagy Ersek (ez lehet, hogy kozszolgalati nev lenne?)Ip satobbi.
Az IC nevektol eltekintve jobb otlet lenne a jarmuvek feluletet eladni reklamra.En Gfeca fotoitol ledobbentem, amikor meglattam a pannonos kocsit, mert korabban amikor batorkodtam igazagatoi korben felvetni, hogy az SBB-nek milyen jo biznisz a 460-ost hirdetesi feluletkent ertekesiteni majd megfojtottak, hogy mit kepzelek en, hogy ilyen baromsagot mondok nekeik egy fontos konferencian, meg egyebkent is, a vonaton vannak olyan feliratok, amelyeket a reklam eltakarja, meg mi van ha nem fizet a ceg, meg mibe kerul nekeik a festesi es feliratozasi szabvany szerint ujjafestetni a kocsikat???!
Mar akkor voltak nem igazgatoi szineten olyan progressziv vasutas otletek, hogy ugye van ket edesvizgyarto ceg, amelyeknek szine veletlenul hasonlit ket vontatasi nem egyenszinere...Ennek se nagyon orultek!
Azt nem tudom, hogy uazok az emberek vegul mire fel modositottak ennyire durvan az allaspontjukat a vasut, mint reklamhordozo kerdeseben!
"vontatasi es menetrendi problema mennyire oldodna meg a 29-es teljes hosszban torteno villamositasaval"
A villamosítás jelenleg semmiképpen sem rentábilis. A vonalon idényjellegű személyszállítás és minimális teherforgalom van.
A pályaviszonyok mellékvonaliak, sok a nagyon szűk ív. Sok korrekcióra lenne szükség ha az ehhez szükséges helyet egyáltalán ki lehet sajátítani. Ha egyáltalán lenne szándék villamosítani, a vonal akkor is több más vonal mögött kullogna a várólistán, úgymint 16, (17) 21, 25, (60), 81, (101).
"TENYLEG, szedjuk ossze, hogy milyen vonalakon jar meg 4 kocsinal hosszabb dizelvontatasu vonat"
142!!!
18 (6 kocsis Bz)
151 (katonavonat Nyíregyházára)
154-esen is volt már 2 MD szerelvény meg egy Szergej
1631 Zajta-Mátészalka között is 11 kocsi (persze több nap, mint kolbász, csak vasárnap).
36-oson 8807/8806, 8801/8802, 18809 utasgazdagabb időben lehet 12 kocsi is
Kerékpárral és reávaló csomagokkal megrakottan utaznék Sopronba pár hét múlva szombat délelőtt illetve vissza vasárnap este. Rossz tapasztalataim voltak már ezen a téren (tavaly a 14.35-ös sopron-bp-i gyorsról ugyanis lehagyták a kerékpárszállítót, és 3 percet vertem a vonatra Kapuváron, amíg 4 bringa mellé beutszkoltam az enyémet a peronra, és a győri forrókólatologató is amolyan parasztmódon káromkodott a biciklimre). Mennyire megbízható mostanság a MÁV kerékpárszállító kocsik terén a Bp-Sopron viszonylatban?
B verzió: autóval viszem a bringát, ha várhatóan megszívom a MÁV-ot.
Ennyire azért nem kellene elqrvulnia a MÁV-nak. Soproni Ászok IC! Csúcs!
Javaslom a Pickszalámi IC (Budapest-Szeged), a Szofi Ultra IC (Budapest-Pécs), az Egervin IC (Budapest-Eger) a Csabai Paprikás Kolbász IC (Budapest-Békéscsaba), Zalahús IC illetve Zalakerámia IC (Zeg), Fütyülős Barackpálinka IC (Bp-Kecskemét-Szeged), Szatmári Szilva IC (Bp-Nyíregyháza) vonatokat is.
Rengeteg tartalék és ötlet van még a MÁV-ban, igazi marketing csapat lehet, aki ilyesmiket kitalál.
Ugyanis sörről még sehol se neveztek el vonatot!
Szerintem a MÁV marketing igazán írhatna egy körlevelet az IC-vel elérhető helyek összes cégének: Tisztelt Leendő Partnerünk! Amennyiben termékéről vonatot szeretne elnevezni, mi készségesen állunk rendelkezésére. Gondolják meg! Naponta többszázan ülnek majd be a pickszalámiba és a zalakerámiába! És a zsúfolt Keletiben is naponta többször mondják be majd a csabai paprikás kolbászt ország-világ előtt.
RÖHEJ!
Bocs, lehet hogy korábban már valaki szóba hozta ezt.
Csorgo:
Annak orulok igazan, hogy normalis hangvetelben kaptam otleteket a Csorgohoz! Szerintem a problema azzal nem fog megoldodni ha mindig arrol lesz dicshimnusz, hogy X vagy Y gep miert jobb a Csorinel.
En nem vagyok gepesz, es az altalad irt nuansznyi aprosagokrol sajnos eddig meg nem tudtam!
Motorban egy 2200kw teljesitmenyure gondoltam, csak ugye egy olyan uj, Euro2-nek megfelelo eromuvet kellene keresni, ami befer a Csorgobe es villamos futes eseten telen 10 kocsival sem lesz baj elegtelen teljesitmeny miatt, nyaron meg plane.
Forgovaznak meg a Selyemhernyo forgovazra gondoltam.
Igaz, otletemet a cseh-szlovak dizelfelujitasi szokasokbol vettem, a 75x sorozat atepitett mozdonya fogott meg igazan!
Nem tudom, hogy pl. 140-es sebesseg eseten szukseges-e a kasztni atepitese is?
Fontos kerdes lenne az ar is!
Semmering: Up-to-date az infod. Haiderek elso lepesei koze tartozott a bazisalagut elvetese.
OFF:A politikusoknak csak a kozlekedest erinto lepeseivel vagyok hajlando foglalkozni!
Azert nem ezt valasztottak, mert eloszor a Gotthardrol akartak inditani, de az Orseg Tajvedelmi Korzet miatt nem lehetett a vasutat athozni (Erdekes az M7 a Somogyban egy kib. nagy viadukton fog egy vedett fenyves felett atmenni), a masik meg szerintem Zegiek lobbiztak, igaz a Szhely-Kanizsa vonalat nem tudtak kozvetlenul bevezetni most meg kaptak ezt. Egyebkent Zeg. mokas egy allomas lesz a nemzetkozi forgalommal, van egy nagyobb szigetperonja, meg egy vekony peroncsik,ossz 4 vaganyon lehet szemelyszallito vonatokat fogadni, ezen kivul meg van 4, osszesen 8 db vonatfogado vagany, amelyek eleg rovidek, mert a futohaz kicsit belog a kepbe...
Mas. Tegnapi Zalai Hirlap cimalapjan: PRIORITAS AZ M7-esnek, alatti egy foto a nagyrakosi viaduktrol. 4-5.o: Gozerovel epul a magyar-szloven vasuti osszekottetes (3 fotoval. A vasuti cikkben egy meglepo (vagy nem?)info: Uzsarol TEHERAUTOVAL hozzak a koveket! (Nincs itt vasut?!)
Az autopalya: Nkanizsa-Letenye-Tornyiszentmiklos kozott 2001-ben kezdenek hozza az epiteshez es 2003-ig elkeszul. Egyebkent Letenyen egy logisztikai kozpontot akarnak csinalni a Fiumeba iranyulo aruk rendezesere!
Kerdeseim: 1, M3-mal mi lesz?
2. Ezer epul a vasut hogy Kooperbe vigye az arut, kozuton meg Rijekaba megy majd az aru. Evente kb. 2-3 M tonnat visznek Rijekaba vasuton, most ezt is megosztjak!
Ezexerint akkor a 150-est ketvaganyusitani kell a Barba (Nem=kocsma!!) meno jelentos teherforgalom miatt...
(Megjegyzem, hogy a VPOP szerint a ki-es belepo tehergepjarmuvek 39%-a az osztrak, 25%-a a SZLOVAK hataron keresztul kozlekedik, erre fele 2-8% a reszesedes. Nem ertem, hogyha ilyen kicsi a kozuti forgalom is, miert epul ide uj vasut? )
Nálam inkébb esztétikai minőségben gyökerezik a vagonosság, hogha szépen meg van belül csinálva az a kocsi... az amőgy valóban igaz, hogy a sok vb nem jön rá, hogy úgysincs hely mindenkinek a mozdonyon... meg ugyebár nosztalgiázásra vasúttól kívülálló személyeket is meg lehet nyerni sokféle aspektusban...
>mert igaz, hogy olcsobb mint a Semmerig bazisalagut, de megsem Ausztriaban vezet a vonal.
Az új osztrák kormány állitólag ismét lelőtte a bázisalagutat. Úgyhogy ismét új helyzet van...
>Persze emellett akkor a 60/70-es sebessegu vonal Sopron-Sm-Gotthard vonalon palyaatepitest is eszkozolni kellene
Naná! De ha van elhatározás és pénz is... (lásd: Sopron-Deutschreutz) A S-Sm vnal egyébként fővonalnak épült anno. Igaz, az alépitmény elég rossz állapotban van.
>Tovabbmenve rovidtavon a realitasok figyelembe vetelevel meg mindig a 12509 hozzaszolasomban leirtakhoz tartom magam, vagyis a Csorgo totalis atepiteset javaslom, amire csak Werner valaszolt komolyabban!
Járműügyben mindig szivesen bilizek :-)
Totális átépités: nagyobb teljesitményre gondoltál? Nos, a magasabb pályazámú mozdonyokban alkalmazott H-182 sebességváltónak létezik 1800 kW bemenő teljesitményre alkalmas változata is, tehát ez különösebb beépitési probléma nélkül alkalmazató lenne (Lehet, hogy egyes elemek a jelenlegi változatból is temelhetők lennének?)
A motor kérdése sem lenne talán nagy probléma, pl 16 PA4 vagy valamilyen külf tipus) A tengelyhajtás teljesitményeit nem ismerem, illetve kérdés a vonőerőátadó elemek méretezési adatait sem. A hűtőrendszer teljes átépitésre szorulna, már ma is csak kompromisszumokkal felel meg. (Pl. nyáron villamosenergia-szolgáltatás...)
Hűtőfelület növelésre szorul, valamint a hűtőventillátorok teljesitménye is.
A forgóvázat emlitettétek: mint ismert; létezett a forgóváznak szekunderrugós változata is, az egy MÁV mozdonyon kivül az SNCFT DHM-11-es sorozat ilyen forgóvázakkal rendelkezett. A Csörgőkben egy második rugózási lépcső megvalósitása igy talán egyszerűbb lenne, mint a V43-nál.
En nem ugy hallottam, hogy ez mar ilyen biztos dolog. Az osztrakok tenyleg gondolkoztak rajta, hogy erre vezessek a vonalat, de akkor is szamos valtozatban (volt terv Kőszeg felé is állítólag)
En azonban ugy tudom, hogy ez meg nem eldontott, csak egy lehetoseg, mert igaz, hogy olcsobb mint a Semmerig bazisalagut, de megsem Ausztriaban vezet a vonal.
Persze emellett akkor a 60/70-es sebessegu vonal Sopron-Sm-Gotthard vonalon palyaatepitest is eszkozolni kellene.
A lobbynal a szloven utvonallal kapcsolatban en orulok, hogy ez lett az utvonal (a masik 30km-rel hosszabb), de a legjobb a kovetkezo lett volna:
- Budapest-Szfvar-Kn-Mura-Kotoriba-Stb. (az egesz megvan es jo allapotban, amugy meg az egyesult Europa fele megyunk, nem? Akkor mar nem lsz hatar...)
- Budapest-Boba-Zeg-Redics-Uj vonal a szlovenoknal - belecsatlakozott volna abba a vonalba amibe az epulo is fog most.
A waggon felveteseddel tokeletesen egyetertek, en pl. azert lettem szemelykocsibuzi, mert mindenki a mozdonytol van elajulva!
A masik: a mozdonykozpontusag nemcsak a nosztalicskara vonatkozik, de uez a helyzet vonatos kepeslapok, konyvek sot meg vasutmodellek tekinteteben is.
Pl. kedvenc Brenner-lokomat a Roco "csak" 8 vagy tiz kulonfele palyaszammal adta ki (fele legalabb csak olasz piacra jott ki) csinalt hozza 1. meg 2.o kocsikat, ket kulonpozo palyaszammal is, de hogy etkezo meg podgyasz kocsit is gyartsanak, azt nem!
Modelleknel ez meg nem is olyan durva, ahhoz kepest hogy pl. 9 eve meg a Mimara EC-bol kijott egy szloven 2.o, meg egy horvat 1.o. kocsi (vagy forditva). Azota mindenki varja a folytatast! Bocs, hogy egy kicsit OFF-volt a pelda, de arra akarok ravilagitani, hogy amig modellben barmikor, barmilyen kocsit le lehet gyartani, addig a "nagyvasutnal" ha szetvagdossak az EGYETLEN kocsikat, nem hiszem, hogy valaki utanepitene kesobb, mert a jellegrajzokbol khm. hat nem a legjobban allunk. Erre pl. a legelso Ikarus busz esete, amely ha jol tudom tobb eve ugy all, hogy kesz a vaz, meg van benne 4 kerek, de az egyik oldalt nem tudjak befejezni, mert nincs hozza rajz, a gyarto szakik kozul meg mar tobben nem elnek, az elok meg mar nem pontosan emlekeznek 40-50 ev elteltevel a reszletekre...
A dunakanyarira 2.o jegy kell (kedvezmények érvényesek) + nosztalgia póthegy. A balatonira 1.o. jegy kell (kedvezmények érvényesek: érdekes módon itt létezik nagycsaládos 1.o. 90%-os kedvezmény) + nosztalgia pótjegy. Ha jól tudom, a balatoni pótjegy drágább, mint a dunakanyari, de nem 100%.
Eleve ez a sz@rozás nevetséges itten, hogy Boba-ukkmukkfukk-Zeg-Zlövő... sokkal egyszerűbb lett volan a dolog Szombathely-Körmenden át... node ez Magyarország...
A sztgotthardi vonal villamositasa nem a MAV otlete, mert az osztrakoknak peage vonalkent is a Wien-Graz vasutvonalnal olcsobb a Wien-Sopron-Szhely-Gotthard-Graz vonal atepitesehez es fejlesztesehez zsetont adni! Nem veletlen, hogy a GySEV olyan mohon begyujti a Sopron koruli vonalakat!Kozelmultban csak betekintesre lattam egy osztrak megvalosithatosagi tanulmanyt, hat azt hittem lepetezek!
Sajnos igazan nem lehet tudni, hogy a MAV mi alapjan jelol ki egy vonalat villamositasra! Gondolom az uj, zalai kozlmin. hatasara szerepelt az a legujabb kozeptavu tervben, hogy a Boba-Egerszeg vonal palyarehabilitaciora kerul+drot a hatarig!
A 29-nel maradva, ha a 25-on a fejlesztes megvalosulna es figyelembe vesszuk, hogy a 26 es 29 vonalak is szerepelnek -legalabbis papiron- a magyar TINA csomagban, akkor khm. meg kene probalni a drot behuzasat a Plattensee korul.
Tisztaban vagyok azzal, hogy ez az elkepzelesem sokaknak nem tetszik, mert nem azt javaslom, hogy hozzunk ide Blue Tigert, BR232-t, BR219-t meg egy csomo nagyteljesitmenyu, 6 es 4 tengelyes GE, EMD, Bombardier dizelt, hogy a 29-es vonalon legyen vilag legnagyobb dizelgyujtemenye, mert szerintem ez utobbi jarmujavaslatok bilinek szamitanak.
Tovabbmenve rovidtavon a realitasok figyelembe vetelevel meg mindig a 12509 hozzaszolasomban leirtakhoz tartom magam, vagyis a Csorgo totalis atepiteset javaslom, amire csak Werner valaszolt komolyabban!
Spec jegyet, mely van a Nosztalgia keszthelyi irodájában, meg a kalleroknál. Én utoljára '95-ben mentem vele, akkor viszont a menetdíj 1-1 üveg ser volt a mozdonyszemélyzetnek...
Mivel feladatul kaptam gőzösözés megszervezését, érdeklődnék, hogy hivatalosan milyen jegyet kell váltani a balatoni nosztalgiára, mi az, hogy "nosztalgiavonat különleges" díjszabással?Van-e esetleg helyjegy vagy ilyesmi?
Esetleg összehozhatnál a zsebredolgozó kallerral.:)
Csodálkozni fogsz, van, mert általában a célközönség külföldi, viszont nem annyira vasútbarát. Csak leviszik őket a pusztába a csárdához nosztalgiavonattal. A 100 éves vonaton meg már 7 évvel ezelőtt is németül kérte a kaller a jegyeket...
Igazad van. De én komolyan kíváncsi vagyok, hogy miből élnek? Viszonylag frekventált helyen tartanak fenn üzletet, ezt eltartja a szombati dunakanyari és a nyári keszthelyi gőzös? (erről jut eszembe, ez utóbbit nem nagyon, mert amikor tavaly nyáron utaztam rajta, bizony zsebre dolgozott a kaller...én is jól jártam, ő is...)
Pl abbol, hogy _nem ad ki penzt_ a honlapja frissitesere, igy lyooooo sokat sporol.....
[lasd nehany 100-al lentebb]
szerinted a meghirdetett araik mellett, -most a legmegszallottabb vasutbaratokat leszamitva- mekkora a fizetokepes kereslet, ha azt is nyomozni kell, hogy ilyen letezik:(((
A 7201-rol jut eszembe, vasarnap kivetelevel a csatlakoazsa szuper Budapest fele Szolnokon. Pannonia 9 perccel elobb megy el, az S7401 meg 1 ora 20 perc mulva jon.
A Pannonia lehet, hogy mindig +20szal jon, de erre nem lehet szamitani...
A 135-os vonalon melyik nem MD vagy Bz most?
Igazad van, szemelyvonatrol van szo.
A 21-es villamositasat nem en talaltam ki, regionalis erdekekrol meg kozos osztrak-magyar ipari parkrol beszeltek, Sztgotthardon, amiatt erdemes lenne a 20-as vonalat tovabb villamositani Szentgotthardig. MAV forras.
A 16-os vonal taplalasara meg most adtak at Csornan egy alallomast, kozos MAV-GySEV
Nem mondtad, hogy MILYEN vonat... :-))))) mert úgy azért elég sok helyen, ha a tehervonatokat is belevesszük...
A 21-esnek max csak úgy lenne értelme, hogyha az osztrák is villamosítja a magáét, de szerintme azt meg nem akarja...
akartok egy nagy bilit: Át kéne a GYSEV osztrák szakaszait állítani osztrák feszre, és a 15-öst meg a 21-est azzal villamosítani :-)))) Jól nézne ki egy 4010-es Szombathelyen :-))))
A 29-es vonal villamositasanak otlete bennem is felmerult, foleg ugy, hogy Bferdig csak.
Ennek indokai szerintem, hogy odaig van suru beepites es viszonylag nagyobb helysegek, ahol telen is esetleg van tobb utas. Masreszt szerintem az utasok szama is nagyobb, mint tovabb, igy meg lehetne oldani, hogy hosszabb vonatok csak odaig menjenek. (Grg HELP!)
Azonban ez a bili kategoria, mert a teherforgalom hianya miatt nem villamositjak talan soha, csak ha majd annyira gazdagok leszunk.
Addig lehet a 16-17-est meg a 21-est, ezek vannak tervbe veve. Bar, ha meggondoljuk hogy az eredeti prognozis szerint a 101, 92, 81 vonalaknak is el kellett volna 1990-ig keszulni, akkor van meg tennivalo. Ezekkel a vonalakkal azonban az a baj, hogy sok helyen az ipar megszunt, es mar nincs annyi teherforgalom.
TENYLEG, szedjuk ossze, hogy milyen vonalakon jar meg 4 kocsinal hosszabb dizelvonatatasu vonat.
Amit en tudok:
16.vonal 4 par IC, de az sem mindig
29.vonal sok vonat 5-10 kocsival
101.vonal Corona nemzetkozi gyors
110.vonal 6306/6307, 16301 gyors
Talán nem közlekedik mégse, mert nem akadt elég jelentkező... amúgy meg van elég menet, amiből meg tudnak élni,ne féltsd itt a céget a csődbemenéstől...
Grg :
Azért remélem a villamosítása még odébb van, szeretnék még sokáig Szergejekkel meg Csörgőkkel utazni, a 29-en ugy is sokat utazom, és nem szertnék "különvonatozni" csak azért, hogy ne villannyal kelljen menni."
Megnyugtatlak. Ha nem történik valami egetrengetően nagy változás (pl a Balatontól délre eső területeket Jugoszláviához csatolják), akkor nem valószínű, hogy villamosítanák a 29-est. Úgyhogy sokáig fogsz Te ott még dízelekkel járni!
Fecó
Azért remélem a villamosítása még odébb van, szeretnék még sokáig Szergejekkel meg Csörgőkkel utazni, a 29-en ugy is sokat utazom, és nem szertnék "különvonatozni" csak azért, hogy ne villannyal kelljen menni. Tudom, ez az én véleményem, az átlag utasoknak mindegy, de álmodozni szabad...:)
Hogy mennyiben változtatná a menetrendet(bár nem vagyok 29-es szakértő, de ehhez nem is kell):
- Fehérváron nem kellene gépcsere
- a villanyok jobban gyorsulnak
- télen nem lenne plusz teher a rezsó
A 29-es vonal szakertoihez lenne egy kerdesem (remelem nem tesztek hidegre!).
Showal a vontatasi es menetrendi problema mennyire oldodna meg a 29-es teljes hosszban torteno villamositasaval? Hol van(nak) a palya kritikus pontjai? Mennyire lenne szukseges uj palyat epiteni Bfured es Szfehervar kozott?
(Anno Tisza Kalman miniszterelnok vasutfejlesztesi terveben ez a vonal a 2.fiumei fovonal lett volna, csak amire az epitesre sor kerult a most ismert szbattyani elagazassal epult meg az uj vonal, es termeszetesen Zagreb fele sem epult folytatas.)
Még mindig csak azt tudom mondani, hogy a forgalomnál érdeklődj, mert az ilyen vonatok menetrendjét és összeállítását kiküldik táviratban az érintett állomásoknak! Szerintem Szögedébe is jutott belőle, ha nem, akkor Kisteleket hívd fel!
Erről a vagon-dologról: tudjátok miért van ez? Mert mindenki csak mozdonyokban gondolkozik! Hallottam olyan vasútbarátról, aki morgolódott, hogy "minek a vagon" - és ezért van ez az egész ott, ahol! Amíg csak arra van aktivitás, hogy egy _negyedik_ Nohab is megmaradjon, addig hiába várjuk, hogy az _egyetlen_ vagonokat, és motorvonatokat megőrizzék! Ide olyan klub kéne, amély nemcsak pénzt és kapcsolatokat kerítene a cél érdekében, hanem gyakorlatban is tenne valamit azért, hogy e járművekből újra vonat legyen!
A Füstiben meg: neem, nem úgy lesz interaktív, mint a nürnbergi - pontsabban nemCSAK úgy! Itt is lehet majd váltót, meg jelzőt állítani, meg a mozdonyokat gondozni, meg hajtányozni... csak mellette olyan programok is helyet kapnak, amelyek vhogy nem passzolnak ide... de ezt inkább hagyjuk... lényeg az, hogy előrelépés csak úgy lesz itt, ha gyakorlatban is teszünk valamit azért, hogy legyen valami! Lehet, hogy ezért sokan megutálnak minket... - ld. egy bizonyos vasútbarátot - de akkor is, ki tudnánk 1-2 dolgot húzni a sz@rból...
mdbz-nek elment a pontosított tervezet, várom a választ!
Kelene infó arról, hogy megy-e a mára tervezett "Pusztától a Tátráig" különvonat (Szeged, Kistelek, Ópusztaszer a mai program elvileg), és ha igen, mivel???
second12637: Az akkutöltés még az ee jeéű kocsiknál sem kell folyamatosan leállított kocsiknál, indulás előtt előtti előhűtés biztosítás (max.60 perc) elég.Akkor kell a folyamatos energia ellátás, ha a vonatban étkezőkocsi van, ahol 2 órát meghaladó mértekben nem lehet megszakítani az energiaellátást( ee jelű étkező kocsi)
Werner 12662: elvileg RIC-es kocsi kocsi nem lehet(ne) mert miskolcról el lettek hozva az ilyen kocsik, más nk. vonat meg nem jár arra.
Más:
OFF
chrta: 12657: A focit illetően TELJESEN igazad van.
ON
Valószínüleg a mozdonyok mindig elviszik a pénzt, és mivel ezeknek a felújítása, üzemeltetése sokkal látványosabb, inkább erre koncentrálnak. Most azonban a 242-es kapcsán ismét felmerül ez a probléma, mert nem lesz korhü kocsi hozzá. Talán a park átadása után megugrik a kereslet a nosztalgiavonatokra, és ez magával hoz némi újabb kocsifelújításokat. Az elsö nosztalgiakocsik újabb revíziója is kezd esedékessé válni.
folyt.:
Jó pár hozzászólással ezelőtt elhangzott, hogy a kocsikat a mozdonyokhoz képest méltatlanul elhanyagolják. Igy fordulhat elő, hogy a NoHAB-hoz nagyon stilszerűen a 100 éves vonat kocsijait kapcsolják. Hány és hány különböző korú és jellegű szerelvényt lehetne létrehozni! A '20-as évek szerelvénye, ha torzóként is, de megvan. (Ez lenne a "Csuka-kocsicsalád" tagjaiból álló) Viszont már évek óta nem tudják kibőviteni az első magyar acélvázas kocsival (Ca 5500 de volt korábbi (6jegyű) psz-a is), illetve még néhány hasonló de későbbi 3.o. kocsival. Plusz a tiszta 2.o. Ba 3300.
Teljesen hiányzik a '40-es évek vonata a győri hegesztett acélszekrényvázas család, a "nehéz" Da és ABa (a nehéz Ca-t szétvágták), a prototipus "könnyitett" Ca, plusz egy szintén "hattyúnyakas" forgóvázas de háború utáni és Dk gyártású kocsi. E kocsicsalád 120 km/h-ra is alkalmas (242 gőzmozdonyhoz tükéletesen korhű lenne)
Egy '80-as évekbeli baleset miatt nincs üzemképes Cak-kocsi (Rónay-forgóvázas), csak KALÁKÁs Bam.
Most már ideje a "kis győri" kocsikból is egy szerelvényt kiállitani.
A kocsik kijelölése már rég megtörtént.
De ebből mikor lesz valaha is valami??? Bili???
A kocsik szinte mindegyike többször is átalakitott, főleg szolgálati kocsivá. Néha az ablakosztás sem stimmel. Szóval az őrzés elsősorban az eredeti armatúrák megőrzése miatt lenne fontos; az ablaküveg a legkisebb probléma. Amúgy is vázig le kell őket bontani.
a MÁV-nak nincs megfelelőbb területe?
vagy ezek a kocsik már a Skanzenhoz tartoznak? esetleg annak a területén nem tudnának egy örzött sarkot csinálni ezeknek?
divi:
Ez meglepö, de igazad van, ezek szerint ennyire nem érdekli öket, mi történik tölük 50 m-re. Nem is meglepö, inkább megdöbbentö.
second:
A kikötői átjáró után ott állt egy győri Szili négy nemzetközi kocsival (pogyász, háló, miazmás).
Látom a vezér benn kuksol. Odamentem, szóba elegyedtünk, felengedett, beszélgettünk.
Elmondta, hogy reggel indult a Keletiből (a 862 gyorssal, ami a Kálmán Imréből továbbít
kocsikat Fonyódra), Fradiban a fordája úgy volt kiírva, hogy megérkezik Fonyódra, ott 7 óra
laktanya, aztán újra átveszi a mozdonyt és 18.25-kor indul vissza. Eközben a mozdonyon
leváltja őt valaki, mert azt nem lehet ott hagyni, a kocsikon rajta kell legyen a fűtés, hogy este
indulni bírjanak. Nem jött senki, hogy leváltsa. Hétvége lévén az állomáson semmi tartalék
személyzet. (Mivel a 862/861 járat csak szombatonként jár ez elég rosszul jön ki.) A csóró
manus az egész napot ott töltötte a mozdonyban. Kiszámolta, hogy mire mindennel végez
Fradiban, aznapra meglesz a 17 órája.
Erre most mit lehet mondani? :(
17 órát semmiképpen sem dolgozhatott volna. 12 órán felül tilos mozdonyt vezetni! Még ha CAF kocsik lettek volna, akkor is akkutöltés nélkül lehet hagyni a kocsikat, annyit kibírnak. Légkondi pedig elég, ha indulás elött egy órával megkezdi müködését. Mivel tényleg így van a forda, teljes joggal otthagyhatta volna a mozdonyt a kiejtett idöre. Persze jelentenie kellett volna a történteket. Csodálkozom, hogy valaki hagyja így elrontani a szombatját. Lehet, hogy nem szereti a Balatont?
"Köbánya felsön, szerintem azért itt tárolják, mert jól ellenörizhetö az állomás területe. Kisebb
a vandalizmus veszélye. Lásd a Hargita-kocsit, mi történt vele Érden. "
lehet hogy félre értetted amit írtam? Érden csak egy kis grafitit kapott, ettől eltekintve ép volt amikor Kőfelsőre került (kb ekkor készült az a kép), azóta verték szét, úgy hogy a Kőfelső forgalmi iroda elött áll kb 20 méterre...
A védett kocsik új pályaszámot kapnak, ez a 80 55 117 9xxx tartomány, azon belül a teherkocsik a 9500 felettiek, vagyis ha ilyen pályaszámot látsz ráfestve, általában jó nagy számokkal, az ilyen kocsi. Azt is mellé szokták írni, hogy Közl.Múz tulajdona, vagy Védett Müszaki Emlék, vagy valami ilyesmi. De azért már vágtak szét ilyet is.....
A Hargita mellékkocsija és a másik személykocsi is felújításra váró védett kocsi Köbánya felsön, szerintem azért itt tárolják, mert jól ellenörizhetö az állomás területe. Kisebb a vandalizmus veszélye. Lásd a Hargita-kocsit, mi történt vele Érden.
Az 1992-es Vasúthistória Évkönyvben volt egy négyoldalas lista a védetté nyilvánított kocsikról. Tehát egy csomó le van védve, sőt az "átminősítve" felirat utáni pályaszám lhet, hogy védett kocsi minősítést takar (holnap otthon meg tudom nézni a könyvben, csak írjátok le a felfestett 12-jegyű pályaszámot). Igaz vioszont, hogy volt már olyan kocsi (az utolsó 2.o. győri ún. nehéz hegesztett acélvázas kocsi), melyet jegyzőkönyvi kijelölés ellenére szétvágtak. De a legnagyobb akadály a piszkos anyagiak (folyt. köv.)
a tegnap feltett két kép is onnan van...
van még több is csak szkennelni kéne...
szerintem onnan bőven lenne mit skanzenba vinni...
jó lenne már valami infó, hogy mi célból gyűjtögetik ott őket egy rakásra, mert aggasztóan közel van az ócskavastelep...
"A szergej meg bírta, ha meggondoljuk, sik területen nem nehéz, főleg ha nem áll meg sehol. "
Azért tegyük hozzá: a pálya tele volt lassújelekkel, a vonatok pedig egymásba értek, úgyhogy lehetett így is fékezgetni-gyorsítgatni, bár a Szergejek még fiatalabbak voltak és jobban bírták a strapát.
Divi:
Keleti és Kőfelső között lehet csemegéket látni (itt régi személykocsikra gondolok), ott hevernek, nagy részük Pályafenntartás színűre mázolva, és többé-kevésbé szétverve :-(( Ezekre a kocsikra nek gondoltak a Skanzenesek? A Pft. szemmel láthatóan nem használja őket.
takilaci: "Megoldás az elektronikus jegyeladási, és vonaton végzett elektronikus jegyellenőrzési rendszer, helyi, régiós hatáskörben"
Hallani lehetett arrol, hogy ez meg is valosul, legalabbis valaha tervbe volt veve a jegykiadasi rendszer reformja, a cel eppen ey volt, hogy latsszon, ki hova utazik, ezzel egyreszt a kihasznalatlan vonatokat akartak megszuntetni, masreszt a tomeget mersekelni.
Arra nem emlexem, mennyibe kerult volna mindez? Gyanitom, hogy legalabb annyiba, mint a mellekvonalak vesztesege 15 evig. Ez olyan, mint amikor 10 eve kulonbozo bizottsagok vegeznek vizsgalatokat a mellekvonalakrol, es lehet, hogy tobbet fizetnek ki nekik, mint a veszteseg.
Szerintem meg igy is lehet latni az utazasi igenyeket, csak akarni kell.
takilaci: "A kocsikban símán megvolt a 80 ülő + 80 álló utas." Akkor most még nem is panaszkodhatunk, hogy egy gyorsvonaton csak 80 ülő + 20-30 álló van kocsinként. :-) Ebben fejlődtünk.
A szergej meg bírta, ha meggondoljuk, sik területen nem nehéz, főleg ha nem áll meg sehol.
Előbbmenesztés:
Tudomásom szerint minden nagyobb állomáson van óra.(Az a nagyméretű, a peronon felfüggesztve, vagy az előcsarnokban, esetleg a váróteremben.) Ezek, azt hiszem, hogy központi vezérlésűek. Ezeket kell kellene mindenhol pontosan beállítani, és etalonnak tekinteni, a vonatok indításakor.
Az alaprendelet valóban 68-as, de többször lett módosítva, legutóbb idén tavasszal, de engedelmetekkel most eltekintenék attól, hogy felsoroljam a módosításokat. Az ötezer ft egyébént tényleg elírás, most ha minden igaz éppen 30.000, de majd pulettkét megkérdezem ha végre hazajutok. Én csak az elméletet tanítom, az hogy mi mennyi az különösebben nem érdekel. (lásd Kelly hősei: "Én a tankot csak vezetem, de hogy mitől megy nem tudom.")
Azt hiszem ez nem a jogi esetek c. topic, de azért kicsit pontosítani kell a dolgot. Szabálysértési eljárás akkor indítható, ha az elkövetési magatartás nem ütközik az 1978. évi IV. tv. (Btk.) valamely különös részi tv-i tényállásába. Tehát lehet, hogy a cselekmény közlekedés biztonsága elleni bcs. Ha nem valósul meg súlyosabb cselekmény akkor lehet szabálysértés. Akit részletesebben érdekel a téma, szívesen segítek mail-ben, de gyanítom Kofy asztaltárs is szívesen ad infot ezzel kapcsolatban.
ha jól értettem, akkor ez egy 1968-as rendelet, akkor lehet, hogy többrt ért 5000 Ft...
egyébként ez ilyen büntetési tételeket miért nem valami infláció független módon adják meg?
" h) a pályatestre vagy a sínekre bármilyen tárgyat helyez,
ötezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható."
Ez egy kicsit túl laza. En mondjuk minimum félmillióra ill. 10 évig terjedő szabadságvesztésre javasolnám. A következmények között van veszélyeztetés, esetleg különösen nagy kárt okozó gondatlanság, legrosszabb esetben gondatlanságból elkövetett (tömeges) súlyos testi sértés és emberölés. Tehát ez a pont nem a szabálysértés, hanem a bűncselekmény kategóriába kell hogy essen szerintem.
"e) Igy hirtelen a WC, a kapcsolószekrény fülkéje (By) -bár ez elvileg zárva van, és a kocsik közti rész jut eszembe"
És a teteje! Gondolj csak Fantomasra!
"c) ablak? kocsi elején/végén levő ajtó?"
Most meg fogsz lepődni, de a nem peron felé eső ajtó is lehet akár!
A köbánya-kispesti állomáson lévő P+R őrzött, és csak 90Ft-ot kell fizetni érte. Szerintem mintapéldája lehetne az ilyen jellegű parkolóknak.
Beálláskor fénykép készül a kocsiról(rendszám) és a benne ülőkről, kilépéskor amint beteszik a mágneskártyát a monitoron megjelenik ez a kép.
A felújított Szilik pályaszámáról senki sem tud informálni? Egyéb anyagot a felújításról egyébként (lejjebb kérdezték) Kovács Sándor honlapján láttam.
Igazad van, en csak a Fustinel azt nem ertem, hogy mitol virtualis?(Bocs, de a szorolapokon meg a menetrendben is igy reklamozzak!) Ha jol tudom, amit mi itt muvelunk, ez a virtualis. Lehet, hogy a nosztalicskasok ugy gondoltak, hogy majd a neten keresztul jo draga penzes password-del lehet bemenni es megnezett jarmuvekent szepen perkalni? Jut eszemben mult heten Raday musoraban volt nehany kep, de amit ott lattam, abbol kotve hiszem, hogy a vasutasnapra lesz is valami. Aki nem latta: az egesz futohaz ugy nezett ki, mint a Baross ter cca. a 2-es metro epitese idejen...Magyaran irto nagy kupi volt, nehol volt vagany lepakolva nehol nem, egy 424-es viszont mar a helyen volt. A pszamat sajna nem lattam, mert csak egy pillanatra kapcsoltam be a TV-t (OFF: EB-Hajra Balkaniak!)...
Mas. Mindenki figyelmebe ajanlom a Mercurio lengyel es cseh oldalait: a lengyelek megkaptak az elso "Brenner-lokot"
http://mercurio.iet.unipi.it/pix/picmonth/picmonth.html (Sajnos meg nem tudom, hogyan kell egy ilyen linket elove tenni. Segitsetek!)
(junius honap fotoja), a csehek meg nagyon brutalis EC-kocsikat vettek!Naluk TENYLEG kell a vasut Europaba!
A töltés oldala nem, bár ha jól tudom az minden esetben a vasút területe. A szabálysértést az valósítja meg ez esetben aki a töltés koronájára lép engedély nélkül. Még annyit, hogy a HÉV-re is kiterjed a tv-i tényállás hatálya.
Régóta olvasgatom a topicot,de eddig még nem tudtam hozzászólni a dolgokhoz.Most viszont olvastam,hogy különvonatozást terveztek Dombóvár környékén, érintve esetleg a kaposvár-siófoki vasutat is.Engem is érdekelne ez a vonatozás,mert a kedvenc vasútvonalamról lenne szó,ebből írtam a diplomamunkámat is.
Lehoczki Gábor kérdésére:
Vonatkeresztre a kaposvár-siófokin a következő helyek lennének alkalmasak (szerintem): Mernye,Tab,Ádánd. Ezenkívűl szóba jöhet még Felsőmocsolád és Karád is. Ez előbbinél lehet, hogy már nincs szolgálat,nagyon bizonytalan. Karádban sem vagyok biztos,de ott nagyobb az esélye. A fent említett állomások mindegyike rendelkezik kitérővágánnyal.
Én még csütörtökön és pénteken olvasgatom majd a topicot, utánna viszont lehet, hogy hoszú időre távol kerülök az internettől, mert a diplomás munkanélküliek számát gyarapítom egy ideig.Ha bármi érdekel benneteket a kaposvár-siófoki vasútvonallal kapcsolatban,írjatok.
FOMA: mi a pályatest definíciója? A töltés oldala már pályatest? Vagy csak ahol ágyazat van? Pl. Balatonalmádiban a strand előtti nagy kanyarban mi a helyzet?
Bocs, de én csak tanítok, nem értek hozzá!:))
A kérdésekre valszeg egy jegyvizsgáló vbagy egy vonatvezető tudna válaszolni. Ígérem, hogy utánanézek fővizsgálói vonalon, hogy milyen esetekben tesz feljelentést a vasút.
Igen, ez valószínűleg a Hargita 4. kocsija lesz... hacsak nem MÉG EGY megmaradt Hargita-kocsiról van szó, mert ugye a 3 kocsi (2M+P) állt az Északiban, a 4. meg előbb a Ketyóban, majd Istvántelken, csak az relative másképp nézett ki/volt fényezve!
Látjátok vasútbaráraim, ezért kéne inkább összefogni, nem a Nohabokért... mert ami a Füstiben lesz, arról inkább nem mondok semmit, mert nagyon bicsaknyitogató dolgok jönnek elő...