Jelenleg Mo.-n nem lehet házat építeni vörösre festett faanyag, görbedeszka kerítés és terméskő nélkül.
Story: cimborámék most vettek egy '73-ban épült Bauhaus-szocreál keveréke, lapostetős házat. Véleményem szerint ipari műemlék kategória, nyilván saját stílusát megtartva akarják felújítani. Egy másik haver rögtön rávágta: lehet tenni rá szép mediterrán tetőt!
Látod én is ezért szerettem volna tisztázni a kérdést. A köztudatban azok vas szarok is kandallók, ezért nem értettem, hogy mi a jó ezekben az általam semmire se tartott "fűtőtestekben". Nyaralóban lehet, hogy jók a probléma, esti hidegek áthidalására, de én az őszi-téli nappalok és éjszakák melegét szeretném biztosítani...gazdaságosan. Nem akartam vitatni szakértelmeteket, csak félre voltam tájékoztatva. :(
Mondjuk én speciel utálom a rusztikust, mondjuk lehet azért amit itt szép hazánkba műveltek vele. Olyan ez mint a mediterrán ház ami nálunk a narancs szín meg a lapos tető miatt lesz az, aminek persze semmi köze a mediterránhoz:-) Na ilyen a Magyar rusztikus kandalló valami habkővel tucat gyártásra!
Ez relatív Te is tudod. Nekem például nagyon ritka az a cserépkályha ami tetszik. De láttam már olyat is. Mi az ami Neked tetszik? Pl: klasszikus vagy rusztikus mert látom a modern az nem.
Bocs, rosszul fogalmaztam. Talán inkább felületi hőmérsékletet kellett volna írnom, úgy reálisabb. Tkp. arra vagyok kíváncsi, hogy a kéménybekötésnél kb. mekkora a kandallóból kilépő füstgáz hőfoka.
Ez pont erről informál ha jól értem, -bár valójában nem értem, mert ezen a nyelven egy kukkot sem...-. Sajnos itthon még csak hasonlót sem találtam, nemhogy ezt.
Szóval jó lenne tudni, hogy optimálisan fűtöm-e fel a berendezést, nem fűtöm-e túl, vagy alul?
Továbbá, a gáz égéstermékének nincs szaga -ezért is veszélyes, mert észre sem veszi a delikvens, és már meg is fulladt-, a szilárdnál viszont ha visszaköszön a kéményen bármi, az szag/füstjellel azonnal felhívja magára a figyelmet!
ja ez már hasonlít egy kandallóra ,de igazából ténylegessen kandallónak mint olyan a nyitott tűzterű fajta az "original",de természetesen ma már az ajtóval ellátott társait is így hívjuk.
Pedig de! Nyaralóba teljesen jók, de az is lehet, hogy mi voltunk igénytelenek. (Nem olyan rég írtam.) Azzal az 50 000 körüli árral -szerintem- jó az ár-érték arányuk.
Ezek kandallókályhának mondott valamik, szvsz nevezhetjük őket szolidan formatervezett kályhának... Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rosszak lennének!
Igen, a tökéletes az lenne, ha kinti levegőt használna a kályha. De jelenleg fával így is-úgy is olcsóbb, mint gázzal fűteni. Lehet beszélni itt hatásfokokról, meg elméletről, de a tény az, hogy a cserépkályha marhajó (főleg ha radiátor is van rákötve). Vannak hátrányai is, de a gáznál olcsóbb.
Kandallókat nem ismerem, azokról nem nyilatkozom;)
"Túl azon hogy ha visszajön az égéstermék, akkor szép álmokat..."
Ez jellemzően nem cserépkályhás (vagy inkább fa/széntüzelésű) probléma, mert ezeket a kályhákat az emberek általában akkor üzemeltetik, amikor ébren vannak. Legalábbis amikor alszok, valszeg elég nehezen gyújtok be:) Így aztán gond sincs. Ellentétben a gázzal, ami éjjel öl sok esetben. No pont ezért gáz nincs is a lakásban Tudom, van rá megoldás, de kösz nem kérek belőle.
Nem vitatom a hozzáértésed természetesen. Örülök, ha tanácsokkal látsz el, annyival is járatosabb leszek a témában, de én akkor is a cserépkályha mellett maradok, nekem jobban tetszik. Lehet én értettem el, vagy nemtom, de erről beszélünk, ez a kandalló, vagy ha nem akkor ez mi: