Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
ez így van, és nem is az a kérdés, hogy tervezett-e a folyamat, hanem, hogy jó-e az a terv. milyen szempontból jó?
épp ma állapítottuk meg a gombász barátaimmal, hogy az utóbbi években igazán tételeket sem tudunk már alkotni (ha x és y körülmény fennáll, akkor z időpontban lehet támadni az ismert helyen), mert nem elég, hogy szélsőségesedik az időjárás, de olyan sűrűséggel nyúl bele az erdészet az ide-oda-amoda, hogy egyszerűen nincs állandóság. beleszálalnak a szomszédos erdőtagba, ettől megváltozik a szélvédettség, amitől a hely mikroklímája stb.
mindig lehet majd gombát szedni, de ez sem jelenti szerintem azt, hogy mindent jól csinálunk az erdőinkkel. legalább olyan gyorsan kellene szemléletet váltani, mint ahogy az időjárás szélsőségesedik (és összhatásában hazánkban aszályosodik).
"A gazdálkodás kereteit a tíz évre vonatkozó, az erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőtervek adják! Ebben írják le, hogy neked ebben a 10 éves időszakban milyen munkákat KELL elvégezned. Ennek része a végtermelés is!"
"
Ezzel kapcsolatban javasott olvasni való:
2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról
"Nincs nemzeti parkban végtermelés. Példáért lásd Szlovákia Salgótarjánnál vagy Aggteleknél a határ túloldalát (tehát nem a hegyvidéki éghajlatú Tátra), vagy Horvátország (hogyha valakinek a globális felmelegedés és a kiszáradó Magyarország lenne az aggálya és az érintetlen erdők sorsa ilyen környezetben)"
Akkor ezt tisztáztuk.
Ja, csapjuk ezt is az általam preferált szokáshoz:
"Elég hozzá pár vaddisznó ami feltúrja a termőterületet."
Legyen csak ez ha lehet, az erdészet maradjon ki ez utóbbiból.
"a hazai termelési szokások teljesen lehetetlenné tették bizonyos térségekben a kiszámítható, érdelmes gombászatot"
Barátom! Nem termelési szokások vannak! A gazdálkodás kereteit a tíz évre vonatkozó, az erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőtervek adják! Ebben írják le, hogy neked ebben a 10 éves időszakban milyen munkákat KELL elvégezned. Ennek része a végtermelés is!
Tehát minden előre meghatározott és kiszámítható! Ha tényleg azt szeretnéd, hogy ne érjen meglepetés, meg kell keresni az erdő tulajdonosát és meg kell kérdezni, hogy kb. mikor kell kivágni azt az erdőt. Ezzel kapcsolatban javasott olvasni való:
2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról
Meg nem ez a lényeg. Nem fogja fel, hogy a lényeg nem abban van, hogy mennyire idilli ahol gombászol, hanem (és most tekintettel arra, hogy mint gombászok a gombászat érdekei mentén beszélünk) a hazai termelési szokások teljesen lehetetlenné tették bizonyos térségekben a kiszámítható, érdelmes gombászatot. Tehát nem azt, hogy elindulsz, és mész egy napig, közben szedsz egy kosár gombát, hanem hogy van egy helyed, odamész, tudod jó hely, megszeded, hazamész feldolgozod. Luxus? persze. Ma Magyarországon mindenképp. DE! Ha nem minden helyet iparilag kezelnének, hanem természetvédelmi megfontolással (és ehhez nem kell fokozottan védettnek lennie), akkor ez lehetséges lenne. Például a nemzeti parkban. Legalább ott illdomos lenne. És akkor lehetséges lenne. Szóval ez a gond. Az a gond, hogy már megtalálni is kín, nem az, hogy hol szedem. És ez régen nem így volt. De az se hogy minden oldalban vágták az erdőt minden évben.
biztos van valamiféle hangulata az ilyen somogyi ültetvényekben vargányászásnak is, de hogy én nem járnék ki rá sokáig, az tuti. avagy sokunknak elsőrendű szempont az is, hogy HOL szedi a gombát. sőt, nekem egy ideje csak az a szempont, erdőtársulásokat keresek, a gomba a melléktermék (úgy is ott lesz, ha a többi paraméter stimmel).
Még te vagy felháborodva. Na, csak az olvasók kedvéért hogy a hülyeségeddel az esetleg esetileg betévedőket ne tudd megvezetni, akkor mégegyszer utoljára az ovodás szájbarágós szint (na meg persze hogy akkor tisztázzuk mik is a tények, a teények, nem pedig a piszkálódásos morgolódós okoskodás amit te tényeknek vélsz a részedről):
Mit írtam:
Hogy jó lenne, ha mostanság is betelepítenének akáccal parlag területeket, hogy inkább onnan enyhítsék a tüzifaéhséget. Mint ahogy tették 89 előtt, amikor is rengeteg példa volt erre. És sok ilyen ültetvény ma is fontos tüzifaforrás. Ami mit jelent: vagy most vágják, már többedjére, vagy majd fogják. Nehéz volt rájönni? Ovodás aggyal meghiszem.
Erre írtad te:
Nem valószínű.
Tehát te azt állítod, hogy (vegyük most a 35 éves vágási időt) ezeket kivágták, és már nem szolgálják ki ezek a területek tüzifával a lakosságot. Tehát, te azt mondod, hogy mondjuk egy 75-ben telepített akácos, amit parlagból soroltak át akácerdővé, és ez a státusza megmaradt, az a valóságban úgy van, hogy 2010-ben kivágták, és utána sivatag lett, mert te ezt írod, hogy nem valószínű, hogy az már tüzifa forrás. Tehát nem sarjadt újra magától pillanatok alatt, nem ritkíthatták azóta, az így kivágott fát nem adhatták el tüzifának. Hanem pusztaság áll ott.
Hát nézd, ha a "hogyan enyhítsük a tüzifaéhséget nem nemzeti parki fával" témában, olyan állításokkal kell vitatkozni, hogy a kivágott akácerdő, ami a mai napig akácerdő, az a valóságban sivatag nem pedig újra fát már adó, és a jövőben újra tarra vágható (tehát jelenleg is jövöbeli tüzifaadás céljával nő), akkor segíts már hogy ezt a szintet minek nevezzem ha nem ovodás szintnek? Ezt te szakmának neveznéd. Igen? Tehát ha jól értem, a te szakmai észrevételed a mai napra: nem, 89 előtti telepítések már nem léteznek tüzifa céllal, mert sivatag van a helyükön. Gratulálok! Nem tudom szakmabeli vagy-e, de ehhez kár volt iskolát végezni. Vagy magához a megállapításhoz, vagy ahhoz, hogy azt szürd le magadban, hogy ezzel a megállapításoddal bármi értelmeset hozzáadsz a témához.
És akkor mindezt úgy, hogy ezzel gyakorlatilag hozzá se szóltál annak kapcsán, hogy jó e az akác vagy nem. Rendben, mondd el, hogy szerinted jó e vagy nem jó. Nade azt hogy helyette itt megállapítod, hogy nem márpedig a 89 előtti erdők már nem is léteznek és nem folyik ott tüzifa célú erdőgazdálkodás. Hát ne haragudj, de ez az évszázad vicce.
Komédia. De egyébként nem lep meg. Ha a szakmának is ílyen pengén jár az agya, teljesen érthető belőle a hazai erdők helyzete. És ez most független attól, hogy legyen akác vagy ne legyen. Válaszolhattál volna egyből annak kapcsán is. ÉS akkor megbeszéltük volna azt.Annak lett volna köze az általam felvetett témához. Ehelyett bementél ebbe az utcába, hogy hogyan értelmezendő a 89 előtti erdők állapota (jó téma csak kit érdekel, semmi jelentősége), és bolondot csináltál magadból. Amit lát mindenki csak te nem. Na az a slussz poén.
"
Egyébként mit tudsz építeni akácból?
Nem igazából asztalos barát. (reped, vetemedik, nehezen színezhető)"
Ennek a misztériumának a megválaszolására már más embert kell keresned, mert fárasztó neked dolgokat magyarázni. Én ennyinél feladom.
Sziasztok! Járt valaki a napokban a Börzsönyben? Látom a Cserhát meg egyébb nógrádi helyek szépen megindultak de a Börzsönyről nem láttam semmi friss infót.
Te pécézted ki magadnak az akácot:) Te írtad, hogy "Az álmodozás helyett sokkal hasznosabb lenne, ha megpróbálnák elérni, hogy a fakitermelők ne szemeteljék tele az erdőt, és ültessenek tüzifának akácültetvényeket."
Én erre válaszoltam csupán. Ha fáj a dolog és felhúzod magad a tényeken, akkor sajnálom. Ha ilyan gyorsan felidegesíted magad a dolgokon, akkor nem lesz hosszú az életed:(
Én az összes monokultúrás erdőt megszüntetném. Köze sincsen a természetes állapothoz. A gomba ebből a szempontból a tölgy erdő mellékterméke...
És nem kell ahhoz több száz éves tölgyesbe menni, hogy "jó" vargányás terület legyen. Ilyen pl. az előző területek közelében lévő kb.40-50éves homokba ültetett tölgyes. Jó szezonban a fák tövénél sorban lehet szedni a vargányát. Kár, hogy nem olyan az állaga, mint a kötöttebb talajban:( A talaj ugyanolyan, mint ahová akácot ültettek, a növekedése kb.30%-al kisebb mint az akácnál. Egyébként mit tudsz építeni akácból?
Nem igazából asztalos barát. (reped, vetemedik, nehezen színezhető)
Én csak azt nem értem, hogy miért kell mindig az ovodai dedó szintjére levinni a diskurzust? Miért jó ebből állandóan sportot űzni, hogy belekommentelünk oda nem illő teljesen a téma számára érdektelen dolgokat, csak mert amúgy olyan okosnak meg szakmainak néz ki, de amúgy a kérdés kapcsán semmi értelme meg semmit nem is ad hozzá a beszélgetéshez?
1. Nem tudom feltűnt-e, de elárulom akkor neked: Magyarország nem csak Somogy megyéből áll. Ugye milyen érdekes? Pedig így van. Na, látod-e, ma is tanultál újat.
2. Miről beszéltünk? Hogy az erdészet anno ültetett akácot. Ültetett? Igen. Parlag területekre is sokat? Igen. Ezek ma is megvannak? Igen. Tüzifát termelnek onnan ma is? Sok helyütt igen. Tehát akkor most mi a fene a célod ezzel amit leírtál? LEírtad, hogy mikor vágják az akácot meg ilyene.? Nem tűnt fel, hogy tök érdektelen. Kivágták azóta. És??? Mit számít ez, újra nőtt, ugyan az az erdő van még ott, amit 89 előtt ültettek, vágták már párszor, továbbra is termeli a tüzifát. Erről beszélünk, ezt akartuk, ezt akarták nem?Most ehhez mi köze amit írtál, de komolyan?
3. Elárulom, vannak nagy fás akácerdők is. Honnan tudom? Ha olvastad mostanában a forumot említettem hogy legtöbbet akáccal dolgozok hobbi asztalos dolgok készítésekor. Direkt utazok a nagy rönkökre, szoktam nézni mikor vágják a nagy 60-100cm átmérőjű példányokat, és oda szoktam menni leboltolni, hogy ki tudjam választani amelyik tetszik. PErsze, van közte korhadt, de nem sokkal rosszabb a helyzet mint más fáknál. Való igaz, számít az is, hogyan viselték gondját az erdőnek. Bár, azt továbbra sem értem, hogy mi köze ennek ahhoz, hogy azt mondtam jó lenne, ha csinálnának még ilyen ültetvényeket, mint 89 előtt, mert nagy fa kis fa ide vagy oda, ettől független ezeket az erdőket vágják és újranőnek, vágják és újranőnek, és igen, azok is, amiket 89 előtt ültettek. Szóval nem értem, hogy mi plusszot adtál ezzel hozzá a mondanivalóddal? Megállapítottad, hogy 35 év mulva vágják ki Somogy megyében az akácot. Jó, és? Nem akarod hogy akácot ültessenek. Hülyeség ha azt ültetnek? Rendben, akkor írd azt. Mert akkor legalább valami releváns dolog van, de direkt oda nem illő dolgokkal elhúzni erre meg arra a beszélgetést, közben meg bevallod, hogy hát igen te nem is tudod mert Somogy megye így Somogy megye úgy.... És közben meg semmi újat nem modtdál. Mindent amit leírtál ezt eddig is tudtuk.
Nem, megszaggatják a gyökerét és kinő az magától. Újonnan ültetett akácost nem szoktam látni. Itt is a semmit nem érő homokos szántót ültették be akáccal. https://maps.app.goo.gl/GY1NTGXrQnmTURUbA
Tehát azt mondod, hogy ez úgy szokott lenni, hogy kivágják, és utána megy egy bácsi és töbenként ültet újat, több ezret? Ennyire hülyének nézel minket?
Nem valószínű. Az 1990 körül ültetett akác már rég vágásérett. Terület és ápolás függő, de felénk (Somogy közepén, ahol sok a homokos talaj) 35év körül már beteg az összes akác és ilyen idős kort nem érnek meg.
Tűzifának: általában 20–25 éves korára már jól használható.
Oszlopnak, karónak: gyors növekedése miatt már 12–15 évesen vágható, ha nem kell nagy átmérő.
Fűrészipari rönknek (pl. deszkának, bútoranyagnak): legalább 30–40 év
Az álmodozás helyett sokkal hasznosabb lenne, ha megpróbálnák elérni, hogy a fakitermelők ne szemeteljék tele az erdőt, és ültessenek tüzifának akácültetvényeket. Ezekre az erdőkre amiket írnak már úgyis keresztet vethetnek. Olyanokkal foglalkoznak aminek semmi értelme itthon és az erdészek egy mozdulattal lesöprik az asztalról. Ennék életszerűbben kéne a dolgokhoz hozzáállni.