Keresés

Részletes keresés

juhasz26 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139654

Most már tényleg nem értem a lényeget :)

Akkor igazából pálinka szeszfokának a beállításhoz melyik jobb? ioncserélt víz vagy Sztkiralyi szénsavmentes ásványvíz?

 

Kice Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139653

Nem magva váló gyümölcsöt még nem próbáltam ki vele.

Puha körtét a hengerek összehúzásával fel lehet vele dolgozni, keményebb húsú almát már nem ezzel kezdenék el becefrézni.

 

 

Előzmény: MSandor91 (139648)
Kice Creative Commons License 2017.07.12 0 1 139652

Idén vettem ilyen gépet (motorosat), jól működik. 

Cseresznyét, meggyet 2x, 3x, baracknál érettség függvényében 1x, 2x magoztam.

Gyorsan lehet vele haladni.

Az alap rosta (~27 mm nyílásokkal) nem tudom mire jó, a meggy (ovális) és szilva / barack rosta használható.

 

Előzmény: endrepp (139649)
foxrudi Creative Commons License 2017.07.12 -1 0 139651

Ásványvíz!!

 Ugye miért is hívják annak??? 

A pálinkába mi kell?Minél lágyabb,ásványi anyagokban szegényebb,tisztább víz.

 Jó a meglátásod.

 -Hígításkor apránként adagolják a vizet,bizonyos időközönként a pálinkához.

 Sok kis sokk,egy nagyobb helyett.Én ennek sem látom értelmét.Van aki hisz benne. :-)

Előzmény: juhasz26 (139642)
Kisbvb Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139650

Higitásta ioncserélt vizet javasolnék, ami megbizható forrásból származik.

Több lépcsőben kellene, közel azonos hőmérsékletű legyen a víz és a pálinka. Több lepcsőben kb azt jelenti, hogy pl. 65ről 55re utána 50re utána 46ra mondjuk.

Előzmény: juhasz26 (139642)
endrepp Creative Commons License 2017.07.12 0 1 139649

A termék hivatkozás miatt kerül törlésre valószínűleg. Szúrd be a képét hivatkozás nélkül.

Előzmény: MSandor91 (139648)
MSandor91 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139648

Üdvözletem mindenkinek!

 

Már harmadszor írom ki ugyanazt a kérdést, nem vagyok egy gyakori hozzászóló, s nem tudom, hogy miért törölték ki, gondolom nem a webshopnak a linkje miatt, mert az többször is szerepel itt, hanem a f0s0kaszilva lehetett a bűnös. Szerintem ez nem minősül trágár beszédnek, de nem én ítélkezem e felett.

A bevezető után tanácsot szeretnék kérni erről a magozóról: https://www.agrowebshop.hu/termek/4758/eno102_mechanikus_gyumolcs_magozo_es_szolo_zuzo_bogyozogep_2_az_1_ben_-_szilva_sargabarack_gyumolcsmagozogep_es_szolohoz_szemezo_daralogep_-_2_in_1_-_enoitalia_-.html

 

Kereső segítségével utánanéztem, hogy már többször is téma volt, de sajnos amiket én kérdezek, az nem merült fel korábban. 

 

Elsősorban nagy mennyiségű f0s0kaszilva (cseresznyeszilva, mirabolán) magozására szeretném használni. Ennél a fajta szilvánál is működik? 

Most kezd el éri a puha körte, fajtáját nem tudom, mert egy nagyon öreg fa (kb.: 250 éves), itt darálásra lenne használva a gép, ezt is lehet vele csinálni? Illetve almát is összedolgozza?

Mi a helyzet a nem magvaváló őszibarackkal? 

 

Válaszokat előre is köszönöm, tisztelettel: Sándor

 

 

MSandor91 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139647

Köszönöm szépen válaszod! 

Idén szedtem először cseresznyét, de megfogadtam, hogy soha többet, tehát ez az opció nem aktuális. Igen, néztem, hogy a rosták össze-vissza vannak. 

Előzmény: zsuzska60 (139617)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.12 0 1 139646

Kérdés, hogy milyen régi a hordó, mennyi ideig és milyen bor volt benne.

A vörösborossal keményebb a helyzet :)

Én használtam konyakos hordónak ilyet. Előtte trisós áztatást alkalmaztam, majd forróvizes öblitést, utána hidegvízes áztatás és sok öblítés.

Előzmény: KGPista (139645)
KGPista Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139645

Szép jó napot kívánok! 

 

Lehet nemsokára kapok egy tölgyfa hordót. Egy probléma viszont van. Korábban bor volt benne. 

Ismertek olyan technikát amivel égetett szeszes ital tárolására alkalmassá lehet tenni?

Bármilyen javaslatot vagy észrevételt szívesen fogadok. :)

Figyelget Creative Commons License 2017.07.12 0 1 139644

Nyugodtan használhatod a rózsaszín kupakost, nem lesz tőle fehér, zavaros. 

Ha netán mégis, akkor az lenne más hígítóanyagtól is. 

Egyébként itt hallottam a fórumon én is, Snapszmestertől. 

(De hova tűnt Snapszmester?!?!?) 

Előzmény: juhasz26 (139642)
endrepp Creative Commons License 2017.07.12 0 1 139643

A Szentkirályi keménysége 450 felett van, az átlagos csapvízé 170, ha tényként kezeljük, hogy a vízben oldott ásványi anyagok okozhatnak opált, akkor ez pláne.

Ízre semleges vízzel érdemes hígítani, ami ízlik, Sztkirályi ilyen, ha a csapvíz nem megfelelő lehet használni, a mentes, csepp alakú 5l-est pl.

Több lépésben: először 50-ig, másnap az alá.

Előzmény: juhasz26 (139642)
juhasz26 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139642

Szentk..lyi ásványvizet sem hallottam még, hogy azzal állítják be a pálinka erősségét :) De jó ötletnek tűnik.

Melyik változatot érdemes belőle venni? Szénsavmentest? Nem lesz tőle zavaros (fehéres) a pálinka?

Mit jelent az, hogy több lépcsőbe van beállítva a végleges pálinka szeszfoka?

cl45 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139641

Egyetértek. Úgy kellett volna írnom, hogy nekem ennyi elég erről. Persze ez is kutatható, megismerhető, de

ez a szakemberekre tartozik. A világunk nagyon sok szerteágazó és egymáshoz kapcsolódó tudás által ismerhető meg.

Mindet és a művelőit is tiszteljük.

 

Jó nedűt!

Előzmény: öreg_néne_b (139640)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139640

A folyamatot nem ismerem, feltételezésekkel pedig nem érdemes foglalkozni.

Az, hogy valamit te nem ismersz, nem jelenti azt, hogy más sem.
A kémia elég régi tudomány...
A tudományt szinte mindig a feltételezések alapos vizsgálata vitte előre.

Előzmény: cl45 (139638)
cl45 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139639

Bocsi, nem Neked személy szerint, csak a témának szólt a hsz-em.

 

Jó nedűt!

Előzmény: Törölt nick (139616)
cl45 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 139638

Látom az edény fenekén-oldalán a csapadékot. A folyamatot nem ismerem, feltételezésekkel pedig nem érdemes foglalkozni.

5-6 éve ezzel hígítok, reklamáció, opálosodás még nem volt. Igaz, nekem a pálinka 46% felett van.

 

Finom nedűt!

Előzmény: Astlning (139614)
sogi01 Creative Commons License 2017.07.12 0 1 139637

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (139601)
Kisbvb Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139636

Ha az előpárlatot jól elválasztottad az előző főzésnél akkor már nem fog jelentkezni újra.

Az utópárlatra figyelj most és a mennyiség kevesebb lesz.

Előzmény: Ben1223 (139625)
zsuzska60 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139635

Azt már egyszer elvetted, nem? Még egyszer nem jön elő.:)

 

Előzmény: Ben1223 (139625)
zsuzska60 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139634

Köszi, én is így gondolom :)

 

Előzmény: pacsepa (139624)
zsuzska60 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139633

Na akkor csak kicsapódik valami :D

 

Előzmény: Astlninq (139621)
raczno Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139632

Köszönöm mindenkinek a reggeli, higításos kérdésemre adott válaszokat...

Előzmény: raczno (139602)
Figyelget Creative Commons License 2017.07.11 0 1 139631

Veterán ugyan nem vagyok,de a 46-47 fok körül tetszik nekem a legjobban. :)

Előzmény: Slaja (139629)
Ben1223 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139630

44-45 körül állítod be amint kiforr?

Gondolom "amint kifőtt"-et akartál írni.

Hát valójában én már többször főztem kajszit (most elősször rontottam el)

De általában 50 fokra állítom.

Szellőztetés; pihentetés után állítom be 48-ra.

Nekem ott a legjobb.

Utólag viszont újrafőztem az utópárlattól sajnos nem mentes párlatomat.

Kevesebb mennyiségem lett viszont az íz és aroma világából fel sem tűnik, hogy vesztett volna.

Köszönöm a tanácsot 

Slaja Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139629

A kajszinak nem erős az 50 fok? Mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban a veteránoknak? Én olyan 44-45 fok körüli szeretném beállítani amint kiforr.

pacsepa Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139628

Most nőttem ki. Egyébként rendben van az Eco, csak Te is ki fogod nőni! :-)

De nem baj, tisztázni tökéletes lesz, majd az alszeszt egy másikban, nagyobban fogod főzni. Ahhoz nem kell semmilyen kiegészítő.

Előzmény: putyel (139626)
vick_1899 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139627

Kezdő szinten, ilyen paraméterekkel egy pálinkafőző nem egy bonyolult berendezés, hogy ne lehessen választani, célnak megfelel!

Előzmény: putyel (139626)
putyel Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139626

Új vagyok a fórumban, üdvözlök mindenkit.

Most szeretnék belevágni a pálinka főzésebe. ECO pálinkafőzőt 17 l tervezek venni, teljes kiegészítőkkel együtt. Kaphatnék véleményeket róla?

Ben1223 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 139625

Kisbvb köszönöm a válaszod.

Teszem is fel újra finomítani.

Itt is jelentkezik a rézelő és az előpárlat vagy már itt nem?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!