"Elvileg igen, ez egy bizottsággal együtt zajlik.De előfordul(hat), hogy a bizottság "elfárad" és elmegy, majd az a "dolgozó" akinek fel kell festenie.......... "
csak azért kérdem, mert legalább 3-4 nagy aprítási hullámot néztem végig Kőfelsőn, és soha!!! nem volt egy darab S betű se a környéken...
most sincs...
Hargita kocsival mi lesz??? szerintem kb 2-3 hét alatt elérnek hozzá a sorban :-(
Azért a Lehár az egy nemzetközi vonat akkor is, ha csak Bécsig megy. Ráadásul EC, ahol jobb helyeken az adott számú kocsi ott áll meg ahol ki van írva....
A Liszt az egy tipikus vis maior volt, a hibás kocsi nem az és nem is lehet annak kezelni. Hiszen EC vonatnál abból indulunk, hogy nics nem lehet! rossz kocsi benne.
> A vonatoknak van egy összeállítási rendje, amit be kell tartani.
Ennek a válasznak azért egy kicsit katonás íze van (ahol a gömbölyűt viszik, a szegleteset meg gurítják). A nemzetközi vonatoknál sokszor meg tudom ezt érteni, amikor messzebre megy a szerelvény, itt-ott szétszedik-összerakják, közvetlen kocsikat tesznek hozzá, vesznek le, akkor könnyen lehet, hogy az összeállítási rendtől való eltérés a következő állomáson nagyobb gubancot eredményezhet. De az a szerencsétlen Lehár csak Bécsig megy, és ugyanúgy jön vissza !
(Azért annyira nem lehet kőbe vésve a dolog, mert múltkorjában írtam arról, hogy a sógorok a tizenegynéhány kocsis Liszt szerelvénye helyett elküldték pótlásnak a 4 kocsis Arrabona-szerelvényt - ott nem vonatkozott a regula ?)
Bár én élveztem a fűtőház melletti kihúzóvágány meglátogatását, a többi utas egyáltalán nem. Vajon miért ilyen bonyolultan végezték a kocsicserét ? És miért kellett a Szöcskét a Sissy elé fogni a pályaudvari mozgáshoz ?
Elvileg igen, ez egy bizottsággal együtt zajlik.De előfordul(hat), hogy a bizottság "elfárad" és elmegy, majd az a "dolgozó" akinek fel kell festenie..........
Amit leírtál abból ismételten kiderült a miskolciak szakértelme és hozzáállása a dolgokhoz.
A rossz kocsit lehetősége lett volna lecserélni már miskolcon (le is kellett volna!)- hasonló helyzetben a Bartóknál Debrecen ezt "rutinból" megteszi- , de legalább annyit meg kellett volna tennie, hogy szól a keletinek.( Intézem! )
A keletisek nem reménykedtek, hogy biztosíték cserével megy, hanem nem tudtak arról , hogy rosszként jön...
A vonatoknak van egy összeállítási rendje, amit be kell tartani.
Hát tegnap megnéztem a Keleti fűtőházát közelről. A Lehárból. Több tucat utassal közösen. 25 perc késés lett a vége (amiből 15 perc Bécsig megmaradt). Igencsak bénán csinálták.
Mint utólag a kalauz (pardon, jegyvizsgáló) elmondta, az 1. osztályú kocsi klímája nem működött - de ezt már Miskolcon tudták róla. Úgy látszik, a Keletiben abban reménykedtek, hogy kicserélik a biztosítékot és O.K., mert nem készültek fel. Mikor már menetrend szerint indulnunk kellett volna, el is indultunk, de egy Szöcske cibálta a Sissyt (mindkettőnek fent volt az áramszedője, a klímák jártak). Alighogy a vágány végére értünk, megálltunk, kislisszolt mögöttünk a Miklocról érkezett Szili a bedöglött 1. osztalyú kocsival. Aztán kiballagtunk a fűtőház melletti kihúzóvágányra, vissza a posta mellé egy tartalék kocsiért, megint a kihúzóra, oszt vissza a csarnokba. Szöcske el, az a két 1. osztályon utazó család felszállt. A hangosrikácsolóban először akkor szólaltak meg a szabvány köszöntő szöveggel, amikor végre elindultunk - egy szót sem vesztegetve a késés okára, én nyugtattam meg a kocsi japán, nemet és osztrák utasait, hogy semmi baj, nem rossz vonatra szálltak - a pályaudvari hangosból se hallottam előre semmi felhomályosítást.
Miért Szöcske cibálta a vonatot, amikor a Sissy is már rajta volt ?
(Egyáltalán, magyar vagy osztrák vezér viszi Magyarországon a Sissyt ?)
Miért nem inkább a vonat elejére rakták az a kocsit ? Majd megforgatják Bécsben, vagy legközelebb a Keletiben, ha hazajön másnap reggel.
Vagy legalább tolták volna a 9-es vágány elejéről átvezető kitérőn a kicsit előrehúzó szerelvény mögé a cserekocsit - az is sokkal gyorsabb lett volna.
Ezt követően nyugodt utunk volt. Minket a 007-es Sissy húzott, de a Liszt tegnap is Giganttal érkezett. Fradiban tehervonat előtt állt a 002-es Gigant. Almasfüzítőn láttam egy egész rendesen kinéző Szöcskét (talán a 028-ast). Szegény Szöcskék szinte mindenütt nagyon ütött-kopottak, rozsdásak, vajon miért jár rájuk a rúd ? Talán azért, mert ők is ugyanolyan km teljesítmény utan kapnak csinosítást, mint a többi gép, a munkájuk jellegéből adódóan meg jóval kevesebbet futnak ? Komáromban még ott volt valahol hátul az 12xx-es (1203-as ?) Dacia, de Győrből eltűntek végre - úgy látszik, dolgoznak.
Valamennyi javítható és javítva is lesz.Jövőre. A kocsikat hamarosan beviszik Szolnokra.
A nyilvántartásról annyit, hogy a személykocsik esetében viszonylag korrekt, 1-2 selejtezés illetve mégsem selejtezés, majd mégis selejtezés esetét kivéve.
Teherkocsis fronton már nem ilyen a helyzet ott a külföldön lévő kocsik szinte követhetetlenek attól a pillanattól fogva, hogy kilépett.
Arról meg nem is beszélve, hogy az ANALITIKA a MÁV-nál a valóságtól mint Makó.......
Ha meg már számolunk, ( ez 1-2 nap)akkor a személykocsik is beleférnek.Kb 5 évente van ilyen akció.
Arról tudsz-e valamit, hogy mi lesz a balesetes kocsik sorsa? Btx 034-et mintha már elvitték volna, ez sérült? Ax034, Bx102 a Rendezőn van, Bx103 egy platóskocsin. Melyik menthető és melyik nem?
Különben, ha valaki fotózni akarja MD3029-et, tökéletes lehetőség nyílik rá. Ki kell menni a 83-as busszal a végállomásáig, onnan kb. 400 méter gyalog a vasúti átjáróig (Hattyastelep felé), a vasúti átjárótól kb. 150 méterre van az MD. Délután 4-től süt a nap megfelelő szögben. A 74-es bussza is lehet menni, ebben az esetben a vasúti átjáró utáni első megállónál kell leszállni, és onnan vissza gyalog 150 méter.
Köszi Gfeca, ez igen gyors és szakszerű válasz volt!
Mi volt ez a kocsi népszámlálás? A MÁV-nak nincs naprakész analitikus számviteli (tárgyi eszköz) nyilvántartása? Vagy a népszámlálás a menyiségi egyeztetés mellett másra is kiterjedt? Pl. minőségi paraméterek?
A múlt pénteken Btx002-höz tartozó 80-ra visszaminősített, igencsak lepusztult szerelvénnyel utaztunk. Két kérdés:
1. Ebben a formában és minőségi színvonalon meddig fog közlekedni ez a szerelvény?
2. A kocsik (és a Btx) oldalán, a kocsiszám mellett fel volt festve egy kb 6*6 cm-es narancssárga négyzet. Ennek mi a funkciója? Érdekes módon szombaton az egyik szegedi IC régebbi kocsiján is találtam egy ilyen narancssárga négyzetet, de ez nem volt visszaminősítve, 140-es volt.
Ne sajnalj, szombaton ket Szergejjel is mehettem volna Gyula-Csaba kozott, de engem Szegeden evett a fene :( Na jo, a nem vasuti jellegu programnak is voltak "elonyos oldalai" :)
divi, ilyenkor meg dolgozol?
Nem hallott valaki bovebbet az olasz mozdonyokrol? Marmint azota, hogy ez az ujsagcikk igy megjelent? Ha valaki ilyet leir, annak kell legyen valami a hattereben. En oszinten szolva nem szeretnem az olasz mozdonyokat. 9 eve rozsdasodnak a sos tengeri levegon. 9 eves technologia. A franciaknak sem kellett. Kivancsi vagyok, mennyire tartjak okat!
Egyebkent 44 db rozsdamentes acel oldalfalu volt TEE kocsit eladott az SNCF Kubanak. A kocsik allitolag felujitast kapnak, mielott forgalomba allnanak.
Hali,
Eleg keves a hozzaszolas. Mivan, mindenki Gyulan meg Szombathelyen Puposozik? Merthogy holnap (kedden) is az megy Furedre, a postavonattal indulok! Csak a pojjen kedveert meg kene kerdezni Hatvant, Zahonyt, Kanizsat meg Dombovart, hatha ott is van Pupos menet!
JF
Fázishatár alatti áthaladáskor, egy vonatban közlekedő több mozony esetén a menetirány szerinti első mozdony áramszedőjét le kell ereszteni és a főmegszakítókat ki kell kapcsolni.
Több egységből álló BDV villamos motorvonat esetén a "Fázishatár" jelző előtt kell az áramszedőket leereszteni és az ingavonatokra érvényes "Főmegszakítót be" jelző után kell felengedni.
A BDV villamos motorvonat úgy haladhat ki a fázishatár alól, ha valamilyen okból megállt a fázishatár alatt vagy előtte, hogy csak a menetirány szerinti első motorkocsi áramszedőjét használja a szükséges kapcsolások mellett.
A füzetjegy árúsításának ideiglenes szüneteltetéséről olvastama táviratot. Ebben az állt, hogy a jegyvizsgálók jelentették sokan munkába járásra használják a füzetjegyet. Ezt nem szabad, ezért további intézkedésig szüneteltetik a füzetjegyek árusítását. Mikor megkédeztem honnan kell azt nekem tudni, hogy munkába nem szabad járni füzetjeggyel, azt a választ kaptam, hogy ez benne van a MÁV Személyszállítási Üzletszabályzatban. Ez szerintemrettentő népszerű olvasmány, általában az emberek 90 %-a, ha nem több lefekvés előtt ezt olvasgatja.
De megértem a jegyvizsgálókat is. A legtöbbször az ún. hivatásforgalomban utazók vagy bérlettel utaznak esetleg füzetjeggyel de inkább adnak a kalauznak valamennyi pénzt zsebbe és vígan utaznak. Persze, hogy szemet szúrt a kalaúzoknak a füzetjegyes munkába járók hada, mert azok az ő zsebükből húzták ki a pénzt. Így most jobb, mert aki eddig becsületesen megvette a 20 %-os kedvezményt adó füzetjegyet és evvel legalább egy pici bevételt hozott a vasútnak, ezután a kalaúzokat támogathatja.
Ma a következő beírást olvastam az egyik szergej üzemnaplójában:
A trafó olaj nem folyik,az összes többi igen.
Először nem esett le csak második olvasásra.Jót röhögtünk.
V42 515!
Nem ismerem.Ki ez?
Gyenesdiásnál Bzmot 386 ütközött. kb. 20 métert tolta a furgont és teljesen legyűrte. A Bz is siklott, de különösebb baja nem lett. AÍ mellékek a sínen maradtak.
Karambolok: a rádióban hallottam, hogy Gyenesdiásnál szombaton délelőtt Ford Transitot gázolt valami. Tudtok részleteket?
8114, Villány: a múlt héten valamelyik nap próbaképpen 4 információt (Szeged Ig, Szeged Áll., Pécs Áll., Központi inf.) hívtam fel, a kérdésem csak annyi volt, hogy kora délután mikor megy vonat Villányból Harkányba. A vélemények 50%-osan megoszlottak 13.53 és 14.02 között... A Szegedi Nagyaállomáson mind a mai napig nincs kijavítva a lapozgatós infótáblán...
Békéscsabai bemondás: minden infót úgy kezdenek, hogy "Tájékoztatjuk utasainkat, hogy gyorsvonat érkezik....". Más állomáson, ha így kezdenek egy mondatot, annak a vége késés lesz... Még egy érdekesség tegnapról, szintén Békéscsabáról: "Motorkocsi indul a kijárattól jobbra a 3 .vágányról Békésre...". Valójában nem motorkocsi volt, hanem Bzmot-Bzx-Bzx-Bzmot szerelvény, rajta a következő tábla: Körösladány-Vésztő-Kötegyán-Gyula-Békéscsaba-Murony-Békés. Ismerd meg hazádat...
Hétvége: tegnap Gyula felé mentünk el, a Púposal 3 kört is mentünk, 9-11 kocsival. S7403-ként 11 kocsit húzott, a menetrend szerinti 14 perc helyett 20 perc alatt ért be úgy, hogy Bicere állomásnál sikerült elérnie a 60-at... Szerintem nem erre kellene használni... (A tegnapi útról részletek később, ha lesz időm). A Púpos kereke különben nem küllős, legalább is M40 113-é nem az!!!