A felujított bhv-k szine is ilyen, gondolom épp ideje volt ennek a Szilinek a fényezése és próbaképp ilyenre csinálták, pl. a németeknél is van ilyen megoldás
Tegnap 19.30 magassagaban lattam a V43 1299-et Godollo-Mariabesnyonel Miskolc irányaban teherrel. Ment vagy 70 korul.
Homalyositsatok mar fel legyszi, hogy mi ennek a speci szinnek a sztorija.
Thanx:
Joe
"...Polgardin nincs szolgalat..."
Ezek szerint ezért nem lehet ott kereszt? Mert párszor jól jönne, mikor pl. 975 késik és emiatt 9714-et is elveri, mert csak Ipartelepeknél lehet kereszt.
"61,006 napivizsgázott..."
Mikor (ha egyáltalán) kap 006 valami nagyobb javitást, ugyan multkor Füreden fotóztam és a forgovázak szép feketék voltak (mintha újak lettek volna), de az egyik oldalán a vezérállás ajtaja elött alul egy csúnya rozsdalyuk volt, nem beszélve az ugyanezen oldalon lévő festékfoltról (gondolom valami javitás lett lemázolva, elég csúnyán), és a pályaszámból is lassan már csak az 1 00 látszik oldalt, az M6 és a másik 6-os már alig látszik, viszont érdekes, hogy ezek a számok ( 1 00 ) újnak tűnnek, és az orron is látszik, mintha ezek nemrég kerültek volna fel. (Talán hiány az M és a 6-os szám? )
A foltról jut eszembe Tizeskén is láttam egyet az egyik orrán a menetirány szerinti jobb szélvédő jobb alsó sarkán, illetve az egyik csikos teteje a vezérállások fölött is igen rozsdás volt.
Menetrendesek: a tervek szerint jovore a Lehar EC Pecsre jar majd Miskolc/Saujhely helyett, es az EC-k a Delibe es Nyugatiba erkeznek, hogy ne kelljen a korvasuton vacakolni. Reszleteket most nem tudok, meg ugyis alakul. De jo lesz az atszalloknak! Egyebkent, ha mar van egy jol bejaratott rendszer, nem egyszerubb lenne azt a par km-t felujitani? Ugyis mindket iranyba (Keleti-Kelenfold/R.palota-Ujpest) EU folyosokrol van szo, es erre meg penzt is lehetne szerezni.
Na igen, iszonyat jot Puposoztunk. Reggel Sm-rol 5 db Pupos, nem semmi! raadasul Vepnel ket Pupos az anyagvonatokon allt, mikor a furedin mi elmentunk mellette, nagyon jo kepet lehetett volna csinalni, ahogy 3 Pupos egyvonalban, tokeletes napsutesben tetszeleg! A poznak egyebkent mar allnak vegig, es az allomasokon kesz a felsovezetek is, kiveve Sm.
A nap krokinajahoz hozzatartozik meg, hogy a Sm-rol 4.49-kor indulo szemely M62 171 volt, ez megy tovabb Cellbol 3 perc allas utan 977-nek. Korabbi egyik kedvenc vonatom, a 9032, most Bz... Arra szoktak Szergejt rakini a celliek, ha nem volt nekik eleg Csoreszuk, aztan ment tovabb Szentgotthardra! De azert ma is volt extra, a Gyorbol 5.54 korul Sm-re indulo szemely M62 182 volt. Ez asszem ex-145.
29-en 171/158 nyomta az ipart (meg a fustot), de 190 is Tapolcan allt. 140 a szazeves vonyit ket nosztaliga kocsijaval robogott Tapolca fele delutan, amikor mi Alsoorson zabaltunk a peronon levo Bakter etteremben. Fehervaron 141 mozgott, 110 pedig egeszen hatul allt, csak nem megint kerites? Es hol van 165?
Szombathelyen es Sarvaron rendithetetlenul mondtak a hangosba, hogy vaganyepitesi munkalatok miatt a vonat utasait Sarvar es Cell kozott vonatpotlo autobuszokkal szallitjak el. Meg szerencse, hogy ez a mi vonatunkra nem vonatkozott, de mikor Sarvaron 10 percet vartunk keresztre (M62 182-re), akkor vajjon hanyan szalltak le buszt keresni?
A Tapolca-Nyirit V43 2376 vitte Sv-tol. Egy kerdes: 171-es Szerjoe vezere leszolt Csajagon a p.ladanyi szemelyzetnek, hogy Polgardin nincs szolgalat. Most mar allitolag a vezereknek sem kotelezo a vonalismeret. Az utazo szemelyzet honnan tudja ilyen esetben, hogy hol kell meneszteni es hol nem? Varja, hogy dudaljon a vezer???
A 853-as idonkenti megszergejesitesenek okat nem tudjatok? Kanisza vegul mar atepult, emiatt mar nem kell feszmentesiteni. Az oszi drotfeszites ideje meg meg nem jott el...
EGESZEN MAS:
Bizalmas informacio, hogy megveszi a MAV a szardiniai mozdonyokat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Asszem ez igy mar 99%-os biztonsaggal mondhato, de holnap meg utana erdeklodok egy-ket helyen a reszleteknek, ha tudok. Nem tudom, hogy oruljek, vagy sirjak? Ennyire nem lehetnek occsok! 9 eve a sos tengeri levegon allnak, a franciaknak nem is kellett!
Godeny biztosan 005-os Gigantot akart irni, csak "eglepelet".
Hali. Szombaton kemencei megnyito, nezzetek a kisvasutas topicot is!
marslakó
...Nem tudom, máshol is van-e ilyen, de elég soka járok Zánkára és ott tűnt fel:
Szerelvény beérkezik Szepezd felől 9-10 kocsival, fékez, megáll, de úgy, hogy csak az első 3 kocsi van peronnál, a többi kilóg (majdnem az útátjáróig), utasok persze elkezdenek le-fellszállni, igy aztán hangosbemondón szólnak, hogy "a 3. vágány mellet kérjük vigyázzanak, a szerelvény előrébb áll!" ezekután szép lassan beáll rendesen.
Kérdésem, miért van ez?...
Szar a biztber. Ha Zánkára jössz Tp felől, akkor rendszeresen felveszi ok nélkül a vöröset a VB az útátjáró környékén és levág.
Polgárdinál is tapasztaltam már ilyet, de a zánkai az rendszeres.
Ma jót Púposoztunk Marslakóval, köszönet neki és Man6taninek az infóért. Engem a reggel Szombathelyen ért, akárcsak Marslakót, itt még este megtudtam, hogy nemcsak a 19607/6 lesz Pupi (201), hanem a Szentgotthárd felé menő reggeli (és valszeg a délutáni) személy is (209), mindezek előtt a 203/208/233 trió is kiszaladt anyagozni!. A választás ezúttal könnyű volt, bár a 209 érdekesebb fotó szempntjából, de a 29 az a 29. 61,006 napivizsgázott, így csak két NoHAB-es pörgött, 020 Texas felé, Tizeske 19702-vel jött meg és délután a 19703/9718-at csinálta.
A 201-es Pupi külsőre nincs igazán jó bőrben, de az 5 kocsival elég lazán szaladgált. A hangja pedig az egyetlen, amely szépségben a NoHABéval vetekszik.
Tapolcáig a 8807-tel mentem, onnan autóval terveztem követni és fotózni a Púpost, de látva Marslakó elégedett vigyorát és hallva a gépet csak felpattantam én is az első kocsiba Szepezden. A fotózás így délutánra maradt, de lesz eredménye.
A szombathelyiek szerint még lesz ilyen menet, mert jó pár Csörgő dög. Tartsák meg jó szokásukat.
Vannak nála a "túlterhelési" hibák (túlmelegedés, visszaszabályzás, letiltás, stb.) és vannak az "ismeretlen" hibák. Az elöbbiek Sopronnál nem jelentkeznek, az utóbbiak viszont rendületlenül jelentkeznek mindenhol. Sopronnál így kevesebb problémával lehet üzemeltetni öket.
úgy tünik, a soproni átmenetben nagyon jól bevált és megtalálta
Azért elég sok gond volt velük nem is olyan rég errefelé is. Túl gyakran maradtak fekve, legtöbbször "ismeretlen ok" miatt (volt erről egy írás az Eisenbahn Österreich c. újságban)
Ma már jött be egy 1014-es, az EC25 - D268-cal fordult, de a másik helyett még Gigant jár, az EC40-et a V63 144 vitte.
Az a gond velük, hogy egyrészt nem arra használjuk öket (MAV + ÖBB), amire készültek - kis, 6-7 kocsis vonatok helyett 13 kocsis nehéz vonat 160 km/h-val - másrészt nincsenek valami frenetikusan karbantartva az ÖBB által. Viszont úgy tünik, a soproni átmenetben nagyon jól bevált és megtalálta a hozzá illö feladatot, tehát ott maradni is fog az 1116-osok érkezése után is. A hegyeshalmi vonalról szabaduló gépeknek pedig - most már ismerve gyenge pontjaikat - majd az ÖBB keres belföldi testhezálló vonatokat Bécs környékén.
"Miért Szöcske cibálta a vonatot, amikor a Sissy is már rajta volt ?
(Egyáltalán, magyar vagy osztrák vezér viszi Magyarországon a Sissyt ?) "
Mert a Sissy mozdonyvezetöje (Fc vagy Hegyeshalom) nem biztos, hogy rendelkezik állomásismerettel (ha hegyeshalmi, akkor biztos nem). A Lehárt (EC40) a hegyeshalmiak viszik. A Szöcskével gyorsabb is a dolog (tolatásban, betolásban rutinosabb mv-k vannak rajta).
"Miért nem inkább a vonat elejére rakták az a kocsit ? Majd megforgatják Bécsben, vagy
legközelebb a Keletiben, ha hazajön másnap reggel. "
Az EC-kre vonatkoznak bizonyos szabályok.
"Vagy legalább tolták volna a 9-es vágány elejéről átvezető kitérőn a kicsit előrehúzó
szerelvény mögé a cserekocsit - az is sokkal gyorsabb lett volna. "
De esetleg akadályozott volna pár másik vonatot.
"Fradiban tehervonat előtt állt a 002-es Gigant."
Öt pár éve szétvágták, biztosan nem láthattad.
" Szegény Szöcskék szinte mindenütt nagyon ütött-kopottak, rozsdásak, vajon miért jár rájuk a rúd ? Talán azért, mert ők is ugyanolyan km teljesítmény utan kapnak csinosítást, mint a többi gép?"
Mert nem járnak fömühelybe, mert nem jut rájuk pénz. Csinosításuk idöfüggö, de már rég elérték azt is.
Aha, értem a szabályt. De még mindig nem látom, mire jó. Régen, amikor még a helyjegykiadó számítógépről csak álmodni lehetett, akkor volt valami utasítás a helyjegyek kiadására a pénztárosoknak? Egyáltalán hogy volt ez? Én még fiatal vagyok, erre már nem emlékszem, csak halvány emlékek élnek egy kartonta nyomtatott helyjegyről...
Ha megfigyeled; van benne némi logika: az 1-gyel szemben van a 2., innen cikk-cakkban (tehát nem szemben, hanem még eggyel eltolva is) megy a másik ablakig, ott megint szemben egyet, aztán vissza cikk-cakkban.:
De miért olyan furán, átlósan szúrták be a 6 üléses fülke helyszámai közé a 7-es
és 8-as ülést ?
Hát igen, erről gőzöm sincs... Első ránézésre logikusabb lennne egy oldalra kiadni őket, mert akkor termes és fülkés kocsiban ugyanazon számú helyek lennének egymással szemben.
Ha belegondolsz, a kocsik ülőhelyeinek számozása nagyon is logikus. Fülkés kocsinál fülkénként csoportosítják a helyeket, termesnél pedig 'fiktív' fülkéket képzelnek oda. A helyszám első számjegyéből ezt olvashatod le, így megtudod, hogy a helyed melyik fülkében, illetve melyik ablaknál lesz. Pl. a 21-es hely a 2. fülkében található, a 111-es pedig a 11.-ben. Fontos, hogy mindig a kocsi nemdohányzó végéről kezdődik a fülkék számozása, a nemdohányzó fülkék (itt most a fülke szó alatt végig 'fiktív' fülkéket értek) ha jól tudom (de ez nem biztos, csak van pár ilyen megfigyelésem, ha rosszat írok majd gfeca kijavít) újabban csak 81-nél nagyobb számot kaphatnak, még akkor is, ha nincs előttük 7 nemdohányzó fülke. Ilyenre példa a a BV motorvonat motorkocsija, ahol pont van egy kihagyás és van 111-es hely benne, holott a motorkocsi csak 9 'fülkés'.
A helyszám végének is jól meghatározott jelentése van, az 5-re és a 6-ra végződő helyek biztosan ablak mellettiek, kocsitípustól függetlenül, 1-re és 2-re végződnek a folyosó melletti helyek, illetve termes kocsiban ezek is ablak mellettiek, a többi hely középen van, 6 személyes fülkében 3-ra és 4-re végződik, 8 személyes fülkénél adják ki még a 7-re és a 8-ra végződő helyszámokat.
Hát én ennyit tudok a számozásról, ha van még valami a többiek biztos megírják.
Hát nem rossz kérdés. Nem is tudom. Mindenesetre gyerekkoromban volt még egy csomó kocsi, amiben egész máshogy számozták az üléseket (pl. folyamatosan, 1-től 80-ig, hogy a korábbi 3. osztályos, fapados kocsikról ne is beszéljek, amelyekben 5 hely volt egymás mellett). Még hbv-t is láttam folyamatos számozással. Lehet, hogy ezt a mai számozást egy nemzetközi bizottság alkotta ? (Az tervezte a zsiráfot is :-). De miért olyan furán, átlósan szúrták be a 6 üléses fülke helyszámai közé a 7-es és 8-as ülést ?
1 kérdés az MD-k szakértőihez: Balassagyarmaton az a szólásmondás járja, hogy az első 18 db MD szerelvény Balassagyarmat felirattal az oldalán jött ki a gyárból, azonban az akkori főnökök hatására (akik féltek a dízelgépektől) mégsem hozzánk kerültek, hanem az ország más tájaira. Van ebben valami igazság?
1. A Zegerszeg-Zlövő között nagyjából már megvannak a sínek, több helyen még szabályozatlanul, illetve zúzottkő-aljazat (ennek ez a neve?) nélkül.
2. Ha minden igaz a ma 16.00-kor (TV1?) kezdődő "Tüskevár" Tévéfilmsor-ban egy rövid epizódban "szerepel" a sármelléki állomás (de erre nem esküszöm meg, csak úgy rémlik, hogy a 2. részben volt)
3. Ha még megtalálom beszkennelem a gyenesdiási baleset Zalai Hírlapos tudósítását.
ha csak valami milliárdos vasútmániás meg nem veszi, akkor soha többet...
bár pár hónapja hallottam valami olyasmi riportot, hogy paksi atomhulladéknak csinálnának Véménd környékén temetőt, ehhez esetleg nem kéne vasút?
bár szerintem nem lesz semmi belőle, a környező falvaknak nem tetszett az ötlet...