Az utóbbi napok(nagyon konstruktív)hozzászólásaihoz(értekezés a különböző áram rendszerek+egyéb)ide tartozik a teljesítmény tényező+ideális fogyasztóról néhány sor.
A váltakozó áramú hálózatoknál szereplő mennyiségek vektor mennyiségek(feszültség,áram,teljesítmény).Ezeket a szemléletesség kedvéért vektorábrán szokták szemléltetni.Akármennyire furcsán hangzik(nekem 3-Bláthy-s évbe került mire elkezdtem kapisgálni)az áram és a teljesítmény 3 küönböző vektoros összetevőből áll:
Hatásos áram(a ténylegesen munkát végző áram)
látszólagos áram(a hatásos és a meddő vektoros összege pithagorasz tétellel számitjuk)
meddő áram(szükséges rossz ez hozza létre a mágneses teret)
Ezekhez rendre tartozik egy teljesitmény is
hatásos(P,Kw)
meddő(Q,Kvar)
látszólagos(S,Kva)
Ezeket Igy lehet Ábrázolni:
Y tengely:
Feszültség,hatásos áram,hatásos teljesítmény
X tengely:
Meddő áram,meddő teljesitmény
a lászólagos értéket ugy kapjuk hogy a meddő vektort elcsusztatjuk a hatásos vektor végéhez és az origóbol huzunk egy egyenest a meddő végéhez.Igy egy derékszögű háromszöget kapunk aminek az átlója lesz a látszólagos áram,teljesítmény(ennyit vesz fel a hálózatból).
A teljesítmény tényező a hatásos és a látszólagos közötti szög(fi)cosinus értéke.Minnél jobban közelít az értéke az egyhez annál jobb(annál több hatásos teljesítményt tud átvinni a hálózat annál több pénz az árámszolg.nak).
A villamos hálózat méretezésénél a látszólagos értékkel számolnak.
Ezért szoktak büntető tarifát alkalmazni azokban az esetekben amikor a nagy fogy.bizonyos cosfi értéknél kissebbnél vételeznek.
A V43 esetében ezért kellett a hálózat teljesitőképességét növelni.De állítólag volt olyan amikor kissebb falvakat lekapcsoltak hogy menjen a vasút.
Megnéztem szak irodalomban a V40,60,44,55 működését jól meg volt variálva...
A Fojtán Istvánt személyesen ismerem(rajzokat szoktam kunyizni tőle).
Jo lenne, ha V43 1016-ig meg most is atkapcsolhato lenne 15 kV-ra, jarhatnank vele egeszen Puttgartenig :) Mikor szereltek ki beloluk ezt a funkciot?
Megcserelodott ma a dolog, M40 203 ment Furedre. Aki Pupos hangot akar hallani, ezzel ne utazzon, mert halk Jenbacher motor szuszog benne. Nohab hajnali 4.49-ig volt Sm-en, aztan 7 korul, amikor a 8807-es mar eljott. Csak nem ekkor volt a bombariado? :)))
En meg a gyori postaval mentem, 9210-et megint M62 182 vitte Szombathelyre. Cellben a Puposra varva megszemleztem M62 200-at. Van rajta 5-os es 8-as is. Igy szerintem ez lehet az eredeti 145-os, amit kesobb atszamoztak 182-re, es legutobb 200-ra. Vagy az elso lepes forditva tortent? 145-os is mozgott, de ahhoz nem tudtam hozzaferkozni szemlezes celjabol, 182 meg elegge uj festesu Euro-Imas (hogy szebbet ne irjak), azon nem latszik semmi korabbi szam. Egyebkent nem hiszem, hogy a jarmujavitokban ne tudnanak a szamcserekrol, amikor mas gepet kuldenek be, mert olyan feltunoek a korabbi szamok egyes gepeken meg ma is.
OFF
V42 515: en uveg nelkuli keretben es dobozokban tarolom a diaimat. Ha kicsit poros lesz, lefujom rola. Lattal mar tolem megjelent fotot ujsagban, nem art neki. A Porst diarol papir kepeirol nem jo a velemenyem, az en kiserleteimnel a szinek nagyon eltolodtak, es a kepek sotetebbek lettek. Kekesebb es fakobb az egesz, emellett meg sotet is. Az osszefogdosas sajna igaz, nekem meg a nyomdaszok is mindig osszetaperoljak a kepeimet, ha oda kerul, persze -gondolom- nyomdaja valogatja. A Sygnatura ilyen szempontbol biztosan szar. De szerencsere ez nem nagyon latszik meg a diakon kivetiteskor. Arra vigyazz, hogy Te se ujjlenyomatozd le oket, nagyon konnyen osszezsirozodnak! En nem szeretem, ha tekercsben kapom vissza a diafilmet, mert akkor gorben all majd a keretben is, de olyan is volt mar, hogy a kep kozepen levo sotet oszlopot neztek a kepeket elvalaszto savnak, es ott vagtak csikokra a filmemet, ugrott a kocka! Diakeretnek amerikai Pakon keretet hasznalok, ezt ott 500-assaval (vagy 100-assaval) merik, kerete most 13-14 Ft-ra jon igy ki, de nagyon konnyu es gyors keretezni vele. A dianal nagyon kell ugyelni az exponalasra, mar fel allas is ronthat rajta.
ON
Köszönöm ! Látom "újkori" gépek nincsenek. Például egy Nohabot igy is meg lehetett volna hagyni. Persze mást is! Egy állomáson egy mozdony nem "tájidegen" és az utasok kedvelik !
1. Lehet benne valami. Akkoriban nagyon futott a Ganz.
2. A remotorizáció gondolata már többször felmerült, de mindig elvetették. Jelenlegis folyik kisérlet a 3010-zel, erről már írtam, de azt hiszem ez sem fog folytatódni. Talán majd a következő variáció.
Ma délelőtt bombariadó volt a szombathelyi állomáson.De sajna lemaradtam róla mert már a városban mászkáltam amikor volt és mire kiértem az állomásra már vége lett.Ha lett volna bomba akkor azt valamelyik Daciara kellett volna tenni...
Azért nem biztos, hogy mindenhol túltengés van mozdonyokból. Valaki írta alább, hogy Tapolcán már tartalék sincs. Idén az x-edik hitel csúszása miatt csúsznak a Csörgofelújítások, ezenkívül pl. Tapolcáról elvittek két Nohabot, a Celliek siratják a két Szergejt, szegény MD-ket egyre többször kell segélyezni, mert olyan helyekre osztják be oket, ahol addig Csörgo járt és azt már nem bírják, a Csörgoket átállomásítják olyan helyekre, ahol addig Nohab meg Szergej járt, ettol azok is ledöglenek, miközben gépek tucatjai állnak a parajosban... Törvényszeruen elokerülnek a Púposok, dehát azokból sincs már sok, ráadásul azokat is selejtezni akarják (lásd állománylista).
Ez így láncreakciószeruen végigvonul az egész hálózaton. Nemsokára fogunk hallani olyan híreket, hogy kimaradt egy járat, mert nem volt ami vigye. Megérjük még azt is, hogy iparvasúttól kölcsönkért Bobó visz majd személyvonatot rendes fordában.
Mondjuk kíváncsi lennék egy Csörgo felújítás végösszegére. A botrányosan drága Szergej remotor árát már tudom.
A megoldás persze adva van, csak hát amíg az önérzet egyeseknek fontosabb, minthogy menjen a vasút, addig változás nem várható.
"Mi volt az oka az MD gyártásnál 1972-1975 között megfigyelhető "interregnum"-nak?"
Szerintem csak az illetékesek "határozottsága".
"Nem kell rögtön rosszra gondolni..."
Én még mindig csak a jóra tudok gondolni. A pupos célszerűségi okokból így tért haza.
A géphiányt én még mindig nem értem. Ennyi mozdony nem régen élég volt 3x ennyi teljesítményhez. Persze akkor mindenkinek az volt a célja hogy "menjen a vasút"
Tisztelt MÁV Vezérigazgatóság!
+gépészek meg aki illetékes.
Lassan ideje lenne elgondolkozni néhány dízelmozdony beszerzésérol, mert nemsokára a Vezig. szolgálati autói fogják húzni a vonatokat, ha ez így megy tovább!
Volna is egy javaslatom: Nyugaton jutányos áron (bagóért) kaphatóak olyan dízelek, amelyek minden igényt kielégítenek és azonnal bevethetok.
Dia: én üveges keretet használok, ennek hátránya, hogy papírképet csak üveg nélküli keretezett diáról csinálnak. Előnye, hogy nem karcolódik össze a dia. Papírkép készítése most a DM-ben 49 HUF/db (9*13 cm). Múgy máshol 80 Ft/db körüli áron van (a DM-ben is 84 Ft van kiírva, de hát mégsem annyi...)
Porst: hát változó a minőség. A baj a diakezeléssel van leginkább. Amikor leadod, üveg nélküli keretben kérik ("szervízkeret"), így viszont az eladó, laboráns, stb. a zsíros kis ujjacskájával lazán összefogdoshatja. Láttam ilyen esetet! Diakeret terén egyértelműen az üveges nyújt jobb védelmet, de csakis a jó minőségű!!! Azaz a drága. Az olcsó üveges keretben a film penészedhet idővel, mert az emulzió nem tud szellőzni. A drágák közül én a GEPE különböző termékeit használom, a sima fémmaszkosat, vagy az antinewton-t. Az üveg nélküli keretek közül a Porstnál kapható kétrészes, műanyag keret is elmegy, 200 db-os csomagban árulják. Archiválásra jók a szintén Porstnál kapható duplatáras dobozok (100 db dia/doboz), illetve a csúcs (szerintem!) a Journal 24 rendszer. Vágatlan diánál, negánál a Hama lefűzhető lapjai a nyerők.
Azért nem csoda, hogy mindenki a fehér festésre emlékezett, az valami gyönyörű volt, a minap Ferencvárosban láttam egy rakás Gigantot, hát ez a jelenlegi festés eléggé elcsúfítja őket... Persze kérdés, hogy Mari néni tényleg csak akkor veszi-e észre a "semmiből ott termő levegőszínű mozdonyt" (régi festés), amikor már az elvitte a lábát, ettől függetlenül szép.
A védettség szempontjábol jobb az őveges keret, de sem a vetitéskor, sem másolás esetén nem a legjobb (Newton körök, életlenség, szinváltozás, kifakultság stb.). Ezért ha gondosan tárolod öket (zárt dobozban) akkor az üveg nélküli keret jobb.
Kaphatok ügyes kofferek, ahol már a diavetitöben alkalmazott tárral együtt tárolhatok, és vetitéskor a diaképek (rámák) érintése nélkül azonnal az egész sorozat indithato.
Jobb fotolaborokban bármilyen formátumu képet tudnak diárol (üveg nélküliröl) is csinálni, és ma már negativra sem kell másolni. Sok helyen be is tudjak scannelni a diákat és egy CD is megkapja az ember, amiröl aztány odahaza nyugottan összeállithatja a bemutatot, söt ha rengeteg idö és tárolokapacitás is van, akkor a diákat akár utolag szöveggel, stb. is el lehet látni, meg ha kedved van, akár egy kicsit frizirezni is (pl. a Corel PAINTtal, ki lehet vágni részleteket, nagyitani, szinezni, stb.
A Leo es a Szili is atkapcsolhato volt, [hogy mindegyik-e azt nem tudom] amig elt a 16KV, hiszen en Kelenfoldon 65-67 kozott sorra lattam kozlekedni V40, 41, 42, 43, 55, 60 sorozatokat.