Keresés

Részletes keresés

peterr Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14400
Nekem is van egy hetvegi utibeszamolóm, kis atfedessel Szutyiehez kepest:
Szh-Cell kozott a villamositasban most foleg az oszlopallitas megy, a vonalon mar szinte minden oszlop all, Vepen most fogjak kezdeni a kereszttartok szereleset, az oszlopok mar allnak.
Porpacon mar madzag is van, majdnem kesz az allomas, talan a kapcsolokert nem all meg sehogy. Cellben 1005 os Szili vart vonatra, 1231 nagy tehervonattal keszult neki a Bakonynak. Cellben valoban sok az alkatreszbanya Szergej, legelszomoritobb a 195-os, ami meg par honapja ment. A pecsi sebessel a gyonyoru 2195-os Csorgo keszulodott, a Szh-Zahonyi sebest a 2142 vitte. Ezzel a vonattal mentem en is tovabb Gyor fele, ekkor meg hajszal pontos volt. Gyorben majd fel orája van a menetrendben a Soproni resszel (V63006) valo osszeakasztasra, ez meg is tortent idoben de a Bartok nehany perces kesese miatt minket mar +8-cal engedtek el Gyorbol, ami Kelenfoldig 15-re hizott, aztan a Keletiig egy gyorsvagta (helytelenen) utan 9-10 perccel alltunk meg. De meg Gyorben volt idom meglesni a 1205os remot Dacsiat munka kozben. Meg masik ket 1200-as is latszott, a vont. telepen belul pihentek Komaromban a szolnokiak szep 117-es Szerjoeja pihent a 202-es Bobo mellett
Zugloban kaptam el a 718-ast amit az 1211es Szili cipelt. Cegleden azonban megdoglott igy mire egy hetfo reggelig Cegleden dekkolo elovarosi szerelvenyrol elovakartak a 1197-est tobb mint 40 perc keses lett a dologbol. Ja Cv-n a szep M431001 segitett 1197-et elovakarni.

Előzmény: Szütyi (14393)
gmarc Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14399
Thanks a lot.
Előzmény: plebejus (14398)
plebejus Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14398
A Ward-Leonard rendszeru V41 es V42 sorozat.
Előzmény: gmarc (14392)
Albertus Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14397
A "Nagy-Zrtiannai"-t persze úgy kell írni, hogy "nagy-zritanniai". :-(
Előzmény: Albertus (14395)
plebejus Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14396
Sziasztok FOMA, second es mindenki,

Szen:
elo eppen elokerultem, a szen tema is erdekes, de fejbol nem akarok irni, inkabb otthon elolvasom a vonatkozo passzusokat es majd holnap irok, OK?
Annyira biztosan emlexem, hogy a gozosokhoz akarmilyen szen "csak ugy" nem volt jo, kevertek a klf. minosegeket. Fontos szempontok voltak a kaloriatartalmon tul a langhosszusag, a salakkepzodes, az osszesulesi hajlam, mas volt jo a begyujtashoz, mas a folyamatos tuzeleshez. Begyujtashoz kulfoldon gyakran alkalmaztak a masik mozdonybol kivett parazsat, tudtommal a MAV ezt nem engedelyezte.

Gozosok, mint "M" keszlet, tartalek:
Jol tudjatok, volt ilyen, kb. a '80-as evek kozepeig. Csak eppen kerdes lett volna a hadrafoghatosaguk, hisz mar akkor is a "gyujtok" szinte minden mozdithatot leszereltek roluk es elvittek a MEH-be, jobb esetben emlekbe. Aztan szetvagtak oket. Valogatas nelkul. Igy utolag talan nem is baj, hogy nehany "emlek" itt-ott roluk megmaradt, nem adok tul sok idot, egy-egy szep feszmero, vizallasmutato, gozsip!!! stb. komoly arvereseken fel fog bukkani. A gozsipot loptak elsonek altalaban. Azert annak is szep hangja volt:)))))

Előzmény: FOMA (14337)
Albertus Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14395
Olyan, hogy Angol Vasút, nincsen. Több vasúttársaság működik egymással kibogozhatatlan szerződéses viszonyban.

Volt pár hónapja egy baleset Paddington állomás közelében. Ez volt ott a második igen nagy baleset az elmúlt néhány évben. Az okai - a még folyamatban lévő vizsgálatok eddig megállapításai szerint - a következők voltak:

- a vonatbefolyásoló berendezés nem működött, a vonat mégis nagy sebességgel közlekedett úgy, hogy a mozdonyvezető egyedül teljesített szolgálatot;

- a felsővezeték eltakarta a jelzőket;

- a célállomáson néhány perc volt a személyzetváltásra, ezért a mozdonyvezetők rendszeresen út közben pakolták össze a holmijukat a vezetőálláson;

- a "Megállj!" állású jelző után nem volt tovább biztosítva a vágányút az ún. megcsúszási távolságon;

- a vasúttársaságok és a felügyeleti szervek ezekkel a körülményekkel tisztában voltak, de a "csak menjem a vasút és legyen nyereséges" eszme jegyében nem tettek semmi hathatósat.

Hajrá, érjük utol a Nagy-Zritannaiai vasutakat! 50 halott/év alatt meg se álljunk!

Előzmény: manhattani (14379)
illesf Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14394
Amennyiben 1 órán belül továbbindulsz a másik vonattal, akkor nem kell a jegyen feltüntetni az utazásmegszakítást.
Előzmény: V42 515 (14390)
Szütyi Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14393
A hétvégén hazautaztam és volt egy két érdekes dolog az utazás alatt.
902-essel indultam a Déliből. A vonatot V43 1188 vitte.
Fehérvárig semmi érdekes. Sárszentmihályon keresztezett velünk a V63 046 egy elég combos tehervonattal.
Várpalotán V43 1234 tolatott rá egy kisebb tehervonatra.
Hajmáskéren a szokásos kereszt V43 1162 által hozott 907-tel.
Veszprémben épp kinéztem az ablakon(első kocsiban voltam)látom, hogy a Szili gépterőből dől a fekete füst:-(
Na mondom magamba ma sem érünk haza ebédre.
Le is száltam a vonatról arra már a szakértők körül is vették a vonatot. Voltak vagy 10-en legalább. A szilit már áramtalanították de akkora volt a füst, hogy a vezér még a táskájáért is alig tudott felmászni.
kb 10 percen belül előkerült a tartalék és azzal vitték ki majd az állomás mellett lévő posta mögötti csonkára húzták ki.
A vontatási telep előtt álldigált a beérkezésünkkor M41 2193, most kapóra jött. A vezér elloholt érte és rááltt a vonatra.
Közben megérkezett a Celli személy V43 1005-el.
11:25-kor indultunk el.
Már menetközben felötlött bennem a gondolat, hogy mennyire rugalmas a MÁV, mivel volt vissza egy gépcserénk Bobán.
Nem csalatkoztam.Bobán a Csörgőt lecserélték egy másikra:-)
A Cell felől jövő egerszegi részt M62 113 hozta.
Egész szép kis vonattalálkozó volt. Közben megérkezett Cell felől a következő veszprémi személy V43 1016-al, az elsőre beért a Pécsi sebes M41 2195-el + a kijáraton várt a Celli gyors de őbelőle már csak azt láttam, hogy Szergej van az elején. Bobán még ott áldigált az M41 2208 is.
Cellben is van egy-két újdonság, a múltkor balesetet szenvedet Bz 382 ott figyelt a fűtőház előtt. Az M62 195,166 és 163 szerintem tuti alkatrészbányák lettek. Szemmel láthatólag fogynak róluk a cuccok.
Az állomás Szombathely felé eső végé valami eszméletlen lassújelvan mert gyalogos aluljárót építenek az elbontott felüljáró helyett. Ez plusz 5-10 perc a menetidőben.
Más téma.Korábban szó volt a topicban a háború esetére tartalékolt gőzmozdonyokról.Annak idején Cellben is volt belőlük jó pár. A régi Gyesev vonal megmaradt részére voltak kihúzva. a Helyi nemzetiség kifogyhatatlan rézforrásának bizonyult:-)
Nem tudom pontosan mikor de kb 10 éve behozták őket az állomás mögött lévő szertár egyig vágányára aztán onnan is eltüntek.
gmarc Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14392
Jó reggelt!
Egy kérdés a T. Asztalhoz: Waszizdasz Leo?? Nem ugrik be. Villany, dízel, mi???
Grg Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14391
Köszönöm
Előzmény: V42 515 (14390)
V42 515 Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14390
Igen, átszállhatsz, de útmegszakítást kell felvezettetni a jegyre a forgalmi szolgálattal. Ha nincs szolgálat, leszállás előtt a jegyvizsgálóval kell a jegyre az útmegszakítást rávezettetni.
Előzmény: Grg (14388)
V42 515 Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14389
Sziasztok!

A tegnapi kunszállási gázolás "tettese" V43 1010 volt, a 9.20-as bp-i sebessel.

Grg Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14388
SZiasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a menetjegyen feltüntetett távolságon belül átszállhatok-e másik vonatra akkor is, ha az eredeti vonat megáll azon az állomáson ahol én le szeretnék szállni.
Példa: Bp-Zánka mondjuk 9714-el ami személyvonta, tehát megáll Zánkán. De tegyük fel Füreden azt látom, hogy S19606 Púposssal várakozik, és úgy döntök, hogy mivel az is megáll Zánkán átszállok rá, Púposozás céljából...:))

Gödény Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14387
Elnézést, a vége (szintaktikai hiba miatt) nem láţszik:

Csak így érthető, miért Kicsi az egyenáramú rendszernél az áramfejlesztő telep, az állomások és a felsővezeték-rendszer beruházási költsége. Érdekes, hogy a végkövetkeztetések, a "Célszerű alkalmazási terület" ennek ellenére majdnem igaz még ma is (csak a háromfázisú rendszerre tett kijelentése a múlté).

Gödény Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14386
Fénykép a Giganttal, Kandóval és a háttérben a két Szilivel: a képen nem a V60 003, hanem a V60 001 van, a könyvben egyértelműen kivehető.

-----

Meddő vita (mármind a meddő teljesítményről): nem mondunk azért annyira különböző dolgokat, csak különbözőképpen. Abba nem engedek belekötni, hogy a teljesítmény minden egyes időpillanatban a pillanatnyi feszültség és a pillanatnyi áram szorzata, hiszen ez a definíciója (ez persze nem jelenti, hogy az átlagteljesítményt az effektív értékek szorzatából nyernénk, amint az effektív értékekről és időbeli átlagról - integrálról - beszélünk, igazad van - persze ehhez az effektív érték fogalmát is érdemes lenne először körbejárni). Az alapvető különbség a kettőnk nézőpontja között, hogy én megpróbáltam az általános iskolás fizikai alapelvekből indulva, "lassított felvételen", vagyis az időbeli lefutást megnézve megmagyarázni, hogy mi történik, remélve, hogy annak is leesik a tantusz, aki nem görnyedt vizsgára készülve erősáramú tankönyvek fölött. Az általad bemutatott forgó vektoros transzformáción alapuló módszer addig, amíg minden feszültség és áram azonos frekvenciájú, szép színusos alakú, leegyszerűsíti a számolást azoknak, akik megértették, min is alapul, hogyan is működik ez a számítási módszer. A többieknek meg kínaiul van - és inkább elhiszik, mint megértik az ebben a rendszerben tett kijelentéseket. Ezért volt az, amit tom sawyer írt (nekem 3-Bláthy-s évbe került mire elkezdtem kapisgálni), mert nem csak a fizikai jelenséget, hanem a leírására és a kényelmes számolásra használt ravasz módszert is meg kellett érteni.

De ha a szekunder oldalt leterheljük, a primer tekercs impedanciája sokkal ohmosabban kezd viselkedni, - inkább úgy mondanám, úgy látszik, mintha sokkal ohmosabb lenne. Ugyanis nem a primer, hanem a szekunder áram okozza a dolgot. A szekunder áram is létrehoz mágneses teret, és a mágneses térnek ez a része is "visszabeszél" a primer körbe, vagyis a primer tekercsen indukált feszültségben ő is jelen van.

-----

rm40 színes táblázata: érdekes egy dolog, és erősen érződik benne az (előző) századforduló. Az az időszak, amikor még nem volt egységes, az egész országot lefedő elektromos hálózat, és aki nagyobb teljesítményű berendezéseket akart használni, annak magáról az áramforrásról (= erőműről) is kellett gondoskodnia. Csak így érthető, miért

tom sawyer Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14385
Úgy tanultam ahogy tanitották...
Előzmény: mdbz (14384)
mdbz Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14384
"Na mindegy én így tanultam."

Nem mindegy! Tanuld meg JÓL!

mdbz

Előzmény: tom sawyer (14382)
tom sawyer Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14383
czzf50!
Mail ment.
tom sawyer Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14382
Na mindegy én így tanultam.

De te azt írtad hogy az áram 90 fokot késik a feszültséget(induktiv terhelésnél)
Pont ezért meddő!

Trafónál az üresjárási áram (gerjesztő)felbontható két összetevőre.
Ime egy kivonat a Villamos gépek 1.c.tankönyvemből.
(üresjárás)
"A fluxussal fázisban van az üresjárási áram Im mágnesező összetevője.Tulajdonképpen a fluxust csak ez gerjeszti,tehát ez az összetevő fázisban van a fluxussal.A fluxus és azzal eggyütt az Im mágnesező áram az indukált feszültséghez képest 90 fokot késik.A mágnesező áramnak tehát hatásos összetevője nincs,tiszta meddő áram,hatásos telj.felvételt nem jelent."

Ezen kívül a veszteségek fedezésére vesz fel némi hatásos teljesítményt(Iv árammal).Ennek a kettőnek az eredője az Ig gerjesztő áram.De Iv elhanyagolható Im-hez képest mint az üresjárási cosFI is bizonyít~0,1.

A trafó terheléskor viszont hatásos teljesítményt is vesz fel Ig változazlan mellett.Ezért lényegesen jobb a teljesítmény tényező.

De az áramszolg.azért nem szereti a tirisztoros+egyéb dolgokat mert felharmonikusokkal"szennyezi"a hálózatot és ezért romlik a tljesítmény tényező.(erről viszont nem tudok sokkal többet mert nem tanultuk túl részletesen).
Más.
Tudjátok mi az a BREKI?

Holnaptól péntekig nem vagyok(HAWAI DJ.a bükkben kis vonatozással összekötve)
Addig is jó topicolást mindenkinek.

Előzmény: manhattani (14378)
mdbz Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14381
"Ha némelyik vill mozdonyvezető tudná, hogy miket okoz, amikor a Szili fokozatkapcsolójához nyúl, talán nem merne... :-)))"

Némelyik tudja, de amelyik nem, az is látja a feszmérőn (már amelyik gépen nem a háta mögött van)hogyan változik a vonalfesz a terhelés függvényében. És a Szili még csak-csak, de ha a Gigant nekifekszik egy rendes vonatnak, égnek áll a haja az erőmű diszpécserének.

A vitában (bár nincs miről vitatkozni) természetesen Veled és Gödény véleményével értek egyet. Lehet hogy a mi tankönyveink voltak a rosszak?

mdbz

Előzmény: manhattani (14378)
rm40 Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14380
Na,akkor én is. De én inkább a hétkötetes egy idevonatkozó táblázatát próbálnám ideírni:
A század elején kidolgozott nagyvasúti villamos vontatási rendszerek összehasonlítása
Egyenáramú rendszer, Umax=1000 V Háromfázisú, forgóáramú rendszer 3000 V 15 Hz Egyfázisú rendszer 11000 V 15..25 Hz
Az áramvezetés hatásfoka:
30 km távolságig nagyon jó 65..95% 65..90%
A vontatómotorok hatásfoka:
80..90% Névleges teljesítményen: 81..93%, Lánckapcsolással: 85% 87%
Az áramfejlesztő telep, az állomások és a felsővezetékrendszer beruházási költsége:
Kicsi Nagyobb, mint az egyenáramú rendszernél Kisebb, mint a forgóáramú rendszernél
A járművek beszerzési költsége:
Kicsi Kicsi Nagy
Az áramfejlesztő telep, az alállomások és a felsővezeték-rendszer üzemeltetési költsége:
Kicsi Kicsi Kisebb, mint az eá. és a forgóáranú rendszernél
A járművek üzemeltetési költsége
Nagy, a kommutátorok gyakori vizsgálat és költséges fenntartása miatt
Lényegesen kisebb, mint az egyenáramú rendszernél. A motorokon alkalmazott kis légrések miatt a csapágyakat gyakran meg kell vizsgálni.
A kommutátorok és a nagyfeszültségű berendezések vizsgálata és karbantartása miatt nagy
A rendszer előnye:
Kis beruházási költségek. Energiatároló akkumulátortelepek alkalmazásával az áramfejlsztő telep terhelése egyenletessé tehető
Az energia visszanyerése a lejtmenetekben. Változatlan haladási sebesség
Egy munkavezeték, az alállomásokon csak egyszerű transzformátorok vannak
A rendszer hátránya:
A kis feszültségek miatt a beépíthető teljesítmény korlátozott, az áramvezetés csak kisebb távolságokon gazdaságos.
Kettős munkavezeték, az állandó sebesség miatt nagy indítási energiaveszteség, az áramfejlesztő telep változó terhelése
A járművek nagy beszerzési költsége és nagy tömege a transzformátorok miatt.
A vontatómotorok előnye:
Nagy indítónyomaték, jó hatásfok, kis tömeg, folyamatos fordulatszám-változtatás
Terheléstől független egyenletes sebesség
Egyszerű szabályozás
A vontatómotorok hátránya:
Nagy veszteségek az indító ellenállásokon. Fékezéskor energia nem nyerhető vissza
Nagy áramfogyasztás indításkor és az emelkedőkön
Nagy tömeg, nagy veszteségek a kommutátorban, indítási nehézségek a szikrázás és a körtűz veszélye miatt, a lüktetőnyomaték miatt indításkor gyakori kerékperdülés
Célszerű alkalmazási terület:
Rövid, legfeljebb 30 km hosszú vontatási szakaszokon, ahol sűrű a forgalom, sok az állomás és a megállóhely
Nehéz hegyi vonalakon, ahol a forgalom nem túl sűrű
Mindenhol, ahol a sűrű forgalom nem indokolja az egyenáramú rendszer kiépítését
manhattani Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14379
Kkalmi, egy dologról elfelejtettem írni, amit fontosnak tartok.

> A pályavasút versenye a költségek leszorításában oda vezet, ahová az angol vasút jutott
Nem tudom, vannak-e személyes élményeid az angol vasútról, magam többször vettem mintát, és azt tapasztaltam, hogy majd ha a MÁV jó irányban kezd el változni, sok-sok év, ha nem sok évtized kell, hogy utolérje az angol vasút színvonalát működésben, kultúráltságban, a dolgozók erkölcsi szintjében, az utasok kiszolgálásában, pontosságban és megbízhatóságban. Nem kell ahhoz a MÁV-ot szétdarabolni, hogy ne induljon hatvani személyvonat személyzet hiányában (itt az indexen olvastuk), de majd mindenki tud horrorisztikus példákat. Ne szóljuk le az angol vasutat. Irigyeljük és próbáljuk meg utánozni.

Üdv,
manhattani.

manhattani Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14378
Szevasztok,
jöttem én is belejártatni a szám.
Mágneses teret nem a meddőáram hozza létre, hanem az áram. Ha Gödénynek a szekunder oldalon nem terhelt trafóját nézzük, az jó minőségű induktivitásként viselkedik, az impedanciája majdnem tisztán képzetes, tehát azon a feszültség és az áramerősség pillanatnyi értéke között negyed kör, azaz 90 fok az eltérés (ott épp a feszültség siet).
De ha a szekunder oldalt leterheljük, a primer tekercs impedanciája sokkal ohmosabban kezd viselkedni, azaz az impedancia valós része jóval nagyobb lesz a képzetes részhez képest, és bár kis feszültség sietés marad, a sietés értéke (a fi szög) közelít az ideális nullához. Itt a meddő áram kicsi a hatásos áramhoz képest, mágneses tér mégis van, hisz az viszi át az energiát a szekunder oldalra.
A kondenzátor pont ugyanígy viselkedik, csak épp ellenkezően :-))). Ha váltakozó feszültségforrást kondenzátorral terhelünk, azon az áram siet a feszültséghez képest. De ha a kondenzátorral sorbakötünk egy ellenállást, az áram és fesz időbeni eltérése, a fi szög csökken. Ez a helyzet pl. minden hangerősítő bemenetén, amelyek csatolókondenzátorral kezdődnek, de az amögött lévő ellenállás, az erősítő bemenetének ellenállása nagyobb, mint a kondenzátor képzetes ellenállása, tehát jut be villamos energia az erősítőbe.
Érdekes eset a fénycső kapcsolása. A begyulladt fénycső nagyon kis ellenállású, és áramkorlátozónak induktivitást kötnek vele sorba ("fénycsőtrafó"). Mivel ez a kör a hálózatot nagyon induktívan terhelné, tehát nagy lenne a meddő áram, és ez nem jó a villamosműveknek, fázisjavító kondenzátort kötnek párhuzamosan, ami "kihangolja" az induktivitást közel ohmosra.
Érdekes dolog valós-képzetes áram és feszültség. Ha némelyik vill mozdonyvezető tudná, hogy miket okoz, amikor a Szili fokozatkapcsolójához nyúl, talán nem merne... :-)))

Low tech Dácsia: nagyon jó. Azt biztos a szilíciumhegyen fejlesztették...

écsapa Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14377
Csak kipróbálom, hogy a rendszer alszik-e, vagy az asztaltársak ?
rm40 Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14376
De a dacsiából is lehetettvolna jó mozdony mert a konstrukció alapjában véve egyszerű

Egy osztrák könyv nemes egyszerűséggel "low-tech" mozdonyoknak nevezte őket :-)

Előzmény: tom sawyer (14373)
Zolcsi67 Creative Commons License 2000.07.29 0 0 14375
Ahha, akkor azért nem tudtál a villamosnézésről, mert péntek este már BP-n voltál... John Howard honlapján vannak képek a múltkori próbafutásról, nézd meg! Felszállni sajnos nem engedtek :-(((
Bocs, ez a Vasutason kicsit OFFTOPIC....
Előzmény: tom sawyer (14374)
tom sawyer Creative Commons License 2000.07.29 0 0 14374
HaliHó Zolcsi67!

Először is volt egy baromi jó hétvégém.
Péntek 15:40 irány Bp keleti a V43 1053 gépen(legálisan papírral!)szuper jó volt igaz hogy zajos,rázkódik és"fakerék"de a 2-órás dögunalmas út(normál esetben)olyan mintha 10perc lett volna a keletiben bántam hogy le kell szálni.
Szombat:
Füsti látogatás.
Szubjektív vélemény:
nosztalgia vonat(szentesi J.GY.GF).BC,Abny motorkocsija :-))))))))))))
Maga a park nagyon jó kezdeményezés remélhetőleg Szentendréhez hasonlóan fejleszteni fogják.
Szerintem a méretéhez képest kevés a tájékoztató tábla a látni valókról.

kevésnek találtam az infrastruktúrát bemutató kiállítást.

fűtőház lévén lehetett volna egy tárlat a mozdonyok üzemben tartásához szükséges berendezésekből,szerszámokból.

A kiállított dizel,villany mozdonyokat(M63) kérésre sem tudtam megnézni.:-(((((((((((((((

A rendezők nem túl segitőkészek.

Amúgy jó volt és megéri elmenni.
Délután trolibuszozás,villamosozás.
Vissza a 18:05 V43 1026-on.

Előzmény: Zolcsi67 (14372)
tom sawyer Creative Commons License 2000.07.29 0 0 14373
Bz forever!
Félre értés ne essék nekem se ez a kedvencem,de altalában ezen dolgozok a leg többet(vajon miért).
Az tény és való hogy egy 41-es sokkal kifinomultabb.
De a dacsiából is lehetettvolna jó mozdony mert a konstrukció alapjában véve egyszerű.
DE:
1.normális anyagokból rakták volna össze+jó gyártás technológia
2.a románokat nem lett volna szabad a közelébe engedni...
Előzmény: Bz forever (14336)
Zolcsi67 Creative Commons License 2000.07.29 0 0 14372
Hello Tom Sawyer!
Voltál ma a Füstiben? Én délelőtt kint voltam az Örsön BLVV ikerkocsit csodálni, aztán hazamentem, és eldőltem...
Előzmény: tom sawyer (14371)
tom sawyer Creative Commons License 2000.07.29 0 0 14371
Gödény!

Örülök a kötözködésnek,hátha eggyütt ki sütünk valamit.
Én úgy irtam mindent ahogy tanultam(fázis javitásból"doktoráltam").
A vektorok mindig a pillanatnyi értéket mutatják,tehát ezeket úgy kell elképzelni hogy a középpont körül forognának a 2fpi szögsebességgel.Ezt lehet ábrázolni mint szinusz görbét.
Az összes tanköny azt írja hogy a meddő áram hozza létre a mágneses(kondenzátornál villamos)erőteret(mondjuk nem tiszta meddő mert van némi hatásos össze tevő is)
Feszültség és áram szorzat igen de csak egyenáramnál!

Egy fázisnál U I cosfi
Háromnál gyök3 U I cosfi.

Ha a cos fi nem=eggyel akkor feltétlenül ki kell számolni a meddő össze tevőt is(U I sinfi)
ez után az eredőt.

Előzmény: Gödény (14318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!