Keresés

Részletes keresés

marslakó Creative Commons License 2000.08.01 0 0 14420
Ja, es mindamellett, hogy a kesobbi vonatoknak minden bizonnyal van nemi, ha nem is jelentos, utasforgalom generalo hatasa, nem ez lenne itt a lenyeg. Hanem az, hogy legyen egy jo szolgaltatas. Mert ezzel a ceggel szemben bizalmat lehet ebreszteni, es maskor generalt utazasokban is megterulhet a befektetes. Sok vezer dolgozik csak keves orat naponta, forda szerint szerintem nem jelentene sok kulonbseget, egy-ket ora tobblet munka, a villanygepek sem sokat fogyasztanak meg a Bz-k se, a kocsikat mar ugyis szinte 0-ra irtuk, a palyat nem ezek rongaljak legjobban, egyszoval szerintem alig jelentene a MAV-nak tobbletkoltsget.

Es aki este nem tud csak autoval hazautazni, az reggel sem vonattal fog utnak indulni!

Előzmény: marslakó (14419)
marslakó Creative Commons License 2000.08.01 0 0 14419
Ne haragudj kod, de nem ertek egyet Veled. Az este 10 oras debreceni vonat indulaskor mindig tele van a Nyugatiban. Egy videki varosban a taxi is csak 4-500 Ft, az ismerosok vgy csaladtagok meg ugyis kijonnek az ember ele, vagy ha nem, hat gyalogol egy kicsit. A gyaloglas csak a pestieknek tunik olyan szornyu dolognak. Mikor en Debrecenben jartam iskolaba, sokszor megtettunk nagy tavolsagokat (korcsma>otthon viszonylatban), mert este 9 utan mar nem ment busz. Es nem volt ezzel kulonosebben baja senkinek. De miota Bpesten vagyok, azota is sokszor gyalogoltam nagyobb tavokat, pl a Szechenyi-hegyre, mert este 11 utan mar nincs busz.

A masik kerdes: jo-e 500 millioert kiepiteni a 121-esre a Merafit? Ebbol a penzbol hany ember munkajat takaritottak meg, es az elkoltott penzbol hany evig lehetett volna meg az o beruket fizetni? Gondolom, a KOFI meg ennel is dragabb. Szerintem Mellekvonalon nincs akkora forgalom, hogy KOFI kelljen oda. Ennel olcsobb nehany mobil telefon beszerzese es hasznalata a forgalmi utasitasok kiadasahoz. Szerintem. Egyebkent udv, mikor iszunk egyet?

Előzmény: kod (14417)
kod Creative Commons License 2000.08.01 0 0 14418
Rm40, manhattani és a többiek!
Lebilincselő volt számomra előadás-sorozatotok a mozdonyokról, a motorokról, a hatás- ellenhatás problémákról, az egyes motortipusok előnyeiről hátrányairól és mindarról amiről az elmúlt napokban írtatok. Nagyon tetszett, köszönöm! A topicnak van ilyen ismeretterjesztő szerepe is! És ez így nagyon jó!
kod Creative Commons License 2000.08.01 0 0 14417
Én azt támogatom, hogy 19-20 óra után ne induljon távolsági vonat azt előzőekben felvázoltak miatt. Nem hiszek a később indított vonatok jelentős utasforgalom-generáló hatásában, akinek fontos ők utazhatnak a postavonatokkal.
A helyi közlekedéshez igenis igazodni kell, mert nem hiszem, hogy a többezer forintos taxi-számlát, azok akik vonattal járnak fel tudják vállalni, illetve nem szabad tőlük elvárni. (Létezhet erre megoldás, pl. a MÁV által adott taxi-csekk, de ezzel az a bajom, hogy nem a MÁV "akarja" -mondjuk valamilyen üzemi ok miatt-, hogy később érkezzen meg az utas a célállomására, tehát miért finanszírozná az utas taxizását.
Közismert a helyi közlekedési vállalatok nehéz helyzete is. Már az is gondot okoz, ha a délutánosokat haza kell vinni helyi közlekedéssel, akkor miért gondoljátok, hogy a vonat miatt majd további helyijáratokat fognak beállítani? Mikó által említett fehérvári helyzetnek is ez lehet a hátterében. Az utolsó személyhez egyébként, szerintem nem is kell helyi járat, mert azok általában a melósokat szórja le a vonalon, így alighanem kevesen szállnak le róla a végén (sajnos már a vonalon sem). Túl van ragozva az esti közlekedés: sajnos egyik közlekedési vállalat sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy a késő esti órákban is ész nélkül közlekedtessen járatokat, még napközben sem, nemhogy este... Nem szociálpolitikai kérdés a diszkósok és egyetemisták éjszakai közlekedésének megoldása. És azt hiszem ez így van rendjén!
A magam részéróől tökéletesen meg lennék elégedve, ha az utolsó távolsági vonatok megfelelő számú és minőségű kocsikból lennének kiállítva.

Kalmi!
Tudom, nehéz neked olyat írni, hogy tessen, de nem lehetne talán a morgolódás és az állandó kritizálás helyett építő jellegű véleménnyel előállni. Nem az a baj, hogy pl. az én KÖFI-vel kapcsolatos véleményemet bírálod, hanem az, hogy nem írod le szinte soha, hogy Te mit javasolsz. A lelátóról mindenki tudja hogy kell gólt lőni! Szerintem továbbra is igaz az, hogy a központi forgalomirányítás bármilyen formájával élőmunkát kell kiváltani.Ekkor több ezer fővel kevesebb emberrel lehet a forgalmat lebonyolítani. És mivel az ember sokba kerül ezért a mellékvonalakon, illetve a gyenge-forgalmú fővonalakon is ennek kell lennie a jövő útjának, és akkor talán több vonal is megmenthető. Az nem igaz, hogy a Köfi-nél is kell minden állomásra forgalmi ember (lásd pl. Csomád). Rendkívüli helyzetben egyszerűen csak az arra vonatkozó szabályokat kell betartani és kész!

Előzmény: István Gyuri (14410)
ifj. Kiss_László Creative Commons License 2000.08.01 0 0 14416
Miko

A vonat igazodjon a buszhoz vagy forditva?

Ha a MÁV RT. és a VOLÁN vállalatok normális viszonyban lennének egymással, akkor nem lenne gond ebből. A legtöbb esetben egyszerűbb megoldani azt, hogy a hajnali és késő esti vonatokhoz meglegyen a tömgeközlekedési csatlakozás. Más esetben megoldható lenne az is, hogy pl. a vonat megálljon egy-két olyan állomáson is, ahová a buszok, helyi és helyközi járatok betérnek. Erre lett volna jó a 719-es sebesvonaként közlekedtetése és Szatymaz állomáson megállítása (párhuzamban a 7509/17509 gyorsvonattá előléptetésével), de erre a szegedi szefu osztályvezető helyettes nem volt képes...

Előzmény: Mikó (14409)
plebejus Creative Commons License 2000.08.01 0 0 14415
FOMA, second,
jojjon a SZEN:

[orulok a bizalomnak, hogy ream szamitottatok:))) ]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...
Gozmozdonyok futesere altalaban szenkevereket hasznalnak.
A szenkevereket ugy allitjak ossze, hogy azokban az egyes szenfajtak
hatranyos es kedvezo tulajdonsagai egymast kiegyenlitsek. A szenkeverek
futoertekenek meg kell felelni a tovabbitando vonattipusnak es az
idojarasi viszonyoknak. A hamutartalom a megengedheto merteket nem haladhatja
meg es nem lehet osszesulesre hajlamos.

A mozdonytuzelesre hasznalt kulonfele minosegu szenek egyseges ertekelese
celjabol vezettek be a szabvanyszen fogalmat. A MAV a szabvanyszenre
a kovetkezo jellemzoket allapitotta meg:
4350 kcal/kg
16% hamutartalom
16% nedvessegtartalom
1/3 resz apro
2/3 resz durva szemnagysag.
A szabvanyszen az un. normal mozdonykazanban (iker 324 sorozatu mozdony,
siktuzszekrenyes kazanja) 68% hatasfokkal tuzelheto el.

A kulonbozo fajta szeneket futoertekuk es a veluk elerheto kazan hatasfok
alapjan szamitjak at szabvanyszenre. A szabvanyszen sulyat ugy kapjuk meg,
hogy a tenyleges szen sulyat megszorozzuk az un. egyenertekszammal.
Az egyenertekszam azt a szabvanyszen mennyiseget fejezi ki tonnaban, amellyel
a normal kazanban ugyanannyi gozt lehet termelni, mint 1 tonna tenyleges
szennel.
..."

Forras:
Hamori-Varga: A gozmozdony, Muszaki, Bp. 1962.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Van rengeteg betu elotte is, meg utana is, meg egy tablazat a klf. hazai es kulfoldi szenekrol, de azokat en be nem birom gepelni, azert remelem a lenyeget sikerult leirnom.

Egesz fejezet szol a helyes tuzelesrol!

Hat tudjatok, nem semmi volt am a futo dolga...

Előzmény: FOMA (14337)
manhattani Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14414
Gödény,
kösz a pontosítást.
Szerintem is ugyanazt írjuk, ha néha más szavakkal is. Csak ne értenénk hozzá ennyire! :-)))
Most nekem lenne kérdésem. A villamos mozdonyaink vontatómotorjai hullámos egyenfeszültséget kapnak. Ennek számottevő a (főleg 100 Hz-es) váltakozó komponense. Tudtok arról valamit, hogy a motorok méretezésekor figyelembe vették azt, hogy ez a váltakozó komponens hogyan viselkedik az induktív jellegű motorokon? Vagyis: van ott is cos fi?

rm40 Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14413
Csak így érthető, miért Kicsi az egyenáramú rendszernél az áramfejlesztő telep, az állomások és a felsővezeték-rendszer beruházási költsége

Igen, a táblázatot minden kommentár nélkül írtam be. Akkor még egységes villamos hálózat, mint olyan, nem létezett, ezért, hogy a turbinára milyen villamosgépet kötöttek.... Persze egészen más ipari 50 Hz váltakozóáram esetén: (estleg trafó) de mindenképpen motordinamó-egységek, később félvezetők (bár ezek kissé hullámos áramot adnak). Mindezt jó sűrűn elhelyezni....
Villamosnak jó.

Ehhez a táblázathoz lenne érdemes illeszteni Kandó egyfázis-fázisváltó-többfázis rendszerét...
Az áramellátás létesítése és karbantartása biztosan a legalacsonyabb; ezenkívül a mozdonyoknál sem kell túl sok kommutátorral foglalkozni. A motorok jellemzői hasonlatosak lehetnek a háromfázisú rendszernél leírtakkal. Ezenkívül természetesen lényeges az egységnyi fázistényező is. Mozdonytömeg szempontjából nem veszélyes, hála Kandó azon törekvsének, hogy minél egyszerűbb, kompaktabb szerkezet legyen.

Előzmény: Gödény (14387)
marslakó Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14412
Albertus (14370):
"Hajrá, érjük utol a Nagy-Zritannaiai vasutakat! 50 halott/év alatt meg se álljunk!"

Azért én ezzel vitatkoznék egy kicsit. Sok hiányosság kiszűrhető a jó bizt.ber-rel. Jelenleg Magyarországon jól működik a bizt.ber., illetve az utasítások. Azért itt sem tartják be mindig, lásd Szajol. Nem ez a lényege a privatizációnak. A briteknél azóta több vonat, több férőhellyel, sok esetben új szerelvényekkel közlekedik, és nem szűnt meg vasútvonal, viszont megnyíltak régebben megszüntetett vonalak. Nem kell átvenni a teljes brit privatizációs rendszert, de a lényege NEM ROSSZ! Néhány év után kialakult az is, hogy a díjszabási és menetrendi információ egységes, pártatlan és elérhető legyen. Kivételek persze mindenhol vannak, de a mi államvasúti társaságunknál sem tudnak pontos információkat adni. Akkor meg mit veszítünk?

Bárdos Imre Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14411
Helló Mindenkinek!

Össze szedtem pár dolgot a 16/25 kV-os átállásról.
Ime az eredmény:

A Budapest-Hegyeshalom vonalat két részletben villamosították. Az első szakaszon Budapest – Győr között 1932. szeptember 12-től, a Győr – Hegyeshalom közötti részen 1934. október 23-tól közlekedtek villamos mozdonyok. A vonal 16 kV 50 Hz-el volt villamosítva ugyanúgy, mint a Budapest Nyugati – Dunakeszi-Alag között 1923. szeptember 15-én feszültség alá helyezett próbapálya. Ez után, 1952. január 7-re készültek el a balparti kőrvasút villamosításával (Rákosrendező – Rákos – Kőbánya-felső). Következett a Rákos – Gödöllő szakasz, ezt 1954. december végén feszültség alá is helyezték, de a mozdonyhiány miatt a villamos vontatás bevezetésére csak a Hatvanig terjedő szakasszal együtt 1956. augusztus 17-én került sor, még mindíg 16 kV-tal. A Hatvan –Füzesabony közötti szakaszt már 25 kV-os feszültségre építették ki, de még 16 kV-al helyezték üzembe 1962. január 2 -án. 1961 novemberében kezdődtek a füzesabonyi alállomás nagyfeszültségű próbái, decembertől pedig kísérletképpen többször 25 kV-ra kapcsolták a Rákos – Füzesabony szakaszt. Ilyenkor a V40, V55 és V60 sorozatú mozdonyok nem közlekedhettek. 1962 tavaszára építették ki Kőbánya-felső – Rákos ill. Rákos – Kőrvasút között az egyesített fázis- és feszültséghatárt. Ekkor tértek át a 25 kV-ra Rákos – Mezőkövesd között. Ezen a szakaszon már csak a V41, V42 és 1963-tól V43-ok közlekedhettek.
1970. május 20-án kapcsolták 25 kV-ra a Budapest-Keleti – Ferencváros ill. Kőbánya-felső közötti szakaszt. A fázis- és feszültséghatár a Barték Béla úti híd közelében volt.
1971. július 27-től 25 kV-os lett a Ferencváros – Komárom, szeptember 14-től a Komárom – Győr szakasz is.
Végül 1972. március 9-től a maradék Győr – Hegyeshalom vonalrészen is áttértek a 25 kV-ra.

A Szilik 1113 psz.-ig voltak alkalmasak mindkét feszültségre. A feszültség-átkapcsoló, ami a főtrafó csapolását változtatta annak tetejére volt építve és a vezetőasztalról lehetett működtetni. Hogy ezeket mikor szerelték ki a gépekből, arról nem találtam adatot.

István Gyuri Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14410
>>>1. Ha több évtizede rossz a menetrend, akkor miért Simon Sándor még a Menetrendi Osztály vezetője?
Köszi, kod! Hát 4 nap után csak megkérdezte valaki. Amikor beollóztam a cikket, direkt nem fűztem hozzá kommentárt.

>>> 2. Az utolsó távolsági vonatok a célállomás helyi közlekedési idejéhez is alkalmazkodik.
Viszont, ha lenne később induló vonat, az utasforgalmat gerjeszthetne későbbi időpontban is.

Más. Szombat este Szfvárra következő összeállítású személyvonat ment (4528), a hangos szerint csak 2. osztályú kocsikkal:
V43 1XXX+By+By+A+Bko+ABo+AB+Bko

Én az utolsó Bko-ban ültem, hát még most mehetne IC-kocsiként, sokkal jobb, kényelmesebb, mint ezek a légbefúvásos Bp-k.

Előzmény: kod (14403)
Mikó Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14409
Most a vonat alkalmazkodjon a városi tömegközlekedéshez, vagy fordítva? Lehet, hogy kellene későbbi helyijárat is a későbbi vonathoz, nemde?

Pl. a 2 legfontosabb helyijáratból később is indulhatna 1-1 a vonat beérkezésekor, vagy a kora hajnali vonathoz? Negatív példa Fehérvár, ahol 22.30-kor helyijárat konyec, aztán még jön az éjféli személy, majd az sm-i posta. Reggel is hasonló a helyzet 5 óra előtt. Jókat sétáltam ott néhányszor.

Mellesleg érkeztem már a szombathelyi postavonattal a Délibe, és éjszakai járattal egész jól eljutottam a Népligethez (mellesleg a 6É elmehetne a Déliig, akkor nem kellene elsétálni Moszkvára).

Mikó

Előzmény: ifj. Kiss_László (14407)
v_peti Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14408
Zuglói kerülő: Korábban nem volt ilyen. Szerintem most is csak a pályafelújítások miatt, van ez. Így tehermentesítik az újszászi vonalat.
Előzmény: v_peti (14406)
ifj. Kiss_László Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14407
Albertus!

A vonattal utazok jelentos resze igenybe veszi a tömegközlekedési eszközöket. Saját tapasztalataim alapján ez Szegeden, Debrecemben, Nyíregyházán így van.
Ezért fontos, hogy az utolsó pesti vonathoz biztosított legyen a tömegközlekedés.
Pesze, vannak olyanok, akikért kocsival kijönnek az állomásra, vannak olyanok is, akik taxival mennek haza, bár az egekbe szükő benzinárak és a taxis tarifák miatt ez meggondolandó.

Leó:
(Bocs, a pályaszámodat nem tudom)

Mi van a dunántúli különvonattal?

Előzmény: Albertus (14404)
v_peti Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14406
A Keleti pu.-Szolnok/Nyugati pu. Szolnok táv egyforma, nincs kerülő út! Csak a pálya rossz minősége miatt hosszabb a menetidő (1h 15p ill. 1h 30p), de már folyamatban van a felújítás. (Bár a menetidő még nem tükrözi.)
Előzmény: second (14362)
v_peti Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14405
Carpy:(Kis forgalmú vonalak-Közös bérlet.) Ha rajtam múlna már rég bevezettem volna. Ausztriában minden nagyváros környékén van elővárosi bérlet. Németországban régiónként vannnak közlekedési szövetségek. Már nincs is a DB tarifájában rövidtávú (0-100 km)vasúti jegy, hanem a regionális közlekedési szövetségeknek vannak saját jegyeik.
Az általam említett megoldást csak helyi szinten javasolnám, arra a néhány évre, amíg ezeket nálunk is be nem vezetik.
Győr-Bp: Ha a vonatközlekedés tisztességesen meg lenne csinálva, a fölös buszkapacitás mehetne az átlós vonalakra, ahol rossz a vasúti közlekedés.
(Pl: Győr-Veszprém)
Albertus Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14404
Honnét veszik, hogy az emberek a vonatozás után tömegközlekedéssel mennek haza. Egy részükért érte mennek kocsival, mások meg fognak egy taxit. Szerintem csak mellébeszélés az egész.
Előzmény: kod (14403)
kod Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14403
"Tizenkilenc óra után a legtöbb vidéki nagyvárosból nem lehet vonattal eljutni a fővárosba. Békéscsabáról például 18.50-kor indul az utolsó gyors, Pécsről 18.00-kor, Nagykanizsáról 18.23-kor az utolsó InterCity. Ezután csak kocsival vagy stoppal lehet Budapestre utazni. - Több évtizede rossz a menetrend, nem alkalmazkodik az utazási igényekhez - mondta a Blikknek Simon Sándor, a MÁV menetrendi osztályának vezetője."
1. Ha több évtizede rossz a menetrend, akkor miért Simon Sándor még a Menetrendi Osztály vezetője? Nem kellene önkritikát gyakorolnia, vagy Manhattani szerint, a hierarchiában lejjebb hatolva megválni ezektől a vezetőktől? Az nem érdem, hogy "már 30 éve itt vagyok a Menetrendi Osztályon"!
2. Az utolsó távolsági vonatok a célállomás helyi közlekedési idejéhez is alkalmazkodik. Ezért indulnak általában 18-19 óra körül az utolsók, mert pl. Budapestre 22 óra körül érkeznek, így tömegközlekedéssel el lehet érni a város másik végét is. Ugyanez igaz a vidékre menő vonatokra is pl 6908 Debrecenben, az Transbalkán Békéscsabán éri el a helyi közlekedés utolsó járműveit.
Előzmény: István Gyuri (14304)
peterr Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14402
Ketten csak osszerakjuk.
En Ostffyn nem figyeltem annyira, es Tokorcson, de reszemrol meg annyit, hogy Sarvaron mar all az uj gyalogosfeluljaro, a vaganyok felett, csak meg az eleje es vege feljarolepcsok hianyoznak
Előzmény: Szütyi (14401)
Szütyi Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14401
A villamosításhoz nekem is van még hozzáfűznivalóm.
Úgy néztem, hogy Ostffyasszonyfán kész van az állomási szerelés, most Sárváron szorgoskodnak már. Nekem is úgy tünt, legalább is a Cell Sárvár viszonylaton, hogy a vonali szerelések kész vannak.
Előzmény: peterr (14400)
peterr Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14400
Nekem is van egy hetvegi utibeszamolóm, kis atfedessel Szutyiehez kepest:
Szh-Cell kozott a villamositasban most foleg az oszlopallitas megy, a vonalon mar szinte minden oszlop all, Vepen most fogjak kezdeni a kereszttartok szereleset, az oszlopok mar allnak.
Porpacon mar madzag is van, majdnem kesz az allomas, talan a kapcsolokert nem all meg sehogy. Cellben 1005 os Szili vart vonatra, 1231 nagy tehervonattal keszult neki a Bakonynak. Cellben valoban sok az alkatreszbanya Szergej, legelszomoritobb a 195-os, ami meg par honapja ment. A pecsi sebessel a gyonyoru 2195-os Csorgo keszulodott, a Szh-Zahonyi sebest a 2142 vitte. Ezzel a vonattal mentem en is tovabb Gyor fele, ekkor meg hajszal pontos volt. Gyorben majd fel orája van a menetrendben a Soproni resszel (V63006) valo osszeakasztasra, ez meg is tortent idoben de a Bartok nehany perces kesese miatt minket mar +8-cal engedtek el Gyorbol, ami Kelenfoldig 15-re hizott, aztan a Keletiig egy gyorsvagta (helytelenen) utan 9-10 perccel alltunk meg. De meg Gyorben volt idom meglesni a 1205os remot Dacsiat munka kozben. Meg masik ket 1200-as is latszott, a vont. telepen belul pihentek Komaromban a szolnokiak szep 117-es Szerjoeja pihent a 202-es Bobo mellett
Zugloban kaptam el a 718-ast amit az 1211es Szili cipelt. Cegleden azonban megdoglott igy mire egy hetfo reggelig Cegleden dekkolo elovarosi szerelvenyrol elovakartak a 1197-est tobb mint 40 perc keses lett a dologbol. Ja Cv-n a szep M431001 segitett 1197-et elovakarni.

Előzmény: Szütyi (14393)
gmarc Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14399
Thanks a lot.
Előzmény: plebejus (14398)
plebejus Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14398
A Ward-Leonard rendszeru V41 es V42 sorozat.
Előzmény: gmarc (14392)
Albertus Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14397
A "Nagy-Zrtiannai"-t persze úgy kell írni, hogy "nagy-zritanniai". :-(
Előzmény: Albertus (14395)
plebejus Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14396
Sziasztok FOMA, second es mindenki,

Szen:
elo eppen elokerultem, a szen tema is erdekes, de fejbol nem akarok irni, inkabb otthon elolvasom a vonatkozo passzusokat es majd holnap irok, OK?
Annyira biztosan emlexem, hogy a gozosokhoz akarmilyen szen "csak ugy" nem volt jo, kevertek a klf. minosegeket. Fontos szempontok voltak a kaloriatartalmon tul a langhosszusag, a salakkepzodes, az osszesulesi hajlam, mas volt jo a begyujtashoz, mas a folyamatos tuzeleshez. Begyujtashoz kulfoldon gyakran alkalmaztak a masik mozdonybol kivett parazsat, tudtommal a MAV ezt nem engedelyezte.

Gozosok, mint "M" keszlet, tartalek:
Jol tudjatok, volt ilyen, kb. a '80-as evek kozepeig. Csak eppen kerdes lett volna a hadrafoghatosaguk, hisz mar akkor is a "gyujtok" szinte minden mozdithatot leszereltek roluk es elvittek a MEH-be, jobb esetben emlekbe. Aztan szetvagtak oket. Valogatas nelkul. Igy utolag talan nem is baj, hogy nehany "emlek" itt-ott roluk megmaradt, nem adok tul sok idot, egy-egy szep feszmero, vizallasmutato, gozsip!!! stb. komoly arvereseken fel fog bukkani. A gozsipot loptak elsonek altalaban. Azert annak is szep hangja volt:)))))

Előzmény: FOMA (14337)
Albertus Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14395
Olyan, hogy Angol Vasút, nincsen. Több vasúttársaság működik egymással kibogozhatatlan szerződéses viszonyban.

Volt pár hónapja egy baleset Paddington állomás közelében. Ez volt ott a második igen nagy baleset az elmúlt néhány évben. Az okai - a még folyamatban lévő vizsgálatok eddig megállapításai szerint - a következők voltak:

- a vonatbefolyásoló berendezés nem működött, a vonat mégis nagy sebességgel közlekedett úgy, hogy a mozdonyvezető egyedül teljesített szolgálatot;

- a felsővezeték eltakarta a jelzőket;

- a célállomáson néhány perc volt a személyzetváltásra, ezért a mozdonyvezetők rendszeresen út közben pakolták össze a holmijukat a vezetőálláson;

- a "Megállj!" állású jelző után nem volt tovább biztosítva a vágányút az ún. megcsúszási távolságon;

- a vasúttársaságok és a felügyeleti szervek ezekkel a körülményekkel tisztában voltak, de a "csak menjem a vasút és legyen nyereséges" eszme jegyében nem tettek semmi hathatósat.

Hajrá, érjük utol a Nagy-Zritannaiai vasutakat! 50 halott/év alatt meg se álljunk!

Előzmény: manhattani (14379)
illesf Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14394
Amennyiben 1 órán belül továbbindulsz a másik vonattal, akkor nem kell a jegyen feltüntetni az utazásmegszakítást.
Előzmény: V42 515 (14390)
Szütyi Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14393
A hétvégén hazautaztam és volt egy két érdekes dolog az utazás alatt.
902-essel indultam a Déliből. A vonatot V43 1188 vitte.
Fehérvárig semmi érdekes. Sárszentmihályon keresztezett velünk a V63 046 egy elég combos tehervonattal.
Várpalotán V43 1234 tolatott rá egy kisebb tehervonatra.
Hajmáskéren a szokásos kereszt V43 1162 által hozott 907-tel.
Veszprémben épp kinéztem az ablakon(első kocsiban voltam)látom, hogy a Szili gépterőből dől a fekete füst:-(
Na mondom magamba ma sem érünk haza ebédre.
Le is száltam a vonatról arra már a szakértők körül is vették a vonatot. Voltak vagy 10-en legalább. A szilit már áramtalanították de akkora volt a füst, hogy a vezér még a táskájáért is alig tudott felmászni.
kb 10 percen belül előkerült a tartalék és azzal vitték ki majd az állomás mellett lévő posta mögötti csonkára húzták ki.
A vontatási telep előtt álldigált a beérkezésünkkor M41 2193, most kapóra jött. A vezér elloholt érte és rááltt a vonatra.
Közben megérkezett a Celli személy V43 1005-el.
11:25-kor indultunk el.
Már menetközben felötlött bennem a gondolat, hogy mennyire rugalmas a MÁV, mivel volt vissza egy gépcserénk Bobán.
Nem csalatkoztam.Bobán a Csörgőt lecserélték egy másikra:-)
A Cell felől jövő egerszegi részt M62 113 hozta.
Egész szép kis vonattalálkozó volt. Közben megérkezett Cell felől a következő veszprémi személy V43 1016-al, az elsőre beért a Pécsi sebes M41 2195-el + a kijáraton várt a Celli gyors de őbelőle már csak azt láttam, hogy Szergej van az elején. Bobán még ott áldigált az M41 2208 is.
Cellben is van egy-két újdonság, a múltkor balesetet szenvedet Bz 382 ott figyelt a fűtőház előtt. Az M62 195,166 és 163 szerintem tuti alkatrészbányák lettek. Szemmel láthatólag fogynak róluk a cuccok.
Az állomás Szombathely felé eső végé valami eszméletlen lassújelvan mert gyalogos aluljárót építenek az elbontott felüljáró helyett. Ez plusz 5-10 perc a menetidőben.
Más téma.Korábban szó volt a topicban a háború esetére tartalékolt gőzmozdonyokról.Annak idején Cellben is volt belőlük jó pár. A régi Gyesev vonal megmaradt részére voltak kihúzva. a Helyi nemzetiség kifogyhatatlan rézforrásának bizonyult:-)
Nem tudom pontosan mikor de kb 10 éve behozták őket az állomás mögött lévő szertár egyig vágányára aztán onnan is eltüntek.
gmarc Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14392
Jó reggelt!
Egy kérdés a T. Asztalhoz: Waszizdasz Leo?? Nem ugrik be. Villany, dízel, mi???
Grg Creative Commons License 2000.07.31 0 0 14391
Köszönöm
Előzmény: V42 515 (14390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!